TERVETULOA HARJOITTELUUN!! HUS Hyks hoitotyön kliiniset opettajat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TERVETULOA HARJOITTELUUN!! HUS Hyks hoitotyön kliiniset opettajat"

Transkriptio

1 TERVETULOA HARJOITTELUUN!!

2 YLEISPEREHDYTYKSEN SISÄLTÖ 1. OHJEITA HARJOITTELUUN 2. TURVALLISUUS OSANA HARJOITTELUA 3. ORGANISAATIO JA HALLINTO OPISKELIJAN OPPIMISEN TUKENA

3 1. OHJEITA HARJOITTELUUN

4 YLEISET OHJEET: OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET Oikeus saada ohjausta opiskelijamyönteisessä ilmapiirissä reflektoida oppimiskokemuksia osallistua ilmoitettuihin HUSin koulutuksiin harjoittelujakson aikana Velvollisuus noudattaa työelämän pelisääntöjä noudattaa harjoittelussa HUS:n hygienia- ja työvaateohjeistusta käyttäytyä ammatillisesti harjoittelun aikana HUS Hyks hoitotyön hoittyön kliiniset opettajat

5 YLEISET OHJEET: SAIRAANHOITAJIEN* KOLLEGIAALISUUS OHJEET (SH-LIITTO 2014) Kollegiaalisuus perustuu ammattietiikkaan Sairaanhoitaja kunnioittaa ja arvostaa kollegoitaan Sairaanhoitaja kohtelee kollegoitaan oikeudenmukaisesti Sairaanhoitaja luottaa kollegaansa ja toimii itse luottamuksen arvoisesti Sairaanhoitajat muodostavat yhtenäisen ammattikunnan. Kommunikaatio on kollegiaalista Sairaanhoitaja puhuu kollegoista ja kollegoille arvostavasti ja kohteliaasti Sairaanhoitajien välinen kommunikaatio on avointa, rehellistä ja luottamuksellista Sairaanhoitaja antaa ja ottaa vastaan rakentavaa palautetta Sairaanhoitaja puolustaa ja tukee kollegaa epäoikeudenmukaisissa tai vaikeissa tilanteissa Sairaanhoitajat luovat työyhteisön, jossa voidaan käsitellä myös epäkohtia ja ristiriitoja *Termiä sairaanhoitaja käytetään tarkoittamaan sairaanhoitajan, terveydenhoitajan, kätilön ja ensihoitajan (AMK) tutkinnon suorittaneita.

6 YLEISET OHJEET: SAIRAANHOITAJIEN* KOLLEGIAALISUUS OHJEET (SH-LIITTO 2014) Yhteistyö vahvistaa osaamista Sairaanhoitaja tunnistaa ja tunnustaa sekä oman että kollegan osaamisen Sairaanhoitajat konsultoivat kollegoitaan vastavuoroisesti Vastuu, päätösvalta ja tehtävät jaetaan kollegoiden kesken tasapuolisesti ja kohtuullisesti Sairaanhoitaja tukee kollegoitaan työtehtävissä ja päätöksenteossa Sairaanhoitajan velvollisuus on puuttua kollegan toimintaan, jos se uhkaa potilasturvallisuutta. Vastuu kollegiaalisuudesta on kaikilla Sairaanhoitaja on omalla esimerkillään vastuussa ammattikunnan kollegiaalisuudesta työpaikalla ja sen ulkopuolella Hoitotyön esimiehillä on vastuu kollegiaalisuutta tukevien rakenteiden luomisesta Ammattikunta on vastuussa kollegiaalisuuden opettamisesta ja siihen kasvamisesta *Termiä sairaanhoitaja käytetään tarkoittamaan sairaanhoitajan, terveydenhoitajan, kätilön ja ensihoitajan (AMK) tutkinnon suorittaneita.

7 YLEISET OHJEET: TYÖVUOROT JA TYÖVUOROTAULUKKO Opiskelija noudattaa harjoitteluyksikössä toteutettavaa työaikaa; yksikön ohjeistuksen mukaisesti Iltavuorot, viikonloput sekä yövuorot kuuluvat opiskelijan harjoitteluun harjoitteluyksikön työajan puitteissa Viikkotuntimäärä tulee suunnitella tunnin mukaisesti Vuorokausi- ja viikkolepo tulee toteutua työvuorosuunnitelmassa Varmistetaan vähintään 9 tunnin pituinen keskeytymätön lepoaika työvuorojen välillä ja kerran viikossa vähintään 35 tuntia kestävä keskeytymätön vapaa-aika. (Työaikalaki 605/ ja 31)

8 YLEISET OHJEET: TYÖVUOROT JA TYÖVUOROTAULUKKO Työvuorotaulukko on virallinen asiakirja tehdyistä harjoittelutunneista Työvuorotaulukko täytetään kuulakärkikynällä, myös kaikki muutokset tulee merkitä asianmukaisesti työvuorotaulukkoon Opiskelija selvittää ja huolehtii itse poissaolojensa korvattavuuden oppilaitoksen harjoittelua ohjaavalta opettajalta Opiskelijalle jää alkuperäinen työvuorotaulukko ja harjoitteluyksikköön jää kopio työvuorotaulukosta

9 YLEISET OHJEET: TAVOITTEET, PALAUTE JA ARVIOINTI Laadi alustavat tavoitteet jaksolle jo etukäteen ja tarkenna niitä ohjaajasi kanssa ensimmäisten päivien aikana Käy ohjaajasi kanssa tavoite- /aloituskeskustelu osaamisestasi ja tavoitteistasi harjoittelulle Pyri tekemään tavoitteistasi mahdollisimman konkreettiset, näin helpotat sekä omaa oppimistasi ja sen arviointia sekä ohjaajasi ohjaamista Muista itse pyytää palautetta ohjaajaltasi aktiivisesti Valmistaudu väli- ja loppuarviointiin laatimalla itsearviointi

10 YLEISET OHJEET: TAVOITTEET, PALAUTE JA ARVIOINTI HUS:ssa on käytössä sähköinen opiskelijaohjauksen laatu -- kysely (CLES+T) à Saat arvioinnin à ANNA palautetta! Löytyy internetistä: työpaikat -> opiskelijat ja harjoittelu -> harjoittelu ja työssäoppiminen -> opiskelijapalaute Vain antamalla palautetta voit vaikuttaa sekä opiskelijoiden ohjaamiseen että koko työyhteisön kehittymiseen!

11 KÄSIHYGIENIA Huolellinen käsihygienia on tärkein yksittäinen tekijä sairaalainfektioiden torjunnassa Jokaisella on velvollisuus toteuttaa hyvää käsihygieniaa Pidä mielessä työskennellessäsi aseptinen omatunto ja työjärjestys Tutustu harjoittelussasi hygieniaohjeisiin: Intranet > Potilaan hoito > hoito-ohjeet > infektioiden torjuntaohjeet

12 KÄSIHYGIENIA Sormuksia, käsikoruja tai teko- ja rakennekynsiä ei tule käyttää, koska ne estävät käsihygienian toteutumisen. Niiden alle kerääntyy helposti kosteutta ja likaa, jotka tarjoavat otollisen kasvualustan mikrobeille. Kynsilakan käyttö on kielletty. Käsien desinfektiossa, oikeaan tekniikkaan ja valmisteen riittävään käyttöön on kiinnitettävä huomiota, muuten desinfektio saattaa epäonnistua. Desinfektion onnistumiselle on tärkeää, että alkoholihuuhdetta käytetään riittävä määrä, vähintään 3-5 ml (2 painallusta annostelulaiteesta).

13 SUOJAVAATTEET JA ULKOASU HUS antaa opiskelijalle työ- ja suojavaatetuksen harjoittelun ajalle Työjalkineina opiskelija käyttää omia puhtaita sisäkenkiä, joilla saa kulkea sairaalan alueella. Hyvään henkilökohtaiseen hygieniaan kuuluu omasta puhtaudesta ja työasun siisteydestä huolehtiminen. Nimineula tulee olla esillä kaikilla HUS:ssa harjoittelevilla opiskelijoilla. Opiskelija tuo oman nimineulan mukanaan harjoitteluun tullessaan.

14 VERI- JA ERITEALTISTUMINEN Veri- ja eritealtistumisella tarkoitetaan tapaturmaa, jossa kehon eritettä/nestettä on roiskunut silmien sidekalvoille/limakalvoille/rikkoutuneelle iholle tai puremisen seurauksena iho on rikkoutunut tai käytetty neula/työväline on lävistänyt ihon. Veritartuntavaaraa aiheuttavat hepatiitti B ja C virukset (HBV JA HCV) sekä immuunikatovirus (HIV). Opiskelijat rinnastetaan akuuteissa tapaturmissa työntekijöihin siten, että he saavat saman akuuttihoidon kuin HUS:ssa työsuhteessa olevat henkilöt. Mahdollisesta jatkohoidosta huolehtii opiskelijan oma oppilaitos.

15 TUBERKULOOSILLE JA MUILLE BIOLOGISILLE ALTISTEILLE ALTISTUMINEN Altistumisesta täytetään tarvittavat lomakkeet harjoittelupaikassa. Oppilaitos huolehtii opiskelijan vakuutuksista. Opiskelija toimittaa kopiot lomakkeista oman oppilaitoksen opiskelijaterveydenhuoltoon.

16 OPISKELIJAN TERVEYDENTILAAN LIITTYVÄT OHJEET: ÄKILLINEN SAIRASTUMINEN Opiskelijan tulee ilmoittaa sairauspoissaolosta viipymättä harjoitteluyksikköön sekä ohjaavalle opettajalleen Poissaolo tulee ilmoittaa aina puhelimitse ja määräajaksi esimiehelle/vuorovastaavalle Opiskelija selvittää poissaolojensa korvattavuuden ohjaavalta opettajalta Opiskelija toimittaa tarvittaessa sairauspoissaolotodistuksen oppilaitokseen

17 OPISKELIJAN TERVEYDENTILAAN LIITTYVÄT OHJEET: ROKOTUKSET Rokotukset Seuraavista taudeista tulee pyydettäessä esittää voimassa oleva rokotustodistus tai kirjallinen vakuutus sairastetusta taudista: Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko (Morbilli, Parotitis ja Rubella) MPR (MMR; measles mumps and rubella) -rokotus tai yksittäiset tautikohtaiset rokotukset. Jos opiskelijaa ei ole rokotettu tai hän on saanut vain yhden rokotuksen, niin annetaan MPR rokotus THL:n ohjeiden mukaan. Vesirokko (Chickenpox) Varicella-rokotus, jos ei ole sairastanut tai ole rokotettu

18 OPISKELIJAN TERVEYDENTILAAN LIITTYVÄT OHJEET: ROKOTUKSET Lisäksi HUS suosittelee ennen harjoittelujakson alkamista voimassaolevaa B-hepatiitti -rokotusta (3 rokotteen sarja annettu ja S-HbsAb tutkittu n. 6 viikkoa viimeisen rokotuksen jälkeen ja on yli 10 miu/ml) Tetanus- ja difteriarokotusta (jäykkäkouristus ja kurkkumätä) HUS tarjoaa toistaiseksi opiskelijoille ilmaisen kausi-influenssarokotuksen, jos harjoittelujakso tapahtuu kausi-influenssa-aikaan.

19 OPISKELIJAN TERVEYDENTILAAN LIITTYVÄT OHJEET: TUPAKOINTI

20 MUITA OHJEITA: RUOKAILU Ammattikorkeakouluopiskelijat Kuvallinen opiskelijakortti tai KELAn ateriatukikortti HUSin henkilöstöravintolassa opiskelijahintaan 2,60 Sis. lämpimän ruoan lisäksi salaatin, leivät, levitteen, juoman Jälkiruoka ei sisälly lounaaseen II asteen opiskelijat Selvitä koululta harjoittelun ruokailuun liittyvät käytänteet Sarjalippuja voi ostaa Raviolista (opiskelijakortti aina näytettävä)

21 MUITA OHJEITA: KÄNNYKÄN KÄYTTÖ TYÖNTEKIJÄT/OPISKELIJAT: Joko suljettuna tai äänettömänä laukussasi /laukkukaapissa Ruokatauolla voit kännykkää katsoa ja viestitellä Kännykkä ei kuulu työpuvun taskuun!

22 MUITA OHJEITA: SAIRAALA-ALUE JA PYSÄKÖINTI HUSin sairaaloiden ympäristössä on rajoitetusti parkkipaikkoja Suosittelemme käyttämään julkisia kulkuneuvoja tai suosimaan hyötyliikuntaa Ota selvää pysäköintipaikoista ja maksuista etukäteen mikäli käytät omaa autoa!

23 2.TURVALLISUUS OSANA HARJOITTELUA

24 TIETOTURVA: SALASSAPITO- JA VAITIOLOVELVOLLISUUS Opiskelijoille haetaan HUS:n verkkotunnukset (ei sähköpostiosoitetta) harjoittelun ajaksi. Opiskelija saa kunkin harjoitteluyksikön tarpeenmukaiset tunnukset sähköisiin potilastietojärjestelmiin potilaan hoidon kirjaamista varten. Harjoittelun alussa opiskelija allekirjoittaa harjoittelukohtaisen salassapito- ja käyttäjäsitoumuslomakkeen.

25 TIETOTURVA: Ennen harjoitteluun tuloa sinun on hyvä käydä kanta.fisivujen tietoturva ja tietosuoja- sekä earkisto ja eresepti-verkkokurssit. Verkkokurssit löydät täältä: Tietoturva ja tietosuoja: eresepti: earkisto:

26 TIETOTURVA: SOSIAALINEN MEDIA NETIKETTI: Ole kohtelias Harkitse, mitä kirjoitat Osoita kunnioitusta toisia kohtaan, luonteenpiirteitä, elämäntapaa, kotimaata, kulttuuria ja rotua kohtaan Tunne vastuusi, myös mielipide voi loukata Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin

27 POTILASTURVALLISUUS Yksilön ja organisaation periaatteet ja toiminnot, tarkoituksena varmistaa hoidon turvallisuus sekä suojata potilasta vahingoittumasta Potilaan näkökulmasta: potilas saa tarvitsemansa ja oikean hoidon, josta aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa Potilasturvallisuus: hoidon turvallisuus, lääkitysturvallisuus, laiteturvallisuus; on myös osa hoidon laatua HUS edistää potilasturvallisuutta, mm.: Potilasturvallisuussuunnitelma Moniammatillinen potilasturvallisuusneuvosto Vaaratapahtumien raportointi (HaiPro), vaaratilanne sairaalassa potilaan/omaisen ilmoitus 1/2013 alkaen

28 TURVALLINEN LÄÄKEHOITO Sairaanhoitaja-, ensihoitaja-, kätilö- ja terveydenhoitajaopiskelija (AMK) saa osallistua ohjaajan vastuulla ja välittömässä valvonnassa ja ohjauksessa vaativan lääkehoidon toteuttamiseen. Röntgenhoitaja- ja bioanalyytikko-opiskelija saa osallistua ohjaajan vastuulla ja välittömässä ohjauksessa lääkehoitoon opetussuunnitelman puitteissa Vaativaa lääkehoitoa ovat esim. suonensisäisen neste- ja lääkehoidon toteuttaminen, perifeerisen suonensisäisen kanyylin asettaminen, verensiirtojen toteuttaminen sekä niihin liittyvät valmistavat toimenpiteet siltä osin kuin ne kuuluvat yksikössä toteutettavaan lääkehoitoon ja opiskelijan ohjaajan toimivaltaan. Röntgenhoitajaopiskelija saa osallistua ohjaajan vastuulla ja valvonnassa lääkehoidon toteuttamiseen, mutta hän ei saa toteuttaa suonensisäistä neste- ja lääkehoitoa. Muistathan ottaa ajantasainen lääkehoitopassi mukaan harjoitteluun

29 TURVALLINEN LÄÄKEHOITO Lähihoitajaopiskelija saa harjoitella lääkehoitoluvan omaavan ohjaajan valvonnassa luonnollista tietä annettavaa lääkehoitoa sekä ihonalaisten ja lihaksensisäisten injektioiden antoa. Ensihoidon koulutusohjelmaa suorittava lähihoitajaopiskelija saa harjoitella iv-luvallisen ohjaajan välittömässä ohjauksessa perifeerisen suonensisäisen kanyylin asettamista, siltä osin kuin ne kuuluvat yksikössä toteutettavaan lääkehoitoon ja opiskelijan ohjaajan toimivaltaan.

30 TURVALLINEN LÄÄKEHOITO Opiskelijalla tulee olla suoritettuna hyväksytysti ennen harjoittelun alkua ko. harjoitteluun liittyvät lääkehoidon teoria- ja laboraatio-opinnot sekä lääkelaskutentit. Hoitotyön koulutusohjelman opiskelijan tulee osoittaa osaamisensa Lääkehoitopassin avulla (paperinen tai sähköinen versio).

31 TOIMINTA POIKKEUSTILANTEISSA: Selvitä käytännöt eri poikkeustilanteissa työyksikössäsi ensimmäisinä harjoittelu päivinä Toiminta tulipalotilanteessa Toiminta uhka- ja väkivaltatilanteessa

32 TOIMINTA POIKKEUSTILANTEISSA: TAPATURMA- TAI VÄKIVALTATILANNE HARJOITTELUSSA HUSissä on nollatoleranssi väkivallan suhteen Kaikenlainen väkivalta on kielletty Sanallinen uhkailu ja kiroileminen eivät ole sallittuja Potilaiden ja henkilökunnan (myös opiskelijoiden) koskemattomuutta ja turvallisuutta tulee kunnioittaa Opiskelijoille on oma TOIMINTAOHJE KOSKIEN OPISKELIJAN TAPATURMAA HARJOITTELUN AIKANA

33 3. ORGANISAATIO JA HALLINTO OPISKELIJAN OPPIMISEN TUKENA

34

35

36

37

38

39

40

41 ENSIMMÄISENÄ PÄIVÄNÄ Muista ottaa mukaasi: Työkengät, nimineula Voimassaoleva opiskelijakortti Tapaamispaikan ja ajan ohjeet etukäteen sähköpostitse Perehdytys / Tuloinfo: Perehdytys jatkuu yksikössäsi.

42 TERVETULOA HARJOITTELUUN!!

OPISKELIJAOHJAUKSEN HYVÄT KÄYTÄNTEET

OPISKELIJAOHJAUKSEN HYVÄT KÄYTÄNTEET KOKKOLAN SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPISTO OPISKELIJAOHJAUKSEN HYVÄT KÄYTÄNTEET Työssäoppiminen ja ohjattu harjoittelu Kokkolan terveyskeskuksen harjoitteluympäristössä 1 (29) SISÄLTÖ JOHDANTO I YLEINEN

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMISEN TYÖSUOJELU SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNOSSA

TYÖSSÄOPPIMISEN TYÖSUOJELU SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNOSSA TYÖSSÄOPPIMISEN TYÖSUOJELU SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNOSSA Opetushallitus 2003 SISÄLTÖ ESIPUHE 4 1. TYÖSSÄOPPIMISEN TYÖSUOJELUN TARVE SOSIAALI- JA TERVEYS- ALAN PERUSTUTKINNOSSA 5 1.1. Työssäoppiminen

Lisätiedot

Opiskelijan. opas. Alavuden yksikkö

Opiskelijan. opas. Alavuden yksikkö Opiskelijan opas 2015 2016 Alavuden yksikkö Opiskelijan oma sivu Nimi Osoite Puhelin Luokanvalvoja Puhelin Opiskeluhyvinvoinnin yhteyshenkilöt Nimi Puhelin Nimi Puhelin 2 OPISKELIJAN OPAS 2015 2016 Sisällysluettelo

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI YLEINEN OSA Voimassa 1.1.2015 alkaen Päivitetty 31.10.2013 päivitykset ovat voimassa 1.1.2015 alkaen

Lisätiedot

Opiskelijan. opas. Helsingin yksikkö

Opiskelijan. opas. Helsingin yksikkö Opiskelijan opas 2015 2016 Helsingin yksikkö Opiskelijan oma sivu Nimi Osoite Puhelin Luokanvalvoja Puhelin Opiskeluhyvinvoinnin yhteyshenkilöt Nimi Puhelin Nimi Puhelin Sisällysluettelo Tervetuloa opiskelemaan

Lisätiedot

LAADUNHALLINTA- JA POTILASTURVALLISUUSSUUNNITELMA

LAADUNHALLINTA- JA POTILASTURVALLISUUSSUUNNITELMA Liite 2/Petula 21.10.2014 82 Janakkala-Hattulan yhteistoiminta-alue LAADUNHALLINTA- JA POTILASTURVALLISUUSSUUNNITELMA 25.8.2014 Sisällysluettelo 1. Johdanto 2 2. Laadunhallinnan vastuuhenkilöt ja toimijat

Lisätiedot

SOSIAALIPALVELUJEN OMAVALVONTASUUNNITELMA

SOSIAALIPALVELUJEN OMAVALVONTASUUNNITELMA SOSIAALIPALVELUJEN OMAVALVONTASUUNNITELMA 1. PALVELUJEN TUOTTAJAA KOSKEVAT TIEDOT Palvelujen tuottaja Yksityinen palvelujen tuottaja Kunta Palvelujen tuottajan nimi Luotolahden Kuntoutus Oy, Luotolahden

Lisätiedot

SELVITYS LÄHI- JA PERUSHOITAJIEN OSAAMISEN HYÖDYNTÄMISESTÄ ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA

SELVITYS LÄHI- JA PERUSHOITAJIEN OSAAMISEN HYÖDYNTÄMISESTÄ ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA Osaamisen vajaakäyttö kasvattaa kustannuksia SELVITYS LÄHI- JA PERUSHOITAJIEN OSAAMISEN HYÖDYNTÄMISESTÄ ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA SISÄLLYS JOHDANTO... 4 1 LÄHI- JA PERUSHOITAJAT ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA...

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI YLEINEN OSA Voimassa 1.1.2011 alkaen Päivitetty 15.3.2011, päivitykset ovat voimassa 1.1.2012 alkaen

Lisätiedot

OPISKELIJAN KÄYTÄNNÖNHARJOITTELUN OHJAUKSEN KÄSIKIRJA

OPISKELIJAN KÄYTÄNNÖNHARJOITTELUN OHJAUKSEN KÄSIKIRJA OPISKELIJAN KÄYTÄNNÖNHARJOITTELUN OHJAUKSEN KÄSIKIRJA LÄNSI-POHJAN KESKUSSAIRAALA Päivitetty 16.2.2015 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 4 I KÄYTÄNNÖN HARJOITTELUN OHJAUSPROSESSIN KUVAUS... 5 1. SOPIMUS OPISKELIJOIDEN

Lisätiedot

Opiskelijan. opas. Oulun yksikkö

Opiskelijan. opas. Oulun yksikkö Opiskelijan opas 2015 2016 Oulun yksikkö Opiskelijan oma sivu Nimi Osoite Puhelin Luokanvalvoja Puhelin Opiskeluhyvinvoinnin yhteyshenkilöt Nimi Puhelin Nimi Puhelin Sisällysluettelo Tervetuloa opiskelemaan

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPPIMISYMPÄRISTÖJEN TURVALLISUUSOPAS

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPPIMISYMPÄRISTÖJEN TURVALLISUUSOPAS SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPPIMISYMPÄRISTÖJEN TURVALLISUUSOPAS Oppaat ja käsikirjat 2014:1 Opetushallitus Oppaat ja käsikirjat 2014:1 ISBN 978-952-13-5720-6 (nid.) ISBN 978-952-13-5721-3 (pdf) ISSN-L 1798-8950

Lisätiedot

Tietoa sosiaali- ja terveysalalle. Ennakoi väkivaltaa työssä

Tietoa sosiaali- ja terveysalalle. Ennakoi väkivaltaa työssä Tietoa sosiaali- ja terveysalalle Ennakoi väkivaltaa työssä Sisältö Etusivu... 3 1. Vaarojen tunnistaminen... 4 1.1. Mitä vaaroja on... 4 2. Vaarojen Ennakointi... 5 2.1. Työympäristön järjestelyt... 6

Lisätiedot

[KIRJOITA ASIAKIRJAN OTSIKKO] YHDESSÄ TEHDEN. henki. hen. valtuustokaudelle 2013 2016 LAUKAAN KUNTA. valtuustokaudelle 2013-2016

[KIRJOITA ASIAKIRJAN OTSIKKO] YHDESSÄ TEHDEN. henki. hen. valtuustokaudelle 2013 2016 LAUKAAN KUNTA. valtuustokaudelle 2013-2016 L [Kirjoita yrityksen nimi] LAUKAAN KUNTA [Kirjoita tekijän nimi] YHDESSÄ TEHDEN ja valtuustokaudelle 2013-2016 henki Henkilöstöstrategia hyväksytty kunnan yhteistyöryhmässä 16.04.2014 hyväksytty kunnanvaltuustossa

Lisätiedot

Selkokielinen materiaali. Selkokielelle mukauttanut Ester Rokka SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET

Selkokielinen materiaali. Selkokielelle mukauttanut Ester Rokka SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET Selkokielinen materiaali Selkokielelle mukauttanut Ester Rokka SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET 1 SISÄLLYS Alkupuhe... 2 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON (LÄHIHOITAJA)

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSLAN OPPIMISYMPÄRISTÖJEN TURVALLISUUSOPAS

SOSIAALI- JA TERVEYSLAN OPPIMISYMPÄRISTÖJEN TURVALLISUUSOPAS SOSIAALI- JA TERVEYSLAN OPPIMISYMPÄRISTÖJEN TURVALLISUUSOPAS 1 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Ammattikoulutuksen eri järjestämismuodot ja työympäristöt työturvallisuuden näkökulmasta... 4 2.1 Lainsäädäntöperusta...

Lisätiedot

Opiskelijahuollon suunnitelma

Opiskelijahuollon suunnitelma Saamelaislukion Opiskelijahuollon suunnitelma Utsjoen kunta Saamelaislukion opiskelijahuollon suunnitelma 2011 Opiskelijahuollon suunnitelma on tarkoitettu oppilaille ja heidän huoltajilleen, opettajille

Lisätiedot

opiskelijan arvioijana

opiskelijan arvioijana Työpaikkaohjaaja opiskelijan arvioijana Heljä Hätönen www.ohjaan.fi Tämän teoksen kopioiminen on tekijänoikeuslain (404/61, muut. 712/96) ja valokuvalain (495/6, muut. 446/95) mukaisesti kielletty lukuun

Lisätiedot

Opas työpaikkaohjaajille. Työssäoppijan ohjaus ja arviointi työpaikalla

Opas työpaikkaohjaajille. Työssäoppijan ohjaus ja arviointi työpaikalla Opas työpaikkaohjaajille Työssäoppijan ohjaus ja arviointi työpaikalla SISÄLTÖ Lukijalle... 3 1. Työssäoppiminen yrityksen näkökulmasta... 4 Työssäoppimisella yritys varmistaa tulevaisuuden osaamisen Työssäoppimisesta

Lisätiedot

Opiskelijan opas 2012-2013 LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALA TOIVALA

Opiskelijan opas 2012-2013 LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALA TOIVALA Opiskelijan opas 2012-2013 LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALA TOIVALA 2 Arvoisa opiskelija Savon ammatti- ja aikuisopiston puolesta toivotan Sinut tervetulleeksi opiskelemaan oppilaitokseemme. Vaativana tehtävänäsi

Lisätiedot

OPAS. oppisopimusta harkitsevalle oppisopimusopiskelijalle työpaikkakouluttajalle työnantajalle yrittäjälle OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN

OPAS. oppisopimusta harkitsevalle oppisopimusopiskelijalle työpaikkakouluttajalle työnantajalle yrittäjälle OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN n perustutkinto baarimest erikoisammattitutkinto eläintenhoitaja sähköasentajan oppisopimuskoulutus lähihoitaja ja viestintätekniikan perustutkinto kaukolämpöasentajan ammattitutkinto markkinointiviestinnän

Lisätiedot

Ryhmänohjaajan käsikirja 7.2.2013

Ryhmänohjaajan käsikirja 7.2.2013 Ryhmänohjaajan käsikirja 7.2.2013 1 (20) Sisällysluettelo Alkusanat ryhmänohjaajalle... 2 1. Ryhmänohjaaja... 3 1.1. Ryhmänohjaajan rooli... 4 1.2. Ryhmänohjaajan työkalut verkossa... 4 1.3. Ryhmänohjaajien

Lisätiedot

Suonenjoki. Suonenjoki

Suonenjoki. Suonenjoki SOSIAALIPALVELUJEN OMAVALVONTASUUNNITELMA 1. PALVELUJEN TUOTTAJAA KOSKEVAT TIEDOT Palvelujen tuottaja Yksityinen palvelujen tuottaja Palvelujen tuottajan nimi Hoitokoti Poppeli Oy Palvelumuoto ja asiakasryhmä,

Lisätiedot

Päivitetty 19.8.2014. Aikuisopiskelijan opas

Päivitetty 19.8.2014. Aikuisopiskelijan opas Päivitetty 19.8.2014 Aikuisopiskelijan opas Tervetuloa Kainuun ammattiopistoon! Olet ottanut merkittävän askeleen elämässäsi siirtyessäsi opiskelemaan Kainuun ammattiopistoon. Onnittelut hyvästä valinnasta.

Lisätiedot

OPISKELIJAN OPAS. www.psk.fi

OPISKELIJAN OPAS. www.psk.fi OPISKELIJAN OPAS www.psk.fi SISÄL LY S 1. REHTORIN SAATESANAT... 4 2. AIKUISKOULUTUKSEN TEHTÄVÄT... 5 2.1 LAINSÄÄDÄNTÖ... 5 2.2 TUTKINNOT JA AMMATTITUTKINTOLAKI... 5 3. ORGANISAATION ESITTELY... 6 4.

Lisätiedot

Päiväkoti Peppiina Pääskyvuoren omavalvontasuunnitelma

Päiväkoti Peppiina Pääskyvuoren omavalvontasuunnitelma Päiväkoti Peppiina Pääskyvuoren omavalvontasuunnitelma Sisällys 1 Omavalvonnan toteuttaminen 1.1 Toimintayksikön perustiedot 1.2 Toiminta-ajatus, arvot ja toimintaperiaatteet 1.3 Omavalvonnan organisointi,

Lisätiedot

OK-opintokeskuksen. ammatillisen lisäkoulutuksen ohjeet 2015

OK-opintokeskuksen. ammatillisen lisäkoulutuksen ohjeet 2015 OK-opintokeskuksen ammatillisen lisäkoulutuksen ohjeet 2015 ohjeet päivitetty 16.1.2015 OK-opintokeskuksen 70-vuotisjuhlakuosi Hyvä koulutuksen toteuttaja! Tervetuloa toteuttamaan ammatillista lisäkoulutusta

Lisätiedot

Opiskelijan opas 2015 2016. Ammatillinen perustutkinto. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi

Opiskelijan opas 2015 2016. Ammatillinen perustutkinto. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi Opiskelijan opas 2015 2016 Ammatillinen perustutkinto Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi 2 Opiskelijan opas 2013-2014 / Oulun seudun ammattiopisto Julkaisija: Oulun seudun ammattiopisto OSAO Taitto,

Lisätiedot

Työkyvyn aktiivinen tuki

Työkyvyn aktiivinen tuki Yhteistyöryhmä 11.11.2013 KHHJ 29.1.2014 Työkyvyn aktiivinen tuki 1/2014 www.nurmijarvi.fi Sisällysluettelo 1 ESIPUHE... 3 2 AKTIIVINEN TUKI... 5 3 TYÖKYKY MUODOSTUU MONISTA TEKIJÖISTÄ... 8 4 VARHAINEN

Lisätiedot

Oppaan kuvat: istockphoto, Lasse Kantola, Karoliina Kivistö, Pia Rautio, Sonja Siikanen, Petri Smura

Oppaan kuvat: istockphoto, Lasse Kantola, Karoliina Kivistö, Pia Rautio, Sonja Siikanen, Petri Smura Hyvän elämän puolesta OPISKELIJAN OPAS syksy 2014 - kevät 2015 Info lukujärjestyksistä Työjärjestykset ja luokkatilat ovat näkyvissä Wilmassa, internetosoitteessa https://dila.starsoft.fi Jokaisella opiskelijalla

Lisätiedot