4/2008. metsäveikko. sanomat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "4/2008. metsäveikko. sanomat"

Transkriptio

1 4/2008 metsäveikko sanomat

2

3 Metsäveikkosanomat 4/ Sisällysluettelo Uusi vuosi - uudet kujeet?...4 Metsäveikot...5 Kuka muistaa, mistä löytyvät itsenäisyyspäivän puheiden pitäjät...6 Kunnianosoitus Werneri Louhivuorelle...6 Itsenäisyyspäivää vietettiin totutun kaavan mukaan puurojuhla...12 Onnittelut...13 Räsymattoja lippukunnalle...13 Sudenpentujen yöretki...14 Plätän partiomuistoja...16 Tuen juhla vuotias Tuki yhä edelleen korvaamaton tuki lippukunnalle...20 Pohjantuulen kesä VMV-seminaari...23 Pohjis pohjoisessa Johtajien joulusauna...26 Kalle ja Leena Huippuvuorilla Harri Hietikon väitöskirjan tarkastus...32 TIIVISTELMÄ...33 Muistatteko partioveljemme Aaro Härmävaaran?...34 Partiomieskilta politikoi - vaarallista?...38 Timo Häggblom uusi valtuustopaikkansa...39 Partiopostikortti...40 Nälkäpäiväkeräys Koskön kuulumisia...43 EPP:n syyskokousta ei voitu pitää...44 Piirihallitus erosi! Metsäveikot tilalle!...45 VMV LEFFA...46 Kurssikuvia...48 Pukkipalvelu Sudenpennut kokouksessa...51 Ylläsmaja jo 25. kerran ruskamatkan kohteena...54 Hiihtolomalla Ylläsmajalle...54 ETUKANSI: Kauko Silli Sillanpää on esimerkillisen uskollisesti mukana lippukunnan tilaisuuksissa. Lippujoukkue Mikko Nurmen (oik.) johdolla.

4 4 Metsäveikkosanomat 4/2008 Uusi vuosi - uudet kujeet? Jotain uutta ja paljon vanhaa perinteistä tapahtumaa on luvassa. Toimintamme jatkuu siis vakaalla pohjalla. Maailman talousnäkymät ja lamapuheet eivät partiotoimintaamme vaikuta. Suurin haittaava tekijä on pikemminkin eri harrastus- yms. mahdollisuuksien suuri tarjonta. Vanhemmat ja lapset joutuvat päättämään mihin osallistutaan ja mitä jätetään pois. Lasten aikatauluissa ei riitä tunteja osallistua kaikkiin hauskoihin harrastuksiin. Joudutaan tekemään valintoja. Viime vuosina havaittu aikataulujen yhteensovittaminen on yhä suurin uhka kokousten ja retkien onnistumiselle. Perheiden ja lasten lukuisat harrastukset, koulujen koejärjestelyt ja muut perheiden menot saattavat johtajat yhä uudelleen kalenterin kimppuun tapahtumia suunniteltaessa. Sellaisien aikojen löytäminen, että kaikilla olisi mahdollisuus osallistua tapahtumiin, ovat harvassa. Kompromisseihin pitää turvautua, eikä kaikilla ole mahdollisuutta osallistua haluamiinsa tapahtumiin - valitettavasti. Mennyt syksy tarjosi mahdollisuuksia osallistua peruspartiointiin. Viikoittaisten kokousten lisäksi päivä- ja yöretkiä järjestettiin sudenpennuille ja vartioikäisille. Itse osallistuin joulukuun puolivälissä pidetyille osastojen yöretkille. Sudenpentujen retkellä Sommarössä vierailin illansuussa ja osallistuin mm. maastoleikkiin. Vartioikäisten telttaretkellä vietin enemmän aikaa ja pääsin yöllä kipinämikkohommiinkin. Erinomainen iltapala oli Puuviikin grillin lihapiirakka kattilahöyrystimellä lämmitettynä ja kaikilla mausteilla. Joulun varainhankinnat sujuivat lähes viime vuoden malliin. Kalentereiden myynnissä jäätiin reilut 100 kalenteria viime vuodesta. Pukkipalveluun on pukkeja varhaisessa vaiheessa ilmoittautunut aiempia vuosia enemmän. Lopputulos nähdään sitten jouluna. Alkaneelle vuodelle osuu perinteisten tapahtumiemme, mm. Talvileiri Inkelin, PT-kisojen ja vartioiden majaretkien lisäksi myös jotain uutta. Kesä huipentuu Inkelinmaalla pidettävään Vaasan seudun lippukuntien yhteiseen SAGA-kesäleiriin. Leiri rakennetaan JATULI-05 leirin tavoin. Leiritoimikunnassa on useita metsäveikkoja. Leirin johtajina toimivat Mikko Nurmi (VMV) ja Mira Heinilä(VPT). Ensi syksynä reilun vuoden vanha piirimme järjestää Myötäpäivät-nimisen tapahtuman Seinäjoella. Tapahtumaan lähdetään bussilastillisella metsäveikkoja. Uudet ikäkausiohjelmat tulevat myös Metsäveikkojen käyttöön asteittain. Sudenpennut ottanevat syksyllä käyttöön uudet ohjelmat oheismateriaaleineen. Partiovuotta 2009 toivottaen lpkj Miikka Rautavirta

5 Metsäveikkosanomat 4/ Sameli Jalkanen sankarihaudalla Metsäveikot Mitä itsenäisyys tarkoittaa meille nykynuorille? Sitä, että on oma kieli ja saamme yhdessä omana itsenäisenä kansana päättää maamme asioista. Nämä ovat nykyaikana itsestään selviä asioita varsinkin meille nuoremmille sukupolville. Me emme tiedä, minkälaista oli elää toisen valtion hallitsemana. Emme myöskään tiedä, minkälaista oli aika ennen sotaa, kun sitä pelättiin tai kun se oli ohi ja uutta itsenäistä Suomea alettiin rakentaa. Voimme vain kuunnella tarinoita ja lukea historiankirjoista, kuinka ankeaa se aika saattoi olla ja toivoa, ettei Suomen kansa kokisi sellaista enää uudelleen. Itsenäisyydellä oli kova hinta ja sen eteen täytyy edelleen tehdä töitä. Näin ollen jokainen suomalainen mies on asevelvollinen. Sillä osoitamme sen, että olemme kykeneväisiä ja halukkaita puolustamaan itsenäisyyttämme viimeiseen mieheen. Näin tekivät sotiemme veteraanit, kun he taistelivat meidän tulevien sukupolvien puolesta. Sameli Jalkanen.

6 6 Metsäveikkosanomat 4/2008 Kuka muistaa, mistä löytyvät itsenäisyyspäivän puheiden pitäjät Jälleen on yksi itsenäisyyspäivä ( ) ja Metsäveikkojen perinteinen kunniakäynti sankarihaudoilla takanapäin. Ilmeisesti aina on sankarihaudalla pidetty tilanteeseen sopiva puhe. Niin myös viimeksi. Näin jälkeenpäin on vaikea saada selville, ketkä ovat eri aikoina puheita pitäneet. Mielellä otan vastaan sankarihaudalla pidettyjä puheita, jos joku on niitä itselleen taltioinut. Voi olla, että JN:n pöytäkirjoissa tai vanhoissa MV-Sanomissa on mainittu puheiden pitäjät. Nämä taas löytynevät Vaasan maakunta-arkistosta. Kalevi Larimo on puhunut vuonna Lippukunnan 60-vuotishistoriikissa on mainittu puheiden pitäjät vuodesta 1976 lähtien: Pekka Salmi 1976, Jyrki Narvo 1977, Pekka Alahuhta 1978, Markku Rintanen 1979, Jaakko Perttu 1980, Juha Kontiainen 1981, Reijo Salmi Vuodesta 1982 lähtien puheet on julkaistu toimittamassani Metsäveikko-Sanomat -lehdessä. Tässä jatko puheiden pitäjistä: Markku Suoranta 1983, Seppo Itänen 1984, Jussi Hietikko 1985, Mika Oksala 1986, Kyösti Harmaakivi 1987, Aarne K. Salmi 1988, Risto Tuominen 1989, Harri Hietikko 1990, Kalevi Hannuksela 1991, Markku Rintanen 1992, Esa Peltomäki 1993, Jukka Viita-aho 1994, Kauko Sillanpää 1995, Markus Nissinen 1996, Kerttu Dahlström 1997, Lauri Karppi 1998, Lauri Luutonen 1999, Mikko Sillander 2000, Raimo Havusela 2001, Jussi Björninen 2002, Heikki Kaukonen 2003, Mikko Nurmi 2004, Jukka Stig 2005, Tuomas Koskinen 2006, Jukka Kajan 2007, Sameli Jalkanen Markku Rintanen Kunnianosoitus Werneri Louhivuorelle Suomen Partiolaisten päämajassa Helsingissä paljastettiin Suomen Partiopoikajärjestön perustajan ja pitkäaikaisen sekä ansiokkaan partiopääjohtajatyön tehneen Werneri Louhivuoren muistolle omistettu pronssinen taideveistos, jossa on kuvattuna hänen muotokuvansa. Tilaisuutta oli juhlistamassa 17 partiolaista ja mm. Pyhän Yrjänän Killan jäseniä. Partiopäämaja sijaitsee Töölönkatu 55:ssä Helsingissä. Alkuperäisen kipsiveistoksen oli tehnyt kuvanveistäjä Marjatta Weckström. Paljastustilaisuudessa oli kahvitarjoilu, josta vastasi Iris Pihkala. Partiojärjestö täyttää Suomessa 100 vuotta vuonna Aatto Wuorenlinna

7 Metsäveikkosanomat 4/ Rolf Puska (vas.) ja Miikka Rautavirta vapaussodan muistomerkillä. Alpo Lehtinen (vas.) ja Taavi Itävuori viime sotien sankarihaudalla.

8 8 Metsäveikkosanomat 4/2008 Miikka Rautavirta (oik.), taustalla Jussi Kerttula (vas.) ja Antti Karppi. Mestaruuksia voittaneet: Jyrki Hägglund (vas.) Kalevi Inha ja Markku Oksala.

9 Metsäveikkosanomat 4/ Itsenäisyyspäivää vietettiin totutun kaavan mukaan Vaasan Metsäveikkojen perinteinen kunniakäynti Vaasan sankarihautausmaalle tehtiin itsenäisen Suomen 91-vuotisjuhlapäivänä Marssiosastoon kuului tällä kerralla 45 osanottajaa. Ryhmä oli pienin miesmuistiin. Mikä lie syynä? Sankarihaudalla puhui armeijan kenttäharmaissa Kainuun Prikaatin korpraali Sameli Jalkanen. Kolossa järjestettyyn kahvitilaisuuteen osallistui 90 henkilöä. Joukossa oli runsaasti lupauksen antaneiden poikien vanhempia sekä johtajien vaimoja. Marssiosastoa johti jälleen partiojohtaja Mikko Nurmi. Osasto oli hänen tiukassa komennossaan eikä turhia pulinoita kuulunut. Antti Karppi kantoi Suomen lippua vierellään Tommi Kippola (oik.) ja Joonas Passi. Jussi Kerttula kantoi lippukunnan lippua, ja hänen vierellään olivat Valtteri Niemi-Hukkala (oik.) ja Artturi Lassila. Ihmetellä täytyi sitä, etteivät marssiosaston varrella olleet sivulliset tienneet, kuinka heidän tulee käyttäytyä, kun Suomen lippu menee heidän ohitseen. Näky oli masentava. Rolf Puska ja Miikka Rautavirta laskivat vapaussodan muistomerkille lippukunnan havuseppeleen. Taavi Itävuori ja Alpo Lehtinen puolestaan laskivat lippukunnan havuseppeleen viime sotien muistomerkille. Sameli Jalkasen pitämä puhe on toisaalla tässä lehdessä. Kolossa jälleen hieno tilaisuus Sankarihaudalla käynnin jälkeen kokoonnuttiin lippukunnan kolossa järjestettyyn kahvitilaisuuteen. Mukavaa oli tavata myös sellaisia metsäveikkoja, jotka olivat tulleet paikalle eri puolilta Suomea juhlistamaan lippukunnan kunniakkaita perinteitä. Kahvitilaisuus aloitettiin vaikuttavalla Jean Sibeliuksen Finlandialla. Musiikkiesityksen jälkeen Antti Karppi ja Jussi Kerttula avasivat Pro Patria -taulun ja sytyttivät sen edessä olevat kynttilät. Tapahtuma oli yhtä vaikuttava kuin aina ennenkin. Tämän jälkeen lippukunnanjohtaja Miikka Rautavirta toivotti väen tervetulleeksi kolossa järjestettyyn tilaisuuteen. Puheessaan hän siteerasi mm. Mikko Kuusamon Sota-aika partiopojan kokemana -kirjassa esille tuomia ajatuksia niistä ajoista, jolloin hän kuului Ahmavartioon. Tervetulosanojen jälkeen vuorossa oli syksyllä vartioon siirtyneiden poikien partiolupauksen antaminen. Tällä kerralla uusia poikia oli kahdeksan. Lupauksen ottivat vastaan Miikka Rautavirta ja Ilkka Lassila. Miikka onnitteli poikia ja puhui heille edessä olevista partiokokemuksista. Myös entinen sudenpentujohtaja Kauko Sillanpää onnitteli poikia ja toivotti heille mukavia aikoja partiossa.

10 10 Metsäveikkosanomat 4/2008 Lupauksen antaneet pojat Ilkka Lassilan (vas.) johdolla. Ansioituneet metsäveikot: Jukka Stig (oik.), Antti Karppi, Jussi Kertula. Vas. Miikka Rautavirta ja Ilkka Lassila.

11 Metsäveikkosanomat 4/ Partiolupauksen antoivat: Vesa Rintamäki Juho Tuominen Jarkko Iskala Jami Virkola Oscar Kuitu Otto Ojala Valtteri Uimonen Samu Raiski Ansioituneita muistettiin Lippukunnanjohtaja Miikka Rautavirta jakoi kunnostautuneille vartiojohtajille lippukunnan hopeisen jäsenmerkin. Merkin saivat Antti Karppi ja Jussi Kerttula. Partiojohtaja Jukka Stig sai vastaanottaa tilaisuudessa olleen 50-vuotismerkkipäivänsä johdosta Tapani Tammenpään tekemän Nuotiolla-taulun no 38. Ensimmäinen Nuotiollataulu luovutettiin vuonna 1984 aiemmalle lippukunnanjohtaja Martti Jääskeläiselle. Tuen hallituksen puheenjohtaja Markku Rintanen kertoi, että ensi keväänä pidetään Tuen 50-vuotisjuhlatilaisuus. Kahvitilaisuudessa oli läsnä kaksi Tuen perustajajäsentä: Reijo Salmi ja Kyösti Harmaakivi. Samalla hän välitti terveisiä Risto Kissa Tuomiselta Naantalista. Kauko Sillanpää palautti myös mieliin lippukunnan aikaansaannoksia. Mestarit muistivat lippukuntaa Valtakunnallisissa partiotaitokisoissa menestyneet Kalevi Inha, Markku Oksala ja Jyrki Hägglund luovuttivat kahvitilaisuudessa lippukunnalle taulun, jossa oli kaksi Vaasa-lehdessä ollutta lehtileikettä, jotka esittävät vuonna 1954 Lievestuoreella voittaneita Metsäveikko-vartioita, Kärppää ja Pöllöä. Luovutussanoissaan Kalevi Kassu Inha sanoi, että he ovat 54 vuoden ajan odottaneet uusia partiotaitokisojen Suomen mestareita lippukunnasta. Vuonna 1954 lippukunnan kaksi vartiota voitti mestaruuden. Vihreän sarjan voitti Kärppä, johon kuuluivat Markku Oksala (vj.), Jyrki Hägglund (kolme mestaruutta), Raikko Toivio, Kai Nortola ja Yrjö Palonen. Punaisen sarjan voittaneeseen Pöllö-vartioon kuuluivat Olli Engström (vj.), Kalevi Inha, Jyrki Kettunen, Matti Kivinen ja Risto Roselius. Vastaanottaessaan taulun Miikka Rautavirta lupasi, että lippukunta tekee parhaansa, jotta myös jatkossa voitaisiin juhlia mestaruuksia. Salin toiselta puolelta aiempi lippukunnanjohtaja Jaakko Perttu ilmoitti, että vuonna 2000 Metsäveikkojen Karhu-vartio voitti Helsingissä mestaruuden suurjuhlien yhteydessä pidetyissä SM-kisoissa. Karhuun kuuluivat silloin Teemu Malinen (vj.), Tuomas Luoma, Janne Kantanen, Leo Osipov ja Mikko Stig. Kerroin tuolloin tapahtumasta Metsäveikko- Sanomat 3/2000:ssa. Tosin mainitsin virheellisesti, että edellisestä voitosta olisi tullut kuluneeksi 50 vuotta 46 vuoden sijasta. Nyt nämäkin virheellisyydet tulivat oikaistuiksi. Vielä kerran onnittelut eri kisoissa mestaruuksia voittaneille pojille. Täytekakkua ja kahvia Kahvituksesta kolossa vastasivat tällä kerralla Pauli Peltola, Teemu Gullman ja Tuure Vairio. Kiitos pojat jälleen hyvin hoidetusta tarjoilusta. Kolossa oli myös esillä pieni osa Tuen Pekka Ketolan hallussa olevasta Eino Köksä Mäkisen partiopostimerkkikokoelmasta. Metsäveikkojen itsenäisyyspäivän perinne ei katkea, sillä ensi vuonna kokoontuminen on vanhan hautausmaan parkkipaikalla klo 9.45 ja kahvitilaisuus kolossa klo Tervetuloa. - Markku Rintanen

12 12 Metsäveikkosanomat 4/ puurojuhla Omenoita voi syödä näinkin. Perinteisessä tapahtumassa oli tällä kertaa vain reilut 30 osallistujaa. Puolet sudenpentuja ja puolet vartiolaisia. Koulujen joulujuhla oli ainakin keskuskoulussa samaan aikaan, mikä on voinut vaikuttaa osallistujien määrään. Tapahtumassa katsottiin Tero Hannukselan kuvaamaa VASA-08 vaellusvideo, kisattiin perinteisiä kisoja, huudettiin parit vartiohuudot, syötiin puuro, josta mantelikin löytyi. Parhaat kalenterimyyjät palkittiin. Sudenpennuista palkittiin keskiviikkolaumasta Aatu Vedenjuoksu 30 kalenteria, torstailaumasta Olli Kaakinen 20 kalenteria, Seikkailijajoukkueesta Jussi Kerttula 23 kalenteria ja tarpojajoukkueesta Jesse Vähämäki 22 kalenteria. Lähes yhtä hyviin suorituksiin ylsivät useat ahkerat kalenterimyyjät. Suurkiitokset kaikille myyjille. Pukki vieraili ja jakoi pikkupaketit kilteille, mutta meluisille puurojuhlalaisille - MRa Tuure Vairio lukee jouluevankeliumin.

13 Metsäveikkosanomat 4/ Onnittelut Lasse Swanljungille Vaasaan Jaakkoo -palkinto Vuoden 2008 Vaasaan Jaakkoo -palkinto ojennettiin Kuntsin modernin taiteen museossa järjestetyssä tilaisuudessa vaasalaissyntyiselle Lars (Lasse) Swanljungille. Ensimmäiset palkinnot luovutettiin vuonna 1979 Eero Hiiroselle ja Jorma Panulalle. Lasse on kerännyt parinkymmenen vuoden aikana laajan yli 600 teoksen nykytaiteen kokoelman ja tallettanut sen Kuntsin modernin taiteen museoon. Lasse toimii yhä edelleen hammaslääkärinä Helsingissä vastaanotolla, joka hänellä on yhdessä lapsuudenystävänsä Leo Katzin kanssa. Lassen taustasta vielä sen verran, että hän oli aikoinaan Metsäveikoissa Kotka-vartiossa 1950-luvulla ja hän kuuluu edelleen Vaasan Metsäveikkojen Tukeen. Onnittelut Lasselle merkittävän huomionosoituksen johdosta. Antti Tapanila partion johtoon Antti Tapanila on valittu Suomen Partiolaisten puheenjohtajaksi. Tapanila on 31-vuotias varatuomari ja hänen johtajakautensa kestää vuodet Hän on toiminut Hämeen Partiolaisten piirihallituksessa ja Suomen Partiolaisten partioneuvostossa. Jaakko Numminen 80-vuotias Opetusministeriön pitkäaikainen kansliapäällikkö, ministeri Jaakko Numminen täytti 80 vuotta Helsingissä. Jaakko oli aikoinaan aktiivinen metsäveikko ja nykyään Tuen jäsen. Hän on aina suhtautunut myönteisesti partiotoimintaan ja ollut lukuisissa Metsäveikkojenkin tilaisuuksissa juhlapuhujana. Pohjalaisessa olleessa onnittelukirjoituksessa todetaan, että Jaakko Nummisen seuraavana haaveena on kirjoittaa muistelmat. Odotamme mielenkiinnolla monessa mukana olleen Jaakon muistelmakirjaa. Onnittelut Tuen jäsenille Metsäveikkojen Tuki ja lippukunta onnittelevat aikoinaan aktiivitoiminnassa mukana olleita nykyisiä Tuen jäseniä 85- ja 75-vuotispäivien johdosta: 85 vuotta Kalevi Larimo 75 vuotta Ensio Järvinen Peku Sommerfelt Olavi Stig Veikko Laakso Kosti Raunio Sulo Saarela Bengt Björklöv Räsymattoja lippukunnalle Paavo Paavali Finnilä on lahjoittanut lippukunnalle toistakymmentä räsymattoa sekä perinnehuoneeseen partiopuseroita ja merkkejä. Kaikille on käyttöä, joten kiitos lahjoituksesta. Paavalilla alkaa olla kunnioitettava ikä, sillä mittarissa on lukemia jo 93.

14 14 Metsäveikkosanomat 4/2008 Sudenpentujen yöretki Matkaan lähdettiin puolenpäivän aikoihin kololta. Kun olimme matkanneet noin tunnin ajan, pääsimme lopulta purkautumaan linja-autosta Sommarön vartiotuvan pihaan. Ensimmäiseksi kävimme tutustumassa retkialueeseemme pienen kävelyretken muodossa. Löysimme armeijan entisen rannitykistölinnakkeen alueelta mielenkiintoisia poteroita ja pieniä bunkkerieta sekä salaperäisiä talojen perustuksia ja tykkien alustoja. Juuri ennen pimeän tuloa ehdimme vielä rastikoulutuksen muodossa opettelemaan puukon käyttöä sekä solmujen ja tulen tekoa. Tämän jälkeen nautimme päivällisen, ja hetken oli vapaata oleskelua, kunnes saimme vihjeen mystisestä aarteesta, joka oli piilotettu vartiotuvan läheisyyteen. Jotta salakoodattu ratkaiseva vihje aarteen kätköpaikasta selviäisi, täytyi majan lähimaastosta etsiä koodiavaimia. Jotta tehtävä ei olisi ollut liian helppo, olivat myös Venäjän Sudenpennut yöretkellä. Taustalla vas. Teemu Gullman.

15 Metsäveikkosanomat 4/ mafian kommandosissit kuullet aarteesta ja he tavoittelivat sitä kilvan sudenpentujen kanssa. Ensimmäisenä kaikki kolme koodia löysi ja ratkaisi torstailauma. Keskiviikkolauman vakoojat saivat kuitenkin kätköpaikan myös selville ja huolimatta torstailauman etumatkasta myös löysivät aarteen ensimmäisenä. Näin ollen aarre päätettiin jakaa kaikkien osallistujien kesken. Ilta huipentui makkaran paistoon iltanuotiolla, jonka jälkeen seuraava rasti olikin unten maat. Aamulla ensimmäiset innokkaat sudenpennut olivat jalkeilla jo klo Laumanjohtajien suorittamat uudelleennukutusyritykset olivat tuhoon tuomittuja. Näin ollen nautimme aamupalan jo ennen seitsemää. Tämän jälkeen harrastimme jälleen pari tuntia vapaata oleskelua. Auringon noustessa laitoimme uunin lämpiämään ja aloimme leipoa pipareita. Metsäveikkomaiseen tapaan niistä tuli melko suuria. Lieneekö syynä laiska kaulitsija vai näyttämisen halu, mutta ainakin todistimme, että 2 cm:n paksuisista pipareista tulee melko rapeita. Kotiinlähtö siivouksineen tapahtui melko rivakasti, kun lounaan jälkeen aikaa operaatioon jäi tasan tunti. Onneksi tavarat oli useimmilla pakattu reppuun jo aamulla. Matka kohti Vaasaa alkoikin vartin verran etuajassa ja kolon pihassa herättelimme viimeiset pojat bussista puolta tuntia ennen arvioitua saapumisaikaa. -Teemu Gullman Retkillä opetetaan uusia asioita.

16 16 Metsäveikkosanomat 4/2008 Plätän partiomuistoja Varhaisimmat muiston liittyvät sudenpentuihin. Akelamme olivat Fuma (Eila Pehkonen) ja Kirppu (Lasse Niemi). Ohjelmana oli hurjia leikkejä Hietasaaren kadun kololla. Osallistuttiin Yrjön Päivän marssiin ja retkeiltiin Suvilahdessa Illalla klo 6.00 hapuilin pimennetyn kaupungin läpi kokoukseemme pidellen talojen seinistä kiinni, koska kaupunki oli pimennyksen johdosta säkkipimeä. Kololla oli meitä vastassa akelamme, jotka ilmoittivat, että partiotoiminta on toistaiseksi keskeytetty sotatilan johdosta. Seuraavana päivänä isäni oli järjestänyt veljelleni ja minulle autokyydin sukulaistemme luo Isonkyrön Lehmäjoelle. Siellä sitten vietimme ikimuistoiset kolme kuukautta, jonka jälkeen saimme palata kotiimme Ajurinkatu 26:een. Partiotoiminta ei alkanut heti uudelleen, mutta syksyllä taas kokoonnuttiin. Tällä kertaa kaupungin kirjaston alakerrassa olevaan uuteen koloomme. Enää emme olleet sudenpentuja vaan oikeita partiolaisia. Uuteen Pöllö-vartioomme kuuluivat ainakin seuraavat henkilöt: Raimo Hartman, Harry Nykvist, Tapani Luukkainen, Aatto Wuorenlinna, Matti ja Esa Huhtala, Veikko Halinen, Veikko Wirkkala ja allekirjoittanut. Vartionjohtajamme oli Lasse Forsman. Ensimmäinen suuri tapahtuma oli talvileiri Gerbyssä. Aatto siitä minulle kertoi - jänniä juttuja. Jostain syystä minua ei laskettu mukaan. Sen sijaan jo seuraavana vuonna pääsin Öibergin talvileirille. Öiberg on Vaasan korkein mäki. Sen hyppyrimäen huipulta avautuu silmänkantamaton latomeri Sulvan kirkolle päin. Jo silloin tämä näky kiehtoi kummasti. Jälkeenpäin olen kuullut, että kysymyksessä on tuhat vuotta sitten paikalle pudonneen meteorin kraatteri, joka vuosien kuluessa vähitellen täyttyi ja on nykyisin hyvää heinää kasvava niitty, jonka halkaisija on n. 10 km. Aatto minut vei kerran katsomaan sinne kurkien jokasyksyistä tanssia ja lentoa illalla ulkosaaristoon, jossa ne ovat turvassa ketuilta. Hyppymäen lähituntumassa on valtava kiviröykkiö teräviä kivilohkareita. Samanlaisia kivikasoja on Vaasan saaristossa runsaasti esim. Kuparisaaren rannoilla Djupskärissä ja Maalahdessa. Tämä suuri luonnon mullistus selittää monia luonnon ihmeitä, joita vaeltaja kohtaa Vaasan ympäristössä. (Gumskärissä on esim. lappalaisten tuhatvuotinen Seita so. jalkapallon kokoisista pyöreistä kivistä tehty kivipelto.) Pöllö-vartio retkeili paljon, varsinkin talviretket olivat suosittuja. Usein joukko hinasi ahkiota Sundomin jäällä. Teltta pantiin pystyyn ja puut kerättiin metsästä. Ne eivät tahtoneet palaa kunnolla. Koko yö paleltiin ja seuraavana päivänä palattiin kotiin nokisina ja savuisina. Kerran sattui minulle onnettomuus, kun kirves luiskahti polveeni. Sitä podin kolme kuukautta, ennenkuin haava parani. Muonat olivat sota-aikana heikonlaiset, mutta aina sen verran saatiin, että voitiin räiskäleitä paistaa. Ensimmäinen talvileiri Unohtumaton kokemus oli ensimmäinen tal-

17 Metsäveikkosanomat 4/ vileiri Lapissa Levillä. Joku oli sanonut, että Lapissa voi hiihtää vain raskailla tunturisuksilla. Sellaiset isä meille hankki ja olivat ne aluksi tosi raskaat hiihtää. Vähitellen niihinkin tottui ja myöhemmin niillä käytiin vielä Aakenuksella ja Ylläksellä. Jästillä oli samanlaiset raskaat hikilaudat ja hän oli Ylläkseltä, palatessa ihan poikki kuten moni muukin, kun keli muuttui suojaiseksi. Vielä, jo ollessani sotaväessä, sain lomaa ja menin vaeltajien mukaan retkelle Enontekiöön, josta hiihdimme n. 250 km Ylläkselle. Matkalla yövyimme laavulla, Pallastunturin metsänvartijan saunassa, pienen salojärven rannalla olevassa mökissä, jonka lattialla nukuimme makeasti pitkän hiihtomme jälkeen. Mökissä asui vanha ukko ja eukko, joka aamulla ei olisi ottanut rahaa yöpymisestä, mutta kun oikein tuputimme, niin eukko sen otti ja piteli valoa vasten ja sanoi ukolleen: Katso me saatiin paperirahaa. Vielä pitkän metsätaipaleen jälkeen tultiin lappalaisten villiheinäpellolle, josta löytyi lumen alta lappalaiskota. Siellä oli vielä kuivat heinät lattialla. Oli nuotion paikka keskellä ja reikä katossa ja hyvin siinäkin nukuttiin pitkän päivätaipaleen jälkeen. Viimeinen yö oli tarkoitus viettää autiotuvassa, joka oli Ylläksen ja Aakenuksen puolivälissä, mutta siellä kävi niin kova trafiikki, että päätimme jatkaa matkaa Ylläsmajalle. Niin läksimme väsyneinä kohti Yllästä. Onneksi oli kuutamo ja hankikeli. Joskus keskiyöllä kopistelimme ovia ja pääsimme sisään. Kaaduimme sänkyyn. 250 km oli takanapäin. Autiotupa oli suosittujen tunturitien välissä ja oli paras pääsiäisaika. Me olimme väsyneitä koko päivän hiihdosta, mutta ei auttanut muu kuin jatkaa matkaa Ylläsmajalle. Minulta rupesi loma loppumaan ja parin päivän jälkeen jatkoin matkaa Äkäsjoen suuhun, josta nousin linja-autoon ja palasin kasarmille. Ikimuistoinen oli myös vaelluksemme Ähtärin asemalta Virtain kautta Helvetinkolulle. Minulta rikkoutui suksi, kun hiihtojono yhtäkkiä pysähtyi ja putosin polvilleni suksien päälle. Ei auttanut muu kuin mennä korjauttamaan suksi väliaikaisesti niin, että sillä vielä saattoi hiihtää. Tulin yhden välin linja-autolla ja sain muut kiinni Virroilla. Siellä yövyimme talossa, jossa poika oli ampunut metson ja meille tarjottiin metsopaistia päivälliseksi. Harvoin olen saanut niin maittavaa ateriaa. Visuleiri 1945 Partioaikaani mahtui vielä Visuveden leiri kesällä Siitä jäi mieleen, että älkää koskaan lähtekö marssille kumitossut jalassa. Jalkani menivät pahasti rakoille niin, että puolet leiristä meni piloille sen vuoksi. En voinut osallistua Kolu-vaellukselle. Sen sijaan jäin muuraamaan hienoa veturiamme, jossa keitimme sapuskamme. Toinen muisto jäi jo edesmenneestä Miklusta, Hypimme laiturilta pituussukelluksia, Pojat sukelsivat pitkiä sukelluksia. Tuli Miklun vuoro. Onpa pitkä sukellus. Hän voittaa! Kello raksutti eikä Miklua näy. Laiturilla alkoi hätääntynyt kuhina. Ei... nyt on jotain pielessä. Hälyttäkää apua! huusi joku. Silloin pisti velmun pää esiin veneen takaa, joka oli laiturin vieressä. Tule pois sieltä! Miklu tuo koiranleuka oli kääntynyt veden alla ja tullut takaisinpäin veneen taakse piiloon, joka oli laiturissa. Kukaan ei varmaankaan unohda täydellistä auringon pimennystä, joka sattui leirin aikana. Kaikki katselimme aurinkoa noetun lasin palan läpi tunnin ajan, jolloin aurinko oli piilossa. Se oli ohjelmaa, jota harvoin saamme. Partioaikaani sattui vielä paljon ihmeellisiä asioita, joita olen pohtinut myöhemmin elämässäni varsinkin, kun joskus ei uni tule. Niin esimerkiksi Ådalleiri Ruotsissa. Siitä on jo moni kertonut, mutta minä haluaisin kertoa siitä pari muistoani. Saavuttuamme Örnköldsvikiin, lähdin kaupungille Tapani Luukkaisen kanssa kävelylle ja pysähdyimme siellä erään kaupan ikkunalle ihailemaan hienoja pukuja. Samassa tuli arvokkaan näköinen herra viereemme ja

18 18 Metsäveikkosanomat 4/2008 kysyi: Halusimmeko ehkä jotain erikoista hänen kaupastaan? Emme kehdanneet sanoa, että emme juuri olleet nähneet uusia pukuja viiteen vuoteen, mutta olemme menossa partioleirille, jossa varmaan saadaan uida ja meillä ei ole uimahousuja. Heti mentiin liikkeeseen ja saimme valita parhaat villaiset siniset uimahousut. Uin niillä vielä vuosia sen jälkeen mm. Välimeressä. Kerron vielä senkin, että yhtenä päivänä halusimme kävellä joen rantaa ja tulimme koskelle, jossa neljä miestä kalasti verkoilla suvantopaikoista lohia pudottamalla nuotan, joka samalla nostettiin ylös. Me seisoimme rannalla ja pidimme peukkuja. Kuinkas ollakaan! Tuli iso 10 kilon lohi. Tästä hyvästä saimme molemmat 10 kr mieheen. Se oli tarpeen, sillä suklaan nälkä oli kova. Paljon olisi vielä kerrottavaa partioajoista, unohtumattomista ystävistä ja purjehdusretkistä, Vaasan saaristoon, joka on minulle erikoisen rakas. Uudet seikkailut jo odottivat, sillä koulu päättyi ja menin jo toukokuussa armeijaan. - Klaus Vuorenlinna (Plättä) 78 v. Pöllä-vartio Karperössä. Kuvassa vas. Raimo Hartman, Veikko Wirkkula, Klaus Vuorenlinna, Tapani Luukkainen, Lasse Forsman, Henry Nykvist, Veikko Halinen, Raimo Pöytäniemi. Jästi otti kuvan.

19 Metsäveikkosanomat 4/ Tuen juhla Vaasan Metsäveikkojen Tuki ry täyttää 50 vuotta tänä vuonna Metsäveikot on siinä mielessä harvinainen lippukunta, että sen taustayhteisö ole ei seurakunta, vaan oma tukiyhdistys. Lippukunta on perustettu jo vuonna 1917, mutta vasta vuonna 1959 oli aika perustaa Tuki ry. Tukiyhdistyksen puuhamiehet ja perustajajäsenet olivat silloin melko nuoria, Reijo Repa Salmikin vasta 29-vuotias. Tänä päivänä suurin osa Tuen jäsenistä on saavuttanut jopa eläkeiän. Tämän vuoksi juhlavuoden yksi teema on jäsenistön kartuttaminen uusilla nuorilla entisillä aktiivimetsäveikoilla, joita on siirtynyt eri puolille Suomea ja maailmaa tuhansia. Osoitteiden hankkimiseksi on nimetty työryhmä, joka on jäljittänyt kymmeniä entisiä metsäveikkoja, joille aikanaan lähetetään Metsäveikko-Sanomat (ehkä jo tämä käsissäsi oleva lehti). Myöhemmin keväällä on myös jäsenmaksukampanja, josta kerrotaan enemmän seuraavassa lehdessä. Kerro juhlista Kun lippukunta täytti 90 vuotta, pidettiin monenlaisia juhlatapahtumia, joista näyttävin oli kaupungintalossa pidetty pääjuhla. Tuki juhlii merkkivuottaan hillitysti niin kuin aiemminkin. Juhla pidetään lauantaina alkaen klo 14 kolossa. Tilaisuus on tarkoitettu myös puolisoille. Ohjelma ei ole vielä muotoutunut lopulliseen muotoonsa, mutta ohjelmaan sisältyy mm. ruokailu. Muusta juhlavuoden ohjelmasta tiedotetaan eri tavoin kevään aikana. Tärkeää tässä vaiheessa on se, että merkitset muistiin juhlapäivän ja kerrot asiasta vaimollesi/tyttöystävällisesti. Juhlaan ilmoittautuminen ja muut yksityiskohdat kerrotaan seuraavassa lehdessä, joka ilmestyy maaliskuussa Jos lähipiirissäsi on entisiä aktiivimetsäveikkoja, jotka eivät kuulu vielä Tukeen eivätkä saa Metsäveikko-Sanomat -lehteä, kerro heille tulevista tapahtumista ja lehdestä. Ilmoita nimet minulle. - Markku Rintanen Metsäveikko Sanomat 4/2008 Partiopoikalippukunta Vaasan Metsäveikot ry:n jäsenlehti. Ilmestyy neljä (4) kertaa vuodessa. Painos 600 kappaletta. Jakelu lpk:n jäsenet, tukijat, ystävät ym. Päätoimittaja Puh. koti GSM Avustajina lpk:n jäsenet. Ilmoitukset: hinnat ja koot sopimuksen mukaan. Julkaisija ja osoiterekisteri: Vaasan Metsäveikot ry, Kauppapuistikko 36 B, Vaasa/Rintanen Seuraava METSÄVEIKKO-Sanomat 1/2009 ilmestyy maaliskuussa Verkkosanomien osoite on:

20 20 Metsäveikkosanomat 4/ vuotias Tuki yhä edelleen korvaamaton tuki lippukunnalle Tuen juhlavuotena on paikallaan tuoda esille muutama tosiasia Vaasan Metsäveikkojen Tuen merkityksestä itse lippukunnalle. Moni ehkä ihmettelee sitä, mihin esim. jäsenmaksuina saatuja tuloja käytetään. Vastaus on hyvin yksinkertainen: poikien toiminnan tukemiseen. Jäsenmaksutulot muodostavat vain osan lippukunnalle annettavasta vuosittaisesta tuesta. Suuri osa varoista saadaan muunlaisella taloudellisella toiminnalle esim. osinko- ja korkotuotoista. Tuen perustaminen Vaasan Metsäveikkojen Tuki ry:n perustava kokous pidettiin , minkä jälkeen lähetettiin yli 180 entiselle aktiivimetsäveikolle kirjelmä, missä tarjottiin Tuen jäsenyyttä. Ensimmäisenä vuotena jäseniä tuli 119, jotka maksoivat (= 10 mk) mk:n jäsenmaksun. Ensimmäisen johtokunnan kokoonpano oli seuraava: Reijo Salmi (puheenjohtaja), Max Thölix (varapj.), Raimo Hartman (tal.hoit./sihteeri), Bruno Ollila, Pentti Järvelä (säännöt hänen käsialaansa, yhä voimassa), Keijo Jouppila ja Martti Jääskeläinen (lpkj.). Vuonna 1998 Tuen jäsenmaksun maksaneita oli n. 300 ja jäsenmaksun suuruus oli 50 mk. Tällä hetkellä jäsenmaksun maksaneiden määrä on suunnilleen sama 300, ja jäsenmaksun suuruus vuonna 2008 oli 15 euroa. Niistä henkilöistä, jotka kutsuttiin mukaan toimintaan 50 vuotta sitten, kirjoilla on vielä useita jäseniä. Näistäkin voisi käyttää kulunutta ilmaisua Kerran partiolainen, aina Metsäveikko. Yhdistyksen 2. :n mukaan Tuen tarkoituksena on tuottamatta siihen osallisille taloudellista hyötyä herättää ja ylläpitää yleistä kiinnostusta partiopoikatoimintaa kohtaan sekä tukea partiopoikalippukunta Vaasan Metsäveikot ry -nimisen yhdistyksen toimintaa henkisesti ja aineellisesti. Erilaiset tukikohteet Tehtävässään Tuki on ollut lippukunnalle korvaamattomaksi avuksi, ja rahallinen tukikin on ollut 50 vuoden aikana yhteensä lähes euron luokkaa. Vuosikokousten päätösten mukaisesti varoja on jaettu seuraavasti: 1960 (874 mk) postitus ja painatus sekä leirikalusto, 1961 (925 mk) leirikalusto, 1962 (800 mk) leirikalusto, Niger-teltta, ruokakatos, 1963 (870 mk) Niger-teltta, maavaate, rehukeittimen korjaus, 1964 (1 100 mk) kuljetuslaatikko, kaksi ilmakivääriä, johtajakoulutus, 1965 (900 mk) soutuvene lippueelle, Röjön saunan kunnostus, 1966 (800 mk) soutuvene, kolon kunnostus, 1967 (1 500 mk) kaksi LA-puhelinta, 50-vuotisjuhlaleiri, 1968 (1 000 mk) kaksi osuutta matkapurjeveneen ostoon, 1969 (500 mk) veneen sisustus, kolon kunnostus, leiritarvikkeet (500 mk) monistuskone,

Sisällys. Toimitustiimi: Arja Lifländer, Tuula Rahkonen, Jukka Kirjonen. Imatran Lapinkävijät ry:n vuosijulkaisu, 54 vsk.

Sisällys. Toimitustiimi: Arja Lifländer, Tuula Rahkonen, Jukka Kirjonen. Imatran Lapinkävijät ry:n vuosijulkaisu, 54 vsk. 2010 Sisällys Puheenjohtajan puheenvuoro 3 Toimitukselta 3 Suden jäljillä Ilomantsissa 4 Muumi hiihtokoulussa on kivaa 6 Polkupyörälaulu 8 Helluntaiseikkailu Lemmenjoella 10 Suomi meloi taas 11 Suomi

Lisätiedot

Pari sanaa päätoimittajalta 2 Sisällysluettelo 2 Painavia sanoja puheenjohtajalta 3 Hallitus 4 Yhteystiedot 5 Sadusta totta?

Pari sanaa päätoimittajalta 2 Sisällysluettelo 2 Painavia sanoja puheenjohtajalta 3 Hallitus 4 Yhteystiedot 5 Sadusta totta? 4 1 Pari sanaa päätoimittajalta SISÄLTÖ Pari sanaa päätoimittajalta 2 Olen ylpeä teistä! Olette olleet hienosti mukana tämän lehden teossa. Lehteä on tehty yhdessä, juuri niin kuin jäsenlehteä mielestäni

Lisätiedot

Kevätpäivät Satakunnassa

Kevätpäivät Satakunnassa Kevätpäivät Satakunnassa 2/2005 Sisäsivuilla Kevättalven odotettu tapahtuma, Tunturiladun kevätpäivät kokosi maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna jälleen innokasta latuväkeä yhteen. Tällä kerralla päivien

Lisätiedot

Liedon Eränkävijät 1/08

Liedon Eränkävijät 1/08 Liedon Eränkävijät 1/08 LIEDON ERÄNKÄVIJÖIDEN MERKKIHENKILÖITÄ puhelin sähköposti Lippukunnanjohtaja Kaisa Johto 050 3369336 kaanjo@utu.fi Apulaislippukunnanjohtaja Antti Nummela 0408244018 antti.nummela@gmail.com

Lisätiedot

Meripartiolippukunta Kupittaan Henrikinpojat SAUVA1/2015. S/y Henrika 25 vuotta Hiihtovaellus Lapissa Koneprojektin vaiheet II

Meripartiolippukunta Kupittaan Henrikinpojat SAUVA1/2015. S/y Henrika 25 vuotta Hiihtovaellus Lapissa Koneprojektin vaiheet II Meripartiolippukunta Kupittaan Henrikinpojat SAUVA1/2015 S/y Henrika 25 vuotta Hiihtovaellus Lapissa Koneprojektin vaiheet II sisälmykset SAUVA 1/2015 lpkj:n sananen Palstat LPKJ:n sananen Stidit Päätoimittajan

Lisätiedot

Pohjan. Puhuri. Mukaan veteraanitempaukseen. s. 3. Kurkkaa tulevaisuuteen s. 4-5. Yhtä juhlaa s. 8-13

Pohjan. Puhuri. Mukaan veteraanitempaukseen. s. 3. Kurkkaa tulevaisuuteen s. 4-5. Yhtä juhlaa s. 8-13 Pohjan Puhuri Mukaan veteraanitempaukseen s. 3 Kurkkaa tulevaisuuteen s. 4-5 Yhtä juhlaa s. 8-13 Partiota vaaroilta lakeuksille 4/2007 Pääkirjoitus Hypetys on väännetty suomeksi kreikan kielen sanasta

Lisätiedot

Tunturikerho Kavtsin jäsenlehti

Tunturikerho Kavtsin jäsenlehti Tunturikerho Kavtsin jäsenlehti 4/2010 Kavtsi Tunturiladun kahdeksas kerho Retkeilyä vuodesta 1972 Tunturikerho Kavtsi Jäsenlehti Väärti Lehti ilmestyy neljästi vuodessa. Painos 600 kpl. Taitto: Jaakko

Lisätiedot

viesti 4/2010 Pansiontie 6, Turku, p. 02 274 9880, www.lansivankkurit.com

viesti 4/2010 Pansiontie 6, Turku, p. 02 274 9880, www.lansivankkurit.com viesti 4/2010 YHTEISTIEDOTE 4/2010 (134) 32. VUOSIKERTA SF-C TURUN SEUDUN YT-ALUE Reilua kauppaa Pansiontie 6, Turku, p. 02 274 9880, www.lansivankkurit.com SF-CARAVAN YHDISTYKSET: KAARINA, LIETO, LOIMAA,

Lisätiedot

3/2009 Lounais-Suomen Partiopiiri

3/2009 Lounais-Suomen Partiopiiri 3/2009 Lounais-Suomen Partiopiiri Nahkapöksyjä ja ryppyisiä partiopaitoja Syödäänkö Saksassa vain makkaraa ja kulautetaan olutta päälle? Käyttävätkö myös partiolaiset Schumacherin maassa nahkahousuja?

Lisätiedot

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 3/03

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 3/03 Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 3/03 TÄSSÄ NUMEROSSA - LIPPUKUNTALEHTI - 33. vuosikerta JULKAISIJA Partiolippukunta Kalevan Karhut http://www.lpk.partio.fi/hp/kaka Kalevan Karhut toimisto Väinölänkatu

Lisätiedot

HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 2 2012. 80 vuotta golfia Talissa

HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 2 2012. 80 vuotta golfia Talissa HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 2 2012 80 vuotta golfia Talissa Tali Golf 1 Syyskokous ja henkilövalinnat SYYSKOKOUS Jälleen on yksi golfkesä takana, on aika siirtää katse tulevaan. Menneen kauden tapahtumia

Lisätiedot

1/2012. VUODEN KUVAAJA -kilpailu käynnistyi Kuusamon kutsu Lähdetään Setusenmaalle! ja paljon muuta luettavaa

1/2012. VUODEN KUVAAJA -kilpailu käynnistyi Kuusamon kutsu Lähdetään Setusenmaalle! ja paljon muuta luettavaa 1/2012 Rauman Kameraseura ry:n jäsenlehti VUODEN KUVAAJA -kilpailu käynnistyi Kuusamon kutsu Lähdetään Setusenmaalle! ja paljon muuta luettavaa 2 SISÄLTÖ 4 Päätoimittajan mietteitä 5 Puheenjohtajalta 6

Lisätiedot

EURAN MATKAMOOTTORIPYÖRÄILIJÄT ry

EURAN MATKAMOOTTORIPYÖRÄILIJÄT ry EURAN MATKAMOOTTORIPYÖRÄILIJÄT ry www.euranmmp.fi KAUSIJULKAISU 2013 Koko Alasatakunnan Moottoripyöräkerho KERHON ASUSTEET PRODEERATTUNA GLIQUE VEDENPITÄVÄ TAKKI 90 GLIQUE VETOKETJULLINEN GOLLEGE TAKKI

Lisätiedot

PALKITUT KOULUTETUT. I-luokan riihityksen suorittaneet: Taneli Vehkomäki Janne Åman. Risto Mannonen. Risto Mannonen. Mikko-Samuli Kolkkanen

PALKITUT KOULUTETUT. I-luokan riihityksen suorittaneet: Taneli Vehkomäki Janne Åman. Risto Mannonen. Risto Mannonen. Mikko-Samuli Kolkkanen PALKITUT Piirin pronssinen mitali Pyhän Yrjön solki Jesse Sinisalo Teemu Seikkula I-luokan riihityksen suorittaneet: Niklas Silvan Taneli Vehkomäki Janne Åman KOULUTETUT Sampo-kurssi Akela-kurssi VJ-jatkokurssi

Lisätiedot

Vuoden 2011 sukukokous Vammalassa

Vuoden 2011 sukukokous Vammalassa K OHO K OHTIA NUMERO 17 HELMIKUU 2012 Vuoden 2011 sukukokous Vammalassa Kokoonnuimme viime vuonna Kohoskahveille ja varsinaiseen sukukokoukseen Vammalaan lauantaina syyskuun 3. päivänä. Kokous pidettiin

Lisätiedot

1/2015. RetroMobile Vuosikokous Ranuan Jääratapäivät TalviHeikki

1/2015. RetroMobile Vuosikokous Ranuan Jääratapäivät TalviHeikki Club Renault de Finlande r.y. 1/2015 RetroMobile Vuosikokous Ranuan Jääratapäivät TalviHeikki Puheenjohtajalta Turun Kuntotesti Ja Korjaus Oy Erikoistunut RENAULT-autojen huoltoihin ja korjauksiin. AutoCom-vikatesteri

Lisätiedot

PIIKAPOSTI 3/2013 MARRASKUU (72)

PIIKAPOSTI 3/2013 MARRASKUU (72) PIIKAPOSTI 3/2013 MARRASKUU (72) Piikapostin 30-vuotisjuhlanumero Littoisten Pirtapiiat pää-äänenkannattaja 160 kpl Levikki Paino Turun ev.lut. srk:ien monistamo Päätoimittaja Susanna Koivisto Taitto Linda

Lisätiedot

E-jolla Bulletiini 2015

E-jolla Bulletiini 2015 E-jolla Bulletiini 2015 1 Jäsenmaksu 35 Eräpäivä 31.3.2015 Vuoden 2015 jäsenmaksun maksaminen Tili: FI47 2400 1800 0122 21 1Ilmoita seuraavat asiat maksulomakkeen viestikenttään 1. Nimi 2. Osoite 3. Syntymäaika

Lisätiedot

P U H U R I 211. 3/14

P U H U R I 211. 3/14 PUHURI 211. 3/14 H-VENE S/Y PUHURI 1982 FIN 696 Joulukuu 3/2014 PUHURI Tässä numerossa: Puhurin Pojat ry:n ja Puhurin Poikien Tuki ry:n virallinen jäsenlehti vuodesta 1945. Viimeiset ponnistelut 4 Sähköiseen

Lisätiedot

Lounais-Suomen Partiopiirin vuosikirja 2011

Lounais-Suomen Partiopiirin vuosikirja 2011 Ketun vuosi Lounais-Suomen Partiopiirin vuosikirja 2011 Sisällys Huikea määrä vapaaehtoistoimintaa 4 1 Leiritoimisto Mihin piiriä tarvitaan? 5 Miten piiri pyörii? 7 Piirin jaostoilta tukea lippukuntiin

Lisätiedot

JA KEVÄTKOKOUS TU1~TURILADUN 1 KEV ATPAIV AT. Karttulassa Marjakartano Hussolassa 21.-23.3.1998 415/ /009 0008370000

JA KEVÄTKOKOUS TU1~TURILADUN 1 KEV ATPAIV AT. Karttulassa Marjakartano Hussolassa 21.-23.3.1998 415/ /009 0008370000 415/ /009 0008370000 TU1~TURILADUN 1 KEV ATPAIV AT JA KEVÄTKOKOUS Karttulassa Marjakartano Hussolassa 21.-23.3.1998 Tsietsa sai tehtävä1kseen järjestää TL:n ensimmäiset kevätpäivätja niiden yhteydessä

Lisätiedot

Kulkueen jälkeen 21:00 alkoi kalasatamassa suuri ja näyttävä ilotulitus.

Kulkueen jälkeen 21:00 alkoi kalasatamassa suuri ja näyttävä ilotulitus. Tammikuu 2008 1.1. HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2008 Vuoden ensimmäinen päivä on mennyt rauhallisesti. Ilotulitteita ovat vielä paukutelleet pitkin päivää jossain päin Puertoa. Päivä oli aamulla pelkkää paistetta,

Lisätiedot

ICOD:issa Käytiin katsomassa vanhaa Traakkipuuta. Illalla jännitimme Kärppien puolesta jääkiekon finaalia.

ICOD:issa Käytiin katsomassa vanhaa Traakkipuuta. Illalla jännitimme Kärppien puolesta jääkiekon finaalia. Huhtikuu 2005 to. 7.4. ma. 11.4. ke. 14.4. su 17.4. Muutto Teneriffalle. Lähtö Helsingistä 7.4.2005 Tjareborgin turistilennolla MYT 2007 Klo. 9:00. Iltapäivällä laskeuduimme Teneriffan pohjoiselle kentälle

Lisätiedot

Puheenjohtajan tähdenväiej ä

Puheenjohtajan tähdenväiej ä Puheenjohtajan tähdenväiej ä Kuluneen kesän merkittävin tempauksemme oli Kiisan saunatalkoot. Rakentajahenki oli jälleen kerran koonnut osaavan su5ijoukon hirsirakentamisen taitoja osoittamaan ja opettelemaan.

Lisätiedot

ICOD:issa Käytiin katsomassa vanhaa Traakkipuuta. Illalla jännitimme Kärppien puolesta jääkiekon finaalia.

ICOD:issa Käytiin katsomassa vanhaa Traakkipuuta. Illalla jännitimme Kärppien puolesta jääkiekon finaalia. Huhtikuu 2005 to. 7.4. ma. 11.4. ke. 14.4. su 17.4. Muutto Teneriffalle. Lähtö Helsingistä 7.4.2005 Tjareborgin turistilennolla MYT 2007 Klo. 9:00. Iltapäivällä laskeuduimme Teneriffan pohjoiselle kentälle

Lisätiedot

sisältö 13 Syövän selätys? 16 Talvikauden päätös Hietasaaressa NUMERO 2/2010 ISSN 0786-3268 Puheenjohtajalta...3 Kysymyksiä ja vastauksia...

sisältö 13 Syövän selätys? 16 Talvikauden päätös Hietasaaressa NUMERO 2/2010 ISSN 0786-3268 Puheenjohtajalta...3 Kysymyksiä ja vastauksia... 2 2010 NUMERO 2/2010 ISSN 0786-3268 sisältö KURKKU- ja suusyöpään sairastuneiden tiedotuslehti Suomen Kurkku- ja Suusyöpäyhdistys ry on kurkku- ja suusyöpäpotilaiden yhdistys. Yhdistyksen jäseneksi voi

Lisätiedot

Juhlakirjatyöryhmä on kokoontunut

Juhlakirjatyöryhmä on kokoontunut Syysmyrsky lokakuun lopulla Koivakeron laella. Kyösti Lamminjoki Puheenjohtajan t~ähdenvälit Kuluva vuosi on ollut monille tunturilatulaisille juhla-aikaa. Kuokte ja Kolbma ovat saavuttaneet 30 vuoden

Lisätiedot

Toimihenkilöille tukku tietoa

Toimihenkilöille tukku tietoa 1/2009 Tuntureilta Tappioon Toimihenkilöille tukku tietoa Tunturiladun toimihenkilökoulutuksessa kahlattiin päivän aikana monta asiaa läpi. Tuntureille noustiin ja sieltä laskettiin moneen otteeseen, mutta

Lisätiedot

Paljon on vettä virrannut

Paljon on vettä virrannut Paljon on vettä virrannut 50 vuotta LC Keminmaa 2009 1 Lions Club Keminmaa Juhlapaikka Pohjanrannan tila on paitsi ravintola myös hotelli, tanssipaikka ja leirintäalue. Lisäksi tilan 15 000 marjapensasta

Lisätiedot