MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN KANNANOTTO METSÄHALLITUKSEN JA METSÄ- HALLITUSKONSERNIN TILINPÄÄTÖKSEEN AJALTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN KANNANOTTO METSÄHALLITUKSEN JA METSÄ- HALLITUSKONSERNIN TILINPÄÄTÖKSEEN AJALTA"

Transkriptio

1 (11) Metsähallitus MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN KANNANOTTO METSÄHALLITUKSEN JA METSÄ- HALLITUSKONSERNIN TILINPÄÄTÖKSEEN AJALTA Maa- ja metsätalousministeriö esittää valtion liikelaitosten kirjanpidosta ja tilinpäätöksestä annetun valtioneuvoston asetuksen (160/2004) 6a :n (muutettu 1403/2004) ja julkisten hallintotehtävien osalta talousarvioasetuksen (1243/1992) 66 i :n (muutettu 254/2004) mukaisena kannanottonaan seuraavaa. 1. Arvio tuloksellisuudesta ja sen kehityksestä sekä asetettujen tulostavoitteiden toteutumisesta Metsähallituksen liiketoiminta 1.1. Eduskunnan päätökset ja toteutuminen Uusi Metsähallituslaki astui voimaan Lakimuutoksella toteutettiin Metsähallitusta koskevat EU:n kilpailuneutraliteettivaatimukset, jotka liittyvät liiketoiminnan konkurssikelpoisuuteen ja yhteisöverotukseen. Metsähallituksen metsätalousliiketoiminta siirrettiin lailla perustettuun valtion kokonaan omistamaan liikelaitoksen tytäryhtiöön Metsähallitus Metsätalous oy:öön. Tilivuosi 2017 oli uuden lain mukaisen Metsähallituksen ensimmäinen kokonainen toimintavuosi. Metsähallituksesta annetun lain (2016/234) 8 mukaan eduskunta hyväksyy valtion talousarvion käsittelyn yhteydessä Metsähallituksen keskeiset palvelutavoitteet ja muut toimintatavoitteet, Metsähallituksen peruspääoman (tuottovaatimuksen alainen liiketoiminnan pääoma) korotuksen ja alennuksen, antaa Metsähallitukselle suostumuksen ottaa liiketoimintansa rahoittamiseksi lainaa ja hyväksyy Metsähallituksen liiketoiminnan osalta tilikauden investointien enimmäismäärän. Valtion vuoden 2017 talousarviossa on päätetty Metsähallituksen liiketoiminnan keskeiset palvelutavoitteet ja muut toimintatavoitteet seuraavasti: Metsähallitus ottaa liiketoimintaa harjoittaessaan ja ohjatessaan tytäryhtiöitä huomioon metsähallitusta koskevan lainsäädännön mukaiset yleiset yhteiskunnalliset velvoitteet. Metsähallituksen liiketoimintojen kannattavuus paranee edelleen. Metsähallitus otti liiketoiminnassaan huomioon yleiset yhteiskunnalliset velvoitteet ja julkisti osana 2017 tilinpäätöstään näiden velvoitteiden seurantaraportin. Velvoitteiden toteutumista tarkastellaan tarkemmin jäljempänä kohdassa (Metsähallituksen yleisten yhteiskunnallisten velvoitteitten toteutuminen). Metsähallituksen (emo) liiketoiminnan tulos oli 89,7 miljoonaa euroa. Tulosta ei voi verrata edelliseen tilikauteen, sillä se oli vain 8,5 kk:n pituinen lakimuutoksesta johtuen. Liiketoimintakonsernin tulos 2017 oli 107,1 miljoonaa euroa (vertailukelpoinen tulos vuodelta 2016 oli 90,7 miljoonaa euroa). Voidaan siis todeta, että ainakin konsernitasolla liiketoiminnan kannat- MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ PL 30, VALTIONEUVOSTO (Helsinki) puh faksi (09) JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET PB 30, STATSRÅDET (Helsingfors) tfn fax (09) MINISTRY OF AGRICULTURE AND FORESTRY PO Box 30, FI GOVERNMENT, Finland (Helsinki) tel fax

2 2 (11) tavuus on parantunut. Metsähallitus Metsätalous oy:n liikevaihto 2017 oli 296,7 miljoonaa euroa ja yhtiön tulos tilikaudelta 21,2 miljoonaa euroa. Vuotta 2017 koskevat Metsähallituslain 8 mukaiset eduskunnan valtion talousarviossa antamat muut päätökset toteutuivat seuraavasti: TAE-tavoite Toteutuma Peruspääoman muutokset -4,963 milj.euroa -4,963 milj.euroa (Hossan kp:n perustaminen) Liiketoiminnan lainanoton enimmäismäärä 60 milj. euroa 49,9 milj.euroa Liiketoiminnan investointien enimmäismäärä Investointisitoumukset 15 milj. euroa 15 milj. euroa 6,9 milj.euroa 6,7 milj. euroa Liiketoiminnan vakuuksien enimmäismäärä 5 milj. euroa 0,6 milj. euroa 1.1 Maa- ja metsätalousministeriön asettamat keskeiset palvelu- ja muut toimintatavoitteet ja tulostavoitteet sekä niiden toteutuminen Palvelu- ja muut toimintatavoitteet Metsähallitusta ohjataan valtioneuvoston talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa hyväksyttyjen Metsähallitusta koskevien omistajapoliittisten linjausten mukaisesti. Seuraavat palveluita ja toimintaa koskevat linjaukset ovat keskeisimpiä Metsähallituksen liiketoiminnassa: Yleisten yhteiskunnallisten velvoitteiden huomioon ottamisesta saatavat hyödyt (yyv-hyödyt) pysyvät vähintään nykyisellä tasolla. YYV-hyötyjen tuottamiseen käytettyjen panosten vaikuttavuutta kehitetään. Liiketoiminnan rajoitteiden lisäksi yyv-hyötyjä tuotetaan aktiivisilla luonnon- ja vesienhoitotoimilla ja muilla toimenpiteillä. Yleisten yhteiskunnallisten velvoitteiden (YYV) toteuttamista seurataan Metsähallituksen laatiman erillisen raportoinnin perusteella. Erilaisten yhteiskunnan tavoitteiden toteuttaminen on Metsähallituksen vastuullisuuden ytimessä. Omistajan määrittämillä yhteiskunnallisilla velvoitteilla ja niitä koskevilla tavoitteilla luodaan alueiden käytön puitteet sille, miten Metsähallitus toimii vastuullisesti ympäristön, yhteiskunnan ja ihmisten suuntaan. Yleiset yhteiskunnalliset velvoitteet koskevat Metsähallituksen liiketoimintaa mukaan lukien Metsätalous oy ja ne otetaan huomioon Metsähallituksen tulostavoitetta asetettaessa. Metsähallitus hoitaa valtion monikäyttömetsiä päällekkäisen käytön periaatteella. Metsähallituksessa liiketoimintaan kuuluvan metsämaan pinta-alasta 14,4 %:lla (millä on 18,1 % metsätalouden puustosta) on eriasteisia käyttörajoitteita. Metsähallituksen käyttöpuusuunnite oli YYV:n johdosta 1,91 milj. m3 pienempi vuonna 2017 kuin ilman velvoitteiden huomioon ottamista.

3 3 (11) YYV-raportoinnin mukaan monimuotoisuuden, virkistyskäytön, saamelaiskulttuurin ja poronhoidon huomioonottamisen takia käyttörajoituksen piirissä olevan metsämaan pinta-ala vuonna 2017 oli yhteensä hehtaaria. Tästä 55,3 % oli kokonaan hakkuiden ulkopuolella tai poimintahakkuiden piirissä ja 44,7 % rajoitetussa käytössä. Käyttörajoitteiden kokonaispinta-ala väheni n ha vuosien välillä johtuen pääosin Hossan kansallispuiston perustamisesta, jolloin maat siirtyivät MH liiketoiminnasta julkisten hallintotehtävien taseeseen. Taulukko 1.YYV-pinta-alan ja panostuksen kehitys Pinta-ala ha ha ha ha YYVpanostus 54,9 milj. 55,6 milj. 56,1 milj. 55,8 milj. Taulukko 2. Velvoitteittaiset kokonaispanokset vuosina , milj. Velvoite Yhteensä milj. /v Monimuotoisuus 35,0 37,8 Virkistyskäyttö 13,3 11,6 Porotalous 2,1 2,6 Saamelaiskulttuuri 3,1 3,8 Työllisyys 2,6 0,0 Yhteensä 56,1 55,8 Vuoden 2017 aikana laadittiin suunnitelma yhteiskunnallisia velvoitteita koskevista aktiivisista toimista. Aktiivisilla toimilla parannettiin mm. suoluonnon monimuotoisuutta 745 hehtaarilla sekä tehtiin 19 kpl säästöpuuryhmien polttoja tai luonnonhoidollisia kulotuksia. Aktiivisina toimina lahopuun määrän lisäämiseksi talousmetsissä tuotettiin myös hakkuiden yhteydessä tekopökkelöitä noin kpl ja jätettiin uudistusaloille Metsätalouden ympäristöoppaan mukaisia arvokkaita säästöpuita 11,8 kpl/ha. Etelä-Suomen luonnonvarasuunnitelma valmistui ja luonnonvarasuunnittelu aloitettiin Pohjanmaan-Kainuun alueella Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan valtion maille ja vesille. YYV-hyötyjen tuottamiseen käytettyjen panosten vaikuttavuutta on kehitetty allokoimalla panostusta uudestaan. Uudelleenkohdennus perustuu parhaaseen ajan tasalla olevaan useista lähteistä yhdisteltävään tietoon. Metsähallitus osallistui Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi järjestettyyn Suomi 100- suojelukampanjaan, jonka tavoitteena oli saada yksityismaita suojeluun vähintään 100ha jokaisesta maakunnasta. Valtio osallistuu kampanjaan yksityismaita vastaavalla määrällä. Kampanjan tuotto ylitti kaikki odotukset. Kampanjasta johtuva valtion panos suojelun lisäämiseksi tulee olemaan n ha.

4 4 (11) Metsähallitus toimii aktiivisesti kaavoituksessa ja kiinteistökehityksessä pyrkien liiketoimintakäytössä olevien kiinteistöjen arvon nostamiseen yhteiskunnan kokonaishyöty (ml. yritysten toimintaedellytysten luominen) huomioon ottaen. Kaavoitusperiaatteiden päivitys on työn alla yhdessä ministeriöiden kanssa. Periaatteet on tavoitteena hyväksyä keväällä Maan ostotoiminnan pääpaino on puolustusvoimien, opetuksen ja tutkimuksen tarpeiden hoitamisessa, metsäpuiden siemenviljelysten perustamisessa ja yhtenäisen kiinteistörakenteen parantamisessa. Metsähallitus myy kiinteistörakenteen kannalta epätarkoituksenmukaisia alueita. Metsämaan hankinta- ja myyntitavoitteet asetetaan vuosittain tulosohjauksessa. Suunniteltua maanmyyntitavoitetta ei ylitetä tulostavoitteen saavuttamiseksi. Hankintoja puolustusvoimien tarpeisiin on tehty noin 2,0 miljoonalla eurolla. Metsätalousalueiden myyntitavoitteet toteutuivat. Laatukriteereitä täyttäviä siemenviljelysalueita onnistuttiin hankkimaan noin 0,2 miljoonalla eurolla. Metsähallituksen hallinnassa olevan valtion maa- ja vesiomaisuuden hallinta hoidetaan yhtenä kokonaisuutena valtion kiinteistöstrategian mukaisesti. Alueiden käyttö suunnitellaan luonnonvarasuunnitelmien avulla yhtenä kokonaisuutena tavoitteena mahdollisimman suuri yhteiskunnallinen kokonaishyöty ja kustannustehokkuus. Etelä-Suomen luonnonvarasuunnitelma valmistui keväällä Samaan aikaan käynnistettiin Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan alueen luonnonvarasuunnittelu. Luonnonvarasuunnittelu on valtion omistamien maa- ja vesialueiden pitkän aikavälin kestävän käytön suunnittelua, missä yhteensovitetaan erilaisia tarpeita. Prosessi on laajasti osallistava ja suunnitelma laaditaan yhdessä sidosryhmien kanssa. Valtion maiden ja vesien hallinta perustuu niiden monikäyttöön, missä kaikilla metsähallituksen vastuualueilla (liiketoiminta, kiinteistökehitys, luontopalvelut ja eräpalvelut) on oma roolinsa. Avoimen tiedon (open data) mahdollisuudet hyödynnetään kaikkia Metsähallituksen alueita koskien. Hilamuotoisen metsävaratiedon avaaminen on toteutunut MMM:n kanssa sovitun mukaisesti. Ajantasainen alue-ekologinen karttatieto on julkaistu Metsähallituksen retkikartta.fi -palvelussa. Ajantasaista karttatietoa ylläpidetään Metsähallituksen paikkatietojärjestelmässä ja se on valtaosaltaan katsottavissa retkikartta.fi -sivuilta, jonne se päivitetään määräajoin Tulos ja tuloutustavoite Metsähallitusta koskevien omistajapoliittisten linjausten mukaisesti: Liiketoimintojen on oltava kannattavia ja tuotettava niihin sijoitetulle pääomalle kohtuullinen vuotuinen tuotto ja tasainen tuloutus omistajalle. Kannattamattomiksi osoittautuneista liiketoiminnoista tai niiden osista luovutaan. Sijoitetun pääoman tuotto nousee 4,6%:iin vuoteen 2020 mennessä. Vuoden 2017 aikana Metsähallitus luopui taimiliiketoiminnasta myymällä Fin Forelia oy:n kesäkuussa. Sijoitetun pääoman tuotto liiketoimintakonsernissa vuonna 2017 oli 4,0% ja Metsähallitus tuloutti valtion kassaan yhteensä 86 miljoonaa euroa.

5 5 (11) Liikelaitoksen oman liiketoiminnan tulos oli 89,7 milj. euroa. Sen suurin tulolähde oli Metsätalous- yhtiön maksama 80 milj. euron käyttöoikeuskorvaus valtion metsien käytöstä. Tytäryhtiöt maksoivat osinkoja 3.2 miljoonaa euroa vuonna Liiketoiminnan osana Kiinteistökehitys -tulosyksikkö vastaa kiinteistöjen vuokrauksesta, kehittämisestä, myynneistä ja ostoista. Sen osuus liikevaihdosta oli 15,5 miljoonaa euroa. Metsähallitus Metsätalous Oy hoitaa ja käyttää yksinoikeudella valtion monikäyttö- eli talousmetsiä sekä korjaa ja myy puuta. Yhtiön liikevaihto oli n. 296,7 milj. euroa ja tulos oli 21,2 milj. euroa. Metsähallituksen metsätaloudessa otetaan huomioon yleiset yhteiskunnalliset velvoitteet, kuten luonnon monimuotoisuus, virkistyskäyttö, työllisyyden edistäminen sekä saamelaiskulttuurin ja poronhoidon vaatimukset. Siemen Forelia Oy tuottaa ja kauppaa jalostettuja metsäpuiden siemeniä. Yhtiön tulos tilikaudelta 2017 oli 0,3 miljoonaa euroa. MH Kivi Oy on Metsähallituksen omistama tytäryhtiö, joka harjoittaa maaainesliiketoimintaa. Metsähallitus on myynyt pääosan maa-ainesliiketoiminnastaan vuonna Kaupan osapuolten välisen riita-asian käsittely jatkuu kumoamiskanteiden osalta. MH-kiven tulos tilikaudelta 2017 oli 0,7 miljoonaa euroa. Tilikautta 2017 koskien maa- ja metsätalousministeriö asetti Metsähallituksen liiketoiminnalle seuraavat tavoitteet: Liiketoimintakonsernin tulostavoitteeksi vuodelle 2017 asetetaan 100,7 milj. euroa, mikä vastaa 4,0 prosentin tuottoa liiketoimintaan sijoitetulle pääomalle. Liikelaitoksen liiketoiminnan vuoden 2017 tuloksesta ja kertyneistä voittovaroista tuloutetaan valtiolle 94,9 milj. euroa vuoden 2018 aikana. Valtioneuvosto päättää lopullisesti v tuloksesta tehtävästä tuloutuksesta tilinpäätöksen vahvistamisen yhteydessä keväällä Tuloutustavoitteen saavuttamiseksi Metsähallitus jatkaa valtion toiminnan ja talouden kannalta epätarkoituksenmukaista maan myyntiä ja parantaa liiketoiminnan kannattavuutta. Metsähallituksen liiketoimintakonsernin tulos tilikaudelta 2017 oli 107,1 milj. euroa. Sijoitetun pääoman tuotto oli 4,0 %. Liiketoiminnan kertyneet voittovarat liikelaitoksen taseessa olivat tilikauden lopussa 92,7 milj. euroa, josta tilikauden voitto oli 89,7 milj. euroa. Voittovarat eivät mahdollista asetetun tuloutustavoitteen mukaista tuloutuksen maksamista. Kiinteän omaisuuden myynneistä saatu luovutushinta oli yhteensä 16,6 milj. euroa. Myynneistä kirjattiin 9,6 milj. euroa luovutusvoittoa. Tilivuonna 2017 liiketoimintakonsernin kannattavuus parantui edelleen. 2. Arvio tuloksellisuudesta ja sen kehityksestä sekä asetettujen tulostavoitteiden toteutumisesta Metsähallituksen julkiset hallintotehtävät Eduskunta myönsi vuoden 2017 talousarviossa momentille (Metsähallituksen eräät julkiset hallintotehtävät) euroa käytettäväksi

6 6 (11) 1) Metsähallitusta koskevan lain (234/2016) 5 :n mukaisten Metsähallituksen julkisista hallintotehtävistä maa- ja metsätalousministeriön toimialalla aiheutuvien menojen maksamiseen 2) EU:n rahastojen tuella toteutettavien hankkeiden omarahoitusosuutta koskevien menojen maksamiseen. Lisäksi Metsähallitus saa käyttää 1) kohdassa mainittuihin julkisiin hallintotehtäviin Metsähallitukselle kertyvät ne julkisten hallintotehtävien tulot, jotka kuuluvat maa- ja metsätalousministeriön toimialaan. Taulukko 1: Luontopalvelujen toteutuneet bruttomenot tehtävittäin ja rahoitustyypeittäin Prosessit ja tehtävät MMM YM Muut rahoituslähteet Menot yht. Menot yht. (1 000 euroa) Yhteiset menot Luonnonsuojelu Luonnon virkistyskäyttö Alueiden hallinta Eräasiat Siemenhuolto ja uittorakenteet MENOT YHTEENSÄ Julkiset hallintotehtävät yksikön vuosivaihto oli 58,5 miljoonaa euroa ja laskennallinen tulos tilikaudelta ,53 euroa, joka siirrettiin tilinpäätöksessä muun oman pääoman muutokseksi. Henkilöstön määrä vuoden lopussa oli 501 henkilöä. Toiminnan tuottavuus oli kokonaistuottavuusindeksillä mitaten 105,6. Metsäpuiden Pohjois-Suomen siemenen varmuusvarastosta myytiin siementä yhteensä 1580 kiloa. Myyntituloa kertyi euroa. Pohjois-Suomen siemenhuollon rahoitusmallista päästiin sopimukseen. Uusi malli otetaan käyttöön vuoden 2018 valtion talousarviossa. Omistajapoliittiset linjaukset Talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa hyväksytyissä Metsähallitusta koskevissa omistajapoliittisissa linjauksissa seuraavat palveluita ja toimintaa koskevat linjaukset ovat keskeisimpiä Metsähallituksen julkisten hallintotehtävien hoidossa: Luontopalvelut (JHT) parantaa tuottavuutta ja lisää toiminnan vaikuttavuutta. Toiminnan tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantamiseksi toimintaa keskitetään luonnon virkistys- ja matkailukäytössä alueille, joihin kohdistuu suurin kysyntä. Ennallistamisessa ja luonnonhoidossa on meneillään vastaavanlainen tarkastelu, minkä jälkeen voidaan kohdistaa toimenpiteet entistä vaikuttavammin luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi. Metsähallituksen omistajapolitiikan, strategian ja toimintaympäristön muutokset edellyttivät myös toimintatapojen tarkastelua ja kehittämistä. Luontopalvelujen toimintatapauudistus sekä Luontopalvelujen ja Eräpalvelujen kehittämisohjelma valmistuivat. Luontopalvelut (JHT) kehittää valtion alueiden matkailu- ja virkistyskäyttöä sekä erätalouskäyttöä kysyntälähtöisesti siten, että alueiden hyvinvointivaikutukset kasvavat ja yrit-

7 7 (11) täjille luodaan lisää liiketoimintamahdollisuuksia. Luontopalvelujen hallinnassa olevien alueiden hoidossa lisätään ostopalveluiden käyttöä. Yritysyhteistyö matkailuyritysten kanssa on kehittynyt myönteisesti. Matkailun yhteistyösopimuksia oli voimassa vuoden lopussa 606 kpl, mikä on 17 % enemmän kun vuotta aiemmin. Kansallispuistojen käyntimäärät kasvoivat 10 % edellisestä vuodesta. Yhteensä valtion suojelualueille tehtiin yli 6,7 miljoonaa käyntiä, mikä on 2 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Yritysten ja eri järjestöjen kanssa organisoidusta tapahtumista on tullut suosittuja. Ostopalvelujen käyttöä on lisätty ja Metsähallituksen yhteiset osto- ja kilpailutusjärjestelmät ovat tehostaneet palvelujen ostoa ja kilpailuttamista. Eräpalvelut-vastuualue (JHT) toimii erävalvonnassa tiiviissä yhteistyössä muiden valvontaviranomaisten kanssa, kehittää valvontamenetelmiä ja ennaltaehkäisee luonto- ja erärikollisuutta kaikilla valtion mailla. Metsähallituksen erätarkastajien käyttöön saatiin poliisin kenttäjärjestelmä, jonka avulla luonnonvararikollisuuden ja erävalvonnan yhteistä tilannekuvaa saadaan ylläpidettyä ja yhteistoimintaa tehostettua. Erätarkastajat osallistuivat säännöllisesti yhteisvalvontoihin ja - projekteihin poliisin sekä rajavartioston kanssa. Erävalvonnassa otettiin käyttöön miehittämättömiä ilma-aluksia eli drooneja ja niistä saadut kokemukset olivat hyvin positiivisia. Metsähallituksen hallinnassa olevan valtion maa- ja vesiomaisuuden hallinta hoidetaan yhtenä kokonaisuutena valtion kiinteistöstrategian mukaisesti. Alueiden käyttö suunnitellaan luonnonvarasuunnitelmien avulla yhtenä kokonaisuutena tavoitteena mahdollisimman suuri yhteiskunnallinen kokonaishyöty ja kustannustehokkuus. Avoimen tiedon (open data) mahdollisuudet hyödynnetään kaikkia Metsähallituksen alueita koskien Metsähallituksen julkiset hallintotehtävät on osallistunut Etelä-Suomen (valmistui kesällä 2017) ja Pohjanmaan luonnonvarasuunnitelmien tekoon. Luontopalvelujen vastuulla olevassa avoimessa Retkikartta-sovelluksessa esitetään uutena sisältönä mm. kaikki liiketoiminnan hallinnassa olevilla alueilla sijaitsevat alue-ekologiset kohteet. Luontopalvelut on yhteistyössä Metsähallitus Metsätalous Oy:n kanssa hoitanut uhanalaisten lajien elinympäristöjä liiketoiminnan taseessa olevilla kohteilla. Lisäksi Metsähallitus Metsätalous Oy ja Luontopalvelut sopivat Metsätalouden ympäristöopasta tarkentavista yhteissuunnittelun käytännöistä ja toimintatavoista. Valtion vuoden 2017 talousarviossa esitetyt Metsähallituksen julkisten hallintotehtävien vaikuttavuus- ja tulostavoitteet toteutuivat seuraavasti: Vaikuttavuustavoite: Riista- ja kalakannat säilyvät elinvoimaisina ja metsästys ja kalastus on eettistä ja vastuullista Tulostavoitteet: Tarjotaan mahdollisimman laajalti kansalaisille metsästys- ja kalastusmahdollisuuksia ekologisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla ja seurataan toiminnan vaikuttavuutta. Kehitetään erävalvonnan viranomaisten yhteistyöverkoston toimintaa sekä uusia yhteistyömalleja riistakonsernin ja kalatalouskentän toimijoiden kanssa Riista-ja kalakantojen elinvoimaisuus turvataan laadukkaalla suunnittelulla ja kiintiöinnillä. Pienriistan metsästyksen mitoittamisessa käytettävän riistatalouden suunnittelu- ja seurantajärjestelmän uusiminen aloitettiin. Erävalvonnan avulla on huolehdittu siitä, että metsästys ja kalastus tapahtuvat lakisäädösten ja lupaehtojen mukaisesti. Rikkeiden määrän vähene-

8 8 (11) miseen on päästy erityisesti ennalta estävällä toiminnalla eli asiakkaiden valistamisella ja ohjeistamisella sekä tehokkaalla tiedottamisella. Myös laajalla viranomais- ja sidosryhmäyhteistyöllä sekä yhteisillä valvontaiskuilla on saatu valvontaan kattavuutta. Metsähallituksen lupatietojen sekä pienriistapyynnin saalispalautteen vieminen OmaRiista palveluun on työn alla. Kalatalouden tietoon perustuvan suunnittelu- seuranta- ja ohjausjärjestelmän kehittämistyö käynnistettiin. Vaikuttavuustavoite: Eräpalveluja tarjotaan kattavasti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästi ja sillä luodaan hyvinvointia Tulostavoite: viestitään tehokkaasti riista- ja kalakantojen hoidosta sekä valtion retkeilyalueiden ja muiden valtion alueiden käyttömahdollisuuksista edistäen luonnossa virkistäytymisestä koituvia myönteisiä vaikutuksia Myytyjen metsästyslupien kokonaismäärä pysyi lähes edellisen vuoden tasalla, vaikka kanalintujen metsästyslupakiintiöitä jouduttiin monilla alueilla pienentämään alhaisen lintukannan vuoksi. Kalastuslupien kokonaismäärä nousi edellisestä vuodesta. Erityisesti aktiivinen vapakalastus on lisääntynyt samalla, kun passiivinen pyydyskalastus on vähentynyt. Metsähallituksen pienriistaluvilla metsästävät ja vapakalastusluvilla kalastavat viettivät vuonna 2017 noin päivää luonnossa. Näiden eräpäivien lukumäärä kasvoi lähes 10 % edellisestä vuodesta. Eräluvat.fi verkkokauppaa kehitettiin siten, että myös kalastuksenhoitomaksujen ostaminen onnistuu entistä helpommin. Uusi Suomu-lehti lähetettiin kalastuksenhoitomaksun maksaneille. Palaute kalastajilta oli erinomaista. Osallistuttiin vaelluskalojen elinkierron palauttamishankkeisiin mm. Iijoen ja Lieksanjoen vesistöissä. Eräpalvelut valmisteli valtakunnallisen toimintamallin kalaelinympäristöjen hoidon tehostamiseksi. Erämatkailuyrittäjyyttä ja eräyrittäjyyden toiminnan edellytyksiä valtion alueilla selvitettiin. Hankkeessa tutkittiin tahoja, jotka järjestävät tai suunnittelevat järjestävänsä eräpalveluita valtion alueella. Lisäksi kartoitettiin erämatkailuyrittäjiä, joiden liiketoiminnasta merkittävä osa perustuu metsästykseen ja kalastukseen liittyviin eräalan matkailupalveluihin, kuten opastus, majoitus ja ruokailu. Luonnossa virkistäytyminen lisää hyvinvointia ja luonnon arvostusta, jota tuetaan aktiivisella viestinnällä Tulostavoitteet: varmistetaan, että asiakastyytyväisyys säilyy hyvänä. Luodaan edellytyksiä luontomatkailulle ja luonnon virkistyskäytölle parantamalla käytön kannalta keskeisten retkeilyalueiden palveluvarustusta, opastusta ja kulutuskestävyyttä sekä seurataan näiden alueiden taloudellista merkitystä ja muita hyötyjä Luontoon.fi-verkkopalvelun käyttäjämäärät kasvoivat 14 % viime vuodesta. Kasvuun vaikuttivat kansallispuistojen käyntimäärien kasvun lisäksi Luonnon päivät sekä Luontoon.fipalveluun tehdyt uudistukset kuten uudet autoreittikuvaukset. Asiakastyytyväisyys säilyi vuoden 2016 tasolla ollen 4,1 (asteikolla 1-5). Käyntejä kansallispuistoissa, valtion retkeilyalueilla, luontokeskuksissa, historiakohteilla ym. oli lähes 6 miljoonaa kappaletta.

9 9 (11) Hossan perustetun kansallispuiston palveluvarustusta kunnostettiin mittavasti ja puistoon tehtiin uudet patikoinnin ja maastopyöräilyn reittituotteet. Itä-Suomessa ja Tunturi- Lapissapoistettiin huonokuntoisia ja vähäisellä käytöllä olevia palvelurakenteita. Saimaan retkisatamia ylläpidettiin paikallisten pursiseurojen kanssa. Oulangan ja Ylä-Kainuun alueiden huollosta tehtiin ostopalvelusopimukset. Korjausrakentamista toteutettiin talkooleireillä Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Metsähallitus laati selvityksen korjausvelasta koskien valtion luonto- ja kulttuurikohteita. Korjausvelkaa on yhteensä n. 130 miljoonaa euroa. Luonnon virkistys- ja matkailukäytöllä on kasvava merkitys ennaltaehkäisevän terveydenhoidon kannalta. Luonnossa liikkuminen ylläpitää sekä edistää terveyttä ja lisää suomalaisten onnellisuutta. Suojelualueiden kävijät kokivat saavansa käynnistään merkittäviä terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. Kävijätutkimusten mukaan kävijöistä yli 87 % koki vierailulla olleen melko tai erittäin paljon terveys- ja hyvinvointivaikutuksia. Kävijät arvottivat kokemansa terveys- ja hyvinvointihyödyt noin 100 euron arvoisiksi per käynti. Kansallispuistokävijöiden itsensä arvioima käyntien terveyshyöty oli siten noin 310 miljoonan euron arvoinen. Kansallispuistojen, valtion retkeilyalueiden, historia- ja muiden suosittujen kohteiden kävijöiden rahankäytön paikallistaloudelliset kokonaistulovaikutukset olivat 258 miljoonaa euroa, missä on kasvua 11% edelliseen vuoteen verrattuna. Metsästys- ja kalastuslupaasiakkaiden rahankäytön tuottamat aluetaloudelliset vaikutukset olivat yhteensä 42,7 miljoonaa euroa (vuoden 2013 rahankäytön tunnusluvuilla). Edelliseen vuoteen verrattuna aluetaloudelliset vaikutukset kasvoivat 2,1 miljoonaa euroa, mikä johtui pääasiassa vapalupa-asiakkaiden kasvaneesta määrästä. Valtion retkeilyalueiden roolin kirkastamista pohtinut projektiryhmä sai työnsä päätökseen loppuvuonna Jatkotoimet selvityksen pohjalta on aloitettu alkuvuonna Taulukko 7. Metsähallituksen Luontopalveluiden toiminnan keskeisiä tunnuslukuja maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla vaikuttavuustavoitteittain: Määrälliset tavoitteet, maa- ja metsätalousministeriö Riista- ja kalakannat säilyvät elinvoimaisina ja metsästys ja kalastus on eettistä ja vastuullista Laillisuusrikkeiden määrän suhde erävalvontatapahtumiin, 10,1 11,3 10,1 9,8 % Erävalvontatapahtumien määrä Eräpalveluja tarjotaan kattavasti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästi ja sillä luodaan hyvinvointia Metsästys ja kalastusasiakkaiden eräpäivien lukumäärä Mittari asetettavissa vuodelle

10 10 (11) Metsästysluvat (kpl) Kalastusluvat (kpl) Luonnossa virkistäytyminen lisää hyvinvointia ja luonnon arvostusta, jota tuetaan aktiivisella viestinnällä Luontokeskusten, maastopalveluiden ja lupa-asiakkaiden 4,0 4,0 4,1 4,1 asiakastyytyväisyys (asteikko 1-5) Kansallispuistojen, valtion retkeilyalueiden, luontokeskusten, historiakohteiden ym. käynnit (milj. kpl) 5,1 5,3 5,7 5,9 Tuloksellisuuden raportoinnin perusteiden asianmukaisuus ohjauksen ja tulosvastuun kannalta sekä ministeriön ehdotus kehittämistarpeista Metsähallituksen ja metsähallituskonsernin tilinpäätös ja toimintakertomus ajalta sisältävät Metsähallituksen kirjanpidosta, tilinpäätöksestä, erillisestä kirjanpidosta ja erillisestä tilinpäätöksestä annetun valtioneuvoston asetuksen (1368/2016) mukaiset tiedot. Yleisten yhteiskunnallisten velvoitteiden seurannasta 2017 on julkaistu erillinen raportti. Raportointi tarjoaa kokonaisuutena hyvät edellytykset ohjaukselle ja tuloksellisuuden seurannalle. Metsähallituksen julkisten hallintotehtävien raportointi on sisällöllisesti kattavaa ja laadullisesti korkeatasoista ja antaa tarvittavat tiedot julkisten hallintotehtävien tuloksellisuuden, ohjauksen ja tulosvastuun kannalta. Raportointia kehitetään yhteistyössä Metsähallituksen ja ohjaavien ministeriöiden välillä osana normaalia toiminnan kehittämistä. 3. Metsähallitukselle osoitetut jatkotoimenpiteet tilinpäätöksen johdosta ja tuloksellisuuden parantamiseksi Metsähallituksen tuloksellisuus ja tuottavuus ovat kehittyneet hyvin tilikauden aikana. Metsähallituksen omistajaohjauksen tulee varmistaa omistajapoliittisten linjausten ja muun julkisen ohjauksen tavoitteiden toteutuminen metsätaloutta harjoittavassa tytäryhtiössä ja tuottaa riittävät tiedot tytäryhtiön toiminnan vaikutusten todentamiseksi valtion metsissä. Metsähallituksen tulee jatkaa liiketoimintansa ja tytäryhtiötoiminnan kannattavuuden kehittämistä ja raportoida Maa- ja metsätalousministeriölle liiketoiminnan ja liiketoimintakonsernin tuloksesta ja taloudesta neljännesvuosittain. Julkisten hallintotehtävien osalta annetaan toiminnan väliraportti ohjaaville ministeriöille tilanteesta mennessä. 4. Toimenpiteet Metsähallituksen tilinpäätöksen johdosta ja tuottavuuden parantamiseksi 4.1. Maa- ja metsätalousministeriön toimenpiteet Maa- ja metsätalousministeriö pyrkii varmistamaan tulosohjauksellaan omistajapoliittisten linjausten sekä eduskunnan Metsähallitukselle asettamien tavoitteiden toteuttamisen ja edistämään toiminnan strategialähtöisyyttä, yhtenäisyyttä ja tehokkuutta sekä julkisen rahoituksen riittävyyttä Metsähallituksessa. Maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö jatkavat yhteistyönsä tiivistämistä Metsähallituslain toimeenpanossa ja tulkinnoissa sekä Metsähallituksen ohjauksessa. Julkisten hallintotehtävien tulossopimusta kehitetään monivuotisempaan suuntaan.

11 11 (11) 4.2. Valtioneuvoston toimenpiteet Valtioneuvosto vahvisti Metsähallituksen ja Metsähallituksen konsernin tilinpäätöksen ajalta ja päätti, että Metsähallitus tulouttaa liiketoiminnan ,09 euron voittovarat, joista tilikauden voitto on ,09 euroa, kokonaisuudessaan valtiolle vuonna Päätös on Metsähallituksen hallituksen esityksen mukainen. Lisäksi valtioneuvosto päätti, ettei Metsähallituksen toiminta ja talous ajalta aiheuta muita toimenpiteitä. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä Neuvotteleva virkamies Leena Arpiainen Tiedoksi: valtiovarainministeriö, ympäristöministeriö

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Päätösluonnos Liite 2 Metsäneuvos Marja Kokkonen

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Päätösluonnos Liite 2 Metsäneuvos Marja Kokkonen METSÄHALLITUKSEN LIIKETOIMINNAN PALVELU- JA TOIMINTATAVOITTEET SE- KÄ TULOS- JA TULOUTUSTAVOITE VUODELLE 2017 Metsähallituksen liiketoiminnan tehtävä Metsähallituksesta annetun lain (234/2016) mukaan Metsähallitus

Lisätiedot

mmm.fi / /2017

mmm.fi / /2017 PÄÄTÖS 1(5) mmm.fi Metsähallitus METSÄHALLITUKSEN LIIKETOIMINNAN PALVELU- JA TOIMINTATAVOITTEET SE KÄ TULOS- JA TULOUTUSTAVOITE VUODELLE 2017 Metsähallituksen liiketoiminnan tehtävä Metsähallituksesta

Lisätiedot

Talousarvioesitys Metsähallitus

Talousarvioesitys Metsähallitus 64. Metsähallitus Metsähallituksen liiketoiminnalle asetetaan seuraavat tavoitteet ja tehdään muita metsähallituslain (234/) edellyttämiä päätöksiä seuraavasti: 1. Liiketoiminnan keskeiset palvelutavoitteet

Lisätiedot

Talousarvioesitys Metsähallitus. 1. Peruspääoman muutokset Metsähallituksen peruspääomaa voidaan alentaa 0,5 milj. eurolla.

Talousarvioesitys Metsähallitus. 1. Peruspääoman muutokset Metsähallituksen peruspääomaa voidaan alentaa 0,5 milj. eurolla. Talousarvio 63. Metsähallitus 1. Peruspääoman muutokset Metsähallituksen peruspääomaa voidaan alentaa 0,5 milj. eurolla. 2. Liiketoiminnan keskeiset palvelutavoitteet ja muut toimintatavoitteet Metsähallitus

Lisätiedot

Talousarvioesitys Metsähallitus

Talousarvioesitys Metsähallitus Talousarvio 63. Metsähallitus 1. Peruspääoman muutokset Metsähallituksen peruspääomaa voidaan vähentää 1,6 milj. eurolla, johon sisältyy vähennyksenä 0,9 milj. euron arvoisen omaisuuden siirto peruspääomasta

Lisätiedot

Talousarvioesitys Metsähallitus. 1. Peruspääoman muutokset

Talousarvioesitys Metsähallitus. 1. Peruspääoman muutokset 1. Peruspääoman muutokset 63. Metsähallitus Metsähallituksen peruspääomaa voidaan vähentää 2,2 milj. eurolla, johon sisältyy vähennyksenä 2,5 milj. euron arvoisen omaisuuden siirto peruspääomasta julkisen

Lisätiedot

METSÄHALLITUKSEN LIIKETOIMINNAN PALVELU- JA TOIMINTATAVOITTEET SEKÄ TULOS- JA TULOUTUSTAVOITE VUODELLE 2019

METSÄHALLITUKSEN LIIKETOIMINNAN PALVELU- JA TOIMINTATAVOITTEET SEKÄ TULOS- JA TULOUTUSTAVOITE VUODELLE 2019 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ LUONNOS 25.1.2019 Liite 2 METSÄHALLITUKSEN LIIKETOIMINNAN PALVELU- JA TOIMINTATAVOITTEET SEKÄ TULOS- JA TULOUTUSTAVOITE VUODELLE 2019 Metsähallituksen liiketoiminnan tehtävä

Lisätiedot

Talousarvioesitys Metsähallitus. 1. Peruspääoman muutokset

Talousarvioesitys Metsähallitus. 1. Peruspääoman muutokset 1. Peruspääoman muutokset 63. Metsähallitus Metsähallituksen peruspääomaa voidaan korottaa 9,7 milj. eurolla, johon sisältyy liikelaitoksen sisäisinä siirtoina 15,1 milj. euron arvoisen omaisuuden siirto

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies Ville Schildt

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies Ville Schildt MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies 10.6.2016 Ville Schildt METSÄHALLITUKSEN LIIKETOIMINNAN PALVELU- JA MUUT TOIMINTATA- VOITTEET SEKÄ TULOSTAVOITE AJANJAKSOLLE 15.4.2016

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN KANNANOTTO METSÄHALLITUKSEN JA METSÄ- HALLITUSKONSERNIN TILINPÄÄTÖKSEEN AJALTA

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN KANNANOTTO METSÄHALLITUKSEN JA METSÄ- HALLITUSKONSERNIN TILINPÄÄTÖKSEEN AJALTA 1 (11) Metsähallitus MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN KANNANOTTO METSÄHALLITUKSEN JA METSÄ- HALLITUSKONSERNIN TILINPÄÄTÖKSEEN AJALTA 15.4.-31.12.2016 Maa- ja metsätalousministeriö esittää valtion liikelaitosten

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Päätösluonnos Liite 2 Neuvotteleva virkamies Ville Schildt

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Päätösluonnos Liite 2 Neuvotteleva virkamies Ville Schildt METSÄHALLITUKSEN LIIKETOIMINNAN PALVELU- JA MUUT TOIMINTATAVOITTEET SEKÄ TULOS- JA TULOUTUSTAVOITE AJANJAKSOLLE 1.1. 31.3.2016 Metsähallituksesta annetun lain (1378/2004) mukaan Metsähallituksen tehtävänä

Lisätiedot

Ajankohtaista Metsähallituksesta

Ajankohtaista Metsähallituksesta Ajankohtaista Metsähallituksesta 4.4.2017 Pääjohtaja Pentti Hyttinen Perusasiat ennallaan Metsähallituksen hallinnassa on kolmasosa Suomen maa- ja vesipinta-alasta. Metsähallitus hoitaa, käyttää ja kehittää

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies Ville Schildt

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies Ville Schildt MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies 1.2.2016 Ville Schildt METSÄHALLITUKSEN LIIKETOIMINNAN PALVELU- JA MUUT TOIMINTATA- VOITTEET SEKÄ TULOSTAVOITE AJANJAKSOLLE 1.1. 31.3.2016

Lisätiedot

Neuvotteleva virkamies Ville Schildt, maa- ja metsätalousministeriö

Neuvotteleva virkamies Ville Schildt, maa- ja metsätalousministeriö HE 9/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2016 lisätalousarvioksi, kuuleminen eduskunnan valtiovarainvaliokunnan maatalousjaostossa 24.2.2016 Neuvotteleva virkamies Ville Schildt, maa- ja metsätalousministeriö

Lisätiedot

Metsähallituksen uusi toimintamalli

Metsähallituksen uusi toimintamalli Metsähallituksen uusi toimintamalli 17.2.2011 Juha Ojala maa- ja metsätalousministeriö, metsäosasto Liikelaitos METSÄHALLITUS -KONSERNI nykyisellään PÄÄJOHTAJA Metsähallituksen yhteiset konserniyksiköt

Lisätiedot

Onnistumme #yhdessä Metsähallitus tänään. Tuomas Hallenberg

Onnistumme #yhdessä Metsähallitus tänään. Tuomas Hallenberg Onnistumme #yhdessä Metsähallitus tänään Tuomas Hallenberg 8.5.2018 Olemme monipuolisen biotalouden edelläkävijä Metsähallitus hoitaa, käyttää ja kehittää valtion omistamia alueita siten, että ne hyödyttävät

Lisätiedot

MONIPUOLISEN BIOTALOUDEN EDELLÄKÄVIJÄ

MONIPUOLISEN BIOTALOUDEN EDELLÄKÄVIJÄ MONIPUOLISEN BIOTALOUDEN EDELLÄKÄVIJÄ ME OLEMME METSÄHALLITUS VASTUUTA YMPÄRISTÖSTÄ JA YHTEISKUNNASTA Metsähallitus on valtion liikelaitos, joka tuottaa luonnonvara-alan palveluja monipuoliselle asiakaskunnalle

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Ylimetsänhoitaja Matti Heikurainen

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Ylimetsänhoitaja Matti Heikurainen MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Ylimetsänhoitaja 9.6.2016 Matti Heikurainen METSÄHALLITUKSEN TILIKAUDEN 1.1.2016-14.4.2016 TILINPÄÄTÖKSEN VAH- VISTAMINEN JA LIIKELAITOKSEN VOITON TULOUTUKSESTA

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies Leena Arpiainen

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies Leena Arpiainen MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies 6.4.2017 Leena Arpiainen METSÄHALLITUKSEN JA METSÄHALLITUSKONSERNIN 15.4. - 31.12.2016 TILINPÄÄTÖKSEN VAHVISTAMINEN JA METSÄHALLITUKSEN

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies Ville Schildt

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies Ville Schildt MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies 6.2.2019 Ville Schildt METSÄHALLITUKSEN LIIKETOIMINNAN PALVELU- JA MUUT TOIMINTATA- VOITTEET SEKÄ TULOSTAVOITTEET VUODELLE 2019 1. Lainsäädäntö

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Liite 2 Metsäneuvos Marja Kokkonen

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Liite 2 Metsäneuvos Marja Kokkonen MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Liite 2 Metsäneuvos 14.4.2015 Marja Kokkonen MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN KANNANOTTO METSÄHALLITUKSEN VUODEN 2014 TILINPÄÄTÖKSESTÄ Maa- ja metsätalousministeriö esittää

Lisätiedot

63. (30.33) Metsähallitus

63. (30.33) Metsähallitus 1. Toimintaan liittyvät tasejärjestelyt 63. (30.33) Metsähallitus Metsähallituksen julkiset hallintotehtävät eriytetään taloudellisesti liiketoiminnasta 1.1.2005 alkaen valtion liikelaitoksista annetun

Lisätiedot

Alueellinen luonnonvarasuunnittelu valtion mailla. Suomen ja Venäjän metsätalousstrategiayhteistyö Joensuu

Alueellinen luonnonvarasuunnittelu valtion mailla. Suomen ja Venäjän metsätalousstrategiayhteistyö Joensuu Alueellinen luonnonvarasuunnittelu valtion mailla Suomen ja Venäjän metsätalousstrategiayhteistyö 3.-4.10.2011 Joensuu Ohjelmapäällikkö Johanna Leinonen Valtion liikelaitos Metsähallitus, 1/3 Suomea (12,5

Lisätiedot

Metsähallituksen uudelleenorganisointi

Metsähallituksen uudelleenorganisointi Metsähallituksen uudelleenorganisointi Keskustelutilaisuus Metsähallitusta koskevasta lainsäädäntöuudistuksesta. Eduskunnan kansalaisinfo 8.10.2015 Vilppu Talvitie, MMM Metsähallitus Metsähallitus hallinnoi

Lisätiedot

Metsähallituksen toimintamallin ja lainsäädännön uudistaminen. ylijohtaja Juha Ojala Maa- ja metsätalousministeriö luonnonvaraosasto

Metsähallituksen toimintamallin ja lainsäädännön uudistaminen. ylijohtaja Juha Ojala Maa- ja metsätalousministeriö luonnonvaraosasto Metsähallituksen toimintamallin ja lainsäädännön uudistaminen ylijohtaja Juha Ojala Maa- ja metsätalousministeriö luonnonvaraosasto Metsähallitus pähkinänkuoressa: Metsähallitus toimii tällä hetkellä valtion

Lisätiedot

Valtion maat ja vedet Suomen biotaloudessa - tiivistetty versio - pdf

Valtion maat ja vedet Suomen biotaloudessa - tiivistetty versio - pdf Valtion maat ja vedet Suomen biotaloudessa - tiivistetty versio - pdf Pääjohtaja Pentti Hyttinen 11.10.2016 Valtion maat ja vedet 9 121 000 hehtaaria maa-alueita. 3 417 000 hehtaaria vesialueita. Valtion

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2016

Asiakirjayhdistelmä 2016 52. Metsähallituksen julkiset hallintotehtävät (siirtomääräraha 3 v) Talousesitys HE 30/ vp (28.9.) Momentille myönnetään 37 616 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää ympäristöministeriön ohjauksessa toteutettaviin

Lisätiedot

Olemme edelläkävijä vihreillä markkinoilla

Olemme edelläkävijä vihreillä markkinoilla Olemme edelläkävijä vihreillä markkinoilla Ainutlaatuinen toimija Metsähallitus tuottaa luonnonvaraalan palveluja monipuoliselle asiakaskunnalle yksittäisistä ihmisistä suuryrityksiin. Toimintamme perustuu

Lisätiedot

Valtion maat ja vedet suomalaisten elämässä. Yhteiskuntavastuu Metsähallituksessa

Valtion maat ja vedet suomalaisten elämässä. Yhteiskuntavastuu Metsähallituksessa Valtion maat ja vedet suomalaisten elämässä Yhteiskuntavastuu Metsähallituksessa 1 Anju Asunta, Ainutlaatuinen toimija Metsähallitus tuottaa luonnonvara-alan palveluja monipuoliselle asiakaskunnalle yksittäisistä

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Liite 2 Ylimetsänhoitaja Matti Heikurainen

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Liite 2 Ylimetsänhoitaja Matti Heikurainen MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Liite 2 Ylimetsänhoitaja 8.4.2016 Matti Heikurainen MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN KANNANOTTO METSÄHALLITUKSEN VUODEN 2015 TILINPÄÄTÖKSESTÄ Maa- ja metsätalousministeriö esittää

Lisätiedot

Metsähallituksen uusi toimintamalli maa- ja metsätalousministeriö, metsäosasto

Metsähallituksen uusi toimintamalli maa- ja metsätalousministeriö, metsäosasto Metsähallituksen uusi toimintamalli 30.8.2011 maa- ja metsätalousministeriö, metsäosasto Liikelaitos METSÄHALLITUS -KONSERNI nykyisellään PÄÄJOHTAJA Metsähallituksen yhteiset konserniyksiköt ja Palvelukeskus

Lisätiedot

Metsähallituksen luonnonvarasuunnittelu Pohjanmaalla

Metsähallituksen luonnonvarasuunnittelu Pohjanmaalla Metsähallituksen luonnonvarasuunnittelu Pohjanmaalla 2017-2018 Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kalastusaluepäivät 2017 Kalajoki 20.11.2017 Mikko Rautiainen, Metsähallituksen Eräpalvelut Luonnonvarasuunnittelu

Lisätiedot

Metsähallitusta koskeva lainsäädäntöuudistus Maaseutuoikeuden seuran kevätseminaari 27.4.2016 hallitusneuvos Vilppu Talvitie, MMM

Metsähallitusta koskeva lainsäädäntöuudistus Maaseutuoikeuden seuran kevätseminaari 27.4.2016 hallitusneuvos Vilppu Talvitie, MMM Metsähallitusta koskeva lainsäädäntöuudistus Maaseutuoikeuden seuran kevätseminaari 27.4.2016 hallitusneuvos Vilppu Talvitie, MMM Metsähallitus Metsähallitus hallinnoi ja hoitaa valtion omistamaa maa-

Lisätiedot

Kansallispuistojen käyttö yritystoiminnassa. Konnevesi Maija Mikkola

Kansallispuistojen käyttö yritystoiminnassa. Konnevesi Maija Mikkola Kansallispuistojen käyttö yritystoiminnassa Konnevesi 14.3.2017 Maija Mikkola 2 Mikä on Metsähallitus? valtion liikelaitos, jolla on sekä liiketoimintaa että julkisia hallintotehtäviä liiketoimintaa Metsähallitus

Lisätiedot

Metsähallitus jatkuvassa muutoksessa. Lapin 55. Metsätalouspäivät Jussi Kumpula

Metsähallitus jatkuvassa muutoksessa. Lapin 55. Metsätalouspäivät Jussi Kumpula Metsähallitus jatkuvassa muutoksessa Lapin 55. Metsätalouspäivät 7.2.2013 Jussi Kumpula Ja niin pitääkin olla, sopivassa tahdissa! 2 Siten Metsähallitus pysyy ja paranee! 3 Valtion liikelaitos Metsähallitus

Lisätiedot

Metsähallituksen toimintamallin ja lainsäädännön uudistaminen. Maa- ja metsätalousministeriö luonnonvaraosasto

Metsähallituksen toimintamallin ja lainsäädännön uudistaminen. Maa- ja metsätalousministeriö luonnonvaraosasto Metsähallituksen toimintamallin ja lainsäädännön uudistaminen Maa- ja metsätalousministeriö luonnonvaraosasto Metsähallituslain valmistelun taustaa: Maa- ja metsätalousministeriö on toteuttamassa Metsähallitusta

Lisätiedot

ASIA: Hallituksen esitys Metsähallituksen uudelleenorganisoimiseksi

ASIA: Hallituksen esitys Metsähallituksen uudelleenorganisoimiseksi Eduskunnan ympäristövaliokunnalle 11.2.2016 ASIA: Hallituksen esitys Metsähallituksen uudelleenorganisoimiseksi Suomen Ladun lausunto hallituksen esityksestä Metsähallituksen uudelleenorganisoimiseksi

Lisätiedot

Kilpailuneutraliteetin vaatimukset? Valtion metsätalouden erityistehtävät Suomessa. MMT Kii Korhonen

Kilpailuneutraliteetin vaatimukset? Valtion metsätalouden erityistehtävät Suomessa. MMT Kii Korhonen Kilpailuneutraliteetin vaatimukset? Valtion metsätalouden erityistehtävät Suomessa MMT Kii Korhonen Kokonaishyötyä valtion mailta monikäyttömetsätaloudella Metsähallituksen metsätalous hoitaa valtion monikäyttömetsiä

Lisätiedot

METSÄHALLITUKSEN OMISTAJAPOLIITTISET LINJAUKSET

METSÄHALLITUKSEN OMISTAJAPOLIITTISET LINJAUKSET MMM/YM 25.10.2016 1(10) METSÄHALLITUKSEN OMISTAJAPOLIITTISET LINJAUKSET 2016 2020 1. Viime vuosien kehitys Talouspoliittinen ministerivaliokunta hyväksyi 31.1.2012 Metsähallitusta koskevat omistajapoliittiset

Lisätiedot

Metsähallituksen rooli virkistystoiminnoissa Keski-Suomessa. Raimo Itkonen 13.6.2011

Metsähallituksen rooli virkistystoiminnoissa Keski-Suomessa. Raimo Itkonen 13.6.2011 Metsähallituksen rooli virkistystoiminnoissa Keski-Suomessa Raimo Itkonen 13.6.2011 Mikä on Metsähallitus? Luonnonvara-alan palveluja tuottava valtion liikelaitos, jolla on liiketoimintaa ja julkisia palveluja

Lisätiedot

Metsähallitus Metsätalous Oy. Hyvinvointia monikäyttömetsistä

Metsähallitus Metsätalous Oy. Hyvinvointia monikäyttömetsistä Metsähallitus Metsätalous Oy Hyvinvointia monikäyttömetsistä Tuotamme puuta kestävästi ja kannattavasti Metsähallitus Metsätalous Oy on Metsähallituksen omistama tytäryhtiö, joka hoitaa liiketoiminnan

Lisätiedot

Lakiesitys Metsähallituksesta Luonnon virkistys- ja matkailukäytön näkökulma

Lakiesitys Metsähallituksesta Luonnon virkistys- ja matkailukäytön näkökulma Lakiesitys Metsähallituksesta Luonnon virkistys- ja matkailukäytön näkökulma Liisa Tyrväinen, professori Luonnonvarakeskus (Luke), Vantaa liisa.tyrvainen@luke.fi Taustaa Metsä- ja vesialueiden matkailu-

Lisätiedot

LAUSUNTO. Hallituksen esitys Metsähallituksen uudelleenorganisointia koskevaksi lainsäädännöksi Eki Karlsson

LAUSUNTO. Hallituksen esitys Metsähallituksen uudelleenorganisointia koskevaksi lainsäädännöksi Eki Karlsson kirjaamo@mmm.fi Maa- ja metsätalousministeriö PL 30 00023 VALTIONEUVOSTO Viite: MMM004:00/2014 Hallituksen esitys Metsähallituksen uudelleenorganisointia koskevaksi lainsäädännöksi Suomen Latu on tutustunut

Lisätiedot

Metsähallituksen lakiuudistuksen seminaari Metsähallituksen näkemys Jyrki Kangas

Metsähallituksen lakiuudistuksen seminaari Metsähallituksen näkemys Jyrki Kangas Metsähallituksen lakiuudistuksen seminaari 30.8.2011 Metsähallituksen näkemys Jyrki Kangas Valtion liikelaitos Metsähallitus 1/3 Suomea (12,5 milj. ha) Talousmetsien metsämaata 3,6 milj. ha Kitu- ja joutomaata

Lisätiedot

Metsähallituksen lakiuudistuksen avausseminaari Metsähallituksen näkemys Jyrki Kangas

Metsähallituksen lakiuudistuksen avausseminaari Metsähallituksen näkemys Jyrki Kangas Metsähallituksen lakiuudistuksen avausseminaari 17.2.2011 Metsähallituksen näkemys Jyrki Kangas Valtion liikelaitos Metsähallitus 1/3 Suomea (12,5 milj. ha) Talousmetsien metsämaata 3,6 milj. ha Kitu-

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Metsähallituksen kirjanpidosta, tilinpäätöksestä, erillisestä kirjanpidosta ja erillisestä tilinpäätöksestä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään Metsähallituksesta annetun

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Ylimetsänhoitaja Matti Heikurainen

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Ylimetsänhoitaja Matti Heikurainen MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Ylimetsänhoitaja 14.4.2016 Matti Heikurainen METSÄHALLITUKSEN JA METSÄHALLITUKSEN KONSERNIN VUODEN 2015 TILINPÄÄTÖKSEN VAHVISTAMINEN JA LIIKELAITOKSEN VOITON

Lisätiedot

Metsähallituksen luonnonvarasuunnittelu Pohjanmaalla

Metsähallituksen luonnonvarasuunnittelu Pohjanmaalla Metsähallituksen luonnonvarasuunnittelu Pohjanmaalla 2017-2018 Luonnonvarasuunnittelu: Mitä ja miten Luonnonvarasuunnittelu on valtion omistamien maa- ja vesialueiden pitkän aikavälin strategista kestävän

Lisätiedot

Kansallispuistojen vaikutukset kävijöiden terveyteen ja paikallistalouteen

Kansallispuistojen vaikutukset kävijöiden terveyteen ja paikallistalouteen Vastavalo/Matti Koutonen Kansallispuistojen vaikutukset kävijöiden terveyteen ja paikallistalouteen Ympäristöpäivät Helsinki, Finlandia-talo, 23.5.2018 Joel Erkkonen Kehityspäällikkö Metsähallitus, Luontopalvelut

Lisätiedot

EKOSYSTEEMIPALVELUT OTSIKOISSA

EKOSYSTEEMIPALVELUT OTSIKOISSA Ekosysteemipalveluiden näkökulma ohjaa valtion metsien hoitoa ja hyödyntämistä Metsätieteen päivä 26.10.2011 Niklas Björkqvist EKOSYSTEEMIPALVELUT OTSIKOISSA Ekosysteemipalvelut tulevaisuutemme turva Ekosysteemipalvelut

Lisätiedot

Kuulemistilaisuus Metsähallitusta koskevasta lainsäädäntöuudistuksesta Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, MMM

Kuulemistilaisuus Metsähallitusta koskevasta lainsäädäntöuudistuksesta Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, MMM Kuulemistilaisuus Metsähallitusta koskevasta lainsäädäntöuudistuksesta 19.10.2015 Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, MMM Metsähallitus Metsähallitus hallinnoi ja hoitaa valtion omistamaa maa- ja vesiomaisuutta

Lisätiedot

Monikäyttömetsätalous valtion mailla. PMA 28.9.2012 Pohtimolampi MMT, aluejohtaja Kii Korhonen

Monikäyttömetsätalous valtion mailla. PMA 28.9.2012 Pohtimolampi MMT, aluejohtaja Kii Korhonen Monikäyttömetsätalous valtion mailla PMA 28.9.2012 Pohtimolampi MMT, aluejohtaja Kii Korhonen 1 Metsähallituksen maat ja vedet Monikäyttömetsätaloutta 3,5 milj. ha (Lappi 1,9 ) Soita, lakimetsiä yms metsätalouden

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 37/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion liikelaitoksista annetun lain 20 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtion liikelaitoksista

Lisätiedot

Luontoliikunta ja reitistöt kustannustehokasta liikuntaa

Luontoliikunta ja reitistöt kustannustehokasta liikuntaa Luontoliikunta ja reitistöt kustannustehokasta liikuntaa Sanna-Kaisa Rautio, Metsähallitus luontopalvelut 6.10.2016 Luontoliikunta kustannukset Luontoliikunta Liikkumista joko aidossa tai osittain rakennetussa

Lisätiedot

Monikäyttö ja monimuotoisuus Metsähallituksessa

Monikäyttö ja monimuotoisuus Metsähallituksessa Monikäyttö ja monimuotoisuus Metsähallituksessa Antti Otsamo Kestävän kehityksen päällikkö, MMT Metsähallitus Metsätalous Oy Metsähallitus - kolmasosa Suomesta Valtion kokonaismaapinta-ala noin 9.1 milj.

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS METSÄHALLITUKSEN KIRJANPIDOSTA, TILINPÄÄTÖKSESTÄ, ERILLISESTÄ KIRJANPIDOSTA JA ERILLISESTÄ TILINPÄÄTÖKSESTÄ

VALTIONEUVOSTON ASETUS METSÄHALLITUKSEN KIRJANPIDOSTA, TILINPÄÄTÖKSESTÄ, ERILLISESTÄ KIRJANPIDOSTA JA ERILLISESTÄ TILINPÄÄTÖKSESTÄ MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos 30.11.2016 Vilppu Talvitie VALTIONEUVOSTON ASETUS METSÄHALLITUKSEN KIRJANPIDOSTA, TILINPÄÄTÖKSESTÄ, ERILLISESTÄ KIRJANPIDOSTA JA ERILLISESTÄ

Lisätiedot

Saaristomeren ja Selkämeren kansallispuistojen hoito- ja käyttösuunnitelmat: sallittu toiminta ja rajoitukset ammattikalastuksen näkökulmasta

Saaristomeren ja Selkämeren kansallispuistojen hoito- ja käyttösuunnitelmat: sallittu toiminta ja rajoitukset ammattikalastuksen näkökulmasta Saaristomeren ja Selkämeren kansallispuistojen hoito- ja käyttösuunnitelmat: sallittu toiminta ja rajoitukset ammattikalastuksen näkökulmasta 06.02.2013 Mikael Nordström Metsähallitus Luonnonvara-alan

Lisätiedot

Kestävä matkailu suojelualueilla Matti Tapaninen

Kestävä matkailu suojelualueilla Matti Tapaninen Kestävä matkailu suojelualueilla Matti Tapaninen METSÄHALLITUS 160 VUOTTA METSÄHALLITUS - MONIALAINEN OSAAJA VASTUUTA IHMISISTÄ, YMPÄRISTÖSTÄ JA YHTEISKUNNASTA Käytämme, hoidamme ja suojelemme valtion

Lisätiedot

Metsähallituksen luonnonvarasuunnittelu Etelä-Suomessa

Metsähallituksen luonnonvarasuunnittelu Etelä-Suomessa Metsähallituksen luonnonvarasuunnittelu Etelä-Suomessa Luonnonvarasuunnittelu: Mitä ja miten Luonnonvarasuunnittelu on valtion omistamien maa- ja vesialueiden pitkän aikavälin kestävän käytön suunnittelua.

Lisätiedot

Matkailun kestävyyden arviointi kansallispuistoissa - esimerkkinä Hossa Heidi Lumijärvi Metsähallitus, Luontopalvelut

Matkailun kestävyyden arviointi kansallispuistoissa - esimerkkinä Hossa Heidi Lumijärvi Metsähallitus, Luontopalvelut Matkailun kestävyyden arviointi kansallispuistoissa - esimerkkinä Hossa Heidi Lumijärvi Metsähallitus, Luontopalvelut 15.11.2018 Luontopalvelut 2018 Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa ja suojelee Suomen

Lisätiedot

Kestävän matkailun periaatteet apuna matkailun edistämisessä Liisa Kajala Erikoissuunnittelija

Kestävän matkailun periaatteet apuna matkailun edistämisessä Liisa Kajala Erikoissuunnittelija Kestävän matkailun periaatteet apuna matkailun edistämisessä Liisa Kajala Erikoissuunnittelija Metsähallitus / Petri Jauhiainen Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa kansallisomaisuuttamme Hoidamme kaikkia

Lisätiedot

Erä s VISIO, Isoja elämyksiä Pohjolan kalavesiltä -hanke. Projektipäällikkö Markku Vierelä

Erä s VISIO, Isoja elämyksiä Pohjolan kalavesiltä -hanke. Projektipäällikkö Markku Vierelä Erä s VISIO, Isoja elämyksiä Pohjolan kalavesiltä -hanke Projektipäällikkö Markku Vierelä Metsähallituksen eräpalvelut: Tehtävänä tarjota kansalaisille metsästys- ja kalastusmahdollisuuksia mahdollisimman

Lisätiedot

Suomen Ladun lausunto hallituksen esityksestä Metsähallituksen uudelleenorganisoimiseksi

Suomen Ladun lausunto hallituksen esityksestä Metsähallituksen uudelleenorganisoimiseksi Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalle 17.2.2016 Suomen Ladun lausunto hallituksen esityksestä Metsähallituksen uudelleenorganisoimiseksi HE 132/2015 Suomen Latu kiittää lausuntopyynnöstä ja lausuu

Lisätiedot

Vallisaaren ja Kuninkaansaari Elämä Helsingissä tulee jälleen piirun verran upeammaksi

Vallisaaren ja Kuninkaansaari Elämä Helsingissä tulee jälleen piirun verran upeammaksi Vallisaaren ja Kuninkaansaari 2016 Elämä Helsingissä tulee jälleen piirun verran upeammaksi 1 2013 Eräluvat Metsähallitus luontopalvelut Kansallispuisto 20 min Kauppatorilta - Helsinki: True Nature Capital

Lisätiedot

Lainsäädännöt uudistuvat, Maa- ja metsätalousministeriön ajankohtaiskatsaus. Ylitarkastaja Matti Mäkelä MMM/LVO/MBY 26.3.2014

Lainsäädännöt uudistuvat, Maa- ja metsätalousministeriön ajankohtaiskatsaus. Ylitarkastaja Matti Mäkelä MMM/LVO/MBY 26.3.2014 Lainsäädännöt uudistuvat, Maa- ja metsätalousministeriön ajankohtaiskatsaus Ylitarkastaja Matti Mäkelä MMM/LVO/MBY 26.3.2014 1 Metsälainsäädännön kokonaisuudistus Metsälain uudistus voimaan 1.1.2014 Metsänhoitoyhdistyslaki

Lisätiedot

Kokemuksia sähköisestä kiinteistökaupasta Metsähallituksessa

Kokemuksia sähköisestä kiinteistökaupasta Metsähallituksessa Kokemuksia sähköisestä kiinteistökaupasta Metsähallituksessa Kiinteistöasioiden digipäivä 12.10.2016 Esko Maukonen Metsähallitus edelläkävijä vihreillä markkinoilla Metsähallituksen hallinnassa on 1/3

Lisätiedot

Pääluokka 30 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 30 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 30 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Hallinto 01. Maa- ja metsätalousministeriön toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille myönnetään lisäystä 210 000 euroa. S e l v i t y

Lisätiedot

Omistajapoliittiset linjaukset, Proavera Oy

Omistajapoliittiset linjaukset, Proavera Oy Kaupunginhallitus 2.9.2019 liite nro 2 (1/9) Kaupunginvaltuusto 16.9.2019 liite nro 6 (1/9) Omistajapoliittiset linjaukset, Proavera Oy Proavera Oy vahvassa, positiivisessa kehitysvaiheessa. Yhtiön tulostavoite

Lisätiedot

Viite: MMM/LVO Luonnos suullisia kuulemistilaisuuksia varten VIRKISTYSKÄYTÖN TERVEYSHYÖDYT JA TALOUDELLINEN MERKITYS HUOMIOITAVA

Viite: MMM/LVO Luonnos suullisia kuulemistilaisuuksia varten VIRKISTYSKÄYTÖN TERVEYSHYÖDYT JA TALOUDELLINEN MERKITYS HUOMIOITAVA Maa- ja metsätalousministeriö Kirjaamo kirjaamo@mmm.fi Viite: MMM/LVO Luonnos suullisia kuulemistilaisuuksia varten 16.10.2015 LAUSUNTO METSÄHALLITUSLAIN LUONNOKSESTA Suomen Latu osallistui kutsuttuna

Lisätiedot

/01.02/2017

/01.02/2017 Jt\ mmm.pi LAUSUNTOPYYNTÖ 244207 1(2) 23.11.2017 1881/01.02/2017 Jakelussa mainitut LAUSUNTOPYYNTÖ LUONNOKSESTA VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI LUONNON HAITTAKORVAUKSESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2015

Asiakirjayhdistelmä 2015 88. Senaatti-kiinteistöt Talousesitys HE 131/ vp (15.9.) Momentille ei myönnetä määrärahaa. 1. Palvelu- ja muut toimintatavoitteet Senaatti-kiinteistöt on valtiovarainministeriön hallinnonalalla toimiva

Lisätiedot

Metsähallitus-konsernin hallituksen toimintakertomus tilikaudelta

Metsähallitus-konsernin hallituksen toimintakertomus tilikaudelta Sisällys Metsähallitus-konsernin hallituksen toimintakertomus Toiminta tilikaudella 2016 Liiketoiminnan kehitys Liiketoiminnalle asetetut tavoitteet Julkiset hallintotehtävät Henkilöstö Hallinnointi- ja

Lisätiedot

Julkisen riistakonsernin strategia

Julkisen riistakonsernin strategia Julkisen riistakonsernin strategia SISÄLLYS JOHDANTO 3 JULKINEN RIISTAKONSERNI 4 TOIMINTA-AJATUS 5 VISIO 5 MUUTOSTEKIJÄT JA SIDOSRYHMÄT 6 STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT 7 HOITOSUUNNITELMAT 10 JOHDANTO Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Uusi Metsähallituslaki, millainen siitä tuli?

Uusi Metsähallituslaki, millainen siitä tuli? Uusi Metsähallituslaki, millainen siitä tuli? Lapin Matkailuparlamentti 6.10.2016 MMT Kii Korhonen Metsähallitus Metsätalous Oy Metsähallitus Metsätalous Oy Uusi metsähallituslaki Eduskunta hyväksyi uuden

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia valtion mailta tarkastelussa pienriistan metsästäjät

Terveyttä ja hyvinvointia valtion mailta tarkastelussa pienriistan metsästäjät Terveyttä ja hyvinvointia valtion mailta tarkastelussa pienriistan metsästäjät Ympäristöakatemia 4.9.2015 Mikko Rautiainen, erikoissuunnittelija Metsähallitus 1 Taustaa Yhteiskunnallisia haasteita: Liikkumattomuus

Lisätiedot

Yli. miljoonaa. vuodessa suomalaisille

Yli. miljoonaa. vuodessa suomalaisille Yli 100 miljoonaa vuodessa suomalaisille Monikäyttö hyvinvointia 55 milj. 55 miljoonaa euroa metsien monimuotoisuuden, virkistyskäytön, porotalouden, saamelaiskulttuurin sekä työllisyyden edistämiseen

Lisätiedot

Metsien käyttötavoitteiden yhteensovittaminen. ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Saara Lilja-Rothsten Päättäjien 43. Metsäakatemia 30.8.

Metsien käyttötavoitteiden yhteensovittaminen. ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Saara Lilja-Rothsten Päättäjien 43. Metsäakatemia 30.8. Metsien käyttötavoitteiden yhteensovittaminen ilmastonmuutokseen sopeutumisessa Saara Lilja-Rothsten Päättäjien 43. Metsäakatemia 30.8.2017 Yhteensovittamisessa on kyse monitavotteisesta kestävyydestä

Lisätiedot

Monikäyttönäkökulma Metsähallituksen organisaatiouudistukseen

Monikäyttönäkökulma Metsähallituksen organisaatiouudistukseen Monikäyttönäkökulma Metsähallituksen organisaatiouudistukseen MH:n organisaatiouudistus seminaari, Rovaniemi 30.8.2011 Tarja Pasma Toiminnanjohtaja Puh. 040 823 2443 Sähköp: lappi@sll.fi Esityksen sisältö

Lisätiedot

Eräpalvelut ja matkailu Pirjo Ilvesviita, erätalouspäällikkö

Eräpalvelut ja matkailu Pirjo Ilvesviita, erätalouspäällikkö Eräpalvelut ja matkailu Pirjo Ilvesviita, erätalouspäällikkö Kittilä 7.11.2016 Saariselkä 8.11.2016 Luosto 9.11.2016 Kalavesiä ja jahtimaita kaikille suomalaisille Tervetuloa! Eräpalvelut? Metsästys- ja

Lisätiedot

Käytännön kokemuksia erityishakkuista Vaihtoehtoiset metsänkäsittelymenetelmät virkistysmetsissä

Käytännön kokemuksia erityishakkuista Vaihtoehtoiset metsänkäsittelymenetelmät virkistysmetsissä Käytännön kokemuksia erityishakkuista Vaihtoehtoiset metsänkäsittelymenetelmät virkistysmetsissä Sisältö Metsähallitus ja metsätalous Suunnittelujärjestelmät Metsänkäsittelyn ohjeet ja käytännön toiminnan

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS METSÄHALLITUKSEN KIRJANPIDOSTA, TILINPÄÄTÖKSESTÄ, ERILLISESTÄ KIRJANPIDOSTA JA ERILLISESTÄ TILINPÄÄTÖKSESTÄ

VALTIONEUVOSTON ASETUS METSÄHALLITUKSEN KIRJANPIDOSTA, TILINPÄÄTÖKSESTÄ, ERILLISESTÄ KIRJANPIDOSTA JA ERILLISESTÄ TILINPÄÄTÖKSESTÄ MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos 19.12.2016 Vilppu Talvitie VALTIONEUVOSTON ASETUS METSÄHALLITUKSEN KIRJANPIDOSTA, TILINPÄÄTÖKSESTÄ, ERILLISESTÄ KIRJANPIDOSTA JA ERILLISESTÄ

Lisätiedot

Kalatalousavustukset. Vedet kuntoon Keski-Suomessa tilaisuus Mari Nykänen Pohjois-Savon ELY-keskus/Järvi-Suomen kalatalouspalvelut

Kalatalousavustukset. Vedet kuntoon Keski-Suomessa tilaisuus Mari Nykänen Pohjois-Savon ELY-keskus/Järvi-Suomen kalatalouspalvelut Kalatalousavustukset Vedet kuntoon Keski-Suomessa tilaisuus 29.5.2017 Mari Nykänen Pohjois-Savon ELY-keskus/Järvi-Suomen kalatalouspalvelut ELY-keskuksen kalatalousviranomaisen hallinnoimat määrärahat,

Lisätiedot

METSÄHALLITUKSEN HYVÄ HALLINTOTAPA (CORPORATE GOVERNANCE) -KUVAUS

METSÄHALLITUKSEN HYVÄ HALLINTOTAPA (CORPORATE GOVERNANCE) -KUVAUS METSÄHALLITUKSEN HYVÄ HALLINTOTAPA (CORPORATE GOVERNANCE) -KUVAUS 26.3.2018 Sisällysluettelo 1 Metsähallituksen hyvä hallintotapa ja organisaatio... 2 1.1 Yleiset hallinnointiperiaatteet... 2 1.2 Hyvän

Lisätiedot

Metsähallituksen. luonnonvarasuunnittelu Lapissa *) Lappi, pois lukien saamelaisten kotiseutualue Kuva Timo Tahvonen

Metsähallituksen. luonnonvarasuunnittelu Lapissa *) Lappi, pois lukien saamelaisten kotiseutualue Kuva Timo Tahvonen Metsähallituksen luonnonvarasuunnittelu Lapissa 2018-2019 *) Lappi, pois lukien saamelaisten kotiseutualue Kuva Timo Tahvonen Luonnonvarasuunnittelu on pitkän aikavälin strategista suunnittelua Valtion

Lisätiedot

TARKASTUSVALIOKUNTA 7.10.2015. Minna Ainasvuori JHTT, Liiketoimintajohtaja BDO-konserni

TARKASTUSVALIOKUNTA 7.10.2015. Minna Ainasvuori JHTT, Liiketoimintajohtaja BDO-konserni TARKASTUSVALIOKUNTA 7.10.2015 Minna Ainasvuori JHTT, Liiketoimintajohtaja BDO-konserni 1 VUOSIKERTOMUKSESTA JA RAPORTOINNISTA 2 RAPORTOINNISTA Mikä on tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen (vuosikertomuksen)

Lisätiedot

L mmm.fi. Siemen- ja taimituotannon toimialajärjestelyt-työryhmän linjausmuistio 31. 12.2011

L mmm.fi. Siemen- ja taimituotannon toimialajärjestelyt-työryhmän linjausmuistio 31. 12.2011 L mmm.fi Siemen- ja taimituotannon toimialajärjestelyt-työryhmän linjausmuistio 31. 12.2011 L mmm.fi SIEMEN- JA TAIMITUOTANNON TOJMIALAJÄRJESTELYT-TYÖRYFIMÄN HNJAUKSET Siemen-ja taimituotaimon toimialajärjestelyt

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Hallitusneuvos Vilppu Talvitie TALOUSVALIOKUNNALLE

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Hallitusneuvos Vilppu Talvitie TALOUSVALIOKUNNALLE MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ 22.2.2016 Hallitusneuvos Vilppu Talvitie TALOUSVALIOKUNNALLE Viite: asiantuntijakuuleminen 23.2.2016 ASIA: HALLITUKSEN ESITYS METSÄHALLITUKSEN UUDELLEENORGANI- SOINTIA KOSKEVAKSI

Lisätiedot

P-K:N KIRJAPAINO -KONSERNI PÖRSSITIEDOTE 12.3.04 klo 15.30 1(5)

P-K:N KIRJAPAINO -KONSERNI PÖRSSITIEDOTE 12.3.04 klo 15.30 1(5) P-K:N KIRJAPAINO -KONSERNI PÖRSSITIEDOTE 12.3.04 klo 15.30 1(5) TILINPÄÄTÖSTIEDOTE TILIKAUDELTA 1.1.-31.12.2003 Konsernin liikevaihto oli 56,1 milj., jossa kasvua edelliseen vuoteen 7,1 milj. (14,4 %).

Lisätiedot

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY 10.12.2018 PEFC Suomen STRATEGIA 2019-2021 Johdanto PEFC Suomen strategiaan vuosille 2019-21 PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti,

Lisätiedot

Aluetyyppi (kohdetyyppi) METI 2014 EHDOTUS. Kansallispuisto 1A 1 II MH/LP Luonnonpuisto 1A 1 Ia MH/LP Soidensuojelualue 1A 1 IV (Ib) MH/LP

Aluetyyppi (kohdetyyppi) METI 2014 EHDOTUS. Kansallispuisto 1A 1 II MH/LP Luonnonpuisto 1A 1 Ia MH/LP Soidensuojelualue 1A 1 IV (Ib) MH/LP 6.2.2015 LIITE SLL:n lausuntoon METI- työryhmän esitykseen koskien suojelualuetilaistoinnin uudistamista Suomen luonnonsuojeluliiton näkemykset on kirjattu taulukkoon pinkillä seuraavasti: S=ongelma suojelussa,

Lisätiedot

Kansallispuistojen matkailukäytön nykytila, haasteet ja tulevaisuuden mahdollisuudet

Kansallispuistojen matkailukäytön nykytila, haasteet ja tulevaisuuden mahdollisuudet Kansallispuistojen matkailukäytön nykytila, haasteet ja tulevaisuuden mahdollisuudet Outdoors Finland -hankkeen päätösseminaari 23.5.2018 Sakari Kokkonen Päällikkö, Metsähallitus Luontopalvelut 1 Metsähallituksen

Lisätiedot

Riistatiedon merkitys hallinnonalan päätöksenteossa. ylitarkastaja Janne Pitkänen Maa- ja metsätalousministeriö

Riistatiedon merkitys hallinnonalan päätöksenteossa. ylitarkastaja Janne Pitkänen Maa- ja metsätalousministeriö Riistatiedon merkitys hallinnonalan päätöksenteossa ylitarkastaja Janne Pitkänen Maa- ja metsätalousministeriö 22.1.2013 Tänään kuulette... 1. Riistatiedon merkityksestä riistakonsernin strategiassa riistatieto

Lisätiedot

Kalastuslain ja hallinnon uudistus. Hämeen ELY-keskus

Kalastuslain ja hallinnon uudistus. Hämeen ELY-keskus Kalastuslain ja hallinnon uudistus Hämeen ELY-keskus Uuden lain tavoitteet Kalavaroja hyödynnetään ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävästi Elinkeinojen ja virkistyskäytön avulla syntyy

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta Metsähallituksen luontopalveluiden strategioissa

Vapaaehtoistoiminta Metsähallituksen luontopalveluiden strategioissa Vapaaehtoistoiminta Metsähallituksen luontopalveluiden strategioissa Kehitysjohtaja Arto Ahokumpu Vapaaehtoistoiminnan tulevaisuus seminaari Vanha ylioppilastalo 28.11.2012 1 Esityksen sisältö Mikä on

Lisätiedot

Metsähallituksen yleiset yhteiskunnalliset velvoitteet 2016

Metsähallituksen yleiset yhteiskunnalliset velvoitteet 2016 Metsähallituksen yleiset yhteiskunnalliset velvoitteet 2016 SEURANTARAPORTTI 18.2.2017 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleiset yhteiskunnalliset velvoitteet 2 2. Yleisten yhteiskunnallisten velvoitteiden hyötyjen

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2002

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2002 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ 1(3) Päivämäärä Dnro Metsäosasto 23.1.2002 250/06/2002 Viite Asia MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN JA METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TULOSSOPIMUS VUODEKSI 2002 Maa- ja metsätalousministeriö

Lisätiedot

Kansallispuistot ja kestävä luontomatkailu

Kansallispuistot ja kestävä luontomatkailu Kansallispuistot ja kestävä luontomatkailu Kestävä luontomatkailu Metsähallituksessa Metsähallitus edistää Kestävän luontomatkailun periaatteita kaikessa omassa toiminnassa sekä yhteistoiminnassa matkailuyrittäjien

Lisätiedot

Metsähallitus tilinpäätös ajalta

Metsähallitus tilinpäätös ajalta T I L I N PÄ ÄTÖ S 2017 Metsähallitus tilinpäätös ajalta 1.1. 31.12.2017 Metsähallitus tilinpäätös ajalta 1.1. 31.12.2017 Sisällysluettelo 2 Metsähallitus-konserni ja Metsähallitus liikelaitos Hallituksen

Lisätiedot

Yhteistyössä hyvä lopputulos Muonion metsäkiistassa. Rovaniemi MMT Kirsi-Marja Korhonen

Yhteistyössä hyvä lopputulos Muonion metsäkiistassa. Rovaniemi MMT Kirsi-Marja Korhonen Yhteistyössä hyvä lopputulos Muonion metsäkiistassa Rovaniemi 2.2.2016 MMT Kirsi-Marja Korhonen Valtion maiden metsätalous on erityistä! Metsätalouden toiminnan keskeinen erityispiirre ovat Metsähallituslain

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS. Julkiset hallintotehtävät

TILINPÄÄTÖS. Julkiset hallintotehtävät TILINPÄÄTÖS 2017 Julkiset hallintotehtävät 1 Sisällys 1 Johdon katsaus 3 2 Vaikuttavuus 5 2.1 Eduskunnan asettamien toiminnallisten vaikuttavuustavoitteiden toteutuminen 5 2.2 Tulosten analysointi mittareittain

Lisätiedot