Taso 1: Oma harrastukseni

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taso 1: Oma harrastukseni"

Transkriptio

1 Aktiviteetti: Harrastukseni Taso 1: Oma harrastukseni Tavoite: Tarpoja oppii ilmaisemaan itseään ja kertomaan itselleen tärkeistä asioista. Ujompikin tarpoja uskaltautuu esiintymään. Vartionjohtajan ohje: Tämä on helppo ilmaisutaitoharjoitus, josta luovuustarpon tekeminen on helppo aloittaa silloinkin, kun esiintyminen ei tunnu ihan omalta jutulta. Tarpoja kertoo jostain muusta harrastuksestaan tai kiinnostuksen kohteestaan partioystävilleen. Jos mahdollista, tarpoja opettaa muille harrastukseen liittyvän taidon. Vartionjohtaja antaa tarpojalle palautetta siitä, miten harrastuksen esittely meni ja pyrkii rohkaisemaan erityisesti arkoja esiintyjiä.

2 Aktiviteetti: Harrastukseni Taso 2: Muut harrastukset Tavoite: Tarpoja oppii itseilmaisua ja yhteistyötä. Tarpoja oppii tekemään kompromisseja ja ottamaan muiden mielipiteet huomioon. Toisaalta tarpoja osaa tuoda oman mielipiteensä esiin ja on valmis puolustamaan itseään. Hän oppii myös vastaanottamaan ohjeita hänelle vieraasta asiasta ja toimimaan niiden mukaan. Vartionjohtajan ohje: Aktiviteetti on yhdessä tekemistä ja päättämistä. Vartio miettii yhdessä, mikä harrastus kiinnostaa kaikkia. Harrastus voi liittyä vaikkapa musiikkiin tai liikuntaan. Tarpoja tutustuu muihin harrastusmahdollisuuksiin kokeilemalla vartionsa kanssa yhdessä jotakin kaikkia kiinnostavaa harrastusta. Selvittäkää, paljonko harrastuksen kokeileminen maksaa, ja miettikää, paljonko olette valmiita maksamaan siitä (onko vartiollanne rahaa, jota voisi käyttää tähän). Selvittäkää myös se, millaisia varusteita harrastuksen kokeileminen vaatii ja onko joitakin varusteita mahdollista lainata tai vuokrata. Luotsin ohje: Luotsi auttaa tarvittaessa saamaan yhteyden muihin harrastajiin, varaamaan ajan harrastukselle ja järjestämään mahdollisia kyytejä.

3 Aktiviteetti: Houkutukset Taso 1: Pelaamme houkutuksia ja vaikeita valintoja peliä Tavoite: Tarpoja pohtii omaa suhtautumistaan nuorten elämään liittyviin asioihin ja saa eväitä toimia oikeaksi katsomallaan tavalla. Vartionjohtajan ohje: Vartio pelaa Houkutuksia ja vaikeita valintoja- peliä, jossa käsitellään päihteisiin, seurusteluun ja seksiin liittyviä asioita. Luotsin ohje: Luotsi tukee tarvittaessa vartionjohtajaa. Tarvikkeet: Houkutuksia ja vaikeita valintoja -peli Liitteet: Houkutuksia ja vaikeita valintoja -peli

4 Houkutuksia ja vaikeita valintoja peli Peli tarpojille päihdetietous- ja seksi ja seurustelu -aktiviteettien tueksi. Tavoite Tavoitteena on, että tarpoja saa lisää tietoa päihteistä ja seksistä. Tarpoja harjoittelee selviytymistä erilaisista päihteisiin, seksiin ja seurusteluun liittyvistä tilanteista. Pelin säännöt Peliä pelataan pullonpyörityksen tapaan. Pelaajat istuvat ringissä, ja keskellä pyöritetään tyhjää pulloa. Se, keneen pullo pysähtyessään osoittaa, saa valita tehtäväkseen tilanteen tai väitteen. Tilanteessa leikin ohjaaja lukee leikkijälle tilannekuvauksen. Leikkijän tehtävänä on jatkaa tilannetta omin sanoin kertoen, näytellen valitsemiensa leikkijöiden kanssa tai esittämällä se esimerkiksi barbinukkejen avulla. Väitteessä leikin ohjaaja lukee leikkijälle väitteen. Leikkijän on koetettava päätellä, onko väite totta vai tarua. Pelistä voidaan kerrallaan käyttää vain tiettyyn aihealueeseen liittyviä tilanteita ja väitteitä tai kaikkia aihealueita sekaisin. Pelaajat voivat keksiä myös itse ratkaistavia tilanteita. Ratkaistavia tilanteita Jatka tilannetta näytellen, kertoen tai esittäen esim. Barbie- ja Ken-nukkejen avulla. Seurustelu ja seksi Tiina on ihastunut samalla luokalla olevaan poikaan, Peteen. Hän istuu luokassa ihastuksensa vieressä. Tiina haluaisi tutustua poikaan paremmin ja hengailla yhdessä, mutta Tiina on liian ujo juttelemaan ihastuksensa kanssa. Riku on pihkassa yhteen naapuriluokan tyttöön, Saaraan. Hänellä on kerran viikossa yhteinen oppitunti Saaran kanssa. Riku tuntee olevansa liian ujo kertomaan hänelle tunteistaan. Mitä jos kaikki menee pieleen? Malla on kiinnostunut yhdestä pojasta, Eetusta. Eetu on selvittänyt Mallan numeron ja lähettänyt hänelle tekstiviestin, jossa kysytään miksi Malla katselee häntä. Jari on saanut naapuriluokan Kaisulta tekstiviestejä, joissa Kaisu viestittää pitävänsä Jarista. Jari ei ole kiinnostunut Kaisusta. Paula ja Tommi ovat seurustelleet muutaman viikon. Paulasta alkaa tuntua, ettei hän olekaan niin ihastunut Tommiin kuin ajatteli.

5 Kirsi on ihastunut pari vuotta vanhempaan Mikaan. He ovat lähetelleet tekstiviestejä ja mesetelleet ahkerasti parin viikon ajan. Yhtäkkiä Mika ei enää vastaakaan Kirsin viesteihin. Kirsi on epätoivoinen. Ville ja Riikka ovat kulkeneet yhdessä koko kesäleirin ajan. Kumpikin on kovin ihastunut toisiinsa, ja kavereiden kiusoitteluista huolimatta pari livistää usein iltaisin omille teilleen. Viimeisenä leiri-iltana heidän pussaillessaan leirin lähellä olevalla laavulla Ville kaivaa kortsut esiin. Riikka pelästyy, eikä oikein tiedä, miten suhtautua asiaan. Lari näkee vartionjohtajansa Heikin kylällä toisen pojan kanssa. Larin koulukaverit kertovat Heikin seurustelevan pojan kanssa ja heittävät huulta homoparista. Laria asia jää vaivaamaan. Seuraavana päivänä Lari tapaa Heikin kololle mennessään. Kalle on seurustellut tyttöystävänsä kanssa jo vuoden. He ovat keskustelleet yhdessä ja suunnitelleet yhdynnän kokeilemista. Kalle on luvannut hankkia kondomeja. Kioskilla Kallelle kuitenkin iskee paniikki tutun myyjättären edessä. Päihteet Vaikka Arttu on alaikäinen, hän on saanut ostettua välitunnilla tupakkaa. Kavereilleen rehennellen hän sytyttää röökin kaupan ulkopuolella. Artun ihastuksen kohde Piia kulkee ystävineen kaupan ohi ja näyttää hyvin paheksuvalta. Arttu huomaa katseen. Jeminan poikaystävä jättää Jeminan kotibileissä. Jemina on raivoissaan, mutta haluaa näyttää poikaystävälleen, ettei asia harmita häntä ollenkaan. Jeminan ystävä Heli huomaa, että tyttöjen yhteinen siideripussi hupenee Jeminan toimesta uhkaavasti. Mira on ihastunut hieman vanhempaan Oskariin. Oskari pyytää Miraa mukaan kaverinsa järjestämiin bileisiin. Bileissä Oskari tarjoaa Miralle olutta. Mira ei ole aiemmin kuin maistanut olutta. Maken vartio on yöretkellä. Topi kaivaa iltanuotiolla tupakka-askin esiin ja ilmoittaa, että nyt pannaan röökit palamaan. Make ei haluaisi maistaa tupakkaa ja seuraa pelokkaana, kuinka kaikki muut pojat ottavat tupakan ringissä kiertävästä askista. Veeran vanhemmat ovat lähteneet viikonlopuksi reissuun. Veeralla on ollut lupa pyytää ystävänsä Tiina yökylään. Tiina saapuukin Veeran luo, mutta hän tuo tullessaan mukanaan myös uuden poikaystävänsä Jussin ja hänen ystäviään. Pojilla on mukanaan kaljaa. Veera hirvittää ajatus humalaisista vieraista ihmisistä hänen kodissaan. Mitä jos vanhemmat saavat tietää? Kari on viettämässä iltaa Timon luona. Timon vanhemmat ovat ulkona. Timo kertoo innokkaasti pihistäneensä isänsä avatusta viskipullosta viskiä limupulloon ja ehdottaa, että pojat maistelisivat, miltä alkoholi maistuu. Siru palaa ystävänsä luota myöhään perjantai-iltana. Porttikongissa hän törmää humalaiseen puolituttuunsa, Heliin rinnakkaisluokalta. Heli ei uskalla mennä kotiin. Jaakko on kaverinsa Hessun kanssa kaupungilla. Hessu on alkanut polttaa tupakkaa äskettäin ja koettaa saada Jaakkoakin kokeilemaan.

6 Jennin ystävä Niina koettaa saada Jenniä lainaamaan rahaa, jotta Niinan isosisko voisi ostaa Niinalle viinipullon kotibileisiin. Jennistä se ei ole hyvä idea. Totta vai tarua Väitteitä päihteistä ja seksistä. Päihteet (MLL, nuorten netti Alkoholin avulla minun on helpompi rentoutua ja lievittää ahdistusta. Tarua: Runsas alkoholinkäyttö lisää entisestään ahdistusta ja masennusta. Usein krapulassa olo on entistä kurjempi. Rohkaisuryypyn avulla saan helpommin uusia ystäviä. Tarua: Alkoholi ei lisää ystävyyssuhteita ainakaan pysyviä sellaisia. Humala vääristää tilanteita ja hankaloittaa ihmissuhteita. Tosikavereiden hyväksyntää ei tarvitse hakea päihteitä käyttämällä. Nuuskaaminen on terveellinen vaihtoehto tupakoinnille. Tarua: Nuuska sisältää syöpää aiheuttavia aineita, ja sillä on terveydellisiä haittavaikutuksia sekä suuhun että koko kehoon. Siideristä ei tule krapulaa. Tarua: Juoman laatu ei vaikuta vaan juodun alkoholin määrä ja vahvuus vaikuttaa humalan voimakkuuteen. Krapula tulee siis sen mukaan, kuinka paljon alkoholia juo. Tupakointi ei ole riippuvuutta. Tarua: Riippuvuus nikotiiniin on heroiinin luokkaa. Nikotiini ja heroiini ovat voimakkaimpia riippuvuuden aiheuttajia. Alkoholi saa minut näyttämään ja tuntemaan itseni vanhemmaksi ja kokeneemmaksi. Tarua: Vaikka itsestä olo saattaa muutaman siiderin jälkeen tuntua aikuismaiselta, niin totuus näkyy muille humalassa harvoin esiintyy edukseen. Humalassa arviointikyky sumenee ja itsekritiikki häviää. Usein tulee myös tehtyä ja sanottua sellaista, jota katuu myöhemmin. Tupakoinnin lopettaminen lihottaa. Tarua: Itse tupakoinnin lopettaminen ei lihota. Tupakoinnin korvikkeena syödyt epäterveelliset välipalat sen sijaan saattavat tuoda mukanaan muutaman kilon. Kannattaa siis kiinnittää huomiota välipalojen laatuun. Lisäksi muutamasta kilosta ei ole terveydellistä haittaa, tupakoinnista sen sijaan on. Kahvi, saunominen ja lenkkeily nopeuttavat alkoholin palamista. Tarua: Alkoholin palamista ei voi nopeuttaa millään. Maksa polttaa alkoholia tasaisella nopeudella. Humalassa tai krapulassa rehkiminen tai urheilu voi olla jopa vaarallista muun muassa lisääntyneen tapaturmariskin ja mahdollisten sydämen toimintahäiriöiden takia.

7 Koska alkoholi on juoma, se ei lihota. Tarua: Alkoholi sisältää ainoastaan energiaa, eikä lainkaan vitamiineja tai kivennäisaineita. Yksi gramma alkoholia tuottaa n. 30 kj energiaa eli se on lähes yhtä lihottavaa kuin rasva. Nuorten tupakointi on vähentynyt. Totta: Nuorten tupakointi on vähentynyt 2000-luvulla Kouluterveyskyselyn ja Nuorten terveystapatutkimuksen mukaan. Tupakointi aloitetaan useimmin noin 14-vuotiaana. Totta: Iän mukana kasvaa harkinta: iän lisääntyessä vuosi vuodelta yhä harvempi aloittaa. Seksi ja seurustelu (MLL, nuorten netti Olen viimeinen neitsyt luokallani ja kaveripiirissäni. Tarua: Esimerkiksi yhdeksäsluokkalaisista tytöistä noin kaksi kolmesta ja pojista kolme neljästä ei ole ollut yhdynnässä, ja 17-vuotiaista tytöistä ja 18-vuotiaista pojista puolet on neitsyitä. Erityisesti pojat saattavat kehuskella olemattomilla kokemuksillaan nostaakseen arvoaan kavereiden silmissä. Entäpä jos neitsyys olisikin se hieno ja kehuttava juttu? Itsetyydytys on vahingollista. Tarua: Itsetyydytys on normaalia sekä hyvä tapa tutustua omaan kehoon ja sen reaktioihin. Mielikuvituksessaan voi kokea vaikka mitä ilman vaaraa esimerkiksi toisen ihmisen loukkaamisesta, raskaudesta tai sukupuolitaudeista. Itsetyydytystä voi harjoittaa useinkin, eikä siitä ole mitään haittaa. Tietysti on hyvä muistaa harrastaa muutakin :) Kondomeja saa ostaa vasta täysi-ikäisenä. Tarua: Ikärajaa kondomien ostamiselle ei ole, niitä saa ostaa kuka vain. Käyttöä kannattaakin harjoitella hyvissä ajoin! Kondomeja myydään esimerkiksi kaupoissa, kioskeissa, huoltoasemilla ja apteekeissa. Hinta vaihtelee muutamasta kymmenestä sentistä euroon kappaleelta. Kaikki sukupuolitaudit aiheuttavat näkyviä oireita. Tarua: Jokainen tauti voi olla oireeton kuukausia, jopa koko eliniän. Esimerkiksi hoitamaton klamydia voi aiheuttaa lapsettomuutta. Sukupuolitaudin voit saada myös tutulta ihmiseltä, joka joskus aiemmin on harrastanut suojaamatonta seksiä. Vain kondomi suojaa seksitaudeilta! Taudit eivät tartu suuseksissä. Tarua: Tartunta voi tapahtua aina limakalvokontaktissa, ja limakalvoahan on niin suussa kuin sukupuolielimissäkin. Suuseksissäkin taudeilta suojautuminen on siis tarpeen. Seksin määrä on laatua tärkeämpää. Tarua: Tunteet ovat hyvässä seksissä keskeisiä. Jos pyrkii vain hankkimaan paljon kokemuksia, seksistä tulee pelkkä mekaaninen suoritus. Ihastus, ilo ja rakkaus ovat avaimia todelliseen seksuaaliseen nautintoon. Tosimies on aina valmiina seksiin. Tarua: Mieskään ei aina halua. Lisäksi lähes jokaiselle miehelle käy joskus niin, että haluaa, mutta ei kykene. Esimerkiksi jännitys, epäonnistumisen pelko, humala tai stressi voi häiritä erektiota. Silloin kannattaa ehkä

8 unohtaa yhdynnät vähäksi aikaa, ja keskittyä nauttimaan toisesta vähemmän vaativalla tavalla. Tilapäiset erektio-ongelmat ratkeavat usein itsestään. Ilman seksiä ei voi seurustella. Tarua: Monet seurustelevat ilman seksiä, aikuisetkin. Vaikka seksuaalisuus on osa meitä kaikkia, valitsemme itse, kenen kanssa ja milloin sitä toteutamme. Läheisyyttä voi kokea monin muinkin tavoin. Tärkeintä seurustelussa on, että viihdytään yhdessä. Homoseksuaalisuus on sairautta. Tarua: Homous tai lesbous ei ole sairaus. Seksuaalinen kiinnostus voi kohdistua omaan (homoseksuaalisuus) tai vastakkaiseen (heteroseksuaalisuus) sukupuoleen, tai molempiin (biseksuaalisuus). Kiinnostuksen kohteet voivat myös muuttua elämän varrella. Jokaisella on oikeus elää elämänsä niin kuin itsestä hyvältä tuntuu, kunhan ei vahingoita muita. Kukaan ei ole toista parempi tai huonompi sen perusteella, keneen hänen rakkautensa kohdistuu. Mun mutsi ei tajuu mitään, se ei oo varmaan koskaan ollu rakastunu! Tarua: Myös vanhempasi ovat olleet nuoria ja kokeneet monenlaisia asioita. Välillä tuntuu ehkä siltä, etteivät he ymmärrä lainkaan sinun maailmaasi. Kenties kyse on vain siitä, että he osaavat tarkastella asioita hieman etäämmältä suuremman elämänkokemuksensa perusteella. Useimmat varmasti muistavat, miltä esimerkiksi rakkaudessa pettyminen on tuntunut, ja tietävät, että siitä voi selvitä. Kannattaa siis koettaa vanhemmille puhumista, kun huolet painavat. Usein he ymmärtävät enemmän kuin uskoisitkaan. Laki Alkoholijuomia ei saa lain mukaan myydä alle 18-vuotiaalle. totta ja tarua: Alkoholilain mukaan alkoholijuomaa ei saa alkoholijuomamyymälässä tai 14 :n 4 momentissa tarkoitetussa myyntipaikassa myydä henkilölle, joka on kahtakymmentä vuotta nuorempi, kuitenkin niin, että mietoa alkoholijuomaa voidaan myydä kahdeksantoista vuotta täyttäneelle. Ei ole rikos antaa alle 18-vuotiaalle tupakkaa. Tarua: Tupakkalain säännösten tavoitteena on mm. nuorten ja lasten suojeleminen tupakan terveysvaaroilta ja tupakoinnilta heidän kasvuympäristössään. Lain mukaan tupakkatuotetta tai tupakointivälineitä ei saa elinkeinotoiminnassa myydä eikä muutoin luovuttaa henkilölle, joka on kahdeksaatoista vuotta nuorempi. Ei ole rikollista koettaa hankkia huumeita, jollei siinä onnistu. Tarua: Huumausainerikos määritellään rikoslain 50. luvun 1. pykälässä seuraavasti: Joka laittomasti 1. valmistaa tai yrittää valmistaa huumausainetta taikka viljelee oopiumunikkoa, kokapensasta tai hamppua käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena, 2. tuo tai yrittää tuoda maahan taikka vie tai yrittää viedä maasta taikka kuljettaa tai kuljetuttaa huumausainetta, 3. myy, välittää, toiselle luovuttaa tai muulla tavoin levittää tai yrittää levittää huumausainetta, tai 4. pitää hallussaan tai yrittää hankkia huumausainetta taikka käyttää sitä.

9 Tupakointi (Lähde: Työkalupakki tietoa tupakoinnista ja ideoita opetukseen Tupakointi on seksikästä. Totta ja tarua. Tupakkateollisuus on iät ajat mainostanut tuotettaan liittämällä siihen mielikuvia mm. itsenäisyydestä, vapaudesta, seksikkyydestä. Tämän tehokkaan mainonnan ansioista monet ihmiset näkevät tupakoinnissa jotain seksikästä. Mutta vähintään yhtä monen mielestä tupakalle haiseva suu ja hengitys tai tupakoinnista johtuvat miesten erektiovaikeudet eivät ole lainkaan seksikästä. Tupakointi vähentää mieshormoni testosteronin määrää miehen elimistössä. Monien mielestä tupakalle haiseva suu ja hengitys vähentävät seksuaalista mielihyvää. Tupakointi pitää hoikkana Tarua. On tutkittu, että tupakka lisää perusaineenvaihduntaa 20 kalorin verran, mutta se ei vielä auta laihduttamaan bikinikuntoon. Tupakointi ei vähennä painoa, mutta nikotiinin uskotaan vaikuttavan keskushermoston kautta aineenvaihdunnan säätelyyn. Joillakuilla tupakoinnin lopettamisen jälkeen saattaa paino jonkin verran nousta, mutta tämä johtuu makuaistin parantumisesta sekä savukkeen korvaavien naposteltavien määrän kasvusta. Tupakointiin ei liity terveyshaittoja, jos olen vain bilepolttaja ja poltan vain satunnaisesti. Tarua. Uskomus oman satunnaisen tupakoinnin vaarattomuudesta on varsin yleinen, mutta valitettavasti väärä. Jo muutama savuke päivässä kohottaa useimpien tupakkasairauksien riskiä ja aiheuttaa riippuvuutta. Satunnaistupakoitsijoilla on suuri riski nostaa tupakointimääriä, ja heistä suurin osa alkaakin jossain vaiheessa polttaa päivittäin. Vain ketjupolttajilla on nikotiiniriippuvuutta. Vähemmän polttava voi halutessaan koska tahansa luopua tupakoinnista. Tarua. Tupakasta voi tulla riippuvaiseksi hyvinkin nopeasti. Useimmilla riippuvuusoireet ilmenevät jo muutaman päivän tai viikon kuluttua ensimmäisestä tupakasta. Mikäli poltat vain seurassa tai ravintolailtoina, voi kysymyksessä olla pääasiassa ns. sosiaalinen riippuvuus. Hyvänä puolena tässä on, että nikotiiniriippuvuus on usein vähäinen, eikä fyysisiä vierotusoireita lopettamisesta yleensä synny, mutta pitkäaikaisen tavan muuttaminen voi kuitenkin olla yhtä vaivalloista kuin ketjupolttajillekin. Vähän tupakoivat eivät tarvitse nikotiinikorvaushoitoa Tarua. Lopettaminen aiheuttaa yli 80 prosentille tupakointia lopettavista vieroitusoireita. Niiden voimakkuus ja kesto vaihtelevat yksilökohtaisesti. Oireita voidaan lievittää nikotiinikorvaushoidolla. Pääasiassa nikotiinikorvaushoitoa suositellaan kuitenkin tupakoitsijoille, jotka polttavat yli kymmenen savuketta päivässä. Mutta vähänkin polttava voi saada nikotiinikorvaushoidoista apua tietyissä tilanteissa, esim. bileissä tai koeviikon aikana. Lääkäri, terveydenhoitaja ja apteekin henkilökunta auttavat tuotteen valinnassa sekä annoksen ja hoidon keston määrityksessä. Nikotiinikorvaushoito siis tukee fyysisten vieroitusoireiden ja tupakkariippuvuuden yli pääsemistä. Kaikki eivät pysty lopettamaan tupakointia ilman apua. Mitä vähemmän polttaa, sitä helpompi on lopettaa. Totta ja tarua. Tupakointiin kehittyy nopeasti fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus eli toisin sanoen tupakoinnin lopettamista vaikeuttaa sekä nikotiinin aiheuttama riippuvuus että henkinen sitoutuneisuus tupakoinnin rituaaleihin. Mitä enemmän polttaa, sitä merkittävämmässä roolissa tupakka on

10 jokapäiväisessä elämässä ja arjessa. Ja lopettaminen voi olla hankalaa. Tupakoinnin lopettaminen ja siinä onnistuminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Tupakointi voi liittyä hyvin voimakkaasti esimerkiksi vain johonkin tiettyyn tilanteeseen. Vähän polttavalla bilepolttajalla voi olla voimakas psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus tupakkaan littyen. Voin lopettaa koska tahansa tahdonvoimastahan se on kiinni. Tarua. Liian usein kuvitellaan, että pelkkä lopettamispäätös ja tahdonvoima riittää. Tupakoitsija päättää vain kertaheitolla lopettaa ja tumpata viimeisen kerran. Valitettavan usein tämä ei kuitenkaan toimi pitkällä tähtäimellä, vaan mitä huolellisemmin lopettamispäätöksen työstää ja valmistautuu lopettamaan, sitä paremmat ovat onnistumisen mahdollisuudet. Joillakin lopettaminen voi onnistua jo ensimmäisellä yrityksellä, mutta keskimäärin tarvitaan 3-4 yritystä. Tupakoinnin lopettaminen lihottaa. Totta. Paino kasvaa miehillä keskimäärin 2.8 kg ja naisilla 3.8 kg 6-12 kuukauden aikana tupakoinnin lopettamisesta. Suurimmaksi osaksi painon nousu johtuu siitä, että tupakoinnin lopettamisen jälkeen makuaisti palautuu ja hyvältä maistuvaa ruokaa syö enemmän. Nikotiinikorvaushoito voi auttaa, mutta sekään ei hillitse makean nälkää. Siihen tarvitaan tahdonvoimaa. Lopettamisen yhteydessä kannattaakin kiinnittää huomiota painonhallintaan ravitsemuksen ja liikunnan avulla, mutta tupakoinnin lopettaminen ja painonpudotus eivät yhtä aikaa yleensä onnistu. Jos kuitenkin muutama ylimääräinen kilo kertyy, on tärkeämpää keskittyä ensin tupakoinnin lopettamiseen, koska tupakointi on vaarallisempaa kuin muutama liikakilo. Vasta kun tupakoinnin lopettaminen on onnistunut, kannattaa alkaa pudottaa painoaan. Olen ollut jo kolme kuukautta polttamatta, joten olen päässyt irti tupakasta. Tarua. Kolmen kuukauden tupakoimattomuuden jälkeen ollaan kyllä jo voiton puolella, mutta tupakanhimo voi tulla vielä useita kuukausia, jopa vuosia myöhemmin joissakin tilanteissa. Ensimmäiset 6 kuukautta ovat kriittisintä aikaa. Periaatteessa kerran tupakoitsija on aina tupakoitsija. Tupakoinnin lopettaneen aivojen nikotiinireseptorit ikään kuin nukkuvat. Jos polttaa savukkeen, ne heräävät jälleen ja vaativat nikotiinia kuten ennenkin. Nuori tulee nopeammaksi riippuvaiseksi tupakasta kuin aikuinen. Totta: Nuorten aivot ovat herkemmät riippuvuuksien syntymisellä, koska vuotiaana aivojen kehitys on vielä kesken. Riippuvuus kehittyy yksilöllisesti ja sen voimakkuus ja luonne vaihtelevat eri ihmisillä.

11 Aktiviteetti: Monia mielipiteitä Taso 1: Kerron mielipiteeni ja kuuntelen muita Tavoite: Tarpoja oppii perustelemaan omia mielipiteitään ja kuuntelemaan vastakkaisia perusteluja. Tarpoja oppii ymmärtämään, että asioista voi olla eri mieltä ja silti voi toimia yhdessä. Vartionjohtajan ohje: Tarpojat harjoittelevat mielipiteiden esittämistä, perustelemista ja muiden kuuntelemista toiminnallisissa ilmaisuharjoituksissa. Esimerkki 1: Tehdään pieniä näytelmiä annetuista tilanteista, joissa keskustelijat a) eivät kuuntele toisiaan b) kuuntelevat toisiaan. Esimerkki 2: Vartiolaiset jaetaan joukkueisiin, joilla on vastakkaiset mielipiteet valitusta aiheesta, ja käydään väittely. Oikeasti tarpoja voi olla eri mieltä asiasta kuin tässä harjoituksessa. Vartionjohtaja jakaa aktiviteetissa väittelyn puolet ja määrää mielipiteet. Keskustelussa voi käyttää ulkopuolista tarkkailijaa. Vaihtoehtoisesti väittelyssä voivat olla vastakkain vartio ja johtaja. Esimerkki 3: Sanaton viestintä: katsotaan suomalaista tv-sarjaa ilman ääntä ja tehdään päätelmiä kehonkielestä. Esimerkki 4: Harjoitellaan jämäkkää esiintymistä ja hankalista tilanteista selviytymistä. Keskustelun aiheet valitaan vartion kiinnostuksen ja kehityksen mukaan. Nuorimpien kanssa voidaan keskustella musiikista ja muodista. Vanhempien kanssa hyviä väittelynaiheita ovat esimerkiksi ympäristöasiat, kuten ydinvoima, tai eettiset asiat, kuten eläinkokeet.

12 Luotsin ohje: Luotsi auttaa vartionjohtajaa kokouksen vetämisessä, jos aiheet tuntuvat vartionjohtajasta vaikeilta. Luotsi auttaa, jos hänet halutaan keskustelun vetäjäksi, tarkkailijaksi tai vaikkapa eriävän mielipiteen esittäjäksi ja provosoijaksi. Tarvikkeet: Harjoituksiin tarvittava mahdollinen rekvisiitta,

13 Aktiviteetti: Vaikeat valinnat Taso 1: Pohdimme päihteisiin ja seurusteluun liittyviä valintoja Tavoite: Tarpoja pohtii oikeutta omiin valintoihinsa ja omien valintojensa vaikutusta omaan elämäänsä ja lähipiiriinsä. Vartionjohtajan ohje: Vartio harjoittelee roolileikkien avulla omien valintojen tekemistä nuorten elämään liittyvissä tilanteissa, jotka koskevat esimerkiksi päihteistä kieltäytymistä, seurustelun aloittamista, seksiä tai ryhmän painostusta. Aktiviteetin voi tehdä vartion omalla retkellä iltanuotiolla tai muun kokouksen osana. Tärkeintä on hyvä ilmapiiri (luottamus, avoimuus, rauhallisuus), jotta tarpoja uskaltaa ja haluaa puhua itseään askarruttavista asioista ja myös ottaa niitä halutessaan myöhemmin puheeksi. Käsittele aiheita tarpojien kiinnostuksen ja kehityksen mukaan. Suunnittele kokous yhdessä luotsin kanssa. Vartio näyttelee sovittujen roolien mukaan seuraavia tilanteita: - Kaveri tyrkyttää alkoholia bileissä. - A haluaa aloittaa seurustelun B:n kanssa. - Seurustelukumppani uhkaa jättää, jos ei suostu seksiin. - Joku tarjoaa tupakkaa. - Muut kivittävät kämpän ikkunoita rikki ja yllyttävät yhtä. Näytelmistä voi tehdä kaksi vastakkaista versiota eri reaktiotapojen mukaan. Oleellista on saada tarpoja miettimään valintojensa seurauksia. Käykää yhdessä läpi kunkin reaktiotavan hyvät ja huonot puolet sekä valintojen vaikutukset. Millainen on päähenkilön seuraava päivä tai seuraava viikonloppu? Miten reagoivat ystävät, miten vanhemmat? Lähteitä netissä: MLL: /paihteet_ja_paihteettomyys/ Väestöliiton sivut: Terveyden edistämisen keskus:

14 Keskustelkaa yhdessä, miksi päihteet eivät kuulu partioon. Syynähän ovat muun muassa turvallisuusriskit. Tilanteita vaikkapa näytelmään: - Humalainen on kipinämikkona tai hakkaamassa puita. - Kaikki ovat humalassa, ja jollekin tulee iso paha haava, joka vaatii sairaalahoitoa. Luotsin ohje: Luotsi auttaa vartionjohtajaa suunnittelemaan ja vetämään aktiviteetin ja on tarvittaessa paikalla.

Lapselle selvä elämä 2007

Lapselle selvä elämä 2007 Lapselle selvä elämä 2007 Tukioppilasohjaajan aineisto Lapselle selvä elämä 2007 Tukioppilasohjaajan materiaali 1 Julkaisija Mannerheimin Lastensuojeluliitto Toinen Linja 17, 00530 Helsinki p. 075 324

Lisätiedot

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia.

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Tänään on oikea päivä Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Lopettaminen kannattaa aina! Tupakoinnin lopettaminen on mahdollista riippumatta siitä, kuinka kauan tai kuinka paljon olet tupakoinut.

Lisätiedot

Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen

Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty heidän tuekseen. Opas käsittelee tupakoinnin terveysvaikutuksia, mutta ennen kaikkea siinä pohditaan tupakoinnin lopettamista:

Lisätiedot

Keskinuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena

Keskinuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena Keskinuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena Mannerheimin Lastensuojeluliitto Keskinuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena 1 Tämä opas on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton

Lisätiedot

Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa

Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Sanna Pylkkänen (toim.) Preventiimiverkoston työryhmä 2010

Lisätiedot

VAIN YHDELLE? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa

VAIN YHDELLE? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa VAIN YHDELLE? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Vain yhdelle? Tukimateriaali päihdekeskusteluun nuorten aikuisten kanssa Sanna Pylkkänen (toim.) Preventiimiverkoston työryhmä 2010

Lisätiedot

Selviytymisopas nuorten vanhemmille

Selviytymisopas nuorten vanhemmille VAUHDILLA AIKUISUUTEEN? Selviytymisopas nuorten vanhemmille 1 Tarvitsen vanhempiani sääntöihin, ettei mene 2 Missä lapsesi surffailee?... 16 3 Kuuluvatko päihteet nuoruuteen?... 20 ihan hulluksi. Saaks

Lisätiedot

Varhaisnuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena

Varhaisnuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena Varhaisnuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena Mannerheimin Lastensuojeluliitto Varhaisnuoruuden kasvu ja kehitys vanhempi nuoren kasvun tukena 1 Tämä opas on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton

Lisätiedot

E ro o n t u p a ka s t a

E ro o n t u p a ka s t a Eroon tupakasta Yök, röökiä! Eroon tupakasta Sisällysluettelo Valmistaudu huolella 3 Tupakkalakolla terveemmäksi 3 Ilman tupakkaa voit paremmin 4 Mieti etukäteen 4 Ota oppia aikaisemmista yrityksistäsi

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Väestöliitto 2/08. Nähääx Kompassilla? Miten lukiolainen jaksaa? Elämä ilman pelkoa on lapsen oikeus. Hyvä itsetunto suojaa kolhuilta!

Väestöliitto 2/08. Nähääx Kompassilla? Miten lukiolainen jaksaa? Elämä ilman pelkoa on lapsen oikeus. Hyvä itsetunto suojaa kolhuilta! Väestöliitto 2/08 Nähääx Kompassilla? Miten lukiolainen jaksaa? Elämä ilman pelkoa on lapsen oikeus Hyvä itsetunto suojaa kolhuilta! PÄÄTOIMITTAJA Helena Hiila TOIMITUSSIHTEERI Paula Alkio ULKOASU JA TAITTO

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen Tupakoinnin lopettaminen Miksi kannattaa lopettaa? Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa. Tupakoitsijoista lähes 80 prosenttia on yrittänyt lopettaa tupakoinnin jo monesti. Miksi lopettaminen kannattaa?

Lisätiedot

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013

Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali AITOUS HUOLI TERVEYS KIPU EN KÄYTÄ. Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 RIIPPUVUUS ELÄMÄ HUOLI AITOUS KIPU TERVEYS EN KÄYTÄ Päihteiden käytön ehkäisyn toimintamateriaali Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013 Suomen Punainen Risti Päihdetyö 2013, sivu 1 Suomen Punaisen Ristin

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Päihdekyselyn tulokset

Päihdekyselyn tulokset Hämeenlinnan Rotaryklubi järjesti joulukuun 2011 ja tammikuun 2012 aikana webbikyselyn 13-17 - vuotiaille Hämeenlinnan ja sen ympäristön nuorille. Kyseessä on Hämeenlinnan Rotaryklubin DSG-projekti. Tavoitteena

Lisätiedot

Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita

Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevia haasteita Puheenvuoroja Hyviä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita Raportin tähän osaan on nostettu esiin erilaisia arkielämän asioita, joiden kanssa Järvenpäässä

Lisätiedot

Johdanto. 1. Syöpäshokki. Tunnereaktio

Johdanto. 1. Syöpäshokki. Tunnereaktio Johdanto Läheisen hoitaminen voi olla eräs kaikkein stressaavimmista ja rasittavimmista kokemuksista. Samalla se voi kuitenkin olla erittäin antoisaa molemmille osapuolille. Vaikka omaishoitosuhde vetoaa

Lisätiedot

SINÄ ET OLE MYYTÄVÄNÄ. PYSÄYTÄ SEKSIN OSTO ALAIKÄISELTÄ. Faktaa & työkaluja opettajille, vanhemmille ja nuorten parissa työskenteleville aikuisille.

SINÄ ET OLE MYYTÄVÄNÄ. PYSÄYTÄ SEKSIN OSTO ALAIKÄISELTÄ. Faktaa & työkaluja opettajille, vanhemmille ja nuorten parissa työskenteleville aikuisille. SINÄ ET OLE MYYTÄVÄNÄ. PYSÄYTÄ SEKSIN OSTO ALAIKÄISELTÄ. Faktaa & työkaluja opettajille, vanhemmille ja nuorten parissa työskenteleville aikuisille. SEKSIN OSTO ALAIKÄISELTÄ ON RIKOS Meillä aikuisilla

Lisätiedot

Teksti: Maalaukset: Julkaisija:

Teksti: Maalaukset: Julkaisija: Leena Rosenberg 1 Teksti: Maalaukset: Julkaisija: Leena Rosenberg, sairaanhoitaja, seksologi Eeva Halme Suomen Syöpäpotilaat ry Paino: Redfina Oy, 2015 3. uusittu painos 2 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. LUKIJALLE...

Lisätiedot

LUKIJALLE KESKUSTELUTILAISUUDEN RUNKO NUORI KASVAVANA YKSILÖNÄ EETTISYYS ILMAPIIRI. Viihtyminen. Ilo ja leikki. Tasavertaisuus. Palautteen antaminen

LUKIJALLE KESKUSTELUTILAISUUDEN RUNKO NUORI KASVAVANA YKSILÖNÄ EETTISYYS ILMAPIIRI. Viihtyminen. Ilo ja leikki. Tasavertaisuus. Palautteen antaminen SISÄLLYS LUKIJALLE KESKUSTELUTILAISUUDEN RUNKO NUORI KASVAVANA YKSILÖNÄ EETTISYYS ILMAPIIRI Viihtyminen Ilo ja leikki Tasavertaisuus Palautteen antaminen TOIMINTATAVAT Yksilökeskeisyys ja yhteisöllisyys

Lisätiedot

Ryhmämuotoisen terveysliikuntamallin työkirja

Ryhmämuotoisen terveysliikuntamallin työkirja Täsmälääke-hanke Elämäniloa terveysliikunnasta Ryhmämuotoisen terveysliikuntamallin työkirja Lahden kaupunki Hyvinvointipalvelut ja Liikuntapalvelut Sari Kristiansen Jani Juuti Täsmälääke-hanke Elämäniloa

Lisätiedot

Opas. syöpäpotilaan läheiselle. Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa

Opas. syöpäpotilaan läheiselle. Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa Opas syöpäpotilaan läheiselle Kun läheinen sairastuu syöpään perhe ja parisuhde miten itse jaksaa Te k s t i Sinikka Arhovaara ja Leena Rosenberg sekä Harri Vertio ja Hilkka Karesluoto Ku v i t u s Bosse

Lisätiedot

10-VUOTTA! CURLY TÄYTTÄÄ #38. Jani Toivola on Curly-konkari. Mahtavia kilpailuja Tiedätkö missä kaupungissa. PMMP:n NUORTEN LEHTI NUORILLE

10-VUOTTA! CURLY TÄYTTÄÄ #38. Jani Toivola on Curly-konkari. Mahtavia kilpailuja Tiedätkö missä kaupungissa. PMMP:n NUORTEN LEHTI NUORILLE NUORTEN LEHTI NUORILLE #38 3/07 30.5.2007 11. VUOSIKERTA ISSN 1455-2574 Jani Toivola on Curly-konkari Mahtavia kilpailuja Tiedätkö missä kaupungissa Turtlesit elää? PMMP:n mukana videokuvauksissa CURLY

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 6. Parisuhdeopas opiskelijoille

YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 6. Parisuhdeopas opiskelijoille YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 6 2009 Parisuhdeopas opiskelijoille Julkaisija: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö Tilaukset: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö/julkaisut Töölönkatu 37 A 00260

Lisätiedot

PELATAAN ELÄMÄN PELIÄ

PELATAAN ELÄMÄN PELIÄ PELATAAN ELÄMÄN PELIÄ Elämän pelin säännöt Seppo Koskinen Tommi Härkänen Pekka Jousilahti Kari Kuulasmaa Tuija Martelin Ari-Pekka Sihvonen Ninni Vanhalakka Useimmat meistä toivovat elävänsä pitkään ja

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Nuuska nuorten maailmassa

Nuuska nuorten maailmassa Nuorten käsityksiä ja kokemuksia nuuskasta ja nuuskan käytöstä Nuuska nuorten maailmassa 1 Nuuska-julkaisu Sanna-Mari Salomäki ja Johanna Tuisku Kustantaja: Suomen Syöpäyhdistys ry Kirjoittajat: Sanna-Mari

Lisätiedot