Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry on itsenäinen, poliittisesti sitoutumaton ja riippumatton kuluttajien etujen ja oikeuksien ajaja.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "29.8.2014. Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry on itsenäinen, poliittisesti sitoutumaton ja riippumatton kuluttajien etujen ja oikeuksien ajaja."

Transkriptio

1 RAPORTTI 1(20) lle n ja Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry:n välinen tulossopimus vuodelle 2014: Raportti tulostavoitteiden toteutumisesta ajalta Yleistä Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry on itsenäinen, poliittisesti sitoutumaton ja riippumatton kuluttajien etujen ja oikeuksien ajaja. Liiton tarkoituksena on koota kuluttaja-asemastaan kiinnostuneet ihmiset toimimaan etujensa puolesta sekä edistää kuluttajatietoisuutta ja tiedostavaa kuluttajuutta. valvoa vapaan kansalaistoiminnan keinoin kuluttajien etuja yhteiskunnassa ja markkinoilla edistää oikeudenmukaisuuden ja kohtuuden periaatteita kulutuksessa toimia ympäristön suojelemiseksi kuluttajapolitiikan keinoin. 2. Valtion rahoituksella ( ) hoidettavat tehtävät Valtion talousarviossa vuodelle 2014 pääluokan 32 (n hallinnonala) lukuun 40 (Yritysten toimintaympäristö, markkinoiden sääntely ja työelämä) sisältyy valtionavustus kuluttajajärjestöille. Määrärahaa saa käyttää avustuksena Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry:n tukemiseen. Talousarviossa on liiton tulostavoitteeksi asetettu se, että kotitalouksien toimivuus ja tehokkuus sekä kuluttajien omat toimintaedellytykset paranevat järjestöjen myötävaikutuksella. Kuluttajaliitto ottaa toiminnassa huomioon vuosille hyväksytyn kuluttajapoliittisen ohjelman, josta on tehty valtioneuvoston periaatepäätös.

2 RAPORTTI 2(20) 3. Tulostavoitteet vuodelle Kuluttajien edunvalvonta Yhteiskunta on muuttumassa nopeasti muun muassa tieto- ja viestintätekniikan sekä väestön ikääntymisen myötä. Yhteiskunnan muuttuessa Kuluttajaliiton on pystyttävä analysoimaan kehitystä ja arvioimaan sen suuntaa. Liiton on pystyttävä reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Liitto valvoo kuluttajien etuja kansalaisille tärkeissä asioissa tarkoituksensa mukaisesti. Liitto on kuluttajien viestinviejä päättäville elimille. Tavoitteena on saattaa kuluttaja-asiat yhteiskunnallisen keskustelun keskiöön. Pyrkimyksenä on, että kaikessa päätöksenteossa otetaan huomioon päätösten mahdolliset vaikutukset kuluttajien asemaan. Kuluttajaliiton on oltava tietoinen toimintaympäristöstään ja sen muutoksista. Tätä varten liitto hankkii tietoa kuluttajien arkikokemuksista ja muuttuvasta toimintaympäristöstä esimerkiksi Kuluttajatutkimuskeskuksen Kuluttajapaneelia hyödyntämällä. Kerättyä tietoa hyödynnetään sitä liiton edunvalvonta- ja tiedotustyössä. Tavoitteena on, että suomalaiset kuluttajat tuntevat Kuluttajaliiton ja luottavat siihen. Edellytyksenä tälle on, että liitto reagoi aktiivisesti merkittäviin yhteiskunnallisiin kuluttajia koskeviin tapahtumiin ja keskusteluihin. Kuluttajaliiton on pystyttävä ottamaan kantaa ennakollisesti odotettavissa oleviin muutoksiin ja tapahtumiin. Kuluttajaliiton tunnettuutta ja luotettavuutta mitataan säännöllisesti ulkopuolisilta tilattavilla kyselyillä Kuluttajan oikeudet Liiton strategisena tavoitteena on taata kuluttajille kattava oikeusturva ja tehokkaasti toimiva oikeussuojajärjestelmä. Kuluttajien on voitava luottaa kuluttajansuojan johdonmukaisuuteen, toimivuuteen, maksuttomuuteen ja tasa-arvoon kotimaassa ja Euroopan sisämarkkinoilla. Kuluttajaliitto toimii sen puolesta, ettei omaa kuluttajansuojaamme heikennetä Euroopan yhteisön normeilla. Liiton tavoitteena tulevalle liitokokouskaudelle on olla mukana vaikuttamassa kuluttajan oikeuksia koskevaan lainsäädäntöön, oikeuskäytäntöön, tavoitteisiin ja ohjelmiin toimimalla kaikissa keskeisissä komiteoissa, työryhmissä ja muissa toimielimissä. Liiton lainsäädäntöä koskevat keskeiset tavoitteet vuosille ovat: ryhmäkannetta koskevan lainsäädännön kehittäminen siten, että ryhmäkanteen käyttöala on rajoittamaton ja että kanteen voisivat nostaa viranomaisten ohella järjestöt ja kansalaisten muodostamat ryhmät. kuluttajaoikeuden keskeisten periaatteiden soveltaminen myös julkisiin palveluihin peruspalveluiden turvaaminen kaikille kuluttajille.

3 RAPORTTI 3(20) Kuluttajat eivät ole riittävän hyvin selvillä omista oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan, lisäksi yhteiskunnan nopea muuttuminen hankaloittaa omien oikeuksien ja velvollisuuksien selvittämistä. Kuluttajaliitto tulee liittokokouskauden aikana tiedottamaan kuluttajille heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan sekä heitä koskevista uhkista esimerkiksi liiton verkkosivuilla, luentotilaisuuksissa ja lehdistötiedotteilla. Liitto tarjoaa maksullisia asiantuntijapalveluita myös elinkeinoelämälle, tavoitteena on kannustaa elinkeinonharjoittajia vastuulliseen toimintaan. Kuluttajan oikeudet 2014: Osallistumme lainsäädännön valmistelutyöhön eri ministeriöissä Seuraamme lainsäädännön (mm. asunto-osakeyhtiölaki, pikavippilainsäädäntö) vaikutuksia kuluttajiin. Seuraamme kuluttajahallinnon uudistamisen vaikutuksia kuluttajien asemaan Uudistamme aihealueen kirjallista ja sähköistä aineistoa. Koulutamme jäsenistöä ja muita kiinnostuneita mm. etämyynnistä EU-alueella Myymme osaamistamme liiton ulkopuolelle PAM-koulutus ( 8-10 tilaisuutta) uusien yhteistyökumppanien hakeminen (esim. TSL ja kaupan järjestöt) Kuluttajan oikeudet -tiimi ja -foorumi toimivat aktiivisesti Kaavoitus ja liikenne -tiimi ja -foorumi toimivat aktiivisesti Tietoyhteiskunta Tietoyhteiskunta on ollut jatkuvassa muutoksen tilassa viimeiset vuosikymmenet. Muutos jatkuu vielä tulevaisuudessakin. Kuluttajat pystyvät ja haluavat omaksua uusia toimintatapoja eri tahtiin. Kuluttajan asema on turvattava tietoyhteiskunnassa. Liiton strategisena tavoitteena on, että tietoyhteiskunnan palveluita kehitetään kansalaisten tarpeista lähtien. Palveluiden saatavuus, niiden käytön oppiminen, käyttäjäystävällisyys ja käyttövarmuus tulee turvata mahdollisimman monelle. Kansalaisille tulee taata turvallinen ja edullinen pääsy tietoverkkoon kaikkialta maasta. Yhteiskuntaa kehitettäessä on otettava huomioon eri käyttäjien erilainen etenemistahti. Samalla kun nopeille omaksujille on turvattava mahdollisuus käyttää uusia palveluja, on huolehdittava myös niistä jotka eivät ota uusia palveluja käyttöön. Tulevan liittokokouskauden aikana esiin tulevat ainakin seuraavat keskeiset asiat: digitelevisioon siirtymiseen verrattavissa oleva televisiolähetystekniikan siirtyminen teräväpiirtolähetykset mahdollistavaan lähetystekniikkaan siirtyminen vaatii suurta osaa kuluttajista hankkimaan uusia laitteita postipalveluiden muutos: kirjeet vähenevät (esim. sähköiseen laskutukseen siirtymisen vuoksi) ja pakettien määrä lisääntyy verkkokaupan lisääntyessä kuluttajien tietoturva Liiton tavoitteena on olla mukana myös keskeisissä tietoyhteiskunnan kehittämistä käsittelevissä toimielimissä. Lisäksi liitto tiedottaa kuluttajille heidän oikeuksistaan ja heihin kohdistuvista uhkista.

4 RAPORTTI 4(20) Asuminen Tietoyhteiskunta 2014 Osallistumme kuluttajan aseman turvaamiseen tietoyhteiskuntaa kehitettäessä seuraamalla sektorilla tapahtuvien muutosten vaikutusta kuluttajiin, osallistumalla lainsäädäntöhankkeisiin esimerkiksi lausunnoin ja tarpeen vaatiessa tekemällä lainsäädäntöaloitteita. Teemme liiton kotisivuille kuluttajalle tietopaketin tietosuojan parantamiseen Asuminen on yksi ihmisen keskeisimmistä perustarpeista. Asumiseen kuluu myös suuri osa ihmisten tuloista. Liitto valvoo kuluttajien etuja asumiseen liittyvissä kysymyksissä. Liiton strategisena tavoitteena on, että asukkaat ovat kiinnostuneita ja tietoisia omista oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Tulevan liittokokouskauden aikana ristiriitojen ja ongelmien syntyä eri osapuolten välillä tulee ehkäistä ennalta. Liitto tarjoaa asiantuntevaa ja maksutonta neuvonta asumiseen liittyvissä asioissa. Liitto paneutuu myös maahanmuuttajien ja muiden erityisryhmien opastamiseen asumisasioissa. Liitto jakaa myös kuluttajille asumiseen liittyvää tietoa luennoilla, omilla verkkosivuillaan ja tiedotteilla. Lainsäädäntötyöhön liitto osallistuu antamalla lausuntoja ja toimimalla asiaa käsittelevissä toimielimissä. Asuminen 2014 Jatkamme asumisasioiden puhelin- ja sähköpostineuvontaa sekä tiedotusmateriaalin tuottamista ja luentojen antamista asumisasioissa. Erityisenä kohderyhmänä ovat edelleen opiskelija-asunnoissa asuvat opiskelijat sekä maahanmuuttajat. Järjestämme yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa luentoja ja koulutustilaisuuksia eri kohderyhmille. Aloitamme asumisasioiden chat-neuvonnan Asumiseen liittyy runsaasti edunvalvonnan kannalta olennaisia asioita, joihin otamme kantaa aktiivisesti myös julkisuudessa (mm. ryhmärakennuttaminen) Koulutamme jäsenistöä ja muita kiinnostuneita asunto-osakeyhtiöasioissa sekä asuntoja kiinteistökaupoissa Tulokset Kuluttajaliiton edustaja on ollut mukana oikeusministeriön kuluttajansuojaviranomaisten toimivaltuuksia sekä ryhmärakennuttamista käsittelevissä työryhmissä. Tämän lisäksi on lainsäädännön vaikutuksia seurattu muun muassa eri toimielimissä kuten Tuoteturvallisuusasiain neuvottelukunnassa sekä Vakuutuslautakunnassa, joissa liitolla on edustus. Liitto myös antaa neuvontaa kuluttaja ja -asumisasioissa, joiden kautta se saa arvokasta tietoa ruohonjuuritason kuluttajaongelmista. Liitto on lausunut muun muassa mittauslaitteita ja liikkeiden aukioloaikoja koskevasta lainsäädännöstä. Helmikuussa liitto teki Finanssivalvonnalle pankkien ja kiinteistönvälittäjien kytkykauppaa koskevan toimenpidepyynnön, josta myös tiedotettiin julkisuuteen. Kesäkuussa tiedotettiin kuluttajansuojalain muutoksiin liittyen yritysten perimistä liian korkeista asiakaspalvelupuhelujen hinnoista. Liiton sivuilla kuluttajien oikeuksia koskevia osioita on uudistettu kuluttajansuojalain

5 RAPORTTI 5(20) muutoksen vuoksi, muun muassa koti- ja etämyyntiä koskeva alasivu on kirjoitettu uudistettu kokonaisuudessaan. Kuluttajaliiton koulutustoiminta käsittää toimintavuonna mm. luentoja asunto- ja kiinteistökaupoissa, asunto-osakeyhtiön osakkaan oikeuksista ja velvollisuuksista sekä huoneenvuokrasuhteista. Palvelualojen ammattiliitto PAMin jäsenille on järjestetty yhteistyössä PAMin kanssa kuluttajansuojaa koskevaa koulutusta. Tietoyhteiskunnan kehittämisessä on oltu mukana maanpäällisen television seuraavaa teknologiasiirtymää käsittelevässä liikenne- ja viestintäministeriön työryhmässä. Liitto on ollut eduskunnan valiokuntien kuultavana tietoyhteiskuntakaarta koskevasta hallituksen esityksestä. Liitto on myös lausunut muun muassa teletoimiluvista. Kansainvälisen kuluttajan oikeuksien päivän (15.3.) teema oli digikuluttajan oikeudet. Asiaan liittyen kirjastoihin eri puolille Suomea oli järjestetty tietoturvaa koskevia näyttelyitä. Lisäksi liiton kotisivuilla julkaistiin kuluttajien tietosuojaa koskeva tietopaketti. Päivän kannanotossa vaadittiin 10 megan nettiyhteyttä peruspalveluksi. Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama asumisasiamiehen toiminta on jatkunut kuluvana vuonna edellisten vuosien tapaan Kuluttajan talous Kuluttajien ostovoiman positiivinen kehitys on välttämättömyys kehittyvälle ja kasvavalle taloudelle. Se ylläpitää muun muassa työllisyyttä ja on tärkeää, että ostovoiman taso säilyy vähintään nykyisenä. Suomessa ostovoiman kehityksessä on nyt aiempaa niukemmat näkymät. Tämä johtuu julkisen talouden velkaantumisesta ja siitä syntyneestä tarpeesta kiristää verotusta. Lisäksi elintarvikkeiden, energian, raaka-aineiden ja valmisteiden hinnat ovat nousseet. Strategisena tavoitteena on, että kuluttajien ostovoima riittää ruokaan, asumiseen, terveyspalveluihin, koulutukseen, liikenteeseen ja muihin välttämättömiin menoihin. Ostovoiman keskeiset tekijät ovat tulot, verot ja hinnat, säästöt ja mahdollisuus lainan saantiin kohtuullisin ehdoin. Kuluttajille yhteinen ostovoimatekijä on välttämättömyyshyödykkeiden hinnat, joiden kohtuullisuus ja vakaus on turvattava. Myös julkiset palvelut vaikuttavat ostovoimaan ja niiden tarjonnalla tasoitetaan muutoin epätasaista toimeentuloa. Hintapolitiikan tärkeimmät välineet ovat taloudellinen kilpailu ja kulutukseen kohdistuvat verot ja maksut. Tulevana liittokokouskautena liitto seuraa kilpailun toimivuutta ja veropolitiikkaa. Liitto valvoo kuluttajien etua olemalla edustettuna keskeisissä kuluttajan talouteen liittyvissä toimielimissä ja ottamalla asioihin kantaa sekä lausunnoin että tiedottein.

6 RAPORTTI 6(20) Kuluttajan talous 2014 Laadimme suunnitelman Kuluttajan talous -sektorin kehittämiseksi. Osana suunnitelmaa kartoitetaan mahdollisia rahoituslähteitä sektorin toiminnan kehittämiseksi. Seuraamme hintojen, ostovoiman ja niihin vaikuttavien tekijöiden sekä julkisten palvelujen riittävyyden, laadun ja saatavuuden kehitystä. Hintavertailujen laajentaminen Esitämme kantamme kuluttajien toimeentulossa, kulutusverotuksessa ja taloudellisen kilpailun toimivuudessa esille tuleviin kysymyksiin ja epäkohtiin. Kuluttajan talous -tiimi ja -foorumi toimivat aktiivisesti Ylläpidämme ja päivitämme kuluttajan talouteen liittyvää verkkomateriaalia Talouskasvatus Kotitalouksien lainanotto on kasvanut ja lainanhoidon mahdolliset uhat ovat nousseet esille takaisinmaksukyvyn häiriintyessä. Taloudelliset taidot ovat tärkeä osa toimivaa elämänhallintaa. Tulevan liittokokouskauden aikana Kuluttajaliitto tiedottaa ja opastaa kuluttajia ongelmavelkojen ja ylivelkaantumisen ennaltaehkäisemiseksi ja vähentämiseksi. Liitto jatkaa talouskasvatukseen liittyvän tiedon tuottamista sekä tiedottaa ja opastaa erityisesti lapsia ja nuoria oman talouden tasapainoiseen hallintaan. Tavoitteena on saada talouskasvatus osaksi perusopetusta. Tulokset Sektorin kehittämistä koskevassa suunnittelussa on alkuvuona keskitytty uusien rahoituslähteiden etsintään. Kuluttajan taloudessa on 2014 seurattu kuluttajahintojen ja ostovoiman kehitystä laatimalla niistä raportteja, tilastoliitteitä ja kehitystä osoittavia kuvaajia, jotka on jaettu liitossa tiedoksi kuluttajan talous -tiimille, henkilökunnalle ja tarvittaessa liiton hallitukselle. Näin kootun tiedon pohjalta on vastattu kansalaisten ja toimittajien kysymyksiin ja niitä on käytetty valmisteltaessa ja perusteltaessa liiton lausuntoja, puheenvuoroja ja kannanottoja hinnoista, kulutusveroista, kaupasta, julkisista palveluista ja kilpailun toimivuudesta. Kuluttajan talous -tiimiin kuuluu jäsenyhdistysten, muiden järjestöjen sekä kuluttaja- ja kilpailuviranomaisten keskeisiä edustajia ja asiantuntijoita. Tiimi kokoontui laajassa kokoonpanossa alkuvuonna 2014 kolme kertaa. Helmikuussa järjestettiin Asumisen vaihtoehdot kuka maksaa? -seminaari. Lisäksi sektorin toiminnassa käynnistettiin yksityisten lääkäriasemien hintoja vertaileva sekä kuluttajien palvelukokemuksia kartoittava kyselytutkimus. Lausunnoissa liitto on ottanut kantaa mm. taksiliikenteen hintoihin ja velkajärjestelylakiin. Tiedotteissa on käsitelty hallituksen kehysriihen päätösten vaikutuksia kuluttajien ostovoimaan ja kannatettu taksiliikenteen kilpailun lisäämistä.

7 RAPORTTI 7(20) Elintarvikkeet ja ravitsemus Ravitsemuksella on suuri merkitys ihmisten terveydelle. Strategisena tavoitteena on parantaa kuluttajien mahdollisuuksia ja kykyjä tehdä tietoisia elintarvikevalintoja. Liitto osallistuu tulevan liittokokouskauden aikana kansanterveystyöhön ravitsemuskasvatuksen kautta erilaisia hankkeita toteuttaen. Erityisenä tehtävänä on ohjata kuluttajia oman terveytensä edistämiseen hyvien elintarvikevalintojen avulla. Liittokokouskauden tavoitteena on, että Kuluttajaliitto on tunnettu ja arvostettu vaikuttaja elintarvikekentällä. Liiton päämääränä on olla mukana myös keskeisissä elintarvikkeita ja ravitsemusta käsittelevissä työryhmissä, neuvottelukunnissa ja muissa toimielimissä. Liiton henkilökunnan asiantuntemusta on vahvistettava ja sektorin voimavaroja lisättävä. Liitto lisää tulevan liittokokouskauden aikana osallistumistaan kansainväliseen toimintaan esimerkiksi Euroopan kuluttajajärjestö BEUC:n toimintaan osallistumalla. Liitto valvoo myös vastuullisuuden toteutumista ruuan tuotannossa ja markkinoinnissa sekä ottaa kantaa elintarvikkeita ja ravitsemusta koskeviin kysymyksiin. Elintarvikkeet ja ravitsemus 2014 Toteutamme Ravitsemussuositukset tutuksi -projektia (virallinen nimi: Syö hyvää -hanke) Noin 70 luentotilaisuutta hankekumppaneiden jäsenistölle (ravitsemus- ja terveysalan ammattilaiset, opettajat) Luentotilaisuuksia paikallisyhdistyksiin (mahdollisuuksien mukaan, viimeistään kuitenkin vuonna 2015) Materiaalin tuotanto Noin 10 messutapahtumaa Toiminta sosiaalisessa mediassa (oma toiminta ja muiden aktivoiminen) Hankkeen ja hankekumppaneiden toiminnan koordinointi Vuosittaiset kumppanikokoukset 1-2 koko porukalle + vuosittainen tapaaminen jokaisen kumppanin kanssa Hankkeen seuranta, raportointi ja vuosittainen haku Osallistumme suomalaiseen ja eurooppalaiseen elintarvikekeskusteluun ja ruokapolitiikan tekoon alan työryhmissä sekä ottamalla julkisuudessa kantaa ajankohtaisiin asioihin. Muodostamme liiton GMO-kannan Seuraamme elintarvikkeiden markkinointia ja kuluttajalle annettavaa informaatiota ruuasta ja ruokaketjusta Osallistumme ruokaketjun vastuullisuuden, jäljitettävyyden ja avoimuuden kehittämiseen Elintarvikkeet ja ravitsemus -tiimi ja -foorumi toimivat aktiivisesti

8 RAPORTTI 8(20) Tulokset Liitto osallistui ruokaketjun vastuullisuuden, jäljitettävyyden ja avoimuuden kehittämiseen toimimalla lukuisten neuvottelukuntien, työryhmien ja hankkeiden jäsenenä. Näistä esimerkkinä Elintarvikeneuvottelukunta, Elintarvikeketjun neuvottelukunta, Ravitsemusneuvottelukunta ja Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta. Kuluttajaliitto on lausunut muun muassa ruokaketjun toiminnasta ja elintarviketietojen antamisesta kuluttajille. Liitto on yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa vaatinut julkisuudessa kalan myyntipäivämerkintöjen säilyttämistä. Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamaa uusia ravitsemussuosituksia esittelevää Syö hyvää -hanketta sekä maa- ja metsätalousministeriön rahoittamia Hävikkiviikko -hankkeita on jatkettu alkuvuoden ajan Kestävä kuluttaminen ja eettiset valinnat Kuluttajien valinnoilla on merkittävä vaikutus niin ympäristön tilaan kuin ihmisten ja eläinten hyvinvointiin. Strategisena tavoitteena on, että kuluttajat voivat yksilöinä ja yhteisöinä käyttää omaa markkinavoimaansa kestävän ja eettisen kuluttamisen edistämiseksi. Tavoitteena on myös, että kuluttajat tuntevat oman vastuunsa ympäristömuutoksen hillinnässä. Vuosina liitto: motivoi ihmisiä toimimaan eettisesti tietoisina kuluttajina, sijoittajina ja kantaa ottavina kansalaisina vaikuttaa elinkeinoelämään ja muihin päätöksentekijöihin kestävän tuotannon edistämiseksi aktivoi Eettisen kuluttamisen toimintaryhmän. Ryhmään kutsutaan alan asiantuntijoita laajasti yhteiskunnallisesti merkittävistä toimijoista. Kestävä kuluttaminen ja eettiset valinnat 2014 Eettisen ja kestävän kulutuksen tiimi ja foorumit aktivoivat sektorin toimintaa Ylläpidämme -sivustoa Annamme edelleen neuvontaa eettisen kuluttamisen valinnoissa Aloitamme Kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksen toimeenpanon ja mahdollisen haastekampanjan suunnittelun Kuntaliiton kanssa. Tulokset Eettisen ja kestävän kulutuksen -tiimi on pitänyt alkuvuoden aikana kaksi kokousta. Kokouksissa on suunniteltu tiimin tulevaa toimintaa.

9 RAPORTTI 9(20) Kuluttajaliitto on antanut sivuston kautta konkreettisia vinkkejä siitä, mitä kuluttaja esimerkiksi kaupassa käydessään tai veneillessään voi tehdä toimiakseen eettisemmin. Liiton eettisen kuluttamisen sähköpostineuvontaan ovat kuluttajat voineet olla yhteydessä ja tiedustella lisätietoja eettisen kuluttamisen tueksi. Kysyjille on tarjottu luotettaviksi lähteiksi katsottujen tahojen tarjoamaa tietoa. Keväällä liitto antoi yhteiskuntasitoumuksen, jonka tavoitteena on pyrkiä vähentämään ruokahävikkiä. Tähän pyritään toteuttamalla valtakunnallinen Hävikkiviikko laajan kumppaniverkoston kanssa. Liitto on ollut edustettuna useissa toimialueen työryhmissä ja vastaavissa toimielimissä, esimerkiksi Yritysja yhteiskuntavastuun neuvottelukunnassa, Ympäristömerkintälautakunnassa sekä Suomen kestävän kehityksen toimikunnassa. 4.2 Jäsentoiminta Liitto tukee kuluttajien vapaata kansalaistoimintaa. Paikallinen, alueellinen ja valtakunnallinen toiminta saavat sisältönsä edunvalvonnan ja neuvonnan aiheisiin liittyvästä asiantuntijuudesta. Strategisena tavoitteena on, että liitto palvelee omia jäseniään siten, että jäsenyydestä on todellista hyötyä. Kuluttajaliiton jäsenten pitää olla tietoisia jäsenyyden vaikutuksista nykyistä paremmin, jotta he sitoutuisivat nykyistä pitkäaikaisempaan jäsenyyteen. Liitto tukee tulevana liittokokouskautena jäsenyhdistystensä harjoittamaa kuluttajien edunvalvontaa. Liitto tiivistää yhteistyötään yhteisöjäsentensä kanssa. Tavoitteena on edistää kuluttajien oikeuksia yhteisin kannanotoin ja kampanjoin. Pyrkimyksenä on, että liiton jäsenjärjestöt kokevat, että yhteydenpito Kuluttajaliittoon on säännöllistä ja riittävää ja että liiton paikallisyhdistykset kokevat, että he saavat tarpeeksi tukea ja kannustusta toimintaansa. Vuosina liitto kehittää ja monipuolistaa jäsenpalvelujaan ja hankkii sillä tavoin myös uusia jäseniä. Liiton jäsensuunnitelma ottaa huomioon erityyppiset jäsenyydet. Tavoitteena on lisätä yhteisöjäsenten lukumäärä kasvaisi yhdellä vuodessa sekä henkilöjäsenten määrä lisääntyisi huomattavasti. Tulevan liittokokouskauden aikana liitto tarjoaa voimavarojen salliessa jäsenetuna maksuttoman lakimies- ja muun neuvonnan kuluttajakysymyksissä sekä liiton lehden neljä kertaa vuodessa. Liitto voi tarjota jäsenilleen myös kuluttajatietoa välittävää lehteä ja verkkosivuja. Liitto pitää jäsenistöönsä yhteyttä jäsenkirjein postitse ja sähköisesti sekä järjestämällä kuluttaja-aiheisia tilaisuuksia. Liitto uudistaa perinteistä kuluttajatoimintaa ja lisää kansalaisten mahdollisuuksia osallistua eri tavoin kuluttajien etujen ajamiseen. Yhdistystoiminnan rinnalla tuetaan myös kevyttä yhteisöllisyyttä ja kansalaisten spontaania kuluttajatoimintaa.

10 RAPORTTI 10(20) Jäsentoiminta 2014 Perinteisten ja uusien toimintatapojen kehittämiseksi hyödynnämme nykyistä paremmin viestintäteknologiaa Pyrimme lisäämään suorajäsenten sekä jäsenjärjestöjen määrää Teemme alueellisia kuluttajakyselyitä Koulutamme paikallisyhdistysten toimijoita Kansalaistoimintatiimi ja -foorumi toimivat aktiivisesti Sote-tiimi ja -foorumi toimivat aktiivisesti Muu kansalaistoiminta Kuluttajaliitto kokoaa yhteen kuluttajien kannalta keskeisiä yhteiskunnallisia vaikuttajia organisaatioita ja henkilöitä toimimaan yhdessä kuluttaja-asioiden ja liiton toiminnan edistämiseksi. Lisäksi Kansainvälisestä kuluttajien oikeuksien päivästä on tarkoitus kehittää valtakunnallinen merkittävä vuosittainen tapahtuma. Muu kansalaistoiminta 2014 Kansainvälisenä kuluttajan oikeuksien päivän aiheena on digikuluttajan oikeudet päivän aikana järjestetään tilaisuuksia eri puolilla Suomea Tulokset Kuluttajayhdistysten toimijoille annettiin maaliskuuta opastusta yhdistysten kotisivujen päivittämiseen ja luontiin. Samassa yhteydessä kolme kuluttajayhdistystä julkaisi omat verkkosivut. Kuluttajaliitto on ollut mukana perinteisissä kuluttajatapahtumissa ja messuilla yhdessä kuluttajayhdistysten kanssa. Lisäksi yhdistyksille on toimitettu materiaalia omissa tilaisuuksissa käytettäväksi. Kuluttajaliitto on tukenut aktiivisesti kuluttajien vapaata kansalaistoimintaa tarjoamalla liiton asiantuntijapalveluita yhdistysten käyttöön. Keväällä jatkettiin jo aiemmin aloitettuja asunto-osakeyhtiölainsäädäntöä koskevia tilaisuuksia ja järjestettiin yhdistysten jäsenille kuluttajaneuvontaklinikkoja. Lisäksi tilaisuuksia on pidetty myös esimerkiksi potilaan oikeuksista. Kansalaistoimintatiimi on alkuvuonna kokoontunut kolme kertaa. Kokouksissa on suunniteltu yhdistyksille tarjottavia palveluja sekä yhdistystoiminnan kehittämistä, esimerkiksi siirtymistä paikallisista maakunnallisiin kuluttajayhdistyksiin. Kevään aikana Kuluttajaliiton puheenjohtaja ja pääsihteeri tekivät laajan maakuntakierroksen, jonka tavoitteena oli maakunnallisten kuluttajayhdistysten käynnistäminen ja vahvistaminen. Kansainvälisen kuluttajan oikeuksien päivän (15.3.) teema oli digikuluttajan oikeudet. Asiaan liittyen 16 kirjastossa eri puolilla Suomea järjestettiin tietoturvaa koskeva näyttely.

11 RAPORTTI 11(20) Sosiaali- ja terveysasioihin keskittynyt Sote-tiimi on alkuvuonna kokoontunut kolme kertaa valmistelemaan toimialueensa kannanottoja. 4.3 Kuluttajaparlamentti Kuluttajaparlamentti on järjestöjen yhteistoimintaa ja vaikuttamista kuluttajien etujen ja oikeuksien edistämiseksi. Toiminnan strategisena tarkoituksena on muodostaa kymmenien valtakunnallisesti merkittävien järjestöjen kesken kannanottoja kuluttajille ajankohtaisista ja järjestöille merkittävistä aiheista. Kutsumalla toimintaan mukaan järjestöjä yhä useammalta eri sektorilta kannanottoja muodostamaan, Kuluttajaparlamentti pyrkii vaikuttamaan siihen, että kuluttajanäkökulmaa otetaan entistä paremmin huomioon politiikan eri osaalueilla. Kuluttajaparlamentin kautta kuluttaja- ja kansalaisjärjestöt voivat olla yhdessä merkittäviä vaikuttajia kuluttajien aseman vahvistamiseksi markkinoilla. Kuluttajaparlamentin toimintamallia kehitetään jatkuvasti. Kuluttajaliiton paikallisyhdistysten ja hallituksen näkemykset ja mielipiteet Kuluttajaparlamentissa käsiteltäviin asioihin pyritään kanavoimaan pääsääntöisesti hallituksen kokouksen yhteydessä järjestettävien vuosittaisten tilaisuuksien kautta. Kuluttajaparlamentin toimintaa on tarkoitus kehittää tulevana liittokokouskautena seuraavilla tavoilla: toimintaa laajennetaan kattamaan useampia järjestöjä Kuluttajaparlamentin tunnettuutta lisätään lisätään parlamentin vuorovaikutteisuutta päättäjien kanssa saadaan kansalaisjärjestöt ymmärtämään alaansa liittyvän kuluttajanäkökulman pyritään siihen, että mukana olevat järjestöt kokisivat mukanaolon hyödylliseksi. Kuluttajaparlamentti 2014 Laajennamme Kuluttajaparlamentin toimintaa ay- ja ympäristöjärjestöihin Tulokset Kuluttajaparlamentti toimii kuluttajien kannalta merkittävien ja valtakunnallisten kansalaisjärjestöjen yhteistoimintamuotona. Vuonna 2014 kutsuttuina olivat kaikki merkittävimmät sosiaali- ja terveysalan järjestöt toimintaan aktiivisesti on osallistunut 39 järjestöä.. Alkuvuoden aikana on valmisteltu syyskuussa pidettävän järjestettävän täysistunnon kannanottoja. Vuoden 2014 teemoja ovat mm. kuluttajapalvelujen esteettömyys, varhaiskasvatuslain uudistus sekä lapsiin ja nuoriin kohdistuva markkinointi. 4.4 Viestintä ja vuoropuhelu Liiton viestinnän strateginen tavoite on kuluttajien aseman parantaminen. Aktiivisen viestinnän avulla liitto kertoo tavoitteistaan, niiden perusteista ja liiton saavuttamista tuloksista. Viestinnän päävälineitä ovat liiton lehti, internetpalvelu ja tiedotteet.

12 RAPORTTI 12(20) Liiton lehti toimii tulevan liittokokouskauden aikana jäsenistön yhdyssiteenä sekä liiton äänitorvena. Se kertoo liiton toiminnasta ja liiton kuluttajapoliittisista tavoitteista liiton jäsenille ja sidosryhmille. Selvitysten mukaan lehden verkkosivustolla saattaa olla kävijöitä moninkertainen määrä painetun lehden lukijoihin verrattuna. Liiton internetsivut tekevät tulevana liittokokouskautena liiton toiminnan ja tavoitteet tunnetuksi laajoille ihmisryhmille. Lisäksi liitto kannustaa ja tukee paikallisyhdistyksiään kehittämään omaa sähköistä viestintäänsä. Vuoden kuluttajateko -palkinto on liiton keino antaa tunnustusta henkilöille ja tahoille, jotka ovat merkittävällä tavalla parantaneet kuluttajan asemaa. Liitto jakaa tulevan liittokokouskauden aikana palkinnon vuosittain. Viestintä ja vuoropuhelu 2014 Laadimme viestintästrategian Kuluttaja-lehden tuomat uudet mahdollisuudet ja haasteet Hyödynnämme Kuluttajapaneelia laajan Kuluttajakyselyn aloittamiseen Ryhdymme laatimaan säännöllistä E-kirjettä liiton sidosryhmille ja kaikille toimistamme kiinnostuneille ulkopuolisille Teemme yleisesittelyn Kuluttajaliiton toiminnasta verkkosivuille viittomakielisenä käännöksenä. Selvitämme mahdollisuuksia: Kuluttajaliitto mobiliin? Hyvän palvelun tms. sovellus Laajennamme yhteistyötä muiden aktiivisten verkkotoimijoiden kanssa Myönnämme vuoden kuluttajateko -palkinnon Kansainvälisenä kuluttajan oikeuksien päivänä Tulokset Kuluttajatietoisuuden edistämisyhdistys ry (KE ry) alkoi julkaista Kuluttaja-lehteä vuoden alusta lukien. KE ry on hallinnollisesti ja taloudellisesti itsenäinen yhdistys Kuluttajaliitto on yksi yhdistyksen jäsenistä, tosin sillä on enemmistö äänistä yhdistyksen kokouksissa. Lehti on alkuvuonna ilmestynyt sen tuottamisesta tehdyn KE ry:n ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston välisen sopimuksen mukaisesti. Kuluttajatutkimuskeskuksen Kuluttajapaneelin jäseniltä kysyttiin toukokuun aikana miten hyvin he tuntevat Kuluttajaliiton ja millaiseksi kokevat sen edunvalvonnan. Kuluttajaliiton jäsentiedotus uusiutui raportointiaikana. Liitto tilasi omille suorajäsenilleen ja kuluttajayhdistysten jäsenille tutustuttavaksi Kuluttaja-lehden neljä kertaa vuodessa. Kuluttajan Nappo-lehti ilmestyy lehden välissä jaettavana 8-sivuisena liitteenä. Ensimmäisenä liitteenä jaettu Nappo oli kesäkuussa ilmestynyt vuoden toinen numero. Vuoden ensimmäinen numero ilmestyi vielä vanhassa muodossaan 24-sivuisena. Kesäkuussa julkaistiin ensimmäinen liiton sidosryhmille tarkoitettu sähköinen uutiskirje. Liiton kotisivuilla oli raportointiaikana oli noin käyntikertaa eli noin enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Liitto on vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana toimittanut medialle 12 tiedotetta.

13 RAPORTTI 13(20) Vuoden Kuluttajateko -palkintoehdokkaan etsiminen aloitettiin Kansainvälisenä kuluttajan oikeuksien päivänä. 4.X. Eurooppalainen, kansainvälinen ja pohjoismainen yhteistyö Kuluttajansuojasäännökset vaihtelevat Euroopan unionin jäsenvaltiosta toiseen. Suomessa on vuosikymmenien työn tuloksena saavutettu hyvä kuluttajansuojan taso. Liitto toimii sen puolesta, ettei sitä madalleta. Monet kuluttajakysymykset ja -ongelmat eivät enää ole vain Euroopan unionin tasoisia, vaan globaaleja. Liitto on BEUC:n (the European Consumers Organisation) jäsen ja CI:n (Consumers International) kirjeenvaihtajajäsen. Liitto osallistuu aktiivisesti eurooppalaiseen, pohjoismaiseen ja mahdollisuuksien mukaan muuhun kansainväliseen kuluttajien yhteistyöhön. Liitto ottaa kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin ja lähettää edustajansa eurooppalaisiin, pohjoismaisiin ja mahdollisuuksien mukaan myös kansainvälisiin kuluttajakokouksiin ja työryhmiin. Liitto viestittää kansainvälisissä yhteyksissä suomalaisen kuluttaja-aseman kehityksestä ja omista kampanjoistaan. Yhteistyö vuonna 2014 Työskentelemme yhteistyössä erityisesti suomalaisten Euroopan parlamentin jäsenten kanssa. Tavoitteenamme on säilyttää saavutettu kuluttajansuojan taso. Osallistumme mahdollisuuksien mukaan BEUC:n, CI:n ja pohjoismaisten kuluttajajärjestöjen yhteistyöhön. Perustetaan kv-tiimi ja -foorumi Tulokset Kuluttajaliitto on pitänyt tärkeänä kansainvälistä ja erityisesti EU-tason yhteistyötä. Kuluttajan kannalta keskeistä säätelyä tulee Euroopan unionin piiristä paljon ja puuttuminen unionin tason säädöksiin jo niiden valmisteluvaiheessa on ensiarvoisen tärkeää. Käytännössä tätä työtä on tehty European Consumer Consultative Group ECCG:n kautta, jonka kokouksiin Brysselissä on osallistuttu. EU:n kuluttajakomissaarin kabinetti päällikkö Nils Berhdt vieraili kuluttajaliitossa maaliskuussa. Liitto on pitänyt myös yhteyttä Euroopan parlamenttiin erityisesti kuluttaja-asioihin erikoistuvan MEP Mitro Revon sekä IMCO:n (kuluttaja-asioiden valiokunta) varapuheenjohtaja Sirpa Pietikäisen kautta. Toukokuussa järjestettiin paneeli europarlamenttivaaliehdokkaille Helsingissä. Liitto on osallistunut Pohjoismaiseen yhteistyöhön mm. pitämällä yhteyttä pohjoismaisiin veljesjärjestöihin sekä olemassa pohjoismaisessa standardoimisyhteistyössä. Kansainvälisiä asioita käsittelevä tiimi kokoontui vuoden alkupuoliskon aikana yhden kerran. Tiimin tarkoituksena on tukea liiton pääsihteeriä hänen kansainvälisissä edustuksissaan.

14 RAPORTTI 14(20) 5 Liiton voimavarat 5.1 Talous Liiton oman aktiivisen rahoitushankinnan lisäksi riittävä valtionapu on toimintaedellytysten kulmakivi suomalaisen kuluttajaliikkeen elinvoimaisuuden säilyttämiseksi. Strategisena tavoitteena on, että liiton toiminta ja sen vaikuttavuus saadaan sellaisiksi, että julkiset ja yksityiset toimijat sekä liiton jäsenet haluavat sitä rahoittaa. Pitkäaikaisena pyrkimyksenä on nostaa oman rahoituksen osuutta liiton toimintamenoista. Viime vuosina valtionavun määrä on saatu nostettua tyydyttävälle tasolle. Liiton tavoitteena tulevalle liittokokouskaudelle on aikana valtionavun säilyttäminen nykyisellä tasolla niin että liitto voi keskittyä ydintehtäviinsä kuluttajien etujen ajajana. Tämän varmistamiseksi sosiaalista tilinpitoa eli Kuluttajaliiton toimintojen yhteiskunnallisten vaikutusten arviointia on tarkoitus laajentaa kattamaan koko liiton toiminta. Sosiaalisen tilinpidon tuloksilla perustellaan mm. työ- ja elinkeinoministeriölle sekä eduskuntaryhmille säännöllisissä tapaamisissa Kuluttajaliiton vaikuttavuutta eli rahankäytön tehokkuutta. Tulokset Kuluttajaliitto on hakenut ja hakee aktiivisesti avustuksia eri tahoilta muun muassa Raha-automaattiyhdistykseltä, Helsingin kaupungilta, ministeriöiltä ja säätiöiltä toimintasuunnitelmansa mukaisesti. Lisäksi liitto myy kuluttajaosaamistaan jatkamalla maksullista kuluttajaneuvontapalvelua sekä myymällä luentoja eri tahoille. Vuoden 2014 alkupuolella on jatkettu yhteistyössä Palvelualojen ammattiliitto PAMin kanssa aiemmin aloitettua kuluttajansuojaa koskevaa koulutusta. Liitto on seurannut talousarvion toteutumista taloussääntönsä mukaisesti. 5.2 Henkilöstö ja hallinto Aktiivisen jäsenistön ohella Kuluttajaliiton merkittävin voimavara on ammattitaitoinen, motivoitunut ja yhteistyöhön sitoutunut henkilöstö. Liiton tehtävänä on varmistaa voimavarojen riittävyys. Tavoitteena on, että liitto olisi haluttu motivoituneiden asiantuntijoiden työ- ja vaikuttamispaikka. Liiton hallitus kokoontuu päättämään liiton vuosisuunnitelmista liittokokouksen linjausten mukaisesti. Hallituksen päätösten tueksi luodaan ajantasainen sisäinen tiedonsiirtojärjestelmä. Henkilöstö ja hallinto 2014 Liiton pääsihteeri seuraa toimihenkilöiden tavoitteiden toteutumista kahdenkeskisissä tavoitekeskusteluissa Liitto tukee henkilöstön osaamista ja työssä jaksamista koulutuksen, virkistystoiminnan sekä liikunnan ja kulttuurin avulla. Aloitamme henkilöstön työhyvinvointikyselyt

15 RAPORTTI 15(20) Liiton hallitus seuraa asetettuja toiminnan tavoitteita puolivuosittaisella arviolla Liitto kehittää toimintaansa sopivia laadullisia tulosmittareita Laajennamme sosiaalista tilinpitoa Edistämme sähköistä arkistointia Haemme rahoitusta Kuluttajaliikkeen historia -projektiin Tulokset Kuluttajaliiton toimihenkilöille on tarjottu mahdollisuutta osallistua koulutukseen oman asiantuntemuksensa päivittämiseksi ja lisäämiseksi. Liiton pääsihteeri on seurannut toimihenkilöiden tavoitteiden toteutumista kahdenkeskisissä tavoitekeskusteluissa. Sosiaalista tilinpitoa on laajennettu Kuluttajaparlamentin toiminnasta myös muuhun liiton toimintaan, tähän liittyen on esimerkiksi Kuluttajatutkimuksen Kuluttajapaneelin jäseniltä kysytty miten hyvin he tuntevat Kuluttajaliittoa ja millaiseksi arvioivat sen edunvalvonnan. Kuluttajaliikkeen historia -projektin rahoitusta on selvitetty ja tehty myös rahoitushakemuksia. LIITTEET Liite 1 Liiton edustukset 2014 Liite 2 Kuluttajaliiton lausunnot Liite 3 Kuluttajaliiton tiedotteet Kuluttajaliitto-Konsumentförbundet ry katsoo, että raportin tulokset ovat asetettujen tavoitteiden mukaisia ajalla ja antaa mielellään lisätietoja. Kuluttajaliitto-Konsumentförbundet ry Leena Simonen hallituksen puheenjohtaja Juha Beurling pääsihteeri

16 RAPORTTI 16(20) Liite 1 Liiton edustukset 2014 Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry on vuonna 2014 ollut edustettuna seuraavissa elimissä Elin ANEC General Assembly -kokous Design for All -työryhmä Environment BEUC (The European Consumers' Organisation): elintarvikeryhmä yleiskokous EKOenergia-verkosto neuvonantajaryhmä Eläinsuojelulain uudistamishanke/ohjausryhmä EU-asioiden komitea, laaja kokoonpano: elinkeinopolitiikkajaosto kuluttaja-asiain jaosto maatalous- ja elintarvikejaosto Sisämarkkinajaosto terveysjaosto ulkosuhdejaosto viestintäjaosto ympäristöjaosto Euroopan komissio Terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosasto Eurooppalainen neuvoa-antava kuluttajaryhmä (ECCG) Gerontologinen ravitsemus Gery ry:n hallitus HMV-velvoitteet työryhmä Huijausten vastainen yhteistyöverkosto Kansallinen potilasturvallisuusverkosto Kemikaalineuvottelukunta Keskuskauppakamarin liiketapalautakunta Kuluttaja-asiain neuvottelukunta Kuluttajansuojaviranomaisten toimivaltuudet -työryhmä Kuluttajanäkökulma standardisoinnissa Kuluttajapoliittisen ohjelman johtoryhmä Kuluttajatutkimuskeskuksen johtokunta Lääkkeiden käyttäjien lääkeinformaation kehittämisen työryhmä Maitohygienialiiton johtokunta Maksullisten puhelinpalveluiden eettinen lautakunta MAPEL Metrologian neuvottelukunta mittauslaitejaosto Panimoalan ennakkotarkastustoimikunta PEFC-standardityöryhmä Reilun Kaupan Edistämisyhdistyksen hallitus REILU -palvelumerkin merkkitoimikunta Asettaja ANEC BEUC Suomen luonnonsuojeluliitto Maa- ja metsätalousministeriö Maa- ja metsätalousministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö Ulkoministeriö Liikenne- ja viestintäministeriö Ympäristöministeriö Euroopan komissio Gerontologinen ravitsemus Gery ry Viestintävirasto Kuluttajavirasto Sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö Keskuskauppakamari Oikeusministeriö Suomen Standardisoimisliitto SFS ry Valtioneuvosto Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA Maitohygienialiitto ry Teleforum ry Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry PEFC Suomi - Suomen Metsäsertifiointi ry Reilun Kaupan Edistämisyhdistys Reilu Palvelu ry

17 RAPORTTI 17(20) Ruokapolitiikan neuvottelukunta elintarvikelainsäädännön ja valvonnan jaosto viestintä ravitsemus elintarviketieto paranne Ruokatieto ry:n hallitus Ryhmärakennuttaminen Sisäverkot-työryhmä Suomen kestävän kehityksen toimikunta Suomen Kiinteistövälittäjien Liitto eettisen toiminnan valiokunta Suomen ympäristömerkintälautakunta Sydänmerkkijärjestelmän asiantuntijaryhmä Sähköturvallisuuden neuvottelukunta työjaosto Taloudenhallinnan neuvottelukunta Tietosuojalautakunta Tietoyhteiskuntakaaren seurantaryhmä Alatyöryhmät: Huomattavan markkinavoiman sääntely ja yhteenliittäminen Sähköisen viestinnän ja palveluiden tietoturvan ja jatkuvuuden turvaaminen Kuluttajansuojaa koskevien säännösten tarkistaminen Sähköisen viestinnän yksityisyydensuojaa koskevien säännösten tarkistaminen TTS kotityöpalvelun ohjausryhmä Tuoteturvallisuusasiain neuvottelukunta Vaatimustenmukaisuuden arviointiasiain neuvottelukunta Vakuutusasioiden johtokunta Valmismatkaliikelain vakuusjärjestelmää selvittävä työryhmä Valtion ravitsemusneuvottelukunta Vastuullisen metsänhoidon yhdistys ry:n hallitus Viestintäviraston neuvottelukunta Yhteiskunnallisen yrityksen toimikunta Yhteiskuntavastuukomitea Yritys- ja yhteiskuntavastuun neuvottelukunta Maa- ja metsätalousministeriö Ruokatieto ry Oikeusministeriö Viestintävirasto Ympäristöministeriö Suomen Kiinteistövälittäjien Liitto Suomen Sydänliitto ry Oikeusministeriö Liikenne- ja viestintäministeriö TTS Valtioneuvosto Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Maa- ja metsätalousministeriö Vastuullisen metsänhoidon yhdistys ry Viestintävirasto Suomalaisen Työn Liitto Suomen Standardisoimisliitto SFS ry

18 RAPORTTI 18(20) Toimi- ja luottamushenkilöiden edustukset Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry:n toimi- ja luottamushenkilöt ovat lisäksi olleet vuonna 2011 jäseninä tai varajäseninä seuraavissa elimissä Elin Arvopaperilautakunta Iskulausetoimikunta Kuluttajariitalautakunta jaosto I (tekstiilit, vaatetus, ompelu ja pesula-ala) jaosto III (huonekalut, kodinkoneet ja kodin elektroniikka) jaosto IV b (moottoriajoneuvojen ja niiden varaosien kauppa) jaosto V (moottoriajoneuvojen huolto, korjaus ja vuokraus) jaosto VII (kampaamo- ja optikkopalvelut, korut, kellot, eläimet, lehdet, ym.) jaosto X (yleinen palvelujaosto) jaosto XI (kiinteistönvälitys ja asuntokauppa) I täysistunto, I-V ja VII jaostot II täysistunto, VI, IX ja X jaostot III täysistunto, VIII, XI-XIII jaostot Markkinaoikeus Vakuutuslautakunta: täysistunto I-jaosto III-jaosto Asettaja Vakuutus- ja rahoitusneuvonta MARK Suomen Markkinointiliitto ry Oikeusministeriö Oikeusministeriö Kuluttajien vakuutustoimisto

19 RAPORTTI 19(20) Liite 2 Kuluttajaliiton lausunnot Oikeusministeriölle Velkajärjestelylain tarkistaminen Finanssivalvonnalle Toimenpidepyyntö (pankkien ja kiinteistönvälittäjien kytkykauppa) Eduskunnan talousvaliokunnalle Hallituksen esitys eduskunnalle tietoyhteiskuntakaareksi sekä laeiksi maankäyttö- ja rakennuslain 161 :n ja rikoslain 38 luvun 8 b :n muuttamisesta (HE 221/2013 vp) Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalle (U 92/2013 vp) ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi sekä ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi (tuotantoeläinten kloonaus ja kloonieläimistä saatavat tuotteet) Eduskunnan talousvaliokunnalle Asia : HE 210/2013 vp laiksi vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeen aukioloajoista annetun lain 4 :n muuttamisesta lle Lausuntopyyntönne koskien valtioneuvoston asetusta mittauslaitteiden käytöstä Maa- ja metsätalousministeriölle Lausunto luonnoksesta maa- ja metsätalousministeriön asetukseksi elintarviketietojen antamisesta kuluttajille Liikenne- ja viestintäministeriölle Luonnos hakuilmoitukseksi toimilupien julistamiseksi haettavaksi teletoimintaan Ahvenanmaan maakunnassa 800 megahertsin, megahertsin ja 2,6 gigahertsin taajuusalueilla Viestintävirastolle Lausuntopyyntö 800 MHz, 1800 MHz ja 2,6 GHz taajuusalueiden radiolupien ehdoista Ahvenanmaan maakuntaan Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle HE 221/2013 vp hallituksen esitys eduskunnalle tietoyhteiskuntakaareksi sekä laeiksi maankäyttö- ja rakennuslain 161 :n ja rikoslain 38 luvun 8 b :n muuttamisesta sekä lakialoite LA 2/2014 vp laki viestintämarkkinalain 55 :n muuttamisesta Ympäristöministeriölle Lausuntopyyntö PRTR-pöytäkirjan ensimmäien kansallinen toimeenpanoraportti Opetushallitukselle Kirje opetussuunnitelman perusteiden uudistamisesta Liikenne- ja viestintäministeriölle Suomen Taksiliiton taksiliikenteen kuluttajahintoja koskeva korotusesitys Valtiovarainministeriölle Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi julkisen sektorin elinten verkkosivujen saavutettavuudesta saavutettavuusdirektiivi Maa- ja metsätalousministeriölle Valtioneuvoston asetus ruokaketjun toiminnan edistämisestä

20 RAPORTTI 20(20) Liite 3 Kuluttajaliiton tiedotteet Pankit kiristävät asiakkaitaan luottoneuvotteluissa Kuluttajaliiton ja kumppaneiden hanke kannustaa syömään hyvää Kuluttajaliitto vastustaa ravintoloiden aukioloaikojen lyhentämistä Miten voisimme tukea verotuksella vuokralla asumista? megan nettiyhteys peruspalveluksi Kuluttajaliiton Syö hyvää -hankkeen suolaseminaari peräänkuulutti kuluttajalle valinnanvapautta Kehysriihen päätökset heikentävät kuluttajien ostovoimaa Kuluttajaliitto kannattaa taksilupien tarveharkinnasta luopumista Kalan pyyntipäivämerkintä on säilytettävä Meppiehdokkaat paneelissa: Näin EU muuttaa kuluttajan asemaa Monet yritykset perivät laittomia asiakaspalveluhintoja

LIITON STRATEGISET TAVOITTEET 2014 2020 LIITON TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2014 2016

LIITON STRATEGISET TAVOITTEET 2014 2020 LIITON TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2014 2016 Esityslistan liite nro 6 Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry Hallitus 10.4.2013 Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry:n sääntömääräinen liittokokous 15.4.2013 LIITON STRATEGISET TAVOITTEET 2014 2020

Lisätiedot

Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry:n toiminta- ja taloussuunnitelmaluonnos liittokokouskaudelle

Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry:n toiminta- ja taloussuunnitelmaluonnos liittokokouskaudelle 1 Esityslistan liite nro 6 Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry:n hallitus 27.8.2016 käsitellään vain, jos liiton sääntömuutosta ei hyväksytä Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry:n toiminta- ja taloussuunnitelmaluonnos

Lisätiedot

Kuluttajaliitto-Konsumentförbundet/Työvaliokunta Pöytäkirja 1/2014

Kuluttajaliitto-Konsumentförbundet/Työvaliokunta Pöytäkirja 1/2014 Kuluttajaliitto-Konsumentförbundet/Työvaliokunta Pöytäkirja 1/2014 Aika: keskiviikko 12.02.2014 kello 13.00-15.25 Paikka: Kuluttajaliitto-Konsumentförbundet ry, Malminrinne 1 B, 4. krs, Helsinki, pääsihteerin

Lisätiedot

SISÄLLYS. Vuosikertomus 2015 1

SISÄLLYS. Vuosikertomus 2015 1 Vuosikertomus 2014 SISÄLLYS 2 Kuluttajaliiton toimintavuosi 2014 4 Kuluttajan oikeudet 8 Kuluttajan talous 10 Elintarvikkeet ja ravitsemus 13 Kestävä ja eettinen kuluttaminen 14 Sosiaali- ja terveyspalvelut

Lisätiedot

Suomen Potilasliiton toimintasuunnitelma 2009

Suomen Potilasliiton toimintasuunnitelma 2009 Suomen Potilasliiton toimintasuunnitelma 2009 1. Tavoitteet Suomen Potilasliitto ry, Finlands Patientförbund rf, on vuonna 1970 potilaiden perustama valtakunnallinen potilaiden etujen ja oikeuksien ajaja.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Me Itse ry Toimintasuunnitelma 2015 Me Itse ry edistää jäsentensä yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa. Teemme toimintaamme tunnetuksi, jotta kehitysvammaiset henkilöt tunnistettaisiin

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE Selitteet i. Suunnitelmaa täydennetään toimikauden ajan

VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE Selitteet i. Suunnitelmaa täydennetään toimikauden ajan VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE 2017 2021 Selitteet i KOKO TOIMIKAUDEN JATKUVAT TOIMENPITEET 1. Toimitaan kumppanina relevanteissa avointa hallintoa sekä osallistumista ja vaikuttamista edistävissä hankkeissa

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön strategia 2025 Turvalliseen huomiseen Visio Suomessa asuvat turvallisuustietoiset ja -taitoiset ihmiset ja yhteisöt turvallisessa ympäristössä. Toiminta-ajatus on osaltaan

Lisätiedot

Valoisamman tulevaisuuden tekijät

Valoisamman tulevaisuuden tekijät Valoisamman tulevaisuuden tekijät Luonnon-, ympäristö- metsätieteilijöiden liitto Loimu on edunvalvonta-, vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka toimii luonnon-, ympäristö- ja metsätieteellisen korkeakoulututkinnon

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Toimintasuunnitelma 2014 Me Itse ry edistää jäsentensä yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa. Teemme toimintaamme tunnetuksi, jotta kehitysvammaiset henkilöt tunnistettaisiin osana

Lisätiedot

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 1 SISÄLLYS 1. YHDISTYKSEN TOIMINNAN TAVOITTEET 2 2. HALLITUS JA SEN KOKOONTUMINEN 2 3. JÄSENTOIMINTA 2 4. JÄRJESTÖ- JA PAIKALLISOSASTOTOIMINTA 3 5. OPISKELIJATOIMINTA

Lisätiedot

KULUTTAJAVIRASTON TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2011

KULUTTAJAVIRASTON TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2011 KULUTTAJAVIRASTON TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE KUV/1071/21/ 01. Kuluttajaviraston toimintamenot (siirtomäärärahat 2 v) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 4 789 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää Kuluttaja-lehden

Lisätiedot

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 JHL ry 240. Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2011

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 JHL ry 240. Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2011 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 0 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2011 Carita Bardakci 24.11.2010 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

neuvottelukunta (RONK) Esitteitä 2002:7

neuvottelukunta (RONK) Esitteitä 2002:7 Romaniasiain neuvottelukunta (RONK) Esitteitä 2002:7 Romaniasiain neuvottelukunta Romaniasian neuvottelukunnan tehtävänä on edistää romaniväestön tasavertaisia yhteiskunnallisia osallistumismahdollisuuksia

Lisätiedot

JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010

JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240 /Maire Korkeamäki JHL ry. 240 2 (7) TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2010 1. JOHDANTO Tämä toimintasuunnitelma on laadittu

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA

RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2020 Raision vammaisneuvosto 26.9.2018 VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2020 Sisällys VUOSILLE 2018-2020... 0 YLEISTÄ...

Lisätiedot

Lähemmäs. Marjo Lavikainen

Lähemmäs. Marjo Lavikainen Lähemmäs Marjo Lavikainen 20.9.2013 Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2012:6 Kehittämisohjelman valmistelu alkoi lasten ja nuorten verkkokuulemisella

Lisätiedot

1) toimii jäsenyhteisöjensä yhteenliittymänä ja tukee niiden toimintaa

1) toimii jäsenyhteisöjensä yhteenliittymänä ja tukee niiden toimintaa SÄÄNNÖT 1 (5) 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Yhdistyksen kotipaikka on Helsingin kaupunki. Näissä säännöissä yhdistystä kutsutaan

Lisätiedot

JOHDANTO SOSIAALISEN TILINPITOON:

JOHDANTO SOSIAALISEN TILINPITOON: JOHDANTO SOSIAALISEN TILINPITOON: Sosiaalinen tilinpito on menetelmä sosiaalisten ja yhteiskunnallisten tulosten mittaamiseksi, analysoimiseksi ja esittämiseksi. Käytännössä sosiaalinen tilinpito tarkoittaa

Lisätiedot

OULUNKYLÄ-SEURAN TOIMINTASUUNNITELMA 2011

OULUNKYLÄ-SEURAN TOIMINTASUUNNITELMA 2011 1 OULUNKYLÄ-SEURAN TOIMINTASUUNNITELMA 2011 A. Oulunkylä - asuinalueen toiminnallisuus, viihtyvyys ja yhteisöllisyys Tavoitteet * Oulunkylä säilyy ja kehittyy toiminnallisena, palvelevana, viihtyisänä

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014 1. Yleistä seurasta Hallinnon Tutkimuksen Seura ry. on tieteellinen yhdistys, jonka tarkoitus on edistää hallinnon tutkimusta Suomessa ja osallistua alan kansainväliseen

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies VM/2673/00.01.00.00/2018 Heikki Talkkari 10.1.2019 VM210:00/2018 LUONNOS JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN 1.

Lisätiedot

Miten SOSTE palvelee liittoa ja yhdistyksiä

Miten SOSTE palvelee liittoa ja yhdistyksiä Miten SOSTE palvelee liittoa ja yhdistyksiä Omaishoitajat ja läheiset liitto ry:n neuvottelupäivät Vantaa 29.8.2013 Janne Juvakka Janne Juvakka 1 SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry Valtakunnallinen sosiaali-

Lisätiedot

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA...

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... TOIMINTAKERTOMUS 2018 Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto 2018... 2 Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... 3 Jäsenyydet ja osallistumiset... 3 SOTUNET Sosiaali-

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE Selitteet i. Suunnitelmaa täydennetään toimikauden ajan. päivitetty

VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE Selitteet i. Suunnitelmaa täydennetään toimikauden ajan. päivitetty VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE 2017 2021 Selitteet i KOKO TOIMIKAUDEN JATKUVAT TOIMENPITEET 1. Toimitaan kumppanina relevanteissa avointa hallintoa sekä osallistumista ja vaikuttamista edistävissä hankkeissa

Lisätiedot

SISÄLLYS. Vuosikertomus 2013 1

SISÄLLYS. Vuosikertomus 2013 1 Vuosikertomus 2013 SISÄLLYS 2 Kuluttajaliiton toimintavuosi 2013 4 Kuluttajan oikeudet 7 Kuluttajan talous 9 Elintarvikkeet ja ravitsemus 11 Ympäristö ja eettiset valinnat 12 Jäsenyhteistyö 17 Yhteistyö

Lisätiedot

Terveydeksi-hanke

Terveydeksi-hanke Terveydeksi-hanke 1.8.2016-31.7.2019 Hanketoteuttajat ja rahoitus Työttömien Keskusjärjestö ry päätoteuttaja Osatoteuttaja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Sosiaali- ja terveysministeriöltä kolmivuotinen Euroopan

Lisätiedot

PÄÄMINISTERIN PARHAAT KÄYTÄNNÖT KILPAILU

PÄÄMINISTERIN PARHAAT KÄYTÄNNÖT KILPAILU KILPAILUOHJE 10.1.2006 PÄÄMINISTERIN PARHAAT KÄYTÄNNÖT KILPAILU Koko kansan tietoyhteiskunta ja pääministerin parhaat käytännöt - palkinto Hallituksen tietoyhteiskuntaohjelman tavoitteena on koko kansan

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

- Invalidiliiton valtuuston kevätkokouksessa hyväksytyt toimintasuunnitelman

- Invalidiliiton valtuuston kevätkokouksessa hyväksytyt toimintasuunnitelman YHDISTYKSEN TOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN syksy 2017 ohje Yleistä Yhdistyksen mallisääntöjen mukaan yhdistyksen hallituksen on valmisteltava toimintasuunnitelma ja talousarvio syyskokoukseen, joka on

Lisätiedot

Esitys. Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi

Esitys. Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi Esitys Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi Esitys Kanta-Hämeen Järjestöasiain neuvottelukunnaksi Esitämme, että Kanta-Hämeeseen perustetaan osaksi maakunnan tulevia rakenteita Järjestöasiain

Lisätiedot

Opetusministeriö asettaa tarvittaessa työryhmän ohjelman valmistelua ja seurantaa varten.

Opetusministeriö asettaa tarvittaessa työryhmän ohjelman valmistelua ja seurantaa varten. Annettu Helsingissä 9 päivänä helmikuuta 2006 Valtioneuvoston asetus nuorisotyöstä ja -politiikasta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty opetusministeriön esittelystä, säädetään 27 päivänä

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE Selitteet i. Suunnitelmaa täydennetään toimikauden ajan. päivitetty

VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE Selitteet i. Suunnitelmaa täydennetään toimikauden ajan. päivitetty VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE 2017 2021 Selitteet i KOKO TOIMIKAUDEN JATKUVAT TOIMENPITEET 1. Toimitaan kumppanina relevanteissa avointa hallintoa sekä osallistumista ja vaikuttamista edistävissä hankkeissa

Lisätiedot

toiminnaksi, Ilkka Vuori, LKT, professori (emeritus), KTO:n koordinaattori

toiminnaksi, Ilkka Vuori, LKT, professori (emeritus), KTO:n koordinaattori KTO puiteohjelmasta toiminnaksi, 2008-2015 Ilkka Vuori, LKT, professori (emeritus), KTO:n koordinaattori TULE-parlamentti parlamentti, Helsinki 4.12.2008 2008 Mieleen palauttamiseksi Tarve: tule-ongelmien

Lisätiedot

Toimintansa tukemiseksi yhdistys on oikeutettu

Toimintansa tukemiseksi yhdistys on oikeutettu 1/5 8.11.2016 Vaasan Insinööriopiskelijat VIO ry 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka 2 Yhdistyksen tarkoitus 3 Tarkoituksen toteuttaminen Yhdistyksen nimi on Vaasan Insinööriopiskelijat VIO ry, jota kutsutaan

Lisätiedot

Vantaan vanhusneuvoston toimintasuunnitelma 2018

Vantaan vanhusneuvoston toimintasuunnitelma 2018 Vantaan vanhusneuvosto Hyväksytty 18.1.2018 Vantaan vanhusneuvoston toimintasuunnitelma 2018 Kuntalain 27 ja vanhuspalvelulaina 11 mukaan vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA

VIESTINTÄSUUNNITELMA 1 (5) ETELÄ-KARJALAN KUNTARAKENNESELVITYS Kuntajohtajien työvaliokunta 17.12.2013 Ohjausryhmä 21.1.2014 Sisältö 1. TAUSTAA JA SELVITYKSEN ORGANISOINTI... 2 2. VIESTINNÄN TAVOITE JA VASTUUT... 2 Tavoite

Lisätiedot

RIL STRATEGIA 2012-2014 TOIMINTASUUNITELMA ja BUDJETTI 2012 Hallitus 27.10.2011 Syysliittokokous 24.11.2011

RIL STRATEGIA 2012-2014 TOIMINTASUUNITELMA ja BUDJETTI 2012 Hallitus 27.10.2011 Syysliittokokous 24.11.2011 RIL STRATEGIA 2012-2014 TOIMINTASUUNITELMA ja BUDJETTI 2012 Hallitus 27.10.2011 Syysliittokokous 24.11.2011 Missio, visio ja arvot MISSIO RIL edistää jäsentensä ammattitaidon ja hyvinvoinnin jatkuvaa kehittymistä

Lisätiedot

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2010 Helsinki Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö HE 109/2009 laiksi perusopetuslain muuttamisesta on edelleen eduskunnan käsiteltävänä voimaantulo?

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO VIESTINNÄN PÄÄOSASTO EU-TALLEKIRJASTO LIITE III KUMPPANUUSSOPIMUKSEEN LIITTYVÄT OHJEET

EUROOPAN KOMISSIO VIESTINNÄN PÄÄOSASTO EU-TALLEKIRJASTO LIITE III KUMPPANUUSSOPIMUKSEEN LIITTYVÄT OHJEET EUROOPAN KOMISSIO VIESTINNÄN PÄÄOSASTO Kansalaisviestintä Kansalaissuhteet EU-TALLEKIRJASTO LIITE III Bryssel COMM.C.3.002/RCA KUMPPANUUSSOPIMUKSEEN LIITTYVÄT OHJEET Tässä asiakirjassa annetaan ohjeita

Lisätiedot

Eurooppalaisen potilasliikkuvuusdirektiivin kansallinen soveltaminen Suomessa. Kuntamarkkinat, 12.9.2013. Hannele Häkkinen, erityisasiantuntija

Eurooppalaisen potilasliikkuvuusdirektiivin kansallinen soveltaminen Suomessa. Kuntamarkkinat, 12.9.2013. Hannele Häkkinen, erityisasiantuntija Eurooppalaisen potilasliikkuvuusdirektiivin kansallinen soveltaminen Suomessa Kuntamarkkinat, 12.9.2013 Hannele Häkkinen, erityisasiantuntija EU:n direktiivi potilaan oikeuksista rajat ylittävässä terveydenhuollossa,

Lisätiedot

Kuopion kaupungin JHL ry 862 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Kuopion kaupungin JHL ry 862 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Kuopion kaupungin JHL ry 862 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Tämä on Kuopion kaupungin JHL ry:n (yhdistys 862) 4. toimintavuosi ja haasteet tehokkaalle ja tulokselliselle edunvalvonnalle ovat mittavat.

Lisätiedot

Patentti- ja rekisterihallitus on hyväksynyt Rovaniemen Osakesäästäjät ry:n yhdistysrekisteriin 12.10.1999 rekisterinumerolla 177444.

Patentti- ja rekisterihallitus on hyväksynyt Rovaniemen Osakesäästäjät ry:n yhdistysrekisteriin 12.10.1999 rekisterinumerolla 177444. Patentti- ja rekisterihallitus on hyväksynyt Rovaniemen Osakesäästäjät ry:n yhdistysrekisteriin 12.10.1999 rekisterinumerolla 177444. 30.3.2009 muutettujen sääntöjen pykälät on hyväksytty yhdistysrekisterissä

Lisätiedot

Crohn ja Colitis ry.

Crohn ja Colitis ry. Crohn ja Colitis ry www.ibd.fi Strateginen toimintasuunnitelma 2019-2023 #meidänjärjestö 2 IBD lukuina MAAILMASSA IBD:tä SAIRASTAVIA YLI 10 MILJOONAA SUOMESSA IBD:tä SAIRASTAVIA 50 000 Toimisto Tampereella

Lisätiedot

Lainsäädännölläkö toimivaa arkea ikäihmisille? Ikääntyvän arki / TERVE-SOS Neuvotteleva virkamies Päivi Voutilainen

Lainsäädännölläkö toimivaa arkea ikäihmisille? Ikääntyvän arki / TERVE-SOS Neuvotteleva virkamies Päivi Voutilainen Lainsäädännölläkö toimivaa arkea ikäihmisille? Ikääntyvän arki / TERVE-SOS 2010 20.5.2010 Neuvotteleva virkamies Onko informaatio-ohjauksella tulevaisuutta? Suosituksen tavoitteena on lisätä ikäihmisten

Lisätiedot

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta.

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1. YLEISTÄ Kymen terveydenhoitajayhdistys ry on perustettu 29.11.1945 Kotkassa nimellä Suomen terveydenhoitajayhdistys ry:n Kymen osasto. Alkanut vuosi on yhdistyksen

Lisätiedot

KULUTTAJAVIRASTON TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2012

KULUTTAJAVIRASTON TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2012 KULUTTAJAVIRASTON TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2012 KUV/1543/21/2011 01. Kuluttajaviraston toimintamenot (siirtomäärärahat 2 v) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 4 838 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 1.7.2016 COM(2016) 437 final 2016/0200 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevan yleissopimuksen

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

Hallituksen kokous 3/2015

Hallituksen kokous 3/2015 Kuluttajaliitto Konsumentförbundet ry ESITYSLISTA 3/2015 1 Hallituksen kokous 3/2015 AIKA Keskiviikkona 30.9.2015 klo 16.30 PAIKKA Ravintola Lapintiira, neuvotteluhuone Kattohaikara Fredrikinkatu 42, 7.

Lisätiedot

Lapsiasianeuvottelukunnan toimintaa arvioivan kyselyn tulokset Mirella Huttunen, Lapsiasianeuvottelukunnan sihteeri/ Suomen UNICEFin kotimaan

Lapsiasianeuvottelukunnan toimintaa arvioivan kyselyn tulokset Mirella Huttunen, Lapsiasianeuvottelukunnan sihteeri/ Suomen UNICEFin kotimaan Lapsiasianeuvottelukunnan toimintaa arvioivan kyselyn tulokset Mirella Huttunen, Lapsiasianeuvottelukunnan sihteeri/ Suomen UNICEFin kotimaan vaikuttamistyön päällikkö Osa I Taustamuuttujat Vastaajat Vastaajia

Lisätiedot

Kuluttajaliiton SOSIAALINEN TILINPÄÄTÖS

Kuluttajaliiton SOSIAALINEN TILINPÄÄTÖS Kuluttajaliiton SOSIAALINEN TILINPÄÄTÖS 2014 SISÄLLYSLUETTELO PÄÄSIHTEERIN TERVEHDYS...4 KULUTTAJALIITTO ESITTÄYTYY...5 KULUTTAJALIITTO LUKUINA JA KUVINA...18 MITÄ TARKOITTAA SOSIAALINEN TILINPITO?...20

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014

Toimintasuunnitelma 2014 1 Toimintasuunnitelma 2014 TOIMINNAN PÄÄTAVOITE: Lastentarhanopettajien merkityksen esiin nostaminen yhteiskunnassa YHDISTYS: 1. Vaikuttaa jäsenistönsä asemaa koskevaan päätöksentekoon, työolosuhteisiin

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelun neuvottelukunnasta

Valtioneuvoston asetus tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelun neuvottelukunnasta Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan lausunto 20.5.2013 Valtioneuvoston asetus tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelun neuvottelukunnasta Seura- ja harrastuseläinten

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. heinäkuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. heinäkuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. heinäkuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2012/0340 (COD) 11407/16 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 19. heinäkuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia:

Lisätiedot

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2017

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2017 AO TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Johdanto Toimintasuunnitelmassa asetetaan tavoitteet Ammatilliset Opettajat AO ry:n toiminnalle vuodeksi 2017. Toimintasuunnitelma perustuu OAJ:n nelivuotiseen strategiaan,

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään liikuntalain (390/2015) nojalla: Valtioneuvoston asetus liikunnan edistämisestä 1 luku Valtion liikuntaneuvosto 1 Valtion liikuntaneuvoston ja sen jaostojen

Lisätiedot

kansallinen metsäohjelma Metsäalasta biotalouden vastuullinen edelläkävijä

kansallinen metsäohjelma Metsäalasta biotalouden vastuullinen edelläkävijä kansallinen metsäohjelma 2015 Metsäalasta biotalouden vastuullinen edelläkävijä Hyvinvointia metsistä Metsät ja niiden kestävä käyttö ovat Suomen biotalouden kasvun perusta. Metsät ovat Suomen merkittävin

Lisätiedot

Kunnan rooli mielenterveyden edistämisessä

Kunnan rooli mielenterveyden edistämisessä Tiedosta hyvinvointia Mielenterveysryhmä 1 Kunnan rooli mielenterveyden edistämisessä Eija Stengård PsT, kehittämispäällikkö Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Eija Stengård, 2005 Tiedosta

Lisätiedot

minäkin voin osallistua ja edustaa! Kehitysvammaisten Tukiliiton uudistus Esittely - lyhyt versio

minäkin voin osallistua ja edustaa! Kehitysvammaisten Tukiliiton uudistus Esittely - lyhyt versio minäkin voin osallistua ja edustaa! Kehitysvammaisten Tukiliiton uudistus Esittely - lyhyt versio Hyvä liittokokousedustaja ja hyvät jäsenyhdistykset, Haluamme, että järjestötoiminta on hauskaa. Haluamme

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut nuorisovaltuutetut.

Lisätiedot

Esitys. Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi

Esitys. Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi Esitys Kanta-Hämeen Järjestöasiainneuvottelukunnaksi Esitys Kanta-Hämeen Järjestöasianneuvottelukunnaksi Keväällä 2018 tehdään esitys Kanta-Hämeen järjestöyhteistyön rakenteeksi Huhtikuussa kootaan pohjaesitykseen

Lisätiedot

Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle

Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle 21.4.2016 Allianssin strategia 2021 Allianssi edistää nuorten hyvinvointia Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL n julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2017 Pääkohdat 1 / 2 Järjestötoiminta Liitto JHL;n 2017 toimintasuunnitelma ja sen strategiset tavoitteet ohjaavat myös toimintaamme.

Lisätiedot

J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä

J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä TOIMINTAOHJE 2019-2020 HYVÄKSYTTY 15. 1. 2019 02 1. J Y T R Y n t a r k o i t u s j a r a k e n n e Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä JYTRY on maakunnan yhdistys-

Lisätiedot

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma 2015. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma 2015. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä PIÄLLYSMIES Toimintasuunnitelma 2015 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Hyväksytty syyskokouksessa xx.xx.2014 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä ja painopistealueet... 2 Hanketoiminta... 3 Hallinto...

Lisätiedot

Yksi elämä -terveystalkoot

Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä 2012 2017 Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi! Vuonna 2012 Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto käynnistivät yhteiset terveystalkoot,

Lisätiedot

Läsnä pj. Mauri Pekkarinen /kesk vpj. Marjo Matikainen-Kallström /kok (1 10, 11 osittain) jäs. Lars Erik Gästgivars /r (1 10, 11 osittain)

Läsnä pj. Mauri Pekkarinen /kesk vpj. Marjo Matikainen-Kallström /kok (1 10, 11 osittain) jäs. Lars Erik Gästgivars /r (1 10, 11 osittain) TALOUSVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 66/2013 vp Torstai 5.9.2013 kello 13.00-14.00 Läsnä pj. Mauri Pekkarinen /kesk vpj. Marjo Matikainen-Kallström /kok jäs. Lars Erik Gästgivars /r Teuvo Hakkarainen /ps Harri

Lisätiedot

1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 10 jäsentä. 2 Päätösvaltaisuus Todettiin, ettei kokous ollut päätösvaltainen.

1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 10 jäsentä. 2 Päätösvaltaisuus Todettiin, ettei kokous ollut päätösvaltainen. TALOUSVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2013 vp Perjantai 8.2.2013 kello 11.00-13.00 Läsnä pj. Mauri Pekkarinen /kesk vpj. Marjo Matikainen-Kallström /kok (1 10, 11 osittain, 12 jäs. Lars Erik Gästgivars /r (3 Teuvo

Lisätiedot

Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan kehittäminen ja tuki

Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan kehittäminen ja tuki Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan kehittäminen ja tuki Aluefoorumi Tornio 3.10.2015 EHYT ry:n strategiasta 2014-2020 Yhdistämme vapaaehtoistoiminnan voiman ja asiantuntijoidemme osaamisen Vapaaehtoistoiminta

Lisätiedot

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa 13.9.2016, Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Esityksen rakenne Ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta

Lisätiedot

Kirjastolaki käyttöön Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintovirastojen koulutus- ja keskustelutilaisuus uudesta kirjastolaista

Kirjastolaki käyttöön Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintovirastojen koulutus- ja keskustelutilaisuus uudesta kirjastolaista Kirjastolaki käyttöön Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintovirastojen koulutus- ja keskustelutilaisuus uudesta kirjastolaista Lain tavoite ja yleisen kirjaston tehtävät keskiössä yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi Luonnos 28.3.2018 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi EU-ympäristömerkistä annettua

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2010-00297. HTO Arrhenius Viveca 11.10.2010 JULKINEN. VASTAANOTTAJA Suuri valiokunta

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2010-00297. HTO Arrhenius Viveca 11.10.2010 JULKINEN. VASTAANOTTAJA Suuri valiokunta Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2010-00297 HTO Arrhenius Viveca 11.10.2010 JULKINEN VASTAANOTTAJA Suuri valiokunta Viite Asia EU; Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi

Lisätiedot

EU:n tasa-arvoinstituutti tasa-arvon edistäjänä

EU:n tasa-arvoinstituutti tasa-arvon edistäjänä EU:n tasa-arvoinstituutti tasa-arvon edistäjänä Eeva Raevaara, tasa-arvoyksikkö EU:n tasa-arvoinstituutti European Institute for Gender Equality (EIGE) 1990-luvun lopulla Ruotsi teki aloitteen instituutin

Lisätiedot

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018 AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018 Johdanto Toimintasuunnitelmassa asetetaan tavoitteet Ammatilliset Opettajat AO ry:n toiminnalle vuodeksi 2018. Toimintasuunnitelma perustuu OAJ:n nelivuotiseen strategiaan,

Lisätiedot

ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016

ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016 ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Tavoite Orimattilan Kokoomus on mukana kehittämässä Orimattilan kaupunkia ja Päijät- Hämeen maakuntaa jäsenistönsä ja luottamushenkilöidensä välityksellä Kansallisen

Lisätiedot

O 21/2016 vp Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta

O 21/2016 vp Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta O 21/2016 vp Eduskunnan budjetti- ja valvontavalta 1990-2020 Leena Juvonen 19.4.2017 Valtiontalouden tarkastusvirasto Eduskunnan tulee omaksua aiempaa merkittävästi aktiivisempi rooli budjetti- ja valvontavallan

Lisätiedot

KOTELIN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSINA 2014 JA 2015

KOTELIN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSINA 2014 JA 2015 KOTEL 14-002 26.2.2014 1 (4) KOTELIN TOIMINTASUUNNITELMA VUOSINA 2014 JA 2015 1 TOIMINTA-AJATUS Yhdistyksen tarkoituksena on edistää laatua, luotettavuutta ja taloudellisuutta elektroniikan komponenttien,

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto hallituksen esityksestä maakuntalaiksi (HE 15/2017) eduskunnan hallintovaliokunta puheenjohtaja Kimi Uosukainen

Asiantuntijalausunto hallituksen esityksestä maakuntalaiksi (HE 15/2017) eduskunnan hallintovaliokunta puheenjohtaja Kimi Uosukainen Asiantuntijalausunto hallituksen esityksestä maakuntalaiksi (HE 15/2017) eduskunnan hallintovaliokunta 5.5.2017 puheenjohtaja Kimi Uosukainen YLEISTÄ Lausunnossa hallituksen esitystä maakuntalaiksi tarkastellaan

Lisätiedot

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle.

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle. ntästrategia Vuosikokous 25.11.2014 Kansalaisareenan viestintästrategia tukee järjestöstrategiaa. Toiminnan osa-alueet on käsitelty viestintästrategiassa erikseen. Osa-alueisiin panostetaan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

SÄÄNNÖT. Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän opiskelijayhdistys ry. Nimi ja kotipaikka

SÄÄNNÖT. Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän opiskelijayhdistys ry. Nimi ja kotipaikka SÄÄNNÖT Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän opiskelijayhdistys ry 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän opiskelijayhdistys ry ja sitä kutsutaan näissä säännöissä yhdistykseksi.

Lisätiedot

AIKUISSOSIAALITYÖN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ -ASIAKKAIDEN HYVINVOINTIA LISÄÄMÄSSÄ SEKÄ MOLEMPIIN SUUNTIIN TAPAHTUVAN TIEDONKULUN VAHVISTAMISEKSI

AIKUISSOSIAALITYÖN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ -ASIAKKAIDEN HYVINVOINTIA LISÄÄMÄSSÄ SEKÄ MOLEMPIIN SUUNTIIN TAPAHTUVAN TIEDONKULUN VAHVISTAMISEKSI AIKUISSOSIAALITYÖN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ -ASIAKKAIDEN HYVINVOINTIA LISÄÄMÄSSÄ SEKÄ MOLEMPIIN SUUNTIIN TAPAHTUVAN TIEDONKULUN VAHVISTAMISEKSI 1. LÄHTÖKOHDAT Sosiaalityöntekijät kokivat osan asiakastilanteista

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita 6.4.2016 A8-0278/2 2 Johdanto-osan A kappale A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin talouskasvua ja työpaikkojen luomista elvyttävä väline; A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin

Lisätiedot

SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma

SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma SPL Keski-Suomen piirin viestintäsuunnitelma Piirihallituksen hyväksymä _16._2_.2004 Taustaa Tässä viestintäsuunnitelmassa kuvataan SPL Keski-Suomen piirin tiedottamisen menettelyt. Yhdistyksen säännöissä

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Materia ry

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Materia ry TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Materia ry SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. Hallitus ja hallituksen kokoukset 3. Jäsenet 4. Yhdistyksen toiminta 5. Näyttelyt, seminaarit ja muut tapahtumat 6. Muut toiminta 5.1

Lisätiedot

HE 63/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta

HE 63/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi EU-ympäristömerkistä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi EU-ympäristömerkistä annettua lakia. Ehdotuksen

Lisätiedot

HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ

HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ TOIMINTAKERTOMUS 2017 Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto 2017... 2 Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... 3 Sääntömuutos... 3 Jäsenyydet ja osallistumiset...

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA. toimintasuunnitelma 2008. Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ www.jyvaskyla.fi/japa

JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA. toimintasuunnitelma 2008. Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ www.jyvaskyla.fi/japa JYVÄSKYLÄN ASUKKAIDEN PAIKALLISAGENDA toimintasuunnitelma 2008 Kilpisenkatu 8 40100 JYVÄSKYLÄ 2 SISÄLLYSLUETTELO TOIMINTASUUNNITELMA 2008 sivu 1. JOHDANTO 3 2. PERUSTOIMINTA 3 3. PERUSTOIMINTAAN KUULUVAT

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen

Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen Hankepäällikkö Marja Heikkilä Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Eläköön elämä ja työ V Laajavuori

Lisätiedot

Ihmisoikeuskeskus. Tehtävänä ihmisoikeuksien edistäminen

Ihmisoikeuskeskus. Tehtävänä ihmisoikeuksien edistäminen Ihmisoikeuskeskus Tehtävänä ihmisoikeuksien edistäminen 1 Kansallinen ihmisoikeusinstituutio (NHRI) YK:n yleiskokouksen 1993 hyväksymien ns. Pariisin periaatteiden mukainen hallituksen lailla perustama

Lisätiedot

Sovitut toimintatavat

Sovitut toimintatavat Green Building Council Finland Sovitut toimintatavat 4.4.2013 Toimielimet Vuosikokous Valitsee hallituksen ja sen puheenjohtajan sekä vaalitoimikunnan, sääntömuutokset Hyväksyy vuosittain toimintasuunnitelman

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Hämeen Yrittäjät ry.

Toimintasuunnitelma. Hämeen Yrittäjät ry. Toimintasuunnitelma 2019 Hämeen Yrittäjät ry. Hämeen Yrittäjät TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Vaikuttaa Verkostoi Vahvistaa 13.9.2018 Toimintasuunnitelma 2019 2 1 Yhteinen matka Parannamme yrittäjien asemaa

Lisätiedot

Valtion lupa- ja valvontaviraston toimeenpanohanke. Sidosryhmätilaisuus Hankepäällikkö Jaska Siikavirta

Valtion lupa- ja valvontaviraston toimeenpanohanke. Sidosryhmätilaisuus Hankepäällikkö Jaska Siikavirta Valtion lupa ja valvontaviraston toimeenpanohanke Sidosryhmätilaisuus 12.10.2017 Hankepäällikkö Jaska Siikavirta 1 13.10.2017 Etunimi Sukunimi Organisaatiomalli Ihmiset Yhteisöt Yritykset Maakunnat Kunnat

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 05.08.2002 KOM(2002) 451 lopullinen 2002/0201 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 95/2/EY muuttamisesta elintarvikelisäaineen E

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Euroopan unionin liittymisestä puuvilla-alan kansainväliseen neuvoa-antavaan komiteaan (ICAC)

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Euroopan unionin liittymisestä puuvilla-alan kansainväliseen neuvoa-antavaan komiteaan (ICAC) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2016 COM(2016) 712 final 2016/0349 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin liittymisestä puuvilla-alan kansainväliseen neuvoa-antavaan komiteaan (ICAC) FI FI 1.

Lisätiedot