Hyvä tietää leivästä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvä tietää leivästä"

Transkriptio

1 Hyvä tietää leivästä

2 Kuitu tekee hyvää 1 Kuitu eli ravintokuitu on kasviperäisen ravinnon hiilihydraattiosa, joka ei hajoa eikä imeydy ohutsuolessa, vaan kulkeutuu suoliston läpi. Kuidut vähentävät energiantarvetta ja saantia muuttaen aterian vähärasvaisemmaksi. Lisäksi kuidut kuljettavat jonkin verran energiaa pois elimistöstä. Kuidut estävät syömästä liikaa täyttämällä vatsan, koska ne sitovat itseensä vettä ja turpoavat täyttäen vatsan. Kuituja sisältävä ruoka vaatii pureskelua pitäen hampaat ja ikenet kunnossa. Syömällä kuitupitoista ruokaa ulostemassaa on enemmän ja suoli toimii nopeammin. Samalla mahdolliset haitalliset aineet laimenevat ja niiden kosketuspinta suolen limakalvoon jää vähäiseksi. Laimennan nämä kaverit ulos elimistöstä!

3 Kuitu tekee hyvää 2 Vesiliukoinen kuitu, kuten kauran ß- glukaani, hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ja hiilihydraattien imeytymistä, joten verensokeritason nousu jää aterian jälkeen pienemmäksi. Viljasta saa sydäntä suojaavia antioksidantteja (E-vitamiini, fenoliset yhdisteet, seleeni, sinkki), jotka estävät kolesterolia hapettumasta verisuonten seinämiin plakiksi. Vesiliukoinen kuitu vähentää kolesterolia verenkierrosta maksan kautta ulosteisiin. Lisäksi viljan sisältämät kasvisterolit vähentävät kolesterolin imeytymistä. Rukiin kuidun sisältämiä fytoestrogeenit, pystyvät elimistön muokkaamina vaikuttamaan hormonitasapainoon, joten runsas viljakuidun saanti voi hidastaa tai jopa ehkäistä rinta- ja eturauhassyöpäriskiä. Kuva: Otava: Avain Ravitsemukseen -kirja Erilaiset ateriakokonaisuudet nostavat verensokeria eri tavoin, koska ruokien yhteisvaikutus muuttaa yksittäisen ruoka-aineen vaikutusta verensokeriin.

4 Leipä vitaminoi kehon ja mielen 1 Suositusten mukaan hiilihydraatteja tulisi saada % kokonaisenergiasta. Parhaita hiilihydraattilähteitä ovat viljavalmisteet, kuten leipä, puuro, riisi, pasta ja mysli. Leipää suositellaan syötävän 6-9 palaa päivässä, joista ainakin puolet olisi hyvä syödä ruisleipänä. Lisäksi muita viljavalmisteita tulisi nauttia g. Leipä on paras kuidun lähde. Kuitua tulisi saada päivittäin g. Kahdeksasta (8) palasta ruisleipää, saa minimitarpeen verran kuitua. Pelkillä kasviksilla minitarve täyttyy vasta syömällä sekasalaattia kolme kiloa.

5 Leipä vitaminoi kehon ja mielen 2

6 Ruis vai vehnä molempi parempi! 1 Ruispala 2,7 g Revitty ruisleipä 2,5 g Näkkileipä 2,2 g Jyväinen ruisleipä 5,0 g Jälkiuunileipä 3,8 g Perunarieska 0,6 g Grahampaahtoleipä 0,8 g Ruispala 2,7 g Sekaleipä 1,1 g Elintarviketta/leipää saa kutsua runsaskuituiseksi, jos siinä on kuitua vähintään 6 g/100 g ja kuidunlähteeksi, jos siinä on kuitua vähintään 3 g/100 g. Lisäämällä (vaaleaan) leipään rouheita, siemeniä tai leseitä kuitupitoisuus voi jopa ylittää runsaskuituisen rajan. Yleinen harhaluulo on, että vaalea leipä on epäterveellistä. Totuus on, että monet suomalaiset vaaleat vehnäleivätkin ovat sellaisenaan kuidun lähteitä. Muihin elintarvikkeisiin verrattuna vehnäleipä on hyvä kuidun lähde, mutta leipäsarjassa vaatimattomin.

7 Ruis vai vehnä molempi parempi! 2 Tuote Kuitua g / 100 g Vehnälese 55 Näkkileipä, ruis 15,6 Jälkiuunileipä 11,5 Kaurahiutale 11 Kauraleipä 11 Ruislimppu 9,9 Hiivaleipä 5 Grahamleipä 4,5 Sekaleipä 4,1 Ranskanleipä 3,1 Mustikka 3,1 Pulla 2,4 Porkkana 2,4 Korvapuusti 2,2 Omena 1,8 Pinaatti 1,3 Kurkku 1,1 Tomaatti 0,4 Runsaskuituisia Kuidunlähteitä Määritelmät ovat peräisin Elintarvikeviraston opaasta Elintarvikkeiden ravintoainemerkinnät. Opas merkintöjen tekijöille ja valvojille 12/2001. Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta saa aiheesta lisää tietoa.

8 Kotimaisia leipätyyppejä 1. Ruisleivät Valmistetaan täysjyväjauhoista. Rakenteen ja maun parantamiseksi saatetaan lisätä hieman vehnäjauhoja (5-8 %). Ruissekaleivät sisältävät myös muita jauhoja kuten tummia vehnäjauhoja, hiivaleipävehnäjauhoja, kaura tai ohrajauhoja. 2. Vehnäruokaleivät Ryhmitellään tavallisesti grahamleipiin ja valkoisiin vehnäleipiin. Grahamleivissä on täysjyvä- eli grahamjauhoja %, loppuosa useimmiten tummaa vehnäjauhoseosta. Valkea vehnäleipä valmistetaan ydinjauhoista. 3. Sekaleivät Sekaleipä valmistetaan erilaisista jauhosekoituksista. 4. Näkkileivät ja hapankorput Valmistetaan täysjyvärukiista.

9 Ruista ranteeseen 1 Saako mistään enää 100%:sta ruisleipää? Tuote, joka sisältää 100 % ruisjauhoja, on pelkkä jauhopussi. Leivässä on muitakin aineosia, esim. vettä (leivästä riippuen noin 20-30%). Ruisleivän ruispitoisuus ilmenee ruisperäisten aineosien määrästä. Niitä ovat esimerkiksi ruismallas, -rouhe ja -hiutaleet. Nimeä Ruisleipä käytetään leivästä, jossa rukiin osuus viljaraaka-aineiden määrästä on vähintään 50 %.

10 Ruista ranteeseen 2 Leivän tuoteselosteesta pitää lain mukaan ilmetä kaikki valmistuksessa käytetyt aineet painon mukaan alenevassa järjestyksessä. Muiden kuin pääraaka-aineen osalta määriä ei tarvitse ilmoittaa. Tuoteselosteessa ilmoitetaan myös tuotenimessä olevan tai kuluttajan tärkeänä pitämän ainesosan määrä. Esimerkkileivässä on raaka-aineita seuraavasti: 47 % = 47 g ruisjauhoja 30 % = 30 g vettä 18 % = 18 g ruismallasta ja ruisrouhetta 5 % = 5 g hiivaleipävehnäjauhoja Näin ollen ruisperäisten raaka-aineiden yhteismääräksi tulee 47 % + 18 % = 65 % tuotteen painosta ja 47 g + 18 g = 65 g/70 g = 93 % jauhojen kokonaismäärästä.

11 Makua ja rakennetta suolasta 1 Suola on leivän perusmauste, joka vaikuttaa mm. leivän rakenteeseen ja väriin. Suolaton leivonta on mahdollista, mutta leipä tuntuu helposti kuivalta ja mauttomalta. Tuotannossa suolattomasta taikinasta syntyy vaaleita, matalahkoja ja murenevia leipiä. Muoviin pakkaaminen vielä korostaa heikkoa rakennetta. Lisäämällä taikinaan vähintään 0,5 % suolaa leivän mausta ja rakenteesta tulee tyydyttävä. Suomalaiset saavat ruoasta suolaa keskimäärin lähes 10 g päivässä eli noin kaksi teelusikallista. Terveydellisistä syistä suolan saanti tulisi rajoittaa noin 5 g päivässä eli noin yhteen teelusikalliseen. Liiallinen ruokasuolan saanti kohottaa verenpainetta ja rasittaa munuaisia.

12 Makua ja rakennetta suolasta 2 EU asetus muutti elintarvikkeiden suolapitoisuuksien raja-arvoja vuonna Vähäsuolaisuuden rajaksi asetettu 0,3% on niin alhainen, ettei sitä voi juuri käyttää suolaa sisältävissä elintarvikkeissa. Näin ollen merkintä vähäsuolainen on poistunut. Jos suolaa on leivässä yli 1,2% ja hapankorpuissa ja näkkileivissä yli 1,6%, täytyy tuote ilmoittaa runsassuolaiseksi. Jos suolataso on 75% tavanomaisen vertailutuotteen suolan määrästä, pakkausmerkintänä voidaan käyttää vähemmän suolaa tai vähennetty suolaa. Ruokaleivän raja on 0,9% ja näkkileivän ja hapankorppujen raja on 1,2%. Elintarvikkeiden tuoteselosteessa saatetaan ilmoittaa vain natrium (Na), jonka määrä muutetaan ruokasuolaksi kertomalla luvulla 2,5.

13 Säilyvämpää leipää lisäaineilla 1 Leivän valmistuksessa lisäaineita käytetään hyvin vähän ja niillä on aina jokin haluttu teknologinen vaikutus, esim. parempi maku, rakenne ja säilyvyys. Lisäaineiden turvallisuus on arvioitu monin erilaisin puolueettomin tutkimuksin. Lisäaineiden käytöstä hyötyy ennen kaikkea kuluttaja.

14 Säilyvämpää leipää lisäaineilla 2 Jauhonparanteet Parantavat taikinan leipoutuvuutta. Happamuudensäätöaineet Säätelevät elintarvikkeen ph:ta ja antavat sille makua. Alhainen ph parantaa leivän säilyvyyttä ja vähentää muiden lisäaineiden käyttötarvetta. Emulgointiaineet Mahdollistavat rasvan ja veden tasaisen seoksen. Lisäävät leivän sisuksen pehmeyttä ja parantavat säilymistä. Säilöntäaineet Hidastavat tai estävät mikrobien (hiivat, homeet, bakteerit) kasvua ja pidentävät elintarvikkeen säilyvyyttä. Mikrobit tarvitsevat vettä lisääntyäkseen, eivätkä siksi pysty kasvamaan kuivassa leivän kuoressa. Pakkaamattomana myytävässä leivässä ei saa käyttää säilöntäaineita.

15 Leipä tuoreena paras 1 Kemiallinen vanheneminen Kuori menettää rapeutensa imemällä vettä sisuksesta. Leivän sisus kiinteytyy ja leipä murenee leikattaessa. Kuivumisen estäminen Paperiin kääritty leipä kuivuu tasaisesti ja kuori pysyy rapeana. Muovipussi estää kyllä kosteuden haihtumista, mutta kuori menettää rapeutensa. Homehtuminen Muovissa säilytettyyn vaaleaan tai sekaleipään ilmestyy hometta viimeistään 3-4 päivän kuluessa.

16 Leipä tuoreena paras 2 Yleiset myyntiaikasuositukset pakatulle leivälle vaalea leipä: pakkauspäivä + 2 myyntipäivää ruisleipä: pakkauspäivä + 3 myyntipäivää Jos leipäpussissa on kosteutta, pussin sisäpinta on kuivattava. Jokainen leipä tulee säilyttää omassa kääreessään. Paras vaihtoehto on paperipussi tai kahiseva ja rei itetty muovipussi. Huoneenlämpö on leivän paras säilytyslämpötila, jääkaapissa leipä kuivuu ja kovettuu.

17 Leipä tuoreena paras 3 Näkkileipää ja hapankorppuja tulisi säilyttää kuivassa ja viileässä. Jos leipälaatikkoon on päässyt hometta, se on pestävä etikkavedellä puhtaus on säilymisen edellytys. Leivän voi tuoreuttaa uunissa. Mikrossa leivän rapea kuori häviää ja sisus sitkistyy. Leipä kannattaa pakastaa valmiiksi viipaloituina tai annospaloina. Leipä säilyy pakastimessa 1-2 kuukautta. Liian hitaasti jäätynyt leipä kuivuu ja tulee vanhan makuiseksi.

18 Koreasti kuidulla 1 Painonvartijat suosittelevat laihduttajille päivän eri aterioille viljatuotteita, sillä ne ovat vähärasvaisia ja sisältävät hyvinvoinnille tärkeitä aineita kuten hiilihydraatteja, proteiineja, kivennäisaineita ja vitamiineja. Painonvartijoiden laihdutusohjelmassa aterian yhteydessä ruisleipää saakin syödä niin paljon kuin haluaa! Leipä auttaa laihtumaan, sillä sen hiilihydraatit imeytyvät hitaasti, täyttävät vatsan ja pitävät näläntunteen poissa kauan. Rasvainen ruoka ei pidä nälkää loitolla yhtä pitkään.

19 Koreasti kuidulla 2 Monissa viljatuotteissa, kuten leivässä, pastassa ja puurossa ei ole käytännöllisesti katsoen lainkaan rasvaa. Yhdessä leipäviipaleessa on yhtä vähän (60 kcal) energiaa kuin desissä täysmehua. Saman määrän energiaa saa yhdestä teelusikallisesta voita tai margariinia, vajaasta ruokalusikallisesta majoneesia tai parista viipaleesta meetvurstia. Leipä ei lihota. Runsasrasvaiset päällysteet nostavat helposti voileivän energiamäärän kaksin- tai jopa kolminkertaiseksi. Perinteinen pulla sopii laihduttajalle, sillä pikkupullassa tai viipaleessa pitkoa on huomattavasti vähemmän energiaa ja rasvaa kuin monissa muissa makeissa leivonnaisissa.

Tiedätkö mitä haukkaat?

Tiedätkö mitä haukkaat? Vinkkejä parempiin valintoihin Valitse tuoteryhmistä tuotteita seuraavien kriteereiden mukaisesti: Maito ja piimä rasvaton Jogurtti, viili- ja rahka rasvaton vähärasvainen, enintään 1 % hiilihydraatteja

Lisätiedot

Ravinto ja liikunta tasapainoon!

Ravinto ja liikunta tasapainoon! Tee viisaita valintoja! Syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja useita kertoja päivässä Syö täysjyväleipää ja -puuroa Käytä leivälle kasvirasvalevitettä ja suosi kasviöljyjä Syö kalaa ainakin kahdesti viikossa

Lisätiedot

Järkipalaaopetuskuvat

Järkipalaaopetuskuvat Järkipalaaopetuskuvat Toimittajat Teija Keso on terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti. Tämä monitaitoinen nainen on lisäksi farmaseutti. Teija piti kaikkien käytännön toimenpiteiden

Lisätiedot

Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo?

Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo? Mitä kaikkea elintarvikkeen pakkaus kertoo? SELKOESITE 1 Sisällys Mitä pakkaus kertoo... 3 Elintarvikkeen nimi... 4 Mistä elintarvike on valmistettu... 5 Päiväysmerkinnät... 7 Mistä elintarvike on peräisin...

Lisätiedot

TIETOA MAIDOSTA JA RAVITSEMUKSESTA

TIETOA MAIDOSTA JA RAVITSEMUKSESTA TIETOA MAIDOSTA JA RAVITSEMUKSESTA Toimitus Ulla-Marja Urho Marraskuu 2007 13. uudistettu painos Julkaisija Maito ja Terveys ry LUKIJALLE Kansalliset ravitsemussuositukset antavat suuntaviivat maan ravitsemus-

Lisätiedot

Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014

Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Terveyttä ruoasta Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014 Suositusten valmistelutyöryhmä: Mikael Fogelholm (puh.joht.) Ravitsemustieteen

Lisätiedot

Suositus korkeakouluruokailun periaatteiksi

Suositus korkeakouluruokailun periaatteiksi Suositus korkeakouluruokailun periaatteiksi Kela ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta Suositus korkeakouluruokailun periaatteiksi Kela ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta Suosituksen laatinut työryhmä:

Lisätiedot

Raskausajan ravitsemusopas

Raskausajan ravitsemusopas Raskausajan ravitsemusopas Haaga-Helia amk, Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelma Jemina Yli-Lahti 2013 Sisällysluettelo Lukijalle... 3 Ravitsemus ennen raskautta... 4 Odottavan äidin ravitsemus... 5

Lisätiedot

Diabeetikon ruokavaliosuositus

Diabeetikon ruokavaliosuositus Diabeetikon ruokavaliosuositus 2008 Suomen Diabetesliitto ry:n liittohallituksen nimeämä ruokavaliosuositustyöryhmä PUHEENJOHTAJA: Suvi Virtanen Professori, LT, ETM Tampereen yliopisto, Terveystieteen

Lisätiedot

"EVÄITÄ ELÄMÄN ALKUUN" - vauva-ikäisen ruoka ja syöminen

EVÄITÄ ELÄMÄN ALKUUN - vauva-ikäisen ruoka ja syöminen Sosiaali- ja terveystoimi Ravitsemusterapia 2010 "EVÄITÄ ELÄMÄN ALKUUN" - vauva-ikäisen ruoka ja syöminen Vauvan ensimmäinen vuosi on täynnä uutta ja ihmeellistä opittavaa. Syöminenkin opetellaan pienin

Lisätiedot

LEIKKI-IKÄISEN RUOKAVALIO

LEIKKI-IKÄISEN RUOKAVALIO LEIKKI-IKÄISEN RUOKAVALIO Leikki-ikäinen ruokailee Yhdessä syöden opitaan Uusia makuja Lapsen suhde ruokaan kehittyy kokemusten kautta. Ruokailutilanteen tulisi olla myönteinen ja lasta kannustava. Keskustelulla

Lisätiedot

Nutrix on täynnä ravintotiedettä. Siellä lasketaan kaloreita, rasvoja, hiilareita ja vaikka mitä. Osa Nutrixin asukkaista jaksaa perehtyä viralliseen

Nutrix on täynnä ravintotiedettä. Siellä lasketaan kaloreita, rasvoja, hiilareita ja vaikka mitä. Osa Nutrixin asukkaista jaksaa perehtyä viralliseen 1 Nutrix on täynnä ravintotiedettä. Siellä lasketaan kaloreita, rasvoja, hiilareita ja vaikka mitä. Osa Nutrixin asukkaista jaksaa perehtyä viralliseen ravinto-oppiin yrittäen epätoivoisesti kontrolloida

Lisätiedot

Maksasairaus ja ruokavalio

Maksasairaus ja ruokavalio Maksasairaus ja ruokavalio Maksalla on monia ravitsemukseen liittyviä tehtäviä. Maksasairauteen sairastuneen on tärkeää huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta hyvän ravitsemustilan ja sopivan painon säilyttämiseksi.

Lisätiedot

Meille tulee vauva. Opas vauvan odotukseen ja hoitoon

Meille tulee vauva. Opas vauvan odotukseen ja hoitoon Meille tulee vauva Opas vauvan odotukseen ja hoitoon Meille tulee vauva 29. laitos THL Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Kuvitus Taru Castren Taitto ja sivunvalmistus Hanna Tennilä, Textop Oy ISBN 978-952-245-256-6

Lisätiedot

Rehut. Hevosen ruokinnassa käytettävien rehujen tulee HEVOSTEN RUOKINTAKOULU, OSA III. 2015. FT Elena Autio

Rehut. Hevosen ruokinnassa käytettävien rehujen tulee HEVOSTEN RUOKINTAKOULU, OSA III. 2015. FT Elena Autio HEVOSTEN RUOKINTAKOULU, OSA III. 2015 Rehut Suomen Hevostietokeskus ry, Hevosten terveydeksi -hanke FT Elena Autio Hevostietokeskuksen ruokintakoulun kolmas osa käsittelee hevosen ruokavalion koostumusta

Lisätiedot

Tiedätkö mitä haukkaat? katso pakkausmerkinnöistä. Hyviä valintoja. pakkauksia lukemalla. www.kuluttajaliitto.fi

Tiedätkö mitä haukkaat? katso pakkausmerkinnöistä. Hyviä valintoja. pakkauksia lukemalla. www.kuluttajaliitto.fi Hyviä valintoja pakkauksia lukemalla Ravintosisältötaulukko Ravintosisältötaulukossa ilmoitetaan paljonko elintarvike sisältää - ravintoaineita sataa grammaa (100 g) tai - nesteiden kohdalla sataa millilitraa

Lisätiedot

Voisiko se olla keliakiaa?

Voisiko se olla keliakiaa? Aino, ekaluokkalainen Oireet: väsymys anemia Diagnoosi: keliakia Mika, markkinointipäällikkö Oireet: laihtuminen ripuli Diagnoosi: keliakia Tuula, eläkkeellä Oireet: ummetus niveloireet Diagnoosi: keliakia

Lisätiedot

Sokerilla on monta tehtävää

Sokerilla on monta tehtävää Sokerilla on monta tehtävää Erilaisten sokerituotteiden valikoima on nykyään laaja, ja sokeria voidaankin käyttää monissa eri elintarvikkeissa. Sokerilla on useita ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka joko

Lisätiedot

Tarkkaile ettet syö liian paljon proteiiniä tai liian vähän rasvaa. Älä pelkää rasvaa!

Tarkkaile ettet syö liian paljon proteiiniä tai liian vähän rasvaa. Älä pelkää rasvaa! EIKÖ PAINO PUTOA? Se voi johtua useasta syystä. Joihinkin voi vaikuttaa muuttamalla käytöstään tai elämäntapaansa. Esimerkiksi jos syöt liikaa, voit oppia kohtuullistamaan annokset. Jos et harrasta liikuntaa,

Lisätiedot

Eviran ohje 17027/3. Ainesosan määrän ilmoittaminen

Eviran ohje 17027/3. Ainesosan määrän ilmoittaminen Eviran ohje 17027/3 Ainesosan määrän ilmoittaminen Ainesosan määrän ilmoittaminen Eviran ohje 17027/3 Eviran ohje 17027/3 Käyttöönotto 25.2.2010 Tuoteturvallisuusyksikkö Hyväksyjä Esittelijä Annika Nurttila

Lisätiedot

LISÄ- JA VIERASAINEET. alkoholijuomissa sekä yliherkkyys

LISÄ- JA VIERASAINEET. alkoholijuomissa sekä yliherkkyys LISÄ- JA VIERASAINEET alkoholijuomissa sekä yliherkkyys Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 LISÄAINEET, VIERASAINEET JA APUAINEET... 4 LAINSÄÄDÄNTÖ... 5 TERVEYSRISKIN ARVIOINTI... 6 NUMEROTUNNUS (E-koodi)...

Lisätiedot

Ravinnon ja lääkkeiden yhteisvaikutukset mitä pitää ottaa huomioon

Ravinnon ja lääkkeiden yhteisvaikutukset mitä pitää ottaa huomioon Ravinnon ja lääkkeiden yhteisvaikutukset mitä pitää ottaa huomioon ETT Merja Suominen Ravitsemustutkija ja -suunnittelija Lääkkeet ja ikääntyminen Ikääntyneet käyttävät muita ikäryhmiä enemmän lääkkeitä,

Lisätiedot

HYVÄN DIABETESHOIDON OPAS

HYVÄN DIABETESHOIDON OPAS HYVÄN DIABETESHOIDON OPAS Laatineet Matti Tolonen ja Pentti Raaste PÄIVITETTY PAINOS 1/2010 Sokeritauti (Diabetes mellitus) on monimutkainen tautikokonaisuus, jonka syyt ovat vielä suureksi osaksi tuntemattomia.

Lisätiedot

Pullonpyörittäjien opas

Pullonpyörittäjien opas Pullonpyörittäjien opas Toim. Riikka Riihonen Tietoa vauvaperheille äidinmaidonkorvikkeista, osittaisimetyksestä ja äidinmaidon pumppaamisesta. Pullonpyörittäjien opas Esipuhe Hyvä vauvan läheinen Tämä

Lisätiedot

Alkoholi ja ihmisen elämänkaari

Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Johdanto Julkaisija: Alko Oy Tekstit: Alko sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Toimitus: Leena Sokolowski, Alko Oy Kuvitus: Kimi Issakainen

Lisätiedot

Kodin kemikaalit ja hyvinvointi

Kodin kemikaalit ja hyvinvointi Kodin kemikaalit S i s ä l t ö Kodin kemikaalit ja hyvinvointi Kemikaalit voidaan jaotella luonnon kemikaaleihin (esimerkiksi vesi, suola) ja ihmisen valmistamiin eli synteettisiin kemikaaleihin. Molemmissa

Lisätiedot

Käsihygienia tietous uutiset

Käsihygienia tietous uutiset Käsihygienia tietous uutiset Tietoja Torkilta käsihygienian ja terveyden parantamiseen päiväkodeissa ja kouluissa Leikkimielinen koulutus parantaa terveyttä Totuus bakteereista Pese ja laula yhdessä Pekka

Lisätiedot