Sisällys. 1 Asia. 2 Asian vireilletulo. Päätös 1 (27) Dnro 436/KKV /2013 Julkinen versio

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisällys. 1 Asia. 2 Asian vireilletulo. Päätös 1 (27) Dnro 436/KKV14.00.10/2013 Julkinen versio 21.1.2014"

Transkriptio

1 Päätös 1 (27) Sisällys 1 Asia Asian vireilletulo Yrityskaupan osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta Kilpailuoikeudellinen arviointi Yrityskauppasäännösten soveltuminen järjestelyyn Relevantit markkinat Yrityskaupan ilmoittajan näkemys relevanteista markkinoista Relevantit horisontaaliset tuotemarkkinat Relevantit vertikaaliset hyödykemarkkinat Johtopäätös relevanteista hyödykemarkkinoista Markkinoiden koko ja osapuolten asema markkinoilla Hankintamarkkinat Tukkumyyntimarkkinat Kilpailuvaikutusten arviointi Johdanto Naudan hankintamarkkinat Sian hankintamarkkinat Broilerin hankintamarkkinat Lihan tukkumyynnin markkinat Yhteenveto Ratkaisu Sovelletut säännökset Muutoksenhaku Asia 2 Asian vireilletulo 1. Yrityskaupan hyväksyminen Atria Oyj / Saarioinen Oy:n naudan, sian ja broilerin hankinta-, teurastus- ja lihanleikkuutoiminnot 2. Kilpailu- ja kuluttajavirastolle ( KKV ) on ilmoitettu järjestely, jossa Atria Oyj ("Atria") on tehnyt esisopimuksen Saarioinen Oy:n ("Saarioinen") naudan, sian ja broilerin lihanhankinta-, teurastus- ja lihanleikkuutoimintojen ostamisesta. Saarioinen jatkaa yrityskaupan jälkeenkin liiketoimintaansa lihan teollisessa jatkojalostuksessa. Yrityskaupan yhteydessä Atria ja Saarioinen tekevät yhteistyösopimuksen koskien lihan toimituksia Atrialta Saarioiselle. Atria on pyytänyt KKV:lta sopimuksesta liitännäisrajoitusarvioinnin. 3. Kilpailu- ja kuluttajavirasto siirsi tekemällään päätöksellä asian kilpailulain 26 :n mukaiseen jatkokäsittelyyn. Kilpailu- ja kuluttajavirasto Postiosoite PL 5, Helsinki Puhelin Faksi Y-tunnus Sähköposti kirjaamo@kkv.fi

2 Päätös 2 (27) 3 Yrityskaupan osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi 4. Atrian toimialana on teurastamotoiminnan, lihanjalostusteollisuuden ja einesteollisuuden sekä näihin liittyvän teollisuus- ja muun liiketoiminnan harjoittaminen. Suomessa Atrian tuotantolaitokset ovat Nurmossa, Forssassa, Kuopiossa, Kauhajoella ja Karkkilassa. 5. Hankinnan kohteena on Saarioisen broilerin (perustettavan Buolas Anser Oy:n nimissä harjoitettuna), naudan ja sian teurastus- ja lihanleikkuuliiketoiminnot sekä näihin liittyvät hankintatoiminnot kokonaisuudessaan. Saarioisen broileriteurastamo on Kangasalan Sahalahdella ja nauta- ja sikateurastamo Jyväskylässä. Yrityskaupassa Atrialle siirtyy Saarioisen broilerituotannon koneet ja laitteet sekä Sahalahdella sijaitseva broilerituotantoon liittyvä rakennus ja tontti. Myös Jyväbroiler-tuotemerkki siirtyy Atrian omistukseen. Lisäksi Atrialle siirtyy Saarioisen Jyväskylän teurastamon koneet ja laitteet. 4.1 Yrityskauppasäännösten soveltuminen järjestelyyn 4.2 Relevantit markkinat 6. Atrian liikevaihto vuonna 2012 oli noin 1,3 miljardia euroa, josta 820 miljoonaa euroa kertyi Suomesta. Yrityskaupan kohteen liikevaihto oli [ ] 1 euroa, joka kertyi lähes kokonaan Suomesta. Koska kilpailulaissa määritellyt liikevaihtorajat ylittyvät, järjestely kuuluu yrityskauppavalvontaa koskevien säännösten soveltamisalaan Yrityskaupan ilmoittajan näkemys relevanteista markkinoista 7. Yrityskaupan kohteen liiketoiminta koostuu Jyväskylän teurastamon osalta vasikoiden ja porsaiden välityksestä, teurastettavien nautojen ja sikojen hankinnasta sekä tuoreen naudan- ja sianlihan tukkumyynnistä. Sahalahden teurastamon osalta kohteen liiketoiminta koostuu teurastettavien broilerien hankinnasta ja tuoreen teurastetun broilerinlihan tukkumyynnistä. Lisäksi molempien teurastamojen toimintaan liittyy ihmiselle syötäväksi kelpaavien ja syötäväksi kelpaamattomien teurastuksen sivutuotteiden tukkumyynti sekä Jyväskylän teurastamon osalta naudan vuotien tukkumyynti. Myös Atria harjoittaa edellä mainittuja toimintoja ja osapuolten liiketoiminnot ovat siten näiden osalta päällekkäiset. 8. Edellä mainittujen toimintojen lisäksi osapuolet ovat tarjonneet vähäisissä määrin ns. rahtiteurastus- ja lihanleikkuupalveluja kolmansille, [ ] 1 Hakasulkeisiin merkityissä kohdissa tieto / tarkka tieto on poistettu liikesalaisuutena.

3 Päätös 3 (27) 9. Saarioinen on aiemmin myynyt teurastamansa ja leikkaamansa lihan pääosin Saarioisen omaan teolliseen jatkojalostukseen yhtiön sisäisillä siirroilla, jotka eivät ole olleet varsinaista myyntiä. Yrityskaupan ilmoittajan mukaan yrityskaupassa onkin kyse lähinnä Saarioisen lihan hankinta-, teurastus- ja leikkuutoiminnan ulkoistamisesta Atrialle. 10. Yrityskaupan ilmoittaja viittaa Euroopan komission ja Kilpailuviraston aiempaan tapauskäytäntöön 2 ja katsoo, että teurastus ei muodosta hankinnasta erillistä relevanttia markkinaa tässä yrityskaupassa. Ilmoittajan mukaan teurastusmarkkinoiden koko Suomessa on tällä hetkellä sama kuin teuraseläinten hankintamarkkinoiden koko. Näin ollen Atrian ja Saarioisen teuraseläinten hankinta vastaa niiden teurasmääriä Suomessa. 11. Ilmoittajan mukaan sekä Euroopan komissio että kansalliset kilpailuviranomaiset ovat katsoneet, että kunkin eri eläinlajin hankinta teurastettavaksi kuuluu erilliselle relevantille tuotemarkkinalle. 3 Tämän lisäksi teurastetun ja leikatun lihan myynti voidaan jakaa eri tuotemarkkinoille sen mukaan, minkä eläimen lihasta on kysymys. 4 Naudan-, sian- ja broilerinlihan myynnin markkinat jaetaan Euroopan komission käytännössä edelleen tuoreen lihan ja käsitellyn lihan myynnin markkinoihin. 5 Tuoreen lihan myynnillä tarkoitetaan suoraan teurastamoilta tapahtuvaa teurastetun ja leikatun lihan myyntiä. Tätä lihaa ei ole mitenkään jatkokäsitelty (esimerkiksi marinoimalla, savustamalla, keittämällä, kuivaamalla, maustamalla, pakkaamalla tai jalostamalla esimerkiksi makkaraksi). 6 Tuoreen lihan myynti on tukkuportaalla tapahtuvaa myyntiä. Käsitellyn lihan myynnissä on kyse puolestaan esimerkiksi vähittäiskaupassa myytävästä kuluttajapakatusta tuoreesta lihasta tai lihan jatkojalosteista, kuten marinoiduista lihasuikaleista, makkaroista ja leikkeleistä sekä ravintoloissa tai ruokaloissa annoksissa myytävästä lihasta. Käsitellyn (jatkojalostetun) lihan myyntiä käsitellään kohdassa vertikaaliset markkinat. 12. Ilmoittajan mukaan sekä Euroopan komissio että kansalliset kilpailuviranomaiset ovat jakaneet tuoreen lihan myynnin edelleen kolmeen pääryhmään eri asiakassegmenttien perusteella: teolliset jatkokäsittelijät, vähittäiskaupat ja suurkeittiöt (esim. ravintolat, julkiset toimijat). 7 2 Esim. Euroopan komission päätökset IV/M.1313, Danish Crown / Vestjyske Slagteriet, COMP/M.3337, Best Agrifund / Nordfleisch ja Kilpailuviraston päätös Atria Suomi Oy / Liha-Pouttu Oy dnro 492/81/ Esim. Euroopan komission päätökset IV/M.1313, Danish Crown / Vestjyske Slagteriet, kohdat ja COMP/M.3337, Best Agrifund / Nordfleisch, kohdat 8 ja Esim. COMP/M.3337, Best Agrifund / Nordfleisch, kohta Esim. IV/M.1313, Danish Crown / Vestjyske Slagteriet, kohta 43 ja COMP/M.3337, Best Agrifund / Nordfleisch, kohta Esim. IV/M.1313, Danish Crown / Vestjyske Slagteriet, kohta Esim. IV/M.1313, Danish Crown / Vestjyske Slagteriet, kohta 49 ja COMP/M.3337, Best Agrifund / Nordfleisch, kohta 24.

4 Päätös 4 (27) Relevantit horisontaaliset tuotemarkkinat Hankintamarkkinat 13. Relevantteina horisontaalisina tuotemarkkinoina voidaan yrityskaupan ilmoittajan käsityksen mukaan tarkastella seuraavia hankinta- ja myyntimarkkinoita: Teurastettavien nautojen hankinta Teurastettavien sikojen hankinta Teurastettavien broilerien hankinta Vasikoiden välitys Porsaiden välitys 14. Nauta ja sika. Teuraslihan hankinta Suomessa perustuu pitkälti sopimustuotantoon. Tuottajan ja hankintayhtiön välinen tuottajasopimus velvoittaa tuottajan myymään ja hankintayhtiön ostamaan sopimusaikana tuotetut eläimet. Sopimuskausi voi olla määräaikainen, esimerkiksi 1 3 vuotta, tai toistaiseksi voimassa oleva. Sopimukset sitovat osapuolia kiinteästi, ja lähtökohtana on, että sopimus kattaa tuottajan koko tuotannon. Hankintayhtiöt ovat tuottajille myös eläinvälityksen pääasialliset sopimuskumppanit Osa tuottajista on jonkun lihantuottajaosuuskunnan jäseniä. Ilmoittajan mukaan tuottajat ovat käytännössä vapaat myymään elävät teuraseläimet kenelle tahansa. Vaikka tuottajat kuuluvat tiettyyn osuuskuntaan ja niillä on periaatteellinen eläinten toimitusvelvoite osuuskuntaan kuuluvalle teurastamolle, ei näiden velvoitteiden rikkominen ilmoittajan mukaan käytännössä johda minkäänlaisiin sanktioihin tai muihin negatiivisiin vaikutuksiin tuottajille. Normaaliolosuhteissa tuottajat eivät kuitenkaan usein vaihda teurastamoa, jolle eläimet toimitetaan. Ilmoittajan mukaan vaihtaminen liittyykin omistusmuutoksiin ja muihin vastaaviin muutoksiin markkinoilla, koska kullakin tuottajalla on oma subjektiivinen näkemyksensä ensisijaisesta teurastamosta, jolle ne haluavat eläimet toimittaa. 16. Yrityskaupan ilmoittajan mukaan teuraseläinten hankinnan markkinoihin liittyy kiinteästi eläinvälityksen markkinat. Sekä naudan- että sianlihan tuotantoketjussa suuri osa tuotannosta tapahtuu vaiheistettuna, jolloin yhdet tuottajat kasvattavat vasikoita ja porsaita, kun taas toiset tuottajat kasvattavat ne teuraseläimiksi. 8 Kilpailuviraston päätökset LSO Foods Oy / Järvi-Suomen Portti Osuuskunta, dnro 711/81/2006, Atria Suomi Oy / Liha-Pouttu Oy, dnro 492/81/2007.

5 Päätös 5 (27) 17. Ilmoittajan mukaan Atrian konserniin kuuluva A-Tuottajat tekee nautojen ja sikojen hankinta- ja tuotantosopimukset tuottajien kanssa. Se toimii Atrian pääasiallisena operaattorina eläinvälityksessä eli hankkii teuraiden kasvattajille vasikoita ja porsaita ostamalla vasikoita maitotiloilta tai porsaita porsastuotantoon erikoistuneilta emakkotiloilta ja myymällä nämä lihanaudan tai lihasian kasvattajille. Eläinten kasvatuksen päätyttyä tuottajat toimittavat eläimet teuraaksi. 18. Vastaavasti Saarioisen Jyväskylän teurastamo hankkii teuraiden kasvattajille vasikoita ja porsaita. Jyväskylän teurastamo solmii suoraan hankinta- ja tuotantosopimukset tuottajien kanssa ilman, että välissä olisi erillinen hankintayhtiö. [ ] 19. [ ] 20. Suurin osa Atrialle toimittavista tuottajista on tehnyt tuotantosopimuksen Atrian hankintayhtiön A-Tuottajien kanssa. [ ] 21. Atrian hankkimien teuraseläinten kuljetuksen tilalta teurastamolle hoitavat kuljetusyrittäjät, joiden reittisuunnittelun ja myös kuljetussuunnittelun tekee logistiikkaoperaattori Tuoretie. Tuoretien omistavat Atria, Saarioinen ja Pouttu Oy tasaosuuksin. [ ] 22. Broileri. Yrityskaupan ilmoittajan mukaan broilerien hankintamarkkinat ovat teurastettavien nautojen ja sikojen hankintamarkkinoihin verrattuna monivaiheisempi prosessi, jossa broilerien alkutuotanto kasvatuksesta lähtien on pidemmälle integroitu niin Suomessa kuin ulkomailla lihantuottajien omien ketjujen puitteissa. [ ] 23. [ ] Tukkumyyntimarkkinat 24. [ ] Ilmoittaja katsookin välitettyjen untuvikkojen osalta relevantin markkinan olevan teurastettavien broilerien hankinnan markkina. 25. Teurastamot kuuluvat Suomessa pääosin lihateollisuusyritysten omistukseen. Näin ollen teurastamot toimittavat suuren osan leikkaamastaan lihasta sisäisesti omiin konserneihinsa kuuluville yksiköille jatkojalostusta varten. Tämän lisäksi teurastamot myyvät tuoretta lihaa jonkin verran myös konsernin ulkopuolisille jatkokäsittelijöille. Tuoretta teurastettua ja leikattua lihaa myydään myös suoraan kaupan keskusliikkeille. Suurkeittiöt ostavat teurastamoteollisuuden tuotteita suoraan teurastamoilta, mutta myös vähittäiskaupan kautta. 26. Lihan teolliset jatkokäsittelijät ostavat tuoretta lihaa raaka-aineeksi omaan tuotantoonsa. [ ]

6 Päätös 6 (27) 27. Kuten edellä on todettu, Euroopan komissio on tyypillisesti jakanut päätöskäytännössään teurastetun ja leikatun lihan myynnin eri tuotemarkkinoille sen mukaan, minkä eläimen lihasta on kysymys. 9 Naudan-, sian- ja broilerinlihan myynnin markkinat on jaettu komission käytännössä edelleen tuoreen lihan ja käsitellyn lihan myynnin markkinoihin. 10 Komissio on niin ikään jakanut tuoreen lihan myynnin edelleen kolmeen pääryhmään eri asiakassegmenttien perusteella: teolliset jatkokäsittelijät, vähittäiskaupat ja suurkeittiöt (esim. ravintolat, julkiset toimijat). 11 Yrityskaupan vaikutusten arvioinnin kannalta voidaan siten lähtökohtaisesti tarkastella seuraavia teurastetun ja leikatun lihan tukkumyynnin markkinoita: Tuoreen 12 naudanlihan myynti teolliseen jatkokäsittelyyn Tuoreen naudanlihan myynti vähittäiskaupalle Tuoreen naudanlihan myynti suurkeittiöille Tuoreen sianlihan myynti teolliseen jatkokäsittelyyn Tuoreen sianlihan myynti vähittäiskaupalle Tuoreen sianlihan myynti suurkeittiöille Tuoreen broilerin myynti teolliseen jatkokäsittelyyn Tuoreen broilerin myynti vähittäiskaupalle Tuoreen broilerin myynti suurkeittiöille Ihmiselle syötäväksi kelpaavien naudan, sian ja broilerin sivutuotteiden myynti, kuten elimet ja veri Ihmiselle syötäväksi kelpaamattomien naudan, sian ja broilerin sivutuotteiden myynti, kuten teurasjäte ym. Naudan vuotien myynti 9 Esim. COMP/M.3337, Best Agrifund / Nordfleisch, kohdat 8 ja Esim. COMP/M.3337, Best Agrifund / Nordfleisch, kohta Esim. IV/M.1313, Danish Crown / Vestjyske Slagteriet, kohta 49 ja COMP/M.3337, Best Agrifund / Nordfleisch, kohta Termillä "tuore liha" tarkoitetaan tässä yhdenmukaisesti Euroopan komission päätöskäytännön kanssa teurastettua ja leikattua jatkojalostamatonta lihaa käsittäen myös pakastetun lihan. Tuore liha voi olla myös jauhelihaa.

7 Päätös 7 (27) Relevantit vertikaaliset hyödykemarkkinat Lihan jatkojalosteet 28. Relevanttien vertikaalisten markkinoiden osalta Atria on myös lihan teollinen jatkokäsittelijä ja toimii siten valmistusketjun myöhemmässä vaiheessa suhteessa niihin hyödykemarkkinoihin, joilla yrityskaupan kohde toimii. 29. Lihan jatkojalosteet voidaan yrityskaupan ilmoittajan käsityksen mukaan jakaa seuraaviin perusryhmiin: Leivänpäälliset Ruokamakkarat Valmisruoka Siipikarja Kuluttajapakattu liha 30. Tämän perusjaon alla on edelleen noin 25 alatuoteryhmää. Lihan jatkojalostemarkkinoilla toimivat muun muassa Atria, Saarioinen, HK ja Snellman. 31. Yrityskaupan ilmoittaja toteaa, että lihan jatkojalosteiden markkinat ovat Suomea laajemmat ottamatta kuitenkaan tarkemmin kantaa markkinoiden maantieteelliseen laajuuteen. 32. Ilmoittajan näkemyksen mukaan yrityskaupalla ei voi olla vertikaalisia kilpailuvaikutuksia, minkä vuoksi se ei pidä lihan jatkojalosteiden markkinoiden täsmällistä määrittelyä esillä olevassa asiassa tarpeellisena Johtopäätös relevanteista hyödykemarkkinoista 33. KKV:n selvitysten perusteella ilmoittajan esittämä relevanttien markkinoiden jaottelu vaikuttaa yrityskaupan vaikutusten arviointiin soveltuvalta. KKV:n kuulemat markkinatoimijat ovat myös vastauksissaan pitäneet jaottelua oikeana. Koska yrityskauppa ei myöhemmin esitettävällä tavalla aiheuta merkittäviä haitallisia kilpailuvaikutuksia, voidaan markkinoiden täsmällinen määrittely kuitenkin tässä yhteydessä jättää avoimeksi Relevantit maantieteelliset markkinat

8 Päätös 8 (27) Hankintamarkkinat 34. Euroopan komissio on päätöskäytännössään katsonut, että teuraseläinten hankinnan maantieteellinen markkina voi kattaa useampia EU-maita. 13 Ilmoittajan mukaan teuraseläinten hinta määräytyy teurastetun ja leikatun eli tuoreen lihan kansainvälisten tukkumyyntimarkkinoiden kehityksen mukaan. Ilmoittaja katsoo, että teurastettavien eläinten hankintamarkkinat kattavat Suomen lisäksi ainakin Suomen lähialueet EU:ssa ja Venäjällä. Suuri osa viraston kuulemista markkinatoimijoista ei ole kyseenalaistanut ilmoittajan esittämää markkinamäärittelyä. 35. Ilmoittajan käsityksen mukaan teuraseläinten tuonnille ja viennille ei ole esteitä. Siten tuottajat voisivat toimittaa eläimiä teurastamoille Suomen lähialueille (mm. Ruotsiin ja Baltian maihin), jos suomalaiset teurastamot pyrkisivät laskemaan eläimistä tuottajille maksettavaa hintaa. Vastaavasti näiltä alueilta voitaisiin tuoda eläimiä Suomeen teurastettavaksi. 36. Euroopan komissio on päätöskäytännössään todennut, että eläinvälitys voi olla kansainvälinen markkina. 14 Ilmoittaja katsoo, että vasikoiden ja porsaiden välityksen markkinat ovat Suomea laajemmat ja että niiden tulisi Suomen lisäksi kattaa ainakin Suomen lähialueet EU:ssa. Suuri osa viraston kuulemista markkinatoimijoista ei ole kyseenalaistanut ilmoittajan esittämää markkinamäärittelyä. 37. Ilmoittajan mukaan elävien eläinten markkinoilla kysyntä ja tarjonta ovat täysin riippuvaisia lopputuotteen eli tuoreen lihan markkinoista. Myös teuraseläimiksi kasvatettavien porsaiden ja vasikoiden kysyntä ja tarjonta seuraavat ilmoittajan mukaan tuoreen lihan myynnin markkinoiden kansainvälistä kehitystä. Ilmoittajan mukaan vasikoita ja porsaita voidaan myydä, ja niitä tosiasiassa myydäänkin, lähialueille, kuten Venäjälle, Baltian maihin, Puolaan, Tanskaan ja Ruotsiin. Ilmoittaja on viitannut siihen, että Atria on viime vuosina vienyt porsaita ja siitosemakoita Puolaan ja Viroon. 38. Sika. Ilmoittaja viittaa maa- ja metsätalousministeriön Tietopalvelukeskuksen (Tike) tilastoihin, joiden mukaan elävien sikojen hankintamarkkinoiden koko Suomessa on vuosina ollut noin miljoonaa kiloa vuodessa. Lisäksi Tiken tilastojen mukaan porsaita on välitetty Suomessa vuosina noin 1,5 miljoonaa kappaletta vuodessa. 15 Vuosina 13 COMP/M.6285, Saria / Danish Crown / Daka JV, kohdat COMP/M.3337, Best Agrifund / Nordfleisch, kohta Ilmoituksen s. 50, taulukko Hankinta - Kansallinen markkina.

9 Päätös 9 (27) Suomessa teurastettiin noin 2,1 2,3 miljoonaa sikaa 16 vuodessa Eläintautien torjuntayhdistys ETT ry:n tuontitilastojen mukaan Suomeen on vuosien aikana tuotu yhteensä sikaeläintä Itävallasta, Norjasta, Ruotsista ja Tanskasta. 19 Samalla ajanjaksolla Suomesta on ilmoittajan Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralta saamien tietojen mukaan viety muihin EU-maihin yhteensä noin sikaeläintä ja EU:n ulkopuolelle yhteensä noin sikaeläintä Tiken tilastojen mukaan lihasian ruhohinnoissa on ollut merkittäviä eroja Suomen ja lähialueiden välillä vuosina Esimerkiksi vuosina lihasian ruhohinnat ovat olleet Puolassa ajoittain merkittävästikin korkeammat kuin Suomessa, mutta hintaero ei ole johtanut elävien sikojen vientiin Suomesta Puolaan. Toisaalta esimerkiksi Tanskassa lihasian ruhohinta on vuosina ollut ajoittain merkittävästikin Suomen hintoja alhaisempi, mutta hintaero ei ole johtanut elävien sikojen vähäistä merkittävämpään tuontiin Suomeen. 41. Tiken tilastojen mukaan välitysporsaiden hinnoissa on ollut merkittäviä eroja Suomen ja lähialueiden välillä vuosina Huolimatta esimerkiksi Ruotsin merkittävästi korkeammista välitysporsaiden hinnoista Suomeen verrattuna vuosina , ei elävien sikaeläinten vienti Ruotsiin ole ollut määrällisesti merkittävää. Toisaalta esimerkiksi Puolassa vuosina ja Tanskassa vuonna 2012 vallinneet Suomea olennaisesti alhaisemmat välitysporsaiden hinnat eivät ole johtaneet elävien sikaeläinten merkittävään tuontiin kyseisistä maista. 42. Nauta. Ilmoittaja viittaa Tiken tilastoihin, joiden mukaan elävien nautojen hankintamarkkinoiden koko Suomessa on vuosina on ollut noin 80 miljoonaa kiloa vuodessa. Vasikoita puolestaan on välitetty samalla 16 Lihasikojen teuraspaino on keskimäärin noin kg ( 17 Tike: Sikojen teurastukset Vuosi 2010: 86 sikaa Norjasta; vuosi 2011: 88 sikaa Norjasta ja 4 sikaa Itävallasta; vuosi 2012: 29 sikaa Norjasta, 22 sikaa Ruotsista, 97 sikaa Tanskasta ja 2 sikaa Itävallasta. Suurin osa tuoduista sikaeläimistä on ollut keinosiemennyskarjuja. 19 Ilmoituksen liite 23: ETT ryn: tuontitilasto, Sikojen ja karjun sperman tuonti Suomeen Vuosi 2010: sikaa; vuosi 2011: 40 sikaa; vuosi 2012: sikaa. 21 Vuosi 2010: 290 sikaa; vuosi 2011: 180 sikaa; vuosi 2012: ei sikavientiä. 22 Ilmoituksen liite 21: Sähköpostiviesti Jaana Vuolle (Evira) / Sanna Piipari (Atria), ja

10 Päätös 10 (27) ajanjaksolla noin kappaletta vuodessa. 25 Vuosina Suomessa teurastettiin noin nautaa 26 vuodessa ETT ry:n tuontitilastojen mukaan Suomeen on vuosien aikana tuotu yhteensä nautaeläintä Ruotsista, Saksasta, Skotlannista, Tanskasta ja Virosta. 29 Samalla ajanjaksolla Suomesta on ilmoittajan Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralta saamien tietojen mukaan viety muihin EU-maihin yhteensä noin nautaeläintä ja EU:n ulkopuolelle yhteensä noin nautaeläintä Tiken tilastojen mukaan naudan ruhohinnoissa on ollut merkittäviä eroja Suomen ja lähialueiden välillä vuosina Esimerkiksi vuosina naudan ruhohinnat ovat olleet Ruotsissa ajoittain merkittävästikin korkeammat kuin Suomessa, mutta hintaero ei ole johtanut elävien nautojen vähäistä merkittävämpään vientiin Suomesta Ruotsiin. Toisaalta esimerkiksi Puolan ja Suomen välillä ruhohinnassa on vuosina ollut ajoittain merkittäviäkin eroja molempiin suuntiin, mutta hintaero ei ole johtanut elävien nautojen kuljetuksiin maiden välillä. 45. Broileri. Ilmoittaja viittaa Tiken tilastoihin, joiden mukaan elävien broilerien hankintamarkkinoiden koko Suomessa vuosina on ollut noin miljoonaa kiloa vuodessa. 34 Vuosina Suomessa teurastettiin noin miljoonaa broileria 35 vuodessa Broilerin tuotanto poikkeaa edellä esitetyllä tavalla naudan ja porsaan lihan tuotannosta, sillä broilerin tuotanto on vahvasti ketjuohjattua. Tuotantoketju suunnitellaan integroidusti alusta loppuun ja kasvattamoihin tuodut untuvikot on suunniteltu juuri kyseiseen ketjuun Ilmoituksen s. 50, taulukko Hankinta - Kansallinen markkina. 26 Hiehojen teuraspaino on noin 240 kg ja sonnien noin 340 kg. Pihvirotuisten hiehojen teuraspaino on noin 245 kg ja sonnien noin 410 kg ( 27 Tike: Nautojen teurastukset Vuosi 2010: 61 nautaeläintä Ruotsista, 1 nautaeläin Tanskasta ja 4 nautaeläintä Saksasta; vuosi 2011: 106 nautaeläintä Ruotsista, 4 nautaeläintä Skotlannista ja 3 nautaeläintä Virosta; vuosi 2012: 30 nautaeläintä Ruotsista ja 10 nautaeläintä Skotlannista. 29 Ilmoituksen liite 20: ETT ryn: tuontitilasto, Nautaeläinten, naudan alkioiden ja sperman tuonti Suomeen Vuosi 2010: 33 nautaa; vuosi 2011: 205 nautaa; vuosi 2012: 412 nautaa. 31 Vuosi 2010: 262 nautaa; vuosi 2011: nautaa; vuosi 2012: nautaa. 32 Ilmoituksen liite 21: Sähköpostiviesti Jaana Vuolle (Evira) / Sanna Piipari (Atria), ja Ilmoituksen s. 50, taulukko Hankinta - Kansallinen markkina. 35 Broilerin keskimääräinen teuraspaino on noin 1,7 kg ( 36 Tike: Siipikarjan teurastukset Ilmoituksen s. 31.

11 Päätös 11 (27) 47. ETT ry:n tuontitilastojen ja ilmoittajan Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralta saamien tietojen mukaan vuosina Suomeen ei ole tuotu eikä Suomesta ole viety teuraaksi kelpaavia broilereita. 38 Rajojen yli liikkuvat broilerit ovat untuvikkoja, joita ETT ry:n tilastojen mukaan on tuotu Suomeen vuosien aikana yhteensä kappaletta. 39 Untuvikkoeriä tuotiin näinä vuosina Iso-Britanniasta ja Tanskasta. 40 Suomesta on vuosina viety untuvikkoja pääasiassa Venäjälle ja Valko- Venäjälle KKV:n arvion mukaan se, etteivät Suomen ja lähialueiden väliset teurastettavien eläinten ja/tai välityseläinten merkittävätkään hintaerot ole sian ja naudan osalta johtaneet elävien eläinten vähäistä suurempaan tuontiin ja vientiin näiden alueiden välillä viittaa osaltaan siihen, että rajat ylittävälle kaupankäynnille on olemassa sitä olennaisesti rajoittavia esteitä. 42 Koska myös broilerin osalta Suomeen tuotujen ja Suomesta vietyjen elävien lintujen määrät ovat olleet varsin vähäisiä, vaikuttaa KKV:n selvitysten perusteella vahvasti siltä, etteivät teurastettavien eläinten hankintamarkkinat ja eläinten välityksen markkinat ole Suomea laajemmat. 49. Eräät viraston kuulemista markkinatoimijoista ovat esittäneet, että erityisesti tuottajien näkökulmasta teuraseläinten hankinnan markkina voi olla huomattavasti kansallista markkinaa kapeampi. Etenkin tilanteissa, joissa tuottaja maksaa kuljetuksen teurastamolle, teurastamon sijainnilla on tuottajan kohtaamien kustannusten ja siten tuottajan kilpailukyvyn kannalta olennaista merkitystä. Näin on myös teurastettavien broilereiden hankinnassa, jossa ns. broileriputkesta johtuen tuottajat ovat pääsääntöisesti sijoittuneet tietyn teurastamon läheisyyteen, eivätkä mm. logistiikkaan liittyvistä syistä ole kilpailukykyisiä tuottajia muille teurastamoille. Myös tuottajia edustava Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry on virastolle antamassaan lausunnossa katsonut, että teurastettavien broilereiden hankintamarkkina voi olla alueellinen. 50. Koska tutkittavana oleva yrityskauppa ei myöhemmin esitettävällä tavalla aiheuta teurastettavien eläinten hankintamarkkinoilla tai eläinten välityksen 38 Ilmoituksen liite 29: ETT ryn: tuontitilasto, Siipikarjan tuonti Suomeen muista EU-maista , sekä ilmoituksen liite 21: Sähköpostiviesti Jaana Vuolle (Evira) / Sanna Piipari (Atria), ja Vuosi 2010: kpl isovanhempaispolven untuvikkoa; vuonna kpl isovanhempaispolven untuvikkoa ja kpl tuotantopolven untuvikkoa; vuosi kpl isovanhempaispolven untuvikkoa ja kpl tuotantopolven untuvikkoa. Lisäksi vuonna 2012 tuotiin tuotantopolven siitosmunaa Ruotsista. 40 Ilmoituksen liite 29: ETT ryn: tuontitilasto, Siipikarjan tuonti Suomeen muista EU-maista ilmoituksen liite 21: Sähköpostiviesti Jaana Vuolle (Evira) / Sanna Piipari (Atria), ja Esimerkiksi ETT ry:n mukaan sikojen tarttuvat taudit ovat Euroopassa yleisiä ja voivat Suomeen levitessään aiheuttaa huomattavia taloudellisia menetyksiä ja eläinten hyvinvoinnin heikentymistä. Euroopan maista vain Norjassa ja joiltakin osin myös Ruotsissa sikatautitilanne vastaa Suomen tilannetta. (

12 Päätös 12 (27) Tukkumyyntimarkkinat markkinoilla merkittäviä haitallisia kilpailuvaikutuksia, voidaan markkinoiden täsmällinen määrittely tässä yhteydessä jättää avoimeksi. Tuoreen lihan tukkumyynti 51. Ilmoittajan käsityksen mukaan tuoreen lihan myynnin markkinat ovat kaikkien lihalajien ja jakelukanavien osalta maailmanlaajuiset tai vähintään EU:n laajuiset. 52. Naudan- ja sianliha. Ilmoittajan käsityksen mukaan tukkumyynnin markkinat ovat kaikilla segmenteillä maailmanlaajuiset, tai vähintään EU:n laajuiset. Euroopan komissio on tapauskäytännössään katsonut, että tuoreen naudanlihan myynti teollisille jatkokäsittelijöille, suurkeittiöille ja vähittäiskaupalle voivat olla kansallista laajemmat. 43 Sianlihan osalta komissio on pitänyt tukkumyynnin markkinaa lähinnä kansallisena, etenkin vähittäiskaupalle myytävän lihan osalta. Asiassa tulee kuitenkin huomioida se, että kuluttajakäyttäytyminen ja kuluttajien mieltymykset voivat vaihdella eri jäsenmaiden välillä Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n tilastojen mukaan tuoretta naudanlihaa tuotiin Suomeen vuonna 2012 [10-20] miljoonaa kiloa lukuisista eri maista EU:sta ja sen ulkopuolelta. Eniten tuoretta naudanlihaa on tuotu Suomeen Brasiliasta, Saksasta, Tanskasta ja Alankomaista. [ ] 45 Naudanlihan tukkumyyntimarkkinoiden koko Suomessa vuonna 2012 oli ilmoittajan mukaan [60-95] miljoonaa kiloa 46, joten tuonnin osuus kokonaismarkkinoista oli [ ]. Vuonna 2012 Suomesta vietiin naudanlihaa [<1] miljoonaa kiloa Suomen Gallup Elintarviketiedon tilastojen mukaan tuoretta sianlihaa tuotiin Suomeen vuonna 2012 [15-25] miljoonaa kiloa. Eniten tuoretta sianlihaa on tuotu Saksasta, Tanskasta, Puolasta ja Espanjasta. Tuontia EU:n ulkopuolelta tapahtuu vähemmissä määrin kuin naudanlihan osalta. Tukkumyyntimarkkinoiden koko Suomessa vuonna 2012 oli ilmoittajan mukaan [ Ks. esim. COMP IV/M.1313, Danish Crown / Vestjyske Slagterier, kohdat ja Case No COMP/M.5935, Vion / Weyl, kohdat Ks. COMP IV/M.1313, Danish Crown / Vestjyske Slagterier, kohdat Ilmoituksen s. 113 ja ilmoituksen liite 46: Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Tuoreen naudanlihan tuontitilasto. 46 Naudanlihan kotimainen tuotanto vuonna 2012 oli noin 81 miljoonaa kiloa (Tike: Nautojen teurastukset ). 47 Ilmoituksen s. 115 ja ilmoituksen liite 48: Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Tuoreen naudanlihan vientitilasto.

13 Päätös 13 (27) 215] miljoonaa kiloa 48, josta tuonnin osuus oli siten [ ]. Myös [ ] 49 Vuonna 2012 Suomesta vietiin sianlihaa [20-30] miljoonaa kiloa Suuri osa KKV:n kyselyyn vastanneista tukkumarkkinatoimijoista tekee naudan- ja sianlihan hankintaa kotimaasta ja ulkomailta. Ulkomainen naudan- ja sianliha koetaan korvaaviksi vaihtoehdoiksi kotimaiselle lihalle erityisesti lihanjalostajien keskuudessa. Toisaalta eräät vähittäiskaupan toimijat sekä osa suurkeittiötoimijoista kokevat lihan kotimaisuudella olevan suurtakin merkitystä. Suurkeittiöiden osalta tämä koskee erityisesti niitä toimijoita, jotka vastaavat päiväkotien, koulujen yms. ruokapalveluista. 56. Broilerinliha. Ilmoittajan käsityksen mukaan myös broilerin myynti teollista jatkokäsittelyä varten, vähittäiskaupalle ja suurkeittiöille muodostaa maailmanlaajuisen, tai vähintään EU:n laajuisen, maantieteellisen markkinan. 57. Suomen Gallup Elintarviketiedon tilastojen mukaan tuoretta broilerinlihaa on tuotu Suomeen vuonna 2012 [1-10] miljoona kiloa. Eniten lihaa tuotiin Saksasta, Brasiliasta ja Alankomaista. Broilerinlihan tukkumarkkinoiden koko Suomessa vuonna 2012 oli ilmoittajan mukaan [70-95] miljoonaa kiloa 51, josta tuonnin osuus oli siten [ ]. 52 Vuonna 2012 Suomesta vietiin broilerinlihaa [10-20] miljoonaa kiloa Broilerinlihan tuonnissa tulee huomioida siipikarjanlihan kaupan pitämistä koskevat EU-säädökset 54, joiden mukaan pakastettua lihaa ei saa markkinoida kuluttajille tuoreena lihana. Tällä on merkitystä erityisesti vähittäiskaupalle myytävän sekä kuluttajapakatun tuoreen broilerin lihan kannalta, joiden osalta säädösten voidaan katsoa vaikeuttavan tuontilihan käyttöä. Tuoretta, ei pakastettua, broilerinlihaa tuotiin Suomeen vuonna 2012 [1-5] miljoonaa kiloa, joka on hieman alle [ ] tukkumyynnin kokonaismarkkinasta Toisin kuin naudan- ja sianlihan osalta, suurkeittiöiden, vähittäiskaupan ja teollisen jatkojalostamisen toimijoiden taholta saapuneissa selvityksissä to- 48 Sianlihan kotimainen tuotanto vuonna 2012 oli noin 193 miljoonaa kiloa (Tike: Sikojen teurastukset ). 49 Ilmoituksen s. 113 ja ilmoituksen liite 46: Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Tuoreen sianlihan tuontitilasto. 50 Ilmoituksen s. 115 ja ilmoituksen liite 48: Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Tuoreen sianlihan vientitilasto. 51 Broilerinlihan kotimainen tuotanto vuonna 2012 oli noin 98 miljoonaa kiloa (Tike: Siipikarjan teurastukset ). 52 Ilmoituksen s. 113 ja ilmoituksen liite 46: Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Tuoreen broilerinlihan tuontitilasto. 53 Ilmoituksen s. 115 ja ilmoituksen liite 48: Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Tuoreen broilerinlihan vientitilasto Komission asetus (EY) N:o 543/2008, neuvoston asetuksen (EY) N:o 1234/2007 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä siipikarjanlihan kaupan pitämisen vaatimusten osalta, EUVL L 157, s. 46, Ilmoituksen liite 46: Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Tuoreen broilerinlihan tuontitilasto.

14 Päätös 14 (27) dettiin broilerin kotimaisuudella olevan merkitystä. Vastauksissa on korostettu kotimaisuuden merkitystä myös ulkomaiseen lihaan liittyvän salmonellariskin vuoksi. 60. Koska tutkittavana oleva yrityskauppa ei myöhemmin esitettävällä tavalla aiheuta näillä markkinoilla merkittäviä haitallisia kilpailuvaikutuksia, voidaan markkinoiden täsmällinen määrittely tässä yhteydessä jättää avoimeksi. Muut tukkumyyntimarkkinat 61. Ilmoittajan mukaan ihmiselle syötäväksi kelpaavien naudan, sian ja broilerin sivutuotteiden myynnin markkinat, ihmiselle syötäväksi kelpaamattomien naudan, sian ja broilerin sivutuotteiden myynnin markkinat sekä naudan vuotien myynnin markkinat ovat maantieteelliseltä ulottuvuudeltaan maailmanlaajuiset. Yksikään viraston kuulemista markkinatoimijoista ei ole kyseenalaistanut ilmoittajan esittämää näkemystä. 62. Koska tutkittavana oleva yrityskauppa ei myöhemmin esitettävällä tavalla aiheuta näillä markkinoilla merkittäviä haitallisia kilpailuvaikutuksia, voidaan markkinoiden täsmällinen määrittely tässä yhteydessä jättää avoimeksi. 4.3 Markkinoiden koko ja osapuolten asema markkinoilla Hankintamarkkinat 63. Seuraavissa taulukoissa on esitetty ilmoittajan antamia markkinatietoja eri hyödykemarkkinoilta. Vaikka yrityskaupan ilmoittajan mukaan markkinat ovat teurastettavien broilereiden hankintaa lukuun ottamatta kansainväliset, alla esitetyt tiedot koskevat Suomen kansallisia markkinoita. Tiedot ovat vuodelta Elävien nautojen hankinta Elävien sikojen hankinta Snellmanin Broilereiden milj. eur milj. kg Atrian Kohteen Osapuolten yhteenlaskettu HK:n ,4 [35-45] [5-15] [45-55] [20-30] [5-15] ,8 [35-45] [1-10] [40-50] [30-40] [5-15] [30-40] [5-15] [40-50] [45-55] -

15 Päätös 15 (27) hankinta Vasikoiden välitys Porsaiden välitys 33 0,12 [45-55] [1-10] [50-60] [20-30] [5-15] 105 1,5 [35-45] [1-10] [40-50] [30-40] [5-15] Tukkumyyntimarkkinat Tuoreen naudanlihan myynti milj. eur milj. kg Atrian Kohteen Osapuolten yhteenlaskettu HK:n Snellmanin Tuonti Teolliseen jatkokäsittelyyn [ ] [50-65] [25-35] [1-10] [35-45] [15-25] [5-15] Vähittäiskaupalle [75-90] [5-15] [25-35] [<1] [25-35] [25-35] [5-15] [15-25] Suurkeittiöille [65-80] [5-15] [20-30] [5-15] [30-40] [15-25] [5-15] Tuoreen sianlihan myynti milj. eur milj. kg Atrian Kohteen Osapuolten yhteenlaskettu HK:n Snellmanin Tuonti Teolliseen jatkokäsittelyyn [ ] [ ] [20-30] [1-10] [30-40] [30-40] [5-15] [5-15]

16 Päätös 16 (27) Vähittäiskaupalle [70-85] [15-30] [20-30] [<1] [20-30] [25-35] [5-15] Suurkeittiöille [20-35] [1-10] [20-30] [1-10] [20-30] [15-25] [5-15] Tuoreen broilerinlihan myynti milj. eur milj. kg Atrian Kohteen Osapuolten yhteenl teenlaskettu HK:n Snellmanin Tuoreen lihan tuonti Jäädytetyn lihan tuonti Teolliseen jatkokäsittelyyn N/A [70-85] [30-40] [10-20] [45-55] [40-50] - Vähittäiskaupalle [1-10] [<1] [20-30] [20-30] [45-55] [30-40] - [1-5] [1-5] Suurkeittiöille [5-15] [1-10] [30-40] [1-10] [40-50] [45-55] Ihmiselle syötäväksi kelpaavien naudan, sian ja broilerin sivutuotteiden (elimet ja veri) myynti milj. eur milj. kg Atrian Kohteen [5-15] [1-10] [35-45] N/A Ihmiselle syötäväksi kelpaamattomien naudan, sian ja broilerin sivutuotteiden (teurasjäte) myynti milj. eur milj. kg Atrian Kohteen

17 Päätös 17 (27) [20-35] [80-130] [30-40] N/A Naudan vuotien myynti milj. eur milj. kg Atrian Kohteen [10-25] [5-15] [10-20] [5-15] Lihan jatkojalosteet Leivänpäälliset Ruokamakkarat Valmisruoka Siipikarja Kuluttajapakattu liha Atrian [10-20] [15-25] [10-20] [25-35] [20-30] Viraston markkinaselvitys 4.4 Kilpailuvaikutusten arviointi Johdanto 64. Viraston markkinaselvityksen yhteydessä suurin osa vastaajista yhtyi kaupan osapuolten esittämiin arvioihin markkinoiden koosta ja keskittymän osapuolten markkinaosuuksista. HK kuitenkin esitti vastauksessaan, että ilmoituksessa annetut suurkeittiösegmenttiä koskevat tiedot olisivat osittain virheelliset ja Atrian jonkin verran esitettyä suurempi. Asian lopputuloksen kannalta mahdolliset virheellisyydet suurkeittiösegmentin osalta eivät kuitenkaan ole ratkaisevia. 65. Yrityskaupassa Saarioinen luopuu kokonaan lihan hankinta-, teurastus- ja leikkuutoiminnoistaan ja ostaa jatkossa liharaaka-ainetta jatkojalosteisiinsa Atrialta osto- ja toimitussopimuksen perusteella. 66. Ilmoittajan mukaan kilpailukykyinen ja kannattava teurastamoteollisuus vaatii suuret läpimenovolyymit sekä teollisesti tehokkaat ja teknologisesti yksinkertaiset prosessit. Kiinteiden ja muiden kiinteäluontoisten kustannusten osuus on [ ] kaikista teurastamoteollisuuden kustannuksista. Teurastamojen käyttöasteen lisääminen ja tuotannon parempi suunnittelu li-

18 Päätös 18 (27) 67. [ ] säävät siten kustannustehokkuutta ja ovat ratkaisevia kannattavan teurastamotoiminnan harjoittamiselle. 68. [ ] Osto- ja toimitussopimuksessa sovitut määrät toimitetaan tietyin tarkasti määritellyin ehdoin Atrialta Saarioiselle, joten se määrä lihaa ei päädy lainkaan markkinoille vaan sopimuksen lihamäärän osalta kyse on ikään kuin Saarioisen teurastus- ja leikkuutoimintojen ulkoistamisesta Atrialle. 69. [ ] 70. [ ] 71. [ ] 72. [ ] 73. [ ] Naudan hankintamarkkinat 74. Tuottajia edustavan MTK ry:n virastolle antaman selvityksen mukaan rakennekehitys teurastamo- ja lihamarkkinoilla on jo pidempään merkinnyt pienempien teurastamojen häviämistä yrityskauppojen ja liiketoimintakauppojen kautta. Toimialalla kasvaa MTK:n mukaan myös kansainvälistymisen paine ja ilman kansallista kasvua yhtiöiden markkinaosuudet laskisivat tulevaisuudessa samaan aikaan kun markkinat edellyttävät toimijoilta kykyä yhä monipuolisempiin ja tehokkaammin tuotettuihin einespalveluihin. Vaihtoehtotilanne, missä kansallinen synergiaetu jäisi saavuttamatta, olisi MTK:n mukaan kilpailun säilymisen kannalta valitettavaa, koska lihan tukkumyyntimarkkinat ovat MTK:n mukaan maailmalaajuiset tai vähintään EU:n laajuiset. 75. MTK:n mukaan on kilpailullisesti myönteistä, että teurastamotoimialalla tavoitellaan toimialakauppojen kautta synergiaetuja alan kilpailukyvyn ylläpitämiseksi. MTK:n mukaan Saarioisen teurastamotoiminnan kaupalla saavutettaneen logistisia etuja ja kustannussäästöjen voidaan olettaa koituvan olennaisimmilta osin asiakkaiden hyödyksi paremman hintakilpailukyvyn kautta. Tämä samalla mahdollistaa kilpailukyvyn myös raaka-ainemarkkinoilla. Samalla luodaan markkinoille riittävän suuri toimija pitämään yllä kilpailua ja tuotekehitystä. 76. Ennen yrityskaupan toteuttamista vuonna 2012 Atrian naudan hankintamarkkinoilla oli sen oman arvion mukaan [35-45] ja Saarioisen [5-15]. Tärkeimmät kilpailijat olivat HK [20-30] :n markkinaosuudella ja Snellman [5-15] :n markkinaosuudella. Markkinoilla toimii lisäksi joitakin pienempiä toimijoita kuten Paimion Teurastamo.

19 Päätös 19 (27) Sian hankintamarkkinat Broilerin hankintamarkkinat 77. Yrityskaupan kohteena oleva Saarioisen naudanlihan hankinta- ja teurastusliiketoiminta oli vuonna 2012 määrältään noin [ ] Atria toimittaa yrityskaupan yhteydessä sovitun osto- ja toimitussopimuksen puitteissa Saarioiselle jatkossa teurastettua ja leikattua naudanlihaa [ ] kiloa. [ ] Tämä määrä ei siten päädy Atrialta vapaille markkinoille, vaan se toimitetaan tietyin tarkasti määritellyin ehdoin Saarioisen jatkojalostukseen tai Saarioisen muuhun käyttöön. 78. [ ] Viraston selvityksissä ei ole myöskään ilmennyt, että yrityskaupan seurauksena millään kapeammalla Suomen alueella yrityskauppa heikentäisi merkittävällä tavalla naudanlihan tuottajien markkina-asemaa. KKV:n arvion mukaan tehokas kilpailu ei siten esty naudanlihan hankintamarkkinoilla. 79. Ennen yrityskaupan toteuttamista vuonna 2012 Atrian sian hankintamarkkinoilla oli sen oman arvion mukaan [30-40] ja Saarioisen [1-10]. Tärkeimmät kilpailijat olivat HK [30-40] :n markkinaosuudella ja Snellman [5-15] :n markkinaosuudella. Snellman on viime vuosina kasvattanut merkitystään sianlihan hankintamarkkinoilla, ja se kasvaa edelleen. Markkinoilla toimii lisäksi joitain pienempiä toimijoita. 80. Yrityskaupan kohteena oleva Saarioisen sianlihan hankinta- ja teurastusliiketoiminta oli vuonna 2012 määrältään [ ] kiloa. [ ] Atria toimittaa yrityskaupan yhteydessä sovitun osto- ja toimitussopimuksen puitteissa Saarioiselle jatkossa teurastettua ja leikattua naudanlihaa [ ] kiloa. [ ] Tämä määrä ei päädy lainkaan Atrialta vapaille markkinoille, vaan se toimitetaan Saarioisen jatkojalostukseen tai Saarioisen muuhun käyttöön. 81. [ ] Viraston selvityksissä ei ole myöskään ilmennyt, että yrityskaupan seurauksena millään kapeammalla Suomen alueella yrityskauppa heikentäisi merkittävällä tavalla sianlihan tuottajien markkina-asemaa. KKV:n arvion mukaan tehokas kilpailu ei siten kilpailulaissa tarkoitetulla tavalla esty sianlihan hankintamarkkinoilla. 82. Atrian broilerin hankintamarkkinoilla oli vuonna 2012 sen oman arvion mukaan [30-40] ja Saarioisen [5-15]. Yrityskaupan osapuolten lisäksi broilerin hankintamarkkinoilla toimii HK, jonka oli [45-55]. Broilerin hankintamarkkinat keskittyvät siten yrityskaupan myötä entisestään. [ ] 83. Edellä mainitun Atrian ja Saarioisen välisen osto- ja toimitussopimuksen johdosta [ ] Osto- ja toimitussopimus koskee broilerinlihan osalta [ ] Tämä määrä ei siten päädy Atrialta vapaille markkinoille, vaan se toimitetaan Saarioiselle jatkojalostukseen tai Saarioisen muuhun käyttöön.

20 Päätös 20 (27) 84. Yrityskaupan ilmoittajan käsityksen mukaan broilerinlihan markkinoiden keskittyneestä luonteesta huolimatta alalle tulon esteitä ei ole. Tätä ilmentää se, että broilerin hankinta-, teurastus- ja leikkuumarkkinoilla on aloittamassa uusi toimija Huttulan Kukko Oy, jonka toiminta on käynnistymässä vuoden 2014 alussa. Huttulan Kukon vuosittain teurastama eläinmäärä on noin 1,4 miljoonaa lintua. 56 Heti toiminnan alettua teurastusmäärä on noin kaksi miljoonaa kiloa vuodessa. Tuotantopäivää kohden kapasiteetiksi arvioidaan noin 7 8 tonnia. 57 [ ] 85. Huttulan Kukon linnut kasvatetaan Koskella ja tuotantolaitos sijaitsee Liedossa. Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella uuden yrityksen perustana on oma nykyaikainen tuotantolaitos ja koko tuotantoketjun hallinta, joka mahdollistaa nopean reagoinnin asiakkaiden kysyntään. 58 Huttulan Kukon kasvattama broileri on Hubbard-rotua, joka on uusi Suomessa. Se on isompikokoinen kuin tavallisesti käytetty Ross-rotu [ ] Huttulan Kukko aikoo myös tuoda markkinoille luomubroileria, jonka tuotanto on Suomessa tähän asti ollut vähäistä. 59 Huttulan Kukon taustavoimiin kuuluu useita HK:lla aikaisemmin toimineita henkilöitä. 86. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on broilerin hankintamarkkinoiden osalta tehnyt arvion siitä, kasvaako Atrian tai muiden hankintamarkkinatoimijoiden markkinavoima yrityskaupan seurauksena kilpailua olennaisesti estävällä tavalla. Vastaavasti on arvioitu, heikkeneekö broilerintuottajien asema markkinoilla nimenomaan yrityskaupan seurauksena merkittävästi. Broilerin hankintamarkkinoille jää yrityskaupan jälkeen ainoastaan kaksi alalla jo ennestään toimivaa yritystä, Atria ja HK. [ ] 87. Vaikka vakiintuneiden toimijoiden määrä broilerin hankintamarkkinoilla vähenee yrityskaupan myötä kolmesta kahteen, Atrian ja HK:n markkinavoimaa vähentää uusien toimijoiden aiheuttama alalle tulon uhka. Broilerimarkkinoilla on juuri aloittamassa kokoluokaltaan lähes Saarioista vastaava uusi toimija, Huttulan Kukko. Varsinaissuomalaisen yhtiön teurastuskapasiteetti on merkittävä. Atrian ja HK:n on jatkossa otettava kilpailukäyttäytymisessään huomioon myös Huttulan Kukon ja mahdollisten muiden alalle tulijoiden aiheuttama kilpailupaine. 88. KKV:n jatkoselvityksessä ei myöskään ole ilmennyt näyttöä siitä, että yrityskauppa aiheuttaisi haitallisia koordinoituja vaikutuksia Atrian ja HK:n välillä niin, että ne eivät muodostaisi toisilleen todellista kilpailullista vastavoimaa broilerin hankinnan markkinoilla. Koordinoinnin mahdollisuutta vähentää potentiaalisen kilpailun uhka, mistä Huttulan Kukon alalle tulo toimii esimerkkinä. Niin ikään kilpailukäyttäytymisen yhteensovittaminen on epä- 56 Ilmoituksen liite Ilmoituksen liite Ks. esim. Kauppalehden verkkosivu Ilmoituksen liite 32.

21 Päätös 21 (27) Lihan tukkumyynnin markkinat todennäköisempää broilerinlihan kaltaisilla markkinoilla, joilla kysyntä on ollut pitkään kasvusuunnassa, kuin stabiileilla tai laskusuunnassa olevilla markkinoilla. 89. Eräät viraston kuulemat markkinaosapuolet ovat arvioineet, että kilpailua broilerin hankintamarkkinoilla tulisi tarkastella alueellisesti. Atrian broileriteurastamo sijaitsee Nurmossa ja Saarioisen broileriteurastamo Kangasalalla. Viraston arvion mukaan yrityskaupan kilpailuvaikutusten arviointi ei muuttuisi oleellisesti alueellisen tarkastelun myötä, sillä kaupan osapuolten eri puolilla Suomea sijaitsevien broileriteurastamojen välinen kilpailu tuottajista on ennen yrityskauppaakin ollut maantieteellisesti rajallista. KKV:n arvion mukaan kilpailulain yrityskauppavalvonnalle asettama puuttumiskynnys ei edellä todetuista syistä ylity myöskään broilerin hankintamarkkinoilla. 90. Kuten edellä on todettu, teurastamot kuuluvat Suomessa pääosin lihateollisuusyritysten omistukseen. Näin ollen teurastamot toimittavat suuren osan leikkaamastaan lihasta sisäisesti omiin konserneihinsa kuuluville yksiköille jatkojalostusta varten. Tämän lisäksi teurastamot myyvät tuoretta lihaa jonkin verran myös konsernin ulkopuolisille jatkokäsittelijöille. Tuoretta teurastettua ja leikattua lihaa myydään myös suoraan kaupan keskusliikkeille. Suurkeittiöt ostavat teurastamoteollisuuden tuotteita suoraan teurastamoilta, mutta myös vähittäiskaupan kautta. 91. Suurin osa teurastetusta ja leikatusta tuoreesta lihasta käytetään teollisessa jatkojalostuksessa (naudanlihaa [50-65] miljoonaa kiloa, sianlihaa [ ] miljoonaa kiloa ja broilerinlihaa [70-85] miljoonaa kiloa). Teurastamoilta myydään tuoreena vähittäiskaupalle naudanlihaa [5-15] miljoonaa kiloa ja sianlihaa [15-30] miljoonaa kiloa. Teurastettua ja leikattua tuoretta broilerinlihaa sen sijaan myydään vähittäiskaupalle vain [<1 miljoonaa] kiloa. Suurkeittiöille naudanlihaa myydään tuoreena [5-15] miljoonaa kiloa, sianlihaa [1-10] miljoonaa kiloa ja broilerinlihaa [1-10] miljoonaa kiloa. Erityisesti broilerinlihan tukkumyynti tapahtuu siis valtaosaltaan teolliseen jatkokäsittelyyn, joko konsernien sisäisesti tai niiden ulkopuolelle. 92. KKV:n kuulemien tukkumyyntiasiakkaiden mukaan Atrian ja Saarioisen teurastetun ja leikatun tuoreen lihan toimituksille löytyy vaihtoehtoisia kotimaisia lähteitä. Monet kokevat myös ulkomaisen lihan vaihtoehtona kotimaiselle lihalle. Tukkumyyntiasiakkaat hankkivatkin lihaa tyypillisesti monilta eri toimittajilta ja näkevät toimittajan vaihtamisen mahdollisena. KKV:n alkutuotantoselvityksessä todetaan, että tuonti tarjoaa kaupalle ja osittain myös teollisuudelle varteenotettavan vaihtoehdon kotimaiselle lihalle. 60 Suomen Gallup Elintarviketiedon tilastojen 61 mukaan Suomeen tuotiin vuonna Kilpailu- ja kuluttajaviraston alkutuotantoselvitys, s Yrityskauppailmoituksen liitteet 42, 45, 46, 48, 30, 47.

22 Päätös 22 (27) tuoretta naudanlihaa [10-20] miljoonaa kiloa, tuoretta sianlihaa [15-25] miljoonaa kiloa ja tuoretta broilerinlihaa [1-10] miljoonaa kiloa. 93. Ennen yrityskauppaa Saarioinen on käyttänyt [ ] teurastamastaan naudanlihasta konsernin sisäisessä jatkojalostuksessa ja myynyt siten [ ] muille teollisille jatkojalostajille, vähittäiskauppaan ja suurkeittiöille. Teurastamastaan sianlihasta Saarioinen on käyttänyt noin [ ] sisäisesti ja myynyt noin [ ] ulkopuolisille tahoille. Broilerinlihasta se on käyttänyt [ ] sisäisesti ja myynyt siten [ ] ulkopuolisille tahoille. Teurastetun ja leikatun naudan- ja sianlihan markkinoille jää yrityskaupan jälkeen Atrian lisäksi HK ja Snellman, joista erityisesti Snellman on kasvattanut toimintaansa viime vuosina. [ ] 94. Teurastetun ja leikatun broilerinlihan osalta markkinoille jää Atrian ohella HK sekä uutena markkinoille tulijana aloittava Huttulan Kukko. Huttulan Kukko kilpailee Atrian ja HK:n kanssa tukkumyyntimarkkinoiden kaikilla segmenteillä, toisin sanoen vähittäiskaupan, suurkeittiöiden ja teollisen jatkokäsittelyn hankinnoissa. Huttulan Kukon tuotteet ovat broilerin raakalihaa ja vaikka se toimii teollisen jatkokäsittelyn markkinoilla tekemällä kuluttajapakattua raakalihaa vähittäiskaupalle, pidemmälle menevää jatkojalostusta se ei kuitenkaan harjoita itse. 95. [ ] Huttulan Kukon arvioitu myynti vuodelle 2014 on noin 2 miljoonaa kiloa, [ ], ja sitä voidaan siten pitää jatkossa Saarioisen kaltaisena vastavoimana Atrialle ja HK:lle broilerinlihan tukkumyynnin markkinoilla. 96. Saarioinen on käyttänyt kaikkien lihalajien osalta pääosan teurastamastaan lihasta omaan teolliseen jatkojalostustoimintaansa, minkä vuoksi ulkopuoliset tukkumyyntiasiakkaat ovat tähänkin asti voineet käyttää Saarioista lihan hankintalähteenään vain rajatussa määrin. Yrityskaupan vaikutus tukkumyynnin markkinoilla on siten rajallinen. 97. KKV:n jatkoselvityksessä ei myöskään ole ilmennyt näyttöä siitä, että yrityskauppa aiheuttaisi haitallisia koordinoituja vaikutuksia Atrian ja HK:n välillä broilerin tukkumyynnin markkinoilla, joilla ne ovat jatkossa ainoat alalla pidempään toimineet tukkumyyjät. Mahdollisuuksia kilpailukäyttäytymisen yhteensovittamiseen vähentää potentiaalisen kilpailun uhka, minkä lisäksi etenkin keskittyneen päivittäistavarakaupan ostajavoima heikentää tukkumyyjien markkinavoimaa. Viraston kuulemat päivittäistavarakaupan toimijat eivät ole katsoneet yrityskaupan aiheuttavan niiden kannalta haitallisia vaikutuksia. 98. Kilpailu- ja kuluttajaviraston arvion mukaan yrityskauppa ei siten kilpailulaissa tarkoitetulla tavalla olennaisesti estä kilpailua naudan-, sian- tai broilerinlihan tukkumyynnin markkinoilla Suomessa Teurastuksen sivutuotteet ja naudan vuodat

1 Asia. 2 Asian vireilletulo. 3 Yrityskaupan osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta. 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi

1 Asia. 2 Asian vireilletulo. 3 Yrityskaupan osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta. 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi Päätös 1 (9) 1 Asia 1. Jatkoselvitykseen ryhtyminen yrityskaupassa Atria Oyj / Saarioinen Oy:n naudan, sian ja broilerin hankinta-, teurastus- ja lihanleikkuutoiminnot 2 Asian vireilletulo 2. Kilpailu-

Lisätiedot

Yrityskaupan hyväksyminen: Atria Oyj / Kaivon Liha Kaunismaa Oy

Yrityskaupan hyväksyminen: Atria Oyj / Kaivon Liha Kaunismaa Oy Päätös 1 (6) Yrityskaupan hyväksyminen: Atria Oyj / Kaivon Liha Kaunismaa Oy Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on 22.8.2016 ilmoitettu järjestely, jossa Atria Oyj hankkii yksinomaisen määräysvallan Kaivon

Lisätiedot

Yrityskaupan hyväksyminen: Fortum Oyj / Hafslund Marked AS, Hafslund Varme AS ja Klemetsrudanlegget AS

Yrityskaupan hyväksyminen: Fortum Oyj / Hafslund Marked AS, Hafslund Varme AS ja Klemetsrudanlegget AS Päätös 1 (5) Yrityskaupan hyväksyminen: Fortum Oyj / Hafslund Marked AS, Hafslund Varme AS ja Klemetsrudanlegget AS Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on 12.5.2017 ilmoitettu järjestely, jossa Fortum Oyj

Lisätiedot

1 Asia. 2 Asian vireilletulo. 3 Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta. 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi

1 Asia. 2 Asian vireilletulo. 3 Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta. 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi Päätös 1 (6) 1 Asia 2 Asian vireilletulo 1. Jatkoselvitykseen ryhtyminen yrityskaupassa DAVA Foods Holding A/S / Muna Foods Oy. 2. Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on 7.7.2014 ilmoitettu järjestely, jossa

Lisätiedot

Yrityskaupan hyväksyminen: Osuuskunta Maitosuomi / Osuuskunta ItäMaito

Yrityskaupan hyväksyminen: Osuuskunta Maitosuomi / Osuuskunta ItäMaito Päätös 1 (6) Yrityskaupan hyväksyminen: Osuuskunta Maitosuomi / Osuuskunta ItäMaito Asian vireilletulo Kilpailu- ja kuluttajavirastolle ( KKV tai virasto ) on 3.9.2018 ilmoitettu järjestely, jossa Osuuskunta

Lisätiedot

Asia. Asian vireilletulo. Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta. Päätös 1 (5) Dnro 1113/KKV14.00.10/2015 Julkinen versio 24.9.

Asia. Asian vireilletulo. Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta. Päätös 1 (5) Dnro 1113/KKV14.00.10/2015 Julkinen versio 24.9. Päätös 1 (5) Asia Yrityskaupan hyväksyminen: Bonnier Books Kauppa Suomi Oy / Akateemisen Kirjakaupan liiketoiminnot Asian vireilletulo Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on 8.9.2015 ilmoitettu järjestely,

Lisätiedot

Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätös yrityskaupan hyväksymisestä asiassa Tradeka-Yhtiöt Oy / Med Group Holding Oy

Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätös yrityskaupan hyväksymisestä asiassa Tradeka-Yhtiöt Oy / Med Group Holding Oy Päätös 1 (6) Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätös yrityskaupan hyväksymisestä asiassa Tradeka-Yhtiöt Oy / Med Group Holding Oy Kilpailu- ja kuluttajavirasto Postiosoite PL 5, 00531 Helsinki Puhelin 029

Lisätiedot

Yrityskaupan hyväksyminen: DT Group A/S / Puukeskus Holding Oy ja Kiwi Holding. 3 Yrityskaupan osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta

Yrityskaupan hyväksyminen: DT Group A/S / Puukeskus Holding Oy ja Kiwi Holding. 3 Yrityskaupan osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta Päätös 1 (9) Yrityskaupan hyväksyminen: DT Group A/S / Puukeskus Holding Oy ja Kiwi Holding Oy 1 Asia 2 Asian vireilletulo 1. Yrityskaupan hyväksyminen DT Group A/S / Puukeskus Holding Oy ja Kiwi Holding

Lisätiedot

Asia. Asian vireilletulo. Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta. Päätös 1 (6) Dnro KKV/1293/ /2016 Julkinen versio 20.1.

Asia. Asian vireilletulo. Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta. Päätös 1 (6) Dnro KKV/1293/ /2016 Julkinen versio 20.1. Päätös 1 (6) Asia Yrityskaupan hyväksyminen: Esperi Care Oy / MediVida Oy:n terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluita tarjoavat yhtiöt Asian vireilletulo Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on 23.12.2016 ilmoitettu

Lisätiedot

Markkinakehityksestä yleensä

Markkinakehityksestä yleensä Markkinakehityksestä yleensä lihan kulutus kasvaa globaalisti, kaksinkertaistuu vuoteen 2040. Broileri, nauta Eussa kulutus vakaa. Sika laskussa, broiler nousussa. Suomessa vastaava. Mitä Suomessa tapahtuu?

Lisätiedot

Päätös 1 (7) Dnro KKV/121/ /2018 Julkinen versio

Päätös 1 (7) Dnro KKV/121/ /2018 Julkinen versio Päätös 1 (7) 1 Asia... 2 2 Asian vireilletulo... 2 3 Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta... 2 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi... 2 4.1 Yrityskauppasäännösten soveltuminen järjestelyyn... 2

Lisätiedot

Päätös 1 (8) Dnro 6/KKV14.00.10/2015 Julkinen versio 13.2.2015

Päätös 1 (8) Dnro 6/KKV14.00.10/2015 Julkinen versio 13.2.2015 Päätös 1 (8) 1 Asia... 2 2 Asian vireilletulo... 2 3 Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta... 2 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi... 2 4.1 Yrityskauppasäännösten soveltuminen järjestelyyn... 2

Lisätiedot

Yrityskaupan hyväksyminen: Lantmännen Ekonomisk Förening / Sörnäisten Portti Oy

Yrityskaupan hyväksyminen: Lantmännen Ekonomisk Förening / Sörnäisten Portti Oy Päätös 1 (6) Yrityskaupan hyväksyminen: Lantmännen Ekonomisk Förening / Sörnäisten Portti Oy Asian vireille tulo Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on 25.4.2017 ilmoitettu järjestely, jossa Lantmännen Ekonomisk

Lisätiedot

Yrityskaupan hyväksyminen: Veljekset Laakkonen Oy / Veho Oy Ab:n Skoda -automerkin

Yrityskaupan hyväksyminen: Veljekset Laakkonen Oy / Veho Oy Ab:n Skoda -automerkin Päätös 1 (5) Yrityskaupan hyväksyminen: Veljekset Laakkonen Oy / Veho Oy Ab:n Skoda -automerkin liiketoiminnat Espoossa ja Tampereella Kilpailu- ja kuluttajavirastolle ( KKV tai virasto ) on 31.7.2019

Lisätiedot

Yrityskaupan hyväksyminen: Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Varma / Vantaan Valo Ky

Yrityskaupan hyväksyminen: Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Varma / Vantaan Valo Ky Päätös 1 (5) Yrityskaupan hyväksyminen: Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Varma / Vantaan Valo Ky Kilpailu- ja kuluttajavirastolle ( KKV ) on 11.9.2019 ilmoitettu

Lisätiedot

Päätös 1 (6) Dnro KKV/ KKV/453/ /2016 Julkinen versio

Päätös 1 (6) Dnro KKV/ KKV/453/ /2016 Julkinen versio Päätös 1 (6) 1 Asia... 2 2 Asian vireilletulo... 2 3 Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta... 2 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi... 2 4.1 Yrityskauppasäännösten soveltuminen järjestelyyn... 2

Lisätiedot

Epäilty kilpailunrajoitus ulkomainonnan ja mainosmateriaalin painatuksen markkinoilla

Epäilty kilpailunrajoitus ulkomainonnan ja mainosmateriaalin painatuksen markkinoilla Päätös 1 (5) Epäilty kilpailunrajoitus ulkomainonnan ja mainosmateriaalin painatuksen markkinoilla 1 Asia 2 Osapuolet 3 Ratkaisu 4 Asian vireilletulo Epäily kilpailulainsäädännön vastaisesta kielletystä

Lisätiedot

Yrityskaupan hyväksyminen: Sweco AB / NRC Holding Design Oy

Yrityskaupan hyväksyminen: Sweco AB / NRC Holding Design Oy Päätös 1 (5) Yrityskaupan hyväksyminen: Sweco AB / NRC Holding Design Oy Kilpailu- ja kuluttajavirastolle ( KKV ) on 4.9.2019 ilmoitettu kilpailulain 21 :n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettu järjestely,

Lisätiedot

Yrityskaupan hyväksyminen: MB Equity Fund V Ky / Experiential Marketing Invest Oy / Roof Productions Oy

Yrityskaupan hyväksyminen: MB Equity Fund V Ky / Experiential Marketing Invest Oy / Roof Productions Oy Päätös 1 (5) Yrityskaupan hyväksyminen: MB Equity Fund V Ky / Experiential Marketing Invest Oy / Roof Productions Oy Kilpailu- ja kuluttajavirastolle ( KKV ) on 11.6.2019 ilmoitettu järjestely, jossa MB

Lisätiedot

COMP/M.3473 Metsäliitto Osuuskunta / Vapo ASETUS (EY) 139/2004 SULAUTUMISMENETTELY. 4 artiklan (4) päivämäärä:.04/11/2004

COMP/M.3473 Metsäliitto Osuuskunta / Vapo ASETUS (EY) 139/2004 SULAUTUMISMENETTELY. 4 artiklan (4) päivämäärä:.04/11/2004 FI Tapaus n:o COMP/M.3473 Metsäliitto Osuuskunta / Vapo Vain suomenkielinen teksti on saatavilla ja todistusvoimainen. ASETUS (EY) 139/2004 SULAUTUMISMENETTELY 4 artiklan (4) päivämäärä:.04/11/2004 EUROOPAN

Lisätiedot

Q1-Q4 2013 Q4 2013 Q4 2012

Q1-Q4 2013 Q4 2013 Q4 2012 Atria Oyj Tilinpäätös 1.1. 31.12. Toimitusjohtaja Juha Gröhn Atria-konserni Katsaus 1.1.-31.12. Milj. *Kertaluonteiset erät, jotka sisältyvät raportoituun liikevoittoon Q1- Q1- Liikevaihto 360,6 360,6

Lisätiedot

Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätös jatkoselvitykseen ryhtymisestä yrityskauppa-asiassa Colosseum Dental Group AS / Med Group Hammaslääkärit Oy

Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätös jatkoselvitykseen ryhtymisestä yrityskauppa-asiassa Colosseum Dental Group AS / Med Group Hammaslääkärit Oy Päätös 1 (9) Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätös jatkoselvitykseen ryhtymisestä yrityskauppa-asiassa Colosseum Dental Group AS / Med Group Hammaslääkärit Oy Kilpailu- ja kuluttajavirasto Postiosoite

Lisätiedot

3 Yrityskaupan osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta

3 Yrityskaupan osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta Päätös 1 (5) Julkinen versio 1 Asia 2 Asian vireilletulo 1. Yrityskaupan hyväksyminen Are Oy / Lemminkäinen Talotekniikka Oy. 2. Kilpailu- ja kuluttajavirastolle ( KKV ) on 16.5.2014 ilmoitettu järjestely,

Lisätiedot

Päätös 1 (8) Dnro KKV/1152/ /2016 Julkinen versio

Päätös 1 (8) Dnro KKV/1152/ /2016 Julkinen versio Päätös 1 (8) 1 Asia... 2 2 Asian vireilletulo... 2 3 Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta... 2 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi... 2 4.1 Yrityskauppasäännösten soveltuminen järjestelyyn... 2

Lisätiedot

Päätös 1 (9) Dnro KKV/258/14.00.10/2016 Julkinen versio 4.4.2016

Päätös 1 (9) Dnro KKV/258/14.00.10/2016 Julkinen versio 4.4.2016 Päätös 1 (9) 1 Asia... 2 2 Asian vireilletulo... 2 3 Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta... 2 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi... 2 4.1 Yrityskauppasäännösten soveltuminen järjestelyyn... 2

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä syyskuuta 2011. 1012/2011 Valtioneuvoston asetus. yrityskauppojen ilmoitusvelvollisuudesta

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä syyskuuta 2011. 1012/2011 Valtioneuvoston asetus. yrityskauppojen ilmoitusvelvollisuudesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 6 päivänä syyskuuta 2011 1012/2011 Valtioneuvoston asetus yrityskauppojen ilmoitusvelvollisuudesta Annettu Helsingissä 1 päivänä syyskuuta 2011 Valtioneuvoston

Lisätiedot

1 Asia. 2 Osapuolet. 3 Ratkaisu. 4 Asian vireille tulo ja selvittäminen. 5 Asiaselostus. Päätös 1 (8) Dnro 250/KKV /

1 Asia. 2 Osapuolet. 3 Ratkaisu. 4 Asian vireille tulo ja selvittäminen. 5 Asiaselostus. Päätös 1 (8) Dnro 250/KKV / Päätös 1 (8) 1 Asia Epäilty kilpailun rajoittaminen teurasbroilereiden hankinnan ja broilerinrehun markkinoilla 2 Osapuolet Toimenpidepyynnön kohde: Atria Oyj Toimenpidepyynnön tekijä: Hankkija Oy 3 Ratkaisu

Lisätiedot

1 Asia. 2 Asian vireilletulo. 3 Yrityskaupan osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta. 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi

1 Asia. 2 Asian vireilletulo. 3 Yrityskaupan osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta. 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi Päätös 1 (8) 1 Asia 2 Asian vireilletulo 1. Jatkoselvitykseen ryhtyminen yrityskauppa-asiassa Altor Fund III (via Elixia Holding IV AS) / TryghedsGruppen smba 2. Kilpailu- ja kuluttajavirastolle ( KKV

Lisätiedot

1 Yrityskaupan osapuolet. Päätös 1 (6) Dnro KKV/458/ /

1 Yrityskaupan osapuolet. Päätös 1 (6) Dnro KKV/458/ / Päätös 1 (6) Yrityskaupan hyväksyminen: K Caara Oy / Autotalo Laakkonen Oy:n Volkswagen-, Audi- ja SEAT -liiketoiminta ja Veljekset Laakkonen Oy:n SEAT-liiketoiminta 1 Yrityskaupan osapuolet Kilpailu-

Lisätiedot

Päätös 1 (10) Dnro KKV/1575/14.00.10/2015 Julkinen versio 11.1.2016

Päätös 1 (10) Dnro KKV/1575/14.00.10/2015 Julkinen versio 11.1.2016 Päätös 1 (10) 1 Asia... 2 2 Asian vireilletulo... 2 3 Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta... 2 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi... 2 4.1 Yrityskauppasäännösten soveltuminen järjestelyyn... 2

Lisätiedot

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia 22.8.2012 Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy 1 Maatilojen Kehitysnäkymät 2020 Pirkanmaan lähiruoka Maatilojen kehitysnäkymät 2020 tutkimuksen

Lisätiedot

Atria Capital Markets Day Atria Baltia

Atria Capital Markets Day Atria Baltia Atria Capital Markets Day Atria Baltia Toimitusjohtaja Rauno Väisänen 9.11.2012 9.12.2011 Rauno Väisänen Atria Oyj Konsernin rakenne 2010 Liikevaihto 1.301 milj. Henkilöstö 5 812 (keskimäärin) Suomi Skandinavia

Lisätiedot

Päätös 1 (8) Dnro KKV/1278/ /2016 Julkinen versio

Päätös 1 (8) Dnro KKV/1278/ /2016 Julkinen versio Päätös 1 (8) 1 Asia... 2 2 Asian vireilletulo... 2 3 Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta... 2 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi... 2 4.1 Yrityskauppasäännösten soveltuminen järjestelyyn... 2

Lisätiedot

Yrityskaupan hyväksyminen: Elvera Oy, Järvi-Suomen Energia Oy, Lappeenrannan Energiaverkot Oy, Kymenlaakson Sähköverkko Oy / Enerva Oy

Yrityskaupan hyväksyminen: Elvera Oy, Järvi-Suomen Energia Oy, Lappeenrannan Energiaverkot Oy, Kymenlaakson Sähköverkko Oy / Enerva Oy Päätös 1 (6) Yrityskaupan hyväksyminen: Elvera Oy, Järvi-Suomen Energia Oy, Lappeenrannan Energiaverkot Oy, Kymenlaakson Sähköverkko Oy / Enerva Oy 1 Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta 2 Yrityskaupan

Lisätiedot

3 Yrityskaupan osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta

3 Yrityskaupan osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta Päätös 1 (8) 1 Asia 2 Asian vireilletulo 1. Yrityskaupan hyväksyminen DNA Oy / TDC Oy Finland ja TDC Hosting Oy. 2. Kilpailu- ja kuluttajavirastolle ( KKV ) on 30.4.2014 ilmoitettu järjestely, jossa DNA

Lisätiedot

Muuttuva arvoketju Arvoketju kokonaisuutena, mikä se on? Lihatilan talous ja johtaminen superseminaari, Seinäjoki Kyösti Arovuori

Muuttuva arvoketju Arvoketju kokonaisuutena, mikä se on? Lihatilan talous ja johtaminen superseminaari, Seinäjoki Kyösti Arovuori Muuttuva arvoketju Arvoketju kokonaisuutena, mikä se on? 23.11.2016 Lihatilan talous ja johtaminen superseminaari, Seinäjoki Kyösti Arovuori 2 Lihantuotannon arvoketju Kuluttajan rooli ostaa ja maksaa

Lisätiedot

Atria Suomen keskeisimmät yhtiöt

Atria Suomen keskeisimmät yhtiöt Atrian kuulumisia Atria Suomen keskeisimmät yhtiöt Atria Suomi Oy Kehittää, tuottaa ja markkinoi suomalaisia tuoreruoka-alan tuotteita ja niihin liittyviä palveluja. Liikevaihdolla mitaten Suomen suurin

Lisätiedot

PTT-ennuste: Maa- ja elintarviketalous. syksy 2014

PTT-ennuste: Maa- ja elintarviketalous. syksy 2014 PTT-ennuste: Maa- ja elintarviketalous syksy 2014 Maatalous Maailman viljantuotanto Syksyllä korjataan jälleen ennätyssuuri sato Määrää nostaa hyvä sato kaikkialla Varastot kasvavat hieman Hintojen lasku

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2016

Osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2016 Osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2016 Toimitusjohtaja Juha Gröhn 28.4.2016 Atria-konserni 1.1. 31.3.2016 Q1 Q1 Milj. EUR 2016 2015 2015 Liikevaihto 314,5 314,5 1 340,1 Liikevoitto 1,6 0,7 28,9 Liikevoitto-% 0,5

Lisätiedot

1. Asia. 2. Osapuolet. 3. Ratkaisu. 4. Asian vireilletulo. 5. Asiaselostus. 5.1. Liigan lähetysoikeuksien yhteismyynti

1. Asia. 2. Osapuolet. 3. Ratkaisu. 4. Asian vireilletulo. 5. Asiaselostus. 5.1. Liigan lähetysoikeuksien yhteismyynti Päätös 1 (8) 1. Asia 1. Jääkiekon SM-liiga Oy:n lähetysoikeuksien yhteismyyntijärjestely. 2. Osapuolet 2. Jääkiekon SM-liiga Oy 3. Toimenpidepyynnön tekijä: UrhoTV Oy 3. Ratkaisu 4. Asia poistetaan käsittelystä.

Lisätiedot

Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry.

Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry. Kanasta rahaa - siipikarjatuotannon mahdollisuudet tulevaisuudessa Lea Lastikka Suomen siipikarjaliitto ry. Siipikarjanlihan markkinat meillä ja muualla Valkoisen lihan menekki kasvaa kaikkialla Maailman

Lisätiedot

1 Asia. 2 Hakija. 3 Ratkaisu. 4 Asian vireilletulo. Päätös 1(8) Dnro 154/14.00.10/2011 Julkinen versio 23.4.2015

1 Asia. 2 Hakija. 3 Ratkaisu. 4 Asian vireilletulo. Päätös 1(8) Dnro 154/14.00.10/2011 Julkinen versio 23.4.2015 Päätös 1(8) 1 Asia 1. Hakemus yrityskauppaa koskevien ehtojen poistamiseksi 2 Hakija 2. Valio Oy 3 Ratkaisu 3. Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyy Valion hakemuksen yrityskauppapäätöksessä (dnro 1151/81/99)

Lisätiedot

Luomulihan arvoketjutyöryhmä. 12.02. 2013 klo 10.00-12.00, Kesko

Luomulihan arvoketjutyöryhmä. 12.02. 2013 klo 10.00-12.00, Kesko Luomulihan arvoketjutyöryhmä 12.02. 2013 klo 10.00-12.00, Kesko Työryhmän kokoonpano Nimi Paikalla 12.2. Petteri Mäkelä, naudanlihan tuottaja x Hermanni Huhtala, naudanlihan tuottaja Fredrik von Limburg

Lisätiedot

Asia. Asian vireilletulo. Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta. Kilpailuoikeudellinen arviointi

Asia. Asian vireilletulo. Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta. Kilpailuoikeudellinen arviointi Päätös 1 (8) Asia Yrityskaupan hyväksyminen: Mehiläinen Oy / Vire Care Oy Asian vireilletulo Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on 16.6.2016 ilmoitettu järjestely, jossa Mehiläinen Oy hankkii yksinomaisen

Lisätiedot

Atria-konserni Katsaus Atria Oyj Osavuosikatsaus Toimitusjohtaja Juha Gröhn

Atria-konserni Katsaus Atria Oyj Osavuosikatsaus Toimitusjohtaja Juha Gröhn Atria Oyj Osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2014 Toimitusjohtaja Juha Gröhn 1 Atria-konserni Katsaus 1.1. - 31.3.2014 Milj. 2014 *Kertaluonteiset erät, jotka sisältyvät raportoituun liikevoittoon 2013 2013 Liikevaihto

Lisätiedot

Hyvää Suomesta- Saarioisilta. 21.3.2013 Mirja Lonka

Hyvää Suomesta- Saarioisilta. 21.3.2013 Mirja Lonka Hyvää Suomesta- Saarioisilta 21.3.2013 Mirja Lonka Saarioinen yrityksenä Saarioinen Oy on kotimainen, yksityisessä omistuksessa oleva elintarvikealan yritys. Vuonna 1957 käynnistettiin Saarioinen Oy:n

Lisätiedot

Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset

Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset Lopetusasetus - kansallisen lainsäädännön muutokset Susanna Ahlström Eläinlääkintöylitarkastaja Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto Lopetusasetus Neuvoston asetus (EY) N:o 1099/2009

Lisätiedot

Päätös 1 (8) Dnro 577/KKV14.00.10/2014 Julkinen versio 5.1.2015

Päätös 1 (8) Dnro 577/KKV14.00.10/2014 Julkinen versio 5.1.2015 Päätös 1 (8) 1 Asia... 2 2 Asian vireilletulo... 2 3 Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta... 2 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi... 2 4.1 Yrityskauppasäännösten soveltuminen järjestelyyn... 2

Lisätiedot

Atria-konserni. Nasdaq Helsingin Avoimet Ovet CFO Tomas Back

Atria-konserni. Nasdaq Helsingin Avoimet Ovet CFO Tomas Back Atria-konserni Nasdaq Helsingin Avoimet Ovet 29.8.2019 CFO Tomas Back Atria-konsernin rakenne Atria Oyj Atria Suomi Atria Ruotsi Atria Tanska & Viro Atria Venäjä 2 Atria-konsernin liiketoiminnot Lihaliiketoiminta

Lisätiedot

Päätös jatkoselvitykseen ryhtymisestä Lantmännen Agro Oy:n ja Raisioagro Oy:n yrityskauppaa

Päätös jatkoselvitykseen ryhtymisestä Lantmännen Agro Oy:n ja Raisioagro Oy:n yrityskauppaa Päätös 1 (12) Julkinen versio Päätös jatkoselvitykseen ryhtymisestä Lantmännen Agro Oy:n ja Raisioagro Oy:n yrityskauppaa koskevassa asiassa SISÄLLYSLUETTELO 1 Asia... 2 2 Asian vireilletulo... 2 3 Ratkaisu...

Lisätiedot

Atria Capital Markets Day Atria Skandinavia

Atria Capital Markets Day Atria Skandinavia Atria Capital Markets Day Atria Skandinavia Toimitusjohtaja 9.12.2011 Atria Skandinavia Katsaus 1.1. 30.9.2011 Q3 Q3 Q1-Q3 Q1-Q3 Milj. 2011 2010 2011 2010 2010 Liikevaihto 93,5 98,9 277,1 293,6 391,6 Liikevoitto

Lisätiedot

Tarkkuutta tuotannon suunnitteluun ennustamisen kehittämisestä Jaakko Takala RELEX Tammiseminaari 22.1.2014

Tarkkuutta tuotannon suunnitteluun ennustamisen kehittämisestä Jaakko Takala RELEX Tammiseminaari 22.1.2014 Tarkkuutta tuotannon suunnitteluun ennustamisen kehittämisestä Jaakko Takala RELEX Tammiseminaari 22.1.2014 Konsernin rakenne 2012 Atria Oyj Liikevaihto 1 344 milj. Henkilöstö 4 898 (keskimäärin) Suomi

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0057/1. Tarkistus. Sofia Ribeiro PPE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0057/1. Tarkistus. Sofia Ribeiro PPE-ryhmän puolesta 6.2.2019 A8-0057/1 1 Johdanto-osan H kappale H. ottaa huomioon, että kuljetus aiheuttaa eläimille stressiä, koska se altistaa ne hyvinvoinnin kannalta haitallisille tilanteille; ottaa huomioon, että tiettyjen

Lisätiedot

Tapaus n:o COMP/M. 3795 Industri Kapital/Tradeka/Wihuri

Tapaus n:o COMP/M. 3795 Industri Kapital/Tradeka/Wihuri FI Tapaus n:o COMP/M. 3795 Industri Kapital/Tradeka/Wihuri Vain englanninkielinen teksti on saatavilla ja todistusvoimainen. ASETUS (EY) 139/2004 SULAUTUMISMENETTELY 4 artiklan (4) päivämäärä: 17/06/2005

Lisätiedot

Atria-konserni Katsaus Q2/2013. Atria Oyj Osavuosikatsaus Toimitusjohtaja Juha Gröhn

Atria-konserni Katsaus Q2/2013. Atria Oyj Osavuosikatsaus Toimitusjohtaja Juha Gröhn 1 Atria Oyj Osavuosikatsaus 1.1. - 30.6. Toimitusjohtaja Juha Gröhn Atria-konserni Katsaus / *Kertaluonteiset erät sisältyvät raportoituihin lukuihin 2012 1.1. 30.6. Konsernin liikevoitto oli 10,9 miljoonaa

Lisätiedot

Laatua raaka-aineiden jalostamiseen Elintarvike- ja poroalan koulutushanke

Laatua raaka-aineiden jalostamiseen Elintarvike- ja poroalan koulutushanke porotietokansio raakalihavalmisteet Hannu Pekkala 2006 Laatua raaka-aineiden jalostamiseen Elintarvike- ja poroalan koulutushanke SISÄLLYSLUETTELO 1 Määritelmä... 2 2 Raakalihavalmisteiden valmistus...

Lisätiedot

Kilpailuoikeuden huomioiminen yrityskaupassa. Insolvenssioikeudellinen Yhdistys ry

Kilpailuoikeuden huomioiminen yrityskaupassa. Insolvenssioikeudellinen Yhdistys ry Kilpailuoikeuden huomioiminen yrityskaupassa Insolvenssioikeudellinen Yhdistys ry 31.1.2019 Yleistä yrityskauppavalvonnasta 2 Yleistä yrityskauppavalvonnasta Miksi yrityskauppoja valvotaan? Yrityskauppojen

Lisätiedot

Luomu Suomessa 2014 Tämän aineiston kokoamiseen on käytetty maa- ja metsätalousministeriön tukea. Päivitetty 12.10.2015

Luomu Suomessa 2014 Tämän aineiston kokoamiseen on käytetty maa- ja metsätalousministeriön tukea. Päivitetty 12.10.2015 Luomu Suomessa 2014 Tämän aineiston kokoamiseen on käytetty maa- ja metsätalousministeriön tukea. Päivitetty 12.10.2015 Sisällys Luomupeltoala Luomuviljelyn kehitys 2006-2014 Luomukasvintuotanto Luomukotieläintilat

Lisätiedot

Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua

Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua Liite 15.12.2008 65. vuosikerta Numero 4 Sivu 6 Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua siinä kuluttajien odotuksia tulevaisuuden broilerituotteilta Sari Forsman-Hugg, MTT,

Lisätiedot

Atria Oyj Osavuosikatsaus Toimitusjohtaja Juha Gröhn

Atria Oyj Osavuosikatsaus Toimitusjohtaja Juha Gröhn Atria Oyj Osavuosikatsaus 1.1. - 30.9.2013 Toimitusjohtaja Juha Gröhn 1.11.2013 Atria-konserni Katsaus 1.1.-30.9.2013 Milj. EUR Q3 2013 Q3 2012 2013 2012 2012 Liikevaihto 358,4 341,1 1 050,4 982,9 1 343,6

Lisätiedot

2 Osapuolten arvio relevanteista markkinoista ja markkinoiden koosta

2 Osapuolten arvio relevanteista markkinoista ja markkinoiden koosta Päätös 1 (6) Yrityskaupan hyväksyminen: Humana AB / Coronaria Hoiva Oy 1 Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta Kilpailu- ja kuluttajavirastolle ( KKV ) on 8.3.2019 ilmoitettu kilpailulain 21 :n

Lisätiedot

ATRIA OYJ:N TOIMITUSJOHTAJAN KIRJE TUOTTAJILLE 1 (5) 26.1.2011. Arvoisa Atrian tuottaja,

ATRIA OYJ:N TOIMITUSJOHTAJAN KIRJE TUOTTAJILLE 1 (5) 26.1.2011. Arvoisa Atrian tuottaja, ATRIA OYJ:N TOIMITUSJOHTAJAN KIRJE TUOTTAJILLE 1 (5) 26.1.2011 Arvoisa Atrian tuottaja, Atria Oyj julkaisi keskiviikkona 26.1.2011 klo 9.00 pörssitiedotteen, jonka sisältö on hyvin tärkeä niin Sinulle

Lisätiedot

Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätös jatkoselvitykseen ryhtymisestä yrityskauppa-asiassa. Caverion Industria Oy / Maintpartner Group Oy

Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätös jatkoselvitykseen ryhtymisestä yrityskauppa-asiassa. Caverion Industria Oy / Maintpartner Group Oy Päätös 1 (10) Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätös jatkoselvitykseen ryhtymisestä yrityskauppa-asiassa Caverion Industria Oy / Maintpartner Group Oy Kilpailu- ja kuluttajavirasto Postiosoite PL 5, 00531

Lisätiedot

Venäjän asettamien pakotteiden sisältö 15.8.2014

Venäjän asettamien pakotteiden sisältö 15.8.2014 Venäjän tuontikiellon vaikutukset ja jatkotoimet (Sisältää tausta-aineistoa) Pohjois-Karjalan kansanedustajat Marita ja Asko Miettisen maitotilalla Joensuussa 15.8.2014 MTK Pohjois-Karjala Venäjän asettamien

Lisätiedot

Tikkurila 150 vuotta värien voimaa Pörssi-ilta Tampereella 7.3.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen

Tikkurila 150 vuotta värien voimaa Pörssi-ilta Tampereella 7.3.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen Tikkurila 150 vuotta värien voimaa Pörssi-ilta Tampereella 7.3.2013 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen Huomautus Kaikki tässä esityksessä esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 28.5.2008 KOM(2008) 336 lopullinen 2008/0108 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS maatalouden yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EY) N:o 1234/2007 muuttamisesta

Lisätiedot

Koulutus ensisaapumistoimijoille Eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti EU:sta Kirsi Sarkkinen

Koulutus ensisaapumistoimijoille Eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti EU:sta Kirsi Sarkkinen Koulutus ensisaapumistoimijoille 14.3.2019 Eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti EU:sta Kirsi Sarkkinen tarkastaja ensisaapumisvalvonta Ensisaapumistoiminta ja -valvonta Eläinperäisten elintarvikkeiden

Lisätiedot

Yrityskaupan kuvaus: Mehiläinen Oy / Vire Care Oy

Yrityskaupan kuvaus: Mehiläinen Oy / Vire Care Oy Liite 1 (7) Yrityskaupan kuvaus: Mehiläinen Oy / Vire Care Oy Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on 16.6.2016 ilmoitettu järjestely, jossa Mehiläinen Oy hankkii yksinomaisen määräysvallan Vire Care Oy:ssä.

Lisätiedot

Taustatietoa sianlihan kulutuksesta

Taustatietoa sianlihan kulutuksesta Taustatietoa sianlihan kulutuksesta Suomalaiset syövät n. 35 kg/hlö porsaanlihaa vuodessa. Porsaanliha edustaa n. 50 % lihan kokonaiskulutuksesta. Vain ¾ talouksista osti v 2009 kuluttajapakattua tuoretta

Lisätiedot

Etelä-Savon luomulogistiikan nykyinen malli. 6.3.2014 Suvi Leinonen

Etelä-Savon luomulogistiikan nykyinen malli. 6.3.2014 Suvi Leinonen Etelä-Savon luomulogistiikan nykyinen malli 6.3.2014 Suvi Leinonen S Etelä-Savon luomulogistiikan nykyinen malli - Lihantuottajat S Hankkeen lihantuottajat, naudat ja lampaat http://maps.yandex.com/? um=o3klinp0z0xkjxbusmk89pix_o1hipgq&l=map

Lisätiedot

Yrityskaupan hyväksyminen: YIT Suomi Oy ja GT Invest Oy / FinCap Asunnot Oy

Yrityskaupan hyväksyminen: YIT Suomi Oy ja GT Invest Oy / FinCap Asunnot Oy Päätös 1 (5) 1.8.2019 Yrityskaupan hyväksyminen: YIT Suomi Oy ja GT Invest Oy / FinCap Asunnot Oy Osapuolet ja yrityskaupan kuvaus Kilpailu- ja kuluttajavirastolle ( KKV ) on 18.6.2019 ilmoitettu järjestely,

Lisätiedot

Päätös 1 (8) Dnro KKV/579/ /2017 Julkinen versio

Päätös 1 (8) Dnro KKV/579/ /2017 Julkinen versio Päätös 1 (8) 1 Asia... 2 2 Asian vireilletulo... 2 3 Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta... 2 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi... 2 4.1 Yrityskauppasäännösten soveltuminen järjestelyyn... 3

Lisätiedot

Päätös 1 (10) Dnro KKV/700/ /2017 Julkinen versio

Päätös 1 (10) Dnro KKV/700/ /2017 Julkinen versio Päätös 1 (10) 1 Asia... 2 2 Asian vireilletulo... 2 3 Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta... 2 4 Kilpailuoikeudellinen arviointi... 3 4.1 Yrityskauppasäännösten soveltuminen järjestelyyn... 3

Lisätiedot

Asia. Asian vireilletulo. Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta. Kilpailuoikeudellinen arviointi

Asia. Asian vireilletulo. Osapuolet ja niiden harjoittama liiketoiminta. Kilpailuoikeudellinen arviointi Päätös 1 (8) Asia Yrityskaupan hyväksyminen: Alma Media Oyj / Talentum Oyj Asian vireilletulo Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on 30.9.2015 ilmoitettu järjestely, jossa Alma Media Oyj hankkii yksinomaisen

Lisätiedot

Toimenpidepyynnön tekijä: Kilpailu- ja kuluttajavirasto jättää asian tutkimatta.

Toimenpidepyynnön tekijä: Kilpailu- ja kuluttajavirasto jättää asian tutkimatta. Päätös 1 (5) Asia Faba osk:n epäilty määräävän markkina-aseman väärinkäyttö nautaeläinten jalostuspalveluiden markkinoilla. Asianosaiset Faba osk Toimenpidepyynnön tekijä: HH Embryo Oy Ratkaisu Asian vireilletulo

Lisätiedot

Atria Capital Markets Day ohjelma

Atria Capital Markets Day ohjelma Atria Capital Markets Day 2018 Atria Oyj Toimitusjohtaja Juha Gröhn Atria Capital Markets Day ohjelma 10.00 10.30 Tervetuloa / toimitusjohtaja Juha Gröhn Atria Oyj Atrian Terveen Kasvun Strategia 2020

Lisätiedot

Atria Oyj Tilinpäätös 2012

Atria Oyj Tilinpäätös 2012 Atria Oyj Tilinpäätös 2012 Toimitusjohtaja Juha Gröhn 21.2.2013 21.2.2013 1 Atria-konserni Katsaus 2012 Milj. Q4 2012 Q4 2011 Q1-Q4 2012 Q1-Q4 2011 Liikevaihto 360,6 338,7 1 343,6 1 301,9 Liikevoitto 7,8

Lisätiedot

Kääntyykö Venäjä itään?

Kääntyykö Venäjä itään? Heli Simola Suomen Pankki Kääntyykö Venäjä itään? BOFIT Venäjä-tietoisku 5.6.2015 5.6.2015 1 Venäjän ulkomaankaupan kehitystavoitteita Viennin monipuolistaminen Muun kuin energian osuus viennissä 30 %

Lisätiedot

Miten Suomen maatalous pärjää kilpailussa? VYR Viljelijäseminaari 2018 Kyösti Arovuori

Miten Suomen maatalous pärjää kilpailussa? VYR Viljelijäseminaari 2018 Kyösti Arovuori Miten Suomen maatalous pärjää kilpailussa? VYR Viljelijäseminaari 2018 Kyösti Arovuori Tausta Integroituneet markkinat Markkinasignaalit maailmalta kansainvälisten markkinoiden tarjonta ja kysyntä tuonti

Lisätiedot

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa Susanna Määttä susanna.maatta@helsinki.fi Kainuun Maaseutu- ja Elintarvikepäivä 28.11.2014 9.10.2013 1 Valtakunnallisen lähiruokaselvityksen tuloksia 03.12.2014

Lisätiedot

Muistio EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI TEURASRUHOJEN LUOKITTE LUSTA

Muistio EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI TEURASRUHOJEN LUOKITTE LUSTA MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Vanhempi hallitussihteeri Jukka Ränkimies Muistio 27.3.2018 Liite 1 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI TEURASRUHOJEN LUOKITTE LUSTA Ruhonluokitusta koskeva lainsäädäntö on

Lisätiedot

Toimenpidepyynnön kohde: Toimenpidepyynnön tekijä: Kilpailu- ja kuluttajavirasto jättää asian tutkimatta.

Toimenpidepyynnön kohde: Toimenpidepyynnön tekijä: Kilpailu- ja kuluttajavirasto jättää asian tutkimatta. Päätös 1 (6) 1 Asia Oy Tomra Ab:n väitetty kilpailulain vastainen menettely pullonpalautuslaitteiden huollon ja varaosamyynnin markkinoilla 2 Osapuolet Toimenpidepyynnön kohde: Oy Tomra Ab, Vantaa Toimenpidepyynnön

Lisätiedot

Merkki turvallisemmasta sianlihan alkutuotannosta 3.11.15

Merkki turvallisemmasta sianlihan alkutuotannosta 3.11.15 Merkki turvallisemmasta sianlihan alkutuotannosta Taustaa Laatuvastuu-merkitty liha on tuotettu tiloilla, jotka kuuluvat eläinten terveydestä ja tuoteturvallisuudesta huolehtivaan sertifioituun, kansalliseen

Lisätiedot

Millä keinoilla ruokaketjusta riittäisi jaettavaa myös maatiloille?

Millä keinoilla ruokaketjusta riittäisi jaettavaa myös maatiloille? Millä keinoilla ruokaketjusta riittäisi jaettavaa myös maatiloille? MTK Pohjois-Karjala Kansanedustajatapaaminen Kitee Maatalouden hintakehitys vuosina 2000 2011 => viljelijöiden ostovoima heikkenee Lähde:

Lisätiedot

Lihasektorin hintarakenteet

Lihasektorin hintarakenteet Lihasektorin hintarakenteet Ruokamarkkinoiden toimivuus ja elintarvikkeiden hinnanmuodostus Suomessa tutkimushanke Tiedotustilaisuus 10.6.2014 Jyrki Niemi, Ari Peltoniemi, Kyösti Arovuori Tutkimushanke:

Lisätiedot

KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 9 päivänä maaliskuuta 1999, neuvoston asetuksen (ETY) N:o 4064/89 soveltamisesta

KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 9 päivänä maaliskuuta 1999, neuvoston asetuksen (ETY) N:o 4064/89 soveltamisesta K(1999) 560 lopull. FI KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 9 päivänä maaliskuuta 1999, neuvoston asetuksen (ETY) N:o 4064/89 soveltamisesta (Asia N:o IV/M.1313 Danish Crown / Vestjyske Slagterier) (Ainoastaan englanninkielinen

Lisätiedot

Uponorin ja KWH-yhtymän yhdyskuntateknisen liiketoiminnan suunniteltu fuusio. Jyri Luomakoski, Uponor Oyj Peter Höglund, KWH-yhtymä Oy

Uponorin ja KWH-yhtymän yhdyskuntateknisen liiketoiminnan suunniteltu fuusio. Jyri Luomakoski, Uponor Oyj Peter Höglund, KWH-yhtymä Oy Uponorin ja KWH-yhtymän yhdyskuntateknisen liiketoiminnan suunniteltu fuusio Jyri Luomakoski, Uponor Oyj Peter Höglund, KWH-yhtymä Oy Sopimuksen pääkohdat Uponor ja KWH-yhtymä ovat julkistaneet aikeensa

Lisätiedot

Tikkurila. 150 vuotta värien voimaa. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen

Tikkurila. 150 vuotta värien voimaa. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen Tikkurila 150 vuotta värien voimaa Toimitusjohtaja Erkki Järvinen Huomautus Kaikki tässä esityksessä esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat johdon näkemyksiin ja yleistä

Lisätiedot

Tulevaisuus tarjottimella. Elintarviketeollisuus / Liha-ala esittäytyy

Tulevaisuus tarjottimella. Elintarviketeollisuus / Liha-ala esittäytyy Tulevaisuus tarjottimella Elintarviketeollisuus / Liha-ala esittäytyy Elintarviketeollisuus Valmistaa laajaa valikoimaa raaka-aineista ruoanlaittoa helpottaviin ja käyttövalmiisiin tuotteisiin Myy tuotteitaan

Lisätiedot

Maatalouden tulevaisuusseminaari Kälviä, 4.10.2011. Seppo Aaltonen MTK/Maatalouslinja

Maatalouden tulevaisuusseminaari Kälviä, 4.10.2011. Seppo Aaltonen MTK/Maatalouslinja Maatalouden tulevaisuusseminaari Kälviä, Seppo Aaltonen MTK/Maatalouslinja Tulokehitys karannut maatiloilta 1400 1200 Maataloustulo (Milj. ) Tulo/tila ( /vuosi) Yleinen ansiotaso ( /vuosi) 40 000 35 000

Lisätiedot

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Laadullinen eli kvalitatiiivinen analyysi Yrityksen tutkimista ei-numeerisin perustein, esim. yrityksen johdon osaamisen, toimialan kilpailutilanteen

Lisätiedot

Atria Oyj 1.1. 30.9.2008. Toimitusjohtaja Matti Tikkakoski 24.10.2008

Atria Oyj 1.1. 30.9.2008. Toimitusjohtaja Matti Tikkakoski 24.10.2008 Atria Oyj 1.1. 30.9.2008 Toimitusjohtaja Matti Tikkakoski 24.10.2008 Atria-konserni Katsaus Milj. 2008 2007 Q1-2008 Q1-2007 2007 Liikevaihto 357,7 312,8 995,8 935,1 1.272,2 Liikevoitto 17,2 19,3 34,6 81,3

Lisätiedot

TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013. 26.3.2014 Johanna Lamminen

TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013. 26.3.2014 Johanna Lamminen TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013 26.3.2014 Johanna Lamminen Gasum lyhyesti Gasum on suomalainen luonnonkaasujen osaaja. Yhtiö tuo Suomeen maakaasua, ja siirtää ja toimittaa sitä energiantuotantoon, teollisuudelle,

Lisätiedot

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL - Companies engaged in online activities FIF A Myykö yrityksenne verkon kautta ja/tai käyttääkö

Lisätiedot

Neomarkka Oyj Uusi strategia: teolliset sijoitukset

Neomarkka Oyj Uusi strategia: teolliset sijoitukset Neomarkka Oyj Uusi strategia: teolliset sijoitukset SijoitusInvest 08 Sari Tulander Neomarkka Oyj, Aleksanterinkatu 48 A, 00100 Helsinki Neomarkka lyhyesti Neomarkka Oyj:n on sijoitusyhtiö, joka sijoittaa

Lisätiedot

Asiasanat Naudanlihantuotanto, emolehmät, uudistuseläimet, ulkoistaminen. Maataloustieteen Päivät

Asiasanat Naudanlihantuotanto, emolehmät, uudistuseläimet, ulkoistaminen. Maataloustieteen Päivät Uudistuseläinten kasvatuksen ulkoistaminen emolehmätuotannossa Hannu Viitala 1, Risto Kauppinen 1, Pirjo Suhonen 1, Ville Hautalahti 1, Esa-Pekka Oinonen 1, Arto Huuskonen 2, Maiju Pesonen 2 1. Savonia-ammattikorkeakoulu,

Lisätiedot

Atria Capital Markets Day Atria Oyj

Atria Capital Markets Day Atria Oyj Atria Capital Markets Day Atria Oyj Toimitusjohtaja Juha Gröhn, 30.11.2016 Atria Capital Markets Day 30.11.2016 ohjelma 10.00 10.20 Tervetuloa / toimitusjohtaja Juha Gröhn Atria Oyj Atrian Terveen Kasvun

Lisätiedot

Atria Oyj:n osavuosikatsaus Toimitusjohtaja Matti Tikkakoski

Atria Oyj:n osavuosikatsaus Toimitusjohtaja Matti Tikkakoski Atria Oyj:n osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2008 Toimitusjohtaja 6.5.2008 Konsernin rakenne Atria Oyj Liikevaihto 1.272 milj. (2007) Henkilöstö 5.947 (keskimäärin 2007) Suomi Skandinavia Venäjä Baltia Liikevaihto

Lisätiedot

Kuluttajien käsityksiä broilerinlihasta. 22.3.2011 Hyvinvointia ja hygieniaa broilereiden hyvä hoito Suomessa Riitta Stirkkinen

Kuluttajien käsityksiä broilerinlihasta. 22.3.2011 Hyvinvointia ja hygieniaa broilereiden hyvä hoito Suomessa Riitta Stirkkinen Kuluttajien käsityksiä broilerinlihasta 22.3.2011 Hyvinvointia ja hygieniaa broilereiden hyvä hoito Suomessa Riitta Stirkkinen Broilerinlihan kulutus Suomessa 2010 2009 2008 2007 2006 milj. kg milj. kg

Lisätiedot

HKScan hakee 30 miljoonan euron kehittämishyötyjä Ruotsista. Toimitusjohtaja Matti Perkonoja Tiedotustilaisuus Helsingissä 15.9. 2009, klo 11.

HKScan hakee 30 miljoonan euron kehittämishyötyjä Ruotsista. Toimitusjohtaja Matti Perkonoja Tiedotustilaisuus Helsingissä 15.9. 2009, klo 11. HKScan hakee 30 miljoonan euron kehittämishyötyjä sta Toimitusjohtaja Matti Perkonoja Tiedotustilaisuus Helsingissä 15.9. 2009, klo 11.00 Konsernin rakenne HKScan Oyj Liikevaihto 2008: 2 294,6 Meur, toimitusjohtaja

Lisätiedot