5 / Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "5 / Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti"

Transkriptio

1 5 / 2018 Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti

2 Mahtavaa Simput, mahtavaa! Tässä numerossa Kauniin kesän jälkeen lämmin syksy on hellinyt Simppusukeltajaa. Monen moista on jo taasen ennätetty tekemään ja suunnittelemaan. Uuden, CMSA Technical Skills kurssin ensimmäiset kortitukset on tehty. Tähän sukellustekniikkaan paneutuvan kurssin sisällöstä ja siihen tarvittavan materiaalin tekemisestä on juttu tässä lehdessä. Oletko muuten vielä käynyt Simppujen omalla You Tube kanavalla? Sielläkin on hyvännäköistä settiä kannattaa käydä vilkaisemassa. Lehdessä on myös ohjeet, miten pääset kanavan tilaajaksi. Kaikki ei aina mene ihan suunnitelmien mukaan. Luonto pääsi vaikuttamaan syksyn Agonusreissujen toteutumiseen. Biodyykkireissu merellä peruuntui kovan tuulen takia ja vaihdoimme viikonloppureissun päiväreissuksi Taivassalon avolouhoksiin. Nämä kohteet olivat monelle mukana olleelle uusia. Tuuli oli tuona viikonloppuna sen verran kova myös maissa, että totesimme luontoäidin laittaneen aaltokoneen päälle myös näissä altaissa. Agonuksen nosto telakalle aikaistui ennakoidusta ajankohdasta viikolla. Syyskuun viimeisen viikonloppureissun päätteeksi sunnuntai-illan pimetessä tuotiin alus telakkarantaan Saloon. Talven aikana tehtävät aluksen huolto- ja kunnostustyöt ovat nyt suunnittelupöydällä. Reissumuutoksista huolimatta Agonuksen merelläolopäiviä kertyi komiat 50 päivää. Simppuilua silloin ennen Jäsenkysely viestinnästä Uutta koulutustarjontaa Sukelluksen päivä Norppakausi käynnistyi Agonuksen talvi Ladies only Norppien hallikausi on käynnistynyt ja heti ensimmäisellä kerralla teimme halliennätyksen 78 norpaa ja kuuttia oli hallilla! Odotan innolla mihin lukemiin me talven kuluessa oikein tällä vauhdilla pääsemme. Nuorisotoiminnan Tähtimerkki luovutettiin Simpuille Sukeltajaliiton syyskokouksessa - kyllä tämä mahtava porukka on sen ansainnutkin! Kuntosali- ja allasvuorot ovat kaikkien seuralaisten käytettävissä. Talvikausi on oivaa aikaa peruskunnon kohottamiselle sekä sukellus- ja uimataitojen harjoittamiselle myös omatoimisesti. Nähdään Novemberfest ja Diversnight tapahtumassa tehdään tuolloinkin uusi Simppuenkka! Riitta Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 6. vuosikerta Julkaisija: Sukellusseura Simppu ry Päätoimittaja: Olli-Pekka Juhantila simppu@simppu.net Puheenjohtaja: Riitta Djupfors puheenjohtaja@simppu.net Kansikuva: Välimeren sineä. Kuvaaja: Olli-Pekka Juhantila

3 Hallituksen päätöksiä Sukeltajaliiton syyskokouksessa Simppuja edustavat Riitta Djupfors, Satu Lehtinen, Marko Niinistö ja Tiia Åkerfelt. Tänäkin vuonna järjestetään avovesikauden päätöstapahtuma Novemberfest samaan aikaan kuin kansainvälinen yösukellustapahtuma Diversnight. Pyritään saamaan tuotettua yhdessä Helsingin Sanomien uuden ilmastokirjeenvaihtajan kanssa toteutettua juttu merenpohjan tilasta. Uusia Simppuja Seuran varsinaisiksi jäseniksi on hyväksytty Marko Piira ja Antti Kettunen. Marko on PADI AOWD ja Antti CMAS** -sukeltaja. Lisäksi norppa- ja kuuttijäseniksi hyväksyttiin 20 uutta harrastajaa. Ajankohtaista Syksyn aikana pyritään järjestämään kauan odotettu jatko-osa Jone Piispasen sukellusturvallisuusesitelmälle. Aika ja paikka varmistuvat lähiaikoina. Sitä sun tätä Diversnight Diversnight 2018 järjestetään lauantaina Simppujenkin perinteisiin kuuluva yösukellustapahtuma kerää satoja sukeltajia ympäri maailman yhteisen harrastuksen pariin samalla kellonlyömällä, eli vuosiluvun mukaisesti klo 20:18. Simppujen tapahtuma järjestetään tuttuun tapaan Kuusjoen Nummijärvellä. Tarjolla on sukeltamisen lisäksi saunomista ja grilliruokaa Simppujen perinteisen Novemberfestin hengessä. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki Simput kuuteista kurnuihin perheineen. Jotta tarjoilut riittävät, ilmoittautumiset etukäteen nettisivujen kautta ilmoittautumislinkki löytyy etusivulta. Ensimmäinen Diversnight järjestettiin Norjassa 2005, suomalaiset ovat osallistuneet tapahtumaan 2007 alkaen, Simput vuodesta Toivomme, että mahdollisimman moni saapuisi paikalle snorkkelitai laitesukellusvarustuksessa ja varautuisi vaikka lyhyeenkin sukellukseen. Märkäpuvullakin pärjää hyvin, koska sukelluksen jälkeen pääsee saunaan lämmittelemään. Uusia sukeltajia Tiia Åkerfelt on suorittanut CMAS* Snorkel Diver Instructor kurssin. Päivi Liuska-Kankaanpää, Marko Hutka ja Tero Tuomarmäki ovat suorittaneet IANTD Advanced Recreational Trimix kurssin. Päivi Liuska-Kankaanpää, Mika Tanninen ja Jesse Böös ovat suorittaneet CMAS Technical Skills kurssin. Samu Valtonen on suorittanut CMAS** -kurssin. Lisäksi kurssilla mukana ollut Antti Kettunen sai kortin suoritettua. Samu Valtonen, Mikko Niemi, Miikka Kurppa, Niko-Teemu Lappalainen, Tiina Liivamägi, Saara Johansson, Toni Savolainen, Mikael Mejia, Samuel Mejia, ja Janne Ali-Lekkala ovat suorittaneet Nitrox kurssin. Syyskokous Sukellusseura Simppu ry:n sääntömääräinen syyskokous järjestetään tiistaina klo 19. Kokouspaikkana on Simppujen kerhotila, pumppuhuone, Salon kirjaston väestönsuojassa Esityslistalla ovat sääntöjen mukaiset asiat, eli:

4 1. Yhdistyksen puheenjohtaja avaa kokouksen. 2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja ja sihteeri. Kokouksen puheenjohtajana ei voi toimia yhdistyksen puheenjohtaja. 3. Valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa. 4. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. 5. Todetaan äänioikeutettujen jäsenten läsnäolo. 6. Päätetään seuraavan vuoden jäsenmaksusta. 7. Hyväksytään talousarvio ja toimintasuunnitelma seuraavaa vuotta varten. 8. Päätetään muista jäseniltä perittävistä maksuista. 9. Valitaan hallituksen puheenjohtaja, joka nimetään myös yhdistyksen puheenjohtajaksi. 10. Valitaan hallituksen muut varsinaiset sekä varajäsenet sääntöjen 9 :n mukaisesti. Erovuorossa ovat Olli-Pekka Juhantila, Retu Niemi ja Oskari Vahala. Agonus odottamassa nostoa. 11. Valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja kaksi varatoiminnantarkastajaa. 12. Käsitellään hallituksen ja jäsenten esittämät muut asiat. Käsiteltäväksi haluttavia asioita voi lähettää lokakuun kuluessa sähköpostilla osoitteeseen sihteeri@simppu.net Kokouskutsu ja esityslista lähetetään kaikille jäsenille sähköpostilla noin kaksi viikkoa ennen kokousajankohtaa. kuva Päivi Liuska-Kankaanpää Lisää tilaajia tarvitaan Simppujen YouTube kanavalle tarvitaan lisää tilaajia. Tilaajia on oltava vähintään 100, jotta voimme nimetä kanavan ja linkittää sen nettisivuillemme sekä muille viestintäalustoillemme. Käy siis YouTubessa Google tilillesi kirjautuneena, hae videoitamme hakusanalla Sukellusseura Simppu ja klikkaa punaista tilaa painiketta.

5 Simput tutuiksi Tero Tuomarmäki Tero Tuomarmäki, joka myös Pikku-Terona tunnetaan, on jo ollut mukana seuran toiminnassa jo kauan. Tutustutaanpa hieman tarkemmin, millainen sukeltaja Tero on. Koska aloitit sukellusharrastuksen? Sukellusharrastus alkoi vuonna 1993, norpissa. Mikä sai innostumaan lajista? Kiinnostihan vesi jo aiemminkin, Cousteaun seikkailut ja muuta vastaavaa. Miten päädyit Simpuksi? Olin eräässä tapahtumassa missä Turusen Antti oli levittänyt filtin päälle takkiliivin pullon ja muuta sukellussälää. Niitä sitten hetken kokeiltua ja räpellettyä syttyi ajatus tulla hallilla käymään "ja katsomaan". Siitä se ajatus sitten lähti... Norpissa muutama vuosi ja sitten P1-kurssille kun ikä riitti. Mikä on parasta sukellusharrastuksessa? Irtiotto arjesta, tekeminen veden äärellä (kunhan ei keinu), painottomuus kun vajoaa kohti syvyyksiä ja sitten palkintona hylky. Mikä on paras tai mielenkiintoisin sukelluskokemuksesi tähän mennessä? hmm... Niitä on monta. Eri paikoissa erilaisia. Aivan huippu oli Narvikin ekakerta ja siellä Blackwatch hylky. Veden kirkkaus meressä kun lampun kantama ei riitä, tilavia välejä, selkeää näkyvyyttä ja taisi siellä tulla tehtyä jonkun verran decoakin. Kuinka monta sukellusta lokikirjaasi on tähän mennessä ehtinyt kertyä? Ei mitään käsitystä. Poijukeikkoja ei lasketa eikä mitään mutakylpyjä salon joessa. Tässä koneessa on nyt parisataa omaa sukellusta, ja ajalta ennen P3 kurssia on toinen mokoma. Ensimmäinen lokikirja on kyllä tallella, seuraava hävinnyt ja pari vihkoa on missä on lokin pitämistä aloiteltu uudelleen... Vinkki P1-kurssilaisille, pidä lokia... Mitä sukeltamiseen liittyviä kursseja olet käynyt? P1, P2, Nitrox, P3, M1 ja tällä hetkellä Advanced Recreational Trimix. Tuli kerran oltua jääsukelluskurssillakin, kun sen jälkeen lähdettiin sukeltamaan. Korttia tai kurssimerkintää tuskin tuli. Ei sitä tähdillä sukelleta... Onko sinulla joku suosikkikohde, jossa haluat sukeltaa aina uudelleen? Yksi (maa) tuli jo yllä mainittua. M451 olisi kiva päästä uudelleen. SS Norge voisi olla kiva uusia. Illo ja Ladoga houkuttelee myös uudelleen ja uudelleen. Mitkä ovat seuraavat sukeltamiseen liittyvät suunnitelmasi? Ahvenanmaa. Kotkan edustalla ja Porkkalassa olisi nähtävää. Mites olis Malta? On muuten yksi kurssikin mielessä... Mitä muuta harrastat? Nuorimman kanssa norpissa, talvisin pöllinkantoa ja keväisin puutarhan laajennusta. Tero kesällä 2016 Saarenmaalla.

6 Simppuilua silloin ennen Heinäkuussa 2010 oli Agonus liikkeellä jälleen kerran Örön ja Vänön tuttuakin tutummilla vesillä. Tältä ja edelliseltä reissulta lokikirjaan ilmestyi muutama mielenkiintoinen merkintä. Juuri Simppujen ensimmäiseksi snorkkelisukelluskouluttajaksi valmistunut Tiia Åkerfelt sai tällä reissulla suoritettua laitesukelluksen peruskurssin loppuun. Hylkyjen sijainnit sen tosin herättivät keskustelua. Reissu Juhantila Konetunnit 5368,64 Polttoaine 85 cm Öljyt ok Kyydissä Olli-Pekka Juhantila Tuomas Juhantila Sirkku Juhantila Marjukka Juhantila Taru Juhantila Krista Juhantila Tiia Åkerfelt Teijo Reunanen Miska Reunanen Tommi Ranta Jere Ahkiola 16:45 Köydet irti ja vesitankkaukselle tankkilaituriin 17:15 Suunta kohti Schilleriä 18:30 Ankkurissa Schillerillä 20:30 Sukelluksia, grillausta, saunomista 24:00 Nukkumaan Tiian viimeinen peruskurssisukellus tehty. Schiller siirretty takaisin omalle paikalleen. (Edellisen reissun kohdalla oli lokikirjaan tehty seuraavat merkinnät: 18:24 Sukeltajat Schillerille 19:20 Kaikki parit ylhäällä pohdintaa, missä Schiller?! Schiller siirretty toiselle puolelle saarta, kuka hävytön!!?) Kuva yllä: Tällä reissulla ilmat suosivat merellä liikkuvia. Tuulta ei ollut juuri nimeksikään, joten ensimmäinen yö voitiin olla ankkurissa Schillergrundetilla.

7 :30 Porukka alkaa pikkuhiljaa heräillä. Puurokattila porisemaan ja säiliöt täyttymään 9:45 Ankkuri ylös, keula kohti Vänötä 11:00 Kiinni Vänön yhteysaluslaiturissa 11:55 Erkki Niemi kyytiin, keula kohti Alfredia. Ei-sukeltavat Vänö beachille ottamaan aurinkoa. 12:10 Ankkurissa Alfredilla 12:38 Ensimmäinen pari veteen 14:09 Viimeinen ryhmä vedestä 14:25 Ankkuri ylös, takaisin Vänöseen 14:40 Ankkurissa Vänön hiekkarannalla. Eetu jätettiin matkalla Vänön venesatamaan. Ruokailua, uimista, vesihiihtoa, vetorengasajelua. 18:40 Sukeltamaan Vänön lounaispuolella etsimään hylyt.net:ssä mainittua troolarin hylkyä. Ei löytynyt. (Myöhemmin selvisi, että hylyt.net:n kirjaus tarkoittaa Vänön satamassa rannalla olevaa hylkyä). 19:30 Sukeltajat ylös 19:40 Ankkuri ylös, suunta itään 20:30 Ankkurissa Rosala Hamnholmenin rannassa. Sirkku, Marjukka ja Tuomas kumiveneellä Kasnäsiin. Grillausta, saunomista, uimista. 23:10 Ankkuri ylös 23:30 Ankkurissa Rosalassa Teboilin rannassa :40 Aamiainen valmiina, sukeltajat ei 9:25 Ankkuri ylös, suunta Metskäriin 10:05 Ankkurissa, Metskär 10:15 Eetu Niemi kiinnittyi veneellään Agonuksen kylkeen. Sukelluksia, lounasta, saunomista ja uimista. 13:40 Ankkuri ylös, suunta kohti Kasnäsiä 15:00 Septityhjennyksen kautta laituriin. Kuva alla: Tiia Åkerfelt sai reissun alussa suoritettua laitesukelluksen peruskurssin viimeisen avovesisukelluksen. Tässä ollaan lähdössä sukellukselle jo valmiina laitesukeltajana.

8 Ladies Only -reissu Jurmon vesille Simppujen vain naisille tarkoitettu sukellusreissu järjestettiin nyt toista kertaa, lähtijöitä oli 10 naista. Reissun suunnittelu Reissunvetäjän pidempiaikainen haave oli ollut sukeltaa Jurmon vesillä, koska Jurmosta rantakivikosta oli havaintoja tiilen, lasin ja keramiikan palasista. Meriarkeologiaa voi harrastaa myös retkeilemällä saarten rantakivikoilla; vedenhiomat palasethan saattavat viitata myös mahdolliseen hylkyyn jossain lähistöllä. Reissun suunnitteluun käytettiin paperista merikarttaa, kännykkäsovelluksia kuten Sailmatea ja siihen laajennusosana partiolaisten Satamat-sovellusta. Lisäksi kaiveltiin muistilokeroista se irtolöytöjen rantakivikko, jonka edustalle sukellus voitaisiin suunnata kelien niin salliessa. Mukaan lähtevien naisten sukelluskokemustaso vaihteli P1 P3 RecTec tasojen välillä, joten sukellukset ja mahdolliset paikat suunniteltiin P1 -lähtökohdista. Myös ruokahuolto suunniteltiin etukäteen allergiat ja disliket huo- mioiden. Ja merellähän on mukava nauttia merellisiä antimia, joten tällä kertaa suunniteltiin kokattavaksi mm. haukea, ja iltaherkuksi dipattavaa Camembertia. Grillattua Camembertiä Perjantai-iltana Kasnäsiin kokoontui tarmokas naisjoukko. Agonus

9 saatiin nopeasti lähtökuntoon ja keliennuste lupasi riittävän hyvää, joten rannassa lyhyt tuumaus riitti ja liikkeelle päästiin nopeasti. Matka jaettiin yöpymiseen Borstö-sä, koska syksyn pimeät yöt laskeutuvat aikaisin. Loppumatka Borstöseen ajettiin jo hämärän tultua. Väljemmiltä vesiltä siirryttäessä liki Borstöta loppumatka pujoteltiin miltei pilkkopimeässä, ja jokainen merimerkki etsittiin etsintävalolla ja taskulampulla tähystäen. Ilta Borstössä oli mukavaa illanviettoa grillaten ja saunoen. Aamulla jatkettiin aamupalan jälkeen illan reittijälkiä pitkin takaisin Jurmoon vievälle väylälle. Ensimmäinen sukellus Långörenin saaren länsipuolella Lauantain ensimmäiseksi sukelluspaikaksi valittiin Salpausselän mereen ulottuvalla jatkeella Bodöfjärdenin ja Salskärsfjärdenin "risteyksessä" Långörenin saaren länsipuoli. Hiekkasora -riutan tuulensuojainen kärki vaikutti pohjan laadun perusteella mielenkiintoiselta. Kohde oli hieno ja lajistollisesti rikas biodyykkaukseen vedenalainen hiekkasärkkä simpukoineen ja niittyineen. Saara Johansson valmiina veteen. Hidas biodyykkaussukellus on myös erinomaista tasapainon hallintaharjoitteluun. Turha kiire jää pois ja potkimalla eteenpäin ei voi kompensoida puutteita tasapainon hallinnassa. Särmäneulan tarkkailu silmästä silmään vaatii sukelluksellisesti ennen kaikkea tasapainon hallintaa, ja edellyttää toisaalta myös hidastamista sukeltamisen slow laiffia. Hieno dyykki. Saaristomeren kansallispuiston helmi: Jurmo Sukelluksen jälkeen suunnattiin Jurmoon. Jurmo on Paraisten kunnassa sijaitseva Salpausselän viimeinen maanpäällinen jatke moreeninummineen ja kivikkoisine rantoineen ja upeine ulkoilupolkuineen. Agonus ankkuroitiin Jurmonlahdelle väylän viereen linjan sivulle, ja rantalaituriin operoitiin kumpparilla. Kävimme lyhyellä vierailulla Saaristomeren luontotupa Lurimassa ja kiipesimme läheiselle kalliomäelle kanervanummen poikki ihailemaan maisemia. Harvinaislaatuisesta luonnosta ja muuttolinnuista tunnetulta saarelta löytyy myös sotahistoriallisia kohteita. Poikkesimme pieneen kahvilamyymälään, joka avataan yhteysaluksen saapumisaikaan. Kahvila on sisustettu pullopostihengessä laiturissa käyneiden alusten mukanaan tuomilla pulloilla. Lautarakenteinen kahvila on viehättävä ja tunnelmallinen, mikä herkistikin naiset lähettämään yhteisen postikortin kotiin jääneille Simppuherroille. Kortti löytyy nyt Simppufacesta. Pullopostia maailmalta

10 Toinen sukellus Alnäsuddenin edustalla Suuntasimme Jurmon pohjoispuolelle Alnäsuddenin edustalle ja teimme päivän toisen dyykin lähellä rantaviivaa edestakaisin. Irtolöytöjä ei näkynyt, mutta sukellussyvyydet huomioiden mitään kovin ehjää ei ollut odotettavissakaan, sillä alue on ahtojäävyöhykettä, missä jäämassat ulottunevat jopa 20 metriin syvyyteen. Hylkyjen etsintä tulisikin suunnata hiukan syvemmälle. Tarinat kertovat jurmolaisista, jotka houkuttelivat entisaikoina laivoja kareille, niin kukapa tietää, josko vesiltä vielä löytyy jonain päivänä hylky tai pari. Hylkyjä, jotka on haluttukin unohtaa... kas, kun tarinan mukaan kuningas Kustaa Vaasa poltatti Jurmon saaren metsät, jottei aluksia voitaisi houkutella väärillä merkkitulilla haaksirikkoon. Keliennustetta katsoen palattiin yöpymään suojaiseen Jurmon lahteen ja ankkuroiduttiin suojaa hakien. Innokkaimmat tekivät vielä 3. yödyykin Jurmonlahdella. Riitta ja Satu tulossa yödyykiltä. Aamu valkeni tuulisena ja kippari oli tuota tuulennousua jo vahtikoirana yölläkin kuulostellut. Kas kun uni kummasti kevenee tuulen vinkuessa laivan kupeissa. Liikkeelle pyrittiin pääsemään ajoissa, koska kotimatka on kohtuu pitkä ja suunnistettiin kohti itää. Alkumatka olikin keikutusta heti, kun avoimelle päästiin. Keli lupasi kuitenkin hiukan kevenevää, joten seuraava sukelluskohde otettiin Jurmon särkän itäisimmästä päästä särkän nokan tuulensuojasta samalla, kun tuulen ennustettiin vielä laskevan sukellusten aikana. Neljäs sukellus Jurmon Sandenissa Jättiloikka veteen. Sanden on hiekkasärkkää ja pikkukivikkoa, jossa sinisimpukkamatot raidoittavat aalloissa huojuvia niittyjä. Alueella on mm. rakkoleviä eli rakkohauruja, helmilevää, merirokkoja, meriajokasniittyä, hapsikkaa ja vitoja. Nähtiinpä pikkuinen kampelakin, kolmipiikki ja kalanpoikasparvia. Rakkohauruja oli tupsuina harvakseltaan ja ne olivat osittain joko kaluttuja runkoja tai sitten alaosistaan ruskettuneita. Särkän kärjessä syvemmällä käyneet olivat tehneet myös havainnon kuolleesta mustasta levämassasta. Särkän niittylajisto oli monipuolista ja maisemat värikkäitä suolilevätupsun vihreine ilotteluineen. Näkyvyys oli erinomainen, joten sukellus oli suorastaan maisemasukellus. Ilmeet kertovat. Sukelluksen jälkeen suunnattiin kohti Kasnäsiä. Tuuli oli hiukan tyyntynyt. Kohti kotia Sisälaiturissa Kotisatamassa kokeiltiin vesilaiturissa septiä, mutta pumpun sähkökytkin oli rikki, joten suuntasimme sisälaituriin. Jalan laituriin vastaan tulevat Simppu-naiset olivat saaneet jo ystävällis-mielisen huolestuneen arvion, että sisälaituriin pitää olla hyvä kip-

11

12 pari...ja paljonkos meidän aluksen syväys olikaan. Naisten kerrottua syväys ja kysyttyä vastakysymykseksi, että paljonkos siinä laiturin vieressä on syvyyttä, niin kysyjä ei tuota ollut osannutkaan kertoa. Agonus puolestaan jonotti laituriin ajoa sisälaiturin suulla, koska kovan tuulen takia emme halunneet mennä sisäpuolelle turhaan urheilemaan. Tämä meinasikin johtaa siihen, että muut pienveneilijät olivat ohittaa meidät jonossa. Kumppari oli irrotettu sisälaiturin ahtaan tilan takia Agonuksen kyljestä. Niinpä nohevat kumpparikuskimme ajoivatkin laiturin vierelle jonottamaan Agonuksen puolesta, mikä oli herättänyt aluksilta myös kysymyksen, miksi he haluavat juuri tiettyyn paikkaan laiturissa... tokihan kumpparille riittäisi se matalampikin ja ahtaampi puoli... ja naiset olivat vastanneet, että eihän me, mutta TUO ei mahdu... ja osoittaneet Agonusta, jonka ohi kiireisemmät veneilijät olivat juuri tulleet. Ja näin saimme vuoromme sisälaituriin. Septin tyhjennyksen jälkeen vielä tuttu lyhyt siirtymä kalalaituriin, köydet kiinni ja kotia kohti. Ja jos nyt joku jäi miettimään vielä sitä sisälaiturin viereistä syvyyttä, niin laiturin vieressä on 2 metriä vettä, mutta kahvilan puoleisella reunalla enää 1,8 metriä. Itse satama-allas on noin 5 metriä syvä. Ja Agonuksen syväys taas on 1,8 metriä. Hymy Reissua voinee luonnehtia leppoisaksi ja hyväntuulisten ja ennen kaikkea hymyilevien naisten sukellusreissuksi. Ainakin reissunvetäjän valokuvat näyttivät valikoituvan jonkin automaattiohjelman mukaan tietokoneella otsikon alle Onnelliset päivät ja Teksti Päivi Liuska-Kankaanpää, kuvat Päivi Liuska Kankaanpää ja Satu Lehtinen.

13 Käytä ja säilytä akkuja turvallisesti Lähes kaikilla sukeltajilla on käytössään erilaisia akuilla toimivia laitteita: valoja, kameroita yms. Yhä useampi näistä laitteista käyttää litiumioniakkuja. Tähän on hyvä ja perusteltu syy. Näiden akkujen energiatiheys on ylivoimainen ja niinpä niillä saadaankin esimerkiksi nykyaikaiset led-sukelluslamput toimimaan koko viikonloppureissun yhdellä latauksella. Vaikka akut periaatteessa ovatkin hyvin turvallisia, liittyy niihin juuri niiden tehokkuuden vuoksi riskejä. Tästä syystä Tukes on julkaissut ohjeita litiumioniakkujen turvalliseen käyttöön. Yhteenveto Tukesin ohjeista on koottu alla olevaan kuvaan. Kuva: Tukes Mitä jos akku syttyy palamaan? Litiumioniakku tulee sammuttaa runsaalla määrällä vettä. Akku kuumenee palaessaan erittäin paljon lämpötila palavan akun sisällä voi ylittää 1500 o C, joten vaahtosammuttimella tai tukahduttamalla sammutettu akku syttyy herkästi uudelleen palamaan. Vedellä sammuttaminen jäähdyttää akkua. Mikäli akku on syttyessään kiinni laturissa, on laturi irrotettava seinästä, jos se suinkin on mahdollista. Akun hävittäminen Käytöstä poistetut akut on kierrätettävä palauttamalla ne SERkierrätyspisteeseen. Pienemmät irrallisena olevat akut voi viedä myös kaupoissa oleviin paristokeräyslaatikoihin, kunhan palautetavien akkujen navat on teipattu oikosulkujen estämiseksi. Hieman C-kokoista paristoa isomman litiumioniakun kapasiteetti on jopa 5 Ah, sukellusvalaisimessa näitä voi olla useita.

14 Agonuksen talvi

15 Agonuksen sukelluskausi on takana ja Alus on nostettu telakalle. Agonuksen talviteloille laitto alkoi perjantaina illalla 5.10, jolloin siirrettiin suuri osa irtaimistosta pumppuhuoneelle talvisäilytykseen. Perjantai-illan aikana nostettiin myös kumivene ylös trailerille, pestiin se painepesurilla ja vietiin kirjaston alakertaan. Tavaroiden kyytiin laittaminen meni sujuvasti, koska edeltävänä viikonloppuna porukka, joka toi Agonuksen Saloon, oli valmiiksi pakannut laatikoihin pumpulle siirrettävät tavarat. Sinne säilytykseen kuljetettiin patjat, keittiöastiastot, kuiva-aineet, pesuaineet, palosammuttimet, kartat ja muut paperitavarat, kuskin ja kartanlukijan penkit, navigointiinstrumentit jne. Haastavin siirrettävä on Agonuksen kompressori. Se siirtäminen peräkärryn kyytiin on aina hieman haasteellinen ja lihasvoimia koetteleva tehtävä. Neljän reippaan ja raamikkaan Simpun työn tuloksena kompressori saatiin vuosien kokemuksella turvallisesti kyytiin ja kuljetettua pumpulle. Lauantaina 6.10 oli vuorossa Agonuksen nosto telakalle. Ennen vedestä nostamista tyhjennettiin kuumavesivaraajasta vesi pois ja paineilmalla puhallettiin käyttövesiputket tyhjäksi. Näin ei talven pakkaset saa hajotettua vesiputkia. Telakalla nostettiin päivän aikana yhteisnostossa useita veneitä. Aamulla veneiden nosto aloitettiin pursiseuran puolelta. Kun siellä oli veneet saatu ylös, niin puolen päivän aikoihin nosturi siirrettiin Navigaatioseuran telakan puolelle. Ensin nostettiin Cata-Mari ja sen jälkeen oli vuorossa Agonus ja Agonuksen jälkeen vielä Sheena. Kun Agonus oli saatu ylös, moottorin jäähdytysjärjestelmään sekä WC-pönttöön laitettiin pakkasnesteet suojaamaan talven pakkasia vastaan. Sen jälkeen alkoi pohjan puhdistus ja vielä viimeisenä tehtävänä oli akkujen irrottaminen. Nyt Agonus on saatu valmiiksi viettämään talvikuukaudet telakalla. Kevään töitä Keväällä on sitten odottamassa huoltotoimia, joissa simppujen apu on aina tarpeen. Perinteisten huoltotöiden osalta on mietitty, että ohjaamon katto kaipaisi käsittelyä ulkopuolelta. Katto lohkeilee paikkapaikoin ja siellä on edeltävinä keväinä lasikuitukitin ja maalauksen avulla kattoa huollettu. Nyt on pohdittu laittaa lasikuitua ja sen jälkeen maalata se. Samoin takakansi kaipaa puhdistusta ja uudelleen maalausta. Taka-ankkurin köysi, kun makaa takakannella, niin se on vuosien saatossa jonkin verran ruostuttanut takakantta. Huoltotöihin on kaikki simput tervetulleita mukaan. Tehtävänä on paljon sellaisia hommia, joita kyllä osaa tehdä, vaikka ei aikaisempaa kokemusta Agonuksen keväthuolloista olisikaan. Ja jos mielessä on, että haluaisi joskus toimia Agonuksen kipparina tai reissunvetäjänä, niin kannattaa ehdottomasti tulla mukaan huoltohommiin. Tällöin tulee Agonuksen tekniikka tutuksi ja jos sattuu niin, että merellä tulee joain häiriötilanteita niin osaa sitten niiden kanssa toimia. Agonus nousee talveksi kuivalle maalle (kuva Retu Niemi). Nostoon tarvitaan järeä nosturi (kuva Retu Niemi). Kompressorin siirtäminen vaatii raakaa voimaa (kuva Jesse Böös). Akut on viety talveksi lämpimään (kuva Retu Niemi).

16 Uutta koulutustarjontaa Sukeltajaliiton ja siten myös Simppujen koulutustarjontaan on tullut täydennystä. Tai tässä tapauksessa asia on oikeastaan toisinpäin. Uusi koulutus, CMAS Technical Skills, on Sukellusseura Simpun kouluttajien Mika Böösin ja Marko Niinistön käsialaa. Viime talven, kevään ja kesän aikana he ovat rakentaneet koko- naisuuden, johon kuuluu suuri määrä verkko-oppimisympäristöön tehtyä teoriaa ja niihin liittyviä tehtäviä sekä käytännön harjoituksia. Materiaalia ja koko kurssia on kesän aikana pilotoitu muutamien seuramme sukeltajien toimesta. Sen lisäksi, että pilottikurssin osallistujat ovat kommentoineet kurs- simateriaalia ja harjoituksia, he ovat myös aktiivisesti osallistuneet sisällön tuotantoon lähinnä laatimalla teoriaosuuteen liittyviä kysymyksiä ja tehtäviä. Nimensä mukaisesti kurssi keskittyy sukellustekniikkaan liittyviin taitoihin. Kyse ei siis ole tekniikkasukelluksesta, vaan sukellustekniikasta.

17 Mistä on kyse? Kurssin isät Mika Böös ja Marko Niinistö kertovat vastailivat muutamiin kurssia koskeviin kysymyksiin: Mistä tuli idea tehdä tämä kurssi? Simput halusivat osallistua Sukeltajaliiton materiaalityöryhmän toimintaan, missä valmistellaan CMAS:n standardien pohjalta uudet koulutusmateriaalit kaikille Sukeltajaliiton tarjoamille kursseille ja samalla siirretään ne e-oppimisalustalle. Aikaisempien kurssien lisäksi Sukeltajaliitolla on tavoitteena laajentaa tarjontaa myös tekniikkasukelluskoulutuksen puolella. Koska Simpuissa on ollut kysyntää tekniikkasukelluskoulutukselle, ehdotimmekin että lähtisimme Simpuissa viemään eteenpäin tekniikkakoulutusmateriaalien kehittämistä. Liiton materiaalityöryhmän toiminta jatkuu vielä hyvän aikaa, sillä työstettäviä kursseja on paljon jäljellä. Kaikki apu, muutaman kuvan ottamisesta jopa kokonaisten kappaleiden tekemiseen, on tarpeen, joten mukaan voi lähteä. Simput ovat tällä hetkellä viimeistelemässä Advanced Nitrox Diver - kurssia. Koska aloititte kurssin tekemisen? Kurssimateriaalin valmistelu aloitettiin syksyllä keväällä oltiin siinä vaiheessa, että voitiin aloittaa ensimmäinen pilottikurssi. Pilottikurssilla olevat Simput osallistuivat materiaalin oikolukuun, sekä koe-/harjoituskysymysten laadintaan. Kurssimateriaalista on nyt julkaistu ensimmäinen versio kaikkien Sukeltajaliiton alaisten seurojen käyttöön. Myös ensimmäiset kouluttajat on kortitettu Technical Skills Diver kouluttajiksi. Mihin kurssin sisältö perustuu, vai keksittekö sen itse? Technical Skills Diver kurssin, kuten muidenkin nyt uusittavien kurssien, sisältö perustuu CMAS:n standardeihin. Materiaalia on mm. suomennettu eri lähteistä ja koitettu kirjoittaa jokaiselle ymmärrettävään muotoon simppujen toimesta. Aikaisempi koulutuskokemus on auttanut merkittävästi tärkeimpien asioiden korostamiseen materiaalissa. CMAS standardit löytyvät osoitteesta: cmas-international-diver-trainingstandards-alphabetical-order Kenelle kurssi sopii ja miksi se kannattaa käydä? Kurssi on suunnattu periaatteessa kaikille sukeltajille, jotka haluavat kehittää omia taitojaan sekä tehdä sukeltamisesta mukavampaa ja turvallisempaa sen kautta, että hallitsee sekä varusteet että sukellustekniikan. Kurssin sukellukset suoritetaan kahdennetulla laitteistolla ja kuivapuvulla, mutta niitä ei tarvitse olla hankittuna ennen kurssia. Kurssin voi suorittaa myös seuran kahdennetuilla laitteistoilla, jos niin haluaa. Vaikka nimi onkin Technical Skills, ei kyseessä ole tekniikkasukelluskurssi. Tämä kurssi ei myöskään oikeuta sukeltamaan syvemmälle kuin mihin sukeltaja on luokitettu. Vaikka kurssi ei ole vaatimuksena millekkään tekniikkasukelluskurssille pääsemiseksi, harjoitellaan kurssilla taitoja, jotka useammalla tekniikkasukelluskurssilla odotetaan kurssilaisten hallitsevan. Eli tätä suositellaan tekniikkakursseille hakeutuville sukeltajille. Kurssista on myös hyötyä seuraaville kursseille edettäessä jo sukellusuran alkuvaiheessa, koska opeteltavat taidot auttavat saamaan enemmän hyötyä P2 ja P3 kursseistakin. CMAS Technical Skills CMAS Technical Skills -kurssi tarjoaa sukeltajalle mahdollisuuden kehittää sukellustaitojaan tehden sukeltamisesta turvallisempaa ja nautinnollisempaa. Lisäksi kurssi tarjoaa hyvän perustan vaativammille virkistys- tai tekniikkasukelluskursseille. Tämä kurssi ei tuo lisää sukellussyvyyttä, vaan osallistujan maksimi syvyysalue määräytyy aiemmin suoritetun laitesukelluskurssin mukaan:

18 CMAS* tai vastaava 20 metriä, CMAS** tai vastaava 30 metriä, CMAS*** tai syväsukelluskurssi 40 metriä. Kurssin pääsyvaatimukset: Vähintään CMAS* tai vastaava perustatason laitesukelluskurssi Kahdennettu laitteisto (tuplasäiliöt) kurssille voi tulla ilman laitteita ja pukua. Ne voi hankkia kurssin aikana ja saada opastusta valinnassa. Kuivapuku Kurssiin kuuluu teoriaosuus (kurssin aloitus lähiopetuksena ja varsinainen teoriaopiskelu Sukeltajaliiton sähköisessä oppimisympäristössä) sekä avovesiharjoitukset, jotka suoritetaan Salon lähikohteissa kurssiin ei siis kuulu Agonuksella järjestettävää avovesiviikonloppua. Kurssilla opittavia asioita ovat: Kahdennettu laitteisto varustekokoonpano Tuplasäiliöillä sukeltaminen Säiliöventtiilien hallinta Hengityskaasun jakaminen kahdennetulla laitteistolla Oikea tasapainotus Oikea sukellusasento Potkutekniikat Merkkipoijun käyttäminen Varavalojen käyttäminen Sukellusryhmässä toimiminen, kolmikkona sukeltaminen Sukellusryhmän viestintä. Lisää koulutuksesta, sen sisällöstä ja aikatauluista voi kysellä: Technical skills kurssilla opetellaan mm. tasapainotusta ja oikeaa sukellusasentoa. (kuva Satu Lehtinen)

19 IANTD tekniikkasukelluskurssit Advanced Recreational Trimix sekä Normoxic Tänä vuonna oli parin vuoden tauon jälkeen pyydetty kaksikko Ismo Marttinen ja Matti Luoma Lappeenrannan suunnalta pitämään ryhmälle tekniikkasukelluksesta kiinnostuneita Simppuja koulutusta. Tällä kertaa kursseja pidettiin kaksi rinnakkain, trimix ja Normoxic. Trimix kurssilla perehdyttiin helium kaasun käyttöön ja kainaloon lisättiin yksi dekopullo. Heliumin käytöllä vähennetään syvyyshumalaa, mikä mahdollistaa turvallisemman sukeltamisen syvemmälle. Nomoxic -kurssilla syvyyttä kasvatetaan metriin ja varusteisiin lisättiin vielä toinenkin dekopullo, jossa oli puhdasta happea. Pohjakaasuna nomoxic kurssilla käytetään edelleen pinnallakin hengityskelpoista trimix - seosta. Tälle kurssille osallistuneille oli vaatimuksena aiemmin käyty Trimix -kurssi. Trimix -kurssille oli ilmoittautunut neljä Simppua ja Normoxic kurssille kolme. Kurssien teoriat oli sovittu pidettäväksi kevään aikana jotta Agonusviikonloppuna voitaisiin keskittyä sukellusten suunnitteluun ja sukeltamiseen itsessään. Huhtikuussa pidettyjen teoriatuntien jälkeen jäimme mielenkiinnolla odottamaan elokuulle sovittua sukellusviikonloppua pyöritellen Kurssilaisten dekopulloja mielessämme END:jä, MOD:ja ja what if -skenaarioita. Seitsemän kurssilaisen ja kahden kouluttajan lisäksi oli elokuussa pidetylle viikonlopun reissulle ilmoittautunut neljä muuta simppua. Kaikkien sukeltaessa tuplapulloilla sen lisäksi, että koulutta- jilla oli kahdet varusteet, rebet ja avoimen kierron laitteet, Agonus oli tupaten täynnä varusteita. Tekniikkasukelluksella tarvittavat heliumkaasut täyttölaitteineen veivät lisäksi osan tilasta. Agonuksen keulakansi olikin varattu kaasujen täyttöpaikaksi.

20 Yläkuva: Helium -täyttöpaikka Agonuksen keulakannella. Alakuva: Sukellusten suunnittelu tehdään siihen tarkoitetuilla ohjelmistoilla. Kurssisukelluksille oli ohjeiden mukaan tarve löytää rinne, jossa päästäisiin aina metrin syvyyksiin. Tuollaisia rinteitä ei jokaisen luodon kupeesta löydy, joten katseet siirtyivät ulommelle vesille. Agonusviikonlopun lähestyessä keliennusteita seurattiinkin mielenkiinnolla. Syksyn oikukkaat säät pistivät suunnitelmat kuitenkin uusiksi ja kohteet oli lopulta haettava saarten suojasta. Perjantaina suunnistimme ensimmäisille sukelluksille Prisgrundetiin, jossa on usein pidetty peruskurssienkin ensimmäisiä avovesisukelluksia. Ensimmäiset treenit pitivät sisällään perusharjoituksia, kuten maskin poistoa sekä tasapainotusta dekopullojen kanssa ja dekosäiliöiden vaihtelua sukel-- tajien välillä. Perus- ja jatkokursseilla opeteltavien taitojen hyvä hallinta korostuu syvemmälle mentäessä, joten noiden taitojen varmistus olikin osa kurssin ensimmäisiä harjoituksia. Perjantai-ilta jatkui säiliöiden täytön merkeissä yli puolenyön. Syvemmillä sukelluksilla käytettävien kaasujen määrittely ja säiliöiden täyttö oikeilla seossuhteilla on aikaavievää puuhaa ja vaatii huolellisuutta. Jokaiselle sukellukselle tehdään suunnitelmat sekä varasuunnitelmat huomioiden kaasut

21 ja syvyydet. Suunnitelmat kirjataan mukana kulkeviin levyihin, joista niitä on helppo seurata. Sukellukset tehtiinkin kellon ja syvyysmittarin avulla sen mukaan miten ne oli etukäteen suunniteltu. Tekniikkasukelluksilla varaudutaan myös siihen, että pari tai ryhmä häviää ja sukellus pystytään tekemään suunnitelman mukaan turvallisesti yksin loppuun saakka, vaikka osa mukana kulkevista kaasuista häviäisikin. Eli varasuunnitelmien määrä kasvoi mukana kuljetettavien dekokaasujen lukumäärän myötä. Sukelluksille tehdyt sukellussuunnitelmat kulkivat mukana kirjoituslevyillä. paikka. Kohde osoittautui vallan mainioksi rinteeksi. Ja näkyvyys oli jo sitä luokkaa, että kouluttajat näkivät oppilaansakin. Kohde löytyy Agonuksen plot-terista nimellä Tekkirinne. Lauantain sukellusten päätteeksi Agonus suunnisti Örön laituriin, jossa ilta vierähti täyttöjen ja grillauksen merkeissä sekä seuraavan päivän sukelluksia suunnitellen. Sunnuntaina keula käännettiin takaisin tekkirinteen suuntaan. Tällä kertaa Agonus ankkuroitiin lähemmäs edellisenä päivänä löytynyttä rinnettä. Uimatason alta löytyi 24 metriä vettä ja 40 metrin syvyyteen pääsi muutamassa minuutissa. Sunnuntain suunnitelmissa oli tehdä kurssien syvät sukellukset. Syvyyttä sukelluksille tuli metriä. Normoxickurssin tavoittelema 60 metriä jäi saavuttamatta olosuhteiden vuoksi. Trimix-kurssilaiset pääsivät tavoitesyvyyksiin ja viikonlopun aikana kaikki Trimix-kurssilaiset saivat kurssisukellukset tehtyä. Normoxic-kurssilaiset jatkavat kurssisukelluksia Oravikosken louhoksella syksyn aikana. Siellä pystytään tekemään kurssin syvät sukellukset (60 65 metriä) turvallisissa olosuhteissa. Näille kursseille oli koulutus ostettu seuran ulkopuolelta. Simput ovat mukana tekemässä materiaalia sukeltajaliiton suunnittelemille tekniikkasukelluskursseille ja toiveissa on, että tulevaisuudessa tällaistakin koulutusta voitaisiin tarjota seuran sisällä. Ensimmäinen kurssi, joka antaa hyvät perusteet tekniikkasukelluskursseille menijöille, on jo valmistunut. Technical Skills kurssilla hiotaan perustaitoja sekä opetellaan kahdennetun laitteiston käyttöä. Seuraavaksi on valmistumassa Advanced Nitrox-kurssi, jolla harjoitellaan dekopullojen käyttöä ja mukaan otetaan dekokaasuksi 50 % happi. Tämän kurssin pilotti koitetaan saada käyntiin vielä tulevan talven aikana. Lauantaiaamusta Agonuksen keula suunnattiin osalle simpuista tutulle Byonin rinteelle Vänön kupeessa. Siellä tehtiin ensimmäiset syvemmät sukellukset. Näkyvyys oli todella huono 30 metrin alapuolella, joten heti ensimmäisen sukelluksen jälkeen päätimme siirtyä muualle. Tässä vaiheessa kartalta poimittiin rinne Norrörarnan pohjoispuolelta. Tuo oli kaikille mukanaolijoille ennen käymätön Tekkirinne Agonuksen plotterissa. Lisää tietoa kursseista saa koulutusvastaavalta: koulutusvastaava@simppu.net

22 Viestintää Syyskuussa oli kaikilla seuran jäsenillä mahdollisuus kertoa mielipiteensä jäsenviestinnästä. Kyselyn tavoitteena oli löytää ne viestintäkanavat, joiden kautta tieto kulkee kaikkein vaivattomimmin vastaanottajille. Vastauksia kyselyyn saatiin kaikkiaan 50 Simpulta. Kyselyn vastausten yhteenvedosta käy selkeästi ilmi, että tietoa halutaan ensisijaisesti sähköpostilla. Sosiaalisen median kanavista ehdottomasti suurimmalla joukolla on käytössä Facebook ja / tai WhatsApp ne ovat siten luonteva kanavat tiedon jakamiselle. Tosin myös seuran nettisivut sekä Simppuposti lehti todettiin tärkeiksi tiedotuskanaviksi. Pitäisikö Simppureissuilta jaettavat kuvat, videot ja tekstit olla julkisia vai ainoastaan Simpuille tarkoitettuja jakoi mielipiteet. Hieman yli puolet vastaajista oli julkisuuden kannalla, vajaa puolet taas sitä vastaan. Osa vastaajia ei ottanut tähän kysymykseen lainkaan kantaa. Kyselyyn oli mahdollista antaa myös vapaamuotoisia kommentteja ja ehdotuksia. Niissä nousi esille kaksi asiaa: viestintä on parantunut ja muuttunut huomattavasti avoimemmaksi viime vuosina. Toisaalta taas todettiin, että viestintä on sekavaa, koska sitä tulee paljon ja monesta suunnasta. Erityisesti sosiaalisen median ka ,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Haluaisin tietoa ajankohtaisista asioista ja tapahtumista Sähköpostilla Keskusteluryhmässä Sosiaalisen median kautta Nettisivuilta Käytän aktiivisesti seuraavia sosiaalisen median palveluita Kuinka tärkeinä pidät Simppujen käyttämiä viestintäkanavia? 4,6 3,9 4,0 2,7 2,3 10 4,0 1

23 Mille viestintäalustoille olisit halukas tuottamaan sisältöä? Simppupostiin voi kuka tahansa kirjoittaa juttuja. Jos oma teksti jotenkin arveluttaa, voi tekstin jättää raakaversiona toimituksen editoitavaksi. Juttujen mukana olisi hyvä olla aina kuvia. Aiheiksi sopivat simppureissut, sukellusmatkat, sukelluskohteiden esittelyt, sukellusturvallisuus, sukelluskoulutus tai mikä tahansa muu sukeltamiseen liittyvä. Juttuja lehteen voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen: sihteeri@simppu.net tai olli-pekka.juhantila@hotmail.com Jäsenien jakamat reissukuvat ja - kertomukset pitäisi olla vain Si mppujen katsottavissa 37 % Ei mielipidettä 12 % navia pidettiin huonona viestintäkanavana, koska niitä kaikki eivät seuraa. Toiveissa oli myös, että viestintäkanavia käytetään nimenomaan niihin tarkoituksiin, joihin ne on luotu: Sukellusparia etsimässä WhatsApp ryhmä sukellusseuran etsimiseen; Facebook kuvien ja tarinoiden jakamiseen; nettisivut pysyvän / hitaasti muuttuvan tiedon säilyttämiseen ja jakamiseen. Useammassakin vastauksessa toivottiin suljettua sosiaalisen median ryhmää, jossa voi jakaa kuvia ja viestejä vain Simpuille. Tiedon julkisuus Reissukuvat ja - kertomukset toimivat seuran markkinointimate riaalina ja niiden pitäisi olla kaikkien nähtävillä 51 % Sisältöä voi tuottaa itsekin Kyselyn toivottiin myös tietoa siitä, millaisen sisällön tuotantoon seuran jäsenet olisivat halukkaita osallistumaan. Koska kysely tehtiin nimettömänä, emme tietenkään tiedä, ketkä olisivat kiinnostuneita tuottamaan viestintäämme sisältöä. Niille, jotka olivat asiasta kiinnostuneita pari käytännöllistä ehdotusta: Simppuposti ilmestyy helmi-, huhti-, kesä-, elo-, loka- ja joulukuussa. Tekstien ja kuvien deadline on aina edellisen kuukauden loppu. Juttujen tekemisestä kannattaa sopia etukäteen, niin saadaan varmistettua, että lehdessä on niille tilaa. Nettisivuilla voidaan julkaista kuvia reissuista tai tapahtumista. Niiden julkaisemisesta voi sopia ja kuvat lähettää osoitteeseen sihteeri@simppu.net. Erilaisia sukellusvideoita voidaan joko linkittää videon tekijän omalta kanavalta Simppujen kanavalle tai julkaista suoraan Simppukanavalla. Videoiden tulisi mielellään olla HD-tasoisia. Koska tiedostot ovat yleensä isoja, niiden jakamisesta kannattaa olla yhteydessä sihteeriin, jolloin löytyy helpoin reitti tiedoston jakamiselle. Facebookissa voidaan julkaista seuran toimintaan liittyviä tai muutoin sukeltajia kiinnostavia kuvia ja tekstejä. Siellä on myös mahdollista jakaa esimerkiksi netissä julkaistuja sukellusaiheisia uutisia tai linkittää muiden tekemiä Facebook julkaisuja Simppujen katsottaviksi.

24 Jokaisella kanavalla on oma tarkoituksensa WhatsApp:ssa oleva sukellusparia etsimässä ryhmä on tarkoitettu nimensä mukaisesti sukellusseuran hakemiseen. Valokuvien ja hyvän joulun toivotusten julkaiseminen tässä ryhmässä ei ole toivottavaa. Ryhmässä toivotaan jokaisen esiintyvän omalla nimellään. Sukellusseura Simpun Facebook ryhmässä voi julkaista kuvia, tekstejä ja erilaisia Simpuille suunnattuja viestejä. Kyseessä on suljettu ryhmä, jonka jäseniksi otetaan vain seuran varsinaisia jäseniä. Julkinen Facebook sivu toimii sekä tiedonvälitys- että seuran toiminnan markkinointivälineenä. Simppuposti lehdessä voidaan julkaista laajempia kuva- ja tekstikokonaisuuksia Simppuja kiinnostavista aiheista. Lehden jakelua tullaan muuttamaan siten, että sitä ei enää lähetetä sähköpostin liitteenä, vaan sähköpostissa jaetaan linkki, jonka kautta lehden pääsee lukemaan. Nettisivuiltamme se löytyy edelleenkin. Nettisivuilla on esillä pääasiassa pysyväisluonteista tietoa, kuten seuran koulutustarjonta, yhteystiedot, kuvagallerioita jne. Toki sieltä löytyy ajankohtaisiakin asioita, kuten tapahtumakalenteri ja kesäaikaan reissulista. Superia! Liikunnan superlauantaita vietettiin Silloin kaikilla salolaisilla oli mahdollisuus kokeilla urheilupuistossa eri liikunta- ja urheilulajeihin. Mukana oli lähes 30 urheiluseuraa esittelemässä omaa lajiaan. Tarjolla oli kaikkea tanssista ratsastukseen ja sulkapallosta taitoluisteluun. Yhtenä lajina snorkkelisukellus, jota esittelivät Sukellusseura Simpun ohjaajat. Uimahallilla allasvuorot oli jaettu Salon Uimareiden kanssa, mikä käytännössä tarkoitti, että snorklaamista pääsi kokeilemaan kaksi kertaa tunnin mittaisella vuorolla. Uimareilla oli tarjolla kaksi lajia: uinti ja uimahypyt. Kaikkiaan snorklaajia kävi altaassa noin viisikymmentä. Pääasiassa osallistujat olivat nuoria, mutta mukaan mahtui myös muutama aikuinenkin. Yhtenä ohjaajana mukana ollut Marko Niinistö totesi, että enemmänkin kokeilijoita olisi altaaseen sopinut, vaikka toisinaan lainavarusteista, etenkin maskeista oli hieman pulaa. Osallistujen painottumiseen nuoriin saattoi osaltaan vaikuttaa se, että alle 16 vuotiailta ei peritty uimahalliin pääsymaksua, aikuiset sen sijaan joutuivat maksamaan normaalin sisäänpääsymaksun. Salon kaupungin liikuntapalveluiden ja urheiluseurojen yhteinen tapahtuma on tarkoitus järjestää jälleen ensi syksynä. Viitisenkymmentä nuorta ja aikuista kävi kokeilemassa snorklaamista (kuva Satu Lehtinen).

25 Sukellusseura Simppu on nyt Tähtiseura Sukeltajaliiton syyskokouksen yhteydessä Simpuille luovutettiin Tähtiseura-tunnus, Tähtimerkki. Luovuttajina toimivat Sukeltajaliiton puolesta puheenjohtaja Tero Lehtonen, toiminnanjohtaja Sari Nuotio, nuorisopäällikkö Heli Halava, sekä olympiakomiteasta Eija Alaja. Tähtimerkki on Olympiakomitean ja lajiliiton myöntämä tunnus urheiluseuralle, joka täyttää määritetyt laatutekijät kohderyhmänsä osalta. Simppujen vihreä Tähtimerkki kuuluu lapset ja nuoret osa-alueeseen. Punainen, aikuisten osa-alueen Tähtimerkki, otetaan seuraavaksi tavoitteeksi. Seuraavissa norppien ja kuuttien harjoituksissa, sunnuntaina Tähtimerkki tuodaan hallille ja esitellään Kuuteille ja Norpille. Voi olla että Tähtimerkin löytäminen vaatii hieman etsintää harjoitusten aluksi. Tähtimerkki korvaa vanhan sinettiseuramerkin. Uimahallilla tämä näkyy siten, että myös Simpuille ilmestyy hallin seinään samanlainen uusi merkki kuin Salon Uimareilla on ollut jo jonkin aikaa. Tähtiseurana sukellusseurojen joukossa olemme yksi harvoista, jotka ovat yltäneet tähän tavoitteeseen. Muut tähtisukellusseurat ovat: Tähtiseura tunnusta olivat vastaanottamassa Marko Niinistö, Riitta Djupfors, Tiia Åkerfelt ja Satu Lehtinen. Tunnuksen ojensivat Sukeltajaliiton puheenjohtaja Tero Lehtonen, Sukeltajaliiton nuorisopäällikkö Heli Halava ja Eija Alaja Suomen Olympiakomiteasta. Kuva Kristiina Karila. Keski-Uudenmaan Sukeltajat Järvenpäästä, Sukellusseura Vesikot Kouvolasta, Nokian Urheilusukeltajat Nokialta ja Riihimäen Urheilusukeltajat Riihimäeltä. Näistä Nokian Urheilusukeltajat saivat oman tähtensä samassa tilaisuudessa.

26 Norppakausi käynnistyi jälleen Odotettu Norppakausi pyörähti viimein käyntiin sunnuntaina Mukaan ilmoittautuneesta sadasta kuutista ja norpasta hallilla oli 78. Se on enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin yhdellä vuorolla, huikeaa. Suurin osa mukana olleista jatkoi harrastusta viime kaudesta, uusia harrastajia oli mukaan tullut noin kymmenkunta. Lisäksi altaissa oli lasten vanhempia ja 10 ohjaajaa. Yhteensä siis reilusti yli 100 henkeä osallistui kerralla harjoituksiin. Ensimmäisellä kerralla harjoiteltiin veteen menoa sivuittain kierähtäen, tyyli joka sopii hyvin matalalta laiturilta veteen menemiseen. Sen jälkeen oli vuorossa vapaauinnin perusteita, niin perusvälineillä kuin ilmankin. Samalla opeteltiin maskin huurteen poistoa, sekä snorkkelin tyhjennystä. Lopuksi pelattiin koripalloa tai vesipalloa ryhmästä riippuen. Vauhtia riitti alusta loppuun, joten tästä on hyvä lähteä viemään kautta eteenpäin. Kuva Satu Lehtinen

27 Syksyn 2018 norppien harjoitusohjelma VKO PVM UINTITAITO LÄMMITTELY (N1m) krooli (krooli) räpyläkrooli (krooli) delfiinipotku (räpyläkrooli) SUKELLUSTAITO perusv. pukeminen altaan reunalla veteenmeno sivuttain kierähtäen ok mekki snorkkelin tyhjennys uinti räpylöillä perusv. pukeminen altaan reunalla veteenmeno jättiaskel, ok merkki maskin tyhjennys räpyläkrooli perusv. pukeminen altaan reunalla veteenmeno taaksekierähdys ok merkki maskin tyhjennys delfiinipotku PELI/LEIKKI, N1m/MUUT koripallo/ vesipallo hippa/ hippa vesipallo/ koripallo Ei harjoituksia rintauinti (räpyläkrooli) jotain hassua hyppiminen Ei harjoituksia selkäuinti (delffiinipotku) kellunta (delfiinipotku) veteenmeno taitto sukeltaminen renkaiden läpi (delfiinipotku) nousu veteenmeno jalat edellä laskeutuminen sukeltaminen (delfiinipotku) nousu lanssihippa/ sukelluskisa kivi, paperi, sakset/ ristinolla uinti ilman maskia snorkkelista hengittäen (rintauinti) perusvälineiden pukeminen ja riisuminen pinnalla uinti ilman maskia snorkkelista hengittäen pallohippa/ sukelluskisa potku ja liuku altaan päädystä (rintauinti) esineiden nosto pohjasta / nosto ilmalla koripallo/ uppolalloharj vedenpolkeminen, 20s hengenpidätys kasvot vedessä (selkäuinti) pituussukellus delffiini ja sammakkopotku vesipallo/ sukelluskisa liikkuminen veden alla, kuperkeikat (selkäuinti) laitesukellus/liukumäki laitesukellus/ liukumäki Ei harjoituksia Ei harjoituksia Ei harjoituksia

28 Sukellusseura Simppu ry:n perinteinen avovesikauden päätöstapahtuma Novemberfest järjestetään Paikkana on Nummijärven uimaranta Kuusjoella. Ohjelmassa on tuttuun tapaan sukeltamista, grilliruokaa, saunomista sekä mukavaa yhdessäoloa. Mukaan ovat tervetulleita kaikki Simput kuuteista kurnuihin ja mukaan voi ottaa koko perheen. Sukeltamaan voi tulla jo aikaisemminkin, mutta sauna on lämmin klo 16 alkaen ja grilli klo 18. Ohjelmassa on myös tämän vuoden Diversnight sukellus. Se tehdään klo 20:18, eli silloin koitetaan saada mahdollisimman monta laitesukeltajaa ja snorklaajaa pinnan alle saman aikaisesti. Diversnight on vuodesta 2005 järjestetty maailman laajuinen tapahtuma, joka tavoite on koota mahdollisimman monta sukeltajaa yhteen samalla kellonlyömällä. Ilmoittautumiset, jotta saadaan varattua sopiva määrä tarjoiluja, viimeistään tiistaina nettisivuillamme

HÄMEENLINNAN URHEILUSUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN URHEILUSUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN URHEILUSUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma YLEISTÄ Koulutus on Sukeltajaliitto ry:n koulutusohjelman mukainen Pääsyvaatimukset: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin

Lisätiedot

kurssille: se- ko- Koulutus turvamääräyksiä Kurssille hinta on Kurssin

kurssille: se- ko- Koulutus turvamääräyksiä Kurssille hinta on Kurssin HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin ohjelma 2016 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys Koulutus koostuuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma 2015 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys. Alaikäisellä kurssilaisella oltava,

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen syventävän jatkokurssin kurssisuunnitelma 2015 YLEISTÄ Kurssin hinta on 275 Koulutus on Sukeltajaliitto r.y:n voimassaolevan P3 -koulutusohjelman mukainen ja

Lisätiedot

CMAS Technical Skills

CMAS Technical Skills CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual CMAS Technical Skills Tekniikkasukelluksen perustaidot Suomenkielinen järjestämisohje Sukeltajaliitto ry, 17.10.2018 Sisällys Päivityshistoria...

Lisätiedot

CMAS Ice Diver. CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual. Jääsukelluskurssi. Suomenkielinen järjestämisohje

CMAS Ice Diver. CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual. Jääsukelluskurssi. Suomenkielinen järjestämisohje CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual CMAS Ice Diver Jääsukelluskurssi Suomenkielinen järjestämisohje Sukeltajaliitto ry, 17.10.2018 Sisällys 1. Järjestämisohje... 3 1.1 Tavoitteet...

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin ohjelma 2017 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys. Koulutus koostuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

YLEISTÄ. turvamääräyksiä

YLEISTÄ. turvamääräyksiä HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin ohjelma 2014 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys Koulutus koostuuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

SEURASSA TAPAHTUU- TULE MUKAAN!

SEURASSA TAPAHTUU- TULE MUKAAN! 2/2015 SEURASSA TAPAHTUU- TULE MUKAAN! SYKSYN HALLIVUOROT ALKOIVAT JA VÄHÄN MUUTTUIVAT Perinteinen seuran tiistain hallivuoro on siirretty kaupungin toimesta keskustan uimahalliin! Hyvänä puolena saamme

Lisätiedot

Takaisin veteen -pa ivitys

Takaisin veteen -pa ivitys Takaisin veteen -pa ivitys Järjestämisohje Sukeltajaliitto ry, 17.10.2018 Sisällys 1. Järjestämisohje... 3 1.1 Päivityksen tavoite... 3 1.2 Päivityksen suorittaneen sukeltajan osaamistaso... 3 1.3 Päivitykseen

Lisätiedot

Aika: 13.1.2012 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio

Aika: 13.1.2012 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2012 Aika: 13.1.2012 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Läsnä: Ari Immonen Petri Immonen Jussi Sila Annaleena Sila Veli-Matti Viitala

Lisätiedot

YLEISTÄ. turvamääräyksiä

YLEISTÄ. turvamääräyksiä HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma 2013 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys Koulutus koostuuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

CMAS Wreck Diver Level 1

CMAS Wreck Diver Level 1 CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual CMAS Wreck Diver Level 1 Hylkysukelluskurssi, taso 1 Suomenkielinen järjestämisohje Sukeltajaliitto ry, 17.10.2018 Sisällys 1. Järjestämisohje...

Lisätiedot

Sukella suomalaiseen. seikkailuun! Kuva: Mikko Saareila

Sukella suomalaiseen. seikkailuun! Kuva: Mikko Saareila Sukella suomalaiseen seikkailuun! Kuva: Mikko Saareila 2 Suomalainen Suomalaisen pinnan alla elää ainutlaatuinen, vilkas ja kaunis maailma, joka tarjoaa sukeltajalle unohtumattomia elämyksiä ja seikkailuja.

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma 2019 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: ikä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys. Alaikäisellä kurssilaisella oltava

Lisätiedot

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö Toimintasuunnitelma 2016 Päivitetty 25.3.2016 Keskiviikkomelonnat ovat 1-2 tunnin kestoisia porukalla tehtäviä kevyitä melontalenkkejä. Peruskurssien jälkeiset neljä ovat ohjattuja. Voi myös lähteä koskeen

Lisätiedot

Aika: 11.1.2013 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio

Aika: 11.1.2013 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2013 Aika: 11.1.2013 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Läsnä: Ari Immonen Petri Immonen Jussi Sila Annaleena Sila Tea Lassinaro Marjo

Lisätiedot

Aika: 24.1.2015 klo 17.00 Paikka: Tampere, Media 54 saunatila iso, Satakunnankatu 18 A, 5.krs

Aika: 24.1.2015 klo 17.00 Paikka: Tampere, Media 54 saunatila iso, Satakunnankatu 18 A, 5.krs Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2015 Aika: 24.1.2015 klo 17.00 Paikka: Tampere, Media 54 saunatila iso, Satakunnankatu 18 A, 5.krs Läsnä: Ari Immonen Jari Yltävä Tarja Myry Aino Oura Petri Immonen Veli-Matti Viitala

Lisätiedot

TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN!

TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN! TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN! 2 PÄÄKIRJOITUS Kommodori Heimo Valtonen Joulu on vietetty ja vuosi vaihdettu. Hyvää alkanutta vuotta kaikille! Vielä on kuitenkin aikaa

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma YLEISTÄ Koulutus on Sukeltajaliitto ry:n koulutusohjelman mukainen. Kurssin hinta on 395. Pääsyvaatimukset: täytettävä 12 vuotta

Lisätiedot

CMAS Introductory SCUBA Experience

CMAS Introductory SCUBA Experience CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual CMAS Introductory SCUBA Experience Laitesukelluskokeilu Suomenkielinen järjestämisohje Sukeltajaliitto ry, päivitetty 15.12.2018 Sisällys

Lisätiedot

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen

TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen TUTKIMUSMATKA-PALVELUMALLIN KIRJALLISET OHJEET: Slogan: Äärettömyydestä maapallon ytimeen Esittelyteksti (mainostyylinen): Koskaan ihminen ei ole tiennyt niin paljon kuin nyt. Mutta huomenna tiedämme taas

Lisätiedot

CMAS Recreational Trimix Diver

CMAS Recreational Trimix Diver CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual CMAS Recreational Trimix Diver Suomenkielinen järjestämisohje Sukeltajaliitto ry, 3.4.2019 Sisällys 1. Järjestämisohje... 3 1.1 Tavoitteet...

Lisätiedot

1/2015. Huomaathan, että NorppaPosti ilmestyy vain sähköisessä muodossa. Voit tulostaa sen nettisivuilta kohdasta Info -> Norppaposti.

1/2015. Huomaathan, että NorppaPosti ilmestyy vain sähköisessä muodossa. Voit tulostaa sen nettisivuilta kohdasta Info -> Norppaposti. 1/2015 HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA 2015! Hallikausi on meneillään ja moni odottaa jo sulia vesiä tai on ottanut varaslähdön lämpimissä vesissä. Tutustu tässä tiedotteessa uuteen hallitukseen, seuran uuteen

Lisätiedot

Sukellusta Um El Faroud -hylyllä

Sukellusta Um El Faroud -hylyllä Sukellusta Um El Faroud -hylyllä Hylyn sijainti: Wied iz-zurrieq, Malta Sukelluksen tyyppi: Hylkysukellus Sukellusten vaikeusaste: Edistyneet/kokeneet, hylkyihin erikoistuneet Maksimisyvyys: 34 metriä

Lisätiedot

Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere

Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2016 Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere Läsnä: Ari Immonen Jari Yltävä Tarja Myry Olli Lassinaro Anu Karrimaa Anna

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

Esitys: Todetaan kokous lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Päätös: Esityksen mukaan.

Esitys: Todetaan kokous lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Päätös: Esityksen mukaan. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry PÖYTÄKIRJA 1(5) SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS 2010 Paikka: Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki Aika: Tiistai 9.11.2010 kello 19.15. Läsnä: Luettelo liitteenä 1. KOKOUKSEN

Lisätiedot

5. Yhdistyksen toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja tilintarkastajien lausunnon esittäminen

5. Yhdistyksen toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja tilintarkastajien lausunnon esittäminen Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2014 Aika: 10.1.2014 klo 18.00 Paikka: Tampere, Messukylänkatu 23, Munkkimiesten kahvio Läsnä: Ari Immonen Petri Immonen Susanne Viljanmaa Aino Oura Marjo Westerlund Mika Selkamo

Lisätiedot

UIMARIN POLKU AURAJOEN UINTI. Vesitaituriksi Turussa

UIMARIN POLKU AURAJOEN UINTI. Vesitaituriksi Turussa AURAJOEN UINTI Vesitaituriksi Turussa UIMARIN POLKU Uimarin polun tarkoituksena on selvittää uimarille ja vanhemmille uintiharrastuksen kulkua uimakoulusta aina kilpauintiin asti. Aurajoen Uinti ry haluaa

Lisätiedot

Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta Sähköposti: kajaanin.planeetta@gmail.com

Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta Sähköposti: kajaanin.planeetta@gmail.com Julkaisija: Kajaanin Planeetta ry Päätoimittaja: Jari Heikkinen Teksti ja kuvat: Jari Heikkinen, jos ei muuta mainita Ilmestyminen: Kolme numeroa vuodessa (huhtikuu, elokuu, joulukuu) Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta

Lisätiedot

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Osallistujat: Raimo Hämäläinen Vantaa Aulis Nikkanen Aarne Talikka Helsinki Salo yksinsoutuvene. Veneet: Sulkavan soutumalliset vuorosoutuvene ja Aloitimme kierroksen Tammenlahden

Lisätiedot

1 / Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti

1 / Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 1 / 2019 Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti Puheenjohtajan kynästä Tässä numerossa Tervehdys Simppu -ystävät! Tammikuussa polkaistiin toiminta tälle vuodelle käyntiin. Hallitus on järjestäytynyt ja hyvällä

Lisätiedot

TERVETULOA SUKELTAJALIITON SYYSKOKOUSVIIKONLOPPUUN!

TERVETULOA SUKELTAJALIITON SYYSKOKOUSVIIKONLOPPUUN! KOKOUSKUTSU 16.9.2008 TERVETULOA SUKELTAJALIITON SYYSKOKOUSVIIKONLOPPUUN! 30 vuotta täyttävä Keski-Uudenmaan Sukeltajat isännöi tänä vuonna Liiton syyskokousta. Ohjelmaa on luvassa koko viikonlopulle juhlaseminaarin,

Lisätiedot

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2 LINNALA NEWS UUTISIA LINNALASTA GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA Sivu 2 Perjantaina 21. lokakuuta 2011 PÄÄKIRJOITUS OTA KANTAA Linnala News nettisivut on nyt avattu Kysely loi nettisivut Otso H., Casimir

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Rouva Maria. Rallimateriaalit: Sari Koivuniemi, Midnight Divers ry

Rouva Maria. Rallimateriaalit: Sari Koivuniemi, Midnight Divers ry Rouva Maria Vrouw Maria (Rouva Maria) oli hollantilainen kauppa-alus. Alus oli matkalla Amsterdamista Pietariin, kun se törmäsi 3. lokakuuta 1771 Itämerellä kahteen kariin Nauvon ulkosaaristossa. Vrouw

Lisätiedot

Hirviniemi HIRVINIEMI

Hirviniemi HIRVINIEMI Hirviniemi HIRVINIEMI 62 09,3' N 29 09,5' E Kaunis niemenkärki pitkän ja kapean järvenselän etelärannalla. Kallioiden vieressä pieni ja viihtyisä lahden poukama. Lisäksi kalliossa on kiinnityslenkit. Satamaan

Lisätiedot

1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS...

1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS... 125 Nuorisovaltuuston kokous Pöytäkirja AIKA 8.8.2016 Klo 15.30 PAIKKA Nuorisotila Nurkka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS... 127 2 KOKOUKSEN AVAUS... 127 3 PUHEENJOHTAJAN

Lisätiedot

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry PÖYTÄKIRJA 1. Ursan puheenjohtaja Tapio Markkanen avasi kokouksen klo

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry PÖYTÄKIRJA 1. Ursan puheenjohtaja Tapio Markkanen avasi kokouksen klo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry PÖYTÄKIRJA 1 SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS 2011 Paikka: Tieteiden talo, sali 104, Kirkkokatu 6, Helsinki Aika: Tiistai 8.11.2011 kello 19.15. 1. KOKOUKSEN AVAUS Ursan puheenjohtaja

Lisätiedot

Kultakaleeri. quaworld DM-kurssi kevät 2003 K. arttaharjoitus

Kultakaleeri. quaworld DM-kurssi kevät 2003 K. arttaharjoitus Kultakaleeri A quaworld DM-kurssi kevät 2003 K arttaharjoitus Pekka Puomio PatricLindman Miikka Pyykkö MarkoPirinen TimoMäkinen Sami Juha KimNyström MikkoKemppinen Kultakaleerintarina Kultakaleeri lienee

Lisätiedot

S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012

S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012 14.6 S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012 Matka alkoi Marolankadulta Lahdesta 07.00 josta taksikyydillä matkasimme Pirkkalan lentoasemalle. Lento Ryan Air:lla Bremeniin josta vuokrasimme

Lisätiedot

Seura tarjoaa edelleenkouluttautumismahdollisuuksia ja kannustaa jäsenistöään kehittämään taitojaan sekä ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja.

Seura tarjoaa edelleenkouluttautumismahdollisuuksia ja kannustaa jäsenistöään kehittämään taitojaan sekä ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja. TOIMINTALINJA 1. YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS Seuran missio Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen ja edelleenkouluttautumiseen.

Lisätiedot

CMAS Enriched Air Nitrox Diver

CMAS Enriched Air Nitrox Diver CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual CMAS Enriched Air Nitrox Diver Nitroksikurssi Suomenkielinen järjestämisohje Sukeltajaliitto ry, päivitetty 15.12.2018 Sisällys Päivityshistoria...

Lisätiedot

Opettajien ja oppilaiden kokemuksia projektityöskentelystä

Opettajien ja oppilaiden kokemuksia projektityöskentelystä Opettajien ja oppilaiden kokemuksia projektityöskentelystä Oppilaiden kokemuksia projektityöskentelystä matematiikassa hankkeen eri vaiheissa Aineistoa on kerätty matematiikan projektityöskentelystä kolmessa

Lisätiedot

Paikka - teorialuennot Savonlinnan lyseon lukio - allasharjoitukset Savonlinnan uimahalli - avovesileiri Hälvälä, Enonkoski

Paikka - teorialuennot Savonlinnan lyseon lukio - allasharjoitukset Savonlinnan uimahalli - avovesileiri Hälvälä, Enonkoski YHTEENVETO 1 (8) Kurssin infotilaisuus Infotilaisuudessa kerrotaan hieman :n toiminnasta, kurssin aikataulusta, käytännön järjestelyistä ja sukellusvarusteita, jotka kurssilaisten on itse hankittava. Samalla

Lisätiedot

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Irlanti Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Lähdin Irlantiin 2.3.2015 suorittamaan työssä oppimistani. Lähteminen pois suomesta jännitti jonkun verran

Lisätiedot

Minit ja Uimataidottomat minit Tikkurila toimintakaudella 2015 2016

Minit ja Uimataidottomat minit Tikkurila toimintakaudella 2015 2016 Minit ja Uimataidottomat minit Tikkurila toimintakaudella 2015 2016 Minien ryhmät on tarkoitettu 4-6-vuotiaille lapsille. Harjoituksiin sisältyy aina kuivaharjoittelua, jossa verrytellään, jumpataan ja

Lisätiedot

Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta.

Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta. Nuoria Somettaa Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta. Vastaajien ikävuosien keskiarvo on 14 vuotta. Vastaajien ikäjakauma 16 16 16 16 16 17 17 17 17 17 17 17 18 18 19 20 20 10 10 10 11 11

Lisätiedot

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden ME RAKASTAMME MERTA Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden Mistä alus lähtee? Lindenin kotisatama on Halkolaituri Pohjoisrannassa. Mikä on ryhmän maksimikoko Lindenillä? Lindenillä voimme ottaa kyytiin

Lisätiedot

NAISAGRONOMIEN VUOSIKOKOUS FAZER KEKSEILLÄ TIISTAINA

NAISAGRONOMIEN VUOSIKOKOUS FAZER KEKSEILLÄ TIISTAINA Naisagronomien jäsenkirje 2/2014 28. lokakuuta 2014 HYVÄ NAISAGRONOMI Syksy on jo pitkällä ja pian on taas vuosikokouksen aika, toivottavasti pääset osallistumaan. Kaipaamme myös ajatuksiasi ja toiveitasi

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. JUPINAVIIKOT 2017 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Veera Heinonen Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

Kysely kuntosuunnistajille

Kysely kuntosuunnistajille Kokonaisvastaajamäärä: 13 Kysely kuntosuunnistajille 1. Vastaajan sukupuoli Kysymykseen vastanneet: 13 (ka: 1,5) (1.1) Mies 53,8% 7 (1.2) Nainen 6 2. Vastaajan ikä Kysymykseen vastanneet: 13 (ka: 4,6)

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Kun vesillelasku alkaa lähestyä

Kun vesillelasku alkaa lähestyä Kun vesillelasku alkaa lähestyä Nosturin tilaus Tilaa tai sovi vesillelasku kerhon ohjeiden mukaisella tavalla. Muista, että kerhossa on monta jäsentä ja venettä joten toimi yhteisesti sovitulla tavalla.

Lisätiedot

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen Kiipulan ammattiopisto Liiketalous ja tietojenkäsittely Erja Saarinen 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hyvät internetsivut... 3 3. Kuvien koko... 4 4. Sivujen lataus... 4 5. Sivukartta... 5 6. Sisältö...

Lisätiedot

vanhempainyhdistys ry Hallituksen järjestäytymiskokous 07.11.2010

vanhempainyhdistys ry Hallituksen järjestäytymiskokous 07.11.2010 Auran PÖYTÄKIRJA vanhempainyhdistys ry Hallituksen järjestäytymiskokous 07.11.2010 AIKA: Sunnuntai 07.11.2010 klo 18.00-20.20 PAIKKA: Auran yhtenäiskoulun neuvotteluhuone LÄSNÄ: Tero Sahla Satu Rautias-Barnett

Lisätiedot

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga Ry Turku ja Sunnea Oy järjestivat harjoitusleirin Kroatiassa syyskuussa 2011. Matkakohteena oli historiallinen Trogir. lensivät Norwegianilla ja myöhemmin

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

Kainuun Korhosten sukuseura ry Jäsenkirje 28.06.2012. Tervetuloa Kainuun Korhosten sukuseura ry vuosikokoukseen 29.7. 2012 klo 15.00 17.

Kainuun Korhosten sukuseura ry Jäsenkirje 28.06.2012. Tervetuloa Kainuun Korhosten sukuseura ry vuosikokoukseen 29.7. 2012 klo 15.00 17. Kainuun Korhosten sukuseura ry Jäsenkirje 28.06.2012 Tervetuloa Kainuun Korhosten sukuseura ry vuosikokoukseen 29.7. 2012 klo 15.00 17.00 Paikka: Hotel Kalevala Väinämöinen 9 88900 Kuhmo Ohjelma: Kainuun

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Lappeenrannasta osallistui Council Meetingiin tänä vuonna kahden delegaatin lisäksi ennätyksellisesti viisi henkilöä. Lappeenranta oli siis hyvin edustettuna. Lähdimme

Lisätiedot

2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa, jotka toimivat samalla ääntenlaskijoina.

2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa, jotka toimivat samalla ääntenlaskijoina. Läsnä: Mia Satamo Mari Toivonen Anna Loimaranta Ainu Sulonen Anneli Jylhä Satu Sipponen Jaana Juvonen Mirika Hyöty Liisa Parviainen Elisa Reunanen Tapio Mäkinen Pasi Satamo Sini-Maria Allén-Perkko Sari

Lisätiedot

(yhdistys mukana toiminnassa)

(yhdistys mukana toiminnassa) Sivu 1 / 5 HUOMIOITAVIA PÄIVÄMÄÄRIÄ: (yhdistys mukana toiminnassa) 31.8. Ilmoittautuminen päättyy: Yhdistyksen 25V-juhla; päivään osallistuminen, openshow, manssitreffit 9.9. Yhdistyksen 25V-juhla ja manssitreffit

Lisätiedot

Pieksämäen Urheilusukeltajat ry Toimintalinja

Pieksämäen Urheilusukeltajat ry Toimintalinja Pieksämäen Urheilusukeltajat ry Toimintalinja 2014 PiSu:n VISIO Toimintamme tärkeimpänä lähtökohtana on koota Pieksämäen talousalueen sukelluksesta kiinnostuneet henkilöt seuraamme. Seura pyrkii ottamaan

Lisätiedot

YHDISTYKSEN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS

YHDISTYKSEN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS YHDISTYKSEN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS Aika: 22.11.2014 klo. 17.00 Paikka: Oulun Remonttimylly Oy, Riihitie 13 Läsnä: Helena Jokikokko, Marjo Meriruoko, Mervi Meriruoko, Mari Meriruoko, Riikka Hyrkäs,

Lisätiedot

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero

Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille. #OurHeroIsZero Näy ja kuulu! Pikaopas viestintään teemaviikoille Viikon tavoitteet Kansainvälisellä World Green Building Weekillä haluamme kiinnittää huomion kestävään, tuottoisaan ja viihtyisään rakennettuun ympäristöön

Lisätiedot

Hejdå! - Terveisiä Norjasta

Hejdå! - Terveisiä Norjasta Hejdå! - Terveisiä Norjasta. 17.06.2109 Tai oikeastaan tällä hetkellä istun jo autossa ruotsin puolella, matkalla kohti Tulkholmaa. Reissun viimeinen treeni tehtiin juuri Örebrossa joka oli 1,30h juoksu.

Lisätiedot

SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS PÖYTÄKIRJA 2 /2017

SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS PÖYTÄKIRJA 2 /2017 SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS PÖYTÄKIRJA 2 /2017 AIKA 22.11.2017, klo 18:00 PAIKKA Jakun koulu Paikalla 12 osallistujaa. Aluksi oli kahvitarjoilu. 1 KOKOUKSEN AVAUS Jakkukylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja

Lisätiedot

Verkkoviestintäkartoitus

Verkkoviestintäkartoitus Verkkoviestintäkartoitus 9.2.2015 Minna Helynen minna.helynen@tampere.fi http://www.tyollisyysportti.fi/seutunuotta https://www.facebook.com/seutunuotta @seutunuotta http://takuullatekemista.blogspot.fi/

Lisätiedot

1/3 Syyskokous 8.12.2013. Willimiehen Discgolf ry Osoite: Nettisivut: www.willimiehendiscgolf.com

1/3 Syyskokous 8.12.2013. Willimiehen Discgolf ry Osoite: Nettisivut: www.willimiehendiscgolf.com Willimiehen Discgolf ry Osoite: Nettisivut: www.willimiehendiscgolf.com 1/3 Willimiehen Disc Golf ry:n sääntömääräinen syyskokous 2013 Aika:!! klo 17.00 Paikka:! Skinnarilankatu 34, huone 7531, Lappeenranta

Lisätiedot

Haukan Sanomat Saapumislehti

Haukan Sanomat Saapumislehti Haukan Sanomat Saapumislehti KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri 30.6 5.7.2013, Utin leirikenttä, Kouvola Tervetuloa kauan odotetulle palokuntanuorten

Lisätiedot

Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen.

Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen. 1. YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS Seuran missio Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen. Seuran visio Seuran tavoitteena

Lisätiedot

Kutsu sääntömääräiseen kevätkokoukseen

Kutsu sääntömääräiseen kevätkokoukseen Kutsu sääntömääräiseen kevätkokoukseen Tervetuloa sääntömääräiseen kevätkokoukseen maanantaina 22.5.2017 klo 18:00 Hiedanrannan vanhalle tehdasalueelle (www.valiaikainenhiedanranta.fi, www.tampere.fi/hiedanranta).

Lisätiedot

Kokemuksia viestinnästä - ProMartat ry. Taina Raiski

Kokemuksia viestinnästä - ProMartat ry. Taina Raiski Kokemuksia viestinnästä - ProMartat ry Taina Raiski Mistä kaikki alkoi? Helsingin Ekonomien vierailu Marttaliittoon syksyllä 2010 ProMartat perustettiin 13.12.2010 Perustamiskokouksessa 7 jäsentä Hallituksella

Lisätiedot

CMAS Dry Suit Diver. CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual. Kuivapukukurssi. Suomenkielinen järjestämisohje

CMAS Dry Suit Diver. CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual. Kuivapukukurssi. Suomenkielinen järjestämisohje CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual CMAS Dry Suit Diver Kuivapukukurssi Suomenkielinen järjestämisohje Sukeltajaliitto ry, päivitetty 15.12.2018 Sisällys Päivityshistoria...

Lisätiedot

Esityslistaa muokattiin. Ops-asiat lisättiin kohtaan 6. Tämän jälkeen esityslista hyväksyttiin.

Esityslistaa muokattiin. Ops-asiat lisättiin kohtaan 6. Tämän jälkeen esityslista hyväksyttiin. Nefa-Jyväskylä Ry. Esityslista Historian ja etnologian laitos 6/2014 Historica PL 35 40014 Jyväskylän yliopisto nefa-hallitus@lists.jyu.fi 7.5.2014 Hallituksen kokous Aika: 7.5.2014 Klo 16.00 Paikka: Yliopiston

Lisätiedot

Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö

Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö Anniina Merikanto-Vuoti Projektipäällikkö Kuidut Käyttöön -hanke Hankeaika: 1.1.2016-30.6.2017 Hankealue: Haapavesi, Pyhäntä ja Siikalatva Hallinnoija: Haapaveden- Siikalatvan seudun kuntayhtymä Rahoittaja:

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2 / 2013 7.11.2013

JÄSENTIEDOTE 2 / 2013 7.11.2013 Tule mukaan hallitukseen Haavin hallituksessa toimii iloinen ja aktiivinen joukko ympäristökasvattajia. Haluaisitko sinä tulla mukaan? Hallituksen jäsenet valitaan syyskokouksessa kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Lisätiedot

Valmentajailta Harjoitteita taitojen oppimiseen

Valmentajailta Harjoitteita taitojen oppimiseen Valmentajailta Harjoitteita taitojen oppimiseen Tiistaina 15.4.2008 klo 18-21 SPL:n toimitilat Westendinkatu 7 Mitä purjehtijan tulisi osata.. A) Optien rankingkilpailuihin osallistuessaan? B) Nuorten

Lisätiedot

Aika: Tiistaina 16.2.2010 klo 8.00 Paikka: Turun seudun musiikkiopisto, Mestarinkatu 2, Turku. 3 kerros.

Aika: Tiistaina 16.2.2010 klo 8.00 Paikka: Turun seudun musiikkiopisto, Mestarinkatu 2, Turku. 3 kerros. Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdens musikinstitut Mestarinkatu 2, 20810 Turku Hallituksen kokous 1/2010 Aika: Tiistaina 16.2.2010 klo 8.00 Paikka: Turun seudun

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Juhla-,kokous- ja muistelumamatka Lappiin Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Kukonlaulun aikaan syyskuun 19.päivänä aloitimme LaaksojenAutoteknillisen yhdistyksen matkan Rovaniemen suuntaan.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 Rauma-Repola Diving Club ry 3.12.2011 VS TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 RAUMA-REPOLA DIVING CLUB RY Yhteensä jäseniä on nykyisellään (2.12.2011) 187 kpl. Lisäystä edellisvuodesta on 2 kpl.. rekisterissä

Lisätiedot

Hallituksen kokous Pöytäkirja 2/2018

Hallituksen kokous Pöytäkirja 2/2018 Aika: Tiistaina 06.02.2018 kello 18.30 Paikka: Mestarinkatu 2, 20810 Turku Sisällys 1. KOKOUKSEN AVAUS... 2 2. KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS... 2 3. PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALITSEMINEN... 2

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SAUNASEURA 26.5.2014 1/6 HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SaunaMafialaisten vierailu ja tutustuminen jäsenemme Arin tiluksiin ja saunoihin. AIKA: La 24. - Su 25.5.2014 PAIKKA: Korpilahti Kaksin

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN RESERVIUPSEERIPIIRIN SYYSKOKOUKSEN 2012 PÖYTÄKIRJA

KESKI-SUOMEN RESERVIUPSEERIPIIRIN SYYSKOKOUKSEN 2012 PÖYTÄKIRJA www.ksrespiirit.fi 1 (5) KESKI-SUOMEN RESERVIUPSEERIPIIRIN SYYSKOKOUKSEN 2012 PÖYTÄKIRJA Aika: keskiviikko 10.10. 2012 klo 18.00. Paikka: Luonetjärven varuskuntakerho, Punainen Paroni kabinetti. Kokouksen

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

8.2.2015. Paikka - teorialuennot Tuottajantie 5, Savonlinna - allasharjoitukset Savonlinnan uimahalli - avovesileiri Valkiajärvi, Kitee

8.2.2015. Paikka - teorialuennot Tuottajantie 5, Savonlinna - allasharjoitukset Savonlinnan uimahalli - avovesileiri Valkiajärvi, Kitee YHTEENVETO 1 (8) Kurssin infotilaisuus Infotilaisuudessa kerrotaan hieman :n toiminnasta, kurssin aikataulusta, käytännön järjestelyistä ja sukellusvarusteita, jotka kurssilaisten on itse hankittava. Samalla

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016

Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016 Toiminta- ja taloussuunnitelma vuosi 2016 Pyhtään Naisvoimistelijat ry 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 2. SEURAN TOIMINTATAVOITTEET... 3 3. TOIMINNAN KESKEISET HAASTEET...

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA

VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA TERVETULOA MUKAAN POLSKIMAAN! LEIKKI-IKÄISEN LAPSEN UINTI Matkalla uimataitoon on monta eri vaihetta opittavana. Leikki-ikäisillä eli noin 3 5 vuotiailla

Lisätiedot

Länsi-Suomen Pelastusalan liitto ry Kerosiinitie TURKU

Länsi-Suomen Pelastusalan liitto ry Kerosiinitie TURKU 18.11.2017 1/5 I VALTAKIRJOJEN TARKASTUS klo 11:30 12:00 II LOUNAS klo 12:00 13:00 III LIITON SYYSKOKOUS klo 13:00 sääntöjen 12 :n mukaisten asioiden käsittely: 1 KOKOUKSEN AVAUS Länsi-Suomen Pelastusalan

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 3 / 2016

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 3 / 2016 Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 3 / 2016 Puheenjohtajan kynästä Moro, Sukeltajaliitto on valinnut Simput vuoden Norppaseuraksi! Palkinto seuran pitkäjänteisestä ja kehittyvästä nuorisotoiminnasta.

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3

TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 1/6,Kuva: http://www.maija.palvelee.fi/ TIEDOTTEESSA KÄSITELTÄVÄT AIHEET sivu VUOSIKOKOUS JA SUKUSEURAN 15-VUOTISJUHLA 9.7.2016...2 VUOSIKOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYS...3 SUKUSEURAN KOTISIVUISTA MIELENKIINTOISET

Lisätiedot

TOIVAKAN AUTOURHEILUKERHO RY

TOIVAKAN AUTOURHEILUKERHO RY SYYSKOKOKOUS PÖYTÄKIRJA Aika: 19.10.2013 klo 15:00 Paikka: Paloisten koulukeskus, Toivakka Läsnä: Juha Lampinen Markus Mäki-Kulmala Topi Saarelainen Hanna-Kaisa Mäki-Kulmala Elias Mäki-Kulmala Niina Ikonen

Lisätiedot

Kulttisukellus: Thistlegorm

Kulttisukellus: Thistlegorm Kulttisukellus: Thistlegorm Sukelluksen tyyppi: hylkysukellus Sukelluksen taso: edistyneet, kokeneet sukeltajat Hylyn sijainti: 27 48? 51? N, 33 55? 12? E Hylyn pituus: 146 metriä Hylyn uppoamispäivä:

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 11.6.2018 Piristyspartion toinen viikko lähti käyntiin matkaamalla Rantakylään vanhusten taloille. Kävimme pyytämässä asiakkaita mukaan aamupäivän ohjelmaamme ja saimme kasaan mukavan kokoisen

Lisätiedot