Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download ""

Transkriptio

1 MATKALENNOLLA Tuuli tulee suunnasta WSW jokseenkin Vesiksen 25 kiitotien suuntaisena. J on houkutellut paikalle ilmeisen vastahakoisen toimittajatytöntyllerön. Hän seisoskelee kamera olalta roikkuen, kynä ja lehtiö kädessä lähtöpaikan lähellä. K hinaa autolla varmaan tapaansa. Riipparityyppiset lähdöt sopii Simballe varsin kunnioitettavan liukkautensa vuoksi hyvin. Yritän vilkuttaa tytölle jarrusta irroittamatta kunnes huomasin sen näyttävän joltain epätoivoiselta paniikkireaktiolta. Onneksi toimittja keskittyy vain lehtiöönsä. Käännän tonnissa nopeasti itään. Ajoin taas parhaan noston läpi kuten tavallisesti. Saan kuitenkin tuurilla ja kovalla väännöllä toisen tonnin lisää. Se ei ole paljon ja katselen jo laskupaikkaa mustaan kesantopeltoon jota joku kone myllää niin että pöly tupruaa. Pölypilvi painuu kohti metsänreunaa tuulessa ja nousee siitä ylös loivaa rinnettä.sinne siis pian. Se onkin ihan putki (tai rinne)ja vie neljä metriä sekunnissa liki kolmeentuhanteen jalkaan. Soranottoalueen päältä löydän vaivalla senverran apuja että uskon pääseväni metsäalueen yli. Löydän peniä kuplia ja olen jonkun sahalaitoksen nosteessa aika korkealla. Noston paikan löytää hajusta. Juuri kuivaamosta tulleet laudat tuoksuu pihkalle ja lämmin ilma nostaa mukavan rauhallisesti. Idässä näkyy suuri Cu -pilvi ja J huutelee radioon tänne, tänne. Olen aurinkoisen rinteen alla kaurapellon päällä kun väistän sähkölinjaa länteen päin. Pellolta alkaakin reipas noste jalkaan todella vauhdilla, siellä alkaa riepottaa ja nosto loppuu. Vai pettikö pokka?

2 Liukuilen itään, alla Kymijoki. Eikä edes siltaa näy missään. Jokea seuraillen pohjoiseen kunnes maantiesilta näkyy. Maihin joen länsipuolelle kaurapeltoon. Vilja vähän sotkeutuu ja kannan siiven talon pihaan. J huutelee radiosta jotain. Pihaan ajaa valtaisan kokoinen traktori perässään hiukan taloa pienempi peräkärry. Kun viittoilen kuskille niin hän lasketuu tikkaita myöten alas ja kyselee mikä hätänä. Kerron sotkeneeni viljaa ja tarjoan korvausta.kuski osoittautuu talon nuoreksi emännäksi ja naureskelee; eiköhän sitä jäänyt pystyynkin ihan tarpeeksi, isäntä on puimassa rypsiä ajan sitä siiloon tässä. Pariskunta kävi myöhemmin tandemlennolla Vesiksellä. Soittelen pikkuj;lle voisiko tulla hakemaan. Tuleekin tunnin kuluttua. J oli myös soittanut, oli jotain 50 km idempänä jonkun kirkon luona. Löydetään kirkko ja J kirkonmäeltä sankan yleisöjoukon keskeltä. Vahinko että kameran jätin autoon. Kun oli ensimmäinen lento Simballa niin en voinut ottaa ilmakuvia, vaan halusin pitää kahvoista kunnolla kiinni. Olihan termiikkiä kuitenkin. Traktoria taloa ja varsinkin emäntää varten olisi kamera ollut hyvään tarpeeseen. Opiksi kaikki. JoukoA

3 Melomassa Kaitumissa Mielittiin etsiä ennen melomattomia jokia, puroja ja vesiä. Luultiin sellaisia jo löytyneenkin. Mutta vielä mitä joku iltasanomien inkkariporukka ainakin on käynyt Sjaunjajärvellä, ehkä ylempänäkin. Ja senjälkeen joku muukin,jotain kuviakin on ollut jollakin retkisivustolla. Jotain eksotiikkaa pitää löytää. Vähän muuta kuin lähivedet ja puroset kun jokainen kivenkoste osataan ulkoa vaikka pimeällä. Ajoitus yritetään hoitaa niin, että vettä vielä olisi muttei hirveesti hyttysiä. Tämähän ei satu joka vuosi samaan aikaan. Lähdetään kuitenkin jo toukokuun puolella vaikka kevät onkin vähän myöhässä.ajetaan autoilla ylöspäin ja annetaan sitten virran tuoda alas. Kuulostaa järjelliseltä, Ville ja Tuulakin uskoo jaksavansa alamäkeä,eikä korkeuskäyrien tiheys kartalla näytä aivan hurjalta. Ajellaan eestaas, niin että saadaan kamat Satihauren luoteispäähän ja toinen auto Porjukseen ja toinen Vietakseen josta Make ja minä sitten kävellään kajakkien luo. Pariskunta onkin sillävälin aloittanut kajakkien kuormaamisen ja huomannut heti että kaikki kaljat ei millään mahdu kyytiin. Niinpä alamme lastata oluita nahkaleileihin ihan varmuuden vuoksi vaan. Tuoreetkin puut palaa hyvin tuulessa ja Porjuksesta tuodut grillkorvit maistuu. Vielä aamullakin tuulee kaakosta. Liki Päijänteen pituinen saareton selkä tuo yli metrisiä laineita matalaan rantaan. Iltapäivällä märkä lähtö ja pian huomataan parhaaksi kääntää selkä tuuleen. Surfaillaan salmesta Gagirjärvelle. Salmessa on voimakas virtaus vastaan. Tuuli auttaa tuon hankalan parisataa metriä. Kun tullaan Gagirille tuuli hieman asettuukin. Koillisrannan jyrkänne varmaan suojaa koska tuuli on kääntymässä idän kautta pohjoiseen. Melotaan vasenta rantaa muutaman puronsuun ohi ja leiriydytään tulvivan puron lahdelmaan suojaisaan paikkaan. Pilvet kiitää nyt lounaaseen, mikä tietänee viileää yötä. Joku ihme roottori aiheuttaa sen, että täällä tuulee lounaasta. Ei onneksi kovasti. Lähden Villen kanssa katsomaan järven pohjukkaan. Tunnin väännön jälkeen saa vedenpinta vaahtokuoren ja pian alkaa kohinakin kuulua. Vesi putoaa useana portaana, kyllä siinä olisi luuppireikiäkin, mutta ei meille. Ylöspäin pääsisi vain kantamalla. Paitsi että maasto näyttää aika pahalta. Jotain nelisenkymmentä metriä ylempänä olisi Teusajärven pinta. Sen pohjoispäässä Teusatuvat hiihtäjien suosima taukopaikka talvella. Alaspäinhän meidän piti mennä. Tulipa nähdyksi tämäkin järvi. Ville lähtee leiriin vauhdilla, jään yksin lipittämään hiljaa. Aurinko valaisee huiput vaikka pinnassa hämärtää. Annan virran viedä. Jotenkin näen maiseman ja itseni kuin jostain ylhäältä. Tuulenpuuska hiukan keikauttaa heti tunnen pulssin hitaana ja raskaana neopreenikaulusta vasten.konehan on käynnissä. Tankkaamaan siis.

4 Torstai. Aurinko on jo korkealla laskiko se ollenkaan kun hiivin kahvinkeittoon.tuuli on kuin onkin kääntynyt pohjoisen puolelle. Puretaan leiri vikkelästi ja käännetään taas selkä tuuleen. On aika kylmä mutta matka joutuu virran ja tuulen avulla. Poiketaan jonkun kerran rantaan murkinalle. Ville paahtaa edelle kauas ja palaa takaisin. Sanoo tietävänsä missä ollaan ja yllyttää jaksamaan vielä pari tuntia. Melontaa siis yhteensä yli kaksitoista tuntia.jaksetaanhan me ja kyllä kannattikin. Rantaudutaan upeaan ikimännikköön jota ilta-aurinko mukavasti lämmittää. Hikiset neopreenit pois ja kevyttä lämmintä ylle. Emme kyllä kestä moisia päivämatkoja montaa peräkkäin näillä hemmetin lullukoilla. Olemme melkein Satisjärven kaakoispäässä. Rantaviiva ulottuu aivan kanervikkoon. Tämä järvi kuuluu varastoaltaiden ryhmään, johon voimantuottoa varten varastoidaan yhteensä noin sata kuutiokilometriä vettä. ( Päijänteessä on vettä jotain kymmenisen kuutiokilometriä). Paras päästä pois ennenkuin Göteborgissa oleva automaattinen ohjauskeskus avaa luukut ja pinta laskee kymmeniä metrejä. Perjantai. Tästä pitäisi löytyä polku, joka vie ylös Riteljoen latvajärvelle. Löytyykin vanha ura, on jopa polun poikki ladottuja maatuneita rankoja, joiden päällä kajakki liukuu ylämäkeen suht kivasti. Tästä on muutkin kulkeneet ei tosin ihan halähiaikoina. Mitään järveä emme löydä. Tulemme aukiolle jonka toisella puolella virtaa vuolas ihan melottava puro. Sen täytyy olla Riteljoen latvaa.

5 Ollaan rajusta alusta ja raahaamisesta senverran poikki että päätetään leiriä aukiolleainakin yhdeksi yöksi. Make virittelee virveliään ja lähtee takaisin Satikselle. Minä lähden tutkimaan ympäristöä. Pohjoisen suunnassa suon takana maasto kohoaa ja tulen aihkipetäjiä kasvavalle mäelle. Kasvava on ihan väärä sana, kyllä nämä ovat kasvaneet joskus tuhat vuotta sitten. Kun olosuhteet ovat olleet kasvulle suotuisammat. Nyt ne vain seisovat siinä mahtavina ja rauhallisina paikoillaan. Kenties kuiskaten neuvottelevat siitä mihinpäin kannattaisi lähteä astelemaan. Sitä kuiskailua satunnaisen kulkijan tulee kunnella herkällä korvalla. Lauantai.Pariskuntamme on aikaiseen liikkeellä. Ovat kiikaroineet lintuja. Varsinkin Tuula on aivan haltioitunut uskomatonta - luettelee näkemiään. Useimpien kohdalla eka kerran näin. Hienoa varmaan tekevät ihan oman juttunsa joten en puutu siihen. Make ei saanut kalaa ja haluaa jatkaa matkaa. Minullakin on kai pakattuna jonnekin siimaa ja koukkuja. Kunhan nyt eväät syön ensin. Leirin purku alkaa käydä rutiinilla. Kiinitellään kansikuormat huolella, edessä pitäisi olla koskijakso. Muutaman sadan metrin jälkeen virtaus kiihtyykin ja sitten putoaa jyrkemmin kivisessä rinteessä jossa vesi leviää pulterien väliin jättäen pääväylän juuri kuljettavaksi. Kajakkien pohjat joutuu koville.

6 Mutkaisen koivikkojakson jälkeen puro laskee kapeaan järveen. Tämä on Ritel. Poromiesten kämppä oikealla rannalla. Puro jatkuu järvestä monihaaraisena,puiden sekaan leviävänä. Siitä on vaikea löytää mitään pääuomaa. Villellä vaikeuksia pitkän kajakkinsa kanssa. Koivikko loppuu ja maasto käy avarammaksi. Vettä on nyt ihan riittävästi kun rinne loivenee senverran ettei vesi leviä kivien väliin rinteeseen. Virta vie vauhdilla ja muodostaa kurveissa kallistetun shikaanin mikä helpottaa kääntymistä ratkaisevasti. Penkka on matala tai sitä ei ole ollenkaan. Ulosajo teettää rutkasti työtä, mutta ei ole mitenkään vaarallista. Reissun parhaita pätkiä. Tullaan vähän isommalle järvelle.joku majakin täällä. Rantaudutaan vasemmalle rannalle leriin. Sunnuntai. Make rakentaa haavin verkonpalasta ja pajunvarresta. Menee kauemmas heittelemään teleskooppivavallaan. Teen minäkin vavantapaisen. Syöttien puute vai mikä lie ei muuta kuin jonkun pikkusintin nyppäyksiä. Koukkuni ovat niille liian suuria. Makea jo aletaan kaivata kun se rymistelee pensaikosta kymmenkunta hyvänkokoista ahventa vitsaksessa. Pieneen jigiin olivat erehtyneet. Kalareissukos tästä nyt tulikin. Suomustetaan porukalla, koko saalis pitää syödä tässä ja nyt. Edessä on koskijakso, edellistä pidempi. Ei siellä voi pysähtyä kokkaamaan. Melon vastarannalle ja lainaan poromiesten kämpältä muutaman kuivan puukapulan että saadaan kunnon tulet syttymään. Siinäpä se päivä sitten meneekin. Vaan kyllä on hyvää - loimulohi ahvenfileestä.saan minäkin muutaman kun laitan koukkuun ahvenen sisäelimiä. Huoltotauko. Maanatai. Sataa koko yön. Vettä saisikin olla enemmän. Vedän neopreenit lämpökerraston päälle ja kypärän remmin kiinni. Matkantekoa ei sade haittaa ollenkaan, yhtä märkää alla - ja yllä. Pohjoisesta tulee Nujokka joka melkein tuplaa vesimäärän. Minun vuoro tutkia kosket ja mennä edellä. Make toimii häntäpään valvojana. Ensimmäinen oikea koski Harrapelta tulevan puron alapuolella onkin reilusti luokkaa III. Odotan suvannossa. Kaikki selviävät hyvin vähän töitä teettää viimeinen stoppari. Siitä alaspäin onkin suoria laskuja luokkaa II helppo III. Päävirtaa vain keskeltä vauhdilla, en jaksa käydä jalan tutkimassa kaikkia. On Maken vuoro huomenna mennä edellä. Joki virtaa paikoitellen pari kolme metriä korkeiden vallien välissä ja laajenee taas matalaksi järveksi, josta on joskus vaikea löytää ulospääsyä. Pitkälti sileätä ja sitten virtapaikka. Pudotusta vajaa metri kerrallaan. Paljon lintuja, mutkan takaa törmätään joutsenpariin. Selkenee illalla kun leiriydymme joen ja suon väliselle harjanteelle. Hieman nihkeä olo mutta pussi on kuiva, samoin teltta sisältä. Mitäs muuta sitä ihminen kaipaa? Ehkä vähän kylmää loimuahventa jälkiuunileivän kanssa.

7 Tiistai. Meloskellen leveää koivukujaa rinnatustenkin. Pulina ja mekastus karkoittaa linnut. Sjaunja -järvi on laaja mutta matala. Vedän pikku lippaa lyhyessä siimassa. Johonkin se oli tarttunut tai päinvastoin; pelkkä siima on jäljellä. Kalastus edellyttäisi pysähtymistä päiväksi. Sateen tuoma vesi on nyt täällä sopivasti. Karttaan* merkitty koski onkin aikamoinen. Vesi vilistää puiden välissä ja ohjailu tässä vauhdissa on kiinni reaktionopeudesta ja tuurista. Reissun vaarallisin paikka. Maantiesiltaa ennen rantaudutaan. Tämä koski ei ole laskettavissa meidän taidoilla väsyneenä ja täyteen kuormatuilla kajakeilla. Otan Maken kansilastin kantaakseni kun raahataan kamat tien yli järven rantaan kosken alle. Make selvittää tuon parisataa metrisen nelosen pätkän hienosti. Vai olisiko se vitosta? Kyllä pitäisi meikäläisenkin opetella melomaan ;). *Topografisk karta över Sverige fältkarta: 28 J Fjällåsen SO. **Topografisk karta över Sverige fältkarta: 28 J Fjällåsen NV Eveliina

8

9 VOSS Pikkukaupunki noin 160 km Oslosta luoteeseen - 15 tuhatta asukasta. Rautatie - paikallisella kielellä "Rallarvegen" - Oslosta vuorten läpi tunnelissa, kuten maantiekin pitkälti. Kulkee sähköllä ilman hammaskiskoa, mikä on tuttu Alpeilta. Rautatiesemalta on parisataa metriä matkaa kabiinihissin ala-asemalle. Silläkin on joku hassunhauska nimi Norjaksi. Yläasemalta voikin sitten lähteä ilmaan. Paikallinen nuori nainen - hyvin niukassa lentoasussa joutui sivutuulen laahaamaksi. Lenteli seuraavana päivänä samassa asussa - mustelmat ja naarmut meikkinään. Yleensä laskeuduttiin uimarannalle leirintäalueen lähelle. Japanilaisturistien kuvatessa jokaista laskua - meikunkin piti pingottaa kunnon laskut. Simballa hyvää mainosta APCO lle. Iltatuulessa rannassa porukalla maakäsittelyä. Paikalliset lähtivät matkalennolle. Häipyivät itäänpäin ihan kiva oli keikkua rinteessäkin.

10 YLIVIESKA Hajahuomioita Ylivieskan leiriltä kesältä -05 Helle pyörittää tuulta kivasti - vaikka päävirtaus on 30 astetta vasemmalta pääsee oikealla hetkellä ilmaan ihan hyvin. Jotkut käyttävät ristilähtöä - sekin onnistuu kun avustaja pitää köydestä ettei se jää jalkoihin. Itse lähden suoraan eteenpäin - näen paremmin tuulen lipuista ja heinikosta - ajoitus on helpompaa. Pitkä heinä kentällä jarruttaa pintavirtausta sopivasti. Alle kahdessa jalassa tuuli on nollassa. Siipi pysyy aloillaan maassa. Kahdeksan millin propeeniköysi ei katkeile ainakaan. Hieman kuperalla kentällä sen maakitka lienee 40 kilon luokkaa mutta hinaajat osaavat sen huomioida. Lauantaina paramoottoripilotti esittelee hinauslähtöjä. Hinaus joutokäynnillä ja irroituksen jälkeen vasta kaasu auki ja jälkipoltto päälle. Tuulikin suosii - vaikka joku sanoikin että on ryppyistä matalissa - sain aika hyvän tuntuman ilmatilaan. Huomenna matkalennolle...ehkä. Sunnuntaina olin kentällä vasta 11 jälkeen - kaverilla ei tänään ollut kiirettä. Luvassa ukkospuuskia ja ne aiheuttaakin pikku ylläreitä. Kaikki kiirehtivät ilmaan. Iltapäivällä voi olla jo vaarallista keliä. Lähettäjä rohkaisee sopivasti: Kun kysyn "onkohan tää keli liian vaikeaa mun taidoille" - on vastaus "taitaa olla sitä useimmille". Vedätän turhaan 600 metriin parhaan noston läpi enkä löydä kunnollista kuplaa enää. Riepotusta vaan. Kentältä luoteeseen alan suunnitella jo laskua vaikka korkeutta on vielä yli 300 m. Peltoaukeaahan täällä piisaa. Pitkä suora finaali kaakon suuntaan. Alle 200 metrissä tuulenpuuska takaa painaa siiven kasaan. Aukeaa välittömästi jarruilla ja saan heilurin hallintaan, eikä laskussa ollut vaikeuksia. Haen auton kun en tuossa helteessä viitsi kantaa. Mitään dramatiikkaahan tuossa ruttaamisessa en suostu näkemään. Kyllä sellainen pitää hallita. Olisiko sitten ollut vältettävissä korvilla taikka spiidiä käyttäen - mahdotonta sitä minun on tietää. Tietäjiä löytynee ;). JoukoA

11 KREETALLA Hauskanpitoa Kreetalla Jostain sattumuksen sumeasta logiikasta seuraa että huomaan kuskaavani Lauralla Seutulaan Taistelevaa Virtaskaa Virtoineen. Tarkoituksena on jatkaa sieltä Kreetan saarelle. Finskin vanha MD ponkaisee taivaalle Espoon köyhälistöä Martinlaaksossa sopivasti härnäten kuin olisi tuli hännän alla. Saattoi ollakin. Tulen sammutus palavalla nesteellä kävi sileässä kelissä hyvin päinsä vaikka onkin tunnetusti turhaa touhua. Kuten myös tietty naputus joka saavuttaa kunnioitettavan intensiteetin jo ennen matkalentokorkeutta. "Ota tosta viiskymppiä ja tilaa meille" Tilaan,aina vaihdetaan keskenämme tyhjä täyteen kenenkään huomaamatta. Mutta matka jatkuu sano Maisteri... Pakaasini on aika pullea ja bussikuski haluaa pakata sen viimeiseksi. Siitähän seuraa etten voi valita istumapaikkaa vaan istun johonkin jos sopii. Tällä kertaa paikkani on iloisen rouvan vieressä johon juuri mahdun. Puujalkavitsini saavat rouvan ryntäät hytkymään suorastaan herkullisesti. Olen kai tarpeeksi vanha ollakseni vaaraton. Puolensa silläkin. Opas tulee jakamaan huoneita: "Niin, teille tietysti meren puoleinen, vai haluatteko altaan puolelta?" Katsotaan siinä toisiamme todella syvälle silmiin ja juuri kun rouva on vastaamassa kosintaani "kyllä kulta, tietysti - päätä sinä" opas peijakas peruuttaa koko vihkiseremonian. Eipä ollut viimeinen moka häneltä tämän reissun aikana. Naputus on onneksi loppunut kun vastaanottimesta on virta poikki. Ja matka jatkuu sano Maisteri... Kämppä on talon paras - parveke altaan yläpuolella ja näkymät sekä merelle että vuorille. Ehdin tuskin istahtaa parivuoteen reunalle kun sisään ryntää iso mies, mulkaisee pahasti ja ryntää respan suuntaan karjuen sen tulenpalavia perkeleitä. Katson peiliin, en ole enää mikään kansikuvapoika kuten joskus, mutta en osaa päättää pitääkö tuosta reaktiosta olla ylpeä vaiko masentua lopullisesti. Hetken päästä tyyppiä tuodaan takaisin. Respa ja pari suomalaista yrittää selittää tälle Ilimajoen Jaskalle että hän voi valita vielä kahdesta vapaasta makuuhuoneesta. Eikä häntä yritetä parittaa tuon vanhan homon kanssa. "Yritä ymmärtää Jaska on ensi kertaa Ilimajoen kunnan rajan ulkopuolella." Eihän tämä mitään - en minäkään ole käynyt "Ilimajoella" - ehkä tulen jotenkin loppuelämäni toimeen ilman tuota avartavaa kokemusta.

12 Ajatus porukka- autosta on kuopattava. Jos ykköskuskilla pätkii ja kartanlukija lukee vain lääkemääräyksiä on koko liikennöinti täysin tarpeetonta. Vuokraan auton ja lähden kierrokselle. Lentopaikoilla ei näy minkäänlaista liikettä. Paikallisen yrittäjän vastaaja vain polpottaa kreikkaa. Pyydän matkaopasta kääntämään siitä oleellisen. Sanoi ettei numero vastaa. Soitin itse ja annoin puhelimen hänelle. "Ei tuosta pulinasta saa mitään selvää"!! Myöhemmin sama pimu myönsi ettei ollut tarkoituskaan avustaa ketään noin vaarallisen lajin pariin. Illalla V työntää kakskymmppisen; "tarjoo mulle ja ota itekin niin toi ei naputa sit mulle". Se nyt ei pitkälle riittänyt - vauhtiin päästyään V tarjoaa koko salille. Silloin viimeistään piti poistua paikalta. En ole koskaan ollut suuri venäläisen koulun koloratuurivokalismin ystävä. Tämäniltainen soolo oli kohdistettu suoraan ja ainoastaan minulle. Tuuli on tyyntynyt ja maininki keinuttaa unettavasti kun yöllä käyn kuutamouinnilla = kellumassa nokka kuuta kohti Välimeressä. Rytmitänkin nyt päiväni ihan uudestaan, yhdeksältä nukkumaan ja kuudelta ylös. Siestan aikaan joutaa torkkumaan. Silloin tuulikin puhaltaa kovimmin. Tosrtaina sää lupaa hyvää, 3-7 m lännestä ja kääntyy pohjoiseen iltapäivällä. V lupaa olla lentokunnossa ja yrittää parhaansa, mutta saakin yöllä pahat vieroitusoireet. Sähköiskuja ja harhanäkyjä kuulemma. Tunnistaa kai kuntonsa lentoon sopimattomaksi muttei myönnä sitä, vaan viivyttää lähtöä erilaisin verukkein niin että tuuli ehtii kääntyä. Levittää siiven sitten pahaan paikkaan sivutuuleen kahdentoista aikaan. Palataan hotellille ja kuin vahingossa käännyn pikkuteille V;n seuratessa

13 riisivadilla. Olen senverran pottuuntunut että annaanvähän hanaa ja V jää 40 kmn matkalla vartin verran. Ehdinpä käydä kaljalla yksin. Kämpällä on lappu jossa selvällä suomella sanotaan että huone on oltava tyhjä kello kymmenen. Sehän passaa. Lähden seitsemältä kun respa aukee jotta voin heittää avaimen ja saada passini. Olen kymmenen maissa 160 km päässä Lassithin laskeutumispaikalla. Vaaleanpunainen liidin on maalattu seinään luonnolliseen kokoon. Lähtöpaikkaa en löydä, eikä ole tarpeenkaan. Kelistä kehittyy raju. Joka päivä torni jyrisee ja salamoi. Paitsi jos tuuli vie pilvet merelle. Paikalliset "asiantuntijat" kertovatkin että täällä lennetään vain talvella. Lassithin laakso on näky sinänsä - tuulimyllyjä väitetään olevan Olkoon. Naton Harrierit(?) kiertävät tornia ja leijuvat melkein paikallaan. Itään, Mochlosin kylään pohjoisrannikolle 130 km. Näyttää hyvältä. Löydän pikku motellin, emäntä esittelee siistin huoneen ja isäntä kaatelee rakia kun koko kylän vaarit käy ihmettelemässä kevään ensimmäistä aitoa turistia. Sen silmien väristä ne saa ensi tiedon tulevan kauden tuloksesta. Nukkumaan seitsemältä, siis illalla huom. Aamuyöllä herään tuulen vinkunaan Kaikkien aikojen serpentiinit ja välillä haiveitä niin että vauhtisokeus on on tehdä tepposet. Sitiassa erehdyn tilaamaan venäjäksi. Paikalle haetaan venäjänkielinen tarjoilija josta selviän murahtelemalla, mutta ei sillä hyvä. Jälkiruokaan päästyä (jota en missään koskaan maistanut) sisään marssii kaksi byylevaa jotka haluaa istua juuri minun seuraani. Enhän voi mitenkään kieltäytyä ja nousen tarjoamaan tuoleja. Huijaukseni paljastuu heti, onneksi toinen rouvista puhuu jotain suomensukuista auttavasti ja selvitän tilanteen. Pietarin läheltä, töissä täällä. Koti-ikävä ja raki toimii yhdistävänä linkkinä ja on ihan haikeata jatkaa matkaa. Vai n tienoilla on saksalaisten merkkaamia paikkoja. Tuuli lennättää hiekkaa ja palmut huojuu tuulessa. Niitä on alettu istuttaa tänne tuhansia vuosia sitten. Vaihteeksi Minon raunioita. Majatalo edellisten kopio, samoin isäntäpariskunta. Hinta halpa, eikä rakitarjoilua. Sehän passaa. Ierapetran suuntaan etelärannikolle. Tämä on Kreikan Kauhava - puukkojen kaupunki. Tutkin vanhaa masuunia, se on niin pieni ettei sen tuotanto suurempiin esineisiin riittäisikään. Puukot on hyviä - hienoimpia mitä olen nähnyt, niitä myydään kaikkialla täällä. Hinta - laatusuhde on sellainen että ne luultavasti tehdäänkin nykyään Tornion rosterista jossain Thaimaassa... Tuuli tulee vuorten yli ja tekee valtavan roottorin tänne etelään. Termiikin avustamana merituuli piiskaa veden vaahdoksi ja välillä on tunteja melkein tyyntä. Pyhän Titon luostarikirkon valtava kupoli on vielä pystyssä vaikka toinen päätyseinä puuttuukin. Onko sitä koskaan ollutkaan - en saa selvää saksalaisten matkaoppaan puheista. "Matala" on kiinnostava paikannimeksi - sinne siis. Vuoret onkin

14 pienempiä ja jotenkin pyöreämmän oloisia. Ajelen oliivi-, greippi-, appelsiini-, sitruuna ja mitäs kaikkea niitä nyt onkaan -puiden reunustamia kujia pitkin huipuille saakka. Ihan lentopaikkoja - korppikotka leijuu ihan lähellä. Siitä kun lähtisi liitoon niin olisipa sillekin hyvinsäilynyttä syötävää. Illalla suttuisen oloinen emäntä esittelee siistin huoneen. Eipä rämise rokki eikä rekat. Eikä hurise ilmastointi. Makeet unet ja aamulla aikaiseen: Eteenpäin sanoi Mannerheimi... Suunta luoteeseen, vuorten välistä Rethimnoon. Reppuselkä britti liftaa kyytiin ja kertoo tykkäävänsä vauhdista. Kiihdyttelen varoen jotta saan tuntuman sileään asfalttiin jossa luisto alkaa ilman varoitusta äkäisesti, toisin kuin kotimaisella karkealla pinnalla. Opin pian heittämään neulansilmät sladissa, mutta kun tyyppi ei osoita minkäänlaisia hermoilun oireita vaan näyttää nauttivan täysillä, pitää lopettaa. Saan kuitenkin luvan ajaa iisisti. Matka"oppaan" känny ei ota vastaan sms-viestejä ja ajan hotelliin Plataniaan, Haniasta 18 km länteen katsomaan onko minulle huonetta. Sama huone- avain hyllyssä - koko lähtökäsky oli pelkkä sekaannus. Saksalaismies on vallannut yhden makuuhuoneen ja keittiön. Taisteleva Virtaska on häipyhyt ja vienyt Virran mennessään. Muistona vain tekstiviesti kännyyni: Vastaus V;n raha- anomukseen Suomesta. Ainakin reittaus on miehellä korkealla, kateeksi käy. Aaamulla sakemanni valittaa minusta respassa; olin pannut sen siivoamaan oksennuksensa keittiön lattialta ja tumpit liedeltä jotta pääsin kahvinkeittoon. Varsinainen mammanpoika - sekin. Se lähti. Minä jäin. Mutta matka jatkuu sano Maisteri... Kamera kaulaan ja leikkimään turistia. Vanhassa Haniassa onkin nähtävää päiväksi tai useammaksikin; linnoja, kirkkoja, museoita, ikoneita. Satamassa on paras olla aamulla kun kuhina ei ole vielä alkanut. Parkkeeraan parhaalle paikalle Merimuseon viereen. Yritän napata edes yhden kuvan "jota ei kirjoissa näe" mutta ei ole tuuria - tai olen liian hidas. Merimuseossa on päivällä viileää ja koko tunnetun merisodankäynnin historia Salamiista nykypäivään ja vähän huomiseenkin. Pistä Googleen haku: ELLI NAVY WAR. Sama kielivalinnalla auf Deutsch, niin saat vielä tekniset yksityiskohdat turbiinista torpedoon - und Kessel.

15 Ukkojen kompurointi kapakista herättää useimpina öinä juuri sopivaan aikaan kun rantabaarin valot on sammutettu jotta voin livahtaa rantaan kenenkään huomaamatta. Ihan turha tuokin varovaisuus täällä, mitään rantavalvontaa ei ole päivisinkään. Jos sanot lähteväsi uimalla Ateenaan yöllä, toivotetaan kyllä hyvää matkaa mutta kukaan ei tule rannalle vilkuttamaan. Luoteistuulen tyynnyttyä 40 knots in lukemista naapurihotellin rantaan ilmestyi kepin nokkaan punainen t-paita. Siinä se sitten roikkui velttona loppuviikon. Hyvä laskupaikka. Soudan tukikohdan pohjoispuolella on aitoa kreetalaista menoa. Pikkuteillä eksyy helposti, kartat on viitteellisiä piirroksia ja alkuasukkaat inhoaa järjestysvaltaa siinämäärin että viitat ja liikennemerkit käännetään ja tuhotaan. Tavernan korvaa pieni pöytä ja muutama tuoli puodin edessä kujalla. Siinä ukot tupakoi ja turisee. Kun ukoille selviää että kyselijä tulee Suomesta, ilmestyy rakilasit pöytään ja ilmeet kirkastuu. Arvelen etteivät saksalaiset ole täällä erityisen suuressa suosiossa. Vapaudelle! Käyn vielä Soudan pohjoisrannikolla; Katholiko ja muinaisen luostarin rauniot brittiryhmän hännillä. Onneksi on Salomonot mukana. Tuuli kääntyy länteen lähtöpäivän aamuna, olisi mitä parhain lentokeli Falasarnassa. Päivällä tuuli voimistuu. F1 - aikaajojen aikaan hakeudun lentohiekalta suojaan ja syömään

16 TVn ääreen sisätiloihin. Näin on hyvä aloittaa varovasti paluu "sivistyksen" pariin. Uusi ryhmä Suomesta tulee ja kyselemme kotomaan kuulumisia. "Ei ihmeempiä - se Kekkosen inkarnaatio siellä on pressana - vaihtanut sukupuolta mutta kyllä sen tuntee tyylistä". Yleisvaikutelma Kreetasta on kotoisen junttilan oloinen muutamin poikkeuksin: Liikenne on sopuisampaa, kaaharit, mopot, traktorit präkärryineen, alfat, lamborghinit, ferrarit, maseratit ja turistit yhtenä kaaoksena mutta se sujuu sittenkin. Yhtään kolaria en nähnyt yli 2500 km matkalla. Suurimmat ylinopeudet "moottoritiellä" - rajoitus 90 - paljon yli 200, keskinopeuskin Kaarteet luiston rajalla. Kolmenkympin alueella kaksipyöräiset sujahtaa ohi toistasataa. Vain suomalaiset tönivät toisiaan kapeilla jalkakäytävillä vaikka niillä seisoo myös tukevat puiset valopylväät. Alkuasukkaat ovat tavattoman avuliaita ja ystävällisiä. Jokaisella on vartti aikaa vastata englanninkieliseen kysymykseen kreikaksi. Ota siitä sitten vaan selko. Liitimiä sinne on turha raahata. Niiden aika on talvella, tammi - maaliskuussa joka on sateisinta aikaa eikä matkoja saarelle edes järjestetä. Toki sinne pääsee; Ateenasta on säännöllinen laivayhteys. Paikallinen extreme -yrittäjä ehtinee silloin oppaaksikin kun varsinainen bisnes ei pyöri. Rannat putoavat yleensä mereen jyrkkänä rinteenä ja jokainen pieni tasanne oliivi- tai muita vastaavia 2-5 metriä korkeita puita/pensaita täynnä. Sinne sekaan voi tietysti laskeutua, tuollaisen oliivipuun hinta vaan voi olla melkoinen jos sen joutuu ostamaan. Sitä kun on kymmeniä vuosia kasteltu ja kasvateltu. Alailmakehä on myös täynnä lankoja ja johtoja, vesijohdotkin on paikoin ripustettu kasvaviin puihin. Hania/Souda on lisäksi aivan väärä paikka ja matkat pitkiä. Muutenkin liukas päällyste märkänä pidentää jarrutusmatkan jo 10 % rinteessä moninkertaiseksi, eikä liikenne mitään hupia ole muutenkaan. Siltatyömaan katkaistua tien, oli liikenne ohjattu kylmästi kahlaamon kautta. Maasturikuski koetti suorastaan estää sinne ajon. Katsoin kartasta kiertotien; 170 km! Kiertäminen jäi ja saku väisti kun ajoin kohti. Sitikka liiteli pohjallaan joen yli pinnalla siitä missä maasturi oli kaatua kivikkoon. Ihan kelpo uusi pikitie voi muuttua sorasyheröksi jota riittää kymmeniä kilometrejä. Ja sitten taas leveä päällyste jota hallitsee lammaslauma.paimenet ohjaavat liikennettä jeesussauvallaan. Eikä takuulla tee yhtään mieli protestoida. Ruoka on edullista, leipä erinomaista - samoin punasipuli. Moussakka - eräänlainen kukko - tuodaan pienessä padassa, se onkin ainoa annos jonka saa pöytäänsä lämpimänä. Pippureiden käyttö sopii suomalaiseen makuun. Vaikka kuinka etsit Mex - maininnan listasta "dragon kiss, please" ei se muuta mitään. Mausteet ovat ja pysyvät tuntemattomina.

17 Hanavettä voi juoda, eikä kellään ollut ruuasta johtuvia vaivoja. Ouzo on aniksenmakuinen vahva drinkki johon lisätään vain jäät. Raki on paikallinen ponu jonka väri ja maku vaihtelee. Se juodaan raakana venäläiseen tapaan mutta aivan pienenpienestä lasista. Paikallinen lager on erinomaista. Tunnettuja oluita on toki saatavana, mutta mielestäni niiden rahtaaminen sinne - tai yleensä minnekään - on Hölmökylän (Bemböle) hommaa. Paras ruokajuoma lienee paikallinen viinitilan tuote. Itse pidin "talon" kuivasta valkoisesta jota saa lasillisenkin. Saksalaiset kartat toimii täällä! Muilta osin tämä tarina on täysin sepitteellinen ja mahdolliset yhtymäkohdat todellisuuden kanssa ovat puhdasta sattumaa. Yhteydet elossa oleviin henkilöihin ja heidän tekemisiinsä tai tekemättömyyksiinsä ovat mahdollisen lukijan oman mielikuvituksen tuotetta ja hän on itse niistä täysin vastuussa. Jk

18

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Beat 1 Rostad ja Sanden

Beat 1 Rostad ja Sanden Beat 1 Rostad ja Sanden Rostad. Oikea ranta. Rostad on kalastusalueen ylin pooli ja on pituudeltaan noin 500 metriä. Se on luonteeltaan hitaasti virtaavaa syvää nivaa kosken yläpuolella. Täällä ranta on

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN

MÖKILLE SAMMALNIEMEEN MÖKILLE SAMMALNIEMEEN Lähde kaupungin kiireestä Sammalniemen luontoon viettämään unohtumaton loma! Raision Seudun Lasten Tuen mökki on avoinna ympärivuoden, mökki sijaitsee Juupajoella Sammalniemen leirikeskuksen

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Bangkok 2.-6.2.2015 Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Vajaan puolen kilometrin päässä hotellistamme oli venelaituri, jossa kaikki jokilaivat pysähtyivät. Olimme hokanneet, että klo 9.30 alkaen siitä lähtisi

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Ulkoilua Kuolimon äärellä!

Ulkoilua Kuolimon äärellä! Ulkoilua Kuolimon äärellä! Kuolimon ympäristö tarjoaa loistavat mahdollisuudet ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Rantametsissä on kilometreittäin merkittyjä retkipolkuja ja monin paikoin myös laavuja

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä

Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Siirry asemalle: Ilmakehä Vettä suodattuu maakerrosten läpi pohjavedeksi. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Kasvin soluhengityksessä vapautuu vesihöyryä. Sadevettä valuu pintavaluntana vesistöön. Pysy asemalla: Pohjois-Eurooppa Joki

Lisätiedot

Puente de la Reina- Estella 30.4.

Puente de la Reina- Estella 30.4. AÑO SANTO 2010-39 päivää Santiagon tiellä - Matti Rasilainen Puente de la Reina- Estella 30.4. 5. päivä: Puente la Reina - Estella 30.4. pe pop 09 alt(m) km km yht klo askelmitt. Puente la Reina (alb.

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen

52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen 52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen Katseletko kateellisena crossfit-harrastajia, jotka tekevät hetkessä kymmenen leuanvetoa? Kuivaa kyyneleet ja tartu toimeen, sillä sinäkin pystyt kyllä samaan!

Lisätiedot

ENSIMMÄINEN PÄIVÄ ( )

ENSIMMÄINEN PÄIVÄ ( ) MUSTIKKARETKI 2010 ENSIMMÄINEN PÄIVÄ (26.7. 2010) Klo 8 9 Tapaamme Eskimomajalla Pakataan tavarat ja kajakit autoihin Klo 10 Lähdemme ajamaan kohti Anttolaa Matka 273 km Matkalla syödään lounas myöhemmin

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Tervetuloa kouluun... 4. Nyt vehkeillään...108. Kotiseudun kasveja ja eläimiä..16. Opin ottamaan vastuuta...124. Kartta tutuksi...

Tervetuloa kouluun... 4. Nyt vehkeillään...108. Kotiseudun kasveja ja eläimiä..16. Opin ottamaan vastuuta...124. Kartta tutuksi... Tervetuloa kouluun... 4 1. Kouluvuosi alkaa...6 2. Hyvä yhteishenki on kaikkien vastuulla...8 3. Liikenne on yhteispeliä...10 4. Polkupyörä on ajoneuvo...12 Kotiseudun kasveja ja eläimiä..16 5. Maitohorsma

Lisätiedot

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on?

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on? POTILAS: SYNTYMÄAIKA: TUTKIJA: PÄIVÄMÄÄRÄ: 1. Mikä vuosi nyt on? 2000 2017 2020 1917 EI MIKÄÄN NÄISTÄ 2. Mikä vuodenaika nyt on? KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI 3. Monesko päivä tänään on? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lisätiedot

Piste 1. Kävelijä jättää ajoneuvonsa vanhan muurin viereen. Jotakin hyvin arvokasta on paketoitu.

Piste 1. Kävelijä jättää ajoneuvonsa vanhan muurin viereen. Jotakin hyvin arvokasta on paketoitu. Piste 1. Kävelijä jättää ajoneuvonsa vanhan muurin viereen. Jotakin hyvin arvokasta on paketoitu. Kävelijä oikaisee paketoidun rakennuksen ohi vastapäisen muurin portille. Ripille kävellessään hän repäisi

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Women MX Camp Joutsa 9-10.6.2007

Women MX Camp Joutsa 9-10.6.2007 Moi! Olen Emma ja olen 10 v. Olen ajanut motocrossia noin 3 ja puoli vuotta ja tämänhetkinen pyöräni on KTM 85cc SX. Ajan Botnia Dirt Riders (BDR) seurassa Vaasassa. Olen osallistunut Women MX Camp: iin,

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA GRAN CANARIA 26.9.-3.10.2016 VUORISTOSSA, ROGUE NUBLO Lähdimme kohti vuoristoa lyhintä reittiä eli Arguineguinista tietä numero GC-505 osin siksi, että jo kaupungin keskustassa osoitettiin nähtävyys nimeltä

Lisätiedot

Käsitteet: ilmanpaine, ilmakehä, lappo, kaasu, neste

Käsitteet: ilmanpaine, ilmakehä, lappo, kaasu, neste 8 3 Paine Käsitteet: ilmanpaine, ilmakehä, lappo, kaasu, neste i Ilma on ainetta ja se vaatii oman tilavuutensa. Ilmalla on massa. Maapallon ympärillä on ilmakehä. Me asumme ilmameren pohjalla. Me olemme

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Sohvalle vai lenkille?

Sohvalle vai lenkille? Sohvalle vai lenkille? 7.5.15 Aleksi Perkiö 8lk Isojoen Koulukolmio Sisällysluettelo Aleksi Perkiö, Sohvalle vai lenkille? 7.5.15 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Mikä satuolento haluaisit olla?...4

Lisätiedot

KIRJA➍. IB4_Insides_FIN.indd :56:21

KIRJA➍. IB4_Insides_FIN.indd :56:21 KIRJA➍ IB4_Insides_FIN.indd 1 2.6.2014 12:56:21 Lizille ja Morganille, lapsenvahdille ja lapsivahdittavalle A. B. Callumille ja Harrisonille S. B. Twinsy Copyright suomenkielinen painos 2014 Twinsy www.twinsy.fi

Lisätiedot

Kenguru 2013 Benjamin sivu 1 / 7 (6. ja 7. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa

Kenguru 2013 Benjamin sivu 1 / 7 (6. ja 7. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa Kenguru 2013 Benjamin sivu 1 / 7 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

1. Vuotomaa (massaliikunto)

1. Vuotomaa (massaliikunto) 1. Vuotomaa (massaliikunto) Vuotomaa on yksi massaliikuntojen monista muodoista Tässä ilmiössä (usein vettynyt) maa aines valuu rinnetta alaspa in niin hitaasti, etta sen voi huomata vain rinteen pinnan

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Lintu ja uistin Nokia 11.8.2014

Lintu ja uistin Nokia 11.8.2014 Tämä kertomus on kirjoitettu kuvastamaan allekirjoittaneen huolta vastuuttomien kalastajien luontokappaleille aiheuttamista vaaroista. Tällä kerralla tilanne päättyi hyvin, mutta kuinka kauan tuo kuvattu

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME MAA OLI AUTIO JA KYLMÄ I minä kävelin poispäin näistä päivistä jätin sudenjälkiä ettei minua etsittäisi polulla kohtasin tytön joka sanoi että on vapaus nauttia ei sitä kiinnostanut

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

4. Funktion arvioimisesta eli approksimoimisesta

4. Funktion arvioimisesta eli approksimoimisesta 4. Funktion arvioimisesta eli approksimoimisesta Vaikka nykyaikaiset laskimet osaavatkin melkein kaiken muun välttämättömän paitsi kahvinkeiton, niin joskus, milloin mistäkin syystä, löytää itsensä tilanteessa,

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?)

MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) MONIKON GENETIIVI (MINKÄ? KEIDEN?) Lintujen täytyy muuttaa talveksi etelään. MONIKON GENETIIVIN KÄYTTÖ 1. OMISTUS (KENEN, KEIDEN?) Nämä sukset ovat noiden koululaisten. Tuossa kaupassa myydään vain lasten

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Järvenpään Perhelän korttelin kutsukilpailu ehdotusten vertailu

Järvenpään Perhelän korttelin kutsukilpailu ehdotusten vertailu Järvenpään Perhelän korttelin kutsukilpailu ehdotusten vertailu KERROSALAT K-ALA HUONEISTOALAT BRUTTO-A HYÖTYALA ASUNNOT LIIKETILAT YHTEENSÄ as. lkm ap lkm asunnot as aputilat YHT. liiketilat aulatilat,

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja

2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja 2c Valokuvaa ekosysteemipalveluja Tavoite: Oppilaat oppivat löytämään ja tunnistamaan ekosysteemipalveluja Vaikeusaste: vaikea Aineisto: - Jokaiselle ryhmälle digikamera tai puhelinkamera - Kannettava

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus

RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus SUOMEN RAHAPAJA RAHA JA LAPSET Lasten käsityksiä rahasta -tutkimus Lokakuu 2010 Toimitusjohtaja Tina Wessman & KTT Mirjami Lehikoinen/Qualitems Oy 10/2010 1 TAVOITE Kartoittaa ala-aste-ikäisten lasten

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

K-market Erottajan valikoimat ovat monipuoliset ja kauppias on itse päässyt vaikuttamaan myymäläilmeeseen todella paljon.

K-market Erottajan valikoimat ovat monipuoliset ja kauppias on itse päässyt vaikuttamaan myymäläilmeeseen todella paljon. EROTTAJALLA KAUPAKSI KÄYVÄT KAIKKI 21.07.2015 K-market Erottaja luo Helsingin keskustaan rennon kyläkauppafiiliksen, jossa kuitenkin on keskikaupungin tunnelmaan sopivaa tyyliä ja laatua. Uuden kaupan

Lisätiedot

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla.

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. HIPPOS Nro 8/2010 Melkein paratiisissa Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. Teksti ja kuvat TONY ILMONI Snappertuna 90 kilometrin

Lisätiedot

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta Opiskelijan materiaali Juha Mäkirinta 4 4 5 1. Kuka sinä olet? Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

PIELAVESI Sulkavajärven rantayleiskaavaalueen muinaisjäännösinventointi 2004

PIELAVESI Sulkavajärven rantayleiskaavaalueen muinaisjäännösinventointi 2004 1 PIELAVESI Sulkavajärven rantayleiskaavaalueen muinaisjäännösinventointi 2004 Timo Jussila Kustantaja: Pielaveden kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Täydennysinventointi lokakuussa 2004...

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset 1. Missä Burundi on? Tutustu Google-karttapalveluun seuraavilta sivulta: www.google.fi/maps (voit vaihtaa näkymän satelliittitilaan) Etsi koulunne kartalta.

Lisätiedot

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari GOLFIN ETIKETTI 1 Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista b) Olen oman pelini tuomari c)huomioin toiset pelaajat Oikea vastaus B ja C GOLFIN ETIKETTI 2 Mitä seuraavista

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI

WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI BJØRN SORTLAND TIMO PARVELA KUVITUS PASI PITKÄNEN SUOMENTANUT OUTI MENNA KIRJA KAKSI: LÄHTÖLASKENTA 1. Norjankielinen alkuteos: KEPLER62 - Nedtelling Teksti Bjørn

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

Joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimus, mittausjakso 2:2009

Joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimus, mittausjakso 2:2009 Joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimus, mittausjakso 2:9 Sisällysluettelo Sivu Tulosten yhteenveto 1 Kohde 1: linjat 6, 61, 9, 9 2 Kohde 2: linja 8 3 Kohde 3: linjat 8, 88, 99 4 Kohde 4: linja 13

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari. RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen

Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari. RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari 28.12.2014 RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen K-1 Punainen reitti on hieman pidempi, mutta lähtö seuraavalle rastille on sujuvampi Sininen reitti on hieman

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Haukan Sanomat Saapumislehti

Haukan Sanomat Saapumislehti Haukan Sanomat Saapumislehti KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri 30.6 5.7.2013, Utin leirikenttä, Kouvola Tervetuloa kauan odotetulle palokuntanuorten

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

Flattileiri 2008 Himanka, Sautinkari. Pennut. 1. Kontakti

Flattileiri 2008 Himanka, Sautinkari. Pennut. 1. Kontakti Flattileiri 2008 / NOME / PP 1 Flattileiri 2008 Himanka, Sautinkari Pennut 1. Kontakti - tärkeä etenkin flateilla (koska ovat vilkkaita?) - pentutreenit aloitetaan kontaktiharjoituksilla: koira keskittyy

Lisätiedot

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö Toimintasuunnitelma 2016 Päivitetty 25.3.2016 Keskiviikkomelonnat ovat 1-2 tunnin kestoisia porukalla tehtäviä kevyitä melontalenkkejä. Peruskurssien jälkeiset neljä ovat ohjattuja. Voi myös lähteä koskeen

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Lähdetkö kahville minun kanssani? Uskallatko kertoa tunteistasi? Jaksatko valvoa yli puolenyön? Käytätkö mielelläsi lankapuhelinta?

Lähdetkö kahville minun kanssani? Uskallatko kertoa tunteistasi? Jaksatko valvoa yli puolenyön? Käytätkö mielelläsi lankapuhelinta? NOPEANNOKKELA NOSTATUS Kerro kiero kysymys, vedä villi vastaus Kysymyksissä on K-kirjain ja vastauksissa V-kirjain. Ne voi tulostaa myös eri sävyisille papereille. Leikkaa suikaleiksi. Yksi osallistuja

Lisätiedot