Taso 1: Oma harrastukseni

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taso 1: Oma harrastukseni"

Transkriptio

1 Aktiviteetti: Harrastukseni Taso 1: Oma harrastukseni Tavoite: Tarpoja oppii ilmaisemaan itseään ja kertomaan itselleen tärkeistä asioista. Ujompikin tarpoja uskaltautuu esiintymään. Vartionjohtajan ohje: Tämä on helppo ilmaisutaitoharjoitus, josta luovuustarpon tekeminen on helppo aloittaa silloinkin, kun esiintyminen ei tunnu ihan omalta jutulta. Tarpoja kertoo jostain muusta harrastuksestaan tai kiinnostuksen kohteestaan partioystävilleen. Jos mahdollista, tarpoja opettaa muille harrastukseen liittyvän taidon. Vartionjohtaja antaa tarpojalle palautetta siitä, miten harrastuksen esittely meni ja pyrkii rohkaisemaan erityisesti arkoja esiintyjiä.

2 Aktiviteetti: Harrastukseni Taso 2: Muut harrastukset Tavoite: Tarpoja oppii itseilmaisua ja yhteistyötä. Tarpoja oppii tekemään kompromisseja ja ottamaan muiden mielipiteet huomioon. Toisaalta tarpoja osaa tuoda oman mielipiteensä esiin ja on valmis puolustamaan itseään. Hän oppii myös vastaanottamaan ohjeita hänelle vieraasta asiasta ja toimimaan niiden mukaan. Vartionjohtajan ohje: Aktiviteetti on yhdessä tekemistä ja päättämistä. Vartio miettii yhdessä, mikä harrastus kiinnostaa kaikkia. Harrastus voi liittyä vaikkapa musiikkiin tai liikuntaan. Tarpoja tutustuu muihin harrastusmahdollisuuksiin kokeilemalla vartionsa kanssa yhdessä jotakin kaikkia kiinnostavaa harrastusta. Selvittäkää, paljonko harrastuksen kokeileminen maksaa, ja miettikää, paljonko olette valmiita maksamaan siitä (onko vartiollanne rahaa, jota voisi käyttää tähän). Selvittäkää myös se, millaisia varusteita harrastuksen kokeileminen vaatii ja onko joitakin varusteita mahdollista lainata tai vuokrata. Luotsin ohje: Luotsi auttaa tarvittaessa saamaan yhteyden muihin harrastajiin, varaamaan ajan harrastukselle ja järjestämään mahdollisia kyytejä.

3 Aktiviteetti: Houkutukset Taso 1: Pelaamme houkutuksia ja vaikeita valintoja peliä Tavoite: Tarpoja pohtii omaa suhtautumistaan nuorten elämään liittyviin asioihin ja saa eväitä toimia oikeaksi katsomallaan tavalla. Vartionjohtajan ohje: Vartio pelaa Houkutuksia ja vaikeita valintoja- peliä, jossa käsitellään päihteisiin, seurusteluun ja seksiin liittyviä asioita. Luotsin ohje: Luotsi tukee tarvittaessa vartionjohtajaa. Tarvikkeet: Houkutuksia ja vaikeita valintoja -peli Liitteet: Houkutuksia ja vaikeita valintoja -peli

4 Houkutuksia ja vaikeita valintoja peli Peli tarpojille päihdetietous- ja seksi ja seurustelu -aktiviteettien tueksi. Tavoite Tavoitteena on, että tarpoja saa lisää tietoa päihteistä ja seksistä. Tarpoja harjoittelee selviytymistä erilaisista päihteisiin, seksiin ja seurusteluun liittyvistä tilanteista. Pelin säännöt Peliä pelataan pullonpyörityksen tapaan. Pelaajat istuvat ringissä, ja keskellä pyöritetään tyhjää pulloa. Se, keneen pullo pysähtyessään osoittaa, saa valita tehtäväkseen tilanteen tai väitteen. Tilanteessa leikin ohjaaja lukee leikkijälle tilannekuvauksen. Leikkijän tehtävänä on jatkaa tilannetta omin sanoin kertoen, näytellen valitsemiensa leikkijöiden kanssa tai esittämällä se esimerkiksi barbinukkejen avulla. Väitteessä leikin ohjaaja lukee leikkijälle väitteen. Leikkijän on koetettava päätellä, onko väite totta vai tarua. Pelistä voidaan kerrallaan käyttää vain tiettyyn aihealueeseen liittyviä tilanteita ja väitteitä tai kaikkia aihealueita sekaisin. Pelaajat voivat keksiä myös itse ratkaistavia tilanteita. Ratkaistavia tilanteita Jatka tilannetta näytellen, kertoen tai esittäen esim. Barbie- ja Ken-nukkejen avulla. Seurustelu ja seksi Tiina on ihastunut samalla luokalla olevaan poikaan, Peteen. Hän istuu luokassa ihastuksensa vieressä. Tiina haluaisi tutustua poikaan paremmin ja hengailla yhdessä, mutta Tiina on liian ujo juttelemaan ihastuksensa kanssa. Riku on pihkassa yhteen naapuriluokan tyttöön, Saaraan. Hänellä on kerran viikossa yhteinen oppitunti Saaran kanssa. Riku tuntee olevansa liian ujo kertomaan hänelle tunteistaan. Mitä jos kaikki menee pieleen? Malla on kiinnostunut yhdestä pojasta, Eetusta. Eetu on selvittänyt Mallan numeron ja lähettänyt hänelle tekstiviestin, jossa kysytään miksi Malla katselee häntä. Jari on saanut naapuriluokan Kaisulta tekstiviestejä, joissa Kaisu viestittää pitävänsä Jarista. Jari ei ole kiinnostunut Kaisusta. Paula ja Tommi ovat seurustelleet muutaman viikon. Paulasta alkaa tuntua, ettei hän olekaan niin ihastunut Tommiin kuin ajatteli.

5 Kirsi on ihastunut pari vuotta vanhempaan Mikaan. He ovat lähetelleet tekstiviestejä ja mesetelleet ahkerasti parin viikon ajan. Yhtäkkiä Mika ei enää vastaakaan Kirsin viesteihin. Kirsi on epätoivoinen. Ville ja Riikka ovat kulkeneet yhdessä koko kesäleirin ajan. Kumpikin on kovin ihastunut toisiinsa, ja kavereiden kiusoitteluista huolimatta pari livistää usein iltaisin omille teilleen. Viimeisenä leiri-iltana heidän pussaillessaan leirin lähellä olevalla laavulla Ville kaivaa kortsut esiin. Riikka pelästyy, eikä oikein tiedä, miten suhtautua asiaan. Lari näkee vartionjohtajansa Heikin kylällä toisen pojan kanssa. Larin koulukaverit kertovat Heikin seurustelevan pojan kanssa ja heittävät huulta homoparista. Laria asia jää vaivaamaan. Seuraavana päivänä Lari tapaa Heikin kololle mennessään. Kalle on seurustellut tyttöystävänsä kanssa jo vuoden. He ovat keskustelleet yhdessä ja suunnitelleet yhdynnän kokeilemista. Kalle on luvannut hankkia kondomeja. Kioskilla Kallelle kuitenkin iskee paniikki tutun myyjättären edessä. Päihteet Vaikka Arttu on alaikäinen, hän on saanut ostettua välitunnilla tupakkaa. Kavereilleen rehennellen hän sytyttää röökin kaupan ulkopuolella. Artun ihastuksen kohde Piia kulkee ystävineen kaupan ohi ja näyttää hyvin paheksuvalta. Arttu huomaa katseen. Jeminan poikaystävä jättää Jeminan kotibileissä. Jemina on raivoissaan, mutta haluaa näyttää poikaystävälleen, ettei asia harmita häntä ollenkaan. Jeminan ystävä Heli huomaa, että tyttöjen yhteinen siideripussi hupenee Jeminan toimesta uhkaavasti. Mira on ihastunut hieman vanhempaan Oskariin. Oskari pyytää Miraa mukaan kaverinsa järjestämiin bileisiin. Bileissä Oskari tarjoaa Miralle olutta. Mira ei ole aiemmin kuin maistanut olutta. Maken vartio on yöretkellä. Topi kaivaa iltanuotiolla tupakka-askin esiin ja ilmoittaa, että nyt pannaan röökit palamaan. Make ei haluaisi maistaa tupakkaa ja seuraa pelokkaana, kuinka kaikki muut pojat ottavat tupakan ringissä kiertävästä askista. Veeran vanhemmat ovat lähteneet viikonlopuksi reissuun. Veeralla on ollut lupa pyytää ystävänsä Tiina yökylään. Tiina saapuukin Veeran luo, mutta hän tuo tullessaan mukanaan myös uuden poikaystävänsä Jussin ja hänen ystäviään. Pojilla on mukanaan kaljaa. Veera hirvittää ajatus humalaisista vieraista ihmisistä hänen kodissaan. Mitä jos vanhemmat saavat tietää? Kari on viettämässä iltaa Timon luona. Timon vanhemmat ovat ulkona. Timo kertoo innokkaasti pihistäneensä isänsä avatusta viskipullosta viskiä limupulloon ja ehdottaa, että pojat maistelisivat, miltä alkoholi maistuu. Siru palaa ystävänsä luota myöhään perjantai-iltana. Porttikongissa hän törmää humalaiseen puolituttuunsa, Heliin rinnakkaisluokalta. Heli ei uskalla mennä kotiin. Jaakko on kaverinsa Hessun kanssa kaupungilla. Hessu on alkanut polttaa tupakkaa äskettäin ja koettaa saada Jaakkoakin kokeilemaan.

6 Jennin ystävä Niina koettaa saada Jenniä lainaamaan rahaa, jotta Niinan isosisko voisi ostaa Niinalle viinipullon kotibileisiin. Jennistä se ei ole hyvä idea. Totta vai tarua Väitteitä päihteistä ja seksistä. Päihteet (MLL, nuorten netti Alkoholin avulla minun on helpompi rentoutua ja lievittää ahdistusta. Tarua: Runsas alkoholinkäyttö lisää entisestään ahdistusta ja masennusta. Usein krapulassa olo on entistä kurjempi. Rohkaisuryypyn avulla saan helpommin uusia ystäviä. Tarua: Alkoholi ei lisää ystävyyssuhteita ainakaan pysyviä sellaisia. Humala vääristää tilanteita ja hankaloittaa ihmissuhteita. Tosikavereiden hyväksyntää ei tarvitse hakea päihteitä käyttämällä. Nuuskaaminen on terveellinen vaihtoehto tupakoinnille. Tarua: Nuuska sisältää syöpää aiheuttavia aineita, ja sillä on terveydellisiä haittavaikutuksia sekä suuhun että koko kehoon. Siideristä ei tule krapulaa. Tarua: Juoman laatu ei vaikuta vaan juodun alkoholin määrä ja vahvuus vaikuttaa humalan voimakkuuteen. Krapula tulee siis sen mukaan, kuinka paljon alkoholia juo. Tupakointi ei ole riippuvuutta. Tarua: Riippuvuus nikotiiniin on heroiinin luokkaa. Nikotiini ja heroiini ovat voimakkaimpia riippuvuuden aiheuttajia. Alkoholi saa minut näyttämään ja tuntemaan itseni vanhemmaksi ja kokeneemmaksi. Tarua: Vaikka itsestä olo saattaa muutaman siiderin jälkeen tuntua aikuismaiselta, niin totuus näkyy muille humalassa harvoin esiintyy edukseen. Humalassa arviointikyky sumenee ja itsekritiikki häviää. Usein tulee myös tehtyä ja sanottua sellaista, jota katuu myöhemmin. Tupakoinnin lopettaminen lihottaa. Tarua: Itse tupakoinnin lopettaminen ei lihota. Tupakoinnin korvikkeena syödyt epäterveelliset välipalat sen sijaan saattavat tuoda mukanaan muutaman kilon. Kannattaa siis kiinnittää huomiota välipalojen laatuun. Lisäksi muutamasta kilosta ei ole terveydellistä haittaa, tupakoinnista sen sijaan on. Kahvi, saunominen ja lenkkeily nopeuttavat alkoholin palamista. Tarua: Alkoholin palamista ei voi nopeuttaa millään. Maksa polttaa alkoholia tasaisella nopeudella. Humalassa tai krapulassa rehkiminen tai urheilu voi olla jopa vaarallista muun muassa lisääntyneen tapaturmariskin ja mahdollisten sydämen toimintahäiriöiden takia.

7 Koska alkoholi on juoma, se ei lihota. Tarua: Alkoholi sisältää ainoastaan energiaa, eikä lainkaan vitamiineja tai kivennäisaineita. Yksi gramma alkoholia tuottaa n. 30 kj energiaa eli se on lähes yhtä lihottavaa kuin rasva. Nuorten tupakointi on vähentynyt. Totta: Nuorten tupakointi on vähentynyt 2000-luvulla Kouluterveyskyselyn ja Nuorten terveystapatutkimuksen mukaan. Tupakointi aloitetaan useimmin noin 14-vuotiaana. Totta: Iän mukana kasvaa harkinta: iän lisääntyessä vuosi vuodelta yhä harvempi aloittaa. Seksi ja seurustelu (MLL, nuorten netti Olen viimeinen neitsyt luokallani ja kaveripiirissäni. Tarua: Esimerkiksi yhdeksäsluokkalaisista tytöistä noin kaksi kolmesta ja pojista kolme neljästä ei ole ollut yhdynnässä, ja 17-vuotiaista tytöistä ja 18-vuotiaista pojista puolet on neitsyitä. Erityisesti pojat saattavat kehuskella olemattomilla kokemuksillaan nostaakseen arvoaan kavereiden silmissä. Entäpä jos neitsyys olisikin se hieno ja kehuttava juttu? Itsetyydytys on vahingollista. Tarua: Itsetyydytys on normaalia sekä hyvä tapa tutustua omaan kehoon ja sen reaktioihin. Mielikuvituksessaan voi kokea vaikka mitä ilman vaaraa esimerkiksi toisen ihmisen loukkaamisesta, raskaudesta tai sukupuolitaudeista. Itsetyydytystä voi harjoittaa useinkin, eikä siitä ole mitään haittaa. Tietysti on hyvä muistaa harrastaa muutakin :) Kondomeja saa ostaa vasta täysi-ikäisenä. Tarua: Ikärajaa kondomien ostamiselle ei ole, niitä saa ostaa kuka vain. Käyttöä kannattaakin harjoitella hyvissä ajoin! Kondomeja myydään esimerkiksi kaupoissa, kioskeissa, huoltoasemilla ja apteekeissa. Hinta vaihtelee muutamasta kymmenestä sentistä euroon kappaleelta. Kaikki sukupuolitaudit aiheuttavat näkyviä oireita. Tarua: Jokainen tauti voi olla oireeton kuukausia, jopa koko eliniän. Esimerkiksi hoitamaton klamydia voi aiheuttaa lapsettomuutta. Sukupuolitaudin voit saada myös tutulta ihmiseltä, joka joskus aiemmin on harrastanut suojaamatonta seksiä. Vain kondomi suojaa seksitaudeilta! Taudit eivät tartu suuseksissä. Tarua: Tartunta voi tapahtua aina limakalvokontaktissa, ja limakalvoahan on niin suussa kuin sukupuolielimissäkin. Suuseksissäkin taudeilta suojautuminen on siis tarpeen. Seksin määrä on laatua tärkeämpää. Tarua: Tunteet ovat hyvässä seksissä keskeisiä. Jos pyrkii vain hankkimaan paljon kokemuksia, seksistä tulee pelkkä mekaaninen suoritus. Ihastus, ilo ja rakkaus ovat avaimia todelliseen seksuaaliseen nautintoon. Tosimies on aina valmiina seksiin. Tarua: Mieskään ei aina halua. Lisäksi lähes jokaiselle miehelle käy joskus niin, että haluaa, mutta ei kykene. Esimerkiksi jännitys, epäonnistumisen pelko, humala tai stressi voi häiritä erektiota. Silloin kannattaa ehkä

8 unohtaa yhdynnät vähäksi aikaa, ja keskittyä nauttimaan toisesta vähemmän vaativalla tavalla. Tilapäiset erektio-ongelmat ratkeavat usein itsestään. Ilman seksiä ei voi seurustella. Tarua: Monet seurustelevat ilman seksiä, aikuisetkin. Vaikka seksuaalisuus on osa meitä kaikkia, valitsemme itse, kenen kanssa ja milloin sitä toteutamme. Läheisyyttä voi kokea monin muinkin tavoin. Tärkeintä seurustelussa on, että viihdytään yhdessä. Homoseksuaalisuus on sairautta. Tarua: Homous tai lesbous ei ole sairaus. Seksuaalinen kiinnostus voi kohdistua omaan (homoseksuaalisuus) tai vastakkaiseen (heteroseksuaalisuus) sukupuoleen, tai molempiin (biseksuaalisuus). Kiinnostuksen kohteet voivat myös muuttua elämän varrella. Jokaisella on oikeus elää elämänsä niin kuin itsestä hyvältä tuntuu, kunhan ei vahingoita muita. Kukaan ei ole toista parempi tai huonompi sen perusteella, keneen hänen rakkautensa kohdistuu. Mun mutsi ei tajuu mitään, se ei oo varmaan koskaan ollu rakastunu! Tarua: Myös vanhempasi ovat olleet nuoria ja kokeneet monenlaisia asioita. Välillä tuntuu ehkä siltä, etteivät he ymmärrä lainkaan sinun maailmaasi. Kenties kyse on vain siitä, että he osaavat tarkastella asioita hieman etäämmältä suuremman elämänkokemuksensa perusteella. Useimmat varmasti muistavat, miltä esimerkiksi rakkaudessa pettyminen on tuntunut, ja tietävät, että siitä voi selvitä. Kannattaa siis koettaa vanhemmille puhumista, kun huolet painavat. Usein he ymmärtävät enemmän kuin uskoisitkaan. Laki Alkoholijuomia ei saa lain mukaan myydä alle 18-vuotiaalle. totta ja tarua: Alkoholilain mukaan alkoholijuomaa ei saa alkoholijuomamyymälässä tai 14 :n 4 momentissa tarkoitetussa myyntipaikassa myydä henkilölle, joka on kahtakymmentä vuotta nuorempi, kuitenkin niin, että mietoa alkoholijuomaa voidaan myydä kahdeksantoista vuotta täyttäneelle. Ei ole rikos antaa alle 18-vuotiaalle tupakkaa. Tarua: Tupakkalain säännösten tavoitteena on mm. nuorten ja lasten suojeleminen tupakan terveysvaaroilta ja tupakoinnilta heidän kasvuympäristössään. Lain mukaan tupakkatuotetta tai tupakointivälineitä ei saa elinkeinotoiminnassa myydä eikä muutoin luovuttaa henkilölle, joka on kahdeksaatoista vuotta nuorempi. Ei ole rikollista koettaa hankkia huumeita, jollei siinä onnistu. Tarua: Huumausainerikos määritellään rikoslain 50. luvun 1. pykälässä seuraavasti: Joka laittomasti 1. valmistaa tai yrittää valmistaa huumausainetta taikka viljelee oopiumunikkoa, kokapensasta tai hamppua käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena, 2. tuo tai yrittää tuoda maahan taikka vie tai yrittää viedä maasta taikka kuljettaa tai kuljetuttaa huumausainetta, 3. myy, välittää, toiselle luovuttaa tai muulla tavoin levittää tai yrittää levittää huumausainetta, tai 4. pitää hallussaan tai yrittää hankkia huumausainetta taikka käyttää sitä.

9 Tupakointi (Lähde: Työkalupakki tietoa tupakoinnista ja ideoita opetukseen Tupakointi on seksikästä. Totta ja tarua. Tupakkateollisuus on iät ajat mainostanut tuotettaan liittämällä siihen mielikuvia mm. itsenäisyydestä, vapaudesta, seksikkyydestä. Tämän tehokkaan mainonnan ansioista monet ihmiset näkevät tupakoinnissa jotain seksikästä. Mutta vähintään yhtä monen mielestä tupakalle haiseva suu ja hengitys tai tupakoinnista johtuvat miesten erektiovaikeudet eivät ole lainkaan seksikästä. Tupakointi vähentää mieshormoni testosteronin määrää miehen elimistössä. Monien mielestä tupakalle haiseva suu ja hengitys vähentävät seksuaalista mielihyvää. Tupakointi pitää hoikkana Tarua. On tutkittu, että tupakka lisää perusaineenvaihduntaa 20 kalorin verran, mutta se ei vielä auta laihduttamaan bikinikuntoon. Tupakointi ei vähennä painoa, mutta nikotiinin uskotaan vaikuttavan keskushermoston kautta aineenvaihdunnan säätelyyn. Joillakuilla tupakoinnin lopettamisen jälkeen saattaa paino jonkin verran nousta, mutta tämä johtuu makuaistin parantumisesta sekä savukkeen korvaavien naposteltavien määrän kasvusta. Tupakointiin ei liity terveyshaittoja, jos olen vain bilepolttaja ja poltan vain satunnaisesti. Tarua. Uskomus oman satunnaisen tupakoinnin vaarattomuudesta on varsin yleinen, mutta valitettavasti väärä. Jo muutama savuke päivässä kohottaa useimpien tupakkasairauksien riskiä ja aiheuttaa riippuvuutta. Satunnaistupakoitsijoilla on suuri riski nostaa tupakointimääriä, ja heistä suurin osa alkaakin jossain vaiheessa polttaa päivittäin. Vain ketjupolttajilla on nikotiiniriippuvuutta. Vähemmän polttava voi halutessaan koska tahansa luopua tupakoinnista. Tarua. Tupakasta voi tulla riippuvaiseksi hyvinkin nopeasti. Useimmilla riippuvuusoireet ilmenevät jo muutaman päivän tai viikon kuluttua ensimmäisestä tupakasta. Mikäli poltat vain seurassa tai ravintolailtoina, voi kysymyksessä olla pääasiassa ns. sosiaalinen riippuvuus. Hyvänä puolena tässä on, että nikotiiniriippuvuus on usein vähäinen, eikä fyysisiä vierotusoireita lopettamisesta yleensä synny, mutta pitkäaikaisen tavan muuttaminen voi kuitenkin olla yhtä vaivalloista kuin ketjupolttajillekin. Vähän tupakoivat eivät tarvitse nikotiinikorvaushoitoa Tarua. Lopettaminen aiheuttaa yli 80 prosentille tupakointia lopettavista vieroitusoireita. Niiden voimakkuus ja kesto vaihtelevat yksilökohtaisesti. Oireita voidaan lievittää nikotiinikorvaushoidolla. Pääasiassa nikotiinikorvaushoitoa suositellaan kuitenkin tupakoitsijoille, jotka polttavat yli kymmenen savuketta päivässä. Mutta vähänkin polttava voi saada nikotiinikorvaushoidoista apua tietyissä tilanteissa, esim. bileissä tai koeviikon aikana. Lääkäri, terveydenhoitaja ja apteekin henkilökunta auttavat tuotteen valinnassa sekä annoksen ja hoidon keston määrityksessä. Nikotiinikorvaushoito siis tukee fyysisten vieroitusoireiden ja tupakkariippuvuuden yli pääsemistä. Kaikki eivät pysty lopettamaan tupakointia ilman apua. Mitä vähemmän polttaa, sitä helpompi on lopettaa. Totta ja tarua. Tupakointiin kehittyy nopeasti fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus eli toisin sanoen tupakoinnin lopettamista vaikeuttaa sekä nikotiinin aiheuttama riippuvuus että henkinen sitoutuneisuus tupakoinnin rituaaleihin. Mitä enemmän polttaa, sitä merkittävämmässä roolissa tupakka on

10 jokapäiväisessä elämässä ja arjessa. Ja lopettaminen voi olla hankalaa. Tupakoinnin lopettaminen ja siinä onnistuminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Tupakointi voi liittyä hyvin voimakkaasti esimerkiksi vain johonkin tiettyyn tilanteeseen. Vähän polttavalla bilepolttajalla voi olla voimakas psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus tupakkaan littyen. Voin lopettaa koska tahansa tahdonvoimastahan se on kiinni. Tarua. Liian usein kuvitellaan, että pelkkä lopettamispäätös ja tahdonvoima riittää. Tupakoitsija päättää vain kertaheitolla lopettaa ja tumpata viimeisen kerran. Valitettavan usein tämä ei kuitenkaan toimi pitkällä tähtäimellä, vaan mitä huolellisemmin lopettamispäätöksen työstää ja valmistautuu lopettamaan, sitä paremmat ovat onnistumisen mahdollisuudet. Joillakin lopettaminen voi onnistua jo ensimmäisellä yrityksellä, mutta keskimäärin tarvitaan 3-4 yritystä. Tupakoinnin lopettaminen lihottaa. Totta. Paino kasvaa miehillä keskimäärin 2.8 kg ja naisilla 3.8 kg 6-12 kuukauden aikana tupakoinnin lopettamisesta. Suurimmaksi osaksi painon nousu johtuu siitä, että tupakoinnin lopettamisen jälkeen makuaisti palautuu ja hyvältä maistuvaa ruokaa syö enemmän. Nikotiinikorvaushoito voi auttaa, mutta sekään ei hillitse makean nälkää. Siihen tarvitaan tahdonvoimaa. Lopettamisen yhteydessä kannattaakin kiinnittää huomiota painonhallintaan ravitsemuksen ja liikunnan avulla, mutta tupakoinnin lopettaminen ja painonpudotus eivät yhtä aikaa yleensä onnistu. Jos kuitenkin muutama ylimääräinen kilo kertyy, on tärkeämpää keskittyä ensin tupakoinnin lopettamiseen, koska tupakointi on vaarallisempaa kuin muutama liikakilo. Vasta kun tupakoinnin lopettaminen on onnistunut, kannattaa alkaa pudottaa painoaan. Olen ollut jo kolme kuukautta polttamatta, joten olen päässyt irti tupakasta. Tarua. Kolmen kuukauden tupakoimattomuuden jälkeen ollaan kyllä jo voiton puolella, mutta tupakanhimo voi tulla vielä useita kuukausia, jopa vuosia myöhemmin joissakin tilanteissa. Ensimmäiset 6 kuukautta ovat kriittisintä aikaa. Periaatteessa kerran tupakoitsija on aina tupakoitsija. Tupakoinnin lopettaneen aivojen nikotiinireseptorit ikään kuin nukkuvat. Jos polttaa savukkeen, ne heräävät jälleen ja vaativat nikotiinia kuten ennenkin. Nuori tulee nopeammaksi riippuvaiseksi tupakasta kuin aikuinen. Totta: Nuorten aivot ovat herkemmät riippuvuuksien syntymisellä, koska vuotiaana aivojen kehitys on vielä kesken. Riippuvuus kehittyy yksilöllisesti ja sen voimakkuus ja luonne vaihtelevat eri ihmisillä.

11 Aktiviteetti: Monia mielipiteitä Taso 1: Kerron mielipiteeni ja kuuntelen muita Tavoite: Tarpoja oppii perustelemaan omia mielipiteitään ja kuuntelemaan vastakkaisia perusteluja. Tarpoja oppii ymmärtämään, että asioista voi olla eri mieltä ja silti voi toimia yhdessä. Vartionjohtajan ohje: Tarpojat harjoittelevat mielipiteiden esittämistä, perustelemista ja muiden kuuntelemista toiminnallisissa ilmaisuharjoituksissa. Esimerkki 1: Tehdään pieniä näytelmiä annetuista tilanteista, joissa keskustelijat a) eivät kuuntele toisiaan b) kuuntelevat toisiaan. Esimerkki 2: Vartiolaiset jaetaan joukkueisiin, joilla on vastakkaiset mielipiteet valitusta aiheesta, ja käydään väittely. Oikeasti tarpoja voi olla eri mieltä asiasta kuin tässä harjoituksessa. Vartionjohtaja jakaa aktiviteetissa väittelyn puolet ja määrää mielipiteet. Keskustelussa voi käyttää ulkopuolista tarkkailijaa. Vaihtoehtoisesti väittelyssä voivat olla vastakkain vartio ja johtaja. Esimerkki 3: Sanaton viestintä: katsotaan suomalaista tv-sarjaa ilman ääntä ja tehdään päätelmiä kehonkielestä. Esimerkki 4: Harjoitellaan jämäkkää esiintymistä ja hankalista tilanteista selviytymistä. Keskustelun aiheet valitaan vartion kiinnostuksen ja kehityksen mukaan. Nuorimpien kanssa voidaan keskustella musiikista ja muodista. Vanhempien kanssa hyviä väittelynaiheita ovat esimerkiksi ympäristöasiat, kuten ydinvoima, tai eettiset asiat, kuten eläinkokeet.

12 Luotsin ohje: Luotsi auttaa vartionjohtajaa kokouksen vetämisessä, jos aiheet tuntuvat vartionjohtajasta vaikeilta. Luotsi auttaa, jos hänet halutaan keskustelun vetäjäksi, tarkkailijaksi tai vaikkapa eriävän mielipiteen esittäjäksi ja provosoijaksi. Tarvikkeet: Harjoituksiin tarvittava mahdollinen rekvisiitta,

13 Aktiviteetti: Vaikeat valinnat Taso 1: Pohdimme päihteisiin ja seurusteluun liittyviä valintoja Tavoite: Tarpoja pohtii oikeutta omiin valintoihinsa ja omien valintojensa vaikutusta omaan elämäänsä ja lähipiiriinsä. Vartionjohtajan ohje: Vartio harjoittelee roolileikkien avulla omien valintojen tekemistä nuorten elämään liittyvissä tilanteissa, jotka koskevat esimerkiksi päihteistä kieltäytymistä, seurustelun aloittamista, seksiä tai ryhmän painostusta. Aktiviteetin voi tehdä vartion omalla retkellä iltanuotiolla tai muun kokouksen osana. Tärkeintä on hyvä ilmapiiri (luottamus, avoimuus, rauhallisuus), jotta tarpoja uskaltaa ja haluaa puhua itseään askarruttavista asioista ja myös ottaa niitä halutessaan myöhemmin puheeksi. Käsittele aiheita tarpojien kiinnostuksen ja kehityksen mukaan. Suunnittele kokous yhdessä luotsin kanssa. Vartio näyttelee sovittujen roolien mukaan seuraavia tilanteita: - Kaveri tyrkyttää alkoholia bileissä. - A haluaa aloittaa seurustelun B:n kanssa. - Seurustelukumppani uhkaa jättää, jos ei suostu seksiin. - Joku tarjoaa tupakkaa. - Muut kivittävät kämpän ikkunoita rikki ja yllyttävät yhtä. Näytelmistä voi tehdä kaksi vastakkaista versiota eri reaktiotapojen mukaan. Oleellista on saada tarpoja miettimään valintojensa seurauksia. Käykää yhdessä läpi kunkin reaktiotavan hyvät ja huonot puolet sekä valintojen vaikutukset. Millainen on päähenkilön seuraava päivä tai seuraava viikonloppu? Miten reagoivat ystävät, miten vanhemmat? Lähteitä netissä: MLL: /paihteet_ja_paihteettomyys/ Väestöliiton sivut: Terveyden edistämisen keskus:

14 Keskustelkaa yhdessä, miksi päihteet eivät kuulu partioon. Syynähän ovat muun muassa turvallisuusriskit. Tilanteita vaikkapa näytelmään: - Humalainen on kipinämikkona tai hakkaamassa puita. - Kaikki ovat humalassa, ja jollekin tulee iso paha haava, joka vaatii sairaalahoitoa. Luotsin ohje: Luotsi auttaa vartionjohtajaa suunnittelemaan ja vetämään aktiviteetin ja on tarvittaessa paikalla.

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA Kaikki tietävät, että tupakointi on epäterveellistä. Mutta tiesitkö, että tupakoinnin lopettaminen kannattaa, vaikka olisit tupakoinut jo pitkään ja että lopettaminen

Lisätiedot

JÄÄTELÖ, KARKKI, LIMU

JÄÄTELÖ, KARKKI, LIMU JÄÄTELÖ, KARKKI, LIMU Keskustele hetki Mikä jäätelö, karkki tms. on sinun mielestäsi hyvää? Voiko jäätelöstä tai karkista tulla riippuvaiseksi? Miksi? Miksi ei? MITÄ RIIPPUVUUKSIA TEILLÄ ON? Riippuvuus

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2015. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

Tupakkariippuvuus. Oulu 20.5 2013 Filha / Kristiina Salovaara

Tupakkariippuvuus. Oulu 20.5 2013 Filha / Kristiina Salovaara Tupakkariippuvuus Oulu 20.5 2013 Filha / Kristiina Salovaara Tupakkariippuvuus Neurobiologia Psyyke- Kognitio-uskomukset Addiktio- nikotiinin säätely elimistössä Ehdollistunut mielihyväoppiminen Automatioitunut

Lisätiedot

PERHE JA PÄIHDEKASVATUS. meille myös!!!

PERHE JA PÄIHDEKASVATUS. meille myös!!! PERHE JA PÄIHDEKASVATUS meille myös!!! Pohdinnan pohjaksi päihteistä Lapsen kanssa on hyvä keskustella päihteiden vaikutuksista niissä tilanteissa, joissa asia tulee luontevasti puheeksi. Tällainen tilanne

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 4 EI JOO 1. Tuntematon ja tuttu ihminen Tavoite: Tuntemattoman ja tutun eron ymmärtäminen.

Lisätiedot

Mies ja seksuaalisuus

Mies ja seksuaalisuus Mies ja seksuaalisuus Kun syntyy poikana on Kela-kortissa miehen henkilötunnus. Onko hän mies? Millaista on olla mies? Miehen keho eli vartalo Kehon kehittyminen miehen kehoksi alkaa, kun pojan vartalo

Lisätiedot

Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi

Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi Nuoret ja tupakka Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi 16-18-vuotiaista suomalaisnuorista tupakkatuotteita käyttää päivittäin 17%. Tytöt ja pojat tupakoivat lähes yhtä paljon. Nuorten tupakoinnin yleisyys

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2017. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta mutta et ole uskaltanut kysyä 1 2 Tuumasta toimeen Mielessäsi on ehkä käynyt tupakoinnin lopettaminen. Lopettamisprosessiin ja omiin tupakointitapoihisi

Lisätiedot

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi.

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Kysymys: Kuka voi olla sellainen henkilö, joka täyttää seksuaalinen kaltoinkohtelijan määritelmän? Kysymys: Kenen vastuulla seksuaalinen kaltoinkohtelu on? Kuka vaan. Naapuri, sukulainen, tuttu, tuntematon,

Lisätiedot

SMOKEFREE- RASTIRATA OPETTAJAN OHJE. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree

SMOKEFREE- RASTIRATA OPETTAJAN OHJE. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree SMOKEFREE- RASTIRATA OPETTAJAN OHJE 1 Smokefree-rastirata on ensisijaisesti suunnattu 5. 6. luokkien opetukseen, mutta tehtävät soveltuvat myös yläkouluikäisille. Rastirata voidaan toteuttaa kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Nainen ja seksuaalisuus

Nainen ja seksuaalisuus Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Onko hän nainen? Millaista on olla nainen? Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Ulospäin

Lisätiedot

Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille

Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille Faktoja tupakan vaarallisuudesta Tupakan savu sisältää noin 4000 kemikaalia, joista 50 aiheuttaa syöpää. 50% tupakoitsijoista kuolee

Lisätiedot

Muistot omasta lapsuudesta saattavat herätä Millaisia vanhempia sinun äitisi ja isäsi olivat?

Muistot omasta lapsuudesta saattavat herätä Millaisia vanhempia sinun äitisi ja isäsi olivat? Raskauden alussa mielen täyttävät raskauden fyysiset muutokset ja ajatukset itse raskaudesta tunteellisuus huoli lapsen menettämisestä stressaantuminen väsymys Muistot omasta lapsuudesta saattavat herätä

Lisätiedot

KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA

KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA Hyvinkään sairaanhoitoalueen Psykiatria 1 FYYSINEN AKTIIVISUUS 1.1 Kuinka paljon liikut ja rasitat itseäsi ruumiillisesti vapaa-aikana? Jos rasitus vaihtelee

Lisätiedot

15 Tupakka. s

15 Tupakka. s 15 Tupakka s.170-179 1 Tupakka, Mikä se on? On olemassa erilaisia tupakkatuotteita, kuten savukkeet, nuuska ja sähkötupakka. Kaikkien tupakkatuotteiden on todettu aiheuttavan merkittäviä terveysriskejä

Lisätiedot

Preconception Health ja nuorten seli-asenteet

Preconception Health ja nuorten seli-asenteet Preconception Health ja nuorten seli-asenteet Jouni Tuomi FT, yliopettaja, terveyden edistäminen TAMK v i i s a a t v a l i n n a t v i i s a s v a n h e m m u u s v i i s a a t v a i m o t v i r k e ä

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Seksuaalisuus SISÄLTÖ Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Lapsen kysymykset Lapsen häiritty seksuaalisuus Suojele lasta ja nuorta

Lisätiedot

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.)

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 1 (Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 2 8.- ja 9.-luokkalaisista (14 16v) 5 % käyttää alkoholia kerran viikossa tai useammin ja 13 % käyttää alkoholia

Lisätiedot

Nikotiiniriippuvuus. Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö

Nikotiiniriippuvuus. Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö Nikotiiniriippuvuus Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö 8.2.2016 1 Miksi nikotiiniriippuvuus on tärkeä asia? Tupakan nikotiini aiheuttaa fyysistä riippuvuutta. Tupakkariippuvuuteen

Lisätiedot

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Päihteiden aiheuttamat terveysongelmat ovat vuosi vuodelta lisääntyneet. Mitä nuorempana päihteiden käyttö aloitetaan, sitä todennäköisemmin

Lisätiedot

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa!

VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! VAnkasti verkossa! Löydät Internetistä kotibilekuvia, joissa esiinnyt. Mitä ajattelet kuvista? 1) SIISTII! 2) EVVK 3) En pidä siitä, että kuviani laitetaan nettiin ilman lupaani Internetiin laitettua kuvaa tai aineistoa

Lisätiedot

Miten tuen potilasta pääsemään eroon tupakasta? Sairaanhoitajat Jaana Kainulainen ja Tiina Julin. Tupakkariippuvuus

Miten tuen potilasta pääsemään eroon tupakasta? Sairaanhoitajat Jaana Kainulainen ja Tiina Julin. Tupakkariippuvuus Miten tuen potilasta pääsemään eroon tupakasta? Sairaanhoitajat Jaana Kainulainen ja Tiina Julin Tupakkariippuvuus Fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta sisältävä oireyhtymä (F17, ICD-10) Tarkoitetaan

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet Tyyppi D: Olet lopettanut tupakoinnin lähiaikoina.

nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet Tyyppi D: Olet lopettanut tupakoinnin lähiaikoina. Tupakka-koukussako? Testaa, minkälainen tupakoitsija olet Tyyppi A: Et harkitse lopettamista, se on sinulle suuri nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet kenties yrittänyt t kerran

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Seksi ja Seurustelu Sanasto

Seksi ja Seurustelu Sanasto Seksi ja Seurustelu Sanasto Sisältö Ystävyys ja seurustelu 3 Kehonosat 4 Seksuaalisuus 6 Seksi ja itsetyydytys 8 Turvallinen seksi ja ehkäisy 10 Seksuaalinen hyväksikäyttö 12 2 Ystävyys ja seurustelu Poikakaveri

Lisätiedot

HARKITSETKO TUPAKO NNIN LOPETTAMISTA?

HARKITSETKO TUPAKO NNIN LOPETTAMISTA? HARKITSETKO TUPAKO NNIN LOPETTAMISTA? Tässä joitakin asioita, jotka sinun tulisi tietää Tupakointi ja nikotiiniriippuvuus: kylmät tosiasiat Tupakointi aiheuttaa edelleen Suomessa 4300 kuolemaa vuosittain,

Lisätiedot

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ TUPAKOINTI JA NIKOTIINIRIIPPUVUUS: KYLMÄT TOSIASIAT tupakointi aiheuttaa maailmassa yli 5 miljoonaa kuolemaa vuosittain:

Lisätiedot

TUPAKASTA VIEROITUS. Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 16.10.2015 paivi.gronroos@tyks.fi

TUPAKASTA VIEROITUS. Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 16.10.2015 paivi.gronroos@tyks.fi TUPAKASTA VIEROITUS Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 16.10.2015 paivi.gronroos@tyks.fi Vieroittaja viekö tupakointiin puuttuminen liikaa aikaa? - kuuluuko minun puuttua

Lisätiedot

Poikien oma opas. Tietoa murrosiästä, seurustelusta, seksistä, ehkäisystä ja sukupuolitaudeista. Opas on opinnäytetyömme kehittämistehtävän osa.

Poikien oma opas. Tietoa murrosiästä, seurustelusta, seksistä, ehkäisystä ja sukupuolitaudeista. Opas on opinnäytetyömme kehittämistehtävän osa. Poikien oma opas Opas on opinnäytetyömme kehittämistehtävän osa. Seksuaaliterveyden ensiapupakkaus: Kunnioitus, Kumppani, Kumi Tietoa murrosiästä, seurustelusta, seksistä, ehkäisystä ja sukupuolitaudeista.

Lisätiedot

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Aktiviteetti: Riskit ja turvallisuus Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Tavoite: Tarpoja oppii ennakoimaan ja ymmärtämään, mitkä asiat voivat tehdä retkestä vaarallisen. Vartionjohtajan ohje: Vartio

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Kondomi. Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein.

Kondomi. Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein. Kondomi Kondomi on ehkäisyväline. Kondomi ehkäisee raskauden ja se ehkäisee myös seksitautien tarttumisen, kun käytät kondomia oikein. Kondomia kutsutaan myös kortsuksi tai kumiksi. Kondomeja myydään monessa

Lisätiedot

Interventiomateriaali sisältää. 1. Ohje rastiradan järjestäjälle Materiaalin käyttötarkoitus ja sisältö

Interventiomateriaali sisältää. 1. Ohje rastiradan järjestäjälle Materiaalin käyttötarkoitus ja sisältö 1 INTERVENTIOMATERIAALI YLÄKOULUIKÄISTEN VANHEMPAINILTAAN Tavoitteena huoltajien tietoisuuden lisääminen nuorten päihteiden käytöstä ja siihen liittyvistä tekijöistä. Interventiomateriaali sisältää 1.

Lisätiedot

Savuton sairaala auditointitulokset 2012. Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP

Savuton sairaala auditointitulokset 2012. Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP Savuton sairaala auditointitulokset 2012 Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP MIKSI Savuton sairaala -ohjelmaa tarvitaan? Tupakkateollisuus on hämmentänyt ihmisten

Lisätiedot

EOPH Elämä On Parasta Huumetta ry Livet Är Det Bästa Ruset rf

EOPH Elämä On Parasta Huumetta ry Livet Är Det Bästa Ruset rf Ehkäisevää päihdekasvatustyötä valtakunnallisesti Huumeneuvontapuhelin 9 4 ja nettineuvonta IRC-galleria, Habbo hotelli, Demi.fi, Vauva.fi ja Facebook Mobihubu kännykkäpelit Pelitaito projekti Päihdeilmiö

Lisätiedot

Alkoholi. Tämä esite auttaa sinua arvioimaan, miten käytät alkoholia.

Alkoholi. Tämä esite auttaa sinua arvioimaan, miten käytät alkoholia. Alkoholi Tämä esite auttaa sinua arvioimaan, miten käytät alkoholia. 1 Sisältö 3 4 8 9 11 12 14 Lukijalle Mitä alkoholi on? Alkoholi vaikuttaa ihmisiin eri tavalla Erilaisia tapoja käyttää alkoholia Alkoholi

Lisätiedot

TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO

TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 21.4.2016 paivi.gronroos@tyks.fi Kommentaattorina Lisa Salonen terveydenedistämisen yhdyshenkilö Turun hyvinvointitoimiala

Lisätiedot

Lasten ja nuorten savuttomuuden tukeminen. Virpi Korhonen 30.11.2010

Lasten ja nuorten savuttomuuden tukeminen. Virpi Korhonen 30.11.2010 Lasten ja nuorten savuttomuuden tukeminen Virpi Korhonen 30.11.2010 Helpa Roihuvuori, 2010 Tupakoi päivittäin 47 % Tupakoi päivittäin oppilaitoksen alueella 37 % Tupakoi päivittäin oppilaitoksen läheisyydessä

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Hyvinvointikysely oppilaille

Hyvinvointikysely oppilaille Hyvinvointikysely oppilaille Haluaisimme kuulla, mitä sinä ajattelet kouluhyvinvointiin liittyvistä asioista. Kyselyyn vastataan nimettömästi ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Jos et osaa

Lisätiedot

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti 2012-2016 Teksti ja kansainvälisten seksuaalioikeuksien (World Association for Sexual Health, WAS 2014)

Lisätiedot

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky.

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky. Tupakatta terveenä! 2 Lopettaminen kannattaa aina! Tupakkatuotteet lyhentävät käyttäjänsä elinikää keskimäärin 8 10 vuotta. Ilman tupakkaa on terveempi ja sairastumisriski pienenee. Elämänlaatu paranee

Lisätiedot

Nuorten seksuaaliterveyskartoitus

Nuorten seksuaaliterveyskartoitus Nuorten seksuaaliterveyskartoitus Nettikysely 12-22-vuotiaiden nuorten parissa Osaraportti Sini Pekkanen, Lääkärikeskus Nuorten Naisten Bulevardi Hannele Spring, Otavamedia, Suosikki 4.7.2011 Nuorten tutkimushanke

Lisätiedot

Tupakkariippuvuus fyysinen riippuvuus. 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS

Tupakkariippuvuus fyysinen riippuvuus. 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS Tupakkariippuvuus fyysinen riippuvuus 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS Riippuvuuden tunnusmerkkejä voimakas halu tai pakonomainen tarve käyttää

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

Päihdeilmiö-rastirata. Tehtävien purku

Päihdeilmiö-rastirata. Tehtävien purku Päihdeilmiö-rastirata Tehtävien purku Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta. Lähes kaikki nykyisin tupakoivat aikuiset ovat

Lisätiedot

Yhdessä elämään. Lapsen ystävyyssuhteiden ja arkisen ryhmätoiminnan tukeminen

Yhdessä elämään. Lapsen ystävyyssuhteiden ja arkisen ryhmätoiminnan tukeminen Yhdessä elämään Lapsen ystävyyssuhteiden ja arkisen ryhmätoiminnan tukeminen. Ystävyys ja toimeen tuleminen Aikuisten tehtävä on auttaa lapsia ymmärtämään ystävyyden erilaisuutta, ja sitä että kaikkien

Lisätiedot

Maailman aids-päivä Veera Leppänen suunnittelija, terveydenhoitaja Hiv-tukikeskus

Maailman aids-päivä Veera Leppänen suunnittelija, terveydenhoitaja Hiv-tukikeskus Maailman aids-päivä 1.12.2015 Veera Leppänen suunnittelija, terveydenhoitaja Hiv-tukikeskus Maailman aids-päivä Maailman Terveysjärjestö WHO julisti vuonna 1988 Maailman aidspäivän 1. joulukuuta vietettäväksi

Lisätiedot

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115

Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115 Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT 1.- 2.LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115 1. OLEN (rastita itsellesi oikea vaihtoehto) 6 VUOTTA 7 VUOTTA 8 VUOTTA 9 VUOTTA 1%

Lisätiedot

Suomi, Sinä ja päihteet

Suomi, Sinä ja päihteet Suomi, Sinä ja päihteet Asiaa päihteistä maahanmuuttajille Tule mukaan Päihdetyö Tältä se näyttää: Tähän se johtaa: Kännissä olet ääliö. Suomi ja päihteet Ehkäistään Hoidetaan Laki ohjaa Silti: Nuoria

Lisätiedot

Päihdekyselyn koonti. Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen

Päihdekyselyn koonti. Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen Päihdekyselyn koonti Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen Pohjatietoa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 102 henkilöä Kyselyyn vastasi LÄHI14S, DILO13S, DINU13S, LAPE14S, LANU15K,DIL13S, NUVAV14S Kysely

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Odottavan tai imettävän äidin tupakointi mistä tukea ja apua? Terhi Koivumäki, th, TtM Yhteistyössä Yksi elämä ja Hengitysliitto

Odottavan tai imettävän äidin tupakointi mistä tukea ja apua? Terhi Koivumäki, th, TtM Yhteistyössä Yksi elämä ja Hengitysliitto Odottavan tai imettävän äidin tupakointi mistä tukea ja apua? Terhi Koivumäki, th, TtM Yhteistyössä Yksi elämä ja Hengitysliitto Odottavan tai imettävän äidin tupakointi Raskaana olevista naisista alkuraskaudessa

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

ALAKOULUSTA YLÄKOULUUN. Mitä nivelvaiheen aikana tapahtuu 2/2

ALAKOULUSTA YLÄKOULUUN. Mitä nivelvaiheen aikana tapahtuu 2/2 ALAKOULUSTA YLÄKOULUUN Mitä nivelvaiheen aikana tapahtuu 2/2 TULEVAN SEISKALUOKKALAISEN MUISTILISTA Minun on annettava itselleni aikaa tutustua uuteen koulurakennukseen, koulukavereihin ja opettajiin.

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Nuoret ja nuuska. Muoti-ilmiö nimeltä nuuska

Nuoret ja nuuska. Muoti-ilmiö nimeltä nuuska Nuoret ja nuuska Muoti-ilmiö nimeltä nuuska Nuuskan suosio on kasvanut viime aikoina huolestuttavasti erityisesti poikien keskuudessa. Nuuska mielletään usein tiettyjä urheilulajeja harrastavien poikien

Lisätiedot

Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa

Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa 1 Aluksi esittäytymiskierros ja nimilista kiertämään Valintojen

Lisätiedot

Vastuuta ja valikoimaa

Vastuuta ja valikoimaa interventio Vastuuta ja valikoimaa Keinoja nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ETM Sini Garam Leipätiedotus ry 2.12.2008 Lapsista terveitä aikuisia ravitsemusta parantamalla julkisen ja yksityisen

Lisätiedot

Info tupakoinnin lopettamisen kurssista Margita Strandberg-Heinonen

Info tupakoinnin lopettamisen kurssista Margita Strandberg-Heinonen Info tupakoinnin lopettamisen kurssista Margita Strandberg-Heinonen 1 LÄÄKKEET JOITA KÄYTETÄÄN TUPAKASTA VIEROITUKSEEN Nikotiinipurukumi Nikotiinipurukumi antaa aktiivista tukea ja auttaa lopettamaan tupakan

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

MONTA TIETÄ MUUTOKSEEN

MONTA TIETÄ MUUTOKSEEN 1 MONTA TIETÄ MUUTOKSEEN MUUTOSREITTI - Pohdintaa: Mikä elämässä on arvokasta? - Tahtoa - Uskoa omiin vaikutusmahdollisuuksiin - Uskoa omiin kykyihin ja taitoihin - Päätöksentekoa - Tavoitteita - Aikaa

Lisätiedot

Psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus. Vantaa 30.09.2015 Karin Iivonen vieroitusohjaaja

Psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus. Vantaa 30.09.2015 Karin Iivonen vieroitusohjaaja Psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus Vantaa 30.09.2015 Karin Iivonen vieroitusohjaaja Tupakkariippuvuus monitahoinen koukku Neurobiologinen - Nikotiinin suorat vaikutukset keskushermostoon Kognitiivinen

Lisätiedot

Arjen ankkurit selviytymisen mittarit. Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry

Arjen ankkurit selviytymisen mittarit. Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry Arjen ankkurit selviytymisen mittarit Selviytyjät ryhmä, Pesäpuu ry Mitä tarvitaan? Mistä riippuu? Kuka määrittää? Turvallisuus Mistä riippuu? Turvallisuus Katse eteenpäin Katse hetkessä Mistä riippuu?

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa?

Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Materiaali hoitosuhdekeskusteluihin Selkomukautus Ensitietoa skitsofreniasta Mitä skitsofrenia tarkoittaa? Opas on tehty Arjen mieli -hankkeessa,

Lisätiedot

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä - Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Sosiaaliset tilanteet Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Nimesi:

Lisätiedot

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO VANHEMPAINILTA Valintojen stoori -menetelmän läpi käyneiden oppilaiden huoltajille järjestetään Valintojen stoori - viikon aikana vanhempainilta, jossa heillä on mahdollisuus tutustua Valintojen stooriin

Lisätiedot

Kouluterveyskyselyn tulokset maakunnittain v. 2017: alkoholin ja tupakkatuotteiden hankintapaikat alaikäisillä

Kouluterveyskyselyn tulokset maakunnittain v. 2017: alkoholin ja tupakkatuotteiden hankintapaikat alaikäisillä Kouluterveyskyselyn tulokset maakunnittain v. 2017: alkoholin ja tupakkatuotteiden hankintapaikat alaikäisillä 8.2.2018 Tupakoi päivittäin (%), kaikki 8.2.2018 Ollila, THL 2 Nuuskaa päivittäin (%), pojat

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suomen Apteekkariliitto 2009

Irti tupakasta. Suomen Apteekkariliitto 2009 Irti tupakasta 21 Suomen Apteekkariliitto 2009 2 Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina Tupakoinnin lopettaminen alkaa päätöksestä. Mitä paremmin tunnet omat tupakointitapasi ja -tarpeesi ja mitä enemmän

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Sosiaaliset suhteet - ohje

Sosiaaliset suhteet - ohje Sosiaaliset suhteet - ohje Tähän osa-alueeseen kuuluu erilaisia ihmissuhdeverkostoon liittyviä tehtäviä. Perhesuhteet ja tähän liittyvät huolenaiheet on hyvä käydä läpi nuoren näkökulmasta. Verkostokartan

Lisätiedot

Asiakkaan kohtaaminen motivaatio ja vuorovaikutus

Asiakkaan kohtaaminen motivaatio ja vuorovaikutus Asiakkaan kohtaaminen motivaatio ja vuorovaikutus Margita Strandberg-Heinonen 22.1.2016 1 Margita Strandberg-Heinonen 22.1.2016 2 ASENTEET En osaa En tiedä Ole utelias, keskity siihen toiseen henkilöön.

Lisätiedot

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA SARAN JA TUOMAKSEN TARINA Opettajalle Sara on 15-vuotias ja Tuomas 17. He ovat seurustelleet parisen kuukautta. He olivat olleet yhdynnässä ensimmäistä kertaa eräissä bileissä, joissa he olivat myös juoneet

Lisätiedot

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut.

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Rohkeus Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Innostus Olet suhtautunut innokkaasti ja energisesti uusiin

Lisätiedot

TOSITIETOA NUUSKA POISON

TOSITIETOA NUUSKA POISON TOSITIETOA NUUSKA POISON NUUSKA ON TERVEYDELLE HAITALLINEN TUPAKKATUOTE Vaikka nuuska ei sisällä savun mukana elimistöön leviäviä myrkyllisiä aineita, se on silti terveydelle haitallinen tuote. Nuuska

Lisätiedot

KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK

KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK KARVIAN ALAKOULUJEN VANHEMPAINILLAN RYHMÄTYÖT, 3.- 4. LK Mitä tarkoittaa positiivinen kannustaminen? - rohkaiseminen Miten sitä voidaan toteuttaa a) kotona - jos lapsi ei vielä ymmärrä tehtävää, niin vanhemmat

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

1. Tehtäväsarja. Keskustele kokeen pitäjän kanssa hänen ehdottamastaan aiheesta!

1. Tehtäväsarja. Keskustele kokeen pitäjän kanssa hänen ehdottamastaan aiheesta! 1. tétel 1/2. oldal 1. Tehtäväsarja Suullinen koe koostuu kolmesta arvioitavasta osasta. Tehtävissä 2 ja 3 kokeen suorittajalla on noin puoli minuuttia aikaa tehtävien miettimiseen. Koe alkaa johdattelevalla

Lisätiedot

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tämä on esimerkki tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutuksesta.

Lisätiedot

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 1. HYVÄ YSTÄVÄ Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 2 2. HYVÄ YSTÄVÄ Oletko itse ystävänä sellainen, minkä ominaisuuden kirjoitit? a. En koskaan 0

Lisätiedot

Simpele 7-9 luokat 2017

Simpele 7-9 luokat 2017 Simpele 7-9 luokat 2017 1. Sukupuolesi 5% 1 15% 2 25% 3 35% 4 45% 5 55% 6 65% Tyttö/nainen 6 Poika/mies 4 2. Äidinkielesi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Suomi, ruotsi tai saame. 96% Joku muu, mikä 4% Avoimet vastaukset:

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA

ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Tiedosta hyvinvointia 1 ALKOHOLIN OSTAMINEN ALAIKÄISILLE VÄKIVALTANA Salme Ahlström Tutkimusprofessori Alkoholi- ja huumetutkimus STAKES Päihdetiedotusseminaari "Päihteet ja väkivalta" Finnish-German Media

Lisätiedot

Nuorten tupakointi. Suomalaisnuorten tupakoinnin yleisyyden seuranta:

Nuorten tupakointi. Suomalaisnuorten tupakoinnin yleisyyden seuranta: Nuorten tupakointi Suomalaisnuorten tupakoinnin yleisyyden seuranta: Nuorten terveystapatutkimus (Tampereen yliopisto) 12- Kouluterveyskysely (THL) Koulutyypin mukainen tarkastelu: Yläkoulun 8. ja 9. luokat

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa viikossa Ei koskaan

mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa päivässä mg kertaa viikossa Ei koskaan Olotilakysely Käyttämäsi Parkinson-lääkkeet: Muut lääkkeet, joita otat säännöllisesti mg kertaa viikossa 1. Mieliala Oletko alakuloinen? Onko sinulla masennusta? Itkettääkö sinua ilman syytä? Ahdistaako

Lisätiedot