C-pojat KempeLe. Pelikirja kausi Versio Kempeleen Lentopallo C-pojat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "C-pojat KempeLe. Pelikirja kausi Versio Kempeleen Lentopallo C-pojat"

Transkriptio

1 C-pojat KempeLe elikirja kausi Versio

2 Historia 0.1: eka versio 0.2: muutokset puolustus ja torjuntapaikoissa, kun syötetään (s.23) sekä kovajuju lisätty s : Varmistaminen muutettu sekä huudon käyttö hyökkäykseen. 2-joukkue pelaa aluksi niin, että kaikki takakenttäpelaajat nostavat, myös Hakkuri 0.4 torjuntapaikat

3 ELIAIKAT NUMEROINA Nostojärjestykset kerrotaan passarin pelipaikan mukaan eli passarin ollessa 1-paikalla, lähtöpaikkaa sanotaan 1:ksi jne paikalla pelaavat oman vastaanoton tai oman syötön jälkeen passarit () ja hakkurit (H) paikalla pelaavat oman vastaanoton tai oman syötön jälkeen yleispelaajat (Y) 4. 5-paikalla pelaavat oman vastaanoton tai oman syötön jälkeen keskitorjujat (KT) paikalla pelaavat passarit ja hakkurit pääasiassa eli sinne siirrytään vastaanoton tai syötön aikana. Ainoastaan passarin ollessa 1 paikalla vastaanotossa Y hyökkää tästä paikasta paikalla pelaavat keskitorjujat (KT) 7. 4-paikalla pelaavat pääasiassa yleispelaajat (Y). Ainoastaan 1-nostotilanteessa Hakkuri (H) pelaa tämän paikan hyökäten. 8. Oman syötön aikana liikutaan omille paikoille jouhevasti eli KT:t 5-paikalle ja 3-paikalle, assari/hakkuri 1-ja 2- paikka ja Y:t 6-ja 4-paikalle. 9. LIIKKUMINEN. Liikutaan ns. vastavirtaan elikkä 1 -> 6 -> 5 -> 4 -> 3 -> 2 -> 1.

4 eliroolit assari () = passari suorittaa pääasiassa joukkueen toisen kosketuksen antamalla passi jollekin hyökkääjälle. assari pelaa 1 ja 2 paikalla. Yleispelaaja (Y) = yleispelaaja toimii syötön vastaanottaja tarkoituksena nostaa pallo tarkasti passarin K Y tontille. Y: tehtävänä on hyökätä 2 ja 4-paikalta etukentällä ollessaan sekä 6-paikalta takakentällä ollessa. Hän puolustaa myös pussin pohjaa (6-paikkaa) Keskitorjuja (KT) = keskitorjuja toimii päätorjujana verkolla ollessa ja hyökkää kolmospaikalta. Takakentällä hän puolustaa 5-paikalla, johon siirrytään sopivalla ajankohdalla. Hän osallistuu myös syötön vastaanottamiseen. Y K H Hakkuri (H) = toimii takakentällä ollessa 1-paikan hyökkääjänä 3m viivan takaa sekä etukentällä 2-paikalta pääsääntöisesti. assari ja Hakkuri pelaavat ristiin eli jos toinen 1 paikalla (kuvassa) niin toinen on 4-paikalla syöttöhetkellä. Yleispelaajat (Y) pelaavat ristiin Keskipelaajat pelaavat ristiin. Kentälle mennessä pelaajan on tiedettävä kenen kanssa pelaa ristiin ja ketkä ovat vieruskaverit ja niiden roolit. Tämä auttaa siihen, että voidaan pelata useammalla järjestyksellä kauden aikana.

5 NOSTAMINEN Nostamisen tavoitteena nostaa syöttö noin 1-2 m päästä verkosta 2 ja 3-paikan väliin, johon passari liikkuu syötön noston aikana. Nostaminen liian lähelle verkkoa aiheuttaa sen, että passari menee liian helposti verkkoon tai passaaminen on hankalaa. Mieluummin nosto reilusti omalle puolelle kuin suoraan vastustajan puolelle. Vastaanoton teho 50%

6 VASTAANOTTOON LIITTYVIÄ JUTTUJA Kolme nostajaa joka tilanteeseen. Etupelaajat auttavat tarvittaessa lyhyiden syöttöjen nostamisessa Sääntöinä on että pelaaja 1) liikkuu pallon taakse jos mahdollista 2) nostaa oman vasemman välinsä kokonaan sekä 3 )oikealta alhaalta ( 2 ja 3 kohta kun syöttö tulee 1 nurkasta. 5 nurkasta toisin päin suunnat). Muistutetaan ryhmää ennen syöttöä, että vasen väli/oikea väli!! Hartialinja ( jalat myös ) tulee kääntää siihen suuntaan mistä syöttö on tulossa. Huudot. Kun syöttö tulee lyhyenä, kaikki pyrkii reagoimaan huutamalla lyhyt ja se, joka ottaa pallon, huutaa myös minä. Minä huuto aina mukaan, ja annetaan tilaa nostajalle liikkumalla sivummalle (jos mahdollista) Huudetaan myös pitkä, jos tulee syvälle syöttö. Yli menevät pallot huudetaan yli, out (kaikkien vastuulla) OETELLAAN ÄÄNEN KÄYTTÖÄ!!

7 LEIJA JA KIERREHYÄRI VASTAANOTTO LEIJAA VASTAAN: 1. Lähtö 6 metristä Lyhyisiin palloihin askelpari ja askelkyykyllä alle metrin alueelle putoaviin palloihin vartalo taakse metriin tuleviin palloihin avaus taakse ja sivulta / Sormilyöntivastaanotto jos pallo on hidas ja pallon tullessa oikealle ylös. KIERREHYÄRIÄ VASTAAN: 1. Lähtö 8 metristä 2. Yleensä kierre sisäänpäin joka vaikuttaa nostoasentoon siten että oikean jalan tulee olla vähän edessä ykkös ja kuutos paikan vastaanottajilla. 3. Ykköspaikan vastaanottajan on sijoituttava siten ettei kova syöttö pääse rajan puolelle kuin ALAS oikealle.

8 SYÖTÖN TULLESSA 1- UOLELTA äävastuualue vastaanottajalla on omalta kohdaltaan ja vasen väli Vasempaan väliin tulevaan syöttöön tulee jokaisen pelaajan liikkua laukka askelin Tavoitteena nostaa pallo siten että noston korkein kohta on kolmen metrin viivalla ja pallo putoaa sinisellä merkitylle alueelle. Jos mahdollista etupelaaja vapautetaan lyhyen syötön nostosta kokonaan.

9 Syötön tullessa 5-puolelta äävastuualue vastaanottajalla on vartalon edestä ja oikea väli. 4-paikan etu yp:n nostaessa pitkän kulman nostetaan oikealta ylhäältä sormilla. Jos takapelaaja nostaa tämän välin hän liikkuu siihen laukalla ja nostaa vasemmalta

10 ASSARIN 4- TILANNE (4) (vastaanotto) paikan (KT), 5 paikan (Y) ja 2-paikan (Y) nostavat pallon tässä tilanteessa! 2. 3-paikan (KT) ottaa verkosta poukkuavat pallot (eli lyhyet) passarin kanssa paikan pelaaja hyökkää keskeltä 1m, pateria tai siirtoa paikan pelaaja siirtyy noston jälkeen lyömään nelospaikalta paikan pelaaja (H) hyökkää 3m viivan takaa. 6. Jos 5-paikan pelaaja (Y) ei nosta -> valmis lyödä 3m viivan takaa kuutospaikalta. 7. Noston jälkeen 6-paikalla oleva KT siirtyy 5- paikalle puolustamaan ja 5-paikan Y siirtyy 6- paikalle. 8. Jos nosto ei toimi -> 1-paikan H voi tulla avuksi nostamaan.

11 ASSARIN 4- TILANNE (4) (vastaanoton jälkeinen tilanne) 1. assari siirtyy 2-3 paikan kohdille, johon on tarkoitus nostaa pallot 2. 3-paikan (KT) siirtyy keskellä ja hyökkää keskeltä m, pateria tai siirtoa paikan pelaaja siirtyy noston jälkeen lyömään nelospaikalta paikan pelaaja (H) hyökkää 3m viivan takaa paikan (Y) siirtyy 6-paikalle hyökkäämään ja puolustamaan 6-paikalta 7. Noston jälkeen 6-paikalla oleva KT siirtyy 5- paikalle puolustamaan

12 ASSARIN 3-TILANNE (vastaanotto) paikan Y, 5-paikan KT ja 4-paikan Y nostavat pallon 2. 2-paikan KT valmiina ottamaan ihan lyhyet, jos pallo tulee juoksulinjalle hänen siirtyessään keskelle hyökkäämään 3. 4-paikan pelaaja siirtyy noston jälkeen nelospaikalle hyökkäämään 4. 6-paikan hakkuri siirtyy 1-paikalle hyökkäämään 3m viivan takaa paikan Y siirtyy 6-paikalle puolustamaan / hyökkäämään oman vastaanoton / syötön jälkeen 6. 5-paikan KT pysyy viitospaikalla puolustaen sen.

13 ASSARIN 3- TILANNE (3) (vastaanoton jälkeinen tilanne) 1. assari siirtyy 2-3 paikan kohdille, johon on tarkoitus nostaa pallot 2. 2-paikan (KT) siirtyy keskellä ja hyökkää keskeltä 1m, pateria tai siirtoa paikan pelaaja siirtyy noston jälkeen lyömään nelospaikalta paikan pelaaja (H) hyökkää 3m viivan takaa kutosesta (ei yleinen vaihtoehto) paikan (Y) siirtyy 6-paikalle hyökkäämään ja puolustamaan 7. Noston jälkeen 5-paikalla oleva KT pysyy 5- paikalle puolustamaan

14 ASSARIN 2-TILANNE(vastaanotto) paikan KT, 6-paikan Y ja 3-paikan Y nostavat pallon 2. 4-paikan KT valmiina ottamaan ihan lyhyet, jos pallo tulee juoksulinjalle hänen siirtyessään keskelle hyökkäämään 3. 3-paikan Y siirtyy noston jälkeen nelospaikalle hyökkäämään 4. 5-paikan hakkuri siirtyy 1-paikalle hyökkäämään 3m viivan takaa paikan Y pysyy 6-paikalla puolustamassa / hyökkäämässä 6. 1-paikan KT siirtyy noston jälkeen 5-paikalle noston jälkeen ja oman syötön jälkeen menee suoraan sinne. 7. Jos nosto on epävarma, 5-paikan hakkuri voi tulla nostamaan pallon, jolloin joko 3- paikan Y tai 1- paikan KT siirtyy syrjään.

15 ASSARIN 2- TILANNE (2) (vastaanoton jälkeinen tilanne) 1. assari siirtyy 2-3 paikan kohdille, johon on tarkoitus nostaa pallot 2. 4-paikan (KT) siirtyy keskellä ja hyökkää keskeltä 1m, pateria tai siirtoa paikan pelaaja siirtyy noston jälkeen lyömään nelospaikalta paikan pelaaja (H) hyökkää 3m viivan takaa siirtyen 1-paikalle noston aikana paikan (Y) pysyy 6-paikalla hyökkäämässä 6. Noston jälkeen 6-paikalla oleva KT siirtyy 5- paikalle puolustamaan.

16 ASSARIN 1-TILANNE(vastaanotto) paikan KT, 5-paikan Y ja 2-paikan Y nostavat pallon. 4-paikan H ottaa oman kaistan paikan KT valmiina ottamaan ihan lyhyet, jos pallo tulee juoksulinjalle hänen siirtyessään keskelle hyökkäämään 3. 4-paikan H noston jälkeen nelospaikalle hyökkäämään paikan Y siirtyy 6-paikalla puolustamaan ja (hyökkäämään) noston jälkeen 5. 6-paikan KT siirtyy noston jälkeen 5-paikalle noston 6. assari () siirtyy 1-paikalle passin suoritettuaan.

17 ASSARIN 1-TILANNE(vastaanoton jälkeinen tilanne) 1. assari siirtyy passaamaan rajan puolelta paikalle. assin jälkeen siirtyy 1-paikalle puolustamaan paikan KT siirtyy keskelle hyökkäämään ja torjumaan paikan H noston jälkeen nelospaikalle hyökkäämään ja torjumaan paikan Y noston jälkeen hyökkää 2-paikalta ja jää torjumaan sinne ellei sovita vaihtoa 4-p H:n kanssa paikan Y siirtyy 6-paikalla hyökkäämään (harvinainen vielä C-ikäisissä) paikan KT siirtyy noston jälkeen 5-paikalle puolustamaan ja varmistamaan.

18 ASSARIN 6-TILANNE(vastaanotto) paikan Y, 5-paikan KT ja 4-paikan Y nostavat pallon 2. 2-paikan KT valmiina ottamaan ihan lyhyet, jos pallo tulee juoksulinjalle hänen siirtyessään keskelle hyökkäämään 3. 3-paikan H siirtyy syötön jälkeen 2-paikalle hyökkäämään 4. 1-paikan Y siirtyy 6-paikalla puolustamaan/ hyökkäämään noston jälkeen paikan KT pysyy noston jälkeen 5-paikalla 6. assari () siirtyy 1-paikalle passin suoritettuaan.

19 ASSARIN 6-TILANNE(vastaanoton jälkeinen tilanne) 1. assari siirtyy passaamaan rajan puolelta paikalle. assin jälkeen siirtyy 1-paikalle puolustamaan paikan KT siirtyy keskelle hyökkäämään ja torjumaan paikan H noston jälkeen 2-paikalle hyökkäämään ja torjumaan paikan Y noston jälkeen hyökkää 4-paikalta 5. 1-paikan Y siirtyy 6-paikalla hyökkäämään (harvinainen vielä C-ikäisissä) paikan KT pysyy noston jälkeen 5-paikalla.

20 ASSARIN 5-TILANNE(vastaanotto) paikan KT, 6-paikan Y ja 3-paikan Y nostavat pallon 2. 4-paikan KT valmiina ottamaan ihan lyhyet, jos pallo tulee juoksulinjalle hänen siirtyessään keskelle hyökkäämään 3. 3-paikan Y siirtyy noston jälkeen nelospaikalle hyökkäämään 4. 2-paikan hakkuri lyö 2-paikalta paikan Y pysyy 6-paikalla puolustamassa / hyökkäämässä 6. 1-paikan KT siirtyy noston jälkeen 5-paikalle noston jälkeen 7. Jos nosto on epävarma, 2-paikan hakkuri voi tulla nostamaan pallon, jolloin joko 3- paikan Y tai 1- paikan KT siirtyy syrjään.

21 ASSARIN 5-TILANNE(vastaanoton jälkeinen tilanne) 1. assari siirtyy passaamaan rajan puolelta paikalle. assin jälkeen siirtyy 1-paikalle puolustamaan paikan KT siirtyy keskelle hyökkäämään ja torjumaan paikan Y noston jälkeen nelospaikalle hyökkäämään ja torjumaan paikan H hyökkää 2-paikalta paikan Y pysyy 6-paikalla ja valmiina hyökkäämään kutosesta (harvinainen vielä C- ikäisissä) paikan KT siirtyy noston jälkeen 5-paikalle puolustamaan ja varmistamaan.

22 UOLUSTUS Lyönnin puolustus aina keskelle kenttää Helpot lyönnit ja kaikki muut toimituspallot ohjataan verkolle passarit tulee opettaa pyytämään helpot pallot verkolle Ison passin tulee pudota ennen antennia alas passi saa mieluusti olla vajaa, mutta ei saa mennä antennin yli. UOLUSTUSASENTO KOKO ALLON AJAN! ALUU RASTEILLE! assarin puolustaessa pallon 3 m sisäpuolelle etukentän KT käy passaamassa pallon joko 2 tai 4- paikalle. assari huutaa selkeästi, että ASSI, jolloin KT:jat (ja muut) voivat reagoida. Jos pallo nostetaan 3m ulkopuolelle, päävastuu passista on 5-paikalla olevalla KT:lla, joka passaa joko 6-paikalle 3 metriin, 4-tai 2-paikalle. Myös 6-paikan pelaajaa pitää olla valmiina passaamaan, jos pallo tulee lähelle. Kempeleen MINÄ Lentopallo huuto!! C-pojat

23 TORJUNTAELAAMINEN HUUTO VASTAANOTTOA VASTAAN MIINUS HUUTO! Taktiikat HUUTO vastaanottoa vastaan: 1. Kun vastaanotto irtoaa verkolta ( huuto ) - laidat ottavat askeleen laitoihinsa ( perustaktiikka puretaan ) ja torjujat laskevat kätensä alas. - laitetaan raja kiinni ja tehdään pari torjunta. - HUOM! Oltava valmiina kaventamaan keskelle jos tulee IE ja kun passi tulee pitkään matkaan. - ETUASSARITILANTEISSA VALMIUS KOLMEN TORJUNNAN TEKEMISEEN. 2. Vastaanottopaikan vaikutus torjuntapelaamiseen: - pitkän matkan passiin laitatorjuja kaventaa laidasta sisään. Tämä erityisesti silloin kun tiedetään vastustajan passarin passikaarten pituus. 3. Miinus nostolla emme hyppää torjumaan (valmius kuitenkin 2 ja 3-paikan pelaajalla, jos passi sattuu lipsahtamaan huipuksi)

24 TORJUNTA - UOLUSTUS VIISTO KIINNI: - Laitatorjujan laidan puoleinen käsi pallon kohdalla - Vapaa verkko hakee jujut -keskitorjujan takana 2,5 metrissä pysähtyneenä, kun hyökkääjän käsi osuu palloon! - rajapuolustaja hieman irti sivurajasta ja rajan puoleinen jalka hieman edessä. Hakee jujut ihan torjunnan vierestä. - Jyrkän viiston puolustaja lukee torjunnan sektorin siten että näkee pallon torjunnan vierestä -Kuutospaikka pelaa keskellä takana siten että puolustajilla on tasaiset välit toisiinsa, tai askeleen pitkän kulman puolelle painottaen tai askeleen lyhyen kulman puolelle painottaen. Kuutospaikka puolustaa torjunnan välin, ja jos torjunta tiivis, otetaan aikaisemman ohjeen mukaan sovitusti.

25 TORJUNTA - UOLUSTUS RAJA KIINNI: -Laitatorjujalla keskikentän puoleinen käsi pallon kohdalle - rajapuolustaja n 5 metrissä valmiina puolustamaan jujut ja torjunnasta kimpoavat pallot - ei sivurajalla, vaan liikkuneena kentän keskustaa kohti. - 4 paikan pelaaja puolustaa jyrkän viisto lyönnin - 5 paikan puolustaja puolustaa lyönnin pitkään kulmaan - 6 paikka sijoittuu keskelle kenttää siten että voi helposti hakea ykköspaikalle lyödyt kaaripallot/ kimmonneet

26 TERMINOLOGIAA TORJUNNASSA ASKELSARJAT YKKÖNEN : sivuaskel jossa liikutaan ulommalla jalalla työntämällä ja menosuunnan puoleinen jalka pysäyttää sivuttaisliikkeen. KAKKONEN: ristiin viereen (askel ristiin pidemmälle kuin ykkösellä). KOLMONEN: avaus > ristiin viereen. onnistushetkellä varpaiden tulee osoittaa keskirajalle. Kädet verkon yli suoraan. Ei kalasteta eli heitetä käsiä sivulle. Raja kiinni: Estetään laitahyökkääjää lyömästä rajalle. Tällöin laitatorjujan kentän puoleinen käsi on vastustajan lyöntikäden kohdalla torjumassa. Raja auki eli viisto/juntta kiinni: Estetään laitahyökkääjää lyömästä viistoon. Tällöin laitatorjujan rajan puoleinen käsi on vastustajan lyöntikäden kohdalla torjumassa.

27 TORJUNTA TAKTIIKAT LUKEVA TORJUNTA ERUSLUKEVA TORJUNTA (L) ON KAIKEN ERUSTA -erusryhmityksessä laitatorjujat lähtevät n. 1.5m sivurajasta ja keskipelaaja seisoo kentän halkaisijalla -Torjunta liikkuu vasta sen jälkeen kun nähdään minne passi menee -- katseen kohdistaminen ( allo passarin kädet pallo hyökkääjä ) TAKAASSARI TILANTEET: Tästä perusmuodostelmasta reagoidaan noston laatuun KT liikkuu kohti laitaa vasta sitten, kun näkee, että kumpaan laitaan passi menee. Tavoite on tehdä tiivis paritorjunta. uolustajat ovat lähtöpaikoillaan rasteilla. 1 ja 5-paikan pelaajien tehtävänä ryömiä passarin jujut ylös, joten valmius aina oltava siihen. Kuutonen on kentän halkaisijalla rastilla. Hakee pitkät passarin jujut. Rastit: 1.5m sivurajasta, 2.5m takarajasta. Keskellä 1.5m takarajasta, kentän halkaisijalla. Rasteille liikutaan aina pallon ollessa toisella puolella.

28 AINOISTE 4 ( 4 ) Etupassaritilanteet: -Syötöllä ohjataan passari pelaamaan keskeltä nelospaikalle (yleensä syöttö 1-puolelle toimii näin) - oma 4- paikan torjuja sijoittuu ykköshyökkääjän eteen (on päätorjuja ykköshyökkäystä vastaan) ja keskitorjuja pelaa vieressä (lyhentää matkaa nelospaikan hyökkäystä torjumaan) - kaikki pelaavat lukemalla - torjujien on puhuttava puolustajien kanssa esim. siitä kuka hakee jujut torjunnan vierestä. ääsääntöisesti 5-paikan pelaajaa hakee nelospuolelta jujut. 2-paikan hakkuri/passari hakee jujut torjunnan takaa eli siirtyy heti pois verkolta kun huomaa, että passi tulee keskelle. -1-paikan hyökkäys ei ole uhka, joten siihen ei panosteta juurikaan. Torjutaan siitä kohtaa, mihin ehditään liikkua.

29 TORJUNTA - UOLUSTUS YKKÖSHYÖKKÄYSTÄ VASTAAN: -Etupassari tilanteessa - viitospaikan pelaaja hakee jujun + torjunnasta kimpoavan pallon lähtöpaikka n.4 metrissä - kuutonen pelaa keskellä takana ja tehtävänä on hakea takakentälle kimpoavat pallot -Ykköspaikan pelaaja sijoittuu n.5 metriin ja puolustaa kääntölyönnin joka voi tulla jos torjunta sijoittuu liian laitaan HUOM! Jokaisen pelaajan on reagoitava jos vastustaja pelaa ykköshyökkäystä, myös oman kakkospaikan pelaajan! - näiltä paikoilta siirrytään laitahyökkäyksen puolustus muotoon jos nopeaa hyökkäystä ei pelata

30 TORJUNNAN KAVENTAMINEN allon noustessa lähelle kakkospaikkaa tulee oman kakkospaikan torjujan (, H) huomioida passin pituus ja KAVENTAA sivuaskeleella sisään torjunta paikkaa. Tämä sen vuoksi että yleensä ns. pitkän matkan passi jää hieman vajaaksi. Asia on sama pallon noustessa nelospuolelle.

31 3 -METRIN HYÖKKÄYKSEN TORJUNTA 1 -paikalta UOLUSTUS Tärkeää on kylmäpäisyys. Annamme vastustajan lyödä rajapuolelle, ellei ole erityistä syytä sulkea tilaa. 5-paikan pelaajan tulee olla rajasta irti ja oikeassa asennossa. 6-paikka voi sovitusti ottaa yhden askeleen rajalle päin. Muuten paikka halkaisijalla säilyy. Erittäin tärkeää että vapaa verkkopelaaja liikkuu tarpeeksi pitkälle ja TODELLA ottaa jujut ja kimpoavat pallot ja näin helpottaa puolustamista. Kun passi on kaukana ( esim. 4 metrissä ) emme torju ollenkaan vaan puolustamme lyönnin. On siis opittava arvioimaan vastustajan passin laatu. Kun ottelu on alussa voimme rakentaa muutaman kerran ns. ansan, eli annamme kaverin lyödä tyhjältä ( kun tiedämme että hakkuri on epävarma ). Tällöin verkkopelaajat ottavat lyhyet pallot.

32 ALOITUS SYÖTTÖ FILOSOFIANA: Suunnattu syöttö on vaikea syöttö Lyhyen syötön tavoitteita ovat: 1. Ottaa vauhti pois etupelaajalta/ laittaa etupelaaja liikkumaan taaksepäin kiire hyökkäämään 2. akottaa keskipelaaja nostamaan vaikea hyökätä keskeltä oman VO:n jälkeen 3. Ohjata vastustajan passari pelaamaan haluttuun suuntaan peliä Erityisen huolellinen on oltava kun: - Aikalisän jälkeen - Ässäsyötön jälkeen - Kun on tehty useampi piste ja paine on vastustajalla - Tilanteen ollessa tasainen yli 20 pisteen - Huom! Huolellisuus EI saa tarkoittaa syötön muuttamista helpommaksi eikä muuttaa syöttöön valmistavia rutiineja.

33 ALOITUS SYÖTTÖ elaajien pitää oppia syöttämään sinne, mihin valmentaja pyytää syöttämään. Kuvassa näkyy syöttäminen 1, 5, 4, -ja 2-paikoille. Valmentaja näyttää sormilla, mihin syötetään Tai jos muuten sovitaan, niin sitten pelaajan pitää itse syöttää sinne, mikä on järkevää siinä tilanteessa. Jos ei tiedä, niin kysyy tai sitten syöttää 1-paikalle, jolloin passarin peli on vaikeampaa. Aloitusyöttö suoritetaan niin kauan alakautta, että yläkauttasyöttö toimii kohtuu varmasti. Emme halua antaa ilmaisia pisteitä vastustajalle. Yläkauttaleija ja hyppysyöttö harjoitellaan varmaksi kauden aikana. Syötön teho 35% ( ässät+ vaikeat + huuto nostot --- virheet = teho )

34 assarin nouseminen verkolle 1- paikalta helpon pallon tilantessa uolustustilanne. Takapassari tilanne. Kun huomataan, että toiselta puolelta on tulossa helpon pallon peluu. assari lähtee liikkeelle kohti etukenttää ja huutaa, että helppo pallo, jolloin 6- paikan (Y) siirtyy kohti 1-paikkaa 5 paikan (KT) pelaajaa siirtyy kohti 6 paikkaa Nämä 2 pelaajaa toimittaa takakentälle toimitetut pallot passarille. Etukentän pelaajat ottavat 3m viivan sisäpuolelta pallot ja nostavat passarille. Selkeät huudot ja korkeat pallot, jotta helpon näköistä olisi tämä. Vastustaja toimittaa pallot erityisesti 1-ja 2-paikalle (kuten mekin samassa tilanteessa) niin 2 ja 6- paikan pelaajat pitää olla hyvin aktiivisia. assari pitää olla kuitenkin valmiina nostamaan, jos tulee omalle juoksulinjalle.

35 allon toimittaminen toiselle puolelle kun ei pystytä hyökkäämään. Aina ei pallo nouse hyvin eikä päästä hyökkäämään. Tällöin pitää toimittaa pallo varmasti toiselle puolelle. allo toimitetaan silloin 1 ja 2 paikan lähettyville, jotta voimme häiritä vastustajan passarin peliä. Voi heittää pahempiakin. Myös löysät lyönnit lyödään 1 paikan perälle eikä koskaan 5-paikalle. Sellainen vapaus kuitenkin annetaan, että välillä voidaan olla ovelia esim. jos tiedetään, että 5 paikalla on epävarma pelaaja. Silloin heitetään pallo sinne pahana. Saa käyttää oveluutta, mutta vältetään turhia virheitä. Myös ihan keskellä kenttää on monesti tyhjää, jos pallon saa siihen matalana toimitettua. Takakentän pelaaja toimittaa pallon verkon yli eikä etukentän pelaaja, sillä takakentän pelaaja näkee paremmin, mihin kannattaa laittaa. Ei tule törmäyksiä.

36 VARMISTAMINEN 6-paikan Y ja 3-paikan KT lähellä. 6-paikan pelaajaa siirtyy varmistamaan tulleessaan 3m hyökkäykseen 6-paikalla -> lyhyt matka varmistaan joko 4, 3 tai 2- paikalle. 5-paikan KT siirtyy takakentälle varmistamaan. assari varmistaa 3m viivan lähellä Kempeleen Lentopa lo C-pojat Varmistaminen on joukkuesuoritus johon kaikkien on osallistuttava. Keskeinen asia varmistamisessa on se hetki jolloin oma hyökkääjä on lyömässä palloa. Varmistajien tulee olla tällöin: A) ysähdyksissä B) Valmiusasennossa C) KATSEEN TULEE OLLA TORJUNNAN KÄMMENISSÄ 6- paikan pelaajaa (KT) HUUTAA varmistus, kun passi lähtee laitaan. Kaikki reagoivat siihen ja siirtyvät omalle varmistuspaikalle katse torjujien kämmenissä.

37 Hyökkääminen - iskulyönti Nelospaikalta aluksi opetellaan lyömään korkeasta passista joko viistoon tai rajaan. Monipuolisesti pitää yrittää lyödä ettei aina samalla. Taidon karttuessa passia voidaan yrittää laittaa nopeammassa temmossa 4-paikalle. Vältetään suoraan 5-paikalle lyöntiä. Keskipaikalta lyödään aluksi 1m hyökkäyksiä niiden kanssa, jotka eivät ole vielä keskipeliä pelanneet. 3 askeleen vauhdiotto opeteltava, jolloin lähdetään liikkeelle kun pallo passarilla. Taitojen karttuessa pateria ja siirtoa opetellaan ja käytetään peleissä. 2-paikalta lyödään joko isoa laidasta tai takametriä. 1 ja 6-paikalta lyödään 3m hyökkäyksiä isoista passeista ja taitojen karttuessa nopeampaa. Monipuolinen lyöntivalikoima kannattaa opetella.

38 Hyökkääminen - jujut On tilanteita, milloin ei kannata lyödä täyttä vaan silloin on paras tilanne laittaa juju. Juju laitetaan yhdellä kädellä iskulyöntiliikkeen tapaisesti peittäen tarkoitusperä mahdollisimman myöhään. Juju kannattaa laittaa joko keskitorjujan taakse (paras paikka, jolloin sekä 4-paikan jujun hakija on poissa lyönnistä, jos pallo nousee) TAI sitten ihan rajalla, jolloin pääsääntöisesti passari sen nostaa. Totta kai ihan keskellä kenttää on paikka ns. rullalyönnille, mutta siihen tarvitaan taitoa, joka karttuu vuosien kuluessa. Myös rullalyönti 1-nurkkaan on hyvä ratkaisu. Uutena jujuja on kova juju, jossa kovilla sormilla painetaan palloa alemmassa lyöntiliikkeen seurauksena. Sama tilanne myös 2-paikalta hyökätessä. Keskipelaajan hyökätessä paras juju paikka on nelospaikan kohdilla, jos 4 paikan pelaaja tulee torjumaan. Muuten juju laitetaan torjunnan taakse.

39 Hyökkääminen passarin auttaminen Vastaanottotilanteessa voimme HUUTAA hyökkääjien toimesta, että kaksi, kun kakkospaikan pelaajaa on valmiina lyömään palloa. assari tekee itse ratkaisunsa kuitenkin, sillä oletamme, että hyvän noston jälkeen KAIKKI pelaajat ovat valmiina hyökkäämään. uolustuspelaamisen jälkeen ELAAJAT HUUTAVAT myös oman paikkansa, jotta passari tietää, kun on valmiina hyökkäämään. Kuitenkin passari tekee itse ratkaisunsa eikä anna huudon vaikuttaa passin suuntaan ELLEI valmentajalta ole tullut selkeää ohjetta, että kuunnellaan huutoja. 4-paikka = neljä, 2- paikka = kaksi, 1-paikka = yksi, 6-paikka = kuusi. Myös keskipelaaja voi haluta passia huutamalla esim. metri, jolloin pelataan metriä. Kuvioita pelatessa esim. on sovittu, että heitetään takametri 2-paikan pelaajalla ja pallo nousee huonosti niin 2-paikan pelaaja huutaa RIKKI elikkä silloin voi heittää ison 2-paikalle, koska takametrin peluu ei onnistu.

40 ASSARIN 1- TILANNE (syöttö ja torjunta) On hyvä opettaa se mikä merkitys on sillä kun syötetään ristikkäiseen kulmaan pelaajien väliin! -> tarkoittaa sitä, että mitä enemmän joutuu liikkumaan nostaja, sitä epävarmempi on nosto. Syöttämistä tulee harjoitella molemmista kulmista 1. Syöttö 2-paikalle ja torjunta 4 - Oma 4-paikan pelaaja lukee, että onko vastustajan 2-paikan pelaajalla vielä mahdollisuus hyökätä hyvästä temmosta 2. Syöttö 4/5- puolelle,torjunta L, painottaen kakkospaikalle. Luettava onko etupelaaja pois hyökkäyksestä oman VO:n jälkeen.

41 ASSARIN 6 TILANNE (Syöt.+tor.) 1.Syöttö 2- puolelle, - torjunta ERUS LUKEVA - koska selän takaa tulevasta VO:sta passarit pelaavat usein vähän keskelle ja paljon laitoihin. 2. Syöttö 4/5- puolelle - torjunta 4 - koska usein passarit pelaa ykköshyökkäyksen, kun vastaanotto 4/5-puolelta

42 ASSARIN 5- TILANNE (Syöt.+tor.) 1. Syöttö 2- paikalle - torjunta 4 - koska selän takaa tulevasta VO:sta passarit pelaavat usein vähän keskelle ja paljon laitoihin. 1. Syöttö 4/5 paikalle - torjunta ERUSLUKEVA - Lukemalla siksi, että varsinkin syöttö 4- paikalle häiritsee kt:n juoksulinjaa, joten keskihyökkäyksiä pelataan vähemmän, tai ainakin se on paljon vaikeampaa

43 ASSARIN 4- TILANNE (Syöt.+tor.) 1.Syöttö 2-paikalle - Torjunta ERUSLUKEVA passarin etupuolelle - VO:n paikasta johtuen tulee vähän ykköstempoa ja usein passari pelaa nelospaikalle varsinkin jos vastaanotto on verkon päällä, josta on vaikea pelata 1- paikalle. Eli torjunta painottuu 4-paikalle ellei 3m hyökkäys paha. 2.Syöttö 5- paikalle, torjunta 4 - syöttö häiritsee nelospaikan hyökkäystä VO:n paikka houkuttelee passaria pelaamaan ykköstempoa 3. Syöttö 4- paikalle lyhyenä - Torjunta ERUSLUKEVA

44 ASSARIN 3- TILANNE (Syöt.+tor.) 1.Syöttö 2-paikalle - Torjunta ERUSLUKEVA passarin etupuolelle - tässä pitää yleensä torjua nimenomaan 1-paikalle suuntautuva lyönti ykköstemmosta (huomaa kt:n juoksulinja) 2.Syöttö 4/5-puolelle, torjunta 4 3. Jos torjuntataktiikkana ERUSLUKEVA, ja passi menee ykköspaikalle, niin torjujat eivät ryntää kohti laitaa, vaan torjuvat 1-paikan hyökkääjältä rajun viiston pois ja takakentällä 5- ja 6-paikan puolustajat puolustavat vierekkäin siten, että 5-paikan pelaaja siirtyy 1,5-2 metriä sivurajasta sisäänpäin, jottei puolustajien väliin voi lyödä

45 ASSARIN 2 TILANNE (Syöt.+tor.) 1. Syöttö kakkospaikalle ja torjunta 4 / ERUSLUKEVA ( passarin taidosta pelata ykköshyökkäystä riippuen ) - tässä rotaatiossa tärkeää lukea passarin jujua, koska tässä passarit pelaavat yleisimmin sitä (ovat valmiiksi omalla paikallaan ja ykköshyökkääjille vaikeaa passata, koska lähtevät nelosrajalta). 2. Syöttö 5- paikalle, torjunta 4 3. Syöttö lyhyenä 4 paikalle - torjunta ERUSLUKEVA jos KT-lla tapana nostaa pallo, muuten 4

46 Lisäsivut

POIKIEN ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS B - POJAT

POIKIEN ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS B - POJAT POIKIEN ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS B - POJAT Yhteishenki Miesten maajoukkue 2011 VASTAANOTTOHYÖKKÄYS Tavoitteen tulee olla mahdollisimman virheetön vastaanottohyökkäys. On ensiarvoisen tärkeää

Lisätiedot

PERUSPUOLUSTUS (2 tai 4-paikkaa vastaan)

PERUSPUOLUSTUS (2 tai 4-paikkaa vastaan) PERUSPUOLUSTUS (2 tai 4-paikkaa vastaan) - Laidassa kahden torjunta - (mikäli vain yksi torjuja, keskipelaaja hakee jujut torjunnan takaa) - rajapuolustaja siirtyy lähtöpaikasta taaemmaksi rajalle (mitä

Lisätiedot

Lentopallon kutospelin sijoittumisohjeet

Lentopallon kutospelin sijoittumisohjeet entopallon kutospelin sijoittumisohjeet Käytännön vinkkejä harrastepelaajille, laatinut etri Ikonen 2017 Seuraavilla sivuilla on esitetty vinkkejä sellaiseen varsin yleiseen pieneen puutteeseen, joka harrastepelaajien

Lisätiedot

POIKIEN ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS C - POJAT

POIKIEN ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS C - POJAT POIKIEN ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS C - POJAT Yhteishenki Miesten maajoukkue 2011 SISÄLTÖ 1.SÄÄNNÖT 2.FAKTOJA 3.PELIFILOSOFIA 4.PELITAPA 5.TESTAUS 6.FYYSISET HARJOITTELUOHJEET ALUE SM KISOJEN SÄÄNNÖT

Lisätiedot

POIKIEN MAAJOUKKUEIDEN PELIKIRJA 13-18 VUOTIAIDEN POIKIEN POLKU NUORTEN MAAJOUKKUEESTA MIESTEN MAAJOUKKUEEN PORTEILLE 13.8.2013

POIKIEN MAAJOUKKUEIDEN PELIKIRJA 13-18 VUOTIAIDEN POIKIEN POLKU NUORTEN MAAJOUKKUEESTA MIESTEN MAAJOUKKUEEN PORTEILLE 13.8.2013 OIKIEN MAAJOUKKUEIDEN ELIKIRJA 13-18 VUOTIAIDEN OIKIEN OLKU NUORTEN MAAJOUKKUEESTA MIESTEN MAAJOUKKUEEN ORTEILLE 13.8.2013 Yhteishenki Miesten maajoukkue 2011 ELAAMISEMME LYHYT OIMÄÄRÄ Suomen maajoukkue

Lisätiedot

KUUDELLA PELAAMINEN. Kuudella pelaamisen opettelu. Pertti Honkanen

KUUDELLA PELAAMINEN. Kuudella pelaamisen opettelu. Pertti Honkanen KUUDELLA PELAAMINEN Kuudella pelaamisen opettelu Pertti Honkanen Avain asiat KOLME VERKOLLE KOLME TAAKSE KESKIPASSARI VASTAANOTTO,etu ja takapelaajien vastuut OMA SYÖTTÖVUORO - Kuutonen edessä pelaaminen

Lisätiedot

Valmennuksen Linjaukset 2010. Pelitaktiikka

Valmennuksen Linjaukset 2010. Pelitaktiikka Valmennuksen Linjaukset 2010 elitaktiikka Salon Viesti Lentopallo Toiminnan linjaukset Lajivalmennuksen linjaus Fyysisen valmennuksen linjaus Viesti 2013 Visio / Strategia Toimintasuunnitelma Taktiikkalinjaus

Lisätiedot

(ALUE)VALMENNUKSEN LINJAUS C / B-B ISILLE POJILLE SÄÄNNÖT FAKTOJA PELIFILOSOFIA PELITAPA TESTAUS FYYSISET HARJOITTELUOHJEET

(ALUE)VALMENNUKSEN LINJAUS C / B-B ISILLE POJILLE SÄÄNNÖT FAKTOJA PELIFILOSOFIA PELITAPA TESTAUS FYYSISET HARJOITTELUOHJEET (ALUE)VALMENNUKSEN LINJAUS C / B-B IKÄISILLE ISILLE POJILLE SÄÄNNÖT FAKTOJA PELIFILOSOFIA PELITAPA TESTAUS FYYSISET HARJOITTELUOHJEET 09.03.2008 1 SÄÄNNÖT T ALUE SM-kisoissa (kehittävät t pelaamista) C

Lisätiedot

Säännöt pähkinänkuoressa

Säännöt pähkinänkuoressa Säännöt pähkinänkuoressa Lentopallossa pyritään "tappamaan" pallo vastustajan kenttään ja toisaalta pitämään sitä elossa omalla kenttäpuolella. Pisteen voi hankkia myös lyömällä pallo vastustajan torjunnan

Lisätiedot

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA D -IKÄISTEN HARJOITTELUA VERYTTELYT niveljumppa Erityisen tärkeitä kaikki käsien heilautukset, olkapäiden rentouden kehittämiseen paljon aikaa. Matkitaan rennosti iskulyönnin käsien vientiä ylös ja liikettä

Lisätiedot

Sisältö. 1. Säännöt 2. Pelin kulku 3. Osa-alueet 4. Beach volleyn ja lentopallon erot

Sisältö. 1. Säännöt 2. Pelin kulku 3. Osa-alueet 4. Beach volleyn ja lentopallon erot BEACH VOLLEY -OPAS Sisältö 1. Säännöt 2. Pelin kulku 3. Osa-alueet 4. Beach volleyn ja lentopallon erot Beach volleyn säännöt 1/2 Pelataan 2vs2, ei vaihtopelaajia eikä valmentajaa pelin aikana. Kenttä

Lisätiedot

TYTTÖJEN MAAJOUKKUEIDEN PELIKIRJA 13 18 VUOTIAIDEN TYTTÖJEN POLKU NUORTEN MAAJOUKKUEISTA NAISTEN MAAJOUKKUEEN PORTEILLE 13.8.2013

TYTTÖJEN MAAJOUKKUEIDEN PELIKIRJA 13 18 VUOTIAIDEN TYTTÖJEN POLKU NUORTEN MAAJOUKKUEISTA NAISTEN MAAJOUKKUEEN PORTEILLE 13.8.2013 TYTTÖJEN MAAJOUKKUEIDEN PELIKIRJA 13 18 VUOTIAIDEN TYTTÖJEN POLKU NUORTEN MAAJOUKKUEISTA NAISTEN MAAJOUKKUEEN PORTEILLE 13.8.2013 HARJOITTELUN FILOSOFIA 1. Lentopallo on urheilua!! - Lentopallo on fyysisesti

Lisätiedot

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI Taso 1 Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI 1. Heitä pallo, tee 1 sormilyönti ja ota koppi x 10 3. Heitä pallo, tee 2 sormilyöntiä ja ota koppi x 10 5. Heitä pallo, tee 3 sormilyöntiä ja ota

Lisätiedot

LENTOPALLON PERUSTEKNIIKOITA

LENTOPALLON PERUSTEKNIIKOITA LENTOPALLON PERUSTEKNIIKOITA Sormilyönti (passi) o liike nopeasti pallon alle, lantio pallon alle o juoksuvauhdin pysäytys, tasapainoinen asento, toinen (oikea) jalka hiukan eteen: pienellä askeleella

Lisätiedot

ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS C-TYTÖT

ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS C-TYTÖT ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS C-TYTÖT 1/2017 TÄRKEITÄ TAITOJA PELIN KANNALTA Kova hyökkäys (fyysiset ominaisuudet ja hyvä suoritustekniikka) Yleinen pallokontrolli Laadukas vastaanotto ja puolustus

Lisätiedot

TYTTÖJEN ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS C - TYTÖT

TYTTÖJEN ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS C - TYTÖT TYTTÖJEN ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS C - TYTÖT 13.8.2013 HARJOITTELUN FILOSOFIA 1. Lentopallo on urheilua!! - Lentopallo on fyysisesti vaativa laji jossa vaaditaan nopeaa tilannetajua ja älyä (mihin

Lisätiedot

Höntsylentopallon perusteita, vähän pidempi versio (kohti semi-vuoroja)

Höntsylentopallon perusteita, vähän pidempi versio (kohti semi-vuoroja) Höntsylentopallon perusteita, vähän pidempi versio (kohti semi-vuoroja) IV 10.10.2018 Tässä oppaassa kuvataan joitakin perusasioita, jotka on hyvä tietää pelattaessa lentopalloa Höntsyn vuoroilla. Suurin

Lisätiedot

ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS C-POJAT

ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS C-POJAT ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS C-POJAT 1/2017 TÄRKEITÄ TAITOJA PELIN KANNALTA Kova hyökkäys (fyysiset ominaisuudet ja hyvä suoritustekniikka) Yleinen pallokontrolli Laadukas vastaanotto ja puolustus

Lisätiedot

Peli-idea puolustuspeli. Hyökkäysalueella puolustaminen (muoto)

Peli-idea puolustuspeli. Hyökkäysalueella puolustaminen (muoto) Peli-idea puolustuspeli Hyökkäysalueella puolustaminen (muoto). - Jätä hieman vapaaksi vastustajan puolustuslinjan pelaajia, houkuttele syöttämään, prässää nopeasti ja samanaikaisesti! Peli-idea puolustuspeli.

Lisätiedot

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE.

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. PuMu D-TYTÖT 2013 Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. Onko 1-tilanne, 2-tilanne, 3-tilanne, 1-3-tilanne, 2-3-tilanne, ajolähtö

Lisätiedot

Koululentistä ikäluokittain

Koululentistä ikäluokittain Koululentistä ikäluokittain AT OK U L 56 MALLIOPPITUNNIT Välineet: vat lyhyempiä PALLOT EMPUT noin 15 min Heitot tehdään omalla pallolla tai vuorotellen parin kanssa: pomppua) Tehdään noin 1015 kertaa

Lisätiedot

Sininen Nopea Katse Vaihto Punainen Kesto

Sininen Nopea Katse Vaihto Punainen Kesto Maalintekoa Sininen oma kuljetus syötä itselle ennen merkkiä. Nopea käännös yksi kosketus katse kohteeseen hae tyhjätila, maalivahdinliike. Katse palloon lauo liike perään, irtopallot maaliin. Haetaan

Lisätiedot

Lentopallon katsojan opas

Lentopallon katsojan opas Lentopallon katsojan opas Anu Laakso ja Suomen Lentopalloliitto 2009 Päivitetty 2016 Tekstien käyttäminen tai osittainenkin lainaaminen vain Lentopalloliiton luvalla. Tämän oppaan tarkoituksena on kertoa

Lisätiedot

(ALUE)VALMENNUKSEN LINJAUS C / B- IKÄISILLE POJILLE SÄÄNNÖT FAKTOJA PELIFILOSOFIA PELITAPA TESTAUS FYYSISET HARJOITTELUOHJEET 2.4.

(ALUE)VALMENNUKSEN LINJAUS C / B- IKÄISILLE POJILLE SÄÄNNÖT FAKTOJA PELIFILOSOFIA PELITAPA TESTAUS FYYSISET HARJOITTELUOHJEET 2.4. (ALUE)VALMENNUKSEN LINJAUS C / B- IKÄISILLE POJILLE SÄÄNNÖT FAKTOJA PELIFILOSOFIA PELITAPA TESTAUS FYYSISET HARJOITTELUOHJEET 2.4.2016 1 SÄÄNNÖT ALUE SM-kisoissa (kehittävät pelaamista) C POJAT 1. Ala

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1

LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1 LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2. OPETUSKESKUSTELU: OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

RYHMITYS FJK B PELITAPA, RYHMITYS 4 4 2

RYHMITYS FJK B PELITAPA, RYHMITYS 4 4 2 RYHMITYS 4 4-2 FJK B PELITAPA, RYHMITYS 4 4 2 KÄYNNISTÄMINEN (tarkoitetaan vaihetta, jossa peli käynnistetään maalivahdilta) Pyritään avaamaan peliä lyhyellä -> toppareille / AKK:lle, jos mahdollista (vastustajia

Lisätiedot

OL = Oikea laita VL = Vasen laita 10 = Piilokärki K = Kärki. OL = xxx VL = xxx 10 = xxx K = xxx

OL = Oikea laita VL = Vasen laita 10 = Piilokärki K = Kärki. OL = xxx VL = xxx 10 = xxx K = xxx TERMIT: MV = Maalivahti OP = Oikea puolustaja VP = Vasen puolustaja KK = Keskikenttä OL = Oikea laita VL = Vasen laita 10 = Piilokärki K = Kärki AVAUSKOKOONPANO: MV = xxx OP = xxx VP = xxx KK = xxx Vaihtomiehet:

Lisätiedot

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT pallotemput

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT pallotemput 92 A KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT TEKNISET TAIDOT pallotemput yleistä pallotaitavuutta ja -silmää kehittäviä vaikeutuvat temput motivoivat mahdollista harjoitella erilaisilla

Lisätiedot

VALMIUSASENTO SEISTEN vasen jalka hieman oikean jalan etupuolella jalkaterät hartian leveyden verran erillään sivusuunnassa jalkaterät ovat hieman

VALMIUSASENTO SEISTEN vasen jalka hieman oikean jalan etupuolella jalkaterät hartian leveyden verran erillään sivusuunnassa jalkaterät ovat hieman VALMIUSASENTO SEISTEN vasen jalka hieman oikean jalan etupuolella jalkaterät hartian leveyden verran erillään sivusuunnassa jalkaterät ovat hieman sisäänpäin kääntyneenä polvet hieman koukussa, paino molemmilla

Lisätiedot

Yhden pelaajan pallokontrollitemput

Yhden pelaajan pallokontrollitemput Taso 1 Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI Heitä pallo, tee 1 sormilyönti ja ota koppi 10 x Heitä pallo, tee 2 sormilyöntiä ja ota koppi 10 x Heitä pallo, tee 3 sormilyöntiä ja ota

Lisätiedot

Loimaan Korikonkarit Valmentajakerho Petri Kajander 13.4.2010

Loimaan Korikonkarit Valmentajakerho Petri Kajander 13.4.2010 Loimaan Korikonkarit Valmentajakerho Petri Kajander 13.4.2010 Aihe: Puolustus / joukkuepuolustus (pelaajavartiointi) Mikään puolustusmuoto ei toimi, jollei pelaaja osaa puolustuksen perustaitoja. Joukkuepuolustus

Lisätiedot

Lentopallon katsojan opas

Lentopallon katsojan opas Lentopallon katsojan opas Lentopallon katsojan opas Anu Laakso ja Suomen Lentopalloliitto 2009 Tekstien käyttäminen tai osittainenkin lainaaminen vain Lentopalloliiton luvalla. Tämän oppaan tarkoituksena

Lisätiedot

Pikaopas. ALOITA TÄSTÄ! Pelin tavoite: Valmistaudu taisteluun!! Riko kaikki vastustajasi kilvet ja hyökkää vielä kerran voittaaksesi

Pikaopas. ALOITA TÄSTÄ! Pelin tavoite: Valmistaudu taisteluun!! Riko kaikki vastustajasi kilvet ja hyökkää vielä kerran voittaaksesi ALOITA TÄSTÄ! Pelin tavoite: Riko kaikki vastustajasi kilvet ja hyökkää vielä kerran voittaaksesi pelin! Pikaopas Valmistaudu taisteluun!! Sekoita pakkasi. Ota 5 korttia pakkasi päältä. Älä katso niitä.

Lisätiedot

ULKOPELAAJIEN SIJOITTUMINEN NOLLATILANTEESSA

ULKOPELAAJIEN SIJOITTUMINEN NOLLATILANTEESSA ULKOPELAAJIEN SIJOITTUMINEN NOLLATILANTEESSA lukkari: (L) Korkea tolppa on tehokas kaikissa sarjoissa tenavista Superiin asti. Ole valmis hakemaan ykkösrajanäppi hyvää ykkösrajanäppiä ei voi hakea kukaan

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 90min 1

LIPPUPALLODEMO 90min 1 LIPPUPALLODEMO 90min 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

SEISAN 1(12) SEISAN. 1. Yoi

SEISAN 1(12) SEISAN. 1. Yoi SEISAN 1(12) Kuvien lähde: Gijomonkai ry:n katavideo Tekstien lähde: Shoko-Ryu kolleegio Shoko-Ryu vyokoevaatimukset (Lokakuu 2003 Tarkistettu versio helmikuu 2004 ) SEISAN 1. Yoi 2. Askel vasemmalla jalalla

Lisätiedot

SPL Tampere Haaviharjoitukset Marraskuu 2015 Pojat D13, 2003

SPL Tampere Haaviharjoitukset Marraskuu 2015 Pojat D13, 2003 SPL Tampere Haaviharjoitukset Marraskuu 2015 Pojat D13, 2003 SPL Tampere, haavitoiminta Painopistealueet Kaikilla Havainnointi (pää pyörii, löydä tila, ennakoi seuraava tilanne) Tilanteenvaihto (pallo

Lisätiedot

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT heittäminen - perusheitto

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT heittäminen - perusheitto 58 A KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT TEKNISET TAIDOT heittäminen - perusheitto kiinniottaminen - ilmasta - maasta vastakkaisuus -periaate painonsiirto takaa eteen pallo sormissa,

Lisätiedot

TORJUNTA TORJUNNAN KEHITTELY

TORJUNTA TORJUNNAN KEHITTELY TORJUNTA Torjunta on lentopalloilun ensimmäinen ja tärkein puolustusmuoto. Torjunnan tehtävä on peittää sovittu alue kentästä ja näin helpottaa takapelaajien kenttäpuolustusta. Torjunnalla voidaan myös

Lisätiedot

2.2. Puolustuspelimallit

2.2. Puolustuspelimallit 2.2. Puolustuspelimallit Puolustuksen perustaidot Sali 1.) Puolustusasento - matala, istuva asento - selkä suorana, pää polvien välissä jalat ja pää muodostavat kolmion - alempana kuin hyökkääjä Preparation

Lisätiedot

Merkkien selitykset: A1 = Pelaaja V = Valmentaja / hyvä pelaaja = Lyönti = Pelaajan liikkuminen (3) = Lyöntinumero

Merkkien selitykset: A1 = Pelaaja V = Valmentaja / hyvä pelaaja = Lyönti = Pelaajan liikkuminen (3) = Lyöntinumero NELINPELIN HARJOITUKSIA (-M MELLERI) Oheisissa nelinpelin harjoituksissa on aluksi harjoituksia, joissa pari harjoittelee valmentajan tai hyvän pelaajan kanssa. Tällöin vain yksi pari harjoittelee kerrallaan.

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU 21. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN

KILPAILUKUTSU 21. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN KILPAILUKUTSU 21. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN 20.-21.7.2013 Se yksi ja alkuperäinen istumalentopallon MARJOLA BEACH VOLLEY turnaus JO VUODESTA 1993 21. MARJOLA TURNAUS 2013 Tervetuloa

Lisätiedot

Paritekniikat Sanbon kumite

Paritekniikat Sanbon kumite Paritekniikat Sanbon kumite Sanbon kumitet ovat ensimmäiset paritekniikat, joissa aloitetaan tärkeimpien wadoryu periaatteiden harjoittelu. Näistä voidaan mainita mm. Nagasu, Inasu, Noru. Yleisesti nämä

Lisätiedot

ACK 8v8 Pelikirja

ACK 8v8 Pelikirja 1 ACK 8v8 Pelikirja 10.10.2016 8v8 yleistä Pelipaikkojen ja niiden tehtävien tiedostaminen Pelipaikkojen täyttäminen Ylivoiman luominen Tyhjän tilan käyttö Kenttätasapaino Pääajatuksena minä, sinä ja pallo

Lisätiedot

Hyökkääminen Pelin alueet

Hyökkääminen Pelin alueet Hyökkääminen Pelin alueet Alue 1 Pelin avaaminen sekä rakenteluvaihe Alue käytännössä vastustajan keskikenttäpelaajien etupuolella oleva alue Alue 2 Murtautumisvaihe Alue käytännössä vastustajan alimpien

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 90min 1

LIPPUPALLODEMO 90min 1 LIPPUPALLODEMO 90min 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

Coerver harjoitus 1: Pallonhallinta

Coerver harjoitus 1: Pallonhallinta Coerver harjoitus 1: Pallonhallinta Pelaajamuodostelma 1) Paikallaan juoksu pallo jalkojen välissä. (polvet hieman koukussa) 2) Tikkaus pallon syöttely jalkojen välissä mahd. nopeasti (kisa: lasketaan

Lisätiedot

Epäurheilijamainen virhe. Säännöt 2017 Sääntö 37

Epäurheilijamainen virhe. Säännöt 2017 Sääntö 37 Epäurheilijamainen virhe Säännöt 2017 Sääntö 37 37.1 Määritelmä 37.1.1 Epäurheilijamainen virhe on pelaajan tekemä kosketusvirhe, jossa erotuomarin näkemyksen mukaan: ei yritetä reilusti pelata palloa

Lisätiedot

Pelinopettaminen. Juniori KalPa ry PELAAMINEN PELAAMISTA TUKEVAT LAJITEKNIIKAT

Pelinopettaminen. Juniori KalPa ry PELAAMINEN PELAAMISTA TUKEVAT LAJITEKNIIKAT Pelinopettaminen Juniori KalPa ry PELAAMINEN PELAAMISTA TUKEVAT LAJITEKNIIKAT 2 TAVOITTEET ERI PELITILANTEISSA HYÖKKÄYSTILANTEET PUOLUSTUSTILANTEET 1. Maalinteko 1. Maalinesto 2. Tilan voittaminen 2. Riisto

Lisätiedot

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti.

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti. POLVIKONTROLLI Ohjelman tarkoitus on ennaltaehkäistä polvivammoja parantamalla polvikontrollia, tasapainoa, keskivartalon hallintaa, alaraajojen lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, koordinaatiota sekä hypyn

Lisätiedot

LANKAKERÄ NEULOMINEN

LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄLEIKKI Oppilaat seisovat luokassa ja heittelevät lankakerää ristiin rastiin. Ensimmäinen heittäjä sitoo langanpään sormeensa, heittää kerän seuraavalle. Tämä ottaa langasta

Lisätiedot

Peli-idea Hyökkäyspeli

Peli-idea Hyökkäyspeli Peli-idea Hyökkäyspeli Pelijärjestelmä 1-4-4-2 Niin paljon kuin mahdollista avataan peliä puolustuslinjasta-pelirohkeus! Nopealla pallonhallintapelillä yritetään löytää hyökkäyssuuntaan kääntynyt keskikenttäpelaaja

Lisätiedot

Muista että ketään ei ole kielletty toteuttamasta itseään joukkueen hyväksi.

Muista että ketään ei ole kielletty toteuttamasta itseään joukkueen hyväksi. 14 Tärkeitä on joka alueella: Aluepeli Näkökenttäpeli Kakkospallot Äänenkäyttö Liikkuminen ilman palloa Periksiantamattomuus Pallo liikkeelle yhdellä ja kahdella kosketuksella. Kavereiden auttaminen Taktiikan

Lisätiedot

Mailaote on perusasia, joka tulee opetella heti alusta alkaen oikein. Myöhemmin virheiden korjaaminen on vaikeampaa ja vie enemmän aikaa.

Mailaote on perusasia, joka tulee opetella heti alusta alkaen oikein. Myöhemmin virheiden korjaaminen on vaikeampaa ja vie enemmän aikaa. PERUSTEKNIIKKA MAILAOTE Mailaote on perusasia, joka tulee opetella heti alusta alkaen oikein. Myöhemmin virheiden korjaaminen on vaikeampaa ja vie enemmän aikaa. Tärkeitä ohjeita: - ranteen tulee olla

Lisätiedot

HJS E10 Sininen Kausi 2013-2014

HJS E10 Sininen Kausi 2013-2014 HJS E10 Sininen Kausi 2013-2014 HJS E10 TALVI 2013-2014 2. TALVEN HARJOITUS- JA PELIVUOROT Harjoitus- ja peliohjelma pojat E10 Päivämäärä Aika Paikka Toiminta ke 6.11. klo 17.00-18.00 Pullerin Säästöpankki

Lisätiedot

SAMI HYYPIÄ ACADEMY FOOTBALL CAMP 6.-8.6.2015, EERIKKILÄ LEIRIN HARJOITTEET YHTEENVETO: KIMMO KANTOLA

SAMI HYYPIÄ ACADEMY FOOTBALL CAMP 6.-8.6.2015, EERIKKILÄ LEIRIN HARJOITTEET YHTEENVETO: KIMMO KANTOLA SAMI HYYPIÄ ACADEMY FOOTBALL CAMP 6.-8.6.2015, EERIKKILÄ LEIRIN HARJOITTEET YHTEENVETO: KIMMO KANTOLA 1.HARJOITUS LA 6.6 13.30-13.45 (75 ) SISÄLTÖ JA TAVOITTEET: PALLOTTOMAN PELAAJAN SIJOITTUMINEN, LIIKKUMINEN

Lisätiedot

Paritekniikat Sanbon kumite

Paritekniikat Sanbon kumite Paritekniikat Sanbon kumite Sanbon kumitet ovat ensimmäiset paritekniikat, joissa aloitetaan tärkeimpien wadoryu periaatteiden harjoittelu. Näistä voidaan mainita mm. Nagasu, Inasu, Noru. Yleisesti nämä

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU 22. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN 19.-20.7.2014. ESI istumalentopallo Lappeenranta

KILPAILUKUTSU 22. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN 19.-20.7.2014. ESI istumalentopallo Lappeenranta KILPAILUKUTSU 22. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN 19.-20.7.2014 ESI istumalentopallo Lappeenranta Se yksi ja alkuperäinen istumalentopallon MARJOLA BEACH VOLLEY turnaus JO VUODESTA 1993

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 11 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö I

Harjoitussuunnitelma viikko 11 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö I Harjoitussuunnitelma viikko 11 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai

Lisätiedot

Lentopallon ja beach volleyn katsojan opas

Lentopallon ja beach volleyn katsojan opas Lentopallon ja beach volleyn katsojan opas Tämän oppaan tarkoituksena on kertoa lentopallon ja beach volleyn katsojalle se, mistä lajeissa on oikeastaan kyse ja helpottaa siten ottelun seuraamista. Opas

Lisätiedot

ÅIF:n maalivahdille suunnattujen harjoituksien harjoituspankki

ÅIF:n maalivahdille suunnattujen harjoituksien harjoituspankki ÅIF:n maalivahdille suunnattujen harjoituksien harjoituspankki Muutama huomioitava asia maalivahtiharjoituksissa: - Harjoitukset tehdään maalivahtien ehdoilla (esim. suoraan syötöstä harjoituksissa odotetaan,

Lisätiedot

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT kuljettaminen

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT kuljettaminen 100 SA KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT TEKNISET TAIDOT kuljettaminen syöttäminen syötön vastaanottaminen PELITAIDOT pallollinen pelaaja palloton pelaaja SÄÄNNÖT sähly koulupelimuotona

Lisätiedot

Jakson tarkoituksena on opetella pallon käsittelyä ja harhautusta

Jakson tarkoituksena on opetella pallon käsittelyä ja harhautusta JAKSO 3 Jakson tarkoituksena on opetella pallon käsittelyä ja harhautusta Treenit on jaettu kolmeen n. 15min moduuliin Alkuverryttely, Treeniosio, Peliosio. Jokaiseen moduuliin on 45 eri vaihtoehtoa, joita

Lisätiedot

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN HUOMIOI TURVASEIKAT harjoitteissa valmentajan selkeät komennot - pilli hammassuojat käyttöön harjoituksissa niska kiinni hartiasuojiin, jolloin katse on eteenpäin. Mahdollinen

Lisätiedot

SPL Tampere Haavikatsastukset Lokakuu 2015 Pojat D12, 2004 Tytöt D12/13, 2004/2003

SPL Tampere Haavikatsastukset Lokakuu 2015 Pojat D12, 2004 Tytöt D12/13, 2004/2003 SPL Tampere Haavikatsastukset Lokakuu 2015 Pojat D12, 2004 Tytöt D12/13, 2004/2003 SPL Tampere, haavitoiminta Painopistealueet Kaikilla Havainnointi (pää pyörii, löydä tila, ennakoi seuraava tilanne) Tilanteenvaihto

Lisätiedot

Taktiikan opettamisen tulee tukeutua pelaajien lajitaitoihin ja siihen, että valmentajalla on selvä kuva käyttämästään pelisysteemistä.

Taktiikan opettamisen tulee tukeutua pelaajien lajitaitoihin ja siihen, että valmentajalla on selvä kuva käyttämästään pelisysteemistä. Taktiikka yleisesti Sanalla taktiikka tarkoitetaan sitä, kuinka käytetään oman joukkueen vahvuuksia ja vastustajan heikkouksia hyväksi valmistauduttaessa otteluun sekä sen aikana valmentajan tekemiä muutoksia

Lisätiedot

KOULUTUSKIERTUE 2005. Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS

KOULUTUSKIERTUE 2005. Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS KOULUTUSKIERTUE 2005 Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS Harjoitus 1: Alkulämpö (kuva 1) (noin 20min) Pallonkäsittelyharjoitus kahdella pallolla. Pareittain puolessa

Lisätiedot

PELAAMISEN PERIAATTEET

PELAAMISEN PERIAATTEET PELAAMISEN PERIAATTEET 1. Mielummin 5-4 voitto kuin 0-1 tappio 2. Pidämme palloa ja haastamme 1v1 tilanteissa jos olemme yli puolessa kentässä 3. 2v1 tilanteissa haastamme aina. 4. Alivoimalla syötämme

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat:

Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry Radiokatu 20 00240 Helsinki VAU:n SULKAPALLON SÄÄNNÖT 2011 Vammaissulkapalloa pelataan Kansainvälisen Sulkapalloliiton säännöin poikkeuksena seuraavat kohdat: 1.

Lisätiedot

KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET. TEKNISET TAIDOT valmiusasento

KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET. TEKNISET TAIDOT valmiusasento 84 A KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT TEKNISET TAIDOT valmiusasento palloon tottuminen syöttäminen - rannesyöttö polvet koukussa, painopiste alhaalla pää pystyssä, katse pelissä

Lisätiedot

ACK 5v5 Pelikirja

ACK 5v5 Pelikirja 1 ACK 5v5 Pelikirja 10.10.2016 5v5 yleistä Innostaminen ja onnistuminen avainasiassa Oikeantasoista ja kannustavaa toimintaa Pelipaikkojen ja niiden tehtävien tiedostaminen Puolustussuuntaan pelipaikkojen

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerralla

Lisätiedot

8. P97 seututaitokoulu (1h,45min)

8. P97 seututaitokoulu (1h,45min) 8. P97 seututaitokoulu 26.1 2008 (1h,45min) -Liivien jako/teemat /lohkojen teko, n.15 min -Nopeus ketteryys harjoituksen alussa, n.15 min -Rastiharjoittelu lohkoissa 1-5 max.15min/lohko (yht75min) 4+4pel.ryhmät/ohjaaja

Lisätiedot

Kaavio 1a Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 4.2.1, 4.2.3.1, 19.3.2.4, 21.3.2.1, 21.3.3.1, 23.1, 24.1, 25.1, 26.1

Kaavio 1a Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 4.2.1, 4.2.3.1, 19.3.2.4, 21.3.2.1, 21.3.3.1, 23.1, 24.1, 25.1, 26.1 Kaavio 1a Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 4.2.1, 4.2.3.1, 19.3.2.4, 21.3.2.1, 21.3.3.1, 23.1, 24.1, 25.1, 26.1 Kaavio 1b Pelialue S. 1, 1.4, 1.4.2, 1.4.3, 1.4.4, 1.4.5, 4.2.1, 4.2.3.1, 15.10.1, 21.3.2,

Lisätiedot

Ultimaten taktiset perusteet vasta-alkajille

Ultimaten taktiset perusteet vasta-alkajille Ultimaten taktiset perusteet vasta-alkajille Jyväskylä Liitokiekkoilijat (JyLi) 3. toukokuuta 2013 0. Johdanto Tässä Jyväskylän Liitokiekkoilijoiden (JyLi) oppaassa selostetaan ultimaten pelitaktiikan

Lisätiedot

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja. KARAMBOLEN SÄÄNNÖT Kolmen vallin kara Yhden vallin kara Suora kara - Cadre YHTEISET SÄÄNNÖT KAIKILLE PELIMUODOILLE 1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä

Lisätiedot

FC ESPOO. Pelitavan pääpiirteet 9v9

FC ESPOO. Pelitavan pääpiirteet 9v9 FC ESPOO Pelitavan pääpiirteet 9v9 ISO KUVA: - Rohkea: Pelaaja uskaltaa käyttää taitojaan joka osa-alueella - Liikkuva: Pelaajan liikkuminen on monipuolista ja nopeaa - Taitava: Pelaajalla on perustaidot

Lisätiedot

Täyttötehtävä. Ratkaisut

Täyttötehtävä. Ratkaisut Täyttötehtävä Ratkaisut Lentopallo on kahden joukkueen verkon jakamalla kentällä pelaama urheilulaji. Pelissä tavoite on toimittaa pallo verkon yli ja saada pallo koskettamaan vastapuolen kenttää ja estää

Lisätiedot

Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue

Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue Tarkkana tekniikoissa Perustekniikoissa tulee vaatia mini-ikäisistä alkaen oikeita suorituksia. Opettelemalla

Lisätiedot

SPL Tampere Haavikatsastukset Marraskuu 2015 Pojat D12, 2004 Tytöt D12/13, 2004/2003

SPL Tampere Haavikatsastukset Marraskuu 2015 Pojat D12, 2004 Tytöt D12/13, 2004/2003 SPL Tampere Haavikatsastukset Marraskuu 2015 Pojat D12, 2004 Tytöt D12/13, 2004/2003 SPL Tampere, haavitoiminta Painopistealueet Kaikilla Havainnointi (pää pyörii, löydä tila, ennakoi seuraava tilanne)

Lisätiedot

RANTALENTIS- SA A NNÖ T

RANTALENTIS- SA A NNÖ T RANTALENTIS- SA A NNÖ T RANTALENTOPALLOTURNAUS LAUANTAINA 27.6.2015 PAUKARLAHDEN KYLÄYHDISTYS 27.6.2015 Sisällys 1. TURNAUKSEN TARKOITUS... 2 2. OTTELUJÄRJESTELMÄ... 2 3. JOUKKUEEN KOKOONPANO JA VAIHTOPELAAJIEN

Lisätiedot

Sääntö 11 Paitsio. Erotuomarin peruskurssi. Aktiivinen osallistuminen peliin. + = Rikkomus. Paitsioasema

Sääntö 11 Paitsio. Erotuomarin peruskurssi. Aktiivinen osallistuminen peliin. + = Rikkomus. Paitsioasema Sääntö 11 Paitsio Erotuomarin peruskurssi Sääntö 11 Paitsio = Rikkomus 1 Sääntö 11 Paitsio Pelaaja on paitsioasemassa, jos hän on lähempänä vastajoukkueen päätyrajaa kuin: toiseksi alin puolustavan joukkueen

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I

Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Palloilun pelianalyysit

Palloilun pelianalyysit Palloilun pelianalyysit Mikko Häyrinen ja Henri Lehto Joukkueurheilun asiantuntijat KIHU Huippu-urheilupäivät, Vierumäki 7.10.2014 Sisältö 1. Yleistä 2. Maalipallo 3. Jalkapallo 4. Lentopallo 5. Lajianalyysit

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

7 VS 7 PELIKIRJA. OTE HJS PELIKIRJASTA ( Word dokumentti ) Kai Savonniemi

7 VS 7 PELIKIRJA. OTE HJS PELIKIRJASTA ( Word dokumentti ) Kai Savonniemi 7 VS 7 PELIKIRJA OTE HJS PELIKIRJASTA ( Word dokumentti ) Kai Savonniemi 7 VS 7 PELIRYHMITYS PELIN AVAUS TILA ALHAALLA Maalivahti pelaa pallon topparille niin, että topparin pelisuunta on eteenpäin PELIN

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II

Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerralla

Lisätiedot

P97 seututaitokoulu 8/ (1h,45min)

P97 seututaitokoulu 8/ (1h,45min) P97 seututaitokoulu 8/12 2007 (1h,45min) -Pallon pomputtelu 10 min (lohkojen teko) -Taitoteemamallit 10min -Nopeus/ketteryys 10min -Rastiharjoittelu lohkoissa 1-5 10min /lohko(yht50min) 4+4pel.ryhmät/ohjaaja

Lisätiedot

MINILENTOPALLON SÄÄNNÖT SARJAKAUDELLE 2011 2012

MINILENTOPALLON SÄÄNNÖT SARJAKAUDELLE 2011 2012 MINILENTOPALLON SÄÄNNÖT SARJAKAUDELLE 0 0 D- ja E-nuorten säännöt (F-nuorten säännöt löytyvät sivulta 5). PELIN TARKOITUS Lentopallo on joukkuepeli, jota pelaa kaksi joukkuetta verkon kahtia jakamalla

Lisätiedot

TAITOKOULU OSA 7. Tervetuloa Taitokoulun seitsemännelle oppitunnille! Nyt lisätään laukaukseen tehoa ja viimeistellään kuin Selänne!

TAITOKOULU OSA 7. Tervetuloa Taitokoulun seitsemännelle oppitunnille! Nyt lisätään laukaukseen tehoa ja viimeistellään kuin Selänne! TAITOKOULU OSA 7 Tässä syntyy Teemu Selänteen NHL-uran maali numero 667. St. Louisin maalivahti Brian Elliott seuraa Anaheimin 42-vuotiaan hyökkääjän virheetöntä suoritusta. Tässä Teemu on mestari Lisää

Lisätiedot

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO

SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO SÄÄNNÖT RANTAVESIPALLO 1.6.2017 Sisällys Noudatettavat säännöt... 3 1 Joukkueet... 3 2 Tuomarit... 3 3 Pelaajavaihdot... 3 4 Puolten arvonta... 4 5 Peliaika... 4 6 Hyökkäysaika... 4 7 Aikalisä... 4 8 Maalivahdin

Lisätiedot

Alkuverryttelyt, leikit ja pelit. 1.Kiinan keisari. 2.Käpyjahti

Alkuverryttelyt, leikit ja pelit. 1.Kiinan keisari. 2.Käpyjahti Harjoituksia 2009-2010 Alkuverryttelyt, leikit ja pelit 1.Kiinan keisari Haetaan neliöstä palloja (jalalla) ja kartioita (kädellä) jaetaan pelaajat 3-4 hengen joukkueisiin valitaan 2 pelaajaa lohikäärmeiksi

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 13 Harhauttaminen I

Harjoitussuunnitelma viikko 13 Harhauttaminen I Harjoitussuunnitelma viikko 13 Harhauttaminen I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Mitä peli kertoo? Marko Viitanen, SPL

Mitä peli kertoo? Marko Viitanen, SPL Mitä peli kertoo? Marko Viitanen, SPL - Henkinen ja sosiaalinen Miten lapsi? heittäytyy peliin, säilyttää keskittymisensä ymmärtää jo rooliaan kokonaisuudessa / pelipaikalla reagoi esim. tappioasemaan

Lisätiedot

SPL Tampere haavikatsastukset syys-lokakuu 2014 tytöt ja pojat 2002, 2003

SPL Tampere haavikatsastukset syys-lokakuu 2014 tytöt ja pojat 2002, 2003 SPL Tampere haavikatsastukset syys-lokakuu 2014 tytöt ja pojat 2002, 2003 SPL Tampere, haavitoiminta Painopistealueet Kaikilla Havainnointi (pää pyörii, löydä tila, ennakoi seuraava tilanne) Tilanteenvaihto

Lisätiedot

PERUSTIETOJA SQUASHISTA PELINÄ

PERUSTIETOJA SQUASHISTA PELINÄ PERUSTIETOJA SQUASHISTA PELINÄ SISÄLLYS sivu 2. Pelin idea 3. Säännöt ja turvallinen peli 4. Perustaktiikka 5. Peruslyönnin liikerata 6. Käden ja mailan oikea asento 7. Jo 1/2 tuntia tehoaa ja tuo hyvän

Lisätiedot

Kaavio 1a - Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 1.4.6, 4.2.1, , , , , 23.1, 24.1, 25.1, 26.1

Kaavio 1a - Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 1.4.6, 4.2.1, , , , , 23.1, 24.1, 25.1, 26.1 Kaavio 1a - Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 1.4.6, 4.2.1, 4.2.3.1, 19.3.2.4, 21.3.2.1, 21.3.3.1, 23.1, 24.1, 25.1, 26.1 Kaavio 1b Pelialue S. 1, 1.4, 1.4.2, 1.4.3, 1.4.4, 1.4.5, 1.4.6, 4.2.1, 4.2.3.1,

Lisätiedot