sinkku yksin kaksin isovanhemmat eronnut raskaana anoppo naimaton sormus kosia + ketä? puoliso avoliitossa vaimo seurustella häät

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "sinkku yksin kaksin isovanhemmat eronnut raskaana anoppo naimaton sormus kosia + ketä? puoliso avoliitossa vaimo seurustella häät"

Transkriptio

1 Lämmittelytehtäviä sinkku yksin kaksin isovanhemmat eronnut raskaana anoppo naimaton sormus kosia + ketä? lapseton mennä kihloihin uusperhe vanhemmat pariskunta puoliso avoliitossa vaimo seurustella häät leski erota + kenestä? hautajaiset ydinperhe etävanhempi Leikitään salaista ystävää! Kuka on sinun salainen ystävä? Yksi opiskelija menee pois huoneesta ja muut sopivat, kuka on hänen salainen ystävä. Kun opiskelija tulee takaisin, hän saa kysyä ko/kö? -kysymyksiä (joihin vastaus on vain kyllä tai ei) muilta ja arvata, kuka on hänen salainen ystävä. Esimerkki: Onko hänellä tumma tukka? Onko hän nuori? Onko hän mies? Variantti: Salainen ystävä on joku kuuluisa, tunnettu henkilö. Esimerkkikysymyksiä: Onko hän amerikkalainen? Onko hän näyttelijä? Kehu kaverin tyyliä! Keksi mahdollisimman monta positiivista asiaa hänen ulkonäöstään. Muistuttaako lemmikkieläin omistajaansa? Entä muistuttavatko avioparit toisiansa? Kerro yksi sinulle tärkeä muisto. Mitä silloin tapahtui? Miksi muisto on sinulle tärkeä? Kerro ensimmäinen muisto, joka sinulla on lapsuudesta. Tämän asian haluaisin jo unohtaa.

2 MINUN ELÄMÄNI tärkeitä verbejä SYNTYÄ + missä, milloin ASUA + missä MUUTTAA + mistä, mihin LEIKKIÄ + kenen kanssa, missä, millä OLLA HOIDOSSA + missä TÄYTTÄÄ + kuinka monta vuotta, milloin ALOITTAA + minkä HARRASTAA + mitä KÄYDÄ KOULUA + missä, kuinka monta vuotta TAVATA + kenet, missä, milloin RAKASTUA + keneen SEURUSTELLA + kenen kanssa LOPPUA HAKEA + mihin PÄÄSTÄ + mihin SAADA TYÖPAIKKA OPISKELLA + missä, mitä VALMISTUA + mistä, miksi OLLA TYÖSSÄ / TYÖSKENNELLÄ + missä, minä LOPETTAA + minkä MENNÄ ARMEIJAAN + milloin, mihin MENNÄ KIHLOIHIN + kenen kanssa, milloin MENNÄ NAIMISIIN + kenen kanssa, missä, milloin SAADA LAPSIA + kenen kanssa, missä, milloin EROTA + kenestä, milloin MENNÄ UUDELLEEN NAIMISIIN + kenen kanssa, missä, milloin SAADA LAPSENLAPSI / LAPSENLAPSIA JÄÄDÄ ELÄKKEELLE + milloin SAIRASTUA + mihin KUOLLA + mihin JÄÄDÄ LESKEKSI + milloin Mikä sana? 1. Nainen, joka menee naimisiin on tällainen. Hänellä on tavallisesti valkoinen puku. 2. Juhlan nimi, kun mennään naimisiin. 3. Ennen juhlia vieraille täytyy kertoa, missä ja milloin juhlat ovat. Lähetät tällaisen postissa. 4. Jos et halua viedä juhliin pakettia ja kaverilla on jo kaikkea, voit viedä hänelle tällaisen. Sen voi ostaa esimerkiksi hierontaan, kauppaan, elokuviin, teatteriin.

3 5. Kun sinä sanot: Paljon onnea! tai Onneksi olkoon!, mitä sinä teet? 6. Järjestät juhlat. Et halua tehdä itse ruokaa juhliin. Voit palkata tämän. 7. Juhla, joka järjestetään, kun lukio, ammattikoulu tai yliopisto on loppu. 8. Juhla, joka järjestetään, kun joku muuttaa pois tai vaihtaa työpaikkaa. 9. Tämä on ihmisen viimeinen juhla. 10. Ihmiset, jotka on kutsuttu juhliin, ovat tällaisia. 1. morsian 2. häät 3. kutsu 4.lahjakortti 5. onnittelet (onnitella) 6. pitopalvelu 7. valmistujaiset 8. läksiäiset 9. hautajaiset 10. vieraita (vieras) PUTKIREMONTTI PUTKI KATTO VESIVAHINKO ISÄNNÖITSIJÄ HANA VUOTAA VIEMÄRI OLLA TUKOSSA MENNÄ TUKKOON HUOLTOYHTIÖ SULAKE PALOHÄLYTIN VARASHÄLYTIN JUMISSA EI TOIMI VIKA OIKOSULKU LAMINAATTI MAALI MATERIAALI KORJATA VAIHTAA KIIREELLINEN PALVELU YLEISAVAIN TAPETTI PATTERI LÄMMETÄ KAASU Ongelmia kotona Keksi kavereiden kanssa mahdollisimman monta ongelmaa, joita voi tulla kotona ja joista täytyy soittaa isännöitsijälle. Ongelmat voivat olla myös hauskoja, kuten vaimo jäkättää tai lapset huutaa

4 Dialogit Dialogi 1 Ihminen ja lähipiiri Ystävä tulee sinun luo kylään. (Vastaa) 15 sek. (Vastaa ja tarjoa ystävälle jotakin juotavaa.) 15 sek. (Vastaa myöntävästi) 15 sek. (Vastaa ja kerro, millainen koti sinulla on.) 10 sek. (vastaa) 10 sek. (Vastaa ja kerro, mitkä asiat on hyvin asunnossa ja mikä voisi olla paremmin.) 25 sek. MALLI Dialogi 1 Ihminen ja lähipiiri Ystävä tulee sinun luo kylään. Moi! Sori, että mä oon vähän myöhässä. Ihan hirvee keli ulkona. *** 15 sek. Kiitos hei kutsusta. Oli tosi kiva, että pyysit mut käymään. *** 15 sek. Kiitos, mä voisin ottaa vaikka kupin kahvia, jos sulla on. *** 15 sek. Kiitos. Sulla on tosi kaunis koti. Paljonko tässä on neliöitä? *** 10 sek. Juu-u. Sori, nyt mä en muista, että millon sä muutitkaan tähän asuntoon? *** 10 sek. Niin niin, niinhän se olikin. Ootko sä ollut tyytyväinen tähän asuntoon? *** 25 sek.

5 Dialogi 2 Ihminen ja lähipiiri Ystävä on ollut sinun luona kylässä ja on nyt lähdössä. (Vastaa ja kysy ystävän suunnitelmia seuraavalle päivälle.) 15 sek. (Vastaa kieltävästi ja kerro, miksi aika ei sovi.) 15 sek. (Tarjoa ystävälle kyytiä.) 15 sek. (Vastaa.) 10 sek. MALLI Dialogi 2 Ihminen ja lähipiiri Ystävä on ollut sinun luona kylässä ja on nyt lähdössä. Ai kamala, onks kello noin paljon? Kuule kyllä mun nyt on lähdettävä, huomenna on aikainen aamu. *** 15 sek. No mulla on huomenna aamuvuoro, että pitää mennä ajoissa sänkyyn. Mut kiitos sulle tosi paljon. Oli tosi kiva nähdä ja mahtavat tarjoilut sulla taas oli. Ens kerralla sitten sä tuut meille. Sopisko sulle jo ens lauantaina? *** 15 sek. Ai jaa, no ei se mitään. Joskus toiste sitten. Kuule, miten tästä meneekään busseja tähän aikaan tai millä mä pääsisin kaupunkiin? *** 15 sek. Ihan totta? Mut siitä on sulle ihan hirveesti vaivaa! Kyllä mä tästä voin ottaa vaikka taksinkin, jos en muuten pääse. *** 10 sek. Voi vitsi, sä oot kyllä ihan paras. Kiitos paljon.

6 Dialogi 3 Ihminen ja lähipiiri Olet kuullut, että ystäväsi on saanut uuden työpaikan. Soita ja onnittele häntä. (Esittele itsesi ja kerro asiasi.) 20 sek. (Kysy jotakin uudesta työstä.) 20 sek. (Vastaa ja kerro mihin aikaan sinulle voi soittaa.) 15 sek. (Vastaa ja lopeta puhelu.) 10 sek. MALLI Dialogi 3 Ihminen ja lähipiiri Olet kuullut, että ystäväsi on saanut uuden työpaikan. Soita ja onnittele häntä. Tiina.. No moi moi! Miksköhän mun puhelin ei tunnistanu sun numeroo? No mut juu, totta se on. Kauan mä niitä töitä hainkin ennen kuin onnistui.. No se on ihan mun unelmien duuni. Just sellanen, mitä mä ajattelinkin. Sori, mutta mulla on hirvee kiire just nyt, voinko mä soitella sulle illalla uudelleen? *** 15 sek. Juu juu, se sopii hyvin. Mut tosi kiva ku soitit ja jutellaan illalla sit lisää. Mä kerron sitten kaiken mun uudesta työstä. *** 10 sek. Mahtavaa. Moikka!

7 Dialogi 3 Ihminen ja lähipiiri Sinut on kutsuttu hienoihin juhliin. Työkaverisi soittaa ja haluaa tietää, miten juhliin pitää pukeutua. (Vastaa) 20 sek (Kerro mielipiteesi.) (Vastaa.) 20 sek (Vastaa.) 20 sek. MALLI Dialogi 3 Ihminen ja lähipiiri Sinut on kutsuttu hienoihin juhliin. Työkaverisi soittaa ja haluaa tietää, miten juhliin pitää pukeutua. Moi! Paniikki, auta! Ne firman juhlat siinä kutsussa lukee, että tumma puku. Mä katoin Googlesta, että se tarkoittaa ihan parhaat vaatteet, mitä on. Mitä sä aiot laittaa päälle? Voi ei! Niin just. Naisilla se tarkoittaa pitkää iltapukua ja ei mulla edes ole sellaista. Voinkohan mä laittaa ton lyhyen mekon? *** Niin no, niin. En kuitenkaan haluais olla sitten ihan alipukeutunut. Täytyy näyttää, että kunnioittaa. Pakko varmaan lähteä ostoksille. Onneksi on vielä aikaa. Mutta mä en tunne tätä kaupunkia. Kerro mulle, mistä mä voisin mennä ostamaan sellaisen iltapuvun? No se kuulostaa hyvältä! Mä kokeilen sitä. Tuletko mukaan makutuomariksi? Kerrot, jos mä näytän ihan kamalalta niissä vaatteissa.. Okei, mut kiitos sulle! Nyt pitää mennä.

8 Dialogi 4 Ihminen ja lähipiiri Ystäväsi näyttää väsyneeltä. Olet huolissasi hänestä. (Kerro ystävälle, miltä hän näyttää.) 10 sek (Neuvo ystävää, miten voi nukkua paremmin.) 20 sek (Vastaa.) 20 sek (Tarjoa ystävälle apua. Keksi itse, mitä.) 25 sek MALLI Dialogi 4 Ihminen ja lähipiiri Ystäväsi näyttää väsyneeltä. Olet huolissasi hänestä. Huomenta. *** 10 sek No viime aikoina oon nukkunu tosi huonosti. Varmaan stressiä töistä tai jotain. En sit tiedä mikä auttais. Okei, no kiitos täytyy kokeilla. Sä näytät aina niin pirteältä. Eikö sulla koskaan oo vaikea nukkua? Joo, mutta oot oikeassa. Mun on pakko alkaa nukkua enemmän. Mä näytän jo kymmenen vuotta vanhemmalta kuin oikeesti olen ja ei terveyskään tällaista kestä. *** 25 sek Kiitos ihan tuhannesti. Se ois kyllä mahtavaa. Onneks on sun kaltaisia ystäviä.

9 Dialogi 5 Ihminen ja lähipiiri Tapaat uuden ihmisen. Hän haluaa tavata sinut uudelleen, mutta sinä et ole kiinnostunut hänestä. Tuttava: *** (Kiitä ja kommentoi tapaamista.) 20 sek Tuttava: *** (Kieltäydy kohteliaasti.) 20 sek Tuttava: *** (Vastaa ja kerro syy, miksi et halua enää tavata.) 20 sek Tuttava: *** (Lohduta tuttavaa ja sano jotain positiivista hänestä.) 20 sek Tuttava: *** MALLI Dialogi 5 Ihminen ja lähipiiri Tapaat uuden ihmisen. Hän haluaa tavata sinut uudelleen, mutta sinä et ole kiinnostunut hänestä. Tuttava: Tuttava: Tuttava: Tuttava: Tuttava: Sori, mutta mun on pakko sanoa, että sä näytät kyllä todella hyvältä ja ois ihan mahtavaa tavata uudelleen. Mä voisin viedä sut vaikka ulos syömään. Tiedän yhden tosi hyvän ravintolan, josta sä varmasti tykkäisit. No mutta miksi? Onko mussa jotain vikaa? Mä haluaisin vaan oppia tuntemaan sut paremmin. No voi harmi. Tää on niin tätä. Aina sama juttu. No kiitos, se on kiva kuulla.

10 Dialogi 6 Ihminen ja lähipiiri Ystäväsi on eronnut. Hän on surullinen ja järkyttynyt. (Reagoi tilanteeseen sopivalla tavalla.) 20 sek (Kysy ystävän vointia.) 20 sek (Tarjoa ystävälle apua.) 20 sek (Reagoi ja kysy jotakin lapsista.) 20 sek (Sinulla on kiire. Lopeta puhelu kohteliaasti.) 20 sek MALLI Dialogi 6 Ihminen ja lähipiiri Ystäväsi on eronnut. Hän on surullinen ja järkyttynyt. Nyt se sitten tapahtui. Viikonloppuna Markku pakkas kamat ja lähti. No eihän tää yllätyksenä tullut. Onhan tää meidän suhde ollut jo kauan vähän on-off, mutta kyllä se silti sitten järkyttää, kun toinen lähtee. No suoraan sanoen ei kovin hyvältä tunnu. Nukuin tosi huonosti viime yönä, eikä itkusta tuu loppua. Kiitos, se ois tosi kiva. On mun kuitenkin pakko jaksaa ihan jo lastenkin takia. No ihan varmaksi me ei vielä sovittu, mutta kai ne sitten on viikon mun kanssa ja viikon isänsä kanssa. Markun pitää nyt vaan ensin löytää sellanen kämppä, että lapsetkin mahtuu sinne. Joo ei haittaa. Kiitos, että kuuntelit.

11 Dialogi 7 Ihminen ja lähipiiri Järjestät juhlat (keksi itse, mitä juhlit). Soitat ystävälle ja kutsut hänet juhliin. (Kerro, miksi soitat) 20 sek (Vastaa) 20 sek (Vastaa kysymykseen) 15 sek (Vastaa) 20 sek (Kieltäydy kohteliaasti ja lopeta puhelu.) 20 sek * MALLI Dialogi 7 Ihminen ja lähipiiri Järjestät juhlat (keksi itse, mitä juhlit). Soitat ystävälle ja kutsut hänet juhliin. Moi! Pitkästä aikaa! Mitäs sulle? Oho! Vau! Kiitos kutsusta, kuulostaa hauskalta ja totta kai tuun, jos vaan pääsen. Missä ja milloin sä meinaat pitää nää juhlat? Joo, ei ainakaan nyt heti tuu mieleen, että olis joku este, että enköhän mä pääse. Milloin sä tarviit vahvistuksen, että pääsenkö vai en? *** 15 sek Selvä. Entä onko sulla jotain lahjatoiveita? Hahaa, selvä juttu! Entä voisinko mä auttaa sua jotenkin juhlien järjestelyissä? Kiitos paljon kutsusta vielä ja nähdään pian!

12 Dialogi 8 Ihminen ja lähipiiri Haluat tehdä keittiöremontin. Soitat liikkeeseen ja pyydät tarjouksen. Myyjä: *** (Tervehdi ja kerro asiasi) 20 sek Myyjä: *** (Vastaa ja kerro, mitä haluat remontoida.) 25 sek Myyjä: *** (Vastaa) 10 sek Myyjä: *** (Vastaa kieltävästi ja kerro syy. Ehdota uutta aikaa.) 20 sek Myyjä: *** (Vastaa ja kysy hintaa.) 20 sek Myyjä: *** (Kiitä ja lopeta puhelu.) 20 sek Myyjä: *** MALLI Dialogi 8 Ihminen ja lähipiiri Haluat tehdä keittiöremontin. Soitat liikkeeseen ja pyydät tarjouksen. Myyjä: Myyjä: Myyjä: Myyjä: Myyjä: Myyjä: Myyjä: Myyjä: Remontti-Alexi, Anna puhelimessa. Kyllä, me tehdään keittiöremontteja. Millaista remonttia sä olet ajatellut? *** 25 sek Joo, milloin tää remontti ois tarkoitus tehdä? *** 10 sek Me voitais tulla sinne paikan päälle arvioimaan hinta ja vähän suunnittelemaan. Käviskö perjantaina? Me voitas tulla heti aamulla. Juu, no se varmaan onnistuu myös. Sanotko vielä sun osoitteen, niin kirjaan sen tänne ylös? Se riippuu ihan teidän budjetista. Millaista summaa itse ajattelitte investoida tähän remonttiin? Sillä päästään hyvin alkuun. Tehdään perjantaina sitten tarkempi suunnitelma Kiitos, moikka!

13 Dialogi 9 Ihminen ja lähipiiri Tulet kotiin ja kotona sinua odottaa tämä viesti. Hei! Teille on paketti, joka ei mahdu postilaatikkoon. Yritimme toimittaa paketin teille tänään, mutta ette olleet kotona. Soittaisitteko minulle takaisin ja sovitaan aika, milloin voin tuoda paketin. Ystävällisin terveisin, Lähetti Lähetti: *** (esittele itsesi ja kerro asiasi) 20 sek Lähetti: *** (vastaa kysymykseen) 20 sek Lähetti: *** (vastaa kysymykseen) 20 sek Lähetti: *** (vastaa kysymykseen) 10 sek Lähetti: *** (lopeta puhelu kohteliaasti) 10 sek MALLI Dialogi 9 Ihminen ja lähipiiri Tulet kotiin ja kotona sinua odottaa tämä viesti. Lähetti: Lähetti: Lähetti: Lähetti: Lähetti: Lähettipalvelu Jokinen, miten voin auttaa. Vai niin, sanotko sun nimen ja osoitteen, niin katson täältä? Selvä, kyllä löytyi. Joo, teillä on tuollainen vähän isompi paketti täällä ja ei mahdu postiluukusta, joten pitäisi olla kotona ottamassa sitä vastaan. Milloin voisimme toimittaa paketin? Juu ja, eiköhän se onnistu. Ja saako tästä numerosta kiinni ennen toimitusta? *** 10 sek Selvä homma. Mepä laitetaan paketti uudelleen matkaan. *** 10 sek

14 Dialogi 10 Ihminen ja lähipiiri Naapuri on valittanut metelistä, joka tulee sinun asunnosta. Isännöitsijä soittaa sinulle asiasta. HUOM! Aloita keskustelu vastaamalla puhelimeen. (Vastaa puhelimeen) 5 s. Isännöitsijä: *** (Vastaa ja kerro, millaiset juhlat järjestit) 30 s Isännöitsijä: *** (Vastaa kysymykseen) 10 s. Isännöitsijä: *** (Olet eri mieltä.) 20 s. Isännöitsijä: *** (Vastaa kysymykseen.) 10 s. Isännöitsijä: *** (Vastaa kysymykseen.) 20 s Isännöitsijä: *** (Vastaa) 15 s. Isännöitsijä: *** MALLI Dialogi 10 Ihminen ja lähipiiri Naapuri on valittanut metelistä, joka tulee sinun asunnosta. Isännöitsijä soittaa sinulle asiasta. HUOM! Aloita keskustelu vastaamalla puhelimeen. *** 5 s. Isännöitsijä: No isännöitsijä Virtanen täällä, terve. Lähdin soittelemaan, kun naapuri on valitellut teiltä toissapäivänä tulleesta metelistä. Oliko teillä jonkinlaiset juhlat siellä? *** 30 s Isännöitsijä: Joo, ymmärrän. Mihin aikaan teidän vieraat lähti? *** 10 s. Isännöitsijä: Naapurin mukaan meteli oli jatkunut aamuviiteen asti. Mitäs olette siitä mieltä? *** 20 s. Isännöitsijä: Niin, minun on tietysti vaikea tietää, mikä on totuus. Onko teillä ollut jotain riitaa aiemmin naapurin kanssa? *** 10 s. Isännöitsijä: Joo ja oliko teillä vuokra- vai omistusasunto? *** 20 s

15 Isännöitsijä: No niin. Ei tästä nyt tällä kertaa tule kuin varoitus, mutta voisitteko ensi kerralla laittaa vaikka ilmoituksen käytävään ennen juhlia, niin säilyy sitten naapurirauha paremmin. *** 15 s. Isännöitsijä: Hyvä juttu. Kiitoksia ja hyvää päivänjatkoa.

16 Tilannetehtävät 1. Sinun kaukainen ystävä / sukulainen tulee sinun luo ensimmäisen kerran. Kerro naapurille, mitä aiot näyttää hänelle sinun kotikaupungissa. 2. Sinun naapurin oven takana käy joku, mutta naapuri ei ole kotona. Kerro naapurille, miltä vieras näytti. 3. Näet kadulla, että kaksi poikaa kiusaa koulukaveria. Mene väliin ja kerro pojille, miksi ei saa kiusata. 4. Ystäväsi kertoo, että hänen isänsä on kuollut. Ystävä on todella surullinen. Mitä sanot? 5. Olet ystävän luona kylässä. Ystävä tarjoaa sinulle ruokaa tai juomaa, jota et voi syödä / juoda (keksi itse, miksi). Kieltäydy kohteliaasti. 6. Ystävä tulee sinun luo kylään. Hänellä on sinulle todella iso ja kallis lahja. Mitä sanot? 7. Sinulla ja ystävälläsi oli edellisenä päivänä riitaa jostakin pienestä asiasta. Soitat ystävällesi ja haluat sopia. Jätä ääniviesti ystävälle. (20 sek) 8. Sinun auto on mennyt rikki ja tarvitset kyydin ystävältä (keksi itse mihin ja milloin). (20 sek) 9. Näet kaupungilla vanhan ystäväsi, jota et ole nähnyt pitkään aikaan. Mitä sanot hänelle? (20 sek) 10. Työkaverisi kutsuu sinut kylään. Et halua mennä. Kieltäydy kohteliaasti ja kerro syy. (20 sek) 11. Pieni lapsi itkee yksin kaupan parkkipaikalla. Et näe vanhempia. Mitä sanot hänelle? (20 sek) 12. Ystäväsi on tänään todella kaunis / komea ja pukeutunut hyvin. Kehu häntä. 20 sek 13. Haluat kertoa jollekin, kuinka tärkeä hän on sinulle. Kerro myös, miksi hän on sinulle tärkeä. (20 sek) 14. Olet kuullut, että ystäväsi on puhunut sinusta pahaa selän takana. Mitä sanot hänelle? (20 sek) 15. Ystäväsi kertoo, että hän saa pian lapsen. (20 sek) 16. Ystäväsi on sairastunut vakavasti. (20 sek) 17. Menet häihin, mutta unohdit ostaa häälahjan. Mitä sanot hääparille? 20 sek 18. Sinun ystävä on kutsunut sinut juhannuksena hänen mökille. Et tiedä, mitä pitää pakata mukaan. Kysy neuvoa työkaverilta. 25 sek

17 Mielipide A. Suomalaiset juhlat ovat tylsiä. Mitä mieltä olet suomalaisista juhlista? Mitä suomalaisissa juhlissa tehdään? Miksi ne ovat / eivät ole tylsiä? B. Syntymäpäivää ei saa unohtaa. Onko syntymäpäivä sinun mielestä tärkeä juhla? Miksi / miksi ei? Kenen syntymäpäivää et varmasti unohda? Millaisen lahjan ostat sinun läheisille syntymäpäivänä? D. Paras tapa asua Mikä on mielestäsi paras tapa asua: omakotitalo, rivitalo, kerrostalo? Miksi? Kumpi on parempi? Omistus- vai vuokra-asunto? Miksi? E. Hyvä parisuhde vaatii töitä Millainen on hyvä parisuhde? Miten voi pitää huolta parisuhteesta? Millainen on ideaali puoliso? Millaisia asioita rakkaassasi rakastat / inhoat / siedät / toivot / haluat? F. Onnellisuus on oma valinta. Kuinka paljon ihminen voi itse vaikuttaa siihen, onko hän onnellinen vai ei? Mitä asioita ihminen ei voi itse muuttaa? Voiko positiivinen ajattelu muuttaa ihmisen? Miten? Miksi / miksi ei? G. Sosiaalinen media pilaa ihmissuhteet. Ihmiset viettävät aikaa enemmän sosiaalisessa mediassa kuin ystävien ja perheen kanssa. Ihmiset ovat yhdessä, mutta katsovat puhelinta. Miten sosiaalinen media muuttaa ystävyyttä ja ihmissuhteita? Mitä hyviä ja huonoja puolia siinä on? H. Käytännöllisyys on muotia tärkeämpää. Kumpi on sinulle tärkeämpää - tyyli vai mukavuus? Miksi? Mikä sinulle on tärkeää, kun ostat uusia vaatteita? Voiko talvella olla tyylikäs? Miten?

18 I. Suomalaiset eivät osaa pukeutua. Suomalaisia on joskus haukuttu tuulipukukansaksi. Miten suomalaiset sinun mielestä pukeutuvat? Miten suomalaiset pukeutuvat muihin maihin verrattuna? Minkä maalaiset sinun mielestä pukeutuvat parhaiten? Miksi? J. Ihmiset stressaavat turhaan, miltä he näyttävät. Onko sillä väliä, mitä sinulla on päällä tai miltä näytät? Miksi / miksi ei? Mitä ongelmia voi tulla, jos miettii liian paljon ulkonäköä tai jos ei mieti? K. Sukulaiset ovat tärkeämpiä kuin ystävät Suomeksi sanotaan Veri on vettä sakeampaa. Se tarkoittaa, että sukulaiset ovat t ärkeämpiä kuin ystävät. Mitä mieltä olet? L. Uusperhe - hyvä vai huono asia? Suomessa melkein 50% avioliitoista päättyy eroon. Miksi? Mitä pitäisi tehdä? Tai pitäisikö jotakin tehdä? Miten lapsi kasvaa, jos hänellä on monta vanhempaa tai kaksi kotia?

19 Kertominen A. Sitä ihmistä en unohda Kerro ihmisestä, jota et koskaan unohda. Miksi et voi unohtaa häntä? Missä tutustuitte? Mitä tapahtui? B. Riita puhdistaa ilmaa. Miten sinä riitelet? Kenen kanssa riitelet? Mistä asioista? Onko sinun mielestä riita hyvä vai huono asia? Miksi? Mistä tietää, että sinä olet vihainen? Mistä asioista sinä suutut? Miksi? C. Minä ja pukeutumiseni. Miten sinä pukeudut? Onko sinulla oma tyyli? Seuraatko muotia? Miksi / miksi et? Mihin olet tyytyväinen ulkonäossäsi? Mihin et? Olisitko valmis menemään kauneusleikkaukseen? Miksi / miksi et? D. Kerro ystäväsi tai sukulaisesi elämästä. Kerro esimerkiksi: Missä ja milloin hän on syntynyt? Millainen lapsuus hänellä oli? Mitä hän teki nuorena / aikuisena? Missä hän on nyt? Miksi halusit kertoa hänestä?

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA Sanasto ja lämmittely ALIAS: valitse listasta sana ja selitä se. Muut arvaavat. MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

YKI TAUKOHUONE. Lämmittely. Mistä taukohuoneessa jutellaan?

YKI TAUKOHUONE. Lämmittely. Mistä taukohuoneessa jutellaan? Lämmittely Mistä taukohuoneessa jutellaan? Kuka olet ja mistä olet kotoisin? Kuinka kauan olet asunut Suomessa? Mitä kieliä osaat? Millainen koulutustausta sinulla on? Mitä harrastat? Mitä teet vapaa-aikana?

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Puhelimen käyttö ennen ja nyt Mikä oli sinun ensimmäinen puhelimesi? Entä

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS

OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS Lämmittely / Sanastoa OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS OIKEUS SIVIILISÄÄTY LAITON LAILLINEN MAAHANMUUTTO HOITAA MAASTAMUUTTO

Lisätiedot

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT Lämmittely Millaisia taukoja sulla on töissä? Mistä teemoista tauolla puhutaan? Tuletko syömään? (Tuuksä syömään? Tuutsä syömään? Tuutsie syömään?) Mihin mennään syömään? Hei, mä tuun mukaan! Onko sulla

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

TYÖ JA KOULUTUS. Lämmittely

TYÖ JA KOULUTUS. Lämmittely TYÖ JA KOULUTUS Lämmittely Mikä on sinun ammatti? Missä olet töissä / koulussa? Mitä kieltä sinä puhut töissä? Mitä ammatteja sinun kotimaassa on? Mikä ammatti on arvostettu kotimaassasi? Millaisia töitä

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

SUORAAN VASEN OIKEA TAAKSEPÄIN KÄÄNNY

SUORAAN VASEN OIKEA TAAKSEPÄIN KÄÄNNY Lämmittely Mitä normaalisti ostat kaupasta? Mitä et ikinä osta kaupasta? Mikä on sinulle tärkeää, kun valitset kaupan? Miten valitset? Mihin asioihin kiinnität huomiota? Mitä eroja on Suomen ja sinun kotimaan

Lisätiedot

EDUSKUNTA EHDOKAS VAALIT ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI LEIMA POLIITTINEN KAMPANJOIDA

EDUSKUNTA EHDOKAS VAALIT ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI LEIMA POLIITTINEN KAMPANJOIDA Lämmittely Selitä sana EDUSKUNTA EHDOKAS ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI JAISET KUNNAN- VELVOL- ÄÄNI- POLIITIKKO PUOLUE VALTUUSTO LISUUS OIKEUS Keskustellaan ÄÄNESTYS-

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA

Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA Lämmittely LEIKKAUS VÄRJÄYS KIHARAT KÄSITTELY ÖLJYHOITO TASOITUS KASVATTAA KASVAA VÄRJÄTÄ VÄRJÄYTTÄÄ LEIKATA LEIKKAUTTAA PESTÄ PESETTÄÄ TEHDÄ KAMPAUS KUIVATA KALJU SIILI IROKEESI NUTTURA LETIT PONINHÄNTÄ

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin?

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin? KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Moi Radek! Moi! Tunnetko jo Jussin? En tunne. Hän on Jussi, meidän työkaveri. Hauska tutustua. Mä oon Radek. Ootko sä se uus puolalainen? Joo, kyllä olen. Hauska tutustua

Lisätiedot

MALLI Dialogi I Katsastusajan varaaminen. Varaat ajan torstaiksi tai perjantaiksi.

MALLI Dialogi I Katsastusajan varaaminen. Varaat ajan torstaiksi tai perjantaiksi. Lämmittely Mikä on katsastus? Missä voit katsastaa auton? Millaisia kokemuksia sinulla on katsastuksesta? Mikä on hyvä katsastusasema (Helppokatsastus, K-katsastus.)? Dialogit Katsastusasemalla Dialogi

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

TRAFI, AJOVARMA JA KATSASTUS. Lämmittely. Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat?

TRAFI, AJOVARMA JA KATSASTUS. Lämmittely. Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat? Lämmittely Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat? Mikä Trafi on? Miksi olet käynyt Trafissa? Missä asioissa se palvelee? Menetkö fyysisesti vai netissä? Mikä on Ajovarma? Mitä

Lisätiedot

Tilanne: Olet sairaana. Keksi itse mikä sinua vaivaa. Soitat lääkäriin ja varaat ajan.

Tilanne: Olet sairaana. Keksi itse mikä sinua vaivaa. Soitat lääkäriin ja varaat ajan. KESKUSTELUJA Alla on yksi keskustelutilanne. Kaveri puhuu sinulle keskustelun toisen osan. Sinun puheenvuorosi kuvattu dialogiin tähdillä (esim. Puhuja : ********). Vastaa puheenvuoroihin. Näet vastausajan

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 4 EI JOO 1. Tuntematon ja tuttu ihminen Tavoite: Tuntemattoman ja tutun eron ymmärtäminen.

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Tehtävä 1 Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Millainen ajankäyttäjä olet? Miten suhtaudut aikaan? Oletko

Lisätiedot

Kun sä olet poissa kurssilta

Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta, soita tai kirjoita viesti. Anteeksi, mä en voi tulla tänään kurssille, koska mä oon sairas. mulla on flunssa. mun vatsa on tosi kipeä. mun lapsi

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

KYLÄSSÄ KYYDILLÄ TULIAISET KUTSUA KAHVILLE SOPIA VIEMINEN TUOMINEN KÄYDÄ KAATAA

KYLÄSSÄ KYYDILLÄ TULIAISET KUTSUA KAHVILLE SOPIA VIEMINEN TUOMINEN KÄYDÄ KAATAA Lämmittely KYYDILLÄ TULIAISET KUTSUA KAHVILLE VASTATA VARMISTAA SOITTAA TUODA JOTAKIN VIEDÄ JOTAKIN KATTAA YSTÄVÄ KAVERI NAAPURI LUONA SOPIA VIEMINEN TUOMINEN KÄYDÄ KAATAA Milloin ja kenen luo menet kylään?

Lisätiedot

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa Lämmittely Millaista musiikkia vanhassa kotimaassasi kuunnellaan paljon? Nimeä lempiartistisi ja kerro, millaista hänen musiikkinsa on. Missä tilanteessa vanhassa kotimaassasi kuunnellaan musiikkia (kotona,

Lisätiedot

Sisällys. Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet Tervetuloa! Kuka sä oot? Hyvää ruokaa 42. Itsearviointi Kappaleet

Sisällys. Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet Tervetuloa! Kuka sä oot? Hyvää ruokaa 42. Itsearviointi Kappaleet Sisällys Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet 10 1 Tervetuloa! 12 Nyt opiskellaan tutustuminen tervehdykset aakkoset henkilötiedot numerot 0 10 2 Kuka sä oot? 26 Nyt opiskellaan äidinkieli ja

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri Minä ja perhe, suulliset taidot

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

YKI KYLÄSSÄ. Lämmittely

YKI KYLÄSSÄ. Lämmittely Lämmittely Milloin ja kenen luo menet kylään? Kuka tulee sinun luo kylään? Lasten kanssa vai ilman? Käytkö naapurissa kylässä vähintään kerran viikossa? Oletko pyytänyt vanhempiesi hyväksymään avioliittosi?

Lisätiedot

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen

Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi. Pauliina Koljonen Etsivä nuorisotyö aitoa kohtaamista ja aikaa nuoren tueksi Pauliina Koljonen Matkalla etsiväksi nuorisotyöntekijäksi Lukio-opintoja 2 vuotta Keskeyttämisen jälkeen vuoden työharjoittelu nuorisotyössä 1994-1996

Lisätiedot

MATKUSTUS Lämmittely

MATKUSTUS Lämmittely Lämmittely Tykkäätkö matkustaa? Miksi? Miksi et? Joo, tykkään matkustaa, koska. Ei, en tykkää matkustaa, koska.. Missä maissa olet käynyt? Mä olen käynyt Saksassa, Venäjällä, Libanonissa.. En ole käynyt

Lisätiedot

One click is enough to make the world a better place.

One click is enough to make the world a better place. One click is enough to make the world a better place. MITÄ MUN TUKALLE VOI TEHDÄ.? Mä haluaisin hiustenleikkauksen. Mä haluan värin. Mä haluan kiharat. Mä haluan tasoituksen. Mä haluan kasvattaa mun hiuksia.

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri.

PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015 Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. - Hei, täällä on Olga Komulainen. - Hei, terveyskeskus. Titikan Phuakphool täällä. - Tota, haluan varata ajan hammaslääkärille.

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

TULVA TAIFUUNI MAANVYÖRY LUMIVYÖRY METSÄPALO KUIVUUS TSUNAMI TULIPALO EVAKUOIDA UKKOSMYRSKY PAKKANEN HIRMUMYRSKY TUULI EBOLA RANKKASADE

TULVA TAIFUUNI MAANVYÖRY LUMIVYÖRY METSÄPALO KUIVUUS TSUNAMI TULIPALO EVAKUOIDA UKKOSMYRSKY PAKKANEN HIRMUMYRSKY TUULI EBOLA RANKKASADE Sanasto ja lämmittely MAASTO- PALO HURRIKAANI MYRSKY MAAN- JÄRISTYS TULIVUOREN PURKAUS TULVA TAIFUUNI MAANVYÖRY LUMIVYÖRY METSÄPALO KUIVUUS TSUNAMI TULIPALO EVAKUOIDA UKKOSMYRSKY PAKKANEN HIRMUMYRSKY TUULI

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

NUKKUMAANMENO. kuvat: Ilona Vestu 1

NUKKUMAANMENO. kuvat: Ilona Vestu 1 kuvat: Ilona Vestu 1 NUKKUMAANMENO Nukkumaanmenoaika voi olla perheille useista eri syistä vaikeaa. Vanhempana on hyvä miettiä, mitä nämä syyt voivat olla ja mitä lapsi tilanteesta ajattelee. En tykkää

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

One click is enough to make the world a be5er place.

One click is enough to make the world a be5er place. One click is enough to make the world a be5er place. MILLAINEN TUKKA SINULLA ON? MILLAISET HIUKSET SINULLA ON? - Minulla on pitkät ja tummat hiukset. - Joskus aamulla minulla on kiharat hiukset. - Minulla

Lisätiedot

Puhelu hätäkeskukseen

Puhelu hätäkeskukseen Puhelu hätäkeskukseen Lue dialogit parin kanssa. - hätäkeskus. miten voimme auttaa? - hei, olen alex samoilov turusta. täällä on tulipalo. - pystytkö kertomaan osoitteen? - en tunne paikkaa. - mikä palaa?

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

LÄHETTÄJÄ VASTAANOTTAJA PIKAKIRJE PAKETTI KIRJATTU KIRJE PAINAA VALTAKIRJA HAKEA SAADA LÄHETTÄÄ POSTIMERKKI KIRJE

LÄHETTÄJÄ VASTAANOTTAJA PIKAKIRJE PAKETTI KIRJATTU KIRJE PAINAA VALTAKIRJA HAKEA SAADA LÄHETTÄÄ POSTIMERKKI KIRJE ASIOIDAAN POSTISSA JUTELLAAN ENSIN Oletko lähettänyt kirjeen tai paketin Suomessa? Missä sinulla on lähellä posti? Onko sinun kodin lähellä postiautomaatti? Jos tilaat internetistä tavaran, mihin se tulee?

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

Sosiaaliset suhteet - ohje

Sosiaaliset suhteet - ohje Sosiaaliset suhteet - ohje Tähän osa-alueeseen kuuluu erilaisia ihmissuhdeverkostoon liittyviä tehtäviä. Perhesuhteet ja tähän liittyvät huolenaiheet on hyvä käydä läpi nuoren näkökulmasta. Verkostokartan

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

One click is enough to make the world a be5er place.

One click is enough to make the world a be5er place. One click is enough to make the world a be5er place. KERRO - mikä on sinun uusin vaate? - mistä sinä olet ostanut / saanut sen? - millainen se on? - mitä materiaalia? - mistä väristä pidät? - millaisia

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Elena haluaa uuden auton

Elena haluaa uuden auton Auton kanssa Elena haluaa uuden auton Hei! Hei! Minä haluan ostaa uuden auton. Joo, minulla on vanha Volkswagen Golf. Paljonko se maksaa? Se maksaa 5500. Kuinka monta kilometriä sillä on ajettu? 95000

Lisätiedot

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ?

MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? 1 Kpl 3 MISSÄ OLET TÖISSÄ? MINKÄLAINEN ON SINUN TAVALLINEN TYÖPÄIVÄ? Rinaldo: Minun ammatti on kokki. Olen työssä ravintolassa... sen nimi on Omena. Minulla on vuorotyö. Omenassa teen usein iltavuoroa.

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt:

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt: Vinkkejä kirjoittamiseen Kultaiset säännöt: 1. Lue tehtävä huolellisesti. 2. Mieti, mitä kirjoitat (viesti, sähköposti, mielipide, valitus, anomus, hakemus, ilmoitus, tiedotus, luvan anominen, kutsu, kirje).

Lisätiedot

Miten haluat kasvattaa lapsesi?

Miten haluat kasvattaa lapsesi? tekstit lapsi sidor_layout 209-0-09 3:50 Sida tekstit lapsi sidor_layout 209-0-09 3:50 Sida 2 tekstit lapsi sidor_layout 209-0-09 3:50 Sida 3 Miten haluat kasvattaa lapsesi? tekstit lapsi sidor_layout

Lisätiedot

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto. Tutkimuskysymykset Miten päätös kuulokojekuntoutuksen aloituksesta tehdään? Miten ammattilaiset

Lisätiedot

One click is enough to make the world a better place.

One click is enough to make the world a better place. One click is enough to make the world a better place. POSTISSA JUTELLAAN ENSIN Oletko lähettänyt kirjeen tai paketin Suomessa? Missä sinulla on lähellä posti? Onko sinun kodin lähellä postiautomaatti?

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

Nuorten erofoorumi Sopukka

Nuorten erofoorumi Sopukka 1 Nuorten erofoorumi Sopukka 15.-17.2.2019 IDEA: nuorten ääni mukaan Erofoorumiin! Keitä, mistä, miten? 13 nuorta Pääkaupunkiseudulta ja Oulusta 13 19 -vuotiaita tyttöjä Kasper ry:n, Yhden vanhemman perheiden

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA Diakonian tutkimuksen päivä 9.11.2007 Riikka Haahtela Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos Tampereen yliopisto NAISTYÖN

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot