Suun terveydenhuollon henkilöstön kesäluentopäivät Rovaniemi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suun terveydenhuollon henkilöstön kesäluentopäivät Rovaniemi"

Transkriptio

1 Uusi Hampaan paikkaushoidon käypä hoito suositus 2018 Suun terveydenhuollon henkilöstön kesäluentopäivät Rovaniemi Taina Käkilehto EHL kariologia ja endodontia Kliininen opettaja Oulun kaupunki, opetusterveyskeskus Käypä hoito -työryhmän jäsen

2 Luentomateriaali Hampaan paikkaushoito Julkaistu Perustuu julkaistuun Käypä hoito -suositukseen

3 Luentomateriaalin käyttö Käypä hoito -suositusten luentomateriaalit on laadittu tukemaan suosituksen käyttöönottoa. Ne ovat vapaasti käytettävissä terveydenhuollon, julkishallinnon ja oppilaitosten koulutuksissa ja apuna ammattilaisten arjessa. Käyvän hoidon tuottamat aineistot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Esityksen sisältöä ei saa muuttaa. Jos esitykseen sisällytetään muuta materiaalia, Käypä hoito -esityspohjaa ei saa käyttää lisätyssä materiaalissa.

4 Näytön varmuusaste Käypä hoito -suosituksissa Koodi Näytön aste Selitys A B C D Vahva tutkimusnäyttö Kohtalainen tutkimusnäyttö Niukka tutkimusnäyttö Ei tutkimusnäyttöä Useita menetelmällisesti tasokkaita 1 tutkimuksia, joiden tulokset samansuuntaiset Ainakin yksi menetelmällisesti tasokas tutkimus tai useita kelvollisia 2 tutkimuksia Ainakin yksi kelvollinen tieteellinen tutkimus Asiantuntijoiden tulkinta (paras arvio) tiedosta, joka ei täytä tutkimukseen perustuvia näytön vaatimuksia 1 Menetelmällisesti tasokas = vahva tutkimusasetelma (kontrolloitu koeasetelma tai hyvä epidemiologinen tutkimus); tutkittu väestö ja käytetty menetelmä soveltuvat perustaksi hoitosuosituksen kannanottoihin. 2 Kelvollinen = täyttää vähimmäisvaatimukset tieteellisten menetelmien osalta; tutkittu väestö ja käytetty menetelmä soveltuvat perustaksi hoitosuosituksen kannanottoihin.

5 Amalgaamin käyttö hampaiden paikkauksessa Amalgaamin käytöstä luovutaan. EU:n asetuksen mukaan amalgaamin käyttö hampaiden paikkauksessa pyritään vähentämään minimiin ja lopettamaan kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Hammasamalgaamin käyttö kielletään maitohampaiden, raskaana olevien ja imettävien naisten sekä alle 15-vuotiaiden lasten hampaiden paikkauksessa alkaen. Kunkin maan tulee laatia kansallinen suunnitelma hammasamalgaamin käytön vähentämiseksi mennessä. Vältä viisaasti -suositus: Vanhaa, toimivaa amalgaamipaikkaa ei suositella vaihdettavan. Ks. Vältä viisaasti -suositus kokonaisuudessaan täältä

6 Esiintyvyys Suomessa tehdään vuosittain yhteensä yli 3 miljoonaa paikkaushoitotoimenpidettä. Nuorissa ikäluokissa paikkaushoidon tarve on vähentynyt kariesvaurioiden vähentymisen myötä luvulta alkaen. Jopa puolet hammaslääkärien työajasta kuluu hampaiden paikkaamiseen ja paikkojen korjaamiseen, vaikka paikkaushoidon yleisin syy, karies, on estettävissä ja pysäytettävissä yksinkertaisin keinoin. Karieksen lisäksi hampaita joudutaan paikkaamaan hampaan tai paikan lohkeamisen sekä hampaiden kulumisen aiheuttamien vaurioiden takia.

7 Mutta Lasten ja nuorten hammasterveydestä Suomessa ei ole 2000-luvun jälkeen saatu kattavaa tutkittua tietoa. kyselyn mukaan 12-vuotiailla DMF 0 oli Suomessa %:lla ikäluokasta vuonna Vastaavasti 15-vuotiailla DMF 0 oli %:lla ikäluokasta Paikkakuntien väliset erot ovat suuria, mutta tulokset olivat kaikissa samansuuntaisia: ikävuoden välillä paikkaushoitoa tarvitsevien nuorten osuus kasvaa selvästi.

8 Figure 3. Age-standardized prevalence (proportion) of untreated caries in deciduous teeth in 2010: Worldwide. Copyright by International & American Associations for Dental Research N.J. Kassebaum et al. J DENT RES 2015;94:

9 Varusmiesten hammasterveydentila vv

10 Oireet ja hoitoon hakeutuminen Kariesvauriot etenevät usein oireettomina paikkausta vaativiksi. Säännölliset suun ja hampaiston tutkimukset ovat tärkeitä. Maitohampaissa kariesvauriot etenevät nopeasti. Vauriota epäiltäessä tulee hakeutua mahdollisimman nopeasti hoitoon. Tyypillisiä oireita, joiden vuoksi kannattaa hakeutua hammaslääkärin arvioon: lohkeamat ja hampaassa tuntuvat terävät särmät kylmän, kuuman tai makean aiheuttama kipu tai vihlonta puruarkuus ruoan pakkautuminen hammasväliin tai muu puhdistamisvaikeus.

11 Paikkaustarpeen arviointi Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

12

13 Approksimaalivälikaries Hampaat, joissa dentiinikaries ilman kaviteettia Tutkimusväline % osuus kaikista löydetyistä dentiinikarieksista näkö 12% näkö + sondi 14% luupit 20% BW:t 45% näkö + BW:t 49% Diagnodent 90% (Lussi et al (2003))

14

15

16 Yleisimmät paikkaushoitoon johtavat diagnoosit ja niitä vastaavat ICD-10-koodit ICD-10 Paikkaushoidon indikaatio K00.40 Postnataalinen kiillehypoplasia, molaari-inkisiivihypomineralisaatio (MIH) K02.1 Dentiinikaries K02.2 Sementtikaries K03.0 Hampaiden attritio K03.1 Hampaiden abraasio K03.2 Hampaiden eroosio S02.51 Hampaan kruunun murtuma ilman pulpayhteyttä S02.52 Hampaan kruunun pulpaan ulottuva murtuma Z87.1 Potilas, jolla on aikaisemmin esiintynyt ruoansulatuselinten sairauksia (esim. paikan lohkeama, johon ei liity kariesta)

17 Diagnostiikka ja hoitopäätös Paikkaushoidon perustana ovat esitiedot, kliininen tutkimus ja niitä tarvittaessa täydentävä kuituvalo- ja röntgentutkimus, joiden perusteella tehdään diagnoosi. Kun kariesvaurio on todettu, arvioidaan onko se aktiivinen onko edellytyksiä sen pysäyttämiseen. Paikkaushoito tulee kysymykseen vasta viimeisenä vaihtoehtona. Maitohampaissa paikkaushoito on aiheellista aina, kun vaurio on läpäissyt kiilteen. Pysyvissä hampaissa paikkaushoitoa ei suositella kariesvaurioihin, jotka rajoittuvat vain kiilteen alueelle.

18 Ehkäisy Kariesvaurioiden eteneminen paikkaushoitoa tarvitseviksi pyritään pysäyttämään tehostamalla potilaan omahoitoa ja fluoridin käyttöä muuttamalla ravintotottumuksia. Ehkäisy- ja pysäytyshoidon toteutumisesta ja potilaan sitouttamisesta hoitoon pitää huolehtia paikkaushoidon yhteydessä. Suuri kariesriskitekijöiden määrä ilmeisesti altistaa paikkaushoidolle ja aikaisempien paikkausten epäonnistumisille (B). Hampaiden harjaukseen suositellaan aina fluoridipitoista hammastahnaa ja tarvittaessa, etenkin juurikariesvaurioiden pysäytykseen, suositellaan hammastahnaa, jossa on suuri fluoridipitoisuus (5 mg/g) (A).

19

20

21

22

23

24 Resiini-infiltraatti: Icon DMG Perustuu matalaviskoosisen resiinin penetroitumiseen kiillevaurion huokosiin 15% HCl käsittely 120s (käytetty ennen esteettisessä hammashoidossa) 99% Etanoli (kuivaus) Metakrylaatti pohjainen resiini täyttää deminaralisoituneen kiilteen huokoset syvälle vaurion sisälle jopa 800 µm:n syvyyteen asti. Kiillekaries vaurion kohdalle syntyy diffuusioeste, joka estää kariogeenisten bakteerien aineenvaihduntatuotteiden pääsyn kiilteen sisään. Vahvistaa kiillettä mekaanisesti Ei ole rtg-opaakki, koska ei sisällä mm. fillereitä

25 Hoitomenetelmän valinta Kun paikkaushoidon tarve on todettu, on arvioitava korjataanko hammas suoralla vai epäsuoralla menetelmällä voidaanko olemassa olevaa täytettä korjata vai uusitaanko se kokonaan onko vaurio niin laaja, että on harkittava hampaan poistoa. Vanhan paikan pieni korjaus saattaa kestää yhtä hyvin kuin kokonaan uusittu paikka (C). Ks. lisätietoa aiheesta täältä. Oikeilla indikaatioilla ja oikealla tekniikalla huolellisesti tehdyt yhdistelmämuovitäytteet ovat kestäviä (B). Suun ulkopuolella valmistettuja keraamisia täytteitä suositellaan laajoihin 3:n tai useamman pinnan täytteisiin erityisesti poskihammasalueella (B).

26 Paikkausmateriaalin valinta Paikka-aine Suositeltava käyttökohde Harkinnan mukaan käytettävissä Yhdistelmämuovi Lasi-ionomeeri Muovivahvisteinen lasiionomeeri ja kompomeeri Teräskruunut Keraamiset täytteet Pysyvät (B) ja maitohampaat Luokkien I V ja MOD-täytteet Pysyvät hampaat, ARTtäytteet (C) Maitohampaat, luokkien I, II, III ja V täytteet Maitohampaat, luokkien I, II, III ja V täytteet Maitoposkihampaat, useamman pinnan täytteet (B) Pysyvät hampaat, laajat 3:n tai useamman pinnan täytteet (B) Laajat 3:n tai useamman pinnan täytteet Pysyvät hampaat, luokkien I ja V täytteet Pysyvät hampaat, luokkien I, III ja V täytteet Pysyvät poskihampaat Laajat MIH-vauriot Pysyvät hampaat, luokkien II ja IV täytteet

27 Paikan valmistaminen Paikan valmistamisessa on oleellista huolellinen materiaalien käyttöohjeiden noudattaminen. Toimiva purenta pyritään säilyttämään oikean paikkamateriaalin valinnalla ja paikkojen hyvällä muotoilulla. On suositeltavaa tehdä paikkaus valmiiksi yhdellä kertaa ilman väliaikaisia täytemateriaaleja aina, kun se on hoidon kannalta mahdollista. Paikkojen kestävyyteen vaikuttavat useat eri tekijät: käytetty materiaali (B), (A) purentavoimat kariesriski (B) paikan laajuus ja sijainti hammaspinnalla sekä hammaskaarella hammaslääkärin työskentelytavat.

28 Paikan valmistaminen: kaviteetin preparointi ja muotoilu Kun hammasta preparoidaan paikkausta varten, vaurion laajuus määrää preparointitarpeen. Kaviteetin reunat puhdistetaan aina kovaan hammaskudokseen saakka. Syvissä kaviteeteissa pulpaseinämälle voidaan pulpaperforaation välttämiseksi jättää pehmeää dentiiniä. Pulpan ja periapikaalikudosten tila on tällöin aina selvitettävä. Kaavakuva karioituneen hammaskudoksen valikoivasta poistosta. Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

29 Paikan valmistaminen: työskentelyalueen eristäminen ja matriisitekniikat Erityisen tärkeää on eristää työskentelyalue niin, että se pysyy kuivana ja vapaana eritteistä (sylki, veri, ientaskuneste) koko paikan valmistamisen ajan. Oikealla matriisivalinnalla ja -tekniikalla palautetaan hampaan alkuperäinen muoto ja säilytetään kontakti naapurihampaisiin. Ks. Lisätietoaineisto matriisien käytöstä täältä Ylempi kuva: Suoralla metallimatriisinauhalla tehty yhdistelmämuovikulmatäyte Lähelle reunaharjua muodostuu kapea kontaktialue. Paikan kulman lohkeamisriski on suurentunut. Laaja hammasväli kerää helposti ruokaa. Alempi kuva: Sektorimatriisilla ja kiristysjousella tehty yhdistelmämuovikulmatäyte Muodostuu laaja kontaktialue. Anja Kotiranta

30

31

32

33

34

35 Paikan valmistaminen: pulpaa suojaavien ja eristävien materiaalien käyttö kaviteeteissa Pulpan suojaamisessa on tärkeintä kaviteetin tiivis sulkeminen, eikä eristysmateriaalien käytöllä ilmeisesti ole ratkaisevaa merkitystä. Syvissä kaviteeteissa voidaan pulpaseinämällä käyttää kalsiumhydroksidi- tai kalsiumsilikaattipohjaisia materiaaleja (esim. mineraali-trioksidi-aggregaatti, MTA) tai lasi-ionomeeria ohuena kerroksena (0,5 mm). Yhdistelmämuovi- tai lasi-ionomeeripohjaiset alusmateriaalit eivät ilmeisesti vaikuta paikkauksen jälkeiseen hypersensitiivisyyteen pysyvien väli- ja poskihampaiden puru- ja välipintojen paikkauksessa (B).

36 Paikan valmistaminen: kaviteetin esikäsittely ja paikan sidostaminen Hampaanväriset korjaavan hoidon materiaalit vaativat kaviteetin esikäsittelyä, jotta ne kiinnittyvät hammaskudokseen. Lasi-ionomeeripaikkaa valmistettaessa kaviteetin esikäsittely tehdään polyakryylihapolla. Yhdistelmämuovipohjaiset materiaalit kiinnitetään hammaskudokseen sidostamalla. Sidosaineet voidaan jakaa niiden käyttötavan ja happamuuden mukaisesti ryhmiin, ks. lisätietoa täältä. Yhdistelmämuovien sidostamisessa kolmevaiheisilla etsaa ja huuhtele -sidosaineilla ja kaksivaiheisilla itse-etsaavilla sidosaineilla päästään ilmeisesti parempaan tulokseen kuin kaksivaiheisilla etsaa ja huuhtele -sidosaineilla (B).

37

38

39

40 Paikan valmistaminen: alustäytemateriaalien käyttö kaviteeteissa Varsinaisen paikkausmateriaalin alla voidaan erillisenä alusmateriaalina käyttää ohutta tai paksumpaa kerrosta yhdistelmämuovia tai lasi-ionomeeria. Juoksevien muovien tai bulkkimuovien käyttö ei oleellisesti vaikuta paikan saumatiiviyteen tai kestävyyteen, mutta saattaa helpottaa ja nopeuttaa paikan tekoa. Jos lasi-ionomeeria käyttää alustäytteenä, se tulee materiaalin liukenemistaipumuksen vuoksi mahdollisuuksien mukaan kokonaan peittää kestävämmällä materiaalilla.

41 Paikan valmistaminen: paikkamateriaalin vienti ja kovettaminen Kemialliskovetteinen kaviteetti täytetään kerralla ja odotetaan kovettumisen vaatima aika ennen täytteen lopullista muotoilua. Valokovetteiset paikka-aineet viedään kaviteettiin valmistajan suosittelemina paksuuksina pienerätekniikkaa käyttäen. Pienerätekniikka Anja Kotiranta Valokärjen asemointi Taina Käkisalo

42 Paikan valmistaminen: paikan viimeistely Paikka viimeistellään osaksi tasapainoista purentaa huomioimalla iän ja aikaisempien paikkauksien aiheuttamat muutokset purennassa. Paikan viimeistelyssä ylimääräinen kovettunut paikkamateriaali poistetaan paikka muotoillaan anatomiseksi hammasvälipintojen kontaktit ja purentakontaktit säilyttäen pinta kiillotetaan. Paikka pyritään viimeistelemään loppuun samalla käyntikerralla kuin paikka valmistetaan.

43 Paikan valmistaminen: Suun ulkopuolella valmistetut täytteet ja niiden sidostaminen Hampaan muoto, toiminta ja ulkonäkö voidaan palauttaa myös täytteellä, joka valmistetaan suun ulkopuolella ja kiinnitetään muotoiltuun ja esivalmisteltuun kaviteettiin (ns. epäsuora menetelmä) (B). Yleisimpiä materiaaleja ovat hampaanväriset keraamiset materiaalit. Suun ulkopuolella valmistetut täytteet kiinnitetään käyttötarkoitukseen sopivalla kiinnityssementillä. Ks. lisätietoja ja esimerkkejä kiinnitysmateriaaleista ja niiden käyttöalueista täältä.

44

45

46

47

48

49

50 Lasten hampaiden paikkaushoito Maitohampaistossa etualueen paikkausmateriaalina voidaan käyttää kaviteetin laajuuden mukaan lasi-ionomeeria, kompomeeriä tai yhdistelmämuovia. Etualuetta voidaan myös korjata tehdasvalmisteisin kruunuin. poskihammas voidaan paikata kompomeerillä, yhdistelmämuovilla, lasi-ionomeerilla tai tapauskohtaisesti väliaikaisesti sinkkioksidieugenoli (ZOE) -pohjaisella sementillä. Teräskruunujen käyttö maitoposkihampaiden kulmatäytteissä ja laajoissa restauroinneissa on suositeltavaa (B). Kuva: Teräskruunut Helena Yli-Urpo

51

52

53 Hoidon seuranta Tärkeä osa hampaiden paikkaushoitoa on hoidon hyvä seuranta. Paikkaushoidon ja samalla karieksen pysäytyshoidon tuloksia tulisi seurata kunnolla. Tämä ei nykytilanteessa toteudu riittävästi. Potilaan kariesriski vaikuttaa merkittävästi paikan kestävyyteen (B). Vain karieksen hallinnalla saadaan "paikkauskierre" katkaistua. Ks. lisää Karies (hallinta) -suosituksesta täältä.

54 Väliaikainen paikkaus Jos väliaikaisena paikkana tai sementtinä on käytetty ZOE-pohjaista materiaalia, kaviteetti tulee puhdistaa hyvin, sillä väliaikaisesta paikasta vapautuva eugenoli saattaa haitata muovimateriaalien kovettumista 119, 120, 121. Fosforihappoetsaus vähentää eugenolin määrää, joten etsaa ja huuhtele sidosaineen käyttö on suositeltavaa, jos hampaalle valmistetaan yhdistelmämuovipaikka tai jos käytetään yhdistelmämuovisementtiä 120, 122.

55 Seuranta ja ennuste

56 Keskeinen sanoma 1(5) Paikkaushoito on kokonaisuus, joka perustuu tutkimukseen ja diagnostiikkaan ja johon kuuluvat etiologisten syiden selvittäminen ja niihin puuttuminen, hoitopäätös, paikkaustoimenpide ja hoitotuloksen seuranta. Hampaan paikkauksen tarkoitus on suojata pulpa ja pysäyttää vaurio sulkemalla se tiiviisti. Paikkaus palauttaa hampaan purentafunktion, muodon ja ulkonäön sekä mahdollistaa puhdistamisen. Kariesvauriot ja paikkojen lohkeamat ovat yleisimmät paikkaushoidon indikaatiot. Kariesvaurioiden syntyminen yritetään ehkäistä ja eteneminen pysäyttää aina, kun se on mahdollista. Pysäytyshoidon suunnittelu ja toteuttaminen ovat ensisijaisia myös silloin, kun päädytään paikkaushoitoon.

57 Keskeinen sanoma 2(5) Suomalaiset lapset ovat kariesvaurioiden esiintyvyyden suhteen melko terveitä. Murrosiässä paikkaushoitoa vaativien kariesvaurioiden määrä lisääntyy selvästi. Nuoruusikä on herkkää ja otollista aikaa kariesvaurioiden lisääntymisen kannalta. Ikääntyneiden hampaallisten määrän lisääntyminen, juuripintojen paljastuminen ja mahdollinen suun kuivuminen lääkitysten vuoksi ovat karieksen hallinnan ja paikkaushoidon kasvavia haasteita. Suuri kariesriskitekijöiden määrä altistaa kaiken ikäiset paikkaushoidolle ja aikaisempien paikkausten epäonnistumisille. Maitohampaissa korjaava hoito on aiheellista aina, kun vaurio on läpäissyt kiilteen.

58 Keskeinen sanoma 3(5) Pysyvissä hampaissa paikkaushoitoa ei suositella kariesvaurioihin, jotka rajoittuvat vain kiilteen alueelle. Myös dentiinin uloimpaan kolmannekseen edenneet vauriot voidaan pysäyttää, jos pinta pystytään pitämään puhtaana. Hoitomenetelmä ja -materiaali valitaan yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Kun hammasta preparoidaan paikkausta varten, ensisijaisesti vaurion laajuus määrää preparointitarpeen. Kaviteetin reunat puhdistetaan aina kovaan hammaskudokseen saakka. Syvissä kaviteeteissa voidaan pulpaseinämälle jättää pehmeää dentiiniä pulpaperforaation välttämiseksi. Jos karioitunutta hammaskudosta jätetään tietoisesti paikan alle, on varmistettava, että paikasta saadaan tiivis ja kestävä.

59 Keskeinen sanoma 4(5) Paikan valmistamisessa on oleellista huolellinen käyttöohjeiden noudattaminen materiaalien käsittelyssä ja työskentelyssä. Yleisin paikkamateriaali on yhdistelmämuovi. Oikeilla indikaatioilla ja huolellisella tekniikalla tehdyt yhdistelmämuovitäytteet ovat kestäviä. Suun ulkopuolella (epäsuoralla menetelmällä) valmistetut täytteet ovat kestävä vaihtoehto laajoissa vaurioissa etenkin poskihammasalueilla. Maitohampaiden laajoissa vaurioissa suositellaan teräskruunuja.

60 Keskeinen sanoma 5(5) Vanhojen toimivien amalgaamitäytteiden vaihtamista ei suositella. Uusien valmistusta ei myöskään suositella, koska amalgaamin käytöstä pyritään luopumaan kansainvälisten sopimusten mukaisesti vuoteen 2030 mennessä. Vanhojen paikkojen pienissä vaurioissa kannattaa uusimisen sijaan suosia korjaamista. Paikkaushoidon kansantaloudelliset kustannukset ovat merkittävät. Paikkojen uusimis- ja korjaamiskierre sitoo voimavaroja, jotka ovat samaan aikaan poissa muusta suun terveydenhuollosta. Kariesvaurioiden ehkäisy osana terveitä elintapoja ja tarvittaessa yksilöllisesti kohdennettu pysäytyshoito ovat yksilön ja yhteiskunnan kannalta paikkaushoitoa merkittävästi edullisempia toimenpiteitä.

61 Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia ry:n asettama työryhmä Puheenjohtaja: Helena Forss, dosentti, EHL (kliin., kariologia), ylihammaslääkäri emerita Jäsenet: Kaija Hiltunen, HLT, EHL (kliin., protetiikka ja purennan kuntoutus), yliopistonlehtori; Helsingin yliopisto Eero Kerosuo, HLT, EHL (kliin., kariologia ja endodontia), professori emeritus, kariologian ja endodontian dosentti; UiT the Arctic University of Norway, Tromso ja Helsingin yliopisto Anja Kotiranta, HLT, EHL (kliin., kariologia ja endodontia), yliopistonlehtori, kliininen opettaja; Helsingin yliopisto ja HYKS:n suusairauksien opetus- ja hoitoyksikkö Taina Käkilehto, EHL (kariologia ja endodontia), kliininen opettaja; Oulun kaupunki, opetushammashoitola Marja Pöllänen, HLT, EHL (kliin., parodontologia); Suomalainen Lääkäriseura Duodecim (Käypä hoito -toimittaja) Huom. Jatkuu seuraavalla dialla

62 Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia ry:n asettama työryhmä Satu Spets-Happonen, HLT, EHL (kliin., kariologia), kliininen opettaja; Itä-Suomen yliopisto, KYS Teemu Taipale, HLT, vastaava hammaslääkäri; Muuramen Hyvinvointi -liikelaitos Helena Yli-Urpo, HLT, EHL, (kliin., lasten hammashoito), erikoishammaslääkäri; Salon kaupunki Työryhmän sidonnaisuudet näkyvät suosituksen sähköisessä versiossa Diojen laadinta Tiina Tala; Käypä hoito, asiasisällön tarkistus Marja Pöllänen ja Helena Forss. Luentomateriaalin ulkoasu ja viimeistely Tiina Tala ja Kirsi Tarnanen; Käypä hoito

Hampaan paikkaushoito. Termit ja lyhenteet. Paikkaushoito ja korjaava hoito

Hampaan paikkaushoito. Termit ja lyhenteet. Paikkaushoito ja korjaava hoito Käypä hoito -suositus: Hampaan paikkaushoito Hampaan paikkaushoito Termit ja lyhenteet Paikkaushoito ja korjaava hoito Paikkaushoito on kokonaisuus, joka perustuu tutkimukseen ja diagnostiikkaan ja johon

Lisätiedot

Kestääkö muovi? Kestävän ja kauniin muovipaikan tekeminen. Päivän pohdinnat:

Kestääkö muovi? Kestävän ja kauniin muovipaikan tekeminen. Päivän pohdinnat: Kestävän ja kauniin muovipaikan tekeminen Rovaniemi 23.08.2019 Kaj Karlsson, HLL Lääketieteellinen johtaja, PlusTerveys Hammaslääkärit Oy Päivän pohdinnat: Yhdistemämuovi materiaalina Kaviteetin preparointi

Lisätiedot

Lauantai Traumapäivä nuorille hammaslääkäreille. Sali Äyräpää

Lauantai Traumapäivä nuorille hammaslääkäreille. Sali Äyräpää Traumapäivä nuorille hammaslääkäreille Sali Äyräpää Traumapäivä on suunnattu kaikille päivystystyöpä tekeville hammaslääkäreille ja erityisesti työuransa alussa oleville nuorille kollegoille. Luennoilla

Lisätiedot

ADHD:n Käypä hoito-suositus 2017 Aikuisten ADHD:n lääkehoito. Sami Leppämäki psykiatrian dosentti, psykoterapeutti

ADHD:n Käypä hoito-suositus 2017 Aikuisten ADHD:n lääkehoito. Sami Leppämäki psykiatrian dosentti, psykoterapeutti ADHD:n Käypä hoito-suositus 2017 Aikuisten ADHD:n lääkehoito Sami Leppämäki 12.10.2017 psykiatrian dosentti, psykoterapeutti SIDONNAISUUDET KOLMEN VIIMEISEN VUODEN AJALTA Päätoimi yksityislääkäri Sivutoimet

Lisätiedot

Korjaavan karieshoidon päivitys

Korjaavan karieshoidon päivitys Korjaavan karieshoidon päivitys Lapin kesäyliopisto 23.8.2018 Anja Kotiranta HLT, EHL Karieksen hallinnan käypä hoito suositus 2014 Kariesvaurioiden pysäytyshoitoa täydennetään korjaavalla hoidolla, jos

Lisätiedot

Evidence based medicine näyttöön perustuva lääketiede ja sen periaatteet. Eeva Ketola, LT, Kh-päätoimittaja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Evidence based medicine näyttöön perustuva lääketiede ja sen periaatteet. Eeva Ketola, LT, Kh-päätoimittaja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Evidence based medicine näyttöön perustuva lääketiede ja sen periaatteet Eeva Ketola, LT, Kh-päätoimittaja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Tiedon tulva, esimerkkinä pneumonia Googlesta keuhkokuume-sanalla

Lisätiedot

Karieksen hallinta riskin arvionti ja diagnostiikka Plandentin Kaamospäivät Kuusamo Prof, EHL Vuokko Anttonen

Karieksen hallinta riskin arvionti ja diagnostiikka Plandentin Kaamospäivät Kuusamo Prof, EHL Vuokko Anttonen Karieksen hallinta riskin arvionti ja diagnostiikka Plandentin Kaamospäivät Kuusamo 26.1.2018 Esityksen sisältö Terveyden edistämien sairauden ehkäisy sairauden hoito KARIEKSEN HALLINTA Kariesriskin arviointi

Lisätiedot

TAITOPAJAHARJOITTELU Taina Eväsoja HLL, Yliopisto-opettaja

TAITOPAJAHARJOITTELU Taina Eväsoja HLL, Yliopisto-opettaja TAITOPAJAHARJOITTELU 26.9.2012 Taina Eväsoja HLL, Yliopisto-opettaja PINNOITUS ON Ennaltaehkäisevää hoitoa Karieksen pysäytyshoitoa OKKLUSAALIPINTOJEN KARIES Kariesleesiot kehittyvät kohtiin, joissa biofilmi

Lisätiedot

Valio Oy RAVINTO JA HAMMASTERVEYS

Valio Oy RAVINTO JA HAMMASTERVEYS RAVINTO JA HAMMASTERVEYS HYVÄN HAMMASTERVEYDEN PERUSTEET Hammasterveyden perusteita ovat: Terveelliset ruokatottumukset Hyvä suuhygienia Fluorihammastahnan käyttö Esiintyvät ongelmat: Karies Hammaseroosio

Lisätiedot

KOKONAISLAADUN VERTAILUTAULUKKO

KOKONAISLAADUN VERTAILUTAULUKKO KOKONAISLAADUN VERTAILUTAULUKKO LAADUN TUNNUSLUKU KOOSTETAAN YKSITTÄISTEN MITTAREIDEN PAINOTETUSTA SUMMASTA 100 90 80 70 80 79 78 75 69 68 67 67 60 50 40 30 20 10 0 Tuusula Studiodent Mehiläinen Järvenpää

Lisätiedot

Ravinto ja hammasterveys

Ravinto ja hammasterveys Ravinto ja hammasterveys Hyvän hammasterveyden perusteet Hammasterveyden perusteita ovat: Terveelliset ruokatottumukset Hyvä suuhygienia Fluorihammastahnan käyttö Esiintyvät ongelmat: Karies Hammaseroosio

Lisätiedot

Luennon sisältö ja tavoitteet. Karieksen erotusdiagnostiikkaa Karieksen hoitopäätös Karieksen non-operatiivinen hoito. Karieksen erotusdiagnostiikka

Luennon sisältö ja tavoitteet. Karieksen erotusdiagnostiikkaa Karieksen hoitopäätös Karieksen non-operatiivinen hoito. Karieksen erotusdiagnostiikka Karieksen erotusdiagnostiikkaa Karieksen hoitopäätös Karieksen non-operatiivinen hoito H3, 13.9.2012 EHL, HLT Anja Kotiranta Helsingin yliopisto Luennon sisältö ja tavoitteet luennolla käsitellään erilaisia

Lisätiedot

Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio

Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio on yleisempää naisilla kuin miehillä on usein ikääntymiseen liittyvä ongelma on ongelmana jopa 46,7 %:lla vanhuksista ja 10 %:lla koko väestöstä* liittyy moniin

Lisätiedot

Onko karies enää ongelma? Plandentin Kaamospäivät Kuusamo Prof, EHL Vuokko Anttonen

Onko karies enää ongelma? Plandentin Kaamospäivät Kuusamo Prof, EHL Vuokko Anttonen Onko karies enää ongelma? Plandentin Kaamospäivät Kuusamo 25.1.2018 Prof, EHL Vuokko Anttonen Tämän esityksen sisältö Suunterveys, mitäs se on? yhteys yleisterveyteen ja elämänlaatuun Kariestilanne ja

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä MITEN IMETYS JA SUUN TERVEYS TUKEVAT TOISIAAN?

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä MITEN IMETYS JA SUUN TERVEYS TUKEVAT TOISIAAN? Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä MITEN IMETYS JA SUUN TERVEYS TUKEVAT TOISIAAN? Kuva:Heidi-Maria Haaranen Imetyksellä on todettu myönteisiä vaikutuksia leukojen ja purennan kehitykseen.

Lisätiedot

Mitä uutta Käypä hoito -suosituksessa

Mitä uutta Käypä hoito -suosituksessa Mitä uutta Käypä hoito -suosituksessa Julkaistu 11.12.2014 Jaana Suokas LT, dosentti, psykiatrian erikoislääkäri oyl, HUS/HYKS Syömishäiriöklinikka erikoistutkija, THL 20.1.2015 Sidonnaisuudet Asiantuntijapalkkiot:

Lisätiedot

RESINOMER. Bisco CE0459. Instructions for Use. Dual- Cured. Amalgam Bonding/Luting System

RESINOMER. Bisco CE0459. Instructions for Use. Dual- Cured. Amalgam Bonding/Luting System Bisco CE0459 RESINOMER Dual- Cured Amalgam Bonding/Luting System Instructions for Use FI IN-029R7 Rev. 11/14 BISCO, Inc. 1100 W. Irving Park Road Schaumburg, IL 60193 U.S.A. 847-534-6000 1-800-BIS-DENT

Lisätiedot

Täydellisesti tasapainotettu. GC EQUIA GC:ltä.

Täydellisesti tasapainotettu. GC EQUIA GC:ltä. Täydellisesti tasapainotettu. GC EQUIA GC:ltä. Esittelyssä ensimmäinen paikkausjärjestelmä, jossa nopeus ja helppo käsiteltävyys yhdistyvät erinomaiseen esteettisyyteen. GC Fuji IX GP EXTRA ja G-Coat PLUS

Lisätiedot

Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas Käypä hoito -suositus. Sisäilmastoseminaari 2017 Jussi Karjalainen, Tays allergiakeskus

Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas Käypä hoito -suositus. Sisäilmastoseminaari 2017 Jussi Karjalainen, Tays allergiakeskus Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas Käypä hoito -suositus Sisäilmastoseminaari 2017 Jussi Karjalainen, Tays allergiakeskus Näyttöön perustuva lääketiede Näyttöön perustuva lääketiede (engl. evidence-based

Lisätiedot

Pohjois-Suomen syntymäkohorttitutkimus Yleisöluento , Oulu

Pohjois-Suomen syntymäkohorttitutkimus Yleisöluento , Oulu Pohjois-Suomen syntymäkohorttitutkimus Yleisöluento 12.11.2016, Oulu Päivi Jussila, HLL Suun terveyden tutkimusyksikkö Suun tutkimukseen kutsuttiin 3150 henkilöä, jotka asuivat 100 km säteellä Oulusta

Lisätiedot

KORJAAVA HOITO JA KÄYTETYT MATERIAALIT LASTEN HAMMASHOIDOSSA

KORJAAVA HOITO JA KÄYTETYT MATERIAALIT LASTEN HAMMASHOIDOSSA KORJAAVA HOITO JA KÄYTETYT MATERIAALIT LASTEN HAMMASHOIDOSSA HLK Härkönen, Emmi Syventävien opintojen tutkielma Hammaslääketieteen laitos Oulun yliopisto 03 2015 Dosentti, EHLVuokko Anttonen ja HLT, EHLMarja-Liisa

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet. Harjoitustyöt Vapaan pinnan kariesleesio juuripinnalla. V luokan kaviteetti. Vapaan pinnan karieksen hoito V luokka

Opetuksen tavoitteet. Harjoitustyöt Vapaan pinnan kariesleesio juuripinnalla. V luokan kaviteetti. Vapaan pinnan karieksen hoito V luokka Opetuksen tavoitteet Vapaan pinnan karieksen hoito V luokka Kariologian taitopajaopetus 8.11.2012 Anja Kotiranta Helsingin yliopisto harjoitellaan vapaan pinnan karieksen operatiivista hoitoa: opetellaan

Lisätiedot

Kliininen arviointi ja kliininen tieto mikä riittää?

Kliininen arviointi ja kliininen tieto mikä riittää? Kliininen arviointi ja kliininen tieto mikä riittää? Riittävä tutkimuksen otoskoko ja tulos Timo Partonen LT, psykiatrian dosentti, Helsingin yliopisto Ylilääkäri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Tutkimuksen

Lisätiedot

Luentomateriaali Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas. Julkaistu Perustuu julkaistuun Käypä hoito -suositukseen

Luentomateriaali Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas. Julkaistu Perustuu julkaistuun Käypä hoito -suositukseen Luentomateriaali Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas Julkaistu 6.10.2016 Perustuu 27.9.2016 julkaistuun Käypä hoito -suositukseen Näytön varmuusaste Käypä hoito -suosituksissa Koodi Näytön aste

Lisätiedot

Sementin valintaopas. Jokaiseen indikaatioon ideaali sementti

Sementin valintaopas. Jokaiseen indikaatioon ideaali sementti Sementin valintaopas Jokaiseen indikaatioon ideaali sementti RelyX Ultimate Sidostettava muovisementti Erittäin korkeat sidoslujuudet Vain kaksi komponenttia-materiaalia on helppo ja nopea käyttää Tuotetta

Lisätiedot

Heiluuko hampaasi vai puuttuuko kokonaan?

Heiluuko hampaasi vai puuttuuko kokonaan? Stick Techin kuitulujitteiset hoitoratkaisut www.sticktech.com Stick, everstick Heiluuko hampaasi vai puuttuuko kokonaan? Kysy miellyttävästä, hampaitasi säästävästä hoitoratkaisusta hammaslääkäriltäsi.

Lisätiedot

Käypä hoito -suositus. Karies (hallinta)

Käypä hoito -suositus. Karies (hallinta) Käypä hoito -suositus Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia ry:n asettama työryhmä Päivitetty 22.9.2014 Käypä hoito -suositus perustuu systemaattisesti koottuun tutkimustietoon,

Lisätiedot

411 Kiireellistä ensiapua tarvitsevan potilaan hoitokäynti

411 Kiireellistä ensiapua tarvitsevan potilaan hoitokäynti 1 HAMMASLÄÄKÄRIEN - JA SV-KOODIEN TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELOSSA MÄÄRÄTTYJEN JA SAIRAUSVAKUUTUKSEN PALAUTUSTAKSASSA MÄÄRÄTTYJEN TOIMENPITEIDEN 1.9.2001 LUKIEN Tutkimukset 201 Tutkimus,

Lisätiedot

REFLUKSITAUTI JA HAMPAIDEN TERVEYS. S u o m e n R e f l u k s i 2 0 1 2

REFLUKSITAUTI JA HAMPAIDEN TERVEYS. S u o m e n R e f l u k s i 2 0 1 2 REFLUKSITAUTI JA HAMPAIDEN TERVEYS S u o m e n R e f l u k s i 2 0 1 2 Hampaiden kuluminen (eroosio) mahdollinen hapan ylösnousu suuhun asti kuluttaa hampaita tavallisen syömisen ja juomisen lisäksi suu

Lisätiedot

Vanhusten korjaavan hoidon haasteita. Tilastot, sairaudet ja toimintakyky. Vuonna 2040 Suomessa on yli 75-vuotiaita 16% väestöstä.

Vanhusten korjaavan hoidon haasteita. Tilastot, sairaudet ja toimintakyky. Vuonna 2040 Suomessa on yli 75-vuotiaita 16% väestöstä. Vanhusten korjaavan hoidon haasteita EHL Päivi Siukosaari, suugeriatrian erityispätevyys Yliopistohammasklinikka paivi.siukosaari@hel.fi tilastot, sairaudet ja toimintakyky vanhus hammaslääkärin potilaana

Lisätiedot

Luennon sisältö. Opetuksen tavoitteet. Oppimateriaalia. Kariesmikrobit. Karieksen patogeneesi ja karieksen havainnointiperiaatteet 27.8.

Luennon sisältö. Opetuksen tavoitteet. Oppimateriaalia. Kariesmikrobit. Karieksen patogeneesi ja karieksen havainnointiperiaatteet 27.8. Karieksen patogeneesi ja karieksen havainnointiperiaatteet H3, 5.9.2012 EHL, HLT Anja Kotiranta Helsingin yliopisto Luennon sisältö kertausta kariesmikrobeista karies kiilteen ja dentiinin alueella karies

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin perusturvan palvelusetelin sääntökirja

Jyväskylän kaupungin perusturvan palvelusetelin sääntökirja Jyväskylän kaupungin perusturvan palvelusetelin sääntökirja 4.3.2019 Palveluntuottajaksi hakeutuminen palveluntuottajahaku tapahtuu sähköisesti osoitteessa www.palse.fi. palvelusetelipalvelun tuottajaksi

Lisätiedot

Käypä hoito suositukset. Jorma Komulainen Lastenendokrinologian erikoislääkäri KH toimittaja

Käypä hoito suositukset. Jorma Komulainen Lastenendokrinologian erikoislääkäri KH toimittaja Käypä hoito suositukset Jorma Komulainen Lastenendokrinologian erikoislääkäri KH toimittaja 14.3.2005 Esityksen tavoitteet Kuvata näyttöön pohjautuvan lääketieteen ajattelutapaa Kertoa Käypä hoito hankkeesta

Lisätiedot

Suun omahoito-opas on toteutettu osana Savon Vammaisasuntosäätiön Lastuprojektia. Suun omahoito-opas on Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö.

Suun omahoito-opas on toteutettu osana Savon Vammaisasuntosäätiön Lastuprojektia. Suun omahoito-opas on Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö. Suun omahoito-opas ALKUSANAT Suun omahoito-opas on toteutettu osana Savon Vammaisasuntosäätiön Lastuprojektia. Suun omahoito-opas on Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyö. Suun omahoito-oppaassa käsitellään

Lisätiedot

GC EUROPE N.V. Head Office Interleuvenlaan 13 B Leuven Tel: Fax:

GC EUROPE N.V. Head Office Interleuvenlaan 13 B Leuven Tel: Fax: Restorative F/I Cover_FIN 5/8/03 11:16 am Page 1 Valintaopas TÄYTEMATERIAALITYYPPI Perinteinen lasi- Resiinivahvistettu Pakattava ionomeeri lasi-ionomeeri lasi-ionomeeri GC Fuji II GC Fuji II LC GC Fuji

Lisätiedot

Lataa Terve suu. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Terve suu Lataa Luettu Kuunnella E-kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi

Lataa Terve suu. Lataa. Lataa kirja ilmaiseksi suomalainen Terve suu Lataa Luettu Kuunnella E-kirja Suomi epub, Pdf, ibook, Kindle, Txt, Doc, Mobi Lataa Terve suu Lataa ISBN: 9789516565081 Sivumäärä: 413 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 38.46 Mb Kirjassa käsitellään suuontelon rakennetta, hampaiden kehittymistä ja toimintaa, hampaiden ja suun puhdistamista,

Lisätiedot

Lasten panoraamatutkimukset miten pienille?

Lasten panoraamatutkimukset miten pienille? Lasten panoraamatutkimukset miten pienille? HLT, EHL (hampaiston oikomishoito), dos., Janna Waltimo-Sirén, Hammaslääketieteen laitos, Helsingin yliopisto Leukojen panoraamatomografiatutkimus (PTG) antaa

Lisätiedot

Onko käytösoireiden lääkehoidon tehosta näyttöä? Ari Rosenvall Yleislääketieteen erikoislääkäri Mehiläinen Ympyrätalo

Onko käytösoireiden lääkehoidon tehosta näyttöä? Ari Rosenvall Yleislääketieteen erikoislääkäri Mehiläinen Ympyrätalo Onko käytösoireiden lääkehoidon tehosta näyttöä? Ari Rosenvall Yleislääketieteen erikoislääkäri Mehiläinen Ympyrätalo Näytön varmuusaste Käypä hoito -suosituksissa Koodi Näytön aste Selitys A B C D Vahva

Lisätiedot

Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito Saila Pakarinen

Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito Saila Pakarinen Dysfagiapotilaan suuhygienian hoito 4.4.2019 Saila Pakarinen IKÄÄNTYNEEN ELÄMÄNKOKEMUS HOITOHISTORIA, MITEN PANOSTANUT OMAAN HAMMASHOITOON AIEMMIN HAMMASHOIDON SAATAVUUS OLLUT VÄHÄISEMPÄÄ (ALUEELLISESTI

Lisätiedot

Kosteus- homevauriopotilas. Terveydenhuollon rooli terveyshaittojen tutkimisessa Käypä hoito suosituksen mukaan

Kosteus- homevauriopotilas. Terveydenhuollon rooli terveyshaittojen tutkimisessa Käypä hoito suosituksen mukaan Kosteus- homevauriopotilas Terveydenhuollon rooli terveyshaittojen tutkimisessa Käypä hoito suosituksen mukaan Luentomateriaali Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas Julkaistu 27.1.2016 Perustuu

Lisätiedot

JIK SUUN TERVEYDENHUOLLON PALVELUSETELI

JIK SUUN TERVEYDENHUOLLON PALVELUSETELI JIK SUUN TERVEYDENHUOLLON PALVELUSETELI Yleistä suun terveydenhuollon palvelusetelistä: Kunnan velvollisuutena on järjestää suun terveydenhuollon palveluja kuntalaisille. Suun terveydenhuollon ammattihenkilö

Lisätiedot

Omakanta ja suun terveydenhuolto

Omakanta ja suun terveydenhuolto Omakanta ja suun terveydenhuolto -tietoa terveydenhuollon henkilöstölle Päivitetty 2018 Potilastiedon arkisto ja Omakannan toimintaperiaatteet Omakannalla ei ole omaa tietovarastoa. Se näyttää Potilastiedon

Lisätiedot

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä

Sisältö. 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali 3. Hyödyllisiä linkkejä Suun hyvinvointi Aineiston on koonnut Sari Kyytinen, Ehkäisevän suun terveydenhuollon osatoiminnasta vastaava hammaslääkäri, Palokan th ky sari.kyytinen@palokkatk.fi Sisältö 1. Vääriä uskomuksia 2. Luentomateriaali

Lisätiedot

Oppimateriaali. Opetuksen sisältö ja tavoitteet. Karieksen preparointiperiaatteet Syvän karieksen hoito

Oppimateriaali. Opetuksen sisältö ja tavoitteet. Karieksen preparointiperiaatteet Syvän karieksen hoito Oppimateriaali Karieksen preparointiperiaatteet Syvän karieksen hoito H3 18.9.2012 Anja Kotiranta Helsingin ylipisto Oppikirja: O Fejerskov, E Kidd; Dental Caries, The disease and its Clinical management

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettamisen tuki suun terveydenhuollossa

Tupakoinnin lopettamisen tuki suun terveydenhuollossa Tupakoinnin lopettamisen tuki suun terveydenhuollossa Tupakka ja terveys päivät 29.11.2016 EHL, HLT Anna Maria Heikkinen, yliopistonlehtori, HY, erikoishammaslääkäri, HUS Sidonnaisuudet: Pfizerin asiantuntijana

Lisätiedot

LMArte. Muotoile mestariteoksia

LMArte. Muotoile mestariteoksia LMArte Muotoile mestariteoksia Kerrosta taidolla - LM-Arte-instrumenteilla onnistut LMArte LMArte by Style Italiano Suunnittelijat: Walter Devoto, hammaskirurgian tohtori ja Angelo Putignano, LT, hammaskirurgian

Lisätiedot

Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas

Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas Päiväkoti-ikäisten lasten suun ja hampaiden hoitoopas Lukijalle Suun terveyteen liittyvät terveystavat vakiintuvat jo varhaislapsuudessa. Suun terveydellä on merkitys ihmisen kokonaisterveydelle. Monet

Lisätiedot

ESPE Teräskruunut. Käyttäjän opas. 3M ESPE Hammashoitotuotteet

ESPE Teräskruunut. Käyttäjän opas. 3M ESPE Hammashoitotuotteet 3M ESPE Hammashoitotuotteet 3M ESPE Teräskruunut Käyttäjän opas Yksityiskohtainen opas, jonka avulla saadaan paras mahdollinen hoitotulos 3M ESPE teräskruunuilla. No Fear Sisällysluettelo 3M ESPE teräskruunut

Lisätiedot

Terveyskeskusten hammaslääkärien toimenpideluettelon soveltamisohjeet YLEISKIRJEEN 7/2005 LIITE 5

Terveyskeskusten hammaslääkärien toimenpideluettelon soveltamisohjeet YLEISKIRJEEN 7/2005 LIITE 5 Terveyskeskusten hammaslääkärien toimenpideluettelon soveltamisohjeet YLEISKIRJEEN 7/2005 LIITE 5 KT YLEISKIRJEEN 7/2005 LIITE 5 1 (5) TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELON SOVELTAMISOHJEET

Lisätiedot

TAP -käyttöohje. SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20

TAP -käyttöohje. SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20 TAP -käyttöohje SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20 www.scheu-dental.com 58642 Iserlohn, Germany Hei! Olet saanut uuden TAP-uniapneakojeen hammaslääkäriltäsi/oikojaltasi. Se auttaa unenaikaiseen kuorsaamiseen

Lisätiedot

Valtakunnallinen erikoishammaslääkärikuulustelu

Valtakunnallinen erikoishammaslääkärikuulustelu Valtakunnallinen erikoishammaslääkärikuulustelu 20.10.2017 Hampaiston oikomishoito... 2 Kliininen hammashoito/parodontologia... 3 Kliininen hammashoito/protetiikka ja purentafysiologia... 4 Suu- ja leukakirurgia

Lisätiedot

Kiinteän protetiikan taitopaja 20.9.12-30.10.12

Kiinteän protetiikan taitopaja 20.9.12-30.10.12 Kiinteän protetiikan taitopaja 20.9.12-30.10.12 Kurssin esittely: KH Kurssi käytännössä: PK-L Artikulaattori ja mallien kipsaaminen: HT Marita Jäppinen Toimiminen taitopajassa A&A Kiinteä protetiikka Valu-

Lisätiedot

Suunterveys Johdattelua aiheeseen. Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto

Suunterveys Johdattelua aiheeseen. Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto Suunterveys Johdattelua aiheeseen Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto Hampaiden reikiintyminen on merkittävä kansanterveysongelma, joka käy kalliiksi sekä yhteiskunnalle että yksittäisille kansalaisille

Lisätiedot

Harjaustekniikka ja suositus alle 3-vuotiaalle, 1. vaihduntavaiheessa, 2. vaihduntavaiheessa ja hammasvälien puhdistus.

Harjaustekniikka ja suositus alle 3-vuotiaalle, 1. vaihduntavaiheessa, 2. vaihduntavaiheessa ja hammasvälien puhdistus. Harjaustekniikka ja suositus alle 3-vuotiaalle, 1. vaihduntavaiheessa, 2. vaihduntavaiheessa ja hammasvälien puhdistus. Vanhempien tulee valvoa lastensa hampaiden hoitoa aina yläkouluikään asti. Suomalaisten

Lisätiedot

Lasi-ionomeerit. Tunnetut, Kestävät, Pitkäikäiset

Lasi-ionomeerit. Tunnetut, Kestävät, Pitkäikäiset Lasi-ionomeerit Tunnetut, Kestävät, Pitkäikäiset Perinteiset lasi-ionomeerit Lasiionomeeriteknologia pitää pintansa! Hyvät tutkitut materiaalit Bioyhteensopivuus Fluoridin vapautuminen Hyvä saumatiiveys

Lisätiedot

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä.

Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät. Tarvitset niitä joka päivä. Hampaasi ovat tärkeät Tarvitset hampaitasi joka päivä kun syöt, naurat ja puhut. Ehjät hampaat ja terve suu ovat tärkeitä hyvän elämän edellytyksiä. Mene

Lisätiedot

Kaatumisten ja kaatumistapaturmien ehkäisyn fysioterapiasuositus päivitetty 2017

Kaatumisten ja kaatumistapaturmien ehkäisyn fysioterapiasuositus päivitetty 2017 Kaatumisten ja kaatumistapaturmien ehkäisyn fysioterapiasuositus päivitetty 2017 Suositustyöryhmän puolesta Maarit Piirtola, FT, ft maarit.piirtola@helsinki.fi TYÖRYHMÄ Satu Havulinna (pj.), Maarit Piirtola

Lisätiedot

Käypä hoito: Kliinisen työn helpottaja vai kurjistaja? Jorma Komulainen SSLY

Käypä hoito: Kliinisen työn helpottaja vai kurjistaja? Jorma Komulainen SSLY Käypä hoito: Kliinisen työn helpottaja vai kurjistaja? Jorma Komulainen SSLY 14.3.2019 Mitä teidän tulee tietää minusta? LT, dosentti, lastentautien ja lastenendokrinologian erikoislääkäri Päätoimi Käypä

Lisätiedot

paikkaustekniikka GC Fuji II LC Helppo Fuji II LC paikkaustekniikka Yksinkertainen sandwich-tekniikka Paikkaus Fuji II LC:llä Ennen Jälkeen

paikkaustekniikka GC Fuji II LC Helppo Fuji II LC paikkaustekniikka Yksinkertainen sandwich-tekniikka Paikkaus Fuji II LC:llä Ennen Jälkeen GC Fuji II LC paikkaustekniikka Helppo Fuji II LC paikkaustekniikka Preparoi kaviteetti ja vie GC Cavity Conditioner, joka poistaa smear layer kerroksen ja suojaa dentiinitubulukset. Vie sekoitettu Fuji

Lisätiedot

Filtek Z500 Etu- ja taka-alueen yhdistelmämuovi. Materiaali, jolla syntyy kestävä ja kaunis hymy yhä uudelleen ja uudelleen

Filtek Z500 Etu- ja taka-alueen yhdistelmämuovi. Materiaali, jolla syntyy kestävä ja kaunis hymy yhä uudelleen ja uudelleen Etu- ja taka-alueen yhdistelmämuovi Materiaali, jolla syntyy kestävä ja kaunis hymy yhä uudelleen ja uudelleen Filtek Z25 Z-linjan uusi, moderni versio 3M ESPE yhdistelmämuoveilla on 4 vuoden kehityshistoria.

Lisätiedot

Suun terveydenhuollon PALVELUSETELI 2014. Informaatiotilaisuus palvelusetelihammaslääkäreille 5.2.2014

Suun terveydenhuollon PALVELUSETELI 2014. Informaatiotilaisuus palvelusetelihammaslääkäreille 5.2.2014 Suun terveydenhuollon PALVELUSETELI 2014 Informaatiotilaisuus palvelusetelihammaslääkäreille 5.2.2014 Tarja Kallio Vastaava hammaslääkäri Ostopalvelut Suun terveydenhuolto Palveluseteli Vakinaistettu Yksi

Lisätiedot

207 Konsultaatiotutkimus lausuntoineen tai hoitosuunnitelma 409 Purennan hoidon suunnittelu 701 Tutkimus, enintään 50 min

207 Konsultaatiotutkimus lausuntoineen tai hoitosuunnitelma 409 Purennan hoidon suunnittelu 701 Tutkimus, enintään 50 min 1 HAMMASLÄÄKÄRIEN - JA SV-KOODIEN TERVEYSKESKUSTEN HAMMASLÄÄKÄRIEN TOIMENPIDELUETTELOSSA MÄÄRÄTTYJEN JA SAIRAUSVAKUUTUKSEN PALAUTUSTAKSASSA MÄÄRÄTTYJEN TOIMENPITEIDEN 1.4.2000 LUKIEN TUTKIMUKSET 201 Tutkimus,

Lisätiedot

Käyvän hoidon kuntoutushanke miten kuntoutusta arvioidaan Käypä hoito -suosituksissa?

Käyvän hoidon kuntoutushanke miten kuntoutusta arvioidaan Käypä hoito -suosituksissa? Käyvän hoidon kuntoutushanke miten kuntoutusta arvioidaan Käypä hoito -suosituksissa? Antti Malmivaara, LKT, dos.,ylilääkäri, Käypä hoito, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Terveys- ja sosiaalitalouden

Lisätiedot

One and. only G-BOND. GC: Itä.

One and. only G-BOND. GC: Itä. One and only G-BOND GC: Itä. F I R S T I S Q U A L I T Y GC G-BOND Peruspakkaus Sisältö: 5 ml:n pullo G-BOND, 50 kpl:n pakkaus micro-tip-annostelukärkiä, yksi microtip- varsi, yksi annostelumalja ja käyttöohjekortti.

Lisätiedot

Tulokset kyselystä Käypä hoito -potilasversioiden kehittämiseksi

Tulokset kyselystä Käypä hoito -potilasversioiden kehittämiseksi Tulokset kyselystä -potilasversioiden kehittämiseksi Tiina Tala, Mari Honkanen, Kirsi Tarnanen, Raija Sipilä 30.9.2015 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Sisältö 1 Kyselyn tavoite... 3 2 Kyselyn vastaajat...

Lisätiedot

Hinnasto. Normaali Alennus Alennus SV-koodi, toimenpide EUR -25% -20% SAA01 Suun suppea tutkimus 43,00 32,00 34,00

Hinnasto. Normaali Alennus Alennus SV-koodi, toimenpide EUR -25% -20% SAA01 Suun suppea tutkimus 43,00 32,00 34,00 SV-koodi, toimenpide EUR -25% -20% SA Tutkimukset SAA01 Suun suppea tutkimus 43,00 32,00 34,00 SAA02 Suun perustutkimus 63,00 47,00 50,00 SB Täydentävät tutkimukset SBB10 Hampaiston jäljennökset ja kipsimallit

Lisätiedot

Parodontologinen hoito suuhygienistillä Parodontologinen hoito suuhygienistillä, laaja Parodontologinen hoito suuhygienistillä, erittäin laaja

Parodontologinen hoito suuhygienistillä Parodontologinen hoito suuhygienistillä, laaja Parodontologinen hoito suuhygienistillä, erittäin laaja KK-hinnoitteluohjelma sisältää: 1) Rajattoman määrän hammaslääkärin tarkastuksia sopimuskautena 2) Rajattoman määrän suuhygienistikäyntejä sopimuskautena 3) Kaikki tarvittavat röntgentutkimukset 4) Kaiken

Lisätiedot

I II III IV V. Harjoitustyö. Okklusaalipinnan karieksen paikkaushoito. Tietoa allergisoitumisesta yhdistelmämuoveille. Kirjallisuus.

I II III IV V. Harjoitustyö. Okklusaalipinnan karieksen paikkaushoito. Tietoa allergisoitumisesta yhdistelmämuoveille. Kirjallisuus. Harjoitustyö Okklusaalipinnan karieksen paikkaushoito Tietoa allergisoitumisesta yhdistelmämuoveille Taitopajaopetus H3, 24.10.2012 Anja Kotiranta Tee kipsiblokissa olevaan humaanihampaaseen I luokan kaviteetti

Lisätiedot

Sementointioppaasi. Multilink Automix

Sementointioppaasi. Multilink Automix Sementointioppaasi Multilink Automix Tools VARUSTEET Universal YLEISSEMENTTI UUTUUS Ivoclean Mukana myös Liquid Strip Kaikkeen sementointiin Ivoclean Suun ulkopuolella käytettävä puhdistuspasta, joka puhdistaa

Lisätiedot

Kariologian peruskurssi

Kariologian peruskurssi Kariologian peruskurssi Jukka H. Meurman Professori, ylilääkäri HY Hammaslääketieteen laitos HYKS Kirurginen sairaala Suu- ja leukasairauksien klinikka Hammaslääketieteen laitos/ Jukka H. Meurman/ Kariologian

Lisätiedot

Sivuvaikutukset ParaCoren ainesosat saattavat aiheuttaa herkkyyttä tai allergisia reaktioita herkillä potilailla.

Sivuvaikutukset ParaCoren ainesosat saattavat aiheuttaa herkkyyttä tai allergisia reaktioita herkillä potilailla. Käyttöohje (suomi) Ominaisuudet ParaCore on yhdistelmämuovipohjainen, kaksoiskovetteinen, röntgenopaakki pilarimateriaali, joka on pakattu 5 ml ruiskuihin tai 25 ml ampulleihin. Materiaalia on saatavana

Lisätiedot

ALL-BOND 2. Bisco. Instructions for Use. Universal Dental Adhesive

ALL-BOND 2. Bisco. Instructions for Use. Universal Dental Adhesive Bisco 0459 ALL-BOND 2 Universal Dental Adhesive Instructions for Use FI IN-0005R8 Rev. 2/16 BISCO, Inc. 1100 W. Irving Park Road Schaumburg, IL 60193 U.S.A. 847-534-6000 1-800-247-3368 ALL-BOND 2 * Universaali

Lisätiedot

Luentomateriaali Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas. Julkaistu Perustuu päivitettyyn Käypä hoito -suositukseen

Luentomateriaali Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas. Julkaistu Perustuu päivitettyyn Käypä hoito -suositukseen Luentomateriaali Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas Julkaistu 27.1.2016 Perustuu 25.1.2017 päivitettyyn Käypä hoito -suositukseen www.käypähoito.fi Näytön varmuusaste Käypä hoito -suosituksissa

Lisätiedot

Mitä on näyttö vaikuttavuudesta. Matti Rautalahti Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Mitä on näyttö vaikuttavuudesta. Matti Rautalahti Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Mitä on näyttö vaikuttavuudesta Matti Rautalahti Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Sidonnaisuudet Päätoimi Suomalaisessa Lääkäriseurassa Duodecimissa Suomen ASH ry hallitus Tieteellinen näyttö Perustana

Lisätiedot

Juurihoidon potilastyöskentely

Juurihoidon potilastyöskentely Juurihoidon potilastyöskentely PERUSPERIAATTEET & MATERIAALIT JUURIHOIDOSSA HLT EHL Sari Kervanto-Seppälä SYKSY 2013 HOIDON SUUNNITTELU JA AIKOJEN VARAUS Konsultoi endodonttia juurihoitoa suunniteltaessa

Lisätiedot

Traumaperäisten stressihäiriöiden Käypä hoito suositus - sen hyödyistä ja rajoituksista

Traumaperäisten stressihäiriöiden Käypä hoito suositus - sen hyödyistä ja rajoituksista Traumaperäisten stressihäiriöiden Käypä hoito suositus - sen hyödyistä ja rajoituksista Markus Henriksson Ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Psykiatrian dosentti, psykoterapeutti Valvira, terveydenhuollon

Lisätiedot

Asiakkaan omavastuu, PlusTerveys (Keskustan Hammaslääkär it ja HammasSirkk. Kunnan asiakasmaksu, lisäksi joka käynniltä käyntimaksu

Asiakkaan omavastuu, PlusTerveys (Keskustan Hammaslääkär it ja HammasSirkk. Kunnan asiakasmaksu, lisäksi joka käynniltä käyntimaksu Suun terveydenhuollon hinnat palveluseteliasiakkaille 2015 asiakasmaksun perään 10,20. Palveluseteluottajilla sisältyy hintaan. omavastuu osuus on laskettu vähentämällä tuottajan toimenpidehinnasta palvelusetelin.

Lisätiedot

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO

SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Esitteitä 2008:8 ISSN 1236-2123 ISBN 978-952-00-2602-8 (PDF) Tämä esite on saatavilla verkosivuiltamme useilla kielillä. Sitä voi kopioida ja jakaa vapaasti. SUUN JA HAMPAIDEN HOITO Voit itse pitää huolta

Lisätiedot

Mini-HTA Petra Falkenbach, TtM erikoissuunnittelija

Mini-HTA Petra Falkenbach, TtM erikoissuunnittelija Mini-HTA 19.9.2018 Petra Falkenbach, TtM erikoissuunnittelija Mini-HTA tausta Mini-HTA on tanskalaisten kehittämä menetelmä, jolla voidaan arvioida systemaattisesti terveydenhuollon menetelmän soveltuvuutta

Lisätiedot

Palvelusetelihammaslääkärin toimenpidehinnasto 1.7.2012 Oral hammaslääkärit

Palvelusetelihammaslääkärin toimenpidehinnasto 1.7.2012 Oral hammaslääkärit Palvelusetelihammaslääkärin toimenpidehinnasto 1.7.2012 Oral hammaslääkärit 2 (12) Luku S Suun ja hampaiston avohoidon toimenpiteet Tähän sisältyy tavallisesti avohoidossa tehtävät suun ja hampaiston hoitotoimenpiteet.

Lisätiedot

Helppo ja nopea vaihtoehto ientaskulangoille

Helppo ja nopea vaihtoehto ientaskulangoille 3M ESPE Astringent retraktiopasta Helppo ja nopea vaihtoehto ientaskulangoille Uutta! Yhteensopiva sekä polyeetterin että VPS jäljennösaineen kanssa! Helpompi retraktio kapseliannostelulla Indikaatiot

Lisätiedot

VistaCam ix erinomaisia kuvia, ensiluokkaista kariesdiagnostiikkaa

VistaCam ix erinomaisia kuvia, ensiluokkaista kariesdiagnostiikkaa VistaCam ix erinomaisia kuvia, ensiluokkaista kariesdiagnostiikkaa Huippulaadukkaat intraoraali- ja fluoresenssikuvat sekä uusi makrotoiminto Paineilma Imu Kuvankäsittely Hammashoito Hygienia ä Kevääll

Lisätiedot

Joustava-klinikka malli suun terveydenhuollossa

Joustava-klinikka malli suun terveydenhuollossa Joustava-klinikka malli suun terveydenhuollossa Suun terveydenhuollon resurssit ja kehitystoimet saatavuuden parantamiseksi, Rovaniemen kaupunki vs. ylihammaslääkäri Eeva-Riitta Ylikärppä Taustaa 2002

Lisätiedot

Uudet materiaalit hammaslääketieteen mullistajana

Uudet materiaalit hammaslääketieteen mullistajana iomateriaalit PEKKA VALLITTU JA HELENA FORSS Uudet materiaalit hammaslääketieteen mullistajana Hammaskudosta korvaavien materiaalien on kestettävä kovia purentapaineita, ja niiden on oltava fysikaalisilta

Lisätiedot

TERVEYS ALKAA TIEDOSTA NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI

TERVEYS ALKAA TIEDOSTA NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI TERVEYS ALKAA TIEDOSTA NAINEN PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI 1 RINTAOIREET JA RINTOJEN SEURANTA Jokaisen naisen on syytä pitää huolta rintojensa terveydestä. Rintakuvauksiin tullaan yleensä joko oireettomille tehdyn

Lisätiedot

15.9.2012 JUURIHOIDON ONGELMATILANTEITA. Tentti VERTIKAALIFRAKTURA. Luennon aiheet. Ongelman aiheuttajana Vertikaalifraktura

15.9.2012 JUURIHOIDON ONGELMATILANTEITA. Tentti VERTIKAALIFRAKTURA. Luennon aiheet. Ongelman aiheuttajana Vertikaalifraktura Tentti JUURIHOIDON ONGELMATILANTEITA Tenttialue: oppikirja ja luennot, mukaanlukien trauma-asiat Tentissä kolme kysymystä, joihin vastataan lyhyesti : yksi vastaus yhdelle sivulle Max. pistemäärä 5 / kysymys

Lisätiedot

Mitä hammaslääkäri voi tehdä vastaanotolla, kotona ja laitoksessa

Mitä hammaslääkäri voi tehdä vastaanotolla, kotona ja laitoksessa Mitä hammaslääkäri voi tehdä vastaanotolla, kotona ja laitoksessa Geriatripäivät 12. 13.2.2019 HLT Kaija Komulainen, Kuopio Hammaslääkäri hoitotiimi yhteistyö Hammashoitajat Suuhygienistit Vanhuspalveluiden

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13. Terveydenhuollon palvelu paranee. Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13. Terveydenhuollon palvelu paranee. Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2004:13 Terveydenhuollon palvelu paranee Kiireettömään hoitoon määräajassa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Helsinki 2004 ISSN 1236-2123 ISBN 952-00-1601-5 Taitto:

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2011 1 TERVEYSLAUTAKUNTA 18.1.2011

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2011 1 TERVEYSLAUTAKUNTA 18.1.2011 HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2011 1 32 LAUSUNTO ALOITTEESTA KSYLITOLIPASTILLIEN KÄYTTÖÖNOTOSTA HELSINGIN PÄIVÄKODEISSA JA KOULUISSA Terke 2010-2781 Esityslistan asia TJA/32 TJA Terveyslautakunta päätti

Lisätiedot

Käyttö- ja huolto-ohjeet

Käyttö- ja huolto-ohjeet Käyttö- ja huolto-ohjeet 2 Arvoisa OPTISLEEPIN käyttäjä, Hyvä OPTISLEEP-tuotteen käyttäjä, tiedät tunteen, kun väsymys ja uupumus määräävät päivän kulun. Lääkärin diagnoosi kuuluu: kärsit kuorsauksesta

Lisätiedot

Suunterveyden edistäminen äitiysneuvolatoiminnassa

Suunterveyden edistäminen äitiysneuvolatoiminnassa Suunterveyden edistäminen äitiysneuvolatoiminnassa Ensimmäistä lastaan odottavalle perheelle kunnan on lakisääteisesti järjestettävä vähintään yksi suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvio, jonka tekee

Lisätiedot

Optimointi muutokset vaatimuksissa

Optimointi muutokset vaatimuksissa Optimointi muutokset vaatimuksissa STUKin Säteilyturvallisuuspäivät Jyväskylä 24.-25.5.2018 Ylitarkastaja Petra Tenkanen-Rautakoski Optimoinnista säädetään jatkossa SätL 2 luku, 6 Optimointiperiaate Tarkemmat

Lisätiedot

Sisältö. Työryhmä Tausta Tarkoitus Menetelmä Tulokset Johtopäätökset Kehittämistyön haasteet ja onnistumiset Esimerkkejä

Sisältö. Työryhmä Tausta Tarkoitus Menetelmä Tulokset Johtopäätökset Kehittämistyön haasteet ja onnistumiset Esimerkkejä AJANKOHTAISTA IMETYSOHJAUKSESTA Näyttöön perustuva imetysohjauksen yhtenäinen toimintamalli terveydenhuollon palveluketjussa Äitiyshuollon ja naistentautien alueellinen koulutus 16.1-17.1.2017, Rovaniemi

Lisätiedot

Tilaa tarveaineita 800 eurolla saat pääsiäismakeisia

Tilaa tarveaineita 800 eurolla saat pääsiäismakeisia * ellei toisin ilmoiteta tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Hinnat sisältävät alv:n. Lisäedut eivät koske kirjallisia tarjouksia. Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin, emme vastaa painovirheistä. www.plandent.fi

Lisätiedot

Lähes kutistumaton. taka-alueen täytemateriaali. * < 1 % Kutistumisvertailu käyttäen bonded disc menetelmää.

Lähes kutistumaton. taka-alueen täytemateriaali. * < 1 % Kutistumisvertailu käyttäen bonded disc menetelmää. Filtek Silorane Lähes kutistumaton taka-alueen täytemateriaali * < 1 % Kutistumisvertailu käyttäen bonded disc menetelmää. 3M ESPE Filtek Silorane Uusi standardi tulevaisuuden yhdistelmämuoveille Yhdistelmämuovien

Lisätiedot

Lennon sisältö. Paikkamateriaalin valinta ja longevity. Eristysaineet/Ca(OH) 2. Paikkausmateriaalin valinnasta. Eristysaineet 28.1.

Lennon sisältö. Paikkamateriaalin valinta ja longevity. Eristysaineet/Ca(OH) 2. Paikkausmateriaalin valinnasta. Eristysaineet 28.1. Lennon sisältö Paikkamateriaalin valinta ja longevity 28.1.2013 Anja Kotiranta Helsingin yliopisto korjaavan karieshoidon materiaaleista milloin ja miksi eristys, lainerit, alustäytteet mitä etua klooriheksidiinistä

Lisätiedot

Kosteus- ja homeongelmat Suomessa

Kosteus- ja homeongelmat Suomessa Kosteus- ja homeongelmat Suomessa Eduskunnan Tarkastusvaliokunnan tutkimus 2012 Kari Reijula, LKT, professori Helsingin yliopisto ja Työterveyslaitos 19.6.2017 Kari Reijula Kosteus- ja homeongelmat Suomessa

Lisätiedot

SAA02 Suun perustutkimus

SAA02 Suun perustutkimus Hammaslääkäri hinnasto Hammaslääkärin perushoitohinnasto Hinnat ovat hintoja ENNEN Kel SV-koodi, toimenpide SA Tutkimukset Normaali EUR Alennus -25% Alennus -20% SAA01 Suun suppea tutkimus SAA02 Suun perustutkimus

Lisätiedot

infektiivisen parodontaalihoidon toteutuksessa UÄ-laitteet anti-infektiivisen 27.10.2005 Seinäjoki 1

infektiivisen parodontaalihoidon toteutuksessa UÄ-laitteet anti-infektiivisen 27.10.2005 Seinäjoki 1 UÄ-laitteet anti-infektiivisen infektiivisen parodontaalihoidon toteutuksessa 27.10.2005 Seinäjoki 1 Yleistä Perustuu korkeataajuiseen tärinään, ei mekaanisen voiman käyttöön laitteesta riippuen kärjen

Lisätiedot