Vuoden 2012 toimintasuunnitelmaan vuosikokous hyväksyi seuraavat painopisteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vuoden 2012 toimintasuunnitelmaan vuosikokous hyväksyi seuraavat painopisteet"

Transkriptio

1 1 TOIMINTAKERTOMUS SUOMEN LIIKUNNAN AMMATTILAISET RY:N TAUSTA JA TAVOITTEET Suomen Liikunnan Ammattilaiset SLA ry on aloittanut toimintansa , joten vuosi 2012 oli kuudes toimintavuosi. Järjestö on perustettu Suomen Liikuntatoimenjohtajat ry:n, Suomen Liikunnanohjaajat ry:n, Suomen Liikuntapaikkamestarit ry:n ja Suomen Liikuntapaikkojenhoitajat ry:n työn jatkajaksi. Toiminnan toteutuksen perustana ovat olleet yhdistymissopimuksessa ja säännöissä kirjatut periaatteet. Vuoden 2012 toimintasuunnitelmaan vuosikokous hyväksyi seuraavat painopisteet 1.) Toimivat jäsenpalvelut a. Lehti, jäsentuotteet, koulutus, näkyvyys 2.) Välillinen sekä suora vaikuttaminen ja viestintä a. Imago, verkostoituminen, osallistuminen, julkaisut, lausunnot, edunvalvonta 3.) Tapahtumien ja koulutuksen järjestäminen a. Omat ja yhteistyötapahtumat, seminaarit 4.) (Uusi jaostotoimintamalli) Edellisiin sisältyviä hallituksen asettamia osakokonaisuuksia olivat: - Arena messujen järjestäminen - Kenttäpäivien laadukas toteuttaminen - Alueyhteistyö alueviranomaisten ja aluejärjestöjen kanssa - Hallituksen, jaostojen ja toimiston työtehtävien edelleen kehittäminen - Talouden varmistaminen tuleville vuosille VISIO, MISSIO, ARVOT, ORGANISAATIO VISIO SLA on tunnettu, luotettava ja yhteistyökumppanina haluttu liikunta-alan toimijoita yhdistävä ja liikuntatoimintaa edistävä järjestö MISSIO SLA on valtakunnallinen liikunta-alan palveluja jäsenistölleen ja yhteistyökumppaneilleen koordinoiva ja tuottava järjestö sekä liikunnan keskeinen tulevaisuutta ohjaava edunvalvoja.

2 2 ARVOT Asiantuntijuus Avoimuus Eettisyys Yhteisöllisyys ORGANISAATIOKAAVIO STRATEGIAT Strategiat on johdettu osittain jo vuonna 2006 tehdyistä yhdentymiseen liittyvistä tavoitteista, ja niiden pohjalta on toimittu vuonna Alueita on tarkennettu vuoden kuluessa ja strategiaseminaarissa syyskuussa niitä hiottiin edelleen eteenpäin. I Liikunnan aseman vahvistaminen Vahvistaa liikunnan asemaa ja imagoa itsenäisesti ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa julkiseen hallintoon, yritysmaailmaan ja liikunnan asiakaskuntaan nähden. Tuoda esiin liikunta-alan työntekijöiden toimintalähtöistä ammattimaisuutta, osaamista ja asiantuntemusta. II Liikunnan yleinen edunvalvonta ja ammatillinen sekä koulutuksellinen tuki Parantaa liikunta-alan työntekijöiden palkkaus- ja työolosuhteita yhdessä toisten toimijoiden kanssa. Tuoda esiin ammatillista statusta ja ammattiosaamista sekä olla mukana kehittämässä laadukasta ammatillista koulutusta ja korostaa liikunnan osaajien asemaa työmarkkinoilla. III Luotettava, haluttu ja laadullisesti korkeatasoinen toimija

3 3 Toteuttaa sellaisia hankkeita ja toimenpiteitä, joihin resurssien puitteissa on mahdollisuuksia. Lisätä näkyvyyttä viestinnän, verkostoitumisen ja laadukkaan sekä sisältörikkaan toiminnan avulla. IV Jäsenlähtöinen toiminta Tuottaa ja hankkia jäsenistölle realistisia palveluja jäsenistön tarpeet ja olosuhteet huomioon ottaen. Lisätä jäsenistön määrää ja kehittää jäsenistön yhteenkuuluvaisuudentunnetta. V Vaikuttaminen jäsenten välityksellä koko valtakunnassa Kartoittaa jäsenistön yhteiskunnallinen status ja pyrkiä vaikuttamaan kokonaisvaltaisesti liikunta-alan kehitykseen yhteiskunnallisten suhteiden kautta. Yhteistyösopimukset. VI Talouden tasapainottaminen ja taloussopimusten tarkoituksenmukainen toteutui SLA:N TARKOITUS JA TOIMINTA Pyrkimyksenä on ennakoida tulevia toimintoja ja suunnitelmia. Tavoitteena on tehdä työjakoa ennalta sovituin periaattein ja vastuuttaa henkilöitä tekemään eri tehtäviä. Ja luoda mielikuva siitä, mikä SLA on, miten toimii, mitä tekee, miten palvelee jäsenistöään sekä miten tekee yhteistyötä eri osapuolien kanssa. Viestintä on osa järjestön jäsenistön palvelutoiminnasta sekä muille tahoille suuntautuvaa toimintatiedotusta. Sidosryhmien palveleminen ja tietoisuuden välittäminen ovat keskeinen osa järjestön näkyvyyden ja toimintatietoisuuden laajentamista yhteiskunnassa. Tavoitteena on tuoda SLA:ta esiin, saada järjestölle jäseniä lisää sekä herättää sponsoreiden mielenkiintoa toimintaa kohtaan mm. tuen saannin muodossa. Jäsenyys koetaan tärkeäksi sen myötä, mitä pystymme tarjoamaan jäsenille. Tässä yhteydessä toiminta ratkaisee suuresti kokonaisuutta sekä sen kautta jäsenistö kokee yhteenkuuluvuustunteen. Voimme asettaa eri yhteyksissä kysymyksen itselle, miksi olemme olemassa. 1. Miten hallitus ja jaostot ovat sitoutuneet toimintaan, mitä he vaativat tehdäkseen työtä järjestön eteen. 2. Miten jäsenistö kokee yhteenkuuluvuustunteen ja miten jäsenistö sitoutetaan toimintaan a. Perustana on saada lisää jäseniä Suomessa on noin 8000 liikunnanohjaajaa, liikuntapaikkojen hoitajaa, liikuntapaikkamestaria ja liikuntajohtajaa, jotka toimivat järjestöissä, seuroissa, urheiluoppilaitoksissa, kunnissa ja yksityisyrittäjinä sekä ammatinharjoittajina. Miten saada jäsenet mukaan, mitä heille luvataan. Mikä on jäsenetujen kokonaisuus ja mitä tapahtumia tullaan järjestämään. 3. Miten yhteistyökumppanit ja sponsorit kokevat SLA:n tärkeyden omien tuotteittensa markkinoinnin kannalta. a. Tavoitteena on saada yhteisöjäseniä palveluja heille netin, postitusten ja lehden kautta. Välittää jäsenistölle tietoutta yhteisöjäsenistä ja heidän tuotteistaan sekä rakentaa jäsenetuja.

4 4 b. Yhteistoimintakumppanit joiden kanssa järjestetään tapahtumia alan kohderyhmille, jolloin jäsenpotentiaalia molemmin puolin saadaan liikkeelle. c. Sponsorit osittain liittyvät yhteistyökumppanijoukkoon eli mitä yritykset meistä hyötyvät ja miten. Välittää jäsenistölle tietoutta sponsoreita ja heidän tuotteistaan sekä rakentaa jäsenetuja. d. Yhteistyötarkoituksen lähtökohtana on, että SLA hyötyy tavoitteiden mukaisesti keskinäisestä toiminnasta ja toisaalta yhteistyökumppani kokee niin ikään saavansa jotain keskinäisestä toiminnasta. 4. Miten valtionhallinto opetus- ja kulttuuriministeriö kokee toimintamme ja tekemisemme. Mitä tehdään konkreettisesti, milloin, kenen toimesta, millaisin resurssein? painopisteet, toimenpiteet ovat kysymyksiä, joihin toiminnallisesti on vastattava erityisesti myös viestinnällisessä tarkoituksessa. Sloganina on yhdessä olemme enemmän, sisältyen teemaan hyppää kanssamme huomiseen. Vuoden 2012 suurimat tapahtumat olivat ARENA messujen ja Kenttäpäivien järjestäminen. HALLITUS, JAOSTOT JA TOIMISTO Hallituksen muodostaa puheenjohtaja, kaksi Puheenjohtaja Ari Koskinen, aluejohtaja, Valkeakoski Varapuheenjohtaja Päivi Joenmäki, liikunnan tilaajapäällikkö, Hämeenlinna Varapuheenjohtaja Jarmo Luuri, kunnossapitopäällikkö, Seinäjoki Jari Hurskainen, aluejohtaja, Joensuu Mika Laakkonen, toimitusjohtaja, Rovaniemi Kimmo Lemberg, ulkoliikunta-alueiden työnjohtaja, Lohja Tom Liljeström, venesatamapäällikkö, Espoo Pentti Naumanen, kenttäpäällikkö, Helsinki Pauli Salimäki, linjajohtaja, Kuortane Marjukka Tiainen, koulutuspäällikkö, Nastola varapuheenjohtajaa ja seitsemän jäsentä. Kevätkokous pidettiin Helsingissä Olympiastadionilla ja Syyskokous Turussa Valo ry:n strategiapäivien yhteydessä Kevätkokouksessa hyväksyttiin SLA:n toimintakertomus ja tilinpäätös sekä ehdollepanotoimikuntaan nimettiin Pentti Naumanen puheenjohtajaksi ja jäseniksi Tapio Lamberg sekä Marjukka Tiainen. Syyskokouksessa hyväksyttiin järjestön toimintasuunnitelman ja budjetti vuodelle 2013 sekä erovuoroisten tilalle hallitukseen valittiin vanhoina jatkamaan Kimmo Lemberg (Lohja) sekä Tom Liljeström (Espoo) ja uusina valittiin Aarni Mertala (Parainen), Pekka P. Paavola (Tampere) sekä Manu Varho (Hollola). Hallitus on kokoontunut viisi kertaa Hämeenlinnassa, missä yhteydessä tutustuttiin Sokos Hotellien palveluihin Helsingin Olympiastadionilla, kuultiin alustus Olympiastadionin remonttihankkeesta (Maija Innanen) Tampereella Koskikadun Cumuluksessa Lahdessa kongressikeskus Fellmannissa

5 Tampereella Ratinan Klubi-tilassa ja kuultiin Tampereen kaupungin tulevaisuuden liikuntasuunnitelmista (Pekka P. Paavola) Hallituksen, jaostojen ja toimiston yhteiset strategiapäivät pidettiin Hämeenlinnassa, missä Tapani Frantsi organisoi SLA:n strategiaprosessia. SLA:ssa on toimintaa suunnattu neljään jaostoon, jotka ovat liikunnan olosuhdejaosto, liikunnan ohjausjaosto ja liikuntajohtamisen jaosto sekä tiedotus- ja viestintäjaosto. Strategiaseminaarissa aloitettiin keskustelu ja valmistelu jaostorakenteen muuttamisesta toiminta- / tapahtumaperusteiseksi. Liikuntajohtamisen jaoston kokoonpano Päivi Joenmäki pj, Hämeenlinna Marjut Hannuksela, Vaasa Tommi Lanki, Lahti Kimmo Lemberg, Lohja Arto Niemelä, Iisalmi Tuire Rinta, Järvenpää Pekka Sihvonen, Jyväskylä Jaosto kutsui Arena-messujen yhteydessä liikuntatoimenjohtajia yhteiseen tilaisuuteen keskustelemaan liikunnan tilasta Suomessa. Liikunnan olosuhdejaoston kokoonpano, Martti Riekki pj, Joensuu Tapio Lamberg, Pieksämäki Jouko Hyvärinen, Oulu Aarni Mertala, Parainen Aarre Miettinen, Kuopio Pauli Salimäki, Kuortane Jaosto on kokoontunut kerran suunnittelemaan tapahtumia ja strategiaa. Oulussa järjestettiin olosuhdepäivä, missä tutustuttiin Oulun Raatin kentän olosuhteisiin ja kuultiin alustuksia jalkapallokenttien hoidosta (Seminaarista enemmän jäljempänä). Liikunnanohjausjaoston kokoonpano Mika Valavuori pj., Siuntio Minna Kullström, Vantaa Henry Lipponen, Lahti Jarmo Vakkila, Kerava Tiedotus- ja viestintäjaoston kokoonpano Reijo Häyrinen pj, Heinola Ari Koskinen, Valkeakoski Henry Lipponen, Lahti Pentti Naumanen, Helsinki Tuire Rinta, Järvenpää Jaosto on kokoontunut kuusi kertaa ja pääpaino on ollut Liikunnan Ammattilainen lehden toteuttaminen. Myös alustavia suunnitelmia Liikunnan Palveluoppaan kehittämiseksi ja siirtämiseksi sähköisesti luettavaksi on suunniteltu. Lehden toimituksen osalta jaostoon on lisäksi kuulunut toimitussihteeri Tuula Sipilä ja ilmoitusmyyjä Raija Sahlman Suomen AMT:sta.

6 6 Tavoitteena oli organisoida jaostotoimintaa uudelleen vuoden aikana, mutta muiden toimintojen resursoinnin vuoksi sitä ei kuitenkaan tehty. Muut asetetut painopistealueet etenivät vuoden aikana jäljempänä esitetyin tavoin. SLA:n toimisto muutettiin maaliskuussa Lahden keskustaan Mariankadulle toimivampiin tiloihin. SLA on lisäksi vuokrannut Lahden kaupungilta varastotilan yhdessä Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun kanssa. Toiminnanjohtaja on Reijo Häyrinen ja yhteyskoordinaattori on Anne Kinnunen. Vuonna 2011 alkanut Liikuntapaikkojen hoidon ja käytön seurantaan liittyvää LIIHOKE-hanke jatkui Tera Heinosen johdolla. Hankkeen johtoryhmän puheenjohtajana on Erja Metsäranta ja jäseninä Erkki Hakamäki, Esko Ihamäki, Ari Koskinen, Aarni Mertala, Manu Varho sekä esittelijänä Tera Heinonen. Lisäksi hoitosuunnitelmien laatimiseen on osallistunut Martti Riekki. SLA sai kesällä 2012 OKM:n tiedolla johtamisrahoituksesta rahoitusta jää-, uima- ja sisähallien vaikuttavuus selvitykseen. Hanke aloitettiin ja projektityöntekijäksi palkattiin Eero Häyrinen toukokuun 2013 loppuun saakka, jolloin hankeraportti on luovutettava OKM:lle. OKM:n kanssa sovittu, että ohjausryhmänä toimii liikuntaneuvoston rakentamisjaosto. Liikuntapaikkojen hoidon ja käytön seuranta hanke (LIIHOKE) Hankkeen tavoitteet ovat seuraavat: Tavoitteen yksi työsuunnitelma on, kehittää yhdessä Itä-Suomen Liikuntaopiston, Kuortaneen Urheiluopiston, Liikuntakeskus Pajulahden ja Suomen Urheiluopiston kanssa liikuntapaikkojen hoitosuunnitelman perusmalleja, jotka ovat räätälöitävissä eri liikuntapaikoille sekä toteuttaa ja testata näitä opistojen liikuntapaikoilla liikuntapaikkojen hoitajien kanssa. Valmiit liikuntapaikkojen hoitosuunnitelmat liitetään verkkopalveluun tavoitteen kaksi valmistuessa. Testauksen jälkeen tarjotaan hoitosuunnitelma mallia muiden yhteistyökumppaneiden käyttöön. Tavoitteen kaksi työsuunnitelma on, kehittää yhdessä Lahden Ammattikorkeakoulun tekniikan laitoksen kanssa verkkopalvelu, jonka tietokantaan yhdistyy päivittyvät liikuntapaikkojen hoitosuunnitelmat, liikuntapaikkojenhoitajien keskustelupalsta, alan koulutusinfo, alan tapahtumat, alan koulutusmateriaalit ja oppaat, laitevalmistajien uutuudet, eri lajien uusin tieto, liikunnanohjaajien näkemyksiä olosuhdeasioista, uusin tutkimustieto ja meneillään olevat hankkeet. Verkkopalvelusta on tarkoitus luoda laadukas palvelutuote jonka tulorahoitus riittää ylläpitämään ja kehittämään palvelua OKM:n erityisavustuksen loputtua. Liikuntapaikkojen alueellinen kattavuus ja vaikuttavuus - hanke Hankkeen tehtävänä on sijoittaa jää-, liikunta- ja uimahallit paikallisesti Suomen kartalle, jolloin nähdään niiden sijainti ja hallien alueellinen sijoittuminen. Samalla asutuksen painopisteiden kautta tarkastellaan niiden saavutettavuutta. Saavutettavuutta kuvaa myös hallien sijainti suhteessa liikenneyhteyksiin, kun tarkastellaan erityisesti paikkakunnan ulkopuolisten käyttäjien mahdollisuutta tulla käyttäjiksi. Lisäksi halleista

7 7 pyritään kartoittamaan kävijämäärät ja mahdolliset kävijäryhmät sekä mistä kävijät tulevat halleihin. Käyttöaste kuvaa kävijäryhmien ohella sisäliikuntatilojen vaikuttavuutta ja tarvetta. Liikuntapaikkojen saavutettavuutta ja arjen ympäristöön integroitumista kuvaa hallien paikallinen sijoittuminen muihin asuinpiirin ja lähipiirin olosuhteisiin. Liikuntapaikkojen esteettömyys on niiden käytön kannalta myös yksi tekijä, josta pyritään saamaan kuva eri halleista. TIEDOTUS JA MARKKINOINTI Tiedottaminen järjestöstä on tapahtunut oman lehden välityksellä ja erillisten jäsentiedotteiden kautta jäsenistölle. Lisäksi eri tapahtumissa SLA on ollut esillä ja niissä on kerrottu järjestön toiminnasta ja tarkoituksesta. Erityisesti Sportec-messuista tiedotettiin niin painetun materiaalin kuin sähköisen tiedottamisen kautta. Tapahtumista on kerrottu Liikunnan Ammattilainen lehdessä ja nettisivuilla. Nettisivuja on uudistettu ja rakennetta muokattu käyttäjäystävällisemmäksi. Tietojen lisääntyessä on rakennetta muutettu asioiden selkeämmän saatavuuden helpottamiseksi. Sivuille on tehty elementtejä, joissa voidaan julkaista mm. yhteistyökumppaneiden koulutuksia, työpaikkatiedotteita ja muita tiedotteita. Niin ikään uutisosioita on muokattu joustavammin toimiviksi. Nettisivuja on muokattu siten, että liikunnanohjaus- ja liikuntapaikkatietous olisi yhä helpommin esillä ja haettavissa. Myös uutisointia on laajennettu. Nettisivujen muutokseen sisältyvät linkit Facebookiin, Twitteriin sekä Youtubeen. Sosiaaliseen mediaan liittyviä toimintoja ja sivuja on viety eteenpäin lähinnä ulkopuolisen avun myötä. Alan oppilaitosyhteistyötä on toteutettu mm. siten, että eri opiskelijaryhmille on käyty kertomassa muutoksesta ja SLA:n toiminnasta sekä samalla on jaettu opiskelijoille järjestön tiedotemateriaalia. Lisäksi oppilaitoksissa on käyty kertomassa yritystoimintaan liittyvistä immateriaalisista oikeuksista sekä mukana on ollut myös Gramexin edustaja, joka on kertonut tekijänoikeuksista. Liikuntaan kouluttavissa oppilaitoksissa tiedottamis- sekä koulutustarkoituksessa on käyty seuraavasti: * Eerikkilän urheiluopisto, Liikunnan ammattitutkinto * Itä-Suomen Liikuntaopisto, Liikuntapaikkojenhoitajatutkinto * Kuortaneen urheiluopisto, liikuntapaikkamestaritutkinto, Liikuntapaikkojenhoitajatutkinto, Liikunnan ohjauksen perustutkinto * Suomen Urheiluopisto, Liikuntapaikkamestaritutkinto, Liikuntapaikkojenhoitajatutkinto, Liikuntaneuvojatutkinto, päätöstilaisuus * Vuokatin urheiluopisto, liikunnanohjauksen perustutkinto * Lisäksi Liikunnanohjauksen tutkintotoimikunnan kanssa on tutkintojen laadunvalvontaa suoritettu tutustumiskäyntien kautta Kuortaneen, Tanhuvaaran, Vierumäen ja Vuokatin urheiluopistoissa SLA on ollut mukana yhteistyökumppaneiden tilaisuuksissa tai järjestämässä yhdessä tilaisuuksia, joissa on kerrottu järjestöstä 7.2. Uimahalli- ja kylpyläpäivät, Helsinki

8 Viherpäivät, Tampere Liikuntatoimen neuvottelupäivät, Tampere Kuntien liikuntatoimen neuvottelupäivä Pohjois-Savon Liikunta ja Urheilu, Kuopio Jäähallipäivät, Helsinki - Tallinna SLU aluepäivät, Seinäjoki OKM:n järjestöpäivät, Helsinki Tukholma Kuntien liikuntatoimen neuvottelupäivä Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu, Lappeenranta Jalkapallopäivät Valo ry:n strategiaseminaari, Turku Jäsentiedottaminen ja tiedotteet Jäsentiedotteissa kerrottiin jäseneduista ja tapahtumista, koulutuksista sekä liikunta-alan messuista. Myös yhteistyökumppaneiden esitteitä lähetettiin jäsenkirjeissä. Jäsentiedottamista tapahtuu säännöllisesti paitsi tiedotteilla (vuoden aikana kolme tiedotetta), niin myös oman lehden välityksellä. Lehdessä kerrotaan luonnollisesti liikunnan tapahtumista. Lehden lisäksi SLA julkaisi Liikunnan Palveluoppaan joulukuussa. Molempien julkaisujen sisältöä, mutta ennen kaikkea ulkoasu on uudistettu vastaamaan järjestön kokonaisimagoa. Lisäksi yhteistyökumppaneiden tiedotteita on lähetetty sähköpostitse jäsenistölle Vuoden 2010 lopussa avattiin SLA:n Facebook ja Youtube -sivut, joista tiedottaminen alkoi jäsenkirjeen ja sähköpostin välityksellä. Sivujen tietoja ja sisältömateriaalia on päivitetty kuukausittain. Sivulle on lisätty mm. haastattelu-osio. Liikunnan Ammattilainen lehti on SLA:n julkaisema jäsenlehti. Lehti on keskimäärin 40-sivuinen ja aikakausilehtikokoa. Lehdessä kerrotaan ajankohtaisia asioita liikunnan kentältä. Lehden funktio on kahtalainen. Siinä kerrotaan jäsenistölle tapahtumista, jäsenasioista jne. sekä ulkopuolisille mikä SLA on ja mitä teemme. Lehti ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Lehden mainosmyynti ja kustannus on ulkoistettu. Toimituskunnan kokouksia on pidetty kuusi. Liikunnan Ammattilainen toimi ARENA messujen virallisena tiedotus- ja messulehtenä. Liikunnan ammattilaisen kustannussopimus oli sanottu irti päättymään Uusi sopimus vanhan kustantajan Suomen AMT:n kanssa allekirjoitettiin kesäkuussa ja samalla sovittiin sisällöllisestä sekä ulkoisesta kehittämisestä. Myös lehden taittaja vaihtuu vuoden 2013 alusta. Liikunnan Palveluopas on tuote, johon kootaan yhteystiedot Suomen kunnista, Opetusministeriön alaisista liikuntayksiköistä, liikunta-alan järjestöistä sekä liikunta-alan yrityksistä.

9 9 Julkaisija on SLA, mutta kustannus ja ilmoitusmyynti ovat ulkoistettu. Opas ilmestyi joulukuussa ja postitettiin kaikille lehden saajille. Palveluoppaan sisällöllistä kerrontaa on kauttaaltaan yhtenäistetty ja pyritty opasta tekemään luettavammaksi. JÄSENMÄÄRÄ JA JÄSENTAPAHTUMAT Jäsenrekisterin ylläpito tapahtuu rekisteri- ja kirjanpito-ohjelmalla. Luokittelussa on jäsennetty ohjaus, olosuhteet, johtaminen, julkinen hallinto, yritykset (keskeiset yhteistyökumppanit ja messuyhteistyö), media, opiskelijat, eläkeläiset, kunnia-/ ainaisjäsenet, yhteistyökumppanit. Myyntilaskutus sekä jäsenmaksujen lähettäminen on niin ikään toteutettu ko. ohjelmalla. Jäsenkriteeristössä painottuu koulutuksellisuus ja alan tutkintojen suorittaminen. liikunta-alan ammatillisen tutkinnon suorittaneet liikunta-alan ammattitutkinnon suorittaneet muun liikunta-alan toimien edellyttämän koulutuksen suorittaneet liikunta-alalla pitkäaikaisesti toimineet liikunta-alan opiskelijat SLA:n yhteisöjäseniä ovat järjestöt, yritykset ja julkisen hallinnon yksiköt Vuoden 2012 alussa jäseniä oli kaikkiaan 1900 ja vuoden lopussa yhteensä 2040 jäsentä, joista osa Nuoli ry:n ja Saval ry:n kanssa tehtyjen yhteistyösopimuksen kautta tulleita jäseniä. SLA:n jäsenmaksu vuonna 2011 oli perusjäseniltä 30, opiskelijajäsen, eläkeläinen ja työtön 15 euroa sekä yli 60-vuotias ainaisjäsen 160 euroa. Yhteisöjäsenmaksuksi syysvuosikokous vahvisti 320 euroa. SLA:n syyskokouksessa 2011 otettiin virallisesti käyttöön yhteisöjäsenyys ja vuoden vaihteeseen 2012 / 2013 mennessä yhteisöjäseniä olivat

10 10 Airix ympäristö Oy BodyBow Carousel Oy Haaga-Helian ammattikorkeakoulu Itä-Suomen Liikuntaopisto Finnroving Oy Fysioline Oy KerkoSport Oy Kisakallion Urheiluopisto Kuortaneen Urheiluopisto Lappset Group Oy Lemminkäinen Rakennustuotteet Oy Liikuntakeskus Pajulahti Lohjan Liikuntakeskus Oy mk Trading A.S ONWF Nuoli ry Punta Oy Suomen Messut Oy Suomen Urheiluopisto Tampereen Messut Tanhuvaaran Urheiluopisto Therm Finland Oy Unidors Oy Urheiluopisto Kisakeskus Varalan Urheiluopisto Virpiniemen Liikuntaopisto VK-Kustannus Oy Yhteisöjäsenten kanssa tehtävään yhteistyöhön sisältyy mm. * linkit SLA:n nettisivuille logon kautta, * Liikunnan ammattilainen lehteen logot yhteistyökumppaneista, * Lehdessä kirjoitetaan yhteistyökumppaneiden toiminnasta ja tuotteista, * SLA:n tapahtumissa yhteistyökumppaneiden nimi on aina esillä (seminaarit, koulutukset, kilpailut), *Jäsenkirjeissä on aina yhteistyökumppanin logo/nimi esillä, *Jäsenkirjeisiin yhteistyökumppanilla on mahdollisuus toimittaa esitteitä (ei paksuja tuoteluetteloita) jäsenpostituksemme mukana postikulujen sopimushintaan (vuodessa kolme jäsenpostitusta), * Liikunnan Ammattilainen lehteen ilmoitukset ilman arvonlisäveroa. Tällöin ilmoitukset on sovittava SLA:n toimiston kautta - ei ilmoitusmyyjän kautta TAPAHTUMIA Arena-messut ja seminaarit lokakuussa päivänä Helsingissä järjestettiin kolmannen kerran. SLA:lla oli messuilla oma näyttelosasto sekä olosuhdepäivät. Arena messut toteutettiin kolmannen kerran ja nyt toista kertaa FinnBuild-messujen kanssa. samassa yhteydessä oli myös InfraExpo-messut ja ympäristöalan tapahtumat, joihin kaikkiaan rekisteröityi kävijää. Arenassa ilmoitti käyvänsä 7448 rekisteröitynyttä alan ammattilaista, joista ensisijaisia rekisteröityneitä oli Messujen lisäksi eri osapuolet järjestivät oheisena lukuisan joukon seminaareja. SLA jakoi yhdessä Suomen Messujen kanssa kolmannen kerran Vuoden liikuntateko palkinnon.

11 11 Olosuhdepäivät järjestettiin Helsinki Tukholma/Lidingö seminaarina SLA:n seminaari (Kenttäpäivät) koostui kahdesta osasta siten, että yksi iltapäivä oltiin Helsingin messukeskuksessa ja illan myötä purjehdittiin laivalla Tukholmaan ja tutustumaan Bosön urheiluopistoon. Osallistujia seminaarissa oli satakunta. Helsingin seminaarissa kuulimme valtion rahoituksen tulevaisuuden trendeistä. Edelleen liikuntapaikkojen oikein suunnittelun tärkeydestä ja vaiheista, joita matkan varrella tulee vastaan. Olosuhteet ovat merkittävällä sijalla kun rakennetaan hyvinvointia jokaiselle meistä. Millaisille liikuntapaikoille haluamme mennä ei ole itsestään selvyys, vaan viihtyvyys ja ilo ovat tärkeällä sijalla aktiviteeteissa. Seminaarissa tuli voimakkaasti esiin lainsäädäntö, ja siitä erityisesti kilpailuttamislainsäädäntö. Monissa hankinnoissa voidaan korostaa laadullisuutta, mutta kilpailuttamissäännöt eivät pisteytyksenkään jälkeen tuo laatua ja jälkikäteishoitoa saati sitten suomalaista laadukasta osaamista. Niin ikään yksi huoli oli tuotekehityksen heikkeneminen nykyisessä kilpailutilanteessa. Yrityksille ei välttämättä jää mahdollisuutta tuotekehittelyyn lisääntyvän kilpailun ja kustannustekijöiden vuoksi. Tapahtumaan osallistui Helsingissä 108 osallistujaa ja Tukholman osioon sata. Perinnekisat (21.7) ovat tuttujen kohtaamispaikka Tapahtumassa oli iloisia ilmeitä sekä osallistumisen riemua niin lasten kuin veteraanienkin sarjoissa. Monet olivat jo vuosi sitten mukana ja toivoivat, että jälleen vuoden kuluttua tavattaisiin samoissa merkeissä. Yli sadan kilpailijan joukossa oli paikallisia, lähiseutujen asukkaita, kesälomaansa alueella viettäviä, lomamatkansa yhdeksi välietapiksi kisat asettaneita sekä varta vasten kisoihin tulleita. Paikkakunnalla kilpailtiin pituudessa, kuulassa, keihäässä, 1500 metrin juoksussa ja kävelyssä sekä pikastartteja otettiin sadalla ja kuudellakymmenellä metrillä. Myös perinteinen kolmiottelu 100 metriä, pituus, kuula oli mahdollista suorittaa. Tapahtuman perustarkoitus on antaa jokaiselle mahdollisuus osallistua ja kokeilla omaa kuntoaan. Kaverihenki ja lähiosallistuminen on mittelöissä tärkeintä. Katsojat olivat innokkaasti mukana suorituspaikoilla.

12 12 Maailmanennätyskin näki päivänvalon, sillä liitosaapasta viskottiin oheislajina yhteensä 5424,74 metriä 341 osallistujan voimin. Miesheittäjiä oli 161 yhteistuloksella 3396,17 metriä ja 106 naisheittäjää. Liikuntatoimen verkostotapaaminen Mikkelissä SLA järjesti yhdessä Mikkelin kaupungin liikuntatoimen ja Etelä-Savon liikunnan kanssa Liikuntatoimen verkostotapaamisen Mikkelissä Verkostotapaamisessa kuntien edustajien kesken mietittiin mitä kunnissa ja kaupungeissa on tapahtunut ja tapahtuu, millainen organisaatio on tällä hetkellä sekä mihin suuntaan ollaan menossa. Yleisenä piirteenä keskusteluissa oli epävarma tilanne, mitä ylipäätään tulee tapahtumaan. Suurin huolenaihe oli taloudellisten resurssien hiipuminen ja sen myötä vaikutukset henkilöresursseihin ja lopulta toimintaan. Liikunnassa tehdään kokonaisvaltaista työtä ihmisten hyvinvoinnin eteen varsin pienillä budjeteilla, sillä keskimäärin liikunnan toimintamäärärahat ovat noin 1,5 % kuntien kokonaisbudjeteista. Kyseinen osuus on pienissäkin kunnissa sama kuin osuus, mikä voidaan esimerkiksi lisäbudjetissa kohdentaa sosiaali- ja terveysalan tiettyyn lisätoimintaan. Osallistujat nostivat esiin, että jokaisen liikuntaalalla työskentelevän on oltava aktiivinen, tuotava osaamista esille ja innovoitava, jotta ala huomataan entistä paremmin. Kaikkein pahinta on se, että jäädään paikoilleen voivottelemaan ja odottamaan. Tilaisuuteen oli mukana 32 osallistujaa. Oulun Raati yksi malliesimerkki kentän hoidosta ja välineistä Oulun Raatissa kokoonnuttiin pohtimaan 18 osallistujan voimin elokuussa (29.8) jalkapallonurmen salaisuuksia ja tutustuttiin Raatin kentän olosuhteisiin innokkaan kentänhoitajajoukon kanssa. Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen toi viestiä palloliiton näkökulmasta mitä oikea nurmikentän hoito vaatii liiga- ja ykkössarjatasolla. Todettiin, että Suomen oloissa nurmikentän ovat hoidollisesti haasteellisia ja niiden käyttötuntimäärä on rajattu. Jalkapallonurmet / tekonurmet ovat tulleet jäädäkseen ja niiden käyttöaika vuositasolla on huomattavasti suurempi kuin nurmikenttien. Oulun AC:n päävalmentaja Juha Malinen kertoi Oulun seudun jalkapallon yhteistyöstä ja niistä haasteista, joita erityisesti AC Oulu on kokenut viime vuosien aikana. Malinen totesi yhteistyön kaupungin kentänhoitohenkilökunnan kanssa toimivan erittäin joustavasti. Oulun kaupungin teknisen laitoksen työnjohtaja Jouko Hyvärinen tutustutti seminaarilaiset Raatin

13 13 kentän nurmikentän hoitoon ja problematiikkaan. Raatin kenttähän valmistui nykymuottiin kaksi vuotta sitten ja niin yleisurheiluvälineistöä, jalkapallotarvikkeita kuin kentän hoitoon liittyviä hoitovälineitä ja koneita kentältä löytyy erinomaisen runsaasti. Hyvinvoinnin haasteet Liikuntapoliittinen seminaari yhdessä Lappset ry:n kanssa, Rovaniemi Mitä on suomalainen hyvinvointi nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa, missä tuntuvat muuttuvan kaikki osa-alueet ja monet yrityksetkin jatkavat YT-neuvottelujen tiellä. Nuoret putoavat kelkasta kun eivät pääse töihin eivätkä välttämättä koulutukseenkaan ja vanhemmatkin joutuvat työttömiksi. Rovaniemellä järjestettiin seminaari, jonka teema oli Hyvinvointimaiseman yhteiset haasteet. Seminaarissa ei keskusteltu taloudellisista seikoista ja työttömyydestä, vaan yhdestä hyvinvoinnin osa-alueesta liikunnasta ja siitä millaisia liikuntakokonaisuuksia pitäisi tehdä, jotta lähiliikunnan hyvinvointi lisääntyisi ja olisi mielekästä. Keskeinen sanoma johtopäätöksissä oli, että yhteistyöllä ja yhdessä tekemällä voimme rakentaa niin liikuntaolosuhteita kuin liikuntapalveluja perheille ja yhteisöille. Todettakoon, että suomalainen liikuntakulttuuri on murroksessa. Mitkä tulevat olemaan rakenteelliset muutokset, huippu-urheilun konkreettiset toimenpiteet ja yhteistyörakenteet. Onko siten päämääränä yhteisöllisyys vai yhä jyrkempi monisärmäinen polarisoituminen. Hyvinvointia voimme rakentaa yli hallintokuntien yhdessä jos niin haluamme. Kaksipäiväiseen tilaisuuteen osallistui yli sata henkilöä. Golf-kisat SLA järjesti jäsenistölleen ja yhteistyökumppaneilleen Hollolan Messilässä ja paikalla oli seitsemän pelaajaa. Vuoden liikuntateko Hyvällä syyllä Säkylään Säkylässä tehdään aktiivista työtä ihmisten hyvinvoinnin ja viihtymisen eteen. Tavallaan se ennakoi myös vuoden liikuntateon myöntämistä, vaikkei esitteen sisältö ollutkaan raadilla tiedossa valintatilaisuudessa. SLA:n ja Suomen Messujen myöntämän palkinnon ja messutoimikunnan päättämään vuoden liikuntateko kisaan tuli 13 esitystä pääasiassa eteläisestä Suomesta. Palkinto jaettiin tässä muodossaan kolmannen kerran Arena-messujen yhteydessä. Palkinnon saaja oli Säkylän koulukeskuksen lähiliikuntapaikka.

14 14 Valintaraadin ennakkokriteeristössä korostuivat seuraavat seikat. Palkittavan kohteen on oltava monipuolinen ja sillä on oltava uutuusarvo sekä kohteessa on oltava innovatiivisyyttä. Toiminnan tai rakennuksen on oltava jokaiselle soveltuva ja esteettömyysseikat on otettava huomioon. Lisäksi sen on oltava hyvin saavutettavissa. Säkylän koulukeskuksen lähiliikuntapaikasta löytyivät kriteeristön täyttävät perusasiat sekä enemmänkin perusteita palkinnolle. Alue on uudistettu hiekkaisesta ja joutomaasta monipuoliseksi sekä houkuttelevaksi liikkua niin lapsille kuin vanhemmillekin ihmisille. Liikuntapalvelut ovat kaikkien käytössä ilman varauksia ja pääsymaksuja, joten kynnys tulla alueelle on matala. Siellä voi liikkua yksin tai ryhmässä oman mieltymyksen ja kykyjen mukaan. Mikä tärkeää suunnittelussa on ollut mukana alueen yhteisöt ja erityisesti lähipiirissä olleet oppilaitokset. KANNANOTOT JA LAUSUNNOT Yhteistyössä STTK:n hyvinvointityöryhmän kanssa on valmisteltu nuorten yhteiskuntatakuuseen liittyvää kannanottoa ja konkreettisia toimintatapoja. SL on kutsunut syksyllä koolle SLU:n tukijärjestöjä keskustelemaan liikunnan muutostilasta ja järjestöjen asemasta uudessa yhteisössä Valo ry:ssa. Keskusteluissa valmistauduttiin ottamaan kantaa uuden järjestön strategiaan ja sääntöihin. Mukana keskusteluissa on ollut yhdeksän järjestöä. YHTEISTYÖ Toiminnan rakentamisessa SLA on tehnyt yhteistyötä eri järjestöjen ja yritysten kanssa. Yhteistyö on vaihdellut aihealueittain tapauskohtaisesti. Yhteistyö on myös omalta osaltaan järjestön tunnetuksi tekemistä. Julkinen hallinto Opetus- ja kulttuuriministeriö (www.minedu.fi) Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa on käyty vuoropuhelua SLA:n toiminnasta, on osallistuttu järjestöpäiville Helsinki Tukholma -risteilyllä sekä yhteistyö on toteutunut Suomen messujen Arena12 ja Tampereen messujen Sportec näyttelytoimikunnissa. SLA teki lausunnon OKM:lle liikunnan koulutuskeskusten vapaan sivistystyön valtionohjauksen kehittämisestä. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä valtionapu on merkittävin osa SLA:n toimintatuloa. OKM myönsi hankeavustusta liikuntapaikan hoitoa koskevaan hankkeeseen (LIIHOKE) sekä liikuntapaikkojen vaikuttavuusselvitykseen. Opetushallitus (www.oph.fi)

15 15 SLA:lla on edustus kahdessa tutkintotoimikunnassa Liikunta-alan tk:ssa edustajana on Reijo Häyrinen ja Liikuntapaikka-alan tk:ssa Pentti Naumanen. Lisäksi molemmissa tutkintotoimikunnissa on muiden järjestöjen kautta SLA:n jäseniä edustettuna. OPH pyysi tutkintorakenteesta koskien golf-kentänhoitajan tutkinnon siirtämistä luonnonvara-alan tutkintotoimikunnan alaisuudesta liikunta-alan tutkintotoimikunnan alaisuuteen kannanottoa. SLA:n kannanotto oli että niin hoitajan kuin mestarin tutkintokin olisi integrointi ja synergiasyistä siirrettävä liikunta-alalle sekä muotoutettava golfin ja muiden liikuntapaikkojen hoitoon yhtenäinen mutta tietyiltä osin eriytyvä tutkinto. Maakuntaliitot (www.reg.fi/yleis/yhteystiedot.html), ELY-keskukset (www.ely-keskus.fi) Etelä-Savon maakuntaliiton edustaja oli luennoimassa mm. SLA:n verkostotapaamisessa Mikkelissä. Erja Metsäranta Pirkanmaan ELY-keskuksesta on toiminut Liihoke-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana. Järjestöt ja yritykset Suomen Liikunta ja Urheilu (www.slu.fi) -> Valo ry (www.valo.fi) SLA on osallistunut SLU:n olosuhdetyöskentelyyn ja työryhmässä edustajana on ollut Pauli Salimäki. SLA on SLU:n tukijäsen, joksi hyväksyminen tapahtui vuonna SLA on osallistunut aluepäiville sekä SLU:n ja OKM:n järjestämille järjestöpäiville. SLU:n kanssa toteutettiin messuyhteistyötä niin SPORTEC messujen toteutuksessa kuin myös ARENA12 valmisteluissa. SLA on osallistunut Valo ry:n strategiatyöskentelyyn. Suomen Urheiluliitto (www.sul.fi) Yhteistyössä järjestettiin yhdeksännet Olosuhdepäivät Helsinki-Tukholma, joille osallistui 100 henkilöä. Vuoden 2012 EM-Kisoja ja ajankohtaisia asioita esiteltiin seminaarilaisille. Suomen Palloliitto (www.palloliitto.fi SPL:n kanssa on käyty yhteistyöneuvotteluja nurmikenttäseminaarin järjestämisestä sekä lyhytkestoisista olosuhdekoulutuksista. Oulussa elokuussa järjestettävässä seminaarissa Palloliiton edustajat kertoivat seminaarilaisille ajankohtaisia kuulumisia. Kuntoliikuntaliitto (www.kunto.fi) Kunto ry:n kanssa on sovittu SLA:n jäsenedusta siten, että SLA:n jäsenet saavat alennusta Kunto ry:n järjestämistä kuntosalikursseista. Kunto ry:n kanssa suunniteltiin Arena-messuja. SLU:n alueet (www.slu.fi/yhteystiedot/jasenjarjestot/slu-alueet) Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun kanssa yhteistyö toteutuu taloushallinto- ja postituspalveluna PHLU:lta. SLA on PHLU:n jäsenyhdistys. SLA oli mukana elokuussa alueseminaarissa Seinäjoella. Alueellista seminaaritoimintaa on tehty yhdessä Etelä-Karjalan Liikunnan, Etelä-Savon Liikunnan, Pohjois-Savon Liikunnan ja Urheilun ja Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun kanssa. Kunnossa Kaiken Ikää (www.kki.likes.fi) Anne Kinnunen on osallistunut yhteyshenkilönä KKI-tilaisuuksiin.

16 16 Suomen Liikuntatieteellinen Seura (www.lts.fi) SLA on LTS:n yhteisöjäsen. LTS:n koordinoimaan ja OKM:n rahoittamaan Liiku terveemmäksi - neuvottelukunnassa SLA:n edustajana on ollut Reijo Häyrinen. LTS:n hallitukseen kutsuttuna varajäsenenä on Reijo Häyrinen. Suomen Perinneurheiluliiton (www.speul.f) Suomen Perinneurheiluliiton kanssa on keskusteltu yhteistyöstä ennen kaikkea tiedottamisen merkeissä mutta myös konkreettisesti perinneurheilun / -liikunnan kehittämiseksi. Yhdessä uuden järjestön kanssa järjestettiin vanhan ajan kolmiottelukisat Pieksämäen Jäppilän kaupunginosassa ONWF Original Nordic Walking Federation (kansainvälisen Sauvakävelyliiton) kanssa on alustavaa yhteistyötä tehty tiedottamisen alueella ja keskusteltu Suomen liiton perustamisesta vuoden 2012 aikana. Suomen Messut (www.finnexpo.fi) Suomen Messut on ollut yksi SLA:n pääsponsori / yhteistyökumppani ja messujen kanssa on toteutettu Arena 2012 messut sekä vuoden liikuntatekopalkitseminen. SLA:n edustajat messutoimikunnassa ovat puheenjohtajana Reijo Häyrinen sekä jäsenenä Pentti Naumanen. Messutapahtumasta edellä. Messuyhteistyössä muut yhteistyökumppanit ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Työväen Urheiluliitto, Suomen liikunta ja Urheilu, Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliitto, Suomen Uimaliitto, Kunto Ry, Suomen Valmentajat, Fysi ry. Tampereen Messut (www.tampereenmessut.fi) Tampereen messujen kanssa aloitettiin vuoden 2013 messujen messujen ja seminaarien valmistelua. Sportec toimikunnassa ovat SLA:n edustajina olleet Päivi Joenmäki, Ari koskinen ja Manu Varho. Viking Line (www.vikingline.fi) SLA on jatkanut yhteistyösopimusta VikingLinen kanssa ja sopimus sisältää järjestöhinnoittelun VikingLinen laivoja käytettäessä sekä yksittäisille jäsenille jäsenetuja. Gymstick International (www.gymstick.net) SLA on jatkanut yhteistyötä Gymstick Internationalin kanssa ja yhteistyön perustana on jäsenetutuotteiden ja etujen saaminen jäsenistölle. Jäsenistöllä on mahdollisuus saada rajoitettuja tuotteita jäsenhintaan. Fysioline (online.fysioline.fi) SLA on jatkanut yhteistyötä Fysiolinen kanssa ja yhteistyön perustana on jäsenetutuotteiden ja etujen saaminen jäsenistölle. Jäsenistö saa Fysiolinen kuntosalista 12 kuukauden maksutta. Fysiolinellä saleja on Espoossa, Helsingissä,

17 17 Kuopiossa, Mikkelissä ja Vantaalla. WSOY Docendo (www.docendo.fi) SLA on jatkanut yhteistyötä WSOY Docendon kanssa ja yhteistyön perustana on jäsenetutuotteiden ja etujen saaminen jäsenistölle. Jäsenistö saa Docendon liikuntakirjoja rajoitetusti jäsenhintaan nettikaupan kautta osoitteesta Feelmax (www.feelmax.com) SLA on jatkanut yhteistyötä Feelmaxin kanssa ja yhteistyön perustana on jäsenetutuotteiden ja etujen saaminen jäsenistölle. Jäsenistö saa Feelmaxin kenkiä ja varvassukkia jäsenhintaan. Otavamedia (www.otavamedia.fi) Otavamedia Oy:n kanssa tehdyn yhteistyösopimuksen mukaan Otavamedia tarjoaa SLA:n jäsenille 30%:n alennuksen normaalihintaisista määräaikaisista 12 kuukauden tilaushinnoista. Restel Group (www.restel.fi) Yhteistyösopimuksen perustana on HotSport Ykkösbonuskortin saaminen jäsenistölle ja kortin kautta saatavat jäsenistöä sekä järjestöä hyödyntävät jäsenedun. Hotelliketju tarjoaa SLA:n jäsenille eri paikkakunnilla alennuksia hotellihinnoista. Sokos Hotels (www.sokoshotels.fi) Sokos Hotelliketjun kanssa on tehty yhteistyötä ja niin järjestö kuin jäsenet saavat hotellikohtaisesti pientä alennusta yöpymisestä hotelleissa. Yrittäjät Syksyllä perustettiin liikunta-alan yrittäjyyden neuvottelukunta, mihin yhteistyöhän myös SLA on kutsuttu mukaan. Neuvottelukunnassa on mukana järjestöjä ja matkailuyrityksiä sekä organisaatioita. Ammattiliitot Ammattiliittojen kanssa on tehty kiinteää yhteistyötä kokoontuen keskustelemaan liikunnan asioista. Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry (www.jytyliitto.fi) Jytyliiton kanssa on jatkettu yhteistyösopimusta, minkä tarkoituksena on liikunnan ammattimaisen osaamisen ja koulutuksen lisääminen sekä liikunnan osaajien aatteellinen edunvalvonta. Niin ikään sopimus sisältää yhteistyömahdollisuuksien toteuttamisen eri tapahtumissa sekä taloudellisen yhteistyörakentaminen. Jyty ry esittämänä STTK:n vapaa-aikasektorin neuvottelukunnassa Hyvinvointi STTK on edustajana ollut Reijo Häyrinen. Neuvottelukunta on tutustunut liikunta ja terveysalan toimintaan sekä aloittanut kannanoton muotoilun ajatellen seuraavia kunnallisvaaleja. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry (www.jhl.fi)

18 18 JHL:n kanssa on jatkettu yhteistyösopimusta, minkä tarkoituksena on liikunnan ammattimaisen osaamisen ja koulutuksen lisääminen sekä liikunnan osaajien aatteellinen edunvalvonta. Niin ikään sopimus sisältää yhteistyömahdollisuuksien toteuttamisen eri tapahtumissa sekä taloudellisen yhteistyön rakentamisen. Järjestön kanssa on pidetty kaksi kahdenkeskistä yhteistoimintakokousta sopimuksen mukaisesti. Suomen Ammattivalmentajat Saval ry (www.saval.fi) Savalin liikunnanohjaajat ovat myös SLA:n jäseniä sopimuksen mukaan. Saval yhteistyö perustuu jo edeltäjäjärjestön, Suomen Liikunnanohjaajien, tekemään sopimukseen. Savalin yhteydessä myös Suomen Valmentajien kanssa on keskusteluyhteyttä pidetty yllä. Toimihenkilöliitto Erto ry (www.erto.fi) Erto ry:n kanssa on jatkettu yhteistyösopimuksen mukaisesti liikunnan edunvalvontatyötä. Sopimuksen tarkoituksena on liikunnan ammattimaisen osaamisen ja koulutuksen lisääminen sekä liikunnan osaajien aatteellinen edunvalvonta. Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat NUOLI ry (www.nuoli.info) Nuoli ry:n ja SLA:n kesken on niin ikään voimassa oleva yhteistyösopimus. Nuoli on liittynyt SLA:n yhteisöjäseneksi sekä päinvastoin. Nuolen jäsenet ovat myös SLA:n jäseniä. Nuoli ry:n kanssa on pidetty yhteisiä opiskelijainfotilaisuuksia mm. Jyväskylän yliopistossa. Elinkeinoelämän Keskusliitto ry (www.ek.fi) Työnantajana SLA on Erityispalvelujen Työnantajaliiton jäsen. Oppilaitokset Urheiluopistojen kanssa on yhteistyötä yhteisöjäsenyyksissä, opiskelijajäsenyyksissä sekä luennointia. Kyseisten oppilaitosten opiskelijoille pidetään tietoiskuja SLA:n toiminnasta. Ko. työssä tehdään yhteistyötä ammattijärjestöjen kanssa. Oppilasinfo- ja koulutustilaisuudet on esitetty edellä. Jyväskylän yliopisto (www.jyu.fi) Tiedekunnan henkilöstön kanssa on käyty keskusteluja liikunnan koulutuksessa mm. LTS:n yhteydessä. Emeritus professori Pauli Vuolle aloitti tekemään liikunnanohjaajien urakehityksestä selvitystä. Kyseisessä selvityksessä hän käyttää mm. SLA:n tekemää liikunta-alan työsuhdekyselyä yhtenä lähteenä ja SLA osallistuu omalta osaltaan selvitystyön eteenpäinviemiseen. Haaga-Helian AMK (www.haaga-helia.fi) Opiskelijoille SLA:n esittelyä ja kannustuspalkintoja opiskelun päättyessä sekä opetusyhteistyötä. SLA oli pyydettynä asiantuntijana Haaga-Helian liikunnan neuvottelukunnassa. Arcada Yh (www.arcada.fi), Kajaanin amk (www.kajak.fi)

19 19 Opiskelijoille SLA:n esittelyä ja kannustuspalkintoja opiskelun päättyessä. Liikunnan koulutuskeskukset (www.urheiluopistot.net) Liikunnan koulutuskeskusten opiskelijoille on esitelty järjestöä ja kerrottu yhteistyötarkoituksesta. Opiskelijoille on myönnetty kannustestipendejä opintojen päättyessä. Suomen Urheiluopistoon on vuorovaikutus ollut laajin, ja opiston järjestämillä liikuntapaikka-alan tutkinnoilla sekä liikuntaneuvojatutkinnolla on käyty luennoimassa. Suurin osa liikunnan koulutuskeskuksista ja liikuntaopistoista on liittynyt SLA:n yhteisöjäseniksi. Opistojen kanssa (Pajulahti, Vierumäki, ISLO) on kiinteää yhteistyötä mm. Liihoke-hankkeen sisältöjen rakentamisessa. Muuta yhteistoimintaa SLA on osallistunut FCG Efekon (www.fcg.f) liikuntatoimen neuvottelupäiville. Efekon kanssa on pidetty yllä keskusteluyhteyttä erityisesti koskien liikunta-alan tilannetta kunnissa. SLA edustajana Pauli Salimäki osallistui Uimahalli- ja Kylpyläyhdistyksen (www.ukty.f) järjestämille uimahallipäiville ja kyseisestä tapahtumasta tiedotettiin jäsenistölle mm. lehtiartikkelin muodossa. Jääkiekkoliiton (www.finhockey.fi) järjestämillä Jäähallipäivillä SLA:sta osallistuivat Jarmo Luuri ja Pauli Salimäki ja lehden kautta jäähallipäiviä tuotiin julki. Jääkiekkoliitto on ollut mukana myös Sportectapahtumissa mm. järjestetty juhlagaala oli yksi osa kansainvälistä jääkiekkoseminaaria. Viherympäristöliiton (www.vyl.f) kanssa on toimiva keskusteluyhteys ja viherympäristöliiton kanssa päätettiin koordinoida alojen olosuhdekoulutusta yhteisesti. Keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat Suomen kunnat ja kaupungit, joiden edustajia on SLA:n järjestämissä seminaareissa, eri kunnista kerrotaan Liikunnan Ammattilainen lehdessä sekä keskinäistä vuoropuhelua käydään eri yhteyksissä kuntien ja kaupunkien edustajien kanssa. Niin ikään alan yritykset ovat merkittäviä yhteistyökumppaneita ja keskeisimmät yhteistyökumppanit on jo edellä mainittujen tahojen lisäksi jäljempänä logojen myötä esillä. Yhteistyökeskusteluja on edellisten lisäksi käyty muidenkin osapuolten kanssa mutta monilta osin toimenpiteet ovat vasta tunnusteluvaiheessa. TILINPÄÄTÖS 2012 Tilikauden 2012 tilinpäätös toiminnassa on 7732,16 euroa ylijäämäinen. Päätulonlähteenä on Opetus- ja Kulttuuriministeriön avustus euroa. Lisäksi SLA sai Liikuntapaikkojen kehittämishankkeeseen avustusta OKM:n tutkimus- ja kehittämisrahastosta kahtena eränä yhteensä euroa. Jäsenmaksutuotot olivat kuluneella kaudella euroa. Jäsenmaksu perusjäseniltä oli 30 euroa, opiskelijoilta, eläkeläisiltä ja työttömiltä 15 euroa sekä ainaisjäseniltä yli 60-vuotiailta 160 euroa. Hallituksen päätöksen mukaan opiskelijajäseniltä ei ensimmäisenä vuonna peritä jäsenmaksua. Yhteisöjäsenmaksuksi vuosikokous on hyväksynyt 320 euroa ja vuoden vaihteessa 2012 / 2013 yhteisöjäseniä oli 28.

20 20 Lehden ja Palveluoppaan tuotot olivat euroa. Päätukijoita OKM:n lisäksi ovat Tampereen ja Helsingin messut. Liikevaihdossa onnistuneet Kenttäpäivät toteutuivat positiivisesti. Niihin osallistui Helsingissä 108 ja jatkotutustumiseen Tukholmaan 100 henkilöä. SLA:n tilipankkina on toiminut Lammin Osuuspankki, missä on kaksi tiliä: varsinainen käyttötili ja turvatuottotili. Tilinpäätöksen on laatinut Sari Hallberg Päijät-Hämeen Liikunnasta ja Urheilusta. varsinaisina tilintarkastajina ovat toimineet Jouko Harjula ja Aimo Silventoinen sekä varatilintarkastajina Jukka Peltonen ja Erkki Partanen. SLA:N YHTEISÖJÄSENET: SLA:N YHTEISTYÖKUMPPANIT

TOIMINTASUUNNITELMA 2012

TOIMINTASUUNNITELMA 2012 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2012 YLEISTÄ Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry on valtakunnallinen järjestö, jonka tarkoituksena on organisoida, koordinoida ja tuottaa palveluja erityisesti jäsenistön tarpeisiin.

Lisätiedot

1. Puheenjohtajan katsaus 3 2. Toiminnan analyysi ja yhteenveto 4 3. Hallitus ja kehittämisryhmät 6 4. Lasten ja nuorten liikunta 8

1. Puheenjohtajan katsaus 3 2. Toiminnan analyysi ja yhteenveto 4 3. Hallitus ja kehittämisryhmät 6 4. Lasten ja nuorten liikunta 8 Toimintakertomus 2014 Sisällysluettelo 1. Puheenjohtajan katsaus 3 2. Toiminnan analyysi ja yhteenveto 4 3. Hallitus ja kehittämisryhmät 6 4. Lasten ja nuorten liikunta 8 4.1 KOLIKO, Koulun liikuntakoordinaattorit

Lisätiedot

3/2010 CP-LEHTI Toimintakertomus 2009

3/2010 CP-LEHTI Toimintakertomus 2009 3/2010 CP-LEHTI Toimintakertomus 2009 2 SISÄLLYS CP-LEHTI 2010:3 SUOMEN CP-LIITTO ry Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki puh. 09-540 7540, fax 09-5407 5460 keskus avoinna klo 9.00 16.00 www.cp-liitto.fi,

Lisätiedot

Aivovammaliitto TOIMINTAKERTOMUS 2012. www.aivovammaliitto.fi

Aivovammaliitto TOIMINTAKERTOMUS 2012. www.aivovammaliitto.fi Aivovammaliitto TOIMINTAKERTOMUS 2012 www.aivovammaliitto.fi Aivovammaliiton visio 2014 Asiantunteva ja toimiva vammais- ja kansanterveysjärjestö Aivovammaliiton asiantuntevuus tarkoittaa monipuolista,

Lisätiedot

Juhlajulkaisu marraskuu 2009

Juhlajulkaisu marraskuu 2009 20 vuotta Juhlajulkaisu marraskuu 2009 HAI on Huolenpitoa, Ammattimaisuutta sekä Iloa ja Innostusta HAI on tässä matkalla Vilnaan. Kuva Heikki Kylliäinen Helsingin Ammatti-Isännöitsijät HAI ry:n toimintaa

Lisätiedot

Kyltti. 4 Mitä tapahtui vuonna 2007? 8 Tulevaisuus yhdessä 10 Uusi palkkausjärjestelmä 14 Marokon erilaiset työolot 21 Kokoukseen ja risteilylle!

Kyltti. 4 Mitä tapahtui vuonna 2007? 8 Tulevaisuus yhdessä 10 Uusi palkkausjärjestelmä 14 Marokon erilaiset työolot 21 Kokoukseen ja risteilylle! Kyltti Yksityisten lääkintä- ja terveyspalvelulaitosten työntekijät YLTT ry:n jäsenlehti 1/2008 4 Mitä tapahtui vuonna 2007? 8 Tulevaisuus yhdessä 10 Uusi palkkausjärjestelmä 14 Marokon erilaiset työolot

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Toiminnanjohtajan katsaus 3

Sisällysluettelo. Toiminnanjohtajan katsaus 3 Vuosikertomus 1 2 Sisällysluettelo Toiminnanjohtajan katsaus 3 Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry 4 Toiminnan johtolinjat 4 Missio 4 Arvot 4 Lasten ja nuorten liikunta 5 Lasten liikunnan edistäminen yhteistyössä

Lisätiedot

YKKÖSKETJU LIIKUNTAEXTRA. Ykkösketju toivottaa kaikille lukijoille Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2012. Sivuilla 5-8

YKKÖSKETJU LIIKUNTAEXTRA. Ykkösketju toivottaa kaikille lukijoille Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2012. Sivuilla 5-8 Euroopan NMKY vierasilla 4.-6.11.2011 3 Nuorisopolitiikkaa ja kohtaamisia Berliinissä 4 LIIKUNTAEXTRA 5-8 Suomen NMKY:n syysliittopäivät Kuopiossa 9 Kohti urheiluvuotta 2012 10 Liitolta hyvää tarjolla

Lisätiedot

Pekka Kaunismaa & Esa Ylikoski (toim.) KANSALAISTOIMINNAN KESKUKSET AVOIMINA OPPIMISYMPÄRISTÖINÄ

Pekka Kaunismaa & Esa Ylikoski (toim.) KANSALAISTOIMINNAN KESKUKSET AVOIMINA OPPIMISYMPÄRISTÖINÄ Pekka Kaunismaa & Esa Ylikoski (toim.) KANSALAISTOIMINNAN KESKUKSET AVOIMINA OPPIMISYMPÄRISTÖINÄ KANSALAISTOIMINNAN KESKUKSET AVOIMINA OPPIMISYMPÄRISTÖINÄ KOPPI -RAPORTTI Pekka Kaunismaa & Esa Ylikoski

Lisätiedot

Liikuntatieteellisen Seuran arviointi VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2014:7. Jari Stenvall

Liikuntatieteellisen Seuran arviointi VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2014:7. Jari Stenvall Liikuntatieteellisen Seuran arviointi VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2014:7 Jari Stenvall Liikuntatieteellisen Seuran arviointi VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2014:7 Jari Stenvall Opetus- ja

Lisätiedot

Arvojamme ovat Avoimuus ja luottamus Inhimillisyys Kestävä kehitys Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo

Arvojamme ovat Avoimuus ja luottamus Inhimillisyys Kestävä kehitys Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo 2011 VUOSIKERTOMUS Sisällys Katsaus toimintavuoteen 2011... 3 Yksityissektorin edunvalvonta... 5 Kuntasektorin edunvalvonta...6 Valtiosektorin edunvalvonta...8 Yliopistosektorin edunvalvonta...9 Kirkon

Lisätiedot

Kuikka Anu Utriainen Jarkko Virkkunen Anne. Onnistunut projekti VANHUS- JA LÄHIMMÄISPALVELUN LIITON PROJEKTIKÄSIKIRJA

Kuikka Anu Utriainen Jarkko Virkkunen Anne. Onnistunut projekti VANHUS- JA LÄHIMMÄISPALVELUN LIITON PROJEKTIKÄSIKIRJA Kuikka Anu Utriainen Jarkko Virkkunen Anne Onnistunut projekti Uudistettu painos 2012 VANHUS- JA LÄHIMMÄISPALVELUN LIITON PROJEKTIKÄSIKIRJA K e h i t t y v ä t v a n h u s p a l v e l u t j u l k a i s

Lisätiedot

LAPSEN PARHAAKSI. tukea ja laatua aamu- ja iltapäivätoimintaan. Riitta Rajala (toim.)

LAPSEN PARHAAKSI. tukea ja laatua aamu- ja iltapäivätoimintaan. Riitta Rajala (toim.) LAPSEN PARHAAKSI tukea ja laatua aamu- ja iltapäivätoimintaan Riitta Rajala (toim.) Aamu- ja iltapäivätoiminnan logon kuvaus Jokaisen tuntema sympaattinen noppa kuvastaa aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitetta

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2014 Hyväksytty kevätkokouksessa 26.4.2015

VUOSIKERTOMUS 2014 Hyväksytty kevätkokouksessa 26.4.2015 VUOSIKERTOMUS 2014 Hyväksytty kevätkokouksessa 26.4.2015 Adoptioperheet-yhdistyksen perustivat 1997 adoptiovanhemmat, jotka huomasivat hyötyvänsä toistensa kokemuksista. Kahdeksantoista vuotta myöhemmin

Lisätiedot

Kehittämisen ja hankkeiden vuosi

Kehittämisen ja hankkeiden vuosi 0 Jaana Fedotoff, Mika Pietilä, Merja-Maaria Oinas, Heidi Leppäkari Kehittämisen ja hankkeiden vuosi Raportti Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden kansallisen koordinaatio- ja kehittämiskeskuksen toiminnasta,

Lisätiedot

SUOMEN LEIPURILIITTO RY VUOSIKERTOMUS 2013

SUOMEN LEIPURILIITTO RY VUOSIKERTOMUS 2013 SUOMEN LEIPURILIITTO RY VUOSIKERTOMUS 2013 LEIPURIPÄIVÄT 2014 Suomen Leipuriliitto ry:n 114. vuosikokous ja kesäpäivät 8. 10.8.2014 Porissa Osallistujien majoitus: Original Sokos Hotel Vaakuna, Gallen-Kallelankatu

Lisätiedot

Asiakaslähtöisyys - jäsenkeskeisyys. Asiantuntemus - ammattimaisuus. Avoimuus - vuorovaikutus. Yhteishenki - sitoutuminen

Asiakaslähtöisyys - jäsenkeskeisyys. Asiantuntemus - ammattimaisuus. Avoimuus - vuorovaikutus. Yhteishenki - sitoutuminen Asiakaslähtöisyys - jäsenkeskeisyys Asiantuntemus - ammattimaisuus Avoimuus - vuorovaikutus Yhteishenki - sitoutuminen Toimintakertomus 2006 1 Toimintakertomus 2006 Kiinteistöliitto lyhyesti 3 Toimitusjohtajan

Lisätiedot

Hallituksen vapaaehtoisuus on hyvä; mennään kaikki sata lasissa.

Hallituksen vapaaehtoisuus on hyvä; mennään kaikki sata lasissa. Lea Vaitti Hallituksen vapaaehtoisuus on hyvä; mennään kaikki sata lasissa. Selvitys Kehitysvammaisten Tukiliiton jäsenyhdistysten toiminnasta Osaamme Toimimme Vaikutamme Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2013 SUOMEN SALIBANDYLIITTO RY

TOIMINTASUUNNITELMA 2013 SUOMEN SALIBANDYLIITTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 2013 SUOMEN SALIBANDYLIITTO RY SISÄLTÖ YLEISTÄ... 4 HALLINTO JA JÄRJESTÖTOIMINTA... 4 Henkilöstö... 5 KANSAINVÄLINEN TOIMINTA... 6 Champions Cup 2013... 7 Naisten MM-kisat 2015... 7

Lisätiedot

Toimintakertomus 2010

Toimintakertomus 2010 Prometheus-leirin tuki ry Toimintakertomus 2010 Hyväksytty hallituksen kokouksessa 6.3.2011 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 2. HALLINTO... 3 2.1. Yleinen hallinto... 3 2.2. Kokoukset, seminaarit ja

Lisätiedot

Peräseinäjoen kylämatkailuhanke 2. Loppuraportti

Peräseinäjoen kylämatkailuhanke 2. Loppuraportti Peräseinäjoen kylämatkailuhanke 2 Hankenumero 11445 Loppuraportti Seinäjoen Matkailuyrittäjät ry Sanna Jyllilä www.seinajokimatkailu.com 1 YHTEENVETO HANKKEESTA Peräseinäjoen kylämatkailuhanke 2 on jatkoa

Lisätiedot

Opin Ovi Osaamiseen Väliraportti 2011 0

Opin Ovi Osaamiseen Väliraportti 2011 0 Opin Ovi Osaamiseen Väliraportti 2011 0 Opin Ovi Osaamiseen VÄLIRAPORTTI 2011 Sisältö 1. RAPORTOINTIKAUSI... 2 2. PROJEKTIN PERUSTIEDOT... 2 3. PROJEKTIN TOTEUTTAJAN TIEDOT... 2 4. LOMAKKEEN TÄYTTÄJÄN

Lisätiedot

ADOPTIVFAMILJER RF 21.3.2011

ADOPTIVFAMILJER RF 21.3.2011 ADOPTIOPERHEET RY, TOIMINTAKERTOMUS ADOPTIVFAMILJER RF 21.3.2011 TOIMINTAVUOSI 2010 Yleistä Kulunut toimikausi oli yhdistyksen neljästoista. Yhdistyksen toiminnan vakiintuminen jatkui Raha-automaattiyhdistyksen

Lisätiedot

SELVITYSTYÖ ALUETOIMINNASTA:

SELVITYSTYÖ ALUETOIMINNASTA: SELVITYSTYÖ ALUETOIMINNASTA: Kysely lajiliitoille touko-kesäkuussa 2013 1 Saate ja kysymykset 21.5.2013 UUSI: KYSELY LAJILIITOILLE Hyvä lajiliittojohtaja, VALO ry:n hallitus on päättänyt käynnistää yhdessä

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2013. Pyöräilyä Hyvässä Seurassa

VUOSIKERTOMUS 2013. Pyöräilyä Hyvässä Seurassa VUOSIKERTOMUS 2013 Pyöräilyä Hyvässä Seurassa Hallitus 03.04.2014 Vuosikokous 23.04.2014 0 Sisällysluettelo: 1. Yleiskatsaus 2. Liittokokoukset 3. Hallinto 4. Jäsenistö 5. Jäsenyydet ja edustukset 6. Koulutustoiminta

Lisätiedot

Kantri ry:n vuosiraportti vuodelta 2008 - ohjelmakausi 2007 2013

Kantri ry:n vuosiraportti vuodelta 2008 - ohjelmakausi 2007 2013 Kantri ry:n vuosiraportti vuodelta 2008 - ohjelmakausi 2007 2013 Vuosiraportti vuodelta 2008 - ohjelmakausi 2007 2013 2/11 Yhteenveto Uuden ohjelmakauden toinen toteutus vuosi jatkui vilkkaana vuoden alkupuoliskon.

Lisätiedot

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry Fackorganisation för konst- och kultursektorn rf.

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry Fackorganisation för konst- och kultursektorn rf. Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry Fackorganisation för konst- och kultursektorn rf. 1/2008 T ä s s ä n u m e r o s s a Puheenjohtajalta... 3 Kulttuurialan yritys kulttuuriyrittäjä kulttuuriyrittäjyys...

Lisätiedot

Kehittämistä ja kestäviä ratkaisuja. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatin toimintakertomus 2013

Kehittämistä ja kestäviä ratkaisuja. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatin toimintakertomus 2013 Kehittämistä ja kestäviä ratkaisuja Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatin toimintakertomus 2013 1 Kehittämistä ja kestäviä ratkaisuja Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus

Lisätiedot

PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS T I E T E E L L I S T E N S E U R A I N VA LT U U S K U N TA V e t e n s k a p l i g a s a m f u n d e n s d e l e g a t i o n T O I M I N TA K E R T O M US 2 014 SISÄLLYS PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS 3 TOIMINNANJOHTAJAN

Lisätiedot

Kellokas 1/2014 Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Keski-Suomi ry:n jäsenlehti

Kellokas 1/2014 Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Keski-Suomi ry:n jäsenlehti 1/2014 Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Keski-Suomi ry:n jäsenlehti Tässä lehdessä: YT-tilanne Päivähoidon laatua uhkaavat säästötalkoot, ei opettajan väärä korkeakoulutausta Sosiaalityöntekijä-sosionomi-työparityöskentely

Lisätiedot