Rakennustutkimus RTS KESÄKUU 2018

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rakennustutkimus RTS KESÄKUU 2018"

Transkriptio

1 Rakennustutkimus RTS KESÄKUU 2018 Nuijamiestentie 3 A, HELSINKI, puhelin ASUNTO- JA PALVELURAKENTAMINEN KUNNISSA Raportti 1. tutkimusyhteenveto Tämä tutkimus perustuu 293 kunnan haastatteluihin Manner-Suomessa kesäkuussa 2018.

2 ASUNTO- JA PALVELURAKENTAMINEN KUNNISSA SISÄLLYSLUETTELO YHTEENVETO JOHDANTO 1. VASTUUHENKILÖT 1 Tonttiasioissa, asuntorakentamisessa ja palvelurakentamisessa 1 2. ASUNTORAKENTAMINEN Talotyypeittäin v ja kehitysnäkymät Puukerrostalorakentaminen 2010-luvulla ja aikomukset Massiivipuu / hirsirakentaminen 2010-luvulla ja rivitaloissa 9 3. PALVELURAKENTAMINEN Talotyypeittäin v (tilastoista) ja aikomukset (erityisesti päiväkodit, koulut ja vanhuspalvelurakennukset) 3.2 Arvio puurakentamisen kehityksestä eri talotyypeissä Massiivipuu-/hirsirakentaminen 2010-luvulla ja talotyypeittäin TONTTITARJONTA Eri tyyppisten asuintalotonttien aktiivitarjonta 14 (myytävät ok-tontit, ok-vuokratontit, OK-RT-yhtiöille ja kerrostalotontit 4.2 Kunnan tonttien tarjonta 2017 ja 2018/2019 ja niiden riittävyys ARVIOT KUNNAN TEKEMISISTÄ Asumisviihtyvyyden edistämiseksi ja mitä? Puurakentamisen edistämiseksi kerrostaloissa ja palvelurakennuksissa ja mitä? Erityisesti massiivipuu/hirsitalojen käytöstä aluerakentamisessa ja palvelutaloissa ja mitä? 31

3 ASUNTO- JA PALVELURAKENTAMINEN KUNNISSA I 0. YHTEENVETO ASUNTORAKENTAMINEN Kunnat odottavat kerrostaloaloitusten kasvavan edelleen vauhdikkaasti, myös pientalorakentamisessa kasvua V Suomessa aloitettiin noin 7300 omakoti- ja 3600 rivitaloasuntoa, pientaloja aloitettiin 90 %:ssa kunnista. Vuosina kunnista noin 25 % odottaa pientalorakentamiseen kasvua jonkin verran, laskua vastaavasti ennakoi noin 12 %. Arviot ovat siis positiivisen puolella. Eniten kasvua arvioidaan tulevan kasvukaupunkien ympäristöissä ja muissa kaupungeissa. Vuodesta 2018 tiedetään jo, että aloitusmäärän kasvu pientaloissa on noin 8 %. Omakotitaloja aloitetaan noin 8000 asuntoa (Markkinatilannekatsaus 1.5./). Kerrostaloasuntoja aloitettiin v noin kpl, kerrostalokohteita löytyi neljänneksestä kunnista. Viimeksi näin suurissa lukemissa oltiin luvun alussa. Tästä huolimatta kuntien rakentamisvolyymiin suhteutettuna 44 % arvioi lievää, 25 % voimakasta kasvua kerrostalorakentamisessa Mm. suurimmat kerrostalorakentajat Helsinki, Vantaa, Espoo, Oulu ja Tampere arvioivat alueellaan kasvun jatkuvan edelleen. Puukerrostalojen määrän odotetaan tuplaantuvan Vuosina Suomen kunnissa arvioidaan aloitettavan yhteensä 186 puukerrostaloa. Tämä on kaksi kertaa enemmän kuin tähän mennessä koko 2010-luvulla on yhteensä tehty. Eniten puukerrostaloja kaavaillaan Turkuun (20 kpl) ja Helsinkiin (15 kpl). Kaikkiaan puukerrostalorakentamista aikovia kuntia tutkimuksessa tuli esille 73. Hirsi-/massiivipuurakentaminen kasvamassa rivitaloissa Hirsi- tai massiivipuurakenteisia rivitaloja kunnat arvioivat vuosina toteutettavan noin 60 kappaletta, määrä on noin nelinkertainen koko luvun alkupuoleen verrattuna. Yhteensä 15 kuntaa arvioi lähivuosina saavansa uusia hirsi- tai massiivipuurivitaloja. LIIKE- JA PALVELURAKENTAMINEN 80 % kunnista rakentaa palvelurakennuksia V aloitettiin 182 kunnassa yhteensä noin 540 julkista palvelurakennusta. Kuntien vastuuhenkilöiden arvioiden perusteella vuosina noin 80 %:ssa, eli 234 Suomen kunnassa rakennetaan julkisia palvelurakennuksia. Hoitoalan rakennuksia tehdään 182 kunnassa, joista 144 vanhuspalvelurakennuksia, 97 päiväkoteja. Uusia opetusrakennuksia syntyy 135, kokoontumisrakennuksia 59 kunnassa. Liike- ja toimistorakennuksia aloitetaan kuntien tämän hetken tietojen perusteella noin 150 kunnassa.

4 II Puurakentamisen suosion odotetaan kasvavan erityisesti hoito- ja opetusrakennuksissa Noin 30 % Suomen kunnista arvioi puurakentamisen suosion kasvavan v hoitoalan ja opetusrakennuksissa, vain 2-3 % arvioi aloitusten laskevan. Mm. päiväkodit, vanhuspalvelurakennukset ja koulut rakennetaan todennäköisesti entistä useammin puusta. Liike- ja toimistorakennuksissa noin 15 % odottaa puun käytön kasvavan, laskua ennustaa noin 4 %. Hirsi-/massiivipuusta tehtyjen palvelurakennusten määrä lähivuosina kolminkertaistumassa Vuosina Suomessa tehtiin kuntaselvityksen perusteella 29 palvelurakennusta hirrestä tai massiivipuusta. Nyt vuosille on tiedossa jo 86 vastaavaa palvelurakennusta, eli noin 3 kertaa enemmän kuin mitä koko luvun alkupuolella rakennettiin. Päiväkoteja tai kouluja on kumpiakin tulossa yli 30 kpl, vanhuspalvelurakennuksia oli nyt tiedossa 14 kpl, muita palvelurakennuksia 8 kpl. Myös hirrestä tai massiivipuusta rakentavien kuntien määrä on kovassa kasvussa: aikovia kuntia on 68, määrä on yli 3- kertainen vuosikymmenen alkupuolella toteuttaneisiin verrattuna. KUNTIEN TONTTITARJONTA Kunnat vastaavat noin puolesta omakotitonttien tarjonnasta Käytännössä kaikissa kunnissa ilmoitettiin olevan aktiivista tonttitarjontaa omakoti- ja paritalorakentajille. 277 kuntaa, eli 95 % kaikista arvioi vuosina luovuttavansa omakoti- tai paritalorakentamiseen yhteensä noin tonttia. Vuoteen 2017 verrattuna (n tonttia 242 kunnassa) liikutaan vuositasolla suunnilleen samoissa lukemissa. Vuokratonttien osuus on sekä tehdyissä että tulevissa luovutuksissa noin 38 %. Kuntien tonttiluovutukset vastaavat noin puolta kaikista omakotialoituksista. Suurimmat arviot omakotitonttien luovutuksista v löytyvät Oulusta, Seinäjoelta, Porvoosta, Joensuusta, Rovaniemeltä, Jyväskylästä ja Lahdesta, joilla on omakotirakentajille varattuna vähintään 150 tonttia kullakin. Rivitalorakentamiseen kunnat arvioivat luovuttavansa 780 tonttia (340 kpl v. 2017), kerrostaloille 640 kpl (310 kpl v. 2017). Tonttitarjonta riittämätöntä kasvukaupungeissa ja niiden ympäristössä Tonttien tarjonta ei kaikilla seuduilla vastaa kysyntää, erityisesti kasvukaupungeissa ja niiden ympäristössä on pulaa kaiken tyyppisistä asuntotonteista. Kasvukaupungeista kolmannes, niiden ympäryskunnista noin viidennes arvioi omakotitonttien tarjontansa olevan heikkoa kysyntään nähden. Kasvukaupunkien rivi- ja kerrostalotonteissa pula on vielä suurempi, sillä näistä 42 % arvioi rivi- tai kerrostalotonttitarjontansa olevan heikkoa tai erittäin heikkoa kysyntään nähden. Aiemmat selvitykset osoittavat, että kunnissa on kyllä tonttitarjontaa, mutta ei keskustojen lähiympäristössä.

5 III ARVIOT KUNNAN TEKEMISISTÄ Kuntien rooli on tärkeä erilaisen rakentamisen mahdollistajana tai edistäjänä. Tehdyn kyselyn perusteella kunnista löytyy hankkeita tai suunnitelmia mm. seuraavista asioista: ASUMISVIIHTYVYYDEN PARANTAMINEN PUURAKENTAMISEN EDISTÄMINEN KERROSTALOISSA PUURAKENTAMISEN EDISTÄMINEN PALVELURAKENTAMISESSA HIRSI- TAI MASSIIVIPUUN KÄYTTÖÄ ALUERAKENTAMISESSA HIRSI- TAI MASSIIVIPUUN KÄYTTÖÄ PALVELURAKENTAMISESSA 64 % KUNNISTA 26 % KUNNISTA 25 % KUNNISTA 14 % KUNNISTA 17 % KUNNISTA Tutkimuksen toteutus Tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluna kesäkuussa Tutkimukseen vastasi 293 manner-suomen 295 kunnasta.

6 JOHDANTO Tutkimuksen tavoite Tässä tutkimuksessa tavoitteena on selvittää kuntakohtaisesti: - Erityyppisen asuntorakentamisen määrät 2017 tilastosta ja kuntapäättäjien näkemys vuosista erikseen puukerrostalorakennusten teko ja suunnitelma Liike- ja palvelurakentaminen rakennustyypeittäin (2017 tilastosta) ja mitä tehdään Erityisesti päiväkodit, koulut ja hoivarakennukset. - Puurakentamisen suosio eri rakennustyypeissä ja yleensä. - Erityisesti massiivipuu-/hirsirakentamisen suosio Kunnan tonttiluovutukset/-tarjonta. - Mitä kunnassa mietitty pienrakentamisen eteen (kerrostalot ja palvelurakentaminen). - Massiivipuurakentamisen projektit. Tutkimuksen toteutus Tutkimus toteutettiin puhelimitse touko-kesäkuussa Tutkimukseen haastateltiin 293 Manner-Suomen 295 kunnasta (Ahvenanmaa ei kuulunut otokseen). Tutkimuksen raportointi Tutkimuksesta on tehty tämä yhteenveto. Myös kuntakohtaiset vastaukset on raportoitu. Erikseen on :n Päättäjäpankissa rekisteripäivitys kuntien rakentamiseen liittyvistä päättäjistä.

7 Kuntatyyppien jaottelu Rakentamisen määriä ja kehitysnäkymiä on tarkasteltu valtakunnallisesti sekä vertaillen eri kuntatyyppejä. Kasvukaupungit 12 kpl (K) ja niiden ympäristöt 43 kpl (Y) K: Pääkaupunkiseutu: Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa Y: PK-ympäristökunnat: Sipoo, Kerava, Tuusula, Järvenpää, Nurmijärvi, Vihti, Kirkkonummi K: Tampere, Y: Pirkkala, Nokia, Kangasala, Lempäälä, Orivesi K: Turku, Y: Parainen, Kaarina, Paimio, Lieto, Aura, Rusko, Raisio, Naantali K: Oulu, Y: Kempele, Haukipudas, Muhos, Utajärvi, Pudasjärvi, Ii K: Lahti, Y: Orimattila, Hollola, Asikkala, Heinola K: Kuopio, Y: Juankoski, Tuusniemi, Leppävirta, Suonenjoki, Siilinjärvi, Tervo, Pielavesi, Lapinlahti K: Jyväskylä, Y: Muurame, Toivakka, Laukaa, Uurainen, Petäjävesi K: Hyvinkää Riihimäki Muut Kaupungit 77 kpl: Akaa, Alajärvi, Alavus, Forssa, Haapajärvi, Haapavesi, Hamina, Hanko, Harjavalta, Huittinen, Hämeenlinna, Iisalmi, Ikaalinen, Imatra, Joensuu, Jämsä, Kajaani, Kalajoki, Kankaanpää, Kannus, Karkkila, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kemi, Kemijärvi, Keuruu, Kitee, Kiuruvesi, Kokemäki, Kokkola, Kotka, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kuhmo, Kurikka, Kuusamo, Laitila, Lappeenranta, Lapua, Lieksa, Lohja, Loimaa, Loviisa, Mikkeli, Mänttä-Vilppula, Nivala, Nurmes, Närpiö, Oulainen, Outokumpu, Parainen, Parkano, Pieksamäki, Pietarsaari, Pori, Porvoo, Pyhäjärvi, Raahe, Raasepori, Rauma, Rovaniemi, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Savonlinna, Seinäjoki, Somero, Tornio, Ulvila, Uusikaarlepyy, Uusikaupunki, Vaasa, Valkeakoski, Varkaus, Viitasaari, Virrat, Ylivieska, Ähtäri, Äänekoski. Muut kunnat 161 kpl: Muut kuin edellä mainitut.

8 1 1. VASTUUHENKILÖT Kysymys kuului; Kuka tai ketkä ovat kunnassanne vastuuhenkilöitä seuraavissa asioissa? Toimialueina mainittiin erikseen pientalotontit asuntorakentaminen sekä palvelurakentaminen. Vastuuhenkilöistä kysyttiin henkilön nimi, titteli, gsm/suora puhelinnumero sekä sähköpostiosoite. Kaikkiaan 293 kunnasta löytyi vastuuhenkilöitä Pientalotonteissa 370 kpl Asuntorakentamisessa 366 kpl Palvelurakentamisessa 368 kpl Kuntien vastuuhenkilöt yhteystietoineen löytyvät :n Päättäjäpankista.

9 2 2. ASUNTORAKENTAMINEN KUNNISSA 2.1 Asuntorakentamisen kehitysnäkymä Kysymys kuului; Miten arvioitte asuntorakentamisen kehittyvän kunnassanne seuraavan kahden vuoden aikana viime vuoteen 2017 verrattuna?. V määrät poimittiin Tilastokeskuksen rakentamistilastosta ja kerrottiin myös vastaajalle. Kehitysarviossa asteikko oli 1 = laskee voimakkaasti, 5 = kasvaa voimakkaasti. Kasvukaupunkeja on yhteensä 12 kpl, niiden ympäristökuntia 43 kpl, muita kaupunkeja 77 kpl ja muita kuntia 161 kpl. Kuntien painoarvo koko maan rakentamisesta vaihtelee suuresti. Tästä syystä grafiikoissa valtakunnallinen kehitysarvio on laskettu myös painottamalla kuntien vastaukset niiden v rakentamisvolyymilla. YHTEENVETO ERITYYPPISEN ASUNTORAKENTAMISEN KEHITYSARVIOISTA KUNNISSA ASUNTO- ALOITUKSIA 2017 KUNTIEN KEHITYSARVIOT KPL LASKEE (1-2) % PYSYY (3) % KASVAA (4-5) % OMAKOTIASUNNOT YHTIÖMUOTOISET OMAKOTIASUNNOT RIVITALOASUNNOT KERROSTALOASUNNOT V aloitettiin 264 kunnassa yhteensä noin omakotiasunnon rakentaminen. Rakennusvolyymiin suhteutettuna 26 %:ssa arvioidaan omakotirakentamisen kasvavan jonkin verran, laskua odottaa 12 %. Kasvukaupungeissa odotukset ovat muuta maata heikommat.

10 3 V aloitettiin yhteensä noin yhtiömuotoisen omakotiasunnon rakentaminen. Rakennusvolyymiin suhteutettuna yhtiömuotoisen omakotirakentamisen odotetaan 24 %:ssa kasvavan jonkin verran, 8 %:ssa laskevan. Kasvuodotukset ovat korkeimmat kasvukaupungeissa.

11 4 V rivitalokohteita aloitettiin kaikkiaan 97 kunnassa noin 300 kpl. Rakennuksia näissä oli noin 850 kpl, asuntoja noin kpl. Rakentamisvolyymiin suhteutettuna kasvua odotetaan jonkin verran 25 %:ssa, laskua 12 %:ssa. Suurimmat kasvuodotukset ovat kasvukaupunkien ympäristöissä.

12 5 V kerrostalokohteita aloitettiin 73 kunnassa yhteensä noin 600 kpl. Rakennuksia näissä oli noin ja asuntoja yhteensä % eli 85 kuntaa arvioi kerrostalorakentamisen kasvavan alueellaan Rakentamisvolyymiin suhteutettuna kerrostalorakentamiseen odotetaan voimakasta kasvua 25 %:ssa, jonkin verran kasvua 44 %:ssa. Kerrostaloasuntorakentamisen odotetaan kasvavan erityisesti kasvukaupungeissa ja niiden ympäristöissä, joissa selvä enemmistö kunnista on kasvun kannalla.

13 6 OMAKOTIRAKENTAMISESSA KASVUA ARVIOIVAT KUNNAT: Kasvaa voimakkaasti: Kauniainen, Pyhäjoki. Kasvaa jonkin verran: Asikkala, Eura, Forssa, Haapavesi, Hamina, Harjavalta, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Huittinen, Humppila, Ikaalinen, Ilmajoki, Janakkala, Joutsa, Jämsä, Kankaanpää, Karijoki, Kauhajoki, Kaustinen, Kemi, Kemijärvi, Kemiönsaari, Kokemäki, Kolari, Kontiolahti, Kruunupyy, Laihia, Laitila, Lemi, Leppävirta, Loviisa, Luumäki, Maalahti, Marttila, Masku, Mikkeli, Mustasaari, Naantali, Nokia, Orivesi, Oulu, Pelkosenniemi, Pietarsaari, Pomarkku, Pyhäntä, Pälkäne, Pöytyä, Rantasalmi, Ranua, Rautavaara, Ruovesi, Rääkkylä, Saarijärvi, Sastamala, Seinäjoki, Sievi, Siilinjärvi, Soini, Sotkamo, Sulkava, Taipalsaari, Tervo, Tornio, Tuusula, Ulvila, Urjala, Uusikaupunki, Vaasa, Vehmaa, Vesilahti, Veteli, Vihti, Virrat, Vöyri, Ylivieska, Ylöjärvi, Äänekoski. RIVITALORAKENTAMISESSA KASVUA ARVIOIVAT KUNNAT: Kasvaa voimakkaasti: Alavieska, Inari, Kokemäki, Muonio, Pudasjärvi, Utajärvi. Kasvaa jonkin verran: Alajärvi, Alavus, Enontekiö, Evijärvi, Halsua, Hartola, Hirvensalmi, Hollola, Ikaalinen, Ilmajoki, Imatra, Janakkala, Jokioinen, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kajaani, Kaustinen, Keitele, Kirkkonummi, Kittilä, Kolari, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Kurikka, Kustavi, Kuusamo, Lahti, Laihia, Lapinlahti, Lemi, Leppävirta, Liminka, Loimaa, Luumäki, Maalahti, Masku, Mustasaari, Muurame, Mäntsälä, Mänttä-Vilppula, Naantali, Nivala, Nokia, Orivesi, Oulainen, Paimio, Parainen, Pelkosenniemi, Perho, Pirkkala, Pomarkku, Pori, Pyhäntä, Pyhäranta, Pöytyä, Raasepori, Raisio, Rauma, Rautavaara, Rovaniemi, Ruovesi, Saarijärvi, Salla, Sastamala, Siikajoki, Siilinjärvi, Soini, Toivakka, Tornio, Tyrnävä, Ulvila, Urjala, Utsjoki, Uusikaarlepyy, Virolahti, Ylivieska, Ylöjärvi, Ypäjä. KERROSTALORAKENTAMISESSA KASVUA ARVIOIVAT KUNNAT: Kasvaa voimakkaasti: Helsinki, Inari, Kotka, Kuusamo, Laitila, Lapinlahti, Lieto, Oulu, Pirkkala, Pudasjärvi, Tornio, Tuusula, Utajärvi, Vihti, Virolahti. Kasvaa jonkin verran: Akaa, Alavus, Asikkala, Askola, Espoo, Euro, Hamina, Hartola, Heinola, Hirvensalmi, Hyvinkää, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Iisalmi, Ikaalinen, Inkoo, Jämsä, Kajaani, Kauniainen, Kaustinen, Kerava, Kirkkonummi, Kittilä, Kokkola, Kontiolahti, Lappeenranta, Lempäälä, Leppävirta, Liminka, Liperi, Lohja, Loimaa, Loviisa, Muhos, Mustasaari, Muurame, Mynämäki, Mänttä-Vilppula, Naantali, Nivala, Nokia, Nurmijärvi, Orivesi, Paimio, Parainen, Petäjävesi, Pihtipudas, Pyhtää, Raahe, Raasepori, Raisio, Rauma, Rusko, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Sipoo, Sotkamo, Suonenjoki, Taivalkoski, Tampere, Tervo, Toivakka, Ulvila, Urjala, Uusikaupunki, Vantaa, Ylöjärvi, Ypäjä.

14 Suurimmat kunnat asuntoaloituksissa 2017 ja kasvuodotukset (asteikko 1 = laskee voimakkaasti, 5 = kasvaa voimakkaasti) Suurimmat kunnat omakotialoituksissa Asuntoja 2017 kpl Odotukset Suurimmat kunnat rivitaloaloituksissa Asuntoja 2017 kpl Odotukset Suurimmat kunnat kerrostaloaloituksissa Asuntoja 2017 kpl 7 Odotukset Espoo Oulu Helsinki Oulu Helsinki Vantaa Vantaa Espoo Espoo Helsinki Vantaa Oulu Tampere Järvenpää Tampere Jyväskylä Tampere Turku Nurmijärvi Kuopio Jyväskylä Kuopio Kaarina Kuopio Joensuu Jyväskylä Joensuu Rovaniemi Seinäjoki Rovaniemi Seinäjoki Turku Seinäjoki Kokkola Lempäälä 90 2 Kerava Turku Lahti 76 4 Vaasa Kaarina Rovaniemi 72 4 Pori Järvenpää Naantali 65 4 Kirkkonummi Pori Uusikaupunki 63 3 Järvenpää Lahti 98 3 Kangasala 58 3 Nurmijärvi Vaasa 96 4 Kokkola 58 3 Sipoo Kempele 90 3 Pori 56 4 Lahti Tuusula 88 4 Hämeenlinna 53 3 Riihimäki Porvoo 82 3 Kontiolahti 53 3 Hyvinkää Nokia 81 4 Ylöjärvi 49 4 Kokkola Sipoo 78 3 Joensuu 45 3 Lappeenranta Kirkkonummi 76 3 Nokia 45 4 Lempäälä Ylöjärvi 65 4 Vihti 43 3 Pirkkala Lempäälä 59 3 Kempele 42 3 Porvoo Mustasaari 57 4 Vaasa 40 3 Nokia Siilinjärvi 55 4 Lieto 38 3 Kangasala Kontiolahti 52 4 Kirkkonummi 37 4 Hämeenlinna Laukaa 51 3 Nurmijärvi 31 3 Kaarina Muurame 51 3 Tuusula 31 3 Mikkeli 89 3 Kerava 48 3 Pirkkala 28 4 Valkeakoski 86 3 Mikkeli 48 4 Kruunupyy 27 3 Tornio 85 5 Kangasala 47 3 Sipoo 27 2 Imatra 82 3 Lohja 47 3 Lohja 26 2 Tuusula 79 5 Raisio 45 3 Ilmajoki 24 4 Raahe 77 4 Kouvola 44 3 Orimattila 24 2 Kempele 72 3 Lappeenranta 43 3 Nivala 22 4 Vihti 65 5 Naantali 42 4 Raisio 22 4 Kotka 58 5 Liminka 40 3 Lappeenranta 21 3 Uusikaupunki 57 4 Lieto 39 3 Siilinjärvi 20 4 Kuusamo 56 5 Pedersören kunta 39 3 Varkaus 20 3 Salo 49 4 Hyvinkää 38 3 Raahe 19 3 Lieto 46 5 Liperi 38 3 Ylivieska 17 4 Rauma 44 4 Ylivieska 37 4 Mäntsälä 16 4 Hollola 40 3 Ilmajoki 36 4 Luoto 15 3 Pietarsaari 38 3 Raahe 36 3 Hattula 14 3 Raisio 37 4 Luoto 34 3 Muhos 14 3 Kouvola 35 3 Mäntsälä 34 3 Pietarsaari 14 3 Iisalmi 34 4 Valkeakoski 34 3

15 2.2 Puukerrostalojen rakentaminen aiemmin ja arvio 2018 ja 2020 Kysymys kuului; Montako puukerrostaloa kunnassanne on rakennettu 2017 tai aiemmin? Entä arvionne puukerrostalojen rakentamisesta ? PUUKERROSTALOJEN RAKENTAMINEN TEHTY 2017 TAI AIEMMIN TEHDÄÄN KUNTIA TEHTY TEHDÄÄN KUNTIA PUUKERROSTALOJA PUUKERROSTALOJA KPL KPL KPL KPL PUUKERROSTALOJA Aikaisempaan verrattuna puukerrostalorakentamisen arvioidaan tuplaantuvan Kunnat, joissa tehty puukerrostaloja 2017 tai aiemmin Kunnat, joissa tehdään puukerrostaloja Kunta Kpl Kunta Kpl Helsinki 10 Turku 20 Turku 10 Helsinki 15 Vantaa 10 Laitila 8 Joensuu 7 Kalajoki 6 Lahti 6 Riihimäki 6 Kerava 5 Lempäälä 5 Naantali 4 Oulu 5 Pyhäjoki 4 Rauma 5 Jyväskylä 3 Rovaniemi 5 Kalajoki 3 Tampere 5 Kunnat, joissa tehty 1-2 puukerrostaloa: Askola 4 Laihia Uusikaupunki 4 Nakkila Jyväskylä 3 Pori Kauhajoki 3 Pudasjärvi Kerava 3 Seinäjoki Lohja 3 Sodankylä Parainen 3 Tyrnävä Porvoo 3 Multia Vantaa 3 Säkylä Kunnat, joissa tehdään 1-2 puukerrostaloa : Aura Hyvinkää Joensuu Heinola Ii Kauniainen Ii Imatra Kokemäki Imatra Järvenpää Kouvola Järvenpää Kangasala Kuortane Kajaani Kauhava Lieto Kannonkoski Kaustinen Luoto Korsnäs Keuruu Maalahti Nivala Kirkkonummi Mänttä-Vilppula Pälkäne Kokkola Nurmes Saarijärvi Kuopio Nurmijärvi Uurainen Laihia Paimio Uusikaupunki Nokia Pieksamäki Ähtäri Pori Pirkkala Pudasjärvi Pyhäntä Pyhäjoki Pyhäranta Pöytyä Raasepori Sastamala Savonlinna Seinäjoki Sotkamo Sipoo Toivakka Ulvila Tuusula Varkaus Tyrnävä Ypäjä Uurainen Alajärvi Uusikaarlepyy Hamina Vesilahti Heinola Virrat Hämeenkyrö Äänekoski

16 9 2.3 Massiivipuu-/hirsirakentaminen 2010-luvulla ja rivitaloissa Kysymys kuului; Arvioi erityisesti rivitalorakentaminen/massiivipuurakentaminen rivitaloissa ja (arviot kappaleissa). HIRSI-/MASSIIVIPUURAKENTEISIA RIVITALOJA TEHTY TULOSSA KUNTIA RAKENNUKSIA KUNTIA RAKENNUKSIA HIRSI-/MASSIIVIPUURIVITALOJA Kunnat, joissa tehty hirsi-/massiivipuurivitaloja : Mustasaari 4 kpl, Pyhäjoki 4 kpl, Alajärvi 2 kpl, Parkano 2 kpl, Evijärvi 1 kpl, Kokkola 1 kpl, Pelkosenniemi 1 kpl. Kunnat, joissa tehdään hirsi-/massiivipuurivitaloja : Puolanka 4 kpl, Mustasaari 3 kpl, Veteli 3 kpl, Askola 2 kpl, Kirkkonummi 2 kpl, Lapua 2 kpl, Pelkosenniemi 2 kpl, Pyhäjoki 2 kpl, Salla 2 kpl, Utajärvi 2 kpl, Evijärvi 1 kpl, Kaskinen 1 kpl, Muurame 1 kpl, Naantali 1 kpl, Urjala 1 kpl.

17 10 3. PALVELURAKENTAMINEN KUNNISSA 3.1 Liike- ja palvelurakentamisen määrät 2017 ja mitä tehdään Kysymys kuului; Miten liike- ja palvelurakentaminen kunnassanne kehittyy vv viime vuoteen verrattuna eli mitä kohteita kunnassa tehdään ? Haastateltaville kerrottiin kysymyksen yhteydessä Tilastokeskuksen tieto v rakentamismääristä kunnassa. LIIKE- JA PALVELURAKENTAMINEN KUNNISSA 2017 JA RAKENNUKSIA TEHTY KOKO MAASSA 2017 (TK) KUNTIA, JOISSA TEHTY 2017 (TK) TEHDÄÄN ARVIO RAKENNUKSIA KPL KUNTIA KPL KUNTIA KPL KPL* LIIKERAKENNUKSET TOIMISTORAKENNUKSET LIIKE/TOIMISTORAKENNUKSET YHT HOITOALAN RAKENNUKSET ERITYISESTI PÄIVÄKODIT ERITYISESTI VANHUSPALVELURAK KOKOONTUMISRAKENNUKSET OPETUSRAKENNUKSET ERITYISESTI PERUSKOULUT JULKISET PALVELURAKENNUKSET YHT V julkisia palvelurakennuksia tehtiin yhteensä 541 kpl ja näitä toteutettiin 182 kunnassa. V julkisia palvelurakennuksia aiotaan tehdä 234 kunnassa. Kaikkiaan haastateltuja Manner-Suomen kuntia oli 293 kpl. * Oikealla vielä arvio rakennusten määrästä perustuen v tilastovertailuun.

18 3.2 Puurakentamisen suosion kehitysarvio liike- ja palvelurakentamisessa Kysymys kuului; Miten arvioitte puurakentamisen suosion kehittyvän kunnassanne eri rakennustyypeissä viime vuosiin verrattuna? Vastausvaihtoehtoina olivat 1 = laskee, 2 = pysyy, 3 = kasvaa. 11 Noin 30 % kunnista arvioi puurakentamisen suosion kasvavan hoito- ja opetusrakennuksissa.

19 12 ARVIOT PUURAKENTAMISEN SUOSION KEHITTYMISESTÄ KUNNITTAIN: Puurakentaminen kasvaa: Alajärvi, Askola, Aura, Espoo, Eurajoki, Evijärvi, Haapajärvi, Haapavesi, Hamina, Hausjärvi, Heinävesi, Hyvinkää, Hämeenkyrö, Ii, Iisalmi, Ikaalinen, Ilmajoki, Ilomantsi, Imatra, Inari, Inkoo, Isojoki, Joroinen, Juuka, Juupajoki, Jyväskylä, Jämijärvi, Jämsä, Kajaani, Kangasala, Kankaanpää, Kannonkoski, Karijoki, Karstula, Kauniainen, Keitele, Kemi, Kemijärvi, Keuruu, Kirkkonummi, Kokemäki, Kokkola, Konnevesi, Kontiolahti, Kotka, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kuhmo, Kuopio, Kuortane, Kurikka, Kuusamo, Kärkölä, Laihia, Laitila, Lapinjärvi, Lapinlahti, Lemi, Lempäälä, Leppävirta, Lestijärvi, Lieto, Lohja, Loviisa, Maalahti, Masku, Merikarvia, Miehikkälä, Muhos, Mustasaari, Muurame, Mänttä-Vilppula, Mäntyharju, Naantali, Nokia, Nurmes, Nurmijärvi, Närpiö, Orimattila, Oripää, Orivesi, Oulu, Paimio, Parainen, Parikkala, Pedersören kunta, Pelkosenniemi, Pertunmaa, Petäjävesi, Pihtipudas, Pirkkala, Pori, Porvoo, Pudasjärvi, Punkalaidun, Puolanka, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Pyhäranta, Raahe, Raasepori, Rauma, Rautavaara, Riihimäki, Ristijärvi, Rovaniemi, Ruovesi, Saarijärvi, Salla, Sastamala, Savitaipale, Savonlinna, Seinäjoki, Siikalatva, Siilinjärvi, Sipoo, Sotkamo, Taivalkoski, Tammela, Tampere, Tervo, Tervola, Toholampi, Toivakka, Turku, Tuusula, Tyrnävä, Ulvila, Urjala, Utajärvi, Uusikaupunki, Vaasa, Valtimo, Vantaa, Varkaus, Vehmaa, Vesanto, Vesilahti, Veteli, Vihti, Viitasaari, Virolahti, Virrat, Ypäjä, Ähtäri, Äänekoski. Puurakentaminen pysyy: Akaa, Alavieska, Alavus, Asikkala, Enonkoski, Enontekiö, Eura, Forssa, Hailuoto, Halsua, Hankasalmi, Hanko, Harjavalta, Hartola, Hattula, Heinola, Helsinki, Hirvensalmi, Hollola, Huittinen, Humppila, Hyrynsalmi, Hämeenlinna, Iitti, Isokyrö, Janakkala, Joensuu, Jokioinen, Joutsa, Juva, Järvenpää, Kaarina, Kaavi, Kalajoki, Kangasniemi, Kannus, Karkkila, Karvia, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kaustinen, Keminmaa, Kemiönsaari, Kempele, Kerava, Kihniö, Kinnula, Kitee, Kittilä, Kiuruvesi, Kivijärvi, Kolari, Korsnäs, Kruunupyy, Kuhmoinen, Kustavi, Kyyjärvi, Kärsämäki, Lahti, Lappajärvi, Lappeenranta, Laukaa, Liminka, Liperi, Loimaa, Loppi, Luhanka, Lumijoki, Luoto, Luumäki, Marttila, Merijärvi, Mikkeli, Multia, Muonio, Mynämäki, Mäntsälä, Nakkila, Nivala, Nousiainen, Oulainen, Outokumpu, Padasjoki, Paltamo, Parkano, Pello, Perho, Pieksämäki, Pielavesi, Pietarsaari, Polvijärvi, Pomarkku, Posio, Puumala, Pyhtää, Pyhäjoki, Pälkäne, Pöytyä, Raisio, Rantasalmi, Ranua, Rautjärvi, Reisjärvi, Ruokolahti, Rusko, Rääkkylä, Salo, Sauvo, Savukoski, Sievi, Siikainen, Siikajoki, Simo, Sodankylä, Soini, Somero, Sonkajärvi, Sulkava, Suomussalmi, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Taipalsaari, Taivassalo, Teuva, Tohmajärvi, Tornio, Tuusniemi, Utsjoki, Uurainen, Uusikaarlepyy, Vaala, Valkeakoski, Vieremä, Vimpeli, Vöyri, Ylitornio, Ylivieska, Ylöjärvi. Puurakentaminen laskee: Lapua, Rautalampi, Siuntio.

20 3.3 Hirsi- ja massiivipuurakentamisen määrät ja Kysymys kuului; Arvioi erityisesti hirsirakentaminen/massiivipuurakentaminen ja 2018 ja 2020 (arviot kappaleissa) HIRSI-/MASSIIVIPUURAKENTEISIA JA TEHTY TULOSSA KUNTIA RAKENNUKSIA KUNTIA RAKENNUKSIA VANHUSPALVELU/MUITA HOITOALAN RAK PÄIVÄKOTIRAKENNUKSIA KOULUJA MUITA PALVELURAKENNUKSIA* YHTEENSÄ *Muita = liikuntahalli (2 kpl), hotelli, jäähalli, kirjasto, kulttuurikeskus, majoitustila, muunneltava palvelurakennus, seurakuntakoti, yhtenäiskoulu/monitoimitalo sekä uimahalli/monitoimihalli. hirsi-/massiivipuurakenteisia palvelurakennuksia oli tehty 20 kunnassa yhteensä 29 kpl. Tulossa vuosina on yhteensä 86 rakennusta 68 kunnassa. 13 KUNNAT, JOISSA TEHTY HIRSI-/MASSIIVIPUURAKENTEISIA: Vanhustenpalvelurakennuksia/muita hoitoalan rakennuksia Nurmes (2 kpl), Pudasjärvi (2 kpl), Ruovesi. Hirsi-/massiivipuurakenteisia kouluja Evijärvi, Iisalmi, Ikaalinen, Laukaa, Lumijoki, Pudasjärvi. Hirsi-/massiivipuurakenteisia päiväkotirakennuksia Kolari (2 kpl), Lahti (2 kpl), Aura, Kuhmoinen, Laukaa, Lieto, Mäntyharju, Nurmes, Pudasjärvi, Pyhäjärvi, Vantaa, Viitasaari, Virrat. Hirsi-/massiivipuurakenteisia muita palvelurakennuksia Imatra (hotelli), Liminka (liikuntahalli), Ruovesi (seurakuntakoti).

21 14 4. TONTTITARJONTA 4.1 Kunnan tonttitarjonnan aktiivisuus Kysymys kuului; Onko kunnalla aktiivista tonttitarjontaa ryhmille?

22 15

23 16

24 Paljonko kunta luovutti 2017 ja luovuttaa tontteja Kysymys kuului; Paljonko kunta luovutti v ja paljonko luovuttaa 2018 ja 2019 tontteja? OSTOTONTTIEN LUOVUTUKSET OMAKOTI- TAI PARITALOILLE TONTTILUOVUTUKSET 2017 TONTTILUOVUTUKSET KUNTIA LUOVUTTAJIEN LUOVUTETTUJA LUOVUTTAJIEN TONTTEJA KOKONAIS. LKM TONTTEJA KPL LKM KPL KASVUKAUPUNGIT KASVUKAUPUNKI- YMPÄRISTÖT MUUT KAUPUNGIT MUUT KUNNAT KOKO MAA YHTEENSÄ VUOKRATONTTIEN LUOVUTUKSET OMAKOTI- TAI PARITALOILLE TONTTILUOVUTUKSET 2017 TONTTILUOVUTUKSET KUNTIA LUOVUTTAJIEN LUOVUTETTUJA LUOVUTTAJIEN TONTTEJA KOKONAIS. LKM TONTTEJA KPL LKM KPL KASVUKAUPUNGIT KASVUKAUPUNKI- YMPÄRISTÖT MUUT KAUPUNGIT MUUT KUNNAT KOKO MAA YHTEENSÄ OK/PT OSTO- JA VUOKRATONTIT YHT TONTTEJA RIVITALOASUNNOILLE TONTTILUOVUTUKSET 2017 TONTTILUOVUTUKSET KUNTIA LUOVUTTAJIEN LUOVUTETTUJA LUOVUTTAJIEN TONTTEJA KOKONAIS. LKM TONTTEJA KPL LKM KPL KASVUKAUPUNGIT KASVUKAUPUNKI- YMPÄRISTÖT MUUT KAUPUNGIT MUUT KUNNAT KOKO MAA YHTEENSÄ TONTTEJA KERROSTALOASUNNOILLE TONTTILUOVUTUKSET 2017 TONTTILUOVUTUKSET KUNTIA LUOVUTTAJIEN LUOVUTETTUJA LUOVUTTAJIEN TONTTEJA KOKONAIS. LKM TONTTEJA KPL LKM KPL KASVUKAUPUNGIT KASVUKAUPUNKI- YMPÄRISTÖT MUUT KAUPUNGIT MUUT KUNNAT KOKO MAA YHTEENSÄ

25 18 YHTEENVETO KUNTIEN AKTIIVISESTA TONTTITARJONNASTA KUNTIA TONTTEJA KUNTIA TONTTEJA KPL KPL KPL KPL TONTTEJA OMAKOTIRAKENTAJILLE OSTOTONTTEJA OMAKOTIRAKENTAJILLE VUOKRATONTTEJA OMAKOTIRAKENTAJILLE TONTTEJA RIVITALOASUNNOILLE TONTTEJA KERROSTALOASUNNOILLE

26 19 Tonttitarjonnan riittävyys Kysymys kuului; Onko kunnan tonttitarjonta kysyntään nähden riittävä? Asteikkona 1 = erittäin heikko, 2 = heikko, 3 = riittävä

27 20 SUURIMMAT OMAKOTI-/PARITALOTONTTILUOVUTTAJAT 2017 Kunta Ostotontit Vuokratontit Yhteensä omakoti- tai paritalorakentajille omakoti- tai paritalorakentajille 2017 Oulu Tampere Porvoo Joensuu Rovaniemi Seinäjoki Jyväskylä Lahti Espoo Kuopio Lappeenranta Kerava Nurmijärvi Pori Vaasa Kokkola Luoto Kaarina Kempele Nokia Rauma Turku Raahe Siilinjärvi Uusikaupunki Ylivieska Vantaa Ii Kontiolahti Kristiinankaupunki Lieto Naantali Valkeakoski Kouvola Ilmajoki Liminka Helsinki Janakkala Mikkeli Mustasaari Muurame Mäntsälä Närpiö Rusko Hyvinkää Pietarsaari Ylöjärvi Hausjärvi Hollola Hämeenlinna Järvenpää Kajaani Kangasala Laukaa Muhos Raisio Sipoo Sodankylä Tornio Tyrnävä Yhteensä Muut yhteensä Koko maa yhteensä

28 21 SUURIMMAT OMAKOTI-/PARITALOTONTTILUOVUTTAJAT Kunta Ostotontit omakoti- tai paritalorakentajille Vuokratontit omakoti- tai paritalorakentajille Yhteensä Oulu Seinäjoki Porvoo Joensuu Rovaniemi Jyväskylä Lahti Espoo Kuopio Lappeenranta Pori Vaasa Kokkola Kouvola Kaarina Kempele Kerava Nokia Rauma Siilinjärvi Turku Ylivieska Salo Raahe Uusikaupunki Vantaa Ii Kristiinankaupunki Lieto Pälkäne Valkeakoski Nurmijärvi Liminka Mustasaari Paimio Sodankylä Helsinki Ilmajoki Janakkala Järvenpää Kontiolahti Mikkeli Muurame Naantali Närpiö Mäntsälä Pietarsaari Laihia Tornio Ylöjärvi Kotka Akaa Hollola Hyvinkää Hämeenlinna Kangasala Laukaa Muhos Raisio Riihimäki Rusko Sipoo Vihti Hattula Tuusula Lohja Askola Lapua Loimaa Masku Pedersören kunta Pirkkala Simo Tyrnävä Yhteensä Muut yhteensä Koko maa yhteensä

29 22 SUURIMMAT RIVITALOTONTTILUOVUTTAJAT 2017 JA Kunta RIVITALOTONTIT RIVITALOTONTIT Lahti Pori Jyväskylä Kuopio Turku Vantaa 8 16 Ylöjärvi Joensuu 7 14 Vaasa 7 14 Kokkola Mustasaari 6 14 Ylivieska 5 14 Uusikaupunki 4 14 Kaarina 5 12 Ilmajoki 5 10 Kempele 5 10 Lappeenranta 5 10 Rovaniemi 5 10 Seinäjoki 5 10 Tampere 15 0 Tuusula 4 11 Pedersören kunta 4 8 Raahe 4 8 Tyrnävä 4 8 Nokia 2 9 Uusikaarlepyy 4 7 Askola 0 10 Hämeenlinna 4 6 Kerava 0 10 Maalahti 0 10 Parainen 2 8 Pirkkala 2 8 Helsinki 3 6 Järvenpää 3 6 Kurikka 3 6 Kuusamo 3 6 Laihia 3 6 Luoto 3 6 Närpiö 3 6 Pietarsaari 3 6 Porvoo 3 6 Puolanka 3 6 Pälkäne 3 6 Ähtäri 3 6 Espoo 0 8 Janakkala 4 4 Kangasala 2 6 Kontiolahti 0 8 Lapua 3 5 Yhteensä Muut kunnat Koko maa yhteensä

30 23 SUURIMMAT KERROSTALOTONTTILUOVUTTAJAT 2017 JA Kunta KERROSTALOTONTTEJA 2018 KERROSTALOTONTTEJA Helsinki Oulu Vantaa Espoo Jyväskylä Kuopio Sipoo 8 20 Joensuu 7 16 Vaasa 7 14 Porvoo 6 14 Hyvinkää 8 10 Lahti 5 10 Tampere 15 0 Turku 5 10 Pirkkala 4 10 Rauma 3 11 Nurmijärvi 4 8 Hämeenlinna 3 8 Järvenpää 2 9 Liperi 2 8 Kuusamo 3 6 Pori 5 4 Siilinjärvi 3 6 Kaarina 0 8 Raahe 3 5 Imatra 3 4 Lieto 3 4 Riihimäki 6 1 Tornio 2 5 Uusikaupunki 7 0 Lohja 1 5 Närpiö 2 4 Parkano 2 4 Pudasjärvi 2 4 Rovaniemi 2 4 Valkeakoski 2 4 Kokkola 2 3 Paimio 0 5 Äänekoski 3 2 Iisalmi 2 2 Kirkkonummi 0 4 Masku 2 2 Mikkeli 2 2 Mustasaari 1 3 Ylöjärvi 2 2 Yhteensä Muut kunnat Koko maa yhteensä

31 24 5. ARVIOT KUNNAN TEKEMISISTÄ 5.1 Onko kunnassa tehty jotain erityistä asumisviihtyvyyden edistämiseksi Kysymys kuului; Onko kunnassa tehty jotain merkittävää hanketta tai suunnitelmaa erityisesti asumisviihtyvyyden edistämiseksi?. Jos oli, kysyttiin vielä mitä?.

32 Mitä merkittäviä hankkeita tai suunnitelmia kunnissa on tehty erityisesti asumisviihtyvyyden edistämiseksi (yhteensä 185 kuntaa) Liikuntapaikat/-reitit, virkistys-/ulkoilualueet (31 kpl) Keskustan kehittäminen (29 kpl) Puisto-/viherrakentaminen (25 kpl) Kaavoitus (17 kpl) Ympäristön/maiseman kohennusta/rakentamista (15 kpl) Liikennejärjestelyt/-hankkeet (9 kpl) Kunta/kaupunkistrategia (10 kpl) Kaavoitus rantarakentamiseen (8 kpl) Yleisten paikkojen tason kohotusta (4 kpl) Leikkipaikkojen kunnostus/rakentaminen (3 kpl) Palvelurakennusten rakentaminen/peruskorjaus (3 kpl) Torialueen uudistus (3 kpl) Kevyenliikenteen järjestelyt (2 kpl) Kadut (2 kpl) Asumisohjelma (2 kpl) Julkiset palvelut (2 kpl) Uusi koulu (2 kpl) Aina päätöksenteossa huomioidaan Aina suunnittelussa yksi seikoista joka huomioidaan Aluekehittämishankkeita Apoli (Arkkitehtuuripoliittinen) -ohjelma Arkkitehtoorisia tasonnostoja Asia huomioitu yleisesti kaikessa Asukaskyselyjä Asumisystävällinen kunta -hanke Asuntopoliittinen teemavuosi meneillään Autopaikkanormien tarkistukset/lievennykset, lähiympäristöön painoitetaan huomiota kaavoittaessa/myönnettäessä rakennuslupia Eksoten kanssa menossa Täydentäen Toimivaa (Täytyy) -projekti Erinäisiä alueiden kehittämis-/parantamishankkeita Haettu ja saatu leader-rahoitusta kirkonkylän raitin elävöittämiseksi (hanke käynnissä) Hyvinvointireitti-kehityshanke Hyvinvointisuunnitelma Infran kehittäminen Itsenäisen asumisen ohjelma sosiaalipalvelujen kuntayhtymän kanssa Jatkuva panostus asiaan eli asia otetaan päätöksissä/rakentamisissa huomioon Jokirannan parantaminen ja jatkokehittäminen Kaikkea toimintaa peilataan asumisviihtyvyyteen Kartoitettu kyselyllä asuinalueen vetovoimatekijöitä Karttapohjainen kysely Kehittyvä kerrostalo -hanke Keskustan arkkitehtikilpailu 25

33 26 Keskustan järven ranta-alueita kunnostettu Länsirannan kehittäminen Kirkonkylälle Masterplan-hanke Koko kuntaa koskeva kehityskuva, kunnallistekniikan suunnittelua Korttelisuunnnitelmia tietyille alueille luonnonsuojelunäkökulma huomioiden Koululinjaukset - pieniä kouluja säilytetty Kunnan maankäyttöpolitiikkaa uudistetaan ottaen huomioon laadulliset asiat mm. asumisen laadun parantamiseksi Laaja asumispoliittinen ohjelma Lapinjärven muistiystävällinen taajama Lapsiperheiden asumiseen erityisesti kaavoituksessa Liikenteen ja kulttuurin yhdistäminen Lisätty penkkejä kulkureittien varsille Esittävän taitteen katsomo, luontomatkailua, hyvinvointipalvelujen kehittämistä/tilojen kunnostamista Lähiöhankkeita, Vuoden kaupunkikeskusta -voittaja Matkailuhankkeita Meidän Kihniö -hanke Mäntsälänjoen kunnostus Perustettu suojelualue asuinalueen lähelle. Asuinalueiden yhdistyksiä tuetaan. Toiminnallinen aukio Puu-Nurmeksen strategia (paloturvallisuuden tehostaminen) Päivitetty yksi asemakaava nykytason vaatimuksille (esim. pienemmät tonttikoot) Rakentajapaketti (sis. kasvualueen/kaava-alueen ulkopuolella olevat tontit 1?/kpl ja kasvu-/kaava-alueella olevat tontit 1/2-hintaan + jos rakentaminen aloitetaan kahden vuoden sisällä rakennuslupa on ilmainen sekä vesi- ja viemäriliittymiset ovat ilmaiset eli puhutaan n. max. 5000?:n eduista + tontti-ale) Ravilaakson alue ja määritelty oleskelu- ja leikkialueet per asunto Selvitys asumisviihtyvyydestä Seminaari-iltoja rakentajille. Kuosien kaupunki - museo viihtyvyyteen tähtäävä. Kansalliseen kaupunkipuistoon liittyviä, kevyt liikenne, ympäristöhankkeita Tehostettu ympäristönhoito, elinvoimahankkeita Tornionjoen rantaperkuu Townhouse-hanke, jossa mietitään uusia asumismuotoja - tejty mm. kysely asumisesta Uuden asuinalueen suunnittelua kuntalaisten ideoinnin pohjalta Uuden julkiset rakennukset Uusi kestävä Kemi - hanke, ympäristörakentamista Uusille alueille kunnallistekniikka tehty valmiiksi Uusimpien omakotialueiden tason nostaminen Valokuituverkon rakentaminen

34 Puurakentamisen edistäminen kerrostaloissa ja palvelurakennuksissa Kysymys kuului; Onko kunnassa mietitty lähivuosien rakentamista erityisesti puurakentamisen edistämiseksi kerrostaloissa. Jos oli, kysyttiin vielä mitä?.

35 28 Puurakentamisen edistämiseksi kerrostaloissa kunnissa on mietitty seuraavaa (yhteensä 76 kuntaa) Kaavoitus (35 kpl) On suunniteltu/otettu huomioon mahdollisuutena (9 kpl) Puurakentamisstrategia (5 kpl) Keskusteluja/seminaareja (3 kpl) Aktiivisesti mukana puurakentamisessa Ehkä asuntomessujen yhteydessä Ei mitään yksityiskohtaista, mutta kaupungilta myönteinen suhtautuminen puurakentamiseen Elinkeinoelämän kautta Kehittämishanke muutamien toimijoiden kanssa Kiinnostavuutta kartoitetaan ja moduulirakentamisen hanke kehitteillä Kunnostetaan puistoalueita, tehdään pyöräreittejä Levytehtaan tulo kaupunkiin varmasti edistää. Muutenkin halutaan kaupunkiin monimuotoista rakentamista Linjattu, että puurakentamiseen pyritään mahdollisuuksien mukaan Luhtitalojen rakentamista Luottamushenkilöiltä asianavauksia Moderni puukaupunki -hanke Periaatepäätös puurakentamisen ja sitä kautta alueen hirsi-/puuelementtivalmistajien tukemiseksi Pyritään edistämään puurakentamishankkeita Sitouduttu hiilineutraaliuden edistämiseen, tontinluovutuskilpailuissa puurakenne painaa valintatilanteessa Tervasaari voisi olla uusi alue Tontinluovutusehdoissa porkkanoina Tonttikilpailu Townhouse-hanke Tuodaan puurakenteen mahdollisuudet esiin suunnitteluvaiheessa Uusi kestävä Kemi - hanke, ympäristörakentamista Valtuustoaloite puurakentamisen edistämiseksi. Valitettavasti ei ole kysyntää tällä hetkellä olemassa. Vielä ei ole puukerrostaloja, mutta linjaus on, että niitä olisi hyvä saada. Halutaan panostaa tulevaisuudessa puurakentamiseen mm kaavoituksella Yhteistyötä alan yritysten kanssa, jotka toimivat kunnassa Yksi kerrostaloalue ollut jo pidempään haaveissa (rakennuttajasta kiinni) Yleinen linjaus ja tahtotila puurakentamisen puolesta

36 29 Puurakentamisen edistäminen palvelurakentamisessa Kysymys kuului; Onko kunnassa mietitty lähivuosien rakentamista erityisesti puurakentamisen edistämiseksi palvelurakentamisessa?. Jos oli, kysymystä jatkettiin, mitä? Noin neljännes kunnista on miettinyt puurakentamisen yhdistämistä palvelurakentamisessa. Tässä ei ollut suuria eroja erityyppisten kuntien välillä.

37 30 MITÄ KUNNISSA MIETITTY PUURAKENTAMISEN EDISTÄMISEKSI PALVELURAKENTAMISESSA: Kaavoitus (14 kpl) Koulu (7 kpl) Palvelurakennus (7 kpl) On suunniteltu/otettu huomioon mahdollisuutena (5 kpl) Keskusteluja/seminaareja (4 kpl) Kunta suosii puurakentamista (4 kpl) Strategia (4 kpl) Puurakentamista mietitään/mietitty (3 kpl) Päiväkoti (2 kpl) Myönteinen suhtautuminen puurakentamiseen (2 kpl) On hankkeita (2 kpl) Yhteistyötä alan yritysten kanssa (2 kpl) Aktiivisesti mukana puurakentamisessa, järjestänyt puuseminaareja CLT-levyn/massiivipuurakenteen käyttöä Ei estetty puurakenteisia Ei varsinaisesti, mutta yksityinen rakentaja tekee hirsisen palvelurakennuksen. Elinkeinoelämän kautta Hotellihanke puusta tulossa hiilineutraaliuden pohjalta pisteytetään tontinhakijoita useilla kaava-alueilla Kaikki kunnan rakentamiset pohjautuvat hirsirakentamiseen Kannanottoja puurakentamisen puolesta, toiveita päättäjiltä Kiinnostusta kartoitetaan Laajennukset pyritään tekemään puusta Levytehtaan tulo kaupunkiin varmasti edistää. Muutenkin halutaan kaupunkiin monimuotoista rakentamista Liikuntahalli, monitoimikeskus (hyvinvointi-, matkailu- ja virastokeskus) Moderni puukaupunki -hanke Neuvotteluissa kunnan palvelurakentamisen osalta vaihtoehtona Sitouduttu hiilineutraaliuden edistämiseen Tuodaan puurakenteen mahdollisuudet esiin suunnitteluvaiheessa Uusi kestävä Kemi - hanke, ympäristörakentamista

38 Onko mietitty hirsi- tai massiivipuun käyttöä aluerakentamisessa ja palvelurakentamisessa Kysymys kuului; Onko erityisesti hirsirakentamisen/massiivipuurakentamisen aluerakentamisprojektia mietitty/suunniteltu? Jos oli, kysyttiin vielä mitä? Hirsi-/massiivipuualuerakentamista miettineet tai suunnitelleet kunnat: Akaa, Aura, Forssa, Juupajoki, Jämsä, Kalajoki, Keitele, Kemi, Konnevesi, Kristiinankaupunki, Kuusamo, Lapinjärvi, Leppävirta, Lieto, Luumäki, Marttila, Masku, Mikkeli, Nurmes, Oulu, Paimio, Pihtipudas, Pudasjärvi, Raasepori, Rautjärvi, Rovaniemi, Saarijärvi, Salla, Sastamala, Seinäjoki, Siilinjärvi, Taivalkoski, Teuva, Tuusula, Utajärvi, Vantaa, Vihti, Viitasaari, Virrat, Ähtäri.

39 32 Mitä hirsi/massiivipuualuerakentamisprojektia mietitty/suunniteltu (yhteensä 39 kuntaa) Mietitty on - ei toimenpiteitä (2 kpl) Palvelutalot (2 kpl) Asuntomessualueella alue hirsirakentamiseen Ei mitään selkeää aluerakentamisprojektia, mutta kaavoissa sallittu city-nurkkaukset Geohouse-hanke vakituiseen asumiseen Hirsikortteli suunnitteilla Joitain suunnitelmia on, muttei vielä tarkempaa tietoa Kaikki tuleva rakentaminen massiivipuurakentamista Kerrostalojen osalta on pohdittu Kortteli suunnitteilla Kuntapuolella ei, mutta yksityispuolella kyllä Leirintäalueelle tulee majoitusrakennus hirrestä Matkailupuolella (loma-asuntopuolella rakentaja rakentaisi ja kunta myisi) Pienrakentamiseen CLT-rakenteinen hanke vireillä Pilottihankkeita suunnitteilla Pohditaan loma-asuntoalueen osalta asiaa Puurakenteinen alue suunnitteilla rivitalo-/pientalorakentamiseen Pyritään saamaan rakentajia suosimaan hirttä/massiivipuuta Seminaari-illassa esiteltiin myös massiivipuuratkaisuja. Suunnittelussa kaava loft-tyyliselle asumiselle Taajama-suunnitelma tulossa suunnitteluun Tällainen asuntoalue on jo olemassa Tällainen hanke oli suunnittelussa, muttei kannattanut Uusi asuinalue, joka keskittyy hirsirakentamiseen tai ainakin puurakentamiseen Uusi kestävä Kemi - hanke, ympäristörakentamista Uusi päiväkoti rakennetaan ehkä hirrestä Yksi kortteli rakennuttajaa vailla

40 33 Onko mietitty hirsi- ja massiivipuun käyttöä palvelurakentamisessa Kysymys kuului; Onko erityisesti hirsi-/massiivipuurakentamista mietitty/suunniteltu palvelurakentamisessa?. Jos oli, kysymystä jatkettiin, mitä?. Hirsi- tai massiivipuun käyttöä palvelurakentamisessa miettineet kunnat: Akaa, Alajärvi, Hattula, Hirvensalmi, Imatra, Janakkala, Juupajoki, Juva, Jyväskylä, Jämsä, Kalajoki, Karstula, Keitele, Kemi, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuhmoinen, Kuusamo, Kärkölä, Lempäälä, Lestijärvi, Lieto, Liminka, Loviisa, Lumijoki, Luumäki, Masku, Mikkeli, Nurmes, Oulu, Parkano, Pedersören kunta, Pelkosenniemi, Pello, Pihtipudas, Pudasjärvi, Raasepori, Rautjärvi, Reisjärvi, Ruovesi, Saarijärvi, Seinäjoki, Tammela, Tornio, Utajärvi, Uusikaupunki, Vehmaa, Ylivieska.

41 34 MITÄ HIRSI-/MASSIIVIPUUPALVELURAKENTAMISTA ON KUNNISSA MIETITTY Koulu (15 kpl) Päiväkoti (6 kpl) Kaava (4 kpl) Palvelutalo (5 kpl) Kaikki kunnan rakentaminen pohjautuu hirsi-/massiivipuurakentamiseen (2 kpl) Liikuntahalli/-tila (2 kpl) Alustavasti mietitty terveyskeskusta hirrestä Hirsikortteli suunnitteilla Hoitorakennuksissa, mutta kustannustaso liian korkea Joitain suunnitelmia on, muttei vielä tarkempaa tietoa Kannanottoja puurakentamisen puolesta, toiveita päättäjiltä Koko ajan mietitään puurakentamisen edistämistä kunnassa Kuntapuolella ei, mutta yksityispuolella kyllä Linjattu, että puurakentamiseen pyritään mahdollisuuksien mukaan Opetusrakennus Oppilaitoksilta tullut asian tiimoilta kyselyitä, muttei mitään konkreettista Periaatepäätös puurakentamisen ja sitä kautta alueen hirsi-/puuelementtivalmistajien tukemiseksi Pilottihankkeita suunnitteilla Puurakentamisen mahdollisuutta mietitään uuden monitoimitalon, uimahallin/ monitoimihallin ja kirjaston osalta Pyritään saamaan rakentajia suosimaan hirttä/massiivipuuta Taajama-suunnitelma tulossa suunnitteluun Toivetta tällaiselle rakentamiselle, jos vain mahdollista toteuttaa Uusi kestävä Kemi - hanke, ympäristörakentamista Virkamiestasolla mietitty, muttei mitään tarkempaa Yksityispainotteisessa rakentamisessa huomioitu

42 LIITE: TUTKIMUSLOMAKE ASUNTO- JA PALVELURAKENTAMISEN KEHITTÄMINEN KUNNASSA Haastattelu-pvm / 2018 Kunnan nimi Haastateltavan nimi Haastattelija Tehtävä kunnan asuntorakentamisessa KUNNAN PÄÄTTÄJÄT / VASTUUHENKILÖT 1. Kuka tai ketkä ovat kunnassanne vastuuhenkilöitä seuraavissa asioissa? Tehtäväkoodi Nimi Gsm/ Sähköposti (erota pilkulla) (ja titteli) suoranro A) Pientalotontit B) Asuntorakentaminen C) Palvelurakentaminen ASUNTORAKENTAMINEN KUNNASSA 2. Miten arvioitte asuntorakentamisen kehittyvän kunnassanne seuraavan kahden vuoden aikana viime vuoteen 2017 verrattuna? Asteikko: 1 = laskee voimakkaasti, 5 = kasvaa voimakkaasti 2017 Asuntojen määrän kehitys asuntoja kpl asteikolla 1 5 vv vs (tilastosta tähän) Omakotirakentaminen Erit. yhtiömuot. omakotirakentaminen Rivitaloasuntorakentaminen Kerrostalorakentaminen 3. Montako puukerrostaloa kunnassanne on rakennettu? Entä arvionne puukerrostalojen rakentamisesta ? 2017 tai aiemmin kpl yhteensä kpl Puukerrostaloja

43 LIIKE- JA PALVELURAKENTAMINEN KUNNASSA 4. Miten liike- ja palvelurakentaminen kunnassanne kehittyy vv viime vuoteen verrattuna eli mitä kohteita kunnassa tehdään ? Määrät v Tulossa kpl rakennuksia (tilastoista) Liikerakennukset 1 (myymälä, majoitus, ravitsemus) Toimistorakennukset 2 Hoitoalan rakennukset 3 (Terveyskeskukset, sairaalat ja muut terveydenhuoltorak., vanhusten, vammaisten ja lasten hoitokodit, päiväkodit ym.) - Erityisesti päiväkodit 4 - Erityisesti vanhuspalvelurakennukset 5 Kokoontumisrakennukset 6 Opetusrakennukset 7 (Perus-, ammatti-, korkea- tai muut koulurak.) - Erityisesti peruskoulut 8 5. Miten arvioitte puurakentamisen suosion kehittyvän kunnassanne eri rakennustyypeissä viime vuosiin verrattuna? (1=laskee, 2=pysyy, 3 = kasvaa) Puurakentamisen osuus kehitys (1=laskee, 2=pysyy, 3=kasvaa) viime vuosiin verrattuna Liikerakennukset Toimistorakennukset Hoitoalan rakennukset - Erityisesti päiväkodit - Erityisesti vanhuspalvelurakennukset Kokoontumisrakennukset Opetusrakennukset Puurakentamisen suosio yleensä

44 6. Arvioi erityisesti hirsirakentaminen / massiivipuurakentaminen (arviot kappaleissa): Hirsi/massiivipuurakennuksia: Tehty Arvio mitä on V tulossa Vanhuspalvelurakennuksia/ muita hoitoalan rakennuksia Päiväkotirakennuksia Kouluja Muita palvelurakennuksia/ mitä? Rivitaloja

45 KUNNAN TONTTITARJONTA 7. Onko kunnalla aktiivista tonttitarjontaa ryhmille? Kyllä Ei Myytävät tontit omakotirakentajille 1 2 Vuokratontit omakotirakentajille 1 2 Tontit omakoti- ja rivitaloasuntoyhtiöille 1 2 Tontit kerrostalorakentamiseen Paljonko kunta luovutti v ja paljonko luovuttaa 2018 ja 2019 tontteja? Arvio 17 Arvio 18/19 Kpl tontteja kpl tontteja Ostotontteja omakoti- tai paritaloille Vuokratontteja omakoti- tai paritaloille Tontteja rivitaloasunnoille Tontteja kerrostaloasunnoille 9. Onko kunnan tonttitarjonta kysyntään nähden riittävä? (1=erittäin heikko, 2=heikko, 3=riittävä) Kpl tontteja (1,2,3) Tontteja omakotirakennuttajille Tontteja rivitaloasunnoille Tontteja kerrostaloasunnoille 10. Onko kunnassa tehty jotain merkittävää hanketta tai suunnitelmaa erityisesti asumisviihtyvyyden edistämiseksi? 1 Ei 2 Kyllä, mitä? 11. Onko kunnassa mietitty lähivuosien rakentamista erityisesti puurakentamisen edistämiseksi? a) Kerrostaloissa 1 Ei 2 Kyllä, mitä? b) Palvelurakentamisessa 1 Ei 2 Kyllä, mitä? 12. Entä onko erityisesti hirsirakentamisen/massiivipuurakentamisen aluerakentamisprojektia tai palvelurakentamista mietitty/suunniteltu? a) Aluerakentamisessa 1 Ei 2 Kyllä, mitä? b) Palvelurakentamisessa 1 Ei 2 Kyllä, mitä?

Alkava ARA-tuotanto kunnittain

Alkava ARA-tuotanto kunnittain 5 Alajärvi 0 31 16 Asikkala 0 28 18 Askola 16 0 0 18 20 Akaa 0 33 0 7 49 Espoo 297 190 202 198 42 92 108 191 157 283 185 220 500 241 369 50 Eura 0 8 0 26 31 8 51 Eurajoki 0 15 61 Forssa 0 62 75 Hamina

Lisätiedot

Toimeentulotuen käsittelyaikojen seuranta

Toimeentulotuen käsittelyaikojen seuranta Toimeentulotuen käsittelyaikojen seuranta 1 (21) Toimeentulotuen käsittelyaikojen seuranta Uusimaa (01) Kaupunkimaiset kunnat (1) Espoo (049) 6 516 6 407 7 342 Hanko (078) 252 277 234 Helsinki (091) 23

Lisätiedot

Itsenäisyyspäivä korvaavat ajopäivät Sairaalatoimitukset

Itsenäisyyspäivä korvaavat ajopäivät Sairaalatoimitukset Itsenäisyyspäivä 6.12.2018 korvaavat t Sairaalatoimitukset ALAJÄRVI Maanantai 3.12. RANTASALMI Maanantai 3.12. ENONKOSKI Perjantai 7.12. RANUA Perjantai 7.12. ENONKOSKI Maanantai 3.12. ROVANIEMI Perjantai

Lisätiedot

Itsenäisyyspäivän korvaavat ajopäivät Kotihappitoimitukset

Itsenäisyyspäivän korvaavat ajopäivät Kotihappitoimitukset Itsenäisyyspäivän 6.12.2018 korvaavat ajopäivät Kotihappitoimitukset ALAJÄRVI Maanantai 3.12. MIKKELI Perjantai 7.12. ENONKOSKI Perjantai 7.12. MUSTASAARI Maanantai 3.12. EVIJÄRVI Maanantai 3.12. MÄNTYHARJU

Lisätiedot

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto, helmikuu 2015, kaikki asunnot

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto, helmikuu 2015, kaikki asunnot Yhteensä: Manner-Suomi 87 200 334,6 10,9 58,4 97 008 300,0 11,7 51,0 Pääkaupunkiseutu Espoo 4 735 399,7 12,2 63,6 3 745 380,1 14,4 56,3 Helsinki 14 957 399,2 12,1 62,4 13 921 349,0 16,7 44,0 Vantaa 5 652

Lisätiedot

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto (Kela), kaikki asunnot, helmikuu 2016

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto (Kela), kaikki asunnot, helmikuu 2016 Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto (Kela), kaikki asunnot, helmikuu 2016 Yhteensä: Manner-Suomi 101 405 363,59 11,10 59,0 115 631 335,39 11,83 52,0 Pääkaupunkiseutu Espoo 6 115 429,83 12,46 63,7

Lisätiedot

Perustoimeentulotuessa hyväksyttävien vuokramenojen kuntakohtaiset rajat 2019

Perustoimeentulotuessa hyväksyttävien vuokramenojen kuntakohtaiset rajat 2019 2 henkeä, 3 henkeä, 4 henkeä, Akaa 522 600 686 785 96 Alajärvi 465 560 657 710 96 Alavieska 444 485 621 631 96 Alavus 420 500 594 725 96 Asikkala 479 601 710 801 96 Askola 464 604 737 805 96 Aura 457 508

Lisätiedot

Perustoimeentulotuessa hyväksyttävien vuokramenojen kuntakohtaiset rajat

Perustoimeentulotuessa hyväksyttävien vuokramenojen kuntakohtaiset rajat Akaa 522 600 686 785 96 Alajärvi 465 560 657 710 96 Alavieska 444 485 621 631 96 Alavus 420 500 594 725 96 Asikkala 479 601 710 801 96 Askola 464 604 737 805 96 Aura 457 508 623 691 96 Enonkoski 432 562

Lisätiedot

Perustoimeentulotuessa hyväksyttävien vuokramenojen kuntakohtaiset rajat

Perustoimeentulotuessa hyväksyttävien vuokramenojen kuntakohtaiset rajat Yksin asuva, kohden Akaa 522 600 686 785 96 Alajärvi 465 560 657 710 96 Alavieska 444 485 621 631 96 Alavus 420 500 594 725 96 Asikkala 479 601 710 801 96 Askola 464 604 737 805 96 Aura 457 508 623 691

Lisätiedot

Perustoimeentulotuessa hyväksyttävien vuokramenojen kuntakohtaiset rajat 2018

Perustoimeentulotuessa hyväksyttävien vuokramenojen kuntakohtaiset rajat 2018 Yksin asuva, kohden Akaa 522 600 686 785 96 Alajärvi 465 560 657 710 96 Alavieska 444 485 621 631 96 Alavus 420 500 594 725 96 Asikkala 479 601 710 801 96 Askola 464 604 737 805 96 Aura 457 508 623 691

Lisätiedot

TOIMIPISTEET - PAKETTIPALVELUT

TOIMIPISTEET - PAKETTIPALVELUT TOIMIPISTEET - PAKETTIPALVELUT Kunta (lopullinen kysely Manner- Suomen kuntajaon 1.1.2016 mukaan) Akaa Alajärvi Alavieska Alavus Asikkala Askola Aura Enonkoski Enontekiö Espoo Eura Eurajoki Evijärvi Forssa

Lisätiedot

Kuntien vuoden 2015 veroprosentit Liite 3.

Kuntien vuoden 2015 veroprosentit Liite 3. Kuntien vuoden 2015 veroprosentit Liite 3. Lähde: Kuntaliiton tiedustelu, ennakkotieto Jos muun kuin vakituisen asuinrakennuksen veroprosenttia ei ole määrätty, on käytetty yleistä kiinteistöveroprosenttia.

Lisätiedot

KUNTIEN LOPULLISET MAKSUOSUUDET KT KUNTATYÖNANTAJILLE VUONNA 2018

KUNTIEN LOPULLISET MAKSUOSUUDET KT KUNTATYÖNANTAJILLE VUONNA 2018 Suomen Kuntaliitto 7.3.2019 KUNTIEN LOPULLISET MAKSUOSUUDET KT KUNTATYÖNANTAJILLE VUONNA 2018 Väkilukukerroin: 0,4170 Verotettavien tulojen kerroin: 0,00002430 1) Maksuunpantua kunnallisveroa vastaavat

Lisätiedot

VM/KAO Saaristo-osakuntalisät ja niiden rahoitus koulutustaustalisästä v ALUSTAVA TIETO

VM/KAO Saaristo-osakuntalisät ja niiden rahoitus koulutustaustalisästä v ALUSTAVA TIETO VM/KAO Saaristo-osakuntalisät ja niiden rahoitus koulutustaustalisästä v. 2017 ALUSTAVA TIETO NYKYINEN ALENNETTU UUSI NETTO- NETTO- 97 Hirvensalmi 2 290 111 302 105 030 580 492 574 220 250,8 435 Luhanka

Lisätiedot

Kemera -työmäärät 2016 Toteutusilmoituksen saapumispäivä

Kemera -työmäärät 2016 Toteutusilmoituksen saapumispäivä Suomen metsäkeskus 6.2.2017 Kemera -työmäärät 2016 Toteutusilmoituksen saapumispäivä 1.1.-31.12.2016 Välisumma (näkyvät rivit yhteensä) 6 368 727 495 110 66 060 Kunnostusojitus ja suometsänhoito Metsätien

Lisätiedot

THL: HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN MAANTIEDE KUNNITTAIN Kaikki luvut ovat vuosien keskiarvoja, ikävakioitu

THL: HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN MAANTIEDE KUNNITTAIN Kaikki luvut ovat vuosien keskiarvoja, ikävakioitu THL: HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN MAANTIEDE KUNNITTAIN Kaikki luvut ovat vuosien 2011-2013 keskiarvoja, ikävakioitu Kuntakoodi Kunta Aivoverisuoni-indeksi Dementiaindeksi Mielenterveysindeksi 020 Akaa 96,1

Lisätiedot

KUNTIEN LOPULLISET MAKSUOSUUDET KT KUNTATYÖNANTAJILLE VUONNA 2016

KUNTIEN LOPULLISET MAKSUOSUUDET KT KUNTATYÖNANTAJILLE VUONNA 2016 Suomen Kuntaliitto 13.2.2017 KUNTIEN LOPULLISET MAKSUOSUUDET KT KUNTATYÖNANTAJILLE VUONNA 2016 Väkilukukerroin: 0,56896046 Verotettavien tulojen kerroin: 0,00003316 1) Maksuunpantua kunnallisveroa vastaavat

Lisätiedot

7.11.2013 Rintasyöpäseulontaan kutsutut ikäryhmät vuonna 2012 kunnittain. Kutsuikä (vv) lasketaan kutsuvuoden ja syntymävuoden erotuksella.

7.11.2013 Rintasyöpäseulontaan kutsutut ikäryhmät vuonna 2012 kunnittain. Kutsuikä (vv) lasketaan kutsuvuoden ja syntymävuoden erotuksella. Koodi Kunta 020 AKAA X X X X X X X X 005 ALAJÄRVI X X X X X X X X X X 009 ALAVIESKA X X X X X X X X X 010 ALAVUS X X X X X X X X X X 016 ASIKKALA X X X X X X X X X X 018 ASKOLA X X X X X X X X X X 019

Lisätiedot

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto (Kela), kaikki asunnot

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto (Kela), kaikki asunnot Yhteensä: Manner-Suomi 94 550 347,51 11,02 58,5 106 038 318,13 11,79 51,2 47,1 % 7,0 % Pääkaupunkiseutu Espoo 5 354 410,61 12,32 63,3 3 958 403,52 14,80 55,1 57,5 % 20,1 % Helsinki 16 295 415,79 12,29

Lisätiedot

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto, vapaarahoitteiset vanhat ja uudet sopimukset

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto, vapaarahoitteiset vanhat ja uudet sopimukset Yhteensä: Manner-Suomi 66 944 297,48 11,49 50,6 30 064 305,47 12,08 51,9 Pääkaupunkiseutu Espoo 2 718 379,85 13,82 56,8 1 027 380,85 15,83 54,9 Helsinki 10 405 349,17 16,14 44,4 3 516 348,55 18,43 42,8

Lisätiedot

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto, vapaarahoitteiset vanhat ja uudet sopimukset, kaksiot (2h)

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto, vapaarahoitteiset vanhat ja uudet sopimukset, kaksiot (2h) Yhteensä: Manner-Suomi 23 702 276,77 11,07 51,5 11 031 288,91 11,81 51,8 Pääkaupunkiseutu Espoo 896 326,91 14,19 51,4 401 336,05 16,26 50,0 Helsinki 3 146 348,19 15,19 49,0 1 071 354,11 17,11 48,9 Vantaa

Lisätiedot

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto, vapaarahoitteiset vanhat ja uudet sopimukset, yksiöt (1h)

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto, vapaarahoitteiset vanhat ja uudet sopimukset, yksiöt (1h) Yhteensä: Manner-Suomi 27 520 257,35 14,02 32,5 11 432 253,42 15,28 32,5 Pääkaupunkiseutu Espoo 827 293,32 16,67 33,5 297 273,60 19,44 32,0 Helsinki 5 306 292,71 19,88 29,2 1 864 279,88 22,78 28,7 Vantaa

Lisätiedot

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto, vapaarahoitteiset vanhat ja uudet sopimukset, kolmiot ja isommat (3h+)

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto, vapaarahoitteiset vanhat ja uudet sopimukset, kolmiot ja isommat (3h+) Yhteensä: Manner-Suomi 15 722 398,96 10,11 81,0 7 601 407,77 10,40 81,4 Pääkaupunkiseutu Espoo 995 499,45 12,64 81,1 329 532,27 14,22 81,5 Helsinki 1 953 504,15 13,31 78,2 581 558,65 14,79 77,0 Vantaa

Lisätiedot

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto, kolmioissa ja isommissa asuvat (3h+)

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto, kolmioissa ja isommissa asuvat (3h+) Yhteensä: Manner-Suomi 32 699 430,98 10,59 78,6 23 323 401,83 10,20 81,1 Pääkaupunkiseutu Espoo 2 389 481,02 11,70 80,6 1 324 507,61 13,03 81,2 Helsinki 7 338 481,37 11,52 79,4 2 534 516,64 13,65 77,9

Lisätiedot

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto, yksiöissä (1h) asuvat

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilasto, yksiöissä (1h) asuvat Yhteensä: Manner-Suomi 18 484 258,65 12,13 34,2 38 952 256,20 14,39 32,5 Pääkaupunkiseutu Espoo 676 293,81 14,42 34,1 1 124 288,11 17,37 33,1 Helsinki 2 443 291,85 14,62 32,8 7 170 289,38 20,62 29,1 Vantaa

Lisätiedot

VM/KAO, maks 323 ESITYS, vos-muutokset kunnittain min -638 Vuoden 2014 tasolla mediaani -56

VM/KAO, maks 323 ESITYS, vos-muutokset kunnittain min -638 Vuoden 2014 tasolla mediaani -56 VM/KAO, 3.2.2014 maks 323 ESITYS, vos-muutokset kunnittain min -638 Vuoden 2014 tasolla mediaani -56 UUSI UUSI NYKYINEN MUUTOS MUUTOS 5 Alajärvi 10 268 38 422 387 16 199 217 2 144 020 56 765 624 35 079

Lisätiedot

Sivu TA VAPAUTUVAT ARAVUOKRA-ASUNNOT VUOSINA - 2 Varsinais-Suomi 00 Laitila Lieto Loimaa 0 Marttila 1 Masku 03 Mynämäki 2 Naantali 3 Nousiainen

Sivu TA VAPAUTUVAT ARAVUOKRA-ASUNNOT VUOSINA - 2 Varsinais-Suomi 00 Laitila Lieto Loimaa 0 Marttila 1 Masku 03 Mynämäki 2 Naantali 3 Nousiainen Sivu 1 02.. TA VAPAUTUVAT ARAVUOKRA-ASUNNOT VUOSINA - 2 Uusimaa Askola Espoo Hanko 1 Helsinki Hyvinkää Inkoo Järvenpää 2 Karkkila Kauniainen Kerava Kirkkonummi 0 Lapinjärvi Lohja 3 Loviisa 0 Myrskylä 0

Lisätiedot

ARA-vuokra-asuntokanta kunnittain (Tiedot on laskettu vuoden kuntien perusteella. Kuntaliitokset on huomioitu)

ARA-vuokra-asuntokanta kunnittain (Tiedot on laskettu vuoden kuntien perusteella. Kuntaliitokset on huomioitu) Akaa 853 853 877 910 910 858 858 793 780 735 702 730 699 633 640 647 Alajärvi 389 389 398 398 398 398 398 388 373 373 343 302 266 291 291 271 Alavieska 104 104 104 104 104 104 104 104 104 104 104 104 92

Lisätiedot

ARA-vuokra-asuntokanta kunnittain

ARA-vuokra-asuntokanta kunnittain Akaa 800 800 805 815 791 801 819 914 965 886 919 927 925 891 908 Alajärvi 236 252 252 285 309 334 340 361 400 400 400 400 379 379 379 Alavieska 49 49 57 65 75 81 85 93 99 99 104 104 104 104 104 Alavus

Lisätiedot

Two-person household, EUR per month

Two-person household, EUR per month Akaa 522 600 686 785 96 Alajärvi 465 560 657 710 96 Alavieska 444 485 621 631 96 Alavus 420 500 594 725 96 Asikkala 479 601 710 801 96 Askola 464 604 737 805 96 Aura 457 508 623 691 96 Enonkoski 432 562

Lisätiedot

terveydenhuollon nettomenot Kunta Väkiluku 1000 /as /as. /as. /as.

terveydenhuollon nettomenot Kunta Väkiluku 1000 /as /as. /as. /as. Kunnan Kunnan Vuosien 2011-2013 Vuosien 2011-2013 Muutokset, Muutokset, keskiarvo vuoden keskiarvo vuoden (+)nousee (+)nousee Kaikki kunnat 5 398 173 16 676 457 3 089 16 676 457 3 089 Etelä-Karjala 132

Lisätiedot

LTH-tutkimukseen osallistuneet perheet, terveydenhoitajien ja vanhempien vastaukset sekä niiden kattavuus kunnittain 2018

LTH-tutkimukseen osallistuneet perheet, terveydenhoitajien ja vanhempien vastaukset sekä niiden kattavuus kunnittain 2018 Tutkimukseen osallistuneet perheet Terveydenhoitajien vastaukset Vanhempien vastaukset 4-vuotiden lasten määrä, joista vähintään Osallistuneiden Terveydenhoitajien Vanhempien yhden perheiden vastausten

Lisätiedot

Kunta MTV3:n näkyvyysalue

Kunta MTV3:n näkyvyysalue Kunta MTV3:n näkyvyysalue Akaa Alajärvi Alavieska Keski- Alavus Asikkala Askola Aura Enonkoski Enontekiö Espoo Eura Eurajoki Evijärvi Keski- Forssa Haapajärvi Keski- Haapavesi Keski- Hailuoto Halsua Keski-

Lisätiedot

Laskelma kuntien valtionosuusrahoituksesta ja sen yhteydessä maksettavista muista eristä vuonna 2013

Laskelma kuntien valtionosuusrahoituksesta ja sen yhteydessä maksettavista muista eristä vuonna 2013 9.1.2013 Laskelma kuntien valtionosuusrahoituksesta ja sen yhteydessä maksettavista muista eristä vuonna 2013 Lähde: VM 28.12.2012 ja OKM 31.12.2012 Kunta Asukas- Kunnan siitä: Muut opetus- Valtion- Erät,

Lisätiedot

Poliisilaitosalueet ja toimipisteet 1.1.2014 lukien 14.6.2013 1

Poliisilaitosalueet ja toimipisteet 1.1.2014 lukien 14.6.2013 1 Poliisilaitosalueet ja toimipisteet 1.1.2014 lukien 14.6.2013 1 11 poliisilaitosaluetta Lapin poliisilaitos Oulun poliisilaitos Pohjanmaan poliisilaitos Sisä Suomen poliisilaitos Itä Suomen poliisilaitos

Lisätiedot

VM/KAO/vs, maks 340 ESITYS, vos-muutokset kunnittain min -592 Vuoden 2014 tasolla mediaani -42

VM/KAO/vs, maks 340 ESITYS, vos-muutokset kunnittain min -592 Vuoden 2014 tasolla mediaani -42 VM/KAO/vs, 10.4.2014 maks 340 ESITYS, vos-muutokset kunnittain min -592 Vuoden 2014 tasolla mediaani -42 UUSI UUSI NYKYINEN MUUTOS MUUTOS 5 Alajärvi 10 268 38 488 788 16 199 217 2 144 020 56 832 025 35

Lisätiedot

Ajoneuvokanta, kaikki rekisterissä olevat ajoneuvot Taulu 1. Rekisterisssä olevat ajoneuvot haltijan kotikunnan mukaan

Ajoneuvokanta, kaikki rekisterissä olevat ajoneuvot Taulu 1. Rekisterisssä olevat ajoneuvot haltijan kotikunnan mukaan 14.4.2015 Ajoneuvokanta, kaikki rekisterissä olevat ajoneuvot 31.03.2015 Taulu 1. Rekisterisssä olevat ajoneuvot haltijan kotikunnan mukaan Maakunta, Autot Henkilöautot Manner-Suomi 3 763 193 71 261 3

Lisätiedot

VM/KAO/vs, maks ESITYS, vos-muutokset kunnittain min

VM/KAO/vs, maks ESITYS, vos-muutokset kunnittain min VM/KAO/vs, 9.4.2014 maks 340 323 ESITYS, vos-muutokset kunnittain min -592-638 Vuoden 2014 tasolla nuoret -3% ja mediaani -42-56 vanhukset +5,5 % UUSI UUSI UUSI UUSI NYKYINEN MUUTOS MUUTOS v. 2014 5 Alajärvi

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä marraskuuta 2013. 759/2013 Verohallinnon päätös. metsän keskimääräisestä vuotuisesta tuotosta

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä marraskuuta 2013. 759/2013 Verohallinnon päätös. metsän keskimääräisestä vuotuisesta tuotosta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 6 päivänä marraskuuta 2013 759/2013 Verohallinnon päätös metsän keskimääräisestä vuotuisesta tuotosta Annettu Helsingissä 4 päivänä marraskuuta 2013 Verohallinto

Lisätiedot

Camera obscura -toiminta Toiminnan kohdennus. 1 Päivitetty Suomen NMKY:n liitto. CAM Toteutuksen suunnittelun lähtökohta

Camera obscura -toiminta Toiminnan kohdennus. 1 Päivitetty Suomen NMKY:n liitto. CAM Toteutuksen suunnittelun lähtökohta 1 Päivitetty 26.11.2018 Indikaattori Tarve* Sijoitus 14- vuotiaat vuonna 2017 CAM Toteutuksen suunnittelun lähtökohta Akaa C 110 209 Voi olla vuosittain Alajärvi D 44 125 Voi olla joka toinen vuosi, yhteistyötä

Lisätiedot

METSÄKANALINTUJEN METSÄSTYSAJAT

METSÄKANALINTUJEN METSÄSTYSAJAT METSÄKANALINTUJEN METSÄSTYSAJAT 1.8.2019-31.7.2020 ETELÄ-KARJALA METSO TEERI PYY RIEKKO KIIRUNA Imatra 10.9.-10.11. 10.9.-10.10. Lappeenranta 10.9.-10.11. 10.9.-10.10. Lemi 10.9.-10.11. 10.9.-10.10. Luumäki

Lisätiedot

KOKO MAA ,1 0,6 1,47 Kuntien välinen lasten 0-15 nettomuutto , %

KOKO MAA ,1 0,6 1,47 Kuntien välinen lasten 0-15 nettomuutto , % KOKO MAA 5374499 5486616 2,1 0,6 1,47 29 2011- muutos 2011-2015 Helsinki Uudenmaan maakunta 588384 628510 6,8-0,58 5,00-1,51-0,16 2,74 1,5 2,71 Espoo Uudenmaan maakunta 247869 269496 8,7 0,35 0,87 0,35-0,12

Lisätiedot

KUNTIEN LOPULLISET MAKSUOSUUDET KUNTATYÖNANTAJILLE VUONNA 2015

KUNTIEN LOPULLISET MAKSUOSUUDET KUNTATYÖNANTAJILLE VUONNA 2015 Suomen Kuntaliitto 17.2.2016 KUNTIEN LOPULLISET MAKSUOSUUDET KUNTATYÖNANTAJILLE VUONNA 2015 Väkilukukerroin: 0,3926575 Verotettavien tulojen kerroin: 0,00002355 1) Maksuunpantua kunnallisveroa vastaavat

Lisätiedot

Manner-Suomi

Manner-Suomi Ajoneuvokanta, mukana vain liikennekäytössä olevat ajoneuvot 31.12.2014 Taulu 1b. Liikennekäytössä olevat ajoneuvot haltijan kotikunnan mukaan Manner-Suomi 3 011 154 2 595 867 304 255 95 176 12 446 3 410

Lisätiedot

Vammaisten tulkkauspalvelun tilastot vuodelta 2012

Vammaisten tulkkauspalvelun tilastot vuodelta 2012 Tilastot Liite 2 Vammaisten tulkkauspalvelun tilastot vuodelta 2012 sivu Vammaisten tulkkauspalveluun oikeutetut ja käyttäjät 2 Vammaisten tulkkauspalveluun oikeutetut, Etelä- ja Länsi-Suomi 3 Vammaisten

Lisätiedot

Kelan korvaamien taksimatkojen tilausnumerot kunnittain

Kelan korvaamien taksimatkojen tilausnumerot kunnittain Kelan korvaamien taksimatkojen tilausnumerot kunnittain Tilausnumero, Kunta Maakunta Tilausnumero, suomi ruotsi (jos on erillinen numero) Akaa Pirkanmaa 0800 98 811 Alajärvi Etelä-Pohjanmaa 0800 99 090

Lisätiedot

Ajoneuvokanta, mukana vain liikennekäytössä olevat ajoneuvot

Ajoneuvokanta, mukana vain liikennekäytössä olevat ajoneuvot 10.7.2014 Ajoneuvokanta, mukana vain liikennekäytössä olevat ajoneuvot 30.6.2014 Taulu 1. Liikennekäytössä olevat ajoneuvot haltijan kotikunnan mukaan Autot Henkilöautot Manner-Suomi 3 077 789 61 591 2

Lisätiedot

Ajoneuvokanta, mukana vain liikennekäytössä olevat ajoneuvot

Ajoneuvokanta, mukana vain liikennekäytössä olevat ajoneuvot 8.4.2014 Ajoneuvokanta, mukana vain liikennekäytössä olevat ajoneuvot 31.03.2014 Taulu 1. Liikennekäytössä olevat ajoneuvot haltijan kotikunnan mukaan Ajoneuvot Autot Henkilöautot Manner-Suomi 4 969 511

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ PARAS-LAIN VELVOITTEIDEN JATKAMISESTA

LAUSUNTOPYYNTÖ PARAS-LAIN VELVOITTEIDEN JATKAMISESTA LAUSUNTOPYYNTÖ PARAS-LAIN VELVOITTEIDEN JATKAMISESTA 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Helsingin kaupunki 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Annikki Thodén 3. Vastauksen vastuuhenkilön

Lisätiedot

KUNTIEN LOPULLISET MAKSUOSUUDET KUNTATYÖNANTAJILLE VUONNA 2014

KUNTIEN LOPULLISET MAKSUOSUUDET KUNTATYÖNANTAJILLE VUONNA 2014 Suomen Kuntaliitto 17.2.2015 KUNTIEN LOPULLISET MAKSUOSUUDET KUNTATYÖNANTAJILLE VUONNA 2014 Väkilukukerroin: 0,34940169 Verotettavien tulojen kerroin: 0,00002153 1) Maksuunpantua kunnallisveroa vastaavat

Lisätiedot

Työllistymistä edistävässä palvelussa tai muussa toiminnassa. Työ- tai yritystoiminnan tuloa

Työllistymistä edistävässä palvelussa tai muussa toiminnassa. Työ- tai yritystoiminnan tuloa Kela, Tilasto- ja tietovarastoryhmä Aktiivimallin arvioitu kohdejoukko* Kelan työttömyysturva-asiakkaista tammi-maaliskuussa 2018 ja heille kirjatut aktiivisuustiedot 3.4.2018 mennessä * 1.1.2018 alkaneen

Lisätiedot

Kelan korvaamien taksimatkojen suorakorvausalueet kunnittain

Kelan korvaamien taksimatkojen suorakorvausalueet kunnittain Kelan korvaamien taksimatkojen suorakorvausalueet kunnittain Tilausnumero, Kunta Suorakorvausalue Tilausnumero, suomi ruotsi (jos on erillinen numero) Akaa Pirkanmaa 0800 98 811 Alajärvi Etelä-Pohjanmaa

Lisätiedot

,67 28, ,40 27,90 KUNNITTAIN:

,67 28, ,40 27,90 KUNNITTAIN: VM/KAO, 4.12.2014 Sote-rahoituksen, valtionosuusuudistuksen ja vos-leikkausten vaikutukset kuntien talouteen Sote-uudistuksen vaikutus; rajoittamaton (B1.) ja rajoitettu* (B2.) *= Muutos enintään -/+ 400

Lisätiedot

Etuus työllistymistä edistävän

Etuus työllistymistä edistävän Kela, Tilasto- ja tietovarastoryhmä Kelan työttömyysetuuksien saajat iän ja sukupuolen mukaan huhti-kesäkuussa 2018 Sukupuoli Ikä yhteensä Alennettua etuutta saanet Etuus edistävän palvelun tai Etuus edistävän

Lisätiedot

KELPO-hankkeeseen osallistuvat kunnat ja niiden koordinaattorit (syksy 2009)

KELPO-hankkeeseen osallistuvat kunnat ja niiden koordinaattorit (syksy 2009) KELPO-hankkeeseen osallistuvat kunnat ja niiden koordinaattorit (syksy 2009) KUNTA KOORDINAATTORI ETELÄ Artjärvi Asikkala Askola Borgå Esbo Espoo Forssa Hamina Hattula Heinola Helsinki Hollola Hyvinkää

Lisätiedot

Etuus työllistymistä edistävän

Etuus työllistymistä edistävän Finanssivalvonta, Työttömyysvakuutus Ansiopäivärahan saajat iän ja sukupuolen mukaan huhti-kesäkuussa 2018 Sukupuoli Ikä yhteensä Alennettua etuutta saanet Etuus edistävän palvelun tai Etuus edistävän

Lisätiedot

1.1.2013 alk. Ortokuvat. Ortobilder. Verollinen Inkl. moms. (24 %) Veroton Exkl. moms. Kunta

1.1.2013 alk. Ortokuvat. Ortobilder. Verollinen Inkl. moms. (24 %) Veroton Exkl. moms. Kunta 020 Akaa 200,00 248,00 005 Alajärvi 400,00 496,00 009 Alavieska 100,00 124,00 010 Alavus 400,00 496,00 016 Asikkala 300,00 372,00 018 Askola 100,00 124,00 019 Aura 100,00 124,00 035 Brändö 200,00 248,00

Lisätiedot

Keskituloisten palkansaajapuolisoiden tuloverot vuonna 2019 kunnittain (kunnat verojen mukaisessa suuruusjärjestyksessä)

Keskituloisten palkansaajapuolisoiden tuloverot vuonna 2019 kunnittain (kunnat verojen mukaisessa suuruusjärjestyksessä) 1/5 Keskituloisten palkansaajapuolisoiden tuloverot vuonna 2019 kunnittain (kunnat verojen mukaisessa suuruusjärjestyksessä) * Puolisot ansaitsevat 40 526 ja 48 301 euroa vuodessa, eli kotitalouden vuositulot

Lisätiedot

Kuntanumero Kunnan nimi Maakuntanro Maakunnan nimi Rikosseuraamusalue 020 Akaa 06 Pirkanmaa LSRA 005 Alajärvi 14 Etelä-Pohjanmaa LSRA 009 Alavieska

Kuntanumero Kunnan nimi Maakuntanro Maakunnan nimi Rikosseuraamusalue 020 Akaa 06 Pirkanmaa LSRA 005 Alajärvi 14 Etelä-Pohjanmaa LSRA 009 Alavieska Kuntanumero Kunnan nimi Maakuntanro Maakunnan nimi Rikosseuraamusalue 020 Akaa 06 Pirkanmaa LSRA 005 Alajärvi 14 Etelä-Pohjanmaa LSRA 009 Alavieska 17 Pohjois-Pohjanmaa IPRA 010 Alavus 14 Etelä-Pohjanmaa

Lisätiedot

Ajoneuvokanta, mukana kaikki rekisterissä olevat ajoneuvot Taulu 1a. Kaikki rekisterissä olevat ajoneuvot haltijan kotikunnan mukaan

Ajoneuvokanta, mukana kaikki rekisterissä olevat ajoneuvot Taulu 1a. Kaikki rekisterissä olevat ajoneuvot haltijan kotikunnan mukaan Ajoneuvokanta, mukana kaikki rekisterissä olevat ajoneuvot 31.12.2014 Taulu 1a. Kaikki rekisterissä olevat ajoneuvot haltijan kotikunnan mukaan Maakunta, Autot Henkilöautot Pakettiautot Kuorma-autot Linja-autot

Lisätiedot

Sote-järjestämislain, vos-uudistuksen ja -leikkausten yhteisvaikutukset kuntiin

Sote-järjestämislain, vos-uudistuksen ja -leikkausten yhteisvaikutukset kuntiin VM/KAO/vs, 25.2.2015 Sote-järjestämislain, vos-uudistuksen ja -leikkausten yhteisvaikutukset kuntiin Havainnollistettu laskennallisena muutospaineena tuloveroprosenttiin (ml. vos-uudistus & vos-leikkaukset)

Lisätiedot

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilastorekisterilasto, tuensaajat elokuussa Sivu 1 (10)

Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilastorekisterilasto, tuensaajat elokuussa Sivu 1 (10) Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilastorekisterilasto, tuensaajat elokuussa 2014 Kunta ja maakunta kuntia kpl /kk m2 kuntia kpl /kk m2 Yhteensä: Manner-Suomi 88949 318,86 10,70 56,7 101640 283,88 11,58

Lisätiedot

kuntia kpl /kk /m2/kk m2 kuntia kpl /kk /m2/kk m2 Yhteensä: Manner-Suomi ,24 10, ,56 11,16 49,2 46,9 %

kuntia kpl /kk /m2/kk m2 kuntia kpl /kk /m2/kk m2 Yhteensä: Manner-Suomi ,24 10, ,56 11,16 49,2 46,9 % Taulu 2 Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilastorekisterilasto, tuensaajat elokuussa 2013 Kunta ja maakunta Yhteensä: Manner-Suomi 83080 310,24 10,31 57 93983 274,56 11,16 49,2 46,9 % Pääkaupunkiseutu

Lisätiedot

Taulu 2 Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilastorekisterilasto, tuensaajat tammikuussa Sivu 1 (10)

Taulu 2 Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilastorekisterilasto, tuensaajat tammikuussa Sivu 1 (10) Taulu 2 Kuntakohtainen yleisen asumistuen tilastorekisterilasto, tuensaajat tammikuussa 2013 Kunta ja maakunta Yhteensä: Manner-Suomi 80155 304,84 10,01 57,3 89341 270,27 10,82 49,5 47,3 % Pääkaupunkiseutu

Lisätiedot

Faba edustajistovaali 2015 Maidontuotanto-vaalipiirin vaalialueet

Faba edustajistovaali 2015 Maidontuotanto-vaalipiirin vaalialueet Faba edustajistovaali 2015 Maidontuotanto-vaalipiirin vaalialueet Sisältää Maanmittauslaitoksen Yleiskarttarasteri 1:4 500 000 aineistoa, 2014 Akaa Asikkala Askola Aura Eura Eurajoki Finström Forssa Föglö

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 29 päivänä tammikuuta /2013 Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 29 päivänä tammikuuta /2013 Maa- ja metsätalousministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 29 päivänä tammikuuta 2013 76/2013 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eläimistä saatavien sivutuotteiden ja niistä johdettujen tuotteiden keräämisestä, kuljetuksesta

Lisätiedot

asumisoikeus ARAvuokraasunnot

asumisoikeus ARAvuokraasunnot 29.11.2012 RAJOITUSTEN PIIRISSÄ OLEVA ARA-ASUNTOKANTA VUONNA 2011 ARAVA ARA 1 Uusimaa Muu maa Askola 32 32 0 32 1 Uusimaa Pääkaupunkiseutu Espoo 17493 3105 6818 1697 24311 4802 29113 1 Uusimaa Muu maa

Lisätiedot

Ajoneuvokanta, mukana kaikki rekisterissä olevat ajoneuvot Taulu 1b. Kaikki rekisterissä olevat ajoneuvot haltijan kotikunnan mukaan

Ajoneuvokanta, mukana kaikki rekisterissä olevat ajoneuvot Taulu 1b. Kaikki rekisterissä olevat ajoneuvot haltijan kotikunnan mukaan Ajoneuvokanta, mukana kaikki rekisterissä olevat ajoneuvot 30.09.2013 Taulu 1b. Kaikki rekisterissä olevat ajoneuvot haltijan kotikunnan mukaan Kunta Ajoneuvot Autot Henkilöautot Pakettiautot Kuorma-autot

Lisätiedot

Selvitysperusteiden tarkastelua maakunnittain päivitys 22.8.2013

Selvitysperusteiden tarkastelua maakunnittain päivitys 22.8.2013 Selvitysperusteiden tarkastelua maakunnittain päivitys 22.8.2013 Kartat perustuvat kolmen selvitysperusteen tarkasteluun: 1. kunnan väestöpohja Tilastokeskuksen väestötietoihin () pohjautuen; 2. työpaikkaomavaraisuus

Lisätiedot

Perustoimeentulotuen menot ja saajat vuonna 2018

Perustoimeentulotuen menot ja saajat vuonna 2018 Perustoimeentulotuen menot ja saajat vuonna 2018 1. Kelan maksaman perustoimeentulotuen etuusmenot vuonna 2018 2. Kelan maksaman perustoimeentulotuen saajakotitaloudet vuonna 2018 kotitaloustyypeittäin

Lisätiedot

LUETTELO kuntien ja seurakuntien tuloveroprosenteista vuonna 2013

LUETTELO kuntien ja seurakuntien tuloveroprosenteista vuonna 2013 Dnro A129/200/2012 LUETTELO kuntien ja seurakuntien tuloveroprosenteista vuonna 2013 Annettu Helsingissä 27 päivänä marraskuuta 2012 Verohallinto on verotusmenettelystä annetun lain (1558/1995) 91a :n

Lisätiedot

Kouluterveyskyselyn perusopetuksen 4.-5 luokkien ja luokkien vastaajamäärä ja aineiston kattavuus kunnittain 2017.

Kouluterveyskyselyn perusopetuksen 4.-5 luokkien ja luokkien vastaajamäärä ja aineiston kattavuus kunnittain 2017. Kouluterveyskyselyn perusopetuksen 4.-5 luokkien ja 8.-9. luokkien vastaajamäärä ja aineiston kattavuus kunnittain 2017. Perusopetuksen 4.-5. luokat Akaa 313 70 % 191 49 % Alajärvi 203 82 % 157 66 % Alavieska

Lisätiedot

Perustoimeentulotuen menot ja saajat vuonna 2017

Perustoimeentulotuen menot ja saajat vuonna 2017 Perustoimeentulotuen menot ja saajat vuonna 2017 1. Kelan maksaman perustoimeentulotuen etuusmenot vuonna 2017 2. Kelan maksaman perustoimeentulotuen saajakotitaloudet vuonna 2017 kotitaloustyypeittäin

Lisätiedot

Valtionosuusuudistus: Esityksen vaikutus kuntien valtionosuuteen vuoden 2014 tasossa sekä vuosien siirtymätasaus Lähde: VM/KAO 9.4.

Valtionosuusuudistus: Esityksen vaikutus kuntien valtionosuuteen vuoden 2014 tasossa sekä vuosien siirtymätasaus Lähde: VM/KAO 9.4. Valtionosuusuudistus: Esityksen vaikutus kuntien valtionosuuteen vuoden 2014 tasossa sekä vuosien 2015-2019 siirtymätasaus Lähde: VM/KAO 9.4.2014 Maakunta/kunta Asukas- Valtionosuudet Valtionosuuksien

Lisätiedot

VM/KAO, 27.2.2015 Sote-järjestämislain, vos-uudistuksen ja -leikkausten yhteisvaikutukset kuntiin

VM/KAO, 27.2.2015 Sote-järjestämislain, vos-uudistuksen ja -leikkausten yhteisvaikutukset kuntiin VM/KAO, 27.2.2015 Sote-järjestämislain, vos-uudistuksen ja -leikkausten yhteisvaikutukset kuntiin Havainnollistettu laskennallisena muutospaineena tuloveroprosenttiin (ml. valtionuudistus & vos-leikkaukset)

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä elokuuta 2013. 614/2013 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus. radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä elokuuta 2013. 614/2013 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus. radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 19 päivänä elokuuta 2013 614/2013 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta Annettu Helsingissä 15 päivänä elokuuta 2013

Lisätiedot

Henkilöasiakkaiden lainat paikkakunnittain 2018

Henkilöasiakkaiden lainat paikkakunnittain 2018 Henkilöasiakkaiden lainat paikkakunnittain 2018 Taulukkoon on koottu vuoden 2018 aikana kaikki henkilöasiakkaiden tekemät lainat, mukana ovat sekä kirjastojen että Celian rekisteröimien käyttäjien lainat.

Lisätiedot

Laskentamalli Todelliset nettomenot Muutokset Tasauskatto

Laskentamalli Todelliset nettomenot Muutokset Tasauskatto STM / 4.12.2014, Kuntien sote-maksulaskelma Laskentamalli Todelliset nettomenot Muutokset Tasauskatto Sairastavuuden yksikköhinta 1 119 Paino1 0,20 väkiluku 20% +nousee Vuoden 2014 kuntajaolla Paino2 0,80

Lisätiedot

Sivu Uusimaa. Tietohallinto / ELV

Sivu Uusimaa. Tietohallinto / ELV Sivu 1 Uusimaa 1 Askola 1 1 1 2 2 2 Espoo Hanko Helsinki Hyvinkää Inkoo Järvenpää Karjalohja Karkkila Kauniainen Kerava Kirkkonummi Lapinjärvi 0 1 0 0 2 0 0 2 0 1-1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 1 0 0 0 1

Lisätiedot

Asemakaavalla suojeltujen rakennusten määrä ja kerrosala sekä niiden muutokset ELY-keskuksittain vuosina

Asemakaavalla suojeltujen rakennusten määrä ja kerrosala sekä niiden muutokset ELY-keskuksittain vuosina Asemakaavalla suojeltujen rakennusten määrä ja kerrosala sekä niiden muutokset ELY-keskuksittain vuosina 2006 2011 Liite 1 Lähde: Ympäristötiedon hallintajärjestelmä Hertta, Asemakaavojen seurantalomakkeet,

Lisätiedot

Yhteensä

Yhteensä 7.11.2012 Laskelma verotuloihin perustuvasta valtionosuuden tasauksesta vuonna 2013 Lähde: VM/Kunta- ja aluehallinto-osasto 30.10.2012 Vuoden 2013 kuntajaolla. Lihavoiduissa kunnissa kuntaliitos vuoden

Lisätiedot

Naapurit-pelin voittokooste

Naapurit-pelin voittokooste Naapurit-pelin voittokooste Voittaneiden osuus pelanneista kunnittain Aikajaksot: pelin 2. vuosi 11.5.2015 10.5.2016 ja 1. vuosi 11.5.2014 10.5.2015 Kunta 2. vuosi Muutos ed. vuoteen Lestijärvi 91 % 12

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus Liikenne- ja viestintäministeriön asetus radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta annetun liikenne- ja viestintäministeriön asetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä päivänä kuuta 2012 Liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

TILASTOKESKUS - Kuntien ja kuntayhtymien talous- ja toimintatilasto 2013

TILASTOKESKUS - Kuntien ja kuntayhtymien talous- ja toimintatilasto 2013 Koko maa 430 117 37 398 76 951 39 553 005 Alajärvi 1 314 100 310 210 009 Alavieska 464 11 45 34 010 Alavus 870 26 63 37 016 Asikkala 435 40 45 5 018 Askola 205 17.. 019 Aura 66 8 5-3 020 Akaa 543 290 454

Lisätiedot

Käynnissä olevat kuntajakoselvitykset. Ville Nieminen

Käynnissä olevat kuntajakoselvitykset. Ville Nieminen Käynnissä olevat kuntajakoselvitykset Ville Nieminen Käynnistyneet kuntajakoselvitykset 33 selvitystä, joissa yhteensä 169 kuntaa mukana» n. 5 kuntaa selvitystä kohden 136 eri kuntaa 8 erityisselvitystä»

Lisätiedot

Yli 75-vuotiaiden osuus kunnan väestöstä 2030. Maakunnittain

Yli 75-vuotiaiden osuus kunnan väestöstä 2030. Maakunnittain Yli 75-vuotiaiden osuus kunnan väestöstä 2030 Maakunnittain 3 Yli 75-vuotiaiden osuus kunnan väestöstä 2010 ja 2030: Etelä-Karjala 2 2 Taipalsaari Lappeenranta Lemi Imatra Luumäki Ruokolahti Rautjärvi

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta /2012 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta /2012 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012 1072/2012 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus radiotaajuuksien käyttösuunnitelmasta annetun liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

RAY:n rahapelien pelaaminen: Kunnat suuruusjärjestyksessä pelaamismäärän mukaan

RAY:n rahapelien pelaaminen: Kunnat suuruusjärjestyksessä pelaamismäärän mukaan RAY:n rahapelien pelaaminen: Kunnat suuruusjärjestyksessä pelaamismäärän mukaan Pelaus / aikuisväestö KUNTA MAAKUNTA 2015 2014 Muutos Muutos % 1 Virolahti Kymenlaakso 355,54 386,89-31,34-8,10 % 2 Pertunmaa

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä marraskuuta 2012. 610/2012 Verohallinnon päätös. pellon keskimääräisestä vuotuisesta tuotosta ja salaojituslisästä

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä marraskuuta 2012. 610/2012 Verohallinnon päätös. pellon keskimääräisestä vuotuisesta tuotosta ja salaojituslisästä SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 15 päivänä marraskuuta 2012 610/2012 Verohallinnon päätös pellon keskimääräisestä vuotuisesta tuotosta ja salaojituslisästä Annettu Helsingissä 7 päivänä marraskuuta

Lisätiedot

Summaarisessa riita-asiassa toimivaltainen käräjäoikeus kunnittain

Summaarisessa riita-asiassa toimivaltainen käräjäoikeus kunnittain Summaarisessa riita-asiassa toimivaltainen käräjäoikeus kunnittain Summaarisessa riita-asiassa toimivaltainen käräjäoikeus määräytyy vastaajan kotikunnan perusteella. Taulukon vasemmanpuoleisessa sarakkeessa

Lisätiedot

Rintasyöpäseulontaan kutsutut ikäryhmät vuonna 2013 kunnittain. Kuntia 320

Rintasyöpäseulontaan kutsutut ikäryhmät vuonna 2013 kunnittain. Kuntia 320 020 AKAA X X X X X X X X X 005 ALAJÄRVI X X X X X X X X X X 009 ALAVIESKA X X X X X X X X 010 ALAVUS X X X X X X X X X X 016 ASIKKALA X X X X X X X X X X 018 ASKOLA X X X X X X X X X X 019 AURA X X X X

Lisätiedot

RAY:n rahapeleihin käytetyt rahat, tammi-joulukuu 2014, aakkosjärjestys Kunta Maakunta / aikuinen Sijoitus Sijoitus Sijoitus 2014 2014 2013 2012

RAY:n rahapeleihin käytetyt rahat, tammi-joulukuu 2014, aakkosjärjestys Kunta Maakunta / aikuinen Sijoitus Sijoitus Sijoitus 2014 2014 2013 2012 RAY:n rahapeleihin käytetyt rahat, tammi-joulukuu 2014, aakkosjärjestys Kunta Maakunta / aikuinen Sijoitus Sijoitus Sijoitus 2014 2014 2013 2012 Akaa Pirkanmaa 174,93 85. 85. 80. Alajärvi Etelä-Pohjanmaa

Lisätiedot

Ajoneuvokanta, kaikki ajoneuvorekisterissä olevat ajoneuvot

Ajoneuvokanta, kaikki ajoneuvorekisterissä olevat ajoneuvot 8.4.2014 Ajoneuvokanta, kaikki ajoneuvorekisterissä olevat ajoneuvot 31.03.2014 Taulu 1. Kaikki ajoneuvorekisterissä olevat ajoneuvot haltijan kotikunnan mukaan Ajoneuvot Autot Henkilöautot Pakettiautot

Lisätiedot

RAY:n rahapeleihin käytetyt rahat, tammi-joulukuu 2014, suuruusjärjestys Kunta Maakunta / aikuinen Sijoitus Sijoitus Sijoitus

RAY:n rahapeleihin käytetyt rahat, tammi-joulukuu 2014, suuruusjärjestys Kunta Maakunta / aikuinen Sijoitus Sijoitus Sijoitus RAY:n rahapeleihin käytetyt rahat, tammi-joulukuu 2014, suuruusjärjestys Kunta Maakunta / aikuinen Sijoitus Sijoitus Sijoitus 2014 2014 2013 2012 Virolahti Kymenlaakso 389,48 1. 1. 1. Forssa Kanta-Häme

Lisätiedot

Kriteeritarkastelua maakunnittain

Kriteeritarkastelua maakunnittain Kriteeritarkastelua maakunnittain Tarkastelu perustuu kolmen pääkriteerin tarkasteluun: -Palvelu- ja väestöpohjakriteeri Tilastokeskuksen väestötietojen perusteella -- ja työssäkäyntikriteerit Tilastokeskuksen

Lisätiedot

Kunnat ja suuralueet. 020 Akaa 3 Länsi-Suomi. 005 Alajärvi 3 Länsi-Suomi. 009 Alavieska 4 Pohjois- ja Itä-Suomi. 010 Alavus 3 Länsi-Suomi

Kunnat ja suuralueet. 020 Akaa 3 Länsi-Suomi. 005 Alajärvi 3 Länsi-Suomi. 009 Alavieska 4 Pohjois- ja Itä-Suomi. 010 Alavus 3 Länsi-Suomi Kunnat Suuralueet 020 Akaa 3 Länsi-Suomi 005 Alajärvi 3 Länsi-Suomi 009 Alavieska 4 Pohjois- ja Itä-Suomi 010 Alavus 3 Länsi-Suomi 016 Asikkala 2 Etelä-Suomi 018 Askola 1 Helsinki-Uusimaa 019 Aura 2 Etelä-Suomi

Lisätiedot

Maatalouslomitusta hoitava paikallisyksikkö v. 2013 sijaintikunta KUNTANIMI Numero 2013 Paikallisyksikkö Maakuntano 005 Alajärvi 5 ALAJÄRVI 14 759 Soini 5 ALAJÄRVI 14 934 Vimpeli 5 ALAJÄRVI 14 010 Alavus

Lisätiedot

Ajoneuvokanta, mukana vain liikennekäytössä olevat ajoneuvot Taulu 1. Liikennekäytössä olevat ajoneuvot haltijan kotikunnan mukaan

Ajoneuvokanta, mukana vain liikennekäytössä olevat ajoneuvot Taulu 1. Liikennekäytössä olevat ajoneuvot haltijan kotikunnan mukaan Ajoneuvokanta, mukana vain liikennekäytössä olevat ajoneuvot 31.12.2013 Taulu 1. Liikennekäytössä olevat ajoneuvot haltijan kotikunnan mukaan Maakunta, Ajoneuvot Autot Henkilöautot Pakettiautot Kuorma-autot

Lisätiedot

Yksityisen terveydenhuollon palvelujen tuottajan toimipaikan nimenmuutos. 1. Palveluja tuottava toimipaikka: Toimipaikan entinen nimi:

Yksityisen terveydenhuollon palvelujen tuottajan toimipaikan nimenmuutos. 1. Palveluja tuottava toimipaikka: Toimipaikan entinen nimi: Ilmoitus 1 (6) Coronaria Contextia Oy Saaristonkatu 22 90100 Oulu Y-tunnus: 1824918-9 ASIA Yksityisen terveydenhuollon palvelujen tuottajan toimipaikan nimenmuutos Coronaria Contextia Oy on ilmoittanut

Lisätiedot

Toimeentulotuen menot

Toimeentulotuen menot 1 (12) Perus Perus,,, yhteensä yhteensä, Uusimaa (01) Askola (018) 275 31,80 13-40,8 9-62,3 298 16,30 Espoo (049) 45 152 0,20 5 243 4 853-12,4 51 249 0,30 Hanko (078) 772-5,3 70 23,60 17-6,4 861-3,5 Helsinki

Lisätiedot