TOIMINTAKERTOMUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TOIMINTAKERTOMUS 1.1.2010-31.12.2010"

Transkriptio

1 HALLITUS 1 (9) TOIMINTAKERTOMUS YLEISTÄ Vuosi 2010 oli Raahen kauppakamariosaston 56. toimintavuosi ja se oli vuoden 2009 finanssikriisistä toipumisen aikaa. Osaston toiminta oli näkyvää ja osasto otti kantaa sekä pyrki aktiivisesti vaikuttamaan useisiin ajankohtaisiin asioihin. Ydinvoimalan saanti alueelle, liikennekysymykset ja erityisesti koulutusasiat olivat vuoden aikana esillä. Alkuvuodesta yritettiin voimakkaasti puolustaa ammattikorkeakoulun nuorisoasteen aloituspaikkojen säilymistä Raahessa ja loppuvuodesta otettiin esille ammatillisen koulutuksen yhteistyöratkaisuihin liittyvät kysymykset. Toimintaa toteutettiin yhteistyössä eri yhteistyötahojen kanssa. Elinkeinoelämän selvää elpymistä ei vielä voimakkaasti tapahtunut, mutta uskoa ja merkkejä alueen paremmasta tulevaisuudesta alkoi ilmetä. Kesällä syntynyt eduskunnan päätös ydinvoimalan rakentamisesta Pohjois-Suomeen ja kaivosteollisuuden elpyminen tulevat antamaan merkittävän piristysruiskeen Pohjois-Suomen elinkeinoelämälle. Raahen seudulle on toteutumassa useita merkittäviä teollisuushankkeita. Laivakankaan kultakaivoksen toteutumisen eteen osastokin on tehnyt töitä ja sen peruskiven muuraustilaisuuteen voitiin osallistua elokuulla. Lisäksi biohaketehtaan rakentamisen aloittaminen ja Ruukin masuunien peruskorjaukset ovat jo vilkastuttaneet Raahen talousalueen elinkeinoelämää. Raahen sataman väylän syventäminen ja laiturityöt ovat valmistuneet ja konttiliikenne kasvaa. Elektroniikkateollisuuteen on alueelle syntynyt noin 100 työpaikkaa. Jo ydinvoimalapäätöstä odotettaessa rakennustoiminta on vilkastunut ja uusi Mettalanmäen kauppakeskushanke julkistettiin. TOIMINTA-ALUE Raahen kauppakamariosasto toimii Oulun kauppakamarin osastona alueella, johon kuuluvat seuraavat paikkakunnat: Haapavesi, Kärsämäki, Merijärvi, Oulainen, Pyhäjoki, Pyhäntä, Raahe, Siikajoki ja Vihanti sekä vuoden 2009 alusta aloittanut Siikalatvan kunta. JÄSENET Raahen kauppakamariosaston jäsenmäärä oli vuoden 2010 lopussa 85, joka jakaantui jäsenryhmittäin seuraavasti: - 76 yritystä, - 5 kuntaa, - 5 koulutusyhtymää, - 1 henkilöjäsen Vuoden aikana liittyi 3 uutta jäsentä ja erosi 2 jäsentä.

2 2 HALLITUS Puheenjohtaja Raimo Seikkala toimitusjohtaja Varapuheenjohtaja Martti Nousiainen päätoimittaja Hallituksen jäsenet Kari Karjalainen kaupunginjohtaja Seppo Ahoketo kauppias Pauli Korpi-Tassi toimitusjohtaja Jussi Laaka asianajaja Jarmo Oja toimitusjohtaja Tapani Piirala rehtori Ari Pohjola toimitusjohtaja Antero Salakka pankinjohtaja Kaija Sepponen kehityspäällikkö Seppo Soralahti toimitusjohtaja Jukka Swanljung tuotantojohtaja Kaisu Tuomi kunnanjohtaja Tapio Törmänen toimitusjohtaja Asiamies Pauli Kastell tilintarkastaja HTM Hallituksesta erovuorossa olivat Pauli Korpi-Tassi, Jussi Laaka, Jarmo Oja, Antero Salakka ja Kaisu Tuomi. Erovuorossa olevista jäsenistä hallitukseen kaudelle valittiin jatkamaan toimitusjohtaja Jarmo Oja ja kunnanjohtaja Kaisu Tuomi. Uusina jäseninä hallitukseen valittiin Korsu Oy:n toimitusjohtaja Pertti Keski-Korsu Raahesta, Profood Oy:n toimitusjohtaja Satu Raiski Vihannista ja Nordea-pankin Raahen konttorin apulaisjohtaja Sirpa Putaansuu. Raahen kauppakamariosaston puheenjohtajana jatkamaan vuodelle 2011 valittiin Raimo Seikkala ja varapuheenjohtajana jatkamaan Martti Nousiainen. Asiamiehenä jatkaa Pauli Kastell. TOIMINTA JA VAIKUTTAMINEN Raahen kappakamariosaston tehtävänä on kehittää toimialueensa elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja valvoa elinkeinoelämän yhteisiä etuja. Vuoden 2010 toimintasuunnitelman mukaan osasto pyrkii vaikuttamaan kaavoitusta, maankäyttöä, alueen infrastruktuuria ja energiapolitiikkaa koskeviin suunnitelmiin elinkeinoelämän näkökulmista sekä vaikuttamaan osaston toiminta-alueen palveluiden ja asumisviihtyvyyden parantamiseen. Pyritään turvaamaan osaavan työvoiman saatavuutta sekä vahvistamaan yliopisto-, korkeakoulu- ja toisen asteen koulutusta sekä osaamista ja tutkimusta alueella. Painopistealueina vuonna 2010 olivat Pyhäjoen ydinvoimalahankeen toteutumisen edistäminen, valtatie 8 kehittäminen välillä Raahe Liminka sekä Oulun ammattikorkeakoulun Raahen ja Oulaisten toimipisteiden aseman vahvistaminen ja turvaaminen. Vuoden aikana järjestettiin kolme lehdistötilaisuutta, tehtiin tiedotteita ja lausuntoja sekä tehtiin esityksiä ja järjestettiin koulutusta.

3 3 Esitykset ja lausunnot - OAMK:n aseman turvaaminen Raahessa, ministerin tapaaminen Liikenne- ja viestintäministeri Suvi Lindén - Lausunto Raahen kampusta koskevaan selvitykseen Luovutettiin OAMK:n rehtori Jouko Paasolle - Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen edistäminen, ministerin tapaaminen Liikenne- ja viestintäministeri Suvi Lindén - Terästä, kuntaa ja energiaa suurhankeseminaari sekä lehdistötilaisuus Järjestettiin yhteistyössä Rsyp:n kanssa - Esitys työryhmästä neuvottelemaan Raahen amk-opetuksen jatkosta Raahen seutukunnan seutulautakunnalle - Kannanotto Raahen tekniikan ja talouden kampuksen tulevaisuudesta Oulun seudun koulutuskuntayhtymän hallitukselle - Esitys työryhmän kokoamisesta Raahe Liminka valtatien kehittämiseen Raahen seutukunnan kehittämiskeskukselle - Fennovoima Oy:n toimitusjohtaja ja yrittäjien tapaaminen Järjestettiin tapaaminen Vihiluodossa - Ydinvoimalahankkeen edistäminen, vierailu valtiovarainministeriössä Oltiin mukana valtiosihteeri Niinikosken tapaamisessa - Kannanotto valtatie 8 kehittämisen vauhdittamiseksi Järjestettiin lehdistö- ja keskustelutilaisuus - Esitys valmistautumisesta ydinvoimainvestointien koulutus- ja tutkimustoimintaan Oulun kauppakamari teki esityksen oppilaitoksille - Lounasesitelmätilaisuus Fennovoima Oy:n ydinvoimalahankkeen tilanteesta Esitelmän piti yhteiskuntasuhdepäällikkö Tiina Tigerstedt - Esitys valtatie 8 investoinneista ja lehdistötiedote Esitys luovutettiin liikenneministeri Anu Vehviläiselle - Esitys vuoden yrittäjän valintamenettelyn muuttamisesta Raahen seudun yrityspalvelujen ohjausryhmälle - Terästä, kuntaa ja energiaa seminaari II, paikallinen valmistautuminen ja haasteet Oltiin mukana järjestämässä seminaaria - Teetettiin suunnitelma Raahen koulutuskuntayhtymän ja Aikun yhteenliittämisestä Suunnitelman teki PricewatenhouseCoopers - Esitys ydinvoimalakoulutuksen sisällöstä Oulun kauppakamari teki esityksen Oulun yliopistolle - Esitys valtatie 8 kehittämisen suunnittelun ja toteutuksen käynnistämisestä Pohjois-Pohjanmaan ELY -keskuksen ylijohtaja Matti Räinälle - Mettalanmäen kauppakeskushankkeen esittely ja lehdistötilaisuus Järjestettiin hankkeen esittely- ja lehdistötilaisuus - Esitys ammatillisen koulutuksen järjestämiseen liittyvien ratkaisujen aikalisästä Esitys tehtiin Raahen koulutuskuntayhtymän jäsenkunnille Osaston edustus Oulun kauppakamarin hallituksessa ja valiokunnissa: Oulun kauppakamarin hallitukseen ovat kuuluneet toimitusjohtaja Raimo Seikkala, ja kehitysjohtaja Erkki Pisilä. Raimo Seikkala on kuulunut varapuheenjohtajistoon.

4 4 Valiokunnissa on ollut seuraava edustus: Kauppavaliokunta Koulutusvaliokunta Liikennevaliokunta Teollisuusvaliokunta Ympäristöjaosto Tietoteollisuusvaliokunta Tilintarkastusvaliokunta Vaalivaliokunta PK -valiokunta toimitusjohtaja Matti Hannuniemi henk. kehityspäällikkö Hanna Salovaara kuljetuspäällikkö Harri Tuomela toimitusjohtaja Risto Mätäsaho kehitysjohtaja Erkki Pisilä ymp. ja laatupäällikkö Pekka Tervonen toimitusjohtaja Pauli Korpi-Tassi toimitusjohtaja Raimo Seikkala Erja Rautio (varajäsen) toimitusjohtaja Raimo Seikkala toimitusjohtaja Pertti Keski-Korsu toimitusjohtaja Juha Nurmimäki talousjohtaja Erja Rautio toimitusjohtaja Seppo Soralahti Osaston muut edustukset Raahen seutukunnan seutulautakunta Pehr Brahe -säätiön valtuuskunta Elinkeinoelämän yhteistyötoimikunta Ahti Pekkala säätiö Raahen seudun yrityspalveluiden Pyöreä pöytä Ydinvoimalahanketta edistävä yhteistyöryhmä Ydinvoimalahankeen YVA seurantaryhmä Raahen kampuksen tulevaisuutta selvittävä työryhmä Elinkeinostrategian seurantaryhmä Yliopiston ydinvoimakoulutuksen suunnitteluryhmä Yritysverkot kansainvälistymisen mahdollistajana -hankkeen ohjausryhmä Raahen hyvinvoinnin ja terveyden johtoryhmä Raimo Seikkala Tapio Törmänen Pauli Kastell Kaija Sepponen Pauli Kastell Pauli Kastell Seppo Soralahti Anja Pirttijärvi Raimo Seikkala Raimo Seikkala Raimo Seikkala Leila Joki-Samppala Osastolla on edustus myös useissa toimialueella toimivissa työryhmissä ja toimikunnissa. Lisäksi hallituksen jäsenet ovat oman työpaikkansa tai taustayhteisönsä edustajina useissa alueen eri toiminnoissa ja elimissä ja vaikuttavat niissä kauppakamarijärjestön tavoitteiden edistämiseen. YHTEISTYÖ Raahen seudun yrityspalveluiden kanssa tehtiin tiivistä yhteistyötä sovitun ja nyt jatketun yhteispalvelusopimuksen mukaisesti sekä osallistuttiin eri hankkeiden työryhmiin ja edistämiseen. Raahen seudun yrityspalvelut hoitaa tehdyn sopimuksen pohjalta alueen kauppakamarin jäsenille tarjottavat hankeneuvontapalvelut. Osastolla on ollut merkittävä rooli Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen edistämisessä. Hankkeessa on tehty tiivistä yhteistyötä Fennovoima Oy:n ja hanketta edistävän Yhteistyöryhmän kanssa. Lisäksi on tehty yhteistyötä alueen kuntien, yrittäjäjärjestöjen, yritysten ja eri oppilaitosten kanssa.

5 5 VAIKUTTAMINEN OAMK:n Raahen kampuksen tilanne Oulun seudun ammattikorkeakoulun Raahen kampusalueen toimintaedellytyksiä kartoitti selvitysmies Pertti Törmälä vuoden 2009 lopulla. Raahen kauppakamariosasto antoi lausunnon selvitykseen ja se luovutettiin rehtori Jouko Paasolle. Osaston lausunnossa korostettiin nuorisoasteen koulutuksen säilyttämisen tärkeyttä ja koulutuksen tulee vastata alueen elinkeinorakennetta. Lausunnossa esitettiin Raaheen uutena hyvinvointi-/hoiva-alan koulutusta ulkomaisten opiskelijoiden koulutusta vähentäen. Osaston esityksestä huolimatta ammattikorkeakoulu päätti lähteä toteuttamaan selvitysmies Törmälän raportissa esitettyä Profiloituneen yhteiskampuksen luomista. Tämä pitää sisällään nuorisoasteen aloituspaikkojen siirtämisen Raahesta Ouluun vuoden 2011 jälkeen. Tätä pidettiin Raahen alueen elinkeinoelämän kannalta huonona ratkaisuna. Päätöksen muuttamiksi yritettiin monilla eri tavoin vaikuttaa mm. OAMK:n hallituksen jäsenten kautta. Asiaa käsiteltiin myös Oulun kauppakamarin hallituksessa. Sen nimissä tehtiin Oulun seudun koulutuskuntayhtymän hallitukselle esitys, että vielä selvitettäisiin Raahen kampuksen tulevaisuuden turvaamiseksi muita kehittämisvaihtoehtoja. Tämäkään esitys ei tuottanut tulosta. Osasto teki Raahen seutukunnan seutulautakunnassa esityksen AMK -työryhmän perustamisesta ja sen tavoitteena oli nuorisoasteen aloituspaikkojen säilyminen Raahen kampuksella. Työryhmän tuli selvittää yhteistyömahdollisuudet myös Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu Oy:n kanssa. Tehtävää varten nimettiin työryhmä, jossa osastoa edusti Anja Pirttijärvi. Työryhmä ei löytänyt ratkaisua nuorisoasteen aloituspaikkojen säilymiselle Raahen kampuksella. Pyhäjoen ydinvoimalahanke Fennovoima Oy:n ydinvoimalahanke eteni ja useita hankkeen toteutumisen kannalta merkittäviä päätöksiä valtakunnassa ja alueella vuoden aikana tehtiin. Valtioneuvosto teki periaatepäätöksen ydinvoiman lisärakentamisesta ja eduskunta hyväksyi Fennovoima Oy:n hakemuksen, jonka mukaan Fennovoima Oy:n ydinvoimala rakennetaan joko Pyhäjoelle tai Simoon. Vuoden aikana valmistuvat Hanhikivenniemen alueen ydinvoimamaakuntakaava sekä yleiskaava ja asemakaavat. Kaavat on paikallisesti hyväksytty ja niistä tehdyt valitukset viivästyttävät vielä sijoituspaikkapäätöksen tekoa. Pyhäjoen hankkeen puolesta on tehty kovasti töitä. Yhteistyössä Raahen seudun yrityspalveluiden kanssa järjestettiin tammikuun 27. päivä Terästä, kultaa ja energiaa -seminaari, jonka tavoitteina oli saada suurhankkeiden rakentamiseen liittyvä kysyntä ja tarjonta kohtaamaan sekä esitellä alueelta löytyvää, hankkeiden vaatimukset täyttävää osaamista ja palveluita. Loppuvuodesta Raahessa järjestettiin vielä toinen saman teeman seminaari, jossa paneuduttiin niihin toimenpiteisiin, joita alueen toimijoiden ja päätöksentekijöiden tulee huomioida ydinvoimalaitoksen sijoittuessa alueelle. Järjestettiin maaliskuussa Fennovoima Oy:n toimitusjohtajan Tapio Saarenpään ja Raahen alueen yrittäjien tapaaminen Vihiluodossa. Elokuussa järjestettiin lounasesitelmätilaisuus otsikolla; Fennovoima Oy:n ydinvoimalahankkeen tilannekatsaus. Yhteistyöryhmän toimintaan osallistuttiin merkittävällä panoksella ja osaston asiamies toimii työryhmän sihteerinä. Sanomalehti Raahen Seutu on erittäin ansiokkaasti pääkirjoituksissa ja uutisoinnissa tukenut hanketta. Hankkeen kannatus alueella on kasvanut.

6 6 Osaston tekemän esityksen pohjalta on Raahen seudun yrityspalvelut käynnistänyt Yritysverkostot kansainvälistymisen mahdollistajana hankkeen. Siihen liittyvänä ovat teettäneet Oy Swot Consulting Finland Ltd:llä selvityksen Kansainvälisen laitosprojektin vaikutuksista lähialueen teollisuusyrityksiin. Selvitys tehtiin Olkiluoto 3 vaikutuksista sen lähialueen teollisuusyrityksiin. Osastolla on edustus hankkeen ohjausryhmässä. Fennovoima Oy:llä on tarve saada ydinvoima-alaan perehtyneitä ja siitä kiinnostuneita uusia työntekijöitä Pohjois-Suomeen. Oulun kauppakamari teki oppilaitoksille esityksen valmistautumisesta ydinvoimainvestoinnin edellyttämään koulutus- ja tutkimustoiminnan käynnistämiseen. Osaston puheenjohtaja on ollut mukana suunnittelemassa yhdessä Fennovoima Oy:n kanssa Pohjois-Suomeen ydinenergia-alan yliopistokoulutuksen alustavaa sisältöesitystä, joka esiteltiin yliopiston rehtori Lauri Lajuselle, vararehtori Olli Silvénille, teknisen tiedekunnan dekaani Kauko Leiviskälle ja täydennyskoulutuksen johtaja Martti Hyrylle. Ydinvoimatekniikan koulutus aloitetaan Oulun yliopistossa vuoden 2012 alusta ja oppilaat valitaan syksyllä Valtatie 8 kehittäminen välillä Raahe Liminka Raahen kauppakamariosasto teki Raahen seutukunnan kehittämiskeskukselle esityksen, että se ryhtyy kokoamaan työryhmää edistämään valtatie 8 kehittämistä välillä Raahe Liminka. Työryhmän tehtävänä on vaikuttaa Liikennevirastoon, Tiepiiriin ja päättäjiin, jotta tieosuuden kehittämissuunnitelmat tarkistetaan ja tarpeellisilta osin uusitaan. Suunnitelmissa tulee hyödyntää paikallista asiantuntemusta ja paikallisia näkemyksiä sekä huomioida tulevaisuuden tarpeet mukaan lukien myös Pyhäjoen ydinvoimala. Raahen seutukunnan seutulautakunta nimesi työryhmän, jonka puheenjohtajana toimii johtaja Hannu Pyykönen ja sihteerinä kehittämiskeskuksen johtaja Lauri Laajala. Osaston kevätkokouksen yhteydessä järjestettiin lehdistötilaisuus sekä alustus-/keskustelutilaisuus valtatie 8 kehittämisestä välillä Raahe Liminka. Keskustelutilaisuuteen alustajaksi kutsuttiin Pohjois-Pohjanmaan ELY -keskuksen suunnitteluosaston päällikkö Risto Leppänen ja kommenttipuheenvuorojen käyttäjiksi kansanedustaja Inkeri Kerola, Raahen kaupunginjohtaja Kari Karjalainen, Raahen seutukunnan kehittämiskeskuksen johtaja Lauri Laajala, Rautaruukin edustajana kehittämisjohtaja Erkki Pisilä, liikennöitsijän edustajana Pentti Keski-Korsu sekä Katternö Oy:n johtaja Antti Vilkuna. Puheenvuoroissa tuotiin voimakkaasti esille Raahe Liminka välin ohituskaistatarpeet sekä risteysjärjestelyjen ongelmat Raahessa, joihin tarvitaan rekkaliikenteen ja erikoiskuljetusten vaatimia järjestelyjä. Ensiapuna tämän hetken suunnitelmissa on ns. Malmitien risteyksen valoohjaus, mutta parempana siihen pidettiin kiertoliittymän rakentamista. Malmitien liittymän siirtämistä Mettalanmäelle ei pidetty hyvänä ratkaisuna. Esille tuli rekkapysäköintipaikkojen tarve sekä korostettiin liikenneolojen kehittämisen tarvetta huomioiden ydinvoimala sekä Meripohjola kehitysvyöhyke. Keskustelussa todettiin, että teollisuus keskittyy rannikolle ja liikenneyhteyksien kuntoon saattamiseen on saatava enemmän vauhtia. Nyt on edunvalvonnan paikka. Liikenneministeri Anu Vehviläinen vieraili Raahessa Raahen sataman käyttöönottojuhlassa. Hänelle luovutettiin Raahen kauppakamariosaston esitys valtatie 8 investoinneista.

7 7 Pohjois-Pohjanmaan ELY -keskuksen ylijohtaja Matti Räinälle tehtiin esitys, että valtatie 8 liikenneolojen kehittämisen suunnittelu ja toteutus on saatava pikaisesti käyntiin. Siinä esitettiin, että Raahen pohjavesisuojauksiin varatut ja tehdyllä päätöksellä säästyneet varat käytetään alueen tärkeisiin liikenteen kehittämiskohteisiin. Raahen Portti Kauppasatama Raahessa Ennen osaston syyskokousta järjestettiin Mettalanmäen kauppakeskushankkeesta lehdistölle tiedotustilaisuus sekä heti sen perään hankkeen esittelytilaisuus. Tilaisuuden alussa Raahen kaupungin edustajina kaupunginjohtaja Kari Karjalainen ja johtaja Hannu Pyykönen sekä perustettavan yhtiön nimiin VMV-Yhtiö Oy:n toimitusjohtaja Veli-Matti Välikangas ja Juviset Oy:n toimitusjohtaja Jukka Vitikka allekirjoittivat yhteistoimintasopimuksen. Kauppakeskushankkeen nimenä on käytetty Raahen Porttia. Suunnitellun kauppakeskuksen kokonaispinta-ala on k-m 2 ja autopaikkoja alueelle rakennetaan yli Rakentaminen on mahdollista kahteen kerrokseen ja hotelliosassa 15 kerrokseen. Kauppakeskukseen sijoittuu päivittäistavarakauppa, erikoisliikkeitä, tilaa vievän kaupan yksiköitä, liikenneasema sekä hotelli ja toimistotiloja. Rakentaminen voidaan toteuttaa vaiheittain. Hanketta on lähdetty kehittelemään jo ennen ydinvoimalasuunnitelmia, mutta sen tulo alueelle varmasti vaikuttaisi hankkeen etenemiseen. Kauppakeskuksen rakentaminen tarkoittaa muutoksia kolmeen valtatie 8 Raahen kohdan risteykseen. Raahen kauppakamariosasto pitää erittäin tärkeänä, että valtatie 8:lla saadaan suunnittelu ja toteutus pikaisesti käyntiin Raahen Mettalanmäen eritasoliittymään, kantatie 88 risteykseen sekä Raahe Liminka välisen tieosuuden ohituskaistoille. Ammatillinen koulutus Raahessa Raahen koulutuskuntayhtymän ammatillisen koulutuksen Paras lain mukaisia kehittämisasioita on selvitelty jo yli kolme vuotta. On ollut työryhmää ja toimikuntaa ja neuvotteluja käyty, mutta yhteistä näkemystä ei ole löydetty. Raahen kaupungin-valtuuston päätös oli neuvotella yhteistyöstä Oulun suuntaan. Muut kunnat ovat Oulun eteläisen alueen yhteistyön kannalla. Raahen kauppakamariosasto teki jo vuonna 2008 esityksen peruskoulun jälkeisen koulutuksen järjestämisestä, mutta se ei toteutunut. Syksyllä 2010 kauppakamariosaston nimissä valmisteltiin uutta esitystä. Tavoitteena oli koko työssäkäyntialueen kuntien ja Meripohjola-kehitysvyöhykkeen yhteistyön tiivistäminen sekä toisen asteen koulutuksen vaiheittainen kokoaminen osakeyhtiö-pohjalle. Tähän liittyen teetettiin PWC:llä alustava suunnitelma Raahen koulutus-kuntayhtymän, Raahen Aikuiskoulutuskeskus Oy:n ja Raahen Osaamiskeskus Oy:n fuusioimisesta ja toimintojen yhdistämisestä. Koska ammatillisen koulutuksen yhteistyöneuvottelut olivat uudelleen käynnistyneet ja jatkuivat, niin esitystä ei jätetty eikä julkistettu. Raahen kauppakamariosasto esitti joulukuussa Raahen ammatillisen koulutuksen omistajakunnille, että Raahen työssäkäyntialueen ammatillisen koulutuksen järjestämiseen liittyvien ratkaisujen tekemiseen otetaan aikalisä. Näin voidaan parhaiten huomioida alueella koulutussisältöjen ja määrien tarvittavat muutokset Fennovoima Oy:n ydinvoimalan sijoituspäätöksen, huhtikuun eduskuntavaalien ja Paras lakiin mahdollisesti tulevien muutosten johdosta. Esityksen mukainen aikalisä toteutui onnistuneesti ja ratkaisujen teko siirtyy vuodelle 2011.

8 8 PK konepajakoulu Raahen kauppakamariosaston esityksestä käynnistynyttä selvitystä ns. PK -konepajakoulun perustamisesta vielä alkuvuodesta jatkettiin. Osastolla oli edustus toteutusta selvittävässä työryhmässä. Hanke ei edennyt ja on toistaiseksi keskeytyneenä. KOULUTUS Verotuksen ajankohtaisseminaari Yhteistyössä PricewaterhouseCoopersin kanssa järjestettiin Raahessa Verotuksen ajankohtaisseminaari. Raahen Porvari- ja Kauppakoulu antoi tilat käyttöön veloituksetta. PWC vastasi luennoinnista ja kauppakamariosasto kahvituksista. Aikaisemman käytännön mukaisesti tilaisuus oli osaston jäsenistölle maksuton. Tilaisuuteen osallistui noin 50 henkilöä. HHJ-koulutus Olimme osastona mukana Oulun kauppakamarin Palvelu Oy:n Raahessa järjestämän Hyväksytty hallituksen jäsen (HH J-koulutus) järjestelyissä. Neljänä iltapäivänä toteutettuun koulutusohjelmaan osallistui yli 20 henkilöä. VIRAINOMAISTOIMINTA Alkuperäistodistuksia ja erilaisia vahvistuksia annettiin vuoden aikana 549 kpl. Edellisenä vuonna niitä annettiin 371 kpl. KOKOUKSET Kevätkokous pidettiin Raahen Kauppaklubi ry:n huoneistossa Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2009 toimintakertomus ja käytiin läpi osaston toiminnan tulot ja menot. Kokoukseen osallistui 13 henkilöä. Ennen kevätkokousta järjestettiin edellä mainittu lehdistötilaisuus sekä alustus-/keskustelutilaisuus valtatie 8 kehittämisestä välillä Raahe Liminka. Syyskokous pidettiin myös Raahen Kauppaklubi ry:n huoneistossa Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2011 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Hallituksen jäsenmääräksi vuodelle 2011 päätettiin 15 jäsentä. Suoritettiin hallituksen jäsenten, puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valinnat. Valinnat on mainittu hallituksen kokoonpanoa koskevassa kohdassa. Syyskokoukseen osallistui 10 henkilöä. Ennen syyskokousta järjestettiin Mettalanmäen kauppakeskushankkeesta lehdistölle tiedotustilaisuus sekä heti sen perään hankkeen esittelytilaisuus, jonka alussa sopijaosapuolet allekirjoittivat hanketta koskevan yhteistoimintasopimuksen. Hallituksen kokoukset Hallitus kokoontui toimintavuoden aikana kokouksiinsa 3 kertaa. Puheenjohtaja ja asiamies ovat valmistelleet osaston toiminnassa esille otetut asiat, esitykset ja tilaisuudet. Hallituksen jäseniin on pidetty yhteyttä sähköpostilla ja hallituksen kokouksissa on käsitelty sekä valmisteltu asioita. Hallituksen kokouksissa oli esillä mm. seuraavia asioita: - Ensimmäinen kokous pidettiin E. Helaakoski Oy:n tiloissa Kokouksessa käytiin läpi OAMK:n Raahen kampuksen toiminnan turvaamiseksi toteutettuja toimenpiteitä ja päätettiin tehdä esitys työryhmästä edistämään valtatie 8 kehittämistä välillä Raahe Liminka. Kokouksen lopuksi Eino Helaakoski esitteli E. Helaakoski Oy:n ja siihen kuuluvan yritysryppään toimintaa.

9 9 - Toinen kokous pidettiin Profood Oy:n Vihannin tuotantolaitoksen toimistolla. Siinä käytiin läpi vuoden toiminnan painopistealueiksi valittujen asioiden tilannetta. Kokouksen päätteeksi toimitusjohtaja Satu Raiski kertoi Profood Oy:n Vihannin tuotantolaitoksen toiminnasta, tuotteista ja investointisuunnitelmista. Keskusteltiin yrityksen energiakysymyksistä ja tukimuodoista. - Kolmas hallituksen kokous pidettiin Raahessa Ravintola Hai Longin kabinetissa Kokouksessa valmisteltiin tulevan vuoden toimintasuunnitelmaa ja talousarviota sekä mietittiin mitä osasto voisi vielä tehdä ammatillisen koulutuksen asiassa. MUUTA Stipendit ja huomioimiset - Raahen Kauppaoppilaitoksen Stipendirahastosäätiö on jakanut Raahen kauppakamariosastolta saamiensa lahjoitusten tuotosta sovitun mukaisesti stipendejä Raahen, Oulaisten ja Haapaveden oppilaitoksista valmistuneille opiskelijoille. - Huomioitiin Pyhäjoen kunnanjohtaja Mauno Peltokedon eläkkeelle jääminen osallistumalla läksiäisvastaanotolle ja tekemällä pieni lahjoitus Pyhäjoen Yrittäjyyslukion stipendirahastoon. - Osaston viimeisen perustajajäsenen kaupunkineuvos Yrjö Reinilän muistoa kunnioitettiin adressilla. - Puheenjohtaja ja asiamies puolisoineen osallistuivat maakunnalliseen yrittäjäjuhlaan. Yritysväen kirkkopyhä Osallistuttiin Raahen seurakunnan, Raahen seudun yrityspalveluiden ja Raahen seudun yrittäjät ry:n yhdessä kokoon kutsumaan Yritysväen kirkkopyhään lähettämällä jäsenistölle tilaisuuden kutsut. Jumalanpalveluksen jälkeen oli seurakuntakodilla ruokailu ja keskustelua. Tilaisuudessa oli ihan mukava määrä osallistujia. Vuoden yrittäjä Tehtiin esitys vuoden yrittäjän valintamenettelyn muuttamisesta ja esitys Raahen vuoden yrittäjäksi. Esitykset eivät tulleet hyväksytyksi. Taloudellinen tilanne Osasto ei tee erillistä tilinpäätöstä, vaan kirjanpito sisältyy erillisenä seurantana Oulun kauppakamarin kirjanpitoon. Osaston toimesta on pidetty kassakirjatyyppistä tulojen ja menojen seurantaa. Toimintavuoden tulot olivat ,42 euroa ja menot ,07 euroa. Osaston maksuvalmius on ollut hyvä. Raahessa 21. päivänä maaliskuuta RAAHEN KAUPPAKAMARIOSASTO Hallitus

TOIMINTAKERTOMUS 2013

TOIMINTAKERTOMUS 2013 TOIMINTAKERTOMUS 2013 Raahen seutukunnan kehittämiskeskus TOIMINTAKERTOMUS 2013 Seutulautakunta 8.5.2014 1 Taitto: Irmeli Marttila Kannen kuvat: Leena Harju 2 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 5 2. PÄÄTÖKSENTEKO

Lisätiedot

TILIKAUDEN PÄÄTTYMISEN JÄLKEEN TAPAHTUNUTTA. - 16 - ARVIO TULEVASTA KEHITYKSESTÄ. - 16 - HILJA JA ALPO SAVOLAISEN RAHASTON TOIMINTAKERTOMUS

TILIKAUDEN PÄÄTTYMISEN JÄLKEEN TAPAHTUNUTTA. - 16 - ARVIO TULEVASTA KEHITYKSESTÄ. - 16 - HILJA JA ALPO SAVOLAISEN RAHASTON TOIMINTAKERTOMUS VUOSIKERTOMUS 2013 Sisällys KAUPPAKAMARIVUOSI 2013... - 2 - PUHEENJOHTAJAN KATSAUS... - 2 - TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS... - 2 - TALOUSVUOSI 2013... - 3 - KUVAKOOSTE TOIMINTAVUODESTA... - 6 - KAUPPAKAMARIJÄRJESTÖN

Lisätiedot

Vuosikirja 2009. vuosikertomus 2008 jäsenet yrityshakemisto

Vuosikirja 2009. vuosikertomus 2008 jäsenet yrityshakemisto Vuosikirja 2009 vuosikertomus 2008 jäsenet yrityshakemisto 1 KYMENLAAKSON KAUPPAKAMARIN TOIMITUSJOHTAJAT JA PUHEENJOHTAJAT Toimitusjohtajat 1929-1936 majuri Uljas Rauanheimo 1937-1967 fil.kand., hovioik.ausk.

Lisätiedot

Vuosikirja 2012 Vuosikertomus 2011 Jäsenet Yrityshakemisto

Vuosikirja 2012 Vuosikertomus 2011 Jäsenet Yrityshakemisto Vuosikirja 2012 Vuosikertomus 2011 Jäsenet Yrityshakemisto Kymenlaakson kauppakamari Kymenlaakson kauppakamari lyhyesti Perustamisvuosi 1929 Jäseniä vuoden 2011 lopussa 558 Luottamushenkilöt 2011 126 Valiokunnat

Lisätiedot

ELINKEINOSTRATEGIA 2009-2015

ELINKEINOSTRATEGIA 2009-2015 RAAHEN SEUTUKUNTA ELINKEINOSTRATEGIA 2009-2015 Seutulautakunta 18.5.2009 RAAHEN SEUTUKUNNAN ELINKEINOSTRATERIA 2009-2015 SIVU 1 SIVU 2 RAAHEN SEUTUKUNNAN ELINKEINOSTRATERIA 2009-2015 RAAHEN SEUTUKUNNAN

Lisätiedot

SUOMEN LEIPURILIITTO RY VUOSIKERTOMUS 2013

SUOMEN LEIPURILIITTO RY VUOSIKERTOMUS 2013 SUOMEN LEIPURILIITTO RY VUOSIKERTOMUS 2013 LEIPURIPÄIVÄT 2014 Suomen Leipuriliitto ry:n 114. vuosikokous ja kesäpäivät 8. 10.8.2014 Porissa Osallistujien majoitus: Original Sokos Hotel Vaakuna, Gallen-Kallelankatu

Lisätiedot

Iin Yrittäjät ry historiikki

Iin Yrittäjät ry historiikki Iin Yrittäjät ry historiikki PERUSTAMISVUOSI 1966 Iin Yrittäjät ry perustettiin 17.2.1966. Sitä ennen oli ollut Lauri Kurttilan puuhaamana koolla muutama yrittäjä, jossa sovittiin perustamiskokouksen koollekutsuminen,

Lisätiedot

1. Puheenjohtajan katsaus 3 2. Toiminnan analyysi ja yhteenveto 4 3. Hallitus ja kehittämisryhmät 6 4. Lasten ja nuorten liikunta 8

1. Puheenjohtajan katsaus 3 2. Toiminnan analyysi ja yhteenveto 4 3. Hallitus ja kehittämisryhmät 6 4. Lasten ja nuorten liikunta 8 Toimintakertomus 2014 Sisällysluettelo 1. Puheenjohtajan katsaus 3 2. Toiminnan analyysi ja yhteenveto 4 3. Hallitus ja kehittämisryhmät 6 4. Lasten ja nuorten liikunta 8 4.1 KOLIKO, Koulun liikuntakoordinaattorit

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN VANTAA -HANKE. Loppuraportti

LASTEN JA NUORTEN VANTAA -HANKE. Loppuraportti LASTEN JA NUORTEN VANTAA -HANKE Loppuraportti SISÄLLYS Johdanto... 3 Toteutuneet toimenpiteet... 3 1. Toimenpideohjelma tunnetuksi... 4 2. Monialainen työryhmä... 5 3. Lapsi- ja nuorisovaikutusten arviointi...

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2004

TOIMINTAKERTOMUS 2004 1 YLEISTÄ Vuosi 2004 oli Oulun seudun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta OSAKO:n seitsemäs toimintavuosi. Oulun seudun ammattikorkeakoulun Opiskelijat ry (OSAKO) perustettiin 5.12.1997. Perustamisasiakirjat

Lisätiedot

Maataloustuottajain Pohjois-Suomen Liitto MTK-Pohjois-Suomi ry VUOSIKERTOMUS 2010. 93. toimintavuosi

Maataloustuottajain Pohjois-Suomen Liitto MTK-Pohjois-Suomi ry VUOSIKERTOMUS 2010. 93. toimintavuosi Maataloustuottajain Pohjois-Suomen Liitto MTK-Pohjois-Suomi ry VUOSIKERTOMUS 2010 93. toimintavuosi Tähän KERTOMUKSEEN on koottu keskeisiä asioita MTK-Pohjois-Suomen toiminnasta vuodelta 2010. MTK-Pohjois-Suomen

Lisätiedot

Toimintakertomus 2011

Toimintakertomus 2011 Toimintakertomus 2011 SISÄLTÖ 1. Puheenjohtajalta --------------------------------------------------------------------------------------------- 3 2. Hallinto ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Pohjois-Savon liiton TOIMINTAKERTOMUS. vuodelta 2007

Pohjois-Savon liiton TOIMINTAKERTOMUS. vuodelta 2007 Pohjois-Savon liiton TOIMINTAKERTOMUS vuodelta 2007 POHJOIS-SAVON LIITTO 2008 Pohjois-Savon liiton toimintakertomus vuodelta 2007 Kuopio 2008 1 Pohjois-Savon liiton julkaisu B:66 Kannet: Irma Toivanen

Lisätiedot

Muutoshanke onnistuneella yhteistyöllä!

Muutoshanke onnistuneella yhteistyöllä! Muutoshanke onnistuneella yhteistyöllä! Muuttuvat tulkkipalvelut hankkeen loppuraportti. Pirkko Jääskeläinen Helsinki 2012 Sisällysluettelo Alkusanat... 1 1. Hankkeen taustaa... 1 1.2 Hankkeen päämäärä...

Lisätiedot

KUUMA-HALLITUS. Esityslista 1/2011. Aika Torstai 20.1.2011 klo 18.00. Tuusulan kunnantalo, valtuustosali, Hyryläntie 16, Tuusula

KUUMA-HALLITUS. Esityslista 1/2011. Aika Torstai 20.1.2011 klo 18.00. Tuusulan kunnantalo, valtuustosali, Hyryläntie 16, Tuusula KUUMA-HALLITUS Esityslista 1/2011 Aika Torstai 20.1.2011 klo 18.00 Paikka Tuusulan kunnantalo, valtuustosali, Hyryläntie 16, Tuusula 2 SISÄLLYSLUETTELO Asia Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS...

Lisätiedot

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN PÖYTÄKIRJA 03/2013

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULUN PÖYTÄKIRJA 03/2013 AIKA Keskiviikko 19.6.2013 kello 15.00 18.00 PAIKKA Technopolis Kuopio, C-osan 4. kerroksen neuvotteluhuone C4002 (Savonia-amk:n kehittämis- ja palvelukeskuksen neuvotteluhuone) käyntiosoite: Microkatu

Lisätiedot

Käyntiosoite Näsilinnankatu 48 E puheenjohtaja Postiosoite PL 97, 33101 TRE hankepäällikkö, maanviljelijä Heidi Tanhua Puhelin 020 413 3462 Virrat

Käyntiosoite Näsilinnankatu 48 E puheenjohtaja Postiosoite PL 97, 33101 TRE hankepäällikkö, maanviljelijä Heidi Tanhua Puhelin 020 413 3462 Virrat MTK-Pirkanmaa toimintakertomus 2013 Mouhijärvi-Suodenniemi Liiton toimisto Puheenjohtajat Käyntiosoite Näsilinnankatu 48 E puheenjohtaja Postiosoite PL 97, 33101 TRE hankepäällikkö, maanviljelijä Heidi

Lisätiedot

Oulun seudun koulutuskuntayhtymä. Tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2014

Oulun seudun koulutuskuntayhtymä. Tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2014 Oulun seudun koulutuskuntayhtymä Tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2014 Henkilöstötoimikunta 25.3.2015 Yhtymähallitus 30.3.2015 Yhtymäkokous 15.6.2015 Sisällysluettelo 1 Vuoden 2014 olennaiset tapahtumat

Lisätiedot

LIITE 1. Tilinpäätös 2014. Maakuntahallitus 23.3.2015

LIITE 1. Tilinpäätös 2014. Maakuntahallitus 23.3.2015 LIITE 1 Tilinpäätös 2014 Maakuntahallitus TOKE2014 1 (49) Sisällys 1 TOIMINTAKERTOMUS... 2 1.1 OLENNAISET TAPAHTUMAT TOIMINNASSA JA TALOUDESSA... 2 1.1.1 Maakuntajohtajan katsaus vuoteen 2014... 2 1.1.2

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimintakertomus

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimintakertomus Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimintakertomus 2014 LÄSNÄ YRITTÄJIEN ARJESSA 2 SISÄLLYS TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS VUOTEEN 2014... 3 Järjestöteema 2014: Läsnä yrittäjän arjessa... 4 1. POHJOIS-POHJANMAAN

Lisätiedot

Kauppakamari. Oulun Kauppakamarilehti 4/2011. Paikallisten yritysten on kyettävä markkinoimaan osaamistaan

Kauppakamari. Oulun Kauppakamarilehti 4/2011. Paikallisten yritysten on kyettävä markkinoimaan osaamistaan Kauppakamari Oulun Kauppakamarilehti 4/2011 Toimitusjohtaja Tapio Saarenpää, Fennovoima: Paikallisten yritysten on kyettävä markkinoimaan osaamistaan Oulun yliopisto kouluttaa osaajia ydinvoimalaitoksen

Lisätiedot

VUOSIRAPORTTI 2012 NOUSEVA RANNIKKOSEUTU RY. Nouseva Rannikkoseutu ry

VUOSIRAPORTTI 2012 NOUSEVA RANNIKKOSEUTU RY. Nouseva Rannikkoseutu ry VUOSIRAPORTTI 2012 NOUSEVA RANNIKKOSEUTU RY 2 3 Sisällysluettelo Yhteenveto Taustaa 1. HANKETOIMINNAN KESKEINEN SISÄLTÖ.. s. 5 1.1. Maaseudun kehittäminen: toimenpiteet 412, 413 ja 421 1.2. Maksatushakemusten

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2011. Yritystukiasiat ovat edelleen erityisen merkityksellisiä uusille ja myös jo toiminnassa oleville yrityksille.

VUOSIKERTOMUS 2011. Yritystukiasiat ovat edelleen erityisen merkityksellisiä uusille ja myös jo toiminnassa oleville yrityksille. SISÄLTÖ TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS.. 1. KEHITTÄMISKESKUKSEN TOIMINTA. 1.1. YRITYSNEUVONTA. 1.2. YRITYSNEUVONTAA JA KEHITTÄMISTÄ TUKEVAT TOIMINNOT.. 1.2.1. SUOMEN UUSYRITYSKESKUKSET RY (SUK). 1.2.2. SEUDULLISET

Lisätiedot

Reserviläisliitto ry TASEKIRJA 31.12.2014

Reserviläisliitto ry TASEKIRJA 31.12.2014 Reserviläisliitto ry TASEKIRJA 31.12.2014 Reserviläisliitto ry Döbelninkatu 2 00260 HELSINKI Kotipaikka Y-tunnus 0224028-6 Tilinpäätös ja toimintakertomus tilikaudelta 01.01.2014-31.12.2014 Sivu No Toimintakertomus

Lisätiedot

Arvoisa lukija. Tervetuloa vuosikokoukseen Jyrki Ijäs pääsihteeri

Arvoisa lukija. Tervetuloa vuosikokoukseen Jyrki Ijäs pääsihteeri SUOMEN KANSANOPISTOYHDISTYS FINLANDS FOLKHÖGSKOLFÖRENING RY VUOSIKOKOUSASIAKIRJAT Arvoisa lukija Tähän niteeseen on koottu 21.9.2010 Lapuan kristillisellä opistolla pidettävän Suomen Kansanopistoyhdistyksen

Lisätiedot

AIKA Keskiviikko 11.9.2013 klo 12.00 Keski-Suomen ELY-keskus, kokoustila CD 254, Cygnaeuksenkatu 1, Jyväskylä. Asia Sivu

AIKA Keskiviikko 11.9.2013 klo 12.00 Keski-Suomen ELY-keskus, kokoustila CD 254, Cygnaeuksenkatu 1, Jyväskylä. Asia Sivu ESITYSLISTA 4/2013 Maakunnan yhteistyöryhmä 11.09.2013 Sivu 1 KOKOUSKUTSU 5.9.2013 AIKA Keskiviikko 11.9.2013 klo 12.00 PAIKKA Keski-Suomen ELY-keskus, kokoustila CD 254, Cygnaeuksenkatu 1, Jyväskylä Kokouksen

Lisätiedot

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän vuosikertomus 2012

Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän vuosikertomus 2012 Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän vuosikertomus 2012 Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän julkaisuja 3 2013 Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän vuosikertomus 2012 Julkaisusarja: Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän

Lisätiedot

Asiakaslähtöisyys - jäsenkeskeisyys. Asiantuntemus - ammattimaisuus. Avoimuus - vuorovaikutus. Yhteishenki - sitoutuminen

Asiakaslähtöisyys - jäsenkeskeisyys. Asiantuntemus - ammattimaisuus. Avoimuus - vuorovaikutus. Yhteishenki - sitoutuminen Asiakaslähtöisyys - jäsenkeskeisyys Asiantuntemus - ammattimaisuus Avoimuus - vuorovaikutus Yhteishenki - sitoutuminen Toimintakertomus 2006 1 Toimintakertomus 2006 Kiinteistöliitto lyhyesti 3 Toimitusjohtajan

Lisätiedot

Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2014 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa

Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2014 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2014 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa 2 Kantri ry:n raportti vuodesta 2014 Leader- ohjelmakausi 2007 2013 Tiivistelmä

Lisätiedot

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 15/2014 Kunnanhallitus. Keskiviikko 6.8.2014 klo 17.00 20.21. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone

RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 15/2014 Kunnanhallitus. Keskiviikko 6.8.2014 klo 17.00 20.21. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone RAUTALAMMIN KUNTA KOKOUSKUTSU 15/2014 Kunnanhallitus KOKOUSTIEDOT Aika Keskiviikko 6.8.2014 klo 17.00 20.21 Paikka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia nro 184 Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Kokouksen

Lisätiedot