Lisäksi kerrotaan, kuinka voit ottaa raportteja ja miten tarkistat ja hyväksyt vaalien tuloksen vaalipäivänä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lisäksi kerrotaan, kuinka voit ottaa raportteja ja miten tarkistat ja hyväksyt vaalien tuloksen vaalipäivänä."

Transkriptio

1 Vaalien laskentajärjestelmä VALAS Käyttöohje v1.0/2018 Sisällysluettelo 1. Yleistä vaalien laskentajärjestelmästä (VALAS) Vaalikohtaiset sivut Ennen vaalipäivää Vaihe 1 - Perustietojen hyväksyntä: Kirkkovaltuuston vaali Vaihe 1 - Seurakunta: Tietojen tarkistaminen, täydentäminen ja hyväksyminen Vaihe 1 - Äänestysalueet: Tietojen syöttäminen ja hyväksyminen Vaihe 1 - Äänestyspaikat: Tietojen syöttäminen ja hyväksyminen Vaihe 1 - Listat: Tietojen syöttäminen ja hyväksyminen (ilman numeroita) Vaihe 1 - Ehdokkaat: Ehdokastietojen syöttäminen (ilman numeroita) Vaihe 1 - Perustietojen hyväksyntä: Seurakuntaneuvoston vaali Vaihe 2 - Listat: Numeroiden syöttäminen ja tietojen hyväksyminen Vaihe 2 - Ehdokkaat: Numeroiden syöttäminen ja tietojen hyväksyminen Vaihe 2 - Perustietojen hyväksyntä: Seurakuntaneuvoston vaali Vaalipäivänä Äänten tallennus: Kirkkovaltuuston vaali Äänet, Äänestäjämäärät: Äänestäneiden lukumäärän syöttäminen ja hyväksyminen Äänet: Ehdokkaiden äänimäärien syöttäminen ja hyväksyminen Hylättyjen äänien määrä: Lukumäärän syöttäminen ja hyväksyntä Tasatulosraportin tulostaminen Arvonnan tulosten syöttäminen Tulosraporttien tarkistaminen Tuloksen hyväksyntä Äänten tallennus ja tuloksen hyväksyntä: Seurakuntaneuvoston vaali Kirjaudu ulos Yleistä vaalien laskentajärjestelmästä (VALAS) Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka syötät, päivität ja hyväksyt oman seurakuntasi perustiedot, mahdolliset äänestysalueet, äänestyspaikat, listat ja ehdokkaat vaalien laskentajärjestelmässä ennen vaalipäivää. Lisäksi kerrotaan, kuinka voit ottaa raportteja ja miten tarkistat ja hyväksyt vaalien tuloksen vaalipäivänä. Kirjaudu laskentajärjestelmään omalla z-tunnuksellasi ja sen salasanalla osoitteessa:

2 Selaimen välimuisti kannattaa tyhjentää ennen laskentajärjestelmän käyttämistä. Järjestelmää voi käyttää vain kirkkoverkosta, ei etäyhteyden kautta. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Siirry järjestelmässä sivulta toiselle valikkojen kautta. Älä käytä selaimen eteen- ja taakse-painikkeita eli nuolia. Päävalikkoon pääset kahdesta eri linkistä: vasemmassa yläkulmassa Suomen ev.lut. kirkko-logosta tai ylävalikossa kohdasta Päävalikko. Voit vaihtaa kieltä oikealla ylhäällä näkyvästä valikosta. Valittavina ovat suomi ja ruotsi. Käyttöohjeen löydät painamalla oikealla ylhäällä näkyvää kysymysmerkkiä. On tärkeä huomata, että myös sopuvaaleissa tiedot on päivitettävä ja hyväksyttävä laskentajärjestelmään, jotta sopuvaaliseurakuntien ennakkoäänestyspaikat saadaan julkaistua verkkosivustolla ja sopuvaalitulos on raportoitavissa. Huom! Ennen tallennusten aloittamista, varmista että sinulla on edellisten seurakuntavaalien äänestysprosentit saatavilla. Nämä sinun on syötettävä perustietojen tallennuksen yhteydessä. 2. Vaalikohtaiset sivut Jos seurakunnassa järjestetään sekä kirkkovaltuuston että seurakuntaneuvoston vaali, kumpaakin vaalia varten on oma aloitussivu. Vaalien sivut erotat värien perusteella, värit vastaavat äänestyslippujen värejä: Kirkkovaltuuston vaalin teema on valkoinen. Seurakuntaneuvoston vaalin teema on oranssi. Huom! Aloita tietojen syöttäminen aina kirkkovaltuuston vaaleista, koska ne järjestetään kaikissa seurakunnissa. Jos seurakuntasi kuuluu seurakuntayhtymään, varmista, että päänäkymässä on molemmat vaalit näkyvissä. Ota yhteys käyttäjätukeen, mikäli neuvostovaali jostain syystä puuttuu.

3 3. Ennen vaalipäivää Syksyn aikana hyvissä ajoin ennen vaaleja tallennetaan järjestelmään joukko perustietoja. Aikataulu määräytyy yleiskirjeessä julkaistuun, kirkolliskokouksen hyväksymiin säännöksiin perustuviin vaaliaikatauluun ja ohjeisiin. Vaaliaikataulusta johtuen, ennen vaalipäivää seurakunnat syöttävät ja hyväksyvät laskentajärjestelmään perustietoja kahdessa vaiheessa. Vaihe 1: Seurakunnan perustiedot Ennakkoäänestyspaikat Vaalipäivän äänestyspaikan Listat (ilman numeroita) Ehdokkaat (ilman numeroita) Vaihe 2: Listojen numero Ehdokkaiden numerot Huomioi jatkossa tarkasti tietojen hyväksyntään annetut ohjeet: Hyväksyttyjä tietoja et enää voi muuttaa, vaan sinun on otettava yhteys käyttäjätukeen. Toisaalta taas, jos et ole hyväksynyt edellisiä tietoja oikeaan aikaan, et voi edetä syöttämään lisää tarvittavia tietoja. Tämä mekanismi varmistaa osaltaan sen, että säännöksiä ja vaaliaikataulua noudatetaan, ja että tuloslaskenta toimii oikein. Ennen vaalipäivää vaiheiden 1-2 tiedot on oltava syötettynä ja hyväksyttynä, jotta voit vaalipäivänä syöttää äänimäärät. Jos seurakunnassa järjestetään sekä kirkkovaltuuston että seurakuntaneuvoston vaali, perustietoja tallennetaan molempien vaalien alle siinä järjestyksessä kuin tässä ohjeessa kerrotaan Vaihe 1 - Perustietojen hyväksyntä: Kirkkovaltuuston vaali Ennen vaalipäivää tapahtuvien perustietojen syöttäminen ja hyväksyminen tehdään toiminnossa Perustietojen hyväksyntä kahdessa vaiheessa kuten edellä on mainittu. Huom! Aloita tietojen syöttäminen aina kirkkovaltuuston vaaleista, koska ne järjestetään kaikissa seurakunnissa. 1. Valitse Kirkkovaltuuston vaali 2. Valitse päävalikosta toiminto Perustietojen hyväksyntä

4 3.2. Vaihe 1 - Seurakunta: Tietojen tarkistaminen, täydentäminen ja hyväksyminen 1. Valitse vasemmasta valikosta Seurakunta. 2. Tarkasta että valikon yläosassa näkyvässä kentässä on oikean seurakunnan nimi. 3. Tarkasta järjestelmään jo ajetut perustiedot. 4. Valitse sivun alareunasta Muokkaa. 5. Korjaa mahdolliset virheet. 6. Täydennä ainakin tähdellä merkityt puuttuvat tiedot. 7. Huom! Seurakunnan nimi ja Seurakunnan nimi ruotsiksi -kentät:

5 a. Jos seurakunnan nimi on vain yhdellä kielellä, kirjoita se molempiin kenttiin. Pakollisen tähtikentän sisältämä nimi on näkyvissä tallennuksen myöhemmissä vaiheissa sekä tulostuu ilmoituskorttiin. b. Jos seurakunnalla on nimi suomeksi ja ruotsiksi, tallenna nimet oikeisiin kenttiin. 8. Jos lisäät tiedon Seurakunnan kotisivu, sen tulee olla muodossa 9. Huom! Täydennä Osoite -kenttiin seurakunnan postiosoite. 10. Tallenna. Pääset myöhemmin halutessasi muokkaamaan tietoja. 11. Tarkasta tiedot vielä kerran. 12. Jos et enää tee muutoksia, paina Hyväksy. 13. Huom! Hyväksymisen jälkeen et voi enää muuttaa seurakunnan perustietoja. Jos huomaat tietojen hyväksymisen jälkeen virheen, ota yhteys käyttäjätukeen. 14. Seurakunnan perustiedot täytyy olla hyväksyttynä, ennen kuin voit alkaa syöttää äänestysalueiden ja -paikkojen tietoja Vaihe 1 - Äänestysalueet: Tietojen syöttäminen ja hyväksyminen Huom! Tämä kohta koskee vain niitä seurakuntia, jotka ovat jakaantuneet äänestysalueisiin. Muutoin siirry kohtaan 3.4. Äänestyspaikat: Tietojen syöttäminen ja hyväksyminen.

6 1. Valitse vasemmasta valikosta Äänestysalueet. 2. Tarkasta että valikon yläosassa näkyvässä kentässä on oikean seurakunnan nimi. 3. Valitse Lisää uusi äänestysalue. 4. Tallenna äänestysalueen Nimi (suomeksi) sekä Nimi ruotsiksi, mikäli alueella on nimi kummallakin kielellä. Lisää samalla tavalla kaikki äänestysalueet. a. Huom! Äänestysalueen nimen on oltava samassa muodossa kuin se on Kirjurijärjestelmässä. 5. Mikäli tallentamisen jälkeen haluat muokata äänestysaluetietoja, vie hiiri äänestysalueen kohdalle, niin näkyviin tulevat vaihtoehdot Päivitä ja Poista. 6. Äänestysalueen tiedot saat näkyviin oikean reunan linkistä lisää.

7 3.4. Vaihe 1 - Äänestyspaikat: Tietojen syöttäminen ja hyväksyminen Jos seurakunnassa järjestetään sekä yhteisen kirkkovaltuuston että seurakuntaneuvoston vaali, syötä ennakkoäänestys- ja vaalipäivän äänestyspaikkatiedot vain valtuustovaalin alle. Sinun ei siis tarvitse syöttää äänestyspaikkatietoja sekä valtuustovaalin että neuvostovaalin tietoihin. 1. Valitse vasemmasta valikosta Äänestyspaikat. 2. Tarkasta että valikon yläosassa näkyvässä kentässä on oikean seurakunnan nimi. 3. Valitse Ennakkoäänestyksen alta Lisää uusi äänestyspaikka ja täytä ennakkoäänestyspaikan tiedot. a. Äänestyspaikkatiedot siirretään VALAS-järjestelmästä seurakuntavaalit.fi-sivulle, missä äänestäjät voivat hakea äänestyspaikkoja maanlaajuisesti. Huomioi siis tarpeeksi yksilöivä nimi äänestyspaikalle. 4. Tallenna. 5. Lisää tarvittaessa toinen aika (päivämäärä ja kellonaika) ja tallenna. Huomaa kaksoispiste kellonajassa. Lisää muut ennakkoäänestyspaikat samalla tavalla. 6. Kun olet syöttänyt ennakkoäänestyspaikat, syötä vaalipäivän äänestyspaikka.

8 7. Huom! Vaalipäivänä voi olla vain 1 äänestyspaikka. Älä siis tallenna useampaa kuin yksi paikka ja yksi kellonaika. a. Jos seurakunta on jakautunut äänestysalueisiin, äänestyspaikkoja voi olla 1 per äänestysalue. 8. Valitse Äänestysalue, mikäli seurakunta on jakautunut äänestysalueisiin. 9. Mikäli tallentamisen jälkeen haluat muokata äänestyspaikkatietoja, vie hiiri äänestyspaikan kohdalle, niin saat näkyviin vaihtoehdot Päivitä ja Poista. Äänestyspaikan tiedot saat näkyviin oikean reunan linkistä lisää. 10. Kun olet syöttänyt kaikki äänestyspaikat ja tarkistanut tiedot, hyväksy äänestyspaikkatiedot.

9 3.5. Vaihe 1 - Listat: Tietojen syöttäminen ja hyväksyminen (ilman numeroita) Jos seurakunnassasi järjestetään sekä kirkkovaltuuston että seurakuntaneuvoston vaali, tallenna ensin kirkkovaltuuston listojen tiedot. Jatka sen jälkeen syöttämään kirkkoneuvoston listojen tiedot. 1. Valitse vasemmasta valikosta Listat. 2. Tarkasta että valikon yläosassa näkyvässä kentässä on oikean seurakunnan nimi. 3. Valitse Lisää lista. 4. Täytä listan tiedot. Voit täyttää ja tallettaa listan tiedot, vaikka listalle ei vielä olisi annettu numeroa a. Jos et anna listalle numeroa, älä vielä hyväksy tietoja. 5. Syötä Kuvaus teksti. a. Kuvaus on lomakkeessa, jonka listan asiamies on toimittanut virastoon. b. Kuvaus tulee näkyviin vaalikoneeseen ja vaalipostituksen ehdokaslistaan, jos seurakunta on tilannut vaalipostituksen keskitetysti Kirkkohallituksen kautta. 6. Tallenna. Lisää samalla tavalla kaikki listat. 7. Mikäli tallentamisen jälkeen haluat muokata listoja, vie hiiri listan kohdalle, niin näkyviin tulevat vaihtoehdot Päivitä ja Poista. Listan tiedot saat näkyviin oikean reunan linkistä lisää. 8. Listojen numerot syötetään myöhemmin, kun vaalilautakunta on arponut ja hyväksynyt sekä listojen että ehdokkaiden numerot.

10 3.6. Vaihe 1 - Ehdokkaat: Ehdokastietojen syöttäminen (ilman numeroita) Jos seurakunnassasi järjestetään sekä yhteisen kirkkovaltuuston että seurakuntaneuvoston vaali, tallenna ensin kirkkovaltuuston ehdokkaiden tiedot. Jatka sen jälkeen syöttämään kirkkoneuvoston ehdokkaiden tiedot. 1. Valitse vasemmasta valikosta Ehdokkaat. 2. Tarkasta että valikon yläosassa näkyvässä kentässä on oikean seurakunnan nimi.

11 3. Valitse Lisää uusi ehdokas. 4. Lisää kaikki ehdokkaat. Voit syöttää ehdokkaan tiedot ilman ehdokasnumeroa ja täydentää numeron myöhemmin. a. Jos et anna ehdokkaalle numeroa, älä vielä hyväksy tietoja. 5. Sähköpostiosoite on pakollinen tieto vaalikoneen tunnusten toimittamisen takia. Jos ehdokkaalla ei ole sähköpostiosoitetta, voit syöttää ehdokkaan sukulaisen osoitteen, tai seurakuntasi sähköpostiosoitteen. 6. Merkitse Ehdokkaan suostumus -kohtaan ehdokkaan antamat suostumukset siten kuin ne on annettu lomakkeella Valitsijayhdistyksen ehdokkaan suostumus ja vakuutus. 7. Tallenna. Lisää samalla tavalla kaikkien ehdokkaiden tiedot. 8. Mikäli tallentamisen jälkeen haluat muokata ehdokastietoja, vie hiiri ehdokkaan kohdalle, niin näkyviin tulevat vaihtoehdot Päivitä ja Poista. Ehdokkaan tiedot saat näkyviin oikean reunan lisää linkistä. 9. Ehdokastietojen lataus -painikkeesta saat excel-listauksen järjestelmään syötetyistä seurakuntasi ehdokkaista Vaihe 1 - Perustietojen hyväksyntä: Seurakuntaneuvoston vaali Jos seurakunnassa järjestetään sekä yhteisen kirkkovaltuuston että seurakuntaneuvoston vaali, toista kappaleiden sekä tietojen syöttäminen ja hyväksyminen samalle seurakunnalle myös Seurakuntaneuvoston vaalin alla Vaihe 2 - Listat: Numeroiden syöttäminen ja tietojen hyväksyminen Listojen numerot syötetään sen jälkeen, kun vaalilautakunta on arponut ja hyväksynyt sekä listojen että ehdokkaiden numerot. Jos seurakunnassasi järjestetään sekä yhteisen kirkkovaltuuston että seurakuntaneuvoston vaali, tallenna ensin kirkkovaltuuston listojen ja ehdokkaiden numerot. Jatka sen jälkeen syöttämään kirkkoneuvoston listojen ja ehdokkaiden numerot.

12 1. Siirry Päävalikko Perustietojen tarkistus Seurakunta Listat 2. Tarkasta että valikon yläosassa näkyvässä kentässä on oikean seurakunnan nimi. 3. Vie hiiri listan kohdalle, niin näkyviin tulevat vaihtoehdot Päivitä ja Poista. Listan tiedot saat näkyviin oikean reunan linkistä lisää. 4. Paina Päivitä. 5. Lisää listan numero Numero-kenttään 6. Kun kaikkien ehdokaslistojen tiedot numeroineen on syötetty ja tarkastettu, paina Tallenna Vaihe 2 - Ehdokkaat: Numeroiden syöttäminen ja tietojen hyväksyminen Ehdokkaiden numerot ja mahdollinen vaalikelvottomuus syötetään sen jälkeen, kun vaalilautakunta on arponut ja hyväksynyt sekä ehdokkaiden että listojen numerot. Tämän jälkeen voit hyväksyä ehdokkaiden tiedot. Jos seurakunnassasi järjestetään sekä yhteisen kirkkovaltuuston että seurakuntaneuvoston vaali, tallenna ensin kirkkovaltuuston listojen ja ehdokkaiden numerot. Jatka sen jälkeen syöttämään kirkkoneuvoston listojen ja ehdokkaiden numerot.

13 1. Siirry Päävalikko Perustietojen tarkistus Seurakunta Ehdokkaat 2. Tarkasta että valikon yläosassa näkyvässä kentässä on oikean seurakunnan nimi. 3. Vie hiiri listan kohdalle, niin näkyviin tulevat vaihtoehdot Päivitä ja Poista. Ehdokkaan tiedot saat näkyviin oikean reunan linkistä lisää. 4. Paina Päivitä. 5. Lisää ehdokkaan numero Numero-kenttään. 6. Täytä Vaalikelvoton -kenttä, mikäli ehdokas on todettu vaalikelvottomaksi. a. Vaalikelvottomuuden määritelmän ja lisäohjeet löydät virallisista vaaliohjeista. b. Vaalikelvottoman mahdollisesti saama äänimäärä lasketaan listan hyväksi. 7. Tallenna 8. Kun kaikkien ehdokkaiden tiedot numeroineen on syötetty ja tarkastettu, hyväksy tiedot Hyväksy - painikkeella. a. Hyväksymisen jälkeen et voi enää muuttaa ehdokkaiden tietoja. 9. Hyväksymisen jälkeen voit ottaa Ehdokaslistojen yhdistelmä -painikkeesta excel-listauksen Vaihe 2 - Perustietojen hyväksyntä: Seurakuntaneuvoston vaali Jos seurakunnassa järjestetään sekä yhteisen kirkkovaltuuston että seurakuntaneuvoston vaali, toista kappaleiden tietojen syöttäminen ja hyväksyminen samalle seurakunnalle myös Seurakuntaneuvoston vaalin alla. 4. Vaalipäivänä 4.1. Äänten tallennus: Kirkkovaltuuston vaali Äänestäjämäärien tallentaminen on tärkeää tehdä vaalipäivän iltana mahdollisimman nopeasti sen jälkeen, kun äänestys on päättynyt. Ehdokkaiden äänien tallentaminen puolestaan tehdään mahdollisimman pian sen jälkeen, kun vaalilautakunta on kokouksessaan määrännyt vaalin tuloksen.

14 Jos seurakunnassasi järjestetään sekä yhteisen kirkkovaltuuston että seurakuntaneuvoston vaali, tallenna ensin kirkkovaltuuston vaalin äänet. Jatka sen jälkeen syöttämään seurakuntaneuvoston vaalin äänet. 1. Valitse Kirkkovaltuuston vaali 2. Valitse päävalikosta toiminto Äänten tallennus 4.2. Äänet, Äänestäjämäärät: Äänestäneiden lukumäärän syöttäminen ja hyväksyminen 1. Vasemman reunan Äänet -kohdasta klikkaamalla saat esiin valikon. 2. Valitse ensin Äänestäjämäärät.

15 3. Tarkasta että valikon yläosassa näkyvässä kentässä on oikean seurakunnan nimi. 4. Täytä Äänestäjien lukumäärät. 5. Tallenna ja hyväksy, kun olet tarkastanut syöttämäsi lukumäärät Äänet: Ehdokkaiden äänimäärien syöttäminen ja hyväksyminen 1. Valitse vasemmasta reunasta Ehdokkaiden äänimäärät. 2. Tarkasta että valikon yläosassa näkyvässä kentässä on oikean seurakunnan nimi. 3. Täytä ehdokkaiden äänimäärät. 4. Tallenna ja hyväksy, kun olet tarkastanut syöttämäsi lukumäärät.

16 4.4. Hylättyjen äänien määrä: Lukumäärän syöttäminen ja hyväksyntä 1. Valitse vasemmasta reunasta Hylättyjen äänien määrä. 2. Tarkasta että valikon yläosassa näkyvässä kentässä on oikean seurakunnan nimi. 3. Täytä hylättyjen äänien määrä. 4. Tallenna ja hyväksy, kun olet tarkastanut syöttämäsi lukumäärän a. Tuloksen laskenta ei onnistu, ellei hylättyjen äänien määrää ole hyväksytty Tasatulosraportin tulostaminen

17 1. Valitse päävalikosta Tasatulosraportin tulostaminen. 2. Tarkasta että valikon yläosassa näkyvässä kentässä on oikean hiippakunnan ja seurakunnan nimi. 3. Valitse raportti ke41 eli Äänimäärä- ja vertauslukutasatilanteet. 4. Suurennuslasia klikkaamalla saat raportin näkyviin. 5. Voit tallettaa tai tulostaa raportin ylävalikon kuvakkeesta pdf-, excel-, csv- tai word-muodossa.

18 4.6. Arvonnan tulosten syöttäminen 1. Tasatilanteissa valitse päävalikosta Arvonnan tulosten syöttäminen. 2. Valitse ensin Arvonnan tulosten syöttäminen. 3. Tarkasta että valikon yläosassa näkyvässä kentässä on oikean seurakunnan nimi. 4. Järjestelmä näyttää yhden tasatulostilanteen kerrallaan. 5. Syötä järjestysnumerot ja jos tasatulostilanteita on useampi, valitse Seuraava. 6. Järjestelmä ilmoittaa, kun kaikki tasatulostilanteet on käsitelty.

19 4.7. Tulosraporttien tarkistaminen 1. Valitse päävalikosta Tulosraporttien tarkastaminen. 2. Valitse raportointitaso: seurakunta, seurakuntayhtymä, hiippakunta tai koko maa. 3. Tarkasta että valikon yläosassa näkyvässä kentässä on oikean hiippakunnan ja seurakunnan nimi. 4. Valitse haluamasi raportti. 5. Voit tallettaa tai tulostaa haluamasi raportin pdf-, excel-, csv- tai word-muodossa.

20 4.8. Tuloksen hyväksyntä 1. Valitse päävalikosta Tuloksen hyväksyntä. 2. Tarkasta että valikon yläosassa näkyvässä kentässä on oikean seurakunnan nimi. 3. Varmista että olet tarkistanut tuloksen raportista ke Hyväksy tulos laskennan ja tulosraporttien tarkistamisen jälkeen painikkeesta Tuloksen hyväksyminen. a. Tulos tulee näkymään seurakuntavaalit.fi ja forsamlingvalet.fi -sivustoille noin kymmenen minuutin kuluttua hyväksymisestä.

21 4.9. Äänten tallennus ja tuloksen hyväksyntä: Seurakuntaneuvoston vaali Jos seurakunnassa järjestetään sekä yhteisen kirkkovaltuuston että seurakuntaneuvoston vaali, toista kappaleiden tietojen syöttäminen ja hyväksyminen samalle seurakunnalle myös Seurakuntaneuvoston vaalin alla. 5. Kirjaudu ulos Kirjaudu ulos laskentajärjestelmästä yläreunan Kirjaudu ulos x linkistä.

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

Mikkelin hiippakunnan vaalineuvontatilaisuus Mikkelin seurakuntakeskus Hiippakuntadekaani Marko Marttila

Mikkelin hiippakunnan vaalineuvontatilaisuus Mikkelin seurakuntakeskus Hiippakuntadekaani Marko Marttila Mikkelin hiippakunnan vaalineuvontatilaisuus n seurakuntakeskus Kiireellisimmät asiat tässä vaiheessa (hoidettava viimeistään 31.5.) Kirkkovaltuusto tai srk-neuvosto valitsee vaalilautakunnan jäsenet ja

Lisätiedot

Hockeyliitto - Torneopal

Hockeyliitto - Torneopal Hockeyliitto - Torneopal 2018_2019 Hockeyliiton sähköinen tulospalvelujärjestelmä löytyy osoitteesta www.hockey.torneopal.fi tai sisäkaudella www.indoorhockey.torneopal.fi Sivulta löydät kaikkien sarjojen

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista, ota yhteyttä

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista,

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA SEURAKUNTAVAALIT 2018

TOIMINTASUUNNITELMA SEURAKUNTAVAALIT 2018 TOIMINTASUUNNITELMA SEURAKUNTAVAALIT 2018 HUOM! Tämä dokumentti on julkaistu info.seurakuntavaalit.fi-sivulla 23.5.2018. Korjaukset punaisella. Jos olet tulostanut tämän, tarkista ajantasainen aikataulu

Lisätiedot

Markkinointijakelun tilaaminen

Markkinointijakelun tilaaminen Markkinointijakelun tilaaminen PTP käyttöohje 1 Sisältö Kirjautuminen Extranet-palveluun Luo markkinointijakelulle nimi Yrityksen yhteystietojen tarkistaminen Aloita markkinointijakelun tilaaminen Tilaaminen:

Lisätiedot

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä AJONEUVOHALLINTOKESKUS Ennakkotehtävä 1 AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...3 ATJ Aloitussivu...4 Rekisteröinnin päävalikko...5 Ensirekisteröinti...6 Rekisteritietojen haku...6

Lisätiedot

Kotopro käyttäjän ohje

Kotopro käyttäjän ohje KOTOPRO KÄYTTÖOHJE Kotopro käyttäjän ohje SISÄÄNKIRJAUTUMINEN Ensimmäinen kirjautuminen voidaan toteuttaa osoitteesta www.kotopro.fi. Sivun ylävalikossa on valinta Kirjaudu sisään, josta aukeaa kirjautumissivu.

Lisätiedot

sunnuntaina

sunnuntaina 1 Vuoden 2018 seurakuntavaalit Sisällys 1 Vuoden 2018 seurakuntavaalit... 1 1.1 Seurakuntavaalit 2018... 1 1.2 Vaalilainsäädäntö ja siinä tapahtuneet muutokset... 1 1.3 Seurakuntavaaliohjeet... 2 1.4 Äänioikeus...

Lisätiedot

Hockeyliitto -Torneopal

Hockeyliitto -Torneopal Päivitetty 26.5.2017 Hockeyliitto -Torneopal Hockeyliiton sähköinen tulospalvelujärjestelmä löytyy osoitteesta www.hockey.torneopal.fi Sivulta löydät kaikkien sarjojen sarjataulukot, otteluohjelmat ja

Lisätiedot

Seurakuntavaalit Espoossa Vaali-info

Seurakuntavaalit Espoossa Vaali-info Seurakuntavaalit Espoossa 2018 Vaali-info 3.10.2018 Seurakuntavaalit pähkinänkuoressa Espoossa valitaan vuosiksi 2019 2022 61 jäsentä yhteiseen kirkkovaltuustoon Esbo svenska 6 Tuomiokirkkoseurakunta 16

Lisätiedot

11 Äänten laskeminen ja vaalin tuloksen vahvistaminen

11 Äänten laskeminen ja vaalin tuloksen vahvistaminen 11 Äänten laskeminen ja vaalin tuloksen vahvistaminen Sisällys 11 Äänten laskeminen ja vaalin tuloksen vahvistaminen... 52 11.1 Äänten laskenta... 52 11.2 Ennakkoäänten laskeminen ennen vaalitoimituksen

Lisätiedot

Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje

Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje https://senaatti.granlundmanager.fi Käyttäjätuki: 010 759 2300 (ma-pe 08:00-17:00) senaatti@granlund.fi Aloitussivu Prosessit, joihin käyttäjällä on kohteessa

Lisätiedot

JAMKin henkilöstön julkaisutietojen tallennus JUSTUS-palveluun OKM:n julkaisutiedonkeruuta varten

JAMKin henkilöstön julkaisutietojen tallennus JUSTUS-palveluun OKM:n julkaisutiedonkeruuta varten JAMKin henkilöstön julkaisutietojen tallennus JUSTUS-palveluun OKM:n julkaisutiedonkeruuta varten Ohje kirjoitettujen julkaisujen (julkaisutyypit A-E, G) ja taidejulkaisujen (F) tallennukseen Päivitetty

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

AGA ONLINE SHOP-OHJEET

AGA ONLINE SHOP-OHJEET AGA ONLINE SHOP-OHJEET Tervetuloa käyttämään AGA online shop-verkkokauppaa! Oheisissa ohjeissa kerrotaan verkkokaupan perustoiminnoista. Mikäli verkkokaupan käytöstä tulee kysyttävää, voitte aina olla

Lisätiedot

Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta

Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta 1 Sisällysluettelo 1. Kun tilaat ensimmäisen kerran ja rekisteröidyt asiakkaaksemme....2 Rekisteröidy palveluun...2 Kirjautuminen...4 Salasanan vaihtaminen...5

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

VAALIAIKATAULU. Seurakuntavaalit Valmistavat toimenpiteet

VAALIAIKATAULU. Seurakuntavaalit Valmistavat toimenpiteet VAALIAIKATAULU Seurakuntavaalit 2018 1 viimeistään 31.5. (suositus; hyvissä ajoin ennen kesälomakautta huhti - toukokuussa) Valmistavat toimenpiteet 1. Kirkkovaltuusto tai seurakuntaneuvosto valitsee vaalilautakunnan

Lisätiedot

SelainPestin käyttöohje 1/9

SelainPestin käyttöohje 1/9 SelainPestin käyttöohje 1/9 SelainPesti SelainPesti on kirkkoverkossa oleva palvelu, jota käytetään Kirkon työmarkkinalaitoksen palvelussuhderekisteri Pestin tietojen päivittämiseen. Seurakunta tarvitsee

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

OHJE EVENTALEN ASIAKASKUTSUJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN FKS-Tapahtumat Oy, v2

OHJE EVENTALEN ASIAKASKUTSUJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN FKS-Tapahtumat Oy, v2 Sisällys Mikä on Eventale?... 1 Miten käytän Eventalea? (kirjautumisohje)... 2 Käyttöohje... 2 Luo kutsu... 3 Miten toimitan kutsun yhdelle nimetylle asiakkaalle?... 3 Kutsun lähettäminen sähköpostilla...

Lisätiedot

Kansiomaksaminen. 1. Uuden maksun ja kansion tekeminen...2. 2. Maksun tietojen tarkistaminen...3. 3. Maksun hyväksyminen ja kansion sulkeminen...

Kansiomaksaminen. 1. Uuden maksun ja kansion tekeminen...2. 2. Maksun tietojen tarkistaminen...3. 3. Maksun hyväksyminen ja kansion sulkeminen... Kansiomaksaminen Voit maksaa Business Onlinessa kahdella tavalla: perinteisesti tai kansiomaksaminen avulla. On suositeltavaa, että käytät pääsääntöisesti vain jompaa kumpaa tapaa, jotta maksuja ei jää

Lisätiedot

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Tervetuloa käyttämään S-ryhmän tuotetietoportaalia! Ensimmäisellä kirjautumiskerralla käyttäjää pyydetään luomaan salasana portaalin käyttöä varten. Päivitä tarvittaessa

Lisätiedot

Helsingin yliopiston vaalijohtosääntö (Kanslerin vahvistama , 4, 33 ja 42 muutettu ) 2 luku VAALIVIRANOMAISET

Helsingin yliopiston vaalijohtosääntö (Kanslerin vahvistama , 4, 33 ja 42 muutettu ) 2 luku VAALIVIRANOMAISET 1 HELSINGIN YLIOPISTO Keskusvaalilautakunta 29.8.2006/kr-k KAMPUSTEN VAALILAUTAKUNTIEN TEHTÄVÄT Helsingin yliopiston vaalijohtosääntö (Kanslerin vahvistama 14.2.2003, 4, 33 ja 42 muutettu 16.2.2005) 2

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Ceepos mobiilimaksaminen

Ceepos mobiilimaksaminen Ceepos mobiilimaksaminen Käyttöohje Versio 1.0 Servica Oy Servica Oy Ceepos mobiilimaksaminen 2 (14) Sisällys 1 Ceepos Mobiilimaksu... 3 2 Sovelluksen määritykset... 3 2.1 Sovelluksen lataaminen... 3 2.2

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

Äänestys. Sähköisen äänestyksen pilotti. Luokkamalli. Government. Versio 1.4H Julkinen 08.02.2008 1 (8) Luokkamalli

Äänestys. Sähköisen äänestyksen pilotti. Luokkamalli. Government. Versio 1.4H Julkinen 08.02.2008 1 (8) Luokkamalli 08.02.2008 1 (8) Äänestys Oikeusministeriö Vaalitietojärjestelmät 08.02.2008 2 (8) 1 Äänestys... 3 1.1 Laskenta... 3 1.1.1 Aanet... 3 1.1.2 AaniLkm... 3 1.1.3 Yhdistely... 4 1.1.4 YhdistettyTulos... 4

Lisätiedot

Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön

Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön Maatiaiaskanat-järjestelmä säilyttäjän ohjeet Luonnonvarakeskus/Eläingeenivarat 7.6.2019 Maatiaiskanojen säilyttäjän ohjeet Maatiaiskanat-palvelun käyttöön Tässä dokumentissa neuvotaan, miten maatiaiskanasäilyttäjänä

Lisätiedot

GolfBox -käyttöohjeet Sarfvikin jäsenille. Versio 3.0

GolfBox -käyttöohjeet Sarfvikin jäsenille. Versio 3.0 GolfBox -käyttöohjeet Sarfvikin jäsenille Päivitetty toukokuu 2015 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 SISÄÄN- JA ULOSKIRJAUTUMINEN GOLFBOXISTA... 4 2.1 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN GOLFBOXIIN... 4 2.2 ULOSKIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

SUOMI LIIKKUU KOULULIIKUNTATAPAHTUMIEN ILMOITTAUTUMISJÄRJESTELMÄ

SUOMI LIIKKUU KOULULIIKUNTATAPAHTUMIEN ILMOITTAUTUMISJÄRJESTELMÄ SUOMI LIIKKUU KOULULIIKUNTATAPAHTUMIEN ILMOITTAUTUMISJÄRJESTELMÄ KÄYTTÄJÄN OHJE 2 S i v u SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen 3 2. Etusivunäkymä 4 3. Tapahtumat 5 3.1. Tapahtumaan ilmoittautuneet 6 3.2.

Lisätiedot

Vuoro Sähköisen työaikaraportin käyttöohje

Vuoro Sähköisen työaikaraportin käyttöohje Versio 1.6. 5/2019 Vuoro Sähköisen työaikaraportin käyttöohje Jos työskentelet kahden viikon palkkajaksolla, lähetä työaikaraportit palkkajakson päättymisestä seuraavana maanantaina klo 24 mennessä. Jos

Lisätiedot

Erotuomareiden ResultCode ohje

Erotuomareiden ResultCode ohje KIRJAUTUMINEN Erotuomareiden ResultCode ohje Piirin kotisivujen kautta pääset ResultCodeen www.palloliitto.fi/keski-pohjanmaa Valitse Kirjaudu (mahdollista kolmesta eri paikasta) KIRJAUDU TILAA TUNNUKSET

Lisätiedot

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Tämä ohje on tarkoitettu niille suunnistajille joilla ei ole koskaan ollut nk. lisenssiä. Mikäli sinulla on joskus ollut lisenssi, niin ohjeet Irman käyttöön löytyvät

Lisätiedot

Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi. info@vapaatajat.fi

Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi. info@vapaatajat.fi Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi info@vapaatajat.fi Vapaat Ajat palvelun ohjeet psykoterapeuteille Tästä oppaasta löydät ohjeet Vapaat Ajat palvelun käyttöön. Käymme läpi palveluun rekisteröitymisen,

Lisätiedot

Seurakuntavaalit 2018

Seurakuntavaalit 2018 Seurakuntavaalit 2018 Esittäjän nimi Paikka & päiväys Seurakuntavaalit 2018 Valitaan kirkon luottamushenkilöt Paikalliset vaalit Itsenäinen seurakunta: Kirkkovaltuusto Seurakuntayhtymä Seurakuntaneuvosto

Lisätiedot

Kokoelmakilpailu Lomakeohje, Laji.fi-sarja 1. Rekisteröityminen

Kokoelmakilpailu Lomakeohje, Laji.fi-sarja 1. Rekisteröityminen 1. Rekisteröityminen Kirjaudu palveluun sivuston oikeasta yläkulmasta luomalla itsellesi Laji.fi - tunnus tai kirjautumalla Facebook- tai Google-tunnuksilla. Laji.fi-tunnuksella rekisteröityminen 1. Valitse

Lisätiedot

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen Verkkokaupan ohje Alkutieto Verkkokaupan tarkoitus on helpottaa Scanlase asiakkaiden tilaamisprosessia kun asiakkaat tarvitsevat tuotteita. Verkkokaupan ollessa pois toiminnasta tilaukset tulee tehdä puhelimitse

Lisätiedot

Nutri-Flow ravintotulkki ALOITUSOPAS

Nutri-Flow ravintotulkki ALOITUSOPAS Nutri-Flow ravintotulkki ALOITUSOPAS Ohjelmaan kirjautuminen Siirry osoitteeseen www.nutri-flow.fi Klikkaa sivun ylälaidassa näkyvää Nutri-Flow palvelu painiketta. Avautuvalla sivulla on tiedotteita ja

Lisätiedot

Meeting Plannerin käyttöohje

Meeting Plannerin käyttöohje Meeting Plannerin käyttöohje Näytteilleasettaja & Yhteistyökumppani Sisällysluettelo Näytteilleasettajat ja yhteistyökumppanit... 2 Sisään kirjautuminen... 2 Järjestelmän etusivu... 2 Peruskäyttäjien näkymät...

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

SelainPestin käyttöohje 1/8

SelainPestin käyttöohje 1/8 SelainPestin käyttöohje 1/8 SelainPesti SelainPesti on kirkkoverkossa oleva palvelu, jota käytetään Kirkon työmarkkinalaitoksen palvelussuhderekisteri Pestin tietojen päivittämiseen. Seurakunta tarvitsee

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Ehdokasasettelupalvelu Osuuskauppa Keskimaa

Ehdokasasettelupalvelu Osuuskauppa Keskimaa Ehdokasasettelupalvelu Osuuskauppa Keskimaa Ehdokkaan ja asiamiehen opas Edita Prima oy 2.8.2017 YLEISTÄ PALVELUSTA Ehdokasasettelupalvelu on sähköinen työkalu, joka auttaa vaalien järjestäjää tekemään

Lisätiedot

RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje

RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje https://senaatti.ryhti.fi RYHTI - tuki Puh. 010 759 2300 (ma-pe 07.00-17.00) senaatti@granlund.fi Aloitussivu Prosessit, joihin käyttäjällä on kohteessa oikeus. Prosessivalikosta

Lisätiedot

Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY

Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY 15.11.2017 ALS Online-palveluun kirjautuminen Henkilökohtaiset ALS Online-tunnukset saat käyttöösi täyttämällä kotisivuiltamme löytyvän lomakkeen tai ottamalla

Lisätiedot

Jos olet uusi toimittaja, rekisteröidy käyttäjäksi oheisessa osoitteessa: http://bsp.basware.com Rekisteröityminen -välilehdellä.

Jos olet uusi toimittaja, rekisteröidy käyttäjäksi oheisessa osoitteessa: http://bsp.basware.com Rekisteröityminen -välilehdellä. Basware Supplier Portal (Toimittajaportaali) on työkalu, jonka avulla toimittaja voi luoda ja lähettää verkkolaskuja. Tämä pikaopas kertoo, miten rekisteröidyt asiakasorganisaatiosi toimittajaksi ja luot

Lisätiedot

Ehdokasasettelupalvelu Satakunnan Osuuskauppa

Ehdokasasettelupalvelu Satakunnan Osuuskauppa Ehdokasasettelupalvelu Satakunnan Osuuskauppa Ehdokkaan ja asiamiehen opas Edita Prima oy 2.8.2017 YLEISTÄ PALVELUSTA Ehdokasasettelupalvelu on sähköinen työkalu, joka auttaa vaalien järjestäjää tekemään

Lisätiedot

Seurakuntavaalit 2014

Seurakuntavaalit 2014 Seurakuntavaalit 2014 Kirkossa on vaalivuosi. Seurakuntavaalit järjestetään marraskuussa 2014. Seurakuntavaalit ovat paikalliset vaalit, jotka järjestetään neljän vuoden välein. Vuoden 2014 seurakuntavaalit

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

OHJE EVENTALEN ASIAKASKUTSUJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN EvenTale Oy,

OHJE EVENTALEN ASIAKASKUTSUJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN EvenTale Oy, Sisällys Mikä on Eventale?... 1 Miten käytän Eventalea?... 2 Tunnuksen luonti... 2 Käyttöohje... 3 Yrityksen taustatiedot... 3 Lisää käyttäjä... 3 Miten toimitan kutsun yhdelle nimetylle asiakkaalle?...

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta

Lisätiedot

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620

Data@Flow. Verkkosivuston hallinnan ohjeet. atflow Oy tuki@atflow.fi. AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Data@Flow Verkkosivuston hallinnan ohjeet atflow Oy tuki@atflow.fi AtFlow Oy, tuki@atflow.fi, +358 (0)50 452 5620 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sivuston muokkaus... 2 3. Sivujen ja valikoiden

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Kylätietojen täyttöohje. Sisällys

Kylätietojen täyttöohje. Sisällys Kylätietojen täyttöohje Sisällys KIRJAUTUMINEN... 2 KYLÄTIETOJEN MUOKKAUS JA TÄYDENNYS... 4 TIEDOSTOPANKKI... 11 SALASANAN VAIHTO... 12 YHTEENVEDOT TIEDOISTA (kylien posti- ja sähköpostilistat)... 13 PIKAHAKU

Lisätiedot

Tervetuloa tutustumaan Seure Keikkanetti -mobiilisovellukseen!

Tervetuloa tutustumaan Seure Keikkanetti -mobiilisovellukseen! Tervetuloa tutustumaan Seure Keikkanetti -mobiilisovellukseen! Lataa Seuren Keikkanetti -mobiilisovellus puhelimeesi tai tablettiisi sovelluskaupastasi. Ilmainen sovellus toimii Android- ja ios-käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla?

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? Rekisteröitymällä saat käyttöösi koulusi hankkimat sähköiset opetus- ja oppimateriaalit. Pääset

Lisätiedot

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio 2.2.2017 LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio SISÄLTÖ 2 1. Tunnusten luominen 3 2. Ensimmäinen kirjautumiskerta ja kursseille liittyminen 6 3. Opiskelu ja oppituntien sisältö 8 4. Tenttiminen

Lisätiedot

Esityksen / esittäjän nimi

Esityksen / esittäjän nimi 1 16.9.2014 Esityksen / esittäjän nimi Vaalit & Valtakunnallinen julkisuuskampanja Mitä kaikkea hyvää kirkko ihmisten kautta tekee, ja mihin kaikkeen äänestämällä tai ehdolle asettumalla pääsee myös vaikuttamaan.

Lisätiedot

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluun valmistautumisessa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

ehr-järjestelmän käyttö palkka- ja kehityskeskusteluun valmistautumisessa opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Käyttäjän wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui ehr-järjestelmän käyttö

Lisätiedot

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Oulun kaupunki Liikuntapalvelut Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Aloittaminen Kirjaudu rekisteröitymisen jälkeen varausjärjestelmään käyttäjätunnuksella ja salasanalla jotka olet saanut

Lisätiedot

Kirjautuminen Timmiin

Kirjautuminen Timmiin Sisällys Kirjautuminen Timmiin... 1 Tilojen haku... 2 Pikkukalenteri... 5 Hakemuksen teko... 6 Yöpymiskäyttö... 7 Hakemuksen lisätiedot... 7 Oheisvarattavat... 7 Varaukset Oma asiointi... 9 Vapaa-ajan

Lisätiedot

Seurakuntavaalit Ehdokasasettelu päättyy Ennakkoäänestys Vaalipäivä

Seurakuntavaalit Ehdokasasettelu päättyy Ennakkoäänestys Vaalipäivä Seurakuntavaalit 2018 Ehdokasasettelu päättyy 17.9.2018 Ennakkoäänestys 6.-10.11.2018 Vaalipäivä 18.11.2018 Luottamushenkilöksi? Kiinnostaako sinua vaikuttaminen omassa seurakunnassasi? Haluaisitko uudistaa

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Sähköisen äänestyksen pilotti

Sähköisen äänestyksen pilotti 08.02.2008 1 (10) Siirtotiedostot Oikeusministeriö Vaalitietojärjestelmät 08.02.2008 2 (10) 1 LiittymätUlkoiset... 3 1.1 VATLiittyma: Tiedostosiirrot... 4 1.1.1 Class:VATLahetysIF... 4 1.1.1.1 Operations...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE Yhdistystilin luominen/rekisteröityminen Avustushakemukset

KÄYTTÖOHJE Yhdistystilin luominen/rekisteröityminen Avustushakemukset KÄYTTÖOHJE Yhdistystilin luominen/rekisteröityminen Avustushakemukset Huomioithan, että yhdistyksen nimenkirjoittajan on ensimmäisellä kerralla tunnistauduttava henk.koht. verkkopankki- tai mobiilivarmenteella

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake 1 Sisällysluettelo 1. Accuna-pikakuvakkeen asentaminen työpöydälle... 2 2. Työasemakäyttö... 3 2.1 Käynnistäminen... 3 2.2 Raportin valinta... 4 2.3 Laskentakohteiden valinta... 4 2.4 Kauden vaihto...

Lisätiedot

Sisällysluettelo. v.0.9 2

Sisällysluettelo. v.0.9 2 Käyttöopas Sisällysluettelo DYNAROAD HENKILÖKUNTA... 3 TIEPROJEKTIN LUOMINEN... 4 DYNAROAD KÄYTTÄJÄ... 5 TIEPROJEKTIN MUOKKAUS... 6 Työkohdetyyppien lisääminen... 7 Työkohteen lisääminen... 8 Urakoitsijoiden

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Kansalaisen sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen

Kansalaisen sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen Kansalaisen sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen 1.1.4.0 Sisällysluettelo Kansalaisen sisäänkirjautuminen... 3 Asiointialueen vaihto kirjautumisen yhteydessä... 8 Omahyviksestä uloskirjautuminen...10

Lisätiedot

Hotline-jäsenpalvelun käyttöohjeet

Hotline-jäsenpalvelun käyttöohjeet PYHÄ BIRMAN KISSA RY Sivu 1 / 13 Hotline-jäsenpalvelun käyttöohjeet Hotlineen kirjautuminen tapahtuu valitsemalla Kasvatus ja terveys -valikosta Hotline. Avautuvalla sivulla on Kirjaudu sisään palveluun

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

3.1 Seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston paikkajako seurakuntien kesken

3.1 Seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston paikkajako seurakuntien kesken 3 Valmistelevat tehtävät Sisällys 3 Valmistelevat tehtävät... 11 3.1 Seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston paikkajako seurakuntien kesken... 11 3.2 Seurakunnan jakaminen äänestysalueisiin... 11 3.3

Lisätiedot

Tonttihakemuksen tekeminen

Tonttihakemuksen tekeminen Tonttihakemuksen tekeminen Tontinluovutuksen periaatteet ja hyväksyttävän hakemuksen ehdot on kuvattu Espoon kaupungin internet-sivuilla osoitteessa. Tärkeitä huomioita tonttihakuun osallistumisessa: 1)

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Ehdokasrekisterin käyttö yhdistyksissä

Ehdokasrekisterin käyttö yhdistyksissä Ehdokasrekisterin käyttö yhdistyksissä Ehdokkaita asettavien yhdistysten vaalivastaavat täyttävät ehdokkaiden tiedot. Tunnukset on jaettu ehdokkaita asettavien yhdistysten vaalivastaaville ja puheenjohtajille.

Lisätiedot

Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille. Päivitetty

Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille. Päivitetty Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille Päivitetty 27.3.2019 Kirjautuminen & ohjeet Voit kirjautua Skholen verkkopalveluun kahdesta eri paikkaa. Joko Skholen verkkosivulta osoitteesta www.skhole.fi

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN 1. KIRJAUDU Navigoi osoitteeseen www.mukaanpartioon.fi. Aloita kirjautumalla: käyttäjätunnus: salasana: lippukunta HpL1Ka KUVA 1: Kirjautumislinkki

Lisätiedot

5 Ehdokasasettelu ja perustamisasiakirjojen käsittely

5 Ehdokasasettelu ja perustamisasiakirjojen käsittely 5 Ehdokasasettelu ja perustamisasiakirjojen käsittely Sisällys 5.1 Vaalikelpoisuus... 20 5.2 Ehdokasasettelusta yleensä... 21 5.3 Perustamisasiakirjoissa olevien puutteiden korjausmenettely... 22 5.4 Perustamisasiakirjojen

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta.

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta. OHJE KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TEKEMISESTÄ WILMAAN Ennen kuin pääset ilmoittamaan lapsesi kouluun, tulee sinun tehdä käyttäjätunnukset wilmaan. Jos esiopetuksessa olevan lapsesi päiväkodissa on otettu wilma käyttöön,

Lisätiedot

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet, käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet,  käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö: 1. Kirjautuminen Lipakseen 2. Liikuntapaikan sijainnin tallennus 3. Piste menikin väärään

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 7.5. 2018 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje

Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Hittitoimiston Forte-kotisivujen päivitysohje Forte-kotisivujen päivitysohje 2 Sisällysluettelo: Kirjautuminen 2 Ohjausnäkymä 3 Sivun lisääminen ja yleisnäkymä 4 Sivun muokkaus 5 Sivun hakusanaoptimointi

Lisätiedot

Valvoja Toimittajien seuranta

Valvoja Toimittajien seuranta Käyttöohje Valvoja Toimittajien seuranta Versio_06.2015 1 Sisältö: Käyttöohje... 1 Valvoja Toimittajien seuranta... 1 Uusi asiakas... 3 1. Kirjaudu sisään... 3 2. Valvojan käyttö... 3 3. Luo käyttäjätunnukset...

Lisätiedot

Lisäkysymysten ja hakukohderyhmäsääntöjen sekä liiteryhmien tallentaminen hakulomakkeelle

Lisäkysymysten ja hakukohderyhmäsääntöjen sekä liiteryhmien tallentaminen hakulomakkeelle Lisäkysymysten ja hakukohderyhmäsääntöjen sekä liiteryhmien tallentaminen hakulomakkeelle Lisäkysymysten ja hakukohderyhmäsääntöjen sekä liiteryhmien tallentaminen hakulomakkeelle-käyttöohje virkailijoille

Lisätiedot

EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ. Projektin toteuttajan yhteystietojen ylläpito ja salasanan vaihtaminen

EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ. Projektin toteuttajan yhteystietojen ylläpito ja salasanan vaihtaminen EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ Projektin toteuttajan yhteystietojen ylläpito ja salasanan vaihtaminen Käyttöohje projektien toteuttajille SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä järjestelmästä...3

Lisätiedot

Päivitetty 17.1.2014. JETI pikaohje. Ennakkosuunnitelman luonti

Päivitetty 17.1.2014. JETI pikaohje. Ennakkosuunnitelman luonti Päivitetty 17.1.2014 JETI pikaohje Ennakkosuunnitelman luonti 1/5 Uuden ennakkosuunnitelman luonti Voit luoda uuden ennakkosuunnitelman kahdella tavalla: 1. Joko luomalla uuden ennakkosuunnitelman tyhjältä

Lisätiedot

Lupapiste käyttöönottokoulutus. Palvelun esittely

Lupapiste käyttöönottokoulutus. Palvelun esittely Lupapiste käyttöönottokoulutus Palvelun esittely Valmistelut Tarkista, että käytössäsi on riittävän tuore selainversio Tuetut selainversiot: Internet Explorer 9 tai uudempi Mozilla Firefox 16 tai uudempi

Lisätiedot