TERVETULOA HARJOITTELUUN!! HUS Hyks hoitotyön kliiniset opettajat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TERVETULOA HARJOITTELUUN!! HUS Hyks hoitotyön kliiniset opettajat"

Transkriptio

1 TERVETULOA HARJOITTELUUN!!

2 YLEISPEREHDYTYKSEN SISÄLTÖ 1. OHJEITA HARJOITTELUUN 2. TURVALLISUUS OSANA HARJOITTELUA 3. ORGANISAATIO JA HALLINTO OPISKELIJAN OPPIMISEN TUKENA

3 1. OHJEITA HARJOITTELUUN

4 YLEISET OHJEET: OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET Oikeus saada ohjausta opiskelijamyönteisessä ilmapiirissä reflektoida oppimiskokemuksia osallistua ilmoitettuihin HUSin koulutuksiin harjoittelujakson aikana Velvollisuus noudattaa työelämän pelisääntöjä noudattaa harjoittelussa HUS:n hygienia- ja työvaateohjeistusta käyttäytyä ammatillisesti harjoittelun aikana HUS Hyks hoitotyön hoittyön kliiniset opettajat

5 YLEISET OHJEET: SAIRAANHOITAJIEN* KOLLEGIAALISUUS OHJEET (SH-LIITTO 2014) Kollegiaalisuus perustuu ammattietiikkaan Sairaanhoitaja kunnioittaa ja arvostaa kollegoitaan Sairaanhoitaja kohtelee kollegoitaan oikeudenmukaisesti Sairaanhoitaja luottaa kollegaansa ja toimii itse luottamuksen arvoisesti Sairaanhoitajat muodostavat yhtenäisen ammattikunnan. Kommunikaatio on kollegiaalista Sairaanhoitaja puhuu kollegoista ja kollegoille arvostavasti ja kohteliaasti Sairaanhoitajien välinen kommunikaatio on avointa, rehellistä ja luottamuksellista Sairaanhoitaja antaa ja ottaa vastaan rakentavaa palautetta Sairaanhoitaja puolustaa ja tukee kollegaa epäoikeudenmukaisissa tai vaikeissa tilanteissa Sairaanhoitajat luovat työyhteisön, jossa voidaan käsitellä myös epäkohtia ja ristiriitoja *Termiä sairaanhoitaja käytetään tarkoittamaan sairaanhoitajan, terveydenhoitajan, kätilön ja ensihoitajan (AMK) tutkinnon suorittaneita.

6 YLEISET OHJEET: SAIRAANHOITAJIEN* KOLLEGIAALISUUS OHJEET (SH-LIITTO 2014) Yhteistyö vahvistaa osaamista Sairaanhoitaja tunnistaa ja tunnustaa sekä oman että kollegan osaamisen Sairaanhoitajat konsultoivat kollegoitaan vastavuoroisesti Vastuu, päätösvalta ja tehtävät jaetaan kollegoiden kesken tasapuolisesti ja kohtuullisesti Sairaanhoitaja tukee kollegoitaan työtehtävissä ja päätöksenteossa Sairaanhoitajan velvollisuus on puuttua kollegan toimintaan, jos se uhkaa potilasturvallisuutta. Vastuu kollegiaalisuudesta on kaikilla Sairaanhoitaja on omalla esimerkillään vastuussa ammattikunnan kollegiaalisuudesta työpaikalla ja sen ulkopuolella Hoitotyön esimiehillä on vastuu kollegiaalisuutta tukevien rakenteiden luomisesta Ammattikunta on vastuussa kollegiaalisuuden opettamisesta ja siihen kasvamisesta *Termiä sairaanhoitaja käytetään tarkoittamaan sairaanhoitajan, terveydenhoitajan, kätilön ja ensihoitajan (AMK) tutkinnon suorittaneita.

7 YLEISET OHJEET: TYÖVUOROT JA TYÖVUOROTAULUKKO Opiskelija noudattaa harjoitteluyksikössä toteutettavaa työaikaa; yksikön ohjeistuksen mukaisesti Iltavuorot, viikonloput sekä yövuorot kuuluvat opiskelijan harjoitteluun harjoitteluyksikön työajan puitteissa Viikkotuntimäärä tulee suunnitella tunnin mukaisesti Vuorokausi- ja viikkolepo tulee toteutua työvuorosuunnitelmassa Varmistetaan vähintään 9 tunnin pituinen keskeytymätön lepoaika työvuorojen välillä ja kerran viikossa vähintään 35 tuntia kestävä keskeytymätön vapaa-aika. (Työaikalaki 605/ ja 31)

8 YLEISET OHJEET: TYÖVUOROT JA TYÖVUOROTAULUKKO Työvuorotaulukko on virallinen asiakirja tehdyistä harjoittelutunneista Työvuorotaulukko täytetään kuulakärkikynällä, myös kaikki muutokset tulee merkitä asianmukaisesti työvuorotaulukkoon Opiskelija selvittää ja huolehtii itse poissaolojensa korvattavuuden oppilaitoksen harjoittelua ohjaavalta opettajalta Opiskelijalle jää alkuperäinen työvuorotaulukko ja harjoitteluyksikköön jää kopio työvuorotaulukosta

9 YLEISET OHJEET: TAVOITTEET, PALAUTE JA ARVIOINTI Laadi alustavat tavoitteet jaksolle jo etukäteen ja tarkenna niitä ohjaajasi kanssa ensimmäisten päivien aikana Käy ohjaajasi kanssa tavoite- /aloituskeskustelu osaamisestasi ja tavoitteistasi harjoittelulle Pyri tekemään tavoitteistasi mahdollisimman konkreettiset, näin helpotat sekä omaa oppimistasi ja sen arviointia sekä ohjaajasi ohjaamista Muista itse pyytää palautetta ohjaajaltasi aktiivisesti Valmistaudu väli- ja loppuarviointiin laatimalla itsearviointi

10 YLEISET OHJEET: TAVOITTEET, PALAUTE JA ARVIOINTI HUS:ssa on käytössä sähköinen opiskelijaohjauksen laatu -- kysely (CLES+T) à Saat arvioinnin à ANNA palautetta! Löytyy internetistä: työpaikat -> opiskelijat ja harjoittelu -> harjoittelu ja työssäoppiminen -> opiskelijapalaute Vain antamalla palautetta voit vaikuttaa sekä opiskelijoiden ohjaamiseen että koko työyhteisön kehittymiseen!

11 KÄSIHYGIENIA Huolellinen käsihygienia on tärkein yksittäinen tekijä sairaalainfektioiden torjunnassa Jokaisella on velvollisuus toteuttaa hyvää käsihygieniaa Pidä mielessä työskennellessäsi aseptinen omatunto ja työjärjestys Tutustu harjoittelussasi hygieniaohjeisiin: Intranet > Potilaan hoito > hoito-ohjeet > infektioiden torjuntaohjeet

12 KÄSIHYGIENIA Sormuksia, käsikoruja tai teko- ja rakennekynsiä ei tule käyttää, koska ne estävät käsihygienian toteutumisen. Niiden alle kerääntyy helposti kosteutta ja likaa, jotka tarjoavat otollisen kasvualustan mikrobeille. Kynsilakan käyttö on kielletty. Käsien desinfektiossa, oikeaan tekniikkaan ja valmisteen riittävään käyttöön on kiinnitettävä huomiota, muuten desinfektio saattaa epäonnistua. Desinfektion onnistumiselle on tärkeää, että alkoholihuuhdetta käytetään riittävä määrä, vähintään 3-5 ml (2 painallusta annostelulaiteesta).

13 SUOJAVAATTEET JA ULKOASU HUS antaa opiskelijalle työ- ja suojavaatetuksen harjoittelun ajalle Työjalkineina opiskelija käyttää omia puhtaita sisäkenkiä, joilla saa kulkea sairaalan alueella. Hyvään henkilökohtaiseen hygieniaan kuuluu omasta puhtaudesta ja työasun siisteydestä huolehtiminen. Nimineula tulee olla esillä kaikilla HUS:ssa harjoittelevilla opiskelijoilla. Opiskelija tuo oman nimineulan mukanaan harjoitteluun tullessaan.

14 VERI- JA ERITEALTISTUMINEN Veri- ja eritealtistumisella tarkoitetaan tapaturmaa, jossa kehon eritettä/nestettä on roiskunut silmien sidekalvoille/limakalvoille/rikkoutuneelle iholle tai puremisen seurauksena iho on rikkoutunut tai käytetty neula/työväline on lävistänyt ihon. Veritartuntavaaraa aiheuttavat hepatiitti B ja C virukset (HBV JA HCV) sekä immuunikatovirus (HIV). Opiskelijat rinnastetaan akuuteissa tapaturmissa työntekijöihin siten, että he saavat saman akuuttihoidon kuin HUS:ssa työsuhteessa olevat henkilöt. Mahdollisesta jatkohoidosta huolehtii opiskelijan oma oppilaitos.

15 TUBERKULOOSILLE JA MUILLE BIOLOGISILLE ALTISTEILLE ALTISTUMINEN Altistumisesta täytetään tarvittavat lomakkeet harjoittelupaikassa. Oppilaitos huolehtii opiskelijan vakuutuksista. Opiskelija toimittaa kopiot lomakkeista oman oppilaitoksen opiskelijaterveydenhuoltoon.

16 OPISKELIJAN TERVEYDENTILAAN LIITTYVÄT OHJEET: ÄKILLINEN SAIRASTUMINEN Opiskelijan tulee ilmoittaa sairauspoissaolosta viipymättä harjoitteluyksikköön sekä ohjaavalle opettajalleen Poissaolo tulee ilmoittaa aina puhelimitse ja määräajaksi esimiehelle/vuorovastaavalle Opiskelija selvittää poissaolojensa korvattavuuden ohjaavalta opettajalta Opiskelija toimittaa tarvittaessa sairauspoissaolotodistuksen oppilaitokseen

17 OPISKELIJAN TERVEYDENTILAAN LIITTYVÄT OHJEET: ROKOTUKSET Rokotukset Seuraavista taudeista tulee pyydettäessä esittää voimassa oleva rokotustodistus tai kirjallinen vakuutus sairastetusta taudista: Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko (Morbilli, Parotitis ja Rubella) MPR (MMR; measles mumps and rubella) -rokotus tai yksittäiset tautikohtaiset rokotukset. Jos opiskelijaa ei ole rokotettu tai hän on saanut vain yhden rokotuksen, niin annetaan MPR rokotus THL:n ohjeiden mukaan. Vesirokko (Chickenpox) Varicella-rokotus, jos ei ole sairastanut tai ole rokotettu

18 OPISKELIJAN TERVEYDENTILAAN LIITTYVÄT OHJEET: ROKOTUKSET Lisäksi HUS suosittelee ennen harjoittelujakson alkamista voimassaolevaa B-hepatiitti -rokotusta (3 rokotteen sarja annettu ja S-HbsAb tutkittu n. 6 viikkoa viimeisen rokotuksen jälkeen ja on yli 10 miu/ml) Tetanus- ja difteriarokotusta (jäykkäkouristus ja kurkkumätä) HUS tarjoaa toistaiseksi opiskelijoille ilmaisen kausi-influenssarokotuksen, jos harjoittelujakso tapahtuu kausi-influenssa-aikaan.

19 OPISKELIJAN TERVEYDENTILAAN LIITTYVÄT OHJEET: TUPAKOINTI

20 MUITA OHJEITA: RUOKAILU Ammattikorkeakouluopiskelijat Kuvallinen opiskelijakortti tai KELAn ateriatukikortti HUSin henkilöstöravintolassa opiskelijahintaan 2,60 Sis. lämpimän ruoan lisäksi salaatin, leivät, levitteen, juoman Jälkiruoka ei sisälly lounaaseen II asteen opiskelijat Selvitä koululta harjoittelun ruokailuun liittyvät käytänteet Sarjalippuja voi ostaa Raviolista (opiskelijakortti aina näytettävä)

21 MUITA OHJEITA: KÄNNYKÄN KÄYTTÖ TYÖNTEKIJÄT/OPISKELIJAT: Joko suljettuna tai äänettömänä laukussasi /laukkukaapissa Ruokatauolla voit kännykkää katsoa ja viestitellä Kännykkä ei kuulu työpuvun taskuun!

22 MUITA OHJEITA: SAIRAALA-ALUE JA PYSÄKÖINTI HUSin sairaaloiden ympäristössä on rajoitetusti parkkipaikkoja Suosittelemme käyttämään julkisia kulkuneuvoja tai suosimaan hyötyliikuntaa Ota selvää pysäköintipaikoista ja maksuista etukäteen mikäli käytät omaa autoa!

23 2.TURVALLISUUS OSANA HARJOITTELUA

24 TIETOTURVA: SALASSAPITO- JA VAITIOLOVELVOLLISUUS Opiskelijoille haetaan HUS:n verkkotunnukset (ei sähköpostiosoitetta) harjoittelun ajaksi. Opiskelija saa kunkin harjoitteluyksikön tarpeenmukaiset tunnukset sähköisiin potilastietojärjestelmiin potilaan hoidon kirjaamista varten. Harjoittelun alussa opiskelija allekirjoittaa harjoittelukohtaisen salassapito- ja käyttäjäsitoumuslomakkeen.

25 TIETOTURVA: Ennen harjoitteluun tuloa sinun on hyvä käydä kanta.fisivujen tietoturva ja tietosuoja- sekä earkisto ja eresepti-verkkokurssit. Verkkokurssit löydät täältä: Tietoturva ja tietosuoja: eresepti: earkisto:

26 TIETOTURVA: SOSIAALINEN MEDIA NETIKETTI: Ole kohtelias Harkitse, mitä kirjoitat Osoita kunnioitusta toisia kohtaan, luonteenpiirteitä, elämäntapaa, kotimaata, kulttuuria ja rotua kohtaan Tunne vastuusi, myös mielipide voi loukata Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin

27 POTILASTURVALLISUUS Yksilön ja organisaation periaatteet ja toiminnot, tarkoituksena varmistaa hoidon turvallisuus sekä suojata potilasta vahingoittumasta Potilaan näkökulmasta: potilas saa tarvitsemansa ja oikean hoidon, josta aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa Potilasturvallisuus: hoidon turvallisuus, lääkitysturvallisuus, laiteturvallisuus; on myös osa hoidon laatua HUS edistää potilasturvallisuutta, mm.: Potilasturvallisuussuunnitelma Moniammatillinen potilasturvallisuusneuvosto Vaaratapahtumien raportointi (HaiPro), vaaratilanne sairaalassa potilaan/omaisen ilmoitus 1/2013 alkaen

28 TURVALLINEN LÄÄKEHOITO Sairaanhoitaja-, ensihoitaja-, kätilö- ja terveydenhoitajaopiskelija (AMK) saa osallistua ohjaajan vastuulla ja välittömässä valvonnassa ja ohjauksessa vaativan lääkehoidon toteuttamiseen. Röntgenhoitaja- ja bioanalyytikko-opiskelija saa osallistua ohjaajan vastuulla ja välittömässä ohjauksessa lääkehoitoon opetussuunnitelman puitteissa Vaativaa lääkehoitoa ovat esim. suonensisäisen neste- ja lääkehoidon toteuttaminen, perifeerisen suonensisäisen kanyylin asettaminen, verensiirtojen toteuttaminen sekä niihin liittyvät valmistavat toimenpiteet siltä osin kuin ne kuuluvat yksikössä toteutettavaan lääkehoitoon ja opiskelijan ohjaajan toimivaltaan. Röntgenhoitajaopiskelija saa osallistua ohjaajan vastuulla ja valvonnassa lääkehoidon toteuttamiseen, mutta hän ei saa toteuttaa suonensisäistä neste- ja lääkehoitoa. Muistathan ottaa ajantasainen lääkehoitopassi mukaan harjoitteluun

29 TURVALLINEN LÄÄKEHOITO Lähihoitajaopiskelija saa harjoitella lääkehoitoluvan omaavan ohjaajan valvonnassa luonnollista tietä annettavaa lääkehoitoa sekä ihonalaisten ja lihaksensisäisten injektioiden antoa. Ensihoidon koulutusohjelmaa suorittava lähihoitajaopiskelija saa harjoitella iv-luvallisen ohjaajan välittömässä ohjauksessa perifeerisen suonensisäisen kanyylin asettamista, siltä osin kuin ne kuuluvat yksikössä toteutettavaan lääkehoitoon ja opiskelijan ohjaajan toimivaltaan.

30 TURVALLINEN LÄÄKEHOITO Opiskelijalla tulee olla suoritettuna hyväksytysti ennen harjoittelun alkua ko. harjoitteluun liittyvät lääkehoidon teoria- ja laboraatio-opinnot sekä lääkelaskutentit. Hoitotyön koulutusohjelman opiskelijan tulee osoittaa osaamisensa Lääkehoitopassin avulla (paperinen tai sähköinen versio).

31 TOIMINTA POIKKEUSTILANTEISSA: Selvitä käytännöt eri poikkeustilanteissa työyksikössäsi ensimmäisinä harjoittelu päivinä Toiminta tulipalotilanteessa Toiminta uhka- ja väkivaltatilanteessa

32 TOIMINTA POIKKEUSTILANTEISSA: TAPATURMA- TAI VÄKIVALTATILANNE HARJOITTELUSSA HUSissä on nollatoleranssi väkivallan suhteen Kaikenlainen väkivalta on kielletty Sanallinen uhkailu ja kiroileminen eivät ole sallittuja Potilaiden ja henkilökunnan (myös opiskelijoiden) koskemattomuutta ja turvallisuutta tulee kunnioittaa Opiskelijoille on oma TOIMINTAOHJE KOSKIEN OPISKELIJAN TAPATURMAA HARJOITTELUN AIKANA

33 3. ORGANISAATIO JA HALLINTO OPISKELIJAN OPPIMISEN TUKENA

34

35

36

37

38

39

40

41 ENSIMMÄISENÄ PÄIVÄNÄ Muista ottaa mukaasi: Työkengät, nimineula Voimassaoleva opiskelijakortti Tapaamispaikan ja ajan ohjeet etukäteen sähköpostitse Perehdytys / Tuloinfo: Perehdytys jatkuu yksikössäsi.

42 TERVETULOA HARJOITTELUUN!!

HELSINGIN JA UUDENMAAN JOHTAJAYLILÄÄKÄRIN 6/2012 1 (5) SAIRAANHOITOPIIRI

HELSINGIN JA UUDENMAAN JOHTAJAYLILÄÄKÄRIN 6/2012 1 (5) SAIRAANHOITOPIIRI HELSINGIN JA UUDENMAAN JOHTAJAYLILÄÄKÄRIN 6/2012 1 (5) HELSINGIN JA UUDENMAAN N SAIRAALOIHIN KÄYTÄNNÖN HARJOITTELUUN TULEVIEN OPISKELIJOIDEN ISTUS TARTUNTATAUDEISTA JA ROKOTUKSISTA Viiteasiakirjat Tartuntatautilaki

Lisätiedot

HARJOITTELUN OHJAUKSEN LAATUKRITEERIT

HARJOITTELUN OHJAUKSEN LAATUKRITEERIT Sosiaali- ja terveysala/päivitys 12.4.2011 HARJOITTELUN OHJAUKSEN LAATU 1. Tiedonkulku Suunnitellulla tiedonkululla varmistetaan yhteistyö harjoittelupaikan ja oppilaitoksen välillä. - harjoittelupaikassa

Lisätiedot

Opiskelijan osallistuminen lääkehoidon toteuttamiseen harjoittelussa

Opiskelijan osallistuminen lääkehoidon toteuttamiseen harjoittelussa Opiskelijan osallistuminen lääkehoidon toteuttamiseen harjoittelussa Opiskelijoiden osallistuminen lääkehoitoon harjoittelussa edellyttää heiltä riittäviä koulutuksessa saatuja teoreettisia tietoja ja

Lisätiedot

EPSHP ja keskussairaala harjoitteluympäristönä ja ohjauksen järjestäminen. Merja Sankelo, THT, Dosentti Opetusylihoitaja

EPSHP ja keskussairaala harjoitteluympäristönä ja ohjauksen järjestäminen. Merja Sankelo, THT, Dosentti Opetusylihoitaja EPSHP ja keskussairaala harjoitteluympäristönä ja ohjauksen järjestäminen Merja Sankelo, THT, Dosentti Opetusylihoitaja Opetussairaala Seinäjoen keskussairaala toimii opetussairaalana eri alojen opiskelijoille

Lisätiedot

Kateudesta kollegiaalisuuteen

Kateudesta kollegiaalisuuteen Kateudesta kollegiaalisuuteen Kätilöpäivät 2016 3.5.2016, Turku, Kokouskeskus Mauno Anna Suutarla sh, th, TtM Sairaanhoitajaliitto, kansainvälisten asioiden päällikkö 10.5.2016 1 10.5.2016 Vahva ammatti-identiteetti

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan Kanta-Hämeen keskussairaalaan

Tervetuloa opiskelemaan Kanta-Hämeen keskussairaalaan Tervetuloa opiskelemaan Kanta-Hämeen keskussairaalaan Yleisperehdytyksen sisältö Kanta-Hämeen keskussairaala oppimisympäristönä Ohjeita harjoitteluun Turvallisuus osana harjoittelua 2 Kanta-Hämeen keskussairaala

Lisätiedot

Tervetuloa KYSiin!! Kliinisen hoitotyön opettajat Kevät 2016

Tervetuloa KYSiin!! Kliinisen hoitotyön opettajat Kevät 2016 Tervetuloa KYSiin!! Kliinisen hoitotyön opettajat Kevät 2016 KLIINISEN HOITOTYÖN OPETUS Minna Taam-Ukkonen Ylihoitaja -opetus p. 044 717 5561 Anne Huovinen kliinisen hoitotyön opettaja tiimivastaava pre-

Lisätiedot

Opiskelijapalaute 2018

Opiskelijapalaute 2018 Opiskelijapalaute 2018 Vastaajien kokonaismäärä: 53 1. Yksikkö, jossa suoritit harjoittelun: Vastaajien määrä: 50 0% 2% 4% 6% 8% 10% 12% 14% 16% Valitse Akuuttiosasto 1 14% Akuuttiosasto 2 14% Geriatrinen

Lisätiedot

HARJOITTELUN YLEISINFO, OSA 2 TOIMINTATERAPIAN TUTKINTO- OHJELMA

HARJOITTELUN YLEISINFO, OSA 2 TOIMINTATERAPIAN TUTKINTO- OHJELMA HARJOITTELUN YLEISINFO, OSA 2 TOIMINTATERAPIAN TUTKINTO- OHJELMA Opiskelijalle tärkeää tietoa 1. Rikostaustaote 2. Rokotukset kuntoon 3. Hyvät työelämätaidot 4. Vakuutusasiat 1. Rikostaustaote Rikostaustaote

Lisätiedot

KÄSIHYGIENIA JA TAVANOMAISET VAROTOIMET PIAMARI KAARIO HYGIENIAHOITAJA

KÄSIHYGIENIA JA TAVANOMAISET VAROTOIMET PIAMARI KAARIO HYGIENIAHOITAJA KÄSIHYGIENIA JA TAVANOMAISET VAROTOIMET PIAMARI KAARIO HYGIENIAHOITAJA 040 584 2844 6.6.2018 KÄSIHYGIENIA JA TAVANOMAISET VAROTOIMET TAVANOMAISET VAROTOIMET Käsihygienia Suojaimet Ympäristö Hoito- Eritetahradesinfektio

Lisätiedot

Tervetuloa harjoitteluun Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymään!

Tervetuloa harjoitteluun Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymään! Tervetuloa harjoitteluun Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymään! Opiskelijoiden perehdytysmateriaali 20.8.2019 / Opiskelijat -työryhmä Miksi nämä diat? Tämän materiaalin tarkoitus on olla

Lisätiedot

TET-oppilaiden perehdytysopas

TET-oppilaiden perehdytysopas TET-oppilaiden perehdytysopas Tervetuloa sosiaali- ja terveysviraston TET-jaksolle tutustumaan työskentelyyn terveydenhuollossa! Perehdytysoppaan sisältö: Yleisiä ohjeita TET-jaksolle Organisaation esittely

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALIPSYKIATRINEN SÄÄTIÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ 2015

PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALIPSYKIATRINEN SÄÄTIÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ 2015 PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALIPSYKIATRINEN SÄÄTIÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ 2015 1. YLEISTÄ Useita kymmeniä sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita suorittaa joka vuosi käytännön harjoitteluja

Lisätiedot

Kehityskeskustelulomake

Kehityskeskustelulomake Kehityskeskustelulomake Täytetty: PERUSTIEDOT Henkilötiedot Nimi: Syntymäaika: Osoite: Puhelin: E-mail: Huoltajan yhteystiedot: Opiskelu Ryhmänohjaajan/luokanvalvojan nimi: Mitkä asiat ovat hyvin elämässäsi

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPISKELIJOIDEN LÄÄKEHOITOON OSALLISTUMINEN VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPISKELIJOIDEN LÄÄKEHOITOON OSALLISTUMINEN VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI HOSPITAL DISTRICT OF SOUTHWEST FINLAND Hallintoylihoitajan ohje 03-2011 29.6.2011 Jakelussa mainituille SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPISKELIJOIDEN LÄÄKEHOITOON OSALLISTUMINEN

Lisätiedot

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012 MITÄ KÄSIHYGIENIALLA TARKOITETAAN? Käsihygienialla tarkoitetaan käsiin kohdistuvia toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään infektioiden ja niitä aiheuttavien mikrobien siirtymistä käsien välityksellä.

Lisätiedot

HUS OPISKELIJAOHJAUKSEN KÄSIKIRJA KÄYTTÖOPAS OPISKELIJAOHJAAJILLE

HUS OPISKELIJAOHJAUKSEN KÄSIKIRJA KÄYTTÖOPAS OPISKELIJAOHJAAJILLE - KÄYTTÖOPAS OPISKELIJAOHJAAJILLE KÄYTTÖOPAS JOHDANTO HUS:n sairaalat toimivat opetussairaaloina, joissa laadukas opiskelijaohjaus kuuluu jokaisen terveysalan ammattilaisen työnkuvaan (HUS 2014) Laadukas

Lisätiedot

Kontaminoituneelle limakalvolle tai sidekalvolle ensiapu on runsas huuhtelu.

Kontaminoituneelle limakalvolle tai sidekalvolle ensiapu on runsas huuhtelu. JENNI AHTIKALLIO, JULIA ETELÄVUORI, HANNA RONNI VERITAPATURMATOIMINTAOHJE HOITOTYÖN OPISKELIJALLE Mikäli sinulle on sattunut neulanpistotapaturma tai potilaan verta on joutunut haavaiselle iholle, ENSIAPU

Lisätiedot

Palveluntuottaja:

Palveluntuottaja: Uusi / vanha Palveluntuottaja: nimike koko nimi ja syntymäaika on suorittanut Eksoten edellyttämät teoria- sekä lääkelaskutentit LOVe-järjestelmässä ja antanut tarvittavat* ) näyttökokeet osaamisestaan.

Lisätiedot

ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ

ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ Kysely lähetettiin n. 9000 sairaanhoitajaliiton jäsenelle helmikuussa 2018 Kyselyyn vastasi yhteensä 910 henkilöä

Lisätiedot

VSSHP Terveydenhuollon opiskelijaohjauksen alueellinen koulutuspäivä Riikka Teuri, Turun AMK

VSSHP Terveydenhuollon opiskelijaohjauksen alueellinen koulutuspäivä Riikka Teuri, Turun AMK VSSHP Terveydenhuollon opiskelijaohjauksen alueellinen koulutuspäivä 19.4.2018 Riikka Teuri, Turun AMK Taustaa Terveydenhuollossa tapahtuvista haittatapahtumista noin puolet liittyy lääkehoitoon (lääkityspoikkeamat).

Lisätiedot

Opiskelijaohjauksen laatusuositukset osana Kanta-Hämeen alueen sosiaali- ja terveysalan koulutuksen ja työelämän yhteistyötä

Opiskelijaohjauksen laatusuositukset osana Kanta-Hämeen alueen sosiaali- ja terveysalan koulutuksen ja työelämän yhteistyötä osana Kanta-Hämeen alueen sosiaali- ja terveysalan koulutuksen ja työelämän yhteistyötä RIIHIMÄEN SEUDUN TERVEYSKESKUKSEN KY SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 1 1. Sopimukset ja resurssit... 2 2. Harjoitteluyksikön

Lisätiedot

Opiskelijapalaute vuodelta 2017

Opiskelijapalaute vuodelta 2017 1 (14) Opiskelijapalaute vuodelta 2017 1. Yksikkö, jossa suoritit harjoittelun: 2 (14) 2. Ikäsi: 3. Onko sinulla aikaisempaa ammatillista tutkintoa? 5. Minkä lukuvuoden opiskelija tällä hetkellä olet?

Lisätiedot

Tervetuloa harjoitteluun Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymään!

Tervetuloa harjoitteluun Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymään! Tervetuloa harjoitteluun Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymään! Opiskelijoiden perehdytysmateriaali 14.5.2018 / Opiskelijat -työryhmä Miksi nämä diat? Tämän materiaalin tarkoitus on olla

Lisätiedot

Tervetuloa harjoitteluun Siun soteen!

Tervetuloa harjoitteluun Siun soteen! Tervetuloa harjoitteluun Siun soteen! Päivitetty 30.8.2019 Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Yhteystiedot Opetuskoordinaattori Sari Salminen p. 050 435 4566 sari.salminen@siunsote.fi

Lisätiedot

SAATEKIRJE KYSYMYKSET. Taustakysymykset. Hei!

SAATEKIRJE KYSYMYKSET. Taustakysymykset. Hei! SAATEKIRJE Hei! Olemme TAOK:in ammatillisen opettajakoulutuksen opiskelijoita ja teemme koulutukseemme liittyvän kehittämistyön yhteistyössä Tampereen seudun ammattiopisto, Tredun aikuiskoulutuksen ja

Lisätiedot

Terveydenhoitohenkilökunnan rokotukset. V-J Anttila 21.4.2016

Terveydenhoitohenkilökunnan rokotukset. V-J Anttila 21.4.2016 Terveydenhoitohenkilökunnan rokotukset V-J Anttila 21.4.2016 Terveydenhuoltohenkilökunnan rokotukset: säädöspohja Tällä hetkellä säädöstasolla kyse on lähinnä työturvallisuuslain ja työterveyshuoltolain

Lisätiedot

Suoja tuhkarokkoa vastaan saadaan joko sairastetun tuhkarokon tai kahden rokoteannoksen aikaansaamana.

Suoja tuhkarokkoa vastaan saadaan joko sairastetun tuhkarokon tai kahden rokoteannoksen aikaansaamana. ITSEARVIOINTILOMAKE Hyvä opiskelija Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden työharjoitteluun osallistuvalla opiskelijalla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa

Lisätiedot

Lääkehoito vanhuspalveluissa Turku. Ruut Virtanen Lääninlääkäri Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Lääkehoito vanhuspalveluissa Turku. Ruut Virtanen Lääninlääkäri Lounais-Suomen aluehallintovirasto Lääkehoito vanhuspalveluissa 8.11.2017 Turku Ruut Virtanen Lääninlääkäri Lounais-Suomen aluehallintovirasto Lounais-Suomen aluehallintovirasto 8.11.2017 1 Lääkehoidon toteuttaminen Toteutetaan erityyppisissä

Lisätiedot

HARJOITTELUN YLEISET REUNAEHDOT ; päivitetty , , , , , /SL

HARJOITTELUN YLEISET REUNAEHDOT ; päivitetty , , , , , /SL 1 HARJOITTELUN YLEISET REUNAEHDOT 3.6.2008; päivitetty 26.3.2010, 8.6.2010, 8.11.2011, 3.3.2012, 5.12.2013, 25.8.2016/SL Harjoittelun viikkotuntimäärä Viikkotuntimäärä on 40 tuntia. Tästä opiskelija tekee

Lisätiedot

TARTUNTATAUTILAIN MUKAINEN HENKILÖSTÖN ROKOTTAMINEN JA HUS:N OHJEISTUS

TARTUNTATAUTILAIN MUKAINEN HENKILÖSTÖN ROKOTTAMINEN JA HUS:N OHJEISTUS TARTUNTATAUTILAIN MUKAINEN HENKILÖSTÖN ROKOTTAMINEN JA HUS:N OHJEISTUS Eeva Ruotsalainen Apulaisylilääkäri, Epidemiologinen yksikkö Alueellinen asiakas- ja potilasturvallisuuskoulutus 26.4.2018 Uusi tartuntatautilaki

Lisätiedot

Tervetuloa Oulun yliopistolliseen sairaalaan harjoitteluun!

Tervetuloa Oulun yliopistolliseen sairaalaan harjoitteluun! Tervetuloa Oulun yliopistolliseen sairaalaan harjoitteluun! Päivän ohjelma Klo 08.00 09.00 Yleisperehdytys 09.00 09.30 Kirjaaminen 09.30 10.00 Tauko 10.00 11.00 Vastuualue/yksikköperehdytykset Erillinen

Lisätiedot

Ajankohtaista henkilökunnan rokotuksista. Valtakunnalliset keuhkopäivät Tea Nieminen, infektiolääkäri

Ajankohtaista henkilökunnan rokotuksista. Valtakunnalliset keuhkopäivät Tea Nieminen, infektiolääkäri Ajankohtaista henkilökunnan rokotuksista Valtakunnalliset keuhkopäivät 3.10.2017 Tea Nieminen, infektiolääkäri Aikuisten rokottaminen Kaikkien tulisi huolehtia, että he ovat saaneet vähintään kolme annosta

Lisätiedot

Tervetuloa harjoitteluun Oulun yliopistolliseen sairaalaan!

Tervetuloa harjoitteluun Oulun yliopistolliseen sairaalaan! Tervetuloa harjoitteluun Oulun yliopistolliseen sairaalaan! PÄIVÄN OHJELMA Klo 08.00 09.00 Yleisperehdytys 09.00 09.30 Kirjaaminen 09.30 10.00 Tauko 10.00 11.00 Vastuualue/yksikköperehdytykset Erillinen

Lisätiedot

Käsihygieniahavainnoinnit väline potilasturvallisuuden edistämiseen

Käsihygieniahavainnoinnit väline potilasturvallisuuden edistämiseen Käsihygieniahavainnoinnit väline potilasturvallisuuden edistämiseen Hygieniahoitaja Saija Dahl Miten käsihygienian tulee toteutua? toteutettava yhtä hyvin jokaisen potilaan/asiakkaan kohdalla, riippumatta

Lisätiedot

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri päivitetty 20.1.2016 1

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri päivitetty 20.1.2016 1 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri päivitetty 20.1.2016 1 Ammattitaitoa edistävän harjoittelun prosessin työtehtävät Seuraavassa on kuvattu ammattitaitoa edistävän harjoittelun prosessin mukaisesti siihen

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALIPSYKIATRINEN SÄÄTIÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ 2015

PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALIPSYKIATRINEN SÄÄTIÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ 2015 PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALIPSYKIATRINEN SÄÄTIÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ 2015 1. YLEISTÄ Useita kymmeniä sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita suorittaa joka vuosi käytännön harjoitteluja

Lisätiedot

Opiskelijapalaute 2014 (terveys-ja sosiaaliala)

Opiskelijapalaute 2014 (terveys-ja sosiaaliala) Opiskelijapalaute 2014 (terveys-ja sosiaaliala) Opiskelijoiden vastauksia PKSSK:n toimintaan liittyen: 14. Tukiko PKSSK:ssa järjestetty alkuperehdytys ja vastaanotto harjoitteluun tuloasi? 15. Oliko harjoitteluyksikössä

Lisätiedot

työpaikkaohjaajan opas

työpaikkaohjaajan opas työpaikkaohjaajan opas LUKIJALLE Tähän oppaaseen on koottu ohjauksessa huomioitavat ydinasiat, jotka antavat vinkkejä työssä tapahtuvan oppimisen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Paljon lisämateriaalia

Lisätiedot

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi OPAS- TUSTA Työpaikoille Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi MITÄ OVAT AMMATTI- OSAAMISEN NÄYTÖT koulutuksen järjestäjän ja työelämän yhdessä suunnittelemia, toteuttamia ja arvioimia työtehtäviä työssäoppimispaikassa

Lisätiedot

Työpaikkaohjaus. Ydinosaajat. Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa

Työpaikkaohjaus. Ydinosaajat. Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa Työpaikkaohjaus Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa Sisältö 1. Pohjois-Suomen koulutusverkosto 2. Perehdyttämisen tavoitteet 3. Suomen koulutusjärjestelmä 4. Työpaikalla tapahtuva

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMISEN TURVAPORTAAT

TYÖSSÄOPPIMISEN TURVAPORTAAT TYÖSSÄOPPIMISEN TURVAPORTAAT Opettajan portaat TO-paikka Sopimukse t Perehdyttä minen Työturvalli suus topaikalla TPO perehdyttä minen Ohjaus ja arviointi Dokument ointi Työturva osaaminen Työpaikkaohjaajan

Lisätiedot

KhYHKÄ Käsihygienian yhtenäinen käytäntö touko joulukuu 2015

KhYHKÄ Käsihygienian yhtenäinen käytäntö touko joulukuu 2015 KhYHKÄ Käsihygienian yhtenäinen käytäntö touko joulukuu 215 Käsihygienian yhtenäinen käytäntö KhYHKÄ Hoitotyön Tutkimussäätiön (Hotus) ja OYS:n kehittämä (211) taustalla WHO:n Five Moments ohjelma perustuu

Lisätiedot

Lasten ja nuorten hematologinen osasto, UC10

Lasten ja nuorten hematologinen osasto, UC10 Lasten ja nuorten hematologinen osasto, UC10 Sijainti: TYKS Kantasairaala Kiinamyllynkatu 4-8, Turku Rakennus 3 (U-sairaala 10. krs. käynti osastolle kanttiinin puoleisilla hisseillä ja poliklinikalle

Lisätiedot

Opiskelijan rokotukset Taneli Puumalainen

Opiskelijan rokotukset Taneli Puumalainen Opiskelijan rokotukset 19.9.2017 Taneli Puumalainen 1 https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/eri-ryhmien-rokotukset/opiskelijoiden-rokotukset Opiskelijan rokotukset Kunnan perusterveydenhuollon on järjestettävä

Lisätiedot

ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ

ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ ASIAKKAASEEN TAI POTILAASEEN KOHDISTUVA EPÄASIALLINEN TOIMINTA JA SEN KÄSITTELY TYÖYHTEISÖSSÄ Kysely lähetettiin n. 9000 sairaanhoitajaliiton jäsenelle helmikuussa 2018 Kyselyyn vastasi yhteensä 910 henkilöä.

Lisätiedot

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ MIELENTERVEYS- JA PÄIHDETYÖN OSAAMISALASSA

Lisätiedot

SOSIAALIALAN KOULUTUSOHJELMA Nuorten tutkintoon johtava koulutus. Työelämäharjoitteluopas

SOSIAALIALAN KOULUTUSOHJELMA Nuorten tutkintoon johtava koulutus. Työelämäharjoitteluopas 28.11.2012 SOSIAALIALAN KOULUTUSOHJELMA Nuorten tutkintoon johtava koulutus Työelämäharjoitteluopas Sosionomi (AMK) Metropolia Ammattikorkeakoulun tarjoaman sosionomi (AMK) koulutuksen tarkoituksena on

Lisätiedot

TYÖPAIKKAOHJAAJAN PEREHDYTTÄ- MINEN TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAAN OPPIMISEEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖIHIN

TYÖPAIKKAOHJAAJAN PEREHDYTTÄ- MINEN TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAAN OPPIMISEEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖIHIN TYÖPAIKKAOHJAAJAN PEREHDYTTÄ- MINEN TYÖPAIKALLA TAPAHTUVAAN OPPIMISEEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖIHIN TYÖPAIKALLA TAPAHTUVA OPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ OPISKELIJAN HENKILÖKOHTAINEN SUUNNITELMA

Lisätiedot

Päivitetty Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Päivitetty Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Tervetuloa harjoitteluun Siun soteen! Päivitetty 7.6.2018 Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Yhteystiedot Opetuskoordinaattori Sari Salminen p. 050 435 4566 sari.salminen@siunsote.fi

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 722. Tasavallan presidentin asetus

SISÄLLYS. N:o 722. Tasavallan presidentin asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2006 Julkaistu Helsingissä 25 päivänä elokuuta 2006 N:o 722 726 SISÄLLYS N:o Sivu 722 Tasavallan presidentin asetus Kansainvälisen merioikeustuomioistuimen erioikeuksista ja vapauksista

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ

OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ OPISKELIJAN ARVIOINTI TYÖSSÄOPPIMINEN NÄYTTÖ ARVIOINNIN PERUSLÄHTÖKOHTIA Arviointikriteerit ovat kirjalliset, jotka toimitetaan työpaikalle Arvioinnin perustana on aina etukäteen sovitut tavoitteet Arvioinnin

Lisätiedot

Tartuntatautilaki 48 - rokote velvoite, mitä tuo tullessaan? Ylilääkäri Työterveyshuollon erik.lääk Heli Leino

Tartuntatautilaki 48 - rokote velvoite, mitä tuo tullessaan? Ylilääkäri Työterveyshuollon erik.lääk Heli Leino Tartuntatautilaki 48 - rokote velvoite, mitä tuo tullessaan? Ylilääkäri Työterveyshuollon erik.lääk Heli Leino Tartuntatautilaki 48 Työntekijän ja opiskelijan rokotussuoja potilaiden suojaamiseksi Työskentelyyn

Lisätiedot

Rokotetutkimukset lapsen terveyden edistäjänä

Rokotetutkimukset lapsen terveyden edistäjänä Rokotetutkimukset lapsen terveyden edistäjänä Rokotetutkimukset lapsen terveyden edistäjänä Hyvä vanhempi, mietitkö lapsesi osallistumista rokotetutkimukseen? Tämä vihko tarjoaa sinulle tietoa päätöksesi

Lisätiedot

Perustason ensihoidon koulutuskokeilu. Seija Rannikko ja Anne Kokko Kontinkankaan yksikkö 19.9.2014

Perustason ensihoidon koulutuskokeilu. Seija Rannikko ja Anne Kokko Kontinkankaan yksikkö 19.9.2014 Perustason ensihoidon koulutuskokeilu Seija Rannikko ja Anne Kokko Kontinkankaan yksikkö 19.9.2014 Perustason ensihoidon osaamisen painopistealueita kokeilun suunnittelussa Ensihoitotyön osaaminen Itsearviointi,

Lisätiedot

Potilasturvallisuuskatsaus PTH jaosto 6.3.2014. Maijaterttu Tiainen ylihoitaja, potilasturvallisuuskoordinaattori

Potilasturvallisuuskatsaus PTH jaosto 6.3.2014. Maijaterttu Tiainen ylihoitaja, potilasturvallisuuskoordinaattori Potilasturvallisuuskatsaus PTH jaosto 6.3.2014 Maijaterttu Tiainen ylihoitaja, potilasturvallisuuskoordinaattori Potilasturvallisuuden kehittäminen Sosterissa S o s t e r i n a r v o t Säädöstausta Turvallisuuskulttuuri

Lisätiedot

Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito

Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito Opas lääkehoitosuunnitelman tekemiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa 18.2.2016 Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito/ Ritva Inkinen 1 Tämän esityksen sisältö

Lisätiedot

POTILASTIETOVERKKOTUNNUKSET (työasematunnukset ja Mediatri) PKSSK:n ja perusterveydenhuollon harjoitteluun meneville 5.8.2014 5.8.

POTILASTIETOVERKKOTUNNUKSET (työasematunnukset ja Mediatri) PKSSK:n ja perusterveydenhuollon harjoitteluun meneville 5.8.2014 5.8. 1 POTILASTIETOVERKKOTUNNUKSET (työasematunnukset ja Mediatri) PKSSK:n ja perusterveydenhuollon harjoitteluun meneville POTILASTIETOVERKKOTUNNUKSET - tunnuksiin liittyvät infot oppilaitoksella harjoitteluinfoissa

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Työväline työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen toteutuksen arviointiin

Työväline työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen toteutuksen arviointiin Oppimistulosten arvioinnin kehittäminen sosiaali- ja terveysalalla Erja Kotimäki projektipäällikkö SOTE JÄRKEVÄ -projekti Projektissa kehitetään lähihoitajakoulutukseen soveltuva, näyttöjärjestelmään yhdistetty

Lisätiedot

Potilasturvallisuutta taidolla- ohjelma

Potilasturvallisuutta taidolla- ohjelma Potilasturvallisuutta taidolla- ohjelma Laatu- ja potilasturvallisuus suunnitelma Olli Väisänen, LT Ylilääkäri THL POTILASTURVALLISUUS Terveydenhuollossa toimivien yksilöiden ja organisaation periaatteet

Lisätiedot

Opiskelija hankkii tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaista osaamista osallistumalla aktiivisesti seuraaviin työtehtäväkokonaisuuksiiin:

Opiskelija hankkii tutkinnon osan ammattitaitovaatimusten mukaista osaamista osallistumalla aktiivisesti seuraaviin työtehtäväkokonaisuuksiiin: Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä toimimalla alan yrityksen ohjelmapalveluissa lyhytkestoisen

Lisätiedot

Työssäoppimisen kyselyt, ISKUT oppilaitokset

Työssäoppimisen kyselyt, ISKUT oppilaitokset Työssäoppimisen valmistelu ja suunnittelu Työssäoppimisen kyselyt, ISKUT oppilaitokset ver 21.11.2013 Taustamuuttujina opiskelijatiedoissa ovat mm. tutkinnon nimi, työssäoppimispaikan nimi, suoritetaanko

Lisätiedot

Siivouskäytännöt - tekniikat ja menetelmät

Siivouskäytännöt - tekniikat ja menetelmät Siivouskäytännöt - tekniikat ja menetelmät Uimahallit, kylpylät ja kosteat tilat Sisältö Siivoushenkilöstön ammattitaitovaatimukset Henkilökohtainen hygienia Aseptiikka Siivouksen ajankohta Siivousmenetelmät,

Lisätiedot

Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa (S20136) 27. huhtikuuta 2017 / 1 TYÖPAIKKAOHJAUKSEN VALMENNUSOPAS

Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa (S20136) 27. huhtikuuta 2017 / 1 TYÖPAIKKAOHJAUKSEN VALMENNUSOPAS Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa (S20136) 27. huhtikuuta 2017 / 1 TYÖPAIKKAOHJAUKSEN VALMENNUSOPAS SISÄLLYS... 1. Perehdyttämisen tavoitteet... 3 2. Suomen koulutusjärjestelmä...

Lisätiedot

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN

EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN EVÄSPAKETTI OPISKELIJAN TYÖSSÄOPPIMISEEN TYÖSSÄOPPIMINEN 1. Neuvottele ensin opettajan kanssa Kerro opettajalle minne työpaikkaan aiot soittaa. Työpaikka: Puhelinnumero: Varaa itsellesi - rauhallinen

Lisätiedot

Veren välityksellä tarttuvat taudit. Ajankohtaista infektioiden torjunnasta 7.10.2011 OYS, infektiolääkäri Lotta Simola

Veren välityksellä tarttuvat taudit. Ajankohtaista infektioiden torjunnasta 7.10.2011 OYS, infektiolääkäri Lotta Simola Veren välityksellä tarttuvat taudit Ajankohtaista infektioiden torjunnasta 7.10.2011 OYS, infektiolääkäri Lotta Simola Veren välityksellä tarttuvat taudit merkittävä tartunnanvaara taudeissa, joissa mikrobia

Lisätiedot

Yksityisten palvelutuottajien lääkehoitolupaohjeistus

Yksityisten palvelutuottajien lääkehoitolupaohjeistus Yksityisten palvelutuottajien lääkehoitolupaohjeistus PHHYKY 2018 9.11.2018 Kliinisen osaamisen tuen yksikkö Lääkehoitolupa Lääkehoitolupa tulee olla voimassa kaikilla työntekijöillä, jotka osallistuvat

Lisätiedot

Tuhkarokko Euroopassa ja Yhdysvalloissa

Tuhkarokko Euroopassa ja Yhdysvalloissa Tuhkarokko Euroopassa ja Yhdysvalloissa - mikä suoja suomalaisilla? Tartuntatautikurssi 15.4.2015 15.4.2015 Virusinfektiot-yksikkö/ Mia Kontio 1 Tuhkarokko: epäíly ja varmistus Oireet 7-21 vrk tartunnasta:

Lisätiedot

Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen

Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen Puitesopimus Keski-Suomen työpajoilla tapahtuvaa nuorisoasteen koulutuksena toteutettavaa opetussuunnitelmaperusteisen koulutuksen opintojaksojen suorittamista koskien Puitesopimuksen osapuolet ja soveltaminen

Lisätiedot

Palveluntuottaja:

Palveluntuottaja: Palveluntuottaja: nimike koko nimi ja syntymäaika on suorittanut Eksoten edellyttämät teoria- sekä lääkelaskutentit LOVe-järjestelmässä ja antanut tarvittavat* ) näyttökokeet osaamisestaan. Lupa on voimassa

Lisätiedot

Hyvinvointialan osaamisalue, Kuopio

Hyvinvointialan osaamisalue, Kuopio Savonia-ammattikorkeakoulu Hyvinvointialan osaamisalue, Kuopio Potilassiirtojen ergonomiakorttikoulutuksen kokemuksia Marita Huovinen ja Tuija Sairanen Helsinki 11.6.2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Terveysala

Lisätiedot

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTI

VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINTO TUTKINTOSUORITUKSEN ARVIOINTI PAKOLLISET OSAT: 1 VÄLINEHUOLTOPROSESSIN KOKONAISUUDEN TUNTEMINEN NÄYTTÖYMPÄRISTÖ/ YMPÄRISTÖT Välillinen potilaan hoito osaa kuvata välinehuoltajan erilaisia toimintaympäristöjä ymmärtää välinehuoltajan

Lisätiedot

Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus

Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus Sisältö 1. Suomen koulutusjärjestelmä 2. Ammattitaidon hankkiminen (näyttötutkinto ja ammatillinen peruskoulutus) 3. Arviointi KORKEAKOULUTUTKINTO

Lisätiedot

Opiskelijoiden ohjausprosessi EPLL yhteispäivystyksessä

Opiskelijoiden ohjausprosessi EPLL yhteispäivystyksessä Opiskelijoiden ohjausprosessi EPLL yhteispäivystyksessä Tiina Stenman Perehdytys- ja koulutuskoordinaattori shyamk, AmO Merja Nummelin Kliinisen hoitotyön opettaja, sh, TtM 28.1.2016 Ennen harjoittelun

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan ja

Lisätiedot

VIDEOVÄLITTEINEN OPETUS

VIDEOVÄLITTEINEN OPETUS VIDEOVÄLITTEINEN OPETUS Anne Mohn, Tiina Tarr, VSSHP, TYKS Leena Salminen, Turun yliopisto, hoitotieteen laitos, Minna Syrjäläinen-Lindberg, Yrkeshögskolan Novia Teija Franck, Turun AMK Terveydenhuollon

Lisätiedot

KesäJeesi -toiminta Koulutuskeskus Sedun tiloissa. Kokemuksia ja käytännön ohjeita

KesäJeesi -toiminta Koulutuskeskus Sedun tiloissa. Kokemuksia ja käytännön ohjeita KesäJeesi -toiminta Koulutuskeskus Sedun tiloissa Kokemuksia ja käytännön ohjeita 2 SISÄLTÖ 1 KesäJeesi -toiminnan taustaa... 3 2 Toiminta KesäJeesi -pajoilla - mitä, miksi ja miten... 4 3 Uraohjaus osana

Lisätiedot

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi

Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi Opiskelijan ohjaus Oulun TOPPI Opiskelijan ohjaus Työpaikkaohjaaja (arviointikriteerit OPH 2012): varmistaa yhdessä koulutuksen tai tutkinnon järjestäjän edustajan

Lisätiedot

Kehityskeskustelulomake

Kehityskeskustelulomake Kehityskeskustelulomake Täytetty: PERUSTIEDOT Henkilötiedot Nimi: Syntymäaika: Osoite: Puhelin: E-mail: Huoltajan yhteystiedot: Opiskelu Ryhmänohjaajan/luokanvalvojan nimi: Mitkä asiat ovat hyvin elämässäsi

Lisätiedot

Lääkehoito vanhuspalveluissa

Lääkehoito vanhuspalveluissa Lääkehoito vanhuspalveluissa Esimerkkinä Jyväskylän kaupunki, yksityiset ja julkiset palvelut THL, Turvallinen lääkehoito, Opas lääkehoitosuunnitelman tekemiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa OHJAUS

Lisätiedot

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29)

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelun aikana opettajaopiskelija osoittaa ammattipedagogisissa opinnoissa hankkimaansa osaamista. Tavoitteena on,

Lisätiedot

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TI 1.2.2011 TYÖSSÄ OPPIMISEN OHJAAMINEN 8.00 -> Linjastoaamiainen (ruokala, Rustholli) 9.00 -> Työpaikkaohjaajan tietoperusta 9.30 -> Oppimis- ja

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

* * * * * *-merkistä tavoitteisiin ja sisältöön *-merkistä tehtäviin. Opiskelijaohjaajakoulutus 3 op Lähiopetus 18,5 h Verkko-opiskelu 62 h

* * * * * *-merkistä tavoitteisiin ja sisältöön *-merkistä tehtäviin. Opiskelijaohjaajakoulutus 3 op Lähiopetus 18,5 h Verkko-opiskelu 62 h Opiskelijaohjaajakoulutus 3 op Lähiopetus 18,5 h Verkko-opiskelu 62 h Verkkostartti 2 x 1,5 h Verkkotyöskenteltyöskenteltyöskentely Verkko- Verkko- 1. 2. 3. Lähipäivä Lähipäivä Lähipäivä * 25 h * 21 h

Lisätiedot

Turvallisuuskulttuurikysely

Turvallisuuskulttuurikysely Turvallisuuskulttuurikysely Kuntayhtymähallitus 21.1.2014 Maijaterttu Tiainen Ylihoitaja, potilasturvallisuuskoordinaattori Turvallisuuskulttuuri On organisaation kykyä ja tahtoa ymmärtää: Millaista turvallinen

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa 1 SISÄLTÖ Työsopimus... 4 Koeaika... 4 Palkanmaksu ja verotus... 4 Oppisopimustyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet... 5 Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet...

Lisätiedot

Bioanalyytikko- ja lähihoitaja opiskelijoiden harjoittelupaikat Islabissa

Bioanalyytikko- ja lähihoitaja opiskelijoiden harjoittelupaikat Islabissa Bioanalyytikko- ja lähihoitaja opiskelijoiden harjoittelupaikat Islabissa Tuotamme omistajasairaanhoitopiiriemme sekä niihin kuuluvien jäsenkuntien tarvitsemat terveyden- ja sairaanhoidon kliiniset laboratoriopalvelut

Lisätiedot

Tiedonkulku ja vuorovaikutus

Tiedonkulku ja vuorovaikutus Tiedonkulku ja vuorovaikutus Työkyky Työn kehittävyys 5 3,20 3,18 4 3,59 3,62 3 3,58 3,12 2 Esimiestyö 3,43 3,32 3,38 1 4,05 397 3,97 4,00 3,23 3,25 3,55 369 3,69 3,60 Ergonomia 3,37 Optimaalinen kuormitus

Lisätiedot

AJATUKSIA TYÖPAIKKAOHJAAJALLE PARTURI- KAMPAAJA OPISKELIJAN OHJAAMISESTA JA MOTIVOINNISTA TYÖPAIKALLA

AJATUKSIA TYÖPAIKKAOHJAAJALLE PARTURI- KAMPAAJA OPISKELIJAN OHJAAMISESTA JA MOTIVOINNISTA TYÖPAIKALLA AJATUKSIA TYÖPAIKKAOHJAAJALLE PARTURI- KAMPAAJA OPISKELIJAN OHJAAMISESTA JA MOTIVOINNISTA TYÖPAIKALLA OPISKELIJAN OHJAAMINEN - Työssäoppijalle määritellään henkilökohtainen työpaikkaohjaaja, joka on vastuussa

Lisätiedot

Kun nuori tulee töihin

Kun nuori tulee töihin Kun nuori tulee töihin Tämän oppaan tarkoituksena on toimia käsikirjana pk-yrityksen työllistäessä nuoren henkilön. Mukaan on koottu muistilista työnantajalle perehdytyksen tueksi. Vastaavasti mukana on

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa 1 SISÄLTÖ Työsopimus... 4 Koeaika... 4 Palkanmaksu ja verotus... 4 Oppisopimustyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet... 5 Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet...

Lisätiedot

Ohje työpaikkaohjaajalle

Ohje työpaikkaohjaajalle Ohje työpaikkaohjaajalle oppisopimusopiskelijan ammattitaidon arvioinnista Vain oppilaista voi tulla mestareita. (intialainen sananlasku) AJATUKSIA OPPISOPIMUSOPISKELIJAN AMMATTITAIDON KEHITTYMISEN ARVIOINNISTA

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Vaaratapahtuma syyllistymis- vai oppimisprosessi? Vaaratapahtumista toiminnan kehittämiseen

SISÄLTÖ. Vaaratapahtuma syyllistymis- vai oppimisprosessi? Vaaratapahtumista toiminnan kehittämiseen Vaaratapahtuma syyllistymis- vai oppimisprosessi? 13.10.2011 Marina Kinnunen Laatupäällikkö KTT, Sh marina.kinnunen@vshp.fi SISÄLTÖ Vaaratapahtumista toiminnan kehittämiseen Inhimilliseen toimintaan liittyy

Lisätiedot

Mitä puhtausalan työntekijän olisi hyvä tietää uudesta tartuntatautilaista Anni Virolainen-Julkunen

Mitä puhtausalan työntekijän olisi hyvä tietää uudesta tartuntatautilaista Anni Virolainen-Julkunen Mitä puhtausalan työntekijän olisi hyvä tietää uudesta tartuntatautilaista 25.4.2018 Anni Virolainen-Julkunen Tartuntatautilain tavoite on tartuntatautien ja niiden leviämisen ehkäisy väestössä Tartuntatautilaki

Lisätiedot

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Voimaan 28.8.2014 sisältävät opiskelijan tai harjoittelijan oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia määräyksiä, joiden lähtökohtana ovat ammatillisesta

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Lapin ammattiopisto D Visualisointi - josta työssäopp. Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa suunnittelemalla, toteuttamalla ja visualisoimalla

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

Lääkehoidon toteuttaminen. TPA Tampere: Lääkehoidon toteuttaminen

Lääkehoidon toteuttaminen. TPA Tampere: Lääkehoidon toteuttaminen Lääkehoidon toteuttaminen 1 Perustieto Lääkehoito sosiaalialan yksiköissä Lääkehoidon vastuut Lääkkeiden jako Lääkehoidon kirjaaminen Erityistilanteet Syventävä tieto Lääkehoidon suunnitelma ja perehdyttäminen

Lisätiedot