PUKINMÄEN PERUSKOULU JA KIRJASTO JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PUKINMÄEN PERUSKOULU JA KIRJASTO JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS"

Transkriptio

1 PUKINMÄEN PERUSKOULU JA KIRJASTO JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS

2 PUKINMÄEN PERUSKOULU JA KIRJASTO JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT Yleistiedot Tehtävä Tutkimuksen sisältö, rajaus ja luotettavuus Aikaisemmin tehdyt korjaukset 4 2 TUTKIMUSTULOKSET Tiilijulkisivut Sokkelit Sisäilman mikrobitutkimukset 8 3 YHTEENVETO JATOIMENPIDE-EHDOTUKSET Toimenpide-ehdotukset julkisivuilla 9 LIITTEET Liite 1 Valokuvat Liite 2 Vetolujuuskokeet Liite 3 Mikrobianalyysi (materiaalinäytteet) Liite 4 Mikrobianalyysi (sisäilmanäytteet) Liite 5 Tutkimuskartta 2 (10)

3 PUKINMÄEN PERUSKOULU JA KIRJASTO JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 1.1 Yleistiedot Työn tilaaja: Helsingin kaupungin kiinteistövirasto Tilakeskus / Jukka Hovi PL Helsinki Kohde: Pukinmäen peruskoulu ja kirjasto Kenttäkuja 12 Helsinki Tutkimuksen kohteena on 1980-luvun alkupuolella valmistunut koulu- ja kirjastorakennus. Rakennuksen julkisivut ovat muurattuja tiiliverhoiluja. Tutkimuksissa oli käytössä kohteen pääpiirustukset. 1.2 Tehtävä Tämän tutkimuksen tehtävänä on selvittää Pukinmäen peruskoulurakennuksen julkisivujen kuntoa. Työ tehdään kesän 2011 peruskorjaushanketta varten. Alustava korjausalue käsittää kirjaston matalan osan eteläisen ulkoseinärakenteen peruskorjauksen. Tämän tutkimuksen tarkoitus selvittää muut julkisivurakenteiden korjaustarpeet ja laajuus julkisivukorjausten yhteydessä kirjaston ulkoseinän julkisivuremonttiin liittyen. Tutkimuksen tulokset ja havainnot on kirjattu tähän raporttiin. Kenttätutkimukset kohteessa suoritettiin maaliskuussa Tutkimuksen suorittivat RI Petri Sippola ja ins. opp. Paulus Hedenstam. 1.3 Tutkimuksen sisältö, rajaus ja luotettavuus Aluksi tutustuttiin laajaan lähtötietoaineistoon. Kohteessa on tehty useita julkisivurakenteisiin liittyviä tutkimuksia. Rakenteiden kuntoa arvioitiin kauttaaltaan silmämääräisesti. Rakenteille tehtiin silmämääräisen tarkastuksen lisäksi seuraavat tutkimukset: Betoniterästen suojabetonipeitemittauksia näytteenoton yhteydessä (sokkelit) Betonin karbonatisoitumissyvyyden määritys 3 kpl (sokkelit) Vetolujuuskoe betonista 3 kpl (sokkelit) Mikrobitutkimukset sisäilmasta 4 kpl Mikrobitutkimukset materiaalinäytteistä 2 kpl. Rakenneavaukset tiilimuuraukseen 2 kpl. Räystäsrakennetta arvioitiin räystäspellin purkamisella. Rakenteiden toimintaa sekä siinä esiintyviä puutteita on tarkasteltu sekä kenttätutkimusten yhteydessä että aikaisempien tutkimusten perusteella. Tutkimukset on kohdennettu siten, että tutkittavasta rakenteesta saadaan riittävän tarkka käsitys johtopäätösten taustaksi. Tutkittavien rakenteiden kunnosta saatiin tutkimuksilla varsin hyvä käsitys. Kuntotutkimus sisältää ehdotuksen korjaustoimenpiteistä. Lopulliset korjaustoimenpiteet ja korjausten laajuus päätetään yhdessä tilaajan kanssa. Korjaussuunnittelu käynnistetään kun on päätetty eo. asioista. 3 (10)

4 PUKINMÄEN PERUSKOULU JA KIRJASTO JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS 1.4 Aikaisemmin tehdyt korjaukset Käyttäjiltä ja tilaajalta saatujen tietojen perusteella kohteessa on tehty viime vuosina useita laajahkoja peruskorjauksia. Julkisivun tiilimuurauksia on uusittu paikoin ja vesikatteet on uusittu kauttaaltaan. Tarkempaa tietoa korjausten toteutustavasta ei ole. 4 (10)

5 PUKINMÄEN PERUSKOULU JA KIRJASTO JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS 2 TUTKIMUSTULOKSET 2.1 Tiilijulkisivut Rakenne havaintojen ja piirustusten perusteella Julkisivujen rakenteita tarkasteltiin tilaajan toimittamien pääpiirustusten sekä rakenneavauksen yhteydessä tehtyjen havaintojen perusteella. Pääpiirustuksissa on ulkoseinän rakennetyypit. Rakenneavauksia suoritettiin eteläjulkisivulle 2 kappaletta. Piirustus 1. Rakenneleikkaus tiilijulkisivusta rakenneavausten perusteella. Rakenneavausten yhteydessä mitattiin tiilijulkisivun rakenteet. Porareiästä mitattuna rakenne oli seuraava: - tiili 130 mm - ilmarako noin mm - villa noin 150 mm. - taustarakenne (piirustusten perusteella 130 mm tiili) Tiilimuurien kunto Julkisivun tiilipinnoilta tehtiin seuraavat havainnot: Yleisesti tiilet ovat ehjiä. Etelä-, itä- ja länsijulkisivujen tiilimuurauksiin on suoritettu paikkakorjauksia. Isoja alueita on muurattu uusiksi. Tehdyt paikkakorjaukset sijoittuvat pääosin kuntotutkimusselosteeseen (Nexon, 2008) merkatuille rapautuma-aluille. Laastisaumoissa on havaittavissa teräskorroosion aiheuttamaa saumojen halkeilua. Nämä kohdat ovat aukkojen ylitysten kohdalla sekä tiiliseinän ylä- ja alaosissa. Halkeamista tapahtuu ylimääräistä kosteusrasitusta, ja vaurioituminen kiihtyy tulevaisuudessa. Tiiliä on osittain irronnut kiinnityksestä. Tiilimuurin taustatuuletus on edellisen kuntotutkimuksen mukaan puutteellinen. Rakenneavauksen perusteella tuuletusrako oli kuitenkin suunnitelmien mukainen. Kuitenkin tuuletusraossa havaittiin laastipursetta mikä heikentää rakenteen tuulettuvuutta ja kuivumista. Länsijulkisivulla ulko-oven yllä tiilimuuri on notkahtanut, ja rakenteessa on turvallisuusriski. Kohdalla havaittiin korroosiovaurioita laastisauman raudoituksissa ja tiilien kiinnitys on heikentynyt. Tiilimuurin villaeristeessä todettiin paikoin runsasta mikrobikasvustoa. Tulokset tukevat aikaisempia ulkoseinän mikrobitutkimuksia. Mikrobianalyysi on kokonaisuudessaan liitteessä 3. 5 (10)

6 PUKINMÄEN PERUSKOULU JA KIRJASTO JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS Aikaisempien tutkimusten tulokset tiilijulkisivuista Tiilimuurien ja ulkoseinän liittyvien rakenteiden kunto aikaisempien tutkimusten perusteella: Saumojen teräkset ovat ruostuneet ja ruostumisen seurauksena laastisaumat ovat vaurioituneet. Ikkunan leukapalkeissa ei todettu vaurioita Tiilimuurin taustan tuuletus on tukkeutunut vähäisen tuuletusraon ja laastipurseiden vuoksi. Tuulettumaton rakenne ei pääse kuivumaan. Villaeristeessä on todettu ylisesti korkeita mikrobipitoisuuksia Ikkunarakenteiden kunto Ikkunat ovat kaksi-puitteisia puuikkunoita. Eteläjulkisivulla ikkunoiden puuosissa on havaittavissa halkeilua sekä maalin hilseilyä. Ikkunoiden alapuite on yläpuitetta huonommassa kunnossa. Ikkunoiden puukoteloinnit ovat pehmenneet, ja ne ovat alaosistaan huonokuntoiset. Ikkunat ovat painuneen keskeltä (painuneet villatilaan), jonka seurauksena ikkunapuitteet rakoilevat karmiliitoksista. Ikkunarakenteiden painuminen johtuu ikkunan runkorakenteen puutteellisesta tuennasta villatilan kohdalla. Betonipilareiden kohdalla ikkunat ovat säilyttäneet todennäköisesti alkuperäisen korkeusaseman. Ikkunoiden apukarmien rakenteissa on myös lahovaurioita. Pahimmat lahovauriot ovat etelä julkisivulla mutta jonkinasteisia vaurioita on kauttaaltaan. Muita havaintoja ikkunarakenteista: Ikkunapeltien liitokset ikkunakarmiin ja tiiliseinien liitokset rakoilevat ja tiivistysmassaus on rikkoontunut. Raoista aiheutuu kosteusrasitusta rakenteisiin. Puuosien lahovauriot ja mikrobipitoisuudet johtunevat osittain puutteellisista pellityksistä. Ikkunan vesipeltien kallistukset ovat paikoin puutteelliset. Vesi ei poistu tehokkaasti rakenteista. Karmien saumat on tiivistetty massalla sekä sisä- että ulkopuolelta. Karmisaumassa kahden tiiviin pinnan väliin muodostuu kosteusvaurioriski. Sisä- ja ulkopinnan massauksissa todettiin paikoin homepilkkua. Sisäpuoliset karmisaumojen massaukset rakoilevat paikoin ikkunapenkin liitoksessa, ja sisäpuolinen tiiviys on puutteellinen. Ikkunakarmien epätiiviyskohdista voi sisäilmaan päästä mikrobeita ulkoseinän eristetilasta. Ikkunan ulkopuitteen tuuletusraoista pääsee julkisivulla valuva vesi tunkeutumaan ikkunapuitteiden väliin, joka on aiheuttanut kosteusvaurioita puukarmeissa. Ikkunarakenteiden painumisen seurauksena ikkunapuitteiden tiiviys on huono. Ikkunarakenteista tapahtuu runsaasti lämpöhukkaa Aikaisempien tutkimusten tulokset ikkunoista Tiilimuurien ja ulkoseinän liittyvien rakenteiden kunto aikaisempien tutkimusten perusteella: Ikkuna-aukon kotelorakenteiden alaosissa todettiin kosteuden aiheuttamia lahovaurioita. Ulkoseinän villoitukset ikkunarakenteiden yhteydessä rakoilevat paikoin Tiilijulkisivujen kosteustekninen toiminta Julkisivuihin liittyvien kosteusteknistä toimintaa heikentäviä seikkoja ovat: - Tiiliverhousten puutteellinen taustatuuletus - Ikkunapellitysten liitosten huono tiiviys 6 (10)

7 PUKINMÄEN PERUSKOULU JA KIRJASTO JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS 2.2 Sokkelit Rakenne suunnitelmien ja havaintojen perusteella Sokkeli on teräsbetonielementti. Sokkelista otettiin 3 kpl poralieriöitä vetolujuuden määritystä varten. Rakenteita tarkasteltiin porausten yhteydessä tehtyjen havaintojen perusteella. Piirustus 1. Rakenneleikkaus tiilijulkisivusta rakenneavausten perusteella. Rakenneavausten yhteydessä mitattiin sokkelirakenteet. Porareiästä mitattuna rakenne oli seuraava: - betoni 110 mm - ilmarako mm - villa mm - taustarakenne (piirustusten perusteella 130 mm tiili) Sokkelibetonien kunto havaintojen perusteella Betonipinnoilta ja näytteistä tehtiin seuraavat havainnot: Sokkelipinnoilla on näkyvissä yksittäisiä korroosiovaurioita. Yleisesti betonipinnat ovat silmämääräisesti hyväkuntoisia Betoniraudoituksen korroosio Aistinvaraisen tarkastelun perusteella sokkelipinnoilla ei havaittu teräskorroosiovaurioita. Yksittäisten työterästen / kiinnitysterästen kohdalla havaittiin vaurioita. Raudoituksen betonipeitteet ja betonin karbonatisoituminen Sokkelipinnoilta mitattiin raudoitteiden suojabetonipeitteitä näytteenoton yhteydessä. Mittaustuloksista kaikki betonipeitetulokset ovat yli 15 mm ja 7% betonipeitteistä Betoninäytteissä (3 kpl) karbonatisoituminen on edennyt keskimäärin 15 mm (vaihtelee mm) sokkelin ulkopinnasta. Laskennallisesti ulkopinnan raudoitteista 0% on karbonatisoituneella alueella ja merkittävää korroosioriskiä ei ole. Havaitut korroosiovauriot ovat siten satunnaisia pintateräksiä. 1) Yli 50 2) ) 0% 0% 0% 1% 6% 10% 12% 18% 21% 22% 10% Taulukko 1. Betoniraudoitteiden betonipeitemittausten tulokset sokkeli ( 1) betonipeitesyvyys alue (mm), 2) mittaustulokset eri syvyysalueilla (kpl), 3) mittaustulosten osuus eri syvyysalueilla (%)) 7 (10)

8 PUKINMÄEN PERUSKOULU JA KIRJASTO JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS Yhteenveto raudoituksen korroosiosta Karbonatisoitumiskorroosioriski on laskennallisesti hyvin vähäinen/olematon sokkelipinnoilla. Silmämääräisesti ei havaittu korroosiovaurioita ja odotettavissa olevat korroosiovauriot ovat vähäiset Betonin lujuus Aistinvaraisten havaintojen perusteella betonissa ei todettu rapautumiseen viittaavia vaurioita.. Vetolujuustulokset Sokkelibetonin vetolujuutta tutkittiin vetokokeella 3:stä näytteestä. Näytteet otettiin kirjaston eteläsivulta (näyte WPK 7), Kirjaston länsisivulta (näyte WPK 8) ja koulurakennuksen matalan osan eteläsivulta (näyte WPK 9). Näytteenottokohdat on merkitty tutkimuskarttaan (Liite 5). Vetolujuustulokset kokonaisuudessaan on esitetty liitteessä 2. Vetolujuustulos näytteessä WPK 9 ylitti 1,5 MPa. Näytteessä WPK 7 vetolujuustulos on 0,7 MPa ja näyte hajosi vetokokeen jälkeen sisäpinnasta. Näytteen 7 tuloksen perusteelle betonin sisäpinta on rapautunut merkittävästi. Näytteen WPK 8 vetolujuustulos oli 1,0 MPa ja uusintavetotulos 1,2 MPa. Näytteen 8 tulokset johtuvat todennäköisesti näytteen keskiosan paikallisesti heikommasta laadusta. Betonikorjausten alustalta vaadittu betonin vetolujuus on 1,5 MPa Sokkelien kosteustekninen toiminta Sokkelin kosteusteknistä toimintaa heikentäviä seikkoja ovat: - Sokkelibetonin sisäpinnan rapautuminen viittaa sokkelin huonoon taustatuuletukseen. Tuuletus tulee rakentaa paremmaksi. 2.3 Sisäilman mikrobitutkimukset Sisäilmasta kerättiin mikrobinäytteitä 4 kpl. Tutkimukset tehtiin STM:n sisäilmaoppaan mukaan. Tulokset kokonaisuudessaan ovat liitteessä 4. Sisäilmanäytteiden perusteella vain yhdessä näytteessä todettiin kohonneita mikrobipitoisuuksia. Ko. näyte otettiin kirjastosta. Bakteerien suuri määrä voi viitata rakenteissa olevaan mikrobilähteeseen tai huonoon ilmanvaihtoon. Sisäilmanäytteiden ns. normaalit mikrobipitoisuudet eivät pois sulje sisäilmaongelmia. Näytteet edustavat sen hetkisiä olosuhteita. 8 (10)

9 PUKINMÄEN PERUSKOULU JA KIRJASTO JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS 3 YHTEENVETO JATOIMENPIDE-EHDOTUKSET Pukinmäen peruskoulun julkisivujen kunnosta saatiin varsin kattava käsitys lähtötietomateriaalin ja lisätutkimusten perusteella. Tiilijulkisivut ovat pinnoiltaan paikoin huonokuntoiset. Laastisaumojen teräksiä on ruostunut, mikä on aiheuttanut tiilien kiinnitysten irtoilua, laastisaumojen halkeilua ja lohkeilua sekä yksittäisessä kohdin oven ylityspalkki on tippumisvaarassa. Tiilijulkisivujen seinärakenteiden kosteustekninen toiminta on puutteellinen. Kosteustekniset puutteet ovat aiheuttaneet eri asteisia kosteus- ja mikrobivaurioita rakenteissa. Paikoin tiloissa oleskelevilla on ollut sisäilmaongelmia, joita on tutkittu runsaasti ja syyksi on arvioitu ulkoseinärakenteiden runsas mikrobipitoisuus. Tehdyillä selvityksillä ja lisätutkimuksilla tutkija tuli samaan johtopäätökseen. Niinpä ensisijainen korjaustoimenpide-ehdotus onkin parantaa ulkoseinärakenteen kosteusteknistä toimintaa uusimalla rakenteet sisäkuorta myöten. Ikkunarakenteissa on useita puutteita. Kosteusteknisiä puutteita ovat kotelorakenteiden puutteellinen tuulettuvuus, karmitiivistyksen sisäpuoliset epätiiviyskohdat, karmisauma on ulkopuolelta liian tiivis, ikkunapeltien liitokset seinä- ja ikkunarakenteisiin rakoilevat paikoin. Teknisiä puutteita ikkunoissa ovat ikkunarunkojen painumat ja lahovauriot puurakenteissa. Sokkelibetoneiden taustatuuletus on puutteellinen. Kosteus ei pääse riittävän hyvin kuivumaan rakenteesta. Sokkelibetonin sisäpuolen yksittäinen rapautumavaurio johtuu todennäköisesti liiallisesta kosteusrasituksesta. 3.1 Toimenpide-ehdotukset julkisivuilla Toimenpide-ehdotukset ovat jaoteltu rakenteiden perusteelliseen uusimiseen ja vaihtoehtoisesti paikkakorjauksin tehtäviin toimenpiteisiin. Tutkimusten perusteella ensisijainen vaihtoehto on rakenteiden uusiminen. Paikkakorjauksin ei saada parannettua merkittävästi ulkoseinän kosteusteknistä toimintaa. Vaihtoehto 1 (uudet julkisivurakenteet): Puretaan vanhat tiilimuurit ja villaeristeet. Uusi lämmöneriste ohuempana kerroksena (130 mm) mutta U-arvoltaan paremmalla eristeellä polyuretaani-materiaalilla (SPU). Tuuletus rako tiilen ja eristeen väliin jää riittävästi Uusi kuorimuuri ja uudet ikkunarakenteet. Ikkuna-aukkojen leukapalkkien kuntoa arvioidaan purkamisen yhteydessä. Aikaisemmin tehtyjen tutkimusten perusteella leukapalkit ovat hyväkuntoisia. Vaihtoehto 2 (nykyisen julkisivurakenteen paikkakorjaus): Tiilimuurien halkeilleiden laastisaumojen paikkakorjaus ja uloimpien ruostuneiden terästen uusiminen RST-raudoitteilla. Notkahtaneen oven ylityspalkin purku ja uusiminen teräspalkilla. Ikkunoiden uusiminen kauttaaltaan ja apukarmien tukirakenteiden vahvistaminen. Ikkunakarmin ja tiilimuurien tiivistäminen kaasutiiviiksi sisäpuolelta. Leukapalkin päällä olevan puulistan uusimien tai korvaaminen lahoamattomalla materiaalilla. 9 (10)

10 PUKINMÄEN PERUSKOULU JA KIRJASTO JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS Alustavasti korjaustoimenpiteitä tehdään vain eteläjulkisivuille. Jos tulevaisuudessa korjauksia tullaan laajentamaan, tulee väliaikaisia paikkakorjauksia tulisi tehdä seuraavasti: Halkeilleiden laastisaumojen laastipaikkaukset, joilla estetään tiilien irtoilu ja kosteuden tunkeutuminen rakenteeseen. Ikkunapuitteiden tiivistäminen, jolla estetään lämpövuotoja. Ikkunapeltien liitosten tiivistäminen (paikkakorjaus) ikkunakarmiin ja tiilimuuriin Ikkunoiden ulkopuolisia puuosien huoltokunnostuksia suositellaan niille osille, joissa uusiminen tulee 2 vuoden kuluttua tai myöhemmin. Lisätutkimus ehdotukset: Sokkelibetonin rapautuma-astetta tulisi tutkia lisänäyttein, koska aikaisemmissa näytteissä todettiin paikallisia betonivaurioita. Ikkunakarmien saumamassojen lyijy- ja PCB-pitoisuudet olisi hyvä selvittää. Petri Sippola RI, projektipäällikkö Paulus Hedenstam insinööriopiskelija 10 (10)

11 LIITE 1 Pukinmäen peruskoulu VALOKUVAT 1 (2) Kuva 1. Osittain halkeilleita saumoja uusittu. Kuva 4. Ikkunapelln kaato on paikoin vähäinen. >Kosteustekninen puute. Kuva 2. Myös pihan aitarakenteissa vaurioita laastisaumoissa. Kuva 5. Koulun eteläjulkisivun lahonneita ikkunarakenteita. Kuva 3. Oven ylityspalkki notkahtanut ja tiilisaumat rakoilevat. Kuva 6. Ikknan alapuolisista tuuletusreistä vesi on päässyt kastelemaan karmirakenteita. kosteusteknisesti puutteellinen. Tutkimus Heikkiläntie 7 D HELSINKI Puhelin Kiviharjunlenkki 1D OULU Pinninkatu 45 A TAMPERE Puhelin Sipolantie ROVANIEMI Y-tunnus

12 LIITE 1 Pukinmäen peruskoulu VALOKUVAT 2 (2) Kuva 7. Ikkunasauman ulkopuoli ei pääse hengittämään (liian tiivis). Kuva 10. Ikkunapellin liitokset ei ole tiiviit. Kuva 8. Homepilkkua karmisaumassa sisäpuoölella ja ikkunarakoilee. Kuva 10. Sokkelin tuuletus puutteellinen. Kuva 9. Ikkunaraeknne painunut. Tutkimus Heikkiläntie 7 D HELSINKI Puhelin Kiviharjunlenkki 1D OULU Pinninkatu 45 A TAMPERE Puhelin Sipolantie ROVANIEMI Y-tunnus

13 LIITE /VETO/11 VETOLUJUUS 1 (1) Kiviharjunlenkki 1 D OULU Puh Fax VETOLUJUUDEN MÄÄRITYS Kohde Kokeet Koekappaleet Tulokset Pukinmäen peruskoulu. Koe suoritettiin standardin SFS 5445 mukaisesti laboratoriossa EASY-M laitteella. Laite on kalibroitu vuonna Tilaajan toimittamat lieriönäytteet halkaisijaltaan 50 mm. Näyte Näytteenottopaikka Vetolujuus Murtokohta/-tapa [MN/m 2 ] WPK7 sokkeli, etelä 0, mm ulkopinnasta/ (kirjasto) vino, myötäilee (ei voi WPK8 sokkeli, länsi (kirjasto) uusintaa vetää) 1, mm ulkopinnasta/ vino, myötäilee (teräs 6 mm) WPK8 sokkeli, länsi 1, mm ulkopinnasta/ uusinta (kirjasto) vino, myötäilee WPK9 sokkeli, etelä (koulu) 1, mm ulkopinnasta/ vino, myötäilee (kiviä n.35%) WSP FINLAND OY Ari Räty laborantti Kiviharjunlenkki 1 D OULU Puhelin Heikkiläntie 7 D HELSINKI Sipolantie ROVANIEMI Y-tunnus

14 5343/MIKROBI/11 TUTKIMUSRAPORTTI Liite 3 1 (3) Kiviharjunlenkki 1 D OULU Fax /Paulus Hedenstam MIKROBIANALYYSI Kohde Pukinmäen koulu Näytteenotto Näytteenottopvm: Viljelypvm: Näytteenotosta ja näytteen edustavuudesta vastaa tilaaja. Tulokset koskevat vain testattuja näytteitä. Mall: Virhe. Tuntematon asiakirjan ominaisuuden nimi. ver Virhe. Tuntematon asiakirjan ominaisuuden nimi. Menetelmä Näytteiden analysointi ja tulosten tulkinta suoritettiin asumisterveysohjeen mukaisesti (Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003: 1). Tulokset on ilmoitettu pesäkkeen muodostavina yksikköinä (materiaalinäytteissä cfu/g, pintasivelynäytteissä cfu/cm 2 ja ilmanäytteissä cfu/m 3 ). Kasvatusalustoina käytettiin 2% mallasuuteagaria (2%MEA, sienet), tryptoni-hiivauute-glukoosi-agaria (THG, aktinobakteerit l. sädesienet ja muut bakteerit) sekä dikloraani-glyseroli-agaria (DG18, kserofiiliset sienet). Määritysraja on materiaalinäytteissä 90 cfu/g, ilmanäytteissä 4 cfu/m 3 ja pintasivelynäytteissä 1 cfu/cm 2. Tulos 0 viittaa tulokseen, joka jää alle määritysrajan. Kiviharjunlenkki 1 D OULU Y-tunnus

15 5343/MIKROBI/11 TUTKIMUSRAPORTTI Liite 3 2 (3) Taulukko I. Materiaalinäytteiden M1-M2 mikrobipitoisuudet cfu/g. Viitearvot ylittävät tulokset on lihavoitu. Kosteusvaurioindikaattorilajit on merkitty tähdellä *. Materiaalinäytteet Sienet Bakteerit 2%MEA DG18 THG Näyte n:o Laji Muut bakteerit Aktinobakteerit* Bakteerit yhteensä cfu/g cfu/g cfu/g cfu/g cfu/g M1 RAK1/villatila Cladosporium Hiivasienet* 90 0 Paecilomyces variotii* 0 90 Penicillium 90 0 Yhteensä M2 RAK2/villatila Aspergillus Aspergillus ochraceus* Cladosporium Hiivasienet* 90 0 Mucor* 90 0 Penicillium Steriilit Yhteensä Mall: Virhe. Tuntematon asiakirjan ominaisuuden nimi. ver Virhe. Tuntematon asiakirjan ominaisuuden nimi. + Homelajit tunnistetaan niiden lisääntymisrakenteiden (itiöt, itiöitä tuottavat erikoistuneet rihmaston osat) perusteella. Steriileillä homeilla tarkoitetaan homelajeja/pesäkkeitä, jotka eivät käytetyllä kasvatusalustalla ja/tai kasvatusajassa kasva riittävän hyvin muodostaakseen ko. lisääntymisrakenteita tai ne eivät muuten ole tunnistettavissa. Useimpien homeiden kasvu maljalla alkaa steriilin rihmaston muodostumisella. Viitearvot Tulosten tulkinta Viitteet Materiaalinäyte voidaan katsoa mikrobivaurioituneeksi, jos jokin seuraavista viitearvoista ylittyy: Sienet (homeet ja hiivat) Bakteerit Aktinobakteerit l. sädesienet cfu/g cfu/g 500 cfu/g Rakenteissa, jotka ovat kosketuksessa ulkoilman tai maaperän kanssa, saattaa esiintyä korkeita mikrobipitoisuuksia ilman että kysymyksessä on mikrobivaurio. Materiaalinäytteen M2 aktinobakteeripitoisuus ylitti viitearvon. Materiaalinäytteessä M2 voidaan katsoa esiintyvän mikrobikasvustoa. Asumisterveysohje 2003:1 (Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita). Asumisterveysopas 2009 (Ympäristö- ja terveyslehti) Kiviharjunlenkki 1 D OULU Y-tunnus

16 5343/MIKROBI/11 TUTKIMUSRAPORTTI 3 (3) Jakelu 1 kpl tilaaja 1 kpl, /arkisto Yhteyshenkilö Katja Holappa, puh WSP FINLAND OY Saara Salmela tutkija, FM Katja Holappa tutkija, FT Mall: Virhe. Tuntematon asiakirjan ominaisuuden nimi. ver Virhe. Tuntematon asiakirjan ominaisuuden nimi. Kiviharjunlenkki 1 D OULU Y-tunnus

17 5343/MIKROBI/11 TUTKIMUSRAPORTTI Liite 4 1 (3) Kiviharjunlenkki 1 D OULU Fax /Paulus Hedenstam MIKROBIANALYYSI Kohde Pukinmäen koulu Näytteenotto Ilmanäytteet otettiin Andersen keräimellä (6-vaiheimpaktori) kasvatusmaljoille. Näytteenotosta ja näytteen edustavuudesta vastaa tilaaja. Tulokset koskevat vain testattuja näytteitä. Näytteenottopvm: Mall: Error! Unknown document property name. ver Error! Unknown document property name. Menetelmä Näytteiden analysointi suoritettiin asumisterveysohjeen mukaisesti (Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2003: 1). Tulosten tulkinnassa käytettiin toimistoympäristön viitearvoja (Työterveyslaitos ja Kuopion yliopisto). Tulokset on ilmoitettu pesäkkeen muodostavina yksikköinä (materiaalinäytteissä cfu/g, pintasivelynäytteissä cfu/cm 2 ja ilmanäytteissä cfu/m 3 ). Kasvatusalustoina käytettiin 2% mallasuuteagaria (2%MEA, sienet), tryptoni-hiivauute-glukoosi-agaria (THG, aktinobakteerit l. sädesienet ja muut bakteerit) sekä dikloraani-glyseroli-agaria (DG18, kserofiiliset sienet). Määritysraja on materiaalinäytteissä 90 cfu/g, ilmanäytteissä 2 cfu/m 3 ja pintasivelynäytteissä 1 cfu/cm 2. Tulos 0 viittaa tulokseen, joka jää alle määritysrajan. Kiviharjunlenkki 1 D OULU Y-tunnus

18 5343/MIKROBI/11 TUTKIMUSRAPORTTI Liite 4 2 (3) Taulukko I. Ilmanäytteiden I1-I4 mikrobipitoisuudet cfu/m 3. Viitearvot ylittävät tulokset on lihavoitu (kosteusvauriolajit merkitty *). Ilmanäytteet Sienet Bakteerit 2%MEA DG18 THG Mall: Error! Unknown document property name. ver Error! Unknown document property name. Näyte n:o Laji Muut bakteerit Aktinobakteerit* Bakteerit yhteensä cfu/m 3 cfu/m 3 cfu/m 3 cfu/m 3 cfu/m 3 I1 Valmistava luokka Cladosporium Penicillium 2 5 Steriilit+ 0 5 Yhteensä I2 Opettajien huone Aspergillus niger Penicillium 2 7 Steriilit+ 2 0 Yhteensä I3 Kirjasto Cladosporium Hiivasienet* 5 5 Penicillium 2 0 Yhteensä I4 Kirjasto Aspergillus Cladosporium 2 0 Hiivasienet* Penicillium 0 9 Yhteensä Homelajit tunnistetaan niiden lisääntymisrakenteiden (itiöt, itiöitä tuottavat erikoistuneet rihmaston osat) perusteella. Steriileillä homeilla tarkoitetaan homelajeja/pesäkkeitä, jotka eivät käytetyllä kasvatusalustalla ja/tai kasvatusajassa kasva riittävän hyvin muodostaakseen ko. lisääntymisrakenteita tai ne eivät muuten ole tunnistettavissa. Useimpien homeiden kasvu maljalla alkaa steriilin rihmaston muodostumisella. Viitearvot Ilmanäytteen tulos (talvella) toimistotiloissa tai vastaavissa viittaa mikrobikasvustoon, jos jokin seuraavista viite-arvoista ylittyy: Sienet (homeet ja hiivat) 50 cfu/m 3 Aktinobakteerit l. sädesienet 5 cfu/m 3 Jos bakteeripitoisuus ylittää 600 cfu/m 3, on syynä useimmiten riittämätön ilmanvaihto. Kiviharjunlenkki 1 D OULU Y-tunnus

19 5343/MIKROBI/11 TUTKIMUSRAPORTTI 3 (3) Tulosten tulkinta Ilmanäytteen I4 bakteeripitoisuus ylitti viitearvon. Ilmanäytteen I4 kohonnut bakteeripitoisuus voi johtua riittämättömästä ilmanvaihdosta. Viitteet Jakelu Heidi Salonen (2009) Indoor air contaminants in office buildings. Väitöskirja. 1 kpl tilaaja 1 kpl, /arkisto Yhteyshenkilö Katja Holappa, puh WSP FINLAND OY Saara Salmela tutkija, FM Katja Holappa tutkija, FT Mall: Error! Unknown document property name. ver Error! Unknown document property name. Kiviharjunlenkki 1 D OULU Y-tunnus

20

21

RISTIPURON PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS HAITTA-AINE-, JA KOSTEUSKARTOITUS

RISTIPURON PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS HAITTA-AINE-, JA KOSTEUSKARTOITUS HAITTA-AINE-, JA KOSTEUSKARTOITUS 3.3.2011 HAITTA-AINE- JA KOSTEUSKARTOITUS SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 3 1.1 Yleistiedot 3 1.2 Tehtävä ja lähtötilanne 3 1.3 Aikaisemmat korjaukset

Lisätiedot

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins.

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, 0 2 9 4 0 E s p o o Sisäilman mikrobit 5.4.2017 Työnro 319099.16 Ins. Terttu Rönkä 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 1.1 Tilaaja...3 1.2 Työn sisältö...3 1.3 Kohde ja

Lisätiedot

KATTORAKENTEIDEN TUTKIMINEN LIITTYEN SISÄILMAONGELMIIN

KATTORAKENTEIDEN TUTKIMINEN LIITTYEN SISÄILMAONGELMIIN Mall: Virhe. Tuntematon asiakirjan ominaisuuden nimi. ver Virhe. Tuntematon asiakirjan ominaisuuden nimi. 302701 Länsimäen koulu LAUSUNTO 4.2.2011 1 (5) LÄNSIMÄEN KOULU, PALLASTALO Pallastunturintie 27

Lisätiedot

YRTTITIEN PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS KOSTEUSKARTOITUS

YRTTITIEN PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS KOSTEUSKARTOITUS 3.3.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 3 1.1 Yleistiedot 3 1.2 Tehtävä ja lähtötilanne 3 1.3 Aikaisemmat korjaukset ja tutkimukset 3 2 KOSTEUSKARTOITUKSEN TULOKSET 4 2.1 Havainnot

Lisätiedot

Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu

Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Vanha- Lapuantie 22, 62220 Kauhava Sisäilmanäytteet 31.5.2017 Työnro 31 4384.34 RI (AMK) Irmeli Nutikka Rkm Timo Ekola 2 (6) Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Vanha-Lapuantie

Lisätiedot

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS 16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS PERTUN PARAKKIKOULU 05400 JOKELA 05400 JOKELA 2/6 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohdetiedot ja tilaaja... 3 1.2 Toimeksiannon laatija... 3 1.3 Toimeksiannon

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen Delete Tutkimus Oy 16.7.2012 p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Kaunialan Sairaala Oy Markku Kiuru Talous- ja hallintopäällikkö Kylpyläntie 19 02700 Kauniainen puh: 09-505 922 29 mp: 0500 711

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK7192 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK7192 Kiwalab, 1 (5) Tilaaja: Yhteyshenkilö: Kohde: Työmääräin: Näytteenottaja: Kirkkonummen kunta Jyrki Pulkki, Kiwa Inspecta Winellskan päiväkoti WO-00718940 Jyrki Pulkki Näytteenottopäivä: 16.10.2018 Näytteet vastaanotettu:

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/8 Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä 01.10.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/8 Sisällys 1.

Lisätiedot

Vantaan kaupungintalo Vantaa

Vantaan kaupungintalo Vantaa Vantaan kaupungintalo Vantaa IKKUNOIDEN KUNNON YLEISSELVITYS 17.6.2011 Korjausrakentaminen ja 1 (9) 1 KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 1.1 Yleistiedot Työn tilaaja Kohde Vantaan kaupunki Tilakeskus, Hankepalvelut/

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTE Rakenteen tarkastus Materiaalien mikrobinäytteet

TUTKIMUSSELOSTE Rakenteen tarkastus Materiaalien mikrobinäytteet ASIANTUNTIJALAUSUNTO AS OY LAIDUNPOLKU 5 LAIDUNPOLKU 5 01360 VANTAA TUTKIMUSSELOSTE Rakenteen tarkastus Materiaalien mikrobinäytteet RAKSYSTEMS ANTICIMEX INSINÖÖRITOIMISTO OY W W W. R A K S Y S T E M S

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 Kotkan lyseo, Arcus-talo Kirkkokatu 15 48100 KOTKA Työ nro T8007-5 Kotka 5.4.2016 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA, PUH.

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6919 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6919 Kiwalab, 1 (5) Tilaaja: Turun kaupunki, Tilapalvelut Yhteyshenkilö: Janne Virtanen Kohde: Turun AMK, Ruiskatu 8, 20740 Turku Työmääräin: WO-00675349 Näytteenottaja: Sanna Snell, Tom Jansén ja Jaana Vainio Näytteenottopäivä:

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI, LEPPÄKORVEN KOULU, VANTAA

TUTKIMUSRAPORTTI, LEPPÄKORVEN KOULU, VANTAA HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 f. 09-3948 5721 Raportti Vantaan kaupunki, tilakeskus Hankepalvelut/Hankevalmistelu Ulla Lignell Sisäympäristöasiantuntija Kielotie 13, 01300 VANTAA e-mail. ulla.lignell@vantaa.fi

Lisätiedot

M I K P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T. Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271

M I K P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T. Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271 Kiratek Oy Irmeli Heikkinen, puh. 0207 401 008 07.03.2011 M I K 2 4 2 6 MIKROBITUTKIMUS P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271 2 (5) Kiratek Oy Jyrki Pulkki

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6471/18 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6471/18 Kiwalab, , 24.1.2018 1 (5) Tilaaja: Kohde: Näytteenottaja: Näytteenottopäivä: Näytteet vastaanotettu: 9.1.2018 Analysointi aloitettu: 9.1.2018 Kirkkonummen kunta, Benny Vilander Nissnikun alakoulu, Masalantie 268,

Lisätiedot

ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ

ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ Kansanterveyslaitos Folkhälsoinstitutet LUONNOS RAPORTTI K0624M ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ Kaivokselan koulusta otetuissa näytteissä

Lisätiedot

Hiidenkiven peruskoulu Helsingin kaupungin kiinteistövirasto. TUTKIMUSRAPORTTI Ulkoseinärakenteiden kosteustekninen toiminta 9.10.

Hiidenkiven peruskoulu Helsingin kaupungin kiinteistövirasto. TUTKIMUSRAPORTTI Ulkoseinärakenteiden kosteustekninen toiminta 9.10. TUTKIMUSRAPORTTI Ulkoseinärakenteiden kosteustekninen toiminta Hiidenkiven peruskoulu Helsingin kaupungin kiinteistövirasto 9.10.2012 Korjausrakentaminen ja Tutkimus Hiidenkiven peruskoulu TUTKIMUSRAPORTTI

Lisätiedot

Merenojan koulu, Kalajoen kaupunki

Merenojan koulu, Kalajoen kaupunki Väliraportti, (alustavia käsityksiä rakennuksen kunnosta) 19.4.2017 Työnro 3512584 Ins. Petri Sippola Ins. Henrik Turtinen 2 (34) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...5 1.1 Tilaaja...5 1.2 Tutkimuksen tekijät...5

Lisätiedot

ULKOSEINÄN RAJATTU KUNTOTUTKIMUS

ULKOSEINÄN RAJATTU KUNTOTUTKIMUS S i v u 1 / 8 RAPORTTI ULKOSEINÄN RAJATTU KUNTOTUTKIMUS Nikkilän sosiaali- ja terveysasema Jussaksentie 14 04130 Sipoo 11.12.2014 RAPORTIN NUMERO: 14263 TILAAJA: Jukka Haakana, Sipoon kunta VASTAAVA TUTKIJA:

Lisätiedot

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia Pitkäranta, Indoor Quality Service Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia Pitkäranta, Indoor Quality Service Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon RAPORTTI ILA 2012-52 Miia Pitkäranta Indoor Quality Service Oy Tiilenpolttajankuja 5 01720 Vantaa TULOSRAPORTTI KOHDE: Päiväkoti Ukko-Pekka, Asematie 3, 01300 Vantaa NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia

Lisätiedot

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon RAPORTTI ILA2013-1 Thermopolis Oy Merja Järvelä Valtuustontie 2 62100 Lapua TULOSRAPORTTI KOHDE: Knuuttilan päiväkoti, Seinäjoki NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, 2.1.2013

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/9 Vastaanottaja: Padasjoen kunta Seppo Rantanen Arkistokuva Raportti Työnumero: 051721700104 Kohde: Toimeksianto: Padasjoen Opistotalo Koulukuja 2 17500 Padasjoki Sisäilman mikrobitason määritys

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 1.2.2018 Elisa Vene Espoon kaupunki Tilakeskus liikelaitos 225003.0 Kohde Rastaalan koulu, Alatalo, Espoo SISÄILMAN SEURANTANÄYTTEET 1 TUTKIMUKSEN LÄHTÖTIEDOT Tutkimuksen tarkoituksena

Lisätiedot

RÖYLÄN KOULU- JA PÄIVÄKOTIRAKENNUS Terveellisyyden arviointi

RÖYLÄN KOULU- JA PÄIVÄKOTIRAKENNUS Terveellisyyden arviointi LAUSUNTO 1 (5) RÖYLÄN KOULU- JA PÄIVÄKOTIRAKENNUS Terveellisyyden arviointi Tässä lausunnossa arvioidaan Röylän koulu- ja päiväkotirakennuksen nykyinen terveellisyys. Rakennuksissa on tehty sekä kuntoarvio

Lisätiedot

KOSKIMYLLYN PÄIVÄKOTI HAITTA-AINE-, JA KOSTEUSKARTOITUS

KOSKIMYLLYN PÄIVÄKOTI HAITTA-AINE-, JA KOSTEUSKARTOITUS HAITTA-AINE-, JA KOSTEUSKARTOITUS 4.2.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 3 1.1 Yleistiedot 3 1.2 Tehtävä ja lähtötilanne 3 1.3 Aikaisemmat korjaukset ja tutkimukset 3 2 ASBESTIANALYYSIN

Lisätiedot

21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti

21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti 21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti 21.3.2013 VANAMONTIE 24, 15610 LAHTI 2 1.YLEISTIETOA Kohde: Muistion laatija: Sisältö: Omakotitalo Vanamontie 24 15610 Lahti Jarmo Sarja, rkm Anticimex Försäkringar

Lisätiedot

PUKINMÄEN PERUSKOULUN KIRJASTO Kenttäkuja 12

PUKINMÄEN PERUSKOULUN KIRJASTO Kenttäkuja 12 PUKINMÄEN PERUSKOULUN KIRJASTO Kenttäkuja 12 TUTKIMUSSELOSTUS Kosteus- ja rakennetutkimukset 19.11.2010 HELSINGIN KAUPUNKI RAKENNUSVIRASTO HKR-Rakennuttaja p. 09-310 1661 2 / 12 HELSINGIN KAUPUNKI RAKENNUSVIRASTO

Lisätiedot

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT Vantaan kaupunki Sisäilmatutkimus 4.04.2012 1. Toimeksianto Tutkimuskohde: 01200 Vantaa Tutkimusajankohta: 24.02.2012 Tilaaja: Rakennesuunnittelijainsinööri Jouni Räsänen Vastuuhenkilö: Jouko Arvola, ISS

Lisätiedot

Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus

Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus Tutkimusraportti 19.4.2018 Projekti 308712 TIIVISTELMÄ Tutkimuksessa selvitettiin Tuomarilan koulun tiivistyskorjausten jälkeistä tilannetta

Lisätiedot

HANGON SATAMA ENGLANNIN MAKASIINI BETONIRAKENTEIDEN KUNTOTUTKIMUS

HANGON SATAMA ENGLANNIN MAKASIINI BETONIRAKENTEIDEN KUNTOTUTKIMUS HANGON SATAMA ENGLANNIN MAKASIINI BETONIRAKENTEIDEN 17.11.2010 SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 3 1.1 Yleistiedot 3 1.2 Tehtävä 3 1.3 Tutkimuksen sisältö, rajaus ja luotettavuus 3 1.4

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 21.3.2018 Elisa Vene Espoon kaupunki Tilakeskus liikelaitos Tiedoksi Ilmari Viljanen/Espoon kaupunki Kohde Rastaalan koulu, Alatalo, Espoo SISÄILMAN SEURANTANÄYTTEET 22500344.030 1 TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon kaupunki - Halmstadintalo - keittiön ja päiväkotitilojen mikrobinäytteenotot 22.11.2017 1 / 11 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen

Lisätiedot

SISÄILMAMITTAUS JA MIKROBIKARTOITUS 15.4.2014

SISÄILMAMITTAUS JA MIKROBIKARTOITUS 15.4.2014 Rakenteiden kuntotutkimukset Sisäilmatutkimukset Korjaus- ja rakennesuunnittelu SISÄILMAMITTAUS JA MIKROBIKARTOITUS Rödskogs skola www.suunnittelutoimisto-alinikula.f info@suunnittelutoimisto-alinikula.f

Lisätiedot

SISÄILMAMITTAUKSET LUKSIA, PUU-ANTTILA, 10.4.2013

SISÄILMAMITTAUKSET LUKSIA, PUU-ANTTILA, 10.4.2013 RAPORTTI 63-66.xlsx/2013 SISÄILMAMITTAUKSET LUKSIA, PUU-ANTTILA, 10.4.2013 JAKELU Veikko Viitakangas, Luksia Envimetria Oy, arkisto Envimetria Oy Main office: Phone: Internet: FI08142273 Kalkkipetteri

Lisätiedot

PÄIVITETTY TUTKIMUSSELOSTUS

PÄIVITETTY TUTKIMUSSELOSTUS PÄIVITETTY TUTKIMUSSELOSTUS 12.3.2019 Elisa Vene 225003-06 Tilapalvelut-liikelaitos PL 6200 0200 ESPOON KAUPUNKI Kohde Rehtorintien koulu, Rehtorintie 11, Espoo SISÄILMAN LAADUN MITTAUS 1 TUTKIMUKSEN LÄHTÖTIEDOT

Lisätiedot

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET LAUSUNTO 8.6.2009 Kaavin kunta / tekninen toimisto Ari Räsänen PL 13 73601 Kaavi YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET Kohde Taustaa Aikaisemmat tutkimukset Kaavin yläaste A-rakennus

Lisätiedot

VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013

VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013 VILLA RUBENIN SISÄILMAN MIKROBIMITTAUS 3.4.2013 Sisäilmainsinöörit Oy Puh. +358 20 7698 440 e-mail: info@sisailmainsinoorit.fi Luoteisrinne 4 C Fax. +358 20 7698 449 internet: www.sisailmainsinoorit.fi

Lisätiedot

KERROKSELLISEN TIILIULKOSEINÄRAKENTEEN KUNTOTUTKIMUKSET, KORJAUSTARPEEN ARVIOINTI JA VAIKUTUKSET SISÄILMAAN

KERROKSELLISEN TIILIULKOSEINÄRAKENTEEN KUNTOTUTKIMUKSET, KORJAUSTARPEEN ARVIOINTI JA VAIKUTUKSET SISÄILMAAN KERROKSELLISEN TIILIULKOSEINÄRAKENTEEN KUNTOTUTKIMUKSET, KORJAUSTARPEEN ARVIOINTI JA VAIKUTUKSET SISÄILMAAN Ronja Saarinen Vahanen Rakennusfysiikka Oy TAUSTATIETO Helsingin kaupungin diplomityöhanke, Vahanen

Lisätiedot

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS SISÄILMAN LAADUN MITTAUS 12.5.2017 TUTKIMUSRAPORTTI 22500612.019 Mika Metsäalho Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84, Birger Jaarlin katu 33, 2. krs 13101 Hämeenlinna Sähköposti:

Lisätiedot

TARKASTUSMUISTIO Länsikatu JOENSUU Poikolan koulu, alakoulu Poikolantie 6 C Juuka

TARKASTUSMUISTIO Länsikatu JOENSUU Poikolan koulu, alakoulu Poikolantie 6 C Juuka Suomen Rakennusterveyspalvelut Oy TARKASTUSMUISTIO: Poikolan alakoulu, talvi 2012 1/3 Suomen Rakennusterveyspalvelut Oy TARKASTUSMUISTIO Länsikatu 15 80110 JOENSUU 7.5.2012 Juuan kunta, tekniset palvelut

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN SISÄILMATUTKIMUS 2 (8) TIIVISTELMÄ Limingan paloasema sijaitsee Limingassa, osoitteessa Kramsuntie 3, 91900 Liminka.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki, Tilakeskus Pelimannintie 16, Pelimannin ala-aste JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS projekti

Helsingin kaupunki, Tilakeskus Pelimannintie 16, Pelimannin ala-aste JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS projekti Helsingin kaupunki, Tilakeskus Pelimannintie 16, Pelimannin ala-aste JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS 14.6.2012 projekti 304164 HELSINGIN KAUPUNKI, TILAKESKUS PELIMANNIN ALA-ASTE JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS 14.6.2012

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon keskuskoulu puutyöluokat, 6.11.2017 1 / 13 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen syy ja rajaukset... 3 Käytetyt menetelmät ja

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, lajistopainotettu suoraviljely

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, lajistopainotettu suoraviljely materiaalinäyte, lajistopainotettu suoraviljely 1 / 6 Biodiversiteettiyksikkö Aerobiologian yksikkö pc-seloste, pessi, 17.7.2017 Tilaaja: Laskutus: Toimitusosoite: Tiedoksi: Loviisan kaupunki / Tilapalvelu

Lisätiedot

S I S Ä I L M A T U T K I M U S

S I S Ä I L M A T U T K I M U S Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 6.6.2011 S I S Ä I L M A T U T K I M U S Simonkallion Koulu Simonkalliontie 1, 01350 Vantaa 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3

Lisätiedot

Linnajoen koulu, I-siiven raitisilmakanavan mikrobinäytteet

Linnajoen koulu, I-siiven raitisilmakanavan mikrobinäytteet Raportti 1/4 Linnajoen koulu, I-siiven raitisilmakanavan mikrobinäytteet Asiakkaan tiedot Porvoon kaupunki Pekka Koskimies 1. Lähtötilanne, tausta ja tehtävä Kohteena on Linnajoen koulu Porvoossa osoitteessa

Lisätiedot

SRV Toimitilat Oy LAUSUNTO 5.12.2011 Risto Verho. SRV VKT PL 555 02201 ESPOO sivuja yhteensä 16

SRV Toimitilat Oy LAUSUNTO 5.12.2011 Risto Verho. SRV VKT PL 555 02201 ESPOO sivuja yhteensä 16 N O V O R I T E Home- ja lahovauriot, HTT tavarantarkastukset, mikrobianalyysit Laurinlahdentie 20, 02320 Espoo, www.novorite.fi GSM 040-5540617, Fax. 09-8845543, simo.valjakka@novorite.fi SRV Toimitilat

Lisätiedot

Ilmanäytteet (mikrobi) Laihian keskuskoulu

Ilmanäytteet (mikrobi) Laihian keskuskoulu Ilmanäytteet (mikrobi) Laihian keskuskoulu Kohde: Pinta-ala: - Rakennusvuosi: 1970 Koulurakennus Rakennusala: - Käyttötarkoitus: koulu Länsitie 64 Kerrosluku: 2 66400 Laihia Näytteenoton tilaaja: Laihian

Lisätiedot

RAKENNEAVAUSKATSELMUS

RAKENNEAVAUSKATSELMUS RAKENNEAVAUSKATSELMUS PÄIVÄYS PROJEKTI TILAAJA KOHDE KIVIMÄEN KOULU, MARTINLAAKSON NEUVOLA JA KIVIMÄEN HAM- MASHOITOLA VANTAAN KAUPUNKI LINTUKALLIONKUJA 6, 01300 VANTAA Korjausrakentaminen 2(9) SISÄLTÖ

Lisätiedot

Kottby lågstadie Pohjolankatu Helsinki. Kattorakenteen kuntotutkimus

Kottby lågstadie Pohjolankatu Helsinki. Kattorakenteen kuntotutkimus Kattorakenteen kuntotutkimus Kottby lågstadie Pohjolankatu 45 00600 Helsinki Raportin päiväys 16.2.2015 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 Rakenteenkuntotutkimus

Lisätiedot

RUUKINKANKAAN KOULU, ÄMMÄNSAARI TILASTOVERTAILU VILJELYANALYYSEISTÄ

RUUKINKANKAAN KOULU, ÄMMÄNSAARI TILASTOVERTAILU VILJELYANALYYSEISTÄ RUUKINKANKAAN KOULU, ÄMMÄNSAARI TILASTOVERTAILU VILJELYANALYYSEISTÄ Projekti 1810515 19.3.2015 Sisällysluettelo 1. YHTEYSTIEDOT... 3 2. TILASTOVERTAILU... 4 2.1 Tilastoaineisto... 4 2.2 Käsitteitä... 4

Lisätiedot

Tutkimusraportti. Helsingin medialukio, Moisiontie 3. Sisäilmatutkimus. Projekti

Tutkimusraportti. Helsingin medialukio, Moisiontie 3. Sisäilmatutkimus. Projekti Tutkimusraportti Helsingin medialukio, Moisiontie 3 Projekti 307771 31.8.2016 TIIVISTELMÄ Tutkimuskohteena oli Helsingin medialukion 2000-luvulla valmistunut laajennusosa. Koulurakennuksen 1960- ja 1980-luvuilla

Lisätiedot

Salaojat TV- kuvaus ja nykytilaselvitys Hiidenkiven peruskoulu 7.6.2013. WSP Finland Oy Korjausrakentaminen ja tutkimus

Salaojat TV- kuvaus ja nykytilaselvitys Hiidenkiven peruskoulu 7.6.2013. WSP Finland Oy Korjausrakentaminen ja tutkimus Salaojat TV- kuvaus ja nykytilaselvitys Hiidenkiven peruskoulu 7.6.2013 WSP Finland Oy Korjausrakentaminen ja tutkimus Hiidenkiven peruskoulu Salaojat TV-kuvaus ja nykytilaselvitys 1 (3) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Muut yhteyshenkilöt: Päiväkodin johtaja Eija Järveläinen 09-8393 0871 Kouluisäntä Jukka Huippu 040-5138594

Muut yhteyshenkilöt: Päiväkodin johtaja Eija Järveläinen 09-8393 0871 Kouluisäntä Jukka Huippu 040-5138594 VANTAAN KAUPUNKI Sisäilmatutkimukset 1 (5) 1 TOIMEKSIANTO Tutkimuskohde: Itä-Hakkilan päiväkoti Keskustie 1 01260 Vantaa Tutkimusajankohta: 13.12.2011 27.12.2012 Tilaaja: Vastuuhenkilö Rakennesuunnittelijainsinööri

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Sisäilmastoseminaari 2014 Petri Annila, Jommi Suonketo ja Matti Pentti Esityksen sisältö Tutkimusaineiston

Lisätiedot

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen Kaisa Jalkanen, tutkija THL, Asuinympäristö ja terveys -yksikkö Sisäilmaongelmia voivat aiheuttaa monet tekijät Hallittava kokonaisuus! Lähtötilanne

Lisätiedot

BETONISEN JULKISIVUN. KUNTOTUTKIMUS OHUTHIE NÄYTTEILLÄ KATRIINAN SAIRAALA Katriinankuja 4, Vantaa

BETONISEN JULKISIVUN. KUNTOTUTKIMUS OHUTHIE NÄYTTEILLÄ KATRIINAN SAIRAALA Katriinankuja 4, Vantaa BETONISEN JULKISIVUN KUNTOTUTKIMUS OHUTHIE NÄYTTEILLÄ KATRIINAN SAIRAALA Katriinankuja 4, Vantaa ISS PROKO OY KIINTEISTÖJEN KÄYTÖNOHJAUS 21.12.2012 Raportti 2 (5) KATRIINAN SAIRAALA 21.12.2012 Kiinteistöjen

Lisätiedot

Ilmanäytteet (mikrobi) Tuiskulan koulut

Ilmanäytteet (mikrobi) Tuiskulan koulut Ilmanäytteet (mikrobi) Tuiskulan koulut 4.4.2018 Kohde: Pinta-ala: - Rakennusvuosi: 1903-1937 Tuiskulan koulut Rakennusala:- Käyttötarkoitus: koulu Tuiskulansuora 126 Tilavuus: - 61300 Kurikka Kerrosluku:

Lisätiedot

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS SISÄILMAN LAADUN MITTAUS 12.5.2017 TUTKIMUSRAPORTTI 22500612.019 Mika Metsäalho Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84, Birger Jaarlin katu 33, 2. krs 13101 Hämeenlinna Sähköposti:

Lisätiedot

Metsäkulman päiväkoti. Yläpohjan lisätutkimus Tutkimusraportti

Metsäkulman päiväkoti. Yläpohjan lisätutkimus Tutkimusraportti Metsäkulman päiväkoti Yläpohjan lisätutkimus Tutkimusraportti 1.10.2018 TIIVISTELMÄ Tutkimuksessa selvitettiin yläpohjan kuntoa lisänäytteillä sekä aistinvaraisesti. Räystäslautoja oli irrotettu muutamasta

Lisätiedot

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS

SISÄILMAN LAADUN MITTAUS SISÄILMAN LAADUN MITTAUS 12.5.2017 TUTKIMUSRAPORTTI 22500612.019 Mika Metsäalho Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84, Birger Jaarlin katu 33, 2. krs 13101 Hämeenlinna Sähköposti:

Lisätiedot

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT Vantaan kaupunki Sisäilmatutkimus.0.2012 1. Toimeksianto Tutkimuskohde: Laajavuoerenkuja 01620 Vantaa Tutkimusajankohta: 2.02.2012 Tilaaja: Rakennesuunnittelijainsinööri Jouni Räsänen Vastuuhenkilö: Jouko

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Vastaanottaja: Sivuja:1/7 Padasjoen kunta / Seppo Rantanen Kellosalmentie 20 17501 Padasjoki Arkistokuva Raportti Työnumero: 051221700404 Kohde: Toimeksianto: Tutkimus pvm: Läsnäolijat: Pappilanmäen koulu

Lisätiedot

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT Vantaan kaupunki Sisäilmatutkimus 4.04.2012 1. Toimeksianto Tutkimuskohde: 01200 Vantaa Tutkimusajankohta: 24.02.2012 Tilaaja: Rakennesuunnittelijainsinööri Jouni Räsänen Vastuuhenkilö: Jouko Arvola, ISS

Lisätiedot

SISÄILMAMITTAUS Kirkonkylän ala-aste Rautialantie 77 37470 Vesilehti

SISÄILMAMITTAUS Kirkonkylän ala-aste Rautialantie 77 37470 Vesilehti Kirkonkylän ala-aste Rautialantie 77 37470 Vesilehti Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 2 SISÄILMAMITTAUS 2. NÄYTTEENOTTO, TULOKSET JA TULOSTEN

Lisätiedot

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu RTA2-loppuseminaari 8.6.2017 Saarijärven Keskuskoulu Lähtötiedot Kohde on valmistunut vuonna 1966. Kerrosala 4 334 m2. Laajamittainen

Lisätiedot

PUKINMÄEN PERUSKOULU Kenttäkuja 12

PUKINMÄEN PERUSKOULU Kenttäkuja 12 PUKINMÄEN PERUSKOULU Kenttäkuja 12 TUTKIMUSSELOSTUS Liikuntasaliosan ulkoseinien tutkimukset 10.2.2012 HELSINGIN KAUPUNKI RAKENNUSVIRASTO HKR-Rakennuttaja p. 09-310 1661 2 / 14 HELSINGIN KAUPUNKI RAKENNUSVIRASTO

Lisätiedot

Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA. Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet

Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA. Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 Rakennetutkimus

Lisätiedot

Mikrobit eri rakenteista otetuissa materiaaleissa Teija Meklin, Helena Rintala ja Marja Hänninen

Mikrobit eri rakenteista otetuissa materiaaleissa Teija Meklin, Helena Rintala ja Marja Hänninen Mikrobit eri rakenteista otetuissa materiaaleissa Teija Meklin, Helena Rintala ja Marja Hänninen Aineisto noin 6000 vaurioepäilynäytettä neljä materiaaliluokkaa perustuen annettuihin tietoihin ulkoseinärakenteet

Lisätiedot

RAKENNUSOSAN KUNTOTUTKIMUS EVIRAN TOIMITILAT

RAKENNUSOSAN KUNTOTUTKIMUS EVIRAN TOIMITILAT RAKENNUSOSAN KUNTOTUTKIMUS EVIRAN TOIMITILAT KOHTEEN YLEISTIEDOT KOHDE TILAAJA Satamatie 15 90520 Oulu Liikelaitos Oulun Tilakeskus Tekninen isännöitsijä Matias Pirttimaa TUTKIMUKSEN TEKIJÄT Instaro Oy

Lisätiedot

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu 26.02.2015 Hangon kaupunki Hagapuiston koulu Sisäilman VOC-mittaukset 23.1.2015 Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/5 1. Yleistiedot Kohde Hangon kaupunki Hagapuiston koulu

Lisätiedot

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT Vantaan kaupunki Sisäilmatutkimus Uomarinteen koulun päiväkoti 25.03.2012 1. Toimeksianto Tutkimuskohde: Uomarinteen koulun päiväkoti 01200 Vantaa Tutkimusajankohta: 23.02.2012 Tilaaja: Rakennesuunnittelijainsinööri

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa

Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa Delete Tutkimus Oy 26.6.2012 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus Jouni Räsänen Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa Johdanto

Lisätiedot

Kasvatusajat mikrobiologisissa asumisterveystutkimuksissa

Kasvatusajat mikrobiologisissa asumisterveystutkimuksissa Kasvatusajat mikrobiologisissa asumisterveystutkimuksissa Anne Hyvärinen, erikoistutkija, dosentti 8.10.2011 1 Näytteet osa kokonaisuutta Näytteenotto ja näytteiden analysointi ovat osa kokonaisuutta,

Lisätiedot

(bakteerit, sädesienet). Kasvatusalustoja. avulla. on esitetty TULOSTEN. Sosiaali- mikrobilähteeseen. Sisäilman. toimistotiloissa 30.12.11.

(bakteerit, sädesienet). Kasvatusalustoja. avulla. on esitetty TULOSTEN. Sosiaali- mikrobilähteeseen. Sisäilman. toimistotiloissa 30.12.11. Analyysivastauss n:o 177111OT, ilmanäyte 30.12.11 1 (3) Tilaaja: ISSS Proko Oy, Jyväskylä Näytteenottokohde: Sotungin koulu / piharakennus, Sotungintie 19, Vantaa Näytteenottaja: Jarmo Minkkinenn Näytteenottopäivämäärä:

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/6 Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä 20.11.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/6 Sisällys

Lisätiedot

IKKUNA- JA ULKOSEINÄRAKENTEIDEN VESIVUOTOKOHTIEN SELVITYS

IKKUNA- JA ULKOSEINÄRAKENTEIDEN VESIVUOTOKOHTIEN SELVITYS HIIDENKIVEN PERUSKOULU Helsingin kaupunki Kiinteistövirasto, Tilakeskus PROJEKTI: 304977 IKKUNA- JA ULKOSEINÄRAKENTEIDEN VESIVUOTOKOHTIEN SELVITYS SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 3

Lisätiedot

MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1

MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1 MAANVAISTEN LATTIA- JA SEINÄRAKENTEIDEN KOS- TEUSMITTAUKSET, VAIHE 1 Uomarinteen koulu, Vantaa Mall: Allmän - Stående - 2003.dot ver 1.0 WSP Finland Oy 1 (3) 1. TUTKIMUKSEN KOHDE JA TEHTÄVÄ 1.1 Kohde 1.2

Lisätiedot

OPETUSVIRASTO RAKENNUSMATERIAALIN MIKROBITUTKIMUS, PAH- JA ASBESTI- ANALYYSI, SEKÄ KOSTEUSMITTAUS

OPETUSVIRASTO RAKENNUSMATERIAALIN MIKROBITUTKIMUS, PAH- JA ASBESTI- ANALYYSI, SEKÄ KOSTEUSMITTAUS OPETUSVIRASTO RAKENNUSMATERIAALIN MIKROBITUTKIMUS, PAH- JA ASBESTI- ANALYYSI, SEKÄ KOSTEUSMITTAUS Tutkimusraportti 097905 28.9.2005 Sivu 1:22 Sisällysluettelo 1. YHTEYSTIEDOT...3 2. YHTEENVETO...3 3. TOIMENPIDESUOSITUS...4

Lisätiedot

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI 25.5.2009 Hankepalvelut, Rakennuttaminen. VANTAA224HANSINPK A Mikko Krohn Kielotie 13 sivuja yhteensä 6 01300 VANTAA

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI 25.5.2009 Hankepalvelut, Rakennuttaminen. VANTAA224HANSINPK A Mikko Krohn Kielotie 13 sivuja yhteensä 6 01300 VANTAA N O V O R I T E Home- ja lahovauriot, HTT tavarantarkastukset, mikrobianalyysit Laurinlahdentie 20, 02320 Espoo, www.novorite.fi GSM 040-5540617, Fax. 09-8845543, simo.valjakka@novorite.fi Vantaan Tilakeskus

Lisätiedot

SISÄILMAMITTAUKSET KNUUTTILAN PÄIVÄKODISSA

SISÄILMAMITTAUKSET KNUUTTILAN PÄIVÄKODISSA Seinäjoen kaupunki Tekniikkakeskus / Jouni Tiisijärvi PL 215 60100 Seinäjoki SISÄILMAMITTAUKSET KNUUTTILAN PÄIVÄKODISSA 2.1.2013 1 YLEISTÄ Mittauskohteena olivat Knuuttilan päiväkodin tilat, osoitteessa

Lisätiedot

KIMOKUJAN KOULU KELLARITILOJEN KOSTEUSKARTOITUS

KIMOKUJAN KOULU KELLARITILOJEN KOSTEUSKARTOITUS KIMOKUJAN KOULU KELLARITILOJEN SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 3 1.1 Kiinteistön perustiedot 3 1.2 Tehtävä 3 1.3 Tutkimuksen sisältö, rajaus ja luotettavuus 3 1.4 Aikaisemmin todetut

Lisätiedot

Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio

Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio 25.9.2013 Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio KUNTOARVIORAPORTTI 2 SISÄLTÖ 1 YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kuntotarkastus kohde... 3 1.2 Yhteyshenkilöt... 3 1.3 Kohteen kuvaus... 3 1.4 Kuntotarkastuksen tarkoitus...

Lisätiedot

KOULURAKENNUKSEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS. Tiina Janhunen Suomen Sisäilmakeskus Oy RTA2

KOULURAKENNUKSEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS. Tiina Janhunen Suomen Sisäilmakeskus Oy RTA2 KOULURAKENNUKSEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS Tiina Janhunen Suomen Sisäilmakeskus Oy RTA2 KOHTEEN KUVAUS oppilaita 800, opetushenkilöstöä 85 kiinteistössä toimivat lisäksi päiväkoti, kirjasto,

Lisätiedot

YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS

YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS YLÄPOHJARAKENTEIDEN KORJAUSTARVESELVITYS Sweco Rakennetekniikka Ratamestarinkatu 7a P.O. Box 88 FI-00521 Helsinki, Finland Telephone +358 207 393 300 Finnmap Consulting Oy VAT FI08711659 Reg.no: 0871165-9

Lisätiedot

Arkistokuva Raportti Työnumero: Sisäilman mikrobitason määritys

Arkistokuva Raportti Työnumero: Sisäilman mikrobitason määritys Sivuja:1/7 Vastaanottaja: Kärkölän kunta Jukka Koponen Virkatie 1 16600 Järvelä Arkistokuva Raportti Työnumero: 051421701226 Kohde: Toimeksianto: Vuokkoharjun koulu Koulutie 18 16600 Järvelä Sisäilman

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. 2 TUTKIMUSTULOKSET 3 2.1 Julkisivut 3 2.2 Sokkelit 9 2.3 Pilarit 11 2.4 Betoniportaat ja betonikaide 12

SISÄLLYSLUETTELO. 2 TUTKIMUSTULOKSET 3 2.1 Julkisivut 3 2.2 Sokkelit 9 2.3 Pilarit 11 2.4 Betoniportaat ja betonikaide 12 VUOSAAREN ALA-ASTEEN KOULU JULKISIVURAKENTEIDEN KUNTOTUTKIMUS 12.4.2013 SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 2 1.1 Yleistiedot 2 1.2 Tehtävä 2 1.3 Tutkimuksen sisältö, rajaus ja luotettavuus

Lisätiedot

SISÄILMAMITTAUSLAUSUNTO Konnuslahden koulu Rauhanlahdentie Leppävirta

SISÄILMAMITTAUSLAUSUNTO Konnuslahden koulu Rauhanlahdentie Leppävirta SISÄILMAMITTAUSLAUSUNTO 12.5.2016 Rauhanlahdentie 10 79150 Leppävirta Lausunto 12.5.2016 2 Tilaaja Kohde Leppävirran kunta Tekniset palvelut Risto Kosunen Rauhanlahdentie 10 79150 Leppävirta Toimeksianto

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, suoraviljely

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, suoraviljely pc-seloste, pessi, 07/2016 TESTAUSSELOSTE 1 / 12 Tilaaja: Laskutus: Toimitusosoite: Tiedoksi: Loviisan kaupunki / Mikko Mattinen Turun yliopisto / Janne Atosuo Loviisan kaupunki, viite L624/ Mikko Mattinen

Lisätiedot

MERKKIAINEKOE. Korjausrakentaminen

MERKKIAINEKOE. Korjausrakentaminen MERKKIAINEKOE Korjausrakentaminen PÄIVÄYS PROJEKTI Tiivistyskorjauksen laadunvalvonta, mallihuoneen merkkiainekoe TILAAJA Vantaan kaupunki KOHDE Lintukallionkuja 6, 01620 Vantaa 2(9) SISÄLTÖ 1. YHTEYSTIEDOT...

Lisätiedot

192-0330-9701 ALUSTILAN TIIVEYS- JA KUNTOSELVITYS 1 (7) Teemu Männistö, RI (09) 887 9248 tma@ako.fi

192-0330-9701 ALUSTILAN TIIVEYS- JA KUNTOSELVITYS 1 (7) Teemu Männistö, RI (09) 887 9248 tma@ako.fi 1 (7) K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/nro Viranomaisten merkintöjä Rakennustoimenpide Asiakirjan nimi Juoks.nro KUNTOSELVITYS RAPORTTI Rakennuskohde Asiakirjan sisältö MYYRMÄEN AMMATTIKOULU ASUNTOLA Ojahaantie

Lisätiedot

Pääskyvuoren koulu Talvitie Turku MERKKIKAASUKOE, PAINE-ERO JA MIKROBIT

Pääskyvuoren koulu Talvitie Turku MERKKIKAASUKOE, PAINE-ERO JA MIKROBIT MERKKIKAASUKOE, PAINE-ERO JA MIKROBIT Pääskyvuoren koulu Talvitie 10 20610 Turku 18.2.2018 Haarlankatu 4E FI-33230 Tampere p. 030 670 5500 www.raksystems.fi Y-tunnus: 0905045-0 KOHDETIEDOT Toimeksiantaja:

Lisätiedot

raportti RM2016-996 Jenni Ylikotila FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy Microkatu 1 70210 Kuopio TULOSRAPORTTI KOHDE: P31707 Tikkala NÄYTTEET: Rakennusmateriaalinäytteet on ottanut Heikki Saastamoinen, FCG

Lisätiedot

Analyysien tulosten tulkinta Satu Saaranen

Analyysien tulosten tulkinta Satu Saaranen Analyysien tulosten tulkinta 31.10.2017 Satu Saaranen VIRALLISET OHJEET NÄYTTEENOTTOON, NÄYTTEIDEN KÄSITTELYYN, ANALYSOINTIIN JA TULKINTAAN: THL ja TY Laboratorio-opas tulossa piakkoin Asumisterveysasetus

Lisätiedot

Luokkahuoneen 223 ja ulkovälinevaraston 131 kosteus- ja sisäilmatekninen tutkimus

Luokkahuoneen 223 ja ulkovälinevaraston 131 kosteus- ja sisäilmatekninen tutkimus 1 (4) MUISTIO 16.4.2014 KOTTBY LÅGSTADIESKOLA Pohjolankatu 45 00600 Helsinki Luokkahuoneen 223 ja ulkovälinevaraston 131 kosteus- ja sisäilmatekninen tutkimus Tutkimusajankohta 19.2. 27.3.2014 Tilaaja

Lisätiedot

Case Haukkavuoren koulu

Case Haukkavuoren koulu Case Haukkavuoren koulu 26.4.2018 Antti Ahola RI, RTA (VTT-C-20929-26-15) Oy Insinööri Studio Haukkavuoren koulu Oppilaita noin 350 Rakennusvuosi 1961 Neljä kerrosta ja kylmä ullakko kerrosala 7206 m2

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, laimennusviljely

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, laimennusviljely TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, laimennusviljely (1 /19; liiteosa 2 ss.) PCpohja: Pessi, 2015 Tilaaja: Laskutus: Toimitusosoite: Insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy/Mari Lehtonen Apilakatu 10,

Lisätiedot

Valkon koulu Pitkäniityntie 62, 07910 Valko

Valkon koulu Pitkäniityntie 62, 07910 Valko 1510021097 21.10.2015 Loviisan kaupunki Valkon koulu Pitkäniityntie 62, 07910 Valko Ramboll Finland Oy Niemenkatu 73, 15140 Lahti Puh. +358 20 755 611 Sisällys LAADUNVARMISTUS 3 ESIPUHE 4 1. RAKENNUSTEKNIIKKA

Lisätiedot