poposti Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistonuorten piiriposti POPOSTI 2009

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "poposti Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistonuorten piiriposti POPOSTI 2009"

Transkriptio

1 1 poposti Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistonuorten piiriposti

2 2 POPOSTI SISÄLTÄÄ SERVI INESOSI: poposti järjestö asiaa dadaa kolumnit 2 Sisällysluettelo ja tekijät 3 Pääkirjoitus 4 Popovanun esittely 5 ktiiviesittelyt 6 Kannanottoja 8 Lätkässä Lätkään - Elmo Rautio paljastaa tuntojaan 10 Eduskunnassa kuhisee - Jaakko lavuotinki raportoi 16 Piirisihteeri paasaa solidaarisuudesta 18 Hehheh - osio poliittisten vitsien ystäville 19 Foliohatut esiin! 20 Salla Viitanen laukoo feminismistä 21 Olli Kohonen on paluumuuttaja ME OLEMME VSTSS Poposti - Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistonuoret ry:n piiriposti Päätoimittaja Hanna Sarkkinen Taitto ELiisa latalo vustajat Eliisa latalo, Elmo Rautio, Jaakko lavuotunki, Olli Kohonen, Salla Viitanen ja Katja Härkin.

3 3 PÄÄKIRJOITS Omakehu haisee...hyvälle. Rohkenisin väittää, että Vasemmistonuoret on tällä hetkellä poliittisista nuorisojärjestöistä kaikkein vetovoimaisin ja parhaiten ajassa kiinni. Vasemmistonuorten toiminta on valtakunnallista ja vaikuttavaa. Kampanjat ovat aikaaseuraavia ja ajattomia, esimerkkeinä Köp15 -ilmastokampanja ja Palestiina-solidaarisuuskampanja, Ilmianna pomosi -kampanjasta ja ensi vuonna lanseerattavasta rasismin vastaisesta kampanjasta puhumattakaan. Vasemmistonuorten jäsenmäärä on tasaisessa kasvussa ja laajuutta mitattaessa Vasemmistonuoret on Suomen suurin poliittinen nuorisojärjestö. Vasemmistonuorten hyvä draivi on osittain seurausta järjestön riippumattomuudesta puolueesta. Vasemmistonuoret ei ole, eikä tule olemaan osa Vasemmistoliittoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö vasemmistonuorilla olisi vaikutusvaltaa puolueessa. Monet vasemmistonuorten aktiivit tekevät jatkuvaa myyräntyötä vaikutusvaltansa lisäämiseksi ja ajatustensa läpilyömiseksi puolueessa. Nuorten vaikutusvalta puolueessa on jatkuvassa kasvussa ja Paavo rhinmäen nykyisin luotsaamassa porukassa on jopa ilo toimia. Puolueesta riippumattomuus antaa poliittista liikkumatilaa ja mahdollistaa puolueen kärkkäänkin arvostelun. Tarvittaessa Vasemmistonuoret on vapaa sanoutumaan irti puolueen toimista. Vasemmistonuorista tekee erityisen toimivan ja mielenkiintoisen poliittisen nuorisojärjestön myös se, että periaatteensa mukaisesti Vasemmistonuoret toimii sekä kaduilla että kabineteissa, kun muut suuret poliittiset nuorisojärjestöt keskittyvät lähinnä vain kabinetti-kikkailuun. Vasemmistonuorten toiminnassa olennaista on parlamentaarisen vaikuttamisen lisäksi esimerkiksi mielenosoitusten ja joukkoliikkeiden mobilisoiminen, asenteisiin vaikuttaminen kampanjoin, hyvät bileet, kansainvälinen solidaarisuustyö ja tiedon tuottaminen. Vasemmistonuoret on osiensa, eli jäsentensä, summa. Vasemmistonuorten toiminta ja tekemiset ei siis ole enempää eikä vähempää kuin jäsenten toimintaa ja tekemistä. Toiminnan laatu, taso ja vaikuttavuus on kiinni sinusta ja minusta - meistä kaikista. Jokainen voi ja osaa toimia, eikä mikään toimi ilman jäseniä. Toimikaamme siis yhdessä sosialismin, sosiaalisuuden ja solidaarisuuden puolesta - kaduilla ja kabineteissa. Hanna Sarkkinen Kirjoittaja on Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistonuorten piirisihteeri.

4 4 VSTRINT J VIHTOEHTOJ JÄRJESTÖ Haluatko muuttaa maailmaa? Haluatko kaunistaa kaupunkiasi tai kohentaa kylääsi? Haluatko potkia porvarin persettä ja näyttää keskaria kepulle? Haaveiletko maasta, jossa myös heikommat huomioidaan? Yskittääkö ydinvoima? Tekeekö mielesi tasa-arvoa? Jos vastaus on kyllä, voit lähteä mukaan vasemmistonuorten paikalliseen tai valtakunnalliseen toimintaan. Vasemmistonuorten periaatteena on vaikuttaa kaduilla ja kabineteissa. Paikallisella tasolla tämä tarkoittaa mm. mielenosoitusten järjestämistä, keskustelutilaisuuksia, kannanottoja, jäseniltoja, teemallisia tempauksia ja vaaleissa kampanjointia. Valtakunnallisella tasolla taas järjestetään leirejä ja koulutustilaisuuksia, tehdään kannanottoja, osallistutaan kampanjoihin ja työryhmiin sekä tehdään yhteistyötä yli rajojen. Koska toiminta tapahtuu enimmäkseen paikallistasolla, toivomme me, että lähtisit mukaan taisteluumme paremman maailman puolesta ja osallistuisit paikalliseen toimintaan, sillä muutos lähtee ruohonjuuritasolta. Osallistuminen ei jää myöskään rahasta kiinni, sillä korvaamme matkakulut piirin alueelta kaikkiin tapahtumiin. Parhaiten paikallisen toiminnan seuraaminen onnistuu liittymällä sähköpostilistallemme tai kirjautumalla vasemmistonuorten valtakunnalliselle keskustelufoorumille osoitteessa Paikalliseen toiminnan tietoja löytyy myös osoitteesta Jos haluat liittyä sähköpostilistallemme ja saada tietoa toiminnasta, meilaa meille, niin liitämme sinut listalle. Voit myös henkilökohtaisesti ottaa yhteyttä tai ilmestyä johonkin tapahtumaamme. Parhaiten yhteydenotto onnistuu meilaamalla osoitteeseen vasemmistonuoret.fi. Tervetuloa mukaan!

5 TOVERIT ESITTELYSSÄ Tätä kysyttiin: 1. Kuka?, 2. Milloin liityit Vasemmistonuoriin ja miksi?, 3. Mitä teet vasemmistonuorissa?, 4. Idolisi?, 5. Inhokkisi?, 6. Terveisesi Matti Vanhaselle?, 7. Mitä mielessä? 1. Elmo Rautio, 18, Haukipudas, opiskelija. 2. Koin poliittisen heräämiseni innostuessani historiasta joskus yläasteella. Liityin Vasemmistonuoriin 15-vuotiaana. 3. Olen aktiivinen rivijäsen. 4. Olivier Besancenot. 5. Lyly Rajala. 6. Sääliksi käy. Sietäisit erota! 7. Ylioppilaskirjoitukset. Pitkällä tähtäimellä eduskuntavaalit JÄRJESTÖ 1. ino Korrensalo, 21, Oulu biologian opiskelija. 2. Liityin noin 16-vuotiaana, kun kuulin, että kotikaupungissa on toimintaa ja kaverit houkuttelivat mukaan. 3. Tällä hetkellä olen Oulun vanun puheenjohtaja, Popovanun piiritoimikunnan jäsen, Vanun hallituksen varajäsen ja Vanun ilmastokampanjatyöryhmän jäsen. 4. Toverit, jotka aina jaksavat oppia uutta. 5. EVVK-ihmiset. 6. Ei siihen mieheen mikään puhe tehoa. 7. Sienet (viattomat, ei taika). 1. Riikka Vänni, 21 vuotta, englannin opiskelija. 2. Liityin Vasemmistonuoriin muutamia vuosia sitten vapun aikoihin. Olen aina tiennyt ajatusmaailmani suuntaavan reippaasti vasemmalle ja Vasemmistonuorten ajama solidaarisuus, tasa-arvo ja vihreät arvot ovat lähellä sydäntä. 3. Olen Popovanun hallituksen jäsen ja aina on jollain tavalla lusikka sopassa. 4. Äiti, isä ja sisko. 5. Täysin omaa napaansa tuijottavat ja vastuuntunnottomat ihmiset pistävät vihaksi. 6. Kannattaisi varmaan palata niihin toimittajan hommiin Viikonlopun riennot vaihto-opiskelijoiden kanssa.

6 6! K N N N O T T O J! Nuorten mielenterveyspalveluja ei saa supistaa JÄRJESTÖ Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistonuoret vaatii, ettei Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin miljoonasäästöjä kohdisteta lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin. Oulun yliopistollisen sairaalan säästölinjalle ovat joutumassa kaikkein kriittisimmin lapset ja nuoret sekä psykiatriset osastot. Psykiatrian klinikalla saatetaan joutua pakkolomauttamaan henkilökuntaa tai sulkemaan useita osastoja määräajaksi. Tämä on täysin vastuutonta ja lyhytkatseista toimintaa, sillä tänä päivänä maton alle lakaistut ongelmat tulevat kostautumaan tulevaisuudessa moninkertaisina. Jo 1990-luvun alan laman aikana armottomat säästötoimenpiteet koettelivat lasten ja nuorten mielenterveydenhuoltoa rankalla kädellä. Lamatalkoiden uhreiksi joutuivat mielenterveysongelmista kärsivät lapset ja nuoret. Tuloksena oli syrjäytymistä ja ongelmien kasaantumista, joiden seurauksista kärsitään edelleen. Samoja virheitä ei tule tehdä uudelleen, oli taloustilanne mikä tahansa, muistuttaa Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja lisa Pyykkönen. Satsaus nuoriin on satsaus tulevaisuuteen. Nuorten palveluista säästäminen tuottaa ainoastaan vaikeuksia. Oulun mielenterveyspalvelut ja psykiatriset osastot ovat olleet ongelmissa jo nousukaudella. Sairaanhoitopiiri on jo vuosia pihdannut psykiatristen osastojen määrärahoja, minkä seurauksena on hoitoon pääsyn kynnys kasvanut ja jonot venyneet. Ennen hoitoon pääsyä apua tarvitseva saattaa vajota aivan pohjalle, sillä psykiatrian klinikalla on pystytty tähänkin asti hoitamaan vain kiireellisimmät tapaukset. Ennalta ehkäisevä toiminta on jäänyt puuttumaan täysin. On käsittämätöntä, miten jo ennestään hälyttävää tilannetta voidaan edes harkita huononnettavan edelleen. Tänä vuonna saatu nollabudjetti osoittaa sairaanhoitopiiriltä selvää arvostelukyvyn puutetta, Pyykkönen toteaa. Seurakuntien aamunavaukset lopetettava peruskouluissa ja lukioissa Tunnustuksellinen uskonnonopetus poistettiin perusopetus- ja lukiolaista vuonna Kuitenkin useissa Oulun seudun oppilaitoksissa pidetään yhä evankelis-luterilaisen seurakunnan aamunavauksia. Nämä aamunavaukset ovat yleensä avoimen hengellisiä, jopa saarnaavia, ja kaikkien oppilaiden on niitä kuunneltava. Tunnustukselliset päivänavaukset eivät vastaa lainkaan 2003 vuoden lakiuudistuksen kirjainta tai henkeä. On uskonvapauden ja tasaarvon nimissä väärin, että kaikille pakollista peruskoulua ja toisen asteen oppilaitoksia käytetään tunnustuksellisen opetuksen kanavana. Pohjois- Pohjanmaan Vasemmistonuorten mielestä uskonnolliset päivänavaukset tulee lopettaa kaikissa alueen peruskouluissa ja lukioissa. Koululaitoksen tarkoitus ei ole lasten ja nuorten kasvattaminen kristilliseen us-

7 Turpeen ja kivihiilen polttoa vähennettävä Oulussa Oulun kaupunginvaltuuston on vaadittava kaupungin lähes kokonaan omistaman energiayhtiö Oulun Energian vähentävän turpeen ja kivihiilen käyttöä energiantuotannossaan. Oulun Energia luottaa tänä päivänä liian vahvasti turpeeseen, joka on yksi saastuttavimpia ja ympäristöä kuormittavimpia energiamuotoja. Huolestuttavaa on myös kivihiilen kasvanut käyttö: erityisen haitallisen ruskohiilen polttaminen tulisi lopettaa Oulussa kokonaan. Vuonna 2008 turpeen osuus kaikista Oulun Energian energialähteistä oli 31 %. Yhteensä fossiilisten polttoaineiden osuus oli 45 %. usiutuvien polttoaineiden osuus puolestaan oli 41 % prosenttia, joista suurin osa koostui biomassan poltosta ja vesivoimasta. Tuulivoiman osuus koko sähköntuotannosta oli noin 1 %. Energialaitoksen tulee entistä voimakkaammin panostaa uusiutuvien polttoaineiden käyttöön ja lisätä voimakkaasti tuulivoimatuotantoa. Ottaen huomioon kaupungin sijainnin meren rannalla, on tuulivoiman osuus nykyisellään aivan liian alhainen, sanoo Oulun Vasemmistonuorten puheenjohtaja ino Korrensalo. Oulun tulee satsata huomattavasti enemmän vihreiden energiamuotojen, ensisijaisesti tuulivoiman, lisärakentamiseen silläkin uhalla, että se tulee k a l l i i m m a k - si kuin turpeen ja kivihiilen polttaminen. Kivihiilen ympäristökuormitus on koko tuotantoprosessin huomioon ottaen niin mittava, ettei sen käyttämistä tule hyväksyä lainkaan. Turpeen poltto taas aiheuttaa paitsi valtavia kasvihuonepäästöjä, myös suoalueiden tuhoutumista ja niiden kasviston ja eliöstön häviämistä. Minkäänlainen kannattavuuden kasvu ei riitä hyvittämään tällaisia loukkauksia luonnon monimuotoisuutta kohtaan, Korrensalo toteaa. Oulun Vasemmistonuoret vaatii, että Oulun Energian on kannettava entistä selvemmin vastuunsa globaalista ilmastonmuutoksesta. Tavoitteeksi tulee ottaa hiilidioksidipäästöjen radikaali vähentäminen silläkin uhalla, etteivät energia-alan voitot tulevaisuudessa kasva. Vastuu on myös teollisuudella ja kotitalouksilla: sähkön kulutuksen kasvu on saatava Oulun seudulla taittumaan. 7 JÄRJESTÖ koon. skontokuntiin kuulumattomilla on lakisääteinen oikeus saada vakaumuksetonta elämänkatsomustiedon opetusta, eikä heitä voi uskonvapauden nojalla pakottaa mukaan uskonnon- ja omantunnon vastaiseen hengelliseen toimintaan tai opetukseen. Seurakuntien aamunavaukset ovat kiistatta hengellistä opetusta. Elämänkatsomus on asia, jonka puolesta on taisteltu ja kuoltu. Yhtä lailla niin kristityillä kuin vaikkapa muslimeilla on oikeus opettaa oppejaan kannattajilleen, mutta ei kaikille yhteisen koululaitoksen sisällä. Eri uskontokuntaan kuuluvan näkökulmasta keskiviikko aamunavausten hengellisyys voi avautua hyvin ahdistavana, nuoren massasta erottavana asiana. Tämä taas saattaa lisätä sellaisia ikäviä lieveilmiöitä, joita oppilaitos ei saisi koskaan synnyttää: negatiivista erottumista, syrjäytymistä tai jännitteitä eri ryhmien välille.

8 8 SI Lätkässä lätkään Kirjoittanut Elmo Rautio Heti alkuun todettakoon, että jääkiekko on lähellä sydäntäni. rheilu ei ole enää kansanviihdettä, vaan ennen kaikkea kaupallista arvotavaraa. Viime vuosikymmenien ajan eri urheilutapahtumat ovat kasvattaneet asemiaan maailman mediamarkkinoilla ja eri tapahtumien televisiointioikeuksista on taisteltu keihäin ja seipäin. Markkinatalouden parhaita perinteitä noudattaen urheilu on monissa maissa päätynyt eniten tarjoavan tv-yhtiön myyntivalteiksi, joiden juju on ohjelmien maksullisuudessa. Näin urheilu on siirtynyt koko kansan huvista niille, joilla on siitä varaa maksaa. Sama on tapahtunut suomalaisen jääkiekon lippulaivalle SM-liigalle. Jääkiekko on suomalaisille pyhä asia. Mikään ei yhdistä tätä katajaista kansaa paremmin kuin ahtautuminen täpötäysiin jäähalleihin ahnaan, helposti tarttuvan jääkiekkonationalismin omaksuminen, siihen syttyminen ja hengessä meuhkaaminen niin kovaa kuin sielu sietää. Sama toimii kaveriporukalla tai isä-poika-akselilla kotisohvalla. Jääkiekko on talviurheilua, jolla on maassamme pitkät perinteet ja joka on noussut myös maailmanmaineeseen, joka tekee siitä kansallista itsetuntoa pönkittävän asian. Se on yhteisöllisyyttä, viihdettä ja perinteitä. SM-liiga on näiden parhaiden piirteiden yhdistelmä, suomalaisille hyvin rakas ja kansainvälisesti korkeatasoinen jääkiekkoliiga. SM-liigan lähes täydellinen katoaminen yleisestä televisioverkosta on ollut monille suunnaton menetys. Koko SM-liiga sellaisena, kuin me sen tänä päivänä tunnemme, perustuu televisioon. Kun 1990-luvulla SM-liigan imagoa alettiin järjestelmällisesti kohottaa, yksi merkittävimpiä tekoja oli MTV3-kanavan Hockey Night -jääkiekko-ohjelma. Vaikka ohjelmaan kuului vain yksi sunnuntaiottelu viikossa, oli sen merkitys valtaisa: SM-liigan arvotus nousi, seurojen mainostulot kasvoivat ja ylipäänsä koko liigan asema lujittui jopa sarjan taso koveni. Ennen kaikkea SM-liigakiekko tuotiin lähemmäs tavallista kansaa, jolloin se keräsi yhä uusia katsojia, jotka sitten uskaltautuivat lopulta myös jäähallin puolelle. Hockey Nightin loputtua sunnuntaiotteluiden määrä putosi räjähdysmäisesti ja osa SM-liigan menestystekijöistä katosi.

9 9 Samalla kansallinen jääkiekkokulttuuri koki kovan kolauksen suomalaisen jääkiekon keskittyessä yhä selkeämmin maksaville asiakkaille. inoastaan Sanoman omistama Nelonen on toistaiseksi pitänyt kiinni liigapelien julkisesta esittämisestä, erityisesti pudotuspeleistä, josta se ansaitsee kaiken arvostuksen. M a r k k i n a t a - louden puolustajat vetoavat usein siihen kummalliseen ajatukseen, että vapaa kilpailu toisi lopulta parhaan hyödyn ja halvimman hinnan myös ihmisille. Kuinka onkaan käynyt, kun esimerkiksi juuri suomalaisille rakas SM-liiga on siirtynyt yhä vahvemmin maksukanaville sen sijaan, että se olisi kaikkien vapaasti katsottavissa? Erityisesti tv-oikeuksien uusin omistaja, rhotv on surullinen esimerkki siitä, mihin kansanviihteen kaupallistaminen voi lopulta johtaa: kaapelioperaattorisopimusten vuoksi Elisaa käyttävissä kaapelitalouksissa SM-liigaa ei saa tänä syksynä toistaiseksi näkymään rahallakaan. Sama uhka oli Welhon kohdalla aina tähän päivään saakka. Onko tässä siis kiekkoviihteen tulevaisuus? Maassa, jossa niin ahnaasti lätkää seurataan, eivät sitä saa katsoa kuin ne, joilla on siitä varaa maksaa ja joiden operaattorit, ohjelmatarjoajat ym. katsovat sen tarpeelliseksi? Missä on se ajatus urheilusta kansanviihteenä, joka kiteytettiin jo antiikin olympialaisissa? Mielestäni suomalaisilla on kollektiivinen oikeus S M - l i i g a a n. Mielestäni suomalaisilla on kollektiivinen oikeus SM-liigaan. Suomalaisen jääkiekon televisio-oikeuksien myyminen maksukanaville on törkeää rahastusta kulttuuriimme syvästi kuuluvalla kansanviihteellä, josta kuuluisi jokaisen saada nauttia palveluntarjoajien tai varallisuuden sitä estämättä. S u o m a l a i s e n jääkiekon televisio-oikeuksien myyminen maksukanaville on törkeää rahastusta kulttuuriimme syvästi kuuluvalla kansanviihteellä, josta kuuluisi jokaisen saada nauttia palveluntarjoajien tai varallisuuden sitä estämättä. SM-liigakiekko on sellainen formaatti, joka aivan varmasti tekee voittoa millä tahansa kanavalla, joten kannattavuus ei ole se ongelma. Kiekkokansan mielenterveyden kannalta on suorastaan hirveää vuodesta toiseen seurata, mihin kummaan ne tvoikeudet taas seilaavat ja kuinka kauan edes pudotuspelejä saa katsoa ilmaiseksi. Suomalaisen jääkiekon ja kotimaisten seurojen kannalta olisi todellinen kulttuuriteko, jos SM-liigasta tehtäisiin suomalaisten uusi kansalaisoikeus! Kirjoittaja on haukiputaalainen Vasemmistonuorten aktiivi ja jääkiekkohullu. SI

10 10 SI IKKN RKDINMÄELLE EDSKNNN J VSEMMISTOLIITON EDSKNT Kirjoittaja Jaakko lavuotunki, kansanedustaja Martti Korhosen avustaja Kevään 2009 merkittävin puheenaihe eduskunnassa koski yhä pahenevaa talouskriisiä ja sen ratkaisemiseksi tarvittavia toimenpiteitä. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä oli painottanut jo edellisestä kesästä alkaen elvytyspolitiikan merkitystä laman torjunnassa. Vaatimukset mittavammasta elvytyspaketista kaikuivat kuitenkin kuuroille korville. Elvytys ja sen suuruus on ollut pinnalla myös kesän aikana esimerkiksi uuden työministerin nni Sinnemäen puheenvuoroissa, joten lienee selvää, että tätä keskustelua jatketaan myös syksyllä tulevan vuoden budjetin tullessa käsittelyyn. Muita merkittäviä kevään aiheita olivat muun muassa yliopistolaki, Lex Nokia sekä hehkuvana käynyt Nato-keskustelu, jonka sivujuonteena voidaan pitää tänä kesänä taas pinnalle noussutta Suomen osallistumista fganistanin operaatioon. Seuraavaksi tarkastelen muutamia kevään kuumimpia perunoita hieman tarkemmin. Elvytys jää torsoksi Valtiopäivien avauskeskustelussa väiteltiin yhä pahenevasta talouskriisistä ja keinoista vaikuttaa siihen. Vasemmistoliiton puheenvuoron käyttänyt puolueen puheenjohtaja Martti Korhonen ei tyytynyt valtiovarainministerin julkiseen kehuskeluun, että Suomi on E:ssa kolmanneksi elvyttävin, vaan vaati paria kertaluokkaa suurempaa elvytystä. Korhonen vaati koko E:lta suurempaa panosta. Lisäksi Korhonen arvosteli tuloveron kevennystä kohdentumista epäoikeudenmukaiseksi ja siksi myös tehottomaksi elvytyskeinona. Hyvää arvosanaa ei myöskään saanut työnantajien kela-maksun poisto. Torstaina eduskunta kävi tämän vuoden 1. lisätalousarvion lähetekeskustelun. Vasemmistoliiton ryhmäpuheessa valtiovarainvaliokunnan jäsen Mikko Kuoppa piti määrärahoja riittämättöminä. Pentti Tiusanen kiinnitti huomiota siihen, että hallitus on aloittanut menoleikkausten valmistelut. Keskiviikkona palasi täysistuntoon valtiovarainvaliokunnasta tämän vuoden ensimmäinen lisätalousarvio. Vasemmistoliitto yritti tehdä valiokunnassa muutoksia, mutta joutui jättämään omat ehdotuksensa vastalauseena, kun ne eivät menneet valiokunnassa läpi. Vasemmistoliiton kansanedustajat nostivat esille hallituksen talouspolitiikan neljä virhettä: 1) tämän vuoden suuret tuloveronkevennykset eivät kohdistuneet oikeudenmukaisesti eivätkä elvyttämisen kannalta edes tehokkaasti; 2) hallitus ei ole suostunut lisäämään kuntien rahoitusta, vaikka ne muutoin joutuvat vähentämään investointejaan ja harkitsemaan henkilöstösupistuksia; 3) hallitus ei riittävästi panosta asunto-

11 11 RYHMÄN KLMISI KDELT 2009 tuotantoon ja perusinvestointeihin 4) hallitus ei ole ajanut mittavampaa elvytystä Euroopan unionin puitteissa, vaikka Suomi on viennistä erittäin riippuvainen. Perjantaina äänestettiin lukuisista lisätalousarvion muutosehdotuksista. Oppositiopuolueiden esittämät muutokset ja lisäykset muun muassa kuntatalouden vahvistamiseksi ja julkisten investointien lisäämiseksi eivät menneet läpi. Tiistaina hallitus neuvotteli talousarviokehysten tarkistamisesta. Vaalien jälkeen muodostettu hallitus laatii neljäksi vuodeksi talousarviokehykset eli näin se linjaa talous- ja veropolitiikkaa ja valtionvarojen käyttöä (menokehykset) koko vaalikaudeksi. Näin laadittuja kehyksiä tarkistetaan joka vuosi vuoden alussa. Tarkistus on pohjana seuraavan vuoden talousarvion laadinnalle, vaikka varsinaisesti talousarvioesitys valmistuukin elokuun lopulla hallituksen neuvottelussa ( budjettiriihi ). Tunnelmat olivat synkät. Sekä valtiovarainministeriö että Suomen Pankki ennakoivat täksi vuodeksi bruttokansantuotteen selvää laskua. Ministeriön mukaan tuotanto supistuisi myös ensi vuonna jonkin verran. Talouden käänne huonompaan suuntaan tulisi arvioiden näkymään kasvavana työttömyytenä ja verotulojen ehtyessä kunnat ajautuvat ongelmiin. Ennuste on toteutunut täydellisesti jo nyt. Lisäjoukkoja fganistaniin Puolustusmenojen tason nostosta syntyi keskustelua helmikuussa. Turvallisuus- ja puolustuspolitiikan selonteon lähetekeskustelussa ryhmän puheenjohtaja nnika Lapintie ei pitänyt puolustusmenojen tason nostamista oikeana. Lapintie arvosteli selonteon kovin myönteistä arviota Natosta ja toisti Vasemmistoliiton kielteisen kannan Suomen jäsenyyteen. Lapintie huomautti selonteon myös kertovan, että Natossa Suomea tultaisiin vaatimaan mukaan myös yksittäisen jäsenmaan operaatioihin. fganistanin kehittämisen Lapintie arvioi epäonnistuneen pahoin ja ilmoitti, että Vasemmistoliitto ei kannata lisäjoukkojen lähettämistä. Maaliskuussa käytiin käsiksi hallituksen pyyntöön saada lähettää vaalien ajaksi lisää sotilaita fganistaniin. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ei sinänsä torjunut rauhanturvaamista ja kriisinhallintaa, mutta oli sitä mieltä, että fganistanin monivuotinen operaatio on pahasti ongelmissa. Vasemmistoliitto oli valiokunnassa asettunut kielteiselle kannalle näistä syistä: 1) Operaatio on muuttunut rauhanturvaamisesta pelkäksi sodaksi vailla ulospääsyä. 2) On syytä olettaa, että esitetty joukkojen lisäys on vain ensi vaihe ja tilapäisenä alkanut tehtävä muuttuu pysyväksi. Yhdysvallat painostaa nyt voimakkaasti eri maita lisäämään sotilaidensa määrää. 3) Sotatoimien kiihdyttämisen sijaan on lisättävä toimia afgaanien elämän parantamiseksi. Samalla on saatava aikaan poliittiset neuvottelut fganistanin hallinnon ja kapinallisten välille kestävän ratkaisun aikaansaamiseksi. Esityksen, ettei lisää sotilaita lähetettäisi, teki Vasemmistoliiton Tennilä. Sitä kannatti seuraavaksi puhunut puheenjohtaja SI

12 12 SI Lapintie. Sotilaiden lisäämisestä äänestettiin 6. maaliskuuta. Eduskunta päätti äänin , että Suomi lähes kaksinkertaistaa fganistanin-joukkojensa lukumäärän 210:een. Ylimääräinen sadan sotilaan joukko on maassa 4 5 kuukautta. Joukkojen lähettämistä vastaan äänestivät salissa olleet vasemmistoliiton edustajat ja Sdp:n Esa Lahtela. Perussuomalaise1t pyrkivät torpedoimaan uuden ulkomaalaislain Tiistain täysistunnossa puhutti eniten ulkomaalaislain muutos. Sen keskeisin uudistus oli, että tilapäisen oleskeluluvan saaneille annetaan mahdollisuus työntekoon ja siten mahdollisuus olla hyödyksi paitsi itselle myös yhteiskunnalle. Hallintovaliokunta oli yhdessä asianomaisen ministerin kanssa täsmentänyt ulkomaalaislain pykäliä, joista oli tahallistenkin väärinkäsitysten takia syntynyt perusteeton kohu julkisuudessa. Perussuomalaisilla ei ollut esittää muutosehdotuksia, mutta he pyrkivät käyttämään hyväkseen kohua ja monien ihmisten vääriä mielikuvia. Perussuomalaiset esittivätkin koko ulkomaalaislain muutoksen hylkäämistä, mikä sai Vasemmistoliiton Jaakko Laakson muistuttamaan, että juuri tätä työnteon estämistä on eniten arvosteltu: Mutta nyt, kun me olemme muuttamassa tätä ja sallimassa työnteon, perussuomalaiset äänestävät tällaista muutosta vastaan. lkomaalaislain muutoksesta äänestettiin Valiokuntakäsittelyssä oli korjattu hallituksen esitystä eikä täysistunnossa ensimmäisessä käsittelyssä pykäliin enää oltu tehty korjauksia. Keskiviikon äänestyksessä äänestettiin sitten näin syntyneiden pykälien hyväksymisestä ja hylkäämisestä. Vain perussuomalaiset, jotka ovat yrittäneet rakentaa itselleen ulkomaalaisvihamielistä profiilia, olivat nyt hylkäämisen kannalla. Eduskunta hyväksyi huhtikuussa sisällön osalta ulkomaalaislain muutoksen. usi yliopistolaki runtattiin väkisin läpi Vasemmistoliiton Paavo rhinmäki otti helmikuussa esille kiistellyn yliopistolain valmistelun puutteet. Samaan aikaan yliopistolla osoitettiin mieltä lakiesitystä vastaan. Laki oli torstaina lähetekeskustelussa. Eduskuntaryhmä yritti saada lakiesitystä muutetuksi eduskuntakäsittelyn kuluessa, laihoin tuloksin. Keväämmällä tilanne muuttui, kun lakiesitys sai tylyn tuomion eduskunnan perustuslakivaliokunnalta. Tässä vaiheessa oli selvää, että mikäli laki aiottaisiin säätää normaalina lakina yksinkertaisella enemmistöllä, koko lakiesityksessä ehdotettu yliopistojen hallintomalli pitäisi laittaa uusiksi. Lakiesitys loukkasi perustuslakivaliokunnan mukaan monessa kohtaa yliopiston itsehallintoa. Erityisesti valiokunta moitti yliopistojen sekä säätiöyliopistojen hallitusten valintaa lakiesityksessä. Valiokunta ei hyväksynyt lähtökohtaa, että yliopistojen hallitusten enemmistön pitäisi tulla yliopistoyhteisön ulkopuolelta. Yliopistojen on voitava valita hallituksen enemmistö myös keskuudestaan. Perustuslakivaliokunta piti myös ongelmallisena lakiesityksen kohtaa, jonka mukaan opetusministeriö päättää yliopistojen määrällisistä ja laadullisista tavoitteista siltä osin kuin ne ovat yliopistolle osoitettavan rahoituksen perusteena. Säännös näyttää sanamuotonsa perusteella antavan opetusministeriölle rajoituksettoman mahdollisuuden viime kädessä päättää yliopiston toiminnan kannalta keskeisistä kysymyksistä. Tällaisena se ei sovi hyvin yhteen yliopiston itsehallinnon kanssa, valiokunta huomautti.

13 Lisäksi perustuslakivaliokunnan mielestä yliopistoille kuuluva päätösvalta ja -vastuu puoltavat virkasuhteen säilyttämistä palvelussuhteen muotona ainakin yliopiston johtavan hallinto-, opetus- ja tutkimushenkilökunnan osalta. sian käsittely jatkui 11. kesäkuuta, jolloin käydyssä täysistunnossa Paavo rhinmäki arvosteli sitä, että lain myötä yrityselämän malleja tuodaan yliopistojen hallintoon. Rehtorista tehdään pikemminkin toimitusjohtaja, yliopistohallinnosta tehdään johtajavaltaista eikä autonomista ja demokraattista, rhinmäki sanoi. rhinmäki huomautti, että maailman top 10 -yliopistojen joukossa on kaksi eurooppalaista yliopistoa, Oxford ja Cambridge, ja molemmissa näissä johtamismuoto on yliopiston sisäistä autonomiaa ja demokratiaa kunnioittava. Vasemmistoliitto esitti keskeisinä muutoksina yliopistolakiin: 1) lukukausimaksukokeilusta luopumista, jottei sitä myöhemmin laajennettaisi kaikkeen opiskeluun 2) kollegion asema nostetaan yliopiston hallitusta korkeammaksi antamalla sille rehtorin valinta 3) yliopiston hallituksessa ulkopuolisia jäseniä olisi enintään neljäkymmentä prosenttia, kun taas hallitus esitti ulkopuolisten enemmistöä. 4) yliopiston palvelussuhteet olisivat edelleen pääsääntöisesti virkasuhteita. Nämä kuten muutkaan muiden oppositioryhmien esitykset eivät menneet lävitse. Laista äänestettiin ja se meni läpi äänin Vasemmistoliiton edustajien ollessa ainoita lakia vastaan äänestäneitä. Vihreiden kahdet vankkurit - Lex Nokia heittämällä läpi Helmikuussa Vasemmistoliiton silloinen puheenjohtaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen vaati hallitusta vetämään Lex Nokiana tunnetun, sähköisen viestinnän tietosuojaa muuttavan lakiesityksen, pois. Korhonen vetosi kaikkiin kansanedustajiin lain hylkäämiseksi helmikuun lopun eduskuntakäsittelyssä. Korhosen mukaan oli aivan selvää, että lakia ei voida hyväksyä. Esityksessä puututtiin Korhosen mukaan niin huomattavalla tavalla keskeisiin perustuslaillisiin yksilönoikeuksiin, että se on hylättävä. Korhonen muistutti, että oikeusoppineet ja Keskusrikospoliisi ovat tyrmänneet urkintalain yksiselitteisesti. Krp:n mukaan yksityinen toimija pääsee lain myötä asemaan, jossa sillä on laajemmat valtuudet kuin poliisilla. Keskiviikon istunnon aluksi äänestettiin lain pykälistä. Hallitsevat eduskuntaryhmät (keskusta, kokoomus, vihreät ja rkp) päättivät enemmistöllään sisällön, joka pysyi hallituksen esityksen mukaisena. Tiistaina 3.3. alkaneessa toisessa käsittelyssä oli kysymys näin syntyneen lakiehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Äänestys oli keskiviikkona. Vasemmistolii- 13 SI

14 14 SI ton eduskuntaryhmä äänesti lainmuutosta vastaan, mutta se hyväksyttiin hallituspuolueiden äänin. Hylkäysesityksen teki Vasemmistoliiton Jyrki Yrttiaho. Vihreiden toiminta äänestyksessä oli kummallista. Jyrki Kasvi ja Johanna Sumuvuori äänestivät vastaan osan edustajista poistuessa samaan aikaan salista äänestyksen ajaksi. Moni painoi myös J nappia. Vihreiden kanta lakiin oli siis myönteinen, mutta Kasvin ja Sumuvoren erityislupien myötä puolue onnistui julkisuudessa esiintymään lain vastustajana. Vasemmistoliiton vastustus ei auttanut: Kela-maksu poistettiin puhuttiin täysistunnossa työnantajien kelamaksun asteittaisesta poistamisesta, joka oli täysistunnossa valiokuntaan lähettämistä varten. Vasemmistoliiton edustajat arvostelivat maksun poistamista. Tausta: Työnantajan kansaneläkemaksua alennetaan 0,801 %-yksikköä huhtikuun alusta Käytännössä tämä merkitsisi kansaneläkemaksun poistumista kokonaan alimpaan eli ensimmäiseen maksuluokkaan kuuluvilta yksityisiltä työnantajilta. Maksun alentaminen 0,801 prosenttiyksiköllä koskisi kaikkia yksityisiä työnantajia. Saman alennuksen saisivat myös kaikki julkisen alan työnantajat, kunnat, seurakunnat, hvenanmaan maakunta ja valtio. Hallituksen kannanoton mukaan työnantajan kansaneläkemaksu poistuisi kokonaan lähtien. Se vähentäisi kansaneläkelaitoksen tuloja 1100 milj. euroa vuodessa. Vasemmistoliitto vastusti maksun poistoa, koska se heikentää sosiaaliturvan rahoitusta eikä ole suhdanteiden kannaltakaan hyvä keino työllisyyden ylläpitämiseksi. sia tuli maaliskuun alussa ensimmäiseen eli sisältökäsittelyyn. Sisältöön ei tullut muutosehdotuksia, joten asia meni äänestykseen hallituksen esityksen mukaisena. Vasemmistoliitto esitti valiokunnassa lain hylkäämistä, koska oli huolissaan siitä, miten Kelan maksamat kansaneläkkeet ja muut etuudet saadaan rahoitettua. Hylkyesitys kaatui äänestyksessä äänin Vaalirahoituslakiin ei muutoksia Vasemmistoliiton toiveista huolimatta Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli antoi eduskuntavaalien jälkeen lausunnon, ettei ollut tehnyt vaalien jälkeen selvitystä vaalikuluistaan ja saamistaan lahjoituksista, koska siitä ei seuraisi rangaistusta. Tämän takia tuli välttämättömäksi korjata lakia. Korjaamista koskeva hallituksen esitys oli lähetekeskustelussa keskiviikkona 4.3. yhdessä Vasemmistoliiton Minna Sirnön samaa asiaa koskevan lakialoitteen kanssa. loitteen mukaan ehdokkaan vaalikampanjan kulut eivät saa kunnallisvaaleissa ylittää euroa, eduskuntavaaleissa euroa, europarlamenttivaaleissa euroa eivätkä presidentinvaalin ensimmäisessä tai toisessa vaalissa miljoonaa euroa.

Rami. press. Raideliikenteeseen. saatava lisää resursseja. Rajajokisopimus. Työttömyys. Uusille urille. Oulun yhteys elintärkeä koko Pohjois-Suomelle

Rami. press. Raideliikenteeseen. saatava lisää resursseja. Rajajokisopimus. Työttömyys. Uusille urille. Oulun yhteys elintärkeä koko Pohjois-Suomelle 1 Rami press Puh. 050-5121 587 raimo.piirainen@eduskunta.fi www.raimopiirainen.net Raimo Piiraisen kuulumiset eduskunnasta Joulukuu 2009 Raideliikenteeseen saatava lisää resursseja Oulun yhteys elintärkeä

Lisätiedot

52. TORSTAINA 13. LOKAKUUTA 2011

52. TORSTAINA 13. LOKAKUUTA 2011 PTK 52/2011 vp 52. TORSTAINA 13. LOKAKUUTA 2011 kello 10.01 Päiväjärjestys Ilmoituksia Lähetekeskustelu 1) Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2012... 5 Hallituksen esitys HE

Lisätiedot

Vasemmistoliiton Jouluglögit Raision Vasemmistoliitto tarjoaa perinteiset jouluglögit Raision torilla lauantaina 19.12. klo 10.00-13.00. Tervetuloa!

Vasemmistoliiton Jouluglögit Raision Vasemmistoliitto tarjoaa perinteiset jouluglögit Raision torilla lauantaina 19.12. klo 10.00-13.00. Tervetuloa! JOULUKUU 2009 Tässä lehdessä mm. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki: Vilunkiyrittäjät kuriin Leena Rihko: Suomi 15 vuodessa hyvinvointivaltiosta Euroopan hännänhuipuksi? Juha Jormanainen: Terveisiä

Lisätiedot

Hyvää kesää! PERUS- SUOMALAINEN 8-9/2014. uutiset.perussuomalaiset.fi KATSO MYÖS VERKOSTA KIINNOSTAVIMMAT AIHEET!

Hyvää kesää! PERUS- SUOMALAINEN 8-9/2014. uutiset.perussuomalaiset.fi KATSO MYÖS VERKOSTA KIINNOSTAVIMMAT AIHEET! uutiset.perussuomalaiset.fi KATSO MYÖS VERKOSTA KIINNOSTAVIMMAT AIHEET! PERUS- SUOMALAINEN 18. vuosikerta Poliittinen lehti Irtonumero 3,- Perussuomalaiset rp:n äänenkannattaja Hyvää kesää! 8-9/2014 MATIAS

Lisätiedot

Millaisen hallintomallin ja yhteiskunnan sinä loisit, jos voisit aloittaa tyhjältä pöydältä?

Millaisen hallintomallin ja yhteiskunnan sinä loisit, jos voisit aloittaa tyhjältä pöydältä? 1 2 Millaisen hallintomallin ja yhteiskunnan sinä loisit, jos voisit aloittaa tyhjältä pöydältä? ***** Voimakkaampi kuin maailman kaikkien armeijoiden voima on idea, jonka aika on tullut. Victor Hugo Omistettu

Lisätiedot

EU-komission Barroso: Koko Eurooppa ajateltava uudella tavalla

EU-komission Barroso: Koko Eurooppa ajateltava uudella tavalla Kreikka irti eurosta! EU-komission Barroso: Koko Eurooppa ajateltava uudella tavalla tulevaisuuden tiedonantaja nato Naton hajoaminen vain ajan kysymys! Sotilasliitto Naton hajoaminen näyttää tällä hetkellä

Lisätiedot

Rauta. Elämme edelleen vientiteollisuudesta VALMETIN METALLITYÖVÄEN AMMATTIOSASTO PERUSTETTU 1940 2 / 28.2.2015

Rauta. Elämme edelleen vientiteollisuudesta VALMETIN METALLITYÖVÄEN AMMATTIOSASTO PERUSTETTU 1940 2 / 28.2.2015 Rauta KOURA 7 4 VALMETIN METALLITYÖVÄEN AMMATTIOSASTO PERUSTETTU 1940 2 / 28.2.2015 Elämme edelleen vientiteollisuudesta 2 RAUTAKOURA 74 OMISSA NIMISSÄ RAUTAKOURA 74 Julkaisija Valmetin metallityöväen

Lisätiedot

Rami. press. Rauhallista Joulua ja kaikkea hyvää 2015! Työntäyteinen ja kiireinen syysistuntokausi. Kysymyksiä ja kannanottoja eri asioista

Rami. press. Rauhallista Joulua ja kaikkea hyvää 2015! Työntäyteinen ja kiireinen syysistuntokausi. Kysymyksiä ja kannanottoja eri asioista Rami press Kansanedustaja Raimo Piiraisen eduskuntakuulumiset Joulu 2014 Puh. 050-5121 587 raimo.piirainen@eduskunta.fi www.raimopiirainen.fi Työntäyteinen ja kiireinen syysistuntokausi 2014 Kysymyksiä

Lisätiedot

33. KESKIVIIKKONA 14. SYYSKUUTA 2011

33. KESKIVIIKKONA 14. SYYSKUUTA 2011 PTK 33/2011 vp 33. KESKIVIIKKONA 14. SYYSKUUTA 2011 kello 14.01 Päiväjärjestys Ilmoituksia Lähetekeskustelu 1) Hallituksen esitys eduskunnalle Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 136 artiklan

Lisätiedot

56. TORSTAINA 20. LOKAKUUTA 2011

56. TORSTAINA 20. LOKAKUUTA 2011 PTK 56/2011 vp 56. TORSTAINA 20. LOKAKUUTA 2011 kello 16.03 Päiväjärjestys Ilmoituksia Suullinen kyselytunti 1) Suullisia kysymyksiä... 2 Vastaamassa ovat seuraavat ministerit: Pääministeri Jyrki Katainen

Lisätiedot

VAIHTOEHTO EU:LLE 1/2011 1 Voimme nyt, vihdoin, ensimmäistä. Suomen kansallinen etu on tässä kertaa 1994 EU-kansanäänestyksen

VAIHTOEHTO EU:LLE 1/2011 1 Voimme nyt, vihdoin, ensimmäistä. Suomen kansallinen etu on tässä kertaa 1994 EU-kansanäänestyksen VAIHTOEHTO EU:LLE 1/2011 1 Voimme nyt, vihdoin, ensimmäistä Suomen kansallinen etu on tässä kertaa 1994 EU-kansanäänestyksen tilanteessa mahdollisimman laajan jälkeen, pohtia vaihtoehtoisia itsemääräämisoikeuden

Lisätiedot

Viisseiska. Paikallista taidonnäytettä. Sisällysluettelo. Eduskuntavaalit 19.4.2015 ennakkoäänestys 8. 14.4.

Viisseiska. Paikallista taidonnäytettä. Sisällysluettelo. Eduskuntavaalit 19.4.2015 ennakkoäänestys 8. 14.4. Viisseiska Kevät 2015 Salon metallityöväenammattiosasto r.y. Someron metallityöväen ammattiosasto r.y. Paikallista taidonnäytettä Eduskuntavaalit 19.4.2015 ennakkoäänestys 8. 14.4. Sisällysluettelo Puheenjohtajan

Lisätiedot

Maahanmuutto palvelemaan kansallista etua

Maahanmuutto palvelemaan kansallista etua www.suomenuutiset.fi KATSO MYÖS VERKOSTA KIINNOSTAVIMMAT AIHEET! PERUS- SUOMALAINEN 18. vuosikerta Poliittinen lehti Irtonumero 3,- Perussuomalaiset rp:n äänenkannattaja Mikä ajaa nuoren rikoksen tielle?

Lisätiedot

9. TIISTAINA 24. TOUKOKUUTA 2011

9. TIISTAINA 24. TOUKOKUUTA 2011 PTK 9/2011 vp 9. TIISTAINA 24. TOUKOKUUTA 2011 kello 12.03 Päiväjärjestys Ilmoituksia Ainoa käsittely 1) Valtioneuvoston tiedonanto eduskunnalle Portugalille annettavaa lainoitusta varten Euroopan rahoitusvakausvälineen

Lisätiedot

Rakennusliiton yleiskeskustelun puheenvuorot

Rakennusliiton yleiskeskustelun puheenvuorot Rakennusliiton 23. liittokokous 22. 24.5.2015 Rakennusliiton yleiskeskustelun puheenvuorot Matti Piirainen, os. 001 Helsingin kirvesmiehet Ensinnäkin näihin edellisiin puheenvuoroihin: tämä kansainvälisen

Lisätiedot

Vaikuta! Suomen politiikkaan. Vaikuta!

Vaikuta! Suomen politiikkaan. Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Va Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! V ikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Suomen politiikkaan Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta! Vaikuta

Lisätiedot

Mitä tapahtuu huomenna?

Mitä tapahtuu huomenna? Mitä tapahtuu huomenna? [ LOBBAUKSELLE ] Väitekirja 1 Mitä tapahtuu huomenna? [ LOBBAUKSELLE ] Sisällysluettelo Esipuhe 5 Mistä oikein on kyse? 6 Mitä sanovat yritykset? 14 Mitä sanovat lobattavat? 16

Lisätiedot

VAIHTOEHTO. Kansa EU:n perustuslakia vastaa EU :LLE. Terveisiä Tanskasta ja Islannista. Epädemokraattinen laki epädemokraattiset

VAIHTOEHTO. Kansa EU:n perustuslakia vastaa EU :LLE. Terveisiä Tanskasta ja Islannista. Epädemokraattinen laki epädemokraattiset EU :LLE VAIHTOEHTO 4/2006 Kansa EU:n perustuslakia vastaa Eduskunnassa järjestettiin itsenäisyyspäivän aattona arvoton näytelmä. Eduskunta päätti äänin 125 39 hyväksyä EU:n perustuslain, jonka Ranska ja

Lisätiedot

51. KESKIVIIKKONA 12. LOKAKUUTA 2011

51. KESKIVIIKKONA 12. LOKAKUUTA 2011 PTK 51/2011 vp 51. KESKIVIIKKONA 12. LOKAKUUTA 2011 kello 10.01 Päiväjärjestys Ilmoituksia Lähetekeskustelu 1) Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2012... 5 Hallituksen esitys

Lisätiedot

Mustamaalattu kohuopettaja liittyy perussuomalaisiin

Mustamaalattu kohuopettaja liittyy perussuomalaisiin 7 / 2013 18. vuosikerta Poliittinen lehti Irtonumero 3,- Perussuomalaiset rp:n äänenkannattaja Mustamaalattu kohuopettaja liittyy perussuomalaisiin Urpilainen pakotti virkamiehet laskemaan väärin Perussuomalaisten

Lisätiedot

Miten sulla menee? Keskusta Keskustanuorten jäsenlehti 2/11. Miksi keskusta lyyhistyi vaaleissa? Välittäminen puree syrjäytymiseen

Miten sulla menee? Keskusta Keskustanuorten jäsenlehti 2/11. Miksi keskusta lyyhistyi vaaleissa? Välittäminen puree syrjäytymiseen nuori Keskusta Keskustanuorten jäsenlehti 2/11 Välittäminen puree syrjäytymiseen Miten sulla menee? Rakastettu, mutta pahoinpidelty Miksi keskusta lyyhistyi vaaleissa? Road trip 2011! 1 Pääkirjoitus Kurvailua

Lisätiedot

VIISSEISKA. Salon metallityöväen ammattiosasto r.y. sekä osastot 315 ja 211 Huhtikuu 2006 www.metalli57.com. Palkat nousevat 1.6.

VIISSEISKA. Salon metallityöväen ammattiosasto r.y. sekä osastot 315 ja 211 Huhtikuu 2006 www.metalli57.com. Palkat nousevat 1.6. VIISSEISKA Salon metallityöväen ammattiosasto r.y. sekä osastot 315 ja 211 Huhtikuu 2006 www.metalli57.com Palkat nousevat 1.6.2006 sivu 5 Helsingintie 16 in memoriam sivu 5 Puheenjohtajan palsta sivu

Lisätiedot

Viisseiska. Luottamusmiesvaalit 1.11. 15.12.2008 Kunnallisvaalit 26.10.2008 Ennakkoäänestys 15. 21.10.2008. Sisällysluettelo

Viisseiska. Luottamusmiesvaalit 1.11. 15.12.2008 Kunnallisvaalit 26.10.2008 Ennakkoäänestys 15. 21.10.2008. Sisällysluettelo Viisseiska Lokakuu 2008 Salon metallityöväenammattiosasto r.y. Someron metallityöväen ammattiosasto r.y. Luottamusmiesvaalit 1.11. 15.12.2008 Kunnallisvaalit 26.10.2008 Ennakkoäänestys 15. 21.10.2008 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Lainan saanti tiukkenee

Lainan saanti tiukkenee suomen yrittäjät företagarna i finland jäsenlehti www.yrittajat.fi Pääkirjoitus: Keksikää parempi idea nuorten työllistämiseksi 3 6/2012 1000 yrittäjää Kuntavaalit lähestyvät ja Suomen Yrittäjät on asettanut

Lisätiedot

ASUKKAIDEN VANTAA. Terveyskeskuksia puolustava. Kansanliike asukkaiden terveydeksi. Vantaan sosiaali- ja terveysasemat

ASUKKAIDEN VANTAA. Terveyskeskuksia puolustava. Kansanliike asukkaiden terveydeksi. Vantaan sosiaali- ja terveysasemat ASUKKAIDEN VANTAA MARRASKUU 2009 SKP:N VANTAAN KAUPUNKIJÄRJESTÖN LEHTI WWW.SKP-VANTAA.FI JUHA KOVANEN Katriinan Martinlaakson Myyrmäen Vantaan t Marja-rata Uhanalaiset Korson Koivukylän Tikkurilan Hakunilan

Lisätiedot

1 200 työntekijää saa lähteä

1 200 työntekijää saa lähteä u u t i s e t. p e r u s s u o m a l a i s e t. f i K ATS O M YÖ S V E R KO STA K I I N N O STAV I M M AT A I H E E T! PERUSSUOMALAINEN EU-vaaleissa päätetään Suomen itsenäisyydestä Kuntien pakkoliitokset

Lisätiedot

Viisseiska Maaliskuu 2009

Viisseiska Maaliskuu 2009 Viisseiska Maaliskuu 2009 Salon metallityöväenammattiosasto r.y. Someron metallityöväen ammattiosasto r.y. Jäsenet äänestivät KYLLÄ Team-hankkeelle Äänestä EU-vaaleissa 7.6.2009 (ennakkoäänestys 27.5.

Lisätiedot

Kemia helpottaa teollisuuden ahdinkoa. Jorma Malinen haluaa Suomelle teollisuuspoliittisen ohjelman. Ranska kokeilee sukupolvisopimusta.

Kemia helpottaa teollisuuden ahdinkoa. Jorma Malinen haluaa Suomelle teollisuuspoliittisen ohjelman. Ranska kokeilee sukupolvisopimusta. 1 2014 TOIMIHENKILÖKESKUSJÄRJESTÖ STTK:N 1 LEHTI 2013 KESKUSTAN PJ. JUHA SIPILÄ: YHTEISKUNNAN MUUTUTTAVA JARRUMIEHESTÄ MAHDOLLISTAJAKSI. Sivut 6-9. Kemia helpottaa teollisuuden ahdinkoa. Sivut 10-11. Jorma

Lisätiedot

Sinetti. Alex. Puheenjohtaja, pääministeri s.6. Painavaa asiaa sotesta s.10 Koti on ihmisarvoisen elämän kulmakivi s.12 PORVARILLINEN ELÄMÄNTAPALEHTI

Sinetti. Alex. Puheenjohtaja, pääministeri s.6. Painavaa asiaa sotesta s.10 Koti on ihmisarvoisen elämän kulmakivi s.12 PORVARILLINEN ELÄMÄNTAPALEHTI Sinetti LOKAKUU 2014 PORVARILLINEN ELÄMÄNTAPALEHTI Painavaa asiaa sotesta s.10 Koti on ihmisarvoisen elämän kulmakivi s.12 Alex Puheenjohtaja, pääministeri s.6 2 SINETTI 3/2014 PÄÄKIRJOITUS TÄSSÄ LEHDESSÄ

Lisätiedot

Neuvotteluissa ei palele

Neuvotteluissa ei palele 2010 1 Syksy 2010 Neuvotteluissa ei palele Tässä lehdessä mm. Kuka vielä muistaa kuumaa kesää? Meillä Metalliliitossa lämpöä riitti elokuussa vielä omastakin takaa, kun neuvottelimme uusista palkankorotuksista.

Lisätiedot