10 ASIAA joilla varmistat, että onnistut elämäntapamuutoksessa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "10 ASIAA joilla varmistat, että onnistut elämäntapamuutoksessa. www.hyvinvointia360.fi"

Transkriptio

1 10 ASIAA joilla varmistat, että onnistut elämäntapamuutoksessa

2 Tästä se lähtee - MUUTOS Haaveiletko elämäntapoihisi liittyvästä suuresta muutoksesta? Oletko jo kenties yrittänyt muutoksen käynnistämistä aiemmin, mutta vanhat tavat ovat palanneet elämääsi? Olipa haaveenasi painonpudotus, tupakanpolton lopettaminen tai jokin muu sinulle tärkeä asia, kannattaa sinun tehdä hieman ajattelu- ja valmistelutyötä, ennen kuin aloitat pitkäjänteisen muutosprosessin. Käy huolella läpi seuraavat 10 tärkeää asiaa. Niiden avulla rakennat vankan perustan kestävälle muutokselle, varaudut tuleviin sudenkuoppiin ja saavutat paremmin tavoitteesi. Muutos ei tapahdu pakottamalla, vaan ymmärtämällä tärkeitä asioita itsestä.

3 1. Mitä hyvinvointi merkitsee sinulle? Hyvinvoinnin kokemus on henkilökohtainen juttu. Jotta osaisit ylläpitää ja edistää hyvinvointiasi, täytyy sinun ensin tunnistaa, mitkä asiat vaikuttavat hyvinvointiisi. Mitä asioita haluaisit lisää elämääsi, jotta koet voivasi kokonaisvaltaisesti hyvin? Liittyvätkö nämä asiat esimerkiksi henkiseen hyvinvointiisi, fyysiseen kuntoosi, ravitsemukseen, palautumiseen, työhön tai vapaaaikaan? Kun ymmärrät, mitkä asiat saavat olosi tuntumaan hyvältä ja mitkä asiat lisäävät pahoinvointiasi, tiedät paremmin mitä sinun pitää lisätä ja mitä vähentää elämässäsi saavuttaaksesi tasapainon.

4 2. Mitä syitä sinulla on muuttua? Haluat edistää hyvinvointiasi muuttamalla tiettyjä tapojasi. Varmista, että aloitat muutoksen oikeista syistä. Ei siksi, että joku haluaa sinun muuttuvan tai siksi, että pakenet jotain ikävää tunnetta. Oikea lähtökohta muutokselle kumpuaa omista arvostuksistasi ja niistä asioista, joita koet tärkeäksi saada lisää elämääsi voidaksesi hyvin. Löytääksesi oikeat syyt muutoksellesi, mieti asiaa seuraavien esimerkkien kautta. Onko hyvä syy laihduttaa 30 kiloa, että näyttäsi hyvälle? Vai olisiko motivoivampi syy se, että jaksaa leikkiä lasten kanssa? Onko hyvä syy lopettaa tupakanpoltto se, ettei rouva naputa? Vai se, että eläisi 10 vuotta pidempään?

5 3. Aseta selkeät tavoitteet. Hyvät tavoitteet vievät sinua oikeaan suuntaan elämäntapamuutoksessasi. Päätä mikä on SUURI tavoitteesi, aseta sen jälkeen matkan varrelle useita välitavoitteita ja päätä päivämäärät, milloin jokainen tavoite on saavutettu. Jos unelmasi on kiivetä jonain päivänä Himalajalle, niin mieti mitkä ovat tarpeellisia välitavoitteita matkalla. Muista myös palkita itsesi aina kun olet saavuttanut yhden etapin. Tavoitteiden asettaminen on välttämätöntä, koska ne ohjaavat jokapäiväistä toimintaasi muutoksessa. Motivaatio ei jaksa kantaa täysillä koko matkaa, jos sitä ei ruoki. Selkeä tavoite ja pienet porkkanat toimivat kannustajinasi.

6 4. Mitkä ovat vahvuutesi? Jokaisessa muutosprosessissa on aina ylä- ja alamäkiä. Heikolla hetkellä voit ammentaa vahvuuksistasi voimavaroja, joita tarvitset matkallasi. Osaatko sanoa, mitkä ovat vahvuuksiasi? Kaikilla ihmisillä on vahvuuksia, joten kaiva omasi esiin ja listaa paperille. Äläkä ole turhan vaatimaton! Esimerkiksi hyvä itsekuri, positiivinen luonne, kilpailuhenkisyys tai perusteellisuus ovat kaikki hyviä vahvuuksia, jotka oikeissa tilanteissa auttavat pääsemään yli esteiden. Ne toimivat moottorinasi, jonka voimalla etenet päättäväisesti kohti tavoitteitasi.

7 5. Tunnista arvosi. Arvot ohjaavat kaikkea toimintaamme. Vaikka et olisi ikinä miettinyt tarkemmin arvojasi, ne vaikuttavat jokaiseen päivääsi ja valintoihisi. Jos sinulle syntyy ikävä tunne jostain tekemisestä, saattavat arvosi huomautella alitajunnassasi, että et toimi niiden mukaisesti. Omien arvojen määrittäminen saattaa olla vaikeaa, mutta se on yksi tärkeimmistä asioista, joka sinun kannattaa tehdä muutoksen kynnyksellä. Sen myötä ymmärrät paremmin ajatuksiasi ja tunteitasi. Arvosi osoittavat sinulle suunnan ja pitävät tiellä. Löydät arvosi kun alat listaamaan asioita, joita pidät tärkeänä elämässäsi.

8 6. Mitä tapoja sinun pitää muuttaa? Me ihmiset olemme omien tapojemme orjia. Emme millään haluaisi luopua tutuista ja turvallisista tavoistamme ja mennä epämukavuusalueelle. Siksi tapojen muuttaminen on yleensä vaikeaa. Uuden tavan omaksumiseen menee yli kolme viikkoa, monesti pidempään. Ainoa keino on toisto, toisto ja toisto. Vain säännöllisellä toistolla saat juurrutettua uuden tavan selkäytimeesi. Yleinen virhe elämäntapamuutoksessa on se, että koitamme muuttaa monta tapaa kerralla. Aloita tärkeimmästä päästä. Anna itsellesi aikaa omaksua uusi tapa yksi kerrallaan.

9 7. Hio taktiikkasi valinnanpaikkoihin. Teemme joka päivä lukemattomia valintoja, jotka ovat joko oikeita tai vääriä tavoitteeseemme nähden. Kuinka monesti olet huomannut esimerkiksi kaupassa käydessäsi, että olet ostanut juuri sen tuotteen, mitä halusit karttaa? Valinnanpaikat ovat elämäntapamuutoksesi koetinkiviä. Mieti jo etukäteen, millä taktiikalla tulet tekemään tavoitettasi edistävän valinnan. Ota aina haastavan valinnan kohdalla aikalisä. Voit vaikka kerrata mielessäsi päätavoitteesi tai tehdä jonkun ylimääräisen rituaalin esimerkiksi pistää purkaksi ennen päätöksen tekemistä. Mieti mikä taktiikka toimisi sinulla. Kunhan muistat pysähtyä.

10 8. Varmista ympäristön tuki. Elämäntapamuutoksesi onnistumiseen vaikuttaa myös ympäristösi. Muutos on helpompaa kun läheiset tukevat sinua muutoksessasi. Kerro heille, miksi haluat muuttaa tapojasi ja mitä uudistuminen merkitsee sinulle. Ota heidät mukaan projektiisi, sillä voi olla positiivisia vaikutuksia. Elinympäristösi tarjoaa sinulle jatkuvasti erilaisia kiusauksia, jotka ovat uhka muutoksellesi. Kotona voit pistää helposti kiusaukset pois näkyviltä, ulkomaailmassa se on haastavampaa. Vaikka sitä ei tee niin mieli mitä ei näe, älä lakkaa elämästä. Tee samoja asioita kuin ennenkin. Tapaa ystäviäsi, käy kahvilla, mistä ikinä nautitkin.

11 9. Kuuntele tunteita ja tuntemuksia. Varaudu jo etukäteen siihen, että elämäntapamuutosprojektisi on yhtä tunteiden vuoristorataa. Mahtavat ja mälsät fiilikset tulevat ja menevät, ja se on ihan normaalia. On tärkeää, että kuuntelet kaikkia tuntemuksiasi tarkkaavaisesti; mitä tunteita sinussa liikkuu, mitä kehosi sinulle kertoo. Sitä kautta opit matkalla uusia asioita itsestäsi. Se on oikeastaan aika jännittävää. Kun et taistele tunteitasi vastaan, opit kantapään kautta, kuinka pääset etenemään kohti tavoitettasi erilaisia tunteita hyödyntäen ja niistä huolimatta.

12 10. Varaudu repsahduksiin. Repsahdukset kuuluvat elämään ja elämäntapamuutoksiin. Ne eivät pilaa muutostasi, korkeintaan hidastavat matkaa, jos sitäkään. Repsahdukset aiheuttavat sinulle ikävän tunteen, koska olet itse määritellyt ne epäonnistumisiksi. Petyt ja syytät itseäsi, mikä on aivan turhaa. Pahimmassa tapauksessa jätät matkan kesken, koska pidät itseäsi heikkona. Asennoidu jo etukäteen ottamaan repsahdukset ilolla vastaan. Jokaisen repsahduksen jälkeen vahvuutesi auttavat sinua ottamaan tilanteen haltuun ja jatkamaan kohti päämäärää. Ajattele, että olet taas voittanut yhden erän ja tavoitteesi on lähempänä.

13 Tässä olivat kaikki 10 tärkeää asiaa, jotka pohjustavat elämäntapamuutostasi. Jos lähdet matkaan tosissasi, niin älä vain lue näitä ohjeita, vaan pohdi jokaista kohtaa tarkasti seuraavan viikon aikana. Sen jälkeen sinulla kaikki mahdollisuudet onnistua muutoksessasi. Tsemppiä matkaan! Muistilista ASIA 1. Mitä hyvinvointisi sinulle merkitsee? 2. Mitä syitä sinulla on muuttua? 3. Mikä on tavoitteesi ja milloin se toteutuu? 4. Mitkä ovat vahvuutesi? 5. Mitä arvostat / pidät tärkeänä elämässä? 6. Mitä tapojasi haluat muuttaa kaikesta sydämestäsi? 7. Mikä on taktiikkasi valinnanpaikkoihin? 8. Kuinka haluaisit, että ympäristösi tukisi sinua? 9. Millaisia tunteita odotat matkalla tulevan? 10. Kuinka aiot asennoitua repsahduksiin? MIETITTY

14

LAIHDUTTAJAN PELOT. Elämästä katoaa nautinto

LAIHDUTTAJAN PELOT. Elämästä katoaa nautinto LAIHDUTTAJAN PELOT Laihduttamiseen liittyy monia erilaisia pelkoja ja uskomuksia, jotka saattavat vaikeuttaa laihtumista tai jopa estää sen. Tyypillisin huoli lienee ajatus siitä, että pudotetut kilot

Lisätiedot

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 http://www.vauhtipyörä.fi/blog 1/7 Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 Moni myyjä on häpeissään ja ujona siitä, että on myyjä. He ajattelevat, että myyjänä

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö

Oma suunta. yksilökeskeisen suunnittelun kansio. Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Oma suunta yksilökeskeisen suunnittelun kansio Asumisen yksilölliset tukimallit -projekti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Sisällys 1. Mikä Oma suunta -kansio on ja miten sitä käytetään s. 4 2. Kommunikaatio

Lisätiedot

minusta minusta Pieni kirja Mitä tapahtuisi siskoni jos alkaisit puhella itsellesi kuin ystävälle Irja Askola (1992)

minusta minusta Pieni kirja Mitä tapahtuisi siskoni jos alkaisit puhella itsellesi kuin ystävälle Irja Askola (1992) minusta Pieni kirja minusta Mitä tapahtuisi siskoni jos alkaisit puhella itsellesi kuin ystävälle Irja Askola (1992) Julkaisija Valtiokonttori, Kaiku-palvelut Kuvat Kuvapörssi Oy/Masterfile (kansi), Gorilla

Lisätiedot

MONTA TIETÄ MUUTOKSEEN. Kalvosarja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn liittyvään ryhmäohjaukseen: Elintapamuutosten tukeminen.

MONTA TIETÄ MUUTOKSEEN. Kalvosarja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn liittyvään ryhmäohjaukseen: Elintapamuutosten tukeminen. MONTA TIETÄ MUUTOKSEEN Kalvosarja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn liittyvään ryhmäohjaukseen: Elintapamuutosten tukeminen Sisältö: - Piirtoheitinkalvot 15 kpl - Kalvotekstit - Pohdintatehtäviä aihepiireihin

Lisätiedot

TIEDÄT HYVIN, MITEN TUPAKOIDAAN. NYT SINULLA ON MAHDOLLISUUS OPPIA, KUINKA TUPAKOINNISTA PÄÄSEE EROON.

TIEDÄT HYVIN, MITEN TUPAKOIDAAN. NYT SINULLA ON MAHDOLLISUUS OPPIA, KUINKA TUPAKOINNISTA PÄÄSEE EROON. TIEDÄT HYVIN, MITEN TUPAKOIDAAN. NYT SINULLA ON MAHDOLLISUUS OPPIA, KUINKA TUPAKOINNISTA PÄÄSEE EROON. MINÄ LOPETAN -OPASLEHTINEN TUPAKOINNIN LOPETTAMISEEN Kehittäjä ja rahoittaja: Helmikuu 2015 EUSC1505g

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Suunnista voimavarojesi lähteille

Suunnista voimavarojesi lähteille Suunnista voimavarojesi lähteille Tervetuloa suunnistamaan sinuun Ihmisen elämä on kokonaisvaltaista. Monet arkeen kuuluvat elementit joko vahvistavat tai heikentävät ihmisen selviytymistä ja jaksamista.

Lisätiedot

1. Työkirjan käyttäjälle... 2. 2. Missä vaiheessa olet?... 3. 3. Tavoitteiden asettaminen opinnäytetyön etenemiseksi5

1. Työkirjan käyttäjälle... 2. 2. Missä vaiheessa olet?... 3. 3. Tavoitteiden asettaminen opinnäytetyön etenemiseksi5 Sisältö 1. Työkirjan käyttäjälle... 2 2. Missä vaiheessa olet?... 3 3. Tavoitteiden asettaminen opinnäytetyön etenemiseksi5 4. Opinnäytetyön eteneminen... 8 4.1. Aiheen valinta... 9 4.2. Opinnäytetyöhön

Lisätiedot

VALTTIKIRI OPINNÄYTETYÖ ETENEMÄÄN TYÖKIRJA OPISKELIJOILLE

VALTTIKIRI OPINNÄYTETYÖ ETENEMÄÄN TYÖKIRJA OPISKELIJOILLE VALTTIKIRI OPINNÄYTETYÖ ETENEMÄÄN TYÖKIRJA OPISKELIJOILLE Riitta Aikkola 2011 Sisältö 1. Työkirjan käyttäjälle... 2 2. Missä vaiheessa olet?... 3 3. Tavoitteiden asettaminen... 5 4. Opinnäytetyön eteneminen...

Lisätiedot

E ro o n t u p a ka s t a

E ro o n t u p a ka s t a Eroon tupakasta Yök, röökiä! Eroon tupakasta Sisällysluettelo Valmistaudu huolella 3 Tupakkalakolla terveemmäksi 3 Ilman tupakkaa voit paremmin 4 Mieti etukäteen 4 Ota oppia aikaisemmista yrityksistäsi

Lisätiedot

ONNISTUNEEN MUODONMUUTOKSEN KUUSI AVAINTA. Hyvä ystävä,

ONNISTUNEEN MUODONMUUTOKSEN KUUSI AVAINTA. Hyvä ystävä, WWW. J U S S I K U R T T I. C O M J U S S I P E K K AK U R T T I 2 0 1 5 Hyvä ystävä, Käsissäsi on tilaamasi opas onnistuneeseen rasvanpolttoon, harjoitteluun ja terveelliseen ravitsemukseen. Hienoa että

Lisätiedot

Luova ote huippusuoritukseen ketterästi yksin ja yhdessä

Luova ote huippusuoritukseen ketterästi yksin ja yhdessä Eija Mäkirintala FT Eija Mäkirintala on Altonova Oy:n toimitusjohtaja. Hän toimii luovuuden ja huippusuorituksen valmentajana sekä uuden aallon Business Coachina. Eija väitteli ensimmäisenä Suomessa coachingista

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

SKILLS FINLAND AMMATTITAITOMAAJOUKKUE HENKISEN VALMENTAUTUMISEN TYÖKIRJA. Juha Minkkinen Immo Pylvänen Atte Airaksinen

SKILLS FINLAND AMMATTITAITOMAAJOUKKUE HENKISEN VALMENTAUTUMISEN TYÖKIRJA. Juha Minkkinen Immo Pylvänen Atte Airaksinen SKILLS FINLAND AMMATTITAITOMAAJOUKKUE HENKISEN VALMENTAUTUMISEN TYÖKIRJA Juha Minkkinen Immo Pylvänen Atte Airaksinen SISÄLLYSLUETTELO Esipuhe 1. Suorituksen hallinnan kehittäminen... 4 1.1. Suorituksen

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Haastavat tilanteet opas vanhemmille

Haastavat tilanteet opas vanhemmille Haastavat tilanteet opas vanhemmille Tämä opas on tehty opinnäytetyönä Rovaniemen ammattikorkeakoulussa sosiaalialan koulutusohjelmassa yhteistyössä TUKEVA2 Lapin osahankkeen sekä KOTA -keskuksen kanssa.

Lisätiedot

Pois tuskasta. Sisällys

Pois tuskasta. Sisällys 2 Pois tuskasta Sisällys 1. Johdanto... 4 2. Hyväksyminen... 12 3. Kuunteleminen... 25 4. Rakkaus... 40 5. Irti päästäminen... 51 6. Kuuluminen... 65 7. Sureminen... 72 8. Viha... 83 9. Pelko... 93 10.

Lisätiedot

Johdanto. 1. Syöpäshokki. Tunnereaktio

Johdanto. 1. Syöpäshokki. Tunnereaktio Johdanto Läheisen hoitaminen voi olla eräs kaikkein stressaavimmista ja rasittavimmista kokemuksista. Samalla se voi kuitenkin olla erittäin antoisaa molemmille osapuolille. Vaikka omaishoitosuhde vetoaa

Lisätiedot

ONNISTUNUT MUUTOS. Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin

ONNISTUNUT MUUTOS. Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin ONNISTUNUT MUUTOS Tukea onnistuneen muutoksen suunnitteluun ja läpivientiin SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO 3 Onnistuneen muutoksen lähtökohdat 4 2 MUUTOKSEN JOHTAMINEN 5 2.1 Muutoksen lähtökohdat 5 Muutosvoimat

Lisätiedot

Suunnittelen omaa elämääni

Suunnittelen omaa elämääni Suunnittelen omaa elämääni Mitä tämä vihko sisältää? 1. Mitä elämänsuunnittelu tarkoittaa? 5 2. Miten valmistaudun oman elämäni suunnitteluun? 7 3. Mitä asioita minun on otettava huomioon oman elämäni

Lisätiedot

YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto

YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN Soluessee Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 MIKÄ AJAA IHMISIÄ YRITTÄJYYTEEN... 4 3 YRITTÄJYYTEEN LIITTYVÄ

Lisätiedot

Kolme toivomusta. Apuväline pienten ja suurten toiveiden toteuttamiseen. Saana ja Jussi Rantsi 2013 www.eleotraining.fi

Kolme toivomusta. Apuväline pienten ja suurten toiveiden toteuttamiseen. Saana ja Jussi Rantsi 2013 www.eleotraining.fi Kolme toivomusta Apuväline pienten ja suurten toiveiden toteuttamiseen Kuinka toteutat toiveesi - pieni askel kerrallaan Toivomustoteuttimien käynnistäminen Keksi itsellesi kolme toivomusta kuhunkin Toivomuslista

Lisätiedot

Joogan opettaminen kaupunkien peruskouluissa Jennifer Cohen Harper (E-RYT, MA)

Joogan opettaminen kaupunkien peruskouluissa Jennifer Cohen Harper (E-RYT, MA) 1 Joogan opettaminen kaupunkien peruskouluissa Jennifer Cohen Harper (E-RYT, MA) Tiivistelmä: Joogan opettaminen lapsille on innostava mutta samalla haastava tehtävä erityisesti köyhien asuinalueiden kouluissa.

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

KUVAT: Lahja Kallinen. nuoret lastensuojelun kehittäjät

KUVAT: Lahja Kallinen. nuoret lastensuojelun kehittäjät N TEKSTI: Johanna Barkman, Pesäpuu ry Riina Pekkala, Perhehoitoliitto ry ja Sinut ry Anna Rainio, Helsingin yliopisto Suvi ja Milla-Kristiina, foorumilaiset KUVAT: Lahja Kallinen 1 nuoret lastensuojelun

Lisätiedot