V25.4 PROJECT X. Written by Mika Varis ja Team Hot Shot

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "V25.4 PROJECT X. Written by Mika Varis ja Team Hot Shot"

Transkriptio

1 V25.4 PROJECT X Written by Mika Varis ja Team Hot Shot

2 ESITTELYSIVU Tarinan idea ja kulku Elokuva on suurelta osin musikaali kahdella tapaa: hahmot laulavat usein ja valmis musiikki soi paljon. Lisäksi tarinassa on myös hieman huumoria, draamaa ja pervoilua sekä outoja epäelokuvamaisia osuuksia. Leffa on jaettu kolmeen näytökseen kuten muutamat näytelmät. Päätarina keskittyy Tom Majurin ympärille ja muut ovat vain participantteja tämän seikkaluissa. Lisäksi leffassa on symboli/motiivitaso kapulakielisesti ilmaistuna. Uutena tavarana leffaan on tarkoitus tuoda runsaasti efektejä, parempaa äänitekniikkaa, uudellaista käsikirjoitusta mm. kertojan osuus. Vanhaa taasen on tietyt Crowproductions linjaukset, mainittakoon esimerkiksi luontodokumentit ja jakautunut persoona. Juoni lyhyesti Tom Majuri tutustuu nestettä virtaavaan elämäntyyliin työpaikkansa vuosikokouksessa ja aloittaa juhlista juhliin 24/7-elämän. Hän tutustuu uusiin ystäviin, mutta seura kuitenkin vie Tomin lopulta huumeiden pariin, ja sitä kautta monet asiat elämässä alkaa mennä päin prinkkalaa. Tom kokee kovia yrittäen oman päänsä kautta selvitä vaikeuksista. Asioilla on vain taipumus mennä aina vain huonompaan ja huonompaan: Roolihahmot Tom Majuri Kertoja Moul Katja Enkelivuori Anssi Mikkonen Alvar Kylpy Milton Reiss Kale Rouva Ä Pomo Jääskeläinen Mielistelijä J-man Fabric Uhri Puhelinmyyjä Sokerinlainaaja Ohikävelevä nainen Jalkapalloilijat Bile-Juhlijoita Baari-Juhlijoita (tarinan päähenkilö, 22 kohtausta, laulua) (n. 15 kohtausta, pelkkää ääninäyttelyä) (häijy mies, 13 kohtausta, laulua) (häijytön nainen, 6 kohtausta, laulua) (huumekaveri, asianajaja, 6 kohtausta, laulua) (huumekaveri, 3 kohtausta, laulua) (huumekaveri, 2 kohtausta, laulua, englantia ja saksaa) (huumehemmo, 4 kohtausta, laulua) (Tomin äiti,1 kohtaus, tietokoneääni) (työpaikan pomo, 2 kohtausta, helppoa laulua) (työtoveri, 1 kohtaus, helppoa laulua) (illuusio, 1 kohtaus) (uhrilammas, 1 kohtaus) (mainostaja, 1 kohtaus, laulua) (naapuri, 1 kohtaus, maskipää, laulua) (sivullinen, 1 kohtaus) (sivullisia, 1 kohtaus)

3 PROJECT X Kohtaus 1 TEKSTI: Crowproductions presents!!!---teksti: Näytös I: Se huutaa sinua (tai Moul) ---!!! Mustasta suoraan kuvaan ilman fadea. Kuvassa talvinen hautausmaa, useita isoja kuvakulmia, joissa kuitenkin näkyy hienoja yksityiskohtia. Kamera mielellään varsin stabiili, kuvat vain vaihtuvat. Kertoja: (NOTE: puhetyyli ainakin tässä vaiheessa hidas, ja vuorovaikutuksessa katsojien kanssa oleva; monologin ongelma: ei vettä missään, vaikea istuttaa hyvin se tähän puheeseen; mutta tartteeko sitä vielä edes?) Takana on lauluton taustamusiikki, ehkä oma tekemä. Tänne monet kerrotut tarinat usein päättyvät, näinhän se valitettavasti liiankin usein on. (taukoa) Mutta jotkut harvat kertomukset, (tauko) ja ne ovat yleensä niitä kaikkein hullunkurisimpia, saattavat alkaa täältä. (tauko) Tämä on yksi niistä tarinoista. Kuvaan tulee tietty hauta, nimi Majuri näkyy selvästi. Eri kuvakulmia haudasta. Tässä on meidän tarinamme päähenkilömme hauta. Älkää pelästykö, tämä kuva on kaukaa tulevaisuudesta ei meidän Tom Majurilla ole vielä mitään näin suurta hätää. Mutta joitain ongelmia hänellä kuitenkin on. (tauko) No, nyt te luulette, että tämä tarina päättyy myös tänne älkää, kertomushan ei ole vielä päässyt edes alkuun. (tauko) Ja lopultahan me kaikki päädymme tänne kuitenkin Kuva voisi mennä jälleen tarkastelemaan nimeä, nyt kuitenkin vielä lähempää. Eilen Tom Majurilla oli todella hauska ilta. Hän lähti pitkästä aikaan rentoutumaan ulos, koska oli saanut kutsun työpaikkansa vuosijuhliin. Ensin Tom oli epäröinyt, mutta lopulta hän löysi itsensä hauskan pidosta. (tauko) Mutta koska hän ei ollut maistanut miestä vahvempaa aikakausiin, se pääsi yllättämään Tomin. (tauko) Juhliin Tomilta katosi, rahojen ja pikkutakin lisäksi, myös muisti. (tauko) Nyt, aamulla, Tomista tuntuu kuin päänupissa olisi satapäinen kääpiö-orkesteri paukuttelemassa patakattiloita Kuvaan tulee ilman faidejä suoraan Tom Majuri. Hän tärisee & hikoilee ja tuijottaa lähikuvassa eteenpäin. Tom katsoo edessään olevaa päänsärkypilleriä ja olutpulloa pitkään ja rauhassa ja huonovointisena (meikkausta + hikiläikät?!). Hän olutta katsoessaan melkein yökkää. Päättää ottaa lopulta pillerin. Samalla tipahtaa vesipisara läiskähtäen tiskipöydälle (hidastus) Huokaa helpotuksesta.

4 Tom päättää lähteä pois keittiöstä, mutta samalla hipaisee lautasta, joka lähtee tippumaan alas hidastettuna. (Äänet?) Kauhun ilmeitä, hidastettua lautasen tippumista eri kuvakulmista (useita samanlaisia lautasia) ja hajoaminen, valtavilla äänillä. Tuskan irvistystä. Samalla Tom huomaa kun joku (postinkantaja) työntää postiluukusta lehden sisään. Tom kauhistuu ja jälleen valtava ääni. Tom menee huonovointisena vessaan lähes laatottamaan pönttöön ja kertojan ääni alkaa jälleen kuulua. Kertoja: Ei ole Tomin hyvä olla. Kuvassa säälittävän kärsivä Tom. Itse asiassa Tomilla ei ole koskaan aiemmin ollut näin paha olo. Hänestä tuntuu kuin hän tekisi kuolemaa. Kuitenkin Tom tietää että pilleri auttaa häntä kohta. Kuvassa Tom alkaa miettimään. Pahempaa kuin huono olo, on kuitenkin muistinmenetys. (tauko) Tom tietää, että eilen oli hauskaa, mutta silti hänellä on paha aavistus, että ehkä jotain meni pieleenkin. Kuvassa Tom nousee ylös ja lähtee pois vessasta. Ehkä hän on törttöillyt pahastikin. (tauko) Tom hikoilee pelkästä ajatuksesta. Kuvassa Tom ottaa paidan pois. Nyt näkyy kuvassa vain kasvot. Tom menee kohti peiliä. Tom maksaisi mitä tahansa jos saisi tietää mitä hän oli eilen illalla tehnyt. Tom tulee peilin eteen ja huomaa itsensä. Hänellä on rintsikat päällä. Tai sitten ei. Zoomi peiliin, josta näkyvät Tomin kasvot, jotka alkavat kirkumaan. Straight to black. (NOTE: samassa paikassa samaan aikaan kuvataan myös materiaalia kohtaukseen 5) Kohtaus 2 Musiikki alkaa samalla kun kuva menee mustaksi. Ensimmäinen teksti tulee ruutuun. Sitten musaan mahdollisesti tulee laulua ja kuvaksi tulee joku kiva naislaulaja laulamassa jollain musavideolla. Näitä upeita naisia ja tekstiä aina

5 sopivassa suhteessa vuoronperään. Samalla hienoja väri tietokone-efektejä sopivassa suhteessa. Tekstit voisivat tällä kertaa liikkua, väreillä ja muuttaa väriään. Laulajia mm. Aguilera, Spears, Destiny Childs, TLC, kaikkia mitä MTV:llä tulee vastaan. Alkutekstit mm. näyttelijät, musiikki, tehosteet, käsikirjoitus, tuottajat, ohjaajat Mustan lopussa samalla kun tekstit ovat jo loppuneet ja musa alkaa vaimeta, alkaa kuulumaan puhelimen pirinä. Kohtaus 3 Kun kuva huoneesta ja sängystä jossa Tom makaa ilmestyy, niin puhelimen sointi kovenee. Kuva on paikallaan ja puhelin vain soi. Kuva siirtyy Tomiin. Parempi olla jotain hyvää. Tom nousee. Kuva käytävästä, taas kamera paikallaan. Tom menee vastaamaan. Kuva lähelle Tomia, kun ottaa luurin. Tom Majuri. Kuva siirtyy puhelinmyyjänaisen toimistoon (taustalla EP-Books-firman logo). Välillä näytetään kuuntelevaa Tomia. Puhelinmyyjä painaa play-nappia ja taustamusa alkaa soimaan. Puhelinmyyjä: Tervepä, Tom, terve! Kuinka sinulla hurisee? Tomba dom tomba dom tomba dom. Haluaisitko kokeillaaa EP-Booksin tuotteitaaaa? Meiltä saat viikkolehdet, romaanit, jännärit ja sarjikseeeet. Aku Ankat, runot nuo, sekä kalenterit taskuineen. Vai haluaisitko ee-ehkä keittokirjan taikka Eeeroootiikan Maailmaaaan? Tilaappa nyt kaataalogimme, niin saat sen postissa huomennaaaa Lisäksi osallistut auton arvontaan, ja päälle kaupan saa-aaa-aaat ylelliiseen urheilukelloooon. Tilaa nyt! Musiikki loppuu ja Puhelinmyyjä jää odottamaan vastausta iloisesti odottaen. Tom pitelee luuria hieman aikaa ja sitten sulkee puhelimen. Tom huoahtaa äkäisesti, koska krapulanselvitysuni keskeytettiin.

6 Ovikello soi. Tom kääntyy katsomaan ovea, ja murisee. Kuvataan ovea ja sitten Tom menee aukaisemaan sen. Ovella Lainaaja, joka mahdollisesti voisi olla Jarin mustapäänaamarineekeri. Lainaaja: Anna mulle sokruu, se leipurin aine on (se leipurin aine on (miksattaisiin päällekkäin)) Löysin sen maantien ojasta hyym hmmm hmmm (NOTE: Miten Rentun ruusu jatkuu? Laulua voisi vielä hieman jatkaa ) Haistapa kuule vitulla päähän ja vitulla päähän ja vitulla päähän. Haistapa kuule vitulla päähän ja vitulla päähän vaan. Tom pistää oven kiinni toisen nenän edestä. Tom menee sisälle ja ottaa vettä ja tekee jotain kertojan puheen aikana. Katsoo telkkaa yms. Välillä lähikuva, jossa miettii. Kertoja: Myöhemmin illalla alkoi Tomin olo lopulta tuntua paremmalta. Joko uni oli auttanut tai sitten päänsärkypillerin vaikutus elimistössä. Tom päätti mennä töihin seuraavana aamuna vaikka vielä hieman aiemmin se ei ollut tuntunut mitenkään mahdolliselta. Kuitenkin se, että illan tapahtumat olivat unohduksissa pelotti. Entä jos hän oli törttöillyt työtovereiden kanssa entä jos hän oli törttöillyt naispuolisten työtovereiden kanssa? Tom kuitenkin oli päättänyt mennä töihin Kuvasta-kuvaan feidi. Kohtaus 4 Kohtaus siirtyy suoraan Tomin työpaikalle. Se on toimisto, jossa Tomilla on oma boxi, ei siis työhuone. Tomilla on puku ja kravatti päällä. Hänellä on kirjoitustilaa, tietokone, toimistotarvikkeita, Ö-leimasin ja papereita joita hän käsittelee. Yhtä aikaa kertojan äänen kanssa kuuluu toimiston ääniä koko kohtauksen ajan. (NOTE: toimiston voisi tehdä studiossa sinisellä taustalla. Toimistontausta siis olisi efektikuvaa.) Kertoja: Tämä on Tomin työpaikka. Hän on ollut täällä töissä jo vuoden, mutta ei tunne toisia työntekijöitä juuri ollenkaan. Tomin tehtävä on käsitellä anomuksia. Joko hän hylkää ne, koska ne eivät täytä vaatimuksia tai ovat virheellisesti täytettyjä, tai sitten hän hyväksyy ne ja lähettää seuraavalle käsittelijälle.

7 Tom leimaa papereita koko edellisen puheen ajan. Viivan vedosta (Tom vetää aina tekstin yli punaisen viivan ennen kuin leimaa Ö-leimasimella) kuuluu skriik-ääni ja leimasimen lyönnistä tump-ääni. Ne kuuluvat koko ajan. Kun Kertoja on päässyt tähän asti kuva siirtyy lähemmäs leimaamista ja skriik- ja tump-ääni tulevat kovempaa. Skriik-tump skriik-tump skriik tump tump-rytmissä. Kuva siirtyy juoma-automaatille. Useampia kuvakulmia, suuri kuvakulma jalustalta. Kuvataan jossain virastossa. Välillä Tom käy hakemassa kahvia(/virvokkeita) alakerran aulan automaatista. Aina silloin tällöin automaatille sattuu tulemaan yhtä aikaa joku kivannäköinen ja mukavasti hymyilevä naisvirkailija. (Tom vilkaisee ympärilleen.) Mutta tällä kertaa ei Tomilla käy tuuri, sillä automaattikin on epäkunnossa. Tom ei saa automaatista mitään. Kuva siirtyy takaisin Tom toimistoon, jossa Tom vain pyörittelee peukaloitaan ja vilkuilee ympärilleen etsien töllöttääkö kukaan häntä. Usein, anomuksien ruuhkautuessa edelliselle käsittelijälle, jää Tomille hieman hengähdysaikaa. Se on yleensä päivän paras hetki, mutta nyt Tomin täytyy katsella tarkkaileeko kukaan häntä. Saako hän joltain työtovereilta halveksivia katseita? Tom katselee ympärilleen, mutta kukaan ei katso oudosti. (NOTE: täytyy kuvata jonkun toimiston sisällä jossa ihmiset ovat vain normaalisti. Samalla tarvitaan kuvata kuvaan lisättävä studiotausta + kohtauksen 6 toimisto kohta) Mutta kukaan ei näytä olevan moksiskaan ehkä kaikki menikin hyvin juhlissa, pahasta aavistuksesta huolimatta. Kuva menee helpotuksesta huokaisevaan Tomiin, joka lysähtää tuolin perukoille. Viuh Kuvaan Tomin taustalle tulee henkilö. Tom huomaa hänet ja jännittyy samalla. Työkaveri Terve äijä! Ööh. Terve? Työkaveri Olikos hirvee kankkunen eilen? Heh heh hee!

8 Ööh, no eipä nyt oikeastaan kovin paha tai ei juuri yhtään ollu. Ihan hyvä olo oli. Työkaveri Vittu, minä yrjösin vielä kotonakin. Oli kyllä sellaista menoa meillä kahdella että huhhuh Mulla oli yhtä helvettiä koko eilinen päivä heräsin vasta yhdeltä ja Selitys jatkuu, mutta ääni vaimenee pois. Työkaveri puhuu ja Tom vain kuuntelee ja nyökyttelee. Jossain vaiheessa halutessamme voimme käyttää hidastusta. Kertoja: Tom tuntui ettei ollut ikinä aiemmin nähnyt tätä miestä (tauko) Ei edes työpaikalla, saati sitten toissa päiväisissa juhlissa. (tauko) Samalla kun mies kertoi omasta järkyttävän suuresta krapulastaan, Tomille alkoi tulla todella paha epäilys siitä, että jotain oli mennyt kuitenkin pieleen. Tomilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kuunnella tätä miestä. Jälleen kuullaan Moulin ja Tomin keskustelua. Työkaveri ja pystyin sittenkin tulemaan töihin tänään. (tauko) No entäs sinä..? Saitko persettä siltä hammaslääkäri-naiselta? Kröhom, krr-khöm. Työkaveri Heh heh hee Kuivaako kurkkuus? Haluatko juoda jotain? Kröh Joo, olisi kiva saada juomista, mutta alakerran automaatti oli epäkunnossa. Työkaveri Ootas vähän. Otas tästä. Työtoveri vilkaisee ensin ympärilleen ja kaivaa sitten viskipullon taskustaan. Tom katsoo varsin epäluuloisena pulloa. Työkaveri Ota vaan, kyllä se nyt sulle varmasti maistuu.

9 Tom päättää ottaa ja työkaveri on hieman mielissään. Työkaveri Sä oot hyvä tyyppi. Kuules kiinnostaisko sua lähtee bilettämään joskus uudelleen. Mä tietäisin parit hyvät bileet, ja yhdet olis jo tänään. Mitäs sanot, huvittaisko lähtee hiukka menemään, heh heh? Työtoverin tähän puheeseen tärkeät kuvakulmat/leikkaus, siten että parit viimeiset lauseet painottuvat. Musa (Limp Bizkit: Rollin ) tulee taustalle Tom miettii (katsoo työkaveria) ja samaan aikaan biisin kanssa sanoo (Tomin ääni ei kuulu, vaan biisin) Keep on rollin partner. You know what time it is. Muut äänet katoaa ja musa jää vain soimaan. Tom ja Moul alkavat räppäämään musan tahdissa erittäin perinteisissä räppivideokuvakulmissa. Kamera edessä heiluttavat päätään ja leikkaukset vaihtelevat siten että toinen on välillä takana ja toisinpäin. Kilpailevat kamerasta, heittäävät paitaa pois yms. Tämä kestäisi reilun minuutin, mutta musa jatkuisi seuraavaan kohtaukseen. (NOTE: tarvitaan kuvata materiaalia myös kohtaukseen viisi.) Kohtaus 5 Rollin hiljenee taustalle ja kuva siirtyy biletyskuviin. Kuvaa ensin kotibileistä, sekä lavastettua kohtausta Tomin ja sen tärkeimpien uusien kaverien juopottelusta. Kuvissa ihmiset ovat iloisia ja kaikki näyttää olevan hyvin. Kertoja: Tästä alkoi Tomin uusi elämä. Ja enpä nyt sanoisi, että asiat menivät ainakaan parempaan suuntaan. Tokihan Tom sai monia uusia ystäviä, ja hänellä oli hauskempaa kuin koskaan. Aluksi Tom kävi juhlimassa kerran tai kahdesti viikossa, mutta jo pian, hän oli lähes päivittäin hauskan pidossa uuden parhaan ystävänsä, Moulin kanssa. (tulee kuvaan). Miksi häntä kutsuttiin Mouliksi, sitä Tom ei tiennyt, eikä ollut vielä pitänyt niin tärkeänä asiana selvittää. Joka tapauksessa samalla Tomille alkoi maistua viina. Ja sitä oli aina ympärillä Bilekuvista leikataan ensin kohtia, jossa ihmiset nautiskelevat alkomahoolia ja musan annetaan olla taustalla. Sitten mennään johonkin puhekohtaukseen bileistä, ehkä pariinkin ja leikataan mm. Samulin tanssi ja näytetään pullomerta.

10 Sitten musa loppuu kuin seinään ja kuva siirtyy Tomin kotiin uudelleen. Kuvataan samaa tilannetta kuin mikä oli alussa, ja Tom nappailee krapulapillereitä pätkähtelevissä leikkauksissa, eri asuissa ja eri valaistuksissa. Jossain pätkässä huulet punattuina. Kertoja: Ajan kuluessa ja kymmenien krapuloiden seurauksena, alkoi helpotuspillerin otto olla Tomille arkipäivää. Pilleri oli hyvää ensiapua kärsimykseen. Tom ottaa kolme pilleriä kerralla. Ottaa vettä lasiin, vääntää hanan täysille ja vettä roiskuu joka puolelle. Tomin elämä oli kuitenkin yhtä edestakaisin sahausta juhlimisen ja kidutuksen välillä. Pikku hiljaa Tom ei ottanut viinaa pelkästään bileissä, vaan siitä tuli ympärivuorokautista arkea. Tom juo sohvalla samalla kun katsoo töllöä. Tom ottaa pilleriä työpaikalla. Tom herää yöllä pistää valot päälle ja ottaa juomaa. Tomin matka oli alkanut. Bailumusa pamahtaa täysillä päälle. Cafe Next Baarin alakerran valot vilkkuvat hulluna. (Kuvataan siis siellä.) Ensin leikattua kuvaa biletyksestä aikansa. Sitten siirrytään nurkkapöytään, jossa Tom nappaa pillerin (vaikka namun) ja kaljaa tuopista päälle. Kertoja: Tomin suunta oli selvä ja se johti alaspäin. Hui hai-vuoristorata, jossa ei ole kuin pelkkää mäkeä alaspäin. (tauko) Moulin vaikutus oli tietenkin pahasta, mutta pääsyy oli Tomissa itsessään. Olisihan hän voinut kieltäytyä Moulin tarjouksesta ja jatkaa normaalia elämäänsä, mutta (tauko) Tom ei vain välittänyt. Cafe Next Barissa strobot ja kaikki hienot välkkeet päällä Tom bailaa hurjana. Välillä sumeita kuvia. Loppu: valo värjää kameran kuvan ja seuraava kohtaus feidaa siitä väristä Kohtaus 6 Feidaaminen edellisestä väristä. Tom on lähikuvassa (ja hänen pää on erikoisessa sivuasennossa) ja alkaa pikku hiljaa aukomaan silmiään. Äänet jotain paljon rauhallisempaa kuin edellisen kohtauksen lopussa (äänileikkaus mahdollisesti miksaamalla). Kuvasta käy selville, että Tom heräilee suurella nurmiaukiolla (laululavan takana) heräilee todella hitaasti. Mahdollisia kuvia purjeveneistä (jalka mukana). Ihmettelee mitä hän siellä tekee. Katsoo itseään, kelloaan ja alkaa laulamaan hieman alakuloisesti. Useampi kuvakulma.

11 Minun pitäisi olla nyt töissä mutta istun vain nummella vöissä. On vihreä nummi kauniimpi kuin haiseva pummi. Pummi haista, vaihda kaista, etsi naista, pulla paista, sitä maista, älä välitä laista! (vittu vittu ) Minun pomoni kyllä nyt suuttuu se punaiseks varmasti muuttuu On vihreä nummi kauniimpi kuin haiseva pummi Pummi haista, vaihda kaista, etsi naista, pulla paista, sitä maista, älä välitä laista! (vittu vittu ) Jo alkaa olla nyt hoppu (Tom nousee ylös) on parempi alkaa laputtaa kunhan vain töihin tulis ei loppu pomo varmasti naputtaa (Soolo) (Tom tanssahtelee, heittelee piruetteja kävellessään, lopuksi haistelee taas itseään) Vittu kun pahalle haisen En yrjöö päälle naisen (nainen kävelee vastaan ja Tom nostaa hattua tai tervehtii laulaessaan) On vihreä nummi kauniimpi kuin haiseva pummi Pummi haista, vaihda kaista, etsi naista, pulla paista, sitä maista, älä välitä laista (vittu mä yrjöön vittu mä yrjöön ) Vittu mä yrjöön! Musa jatkuu vielä... Tom haistelee itseään ja yrjöää suoraan paidan päälle (suusta valuu vaniljakiisseliä ja punaista kiisseliä pitkin paikkoja. Hernekeitto käy myös.). On hieman aikaa ihmeissään ja jatkaa sitten matkaa. Tom luikkii pitkin seiniä ohi kahviautomaatin toimistossaan. Pari kuvakulmaa. Lysähtää omaan tuoliinsa. Musan lopetus tähän (vittu mä yrjöön jälkeen vielä ainakin sec). Kuvaan jää kasvot puolikuvassa. Pomo: Missäs se Majuri on taas kupannut? Pomo tulee kuvaan. On tullut viime aikoina myöhästeltyä aika useasti. (haistelee) Hyvänen aika miten pahalle te haisette! Mitä te olette tehneet? Miksi teillä ei ole siistit vaatteet päällä? Nyt kyllä oli viimeinen tikki, kenkätehdas odottaa!

12 Onnettomuus. Pomo: Anteeksi mitä? Kun tulin töihin, niin matkalla oli sattunut onnettomuus. Jäin siihen auttamaan, ja siksi myöhästyin ja olen likainen." Pomo: Mitä tapahtui? (hetken mietittyään) Kävelin pitkin Kenraalinkatua kun oranssi linja-auto tönäisi ruotsalaista Saabia, joka liukui toiselle kaistalle, ja siellä vastaan tullut ylileveän kuljetuksen rekka-auto väisti ajaen Sokoksen näyteikkunan läpi. Minä autoin rekan alle jäänyttä pikkutyttöä, vaikka ei hän ollut saanut kuin ruhjeita. Kuitenkin siinä likaantui ja aikaa meni paljon. Pomo: No huh huh! Tuosta on varmasti huomisen lehdessä. Sinulla kävi tuuri kun et itse jäänyt sen rekan alle. Se meni näin läheltä. (Näyttää sormillaan kymmentä senttiä.) Pomo: Hyvä on saat vielä tämän kerran anteeksi, mutta jos vielä myöhästyt niin saat potkut varmasti. Ja vielä ilman irtisanomisaikaa! (tauko) Jatka nyt töitäsi. Pomo poistuu ja Tom viheltää helpotuksesta. Viuh. Se oli lähellä. Nielaisee ja on katuvainen. Alkaa puuhastelemaan papereidensa kanssa. Moul tulee hetken kuluttua paikalle.

13 Mitäs Jääskeläinen? Vittuiliko se? Joo, mutta selittelin sille miks myöhästyin. Luulempa että se otti selityksen täydestä. Moul hei miten meillä meni loppuilta? Siinähän se. Sinä biletit hulluna Cafessa. Kyllä minä sen muistan, mutta entä sitten Ensin kiskoit toisesta pullosta viinaa ja toisesta limpparia ja irvistelit. Sitten sinä laatoitit tanssilattialle, jonka jälkeen meidät häädettiin Cafesta. Sitten ulkona sinä raivostuit polkupyörälle ja tappelit sen kanssa Välillä näytetään kun Tom kuuntelee Moulin puhetta. Ei-ii entä sitten? Sitten sinä kuvittelit että natsit ajaa sinua takaa ja menit piiloon junavaunun alle. Tämän jälkeen näin kun sinä lähdit juoksemaan jonnekin metsään ja huusit vain mielipuolisena: Until it sleeps, Until it sleeps Sen jälkeen en enää sinua nähnyt. Ei ihminen voi tehdä tuollaista (Moul on vain hiljaa) Ei vittu (tauko) nyt on kyllä pakko vähentää tätä juhlimista ja viinaa. Muuten menee kohta työpaikkakin. Nyt en enää aio ottaa ollenkaan ja se lupaus pitää! Entäs ne pippalot tänä iltana Anssi Mikkosen luona? Sinähän lupaisit tulla sinne?

14 Sori vaan, mutta minä en enää tänä kuukautena käy missään bileissä. En enää eilisen jälkeen En. Mikkosen Anssilla on aina ilmaisjuomatarjoilua. (äärettömän vakuuttavasti ja kontrolloivasti) Ei, minä en pidän nyt ihan oikeasti taukoa. En aio juoda enää. Hidas feidi mustan kautta. Vaiko suora leikkaus? Kohtaus 7 Tom juo kaljaa ja on jo aika huonossa kunnossa. Ottaa jotakin vahvempaa. Taustalla Akin tekemä biisi, jossa mukana aluksi pelkästään instrumentaaleja, mm. viuluja. Paikalla on Tomin ja Moulin lisäksi muitakin tyyppejä 3 kpl Anssi Mikkonen (asianajaja, jolla pitkät rastat), Alvar Kylpy (hieman omalaatuisen cooli, piikitysjälkiä kädessä), Milton Reiss (joka puhuu vain englantia/saksaa). Joustavuutta harrastetaan kuitenkin, jokainen saa keksiä omia lisäpiirteitä hahmoihinsa. Huoneessa on kynttilöitä. Biisi menee kohti laulua ja Tom alkaa laulamaan viulukonserton (by Aki) säestyksellä. Tom ja muutkin: Viina on minun mieleen mä tykkääään myös kaljasta (Tom kääntää katseensa toiseen kameraan.) On kivaaa ottaa kännit jurrisssa hölmöillä (muut tyypit nuokkuu musan tahdissa, Moul myös) On alkooma hooli lääkettä lää-äkettää parhainta ei auta edes itkuuu (kk vaihtuu, kuivaa silmäkulmaansa) viinaa on saatavaa Hmm hmmm hyyy Hym mmmm Hymmyy Mmm mmm mmyy (musa jatkuu, kaikki yhdessä hymisee) (kuva siirtyy Anssiin) Minun nimi oo-on Anssi Mikkooseen A-anssiii olen aivan deekuuu kypsää tavaraaa (kuva Alvariin) Mä (osoittaa itseään + tauko) Alvar Kylpyy olen perseestää

15 narkkarii pahanlainen piikki suonessain My name is Milton Reiss Don t know what they singing I love cocainou (siis kokainou) That s hot stuff for me Hmm hmmm hyyy Hym mmmm Hymmyy Mmm mmm mmyy (kuva Miltoniin) Nää on hienoi tyyppei Varsinkin Mou-ou-liii Joo-ooo, jooo o oooo Vielä kerran kunnolla-aa Otetaanpa kulaus nektariinii elämän kokaaspiidii heroiinii kaikki meille käy (kuva takasin Tomiin) (näytetään Moulia, joka ) (kaikki yhdessä) Otetaanpa kulaus nektariinii elämän kokaaspiidii heroiinii kaikki meille käy Musan vetäessä loppunsa tyypit johtaa olevinaan orkesteria ja pitävät hauskaa. Ottavat lisää juomaa. Milton: That was great! Milton lähtee keittiöön. Anssi Mikkonen: I hi hii, i hi hii. Kröö krauk. (selvittää kurkkuaan) (nielaisee)

16 Mua janottaa. Tom lähtee jääkaapille ja ottaa sieltä oluen. Hän katsoo kun Milton ottaa hanasta vettä lasiin, mutta täyttää sitä pitkään yli äyräiden. Outoa oma tekemää kaiku musiikkia taustalla. Tom tuijottaa ja ravistaa päätään selvittääkseen itseään, jolloin hän näkee tyypin juovan lasista. Kuvaus hoidetaan niin että siitä tulee mahdollisimman outo/surreaalinen vaikutelma. Milton juo vettä ja vesi nousee yhtäaikaa samassa kuvassa takaisin lavuaarista hanaan, eli perinteinen nauhan takaperin näyttö ja kaksi kuvaa vierekkäin. Vesi nousee hanaan loppuen. Milton lähtee olohuoneeseen takaisin. Kertoja: Tom ei kyennyt hillitsemään itseään vaan palasi takaisin paheen poluille. Hauskaa hänellä kyllä vielä riittää, mutta valitettavasti hän ei tiennyt, että tämä askel veisi hänet entistäkin syvemmälle... Tom hoipertelee takaisin olohuoneeseen, missä muu porukka on. Moul on lattialla istumassa vähän ringin tapaisessa muitten hemmojen kanssa. Kynttilöitä kuvan laidoilla sopivasti ja musa muuttuu pahaenteisemmäksi. Moul vilkaisee vierestä katselevaa Tomia ja kääntyy sitten Anssi Mikkosen puoleen, jolla on kädessään muffinssi. Lähikuva muffinssiin. Kuvat leikataan kertojan puheeseen yhdestä ja samasta kuvakulmasta töksäytellen. Huumemiehet tekevät asiat mitä puhe sanoo. Kertoja: Hasis on erään hamppulajin emikukkien uutteen ja sidosaineiden hartsimainen seos. Sitä käytetään polttaen, teen seassa tai leivonnaisissa (Anssi Mikkonen syö muffinssia (töksäysleikkaus)). Se aiheuttaa puheliaisuutta (leikkaus), hilpeyttä (leikkaus, u know now), tunteen uudenlaisesta itsensä ymmärtämisestä, häiriöitä ajan, paikan, etäisyyden ja nopeuden hahmottamisessa. (tauko) Haittavaikutuksena on mm. vaarallisuus (Anssi uhkaa jotain), luovuuden heikkeneminen ja mielenhäiriöt (Tekee älyttömyyden ja samalla tulee pieni tauko puheeseen. Kuva kääntyy vasemmalle (lopulta ympyrä) Miltoniin, jolla on kädessään pussi, jonka sisällä on pillereitä. Alkaa ottamaan niitä pussista. Lysergidihapon dietyyliamidi eli LSD on kemiallinen valmiste, jonka käyttöannokset ovat hyvin pieniä, milligramman osia. LSD voi olla pienessä tabletissa tai imetettynä paperiin. Se aiheuttaa näkö- ja kuuloharhoja, tunteen minän jakautumisesta (joku kikka kuva?), itsetunnon kohoamista, paniikkia. Haittavaikutuksia ovat itsemurhat ja (tauko) mielenhäiriöt. (mahdollisesta sama älyttömyys kuin Anssilla).

17 Kuva kääntyy vasemmalle Alvar Kylpyyn, jolla jauhetta. Levittää sitä iholle. Ekstaasia voidaan käyttää liuoksena tai jauheena iholle livettäen, josta se imeytyy kehoon. Se voi aiheuttaa tunteja kestävän kiihotustilan, seksuaalisia hyvänolon tunteita, hermostuneisuutta ja aistiharhoja. Haittaongelmia ovat väkivaltaisuus, aivoverenvuoto, yliannostus, koukkuun jääminen (tauko) ja mielenhäiriöt. Kuva kääntyy vasemmalle Mouliin. Moulilla on kädessään ruiskutarvikkeet. Moul katsoo ohi kameran. Musa menee jännittävämmän ahdistavaksi. Tom menee hieman epävarmaksi, koska Moul katsoo häneen. Moul viittoo Tomin liittymään seuraan. Lopulta Tom hitaasti tulee rinkiin ja hänelle tehdään paikka Moulin viereen. Psykedeelinen kuva Tomin rinkiin menosta samasta kuvakulmasta, jossa rinki ensimmäisen kerran näkyi. Moul alkaa valmistella ruiskutusta. Opiaatit eli oopium, kodeiini, morfiini ja Moulin kädessä oleva heroiini saadaan unikkokukasta. Sitä voidaan nuuskata, juoda, polttaa tai (tauko) ottaa ruiskeena suoneen. (tauko) Se aiheuttaa euforiaa, raukeutta, itsetyytyväisyyden harhatunnetta, lievää ruokahaluttomuutta (kieltäytyy ruuasta, jota joku tarjoaa) ja hallusinaatioita. Heroiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden, fyysiset vieroitusoireet, luukivut ja usein yliannostuksen. Tom kaatuu selälleen maahan. Tom kääntelee päätään ja näkee kaiken hieman hämärästi. Ympärillä olevat näyttävät virnistelevän hänelle. Tom virnistelee takaisin iloisena. Samalla alkaa alla oleva Kertojan puheosuus. Tom nostaa kättään ja katsoo kädessään olevaa olutpulloa joka näkyy hänelle vesilasina! (kuvataan (vähintään) kahdessa eri kuvakulmassa: Tomin silmistä ja ulkopuolelta, silmäkuvauksiin vähän efektia päälle). Tom hörppää lasista. Näytetään ympärillä olevia muita oudossa valaistuksessa ja yksitellen. Ne irvistelevät Tomille eli kameralle, raapivat itseään ja nauravat hulluna. Ääntä ei kuulu. Voisi melkein pistää Bobin vilahtamaan Moulin taustahuone muuttuu liekehtiväksi tilaksi (tausta kuvattaisiin samalla kun tämä kohtaus, Mika studiossa ja liekit tehtäisiin tietokoneella). Liekit sammuu nopeasti ja oikea huoneentausta palautuu. Kertojan osuus alkaa normaalilla tavalla, mutta alkaa nopeasti kuulostamaan oudolta (ehkä hidastuen ja hiljeten, äänikikkailupuolen homma, jutun oltava myös noin oikean pituinen eli kaikkea tätä tekstiä ei ehkä tarvita ) Kertoja: Vuonna 1947 oli Helsingissa 500 huumeiden väärinkäyttäjää. Vuonna 69 kannabisviiva maksoi 60 penniä. Morfiinin tilalle tuli Algidon-, Benzalgin- ja Dolorex-tuotteet. Saksalaiset kehittivät Dolophinen Adolf Hitlerin kunniaksi. Vuonna 72 käyttäjiä oli Samana vuonna löytyi Suomen ensimmäinen kannabisviljelmä, pellolla kasvoi 20 kiloa hamppua vehnän vieressä. Psilosybiini, Temgesic, Methedrine, Petidin, Gamma, tsolpideemi, 3,4- metyleenidioksimetamfetamiini, HIV, LSD, salakuljettaja Epa. Suomen amfetamiini tehdas, satoja kiloja.käyttäjät olivat opiskelijoita ja taiteilijoita.

18 Näytetään Tomin kuvakulmasta (lattialta) kun Tom nousee ylös (kamera ei liiku, eli vähän kuin sielunvaellusta). Kertojan hidastuva tarina kuuluu vielä. Kuva feidaantuu kuvaa, jossa Tom kävelee läpi portin (joka kuvattiin talvikuvaus-sessio 2:ssa). Samalla ääni on jo kuolemassa ja kun Tom on tullut portista se loppuu ja sisään feidattu musa soi jo kunnolla. Musa omaa surinaa. Feidataan lähikuvaan, jossa vesi valuu. Efektejä (hidastusta, stroboa tai tracea tai jotain muuta näihin kuviin sopivan paljon jopa liikaa). Pitkäkestoinen kuva. Kuva tytöstä, joka on selin kameraan ja jolla on kirkkaan punaiset hiukset (Pepin hiukset). Studiossa tehty. (Homma jatkuu myöhemmin) Feidataan kuvaan maisemasta. Kuvaan säpsähtää Moul, joka irvistää ( peili-irvistely eli naama vaihtuu millisekunnissa + töksy/hidastus-nopeutusleikkaus) ja tulee lyömään Tomia kohti kameraa. Tässä voisi olla yhdessä kuvassa lyönti, joka toteutettaisiin tuplakuvaus tekniikalla. Näytetään Tomin (meikattua) pahoinpideltyä naamaa. Kuva Kimmelin takapihalta. On kesäinen päivä. Ehkä pieni zoomi. Mahdollinen kuva metsäisestä polusta.? Mahdollinen kuva studiossa olevasta sukkahousupäisestä terroristista. Ei saa selvää kuka se on. Feidataan hitaaseen zoomiin vihreää ruohoa ja multaa kohti Feidataan kuvaan, jossa kyykistyy suojaan joltain mikä on sen yläpuolella kameran näkymättömissä. Kuva leikkautuu outoon tietokonekuvaan, jonka läpi Tom tippuu ylhäältä alas hidastettuna (Kuvattaisiin studiossa taustaa vasten tippuminen patjoille). Leikataan studiossa tehtyyn lauluosuuteen, jossa Tom laulaa CMX:n Aamutähti 97 (Cloaca Max) Ajoitus: Laulua ja sitten 0.37:n kohdassa kääntyy biisi takaperin (ehkä pieni tauko pysäytyskuvan kanssa välissä. Edellinen leikkaus mahdollisimman hyväksi ja hauskaksikin. Kuvataan tyylitellysti. Tomilla mirri/rusetti + puku. Sitten homma kääntyy takaperin. Tom tekee eleen jolla samalla musa liikehdintä kääntyy päin vastaiseksi. Näytetään Tomin laulamista takaperin leikkauksineen. Kuvatessa keksitään kaikkea kivaa. Biisi on käännettävä ja miksattava suurin piirtein valmiiksi (myöhemmin tarkka versio). Kuvatessa hyödynnetään myös takaperoista taustamusiikkia, mutta varsinkin normaaliversiota. Feidataan suoraan vedenvirtaukseen ja sitten feidataan porttikävelyyn. Nämäkin siis takaperin + muut tehosteet. Kuva fade to black. Pitkä musta.

19 Kohtaus 8 Fade kuvaan. Kertoja aloittaa puhumaan. Puheen aikana, ennen kuin kuva tulee Tomiin, näytetään yksityiskohtia huoneesta jossa Tom on. Kukkia paljon jos vain mahdollista. On päivä ja on valoisaa. Kertoja: Huume oli saanut ensimmäisen palan Tomia haltuunsa. Huume olisi varmasti halunnut saada paljon enemmänkin jo heti aluksi, mutta sisimmässään Tom oli kuitenkin tuima mies. Tai oli ainakin joskus ollut (tauko) Vaikeina aikoina Tomilla oli varma paikka jonne mennä apua etsimään ja saamaan (tauko) Kuva vaihtuu Tomiin, joka on polvillaan kameran edessä ja puolella kädet yhdessä levynä (kuin rukoillen). Tomilla oli vielä sen verran voimaa, että hän ymmärsi että asiat olivat menossa huonoon suuntaan ja nyt oli oikea aika hakea apua. Tom aloittaa puhua heti Kertojan äänen loputtua. Katsoo kameran ohi ylös. Puhuu häpeillen. Minä olen tehnyt väärin. Se tuntuu pahalta. Minä olen tuhlannut melkein kaiken rahani juhlimiseen ja työtkin ovat jo kiikun kaakun. (tauko) Onhan minulla ollut todella hauskaa, mutta tuntuu kuin joutuisin maksamaan siitä vielä hirvittävän hinnan. Tuntuu kuin kävelisin hapantuneella laudalla kerrostalon katolta toiselle (tauko) Kerro mitä minun pitäisi nyt tehdä? Tauko ennen vastausta. Kuvataan vastauksen ajan koko ajan Tomia. Tehdään vastaus aiemmin niin tiedetään ilmeitten ja Tomin puheen ajoitus. Ääni puhutaan vanhan ämmän äänellä tietokoneelle ja muokataan vanhalta naiselta kuulostavaksi. Rouva Ä: Olet siis tuhlannut rahasi viinaan ja naisiin (Tom on häpeissään) Mutta silti huomaan että et kerro kaikkea minulle Ja en voi auttaa jos et kerro minulle kaikkea Sama kuvakulma jatkuu. Tom on edelleen rukoilevassa asennossa. Anna minulle anteeksi, mutta minä olen olen käyttänyt heroiinia. Rouva Ä:

20 Siis olet käyttänyt huumeita (hieman pettynyt) Tein sen vain kerran en ikinä aiemmin. En aio tehdä sitä enää ikinä Äiti auta minua. Kuva siirtyy suurempaan kuvaan Äidin takaa, jossa näkyy Tom samassa asennossa jakkaralla tai kiikkustuolissa olevan äitinsä edessä. Äidin kasvoja ei näytetä. Äiti on pulskistettu tyynyillä & stuff. Tom laskee kätensä alas. Rouva Ä: Deeku mikä deeku Olet saanut itsesi pahaan liemeen ja tällä kerralla en voi apua antaa Mutta voin antaa sinulle kultaakin kalliimman neuvon Samalla Tom katsoo ylös ja siitä tehdään leikkaus takaisin pienempään kuvaan Tomista. Tämä neuvo on vanha sukutieto, joka auttaa sinut selviytymään tästä ongelmasta sataprosenttisella varmuudella Tämä auttaa kaikkiin muihinkin mahdollisiin ongelmiin joita voi kohdata elämässä mutta tämä on SALAISUUS, et saa kertoa tätä kuin hätätapauksessa eteenpäin Jos tämän tietäisivät kaikki, se olisi VAARALLISTA. Kerro minulle, en kerro sitä muille. Taas suurempaan kuvaan. Rouva Ä: En tiedä oletko ansainnut sen. Olen, kerro nyt äiti. Tauko. Zoomi hitaasti kohti äidin selkää. Puheen aikana useita leikkauksia tämän zoomin ja Tom lähikuvassa olevan zoomin (joka menee kohti Tomin odottavaa ilmettä) kanssa. Leikkausrytmi ja zoomin nopeus nopeutuu. Rouva Ä: Hyvä on poika, hyvä on Ota opiksesi tästä neuvosta Se auttaa sinut tämän kaiken yli ja ohi tätä ei joka poika tiedäkään. Zoomi Tomiin.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen 1965, 2005 1 2 On ahdasta ja sokeat ohjaavat täällä sokeita. On vaikeaa toimia vaikeaa työskennellä. Älä periksi anna, valitse kivisin tie;

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King kirjoittanut erek Munson kuvittanut Tara alahan King Se oli täydellinen kesä, kunnes Juuso Rossi muutti parhaan kaverini, Santerin, naapuriin. En pitänyt Juusosta. Hän järjesti juhlat, eikä minua edes

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto

Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011. Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen. sekä Leena Kuusisto. Alkuperäisidea: Julieta Lehto Junaelokuva 6 (kuvausversio) 14.8.2011 Kirjoittanut: Ismo Kiesiläinen sekä Leena Kuusisto Alkuperäisidea: Julieta Lehto 01 INT. RAVINTOLAVAUNU - ALKUILTA Tyttö istuu junan ravintolavaunussa pienen baaripöydän

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI GUMMERUS 3 Ympäristövastuu on osa Gummerus Kustannus Oy:n jokapäiväistä toimintaa. www.gummerus.fi/ymparisto Saksankielinen alkuteos Tannöd

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN OPAS. Yksityiskohtainen käyttöoppaasi. BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten

KÄYTTÄJÄN OPAS. Yksityiskohtainen käyttöoppaasi. BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten KÄYTTÄJÄN OPAS Yksityiskohtainen käyttöoppaasi BYDUREON 2 mg injektiokuiva-aine ja liuotin depotsuspensiota varten Jos sinulla on kysymyksiä BYDUREON-valmisteen käytöstä Katso Tavallisia kysymyksiä ja

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

KIRJA➍. IB4_Insides_FIN.indd :56:21

KIRJA➍. IB4_Insides_FIN.indd :56:21 KIRJA➍ IB4_Insides_FIN.indd 1 2.6.2014 12:56:21 Lizille ja Morganille, lapsenvahdille ja lapsivahdittavalle A. B. Callumille ja Harrisonille S. B. Twinsy Copyright suomenkielinen painos 2014 Twinsy www.twinsy.fi

Lisätiedot

Lähdetkö kahville minun kanssani? Uskallatko kertoa tunteistasi? Jaksatko valvoa yli puolenyön? Käytätkö mielelläsi lankapuhelinta?

Lähdetkö kahville minun kanssani? Uskallatko kertoa tunteistasi? Jaksatko valvoa yli puolenyön? Käytätkö mielelläsi lankapuhelinta? NOPEANNOKKELA NOSTATUS Kerro kiero kysymys, vedä villi vastaus Kysymyksissä on K-kirjain ja vastauksissa V-kirjain. Ne voi tulostaa myös eri sävyisille papereille. Leikkaa suikaleiksi. Yksi osallistuja

Lisätiedot

RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus

RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus SUOMEN RAHAPAJA RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus Lokakuu 2010 Toimitusjohtaja Tina Wessman & KTT Mirjami Lehikoinen/Qualitems Oy 10/2010 1 TAVOITE Kartoittaa ala-aste-ikäisten lasten

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa?

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Opas on tehty Arjen mieli -hankkeessa,

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) VAARAN MERKKI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät henkilöt

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän

yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän 5 Suuttumus sai toimimaan hätiköidysti. Ei kovin hyvä juttu, Stacia ajatteli työntäessään auki yökerhon takaoven. Se jysähti äänekkäästi seinää vasten ennen kuin hän astui kujalle. Hän muistutti itselleen,

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Hyväntuuliset puliukot

Hyväntuuliset puliukot Hyväntuuliset puliukot Sketsi 1. 3. 1969 Raision Rotaryklubin vuosijuhla ravintola Killassa Henkilöt: Esanssi Erkki, Pulituuri Paavo, Vinetto Väiski ja Risetti Raikku Ukot tulevat sisään laulaen (sävel

Lisätiedot

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää.

Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Papuri.papunet.net Kaverini Eetu hukkasi pyöränavaimensa, kun oli kylässä meillä. Hän huomasi sen vasta illalla, kun oli jo pimeää. Riku, pliis, auta mua etsimään niitä. Muuten mun täytyy kävellä kotiin,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Aamunavaus alakoululaisille

Aamunavaus alakoululaisille Aamunavaus alakoululaisille Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka antavat sille mahdollisuuden

Lisätiedot

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla!

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla! Selkä suoraksi Suomi TM Pidetään hauskaa harjoittelemalla! "Selkä suoraksi Suomi" ʺSelkä suoraksi Suomiʺ on helppo muutaman minuutin harjoitusohjelma, joka päivittäin tehtynä auttaa lapsia kehittämään

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Omat rajat ja turvaohjeet

Omat rajat ja turvaohjeet Omat rajat ja turvaohjeet Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa. Se tarkoittaa, että myös sinä päätät itse, kuka saa koskettaa sinua. Sinä saat myös päättää, mihin paikkoihin toinen ihminen saa

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Onnellinen murrosikäinen. Aapo ja Joonas 5b

Onnellinen murrosikäinen. Aapo ja Joonas 5b Onnellinen murrosikäinen Aapo ja Joonas 5b Heräsin aamulla herätyskellon pirinään. Huoneeni oli pimeä ja sotkuinen. En olisi jaksanut nousta ylös ja lähteä kouluun kiusaajien riepoteltavaksi. Kun poljin

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

Kun sä olet poissa kurssilta

Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta, soita tai kirjoita viesti. Anteeksi, mä en voi tulla tänään kurssille, koska mä oon sairas. mulla on flunssa. mun vatsa on tosi kipeä. mun lapsi

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA 24.2.2015 Salo Katri Inkinen, erityisperhetyöntekijä, Tl&p-menetelmäkouluttaja Lausteen perhekuntoutuskeskus, Vaalan Perheyksikkö, Turku MITEN KOULUTUSTA

Lisätiedot

Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi

Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi Nuoret ja tupakka Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi 16-18-vuotiaista suomalaisnuorista tupakkatuotteita käyttää päivittäin 17%. Tytöt ja pojat tupakoivat lähes yhtä paljon. Nuorten tupakoinnin yleisyys

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE.

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. PuMu D-TYTÖT 2013 Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. Onko 1-tilanne, 2-tilanne, 3-tilanne, 1-3-tilanne, 2-3-tilanne, ajolähtö

Lisätiedot

Heräsin, koska kuulin alakerrassa ääniä. puhelimen kelloa ja kello on varttia vaille9. Täänän on ensimmäinen koulupäivä ylä-asteella uudessa

Heräsin, koska kuulin alakerrassa ääniä. puhelimen kelloa ja kello on varttia vaille9. Täänän on ensimmäinen koulupäivä ylä-asteella uudessa EELI POIKA Heräsin, koska kuulin alakerrassa ääniä. Katson puhelimen kelloa ja kello on varttia vaille9. Täänän on ensimmäinen koulupäivä ylä-asteella uudessa koulussa. Minua jännitti,koska minua oli kiusattu

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa.

Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa. OSA 1: INTRO Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa. Klikataan version valintakuvaa (ryhmäpeli) ja siirrytään eteenpäin Kertoja: Ryhmäpeli on tarkoitettu

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Varissuon koulun joulujuhla Tervetuloa!

Varissuon koulun joulujuhla Tervetuloa! Varissuon koulun joulujuhla 2015 Tervetuloa! Pieni liekki tänään syttyy talven synkkään pimeyteen. Pieni liekki valon antaa, toivon tuikkeen sydämeen. Pieni liekki pimeydessä nyt voi olla jokainen. Pieni

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot