Kansanopiston vapaata sivistystyötä etsimässä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kansanopiston vapaata sivistystyötä etsimässä"

Transkriptio

1

2

3

4 1 Pentti Yrjölä Kansanopiston vapaata sivistystyötä etsimässä Selvityshenkilön raportti Sisältö 1 Vapaan sivistystyön kehittämisohjelma 2 Vapaan sivistystyön tarkoitus ja tavoitteet 2.1 Vapaan sivistystyön ja tutkintotavoitteisten koulutuksien ohjausjärjestelmien erot 2.2 Vapaan sivistystyön ylläpitämisluvan ehdot 3 Selvityksen tarkoitus 4 Raportin aineistot 5 Analyysin lähtökohdat 5.1 Analyysin lähestymistapa 5.2 Analyysin tietopohjan kuvaus 6 Opistokohtainen analyysi 7 Pohdintaa ja kehittämisehdotuksia Lyhenteet

5 2 1 VAPAAN SIVISTYSTYÖN KEHITTÄMISOHJELMA Valtioneuvoston Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan ( ) sisältyi päätös vapaan sivistystyön tehtäviä, lainsäädäntöä, rahoitusjärjestelmää, oppilaitosrakennetta ja ohjausta koskevan ja vuoteen 2012 ulottuvan kehittämisohjelman valmistelusta. Opetusministeriön asettama valmisteluryhmä sai valmiiksi Vapaan sivistystyön kehittämisohjelman (OPM:n työryhmämuistioita ja selvityksiä 2009:12). Kehittämisohjelman toimenpide-ehdotukset kattavat neljä aluetta: 1. Vapaan sivistystyön tehtäviä ja lainsäädännön uudistamistarpeet - Vapaan sivistystyön lain tarkoituspykälät uudistettiin vuoden 2010 alusta. 2. Rahoitusjärjestelmän uudistaminen - Vapaan sivistystyön rahoitustyöryhmän muistio valmistui (OPM:n työryhmämuistioita ja selvityksiä 2010:12). Laatu- ja kehittämisrahoitus otettiin käyttöön vuoden 2011 alusta ja myöntäjäksi tuli Opetushallitus. - Tilasto- ja tietopohjan kehittämistyö alkoi Vapaan sivistystyön yhteistyön, laadun ja vaikuttavuuden parantaminen - Selvitetään vapaan sivistystyön oppilaitoksia edustavien järjestöjen rakennetta ja toimintaa. 4. Vapaan sivistystyön ylläpitäjä- ja oppilaitosrakenteen kehittämisohjelma Tavoitteena on kehittää ylläpitäjä- ja oppilaitosrakennetta niin, että vapaa sivistystyö pystyy vastaamaan kasvaviin ja uudistuviin tehtäviin myös jatkossa. - Vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitämislupien uudistaminen alkaa Opetusministeriö katsoi, että vapaan sivistystyön ylläpitäjä- ja oppilaitosrakenteen kehittämistarpeet koskevat konkreettisimmin kansanopistoja, ja siksi ministeriö suuntasi rakenteellisen kehittämisohjelman ensimmäisen vaiheen tähän oppilaitosryhmään. Syksyllä 2010 opetus- ja kulttuuriministeriö tilasi selvityksen 29:sta vähän vapaan sivistystyön koulutusta järjestävästä kansanopistosta.

6 3 2 Vapaan sivistystyön tarkoitus ja tavoitteet Vapaan sivistystyön laissa (632/1998) on määritelty toiminnan tunnuspiirteet. Lainsäädännössä ei säädellä koulutuksen sisältöjä eikä konkreettisia tavoitteita. Voimassa olevan lainsäädännön mukaan: 1 Vapaan sivistystyön tarkoitus ja tavoitteet Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta tukevaa koulutusta. Vapaana sivistystyönä järjestettävän koulutuksen tavoitteena on edistää ihmisten monipuolista kehittymistä, hyvinvointia sekä kansanvaltaisuuden, moniarvoisuuden, kestävän kehityksen, monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden toteutumista. Vapaassa sivistystyössä korostuu omaehtoinen oppiminen, yhteisöllisyys ja osallisuus. 2 Lain piiriin kuuluva toiminta Kansanopistot ovat kokopäiväistä opetusta antavia sisäoppilaitoksia, jotka järjestävät nuorille ja aikuisille omaehtoisia opintoja, edistävät opiskelijoiden opiskeluvalmiuksia sekä kasvattavat heitä yksilöinä ja yhteiskunnan jäseninä. Edellä tarkoitetut oppilaitokset voivat 4 :n mukaisessa koulutustehtävässä painottaa myös arvo- ja aatetaustaansa, kasvatustavoitteitaan tai erityisiä koulutustehtäviään. 3 Muut tehtävät ja yhteistyö Vapaan sivistystyön oppilaitokset voivat myös järjestää koulutusta tukevaa tai siihen läheisesti liittyvää kehittämis- ja palvelutoimintaa. Vapaan sivistystyön oppilaitosten järjestämästä perusopetuksesta, lukiokoulutuksesta, ammatillisesta koulutuksesta sekä taiteen perusopetuksesta säädetään perusopetuslaissa (628/1998), lukiolaissa (629/1998), ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (630/1998), ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa (631/1998) ja taiteen perusopetuksesta annetussa laissa (633/1998). Vapaan sivistystyön oppilaitosten tulee olla yhteistyössä muiden alueella toimivien tai valtakunnallisten vapaan sivistystyön oppilaitosten, koulutuksen järjestäjien ja korkeakoulujen kanssa.

7 4 4 Oppilaitoksen ylläpitäminen Opetusministeriö voi myöntää kunnalle, kuntayhtymälle, rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle luvan tämän lain mukaisen oppilaitoksen ylläpitämiseen. Luvan myöntämisen edellytyksenä on, että on olemassa sivistystarve ja että hakijalla on ammatilliset ja taloudelliset edellytykset oppilaitoksen ylläpitämiseen ja koulutuksen järjestämiseen. Oppilaitosta ei voida perustaa taloudellisen voiton tavoittelemiseksi. Luvassa määrätään ylläpitäjää ja oppilaitosta koskevien tietojen lisäksi oppilaitoksen koulutustehtävä, opetuskieli sekä tarvittaessa erityinen koulutustehtävä ja muut koulutuksen järjestämiseen liittyvät ehdot. Muutoksista ylläpitämislupaan päättää opetusministeriö. Kunta tai kuntayhtymä voi yhdistää vapaan sivistystyön oppilaitoksensa muuhun ylläpitämäänsä oppilaitokseen. Opetusministeriö voi ylläpitäjää kuultuaan peruuttaa ylläpitämisluvan, jos sivistystarpeen pysyvät muutokset tai muut koulutuksen järjestämiseen liittyvät painavat syyt sitä edellyttävät tai koulutus järjestetään vastoin tätä lakia tai sen nojalla annettuja säännöksiä ja määräyksiä. Yksityisen oppilaitoksen hallinnosta on voimassa, mitä valtion ja yksityisen järjestämän koulutuksen hallinnosta annetussa laissa (634/1998) säädetään, jollei tässä laissa toisin säädetä. 2.1 Vapaan sivistystyön ja tutkintotavoitteisten koulutuksien ohjausjärjestelmien erot Vapaan sivistystyön lainsäädännössä on säädetty vapaan sivistystyön tarkoitus ja tavoitteet sekä oppilaitosryhmien tehtävät. Kansanopistoilla on lisäksi säädetty koulutusjaksojen vähimmäispituus. Nämä sekä opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämässä ylläpitämisluvassa määrätty koulutustehtävä antavat kansanopistojen järjestämälle koulutukselle rajat, joiden sisällä kukin oppilaitoksen ylläpitäjä päättää tarjottavan opetuksen yksityiskohtaisesta sisällöstä, kestosta ja työtavoista. Lain 6 :n mukaan ylläpitäjän on laadittava opetuksen järjestämistä koskeva toimintasuunnitelma. Opiskeluun osallistuminen on vapaaehtoista. Oppilaitosten ylläpitäjät vastaavat tarjoamastaan koulutuksesta ja sen sisällöstä. Perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen peruskoulutuksen lainsäädännöissä on yleiset tavoitteet, mutta näiden lisäksi on asetuksissa kansallisella tasolla määrätty perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa koulutuksen kestoista ja oppiainejaosta. Ammatillisessa koulutuksessa on asetukset koulutuksen kestosta ja tutkintorakenteesta. Perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa on valtioneuvoston asetukset tavoitteista sekä kullakin oppiaineella ja aineryhmällä Opetushallituksen päättämät opetussuunnitelman perusteet ja ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelmien/tutkintojen perusteet. Nämä on annettu koulutuksen järjestäjille määräyksenä noudatettaviksi.

8 5 Tutkintotavoitteisessa toisen asteen koulutuksessa kansallisesti voidaan mitoittaa koulutustarvetta toisaalta ottaen huomioon ikäluokkien koko ja niiden muuttuminen sekä työvoiman tarve ja sen muutokset. Opetusministeriö päättää koulutusaloittain kunkin koulutuksen järjestäjän ammatillisen peruskoulutuksen vuotuisen enimmäisopiskelijamäärän. Lukiokoulutuksessa ei ole kansallista opiskelijamääräsäätelyä. Valtioneuvoston koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman ( ) mukaan kootaan ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkkoa ja vahvistetaan palvelukykyä. Opetusministeriö on antanut ( ) suositukset ammatillisen koulutuksen järjestäjäorganisaatioiden kokoamiseksi. Lukiokoulutuksen kansallisesta organisoinnista ja kehittämisestä on menossa kehittämisprosessi. Ammattikorkeakoulujen taloudellista ja hallinnollista asemaa tultaneen myös uudistamaan. 2.2 Vapaan sivistystyön ylläpitämisluvan ehdot Vaikka vapaan sivistystyön oppilaitoksen ylläpitämisluvan saaminen edellyttää, että on olemassa sivistystarve, on sivistystarpeen määrittely tai operationalisointi vaikeaa. Aikuiskasvatuslehdessä 3/2010 ovat Poikela ja Silvennoinen käsitelleet vapaan sivistystyön tarvetta, tehtävää ja hyötyä. Heidän mukaansa vapaan sivistystyön oppilaitoksen opetuksen perimmäinen tarkoitus on oppilaitoksen sivistystehtävän toteuttaminen. Sivistystehtävä on vastaus väestön keskuudessa havaittuihin sivistystarpeisiin. Tutkijoiden mukaan nykyisin vapaa sivistystyö halutaan nähdä sivistyksellisenä palveluna, josta kansalainen voi saada tukea kehittäessään itseään yksilönä ja yhteiskunnallisena toimijana. Kansalaisten sivistystarpeen toteaminen on edellytys kansanopiston vapaan sivistystyön tehtävän toteuttamiselle. Opetusministeriö on vapaan sivistystyön kehittämisohjelmassa ja muissa viranomaisasiakirjoissa todennut, että eräissä kansanopistoissa on vain vähän vapaan sivistystyön opiskelijaviikkoja. Tällöin voi tulla harkittavaksi täyttyvätkö ylläpitämisluvan edellytykset. 3 SELVITYKSEN TARKOITUS Opetusministeriön asettama Vapaan sivistystyön kehittämisohjelman valmistelutyöryhmä (2009:12) toteaa raportissaan mm. Kansanopistojen roolia tarkastellaan sekä vapaan sivistystyön että ammatillisen koulutuksenosalta vahvasti nuorten koulutukseen painottuvina monimuotoisina oppilaitoksina. Kansanopistojen määrä on pysynyt suurin piirtein samana usean kymmenen vuoden ajan. Nykyinen määrä (88) on suuri ja osalla opistoista ylläpitämisluvan ehdot sivistystarpeesta/taloudellisista edellytyksistä eivät pienentyneen opiskelijamäärän takia enää täyty. Osalla kansanopistoja vapaan sivistystyön osuus toiminnasta on pieni. Esitetään valmisteltavaksi kansanopistojen rakenteellisen kehittämisen ohjelma, jos-

9 6 sa tavoitteena on koota ja vahvistaa nykyisten opistojen toimintaa niin, että kansanopistojen ylläpitäjien määrä olisi jatkossa nykyistä pienempi sekä ylläpitäjien välinen yhteistyö ja pyrkimys toimintaa tukeviin yhteenliittymiin suunnitelmallista. Rakenteellisen kehittämisen ohjelma toteutetaan yhteistyössä Suomen Kansanopistoyhdistyksen ja ylläpitäjien kanssa alueellista ja arvopohjaan perustuvaa kokoamisprosessia tukien. On tarkoituksenmukaista, että osa kansanopistoista selvittää myös yhdistymismahdollisuudet alueellisiin ammattiopistoihin ottaen huomioon toiminnan painotus ammatilliseen koulutukseen sekä yhteydet ammatillisen koulutuksen lainsäädäntöön ja järjestämislupiin. Raportissa tarkasteltiin vapaan sivistystyön toimintaympäristön rakenteen muutoksia mm. seuraavista näkökulmista: - väestön ikärakenteen muutosta ja ikääntymistä - maahanmuutto - globalisaatio - työelämän muutokset - tieto ja viestintäteknologian muutokset - opitun tunnustaminen - kunta- ja palvelurakenneuudistus sekä valtionosuusuudistus - aluehallintouudistus - ammatillisen aikuiskoulutuksen kokonaisuudistus - ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkon kokoaminen ja ammattiopistostrategia - korkeakoululaitoksen rakenteellinen kehittäminen - vapaan sivistystyön verotus ja kilpailunäkökulma Kyse on pitkälle siitä miten vapaa sivistystyö toimii näissä muuttuvissa olosuhteissa. Jo ennen kuin Vapaan sivistystyön kehittämisohjelma valmistui, kiinnitettiin opetusministeriön Ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkon kokoamisen vauhdittamishankkeessa huomiota kansanopistojen suureen määrään, eräiden opistojen pieneen vapaan sivistystyön osuuteen sekä tavoitteeseen selvittää mm. eräiden kansanopistojen yhdistämismahdollisuudet alueellisiin ammattiopistoihin (OPM ). Opetusministeriössä valmistui Suunnitelma vapaan sivistystyön kehittämisohjelman jatkotoimenpiteistä. Samalla päivämäärällä opetusministeriö pyysi kansanopistojen ylläpitäjiltä katsauksia 1) opistorakenteen tilasta, 2) vapaan sivistystyön kehittämistarpeista, 3) vapaan sivistystyön ja ammatillisen koulutuksen suhteesta ja 4) muista kehittämishankkeista. Tilannekatsaukset tuli toimittaa opetusministeriöön mennessä. Tilannekatsauksista annetusta palautteessa opetusministeriö totesi, että katsaukset antavat hyvän kuvan kansanopistoverkostosta, kansanopistojen toiminnasta, kysynnän kehityksestä ja toimintaympäristön muutoksista sekä tarvittavan pohjan rakenteellisista kehittämistä koskevien konkreettisempien suunnitelmien valmistelulle. Opetusministeriö pyysi kansanopistojen ylläpitäjiä konkretisoimaan rakenteellisen kehittämisen tavoitteitaan ja suunnitelmiaan mennessä. Samalla niitä kansanopistoja, joiden toiminnasta/rahoituksesta alle puolet muodostuu vapaasta sivistystyöstä, pyydettiin esittämään suunnitelmat vapaan sivistystyön asemasta ja tulevaisuudesta opiston toiminnassa sekä mahdollisista ylläpitoratkaisuista ml. ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkon kokoamisprosessi sekä muut

10 7 yhteistyömallit osana toisen asteen koulutuksen tai vapaan sivistystyön oppilaitosverkostoa. Samoin opetusministeriö pyysi kansanopistoilta, joiden vuotuinen opiskelijaviikkomäärä on alle 2000, selvitykset sivistystarpeen ja rahoituspohjan kehityksestä sekä ylläpitojärjestelyjä ja yhteistyötä koskevat suunnitelmat toimintaedellytysten, toiminnan laadun ja kehityskyvyn turvaamisesta. Opetusministeriö valitsi kahdeksan pilottia kansanopistojen ylläpitäjä- ja oppilaitosrakenteen kehittämiseksi. Myöhemmin valittiin kaksi verkostohanketta. Opetusministeriö totesi , että oppilaitoksilla oli vaikeuksia analysoida tilannetta, vahvistaa vapaan sivistystyön asemaa sekä turvata oppilaitoksen toimintaedellytyksiä. Tällöin ministeriö ilmoitti kutsuvansa analyysi- ja tukihankkeeseen selvityshenkilön ja nimeävänsä hänen tuekseen ohjausryhmän. Ohjausryhmä nimettiin ja selvityshenkilön kanssa tehtiin sopimus Selvityshenkilön erityisenä tehtävänä on analysoida niiden kansanopistojen tilannetta, joiden vapaan sivistystyön vuotuinen opiskelijaviikkomäärä on alle Hänen tulee selvittää ylläpitäjien toimia ja suunnitelmia/mahdollisuuksia vapaan sivistystyön kehittämiseksi sekä tehdä esityksiä opiston ylläpitoon liittyvistä ratkaisuista. 4 Raportin aineistot Selvityshenkilöllä on käytössään kansanopistojen ylläpitäjiltä pyydetyt tilannekatsaukset ja pyydetyt rakenteellista kehittämistä koskevat selvitykset. Lisäksi selvityshenkilö pyysi kansanopiston ja sen ylläpitäjän viimeisimmät toimintakertomukset ja tilinpäätökset. Tässä raportissa on mukana 29 kansanopistoa, joiden vapaan sivistystyön valtionosuuteen oikeuttavien opiskelijaviikkojen keskiarvo vuosina oli alle Opistoja kuvaavia tietoja on kerätty valtionosuusrekistereistä, OPM:n ja OPH:n tilastoista ja muista tiedostoista sekä WERA-raportointipalvelusta, koulutusoppaista ja Suomen Kansanopistoyhdistyksen tilastoista ja oppaista sekä opistojen WWW-sivuilta. Lisäksi selvityshenkilöllä on käytössään näiden kansanopistojen ylläpitäjien saamat ylläpitämis- ja järjestämisluvat. Selityksessä mukana olevilta kansanopistoilta pyydettiin lausunto raporttiluonnoksesta ( ) mennessä. Selvityshenkilö on tässä raportissa ottanut kantaa opiston antamaan lausuntoon. 5 Analyysin lähtökohdat Tarkoituksena on koota käytettävissä olevista aineistoista kuvaus ja analyysi kansanopistosta ja sen ylläpitäjästä. Tässä raportissa pyritään kuvaamaan kunkin kansanopiston toiminnan lähtökohtia, itse toimintaa ja toimintaedellytyksiä, vapaata sivistystyötä ja sen kehittämistä. Lopuksi tehdään esityksiä opiston vapaan sivistystyön kehittämiseksi ja ylläpitoon liittyvistä ratkaisuista. Haasteena on kansanopistoa ja sen ylläpitäjää sekä toimintaympäristöä kuvaavien muuttujien monitahoisuus. Toteutuneesta vapaasta sivistystyöstä ja opiskelijoista on vaikea saada yhdenmukaista

11 8 tietoa. Tilastokeskuksen Oppilaitosten aikuiskoulutus 2009 tiedostoista saa yleisen kuvan myös vapaan sivistystyön toiminnasta. Opistojen toimintakertomuksissa, ja OPM:lle toimitetuissa selvityksissä oli vapaata sivistystyötä tarkastelu epäyhteneväisesti. Suunnitelluista koulutuksista sai runsaasti tietoa opistojen WWW-sivuilta sekä erilaisista koulutusoppaista, mutta ongelmana ovat aikaansaannokset; vaikutuksista ja hyödyistä puhumattakaan. 5.1 Analyysin lähestymistapa Kansanopistojen ylläpitäjien vastausten perusteella OPM totesi oppilaitos- ja ylläpitäjärakenteen kehittämisen olevan haastava prosessi ja samalla se määritteli kaksitoista tekijää, jotka vaikuttavat rakenteen kehittämiseen. Nämä kaksitoista tekijää toimivat tämän raportin yleisenä viitekehyksenä. Julkisista rekistereistä ja tiedostoista sekä opistojen toimittamat tiedot ovat analyysin tietopohja. Seuraavaksi tarkastellaan kansanopistojen rakennetta näiden kahdentoista tekijän perusteella. 1. Pääasiassa yksityinen ylläpitäjämalli Kansanopistot ovat pääasiassa yksityisten kannatusyhdistysten ylläpitämiä. Kannatusyhdistykseen voi kuulua satoja henkilöitä tai yhdistys on organisaatioiden/yhdistysten perustama. Mukana on osakeyhtiö- ja säätiömuotoisia ylläpitäjiä sekä ammatillisen koulutuksen kuntainliiton tai kaupungin omistamia opistoja. 2. Arvopohjan huomioonottaminen Gruntvigilaisten kansanopistojen arvopohja lepää usein vapaan sivistystyön yleisen tehtäväkäsityksen varassa. Pääosa opistoista on mukana G-laatuopistot ry:ssä. Julkisyhteisöjen ylläpitämät kansanopistot voivat perustella vapaan sivistystyön toimintaa vapaan sivistystyön säädöksillä taikka yleisillä koulutus-/sivistyspoliittisilla lausumilla. Kristillisiä kansanopistoja on sekä yleisiä että herätysliikkeisiin sitoutuneita. Kristillisyys voi ilmetä opistotoiminnassa eri tavoin. Herännäisopistoilla on oma konsortio (OBN), evankelisilla opistoilla on Avainopistot ry, kolmella lestadiolaisella opistolla on oma hankkeensa Kohti yhteistä visiota 2013 sekä Itä-Suomen kristillisillä opistoilla on oma yhteishankkeensa. 3. Sijaintialueen erot Opetusministeriö on ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkon kokoamisen vauhdittamishankkeessa ottanut alueellisen analyysinsa pohjaksi maakunnan. Kansanopistot omissa selvityksissään kuvasivat toimintaympäristöään ja siinä tapahtuneita muutoksia eri tavoin, koska jotkut kokivat olevansa selvästi valtakunnallisia oppilaitoksia. Opiston etäisyys taajamista, liikenneyhteydet, alueen väestö- ja talouskehitys sekä muut toiminnan reunaehdot (alueen työttömyys, sijaintikunnan kunnallisvero) saattoivat jäädä vähälle huomiolle. Toimintaympäristön/alueen asenneilmaston todettiin vaikuttavan myös kansanopiston toimintaan.

12 9 4. Sijaintialueen koulutustarjonta Jotkut kansanopistot ottivat omissa selvityksissään huomioon kansalaisopistojen, opintokeskusten, kesäyliopistojen, liikunnan koulutuskeskusten, kesälukioiden, ja taiteen perusopetuksen toiminnan. Kansanopiston toimintaympäristöön vaikuttavat muu koulutustarjonta: perusopetus, erityisesti lisäkoulutus, lukiokoulutus, ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus, ammattikorkeakoulutus ja yliopistokoulutus. Kaikkien yllämainittujen toimintojen kanssa kansanopistot voivat olla yhteistyössä, kilpailla, verkottua, sopia työnjaosta tai toimia päällekkäisesti. 5. Opistojen koko Opistot ovat selvityksissään kuvanneet eri tavoin kokoaan. Vapaan sivistystyön koko esitetään opiskelijaviikkoina ja muu koulutus joko opiskelijamäärinä tai ne on muutettu opiskelijaviikoiksi. Päätoimisen opetushenkilöstön ja muun henkilöstön määrä osaltaan kuvaa opiston kokoa. Kokoa kuvaa myös opiston liikevaihto. Oppilaitoksena kansanopistot ovat yleensä pieniä. Tarkasteltavien opistojen joukossa on muutamia todella pieniä mutta myös melko suuria oppilaitoksia. 6. Koulutustehtävärakenteen erot Kun kansanopistojen koulutustehtävärakennetta tarkastellaan valtionosuusjärjestelmän kannalta, niin löydetään seuraavat tehtävät: - vapaa sivistystyö perusopetuksen aineopinnot perusopetuksen lisäopetus perusopetus, yli 16-vuotiaille ammatillinen peruskoulutus ammatillinen peruskoulutus oppisopimuskoulutuksena ammatillinen lisäkoulutus oppisopimuskoulutuksena ammatillinen lisäkoulutus (omaehtoinen) ammatillinen lisäkoulutus (henkilöstökoulutuksena) lukiokoulutus lukiokoulutus, yli 18-vuotiaille Ammattikorkeakoulukoulutus ei sisälly tähän raporttiin. Samoin työvoimapoliittisen koulutuksen ja alueviranomaisten rahoittamien koulutuksien opiskelijamäärät jäävät tarkastelun ulkopuolelle ellei niitä ole vyörytetty käytettävään aineistoon.

13 10 Opiston tarkoituksesta ja koulutustehtävästä päättää opetusministeriö myöntäessään ylläpitäjälle luvan vapaan sivistystyön oppilaitoksen ylläpitämiseen. Voidakseen tarjota muuta kuin vapaan sivistystyön opetusta on opiston ylläpitäjän tullut hakea opetusministeriöltä kyseisen koulutuksen järjestämislupaa. Luvan saatuaan opiston tulee noudattaa kyseisen koulutuksen järjestämis- ja rahoitussäädöksiä. Kansanopistoissa on monenlaista koulutustarjontaa. Jotkut ovat nuorison koulutuskeskuksia ja toiset ovat keskittyneet lyhytkurssitoimintaan ja joissakin on vahva pitkäkestoinen perusoppijakso. Pitkäkestoisia koulutuksia tarkastellaan lähemmin kunkin opiston kodalla. Opiskelijaprofiilit vaihtelevat opiston koulutusrakenteen mukaan. Lisäksi opistoissa järjestään koulutusta maksullisena palvelutoimintana. Opiston tiloissa voidaan järjestää kokouksia, juhlia ja muita palveluja, joilla ei ole mitään tekemistä opetuksen kanssa. 7. Rahoituspohjan erot Tässä raportissa tarkasteltavien opistojen ylläpitäjien valtionosuusrahoituksesta vuonna 2009: - kahdeksan valtionosuudesta alle 10 % oli vapaan sivistystyön valtionosuutta, - neljän valtionosuudesta % oli vapaan sivistystyön valtionosuutta, - seitsemän valtionosuudesta % oli vapaan sivistystyön valtionosuutta, - yhden valtionosuudesta noin 32 % oli vapaan sivistystyön valtionosuutta ja, - seitsemän valtionosuus oli yksinomaan vapaan sivistystyön valtionosuutta (kahden ruotsinkielisen opiston tiedot puuttuvat) Opistojen rahoituspohjaa ja varallisuutta tarkastellaan valtionosuusrahoituksen lisäksi opistojen antamien tietojen perusteella. 8. Alueen perusopetuksen kehittämisen vaikutukset Opistot ovat omissa selvityksissään kuvanneet eri tavoin yhteistyötä kunnan/kuntien opetustoimen kanssa. Tässä raportissa tarkastellaan mahdollisuuksien mukaan millaisia kirjallisia sopimuksia on esim. kymppiluokkien ja maahanmuuttajaopetuksen järjestämisestä. 9. Korkeakoulujen koulutuksen rakenteellisen kehittämisen vaikutukset Uuden yliopistolain (558/2009) toimeenpanon vaikutuksista ei ole vielä kokemuksia, mistä syystä raportissa ei tarkastella kansanopistojen tarjoamia yliopistollisia opintoja. Ammattikorkeakouluissa on parhaillaan menossa rakenteellinen uudistus, jonka aikana pyritään selkeyttämään koulutuksien tarjontaa. Valtioneuvosto myönsi Humanistinen ammattikorkeakoulu OY:lle ammattikorkeakoulun toimiluvan (HUMAK). Mukana oli 10 kansanopistoa. Myös eräät muut kansanopistot tarjoavat ammattikorkeakouluille toimintapuitteet. Tässä raportissa vain todetaan missä kansanopistossa on ammattikorkeakoulutoimintaa.

14 Ammatillisenkoulutuksen rakenteellisen kehittämisen vaikutukset Kansanopistojen järjestämät ammatilliset peruskoulutukset ovat vuosikymmenien takaa pitkälti opistojen oman kehittämisen tulosta. Pääosa kansanopistojen ammatillisesta koulutuksesta on humanistisen ja kasvatusalan tutkintoihin johtavaa. Ennusteiden mukaan Humanistisen ja kasvatusalan ammatillisen peruskoulutuksen aloituspaikkojen määrä tulee ilmeisesti lähivuosina hieman vähenemään. Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkintoon johtavaa koulutusta järjestää 16 koulutuksen järjestäjää, joista 12 on kansanopistojen ylläpitäjiä. Näistä 12:sta on 7 tämän selvityksen kohteena. Opistoilla on yhteistoimintaa NUVA-verkoston puitteissa. Lapsi- ja perhetyön perustutkintoon johtavaa koulutusta järjestää 10 kansanopiston ylläpitäjää. Näistä 5 on tämän selvityksen kohteena. Kirkkohallitus on mukana tutkinnon kehittämisessä. Lisäksi kansanopistoissa on samalla koulutusalalla viittomakielisen ohjauksen perustutkintoon johtavaa koulutusta. Tässä raportissa tarkastellaan kansanopistojen keskinäistä yhteistyötä, minkä lisäksi kiinnitetään huomiota verkostoyhteistyöhön alueen muiden ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa. 11. Internaattiopetukseen liittyvät reunaehdot Vapaan sivistystyönlaki edellyttää, että kansanopisto on sisäoppilaitos. Kuitenkin on opiston ulkopuolella asuminen tehty mahdolliseksi siten, että ulkopuolella asuvien opiskelijoiden opiskelijaviikoista tehdään valtionosuuteen 20 % vähennys. Eräillä opistoilla on filiaaleja, sivutoimipisteitä ja jotkut järjestävät koulutusta ulkomailla. 12. Koulutuksen kysynnässä tapahtuvat muutokset Kunnat ovat vastuussa alueensa perusopetuksen järjestämisestä ja koulutuskysyntä on ikäluokkien kokojen perusteella hallinnassa. Toisen asteen koulutuksen aloituspaikkojen määristä on ennakointietoja, joita tarkistetaan. Oppilaitosten lakkauttamisesta käydään jatkuvaa keskustelua. Ammatillisen peruskoulutuksen rakenteelliseen kehittämiseen on tässä raportissa jo aikaisemmin viitattu. Myös lukiokoulutuksessa on käynnissä kehittämishanke. Lukioiden määrän ennakoidaan vähenevän lähivuosina. Aikuiskoulutuksen kysynnän ennakointi sekä ammatillisessa koulutuksessa että vapaassa sivistystyössä on huomattavasti ongelmallisempaa kuin koulujärjestelmäkoulutuksessa. Ikäluokkien muutokset ja työelämän tarpeiden muutokset eivät samalla tavalla heijastu vapaan sivistystyön kysyntään kuin muissa koulutuksissa. Opiston sivistystehtävän konkretisoituminen opetustarjonnaksi on haastava prosessi. 5.2 Analyysin tietopohjan kuvaus Tässä raportissa on mukana 29 kansanopistoa, joiden vapaan sivistystyön valtionosuuteen oikeuttavien opiskelijaviikkojen keskiarvo vuosina oli alle 2000.

15 12 Selvityshenkilöllä oli käytössään kansanopistojen ylläpitäjiltä pyydetyt tilannekatsaukset ja pyydetyt rakenteellista kehittämistä koskevat selvitykset. Lisäksi pyydettiin kansanopiston ja sen ylläpitäjän viimeisimmät toimintakertomukset ja tilinpäätökset. Opistokohtaisen taulukon tiedot ovat pääosin Opetushallituksen valtionosuus -internetsivuilta ( ). Vuoden 2009 luvut ovat lopullisia opiskelijamääriä ja järjestäjien saamia valtionosuuksia. Vuoden 2010 tiedot voivat hieman muuttua tarkastuspäätösten ja oikaisuvaatimuksien seurauksena. Vapaan sivistystyön opiskelijaviikot poikkeavat valtionosuustiedoista siten, että vuoden 2009 tieto on lopullinen ko. vuoden opiskelijaviikkomäärä. Vuoden 2010 tieto on kansanopiston perustietokyselyssä ilmoittama arvio opiskelijaviikkomäärästä ja siinä erikseen enintään 10 päivää kestävien kurssien opiskelijaviikkojen määrä. Vuoden 2011 opiskelijaviikkomäärä on OKM:n opiskelijaviikkopäätöksen mukainen. Vuoden 2010 osalta on myös ilmoitettu kansanopiston saamat ylimääräiset avustukset ja opintoseteliavustukset. Vertailtavuuden parantamiseksi opiskelijamäärät ja opiskelijaviikot on standardisoitu 34 viikkoa kestäviksi jaksoiksi. Oletetaan, että kansanopiston vapaan sivistystyön opiskelijaviikot syntyvät 34 viikon aikana ja muiden koulutusmuotojen opiskelijamäärät on kerrottu 34:llä. Tällöin voidaan suhteellisen yhdenmukaisin perustein arvioida vapaan sivistystyön opiskelijaviikkojen suhdetta opiston kaikkiin opiskelijaviikkoihin. Mikäli suhdelukuna olisi käytetty esim. 38, olisi vapaan sivistystyön opiskelijaviikkojen suhde ollut pienempi opiston kaikkiin laskennallisiin viikkoihin verrattuna. Opistot ovat omissa selvityksissään usein ilmoittaneet vapaan sivistystyön osuuden koko opiston toiminnasta. Tässä raportissa laskettu suhdeluku voi poiketa opistojen ilmoittamasta, koska kukin opisto on omalla tavallaan laskenut tämän tunnusluvun. Kun tarkastelun kohteena olevien opistojen muu koulutus on standardisoitu 34:ksi opiskelijaviikoksi, on yhden opiskelijaviikon valtionosuus eri koulutusmuodoissa seuraava: - vapaa sivistystyö , vuokratiloissa toimivilla noin 40 enemmän, - ammatillinen peruskoulutus (sisältää sisäoppilaitoslisän) , - perusopetus (sisältää sisäoppilaitoslisän) , - lukiokoulutus (sisältää sisäoppilaitoslisän) , - ammatillisen lisäkoulutuksen osalta ei ole laskettu opiskelijaviikkokohtaista valtionosuutta, koska sen toteutustavat ja VOS:n laskentaperusteet poikkeavat edellisistä huomattavasti. Vuoden 2009 tiedot sekä toiminnasta että rahoituksesta ovat lopullisia. Silloin kun raportissa esitetään vuoden 2009 tietoja, ko. vuotta ei aina erikseen mainita. Kansanopistojen sijaintikuntien tuloveroprosentti on vuodelta 2009 ja asukasluku on tilanne Tiedot ovat Suomen Kuntaliiton -internetsivuilta ( ) Kuntien talouden tunnuslukuja vuodelta Vuoden 2009 työttömyysaste on työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema vuoden 2009 keskimääräinen työttömyysaste.

16 13 Tutkintoon johtamattoman ja vapaan sivistystyön opetustunnit 2009 perustuvat Tilastokeskuksen oppilaitoksille tehtyyn kyselyyn koulutustyypeittäin, koulutusaloittain ja opintoaloittain. Koulutusala - ja opintoala luokitus noudattaa opetushallinnon koulutusalaluokituksen aikuiskoulutussovellutusta. Kansanopistokohtaiset tiedot ovat Opetushallituksen tilastotietojen raportointipalvelu WERA:sta Kansanopistojen lyhytkurssien lukumäärä keväällä ja kesällä 2011 on koottu Suomen Kansanopistoyhdistyksen avoimelta hakukoneelta Opistot ovat tallentaneet koneelle yleensä enintään 8 viikon lyhytkursseja. Useissa opistoissa on ammattikorkeakoulun järjestämää opetusta. Toiminta on ilmeisesti kansanopistoille kannattavaa, mutta siitä on vaikea ilman perusteellisempaa selvitystä saada tietoa. Ammattikorkeakoululla on omat opettajansa ja korkeakoulut vuokraavat kansanopiston tiloja ja ostavat niiltä myös muita palveluja. Vapaassa sivistystyössä peritään opiskelijalta opiskelijamaksuja, joiden suuruus vaihtelee opistoittain ja koulutuksen keston mukaan. Kansanopistojen ylläpitäjien selvityksiä luettaessa joutui toteamaan vapaan sivistystyön kehittämisen vaikeuden. Erittäin monissa selvityksissä todettiin vapaan sivistystyön saama yhteiskunnan tuki niin heikoksi, että koulutuksen, kurssin tai linjan saaminen valtionosuudella ja opiskelijamaksuilla taloudellisesti kannattavaksi oli lähes mahdoton. 6 OPISTOKOHTAINEN ANALYYSI POHJOIS-KARJALAN OPISTO Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymä ylläpitää Pohjois-Karjalan Opistoa ja Ammattiopisto Niittylahtea. Koulutuskuntayhtymä järjestää maakunnassa toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta noin 95 % ja aikuisten ammatillisesta lisäkoulutuksesta 80 %. Koulutuskuntayhtymä ylläpitää myös Joensuussa sijaitsevaa Kesäyliopistoa. Opisto sijaitsee Joensuun kaupungissa noin 15 km keskustasta. Kaupungissa oli asukasta, veroäyri oli 19 ja työttömyysaste oli 16,5. VST opv. OPM / VST 34 v./opm Amm. pk. op Amm. pk./ Amm. lisäk. op 7,5 10,8 24 Amm. lisäk./ ,2 816 VST VOS

17 14 KY:n VOS yht LYHENTEET: OPM - Opetusministeriö saakka, OKM - Opetus- ja kulttuuriministeriö alkaen, VST OPV. OPM - Vapaan sivistystyön opiskelijaviikkomäärä OPM:n tilastossa, VST 34 v./opm - Vapaan sivistystyön opiskelijaviikot jaettuna 34:lla, Po. op. yht- perusopetuksen opiskelijamäärä valtionosuuslaskelmasta, Po. op./34 v. - Perusopetuksen opiskelijamäärä kerrottuna 34, Lukio op. yht. - Lukiokoulutuksen opiskelijamäärä valtionosuuslaskelmasta, Amm. pk. op - Ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijamäärä valtionosuuslaskelmasta, Amm.lisäk. op - Ammatillisen lisäkoulutuksen opiskelijamäärä valtionosuuslaskelmasta, VOS - Valtionosuus, KTO Kansalaisopisto, KY - (Koulutuksen) kuntayhtymä. Vuonna 2009 vapaan sivistystyön valtionosuus (Pohjois-Karjalan Opiston) koko valtionosuudesta oli noin 10 % ja vapaan sivistystyön opiskelijaviikot kaikista opiskelijaviikoista noin 17 %. Opetushenkilöstöä oli 21, toimihenkilöitä 15, henkilöstökulut olivat Koulutuskuntayhtymä on investoinut opiston kiinteistöihin viimeisen kymmenen vuoden aikana noin kuusi milj. euroa. Vapaa sivistystyö on teatteri - sekä avoimen yliopiston opintoja ja luontoon liittyviä kursseja. Tutkintoon johtamattomassa koulutuksessa oli opetustunteja 3109 (josta vapaassa sivistystyössä 1537). Opetustunteja oli mm. teatteri- ja tanssitaiteessa 1282, luonto- ja ympäristöalalla 793 sekä opetus- ja kasvatustyössä ja psykologiassa 779. Opistossa järjestetään nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksen ja luonto- ja ympäristöalan ammatilliseen perustutkintoon johtavia koulutuksia. Lisäksi järjestetään maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavaa koulutusta ja ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaavaa ja valmistavaa koulutusta. Opisto järjestää myös erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon valmistavaa koulutusta. Kansanopiston tiloissa on Humanistisen ammattikorkeakoulun (HUMAK) toimipiste ja aloituspaikkoja 35 (2011), vuositasolla noin 140 opiskelijaa. Koulutuksen kuntayhtymä tarjoaa turvallisen rahoituspohjan kansanopistolle ja sen vapaalle sivistystyölle. Ylläpitäjän arvion mukaan vapaan sivistystyön rahoitusosuus oppilaitoksen taloudesta on noin 10 %, ja toiminnallinen osuus on samansuuruinen. Opistolla on yhteistyötä oman koulutuskuntayhtymän piirissä, nuorisotoimen ja järjestöjen sekä luonto - ja ympäristöalan järjestöjen ja työelämän kanssa. Ylläpitäjällä on riittävät edellytykset kansanopiston vapaan sivistystyön kehittämiseksi.

18 15 Lausunnossaan opisto tarkensi joitakin toimintaansa koskevia tietoja, ja ne on otettu raportissa huomioon. PERHENIEMEN EVANKELINEN OPISTO Perhenimen evankelisen opiston kannatusyhdistys ry ylläpitää kansanopistoa, joka sijaitsee Iitin kunnassa. Iitin kunnassa oli asukasta, veroäyri oli 18,50 ja työttömyysaste oli 11,2. Opisto on mukana evankelisten kansanopistojen Avainopistot verkostossa, Itä-Suomen kristillisten kansanopistojen verkostossa, Kymenlaakson oppilaitosten Opin Ovi yhteenliittymässä sekä useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä kristillisissä yhdistyksissä ja yhteenliittymissä. VST opv. OPM / VST 34 v. /opm VST VOS VST ylimäär. av VST opintoseteli Päätoimista opetushenkilöstöä oli 2 ja lisäksi opistossa oli ns. linjakoordinaattoreita 7 henkilöä, toimihenkilöitä oli 9, henkilöstökustannukset olivat ja pitkäaikaista vierasta pääomaa Opisto on kehittänyt toimintaansa yhteistyössä useiden kristillisen seurakuntien ja erilaisten kristillisten järjestöjen kanssa. Näiden tahojen kanssa opisto järjestää pitkäkestoisia opetuslapseuskouluja ja erilaisia terapeuttisia koulutusjaksoja. Vuonna 2009 opisto järjesti 18 lyhytkurssia. Vapaassa sivistystyössä opetustunteja oli 4492, joista 3719 oli teologian opintoalalla ja 160 musiikissa. Lyhytkursseja on keväälle ja syksylle 2011 suunniteltu 44. Viime vuosina opiston vapaa sivistystyö on laajentunut. Ilmeisesti opisto on löytänyt uusia sisältöjä ja kohderyhmiä. Opisto on hakenut uudenlaista toimintaa, mutta sen tulisi selkiyttää vapaa sivistystyön sisältöä. Lausunnossaan opisto kuvasi yhteistyöverkostojaan, toimintaansa ja kehittämishankkeitaan sekä ilmoitti vuoden 2011 opiskelijaviikkotavoitteeksi 2800.

19 16 Selvityshenkilön kannanotto opiston lausuntoon Ylläpitämislupaa uudistettaessa opiston tulee selkeyttää vapaan sivistystyön tehtäväänsä. KUUSAMON KANSANOPISTO Kuusamo-opiston Kannatusyhdistys ry ylläpitää Kuusamon Kansanopistoa. Kannatusyhdistykselle siirrettiin Kuusamon kaupungin ylläpitämän Kuusamon kansalaisopiston ylläpitämislupa alkaen. Opisto sijaitsee Kuusamon kaupungissa. Kaupungissa oli asukasta, veroäyri oli 18,75 ja työttömyysaste oli 12,6. Kuusamo on muuttotappioaluetta. Opistolla on hyvät suhteet paikallisiin toimijoihin, mutta pitkät välimatkat vaikeuttavat yhteyksiä ulkopuolisiin toimijoihin. VST opv. OPM / VST 34 v./opm VST VOS VST ylimäär. av VST opintoseteli VST. KTO VOS Opetushenkilöstöä oli 3 ja toimihenkilöitä 4, henkilöstökulut olivat ja pitkäaikaista vierasta pääomaa oli Opiston toiminta on miltei kokonaisuudessaan vapaata sivistystyötä. Opisto on saanut tukea Kuusamon kaupungilta lasten ja nuorten kuvataidekoulun ylläpitoon. Opiston perusoppijaksona on järjestetty kuvataide-, valokuvaus- ja puutyölinjoja. Kurssit ovat pääosin liittyneet perusoppijakson aihepiireihin. Vuonna 2009 järjestettiin 51 kurssia. Vapaan sivistystyön opetustunteja oli 3373, joista 3133 oli kulttuurin koulutusalalla. Kullakin seuraavista opintoaloista (3) oli tunteja yli 900: kuvataide, viestintä- ja informaatioala sekä käsi- ja taideteollisuus ja käden taidot. Lyhytkursseja on keväälle ja syksylle 2011 suunniteltu 22. Yhdistys on itse todennut taloudellisen tilanteensa heikoksi, vaikka sillä ei ole merkittävästi velkapääomaa. Kiinteistö on kuitenkin osittain peruskorjauksen tarpeessa. Ylläpitäjä on onnistuneesti neuvotellut ja sopinut paikallisten vapaan sivistystyön järjestäjien kanssa rakenteellisesta kehittämisestä. Toimenpiteet ovat asianmukaisia ja riittäviä.

20 17 Opisto ei toimittanut lausuntoa. KALAJOEN KRISTILLINEN OPISTO Kalajoen Kristillisen Opiston taustayhteisönä on Lestadiolainen Uusheräys- niminen kirkollinen herätysliike. Opisto on tämän liikkeen ainoa kansanopisto ja ylläpitäjänä on Kalajoen Kristillisen Opiston Kannatusyhdistys ry. Kalajoen kunnassa oli asukkaita 9 518, veroäyri oli 18,50 ja työttömyysaste oli 11,2. Opisto on mukana Pohjois-Suomen yksityiset oppilaitokset ry.:ssä, sekä yhteistyössä paikallisen ammattioppilaitoksen ja lukion kanssa. Oma taustaliike on myös tärkeä yhteistyökumppani. VST opv. OPM / VST 34 v./opm Po. op Po. op./34 v Amm. pk. op Amm. pk./34 v Amm. lisäk. op Amm. lisäk./34 v VST VOS VST opintosetelit Po. VOS Amm. pk. VOS Amm. lisäk. VOS VOS yht Vuonna 2009 vapaan sivistystyön valtionosuus koko valtionosuudesta oli noin 16 % ja vapaan sivistystyön opiskelijaviikot kaikista opiskelijaviikoista noin 27 %. Opetushenkilöstöä oli 13 ja toimihenkilöitä 11, henkilöstökulut olivat ja pitkäaikaista vierasta pääomaa opiston taseessa ei ollut. Opisto on jatkuvasti investoinut tiloihinsa. Vapaan sivistystyön osuus opiston arvioimana oli koko koulutustoiminnasta noin 30 %, mikä koostui pääasiassa erilaisista lyhytkursseista. Vapaan sivistystyön opetustunteja oli 2749, joista musiikissa oli 711, teologiassa 513 ja muussa sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan koulutuksissa 460 tuntia. Opisto järjesti koulutusta lähes kaikilla koulutusaloilla. Lyhytkursseja on keväälle ja syksylle 2011 suunniteltu 13.

21 18 Opistossa järjestetään lapsi- ja perhetyön perustutkintoon johtavaa koulutusta sekä perhepäivähoitajan, koulunkäyntiavustajan, lasten ja nuorten erityisohjaajan ja kotityöpalvelun ammattitutkintoihin valmistavaa koulutusta. Lisäksi kannatusyhdistyksellä on oikeus järjestää perusopetusta ja perusopetuslain mukaista lisäopetusta. Opisto korostaa taustayhteisönsä aatteellista perintöä ja haluaan toimia itsenäisenä oppilaitoksena sekä kykyään vastata paikalliseen sivistystarpeeseen. Opiston mielestä nykyinen monialaisuus tuottaa synergiaetuja. Opisto on suunnitellut lisäävänsä vapaan sivistystyön osuutta aloittamalla kehitysvammaisille tarkoitetun erityislinjan ja tarjoamalla seniorikansalaisille koulutusjaksoja. Opiston toimintaedellytykset ovat kunnossa. Opisto tarkensi toimintaansa ja ilmoitti olevansa tyytyväinen selvityshenkilön esitykseen. AKTIIVI INSTITUUTTI Aktiivi-instituuttia ylläpitää STTK-järjestöön kuuluvien toimihenkilöliittojen muodostama Toimihenkilöjärjestöjen Opintoliitto (TVO) ry. Opiston tarkoituksena on järjestää työelämän ja työhyvinvoinnin kehittämistä palvelevaa koulutusta. Opisto muutti Kirkkonummelta Helsinkiin 2005 ja se toimii samassa rakennuksessa kuin saman ylläpitäjän kansalaisopisto. Opisto sijaitsee Helsingin kaupungissa. Kaupungissa oli asukasta, veroäyri oli 17,50 ja työttömyysaste oli 7,6. VST opv. OPM / VST 34 v./opm VST VOS/kansanopisto VST VOS/kansalaisop. VOS yht Opetushenkilöstöä oli 4 ja toimihenkilöitä 4, henkilöstökulut olivat ja pitkäaikaista vierasta pääomaa ei ollut taseissa.

22 19 Opiston toiminta on miltei kokonaisuudessaan vapaata sivistystyötä. Koulutus on lyhytkursseja, esim. luottamusmiesten ja työsuojelun koulutusjaksoja. Kansanopiston kurssiohjelma suunnitellaan yhteistyössä ylläpitäjäjärjestöjen kanssa. Ylläpitäjät myös ohjaavat jäseniään opiston koulutuksiin. Opiston toiminnan määrä on vähentynyt viime vuosina. Vapaan sivistystyön kaikki opetustunnit (2467) olivat oikeuskäytäntö ja oikeustieteet opinto-alalta. Mikäli kansanopiston toiminta ei tyydytä toimihenkilöjärjestöjä, niiden jäseniä ja muita mahdollisia opiskelijoita, kansalliset ylläpitäjäjärjestöt joutuvat tekemään tarvittavat päätökset. Ylläpitäjän tulisi selkeyttää tarvitsemiaan vapaan sivistystyön koulutuksia. Lausunnossaan opisto kiinnitti huomiota aikuiskoulutuksen tilastoinnin puutteellisuuteen sekä ylläpitäjäjärjestöjen todellisiin vaikutuksiin opiston toiminnan linjaajina. Lisäksi ilmoitettiin opiston taloudellisen aseman olevan vakaa ja ongelmaton. Selvityshenkilön kommentti opiston lausuntoon Ilmeisesti ylläpitämisluvan uudistamisen yhteydessä ei ole syytä rakenteellisiin muutoksiin. OTAVAN OPISTO Otavan Opistoa ylläpitää Mikkelin kaupunki. Kaupunki ylläpitää myös Mikkelin kaupungin Kansalaisopistoa (seutuopisto). Lisäksi kaupungissa on Suomen Nuoriso-opisto, Mikkelin kesäyliopisto ja lisäksi vapaata sivistystyötä on järjestänyt Mikkelin Yliopistokeskus ja Työväen sivistysliiton Mikkelin toimisto. Kaupunki on yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa linjannut vapaan sivistystyön rakenteellisen kehittämisen. Kaupungissa oli asukkaita , veroäyri oli 19,50 ja työttömyysaste oli 10,6. Otavan Opisto on mukana grundtvigilaisten kansanopistojen G-laatuopistorenkaassa ja opistolla on erittäin laajat ja monipuoliset yhteistyöverkostot uusia tietoteknisiä oppimisympäristöjä hyväksikäyttävien ja kehittävien tahojen kanssa. VST opv. OPM / VST 34 v./opm

23 20 Po. op. yht Po. op./34 v Lukio op. yht Lukio op./ VST VOS VST opintosetelit PO. VOS Lukio VOS Amm. lisäk. VOS VOS yht Vuonna 2009 vapaan sivistystyön valtionosuus koko valtionosuudesta oli noin 6 % ja vapaan sivistystyön opiskelijaviikot kaikista opiskelijaviikoista noin 9 %. Opetushenkilöstöä oli 12 ja toimihenkilöitä yli 40, henkilöstökulut olivat ja pitkäaikainen vierasta pääomaa opiston nimissä ei ollut. Opisto on ollut verkko-opetuksena järjestettävän lukiokoulutuksen ja perusopetuksen edelläkävijä. Perinteisen vapaan sivistystyön osuus opiston toiminnasta on noin kymmenysosa. Tietoyhteiskunta, sosiaalinen media toisaalla ja erilaiset avoimet oppimisympäristöt toisaalla sekä bändi toiminta ovat opiston kehittämisen haasteita. Opisto järjesti tutkintoon johtamatonta koulutusta lähes kaikilla koulutusaloilla yhteensä 3614 opetustuntia (3441 vapaassa sivistystyössä). Tunneista 1346 oli viestintä- ja informaatioalalla, 924 musiikissa. Muuta yleissivistävää koulutusta oli 630. Opisto toimii Mikkelin kaupungin liikelaitoksena ja suunnitelmissa on keskittää alueen aikuis- ja etälukiotoiminta Otavan Opistoon sekä siirtää vapaa sivistystyö erillisen osuuskunnan hoidettavaksi. Opiston toimintaedellytykset ovat kunnossa ja asetetut tavoitteet selkeitä. Vapaan sivistystyön kehittämiseksi yhteistyötä muiden alueen kansanopistojen kanssa tulee lisätä. Lausunnossaan opisto kuvasi toimintansa kehittämisen painopisteitä ja ennakoi vapaan sivistystyön opiskelijaviikkojen nousevan yli 2000.

24 21 LAPUAN KRISTILLINEN OPISTO Lapuan kristillisen opiston ylläpitäjä on Lapuan kristillisen opiston kannatusyhdistys ry. Ylläpitäjä toimii kristillisellä arvopohjalla herännäisyyden hengessä. Lapuan kaupungissa oli asukkaita , veroäyri oli 19,50 ja työttömyysaste oli 8,0. Opisto on mukana Herännäisopistojen yhteistoimintarenkaassa (OBN-opistot), Opinlakeusoppilaitosverkostossa, Etelä-Pohjanmaan OpinOvi verkostossa sekä muutamissa muissa kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. VST opv. OPM / VST 34 v./opm Po. op Po. op./34 v Amm. pk. op Amm. pk./34 v Amm. lisäk. op Amm. lisäk./34 v VST VOS VST opintosetelit Po. VOS Amm. pk. VOS Amm. lisäk. VOS VOS yht Vuonna 2009 vapaan sivistystyön valtionosuus koko valtionosuudesta oli noin 19 % ja vapaan sivistystyön opiskelijaviikot kaikista opiskelijaviikoista noin 30 %. Opetushenkilöstöä oli 11 ja toimihenkilöitä 13, henkilöstökulut olivat ja pitkäaikaista vierasta pääomaa oli Vapaan sivistystyön osuus opiston arvioimana koko koulutustoiminnasta oli alle 30 %, mikä koostui pääasiassa erilaisista lyhytkursseista sekä maahanmuuttajien koulutuksista. Tutkintoon johtamattomassa koulutuksessa oli opetustunteja 2510, joista vapaassa sivistystyössä oli Koulutusta oli lähes kaikilla koulutusaloilla, eniten humanistisella ja kasvatusalalla1436, josta kielitieteessä ja kielissä 1017 tuntia. Sosiaalialalla oli 338 ja musiikissa 303 tuntia. Lyhytkursseja on keväälle ja syksylle 2011 suunniteltu 26. Opistossa järjestetään lapsi- ja perhetyön perustutkintoon johtavaa koulutusta sekä kehitysvammaalan, koulunkäyntiavustajan, perhepäivähoitajan ja lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkintoihin valmistavaa koulutusta. Lisäksi kannatusyhdistyksellä on oikeus järjestää perusopetusta ja perusopetuslain mukaista lisäopetusta.

25 22 Opiston kannatusyhdistys korostaa haluaan säilyä monialaisena osaamiskeskuksena yhteistoiminnassa alueen muiden oppilaitosten ja herännäisopistojen kanssa. Opisto on tavoitteellisesti pyrkinyt lisäämään vapaata sivistystyötä toiminnassaan. Opisto on suunnitellut lisäävänsä vapaan sivistystyön osuutta laajentamalla maahanmuuttajakoulusta sekä aloittamalla ns. perhekansanopiston. Opisto on taustayhteisönsä ja verkostoyhteistyönsä avulla määrätietoisesti pyrkinyt kehittämään vapaata sivistystyötä. Kehittämishankkeet ovat perusteltuja ja asianmukaisia. Opisto lausunto Lausunnossaan opisto tarkensi joitakin toimintaansa koskevia tietoja, ja ne on otettu raportissa huomioon. EVANGELISKA FOLKHÖGSKOLAN I SÖDRA FINLAND Evangeliska folkhögskolan i södra Finland grantiförening ja Evangeliska folkhögskolan i Österbotten ovat tehneetaiesopimuksenkansanopistojenyhdistämisestä. Kummankin opiston taustalla on evankelisuus ja ne ovat kuuluneet Avainopistot ry.:hyn. Hangon kaupungissa oli asukkaita 9 597, veroäyri oli 19,25 ja työttömyysaste oli 11,5. Opistolla on yhteistyötä Hangon kaupungin, seurakunnan sekä yhteyksiä on myös Balttiaan. VST opv. OPM / VST 34 v./opm VST VOS VST opintosetelit Opetushenkilöstöä oli 2,8 ja toimihenkilöitä 3,5, henkilöstökulut olivat ja pitkäaikaista vierasta pääomaa Opistossa oli mm. pitkäkestoiset filmi ja video, kudonta, tiimi ja raamattu Sydkust sekä balttilaisen kulttuurin linja sekä 13 erilaista lyhytkurssia (2009). Vapaan sivistystyön opetustunteja oli 2529 joista 1081 oli yleissivistävän koulutuksen ja 1066 kulttuurin koulutusaloilla. Opiston ylläpitäjä on yhdistymässä toiseen kansanopistoon.

26 23 Koska opistolla on ilmeisiä toiminnallisia ongelmia, yhdistyminen toiseen kansanopistoon tulee toteuttaa mahdollisimman pikaisesti. Opiston ylläpitäjä on tehnyt tarvittavia päätöksiä yhdistymisestä toiseen kansanopistoon. EURAJOEN KRISTILLINEN OPISTO Eurajoen kristillistä opistoa ylläpitää Eurajoen kristillisen opiston kannatusyhdistys ry. Taustayhteisönä hengellinen koti on Länsi-Suomen rukoilevaisuudessa. Eurajoen kunnassa oli asukkaita 5 874, veroäyri oli 18,00 ja työttömyysaste oli 9,0. Opisto on mukana Herännäisopistojen yhteistyörenkaassa (OBN) sekä yhteistyössä paikallisten koulujen ja aikuisoppilaitosten kanssa. VST opv. OPM / VST 34 v./opm Po. op. yht Po. op./34 v./opv Amm. lisäk. op Amm. lisäk./34 v VST VOS VST opintosetelit Po. VOS Amm. lisäk. VOS VOS yht Vuonna 2009 vapaan sivistystyön valtionosuus koko valtionosuudesta oli noin 27 % ja vapaan sivistystyön opiskelijaviikot kaikista opiskelijaviikoista noin 28 %. Opetushenkilöstöä oli 8 ja toimihenkilöitä 10, henkilöstökulut olivat ja pitkäaikaista vierasta pääomaa Vapaan sivistystyön osuus opiston arvioimana oli sen saamasta julkisesta rahoituksesta noin 30 %. Opistossa järjestettiin pitkäkestoisena kuvataide - ja musiikki koulutusta. Vapaan sivistystyön kursseja (2009) oli 30 ja ne jakaantuivat mm. seuraaviin osa-alueisiin: kielikurssit, kädentaidot, ruokakurssit, hyvinvointikurssit, seurakuntakurssit, musiikkikurssit, taidekurssit ja tietotekniikkakurssit. Opisto järjesti tutkintoon johtamatonta koulutusta lähes kaikilla koulutusaloilla 3185 opetustuntia,

27 24 josta vapaata sivistystyötä oli Kuvataiteen tunteja oli 1082 ja terveysalan ja hammashuollon tunteja oli 750. Lyhytkursseja on keväälle ja syksylle 2011 suunniteltu 46. Opistossa järjestetään perhepäivähoitajan, koulunkäyntiavustajan, lasten ja nuorten erityisohjaajan, audiovisuaalisen viestinnän ja kotityöpalvelun ammattitutkintoihin ja koulunkäyntiavustajan erikoisammattitutkintoon valmistavaa koulutusta. Ammatillisena lisäkoulutuksena on järjestetty myös musiikkiterapiakoulutusta. Myös opisto on järjestänyt työvoimapoliittista aikuiskoulutusta ja oppisopimuskoulutusta. Lisäksi kannatusyhdistyksellä on oikeus järjestää perusopetusta ja perusopetuslain mukaista lisäopetusta. Opisto korostaa aatteellista perintöään ja haluaan toimia itsenäisenä oppilaitoksena sekä kykyään vastata paikalliseen sivistystarpeeseen. Opisto on suunnitellut lisäävänsä vapaan sivistystyön osuutta mm. kehittämällä syrjäytymisvaarassa oleville nuorille tarkoitettua koulutusta. Vaikka opisto korostaa olevansa toiminnallinen kokonaisuus, olisi sen syytä yhteistyöverkostojensa avulla selkeyttää ja rajata omaa toimintaansa suhteessa muihin paikallisiin ja alueellisiin toimijoihin vapaan sivistystyön kehittämiseksi. Lausunnossaan opisto kuvaa monipuolista toimintaansa ja kysyy erikseen mitä selvityshenkilö tarkoittaa esityksessään sanalla rajata. Selvityshenkilön kannanotto opiston lausuntoon Verkostoyhteistyössä tulisi kunkin verkoston jäsenen erikoistua ja sopia muiden kanssa työnjaosta. ITÄ-HÄMEEN OPISTO Itä-Hämeen opistoa ylläpitää Itä-Hämeen kansansivistystyön säätiö. Säätiö ylläpitää myös alueellista kansalaisopistoa (kolme kuntaa) ja Linna-hotelli Oy:ta. Hartolan kunnassa oli asukkaita 3 388, veroäyri oli 20,50 ja työttömyysaste oli 12,5. Itä-Hämeen Opisto on mukana kansanopistolukioiden yhteistyöverkossa sekä Keski-Suomen kansanopistojen yhteistyössä. Kunnallinen ja paikallinen yhteistyö toteutuu jo opiston hallinnossa ja lisäksi yhteistyötä on pietarilaisen kielikoulun kanssa. VST opv. OPM / VST 34 v./opm

vapaasta sivistystyöstä annetun lain muuttamisesta

vapaasta sivistystyöstä annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 232/2009 vp Hallituksen esitys laiksi vapaasta sivistystyöstä annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi vapaasta sivistystyöstä annetun lain

Lisätiedot

Suomen Kansanopistoyhdistys KEHO ohjelman vaiheet

Suomen Kansanopistoyhdistys KEHO ohjelman vaiheet Suomen Kansanopistoyhdistys KEHO ohjelman vaiheet 22.9.2010 Jyrki Ijäs Valtioneuvoston 5.12.2007 hyväksymän Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman (KESU) mukaan: Valtakunnallisen arvioinnin

Lisätiedot

10. VAPAA SIVISTYSTYÖ

10. VAPAA SIVISTYSTYÖ 10. VAPAA SIVISTYSTYÖ 10.1. Rahoitettava toiminta Vapaan sivistystyön oppilaitoksia ovat kansalaisopistot, kansanopistot, opintokeskukset, liikunnan koulutuskeskukset ja kesäyliopistot. Vapaan sivistystyön

Lisätiedot

10. VAPAA SIVISTYSTYÖ

10. VAPAA SIVISTYSTYÖ 10. VAPAA SIVISTYSTYÖ 10.1. Rahoitettava toiminta Vapaan sivistystyön oppilaitoksia ovat kansalaisopistot, kansanopistot, opintokeskukset, liikunnan koulutuskeskukset ja kesäyliopistot. Vapaan sivistystyön

Lisätiedot

Uudistuva ja kehittyvä vapaa sivistystyö Vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitämislupien uudistaminen

Uudistuva ja kehittyvä vapaa sivistystyö Vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitämislupien uudistaminen Uudistuva ja kehittyvä vapaa sivistystyö Vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitämislupien uudistaminen Hallitusneuvos Marja-Riitta Pönkä Aikuiskoulutuspolitiikan yksikön toimiala Aikuiskoulutuspolitiikka

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari

Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari Power Park 14.4.2010 Valtakunnallinen vapaan sivistystyön kehittämisohjelma 2008 2012 Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen

Lisätiedot

Vapaan sivistystyön kehittämisohjelman tilanne OPH:n näkökulmia

Vapaan sivistystyön kehittämisohjelman tilanne OPH:n näkökulmia Vapaan sivistystyön kehittämisohjelman tilanne OPH:n näkökulmia Pertti Pitkänen 30.3.2011 Osaamisen ja sivistyksen asialla KEHO: Toteutuneet muutokset - Lain tarkoitus ja tavoitteet sekä lain piiriin kuuluva

Lisätiedot

10. VAPAA SIVISTYSTYÖ

10. VAPAA SIVISTYSTYÖ 40 10. VAPAA SIVISTYSTYÖ 10.1. Rahoitettava toiminta Vapaan sivistystyön oppilaitoksia ovat kansalaisopistot, kansanopistot, opintokeskukset, liikunnan koulutuskeskukset ja kesäyliopistot. Vapaan sivistystyön

Lisätiedot

Kansanopistojen kuulemistilaisuus Tampere 9.10 Oulu 15.10 Helsinki 22.10. Kirsi Kangaspunta, johtaja

Kansanopistojen kuulemistilaisuus Tampere 9.10 Oulu 15.10 Helsinki 22.10. Kirsi Kangaspunta, johtaja Kansanopistojen kuulemistilaisuus Tampere 9.10 Oulu 15.10 Helsinki 22.10 Kirsi Kangaspunta, johtaja Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenteellinen uudistaminen Taustalla julkisen talouden

Lisätiedot

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS Espoon kaupunki, sivistystoimi, luopuu aikuisten lukiokoulutuksen järjestämisestä.

Lisätiedot

Kansalais- ja työväenopistojen vapaus ja vastuu

Kansalais- ja työväenopistojen vapaus ja vastuu Kansalais- ja työväenopistojen vapaus ja vastuu SVV- luentosarja 2015-2016 Ma= Korolainen, Pilvi Mansikkamäki, Ma= Saari Laki vapaasta sivistystyöstä (21.8.1998/632 ja 29.12.2009/1765) 1 Vapaan sivistystyön

Lisätiedot

Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenneuudistus. Rakenteellisen uudistuksen suuntaviivat

Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenneuudistus. Rakenteellisen uudistuksen suuntaviivat Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenneuudistus Rakenteellisen uudistuksen suuntaviivat Finlandia-talo 25.9.2014 Anita Lehikoinen Kansliapäällikkö Keskeiset rahoitus- ja rakenneuudistusta

Lisätiedot

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 170/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lukiolain sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Maahanmuuttajat ja maahanmuuttajakoulutus vapaan sivistystyön oppilaitoksissa

Maahanmuuttajat ja maahanmuuttajakoulutus vapaan sivistystyön oppilaitoksissa Maahanmuuttajat ja maahanmuuttajakoulutus vapaan sivistystyön oppilaitoksissa TULOKSIA Selvitysraportin julkistaminen 20.4.2016 Helsingin kaupungin työväenopisto Leena Saloheimo Vapaa Sivistystyö ry Selvitys

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 171/2010 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 171/2010 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 171/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi vapaasta sivistystyöstä annetun lain ja vapaasta sivistystyöstä annetun lain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta Asia

Lisätiedot

Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys

Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys Kansanopistojen tarjoamat mahdollisuudet urapolun eri vaiheissa Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut 24.3.2017 kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys Kansaopistoista

Lisätiedot

KANSALAISOPISTON YLLÄPITÄMISLUPAA KOSKEVA HAKEMUS

KANSALAISOPISTON YLLÄPITÄMISLUPAA KOSKEVA HAKEMUS OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO KANSALAISOPISTON YLLÄPITÄMISLUPAA KOSKEVA HAKEMUS HUOM: Hakemus koskee vain vapaan sivistystyön laissa tarkoitettua koulutusta. Ilmoitetaan vain

Lisätiedot

Vapaa sivistystyö nuorten kotoutumisen edistäjänä esimerkkinä Vaasan nuorisoluokka

Vapaa sivistystyö nuorten kotoutumisen edistäjänä esimerkkinä Vaasan nuorisoluokka Vapaa sivistystyö nuorten kotoutumisen edistäjänä esimerkkinä Vaasan nuorisoluokka Maahanmuuttajien työllisyydellä ja osallisuudella hyvinvointia 24.10.2013 Sannasirkku Autio 25.10.2013 Sannasirkku Autio

Lisätiedot

KANSANOPISTOJEN REHTORIPÄIVÄT 16.2.2010 Johtaja Marita Savola OPM Vapaan sivistystyön kehittämisohjelman 2009-2012 toimeenpano Kts. www.minedu.

KANSANOPISTOJEN REHTORIPÄIVÄT 16.2.2010 Johtaja Marita Savola OPM Vapaan sivistystyön kehittämisohjelman 2009-2012 toimeenpano Kts. www.minedu. KANSANOPISTOJEN REHTORIPÄIVÄT 16.2.2010 Johtaja Marita Savola OPM Vapaan sivistystyön kehittämisohjelman 2009-2012 toimeenpano Kts. www.minedu.fi =>koulutus =>aikuiskoulutus ja vapaa sivistystyö => 1 VAPAAN

Lisätiedot

LUKIOKOULUTUS JA SEN JÄRJESTÄMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki/Utsjoki

LUKIOKOULUTUS JA SEN JÄRJESTÄMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki/Utsjoki LUKIOKOULUTUS JA SEN JÄRJESTÄMINEN Johtaja Jorma Kauppinen Helsinki/Utsjoki 10.9.2012 Lukiolaki 1998/629 Lukiokoulutuksen järjestäminen (3 luku) Koulutuksen järjestäjät 3 Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2017

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2017 Koulutus 2018 Oppilaitosten aikuiskoulutus 2017 Oppilaitosten tutkintoon johtamaton aikuiskoulutus väheni vuonna 2017 Tilastokeskuksen koulutustilastojen mukaan oppilaitosten tutkintoon johtamattoman koulutuksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/6 27.08.2013

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) Suomenkielisen työväenopiston jk reh/6 27.08.2013 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8/2013 1 (9) 72 A. Belle Selene Xian valtuustoaloite vähäosaisten opiskelun tarpeesta HEL 2013-003033 T 00 00 03 Päätös Johtokunta päätti antaa valtuutettu Belle Selene Xian

Lisätiedot

Laki. Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 150/1998 vp eräiden opetustointa koskevien lakien muuttamisesta. Eduskunta,

Laki. Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 150/1998 vp eräiden opetustointa koskevien lakien muuttamisesta. Eduskunta, EV 92/998 vp - HE 50/998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen eräiden opetustointa koskevien lakien muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 50/998 vp eräiden opetustointa koskevien

Lisätiedot

Omistajien ja kuntien rooli järjestäjäverkon uudistamisessa. Terhi Päivärinta Johtaja Kuntaliitto, opetus ja kulttuuri Porvoo, 25.11.

Omistajien ja kuntien rooli järjestäjäverkon uudistamisessa. Terhi Päivärinta Johtaja Kuntaliitto, opetus ja kulttuuri Porvoo, 25.11. Omistajien ja kuntien rooli järjestäjäverkon uudistamisessa Terhi Päivärinta Johtaja Kuntaliitto, opetus ja kulttuuri Porvoo, 25.11.2014 Kuntaliiton lähtökohta ja tavoitteet uudistukselle Yleiset tavoitteet:

Lisätiedot

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2014

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2014 Koulutus 2015 Oppilaitosten aikuiskoulutus 2014 Tutkintoon johtamattomassa aikuiskoulutuksessa annettiin opetusta 6 miljoonaa tuntia 2014 Tilastokeskuksen oppilaitoksilta keräämien tietojen mukaan oppilaitosten

Lisätiedot

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2013

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2013 Koulutus 2014 Oppilaitosten aikuiskoulutus 2013 Oppilaitosten tutkintoon johtamattomassa aikuiskoulutuksessa 2,2 miljoonaa osallistujaa vuonna 2013 Tilastokeskuksen oppilaitoksilta keräämien tietojen mukaan

Lisätiedot

Oppilaitosten tutkintoon johtamaton koulutus vastausohje

Oppilaitosten tutkintoon johtamaton koulutus vastausohje Oppilaitosten tutkintoon johtamaton koulutus 2016 -vastausohje Sisällys Yleisiä ohjeita... 2 Tiedonantajat... 2 Tiedonkeruun toteutus. 2 Keskeiset käsitteet ja määritelmät... 3 Koulutus 3 Koulutuksien

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen yhteydessä voidaan järjestää myös muuta taiteen edistämiseen liittyvää toimintaa.

Taiteen perusopetuksen yhteydessä voidaan järjestää myös muuta taiteen edistämiseen liittyvää toimintaa. Op 401 L taiteen perusopetuksesta 21.8.1998/633 1. Taiteen perusopetuksen tarkoitus. Taiteen perusopetus on tavoitteellista tasolta toiselle etenevää ensisijaisesti lapsille ja nuorille järjestettävää

Lisätiedot

Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä

Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä Tiedotusvälineille 3.8.2017 Aineistoa vapaasti käytettäväksi Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä Tässä tilastokoosteessa

Lisätiedot

Koulutuksen ja elinkeinopolitiikan rooli kunnissa sote- ja aluehallintouudistuksen jälkeen

Koulutuksen ja elinkeinopolitiikan rooli kunnissa sote- ja aluehallintouudistuksen jälkeen Koulutuksen ja elinkeinopolitiikan rooli kunnissa sote- ja aluehallintouudistuksen jälkeen Maarit Kallio-Savela, erityisasiantuntija 8.3.2016 Seinäjoki Kuntien tehtäviä uudistuksen jälkeen 2 Kulttuuri

Lisätiedot

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2016

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2016 Koulutus 2017 Oppilaitosten aikuiskoulutus 2016 Avoimen ammattikorkeakouluopetuksen tunnit vähenivät, mutta osallistujamäärä jatkoi kasvuaan vuonna 2016 Tilastokeskuksen koulutustilastojen mukaan avoimen

Lisätiedot

LIITE 1 PÄÄTÖSMALLI Koulutuksen järjestäjän nimi. Lähiosoite (PL, jos on) Postinumero ja postitoimipaikka. pv.kk.xxxx.

LIITE 1 PÄÄTÖSMALLI Koulutuksen järjestäjän nimi. Lähiosoite (PL, jos on) Postinumero ja postitoimipaikka. pv.kk.xxxx. LIITE 1 PÄÄTÖSMALLI 27.8.1998 Koulutuksen järjestäjän nimi Lähiosoite (PL, jos on) Postinumero ja postitoimipaikka pv.kk.xxxx xxx/430/xxxx KOULUTUKSENJÄRJESTÄMISLUPA. Opetusministeriö on ammatillisesta

Lisätiedot

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2015

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2015 Koulutus 2016 Oppilaitosten aikuiskoulutus 2015 Avoimen ammattikorkeakouluopetuksen suosio jatkoi kasvuaan vuonna 2015 Tilastokeskuksen koulutustilastojen mukaan avoimen ammattikorkeakouluopetuksen antaminen

Lisätiedot

Tässä ilmoitetaan sen henkilön yhteystiedot, jolta voidaan kysyä lisäselvitystä lomakkeen tiedoista.

Tässä ilmoitetaan sen henkilön yhteystiedot, jolta voidaan kysyä lisäselvitystä lomakkeen tiedoista. TÄYTTÖOHJE 1 Perustiedot 20.9.2017 KANSANOPISTOT Yhteystiedot (1*) Lomakkeella kerätään vapaasta sivistystyöstä annetun lain (632/1998) piiriin kuuluvan koulutuksen valtionosuusrahoituksen perusteena olevat

Lisätiedot

KANSALAISOPISTON YLLÄPITÄMISLUPAA KOSKEVA HAKEMUS

KANSALAISOPISTON YLLÄPITÄMISLUPAA KOSKEVA HAKEMUS OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO KANSALAISOPISTON YLLÄPITÄMISLUPAA KOSKEVA HAKEMUS HUOM: Hakemus koskee vain vapaan sivistystyön laissa tarkoitettua koulutusta. Ilmoitetaan vain

Lisätiedot

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2012

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2012 Koulutus 2013 Oppilaitosten aikuiskoulutus 2012 Oppilaitosten tutkintoon johtamattomassa aikuiskoulutuksessa 2,2 miljoonaa osallistujaa vuonna 2012 Tilastokeskuksen oppilaitoksilta keräämien tietojen mukaan

Lisätiedot

Lukion tulevaisuusseminaari. Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 3.4.2014

Lukion tulevaisuusseminaari. Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 3.4.2014 Lukion tulevaisuusseminaari Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 3.4.2014 PÄIVÄN TEEMA LUKIOKOULUTUKSEN PILVET JA UUDET TUULET 3.4.2014 Tuula Haatainen LUKIOKOULUTUKSEN PILVIÄ JA UUSIA TUULIA 1/2 PALJON

Lisätiedot

Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi

Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi Hakukirje Yksi kirje, jolla haetaan lukiokoulutuksen järjestämislupaa ammatillisen peruskoulutuksen järjestämislupaa

Lisätiedot

Laki. Lain tarkoitus ja soveltamisala. Rahoituksen periaatteet. Määritelmä. HE 186/1996 vp. EV 207/1996 vp -

Laki. Lain tarkoitus ja soveltamisala. Rahoituksen periaatteet. Määritelmä. HE 186/1996 vp. EV 207/1996 vp - EV 207/1996 vp - HE 186/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen ammatillisen lisäkoulutuksen rahoitusta koskevaksi lainsäädännöksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 186/1996 vp ammatillisen

Lisätiedot

Rakenneuudistus toinen aste Mikkeli

Rakenneuudistus toinen aste Mikkeli Rakenneuudistus toinen aste Mikkeli 7.11.2014 Mika Tammilehto Johtaja Hallituksen rakennepoliittisen ohjelman täytäntöönpano Lukiokoulutuksen ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen ja vapaan sivistystyön

Lisätiedot

Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi

Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi Järjestämislupahakemukset ja vapaan sivistystyön taloudellisten edellytysten arviointi Hakukirje Yksi kirje, jolla haetaan lukiokoulutuksen järjestämislupaa ammatillisen peruskoulutuksen järjestämislupaa

Lisätiedot

Päätös OKM/112/531/2017. Eurajoen kristillisen opiston kannatusyhdistys r.y. KOULUTIE EURAJOKI

Päätös OKM/112/531/2017. Eurajoen kristillisen opiston kannatusyhdistys r.y. KOULUTIE EURAJOKI Päätös OKM/112/531/2017 6.10.2017 Eurajoen kristillisen opiston kannatusyhdistys r.y. KOULUTIE 4 27100 EURAJOKI Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/112/531/2017, ja Eurajoen kristillisen

Lisätiedot

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus 1 ALOITE Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Vapaa sivistystyö tänään Vapaa sivistystyö on ylivoimaisesti laajin aikuiskoulutuksen muoto Suomessa. Koulutus tavoittaa vuosittain noin miljoona opiskelijaa.

Lisätiedot

Kesäyliopistojen kuulemistilaisuus Helsinki Kirsi Kangaspunta, johtaja

Kesäyliopistojen kuulemistilaisuus Helsinki Kirsi Kangaspunta, johtaja Kesäyliopistojen kuulemistilaisuus Helsinki 30.10.2014 Kirsi Kangaspunta, johtaja Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenteellinen uudistaminen Taustalla julkisen talouden kestävyysvaje

Lisätiedot

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2011

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2011 Koulutus 2012 Oppilaitosten aikuiskoulutus 2011 Oppilaitosten tutkintoon johtamattomassa aikuiskoulutuksessa 2,2 miljoonaa osallistujaa vuonna 2011 Tilastokeskuksen oppilaitoksilta keräämien tietojen mukaan

Lisätiedot

Ammatillisen lisäkoulutuksen rahoitus. Tarja Mäkinen Erityisasiantuntija Opetushallitus 4.6.2013 Tampere

Ammatillisen lisäkoulutuksen rahoitus. Tarja Mäkinen Erityisasiantuntija Opetushallitus 4.6.2013 Tampere Ammatillisen lisäkoulutuksen rahoitus Tarja Mäkinen Erityisasiantuntija Opetushallitus 4.6.2013 Tampere Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta 2 Tarkoitus Lain tarkoituksena on ylläpitää ja kohottaa aikuisväestön

Lisätiedot

Kansalaisopistojen kuulemistilaisuus Tampere 9.10 Oulu 15.10 Helsinki 22.10. Kirsi Kangaspunta, johtaja

Kansalaisopistojen kuulemistilaisuus Tampere 9.10 Oulu 15.10 Helsinki 22.10. Kirsi Kangaspunta, johtaja Kansalaisopistojen kuulemistilaisuus Tampere 9.10 Oulu 15.10 Helsinki 22.10 Kirsi Kangaspunta, johtaja Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenteellinen uudistaminen Taustalla julkisen talouden

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJA = ulkomailla syntynyt, Suomeen muuttanut, muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuva henkilö.

MAAHANMUUTTAJA = ulkomailla syntynyt, Suomeen muuttanut, muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuva henkilö. Aluksi TIEDONKERUUN pohjalta selvitetään maahanmuuttajakoulutuksen, maahanmuuttajaopiskelijoiden ja myös maahanmuuttajahenkilöstön määriä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa v. 2014. Selvityksen on tilannut

Lisätiedot

Järjestäjäverkon muuttamisen vaikutukset lukiokenttään

Järjestäjäverkon muuttamisen vaikutukset lukiokenttään Järjestäjäverkon muuttamisen vaikutukset lukiokenttään Valtakunnallinen lukioseminaari Pro Lukio ry 1 KESU 2011-16 ja 2. asteen koulutus suuntasiko KESU rakenneuudistusta 2014? Koulutustakuu osana yhteiskuntatakuuta

Lisätiedot

Aikuiskoulutuksen haasteet

Aikuiskoulutuksen haasteet Aikuiskoulutuksen haasteet Väestön ikä- ja koulutusrakenteen muutokset osaavan työvoiman saatavuus aikuisten muuttuva koulutuskäyttäytyminen Muutokset työmarkkinoilla pätkätyöt osa-aikaisuus löyhä kiinnittyminen

Lisätiedot

Tässä ilmoitetaan sen henkilön yhteystiedot, jolta voidaan kysyä lisäselvitystä lomakkeen tiedoista.

Tässä ilmoitetaan sen henkilön yhteystiedot, jolta voidaan kysyä lisäselvitystä lomakkeen tiedoista. TÄYTTÖOHJE 1 Perustiedot 20.9.2015 KANSANOPISTOT Lomakkeella kerätään vapaasta sivistystyöstä annetun lain (632/1998) piiriin kuuluvan koulutuksen valtionosuusrahoituksen perusteena olevat opiskelijaviikkotiedot.

Lisätiedot

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA 21.06.2012 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 57/531/2012 Närvilänkatu 8 67100 KOKKOLA KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISLUPA Opetus- ja kulttuuriministeriö on ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (630/1998) 9

Lisätiedot

Tässä ilmoitetaan sen henkilön yhteystiedot, jolta voidaan kysyä lisäselvitystä lomakkeen tiedoista.

Tässä ilmoitetaan sen henkilön yhteystiedot, jolta voidaan kysyä lisäselvitystä lomakkeen tiedoista. TÄYTTÖOHJE 1 Perustiedot 20.9.2016 KANSANOPISTOT Yhteystiedot (1*) Lomakkeella kerätään vapaasta sivistystyöstä annetun lain (632/1998) piiriin kuuluvan koulutuksen valtionosuusrahoituksen perusteena olevat

Lisätiedot

TAUSTATIEDOT. Tilastoissa on

TAUSTATIEDOT. Tilastoissa on TAUSTATIEDOT Tilastot taustatiedoista sisältävät väestön määrän ja väestön koulutusrakenteen, oppivelvollisten määrät sekä koulutuksen järjestäjien, oppilaitosten ja opetuspisteiden määrät ja luettelot

Lisätiedot

Rakenneuudistukset lukiokoulutus Helsinki

Rakenneuudistukset lukiokoulutus Helsinki Rakenneuudistukset lukiokoulutus Helsinki 6.11.2014 Eeva-Riitta Pirhonen Ylijohtaja Hallituksen rakennepoliittisen ohjelman täytäntöönpano Lukiokoulutuksen ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen ja vapaan

Lisätiedot

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen lähtökohdaksi toinen aste: lukio- ja ammatillinen koulutus osa kuntien palvelukokonaisuutta

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen lähtökohdaksi toinen aste: lukio- ja ammatillinen koulutus osa kuntien palvelukokonaisuutta Vahva peruskunta rakenneuudistuksen lähtökohdaksi toinen aste: lukio- ja ammatillinen koulutus osa kuntien palvelukokonaisuutta Johtaja, opetus- ja kulttuuriyksikkö 24.5.2011 Kuntaliiton hallitusohjelmatavoite

Lisätiedot

Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 160/2005 vp Hallituksen esitys laeiksi ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut

Lisätiedot

LIITE 1 Suunnitelma Opetushallituksen käyttöön asetettavista valtion vuoden 2015 4.2.2015 talousarviomäärärahoista 2012 (eur) 2012 (htv) 2013 (eur) 2013 (htv) 2014 (eur) 2014 (htvarvio) 2015 (eur) 2015

Lisätiedot

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto 1.1.2011 alkaen Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa määrittävät normiasiakirjat Perusopetuslaki 642/2010 (voimaan 1.1.2011, velvoittaen

Lisätiedot

Parhaat oppimistulokset tehdään yhdessä. Päijät-Hämeen koulutuskonserni Koulutuskeskus Salpaus Lahden ammattikorkeakoulu Tuoterengas

Parhaat oppimistulokset tehdään yhdessä. Päijät-Hämeen koulutuskonserni Koulutuskeskus Salpaus Lahden ammattikorkeakoulu Tuoterengas Parhaat oppimistulokset tehdään yhdessä Päijät-Hämeen koulutuskonserni Koulutuskeskus Salpaus Lahden ammattikorkeakoulu Tuoterengas 12.2.2013 Päijät-Hämeen koulutuskonserni Päijät-Hämeen koulutuskonserni

Lisätiedot

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2010

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2010 Koulutus 2011 Oppilaitosten aikuiskoulutus 2010 Oppilaitosten tutkintoon johtamattomassa aikuiskoulutuksessa 2,2 miljoonaa osallistujaa vuonna 2010 Tilastokeskuksen oppilaitoksilta keräämien tietojen mukaan

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 12 päivänä toukokuuta 2015. 579/2015 Laki. vapaasta sivistystyöstä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 12 päivänä toukokuuta 2015. 579/2015 Laki. vapaasta sivistystyöstä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 12 päivänä toukokuuta 2015 579/2015 Laki vapaasta sivistystyöstä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 8 päivänä toukokuuta 2015 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

Kuntien valtionosuudet v. 2016

Kuntien valtionosuudet v. 2016 Kuntien valtionosuudet v. 2016 Kuntamarkkinat 9.-10.9.2015 Helsinki Kehittämispäällikkö Sanna Lehtonen Suomen Kuntaliitto Miksi valtionosuus muuttuu vuosittain? Vuosittaiset automaattimuutokset» Määräytymistekijöiden,

Lisätiedot

Lukion yksikköhintarahoitus 2019

Lukion yksikköhintarahoitus 2019 Finlands framgång skapas lokalt Lukion yksikköhintarahoitus 2019 10.1.2019 Kyösti Värri Suomen Kuntaliitto @KyostiVarri Lukiokoulutuksen opiskelijamäärät vuosina 2016 2019 (valtion talousarvio 2019) 2016

Lisätiedot

7. OPPILAITOSMUOTOINEN AMMATILLINEN LISÄKOULUTUS

7. OPPILAITOSMUOTOINEN AMMATILLINEN LISÄKOULUTUS 7. OPPILAITOSMUOTOINEN AMMATILLINEN LISÄKOULUTUS 7.1. Rahoitettava toiminta Ammatillisen lisäkoulutuksen valtionosuusrahoitusta myönnetään ammattitutkintojen ja erikoisammattitutkintojen ja niihin valmistavan

Lisätiedot

Tiedotusvälineille Aineistoa vapaasti käytettäväksi

Tiedotusvälineille Aineistoa vapaasti käytettäväksi Tiedotusvälineille 9.8.2010 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2010 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

4.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet

4.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet 4. LUKIOKOULUTUS 4.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää kunnalle, kuntayhtymälle, rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle luvan lukiokoulutuksen

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 5.8. 2008 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Toisen asteen sekä vapaan sivistystyön rakenteiden ja rahoituksen uudistukset. Valtakunnalliset sivistystoimen neuvottelupäivät

Toisen asteen sekä vapaan sivistystyön rakenteiden ja rahoituksen uudistukset. Valtakunnalliset sivistystoimen neuvottelupäivät Toisen asteen sekä vapaan sivistystyön rakenteiden ja rahoituksen uudistukset Valtakunnalliset sivistystoimen neuvottelupäivät 2.-3.10.2014 Muutama poiminta suuntaviivoista Lukio- ja ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Rakenneuudistus toinen aste Helsinki

Rakenneuudistus toinen aste Helsinki Rakenneuudistus toinen aste Helsinki 25.9.2014 Eeva-Riitta Pirhonen Ylijohtaja 16-18 ikäluokkien kehitys (Tilastokeskus) LUKION OPISKELIJAMÄÄRÄT PERUSTIETOKYSELYN 20.1.2014 MUKAAN (OPH) Omistaja Järjestäjien

Lisätiedot

Päätös OKM/47/531/2017. Karstulan Evankelisen Kansanopiston kannatusyhdistys ry OPINTIE KARSTULA

Päätös OKM/47/531/2017. Karstulan Evankelisen Kansanopiston kannatusyhdistys ry OPINTIE KARSTULA Päätös OKM/47/531/2017 6.10.2017 Karstulan Evankelisen Kansanopiston kannatusyhdistys ry OPINTIE 43500 KARSTULA Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/47/531/2017, ja Karstulan Evankelisen

Lisätiedot

Oppilaitosten tutkintoon johtamaton koulutus vuonna 2013 Oppilaitostunnus 12345

Oppilaitosten tutkintoon johtamaton koulutus vuonna 2013 Oppilaitostunnus 12345 Oppilaitosten tutkintoon johtamaton vuonna 2013 Oppilaitostunnus 12345 Oppilaitoksen nimi Täyttäjän sukunimi Täyttäjän etunimi Puhelin esim. 015-12345678 Faksi esim. 015-12345678 Päivämäärä esim. 01032013

Lisätiedot

Ajankohtaista vapaasta sivistystyöstä. Pertti Pitkänen OPH

Ajankohtaista vapaasta sivistystyöstä. Pertti Pitkänen OPH Ajankohtaista vapaasta sivistystyöstä Pertti Pitkänen OPH 18.3.2014 Vapaan sivistystyön valtionrahoituksen kehitys (Valtion talousarvio 29.30.30. Valtionosuus vapaan sivistystyön oppilaitosten käyttökustannuksiin)

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 3.8.2011 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan sivistysfoorumi 27.10.2014

Etelä-Pohjanmaan sivistysfoorumi 27.10.2014 Toisen asteen koulutuksen suuntaviivoja Etelä-Pohjanmaan sivistysfoorumi 27.10.2014 Reija Lepola, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä kuntayhtymän johtaja, rehtori Reija.lepola@sedu.fi 040 830 4256 KEHYSPÄÄTÖS

Lisätiedot

Aikuisten ammatillisesta peruskoulutuksesta on voimassa, mitä ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (630/1998) säädetään.

Aikuisten ammatillisesta peruskoulutuksesta on voimassa, mitä ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (630/1998) säädetään. Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta 21.8.1998/631 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Soveltamisala ja tarkoitus 1 Määritelmä ja suhde muihin säädöksiin Ammatillisella aikuiskoulutuksella

Lisätiedot

Opetushallituksen valtionavustukset Pertti Pitkänen OPH

Opetushallituksen valtionavustukset Pertti Pitkänen OPH Opetushallituksen valtionavustukset 2013 Pertti Pitkänen OPH 20.3.2013 Vapaan sivistystyön valtionrahoituksen kehitys 2008: 152 219 000 2009: 157 569 000 2010: 163 359 000 2011: 167 109 000 2012: 164 442

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti

Lisätiedot

Kainuun osaamistason nostaminen ja koulutusrakenteiden kehittäminen

Kainuun osaamistason nostaminen ja koulutusrakenteiden kehittäminen Kainuun osaamistason nostaminen ja koulutusrakenteiden kehittäminen Kainuun maakunta kuntayhtymä, koulutustoimiala Esa Toivonen Kajaani 13.10.2008 1 Pääkohdat Aluksi Kainuun koulutus ja sen ohjaus Opiskelijan

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 196/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi opetus- ja kulttuuritoimen

Lisätiedot

Päätös OKM/111/531/2017. Pohjois-Satakunnan Kansanopiston kannatusyhdistys r.y. PL KANKAANPÄÄ

Päätös OKM/111/531/2017. Pohjois-Satakunnan Kansanopiston kannatusyhdistys r.y. PL KANKAANPÄÄ Päätös OKM/111/531/2017 6.10.2017 Pohjois-Satakunnan Kansanopiston kannatusyhdistys r.y. PL 45 38700 KANKAANPÄÄ Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/111/531/2017, ja Pohjois- Satakunnan

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN UUSI RAHOITUSJÄRJESTELMÄ OPETUSHALLITUKSEN NÄKÖKULMASTA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN UUSI RAHOITUSJÄRJESTELMÄ OPETUSHALLITUKSEN NÄKÖKULMASTA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN UUSI RAHOITUSJÄRJESTELMÄ OPETUSHALLITUKSEN NÄKÖKULMASTA Amkesu Antti Markkanen Opetushallitus Rahoitus-yksikkö - Rahoitustaso ja sen muutokset - Uudet rahoitusperusteet - Kehittämishaasteita/keskustelun

Lisätiedot

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/141/531/2017, ja Pop & Jazz Konservatorion Säätiö sr:n vastine 11.8.

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/141/531/2017, ja Pop & Jazz Konservatorion Säätiö sr:n vastine 11.8. Päätös OKM/141/531/2017 6.10.2017 Pop & Jazz Konservatorion Säätiö sr Arabiankatu 2 00560 HELSINKI Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/141/531/2017, ja Pop & Jazz Konservatorion

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Maahanmuuttajakoulutuksen rahoitus, hallinto ja yhteistyömallit

Maahanmuuttajakoulutuksen rahoitus, hallinto ja yhteistyömallit Maahanmuuttajakoulutuksen rahoitus, hallinto ja yhteistyömallit Juha Kaivola Omaehtoinen koulutus vs. työvoimapoliittinen koulutus Peruslähtökohta edelleen on, että TE-toimiston asiakkaana oleva maahanmuuttajan

Lisätiedot

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2009

Oppilaitosten aikuiskoulutus 2009 Koulutus 2010 Oppilaitosten aikuiskoulutus 2009 Oppilaitosten tutkintoon johtamattomassa aikuiskoulutuksessa 2,3 miljoonaa osallistujaa vuonna 2009 Tilastokeskuksen oppilaitoksilta keräämien tietojen mukaan

Lisätiedot

5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS

5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS 22 5. AMMATILLINEN PERUSKOULUTUS 5.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Ammatillinen peruskoulutus on ammatilliseen tutkintoon johtavaa koulutusta. Vammaisille opiskelijoille järjestettävää

Lisätiedot

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/82/531/2017

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/82/531/2017 Päätös OKM/82/531/2017 6.10.2017 Lieksan Kristillisen Opiston kannatusyhdistys ry KYLÄNLAHDENTIE 81 81820 KYLÄNLAHTI Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/82/531/2017 Asia Ammatillisten

Lisätiedot

Opiskelijapalaute on myönteistä erityisesti työelämäyhteyksien ja harjoittelun järjestämisen osalta.

Opiskelijapalaute on myönteistä erityisesti työelämäyhteyksien ja harjoittelun järjestämisen osalta. OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ 05.10.2011 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN PALAUTE HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULULLE SYKSYLLÄ 2011 1. KORKEAKOULUN TEHTÄVÄ, PROFIILI JA PAINOALAT HUMAK ja sen ylläpitäjät

Lisätiedot

0530 Helsinki KEHITTÄMISEEN VUONNA 2009

0530 Helsinki KEHITTÄMISEEN VUONNA 2009 Vastaanottaja: Opetushallitus HAKEMUS Hakaniemenranta 6 OPPIMISYMPÄRISTÖJEN 0530 Helsinki KEHITTÄMISEEN VUONNA 2009 Hakijana toimivan koulutuksen järjestäjän/ylläpitäjän tiedot Koulutuksen järjestäjän

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2016. 30. Aikuiskoulutus

Talousarvioesitys 2016. 30. Aikuiskoulutus 30. Aikuiskoulutus Tämän luvun momenteilta rahoitetaan ammatillista lisäkoulutusta, oppisopimuskoulutusta, vapaata sivistystyötä, sivistys- ja neuvontajärjestöjä, opetustoimen henkilöstökoulutusta sekä

Lisätiedot

Kirje 30.09.2014. 1. Aikuisten osaamisperustan vahvistaminen, valtionavustusten ja valtionosuuksien haku

Kirje 30.09.2014. 1. Aikuisten osaamisperustan vahvistaminen, valtionavustusten ja valtionosuuksien haku Kirje OKM/49/592/2014 30.09.2014 Jakelussa mainituille Viite Asia Aikuisten osaamisperustan vahvistaminen, nuorten aikuisten osaamisohjelma 2015 ja nuorten aikuisten osaamisohjelman täydentävä haku 2014

Lisätiedot

Päätös OKM/176/531/2017. Turun Konservatorion kannatusyhdistys - Garantiföreningen för Åbo Konservatorium. r.y. LINNANKATU ÅBO

Päätös OKM/176/531/2017. Turun Konservatorion kannatusyhdistys - Garantiföreningen för Åbo Konservatorium. r.y. LINNANKATU ÅBO Päätös OKM/176/531/2017 6.10.2017 Turun Konservatorion kannatusyhdistys - Garantiföreningen för Åbo Konservatorium r.y. LINNANKATU 60 20100 ÅBO Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/176/531/2017,

Lisätiedot

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/58/531/2017, ja Rovalan Setlementti ry:n vastine

Päätös Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus , OKM/58/531/2017, ja Rovalan Setlementti ry:n vastine Päätös OKM/58/531/2017 6.10.2017 Rovalan Setlementti ry JOKKATIE 26 96100 ROVANIEMI Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/58/531/2017, ja Rovalan Setlementti ry:n vastine 11.8.2017

Lisätiedot

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015 opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Säädökset Hallitus antoi eduskunnalle 23.10.2014 esityksen ammatillisesta

Lisätiedot

Vapaan sivistystyön ajankohtaiskatsaus. Pertti Pitkänen Opetusalan johtamisen foorumi Vapaa sivistystyö

Vapaan sivistystyön ajankohtaiskatsaus. Pertti Pitkänen Opetusalan johtamisen foorumi Vapaa sivistystyö Vapaan sivistystyön ajankohtaiskatsaus Pertti Pitkänen Opetusalan johtamisen foorumi Vapaa sivistystyö 5.6.2013 Vapaan sivistystyö 2013 Nykyinen vapaa sivistystyö on syntynyt, kun viisi eri oppilaitosmuotoa

Lisätiedot

30. Aikuiskoulutus. 2010 toteutuma

30. Aikuiskoulutus. 2010 toteutuma 30. Aikuiskoulutus S e l v i t y s o s a : Tämän luvun momenteilta rahoitetaan ammatillista lisäkoulutusta, oppisopimuskoulutusta, vapaata sivistystyötä, sivistys- ja neuvontajärjestöjä, opetustoimen henkilöstökoulutusta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 41/ (6) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Esityslista 41/ (6) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Esityslista 41/2014 1 (6) 5 Lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön järjestäjäverkkoa koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta Pöydälle

Lisätiedot

Kysely Yhteystiedot Kansanopisto Kansanopiston numero Yhteyshenkilön nimi. Arvio Toteutuma 2008

Kysely Yhteystiedot Kansanopisto Kansanopiston numero Yhteyshenkilön nimi. Arvio Toteutuma 2008 OPETUSHALLITUS Tieto ja rahoitus -yksikkö PERUSTIEDOT/Kansanopisto Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Kysely 2009 1. Yhteystiedot Kansanopisto Kansanopiston numero Yhteyshenkilön nimi Puhelinnumero

Lisätiedot

Päätös OKM/88/531/2017. Kalajoen Kristillisen Opiston kannatusyhdistys ry KASARMINTIE KALAJOKI

Päätös OKM/88/531/2017. Kalajoen Kristillisen Opiston kannatusyhdistys ry KASARMINTIE KALAJOKI Päätös OKM/88/531/2017 6.10.2017 Kalajoen Kristillisen Opiston kannatusyhdistys ry KASARMINTIE 2 85100 KALAJOKI Viite Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus 9.6.2017, OKM/88/531/2017, ja Kalajoen Kristillisen

Lisätiedot