Vantaan peruskoululaisten KIRJALLISUUSDIPLOMIT Diplomi 2

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vantaan peruskoululaisten KIRJALLISUUSDIPLOMIT Diplomi 2"

Transkriptio

1 Diplomi 2 1 Vantaan peruskoululaisten KIRJALLISUUSDIPLOMIT Diplomi 2 Tämän diplomin voivat suorittaa lähinnä luokkien oppilaat. Saadakseen diplomin 2 oppilaan on luettava alla olevalta listalta vähintään 14 kirjaa, joista yhden (1) tulee olla runokirja. Samasta sarjasta saa valita yhden (1) kirjan. Jos kirjasta on olemassa äänikirja, voi kuunnella myös sen. Sisällysluettelo: RUNOKIRJAT 2 HELPPOLUKUISET SARJAT 3 NUORTENKIRJAT Omat porukat...koti ja kaverit 4-5 Loitsuja, lohikäärmeitä ja lentäviä lautasia fantasiaa ja scifiä 6-7 Roistoja ja sankareita seikkailuja 8-9 Nauru pidentää ikää huumoria 10 Luonnon helmaan eläimiä 11 Pallo pyörii, jää luistaa ja moottori ärjyy...urheilua 12 KUVAKIRJAT 13 SARJAKUVAT 13 TIETOKIRJAT 14-15

2 Diplomi 2 2 RUNOKIRJAT Heikkilä, Petra: Helakisa, Kaarina: Huovi, Hannele: Itkonen, Jukka: Kaskinen, Anna-Mari: Kunnas, Kirsi Laukkanen, Jukka: Niska, Heikki: Ruohonen, Laura: Makin makiikkaa Luovaa leikittelyä sanoilla ja kuvilla. Niille joilla on nauravat korvat Loruja niille, joilla on nauravat korvat ja joilla silmät on lapsien. Karvakorvan runopurkki Mäyräkoirasta runot ovat maukkaampia kuin luut. Koipihumppa Näissä hassuissa runoissa taapertaa, rymistelee, ui ja lentelee. Kukahan se mahtaa olla? Runomeri Runoja suuresta merestä ja maailman rannoilta. Kani Koipeliinin kuperkeikat Kuinka Kani Koipeliinista tulee "villi runopilli"? Vänkylöitä Skedehukkahoppari ja muita otuksia riimirampilla. Satakieli ja lakaisukone Jossittelua ja leikkimieltä. Yökyöpelit Yllättäviä yökyöpeleitä salaperäisessä kerrostalossa.

3 Diplomi 2 3 HELPPOLUKUISET SARJAT Helppolukuisista sarjoista voi lukea minkä tahansa sarjaan kuuluvista kirjoista. Samasta sarjasta saa valita yhden (1) kirjan. Keijut-sarja (myös äänikirjana) Joko tunnet Mikä-mikä-maan, Keijupoukaman ja Pesäpuun ihastuttavat keijut ja varpusmiehet? Keltainen banaani -sarja Mainiot tarinat ja vauhdikkaat värikuvat. Kirjava kukko -sarja Kotimaisten kirjailijoiden vauhdikkaita ja humoristisia tarinoita. Lukukoukku-sarja Humoristisessa sarjassa on isokokoinen teksti. Osa tarinasta on sarjakuvan muodossa. Punainen banaani -sarja Värikkäät kuvat ja vähän tekstiä, joista osa on puhekuplissa. Werneri-sarja Kotimainen kirjasarja arkipäivän sattumuksista. Layton, Neal: Stilton, Geronimo: Widmark, Martin: Mammuttikoulu-sarja Villamammutit Oskari ja Arabella oppivat koulussa, että ihmiset ovat villejä ja vaarallisia eläimiä. Geronimo Stilton -sarja Geronimo Stilton on Hiiringin Sanomien päätoimittaja ja hänen intohimonsa on kirjoittaminen. Sarjassa seikkaillaan muun muassa merirosvokissojen laivalla ja Transrottanian aavemaisessa linnassa. Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarja Kaverukset Maija ja Lasse ovat perustaneet oman Lasse-Maijan salapoliisitoimiston. He levittävät mainoksia toimistostaan ympäri Vallilan kaupunkia ja pian he saavatkin ratkaistavakseen toinen toistaan visaisempia pulmia.

4 Diplomi 2 4 NUORTENKIRJAT Omat porukat...koti ja kaverit Aho, Elisabet: DiCamillo, Kate: Funke, Cornelia: Kujanpää, Mari: Lidbeck, Petter: Lindgren, Astrid: Marttinen, Tittamari: Aadan aikaikkuna Yhdeksänvuotias Aada asuu äitinsä kanssa Helsingin keskustassa. Eräänä päivänä hän huomaa pääsevänsä koti-ikkunan kautta menneeseen aikaan. Naapurissa asuva vauvaperhe näyttää jotenkin tutulta... Taikurin norsu Orpo Peter Duchene luulee perheensä kuolleen. Ennustaja kuitenkin kertoo Petelle, että hän löytää perheensä norsun avulla. Ja kaupunkiin ilmestyykin norsu: se putoaa oopperatalon katsomoon kesken taikurin esityksen. Me Vauhtikanat tai Vauhtikanat luokkaretkellä Pojilla on Pygmit-jenginsä, joten Sprotte ystävineen haluaa perustaa oman.tyttöjen jengistä tulee Vauhtikanat ja tunnukseksi tietysti höyhen. Minä ja Muro Lauha pitää kovasti piirtämisestä. Parasta on, kun Lauha on järjestäjänä ja saa olla välitunnit sisällä piirtelemässä työharjoittelijana olevan 9.- luokkalaisen Hetan kanssa. Muita kavereita Lauhalla ei olekaan, paitsi leikkikarhu Muro, jolle Lauha kertoo kaikki koulupäivän tapahtumat. Vinni, isä ja Sunnuntai Vinni viettää kesälomaa isänsä kanssa. Kesä on mukavaa aikaa, koska silloin ei ole aikatauluja. Voi leikkiä, soudella ja poimia marjoja. Mutta mikä tai kuka onkaan Sunnuntai? Ronja Ryövärintytär (myös äänikirjana) Kun Ronja syntyy, ikivanha Matiaksen linna repeytyy keskeltä kahtia. Ronja ystävystyy Birkin kanssa, mutta kun Matias ottaa Birkin vangiksi on vain yksi keino Viivi Pusu -kirjat Hauska ja tarmokas Viivi Pusu asuu vanhassa elokuvateatterissa äidin, pikkuveljen ja -siskon kanssa. Viivin ja hänen parhaan kaverinsa Pinjan seurassa tapahtuu koko ajan. Samalla luokalla oleva Tuomas on Viiville myös tärkeä.

5 Diplomi 2 5 Nuotio, Eppu ja Tolonen, Tuutikki: Romppainen, Katariina: Swan, Anni: Swan, Anni: Uskali, Marika: Valmu, Leena: Veirto, Kalle: Wilson, Jacqueline: Unienvaihtaja tai Kuunsulka Parhaat ystävykset Aalto ja Myrsky pääsevät kesällä Myrskyn kummitädin luo salaperäiselle saarelle. Taiteilijakummitäti, yhteiset unet ja oudot tapahtumat tekevät kesästä unohtumattoman. Kuunsulassa tytöt osallistuvat myyttisistä eläimistä kertovan näyttelyn rakentamiseen. Roolipeliä Judoharjoituksiin matkalla ollut Venla eksyy teatteriryhmän harjoituksiin ja päätyy parrasvaloihin. Iris rukka Metsäpirtin laulajatyttö kutsutaan pääkaupunkiin kouluun ja sivistyksen pariin. Ollin oppivuodet Yhdeksänvuotias Olli joutuu ahneen serkkunsa salajuonen uhriksi ja karkaa viideksi vuodeksi vieraaseen maahan. Pietari, Nella ja kulmakunnan kauhu Kymmenvuotiaiden Pietarin ja Nellan agenttikokoonpano Pyjamaporukka ryhtyy selvittämään, kuka sotki rehtorin parvekkeen spraymaaleilla. Mutta kuka mahtaa olla kulmakunnan kauhu? Veera tiellä Kymmenvuotiaan Veeran äiti menehtyy syöpään. Veera lähtee jännittävälle matkalle kohti Äkäslompoloa tapaamaan isäänsä, jota ei ole koskaan nähnyt. Pelibunkkerin pojat Jose kavereineen on saanut ehdottoman pelikiellon. Sitten naapuriin muuttaa tyttö, jonka isällä on uusi Squeezer-pelikonsoli. Mutta Annikan luona peliaika pitää ansaita... Yökylässä Annabella, Chloe, Daisy ja Emily ovat päättäneet viettää syntymäpäiviä yökyläilemällä toistensa luona. Daisyä painaa se, ettei hän ole kertonut vammaisesta sisarestaan.

6 Diplomi 2 6 Loitsuja, lohikäärmeitä ja lentäviä lautasia fantasiaa ja scifiä Aarnio, Reeta: DiTerlizzi, Tony: Drake, Salamander: Funke, Cornelia: Gliori, Debi: Hawking, Lucy: Jones, Diana Wynne: Kaaberbøl, Lene: Maan kätkemät tai Veden vanki tai Virvatulen vartijat Kun Liina aloittaa uudessa koulussa, hän huomaa, että jotkut oppilaat käyvät iltaisin "taikatunneilla". Siellä Liina tutustuu Siriin ja Eetuun ja törmää niin maahisiin kuin veden väkeenkin. Spiderwickin kronikat -sarja Emme uskoneet haltijoita olevan olemassakaan. Vähänkö olimme väärässä! Niitähän on ihan kuhisemalla... Tästä sarjasta on tehty myös elokuva. Lohikäärmelaakso tai Myrskyn selässä Cara työskentelee isänsä lohikäärmetilalla ja haaveilee taitolentäjän urasta Taivaantanssija -lohikäärmeellä. Isä on kuitenkin tiukasti kieltänyt Caraa nousemasta lohikäärmeen selkään. Miten Caran haaveen käy? Lohikäärmeellä ratsastaja Tarun mukaan Himalajalla on lohikäärmeiden viimeinen turvapaikka, Taivaan Reuna. Sitä lähtee etsimään nuori hopeinen lohikäärme Lung kumppaneineen. Ja matkasta tulee pitkä, vaikea ja vaarallinen. Magiaa-kirjat Noitaperhe Srega-Borgia asustaa skotlantilaisessa linnassa. Kaikki alkaa siitä, kun isä siepataan. Avain maailmankaikkeuteen tai Kosminen aarrejahti George tutustuu lemmikkisikansa Freddyn avustuksella uusiin naapureihinsa ja maailman tehokkaimpaan tietokoneeseen Kosmokseen. Chrestomancin maailmat -sarja Orvot Chantin sisarukset Eric (lempinimeltään Kissa) ja Gwendolen saavat kodin tietäjä Chrestomancin luota. Taitava noita Gwendolen ajautuu pian hankaluuksiin tietäjän ja hänen perheensä kanssa. Chrestomanci puolestaan on oudon kiinnostunut lahjattomasta ja hiljaisesta Kissasta. Katrionan tarina -sarja Yhdelläkään hevosella ei ollut sellaisia silmiä. Ne olivat öisin saalistavan pedon silmät. Silti Katrione tunsi pakottavaa halua ratsastaa sillä. Mutta se oli ehdottomasti kiellettyä...

7 Diplomi 2 7 Kontio, Tomi: Lewis, C.S.: Lindgren, Astrid: Pratchett, Terry: Prineas, Sarah: Sinisalo, Johanna: Toivola, Ritva: Keväällä isä sai siivet, Austraasian viimeiset lapset tai Maan veli Tomin ja Timon isä lähtee salaperäisesti kaivon kautta Austraasiaan. Ennen kuin pojat päätyvät samaan paikkaan, he joutuvat Vastapöksyn Huostolaan, joka ei todellakaan ole mikään lepokoti tai puuhamaa. Narnia- sarja (myös äänikirjana) Jos olet lapsi ja taian kautta sinut kutsutaan Narniaan saavut sinne juuri ratkaisevalla hetkellä ja joudut hurjaan taistoon pahaa vastaan. Mio poikani Mio (myös äänikirjana) Eräänä iltana kotoaan katoaa yhdeksänvuotias Jussi. Hänestä tulee Kaukaisuuden maan prinssi Mio, jota odottaa jo aikojen alussa hänelle määrätty tehtävä. Suuri ajomatka: onttujen ensimmäinen kirja, Louhoksen valtiaat: onttujen toinen kirja tai Yläilmoissa: onttujen kolmas kirja Ontut muistuttavat ihmisiä, vaikka ovat vain kymmensenttisiä. Missä ihmeessä ne piileskelevät? Ja mikä vaara niitä uhkaa? Taikavaras: Opi Ehtoisan riimuaakkoset! tai Kadonnut Kun Conn varastaa velho Ikimys Liiholasilta tämän velhokiven, hänestä tulee velhon oppipoika. Yhdessä heidän on selvitettävä, mistä maagisen Ehtoisan kaupungin taikuuden väheneminen johtuu tai muuten... Möbiuksen maa Pii löytää merkillisen rannerenkaan ja päätyy rinnakkaismaailmaan, joka on tuhoutumassa. Möbiuksen maan asukkaat tahtovat, että Pii pelastaa heidät. Kummitusjuna (myös äänikirjana) Kaksitoista huikeaa fantasia- ja kauhutarinaa kaikille pelottomille nuorille. Mm. tarinat tietokoneen käyttäjään tunkeutuvasta nettimadosta ja automaattisesta taksikuskista.

8 Diplomi 2 8 Roistoja ja sankareita seikkailuja Doder, Joshua: Funke, Cornelia: Gahrton, Måns: Hagmar, Pia: Jansson, Anna: Kolu, Siri: Manninen, Raili: Mäkipää, Jari: Said, S.F.: Koira nimeltä Grk Tietokonepeleistä opituilla taidoilla on käyttöä, jos joutuu ohjaamaan helikopteria pelastaakseen ystävänsä. Hengästyttäviä seikkailuja eri puolilla Eurooppaa James Bondin tyyliin. Rosvoruhtinas Bo ja Prosper karkaavat Hampurista Venetsiaan. Salaperäinen Rosvoruhtinas pitää huolta orvoista ja kodittomista lapsista. Hotelli Kultainen mysteeri -kirjat Ingon ja Isadoran vanhemmat ovat ostaneet viehättävän hotellin maalta. Sitten selviää, että hotelli sijaitseekin kaukana uudesta valtatiestä. Asuukohan hotellissa myös kummitus? Etsiväpartio -sarja Veljekset Henkka, Aaron ja Leo selvittävät Etsiväpartion ensimmäisessä tapauksessa äkäisen Fritt-eukon merkillistä ryöstöä. Ritarien taistelu tai Kadonneet retkirahat Emil Wern ratkoo arvoituksia Visbyssä Gotlannissa. Kuka sabotoi keskiaikaviikon turnajaisia? Me Rosvolat tai Me Rosvolat ja konnakaraoke Yleensä Rosvolat ryöstelevät autoista vain herkkuja, lehtiä ja barbeja, mutta nyt he nappaavat kymmenvuotiaan Viljan. Hyvä niin, sillä nyt Viljan kesäloma on pelastettu, kun hänestä tulee oikea maantierosvo. Jatulintarhan arvoitus tai Aurinkomyrsky tai Merikotkan poika Jonin optimistijolla kaatuu ja hän pelastautuu hylätylle Jatulin saarelle. Monen viikon oleskelu erakkona muuttaa aikaisemmin vain tietokonepeleistä kiinnostuneen pojan innokkaaksi lintujen tarkkailijaksi ja avaruuden tutkijaksi. Etsiväkerho Hurrikaani -kirjat Pihlakylän koulun seinälle ripustettu postilaatikko on säpäleinä ja kaikki laatikon sisällä olleet lasten toisilleen tekemät ystävänpäiväkortit on varastettu! Pystyykö Etsiväkerho Hurrikaani selvittämään syyllisen? Varjak Käpälä kissojen Karate Kid tai Varjak Käpälä lainsuojaton Heiveröisestä mesopotamiansinisestä kissanpennusta kasvaa urhoollinen taistelija, joka uskaltaa nousta vastustamaan itseään albiinokissa Selja Kalmaa.

9 Diplomi 2 9 Snicket, Lemony: St.John, Lauren: Trenter, Laura: Trenter, Laura: Veirto, Kalle: Widmark, Martin: Surkeiden Sattumusten Sarja -kirjat Epämiellyttäviä tarinoita Baudelairen orvoista sisaruksista, joiden elämässä on mitättömän vähän onnellisia tapahtumia. Valkoinen kirahvi tai Delfiinien laulu tai Viimeinen leopardi Orvoksi jäänyt Martine tuntee itsensä yksinäiseksi uudessa kodissaan Etelä- Afrikassa. Eräänä yönä hän kuitenkin näkee ikkunastaan valkoisen kirahvin, joka katsoo suoraan häneen. Toisessa kirjassa Martine lähtee luokkaretkelle Intian valtamerelle, kun myrsky yllättää... Apua, ryöstö! Sebastian ja Johanna joutuvat postiryöstön silminnäkijöiksi. Tuli on irti Frida ja Isabelle tupakoivat salaa autiomökillä. Samana päivänä mökki palaa maan tasalle ja raunioista löytyy luita. Onko tupakkakokeilu johtanut vahingossa murhapolttoon? Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka -kirjat Henkka Virtanen on 10 vuotta. Hän pitää yhdessä kaverinsa J.K.Kivimutkan kanssa FBI:n haarakonttoria Lahden tienoilla. Yhdessä he joutuvat tiukkoihin tilanteisiin... Hirviöakatemia, kauhuagentti Nelli Rapp Eräänä syysiltana Nellin isä saa arvoituksellisen kutsun Hannibal-sedän luokse. Talo muistuttaa todellista kummituslinnaa. Yläkerrasta Nelli löytää salamyhkäisen luokkahuoneen...

10 Diplomi 2 10 Nauru pidentää ikää huumoria Cowell, Cressida: Dahl, Roald: Nesbø, Jo: Nicolaysen, Marit: Nopola, Sinikka ja Tiina: Noronen, Paula: Parvela, Timo: Pilkey, David: Sempe, Jean Jacques: Hikotus Kauhistus Koljakala III -kirjat Viikinkisankari Hikotus Kauhistus Koljakala III:n ja hänen toveriensa Remulemu Laholatvan ja Räkäkurlu Limalotjan kokemuksiin perustuvia muistelmia. Matilda Matilda on älykäs tyttö, joka luki klassikkoja jo nelivuotiaana. Aloitettuaan koulun hän kohtaa rehtori Trunchbullin, tyrannimaisen hirviön, joten Matildan kyvyillä on käyttöä. Tohtori Proktorin pierupulveri tai Tohtori Proktorin aika-aamme Hulvaton seikkailu anakondan, puolen metrin mittaisen Älli-pojan sekä ennen kaikkea tohtori Proktorin paukkujauheen matkassa. Väinö ja rotta -kirjat Väinö ja hänen lemmikkirottansa Hakkarainen tutustuvat milloin viemäreihin, milloin sairaalan sokkeloihin. Ja välillä ollaan jopa kultajahdissa. Risto Räppääjä -kirjat (myös äänikirjana) Riston seurassa tuskin on tylsää, varsinkaan silloin kun Rauha-täti, Pakastaja-Elvi tai Nuudelipää työntävät lusikkansa mukaan soppaan. Supermarsu -kirjat (myös äänikirjana) Emilian tarvitsee vain ottaa huikka marsunsa Halosen juomapullosta niin hän muuttuu Supermarsuksi. Ja Supermarsuna voi lentää vaikka Intiaan vitsigurun luo. Ella -kirjat (myös äänikirjana) Ellan, Paten ja kumppanien sekä tietysti opettajan taatusti naurettavaa menoa. Kapteeni Kalsari -kirjat Ernon ja Huukon reksin hurja muodonmuutos saa aikaan kaaoksen koulussa ja vähän muuallakin. Nikke -kirjat Nikke on kaveri, jolle sattuu ja tapahtuu. Kuten silloin, kun Nikke ostaa äidille syntymäpäivälahjaksi suuren kukkakimpun...

11 Diplomi 2 11 Luonnon helmaan eläimiä Ambjørnsen, Ingvar: Jalo, Merja: Jalo, Merja ja Marvi: Kurvinen, Jorma: McCall Smith, Alexander: Meripaasi, Helena: Nuotio, Eppu: Ojala, Anu: Peltoniemi, Sari : Saarinen, Virpi: Rin Tin Tei -sedän perintö tai Toraisat toverit Hulvatonta kohellusta riittää, kun Samson-koira ja Roberto-kissa alkavat pyörittää Vuononväikkeen täysihoitolaa. Jokainen maksukykyinen asiakas kelpaa vieraaksi. Nummelan ponitalli -kirjat Kikalta, Titalta, Päiviltä, Repeltä ja Penalta hoituvat hevosten lisäksi niin ryöstöjen kuin sabotaasien selvittäminen. Koiratytöt -kirjat Jenna ja Hannele löytävät hylätyn kultaisen noutajan Jessen, jota äiti ei suostu ottamaan. Jesse joutuu eläinkotiin eikä sen tulevaisuus näytä hyvältä. Susikoira Roi -kirjat Urhea koirasankari Roi seikkailee isäntänsä kanssa kahdessakymmenessä kirjassa. Akimbo -kirjat Akimbo asuu keskellä Afrikkaa luonnonpuiston vieressä ja tietää kaiken eläimistä ja niiden tavoista. Kuonot kohti pohjoista tai Salaperäiset tassunjäljet Kymmenvuotias Iri on kasvanut koiralauman keskellä Irlannissa. Nyt isä ja Iri ovat muuttamassa Suomeen. Kesään mahtuu monia yllätyksiä. Kingi -kirjat (myös äänikirjana) Kingin koiransydän on riekaleina, sillä emäntä on sairas. Mistä uusi koti? Aino, neljän tuulen tyttö tai Aino ja virvatulet Aino on asunut Lapissa mumman, papan ja rakkaan Nunnak-hevosensa kanssa. Nyt hänen on muutettava Etelä-Suomeen vanhempien työn takia. Sopeutumisessa auttaa tunturihaukka, joka johdattaa Ainon hevostalleille. Kissataksi Juho jää kiinni omenavarkaissa ollessaan, ja rangaistukseksi hänet määrätään kissataksin kuljettajaksi. Lisäksi hän saa kyvyn ymmärtää kissojen kieltä. Kissoilla on salainen tehtävä, jossa Juho saa auttaa. Sudenkesyttäjä Turkulainen Anna viettää ikävystyneenä kesää Kolkankosken kylässä. Pikkuhiljaa hän tutustuu myös paikallisiin lapsiin ja ennen kaikkea kohtaa Suden. Voiko sen kesyttää?

12 Diplomi 2 12 Pallo pyörii, jää luistaa ja moottori ärjyy...urheilua Gahrton, Måns: Kanto, Anneli: Lehtinen, Tuija: Lehtinen, Tuija: MacGregor, Roy: Tiainen, Marja-Leena: Meidän oma futisjengi -sarja Maija pelaa intohimoisesti jalkapalloa ja eräänä päivänä hän saa loistoidean: heidän luokkansa on perustettava oma futisjengi. Mutta miksei Melker halua mukaan, vaikka osaa pelata tosi hyvin? Futistyttö-sarja Tulikärpäset, Kasi kentälle! ja FC Tytsyt kertovat Oonasta ja hänen ystävistään, jotka suhtautuvat jalkapalloon intohimolla ja ilolla. Futis-sarja: Futiskesä, Futistähtiä, Futiskuvioita tai Futismestarit Peloton keskushyökkääjä Jasu vauhdissa. Vintiöt-sarja: Karting team Vintiöt, Hanaa, Vintiöt! tai Vauhdin huumaa, Vintiöt Vesa, pikkuveli Nikke ja isoveli Roope muodostavat Karting Team Vintiöt. Vesaa kiinnostavat autojen lisäksi myös dinosaurukset. Kesään mahtuu monta jännittävää kilpailua. Kiekkokiitäjät -sarja Kiekkokiitäjät on vauhdikas jääkiekkojoukkue, jolla on rautainen yhteishenki ja luja tahto voittaa. Yhteiset pelimatkat ovat Kiekkokiitäjien pojille ja tytöille huippuhetkiä, joista ei puutu jännitystä ja hauskanpitoa. Jääprinsessa -kirjat Kymmenvuotias Noora harrastaa taitoluistelua ja pääsee kilpailemaan ulkomaille asti, mutta kotona kaikki ei aina suju aivan toivotulla tavalla.

13 Diplomi 2 13 KUVAKIRJAT Kuvakirjoista saa lukea kaksi (2) kirjaa. Samasta sarjasta saa valita yhden (1) kirjan. Caliceti, Giuseppe: Casey, Dawn: Casta, Stefan: Child, Lauren: Franzon, Päivi: Grimm, Jakob: Güettler, Kalle: Kaarla, Riina: Katajavuori, Riina: Kirkkopelto, Katri: Lehtinen, Emilia: Maijala, Marika: Majaluoma, Markus: Mandart, Pamela: Mandart, Pamela: Marttinen, Tittamari: Nilsson, Ulf: Nilsson, Ulf: Nordqvist, Sven: Parkkinen, Jukka: Sandelin, Annika: Taivassalo, Hannele Mikaela: Hämäräkirja Tapola, Katri: Unilintu ja Uljas Sankari Täydellinen tyttö Suuri kilpailu: kiinalaisen eläinradan tarina Mustikkajengi etsii aarretta tai Mustikkajengi ja merirosvot tai Mustikkajengi ja salaperäinen täti Miten satujen susista selvitään Surusaappaat Ruusunen: Grimmin satu Ei! sanoi pieni hirviö Ihmesiemen Mennään jo kotiin Muusan ja Maestron taideseikkailu tai Muusan ja Maestron teatteriseikkailu Ohjeita lohikäärmeiden kasvattajille tai Kulta, voisitko syöstä tulta? Sylvi Kepposen hukkaretki tai Sylvi Kepposen pitkä päivä Isä, lähdetään saareen! tai Isä, lähdetään sieneen! tai Isä, ostetaan kesämökki! tai Isä, rakennetaan maja! Hemmo Hölmöläinen Piilolaakso tai Piilolaakson talvi Prinsessa, joka tahtoi nauraa Kun olimme yksin maailmassa Mummun kaikki rahat Hurja hassu siskoni Karhumäen Otso ja karhunkierros Milja ja naapurit SARJAKUVAT Sarjakuvista saa lukea kaksi (2) kirjaa. Samasta sarjasta saa valita yhden (1) kirjan. Bravo, Émile: Franquin: Goscinny: Goscinny: Hergé: Hergé: Hergé: Juba: Will: Kultakutri ja seitsemän kääpiökarhua Marsupilami-sarja Asterix-sarja Joonatan Pistooli Tintti-sarja Kuikka ja Vili: Ei armoa Veikko, Tette ja Jykke: kaikki seikkailut Minerva: Kukkia tohtori Kääkälle tai Minerva: jääkarhun sydän Tim ja Tom -sarja

14 Diplomi 2 14 TIETOKIRJAT Tietokirjoista saa lukea kaksi (2) kirjaa. Samasta sarjasta saa valita yhden (1) kirjan. Nimen perässä on sulkeissa kirjastoluokka eli hyllypaikka löytämisen helpottamiseksi. Andersson, Ingrid: Nuoren koiranystävän kirja (67.451) Paljon tietoa uskollisista ystävistämme hauskasti kuvitetussa tietokirjassa. Barille, Albert: Olipa kerran elämä -sarja (59.1) Suosittu piirrossarja nyt kirjoina. Tutustu ihmisen kehon ihmeellisyyksiin hauskalla tavalla Maestron matkassa. Casta, Stefan: Sohvin kukkakirja (57.1) Sohvin marjakirja (67.581) Sohvin puukirja (57.11) Sohvi-muurahaisen kanssa kukkiin, marjoihin ja puihin tutustuminen on hauskaa, hyödyllistä ja jopa herkullista. Espinassous, Louis: Rakennetaan maja! (66.35) Majan rakentaminen on hauskaa puuhaa. Oman piilopaikan voi pystyttää pihan perälle, lähimetsään tai mökille. Havaste, Paula: Temppuja ja tiedettä Heurekasta: kokeile kotona! (50) Tee itse vaikka vessapaperimyrsky, alaston kananmuna tai homelemmikki. Heath, Sarah: Kissan tavat tutuksi (67.452) Miksi kissa puskee? Miten kissat puhuvat toisilleen? Hotakainen, Markus: Tildan tähdet: lasten oma avaruuskirja (52) Tästä kirjasta selviää mikä on tähti ja miksi kuu on kuoppainen. Maita ympäri maailmaa. Tutustu maan historiaan, urheiluun ja kulttuuriin. Kankaansivu, Kirsi: Australia (48.51) Kankaansivu, Kirsi: Ruotsi (43.1) Kankaansivu, Kirsi: Venäjä (47.1) Kattelus, Mervi: Italia (46.2) Kauranen, Sonja: Kiina (48.183) Matschke, Alexandra: Saksa (44.1) Mäkelä, Essi: Norja (43.2) Mäkelä, Essi: Suomi (42) Mäkelä, Essi: Viro (47.21) Piispa, Mira: Itävalta (44.4) Piispa, Mira: Unkari (44.5) Rantanen, Kati: Yhdysvallat (48.312) Walther, Alexander: Japani (48.184) Vesterinen, Marjaana: Kreikka (46.85) Viikari, Kati: Iso-Britannia (45.1) Viikari, Kati: Ranska (46.1)

15 Kiskola, Marianne: Pikkujätkien keittokirja (68.2) Pikkumimmien keittokirja (68.2) Ohjeita pikkunaposteltavista aina suuriin sunnuntaipäivällisiin asti. Laine, Lasse J.: Suomen lasten luontokirja (56.8) Lähde huikealle luontoseikkailulle. Bongaa sirkuttajat, kiiltomadot, ristihämähäkit, ketut ja muut luonnon eläimet ja kasvit. Diplomi 2 15 Lintunen, Martti: Savannin sankarit (58.11) Miksi seepralla on raidat tai miksi leopardin hännänpää on valkoinen? Mitä muuta haluat tietää savannin asukkaista? Mikkanen, Raili: Majakat, ohoi! (69.63) Lokki Moona ja kuutti Ville retkeilevät Suomenlahden kiehtovilla majakkasaarilla ja oppivat paljon uutta. Murphy, Glenn: Ilmastonmuutos: mitä minä voin tehdä? (50.12) Tietopaketti jokaiselle maapallon tulevaisuudesta välittävälle. Petäinen, Anne: Konnankierros (58) Rupikonna lähtee illalla haastattelemaan pihapiirin eläimiä kirjaansa varten. Vastaan tulee niin yö- kuin päiväeläimiä oravasta lepakkoon. Romano, Teresa: Miten ötökät elävät (58.2) Tiesitkö, että hepokatin korvat ovat sen polvissa tai että vain naarashyttyset imevät verta? Sims, Lesley: Roomalaisen sotilaan käsikirja (91.173) Kaikki mitä aloittelevan legioonalaisen tulee tietää. Sinustako? -sarja: Huimat seikkailut odottavat Green, Jen: Sinustako naparetkeilijä? (48.62) Langley, Andrew: Sinustako vaeltava viikinki? (93) Macdonald, Fiona: Sinustako keskiaikainen ritari? (91.6) Malam, John: Sinustako merirosvojen vanki? ( ) Malam, John: Sinustako roomalainen gladiaattori? (91.173) Stewart, David: Sinustako Titanicin matkustaja? ( ) Sinäkin osaat! -sarja: Perustiedot kiinnostavista lajeista. Hillsdon, Mark: Jalkapallotaidot (79.31) Mugford, Simon: BMX-pyöräily (79.19) Mugford, Simon: Taistelulajit (79.181) Saiz, Mike: Rullaluistelu (79.7) Sundsten, Berndt: Nyt kalaan!: nuoren kalastajan kirja (67.62) On mukava tunne, kun vapa värähtää ja kala nappaa syöttiin. Oletko kokeillut heitto- tai perhokalastusta? Uutela, Venla-Maria: Keppari: keppihevosten maailma (79.84) Kaikki mitä olet aina halunnut tietää keppihevosista.

Seinäjoen kaupunginkirjasto- maakuntakirjasto Lasten ja nuorten palvelut

Seinäjoen kaupunginkirjasto- maakuntakirjasto Lasten ja nuorten palvelut Seinäjoen kaupunginkirjasto- maakuntakirjasto Lasten ja nuorten palvelut LUKUSEIKKAILU DIPLOMIKIRJALISTAT LUOKILLE E-6 E SYKSY 2013 11.12.2013 1 Eskarit AAKKOSARVOITUS syksy 2013 Hyllypaikat voivat vaihdella

Lisätiedot

Lasten- ja nuortenkirjat 2012. Barn- och ungdomsböcker 2012

Lasten- ja nuortenkirjat 2012. Barn- och ungdomsböcker 2012 Lasten- ja nuortenkirjat 2012 Barn- och ungdomsböcker 2012 Celia - Näkövammaisten kirjasto / Celia - Biblioteket för synskadade Helsinki / Helsingfors 2013 2 Tämä luettelo sisältää Celia-kirjastoon 31.12.2012

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: RUNOKIRJAT 2 NUOREN ELÄMÄÄ 3 FANTASIAA JA HISTORIAA 7 TOIMINTAA JA JÄNNITYSTÄ 11 KUVAKIRJAT 13 SARJAKUVAT 13 TIETOKIRJAT 14

SISÄLLYSLUETTELO: RUNOKIRJAT 2 NUOREN ELÄMÄÄ 3 FANTASIAA JA HISTORIAA 7 TOIMINTAA JA JÄNNITYSTÄ 11 KUVAKIRJAT 13 SARJAKUVAT 13 TIETOKIRJAT 14 Vantaan peruskoululaisten KIRJALLISUUSDIPLOMIT Diplomi 3 Tämän diplomin voivat suorittaa lähinnä 5.-6. luokkien oppilaat. Saadakseen diplomin 3 oppilaan on luettava alla olevalta listalta vähintään 15

Lisätiedot

LASTENKIRJAINSTITUUTIN LAATIMA LUKUSUOSITUSLISTA

LASTENKIRJAINSTITUUTIN LAATIMA LUKUSUOSITUSLISTA LASTENKIRJAINSTITUUTIN LAATIMA LUKUSUOSITUSLISTA Toiminnanjohtaja Maria Ihonen on laatinut lapsille kirjalistan lasten salapoliisi- ja dekkarikirjoista. Listasta on jätetty pois laajasti tunnetut kirjasarjat,

Lisätiedot

Alueellinen kirjallisuusdiplomi / Tiekkö-kirjastot / Oulainen

Alueellinen kirjallisuusdiplomi / Tiekkö-kirjastot / Oulainen Alueellinen kirjallisuusdiplomi / Tiekkö-kirjastot / Oulainen SISÄLLYS 1. ja 2. luokka... 2 1. Kuvakirjoja... 2 2. Satuja... 2 3. Helppolukuisia kirjoja... 2 4. Villejä viikareita ja outoja otuksia...

Lisätiedot

Almond, David: Nimeni on Skellig

Almond, David: Nimeni on Skellig KOULUSARJAESITTELYT (ALAKOULU) Aapeli: Koko kaupungin Vinski Ikäsuositus: 3-6 lk. Sivut: 125 s. Kappalemäärä: 34 Hömpstadin kaupungissa vallitsee leppoisa maalaistunnelma kotoisine tapahtumineen. Kun kaupungin

Lisätiedot

Kuvakirjavinkkejä eri aiheista: ANTEKSIPYYNTÖ ERILAISUUS. Freedman: Benjamin-karhu säheltää. Bergström: Mikko Mallikas ja sisukas muurahainen

Kuvakirjavinkkejä eri aiheista: ANTEKSIPYYNTÖ ERILAISUUS. Freedman: Benjamin-karhu säheltää. Bergström: Mikko Mallikas ja sisukas muurahainen Kuvakirjavinkkejä eri aiheista: ANTEKSIPYYNTÖ Freedman: Benjamin-karhu säheltää Benjamin haluaa vain pitää hauskaa, mutta onnistuukin pahoittamaan ystäviensä mielen. Eikä se edes huomaa pyytää anteeksi.

Lisätiedot

Alakoulun (1. 6. luokat) kirjallisuusdiplomi

Alakoulun (1. 6. luokat) kirjallisuusdiplomi Alakoulun (1. 6. luokat) kirjallisuusdiplomi 1. luokka: Luetaan yksi kirja jokaisesta ryhmästä: Kuvakirjat: Bagge, Tapani: Tahvo ja Bella pyörremyrskyssä (tai jokin sarjasta) Jeffers, Oliver: Löytöpingviini

Lisätiedot

RUSKON PÄÄKIRJASTON KIRJASARJAT KOULULAISILLE 2014

RUSKON PÄÄKIRJASTON KIRJASARJAT KOULULAISILLE 2014 RUSKON PÄÄKIRJASTON KIRJASARJAT KOULULAISILLE 2014 KIRJASARJAT ALAKOULULAISILLE Aho, Elisabeth: Tsemppiä turnaukseen, Pantterit! Otava 2005 / 189 s. / ISBN 951-1-20340-1 / Osasto RUN / Luokka Salibandypanttereista

Lisätiedot

Lasten- ja nuortenkirjat 2013. Barn- och ungdomsböcker 2013

Lasten- ja nuortenkirjat 2013. Barn- och ungdomsböcker 2013 Lasten- ja nuortenkirjat 2013 Barn- och ungdomsböcker 2013 Celia - Näkövammaisten kirjasto / Celia - Biblioteket för synskadade Helsinki / Helsingfors 2014 2 Tämä luettelo sisältää Celia-kirjastoon 31.12.2013

Lisätiedot

Kahvi ja pulla. Pääsiäinen 2014 Numero 44

Kahvi ja pulla. Pääsiäinen 2014 Numero 44 Kahvi ja pulla Pääsiäinen 2014 Numero 44 2 Miksei minulle ole tullut tietoa? Välillä törmää kysymykseen, miksei joku ole saanut tietää jotain asiaa. Todella monesti vastaus selviää jatkokysymyksistä: Oletko

Lisätiedot

1,00 kpl 12,90. 3,90 kpl. R Itella Oyj

1,00 kpl 12,90. 3,90 kpl. R Itella Oyj R Itella Oyj 1,00 kpl Pixi-kirjat Muumi Ulkomailla suurmenestyksen saavuttanut Pixi-sarja on valloittanut nyt myös Suomen. Pixi on lasten käteen sopiva, pieni satukirja. Pixi-kirjoissa seikkailevat nyt

Lisätiedot

LUKUKERHO. Lisämateriaaleja

LUKUKERHO. Lisämateriaaleja LUKUKERHO Lisämateriaaleja Sisällys 1 Kirjaehdotuksia lukukerhoihin......3 2 Hassut lauseet sanakortit.......11 3 Tietomonisteet......22 - Nukketeatteri - Dekkarit - Klassikot - Vitsit - Tietokirjallisuus

Lisätiedot

Lastenkirjoja kuolemasta ja surusta

Lastenkirjoja kuolemasta ja surusta Lastenkirjoja kuolemasta ja surusta JOEN LAULU Baric, Lasten keskus 1999 VANHA ELEFANTTI Bourguignon, Lawrence, Lasten keskus 2005 Pikku hiiri ja Vanha elefantti ovat ystävykset, joista on ollut paljon

Lisätiedot

29.6.2012. Iin alakoulujen ÄIDINKIELEN OHEISLUKEMISTO (Iin pääkirjaston varastossa)

29.6.2012. Iin alakoulujen ÄIDINKIELEN OHEISLUKEMISTO (Iin pääkirjaston varastossa) 29.6.2012 Iin alakoulujen ÄIDINKIELEN OHEISLUKEMISTO (Iin pääkirjaston varastossa) - laina-aika 1kk - kysy tarvittaessa lisäkappaleita pääkirjaston kokoelmasta - merkitse kansioon: nimi/koulu lainauspäivämäärä

Lisätiedot

KARTANON KOULUN VUOSIKERTOMUS

KARTANON KOULUN VUOSIKERTOMUS KARTANON KOULUN VUOSIKERTOMUS 2011-2012 Rehtorin tervehdys! Lukuvuoden lopussa on aika kiittää ja arvioida kulunutta kautta. Vuosi on taas vierähtänyt nopeasti opetuksen ja upeiden tapahtumien parissa.

Lisätiedot

Kariston Uutiset 2 2014

Kariston Uutiset 2 2014 Kariston Uutiset 2 2014 KARISTO OY Käyntiosoite: Paroistentie 2 13600 Hämeenlinna Postiosoite: PL 102 13101 Hämeenlinna Puh. (03) 63 151 Sähköposti: etunimi.sukunimi@karisto.fi www.karisto.fi TOIMITUSJOHTAJA

Lisätiedot

Sisältöä elämään. Lastenkirjat SYKSY

Sisältöä elämään. Lastenkirjat SYKSY Sisältöä elämään. Lastenkirjat SYKSY 2015 4 Kuvakirjat 11 Katselukirjat 12 Runot 17 Sadut ja tarinat 24 Lasten tietokirjat 25 Lastenkirjoja aihepiireittäin KIRJATILAUKSET Kirjavälitys Oy 010 345 1520 kvtilaus@kirjavalitys.fi

Lisätiedot

santeri niemelle Sateenkaarentekijät avaa heti! Sateenkaarentekijät - Osa 1 Osa 1 Sateenkaarentekijät Osa 1 Klaus Hagerup Klaus Hagerup

santeri niemelle Sateenkaarentekijät avaa heti! Sateenkaarentekijät - Osa 1 Osa 1 Sateenkaarentekijät Osa 1 Klaus Hagerup Klaus Hagerup Sateen- kaaren- tekijät Sateenkaarentekijät - Osa 1 Santeri on aivan tavallinen poika. Hänelle tapahtuu kuitenkin kummia. Hän tapaa aivan tavalliselta näyttävän tytön, Saran, joka lentää hyrrällä ja laskee

Lisätiedot

Kariston Uutiset 2 2013

Kariston Uutiset 2 2013 Kariston Uutiset 2 2013 KARISTO OY Käyntiosoite: Paroistentie 2 13600 Hämeenlinna Postiosoite: PL 102 13101 Hämeenlinna Puh. (03) 63 151 Sähköposti: etunimi.sukunimi@karisto.fi www.karisto.fi TOIMITUSJOHTAJA

Lisätiedot

VälitysUutiset 5 / Elokuu 2009 www.kirjavalitys.fi

VälitysUutiset 5 / Elokuu 2009 www.kirjavalitys.fi VälitysUutiset 5 / Elokuu www.kirjavalitys.fi Älä jää sanattomaksi syksyllä! Sanakirjat: englanti ruotsi saksa ranska sanakirja sanakirja sanakirja sanakirja WSOY SANAKIRJA WSOY SANAKIRJA WSOY SANAKIRJA

Lisätiedot

Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007

Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007 Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007 Piirroskuvat: Linda Lauttia, Perttulan erityisammattikoulu. Toimitus: Jaana Teräväinen, Jenni Meronen Taitto ja toimitus: Soile Mottisenkangas Julkaistu:

Lisätiedot

Lukudiplomi 1: LUOKAT 1-2

Lukudiplomi 1: LUOKAT 1-2 Lukudiplomi 1: LUOKAT 1-2 Lukudiplomia varten täytyy lukea yhteensä kymmenen kirjaa, joista ainakin yhden täytyy olla runokirja. Kaksi kirjoista saa olla tietokirjoja, kaksi sarjakuvia ja kaksi kuvakirjoja.

Lisätiedot

Lukudiplomikirjat. 3.-4. -luokat. Kiehtovia kuvakirjoja

Lukudiplomikirjat. 3.-4. -luokat. Kiehtovia kuvakirjoja Lukudiplomikirjat 3.-4. -luokat Kiehtovia kuvakirjoja Andersen, H. C.: Pieni tulitikkutyttö tai Ruma ankanpoikanen Casta, Stefan: Mustikkajengi ja merirosvot tai Mustikkajengi ja vampyyri ullakolla Cederlund,

Lisätiedot

Hollolassa siunattiin kylvö

Hollolassa siunattiin kylvö Seurakuntalehti jokaiseen kotiin 11/2010 26.5.2010 K Asikkalan, Heinolan, Hollolan, Kärkölän, Lahden, Nastolan ja Padasjoen seurakunnat HELVI SANTIO Pomona itse Kaikkivaltias Sivu 5 Sururyhmä lapsille

Lisätiedot

VälitysUutiset 1 / Tammikuu 2010 www.kirjavalitys.fi

VälitysUutiset 1 / Tammikuu 2010 www.kirjavalitys.fi VälitysUutiset 1 / Tammikuu www.kirjavalitys.fi Välitys- Uutiset 1 / Tammikuu Laadukasta vuotta SISÄLTÖ: Pääkirjoitus s. 2 0 Yleisteokset, 1 Filosofia. Psykologia, 3 Yhteiskunta s. 3 4 Maantiede. Matkat.

Lisätiedot

16 Odottaako vaiko jännittää? 17 Lukiolainen, tulisitko päiväkirjahuoneeseen? 18 Itsenäisen elämän vapaus ja vastuu

16 Odottaako vaiko jännittää? 17 Lukiolainen, tulisitko päiväkirjahuoneeseen? 18 Itsenäisen elämän vapaus ja vastuu 1 2 Kuva: Taru Kalvi MURROS 2. NUMERO Sisältö 04 Pääkirjoitus: Aikuiseksi tulemisen haasteet 05 Askel baariin vai velvollisuuksien maailmaan? 06 Alkoholi on myrkky, mutta miksi sitä käytetään? 08 Hei,

Lisätiedot

elokuvajuhlille! Tervetuloa 22. Sinisen Meren 22. sinisen meren elokuvajuhlat raumalla 21. 23.8.2015 SISÄLLYS

elokuvajuhlille! Tervetuloa 22. Sinisen Meren 22. sinisen meren elokuvajuhlat raumalla 21. 23.8.2015 SISÄLLYS Tervetuloa 22. Sinisen Meren elokuvajuhlille! Blue Sea Film Festival ylpeänä esittää jälleen kerran herkullisen kattauksen uusia kotimaisia fiktioita ja dokumentteja eurooppalaisella mausteella höystettynä!

Lisätiedot

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies hankkeen kanssa. Kilpailu tuotti noin 80 kiinnostavaa nuorten kirjoittajien

Lisätiedot

Lokakuu 2013. Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin 1. Rakkaus. Johnny Kniga 2013.

Lokakuu 2013. Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin 1. Rakkaus. Johnny Kniga 2013. Lokakuu 2013 Professori Balthazar (Lasten animaatio) Zlatko Grgićin luoma Professori Balthazar on mainio heppu ja saa hyvälle tuulelle. Tarinoissa on lempeyttä, suvaitsevaisuutta ja elämänviisautta. Ja

Lisätiedot