4/2008. metsäveikko. sanomat

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "4/2008. metsäveikko. sanomat"

Transkriptio

1 4/2008 metsäveikko sanomat

2

3 Metsäveikkosanomat 4/ Sisällysluettelo Uusi vuosi - uudet kujeet?...4 Metsäveikot...5 Kuka muistaa, mistä löytyvät itsenäisyyspäivän puheiden pitäjät...6 Kunnianosoitus Werneri Louhivuorelle...6 Itsenäisyyspäivää vietettiin totutun kaavan mukaan puurojuhla...12 Onnittelut...13 Räsymattoja lippukunnalle...13 Sudenpentujen yöretki...14 Plätän partiomuistoja...16 Tuen juhla vuotias Tuki yhä edelleen korvaamaton tuki lippukunnalle...20 Pohjantuulen kesä VMV-seminaari...23 Pohjis pohjoisessa Johtajien joulusauna...26 Kalle ja Leena Huippuvuorilla Harri Hietikon väitöskirjan tarkastus...32 TIIVISTELMÄ...33 Muistatteko partioveljemme Aaro Härmävaaran?...34 Partiomieskilta politikoi - vaarallista?...38 Timo Häggblom uusi valtuustopaikkansa...39 Partiopostikortti...40 Nälkäpäiväkeräys Koskön kuulumisia...43 EPP:n syyskokousta ei voitu pitää...44 Piirihallitus erosi! Metsäveikot tilalle!...45 VMV LEFFA...46 Kurssikuvia...48 Pukkipalvelu Sudenpennut kokouksessa...51 Ylläsmaja jo 25. kerran ruskamatkan kohteena...54 Hiihtolomalla Ylläsmajalle...54 ETUKANSI: Kauko Silli Sillanpää on esimerkillisen uskollisesti mukana lippukunnan tilaisuuksissa. Lippujoukkue Mikko Nurmen (oik.) johdolla.

4 4 Metsäveikkosanomat 4/2008 Uusi vuosi - uudet kujeet? Jotain uutta ja paljon vanhaa perinteistä tapahtumaa on luvassa. Toimintamme jatkuu siis vakaalla pohjalla. Maailman talousnäkymät ja lamapuheet eivät partiotoimintaamme vaikuta. Suurin haittaava tekijä on pikemminkin eri harrastus- yms. mahdollisuuksien suuri tarjonta. Vanhemmat ja lapset joutuvat päättämään mihin osallistutaan ja mitä jätetään pois. Lasten aikatauluissa ei riitä tunteja osallistua kaikkiin hauskoihin harrastuksiin. Joudutaan tekemään valintoja. Viime vuosina havaittu aikataulujen yhteensovittaminen on yhä suurin uhka kokousten ja retkien onnistumiselle. Perheiden ja lasten lukuisat harrastukset, koulujen koejärjestelyt ja muut perheiden menot saattavat johtajat yhä uudelleen kalenterin kimppuun tapahtumia suunniteltaessa. Sellaisien aikojen löytäminen, että kaikilla olisi mahdollisuus osallistua tapahtumiin, ovat harvassa. Kompromisseihin pitää turvautua, eikä kaikilla ole mahdollisuutta osallistua haluamiinsa tapahtumiin - valitettavasti. Mennyt syksy tarjosi mahdollisuuksia osallistua peruspartiointiin. Viikoittaisten kokousten lisäksi päivä- ja yöretkiä järjestettiin sudenpennuille ja vartioikäisille. Itse osallistuin joulukuun puolivälissä pidetyille osastojen yöretkille. Sudenpentujen retkellä Sommarössä vierailin illansuussa ja osallistuin mm. maastoleikkiin. Vartioikäisten telttaretkellä vietin enemmän aikaa ja pääsin yöllä kipinämikkohommiinkin. Erinomainen iltapala oli Puuviikin grillin lihapiirakka kattilahöyrystimellä lämmitettynä ja kaikilla mausteilla. Joulun varainhankinnat sujuivat lähes viime vuoden malliin. Kalentereiden myynnissä jäätiin reilut 100 kalenteria viime vuodesta. Pukkipalveluun on pukkeja varhaisessa vaiheessa ilmoittautunut aiempia vuosia enemmän. Lopputulos nähdään sitten jouluna. Alkaneelle vuodelle osuu perinteisten tapahtumiemme, mm. Talvileiri Inkelin, PT-kisojen ja vartioiden majaretkien lisäksi myös jotain uutta. Kesä huipentuu Inkelinmaalla pidettävään Vaasan seudun lippukuntien yhteiseen SAGA-kesäleiriin. Leiri rakennetaan JATULI-05 leirin tavoin. Leiritoimikunnassa on useita metsäveikkoja. Leirin johtajina toimivat Mikko Nurmi (VMV) ja Mira Heinilä(VPT). Ensi syksynä reilun vuoden vanha piirimme järjestää Myötäpäivät-nimisen tapahtuman Seinäjoella. Tapahtumaan lähdetään bussilastillisella metsäveikkoja. Uudet ikäkausiohjelmat tulevat myös Metsäveikkojen käyttöön asteittain. Sudenpennut ottanevat syksyllä käyttöön uudet ohjelmat oheismateriaaleineen. Partiovuotta 2009 toivottaen lpkj Miikka Rautavirta

5 Metsäveikkosanomat 4/ Sameli Jalkanen sankarihaudalla Metsäveikot Mitä itsenäisyys tarkoittaa meille nykynuorille? Sitä, että on oma kieli ja saamme yhdessä omana itsenäisenä kansana päättää maamme asioista. Nämä ovat nykyaikana itsestään selviä asioita varsinkin meille nuoremmille sukupolville. Me emme tiedä, minkälaista oli elää toisen valtion hallitsemana. Emme myöskään tiedä, minkälaista oli aika ennen sotaa, kun sitä pelättiin tai kun se oli ohi ja uutta itsenäistä Suomea alettiin rakentaa. Voimme vain kuunnella tarinoita ja lukea historiankirjoista, kuinka ankeaa se aika saattoi olla ja toivoa, ettei Suomen kansa kokisi sellaista enää uudelleen. Itsenäisyydellä oli kova hinta ja sen eteen täytyy edelleen tehdä töitä. Näin ollen jokainen suomalainen mies on asevelvollinen. Sillä osoitamme sen, että olemme kykeneväisiä ja halukkaita puolustamaan itsenäisyyttämme viimeiseen mieheen. Näin tekivät sotiemme veteraanit, kun he taistelivat meidän tulevien sukupolvien puolesta. Sameli Jalkanen.

6 6 Metsäveikkosanomat 4/2008 Kuka muistaa, mistä löytyvät itsenäisyyspäivän puheiden pitäjät Jälleen on yksi itsenäisyyspäivä ( ) ja Metsäveikkojen perinteinen kunniakäynti sankarihaudoilla takanapäin. Ilmeisesti aina on sankarihaudalla pidetty tilanteeseen sopiva puhe. Niin myös viimeksi. Näin jälkeenpäin on vaikea saada selville, ketkä ovat eri aikoina puheita pitäneet. Mielellä otan vastaan sankarihaudalla pidettyjä puheita, jos joku on niitä itselleen taltioinut. Voi olla, että JN:n pöytäkirjoissa tai vanhoissa MV-Sanomissa on mainittu puheiden pitäjät. Nämä taas löytynevät Vaasan maakunta-arkistosta. Kalevi Larimo on puhunut vuonna Lippukunnan 60-vuotishistoriikissa on mainittu puheiden pitäjät vuodesta 1976 lähtien: Pekka Salmi 1976, Jyrki Narvo 1977, Pekka Alahuhta 1978, Markku Rintanen 1979, Jaakko Perttu 1980, Juha Kontiainen 1981, Reijo Salmi Vuodesta 1982 lähtien puheet on julkaistu toimittamassani Metsäveikko-Sanomat -lehdessä. Tässä jatko puheiden pitäjistä: Markku Suoranta 1983, Seppo Itänen 1984, Jussi Hietikko 1985, Mika Oksala 1986, Kyösti Harmaakivi 1987, Aarne K. Salmi 1988, Risto Tuominen 1989, Harri Hietikko 1990, Kalevi Hannuksela 1991, Markku Rintanen 1992, Esa Peltomäki 1993, Jukka Viita-aho 1994, Kauko Sillanpää 1995, Markus Nissinen 1996, Kerttu Dahlström 1997, Lauri Karppi 1998, Lauri Luutonen 1999, Mikko Sillander 2000, Raimo Havusela 2001, Jussi Björninen 2002, Heikki Kaukonen 2003, Mikko Nurmi 2004, Jukka Stig 2005, Tuomas Koskinen 2006, Jukka Kajan 2007, Sameli Jalkanen Markku Rintanen Kunnianosoitus Werneri Louhivuorelle Suomen Partiolaisten päämajassa Helsingissä paljastettiin Suomen Partiopoikajärjestön perustajan ja pitkäaikaisen sekä ansiokkaan partiopääjohtajatyön tehneen Werneri Louhivuoren muistolle omistettu pronssinen taideveistos, jossa on kuvattuna hänen muotokuvansa. Tilaisuutta oli juhlistamassa 17 partiolaista ja mm. Pyhän Yrjänän Killan jäseniä. Partiopäämaja sijaitsee Töölönkatu 55:ssä Helsingissä. Alkuperäisen kipsiveistoksen oli tehnyt kuvanveistäjä Marjatta Weckström. Paljastustilaisuudessa oli kahvitarjoilu, josta vastasi Iris Pihkala. Partiojärjestö täyttää Suomessa 100 vuotta vuonna Aatto Wuorenlinna

7 Metsäveikkosanomat 4/ Rolf Puska (vas.) ja Miikka Rautavirta vapaussodan muistomerkillä. Alpo Lehtinen (vas.) ja Taavi Itävuori viime sotien sankarihaudalla.

8 8 Metsäveikkosanomat 4/2008 Miikka Rautavirta (oik.), taustalla Jussi Kerttula (vas.) ja Antti Karppi. Mestaruuksia voittaneet: Jyrki Hägglund (vas.) Kalevi Inha ja Markku Oksala.

9 Metsäveikkosanomat 4/ Itsenäisyyspäivää vietettiin totutun kaavan mukaan Vaasan Metsäveikkojen perinteinen kunniakäynti Vaasan sankarihautausmaalle tehtiin itsenäisen Suomen 91-vuotisjuhlapäivänä Marssiosastoon kuului tällä kerralla 45 osanottajaa. Ryhmä oli pienin miesmuistiin. Mikä lie syynä? Sankarihaudalla puhui armeijan kenttäharmaissa Kainuun Prikaatin korpraali Sameli Jalkanen. Kolossa järjestettyyn kahvitilaisuuteen osallistui 90 henkilöä. Joukossa oli runsaasti lupauksen antaneiden poikien vanhempia sekä johtajien vaimoja. Marssiosastoa johti jälleen partiojohtaja Mikko Nurmi. Osasto oli hänen tiukassa komennossaan eikä turhia pulinoita kuulunut. Antti Karppi kantoi Suomen lippua vierellään Tommi Kippola (oik.) ja Joonas Passi. Jussi Kerttula kantoi lippukunnan lippua, ja hänen vierellään olivat Valtteri Niemi-Hukkala (oik.) ja Artturi Lassila. Ihmetellä täytyi sitä, etteivät marssiosaston varrella olleet sivulliset tienneet, kuinka heidän tulee käyttäytyä, kun Suomen lippu menee heidän ohitseen. Näky oli masentava. Rolf Puska ja Miikka Rautavirta laskivat vapaussodan muistomerkille lippukunnan havuseppeleen. Taavi Itävuori ja Alpo Lehtinen puolestaan laskivat lippukunnan havuseppeleen viime sotien muistomerkille. Sameli Jalkasen pitämä puhe on toisaalla tässä lehdessä. Kolossa jälleen hieno tilaisuus Sankarihaudalla käynnin jälkeen kokoonnuttiin lippukunnan kolossa järjestettyyn kahvitilaisuuteen. Mukavaa oli tavata myös sellaisia metsäveikkoja, jotka olivat tulleet paikalle eri puolilta Suomea juhlistamaan lippukunnan kunniakkaita perinteitä. Kahvitilaisuus aloitettiin vaikuttavalla Jean Sibeliuksen Finlandialla. Musiikkiesityksen jälkeen Antti Karppi ja Jussi Kerttula avasivat Pro Patria -taulun ja sytyttivät sen edessä olevat kynttilät. Tapahtuma oli yhtä vaikuttava kuin aina ennenkin. Tämän jälkeen lippukunnanjohtaja Miikka Rautavirta toivotti väen tervetulleeksi kolossa järjestettyyn tilaisuuteen. Puheessaan hän siteerasi mm. Mikko Kuusamon Sota-aika partiopojan kokemana -kirjassa esille tuomia ajatuksia niistä ajoista, jolloin hän kuului Ahmavartioon. Tervetulosanojen jälkeen vuorossa oli syksyllä vartioon siirtyneiden poikien partiolupauksen antaminen. Tällä kerralla uusia poikia oli kahdeksan. Lupauksen ottivat vastaan Miikka Rautavirta ja Ilkka Lassila. Miikka onnitteli poikia ja puhui heille edessä olevista partiokokemuksista. Myös entinen sudenpentujohtaja Kauko Sillanpää onnitteli poikia ja toivotti heille mukavia aikoja partiossa.

10 10 Metsäveikkosanomat 4/2008 Lupauksen antaneet pojat Ilkka Lassilan (vas.) johdolla. Ansioituneet metsäveikot: Jukka Stig (oik.), Antti Karppi, Jussi Kertula. Vas. Miikka Rautavirta ja Ilkka Lassila.

11 Metsäveikkosanomat 4/ Partiolupauksen antoivat: Vesa Rintamäki Juho Tuominen Jarkko Iskala Jami Virkola Oscar Kuitu Otto Ojala Valtteri Uimonen Samu Raiski Ansioituneita muistettiin Lippukunnanjohtaja Miikka Rautavirta jakoi kunnostautuneille vartiojohtajille lippukunnan hopeisen jäsenmerkin. Merkin saivat Antti Karppi ja Jussi Kerttula. Partiojohtaja Jukka Stig sai vastaanottaa tilaisuudessa olleen 50-vuotismerkkipäivänsä johdosta Tapani Tammenpään tekemän Nuotiolla-taulun no 38. Ensimmäinen Nuotiollataulu luovutettiin vuonna 1984 aiemmalle lippukunnanjohtaja Martti Jääskeläiselle. Tuen hallituksen puheenjohtaja Markku Rintanen kertoi, että ensi keväänä pidetään Tuen 50-vuotisjuhlatilaisuus. Kahvitilaisuudessa oli läsnä kaksi Tuen perustajajäsentä: Reijo Salmi ja Kyösti Harmaakivi. Samalla hän välitti terveisiä Risto Kissa Tuomiselta Naantalista. Kauko Sillanpää palautti myös mieliin lippukunnan aikaansaannoksia. Mestarit muistivat lippukuntaa Valtakunnallisissa partiotaitokisoissa menestyneet Kalevi Inha, Markku Oksala ja Jyrki Hägglund luovuttivat kahvitilaisuudessa lippukunnalle taulun, jossa oli kaksi Vaasa-lehdessä ollutta lehtileikettä, jotka esittävät vuonna 1954 Lievestuoreella voittaneita Metsäveikko-vartioita, Kärppää ja Pöllöä. Luovutussanoissaan Kalevi Kassu Inha sanoi, että he ovat 54 vuoden ajan odottaneet uusia partiotaitokisojen Suomen mestareita lippukunnasta. Vuonna 1954 lippukunnan kaksi vartiota voitti mestaruuden. Vihreän sarjan voitti Kärppä, johon kuuluivat Markku Oksala (vj.), Jyrki Hägglund (kolme mestaruutta), Raikko Toivio, Kai Nortola ja Yrjö Palonen. Punaisen sarjan voittaneeseen Pöllö-vartioon kuuluivat Olli Engström (vj.), Kalevi Inha, Jyrki Kettunen, Matti Kivinen ja Risto Roselius. Vastaanottaessaan taulun Miikka Rautavirta lupasi, että lippukunta tekee parhaansa, jotta myös jatkossa voitaisiin juhlia mestaruuksia. Salin toiselta puolelta aiempi lippukunnanjohtaja Jaakko Perttu ilmoitti, että vuonna 2000 Metsäveikkojen Karhu-vartio voitti Helsingissä mestaruuden suurjuhlien yhteydessä pidetyissä SM-kisoissa. Karhuun kuuluivat silloin Teemu Malinen (vj.), Tuomas Luoma, Janne Kantanen, Leo Osipov ja Mikko Stig. Kerroin tuolloin tapahtumasta Metsäveikko- Sanomat 3/2000:ssa. Tosin mainitsin virheellisesti, että edellisestä voitosta olisi tullut kuluneeksi 50 vuotta 46 vuoden sijasta. Nyt nämäkin virheellisyydet tulivat oikaistuiksi. Vielä kerran onnittelut eri kisoissa mestaruuksia voittaneille pojille. Täytekakkua ja kahvia Kahvituksesta kolossa vastasivat tällä kerralla Pauli Peltola, Teemu Gullman ja Tuure Vairio. Kiitos pojat jälleen hyvin hoidetusta tarjoilusta. Kolossa oli myös esillä pieni osa Tuen Pekka Ketolan hallussa olevasta Eino Köksä Mäkisen partiopostimerkkikokoelmasta. Metsäveikkojen itsenäisyyspäivän perinne ei katkea, sillä ensi vuonna kokoontuminen on vanhan hautausmaan parkkipaikalla klo 9.45 ja kahvitilaisuus kolossa klo Tervetuloa. - Markku Rintanen

12 12 Metsäveikkosanomat 4/ puurojuhla Omenoita voi syödä näinkin. Perinteisessä tapahtumassa oli tällä kertaa vain reilut 30 osallistujaa. Puolet sudenpentuja ja puolet vartiolaisia. Koulujen joulujuhla oli ainakin keskuskoulussa samaan aikaan, mikä on voinut vaikuttaa osallistujien määrään. Tapahtumassa katsottiin Tero Hannukselan kuvaamaa VASA-08 vaellusvideo, kisattiin perinteisiä kisoja, huudettiin parit vartiohuudot, syötiin puuro, josta mantelikin löytyi. Parhaat kalenterimyyjät palkittiin. Sudenpennuista palkittiin keskiviikkolaumasta Aatu Vedenjuoksu 30 kalenteria, torstailaumasta Olli Kaakinen 20 kalenteria, Seikkailijajoukkueesta Jussi Kerttula 23 kalenteria ja tarpojajoukkueesta Jesse Vähämäki 22 kalenteria. Lähes yhtä hyviin suorituksiin ylsivät useat ahkerat kalenterimyyjät. Suurkiitokset kaikille myyjille. Pukki vieraili ja jakoi pikkupaketit kilteille, mutta meluisille puurojuhlalaisille - MRa Tuure Vairio lukee jouluevankeliumin.

13 Metsäveikkosanomat 4/ Onnittelut Lasse Swanljungille Vaasaan Jaakkoo -palkinto Vuoden 2008 Vaasaan Jaakkoo -palkinto ojennettiin Kuntsin modernin taiteen museossa järjestetyssä tilaisuudessa vaasalaissyntyiselle Lars (Lasse) Swanljungille. Ensimmäiset palkinnot luovutettiin vuonna 1979 Eero Hiiroselle ja Jorma Panulalle. Lasse on kerännyt parinkymmenen vuoden aikana laajan yli 600 teoksen nykytaiteen kokoelman ja tallettanut sen Kuntsin modernin taiteen museoon. Lasse toimii yhä edelleen hammaslääkärinä Helsingissä vastaanotolla, joka hänellä on yhdessä lapsuudenystävänsä Leo Katzin kanssa. Lassen taustasta vielä sen verran, että hän oli aikoinaan Metsäveikoissa Kotka-vartiossa 1950-luvulla ja hän kuuluu edelleen Vaasan Metsäveikkojen Tukeen. Onnittelut Lasselle merkittävän huomionosoituksen johdosta. Antti Tapanila partion johtoon Antti Tapanila on valittu Suomen Partiolaisten puheenjohtajaksi. Tapanila on 31-vuotias varatuomari ja hänen johtajakautensa kestää vuodet Hän on toiminut Hämeen Partiolaisten piirihallituksessa ja Suomen Partiolaisten partioneuvostossa. Jaakko Numminen 80-vuotias Opetusministeriön pitkäaikainen kansliapäällikkö, ministeri Jaakko Numminen täytti 80 vuotta Helsingissä. Jaakko oli aikoinaan aktiivinen metsäveikko ja nykyään Tuen jäsen. Hän on aina suhtautunut myönteisesti partiotoimintaan ja ollut lukuisissa Metsäveikkojenkin tilaisuuksissa juhlapuhujana. Pohjalaisessa olleessa onnittelukirjoituksessa todetaan, että Jaakko Nummisen seuraavana haaveena on kirjoittaa muistelmat. Odotamme mielenkiinnolla monessa mukana olleen Jaakon muistelmakirjaa. Onnittelut Tuen jäsenille Metsäveikkojen Tuki ja lippukunta onnittelevat aikoinaan aktiivitoiminnassa mukana olleita nykyisiä Tuen jäseniä 85- ja 75-vuotispäivien johdosta: 85 vuotta Kalevi Larimo 75 vuotta Ensio Järvinen Peku Sommerfelt Olavi Stig Veikko Laakso Kosti Raunio Sulo Saarela Bengt Björklöv Räsymattoja lippukunnalle Paavo Paavali Finnilä on lahjoittanut lippukunnalle toistakymmentä räsymattoa sekä perinnehuoneeseen partiopuseroita ja merkkejä. Kaikille on käyttöä, joten kiitos lahjoituksesta. Paavalilla alkaa olla kunnioitettava ikä, sillä mittarissa on lukemia jo 93.

14 14 Metsäveikkosanomat 4/2008 Sudenpentujen yöretki Matkaan lähdettiin puolenpäivän aikoihin kololta. Kun olimme matkanneet noin tunnin ajan, pääsimme lopulta purkautumaan linja-autosta Sommarön vartiotuvan pihaan. Ensimmäiseksi kävimme tutustumassa retkialueeseemme pienen kävelyretken muodossa. Löysimme armeijan entisen rannitykistölinnakkeen alueelta mielenkiintoisia poteroita ja pieniä bunkkerieta sekä salaperäisiä talojen perustuksia ja tykkien alustoja. Juuri ennen pimeän tuloa ehdimme vielä rastikoulutuksen muodossa opettelemaan puukon käyttöä sekä solmujen ja tulen tekoa. Tämän jälkeen nautimme päivällisen, ja hetken oli vapaata oleskelua, kunnes saimme vihjeen mystisestä aarteesta, joka oli piilotettu vartiotuvan läheisyyteen. Jotta salakoodattu ratkaiseva vihje aarteen kätköpaikasta selviäisi, täytyi majan lähimaastosta etsiä koodiavaimia. Jotta tehtävä ei olisi ollut liian helppo, olivat myös Venäjän Sudenpennut yöretkellä. Taustalla vas. Teemu Gullman.

15 Metsäveikkosanomat 4/ mafian kommandosissit kuullet aarteesta ja he tavoittelivat sitä kilvan sudenpentujen kanssa. Ensimmäisenä kaikki kolme koodia löysi ja ratkaisi torstailauma. Keskiviikkolauman vakoojat saivat kuitenkin kätköpaikan myös selville ja huolimatta torstailauman etumatkasta myös löysivät aarteen ensimmäisenä. Näin ollen aarre päätettiin jakaa kaikkien osallistujien kesken. Ilta huipentui makkaran paistoon iltanuotiolla, jonka jälkeen seuraava rasti olikin unten maat. Aamulla ensimmäiset innokkaat sudenpennut olivat jalkeilla jo klo Laumanjohtajien suorittamat uudelleennukutusyritykset olivat tuhoon tuomittuja. Näin ollen nautimme aamupalan jo ennen seitsemää. Tämän jälkeen harrastimme jälleen pari tuntia vapaata oleskelua. Auringon noustessa laitoimme uunin lämpiämään ja aloimme leipoa pipareita. Metsäveikkomaiseen tapaan niistä tuli melko suuria. Lieneekö syynä laiska kaulitsija vai näyttämisen halu, mutta ainakin todistimme, että 2 cm:n paksuisista pipareista tulee melko rapeita. Kotiinlähtö siivouksineen tapahtui melko rivakasti, kun lounaan jälkeen aikaa operaatioon jäi tasan tunti. Onneksi tavarat oli useimmilla pakattu reppuun jo aamulla. Matka kohti Vaasaa alkoikin vartin verran etuajassa ja kolon pihassa herättelimme viimeiset pojat bussista puolta tuntia ennen arvioitua saapumisaikaa. -Teemu Gullman Retkillä opetetaan uusia asioita.

16 16 Metsäveikkosanomat 4/2008 Plätän partiomuistoja Varhaisimmat muiston liittyvät sudenpentuihin. Akelamme olivat Fuma (Eila Pehkonen) ja Kirppu (Lasse Niemi). Ohjelmana oli hurjia leikkejä Hietasaaren kadun kololla. Osallistuttiin Yrjön Päivän marssiin ja retkeiltiin Suvilahdessa Illalla klo 6.00 hapuilin pimennetyn kaupungin läpi kokoukseemme pidellen talojen seinistä kiinni, koska kaupunki oli pimennyksen johdosta säkkipimeä. Kololla oli meitä vastassa akelamme, jotka ilmoittivat, että partiotoiminta on toistaiseksi keskeytetty sotatilan johdosta. Seuraavana päivänä isäni oli järjestänyt veljelleni ja minulle autokyydin sukulaistemme luo Isonkyrön Lehmäjoelle. Siellä sitten vietimme ikimuistoiset kolme kuukautta, jonka jälkeen saimme palata kotiimme Ajurinkatu 26:een. Partiotoiminta ei alkanut heti uudelleen, mutta syksyllä taas kokoonnuttiin. Tällä kertaa kaupungin kirjaston alakerrassa olevaan uuteen koloomme. Enää emme olleet sudenpentuja vaan oikeita partiolaisia. Uuteen Pöllö-vartioomme kuuluivat ainakin seuraavat henkilöt: Raimo Hartman, Harry Nykvist, Tapani Luukkainen, Aatto Wuorenlinna, Matti ja Esa Huhtala, Veikko Halinen, Veikko Wirkkala ja allekirjoittanut. Vartionjohtajamme oli Lasse Forsman. Ensimmäinen suuri tapahtuma oli talvileiri Gerbyssä. Aatto siitä minulle kertoi - jänniä juttuja. Jostain syystä minua ei laskettu mukaan. Sen sijaan jo seuraavana vuonna pääsin Öibergin talvileirille. Öiberg on Vaasan korkein mäki. Sen hyppyrimäen huipulta avautuu silmänkantamaton latomeri Sulvan kirkolle päin. Jo silloin tämä näky kiehtoi kummasti. Jälkeenpäin olen kuullut, että kysymyksessä on tuhat vuotta sitten paikalle pudonneen meteorin kraatteri, joka vuosien kuluessa vähitellen täyttyi ja on nykyisin hyvää heinää kasvava niitty, jonka halkaisija on n. 10 km. Aatto minut vei kerran katsomaan sinne kurkien jokasyksyistä tanssia ja lentoa illalla ulkosaaristoon, jossa ne ovat turvassa ketuilta. Hyppymäen lähituntumassa on valtava kiviröykkiö teräviä kivilohkareita. Samanlaisia kivikasoja on Vaasan saaristossa runsaasti esim. Kuparisaaren rannoilla Djupskärissä ja Maalahdessa. Tämä suuri luonnon mullistus selittää monia luonnon ihmeitä, joita vaeltaja kohtaa Vaasan ympäristössä. (Gumskärissä on esim. lappalaisten tuhatvuotinen Seita so. jalkapallon kokoisista pyöreistä kivistä tehty kivipelto.) Pöllö-vartio retkeili paljon, varsinkin talviretket olivat suosittuja. Usein joukko hinasi ahkiota Sundomin jäällä. Teltta pantiin pystyyn ja puut kerättiin metsästä. Ne eivät tahtoneet palaa kunnolla. Koko yö paleltiin ja seuraavana päivänä palattiin kotiin nokisina ja savuisina. Kerran sattui minulle onnettomuus, kun kirves luiskahti polveeni. Sitä podin kolme kuukautta, ennenkuin haava parani. Muonat olivat sota-aikana heikonlaiset, mutta aina sen verran saatiin, että voitiin räiskäleitä paistaa. Ensimmäinen talvileiri Unohtumaton kokemus oli ensimmäinen tal-

17 Metsäveikkosanomat 4/ vileiri Lapissa Levillä. Joku oli sanonut, että Lapissa voi hiihtää vain raskailla tunturisuksilla. Sellaiset isä meille hankki ja olivat ne aluksi tosi raskaat hiihtää. Vähitellen niihinkin tottui ja myöhemmin niillä käytiin vielä Aakenuksella ja Ylläksellä. Jästillä oli samanlaiset raskaat hikilaudat ja hän oli Ylläkseltä, palatessa ihan poikki kuten moni muukin, kun keli muuttui suojaiseksi. Vielä, jo ollessani sotaväessä, sain lomaa ja menin vaeltajien mukaan retkelle Enontekiöön, josta hiihdimme n. 250 km Ylläkselle. Matkalla yövyimme laavulla, Pallastunturin metsänvartijan saunassa, pienen salojärven rannalla olevassa mökissä, jonka lattialla nukuimme makeasti pitkän hiihtomme jälkeen. Mökissä asui vanha ukko ja eukko, joka aamulla ei olisi ottanut rahaa yöpymisestä, mutta kun oikein tuputimme, niin eukko sen otti ja piteli valoa vasten ja sanoi ukolleen: Katso me saatiin paperirahaa. Vielä pitkän metsätaipaleen jälkeen tultiin lappalaisten villiheinäpellolle, josta löytyi lumen alta lappalaiskota. Siellä oli vielä kuivat heinät lattialla. Oli nuotion paikka keskellä ja reikä katossa ja hyvin siinäkin nukuttiin pitkän päivätaipaleen jälkeen. Viimeinen yö oli tarkoitus viettää autiotuvassa, joka oli Ylläksen ja Aakenuksen puolivälissä, mutta siellä kävi niin kova trafiikki, että päätimme jatkaa matkaa Ylläsmajalle. Niin läksimme väsyneinä kohti Yllästä. Onneksi oli kuutamo ja hankikeli. Joskus keskiyöllä kopistelimme ovia ja pääsimme sisään. Kaaduimme sänkyyn. 250 km oli takanapäin. Autiotupa oli suosittujen tunturitien välissä ja oli paras pääsiäisaika. Me olimme väsyneitä koko päivän hiihdosta, mutta ei auttanut muu kuin jatkaa matkaa Ylläsmajalle. Minulta rupesi loma loppumaan ja parin päivän jälkeen jatkoin matkaa Äkäsjoen suuhun, josta nousin linja-autoon ja palasin kasarmille. Ikimuistoinen oli myös vaelluksemme Ähtärin asemalta Virtain kautta Helvetinkolulle. Minulta rikkoutui suksi, kun hiihtojono yhtäkkiä pysähtyi ja putosin polvilleni suksien päälle. Ei auttanut muu kuin mennä korjauttamaan suksi väliaikaisesti niin, että sillä vielä saattoi hiihtää. Tulin yhden välin linja-autolla ja sain muut kiinni Virroilla. Siellä yövyimme talossa, jossa poika oli ampunut metson ja meille tarjottiin metsopaistia päivälliseksi. Harvoin olen saanut niin maittavaa ateriaa. Visuleiri 1945 Partioaikaani mahtui vielä Visuveden leiri kesällä Siitä jäi mieleen, että älkää koskaan lähtekö marssille kumitossut jalassa. Jalkani menivät pahasti rakoille niin, että puolet leiristä meni piloille sen vuoksi. En voinut osallistua Kolu-vaellukselle. Sen sijaan jäin muuraamaan hienoa veturiamme, jossa keitimme sapuskamme. Toinen muisto jäi jo edesmenneestä Miklusta, Hypimme laiturilta pituussukelluksia, Pojat sukelsivat pitkiä sukelluksia. Tuli Miklun vuoro. Onpa pitkä sukellus. Hän voittaa! Kello raksutti eikä Miklua näy. Laiturilla alkoi hätääntynyt kuhina. Ei... nyt on jotain pielessä. Hälyttäkää apua! huusi joku. Silloin pisti velmun pää esiin veneen takaa, joka oli laiturin vieressä. Tule pois sieltä! Miklu tuo koiranleuka oli kääntynyt veden alla ja tullut takaisinpäin veneen taakse piiloon, joka oli laiturissa. Kukaan ei varmaankaan unohda täydellistä auringon pimennystä, joka sattui leirin aikana. Kaikki katselimme aurinkoa noetun lasin palan läpi tunnin ajan, jolloin aurinko oli piilossa. Se oli ohjelmaa, jota harvoin saamme. Partioaikaani sattui vielä paljon ihmeellisiä asioita, joita olen pohtinut myöhemmin elämässäni varsinkin, kun joskus ei uni tule. Niin esimerkiksi Ådalleiri Ruotsissa. Siitä on jo moni kertonut, mutta minä haluaisin kertoa siitä pari muistoani. Saavuttuamme Örnköldsvikiin, lähdin kaupungille Tapani Luukkaisen kanssa kävelylle ja pysähdyimme siellä erään kaupan ikkunalle ihailemaan hienoja pukuja. Samassa tuli arvokkaan näköinen herra viereemme ja

18 18 Metsäveikkosanomat 4/2008 kysyi: Halusimmeko ehkä jotain erikoista hänen kaupastaan? Emme kehdanneet sanoa, että emme juuri olleet nähneet uusia pukuja viiteen vuoteen, mutta olemme menossa partioleirille, jossa varmaan saadaan uida ja meillä ei ole uimahousuja. Heti mentiin liikkeeseen ja saimme valita parhaat villaiset siniset uimahousut. Uin niillä vielä vuosia sen jälkeen mm. Välimeressä. Kerron vielä senkin, että yhtenä päivänä halusimme kävellä joen rantaa ja tulimme koskelle, jossa neljä miestä kalasti verkoilla suvantopaikoista lohia pudottamalla nuotan, joka samalla nostettiin ylös. Me seisoimme rannalla ja pidimme peukkuja. Kuinkas ollakaan! Tuli iso 10 kilon lohi. Tästä hyvästä saimme molemmat 10 kr mieheen. Se oli tarpeen, sillä suklaan nälkä oli kova. Paljon olisi vielä kerrottavaa partioajoista, unohtumattomista ystävistä ja purjehdusretkistä, Vaasan saaristoon, joka on minulle erikoisen rakas. Uudet seikkailut jo odottivat, sillä koulu päättyi ja menin jo toukokuussa armeijaan. - Klaus Vuorenlinna (Plättä) 78 v. Pöllä-vartio Karperössä. Kuvassa vas. Raimo Hartman, Veikko Wirkkula, Klaus Vuorenlinna, Tapani Luukkainen, Lasse Forsman, Henry Nykvist, Veikko Halinen, Raimo Pöytäniemi. Jästi otti kuvan.

19 Metsäveikkosanomat 4/ Tuen juhla Vaasan Metsäveikkojen Tuki ry täyttää 50 vuotta tänä vuonna Metsäveikot on siinä mielessä harvinainen lippukunta, että sen taustayhteisö ole ei seurakunta, vaan oma tukiyhdistys. Lippukunta on perustettu jo vuonna 1917, mutta vasta vuonna 1959 oli aika perustaa Tuki ry. Tukiyhdistyksen puuhamiehet ja perustajajäsenet olivat silloin melko nuoria, Reijo Repa Salmikin vasta 29-vuotias. Tänä päivänä suurin osa Tuen jäsenistä on saavuttanut jopa eläkeiän. Tämän vuoksi juhlavuoden yksi teema on jäsenistön kartuttaminen uusilla nuorilla entisillä aktiivimetsäveikoilla, joita on siirtynyt eri puolille Suomea ja maailmaa tuhansia. Osoitteiden hankkimiseksi on nimetty työryhmä, joka on jäljittänyt kymmeniä entisiä metsäveikkoja, joille aikanaan lähetetään Metsäveikko-Sanomat (ehkä jo tämä käsissäsi oleva lehti). Myöhemmin keväällä on myös jäsenmaksukampanja, josta kerrotaan enemmän seuraavassa lehdessä. Kerro juhlista Kun lippukunta täytti 90 vuotta, pidettiin monenlaisia juhlatapahtumia, joista näyttävin oli kaupungintalossa pidetty pääjuhla. Tuki juhlii merkkivuottaan hillitysti niin kuin aiemminkin. Juhla pidetään lauantaina alkaen klo 14 kolossa. Tilaisuus on tarkoitettu myös puolisoille. Ohjelma ei ole vielä muotoutunut lopulliseen muotoonsa, mutta ohjelmaan sisältyy mm. ruokailu. Muusta juhlavuoden ohjelmasta tiedotetaan eri tavoin kevään aikana. Tärkeää tässä vaiheessa on se, että merkitset muistiin juhlapäivän ja kerrot asiasta vaimollesi/tyttöystävällisesti. Juhlaan ilmoittautuminen ja muut yksityiskohdat kerrotaan seuraavassa lehdessä, joka ilmestyy maaliskuussa Jos lähipiirissäsi on entisiä aktiivimetsäveikkoja, jotka eivät kuulu vielä Tukeen eivätkä saa Metsäveikko-Sanomat -lehteä, kerro heille tulevista tapahtumista ja lehdestä. Ilmoita nimet minulle. - Markku Rintanen Metsäveikko Sanomat 4/2008 Partiopoikalippukunta Vaasan Metsäveikot ry:n jäsenlehti. Ilmestyy neljä (4) kertaa vuodessa. Painos 600 kappaletta. Jakelu lpk:n jäsenet, tukijat, ystävät ym. Päätoimittaja Puh. koti GSM Avustajina lpk:n jäsenet. Ilmoitukset: hinnat ja koot sopimuksen mukaan. Julkaisija ja osoiterekisteri: Vaasan Metsäveikot ry, Kauppapuistikko 36 B, Vaasa/Rintanen Seuraava METSÄVEIKKO-Sanomat 1/2009 ilmestyy maaliskuussa Verkkosanomien osoite on:

20 20 Metsäveikkosanomat 4/ vuotias Tuki yhä edelleen korvaamaton tuki lippukunnalle Tuen juhlavuotena on paikallaan tuoda esille muutama tosiasia Vaasan Metsäveikkojen Tuen merkityksestä itse lippukunnalle. Moni ehkä ihmettelee sitä, mihin esim. jäsenmaksuina saatuja tuloja käytetään. Vastaus on hyvin yksinkertainen: poikien toiminnan tukemiseen. Jäsenmaksutulot muodostavat vain osan lippukunnalle annettavasta vuosittaisesta tuesta. Suuri osa varoista saadaan muunlaisella taloudellisella toiminnalle esim. osinko- ja korkotuotoista. Tuen perustaminen Vaasan Metsäveikkojen Tuki ry:n perustava kokous pidettiin , minkä jälkeen lähetettiin yli 180 entiselle aktiivimetsäveikolle kirjelmä, missä tarjottiin Tuen jäsenyyttä. Ensimmäisenä vuotena jäseniä tuli 119, jotka maksoivat (= 10 mk) mk:n jäsenmaksun. Ensimmäisen johtokunnan kokoonpano oli seuraava: Reijo Salmi (puheenjohtaja), Max Thölix (varapj.), Raimo Hartman (tal.hoit./sihteeri), Bruno Ollila, Pentti Järvelä (säännöt hänen käsialaansa, yhä voimassa), Keijo Jouppila ja Martti Jääskeläinen (lpkj.). Vuonna 1998 Tuen jäsenmaksun maksaneita oli n. 300 ja jäsenmaksun suuruus oli 50 mk. Tällä hetkellä jäsenmaksun maksaneiden määrä on suunnilleen sama 300, ja jäsenmaksun suuruus vuonna 2008 oli 15 euroa. Niistä henkilöistä, jotka kutsuttiin mukaan toimintaan 50 vuotta sitten, kirjoilla on vielä useita jäseniä. Näistäkin voisi käyttää kulunutta ilmaisua Kerran partiolainen, aina Metsäveikko. Yhdistyksen 2. :n mukaan Tuen tarkoituksena on tuottamatta siihen osallisille taloudellista hyötyä herättää ja ylläpitää yleistä kiinnostusta partiopoikatoimintaa kohtaan sekä tukea partiopoikalippukunta Vaasan Metsäveikot ry -nimisen yhdistyksen toimintaa henkisesti ja aineellisesti. Erilaiset tukikohteet Tehtävässään Tuki on ollut lippukunnalle korvaamattomaksi avuksi, ja rahallinen tukikin on ollut 50 vuoden aikana yhteensä lähes euron luokkaa. Vuosikokousten päätösten mukaisesti varoja on jaettu seuraavasti: 1960 (874 mk) postitus ja painatus sekä leirikalusto, 1961 (925 mk) leirikalusto, 1962 (800 mk) leirikalusto, Niger-teltta, ruokakatos, 1963 (870 mk) Niger-teltta, maavaate, rehukeittimen korjaus, 1964 (1 100 mk) kuljetuslaatikko, kaksi ilmakivääriä, johtajakoulutus, 1965 (900 mk) soutuvene lippueelle, Röjön saunan kunnostus, 1966 (800 mk) soutuvene, kolon kunnostus, 1967 (1 500 mk) kaksi LA-puhelinta, 50-vuotisjuhlaleiri, 1968 (1 000 mk) kaksi osuutta matkapurjeveneen ostoon, 1969 (500 mk) veneen sisustus, kolon kunnostus, leiritarvikkeet (500 mk) monistuskone,

Mesikämmen 2/2006 2/2006

Mesikämmen 2/2006 2/2006 Mesikämmen 2/2006 2/2006 Partiolippukunta Mankkaan Eräsusien tiedotuslehti 2/2006 2 Mesikämmen 2/2006 Mesikämmen on partiolippukunta Mankkaan Eräsusien virallinen tiedotuslehti. Päätoimittaja ja taitto:

Lisätiedot

S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012

S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012 14.6 S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012 Matka alkoi Marolankadulta Lahdesta 07.00 josta taksikyydillä matkasimme Pirkkalan lentoasemalle. Lento Ryan Air:lla Bremeniin josta vuokrasimme

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012

Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Rantasalmenkierros 18-19.6 2012 Osallistujat: Raimo Hämäläinen Vantaa Aulis Nikkanen Aarne Talikka Helsinki Salo yksinsoutuvene. Veneet: Sulkavan soutumalliset vuorosoutuvene ja Aloitimme kierroksen Tammenlahden

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

LIPPUKUNTAPOSTI. Tammikuu 2014

LIPPUKUNTAPOSTI. Tammikuu 2014 Hiljaiset Päivät AALLOI LLA pe 21. - su 23.3.2014 Lahdessa Hiljaisten Päivien maastokisan eri sarjojen kiertopalkinnot: kolme monoa! Ilmoittautumiset toivotaan lippukunnittain ja maaliskuun alussa lähetetään

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Me haastateltiin1a luokkaa, mikä on heidän lempitalviurheilulajinsa. Suosituin laji oli hiihto. Tekijät Kerttu,Iida,Veikka ja Bedran Haastattelimme apulaisrehtoria Katri

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Taurus Hill Observatory Venus Transit 2012 Nordkapp Expedition. Maailman äärilaidalla

Taurus Hill Observatory Venus Transit 2012 Nordkapp Expedition. Maailman äärilaidalla Taurus Hill Observatory Venus Transit 2012 Nordkapp Expedition Maailman äärilaidalla Miksi mennä Pohjois-Norjaan havaitsemaan Venuksen ylikulkua? Lähimmillään Venuksen ylikulkua saattoi kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Toimintakertomus vuodelta 2010

Toimintakertomus vuodelta 2010 MANKKAAN ERÄSUDET RY Sivu 1 / 5 Partiolippukunta Mankkaan Eräsudet ry Mankkaan Eräsusille toimintavuosi 2010 oli jälleen aktiivinen toiminnan kannalta. Lippukunnan jäsenmäärä on melko paljon noussut viime

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Junassa on tunnelmaa siitä ei pääse mihinkään. Ja yöjunassa sitä on moninverroin enemmän. Aamulla puoli kahdeksan aikaan astuimme yön rytkytyksen jälkeen Oulun

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 2# lokakuu 2010 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Koulumme 2 4lk:n oppilaista

Lisätiedot

EP Senioripoliisit. Tapaaminen ti

EP Senioripoliisit. Tapaaminen ti EP Senioripoliisit Tapaaminen ti 19.9.2017 Kesä, jonka odottelu ei ole vielä päättynyt, on taas kerran kääntynyt syksyyn ja syyskauden ensimmäinen tapaaminen oli ajankohtainen tiistaina 19.9.2017 Årisbergin

Lisätiedot

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Saapumislehti. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Saapumislehti Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Leiripäällikön terveiset Vihdoinkin on tulla aika perinteisen pelastusalanliiton vuosittaisen koulutusleirin. Toivotankin

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Lappeenrannasta osallistui Council Meetingiin tänä vuonna kahden delegaatin lisäksi ennätyksellisesti viisi henkilöä. Lappeenranta oli siis hyvin edustettuna. Lähdimme

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

LIPUNNOSTO TÄYTTI PAVILJONGIN

LIPUNNOSTO TÄYTTI PAVILJONGIN LIPUNNOSTO TÄYTTI PAVILJONGIN Uusiutunut lipunnostotilaisuus täytti Pietarinkarin paviljongin ääriään myöten äitienpäivää edeltäneenä lauantaina. - Väkimäärä yllätti järjestäjät! totesi kommodori Timo

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään?

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään? Tervetuloa partioon Partio on vastavoima Miks mun pitäis ja Ei kuulu mulle -asenteille. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(5) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Su 6.12. klo 16 Partiolaisten harjoitukset alkavat jo klo 15.15 Olethan silloin paikalla! Jyväskylän vapaaseurakunnassa (Puutarhakatu

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 6.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 6.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(6) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Kuva 1 Tässä vielä harjoiteltiin Viimeisiä veneitä Anne-Maija näyttää sanoja etupenkissä Itsenäisyyspäivänä olikin sunnuntai ja perinteinen

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu SAUNASEURA 29.9.2013 2/10

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu SAUNASEURA 29.9.2013 2/10 SAUNASEURA 29.9.2013 1/10 4. NUORGAMIN RUSKAPUNKKU AIKA: Su 8.9. pe 13.92013 PAIKKA: Nuorgam, Pulmankijärvi ja Norja SaunaMafia ry:n jäsenten yksityinen vierailu Jouni Tetrin mökille Nuorgamin Pulmankijärvelle

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 n Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille n kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Vuonna 2014 lippukunta

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Juhla-,kokous- ja muistelumamatka Lappiin Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Kukonlaulun aikaan syyskuun 19.päivänä aloitimme LaaksojenAutoteknillisen yhdistyksen matkan Rovaniemen suuntaan.

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Partiolippukunta Vihterä ry Toimintasuunnitelma 2016 Mahdollistamme alueen lapsille ja nuorille laadukasta ja mielekästä partiotoimintaa Yleistä toiminnasta Partiolippukunta Vihterä ry:n tarkoituksena

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2005

TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Partiolippukunta Susiveikot ry TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Yleistä Partiolippukunta Susiveikot toimii vuonna 2005 Suomen Partiolaisten ohjelmaa toteuttaen. Vuoden päätapahtumana on lippukunnan kesäleiri,

Lisätiedot

Elokuu Versoja oli 125 henkilöä ja lähes sata majoittui Kouvolan Vapiksella. Kiitokset Kelo-Versoille majoitusjärjestelyistä!

Elokuu Versoja oli 125 henkilöä ja lähes sata majoittui Kouvolan Vapiksella. Kiitokset Kelo-Versoille majoitusjärjestelyistä! Versoja oli 125 henkilöä ja lähes sata majoittui Kouvolan Vapiksella. Kiitokset KeloVersoille majoitusjärjestelyistä! Koko tapahtumassa oli yli 8000 partiolaista.! Kuva 2 Tampereen Versoja antoi suaamupalalla

Lisätiedot

Kanneljärven Kuuterselkä

Kanneljärven Kuuterselkä Kanneljärven Kuuterselkä Se vetää puoleensa joka kesä siellä päivänvalon nähneitä ja meitä heidän lapsiaan ja lastenlapsiaan sekä puolisoitamme ja ystäviämme. Tänä kesänä matkasimme 10.-12.6.2013 ja tiistai

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Kansakoulun lukukirjassa joskus ammoisina aikoina oli loru:

Kansakoulun lukukirjassa joskus ammoisina aikoina oli loru: 17.2.2013 Hyvää helmikuuta Häjy! Kansakoulun lukukirjassa joskus ammoisina aikoina oli loru: "Helmikuu on pakkasherran. Maaliskuu maata näyttää. Huhtikuu humahuttaa. Toukokuussa touot tehdään." Jne. Tottahan

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SAUNASEURA 26.5.2014 1/6 HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SaunaMafialaisten vierailu ja tutustuminen jäsenemme Arin tiluksiin ja saunoihin. AIKA: La 24. - Su 25.5.2014 PAIKKA: Korpilahti Kaksin

Lisätiedot

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv ]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv Elipä kerran kolme aivan tavallista lasta: Eeva, Essi ja Eetu. Oli kesä joten koulua ei ollut. Lapset olivat lähteneet maalle isovanhempiensa luokse. Eräänä sateisena kesäpäivänä,

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2003

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2003 KANKAANPÄÄM SEUDUN TYKISTÖKILTA RY 38700 KANKAANPÄÄ 19.02.2004 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2003 Kulunut vuosi oli kiltamme 39. Toimintavuosi SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET KILLAN HALLINTO Kevätkokous pidettiin

Lisätiedot

Purjehdus elämyksiä Merenkurkussa. Tervetuloa mukaan

Purjehdus elämyksiä Merenkurkussa. Tervetuloa mukaan Purjehdus elämyksiä Merenkurkussa. Tervetuloa mukaan Ammattitaitoinen miehistö Matka toteutetaan miehistön mukaan (rauhallinen tai vauhdikas) Luotettava ja katsastettu vene varusteineen Useita lähtöpaikkoja

Lisätiedot

Tasan vuosi sitten GoExpo messuilla päätin lähteä melomaan Suomen rannikkoa

Tasan vuosi sitten GoExpo messuilla päätin lähteä melomaan Suomen rannikkoa Tasan vuosi sitten GoExpo messuilla päätin lähteä melomaan Suomen rannikkoa Kuka olen, millä lihaksilla Aloitin melontaharrastukseni rakentamalla vanerikajakin kesällä 2006 Hankin 50-vuotislahjaksi oikean

Lisätiedot

Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006. Vartiolaisen nimi:

Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006. Vartiolaisen nimi: Nenustannokka Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006 LEIRILÄISEN KÄSIKIRJA Vartiolaisen nimi: Tervetuloa Nenustannokalle! Hyvä vartiolainen. Olet ilmoittautunut Salon alueen lippukuntien yhteiselle

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008 PÄIVÄKIRJA 26.5.2008 Tyttöjen kausi päättyi muutaman viikon takaisiin harrastesarjojen SM-kisoihin Jyväskylässä. Sijoitus oli hienosti neljäs, tosin harmittavasti 0.05 pisteen päässä pronssi mitalista.

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

SM Kuvagalleria /21

SM Kuvagalleria /21 www.saunamafia.fi 6.6.2011 1/21 Linja-autossa on tunnelmaa. Shakkia pelaa Lars! Rantagrillikin löytyi. Erik ja Larissa matkalla mukana. Välillä väsyttää.. Ensimmäinen majapaikkamme Fregat-leirintäalueella.

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Tavoitteena on, että vanhempia kutsutaan lippukunnan tapahtumiin. Tavoitteena on, että lippukuntaan perustetaan vanhempainneuvosto.

Tavoitteena on, että vanhempia kutsutaan lippukunnan tapahtumiin. Tavoitteena on, että lippukuntaan perustetaan vanhempainneuvosto. 1 Yleistä Partiolippukunta Lapin Kiehiset ja Kivekkäät toimii Sodankylän alueella ja kuuluu Lapin partiopiiriin. Taustayhteisönä toimii Sodankylän seurakunta. Lippukunta pitää sodankyläistä partioperinnettä

Lisätiedot

18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä

18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä 18-21.4.2014 Eräkärryvaellus Repovedellä Lähdin Hämeenlinnasta kohti Repoveden kansallispuistoa. Hain toisen kärryn mukaan raksalta. Hain kaverini matkan varrelta josta jatkoimme yhtä matkaa kohti Repovettä.

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen 2011 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2011 Oikaristen 11-vuotias sukuseura toimii

Lisätiedot

Toimintakertomus!vuodelle!2008!

Toimintakertomus!vuodelle!2008! TÖÖLÖNSINISETRY TOIMINTAKERTOMUS 12.3.2009 Toimintakertomusvuodelle2008 Yleistä Vuosi 2008 oli partiolippukunta Töölön Siniset ry:n 75. toimintavuosi. Toimipaikkamme on edelleentöölöjakolotöölönkatu34:ssä.uusirakenteillaolevaeräkämppäonkirkkonummella,

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

TÖÖLÖN SINISET RY TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sivu 1/6 14.10.2009. Yleistä

TÖÖLÖN SINISET RY TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sivu 1/6 14.10.2009. Yleistä Sivu 1/6 14.10.2009 Yleistä Vuosi 2010 on Töölön Sinisten 77. toimintavuosi. Kokoontumispaikkamme tullee olemaan Töölönkadun kolo ja retkipaikkamme Långvikin uusi kämppä. Alkavan vuoden tavoitteena on

Lisätiedot

Merenkulkija 4/2013. Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net. Sisältö:

Merenkulkija 4/2013. Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net. Sisältö: Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net Merenkulkija 4/2013 Sisältö: Johtokunnan yhteystiedot Kommodorin palsta Tärkeät päivämäärät Sähkönkäyttö talviaikana Talvisäilytys ja pukkiaitaus Talvisäilytysmaksut

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti

MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti MYS-kesäretki 3.-5.7.2014 / Porvoo Tirmo Pernaja Kaunissaari Pyhtää Munapirtti Tervetuloa MYS:in vuoden 2014 kesäiselle veneretkelle, joka suuntautuu itäiselle Suomenlahdelle Porvoosta Pyhtäälle. Kokoonnumme

Lisätiedot

P U M P U L I P I L V E T

P U M P U L I P I L V E T T U O M O K. S I L A S T E P U M P U L I P I L V E T Runoja TUOMO K. SILASTE Teokset: Matka, romaani; 2007 Rakkaani kosketa minua, runoja; 2007 Apolloperhonen, runoja; 2008 Rakastettu leskirouva Gold,

Lisätiedot

HANNU 60 vuotta. Yllätys onnistui. Voi teitä minkä teitte mulle!!

HANNU 60 vuotta. Yllätys onnistui. Voi teitä minkä teitte mulle!! TORNIO KÄRPÄT - JOKERIT 2.10.2012 RAKSILA HANNU 60 vuotta Yllätys onnistui Lätkäbussilaisten järjestämä yllätys Hannun merkkipäivän kunniaksi onnistui, vaikka aluksi tuntui mutkia tulevan matkaan, kun

Lisätiedot

PYSTYTYSOHJEET Turvaohjeet

PYSTYTYSOHJEET Turvaohjeet POMPPULINNA Tässä ovat ohjeet pomppulinnan pystytykseen ja pakkaamiseen sekä säännöt pomppulinnan käyttöön. Lue ohjeet huolella läpi ennen kuin alat pystyttämään pomppulinnaa. Muista noudattaa sääntöjä,

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

RUHA WOLLEY ry seurana.

RUHA WOLLEY ry seurana. KAUSIJULKAISU 2012-2013 27. kausi Ruha Ruhan lentopalloilun päätukija www.netikka.net/ruha.wolley -1- - 2 - RUHA WOLLEY ry seurana. Seura on aloittanut toimintansa vuonna 1986 ja on siitä yhtäjaksoisesti

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Partiolippukunta Ryttylän Eräveikot ry

Partiolippukunta Ryttylän Eräveikot ry 1 Partiolippukunta Ryttylän Eräveikot ry Partiovuoden 2003 toiminta oli monipuolista ja aktiivista. Jokaisella laumalla ja vartiolla oli osaavat ja innostuneet johtajat, mistä tuloksena oli lukuisat suoritetut

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA Aurinkoista KESÄÄ! ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Keväinen tervehdys täältä koulusta! Lukuvuosi 2014-2015 lähenee kovaa vauhtia loppuaan! Luonnossa on jo kauan ollut

Lisätiedot

Kajaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0

Kajaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0 Kaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0 Tähtitieteellinen yhdistys Kaanin Planeetta ry Julkaisi: Kaanin Planeetta ry Päätoimitta: Jari J.S. Heikkinen Ilmestyminen: Kolme numeroa vuodessa (huhtikuu, elokuu,

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014

BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 BEST LEIRIKOULU EVER! 2014 1.päivä Maanantaiaamuna (22.9) koko luokka kokoontui yhdeksältä kellotornille. Jännitys oli ilmassa, lähdemme tänään leirikouluun Saksaan! Tatu oli jakanut meidät edellispäivänä

Lisätiedot

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä. Liikuntalupaus 1. Omassa pihassa, pyörätiellä, metsässä ja missä vielä meidän perhe liikkuu, polskuttelee, kiikkuu. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Lisätiedot

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi.

Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. 2007 Terveisiä Poutapilvestä! Kesä sujui Imatralla oikein mukavasti. Sää oli vaihteleva koko Suomessa ja niin meilläkin. Välillä satoi ja välillä paistoi. Nyt on hyvä muistella mennyttä kesää ja sen tapahtumia.

Lisätiedot

TUOHITUN KYLÄYHDISTYKSEN KESÄRETKI 29.7.2012 SASTAMALAAN

TUOHITUN KYLÄYHDISTYKSEN KESÄRETKI 29.7.2012 SASTAMALAAN TUOHITUN KYLÄYHDISTYKSEN KESÄRETKI 29.7.2012 SASTAMALAAN Retki alkoi aamukahvilla matkan varrella, retkeläisiä oli 13. Kuljetuksesta huolehti Salon Tilausmatkojen oma julkkis, maailmanmatkaaja Jani, jonka

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot