V25.4 PROJECT X. Written by Mika Varis ja Team Hot Shot

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "V25.4 PROJECT X. Written by Mika Varis ja Team Hot Shot"

Transkriptio

1 V25.4 PROJECT X Written by Mika Varis ja Team Hot Shot

2 ESITTELYSIVU Tarinan idea ja kulku Elokuva on suurelta osin musikaali kahdella tapaa: hahmot laulavat usein ja valmis musiikki soi paljon. Lisäksi tarinassa on myös hieman huumoria, draamaa ja pervoilua sekä outoja epäelokuvamaisia osuuksia. Leffa on jaettu kolmeen näytökseen kuten muutamat näytelmät. Päätarina keskittyy Tom Majurin ympärille ja muut ovat vain participantteja tämän seikkaluissa. Lisäksi leffassa on symboli/motiivitaso kapulakielisesti ilmaistuna. Uutena tavarana leffaan on tarkoitus tuoda runsaasti efektejä, parempaa äänitekniikkaa, uudellaista käsikirjoitusta mm. kertojan osuus. Vanhaa taasen on tietyt Crowproductions linjaukset, mainittakoon esimerkiksi luontodokumentit ja jakautunut persoona. Juoni lyhyesti Tom Majuri tutustuu nestettä virtaavaan elämäntyyliin työpaikkansa vuosikokouksessa ja aloittaa juhlista juhliin 24/7-elämän. Hän tutustuu uusiin ystäviin, mutta seura kuitenkin vie Tomin lopulta huumeiden pariin, ja sitä kautta monet asiat elämässä alkaa mennä päin prinkkalaa. Tom kokee kovia yrittäen oman päänsä kautta selvitä vaikeuksista. Asioilla on vain taipumus mennä aina vain huonompaan ja huonompaan: Roolihahmot Tom Majuri Kertoja Moul Katja Enkelivuori Anssi Mikkonen Alvar Kylpy Milton Reiss Kale Rouva Ä Pomo Jääskeläinen Mielistelijä J-man Fabric Uhri Puhelinmyyjä Sokerinlainaaja Ohikävelevä nainen Jalkapalloilijat Bile-Juhlijoita Baari-Juhlijoita (tarinan päähenkilö, 22 kohtausta, laulua) (n. 15 kohtausta, pelkkää ääninäyttelyä) (häijy mies, 13 kohtausta, laulua) (häijytön nainen, 6 kohtausta, laulua) (huumekaveri, asianajaja, 6 kohtausta, laulua) (huumekaveri, 3 kohtausta, laulua) (huumekaveri, 2 kohtausta, laulua, englantia ja saksaa) (huumehemmo, 4 kohtausta, laulua) (Tomin äiti,1 kohtaus, tietokoneääni) (työpaikan pomo, 2 kohtausta, helppoa laulua) (työtoveri, 1 kohtaus, helppoa laulua) (illuusio, 1 kohtaus) (uhrilammas, 1 kohtaus) (mainostaja, 1 kohtaus, laulua) (naapuri, 1 kohtaus, maskipää, laulua) (sivullinen, 1 kohtaus) (sivullisia, 1 kohtaus)

3 PROJECT X Kohtaus 1 TEKSTI: Crowproductions presents!!!---teksti: Näytös I: Se huutaa sinua (tai Moul) ---!!! Mustasta suoraan kuvaan ilman fadea. Kuvassa talvinen hautausmaa, useita isoja kuvakulmia, joissa kuitenkin näkyy hienoja yksityiskohtia. Kamera mielellään varsin stabiili, kuvat vain vaihtuvat. Kertoja: (NOTE: puhetyyli ainakin tässä vaiheessa hidas, ja vuorovaikutuksessa katsojien kanssa oleva; monologin ongelma: ei vettä missään, vaikea istuttaa hyvin se tähän puheeseen; mutta tartteeko sitä vielä edes?) Takana on lauluton taustamusiikki, ehkä oma tekemä. Tänne monet kerrotut tarinat usein päättyvät, näinhän se valitettavasti liiankin usein on. (taukoa) Mutta jotkut harvat kertomukset, (tauko) ja ne ovat yleensä niitä kaikkein hullunkurisimpia, saattavat alkaa täältä. (tauko) Tämä on yksi niistä tarinoista. Kuvaan tulee tietty hauta, nimi Majuri näkyy selvästi. Eri kuvakulmia haudasta. Tässä on meidän tarinamme päähenkilömme hauta. Älkää pelästykö, tämä kuva on kaukaa tulevaisuudesta ei meidän Tom Majurilla ole vielä mitään näin suurta hätää. Mutta joitain ongelmia hänellä kuitenkin on. (tauko) No, nyt te luulette, että tämä tarina päättyy myös tänne älkää, kertomushan ei ole vielä päässyt edes alkuun. (tauko) Ja lopultahan me kaikki päädymme tänne kuitenkin Kuva voisi mennä jälleen tarkastelemaan nimeä, nyt kuitenkin vielä lähempää. Eilen Tom Majurilla oli todella hauska ilta. Hän lähti pitkästä aikaan rentoutumaan ulos, koska oli saanut kutsun työpaikkansa vuosijuhliin. Ensin Tom oli epäröinyt, mutta lopulta hän löysi itsensä hauskan pidosta. (tauko) Mutta koska hän ei ollut maistanut miestä vahvempaa aikakausiin, se pääsi yllättämään Tomin. (tauko) Juhliin Tomilta katosi, rahojen ja pikkutakin lisäksi, myös muisti. (tauko) Nyt, aamulla, Tomista tuntuu kuin päänupissa olisi satapäinen kääpiö-orkesteri paukuttelemassa patakattiloita Kuvaan tulee ilman faidejä suoraan Tom Majuri. Hän tärisee & hikoilee ja tuijottaa lähikuvassa eteenpäin. Tom katsoo edessään olevaa päänsärkypilleriä ja olutpulloa pitkään ja rauhassa ja huonovointisena (meikkausta + hikiläikät?!). Hän olutta katsoessaan melkein yökkää. Päättää ottaa lopulta pillerin. Samalla tipahtaa vesipisara läiskähtäen tiskipöydälle (hidastus) Huokaa helpotuksesta.

4 Tom päättää lähteä pois keittiöstä, mutta samalla hipaisee lautasta, joka lähtee tippumaan alas hidastettuna. (Äänet?) Kauhun ilmeitä, hidastettua lautasen tippumista eri kuvakulmista (useita samanlaisia lautasia) ja hajoaminen, valtavilla äänillä. Tuskan irvistystä. Samalla Tom huomaa kun joku (postinkantaja) työntää postiluukusta lehden sisään. Tom kauhistuu ja jälleen valtava ääni. Tom menee huonovointisena vessaan lähes laatottamaan pönttöön ja kertojan ääni alkaa jälleen kuulua. Kertoja: Ei ole Tomin hyvä olla. Kuvassa säälittävän kärsivä Tom. Itse asiassa Tomilla ei ole koskaan aiemmin ollut näin paha olo. Hänestä tuntuu kuin hän tekisi kuolemaa. Kuitenkin Tom tietää että pilleri auttaa häntä kohta. Kuvassa Tom alkaa miettimään. Pahempaa kuin huono olo, on kuitenkin muistinmenetys. (tauko) Tom tietää, että eilen oli hauskaa, mutta silti hänellä on paha aavistus, että ehkä jotain meni pieleenkin. Kuvassa Tom nousee ylös ja lähtee pois vessasta. Ehkä hän on törttöillyt pahastikin. (tauko) Tom hikoilee pelkästä ajatuksesta. Kuvassa Tom ottaa paidan pois. Nyt näkyy kuvassa vain kasvot. Tom menee kohti peiliä. Tom maksaisi mitä tahansa jos saisi tietää mitä hän oli eilen illalla tehnyt. Tom tulee peilin eteen ja huomaa itsensä. Hänellä on rintsikat päällä. Tai sitten ei. Zoomi peiliin, josta näkyvät Tomin kasvot, jotka alkavat kirkumaan. Straight to black. (NOTE: samassa paikassa samaan aikaan kuvataan myös materiaalia kohtaukseen 5) Kohtaus 2 Musiikki alkaa samalla kun kuva menee mustaksi. Ensimmäinen teksti tulee ruutuun. Sitten musaan mahdollisesti tulee laulua ja kuvaksi tulee joku kiva naislaulaja laulamassa jollain musavideolla. Näitä upeita naisia ja tekstiä aina

5 sopivassa suhteessa vuoronperään. Samalla hienoja väri tietokone-efektejä sopivassa suhteessa. Tekstit voisivat tällä kertaa liikkua, väreillä ja muuttaa väriään. Laulajia mm. Aguilera, Spears, Destiny Childs, TLC, kaikkia mitä MTV:llä tulee vastaan. Alkutekstit mm. näyttelijät, musiikki, tehosteet, käsikirjoitus, tuottajat, ohjaajat Mustan lopussa samalla kun tekstit ovat jo loppuneet ja musa alkaa vaimeta, alkaa kuulumaan puhelimen pirinä. Kohtaus 3 Kun kuva huoneesta ja sängystä jossa Tom makaa ilmestyy, niin puhelimen sointi kovenee. Kuva on paikallaan ja puhelin vain soi. Kuva siirtyy Tomiin. Parempi olla jotain hyvää. Tom nousee. Kuva käytävästä, taas kamera paikallaan. Tom menee vastaamaan. Kuva lähelle Tomia, kun ottaa luurin. Tom Majuri. Kuva siirtyy puhelinmyyjänaisen toimistoon (taustalla EP-Books-firman logo). Välillä näytetään kuuntelevaa Tomia. Puhelinmyyjä painaa play-nappia ja taustamusa alkaa soimaan. Puhelinmyyjä: Tervepä, Tom, terve! Kuinka sinulla hurisee? Tomba dom tomba dom tomba dom. Haluaisitko kokeillaaa EP-Booksin tuotteitaaaa? Meiltä saat viikkolehdet, romaanit, jännärit ja sarjikseeeet. Aku Ankat, runot nuo, sekä kalenterit taskuineen. Vai haluaisitko ee-ehkä keittokirjan taikka Eeeroootiikan Maailmaaaan? Tilaappa nyt kaataalogimme, niin saat sen postissa huomennaaaa Lisäksi osallistut auton arvontaan, ja päälle kaupan saa-aaa-aaat ylelliiseen urheilukelloooon. Tilaa nyt! Musiikki loppuu ja Puhelinmyyjä jää odottamaan vastausta iloisesti odottaen. Tom pitelee luuria hieman aikaa ja sitten sulkee puhelimen. Tom huoahtaa äkäisesti, koska krapulanselvitysuni keskeytettiin.

6 Ovikello soi. Tom kääntyy katsomaan ovea, ja murisee. Kuvataan ovea ja sitten Tom menee aukaisemaan sen. Ovella Lainaaja, joka mahdollisesti voisi olla Jarin mustapäänaamarineekeri. Lainaaja: Anna mulle sokruu, se leipurin aine on (se leipurin aine on (miksattaisiin päällekkäin)) Löysin sen maantien ojasta hyym hmmm hmmm (NOTE: Miten Rentun ruusu jatkuu? Laulua voisi vielä hieman jatkaa ) Haistapa kuule vitulla päähän ja vitulla päähän ja vitulla päähän. Haistapa kuule vitulla päähän ja vitulla päähän vaan. Tom pistää oven kiinni toisen nenän edestä. Tom menee sisälle ja ottaa vettä ja tekee jotain kertojan puheen aikana. Katsoo telkkaa yms. Välillä lähikuva, jossa miettii. Kertoja: Myöhemmin illalla alkoi Tomin olo lopulta tuntua paremmalta. Joko uni oli auttanut tai sitten päänsärkypillerin vaikutus elimistössä. Tom päätti mennä töihin seuraavana aamuna vaikka vielä hieman aiemmin se ei ollut tuntunut mitenkään mahdolliselta. Kuitenkin se, että illan tapahtumat olivat unohduksissa pelotti. Entä jos hän oli törttöillyt työtovereiden kanssa entä jos hän oli törttöillyt naispuolisten työtovereiden kanssa? Tom kuitenkin oli päättänyt mennä töihin Kuvasta-kuvaan feidi. Kohtaus 4 Kohtaus siirtyy suoraan Tomin työpaikalle. Se on toimisto, jossa Tomilla on oma boxi, ei siis työhuone. Tomilla on puku ja kravatti päällä. Hänellä on kirjoitustilaa, tietokone, toimistotarvikkeita, Ö-leimasin ja papereita joita hän käsittelee. Yhtä aikaa kertojan äänen kanssa kuuluu toimiston ääniä koko kohtauksen ajan. (NOTE: toimiston voisi tehdä studiossa sinisellä taustalla. Toimistontausta siis olisi efektikuvaa.) Kertoja: Tämä on Tomin työpaikka. Hän on ollut täällä töissä jo vuoden, mutta ei tunne toisia työntekijöitä juuri ollenkaan. Tomin tehtävä on käsitellä anomuksia. Joko hän hylkää ne, koska ne eivät täytä vaatimuksia tai ovat virheellisesti täytettyjä, tai sitten hän hyväksyy ne ja lähettää seuraavalle käsittelijälle.

7 Tom leimaa papereita koko edellisen puheen ajan. Viivan vedosta (Tom vetää aina tekstin yli punaisen viivan ennen kuin leimaa Ö-leimasimella) kuuluu skriik-ääni ja leimasimen lyönnistä tump-ääni. Ne kuuluvat koko ajan. Kun Kertoja on päässyt tähän asti kuva siirtyy lähemmäs leimaamista ja skriik- ja tump-ääni tulevat kovempaa. Skriik-tump skriik-tump skriik tump tump-rytmissä. Kuva siirtyy juoma-automaatille. Useampia kuvakulmia, suuri kuvakulma jalustalta. Kuvataan jossain virastossa. Välillä Tom käy hakemassa kahvia(/virvokkeita) alakerran aulan automaatista. Aina silloin tällöin automaatille sattuu tulemaan yhtä aikaa joku kivannäköinen ja mukavasti hymyilevä naisvirkailija. (Tom vilkaisee ympärilleen.) Mutta tällä kertaa ei Tomilla käy tuuri, sillä automaattikin on epäkunnossa. Tom ei saa automaatista mitään. Kuva siirtyy takaisin Tom toimistoon, jossa Tom vain pyörittelee peukaloitaan ja vilkuilee ympärilleen etsien töllöttääkö kukaan häntä. Usein, anomuksien ruuhkautuessa edelliselle käsittelijälle, jää Tomille hieman hengähdysaikaa. Se on yleensä päivän paras hetki, mutta nyt Tomin täytyy katsella tarkkaileeko kukaan häntä. Saako hän joltain työtovereilta halveksivia katseita? Tom katselee ympärilleen, mutta kukaan ei katso oudosti. (NOTE: täytyy kuvata jonkun toimiston sisällä jossa ihmiset ovat vain normaalisti. Samalla tarvitaan kuvata kuvaan lisättävä studiotausta + kohtauksen 6 toimisto kohta) Mutta kukaan ei näytä olevan moksiskaan ehkä kaikki menikin hyvin juhlissa, pahasta aavistuksesta huolimatta. Kuva menee helpotuksesta huokaisevaan Tomiin, joka lysähtää tuolin perukoille. Viuh Kuvaan Tomin taustalle tulee henkilö. Tom huomaa hänet ja jännittyy samalla. Työkaveri Terve äijä! Ööh. Terve? Työkaveri Olikos hirvee kankkunen eilen? Heh heh hee!

8 Ööh, no eipä nyt oikeastaan kovin paha tai ei juuri yhtään ollu. Ihan hyvä olo oli. Työkaveri Vittu, minä yrjösin vielä kotonakin. Oli kyllä sellaista menoa meillä kahdella että huhhuh Mulla oli yhtä helvettiä koko eilinen päivä heräsin vasta yhdeltä ja Selitys jatkuu, mutta ääni vaimenee pois. Työkaveri puhuu ja Tom vain kuuntelee ja nyökyttelee. Jossain vaiheessa halutessamme voimme käyttää hidastusta. Kertoja: Tom tuntui ettei ollut ikinä aiemmin nähnyt tätä miestä (tauko) Ei edes työpaikalla, saati sitten toissa päiväisissa juhlissa. (tauko) Samalla kun mies kertoi omasta järkyttävän suuresta krapulastaan, Tomille alkoi tulla todella paha epäilys siitä, että jotain oli mennyt kuitenkin pieleen. Tomilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kuunnella tätä miestä. Jälleen kuullaan Moulin ja Tomin keskustelua. Työkaveri ja pystyin sittenkin tulemaan töihin tänään. (tauko) No entäs sinä..? Saitko persettä siltä hammaslääkäri-naiselta? Kröhom, krr-khöm. Työkaveri Heh heh hee Kuivaako kurkkuus? Haluatko juoda jotain? Kröh Joo, olisi kiva saada juomista, mutta alakerran automaatti oli epäkunnossa. Työkaveri Ootas vähän. Otas tästä. Työtoveri vilkaisee ensin ympärilleen ja kaivaa sitten viskipullon taskustaan. Tom katsoo varsin epäluuloisena pulloa. Työkaveri Ota vaan, kyllä se nyt sulle varmasti maistuu.

9 Tom päättää ottaa ja työkaveri on hieman mielissään. Työkaveri Sä oot hyvä tyyppi. Kuules kiinnostaisko sua lähtee bilettämään joskus uudelleen. Mä tietäisin parit hyvät bileet, ja yhdet olis jo tänään. Mitäs sanot, huvittaisko lähtee hiukka menemään, heh heh? Työtoverin tähän puheeseen tärkeät kuvakulmat/leikkaus, siten että parit viimeiset lauseet painottuvat. Musa (Limp Bizkit: Rollin ) tulee taustalle Tom miettii (katsoo työkaveria) ja samaan aikaan biisin kanssa sanoo (Tomin ääni ei kuulu, vaan biisin) Keep on rollin partner. You know what time it is. Muut äänet katoaa ja musa jää vain soimaan. Tom ja Moul alkavat räppäämään musan tahdissa erittäin perinteisissä räppivideokuvakulmissa. Kamera edessä heiluttavat päätään ja leikkaukset vaihtelevat siten että toinen on välillä takana ja toisinpäin. Kilpailevat kamerasta, heittäävät paitaa pois yms. Tämä kestäisi reilun minuutin, mutta musa jatkuisi seuraavaan kohtaukseen. (NOTE: tarvitaan kuvata materiaalia myös kohtaukseen viisi.) Kohtaus 5 Rollin hiljenee taustalle ja kuva siirtyy biletyskuviin. Kuvaa ensin kotibileistä, sekä lavastettua kohtausta Tomin ja sen tärkeimpien uusien kaverien juopottelusta. Kuvissa ihmiset ovat iloisia ja kaikki näyttää olevan hyvin. Kertoja: Tästä alkoi Tomin uusi elämä. Ja enpä nyt sanoisi, että asiat menivät ainakaan parempaan suuntaan. Tokihan Tom sai monia uusia ystäviä, ja hänellä oli hauskempaa kuin koskaan. Aluksi Tom kävi juhlimassa kerran tai kahdesti viikossa, mutta jo pian, hän oli lähes päivittäin hauskan pidossa uuden parhaan ystävänsä, Moulin kanssa. (tulee kuvaan). Miksi häntä kutsuttiin Mouliksi, sitä Tom ei tiennyt, eikä ollut vielä pitänyt niin tärkeänä asiana selvittää. Joka tapauksessa samalla Tomille alkoi maistua viina. Ja sitä oli aina ympärillä Bilekuvista leikataan ensin kohtia, jossa ihmiset nautiskelevat alkomahoolia ja musan annetaan olla taustalla. Sitten mennään johonkin puhekohtaukseen bileistä, ehkä pariinkin ja leikataan mm. Samulin tanssi ja näytetään pullomerta.

10 Sitten musa loppuu kuin seinään ja kuva siirtyy Tomin kotiin uudelleen. Kuvataan samaa tilannetta kuin mikä oli alussa, ja Tom nappailee krapulapillereitä pätkähtelevissä leikkauksissa, eri asuissa ja eri valaistuksissa. Jossain pätkässä huulet punattuina. Kertoja: Ajan kuluessa ja kymmenien krapuloiden seurauksena, alkoi helpotuspillerin otto olla Tomille arkipäivää. Pilleri oli hyvää ensiapua kärsimykseen. Tom ottaa kolme pilleriä kerralla. Ottaa vettä lasiin, vääntää hanan täysille ja vettä roiskuu joka puolelle. Tomin elämä oli kuitenkin yhtä edestakaisin sahausta juhlimisen ja kidutuksen välillä. Pikku hiljaa Tom ei ottanut viinaa pelkästään bileissä, vaan siitä tuli ympärivuorokautista arkea. Tom juo sohvalla samalla kun katsoo töllöä. Tom ottaa pilleriä työpaikalla. Tom herää yöllä pistää valot päälle ja ottaa juomaa. Tomin matka oli alkanut. Bailumusa pamahtaa täysillä päälle. Cafe Next Baarin alakerran valot vilkkuvat hulluna. (Kuvataan siis siellä.) Ensin leikattua kuvaa biletyksestä aikansa. Sitten siirrytään nurkkapöytään, jossa Tom nappaa pillerin (vaikka namun) ja kaljaa tuopista päälle. Kertoja: Tomin suunta oli selvä ja se johti alaspäin. Hui hai-vuoristorata, jossa ei ole kuin pelkkää mäkeä alaspäin. (tauko) Moulin vaikutus oli tietenkin pahasta, mutta pääsyy oli Tomissa itsessään. Olisihan hän voinut kieltäytyä Moulin tarjouksesta ja jatkaa normaalia elämäänsä, mutta (tauko) Tom ei vain välittänyt. Cafe Next Barissa strobot ja kaikki hienot välkkeet päällä Tom bailaa hurjana. Välillä sumeita kuvia. Loppu: valo värjää kameran kuvan ja seuraava kohtaus feidaa siitä väristä Kohtaus 6 Feidaaminen edellisestä väristä. Tom on lähikuvassa (ja hänen pää on erikoisessa sivuasennossa) ja alkaa pikku hiljaa aukomaan silmiään. Äänet jotain paljon rauhallisempaa kuin edellisen kohtauksen lopussa (äänileikkaus mahdollisesti miksaamalla). Kuvasta käy selville, että Tom heräilee suurella nurmiaukiolla (laululavan takana) heräilee todella hitaasti. Mahdollisia kuvia purjeveneistä (jalka mukana). Ihmettelee mitä hän siellä tekee. Katsoo itseään, kelloaan ja alkaa laulamaan hieman alakuloisesti. Useampi kuvakulma.

11 Minun pitäisi olla nyt töissä mutta istun vain nummella vöissä. On vihreä nummi kauniimpi kuin haiseva pummi. Pummi haista, vaihda kaista, etsi naista, pulla paista, sitä maista, älä välitä laista! (vittu vittu ) Minun pomoni kyllä nyt suuttuu se punaiseks varmasti muuttuu On vihreä nummi kauniimpi kuin haiseva pummi Pummi haista, vaihda kaista, etsi naista, pulla paista, sitä maista, älä välitä laista! (vittu vittu ) Jo alkaa olla nyt hoppu (Tom nousee ylös) on parempi alkaa laputtaa kunhan vain töihin tulis ei loppu pomo varmasti naputtaa (Soolo) (Tom tanssahtelee, heittelee piruetteja kävellessään, lopuksi haistelee taas itseään) Vittu kun pahalle haisen En yrjöö päälle naisen (nainen kävelee vastaan ja Tom nostaa hattua tai tervehtii laulaessaan) On vihreä nummi kauniimpi kuin haiseva pummi Pummi haista, vaihda kaista, etsi naista, pulla paista, sitä maista, älä välitä laista (vittu mä yrjöön vittu mä yrjöön ) Vittu mä yrjöön! Musa jatkuu vielä... Tom haistelee itseään ja yrjöää suoraan paidan päälle (suusta valuu vaniljakiisseliä ja punaista kiisseliä pitkin paikkoja. Hernekeitto käy myös.). On hieman aikaa ihmeissään ja jatkaa sitten matkaa. Tom luikkii pitkin seiniä ohi kahviautomaatin toimistossaan. Pari kuvakulmaa. Lysähtää omaan tuoliinsa. Musan lopetus tähän (vittu mä yrjöön jälkeen vielä ainakin sec). Kuvaan jää kasvot puolikuvassa. Pomo: Missäs se Majuri on taas kupannut? Pomo tulee kuvaan. On tullut viime aikoina myöhästeltyä aika useasti. (haistelee) Hyvänen aika miten pahalle te haisette! Mitä te olette tehneet? Miksi teillä ei ole siistit vaatteet päällä? Nyt kyllä oli viimeinen tikki, kenkätehdas odottaa!

12 Onnettomuus. Pomo: Anteeksi mitä? Kun tulin töihin, niin matkalla oli sattunut onnettomuus. Jäin siihen auttamaan, ja siksi myöhästyin ja olen likainen." Pomo: Mitä tapahtui? (hetken mietittyään) Kävelin pitkin Kenraalinkatua kun oranssi linja-auto tönäisi ruotsalaista Saabia, joka liukui toiselle kaistalle, ja siellä vastaan tullut ylileveän kuljetuksen rekka-auto väisti ajaen Sokoksen näyteikkunan läpi. Minä autoin rekan alle jäänyttä pikkutyttöä, vaikka ei hän ollut saanut kuin ruhjeita. Kuitenkin siinä likaantui ja aikaa meni paljon. Pomo: No huh huh! Tuosta on varmasti huomisen lehdessä. Sinulla kävi tuuri kun et itse jäänyt sen rekan alle. Se meni näin läheltä. (Näyttää sormillaan kymmentä senttiä.) Pomo: Hyvä on saat vielä tämän kerran anteeksi, mutta jos vielä myöhästyt niin saat potkut varmasti. Ja vielä ilman irtisanomisaikaa! (tauko) Jatka nyt töitäsi. Pomo poistuu ja Tom viheltää helpotuksesta. Viuh. Se oli lähellä. Nielaisee ja on katuvainen. Alkaa puuhastelemaan papereidensa kanssa. Moul tulee hetken kuluttua paikalle.

13 Mitäs Jääskeläinen? Vittuiliko se? Joo, mutta selittelin sille miks myöhästyin. Luulempa että se otti selityksen täydestä. Moul hei miten meillä meni loppuilta? Siinähän se. Sinä biletit hulluna Cafessa. Kyllä minä sen muistan, mutta entä sitten Ensin kiskoit toisesta pullosta viinaa ja toisesta limpparia ja irvistelit. Sitten sinä laatoitit tanssilattialle, jonka jälkeen meidät häädettiin Cafesta. Sitten ulkona sinä raivostuit polkupyörälle ja tappelit sen kanssa Välillä näytetään kun Tom kuuntelee Moulin puhetta. Ei-ii entä sitten? Sitten sinä kuvittelit että natsit ajaa sinua takaa ja menit piiloon junavaunun alle. Tämän jälkeen näin kun sinä lähdit juoksemaan jonnekin metsään ja huusit vain mielipuolisena: Until it sleeps, Until it sleeps Sen jälkeen en enää sinua nähnyt. Ei ihminen voi tehdä tuollaista (Moul on vain hiljaa) Ei vittu (tauko) nyt on kyllä pakko vähentää tätä juhlimista ja viinaa. Muuten menee kohta työpaikkakin. Nyt en enää aio ottaa ollenkaan ja se lupaus pitää! Entäs ne pippalot tänä iltana Anssi Mikkosen luona? Sinähän lupaisit tulla sinne?

14 Sori vaan, mutta minä en enää tänä kuukautena käy missään bileissä. En enää eilisen jälkeen En. Mikkosen Anssilla on aina ilmaisjuomatarjoilua. (äärettömän vakuuttavasti ja kontrolloivasti) Ei, minä en pidän nyt ihan oikeasti taukoa. En aio juoda enää. Hidas feidi mustan kautta. Vaiko suora leikkaus? Kohtaus 7 Tom juo kaljaa ja on jo aika huonossa kunnossa. Ottaa jotakin vahvempaa. Taustalla Akin tekemä biisi, jossa mukana aluksi pelkästään instrumentaaleja, mm. viuluja. Paikalla on Tomin ja Moulin lisäksi muitakin tyyppejä 3 kpl Anssi Mikkonen (asianajaja, jolla pitkät rastat), Alvar Kylpy (hieman omalaatuisen cooli, piikitysjälkiä kädessä), Milton Reiss (joka puhuu vain englantia/saksaa). Joustavuutta harrastetaan kuitenkin, jokainen saa keksiä omia lisäpiirteitä hahmoihinsa. Huoneessa on kynttilöitä. Biisi menee kohti laulua ja Tom alkaa laulamaan viulukonserton (by Aki) säestyksellä. Tom ja muutkin: Viina on minun mieleen mä tykkääään myös kaljasta (Tom kääntää katseensa toiseen kameraan.) On kivaaa ottaa kännit jurrisssa hölmöillä (muut tyypit nuokkuu musan tahdissa, Moul myös) On alkooma hooli lääkettä lää-äkettää parhainta ei auta edes itkuuu (kk vaihtuu, kuivaa silmäkulmaansa) viinaa on saatavaa Hmm hmmm hyyy Hym mmmm Hymmyy Mmm mmm mmyy (musa jatkuu, kaikki yhdessä hymisee) (kuva siirtyy Anssiin) Minun nimi oo-on Anssi Mikkooseen A-anssiii olen aivan deekuuu kypsää tavaraaa (kuva Alvariin) Mä (osoittaa itseään + tauko) Alvar Kylpyy olen perseestää

15 narkkarii pahanlainen piikki suonessain My name is Milton Reiss Don t know what they singing I love cocainou (siis kokainou) That s hot stuff for me Hmm hmmm hyyy Hym mmmm Hymmyy Mmm mmm mmyy (kuva Miltoniin) Nää on hienoi tyyppei Varsinkin Mou-ou-liii Joo-ooo, jooo o oooo Vielä kerran kunnolla-aa Otetaanpa kulaus nektariinii elämän kokaaspiidii heroiinii kaikki meille käy (kuva takasin Tomiin) (näytetään Moulia, joka ) (kaikki yhdessä) Otetaanpa kulaus nektariinii elämän kokaaspiidii heroiinii kaikki meille käy Musan vetäessä loppunsa tyypit johtaa olevinaan orkesteria ja pitävät hauskaa. Ottavat lisää juomaa. Milton: That was great! Milton lähtee keittiöön. Anssi Mikkonen: I hi hii, i hi hii. Kröö krauk. (selvittää kurkkuaan) (nielaisee)

16 Mua janottaa. Tom lähtee jääkaapille ja ottaa sieltä oluen. Hän katsoo kun Milton ottaa hanasta vettä lasiin, mutta täyttää sitä pitkään yli äyräiden. Outoa oma tekemää kaiku musiikkia taustalla. Tom tuijottaa ja ravistaa päätään selvittääkseen itseään, jolloin hän näkee tyypin juovan lasista. Kuvaus hoidetaan niin että siitä tulee mahdollisimman outo/surreaalinen vaikutelma. Milton juo vettä ja vesi nousee yhtäaikaa samassa kuvassa takaisin lavuaarista hanaan, eli perinteinen nauhan takaperin näyttö ja kaksi kuvaa vierekkäin. Vesi nousee hanaan loppuen. Milton lähtee olohuoneeseen takaisin. Kertoja: Tom ei kyennyt hillitsemään itseään vaan palasi takaisin paheen poluille. Hauskaa hänellä kyllä vielä riittää, mutta valitettavasti hän ei tiennyt, että tämä askel veisi hänet entistäkin syvemmälle... Tom hoipertelee takaisin olohuoneeseen, missä muu porukka on. Moul on lattialla istumassa vähän ringin tapaisessa muitten hemmojen kanssa. Kynttilöitä kuvan laidoilla sopivasti ja musa muuttuu pahaenteisemmäksi. Moul vilkaisee vierestä katselevaa Tomia ja kääntyy sitten Anssi Mikkosen puoleen, jolla on kädessään muffinssi. Lähikuva muffinssiin. Kuvat leikataan kertojan puheeseen yhdestä ja samasta kuvakulmasta töksäytellen. Huumemiehet tekevät asiat mitä puhe sanoo. Kertoja: Hasis on erään hamppulajin emikukkien uutteen ja sidosaineiden hartsimainen seos. Sitä käytetään polttaen, teen seassa tai leivonnaisissa (Anssi Mikkonen syö muffinssia (töksäysleikkaus)). Se aiheuttaa puheliaisuutta (leikkaus), hilpeyttä (leikkaus, u know now), tunteen uudenlaisesta itsensä ymmärtämisestä, häiriöitä ajan, paikan, etäisyyden ja nopeuden hahmottamisessa. (tauko) Haittavaikutuksena on mm. vaarallisuus (Anssi uhkaa jotain), luovuuden heikkeneminen ja mielenhäiriöt (Tekee älyttömyyden ja samalla tulee pieni tauko puheeseen. Kuva kääntyy vasemmalle (lopulta ympyrä) Miltoniin, jolla on kädessään pussi, jonka sisällä on pillereitä. Alkaa ottamaan niitä pussista. Lysergidihapon dietyyliamidi eli LSD on kemiallinen valmiste, jonka käyttöannokset ovat hyvin pieniä, milligramman osia. LSD voi olla pienessä tabletissa tai imetettynä paperiin. Se aiheuttaa näkö- ja kuuloharhoja, tunteen minän jakautumisesta (joku kikka kuva?), itsetunnon kohoamista, paniikkia. Haittavaikutuksia ovat itsemurhat ja (tauko) mielenhäiriöt. (mahdollisesta sama älyttömyys kuin Anssilla).

17 Kuva kääntyy vasemmalle Alvar Kylpyyn, jolla jauhetta. Levittää sitä iholle. Ekstaasia voidaan käyttää liuoksena tai jauheena iholle livettäen, josta se imeytyy kehoon. Se voi aiheuttaa tunteja kestävän kiihotustilan, seksuaalisia hyvänolon tunteita, hermostuneisuutta ja aistiharhoja. Haittaongelmia ovat väkivaltaisuus, aivoverenvuoto, yliannostus, koukkuun jääminen (tauko) ja mielenhäiriöt. Kuva kääntyy vasemmalle Mouliin. Moulilla on kädessään ruiskutarvikkeet. Moul katsoo ohi kameran. Musa menee jännittävämmän ahdistavaksi. Tom menee hieman epävarmaksi, koska Moul katsoo häneen. Moul viittoo Tomin liittymään seuraan. Lopulta Tom hitaasti tulee rinkiin ja hänelle tehdään paikka Moulin viereen. Psykedeelinen kuva Tomin rinkiin menosta samasta kuvakulmasta, jossa rinki ensimmäisen kerran näkyi. Moul alkaa valmistella ruiskutusta. Opiaatit eli oopium, kodeiini, morfiini ja Moulin kädessä oleva heroiini saadaan unikkokukasta. Sitä voidaan nuuskata, juoda, polttaa tai (tauko) ottaa ruiskeena suoneen. (tauko) Se aiheuttaa euforiaa, raukeutta, itsetyytyväisyyden harhatunnetta, lievää ruokahaluttomuutta (kieltäytyy ruuasta, jota joku tarjoaa) ja hallusinaatioita. Heroiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden, fyysiset vieroitusoireet, luukivut ja usein yliannostuksen. Tom kaatuu selälleen maahan. Tom kääntelee päätään ja näkee kaiken hieman hämärästi. Ympärillä olevat näyttävät virnistelevän hänelle. Tom virnistelee takaisin iloisena. Samalla alkaa alla oleva Kertojan puheosuus. Tom nostaa kättään ja katsoo kädessään olevaa olutpulloa joka näkyy hänelle vesilasina! (kuvataan (vähintään) kahdessa eri kuvakulmassa: Tomin silmistä ja ulkopuolelta, silmäkuvauksiin vähän efektia päälle). Tom hörppää lasista. Näytetään ympärillä olevia muita oudossa valaistuksessa ja yksitellen. Ne irvistelevät Tomille eli kameralle, raapivat itseään ja nauravat hulluna. Ääntä ei kuulu. Voisi melkein pistää Bobin vilahtamaan Moulin taustahuone muuttuu liekehtiväksi tilaksi (tausta kuvattaisiin samalla kun tämä kohtaus, Mika studiossa ja liekit tehtäisiin tietokoneella). Liekit sammuu nopeasti ja oikea huoneentausta palautuu. Kertojan osuus alkaa normaalilla tavalla, mutta alkaa nopeasti kuulostamaan oudolta (ehkä hidastuen ja hiljeten, äänikikkailupuolen homma, jutun oltava myös noin oikean pituinen eli kaikkea tätä tekstiä ei ehkä tarvita ) Kertoja: Vuonna 1947 oli Helsingissa 500 huumeiden väärinkäyttäjää. Vuonna 69 kannabisviiva maksoi 60 penniä. Morfiinin tilalle tuli Algidon-, Benzalgin- ja Dolorex-tuotteet. Saksalaiset kehittivät Dolophinen Adolf Hitlerin kunniaksi. Vuonna 72 käyttäjiä oli Samana vuonna löytyi Suomen ensimmäinen kannabisviljelmä, pellolla kasvoi 20 kiloa hamppua vehnän vieressä. Psilosybiini, Temgesic, Methedrine, Petidin, Gamma, tsolpideemi, 3,4- metyleenidioksimetamfetamiini, HIV, LSD, salakuljettaja Epa. Suomen amfetamiini tehdas, satoja kiloja.käyttäjät olivat opiskelijoita ja taiteilijoita.

18 Näytetään Tomin kuvakulmasta (lattialta) kun Tom nousee ylös (kamera ei liiku, eli vähän kuin sielunvaellusta). Kertojan hidastuva tarina kuuluu vielä. Kuva feidaantuu kuvaa, jossa Tom kävelee läpi portin (joka kuvattiin talvikuvaus-sessio 2:ssa). Samalla ääni on jo kuolemassa ja kun Tom on tullut portista se loppuu ja sisään feidattu musa soi jo kunnolla. Musa omaa surinaa. Feidataan lähikuvaan, jossa vesi valuu. Efektejä (hidastusta, stroboa tai tracea tai jotain muuta näihin kuviin sopivan paljon jopa liikaa). Pitkäkestoinen kuva. Kuva tytöstä, joka on selin kameraan ja jolla on kirkkaan punaiset hiukset (Pepin hiukset). Studiossa tehty. (Homma jatkuu myöhemmin) Feidataan kuvaan maisemasta. Kuvaan säpsähtää Moul, joka irvistää ( peili-irvistely eli naama vaihtuu millisekunnissa + töksy/hidastus-nopeutusleikkaus) ja tulee lyömään Tomia kohti kameraa. Tässä voisi olla yhdessä kuvassa lyönti, joka toteutettaisiin tuplakuvaus tekniikalla. Näytetään Tomin (meikattua) pahoinpideltyä naamaa. Kuva Kimmelin takapihalta. On kesäinen päivä. Ehkä pieni zoomi. Mahdollinen kuva metsäisestä polusta.? Mahdollinen kuva studiossa olevasta sukkahousupäisestä terroristista. Ei saa selvää kuka se on. Feidataan hitaaseen zoomiin vihreää ruohoa ja multaa kohti Feidataan kuvaan, jossa kyykistyy suojaan joltain mikä on sen yläpuolella kameran näkymättömissä. Kuva leikkautuu outoon tietokonekuvaan, jonka läpi Tom tippuu ylhäältä alas hidastettuna (Kuvattaisiin studiossa taustaa vasten tippuminen patjoille). Leikataan studiossa tehtyyn lauluosuuteen, jossa Tom laulaa CMX:n Aamutähti 97 (Cloaca Max) Ajoitus: Laulua ja sitten 0.37:n kohdassa kääntyy biisi takaperin (ehkä pieni tauko pysäytyskuvan kanssa välissä. Edellinen leikkaus mahdollisimman hyväksi ja hauskaksikin. Kuvataan tyylitellysti. Tomilla mirri/rusetti + puku. Sitten homma kääntyy takaperin. Tom tekee eleen jolla samalla musa liikehdintä kääntyy päin vastaiseksi. Näytetään Tomin laulamista takaperin leikkauksineen. Kuvatessa keksitään kaikkea kivaa. Biisi on käännettävä ja miksattava suurin piirtein valmiiksi (myöhemmin tarkka versio). Kuvatessa hyödynnetään myös takaperoista taustamusiikkia, mutta varsinkin normaaliversiota. Feidataan suoraan vedenvirtaukseen ja sitten feidataan porttikävelyyn. Nämäkin siis takaperin + muut tehosteet. Kuva fade to black. Pitkä musta.

19 Kohtaus 8 Fade kuvaan. Kertoja aloittaa puhumaan. Puheen aikana, ennen kuin kuva tulee Tomiin, näytetään yksityiskohtia huoneesta jossa Tom on. Kukkia paljon jos vain mahdollista. On päivä ja on valoisaa. Kertoja: Huume oli saanut ensimmäisen palan Tomia haltuunsa. Huume olisi varmasti halunnut saada paljon enemmänkin jo heti aluksi, mutta sisimmässään Tom oli kuitenkin tuima mies. Tai oli ainakin joskus ollut (tauko) Vaikeina aikoina Tomilla oli varma paikka jonne mennä apua etsimään ja saamaan (tauko) Kuva vaihtuu Tomiin, joka on polvillaan kameran edessä ja puolella kädet yhdessä levynä (kuin rukoillen). Tomilla oli vielä sen verran voimaa, että hän ymmärsi että asiat olivat menossa huonoon suuntaan ja nyt oli oikea aika hakea apua. Tom aloittaa puhua heti Kertojan äänen loputtua. Katsoo kameran ohi ylös. Puhuu häpeillen. Minä olen tehnyt väärin. Se tuntuu pahalta. Minä olen tuhlannut melkein kaiken rahani juhlimiseen ja työtkin ovat jo kiikun kaakun. (tauko) Onhan minulla ollut todella hauskaa, mutta tuntuu kuin joutuisin maksamaan siitä vielä hirvittävän hinnan. Tuntuu kuin kävelisin hapantuneella laudalla kerrostalon katolta toiselle (tauko) Kerro mitä minun pitäisi nyt tehdä? Tauko ennen vastausta. Kuvataan vastauksen ajan koko ajan Tomia. Tehdään vastaus aiemmin niin tiedetään ilmeitten ja Tomin puheen ajoitus. Ääni puhutaan vanhan ämmän äänellä tietokoneelle ja muokataan vanhalta naiselta kuulostavaksi. Rouva Ä: Olet siis tuhlannut rahasi viinaan ja naisiin (Tom on häpeissään) Mutta silti huomaan että et kerro kaikkea minulle Ja en voi auttaa jos et kerro minulle kaikkea Sama kuvakulma jatkuu. Tom on edelleen rukoilevassa asennossa. Anna minulle anteeksi, mutta minä olen olen käyttänyt heroiinia. Rouva Ä:

20 Siis olet käyttänyt huumeita (hieman pettynyt) Tein sen vain kerran en ikinä aiemmin. En aio tehdä sitä enää ikinä Äiti auta minua. Kuva siirtyy suurempaan kuvaan Äidin takaa, jossa näkyy Tom samassa asennossa jakkaralla tai kiikkustuolissa olevan äitinsä edessä. Äidin kasvoja ei näytetä. Äiti on pulskistettu tyynyillä & stuff. Tom laskee kätensä alas. Rouva Ä: Deeku mikä deeku Olet saanut itsesi pahaan liemeen ja tällä kerralla en voi apua antaa Mutta voin antaa sinulle kultaakin kalliimman neuvon Samalla Tom katsoo ylös ja siitä tehdään leikkaus takaisin pienempään kuvaan Tomista. Tämä neuvo on vanha sukutieto, joka auttaa sinut selviytymään tästä ongelmasta sataprosenttisella varmuudella Tämä auttaa kaikkiin muihinkin mahdollisiin ongelmiin joita voi kohdata elämässä mutta tämä on SALAISUUS, et saa kertoa tätä kuin hätätapauksessa eteenpäin Jos tämän tietäisivät kaikki, se olisi VAARALLISTA. Kerro minulle, en kerro sitä muille. Taas suurempaan kuvaan. Rouva Ä: En tiedä oletko ansainnut sen. Olen, kerro nyt äiti. Tauko. Zoomi hitaasti kohti äidin selkää. Puheen aikana useita leikkauksia tämän zoomin ja Tom lähikuvassa olevan zoomin (joka menee kohti Tomin odottavaa ilmettä) kanssa. Leikkausrytmi ja zoomin nopeus nopeutuu. Rouva Ä: Hyvä on poika, hyvä on Ota opiksesi tästä neuvosta Se auttaa sinut tämän kaiken yli ja ohi tätä ei joka poika tiedäkään. Zoomi Tomiin.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila

BOOGIE & WOOGIE. Osa II: Liima. Kirjoittanut: Timo Anttila & Osa II: Liima Kirjoittanut: Timo Anttila (C)2012 Timo Anttila 040 353 0797 Tämä sivu on tarkoituksella tyhjä. FADE IN: 1. EXT N & N KOTI - AAMU Kuuluu kuin kukko ehtisi kiekaista, mutta kuuluu heti perään

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10

Kaija Rantakari. hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 Kaija Rantakari hänen takaraivostaan kasvaa varis, joka katsoo yhdellä silmällä, ainoalla 1/10 astun tarinan yli, aloitan lopusta: sydämeni ei ole kello putoan hyvin hitaasti ansaan unohdan puhua sinulle,

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina Tästä se alkoi Tiinan talli 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina 2 Tässä se kauan odotettu kirjoitus, mitä joskus vuosia sitten lupasin ja itse asiassa jo aloitinkin. Eli mistä kaikki alkoi. Vuosi -85

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin

Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin Ensimmäinen luku Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin kuulla Caitin hengityksen linjan toisessa päässä, mutta hänen äänensä oli kadonnut kesken lauseen. Haloo? Ulkona oli pimeää, oli myöhäinen ilta

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden.

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. OSA 1 SISÄINEN VOIMA Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. Marcus Aurelius HERÄÄT TUNTEESEEN, ETTÄ TEHTÄVÄÄ ON LIIKAA. Et jaksa uskoa omiin

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä.

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä. VIRVATULIKYSELY 7-8-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Monettako vuotta olet kuvataidekoulussa? 1. vuotta 32 % 9 2. vuotta 25 % 7 3. vuotta 11 % 3 4. vuotta 21 % 6 5. vuotta 11 % 3 2. Ilomittarit eli hymynaamat

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Pikku Kroko menee elokuviin

Pikku Kroko menee elokuviin Pikku Kroko menee elokuviin teksti Jaana Lappo kuvitus Hannamari Vahtikari Pikku Kroko on ensimmäistä päivää päiväkodissa. Ja juuri tänään päiväkodin lapset ovat menossa elokuviin. Krokokin pääsee mukaan.

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Mummon tyttö Draamatarina Kurvi-hankkeen kohtaamispaja

Mummon tyttö Draamatarina Kurvi-hankkeen kohtaamispaja Mummon tyttö Draamatarina Kurvi-hankkeen kohtaamispaja Käsikirjoitus: Onni Sarvela ja Jouni Piekkari Tavoitteet: Eläytyä yhteen mahdolliseen maahanmuuttajanuoren tarinaan, joka pohjautuu elävän elämän

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA Miten perfekti muodostetaan? Perusmuoto Perfekti 1. verbityyppi ottaa olen, olet, on ottanut, olemme, olette, ovat en ole, et ole, ei ole ottanut emme ole, ette

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen

Assembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON ssembly wild-compo demo, 3-5min Käsikirjoitus kesäkuu 2004 / Sampo Pesonen POWER ON KOHTUS 1 NÖRTIN HUONE INT ILT Tietokone on jylhänä pöydällä. Nörtti painaa koneen päälle. Kuva jähmettyy KOHTUS

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965

Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen VALKEUDEN LAPSET 1965 Mattijuhani Koponen 1965, 2005 1 2 On ahdasta ja sokeat ohjaavat täällä sokeita. On vaikeaa toimia vaikeaa työskennellä. Älä periksi anna, valitse kivisin tie;

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja

Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy. 18.05.2015 Irmeli Kauppi, sh, TunteVa-kouluttaja Haasteellisten käyttäytymistilanteiden ehkäisy Pesutilanteet Vastustelu pesutilanteissa on aika yleistä Voi johtua pelosta Alapesu voi pelottaa, jos ihmistä on käytetty hyväksi seksuaalisesti tai hän on

Lisätiedot

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King

Vihamiespiiras. kirjoittanut Derek Munson kuvittanut Tara Calahan King kirjoittanut erek Munson kuvittanut Tara alahan King Se oli täydellinen kesä, kunnes Juuso Rossi muutti parhaan kaverini, Santerin, naapuriin. En pitänyt Juusosta. Hän järjesti juhlat, eikä minua edes

Lisätiedot

AJATTELE ITSE! Liite 3. Aiheena kannabis. PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio

AJATTELE ITSE! Liite 3. Aiheena kannabis. PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio Liite 3 AJATTELE ITSE! Aiheena kannabis Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio 24.10.2017 Muutoksia tulossa. Tätä vihkoa käytetään vain, jos oppilailla ei ole omia tietokoneita tai tabletteja käytössään.

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

3. Kun jossakin asiassa ei pääse mitenkään eteenpäin, voit sanoa: 4. Kun jossakin on tosi paljon ihmisiä, voit sanoa:

3. Kun jossakin asiassa ei pääse mitenkään eteenpäin, voit sanoa: 4. Kun jossakin on tosi paljon ihmisiä, voit sanoa: SANONTOJA, SANANLASKUJA JA PUHEKIELTÄ HARJOITUS 1 joutua jonkun hampaisiin olla koira haudattuna kärpäsestä tulee härkänen niellä purematta kaivaa maata toisen alta panna jauhot suuhun ei ole mailla eikä

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti Nettiraamattu lapsille Tyttö, joka eli kahdesti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Lisätiedot

AJATTELE ITSE! Liite 1. Mikä päihteissä kiehtoo? PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio

AJATTELE ITSE! Liite 1. Mikä päihteissä kiehtoo? PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio Liite 1 AJATTELE ITSE! Mikä päihteissä kiehtoo? Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio 20.10.2017 Muutoksia tulossa. Tätä vihkoa käytetään vain, jos oppilailla ei ole omia tietokoneita tai tabletteja

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 3-5 v.

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 3-5 v. LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 3-5 v. Lapsen omakuva (piirustus tai valokuva) Nimeni: Syntymäaikani: Päivähoitopaikka: alkoi: päättyi: MINÄ OLEN TÄLLAINEN 1 Sivu täytetään yhdessä lapsen kanssa kotona

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Me haastateltiin1a luokkaa, mikä on heidän lempitalviurheilulajinsa. Suosituin laji oli hiihto. Tekijät Kerttu,Iida,Veikka ja Bedran Haastattelimme apulaisrehtoria Katri

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Elena haluaa uuden auton

Elena haluaa uuden auton Auton kanssa Elena haluaa uuden auton Hei! Hei! Minä haluan ostaa uuden auton. Joo, minulla on vanha Volkswagen Golf. Paljonko se maksaa? Se maksaa 5500. Kuinka monta kilometriä sillä on ajettu? 95000

Lisätiedot

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta.

Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta kerroksesta. Osastollamme tehdään paljon erilaisia tutkimuksia. Lääkärin pyynnöstä haluamme ottaa sinusta EEG- eli aivosähkötutkimuksen, joka tutkii aivojen toimintaa. Löydät meidät kanttiinin yläpuolelta, kolmannesta

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot