IHMISIÄ JOULULAULUJEN TAUSTALLA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "IHMISIÄ JOULULAULUJEN TAUSTALLA"

Transkriptio

1 IHMISIÄ JOULULAULUJEN TAUSTALLA Sibeliuksen joululaulut Jean Sibelius sävelsi kahden tunnetun joululaulun lisäksi kolme muuta -ja vielä vanhoilla päivillään yhden tuntemattomaksi jääneen joululaulun. On hanget korkeat, nietokset En etsi valtaa, loistoa On hanget korkeat, nietokset tuo ihmisten mieliin lumisen, talvisen joulun tunnelman myös tulevana jouluna. Se on vanhempi kahdesta Jean Sibeliuksen tunnetusta joululaulusta. Se syntyi vuonna 1901, joka oli ammatillisesti hyvää nousun aikaa säveltäjämestarin elämässä. Siinä lauletaankin riemuiten joulun ilosta. Säveltäjän elämää varjosti tuolloin kuitenkin suuri murhe. Kaksivuotias tytär oli kuollut lavantautiin. Hengeltään nöyrän En etsi valtaa, loistoa -laulun hän sävelsi vuonna Aikaa leimasivat rahahuolet, kurkusta löytynyt kasvain ja lääkärin määräämä elämäntapojen muutos. Sibelius sävelsi vuosien välillä kaikkiaan viisi jouluun liittyvää laulua, joista kolme on jäänyt unohduksiin. Vanhoilla päivillään hän sävelsi vielä yhden, perin tuntemattomaksi jääneen joululaulun. Joulu oli lupaus valosta Jean Sibelius kärsi vaikeasta kaamosmasennuksesta. Joulu oli kuitenkin lupaus valosta. -Kohta joulun jälkeen tapahtuu käänne. Koko elämä alkaa tuntua paremmalta, Sibelius itse totesi. Sibelius-tutkijat Markku Hartikainen ja Vesa Sirén ovat selvitelleet näiden joululaulujen taustoja sekä joulun merkitystä säveltäjälle. Jean Sibelius teki joulunakin töitä. Jouluna 1892 tuore aviovaimo Aino Sibelius ja anoppi Elisabet Järnefelt olivat ihmeissään, kun mies vietti joulua kirjoittamalla puhtaaksi sinfonista runoa Satu. Sibeliuksen ensimmäinen joululaulu on vuonna 1897 valmistunut, Zacharias Topeliuksen runoon sävelletty rauhallinen ja tunnelmallinen Det mörknar ute (Jo joutuu ilta).

2 Uusi vuosisata toi Sibeliuksen perheeseen suuren surun. Perheen nuorin tytär Kirsti kuoli talvella lavantautiin. Aino Sibelius masentui syvästi. Säveltäjän alkoholinkäyttö alkoi saada vaarallisempia piirteitä. Aino opetti tyttärille uuden joululaulun Vuonna 1901 valmistuneen On hanget korkeat, nietokset Sibelius sävelsi Vilkku Joukahaisen suomenkielisiin sanoihin. Kaikkien muiden hänen säveltämiensä joululaulujen sanat olivat alun perin ruotsinkieliset. Kevättalven 1901 Sibelius vietti perheineen Italian Rapallossa 2. sinfoniaa säveltäen. Hän saattoi säveltää edellä mainitun laulun juuri ennen joulua. Aino Sibelius opetti tyttärille papan uuden kauniin joululaulun, ja lapset esittivät sen jouluna yllätyslahjaksi isälle. Sibeliuksen alkoholinkäyttö varjosti myös joitakin perheen jouluja. Muutun, perheen isä, pappa, lupasi sähkeessään joulukuussa Ensimmäistä joulua Ainolassa vietettiin onnellisissa merkeissä kolmen tyttären kanssa. Seuraava joulu Sibeliukselta kului Pariisissa juhlien. Aino Sibeliuksen veljen, taidemaalari Eero Järnefeltin perhe asui Sibeliusten naapurissa Suvirannassa. Joulupäivänä Järnefeltit tulivat Sibeliusten kotiin, ja tapanina Sibeliukset vierailivat Järnefelteillä. En etsi valtaa, loistoa -kurkun kasvain ja velkakierre En etsi valtaa, loistoa -laulun sävellys vuonna 1909 ajoittui Sibeliuksen elämässä tumman kauden alkusoittoon. Kurkun kasvain leikattiin Berliinissä vuonna 1908, ja Sibeliukselta kiellettiin alkoholi ja sikarin polttaminen. Se oli hänestä kovin masentavaa. Säveltäessään tämän ehkä rakastetuimman joululaulunsa Sibelius oli tukalassa velkakierteessä. Joulu pelastui mesenaatti Magnus Dahlströmin rahalähetyksen ansiosta. Kun Sibelius aloitti päiväkirjan pitämisen vuonna 1908, hän kirjasi ensimmäiselle sivulle kaikki erääntyneet vekselit. Vuonna 1910 velkaa oli nykyrahassa noin euroa.

3 Jouluna 1912 Sibelius valitti päiväkirjalleen, että lapset olivat unohtaneet hankkia papalle joululahjoja, ja sekös pappaa harmitti. Vuosina Sibelius oli raitis ja savuton mies. Vuonna 1913 syntyivät melko tuntemattomiksi jääneet joululaulut, Topeliuksen runoihin sävelletyt Jo on joulu täällä ja Joulupukki kolkuttaa. Joulunviettoa Ainolassa -Aino pettyi lahjaansa Joulupukkina Ainolassa vieraili tulevan piispa Eino Sormusen setä Heikki Sormunen, ja joskus häntä tuurasi Aino-äiti. Pappa halusi, että lahjoja oli paljon, jopa kymmeniä lasta kohti. Yleensä ne olivat itse tehtyjä. Säveltäjän raitis elämänvaihe päättyi vuonna Eräänä jouluna hän palasi reissuiltaan kotiin jouluaaton aattona ja oli unohtanut ostaa perheelle joululahjat. Säveltäjä pakkasi pahvikoteloihin pumpulia ja kullanvärisen mustekynän terän. Nämä lahjat hän antoi tyttärilleen, itse suuresti ideaansa ihaillen. Lastenkin mielestä lahjat olivat kerrassaan mainiot. Aino Sibelius sen sijaan ei ollut tyytyväinen omaan lahjaansa. Hänen paketissaan oli varsinainen yllätys, vintiltä löytyneet vanhat kahvelit. Viisi joululauluaan Jean Sibelius sijoitti Opus 1:een. Eräiden tutkijoiden mukaan se osoittaa, ettei säveltäjä suuresti niitä arvostanut. Mutta on myös se kaikkein tuntemattomin, kuudes joululaulu, vasta vuonna 1929 syntynyt Nyt seimelle pienoisen lapsen. Sen Sibelius sävelsi 64-vuotiaana, kädet vapisten. Suurimuotoisia teoksia ei enää syntynyt. Joululaulut pysyivät säveltäjälle tärkeinä elämän loppuun asti. Kahteen tunnettuun joululauluunsa Sibelius teki uusia sovituksia vielä vuonna 1954, 88-vuotiaana. Jouluna perhe sai laulaa eikä pappa häiriintynyt Jouluna perhe sai laulaa kotona ilman, että pappa häiriintyi työssään. Viiden tyttären perheessä joulut olivat tärkeitä juhlia, mutta pappa saattoi silloinkin vetäytyä säveltämään. Ja kaiken aikaa hän sävelsi mielessään.

4 Vain jouluisin Sibelius soitti pianoa perhepiirissä, yleensä omia joululaulujaan, kovaa, kuin uruilla. Lapset ja lapsenlapset lauloivat En etsi valtaa, loistoa ja On hanget korkeat nietokset. Kolmas Ainolan jouluihin kuulunut kappale oli Radetzky-marssi, Aino Sibeliuksen soittamana. Sibeliuksen jouluisista tunnelmista kertoo hänen päiväkirjamerkintänsä jouluna Tyypillinen joulusää. Pimeää ja täynnä poesiaa. Kaikki täynnä odotusta Tänä aamuna joulukirkossa. Hyvin tunnelmallista. Esi-isien usko. Joulun 1914 rekiajelu joulukirkkoon tuli tallennetuksi myös suomalaiseen musiikin historiaan. Perheen Katarina-tytär on kertonut, että sillä matkalla syntyi ilmeisesti Viulusonatiini E-duurin (opus 80) viimeisen osan teema. Lähteet: Markku Hartikaisen haastattelu www. sibelius.fi MUITA JOULULAULUJEN TEKIJÖITÄ: Varpunen jouluaamuna syntyi Topeliuksen tuskasta Varpunen jouluaamuna Sylvian joululaulu En etsi valtaa, loistoa Koskettava Varpunen jouluaamuna on laulu, joka tuo monelle tämän päivänkin ihmiselle kyyneleet silmiin. Sen on kirjoittanut suomalainen suurmies, monipuolinen runoilija ja kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Zacharias Topelius ( ). Varpunen jouluaamuna -laulun taustalla on liikuttava tarina. Monissa runoissaan, kuten tässäkin, hän kertoi omista suruistaan. Topeliuksen molemmat pojat ja yksi tytär kuolivat pieninä vauvoina. Vuoden ikäinen Rafael, joka oli saanut nimensä enkeliltä, kuoli isänsä syliin.

5 Topelius näki varpusen talven pakkasessa, ja hänestä tuntui, että siinä oli hänen pieni poikansa Rafael. Hän kirjoitti runon Varpunen jouluaamuna vuonna 1859, ja vuonna 1874 sen suomensi K. A. Houber: En mä ole lapseni, lintu tästä maasta. Olen pieni veljesi, tulin taivahasta. Voi vain kuvitella, millaiset olivat Zacharias Topeliuksen tunteet, kun hän tätä tekstiä kirjoitti. Runo sävellettiin jo samana vuonna, kun se oli kirjoitettu. Sen sävelmän, joka on meille tuttu ja rakas, teki Otto Kotilainen 1900-luvun alkuvuosina. Voi myös kuvitella säveltäjän tunteita hänen tätä laulua tehdessään: Kotilaisten ensimmäinen lapsi syntyi vuonna 1990, ja kolmena seuraavana vuonna syntyi vielä kolme lasta. Tämä perhe sai pitää lapsensa, toisin kuin Topeliukset. Sylvian joululaulun kaipaava lintu Kolme Sylvian laulua Topelius kirjoitti 1800-luvun puolivälissä. Ensimmäinen niistä on Sylvian joululaulu, jonka sanoja laulajat ovat usein miettineet. Mikä on tämä laulaja, missä ja miksi tuo surumielinen sävy? Sylvia eli mustapääkerttu (Sylvia atricapilla) on Sisiliassa talvehtiva muuttolintu, ja Sylvian joululaulussa siitä tulee koti-ikävän ja isänmaanrakkauden symboli. Samanlainen lintu esiintyy kolmannessa Sylvia-laulussa eli laulussa Kesäpäivä Kangasalla. Kun lintu Sisiliassa istuu oksalla uljaimman puun ja katselee Etnaa, tämä kolmannen laulun lintu on oksalla ylimmällä Harjulan seljänteen. Sylvian joululaulun sävelsi Carl Collan. Hän sävelsi laulun Topeliuksen ruotsinkieliseen runoon, josta on tehty monia suomennoksia. Martti Korpilahden tekemät sanat vakiintuivat käyttöön. Tämä sanoitus julkaistiin vasta 1918, yli 60 vuotta sen jälkeen, kun laulu oli syntynyt. Martti Korpilahti sanoitti suomeksi myös laulun Heinillä härkien kaukalon. Kyseessä oli luvulta peräisin ollut ranskalainen joululaulu, joka tuli suomenkielisenä julki vuonna En etsi valtaa, loistoa -rauhaa ja onnea kaikille En etsi valtaa, loistoa -laulun sanat Topelius kirjoitti vuonna Sen nimeksi tuli Julpsalm, ja Jean Sibeliuksen säveltämänä siitä on tullut yksi rakkaimpia joululauluja. Siinä joulua katsotaan

6 avarammasta näkökulmasta kuin monessa muussa joululaulussa. Topelius toivoo maailmaan rauhaa ja onnellista joulua niin köyhille kuin rikkaillekin ihmisille. Vuonna 1986 se otettiin myös suomenkieliseen virsikirjaan virtenä nro 31 Niilo Rauhalan uutena suomennoksena. Suuri osa suomalaisista haluaa kuitenkin laulaa sen vanhoilla, tutuilla sanoilla. Alpo Noponen ja arkihuolten leimaama lapsuus Kun joulu on Arkihuolesi kaikki heitä Joululaulujen Kun joulu on ja Arkihuolesi kaikki heitä runot kirjoitti mies, joka todella tiesi, mitä arki vaikeimmillaan oli ja miten monelle ihmiselle joulun juhla jäi vain haaveeksi. Alpo Noposen ( ) lapsuutta varjostivat nälkävuodet. Perhe oli suuri ja köyhä, ja lapset joutuivat lähtemään kerjuulle. Myöhemmin Noponen kuvasi runossaan lapsuuttaan näin: Pettuleivän pala musta siell on lasten ruokana, mutta mielen masennusta ei töllissä tunneta. Noponen työskenteli aikuisena mm. toimittajana, kirjoitti historian oppikirjoja ja toimitti Valistuksen Lastenlehteä ja Joulupukkia. Juuri Joulupukki-lehdessä ilmestyi vuonna 1901 Kun joulu on, Otto Kotilaisen säveltämänä. Arkihuolesi kaikki heitä syntyi 15 vuotta myöhemmin, ja sen sävelsi Leevi Madetoja. Molemmista lauluista kehkeytyi joulusuomalaisten rakastamia lauluja. Alpo Noponen oli muuten radion sinivalkoisen urheiluselostaja Paavo Noposen isosetä. Vilkku Joukahainen, ministeritason runoniekka On hanget korkeat, nietokset

7 Kansakoulun opettaja, toimittaja, kansanedustaja ja ministeri Vilkku Joukahainen ( ) oli myös runoilija. Hänen kynästään on syntynyt iki-ihana joululaulu On hanget korkeat, nietokset. Vilkku Joukahainen syntyi Vehkalahdella Kalle Kustaa Sepän perheeseen ja sai nimekseen Wilhelm. Isä muutti sukunimen Joukahaiseksi, ja Wilhelm-nimi muuttui Vilkuksi, joka oli ollut pienestä pitäen pojan lempinimi. Joukahainen nousi Maalaisliiton kansanedustajaksi ensimmäiseen itsenäisen Suomen parlamenttiin vuonna luvun puoliväliin mennessä hän oli toiminut sosiaali- ja sisäasiainministerinä. Vuonna 1926 hänet nimitettiin Maatalousosakepankin Haminan konttorin johtajaksi. Vapaa-aikoinaan Joukahainen kirjoitti runoja ja julkaisi runokokoelmia. Joululaulu On hanget korkeat, nietokset julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1901 Joulupukki-lehdessä. Jean Sibelius sävelsi tämän laulun. Niinpä vain harva tietää tänä päivänä Vilkku Joukahaisen poliittisesta urasta, mutta tämän rakkaan joululaulun tuntevat varmasti kaikki suomalaiset. Elsa Koposen pettymyksestä syntyi kaunis joululaulu Tuikkikaa, oi joulun tähtöset Kansakoulunopettaja Elsa Koposen( ) syvä suru johti siihen, että hän kirjoitti runon Tuikkikaa oi joulun tähtöset. Kun laulamme jouluna tätä laulua, se tuo eri ihmisten mieliin monenlaisia eri asioita. Kerran loppuuun satu joulun saa Suru säveliä sumentaapi Kerran silmän täyttää kyyneleet Virtaa vuolahina tuskan veet Siks oi tähtisilmät loistakaa Elsa Koponen kirjoitti nuo säkeet sydänverellään. Opettajaksi valmistumisen jälkeen hän rakastui kiihkeästi A.O. Väisäseen, joka myöhemmin toimi Helsingin yliopiston musiikkitieteen professorina. He menivät kihloihin.

8 Elsa Koponen meni opettajaksi tuberkuloosia sairastavien lasten kouluun Lohjalle ja sai siellä itsekin tartunnan. Kun sulhanen sai tietää asiasta, hän purki kihlauksen. Tiedon hyljätyksi tulemisestaan Elsa Koponen sai 22-vuotiaana joulun alla. Jouluaattona hän kirjoitti nuo varsin erikoisen joululaulun säkeet. Samaan aikaan hän oli tietysti huolissaan oman terveytensä puolesta. Mutta hän oli huolissaan myös oppilaistaan, joista monien elämä oli taistelua sairautta, köyhyyttä ja nälkääkin vastaan. Joulu sai näiden lasten silmät hetkeksi tuikkimaan. Nuoren naisen kokema pettymys rakkaudessaan oli niin raskas, että Väisäsen jälkeen hänen elämäänsä ei tullut muita miehiä. Hän toipui tuberkuloosista ja eli pitkän elämän. Tuikkikaa, oi joulun tähtöset -runon sävelsivät sekä Armas Maasalo että P.J. Hannikainen. Laulu julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1918 Kansanopiston laulukirjassa. Adolphe Adam Oi jouluyö Joskus on hyvä olla tottelematta isää. Jos ranskalainen Adolphe Adam ( ) olisi tehnyt kuten isä tahtoi, hänestä ei koskaan olisi tullut muusikkoa. Eikä meillä olisi koko kristityn maailman rakastamaa Adamin laulua Oi jouluyö. Tämä laulu on Adamin säveltämistä se tunnetuin. Siihen kirjoitti sanat vuonna 1847 pienen eteläranskalaisen Roquemauren kaupungin pormestari ja viinikauppias Placide Clappeau. Kerrotaan, että hän harrasti runoilua ja teki tämän tekstin ihan omaksi huvikseen. Jollakin onnellisella tavalla runo kulkeutui satojen kilometrien päähän Pariisiin säveltäjä Adamin silmiin. Loppu on joululaulujen historiaa. Kesti toistasataa vuotta, ennen kuin suomalaiset pääsivät laulamaan tätä joululaulua omalla kielellään. Laulajatar Kyllikki Solanterä teki suomalaiset sanat vuonna 1952, ja lähes kymmenen vuoden jälkeen Mosse Vikstedt sanoitti uudestaan. Pidetään myös todennäköisenä, että Oi jouluyö on ensimmäinen radiossa esitetty joululaulu. Kanadalainen keksijä Reinald Fessenden soitti sen viululla jouluaattona 1906 radiolähetyksessään. Tämän suomalaisillekin rakkaan joululaulun on levyttänyt mm. Kalevi Korpi ja Mauno Kuusisto. Aivan erityinen asema ihmisten sydämissä on Jussi Björlingin ruotsinkielisellä levytyksellä O hela natt. Björling lauloi sen levylle vuonna 1959, vuotta ennen kuolemaansa. Teksti: Ulla-Maija Sievinen (kotkalainen toimittaja-kirjailija)

9 LÄHTEET: Reijo Pajamo: Taas kaikki kauniit muistot. Joululaulujen taustat ja tarinat Reijo Pajamo: Joululaulujen kertomaa Markus Similä: Rakkaimmat joululaulut ja niiden tekijät

On lapsi syntynyt meille. maan ympär kajahtavi. Lumi on jo peittänyt. enkeleitten maasta. Taivahalla syttyy juuri. lasten juhla verraton!

On lapsi syntynyt meille. maan ympär kajahtavi. Lumi on jo peittänyt. enkeleitten maasta. Taivahalla syttyy juuri. lasten juhla verraton! Joululauluvisa II Joululauluvisa II:ssa on tunnettujen joululaulujen alkuja ja loppuja. Tulosta sopiva määrä säkeitä ja leikkaa suikaleiksi. Viimeisenä on vastaussivu, josta voi tarkastaa laulun nimen

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Jean Sibelius 1865-1957

Jean Sibelius 1865-1957 Jean Sibelius 1865-1957 1 Lapsuus Johann Christian Julius Sibelius syntyi 8. joulukuuta 1865 Hämeenlinnassa. Hänen isänsä oli tohtori Christian Gustaf Sibelius ja äitinsä viereisessä kuvassa istuva Maria

Lisätiedot

JOULUISET LAULUPÄHKINÄT. Kysymykset ja vastaukset

JOULUISET LAULUPÄHKINÄT. Kysymykset ja vastaukset JOULUISET LAULUPÄHKINÄT Kysymykset ja vastaukset Mikä säe kuuluu lauluun? 1 No, onkos tullut kesä a. Namusia ripustettu ompi kuusen oksilla. b. Eikö taakka paina selkää? Käypä tänne, emme pelkää! c. Kun

Lisätiedot

Enkeli taivaan lausui näin. maan kansoille nyt tulevan. Kello löi jo viisi. muuten matka jää. Joulupuu on rakennettu. ompi kuusen oksilla.

Enkeli taivaan lausui näin. maan kansoille nyt tulevan. Kello löi jo viisi. muuten matka jää. Joulupuu on rakennettu. ompi kuusen oksilla. Joululauluvisa I Joululauluvisa I:ssä on vanhojen ja tuttujen joululaulujen 1. säkeistön alkuja ja loppuja. Tulosta sopiva määrä säkeitä ja leikkaa suikaleiksi. Viimeisenä on vastaussivu, josta voi tarkastaa

Lisätiedot

1. Luistimilla. 2. Kultasauva. 3. Toivoni

1. Luistimilla. 2. Kultasauva. 3. Toivoni Nuorten laulukirja III, op. 134B Lauluäänet ja piano Sävelletty 1928 tai aikaisemmin Ensijulkaisu Valistus, Helsinki 1928 Lisäjulkaisut Valistus, Helsinki 1928 (yksiääninen painos, ilman opusnumeroa) Nuorten

Lisätiedot

Enkeli taivaan lausui näin. Miks hämmästyitte säikähtäin? Kello löi jo viisi. lapset herätkää! Joulupuu on rakennettu. joulu on jo ovella.

Enkeli taivaan lausui näin. Miks hämmästyitte säikähtäin? Kello löi jo viisi. lapset herätkää! Joulupuu on rakennettu. joulu on jo ovella. Helppo joululauluvisa Helpossa joululauluvisassa on vanhojen ja tuttujen joululaulujen alkusäkeitä. Tulosta sopiva määrä säkeitä ja leikkaa suikaleiksi. Viimeisenä on vastaussivu, josta voi tarkastaa laulun

Lisätiedot

AKSELI GALLEN-KALLELA PEKKA HALONEN. taidemaalari. taidemaalari. naimisissa, isä, kolme lasta (yksi kuoli lapsena) naimisissa, isä, kahdeksan lasta

AKSELI GALLEN-KALLELA PEKKA HALONEN. taidemaalari. taidemaalari. naimisissa, isä, kolme lasta (yksi kuoli lapsena) naimisissa, isä, kahdeksan lasta PEKKA HALONEN taidemaalari naimisissa, isä, kahdeksan lasta rakasti luontoa, tarkkaili lintuja, tarvitsi maaseudun rauhaa, kalasti työskenteli ateljeessa, suunnitteli ateljeekodin perheelleen herrasmies,

Lisätiedot

Tarinasi ISOISÄ ISOISÄ. on erityinen KERRO MINULLE KERRO MINULLE. Säilytä isoisäsi elämäntarina lapsuudesta nykypäivään.

Tarinasi ISOISÄ ISOISÄ. on erityinen KERRO MINULLE KERRO MINULLE. Säilytä isoisäsi elämäntarina lapsuudesta nykypäivään. ISOISÄ ISOISÄ KERRO MINULLE KERRO MINULLE Anna kirja isoisällesi täytettäväksi ja saa se takaisin täynnä muistoja. Tarinasi on erityinen Säilytä isoisäsi elämäntarina lapsuudesta nykypäivään. Antaja Saaja

Lisätiedot

Kauneimmat Joululaulut taustatiedot 2018

Kauneimmat Joululaulut taustatiedot 2018 Uudet laulut vuodelle 2018 Kauneimmat Joululaulut taustatiedot 2018 BETLEHEMIN YÖ Laulun on säveltänyt ja sanoittanut Leena Nikander (e. Tolonen) oppilaalleen laulettavaksi koulun joulukirkon joulukuvaelmassa

Lisätiedot

On hanget korkeat, nietokset

On hanget korkeat, nietokset On hanget korkeat, nietokset Säv. Jean Sibelius - San Vilkku joukahainen 1. On hanget korkeat, nietokset, vaan joulu, joulu on meillä! On kylmät paukkuvat pakkaset ja tuimat pohjolan tuuloset, vaan joulu,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies Nettiraamattu lapsille Rikas mies, köyhä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Beetlehemin tähti (Tähtönen taivahan, osoita tie...)

Beetlehemin tähti (Tähtönen taivahan, osoita tie...) Taustatietoja 2013 Arkihuolesi kaikki heitä Laulun kirjoittaja, Alpo Noponen, syntyi Rantasalmella 10.12.1862, valmistui opettajaksi Sortavalan seminaarista, toimi opettajana ensin Mäntyharjulla ja vuodesta

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

PAPERITTOMAT -Passiopolku

PAPERITTOMAT -Passiopolku PAPERITTOMAT -Passiopolku P a s s i o p o l k u E t a p p i 1 Taistelu perheen puolesta Kotona Nigeriassa oli pelkkää köyhyyttä. Rahaa ei aina ollut ruokaan, saati kouluun. Asuimme koko perhe samassa majassa.

Lisätiedot

Juontajan opas. Sisällys

Juontajan opas. Sisällys Juontajan opas Tämä opas on tarkoitettu avuksi teille, jotka luotsaatte Suomen Lähetysseuran ja seurakuntien yhteisen Kauneimmat Joululaulut -tilaisuuden alusta loppuun. Aivan ensimmäiseksi Suomen Lähetysseurassa

Lisätiedot

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Kaivostoimintaa FAMCON:n Suomen kaivoksilla johtanut Jakob Wilson oli syntymänimeltään Jaakko Sjöberg ja lähtöisin pohjanmaalta, Kalajoelta (syntynyt 7.10.1846). Hänen

Lisätiedot

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Nettiraamattu lapsille Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

Radio Sandelssin Joulukonsertti veteraanien kunniaksi (2016)

Radio Sandelssin Joulukonsertti veteraanien kunniaksi (2016) 1 Radio Sandelssin Joulukonsertti veteraanien kunniaksi (2016) 1) En etsi valtaa loistoa, Jorma Hynninen Sävel: Jean Sibelius Sanat: Sakari Topelius 2) Me käymme Joulun viettohon, Joel Hallikainen Sävel:

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen

Lisätiedot

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

Lauluäänet ja piano (ellei toisin mainittu)

Lauluäänet ja piano (ellei toisin mainittu) Nuorten laulukirja II, op. 134A Lauluäänet ja piano (ellei toisin mainittu) Sävelletty 1927 tai aikaisemmin Käsikirjoitus Ei tunneta Ensijulkaisu Valistus, Helsinki 1927 Lisäjulkaisu Valistus, Helsinki

Lisätiedot

Klinge min sång till himlarnas höjd. Piano. Vinterafton Winterabend. Piano. Sinä nouset mun henkeni koitto. Sekakuoro

Klinge min sång till himlarnas höjd. Piano. Vinterafton Winterabend. Piano. Sinä nouset mun henkeni koitto. Sekakuoro Taivahan ääriin lauluni soikoon (EM229) Klinge min sång till himlarnas höjd Piano Sovitettu 1929? Käsikirjoitus SibA Mel 17:245 Hakumuoto Taivahan ääriin lauluni soikoon, EM229 Lisätietoja Kansanlaulusovitus,

Lisätiedot

Valoa pimeään. Kamarikuoro CamĒna Tampere. Joulukonsertti

Valoa pimeään. Kamarikuoro CamĒna Tampere. Joulukonsertti Kamarikuoro CamĒna Tampere Valoa pimeään Joulukonsertti Kangasalan kirkossa tiistaina 11.12.2007 kello 19 Aleksanterin kirkossa tiistaina 18.12.2007 kello 19 Ohjelma 10 / 5 Kamarikuoro Camēnan uusi joululevy

Lisätiedot

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka Kirkkovuosi Adventti aloittaa kirkkovuoden. Ensimmäisenä adventtina lauletaan Hoosianna ja sytytetään ensimmäinen kynttilä, toisena toinen, kolmantena kolmas ja neljäntenä neljäs kynttilä. Adventti, Adventus

Lisätiedot

Rikas mies, köyhä mies

Rikas mies, köyhä mies Nettiraamattu lapsille Rikas mies, köyhä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Sylvian Joulu -levynjulkistusjoulukonsertti, to 29.11.2007 klo 19.00

Sylvian Joulu -levynjulkistusjoulukonsertti, to 29.11.2007 klo 19.00 Helsingin Laulu, johtaa Hanna Remes www.helsinginlaulu.com Sylvian Joulu -levynjulkistusjoulukonsertti, to 29.11.2007 klo 19.00 Opetusviraston juhlasali, Kaikukatu 2 C, Sörnäinen Liput 12/8, ennakkovaraukset:

Lisätiedot

KAUNEIMPIEN JOULULAULUJEN TAUSTAT

KAUNEIMPIEN JOULULAULUJEN TAUSTAT KAUNEIMPIEN JOULULAULUJEN TAUSTAT ARKIHUOLESI KAIKKI HEITÄ Laulun kirjoittaja, Alpo Noponen, syntyi Rantasalmella 10.12.1862, valmistui opettajaksi Sortavalan seminaarista, toimi opettajana ensin Mäntyharjulla

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

Lapsoset ketterät kotihaasta

Lapsoset ketterät kotihaasta Helpompi kansanlauluvisa Kansanlauluvisassa on suomalaisten kansanlaulujen 1. säkeistön alkuja. Tulosta sopiva määrä säkeitä ja leikkaa suikaleiksi. Viimeisenä on vastaussivu, josta voi tarkastaa laulun

Lisätiedot

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta.

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Kirkkovuosi Vihreä on kesän ja kasvun väri Liturgiset värit Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Musta on surun ja murheen väri. Talvi Ensimmäinen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Maija Karma VATTUMATO

Maija Karma VATTUMATO Maija Karma VATTUMATO Maija Karma 1914 1999 Maija Karma syntyi ja vietti lapsuutensa Mikkelissä. Hänen isänsä työskenteli lennätinteknikkona, ja äiti oli työskennellyt rautateillä ennen kuin jäi kotiäidiksi.

Lisätiedot

LAULUJA ALEKSIS KIVEN RUNOIHIN

LAULUJA ALEKSIS KIVEN RUNOIHIN LAULUJA ALEKSIS KIVEN RUNOIHIN nu = nuotti cd = cd levy ka = kasetti KM le= ei lainattava LP levy VM le= lainattava LP levy Borg, Kim: Seitsemän laulua Aleksis Kiven sanoihin, op27 (nu) Nro 1, Jo valkenee

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Klassinen kuoro. Suomalainen Kevät. Imatra 17.4.2010 klo 16, Vuoksenniska Kolmen ristin kirkko,

Etelä-Karjalan Klassinen kuoro. Suomalainen Kevät. Imatra 17.4.2010 klo 16, Vuoksenniska Kolmen ristin kirkko, Etelä-Karjalan Klassinen kuoro Suomalainen Kevät Imatra 17.4.2010 klo 16, Vuoksenniska Kolmen ristin kirkko, Lappeenranta 18.4.2010 klo 16, Lappeenrannan Musiikkiopiston Helkiö-sali Ohjelma Jaakko Mäntyjärvi

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994.

Lähteet: Tuhat ja yksi yötä. 1994. Tuhannen ja yhdenyön satuja. 1994. Kertomus Sehrezadesta Viisaan ja rakastetun sulttaanin valtasi viha, kun hänelle selvisi, että hänen kaunis puolisonsa oli pettänyt häntä. Hän surmautti puolisonsa ja otti käyttöön sellaisen tavan, että

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2011

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa)

Nettiraamattu lapsille. Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009 Bible for

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa IkäArvokas palvelupäivä Kangaslammin seurakuntasalissa keskiviikkona 23.9.2015 klo 11-15 Leiripäivään kutsuttiin mukaan erityisesti kotona yksin asuvia ikäihmisiä, jotka harvoin pääsevät mukaan toimintaan

Lisätiedot

Kaunis kuningatar Ester

Kaunis kuningatar Ester Nettiraamattu lapsille Kaunis Ester Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 30/60 www.m1914.org Bible for Children, PO Box 3,

Lisätiedot

Vivelan ja/tai kuorojen esittämiä joululauluja:

Vivelan ja/tai kuorojen esittämiä joululauluja: n ja/tai kuorojen 1990 2010 esittämiä joululauluja: /N. Palmgren & S. Kerkola 9.11.2010 Tekijätiedot Suomenkielinen nimi Alkuper. nimi/käännös Esittäjä(t) Esitetty jouluna Jukka Kuoppamäki Aavistus lapset

Lisätiedot

Arkihuolesi kaikki heitä. Enkeli taivaan

Arkihuolesi kaikki heitä. Enkeli taivaan Arkihuolesi kaikki heitä Arkihuolesi kaikki heitä, mieles' nuorena nousta suo! Armas joulu jo kutsuu meitä taasen muistojen suurten luo. Kylmä voisko nyt olla kellä, talven säästä kun tuoksahtaa lämmin

Lisätiedot

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola

Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola Eila Väänänen Eila Marjatta Väänänen, o.s. Tahvola, syntyi 22.1.1922 Lappeella ja kävi kansakoulun 1928 1934 Lappeen Simolassa ja lyseon pääosin Viipurissa 1934 1939. Eila 13-vuotiaana Eila ja äiti Irene

Lisätiedot

Tyttö, joka eli kahdesti

Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Kuningas Daavid (2. osa)

Kuningas Daavid (2. osa) Nettiraamattu lapsille Kuningas Daavid (2. osa) Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Kääntäjä: Anni Kernaghan Sovittaja: Ruth Klassen Suomi Kertomus 21/60 www.m1914.org Bible for Children, PO

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti. Oppitunti 11- Adjektiivien taivutus Audio osa 1. kaunis - ruma

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti. Oppitunti 11- Adjektiivien taivutus Audio osa 1. kaunis - ruma 1 Oppitunti 11- Adjektiivien taivutus Audio osa 1 kaunis - ruma kaunis joutsen ruma olio = ruma otus kaunis puutalo Suomessa on paljon kauniita puutaloja. ruma olio Oliolla on yksi silmä. Olio on sininen.

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

Taideopintoja, historian tutkimusta, kävelylenkkejä uuden elämän askelin

Taideopintoja, historian tutkimusta, kävelylenkkejä uuden elämän askelin Taideopintoja, historian tutkimusta, kävelylenkkejä uuden elämän askelin Posted on 18.12.2013 by Eeva-Liisa Viitala 2 Helsingin yliopiston kirjaston keväällä 2013 eläkkeelle jäänyt ylikirjastonhoitaja

Lisätiedot

LAULUT.

LAULUT. 0 JOULU- lauluja 1 LAULUT Arkihuolesi kaikki heitä..... 2 Arvaas kuinka tonttu-ukko....6 Jouluaatto nyt on herttainen.....11 Joulu on taas.....8 Joulukirkkoon....10 Joulupukki, joulupukki... 4 Juhla se

Lisätiedot

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast

Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast Sävel Oskar Merikanto Sanat Pekka Ervast KUOLEMAN KUNNIAKSI Pekka Ervast Oskar Merikanto Teoksen taustaa Tukholman kongressi 1913 ja Oskar Merikanto. Kuten lukijamme tietävät, pidetään ensi kesänä Tukholmassa

Lisätiedot

Ihmisen toivottomuuden alku

Ihmisen toivottomuuden alku Nettiraamattu lapsille Ihmisen toivottomuuden alku Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Alina Rukkila Tuottaja: Bible for

Lisätiedot

Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne. Onnittelut kihlauksestanne ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen!

Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne. Onnittelut kihlauksestanne ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen! 祝 福 : 结 婚 Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne Lämpimät

Lisätiedot

Männikkömetsät ja rantojen raidat. Kymenlaakso, sun laulusi soikoon. Kuulkaa korpeimme kuiskintaa!

Männikkömetsät ja rantojen raidat. Kymenlaakso, sun laulusi soikoon. Kuulkaa korpeimme kuiskintaa! Helppo isänmaallinen lauluvisa Lauluvisassa on 23 laulun 1. säkeistön alkuja. Laulut ovat koululaulukirjoista tuttuja maakuntalauluja ja muita isänmaallisia lauluja. Tulosta sopiva määrä säkeitä ja leikkaa

Lisätiedot

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi

bab.la Sanontoja: Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset suomi-suomi Onnentoivotukset : Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Vastavihityn Lämpimät onnentoivotukset teille

Lisätiedot

Sergei Radonezilainen -keppinukke

Sergei Radonezilainen -keppinukke Sergei Radonezilainen -keppinukke - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan (katso mallia ruhtinashahmosta). - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Etsi tiedot ja täydennä. Eläinten karnevaalin osat. Camille Saint Saëns: Eläinten karnevaali. Etsi kuva säveltäjästä.

Etsi tiedot ja täydennä. Eläinten karnevaalin osat. Camille Saint Saëns: Eläinten karnevaali. Etsi kuva säveltäjästä. Camille Saint Saëns: Eläinten karnevaali Etsi tiedot ja täydennä Camille Saint-Saëns oli säveltäjä. Etsi kuva säveltäjästä. Hän eli vuosina. Eläinten karnevaalin osat Yhdistä sävellyksen osa oikeaan soittimeen.

Lisätiedot

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär.

b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin synagoogan esimies ja hänellä oli vain yksi lapsi, 12-vuotias tytär. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VÄLIKOHTAUS MATKALLA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui - Kapernaumissa b) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt Jairus oli Kapernaumin

Lisätiedot

SUVUN TILALLISET KULKKILA

SUVUN TILALLISET KULKKILA SUVUN TILALLISET KULKKILA Heikki Hermanni Myllylän äidin Greta Liisan äidin Margareetan äiti Anna antintytär on Vähä-Kulkkilan ensimmäisen isännän Antti Simonpojan tytär. Kullkilan tila jaettiin vuonna

Lisätiedot

Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset

Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset - Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Vastavihityn parin onnittelu Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne Vastavihityn parin onnittelu Onnittelut!

Lisätiedot

Kaunis kuningatar Ester

Kaunis kuningatar Ester Nettiraamattu lapsille Kaunis kuningatar Ester Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Lisätiedot

Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset

Yksityinen kirjeenvaihto Onnentoivotukset - Avioliitto Onnittelut! Toivomme teille molemmille kaikkea onnea maailmassa. Vastavihityn parin onnittelu Lämpimät onnentoivotukset teille molemmille hääpäivänänne Vastavihityn parin onnittelu Lämpimät

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Ruut: Rakkauskertomus

Ruut: Rakkauskertomus Nettiraamattu lapsille Ruut: Rakkauskertomus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Lyn Doerksen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen syntymä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen syntymä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen syntymä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Kati Hämäläinen Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012

Lisätiedot

Antti Waleri Lehtinen Coll.832

Antti Waleri Lehtinen Coll.832 Luettelo 768 Antti Waleri Lehtinen Coll.832 Käsikirjoituskokoelma Kansalliskirjasto Antti Waleri Lehtinen (12.3.1874 9.6.1961) Director cantus, kanttori, säveltäjä. Antti Waleri Lehtinen opiskeli Helsingin

Lisätiedot

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ? 1. Kertomuksen taustatietoja a) Vieraat termit Synti on Jumalan käskyjen rikkomista. Raamattu nimittää sitä mm. laittomuudeksi,

Lisätiedot

OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA

OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA OULUNKYLÄN OMAISRYHMÄ JOKA TOINEN tiistai KLO 13.30-15.00 Oulunkylän Kirkko, Teinintie 10 Takkahuone 2 krs. OMAISHOITAJA, TULE RYHMÄÄN VIRKISTÄYTYMÄÄN, JAKAMAAN KOKEMUKSIA JA IRROITTAUTUMAAN ARJESTA Syksy

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Adventin- ja joulunaika

Adventin- ja joulunaika Adventin- ja joulunaika 2012 Kirkkonummen suomalainen seurakunta Hartaudet ja jumalanpalvelukset Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkko, Tallinmäki 1 Su 2.12. klo 10 Hoosianna! 1. adventtisunnuntain messu

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Bob käy saunassa. Lomamatka

Bob käy saunassa. Lomamatka Bob käy saunassa 1 Mitä sauna merkitsee suomalaiselle? 2 Mitä tehtäviä saunalla on? 3 Missä kertoja saunoi ensimmäisen kerran? 4 Kuka oli Leena? 5 Millainen Leena oli? 6 Mitä Leena teki saunassa? 7 Mitä

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

08:00 Kohtasin Messiaani: Brian Robbins 08:10 Kulmakivi: Henkinen ja. hengellinen Sivu hyvinvointi 1/5

08:00 Kohtasin Messiaani: Brian Robbins 08:10 Kulmakivi: Henkinen ja. hengellinen Sivu hyvinvointi 1/5 Aamun uusinta Taivas TV7 - Viikon 38 ohjelmat - www.tv7.fi 08:00 Ajankohtaista Lähi-idästä: Kovaa peliä Lähi-idässä 08:30 Raamattu puhuu sinulle: Psalmit 83-87 08:40 Armon kalliolla: Uskon vahvat perusteet

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Laulaminen rentouttaa... Joululauluvihkonen

Laulaminen rentouttaa... Joululauluvihkonen Joululauluvihkonen 1. Arkihuolesi kaikki heitä Säveltäjä: Leevi Madetoja Sanat: Alpo Noponen Arkihuolesi kaikki heitä, mieles nuorena nousta suo. Armas joulu jo kutsuu meitä taasen muistojen suurten luo.

Lisätiedot

Lataa Sairauden voittamat - Äiti ja isä - Henna Helmi Heinonen. Lataa

Lataa Sairauden voittamat - Äiti ja isä - Henna Helmi Heinonen. Lataa Lataa Sairauden voittamat - Äiti ja isä - Henna Helmi Heinonen Lataa Kirjailija: Henna Helmi Heinonen ISBN: 9789513188467 Sivumäärä: 300 sivua Formaatti: PDF Tiedoston koko: 36.46 Mb Miten selvitä läheisen

Lisätiedot

Kotikonsertti. Sen jälkeen Mari lauloi Jonnen kitaran säestyksellä Juha Tapion Kaksi vanha puuta. Marin soolo-laulun kertosäe on:

Kotikonsertti. Sen jälkeen Mari lauloi Jonnen kitaran säestyksellä Juha Tapion Kaksi vanha puuta. Marin soolo-laulun kertosäe on: Kotikonsertti Sunnuntaina, 26.1.2014 klo 15.00 oli kotikonsertin aikaa. Konsertti järjestettiin 94-vuotispäivän kunniaaksi. Päivänsankarin vieraina olivat lapset, lapsenlapset ja lapsenlapsenlapset. Mukana

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot