4/2008. metsäveikko. sanomat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "4/2008. metsäveikko. sanomat"

Transkriptio

1 4/2008 metsäveikko sanomat

2

3 Metsäveikkosanomat 4/ Sisällysluettelo Uusi vuosi - uudet kujeet?...4 Metsäveikot...5 Kuka muistaa, mistä löytyvät itsenäisyyspäivän puheiden pitäjät...6 Kunnianosoitus Werneri Louhivuorelle...6 Itsenäisyyspäivää vietettiin totutun kaavan mukaan puurojuhla...12 Onnittelut...13 Räsymattoja lippukunnalle...13 Sudenpentujen yöretki...14 Plätän partiomuistoja...16 Tuen juhla vuotias Tuki yhä edelleen korvaamaton tuki lippukunnalle...20 Pohjantuulen kesä VMV-seminaari...23 Pohjis pohjoisessa Johtajien joulusauna...26 Kalle ja Leena Huippuvuorilla Harri Hietikon väitöskirjan tarkastus...32 TIIVISTELMÄ...33 Muistatteko partioveljemme Aaro Härmävaaran?...34 Partiomieskilta politikoi - vaarallista?...38 Timo Häggblom uusi valtuustopaikkansa...39 Partiopostikortti...40 Nälkäpäiväkeräys Koskön kuulumisia...43 EPP:n syyskokousta ei voitu pitää...44 Piirihallitus erosi! Metsäveikot tilalle!...45 VMV LEFFA...46 Kurssikuvia...48 Pukkipalvelu Sudenpennut kokouksessa...51 Ylläsmaja jo 25. kerran ruskamatkan kohteena...54 Hiihtolomalla Ylläsmajalle...54 ETUKANSI: Kauko Silli Sillanpää on esimerkillisen uskollisesti mukana lippukunnan tilaisuuksissa. Lippujoukkue Mikko Nurmen (oik.) johdolla.

4 4 Metsäveikkosanomat 4/2008 Uusi vuosi - uudet kujeet? Jotain uutta ja paljon vanhaa perinteistä tapahtumaa on luvassa. Toimintamme jatkuu siis vakaalla pohjalla. Maailman talousnäkymät ja lamapuheet eivät partiotoimintaamme vaikuta. Suurin haittaava tekijä on pikemminkin eri harrastus- yms. mahdollisuuksien suuri tarjonta. Vanhemmat ja lapset joutuvat päättämään mihin osallistutaan ja mitä jätetään pois. Lasten aikatauluissa ei riitä tunteja osallistua kaikkiin hauskoihin harrastuksiin. Joudutaan tekemään valintoja. Viime vuosina havaittu aikataulujen yhteensovittaminen on yhä suurin uhka kokousten ja retkien onnistumiselle. Perheiden ja lasten lukuisat harrastukset, koulujen koejärjestelyt ja muut perheiden menot saattavat johtajat yhä uudelleen kalenterin kimppuun tapahtumia suunniteltaessa. Sellaisien aikojen löytäminen, että kaikilla olisi mahdollisuus osallistua tapahtumiin, ovat harvassa. Kompromisseihin pitää turvautua, eikä kaikilla ole mahdollisuutta osallistua haluamiinsa tapahtumiin - valitettavasti. Mennyt syksy tarjosi mahdollisuuksia osallistua peruspartiointiin. Viikoittaisten kokousten lisäksi päivä- ja yöretkiä järjestettiin sudenpennuille ja vartioikäisille. Itse osallistuin joulukuun puolivälissä pidetyille osastojen yöretkille. Sudenpentujen retkellä Sommarössä vierailin illansuussa ja osallistuin mm. maastoleikkiin. Vartioikäisten telttaretkellä vietin enemmän aikaa ja pääsin yöllä kipinämikkohommiinkin. Erinomainen iltapala oli Puuviikin grillin lihapiirakka kattilahöyrystimellä lämmitettynä ja kaikilla mausteilla. Joulun varainhankinnat sujuivat lähes viime vuoden malliin. Kalentereiden myynnissä jäätiin reilut 100 kalenteria viime vuodesta. Pukkipalveluun on pukkeja varhaisessa vaiheessa ilmoittautunut aiempia vuosia enemmän. Lopputulos nähdään sitten jouluna. Alkaneelle vuodelle osuu perinteisten tapahtumiemme, mm. Talvileiri Inkelin, PT-kisojen ja vartioiden majaretkien lisäksi myös jotain uutta. Kesä huipentuu Inkelinmaalla pidettävään Vaasan seudun lippukuntien yhteiseen SAGA-kesäleiriin. Leiri rakennetaan JATULI-05 leirin tavoin. Leiritoimikunnassa on useita metsäveikkoja. Leirin johtajina toimivat Mikko Nurmi (VMV) ja Mira Heinilä(VPT). Ensi syksynä reilun vuoden vanha piirimme järjestää Myötäpäivät-nimisen tapahtuman Seinäjoella. Tapahtumaan lähdetään bussilastillisella metsäveikkoja. Uudet ikäkausiohjelmat tulevat myös Metsäveikkojen käyttöön asteittain. Sudenpennut ottanevat syksyllä käyttöön uudet ohjelmat oheismateriaaleineen. Partiovuotta 2009 toivottaen lpkj Miikka Rautavirta

5 Metsäveikkosanomat 4/ Sameli Jalkanen sankarihaudalla Metsäveikot Mitä itsenäisyys tarkoittaa meille nykynuorille? Sitä, että on oma kieli ja saamme yhdessä omana itsenäisenä kansana päättää maamme asioista. Nämä ovat nykyaikana itsestään selviä asioita varsinkin meille nuoremmille sukupolville. Me emme tiedä, minkälaista oli elää toisen valtion hallitsemana. Emme myöskään tiedä, minkälaista oli aika ennen sotaa, kun sitä pelättiin tai kun se oli ohi ja uutta itsenäistä Suomea alettiin rakentaa. Voimme vain kuunnella tarinoita ja lukea historiankirjoista, kuinka ankeaa se aika saattoi olla ja toivoa, ettei Suomen kansa kokisi sellaista enää uudelleen. Itsenäisyydellä oli kova hinta ja sen eteen täytyy edelleen tehdä töitä. Näin ollen jokainen suomalainen mies on asevelvollinen. Sillä osoitamme sen, että olemme kykeneväisiä ja halukkaita puolustamaan itsenäisyyttämme viimeiseen mieheen. Näin tekivät sotiemme veteraanit, kun he taistelivat meidän tulevien sukupolvien puolesta. Sameli Jalkanen.

6 6 Metsäveikkosanomat 4/2008 Kuka muistaa, mistä löytyvät itsenäisyyspäivän puheiden pitäjät Jälleen on yksi itsenäisyyspäivä ( ) ja Metsäveikkojen perinteinen kunniakäynti sankarihaudoilla takanapäin. Ilmeisesti aina on sankarihaudalla pidetty tilanteeseen sopiva puhe. Niin myös viimeksi. Näin jälkeenpäin on vaikea saada selville, ketkä ovat eri aikoina puheita pitäneet. Mielellä otan vastaan sankarihaudalla pidettyjä puheita, jos joku on niitä itselleen taltioinut. Voi olla, että JN:n pöytäkirjoissa tai vanhoissa MV-Sanomissa on mainittu puheiden pitäjät. Nämä taas löytynevät Vaasan maakunta-arkistosta. Kalevi Larimo on puhunut vuonna Lippukunnan 60-vuotishistoriikissa on mainittu puheiden pitäjät vuodesta 1976 lähtien: Pekka Salmi 1976, Jyrki Narvo 1977, Pekka Alahuhta 1978, Markku Rintanen 1979, Jaakko Perttu 1980, Juha Kontiainen 1981, Reijo Salmi Vuodesta 1982 lähtien puheet on julkaistu toimittamassani Metsäveikko-Sanomat -lehdessä. Tässä jatko puheiden pitäjistä: Markku Suoranta 1983, Seppo Itänen 1984, Jussi Hietikko 1985, Mika Oksala 1986, Kyösti Harmaakivi 1987, Aarne K. Salmi 1988, Risto Tuominen 1989, Harri Hietikko 1990, Kalevi Hannuksela 1991, Markku Rintanen 1992, Esa Peltomäki 1993, Jukka Viita-aho 1994, Kauko Sillanpää 1995, Markus Nissinen 1996, Kerttu Dahlström 1997, Lauri Karppi 1998, Lauri Luutonen 1999, Mikko Sillander 2000, Raimo Havusela 2001, Jussi Björninen 2002, Heikki Kaukonen 2003, Mikko Nurmi 2004, Jukka Stig 2005, Tuomas Koskinen 2006, Jukka Kajan 2007, Sameli Jalkanen Markku Rintanen Kunnianosoitus Werneri Louhivuorelle Suomen Partiolaisten päämajassa Helsingissä paljastettiin Suomen Partiopoikajärjestön perustajan ja pitkäaikaisen sekä ansiokkaan partiopääjohtajatyön tehneen Werneri Louhivuoren muistolle omistettu pronssinen taideveistos, jossa on kuvattuna hänen muotokuvansa. Tilaisuutta oli juhlistamassa 17 partiolaista ja mm. Pyhän Yrjänän Killan jäseniä. Partiopäämaja sijaitsee Töölönkatu 55:ssä Helsingissä. Alkuperäisen kipsiveistoksen oli tehnyt kuvanveistäjä Marjatta Weckström. Paljastustilaisuudessa oli kahvitarjoilu, josta vastasi Iris Pihkala. Partiojärjestö täyttää Suomessa 100 vuotta vuonna Aatto Wuorenlinna

7 Metsäveikkosanomat 4/ Rolf Puska (vas.) ja Miikka Rautavirta vapaussodan muistomerkillä. Alpo Lehtinen (vas.) ja Taavi Itävuori viime sotien sankarihaudalla.

8 8 Metsäveikkosanomat 4/2008 Miikka Rautavirta (oik.), taustalla Jussi Kerttula (vas.) ja Antti Karppi. Mestaruuksia voittaneet: Jyrki Hägglund (vas.) Kalevi Inha ja Markku Oksala.

9 Metsäveikkosanomat 4/ Itsenäisyyspäivää vietettiin totutun kaavan mukaan Vaasan Metsäveikkojen perinteinen kunniakäynti Vaasan sankarihautausmaalle tehtiin itsenäisen Suomen 91-vuotisjuhlapäivänä Marssiosastoon kuului tällä kerralla 45 osanottajaa. Ryhmä oli pienin miesmuistiin. Mikä lie syynä? Sankarihaudalla puhui armeijan kenttäharmaissa Kainuun Prikaatin korpraali Sameli Jalkanen. Kolossa järjestettyyn kahvitilaisuuteen osallistui 90 henkilöä. Joukossa oli runsaasti lupauksen antaneiden poikien vanhempia sekä johtajien vaimoja. Marssiosastoa johti jälleen partiojohtaja Mikko Nurmi. Osasto oli hänen tiukassa komennossaan eikä turhia pulinoita kuulunut. Antti Karppi kantoi Suomen lippua vierellään Tommi Kippola (oik.) ja Joonas Passi. Jussi Kerttula kantoi lippukunnan lippua, ja hänen vierellään olivat Valtteri Niemi-Hukkala (oik.) ja Artturi Lassila. Ihmetellä täytyi sitä, etteivät marssiosaston varrella olleet sivulliset tienneet, kuinka heidän tulee käyttäytyä, kun Suomen lippu menee heidän ohitseen. Näky oli masentava. Rolf Puska ja Miikka Rautavirta laskivat vapaussodan muistomerkille lippukunnan havuseppeleen. Taavi Itävuori ja Alpo Lehtinen puolestaan laskivat lippukunnan havuseppeleen viime sotien muistomerkille. Sameli Jalkasen pitämä puhe on toisaalla tässä lehdessä. Kolossa jälleen hieno tilaisuus Sankarihaudalla käynnin jälkeen kokoonnuttiin lippukunnan kolossa järjestettyyn kahvitilaisuuteen. Mukavaa oli tavata myös sellaisia metsäveikkoja, jotka olivat tulleet paikalle eri puolilta Suomea juhlistamaan lippukunnan kunniakkaita perinteitä. Kahvitilaisuus aloitettiin vaikuttavalla Jean Sibeliuksen Finlandialla. Musiikkiesityksen jälkeen Antti Karppi ja Jussi Kerttula avasivat Pro Patria -taulun ja sytyttivät sen edessä olevat kynttilät. Tapahtuma oli yhtä vaikuttava kuin aina ennenkin. Tämän jälkeen lippukunnanjohtaja Miikka Rautavirta toivotti väen tervetulleeksi kolossa järjestettyyn tilaisuuteen. Puheessaan hän siteerasi mm. Mikko Kuusamon Sota-aika partiopojan kokemana -kirjassa esille tuomia ajatuksia niistä ajoista, jolloin hän kuului Ahmavartioon. Tervetulosanojen jälkeen vuorossa oli syksyllä vartioon siirtyneiden poikien partiolupauksen antaminen. Tällä kerralla uusia poikia oli kahdeksan. Lupauksen ottivat vastaan Miikka Rautavirta ja Ilkka Lassila. Miikka onnitteli poikia ja puhui heille edessä olevista partiokokemuksista. Myös entinen sudenpentujohtaja Kauko Sillanpää onnitteli poikia ja toivotti heille mukavia aikoja partiossa.

10 10 Metsäveikkosanomat 4/2008 Lupauksen antaneet pojat Ilkka Lassilan (vas.) johdolla. Ansioituneet metsäveikot: Jukka Stig (oik.), Antti Karppi, Jussi Kertula. Vas. Miikka Rautavirta ja Ilkka Lassila.

11 Metsäveikkosanomat 4/ Partiolupauksen antoivat: Vesa Rintamäki Juho Tuominen Jarkko Iskala Jami Virkola Oscar Kuitu Otto Ojala Valtteri Uimonen Samu Raiski Ansioituneita muistettiin Lippukunnanjohtaja Miikka Rautavirta jakoi kunnostautuneille vartiojohtajille lippukunnan hopeisen jäsenmerkin. Merkin saivat Antti Karppi ja Jussi Kerttula. Partiojohtaja Jukka Stig sai vastaanottaa tilaisuudessa olleen 50-vuotismerkkipäivänsä johdosta Tapani Tammenpään tekemän Nuotiolla-taulun no 38. Ensimmäinen Nuotiollataulu luovutettiin vuonna 1984 aiemmalle lippukunnanjohtaja Martti Jääskeläiselle. Tuen hallituksen puheenjohtaja Markku Rintanen kertoi, että ensi keväänä pidetään Tuen 50-vuotisjuhlatilaisuus. Kahvitilaisuudessa oli läsnä kaksi Tuen perustajajäsentä: Reijo Salmi ja Kyösti Harmaakivi. Samalla hän välitti terveisiä Risto Kissa Tuomiselta Naantalista. Kauko Sillanpää palautti myös mieliin lippukunnan aikaansaannoksia. Mestarit muistivat lippukuntaa Valtakunnallisissa partiotaitokisoissa menestyneet Kalevi Inha, Markku Oksala ja Jyrki Hägglund luovuttivat kahvitilaisuudessa lippukunnalle taulun, jossa oli kaksi Vaasa-lehdessä ollutta lehtileikettä, jotka esittävät vuonna 1954 Lievestuoreella voittaneita Metsäveikko-vartioita, Kärppää ja Pöllöä. Luovutussanoissaan Kalevi Kassu Inha sanoi, että he ovat 54 vuoden ajan odottaneet uusia partiotaitokisojen Suomen mestareita lippukunnasta. Vuonna 1954 lippukunnan kaksi vartiota voitti mestaruuden. Vihreän sarjan voitti Kärppä, johon kuuluivat Markku Oksala (vj.), Jyrki Hägglund (kolme mestaruutta), Raikko Toivio, Kai Nortola ja Yrjö Palonen. Punaisen sarjan voittaneeseen Pöllö-vartioon kuuluivat Olli Engström (vj.), Kalevi Inha, Jyrki Kettunen, Matti Kivinen ja Risto Roselius. Vastaanottaessaan taulun Miikka Rautavirta lupasi, että lippukunta tekee parhaansa, jotta myös jatkossa voitaisiin juhlia mestaruuksia. Salin toiselta puolelta aiempi lippukunnanjohtaja Jaakko Perttu ilmoitti, että vuonna 2000 Metsäveikkojen Karhu-vartio voitti Helsingissä mestaruuden suurjuhlien yhteydessä pidetyissä SM-kisoissa. Karhuun kuuluivat silloin Teemu Malinen (vj.), Tuomas Luoma, Janne Kantanen, Leo Osipov ja Mikko Stig. Kerroin tuolloin tapahtumasta Metsäveikko- Sanomat 3/2000:ssa. Tosin mainitsin virheellisesti, että edellisestä voitosta olisi tullut kuluneeksi 50 vuotta 46 vuoden sijasta. Nyt nämäkin virheellisyydet tulivat oikaistuiksi. Vielä kerran onnittelut eri kisoissa mestaruuksia voittaneille pojille. Täytekakkua ja kahvia Kahvituksesta kolossa vastasivat tällä kerralla Pauli Peltola, Teemu Gullman ja Tuure Vairio. Kiitos pojat jälleen hyvin hoidetusta tarjoilusta. Kolossa oli myös esillä pieni osa Tuen Pekka Ketolan hallussa olevasta Eino Köksä Mäkisen partiopostimerkkikokoelmasta. Metsäveikkojen itsenäisyyspäivän perinne ei katkea, sillä ensi vuonna kokoontuminen on vanhan hautausmaan parkkipaikalla klo 9.45 ja kahvitilaisuus kolossa klo Tervetuloa. - Markku Rintanen

12 12 Metsäveikkosanomat 4/ puurojuhla Omenoita voi syödä näinkin. Perinteisessä tapahtumassa oli tällä kertaa vain reilut 30 osallistujaa. Puolet sudenpentuja ja puolet vartiolaisia. Koulujen joulujuhla oli ainakin keskuskoulussa samaan aikaan, mikä on voinut vaikuttaa osallistujien määrään. Tapahtumassa katsottiin Tero Hannukselan kuvaamaa VASA-08 vaellusvideo, kisattiin perinteisiä kisoja, huudettiin parit vartiohuudot, syötiin puuro, josta mantelikin löytyi. Parhaat kalenterimyyjät palkittiin. Sudenpennuista palkittiin keskiviikkolaumasta Aatu Vedenjuoksu 30 kalenteria, torstailaumasta Olli Kaakinen 20 kalenteria, Seikkailijajoukkueesta Jussi Kerttula 23 kalenteria ja tarpojajoukkueesta Jesse Vähämäki 22 kalenteria. Lähes yhtä hyviin suorituksiin ylsivät useat ahkerat kalenterimyyjät. Suurkiitokset kaikille myyjille. Pukki vieraili ja jakoi pikkupaketit kilteille, mutta meluisille puurojuhlalaisille - MRa Tuure Vairio lukee jouluevankeliumin.

13 Metsäveikkosanomat 4/ Onnittelut Lasse Swanljungille Vaasaan Jaakkoo -palkinto Vuoden 2008 Vaasaan Jaakkoo -palkinto ojennettiin Kuntsin modernin taiteen museossa järjestetyssä tilaisuudessa vaasalaissyntyiselle Lars (Lasse) Swanljungille. Ensimmäiset palkinnot luovutettiin vuonna 1979 Eero Hiiroselle ja Jorma Panulalle. Lasse on kerännyt parinkymmenen vuoden aikana laajan yli 600 teoksen nykytaiteen kokoelman ja tallettanut sen Kuntsin modernin taiteen museoon. Lasse toimii yhä edelleen hammaslääkärinä Helsingissä vastaanotolla, joka hänellä on yhdessä lapsuudenystävänsä Leo Katzin kanssa. Lassen taustasta vielä sen verran, että hän oli aikoinaan Metsäveikoissa Kotka-vartiossa 1950-luvulla ja hän kuuluu edelleen Vaasan Metsäveikkojen Tukeen. Onnittelut Lasselle merkittävän huomionosoituksen johdosta. Antti Tapanila partion johtoon Antti Tapanila on valittu Suomen Partiolaisten puheenjohtajaksi. Tapanila on 31-vuotias varatuomari ja hänen johtajakautensa kestää vuodet Hän on toiminut Hämeen Partiolaisten piirihallituksessa ja Suomen Partiolaisten partioneuvostossa. Jaakko Numminen 80-vuotias Opetusministeriön pitkäaikainen kansliapäällikkö, ministeri Jaakko Numminen täytti 80 vuotta Helsingissä. Jaakko oli aikoinaan aktiivinen metsäveikko ja nykyään Tuen jäsen. Hän on aina suhtautunut myönteisesti partiotoimintaan ja ollut lukuisissa Metsäveikkojenkin tilaisuuksissa juhlapuhujana. Pohjalaisessa olleessa onnittelukirjoituksessa todetaan, että Jaakko Nummisen seuraavana haaveena on kirjoittaa muistelmat. Odotamme mielenkiinnolla monessa mukana olleen Jaakon muistelmakirjaa. Onnittelut Tuen jäsenille Metsäveikkojen Tuki ja lippukunta onnittelevat aikoinaan aktiivitoiminnassa mukana olleita nykyisiä Tuen jäseniä 85- ja 75-vuotispäivien johdosta: 85 vuotta Kalevi Larimo 75 vuotta Ensio Järvinen Peku Sommerfelt Olavi Stig Veikko Laakso Kosti Raunio Sulo Saarela Bengt Björklöv Räsymattoja lippukunnalle Paavo Paavali Finnilä on lahjoittanut lippukunnalle toistakymmentä räsymattoa sekä perinnehuoneeseen partiopuseroita ja merkkejä. Kaikille on käyttöä, joten kiitos lahjoituksesta. Paavalilla alkaa olla kunnioitettava ikä, sillä mittarissa on lukemia jo 93.

14 14 Metsäveikkosanomat 4/2008 Sudenpentujen yöretki Matkaan lähdettiin puolenpäivän aikoihin kololta. Kun olimme matkanneet noin tunnin ajan, pääsimme lopulta purkautumaan linja-autosta Sommarön vartiotuvan pihaan. Ensimmäiseksi kävimme tutustumassa retkialueeseemme pienen kävelyretken muodossa. Löysimme armeijan entisen rannitykistölinnakkeen alueelta mielenkiintoisia poteroita ja pieniä bunkkerieta sekä salaperäisiä talojen perustuksia ja tykkien alustoja. Juuri ennen pimeän tuloa ehdimme vielä rastikoulutuksen muodossa opettelemaan puukon käyttöä sekä solmujen ja tulen tekoa. Tämän jälkeen nautimme päivällisen, ja hetken oli vapaata oleskelua, kunnes saimme vihjeen mystisestä aarteesta, joka oli piilotettu vartiotuvan läheisyyteen. Jotta salakoodattu ratkaiseva vihje aarteen kätköpaikasta selviäisi, täytyi majan lähimaastosta etsiä koodiavaimia. Jotta tehtävä ei olisi ollut liian helppo, olivat myös Venäjän Sudenpennut yöretkellä. Taustalla vas. Teemu Gullman.

15 Metsäveikkosanomat 4/ mafian kommandosissit kuullet aarteesta ja he tavoittelivat sitä kilvan sudenpentujen kanssa. Ensimmäisenä kaikki kolme koodia löysi ja ratkaisi torstailauma. Keskiviikkolauman vakoojat saivat kuitenkin kätköpaikan myös selville ja huolimatta torstailauman etumatkasta myös löysivät aarteen ensimmäisenä. Näin ollen aarre päätettiin jakaa kaikkien osallistujien kesken. Ilta huipentui makkaran paistoon iltanuotiolla, jonka jälkeen seuraava rasti olikin unten maat. Aamulla ensimmäiset innokkaat sudenpennut olivat jalkeilla jo klo Laumanjohtajien suorittamat uudelleennukutusyritykset olivat tuhoon tuomittuja. Näin ollen nautimme aamupalan jo ennen seitsemää. Tämän jälkeen harrastimme jälleen pari tuntia vapaata oleskelua. Auringon noustessa laitoimme uunin lämpiämään ja aloimme leipoa pipareita. Metsäveikkomaiseen tapaan niistä tuli melko suuria. Lieneekö syynä laiska kaulitsija vai näyttämisen halu, mutta ainakin todistimme, että 2 cm:n paksuisista pipareista tulee melko rapeita. Kotiinlähtö siivouksineen tapahtui melko rivakasti, kun lounaan jälkeen aikaa operaatioon jäi tasan tunti. Onneksi tavarat oli useimmilla pakattu reppuun jo aamulla. Matka kohti Vaasaa alkoikin vartin verran etuajassa ja kolon pihassa herättelimme viimeiset pojat bussista puolta tuntia ennen arvioitua saapumisaikaa. -Teemu Gullman Retkillä opetetaan uusia asioita.

16 16 Metsäveikkosanomat 4/2008 Plätän partiomuistoja Varhaisimmat muiston liittyvät sudenpentuihin. Akelamme olivat Fuma (Eila Pehkonen) ja Kirppu (Lasse Niemi). Ohjelmana oli hurjia leikkejä Hietasaaren kadun kololla. Osallistuttiin Yrjön Päivän marssiin ja retkeiltiin Suvilahdessa Illalla klo 6.00 hapuilin pimennetyn kaupungin läpi kokoukseemme pidellen talojen seinistä kiinni, koska kaupunki oli pimennyksen johdosta säkkipimeä. Kololla oli meitä vastassa akelamme, jotka ilmoittivat, että partiotoiminta on toistaiseksi keskeytetty sotatilan johdosta. Seuraavana päivänä isäni oli järjestänyt veljelleni ja minulle autokyydin sukulaistemme luo Isonkyrön Lehmäjoelle. Siellä sitten vietimme ikimuistoiset kolme kuukautta, jonka jälkeen saimme palata kotiimme Ajurinkatu 26:een. Partiotoiminta ei alkanut heti uudelleen, mutta syksyllä taas kokoonnuttiin. Tällä kertaa kaupungin kirjaston alakerrassa olevaan uuteen koloomme. Enää emme olleet sudenpentuja vaan oikeita partiolaisia. Uuteen Pöllö-vartioomme kuuluivat ainakin seuraavat henkilöt: Raimo Hartman, Harry Nykvist, Tapani Luukkainen, Aatto Wuorenlinna, Matti ja Esa Huhtala, Veikko Halinen, Veikko Wirkkala ja allekirjoittanut. Vartionjohtajamme oli Lasse Forsman. Ensimmäinen suuri tapahtuma oli talvileiri Gerbyssä. Aatto siitä minulle kertoi - jänniä juttuja. Jostain syystä minua ei laskettu mukaan. Sen sijaan jo seuraavana vuonna pääsin Öibergin talvileirille. Öiberg on Vaasan korkein mäki. Sen hyppyrimäen huipulta avautuu silmänkantamaton latomeri Sulvan kirkolle päin. Jo silloin tämä näky kiehtoi kummasti. Jälkeenpäin olen kuullut, että kysymyksessä on tuhat vuotta sitten paikalle pudonneen meteorin kraatteri, joka vuosien kuluessa vähitellen täyttyi ja on nykyisin hyvää heinää kasvava niitty, jonka halkaisija on n. 10 km. Aatto minut vei kerran katsomaan sinne kurkien jokasyksyistä tanssia ja lentoa illalla ulkosaaristoon, jossa ne ovat turvassa ketuilta. Hyppymäen lähituntumassa on valtava kiviröykkiö teräviä kivilohkareita. Samanlaisia kivikasoja on Vaasan saaristossa runsaasti esim. Kuparisaaren rannoilla Djupskärissä ja Maalahdessa. Tämä suuri luonnon mullistus selittää monia luonnon ihmeitä, joita vaeltaja kohtaa Vaasan ympäristössä. (Gumskärissä on esim. lappalaisten tuhatvuotinen Seita so. jalkapallon kokoisista pyöreistä kivistä tehty kivipelto.) Pöllö-vartio retkeili paljon, varsinkin talviretket olivat suosittuja. Usein joukko hinasi ahkiota Sundomin jäällä. Teltta pantiin pystyyn ja puut kerättiin metsästä. Ne eivät tahtoneet palaa kunnolla. Koko yö paleltiin ja seuraavana päivänä palattiin kotiin nokisina ja savuisina. Kerran sattui minulle onnettomuus, kun kirves luiskahti polveeni. Sitä podin kolme kuukautta, ennenkuin haava parani. Muonat olivat sota-aikana heikonlaiset, mutta aina sen verran saatiin, että voitiin räiskäleitä paistaa. Ensimmäinen talvileiri Unohtumaton kokemus oli ensimmäinen tal-

17 Metsäveikkosanomat 4/ vileiri Lapissa Levillä. Joku oli sanonut, että Lapissa voi hiihtää vain raskailla tunturisuksilla. Sellaiset isä meille hankki ja olivat ne aluksi tosi raskaat hiihtää. Vähitellen niihinkin tottui ja myöhemmin niillä käytiin vielä Aakenuksella ja Ylläksellä. Jästillä oli samanlaiset raskaat hikilaudat ja hän oli Ylläkseltä, palatessa ihan poikki kuten moni muukin, kun keli muuttui suojaiseksi. Vielä, jo ollessani sotaväessä, sain lomaa ja menin vaeltajien mukaan retkelle Enontekiöön, josta hiihdimme n. 250 km Ylläkselle. Matkalla yövyimme laavulla, Pallastunturin metsänvartijan saunassa, pienen salojärven rannalla olevassa mökissä, jonka lattialla nukuimme makeasti pitkän hiihtomme jälkeen. Mökissä asui vanha ukko ja eukko, joka aamulla ei olisi ottanut rahaa yöpymisestä, mutta kun oikein tuputimme, niin eukko sen otti ja piteli valoa vasten ja sanoi ukolleen: Katso me saatiin paperirahaa. Vielä pitkän metsätaipaleen jälkeen tultiin lappalaisten villiheinäpellolle, josta löytyi lumen alta lappalaiskota. Siellä oli vielä kuivat heinät lattialla. Oli nuotion paikka keskellä ja reikä katossa ja hyvin siinäkin nukuttiin pitkän päivätaipaleen jälkeen. Viimeinen yö oli tarkoitus viettää autiotuvassa, joka oli Ylläksen ja Aakenuksen puolivälissä, mutta siellä kävi niin kova trafiikki, että päätimme jatkaa matkaa Ylläsmajalle. Niin läksimme väsyneinä kohti Yllästä. Onneksi oli kuutamo ja hankikeli. Joskus keskiyöllä kopistelimme ovia ja pääsimme sisään. Kaaduimme sänkyyn. 250 km oli takanapäin. Autiotupa oli suosittujen tunturitien välissä ja oli paras pääsiäisaika. Me olimme väsyneitä koko päivän hiihdosta, mutta ei auttanut muu kuin jatkaa matkaa Ylläsmajalle. Minulta rupesi loma loppumaan ja parin päivän jälkeen jatkoin matkaa Äkäsjoen suuhun, josta nousin linja-autoon ja palasin kasarmille. Ikimuistoinen oli myös vaelluksemme Ähtärin asemalta Virtain kautta Helvetinkolulle. Minulta rikkoutui suksi, kun hiihtojono yhtäkkiä pysähtyi ja putosin polvilleni suksien päälle. Ei auttanut muu kuin mennä korjauttamaan suksi väliaikaisesti niin, että sillä vielä saattoi hiihtää. Tulin yhden välin linja-autolla ja sain muut kiinni Virroilla. Siellä yövyimme talossa, jossa poika oli ampunut metson ja meille tarjottiin metsopaistia päivälliseksi. Harvoin olen saanut niin maittavaa ateriaa. Visuleiri 1945 Partioaikaani mahtui vielä Visuveden leiri kesällä Siitä jäi mieleen, että älkää koskaan lähtekö marssille kumitossut jalassa. Jalkani menivät pahasti rakoille niin, että puolet leiristä meni piloille sen vuoksi. En voinut osallistua Kolu-vaellukselle. Sen sijaan jäin muuraamaan hienoa veturiamme, jossa keitimme sapuskamme. Toinen muisto jäi jo edesmenneestä Miklusta, Hypimme laiturilta pituussukelluksia, Pojat sukelsivat pitkiä sukelluksia. Tuli Miklun vuoro. Onpa pitkä sukellus. Hän voittaa! Kello raksutti eikä Miklua näy. Laiturilla alkoi hätääntynyt kuhina. Ei... nyt on jotain pielessä. Hälyttäkää apua! huusi joku. Silloin pisti velmun pää esiin veneen takaa, joka oli laiturin vieressä. Tule pois sieltä! Miklu tuo koiranleuka oli kääntynyt veden alla ja tullut takaisinpäin veneen taakse piiloon, joka oli laiturissa. Kukaan ei varmaankaan unohda täydellistä auringon pimennystä, joka sattui leirin aikana. Kaikki katselimme aurinkoa noetun lasin palan läpi tunnin ajan, jolloin aurinko oli piilossa. Se oli ohjelmaa, jota harvoin saamme. Partioaikaani sattui vielä paljon ihmeellisiä asioita, joita olen pohtinut myöhemmin elämässäni varsinkin, kun joskus ei uni tule. Niin esimerkiksi Ådalleiri Ruotsissa. Siitä on jo moni kertonut, mutta minä haluaisin kertoa siitä pari muistoani. Saavuttuamme Örnköldsvikiin, lähdin kaupungille Tapani Luukkaisen kanssa kävelylle ja pysähdyimme siellä erään kaupan ikkunalle ihailemaan hienoja pukuja. Samassa tuli arvokkaan näköinen herra viereemme ja

18 18 Metsäveikkosanomat 4/2008 kysyi: Halusimmeko ehkä jotain erikoista hänen kaupastaan? Emme kehdanneet sanoa, että emme juuri olleet nähneet uusia pukuja viiteen vuoteen, mutta olemme menossa partioleirille, jossa varmaan saadaan uida ja meillä ei ole uimahousuja. Heti mentiin liikkeeseen ja saimme valita parhaat villaiset siniset uimahousut. Uin niillä vielä vuosia sen jälkeen mm. Välimeressä. Kerron vielä senkin, että yhtenä päivänä halusimme kävellä joen rantaa ja tulimme koskelle, jossa neljä miestä kalasti verkoilla suvantopaikoista lohia pudottamalla nuotan, joka samalla nostettiin ylös. Me seisoimme rannalla ja pidimme peukkuja. Kuinkas ollakaan! Tuli iso 10 kilon lohi. Tästä hyvästä saimme molemmat 10 kr mieheen. Se oli tarpeen, sillä suklaan nälkä oli kova. Paljon olisi vielä kerrottavaa partioajoista, unohtumattomista ystävistä ja purjehdusretkistä, Vaasan saaristoon, joka on minulle erikoisen rakas. Uudet seikkailut jo odottivat, sillä koulu päättyi ja menin jo toukokuussa armeijaan. - Klaus Vuorenlinna (Plättä) 78 v. Pöllä-vartio Karperössä. Kuvassa vas. Raimo Hartman, Veikko Wirkkula, Klaus Vuorenlinna, Tapani Luukkainen, Lasse Forsman, Henry Nykvist, Veikko Halinen, Raimo Pöytäniemi. Jästi otti kuvan.

19 Metsäveikkosanomat 4/ Tuen juhla Vaasan Metsäveikkojen Tuki ry täyttää 50 vuotta tänä vuonna Metsäveikot on siinä mielessä harvinainen lippukunta, että sen taustayhteisö ole ei seurakunta, vaan oma tukiyhdistys. Lippukunta on perustettu jo vuonna 1917, mutta vasta vuonna 1959 oli aika perustaa Tuki ry. Tukiyhdistyksen puuhamiehet ja perustajajäsenet olivat silloin melko nuoria, Reijo Repa Salmikin vasta 29-vuotias. Tänä päivänä suurin osa Tuen jäsenistä on saavuttanut jopa eläkeiän. Tämän vuoksi juhlavuoden yksi teema on jäsenistön kartuttaminen uusilla nuorilla entisillä aktiivimetsäveikoilla, joita on siirtynyt eri puolille Suomea ja maailmaa tuhansia. Osoitteiden hankkimiseksi on nimetty työryhmä, joka on jäljittänyt kymmeniä entisiä metsäveikkoja, joille aikanaan lähetetään Metsäveikko-Sanomat (ehkä jo tämä käsissäsi oleva lehti). Myöhemmin keväällä on myös jäsenmaksukampanja, josta kerrotaan enemmän seuraavassa lehdessä. Kerro juhlista Kun lippukunta täytti 90 vuotta, pidettiin monenlaisia juhlatapahtumia, joista näyttävin oli kaupungintalossa pidetty pääjuhla. Tuki juhlii merkkivuottaan hillitysti niin kuin aiemminkin. Juhla pidetään lauantaina alkaen klo 14 kolossa. Tilaisuus on tarkoitettu myös puolisoille. Ohjelma ei ole vielä muotoutunut lopulliseen muotoonsa, mutta ohjelmaan sisältyy mm. ruokailu. Muusta juhlavuoden ohjelmasta tiedotetaan eri tavoin kevään aikana. Tärkeää tässä vaiheessa on se, että merkitset muistiin juhlapäivän ja kerrot asiasta vaimollesi/tyttöystävällisesti. Juhlaan ilmoittautuminen ja muut yksityiskohdat kerrotaan seuraavassa lehdessä, joka ilmestyy maaliskuussa Jos lähipiirissäsi on entisiä aktiivimetsäveikkoja, jotka eivät kuulu vielä Tukeen eivätkä saa Metsäveikko-Sanomat -lehteä, kerro heille tulevista tapahtumista ja lehdestä. Ilmoita nimet minulle. - Markku Rintanen Metsäveikko Sanomat 4/2008 Partiopoikalippukunta Vaasan Metsäveikot ry:n jäsenlehti. Ilmestyy neljä (4) kertaa vuodessa. Painos 600 kappaletta. Jakelu lpk:n jäsenet, tukijat, ystävät ym. Päätoimittaja Puh. koti GSM Avustajina lpk:n jäsenet. Ilmoitukset: hinnat ja koot sopimuksen mukaan. Julkaisija ja osoiterekisteri: Vaasan Metsäveikot ry, Kauppapuistikko 36 B, Vaasa/Rintanen Seuraava METSÄVEIKKO-Sanomat 1/2009 ilmestyy maaliskuussa Verkkosanomien osoite on:

20 20 Metsäveikkosanomat 4/ vuotias Tuki yhä edelleen korvaamaton tuki lippukunnalle Tuen juhlavuotena on paikallaan tuoda esille muutama tosiasia Vaasan Metsäveikkojen Tuen merkityksestä itse lippukunnalle. Moni ehkä ihmettelee sitä, mihin esim. jäsenmaksuina saatuja tuloja käytetään. Vastaus on hyvin yksinkertainen: poikien toiminnan tukemiseen. Jäsenmaksutulot muodostavat vain osan lippukunnalle annettavasta vuosittaisesta tuesta. Suuri osa varoista saadaan muunlaisella taloudellisella toiminnalle esim. osinko- ja korkotuotoista. Tuen perustaminen Vaasan Metsäveikkojen Tuki ry:n perustava kokous pidettiin , minkä jälkeen lähetettiin yli 180 entiselle aktiivimetsäveikolle kirjelmä, missä tarjottiin Tuen jäsenyyttä. Ensimmäisenä vuotena jäseniä tuli 119, jotka maksoivat (= 10 mk) mk:n jäsenmaksun. Ensimmäisen johtokunnan kokoonpano oli seuraava: Reijo Salmi (puheenjohtaja), Max Thölix (varapj.), Raimo Hartman (tal.hoit./sihteeri), Bruno Ollila, Pentti Järvelä (säännöt hänen käsialaansa, yhä voimassa), Keijo Jouppila ja Martti Jääskeläinen (lpkj.). Vuonna 1998 Tuen jäsenmaksun maksaneita oli n. 300 ja jäsenmaksun suuruus oli 50 mk. Tällä hetkellä jäsenmaksun maksaneiden määrä on suunnilleen sama 300, ja jäsenmaksun suuruus vuonna 2008 oli 15 euroa. Niistä henkilöistä, jotka kutsuttiin mukaan toimintaan 50 vuotta sitten, kirjoilla on vielä useita jäseniä. Näistäkin voisi käyttää kulunutta ilmaisua Kerran partiolainen, aina Metsäveikko. Yhdistyksen 2. :n mukaan Tuen tarkoituksena on tuottamatta siihen osallisille taloudellista hyötyä herättää ja ylläpitää yleistä kiinnostusta partiopoikatoimintaa kohtaan sekä tukea partiopoikalippukunta Vaasan Metsäveikot ry -nimisen yhdistyksen toimintaa henkisesti ja aineellisesti. Erilaiset tukikohteet Tehtävässään Tuki on ollut lippukunnalle korvaamattomaksi avuksi, ja rahallinen tukikin on ollut 50 vuoden aikana yhteensä lähes euron luokkaa. Vuosikokousten päätösten mukaisesti varoja on jaettu seuraavasti: 1960 (874 mk) postitus ja painatus sekä leirikalusto, 1961 (925 mk) leirikalusto, 1962 (800 mk) leirikalusto, Niger-teltta, ruokakatos, 1963 (870 mk) Niger-teltta, maavaate, rehukeittimen korjaus, 1964 (1 100 mk) kuljetuslaatikko, kaksi ilmakivääriä, johtajakoulutus, 1965 (900 mk) soutuvene lippueelle, Röjön saunan kunnostus, 1966 (800 mk) soutuvene, kolon kunnostus, 1967 (1 500 mk) kaksi LA-puhelinta, 50-vuotisjuhlaleiri, 1968 (1 000 mk) kaksi osuutta matkapurjeveneen ostoon, 1969 (500 mk) veneen sisustus, kolon kunnostus, leiritarvikkeet (500 mk) monistuskone,

Mesikämmen 2/2006 2/2006

Mesikämmen 2/2006 2/2006 Mesikämmen 2/2006 2/2006 Partiolippukunta Mankkaan Eräsusien tiedotuslehti 2/2006 2 Mesikämmen 2/2006 Mesikämmen on partiolippukunta Mankkaan Eräsusien virallinen tiedotuslehti. Päätoimittaja ja taitto:

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Toimintakertomus vuodelta 2010

Toimintakertomus vuodelta 2010 MANKKAAN ERÄSUDET RY Sivu 1 / 5 Partiolippukunta Mankkaan Eräsudet ry Mankkaan Eräsusille toimintavuosi 2010 oli jälleen aktiivinen toiminnan kannalta. Lippukunnan jäsenmäärä on melko paljon noussut viime

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Junassa on tunnelmaa siitä ei pääse mihinkään. Ja yöjunassa sitä on moninverroin enemmän. Aamulla puoli kahdeksan aikaan astuimme yön rytkytyksen jälkeen Oulun

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Kansakoulun lukukirjassa joskus ammoisina aikoina oli loru:

Kansakoulun lukukirjassa joskus ammoisina aikoina oli loru: 17.2.2013 Hyvää helmikuuta Häjy! Kansakoulun lukukirjassa joskus ammoisina aikoina oli loru: "Helmikuu on pakkasherran. Maaliskuu maata näyttää. Huhtikuu humahuttaa. Toukokuussa touot tehdään." Jne. Tottahan

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 6.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 6.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(6) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Kuva 1 Tässä vielä harjoiteltiin Viimeisiä veneitä Anne-Maija näyttää sanoja etupenkissä Itsenäisyyspäivänä olikin sunnuntai ja perinteinen

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula

Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Juhla-,kokous- ja muistelumamatka Lappiin Teksti: Pekka Kneckt, Kuvat: Kari Niva ja Eero Aula Kukonlaulun aikaan syyskuun 19.päivänä aloitimme LaaksojenAutoteknillisen yhdistyksen matkan Rovaniemen suuntaan.

Lisätiedot

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv ]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv Elipä kerran kolme aivan tavallista lasta: Eeva, Essi ja Eetu. Oli kesä joten koulua ei ollut. Lapset olivat lähteneet maalle isovanhempiensa luokse. Eräänä sateisena kesäpäivänä,

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 n Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille n kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Vuonna 2014 lippukunta

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään?

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään? Tervetuloa partioon Partio on vastavoima Miks mun pitäis ja Ei kuulu mulle -asenteille. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin

Lisätiedot

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen

Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Pakolaisuus-kurssi Andrew Bowo ja Lassi Taskinen Alppilan lukio on järjestänyt yhdessä Espoonlahden ja Kauhavan lukioiden sekä Europaschule Langerwehen kanssa yhdessä Opetushallituksen osin tukeman kurssin

Lisätiedot

P U M P U L I P I L V E T

P U M P U L I P I L V E T T U O M O K. S I L A S T E P U M P U L I P I L V E T Runoja TUOMO K. SILASTE Teokset: Matka, romaani; 2007 Rakkaani kosketa minua, runoja; 2007 Apolloperhonen, runoja; 2008 Rakastettu leskirouva Gold,

Lisätiedot

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008 PÄIVÄKIRJA 26.5.2008 Tyttöjen kausi päättyi muutaman viikon takaisiin harrastesarjojen SM-kisoihin Jyväskylässä. Sijoitus oli hienosti neljäs, tosin harmittavasti 0.05 pisteen päässä pronssi mitalista.

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(5) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Su 6.12. klo 16 Partiolaisten harjoitukset alkavat jo klo 15.15 Olethan silloin paikalla! Jyväskylän vapaaseurakunnassa (Puutarhakatu

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

Merenkulkija 4/2013. Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net. Sisältö:

Merenkulkija 4/2013. Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net. Sisältö: Espoon Merenkulkijat ry www.espoonmerenkulkijat.net Merenkulkija 4/2013 Sisältö: Johtokunnan yhteystiedot Kommodorin palsta Tärkeät päivämäärät Sähkönkäyttö talviaikana Talvisäilytys ja pukkiaitaus Talvisäilytysmaksut

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä. Liikuntalupaus 1. Omassa pihassa, pyörätiellä, metsässä ja missä vielä meidän perhe liikkuu, polskuttelee, kiikkuu. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2003

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2003 KANKAANPÄÄM SEUDUN TYKISTÖKILTA RY 38700 KANKAANPÄÄ 19.02.2004 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2003 Kulunut vuosi oli kiltamme 39. Toimintavuosi SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET KILLAN HALLINTO Kevätkokous pidettiin

Lisätiedot

SM Kuvagalleria /21

SM Kuvagalleria /21 www.saunamafia.fi 6.6.2011 1/21 Linja-autossa on tunnelmaa. Shakkia pelaa Lars! Rantagrillikin löytyi. Erik ja Larissa matkalla mukana. Välillä väsyttää.. Ensimmäinen majapaikkamme Fregat-leirintäalueella.

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2005

TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Partiolippukunta Susiveikot ry TOIMINTASUUNNITELMA 2005 Yleistä Partiolippukunta Susiveikot toimii vuonna 2005 Suomen Partiolaisten ohjelmaa toteuttaen. Vuoden päätapahtumana on lippukunnan kesäleiri,

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Partiolippukunta Vihterä ry Toimintasuunnitelma 2016 Mahdollistamme alueen lapsille ja nuorille laadukasta ja mielekästä partiotoimintaa Yleistä toiminnasta Partiolippukunta Vihterä ry:n tarkoituksena

Lisätiedot

Kajaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0

Kajaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0 Kaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0 Tähtitieteellinen yhdistys Kaanin Planeetta ry Julkaisi: Kaanin Planeetta ry Päätoimitta: Jari J.S. Heikkinen Ilmestyminen: Kolme numeroa vuodessa (huhtikuu, elokuu,

Lisätiedot

RUHA WOLLEY ry seurana.

RUHA WOLLEY ry seurana. KAUSIJULKAISU 2012-2013 27. kausi Ruha Ruhan lentopalloilun päätukija www.netikka.net/ruha.wolley -1- - 2 - RUHA WOLLEY ry seurana. Seura on aloittanut toimintansa vuonna 1986 ja on siitä yhtäjaksoisesti

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006. Vartiolaisen nimi:

Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006. Vartiolaisen nimi: Nenustannokka Vartiolaiset 2.-6.8.2006 Sudenpennut 4.-6.8.2006 LEIRILÄISEN KÄSIKIRJA Vartiolaisen nimi: Tervetuloa Nenustannokalle! Hyvä vartiolainen. Olet ilmoittautunut Salon alueen lippukuntien yhteiselle

Lisätiedot

TÖÖLÖN SINISET RY TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sivu 1/6 14.10.2009. Yleistä

TÖÖLÖN SINISET RY TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sivu 1/6 14.10.2009. Yleistä Sivu 1/6 14.10.2009 Yleistä Vuosi 2010 on Töölön Sinisten 77. toimintavuosi. Kokoontumispaikkamme tullee olemaan Töölönkadun kolo ja retkipaikkamme Långvikin uusi kämppä. Alkavan vuoden tavoitteena on

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan Senioripoliisit

Etelä-Pohjanmaan Senioripoliisit Pöytäkirja: Tehty E-P Senioripoliisien kevätkokouksesta Aika: tiistai 15.4.2008 klo 11.00 Paikka: Seinäjoki ABC:n tilat Läsnä: 57 jäsentä, liite osanottajista ohessa. 1 Puheenjohtaja Veli-Jussi Pouttu

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001 KANKAANPÄÄM SEUDUN TYKISTÖKILTA RY 38700 KANKAANPÄÄ 15.2.2002 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001 Kulunut vuosi oli kiltamme 37. Toimintavuosi SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET KILLAN HALLINTO Kevätkokous pidettiin

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Tavoitteena on, että vanhempia kutsutaan lippukunnan tapahtumiin. Tavoitteena on, että lippukuntaan perustetaan vanhempainneuvosto.

Tavoitteena on, että vanhempia kutsutaan lippukunnan tapahtumiin. Tavoitteena on, että lippukuntaan perustetaan vanhempainneuvosto. 1 Yleistä Partiolippukunta Lapin Kiehiset ja Kivekkäät toimii Sodankylän alueella ja kuuluu Lapin partiopiiriin. Taustayhteisönä toimii Sodankylän seurakunta. Lippukunta pitää sodankyläistä partioperinnettä

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 1/2015 salonseudunrauhanturvaajat@gmail.com http://koti.mbnet.fi/kuso

JÄSENTIEDOTE 1/2015 salonseudunrauhanturvaajat@gmail.com http://koti.mbnet.fi/kuso JÄSENTIEDOTE 1/2015 salonseudunrauhanturvaajat@gmail.com http://koti.mbnet.fi/kuso PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS Hyvät Rauhanturvaajat, Taas on vuosi vaihtunut. Yhdistys piti syyskokouksensa ilman suurempia

Lisätiedot

Maanantai 21.7.2014: Viimeinen kokonainen työviikko!

Maanantai 21.7.2014: Viimeinen kokonainen työviikko! Maanantai 21.7.2014: Viimeinen kokonainen työviikko! Maanantaiaamuna otimme suunnan kohti moision terveyskeskus-sairaalaa. Aamupäivän vietimme Sinivuokko osastolla. Siellä muutamat vanhukset lähtivät heti

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

Löydä päivävaelluksen hauskuus

Löydä päivävaelluksen hauskuus Päivävaelluksen suunnittelu FValitse jokin hauska ja mielenkiintoinen retkikohde. Jos liikutte ryhmänä, ota muut huomioon retkikohteen valinnassa. FOta selvää vaellusreitin pituudesta ja siitä, kuinka

Lisätiedot

Kyläyhdistyksen terveiset 3. Jäsenmaksu 3. Kyläyhdistys vuokraa 4. 100 -vuotias koulumme 5. 30 -vuotias kyläyhdistys 6. Nettisivut 7.

Kyläyhdistyksen terveiset 3. Jäsenmaksu 3. Kyläyhdistys vuokraa 4. 100 -vuotias koulumme 5. 30 -vuotias kyläyhdistys 6. Nettisivut 7. VUOSITIEDOTE 2009 Levikki 400 kpl 1 Sisältö: Kyläyhdistyksen terveiset 3 Jäsenmaksu 3 Kyläyhdistys vuokraa 4 100 -vuotias koulumme 5 30 -vuotias kyläyhdistys 6 Nettisivut 7 Tapahtumat 7-9 Hallituksen jäsenet

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Uuden lippukunnan perustaminen -Piirin aloitteesta-

Uuden lippukunnan perustaminen -Piirin aloitteesta- Uuden lippukunnan perustaminen -Piirin aloitteesta- Mari Lätzä Lähteinen Uusimaa Haastateltavien nimet muutettu 20,0 % 18,0 % Pohjatyö 16,0 % 14,0 % 12,0 % 10,0 % 8,0 % Partio% 7-17 v Partio% 18-22 v 6,0

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

EPT 4/2016. tiedottaa

EPT 4/2016. tiedottaa EPT 4/2016 tiedottaa ESPOON PARTIOTUKI RY Puheenjohtaja Lippukuntakoordinaattori Toimisto Pankkitili Martta Jämsén (050 551 4815) Tarja Vartiainen Töölönkatu 55 00250 Helsinki puh. 8865 1212 s-posti ept@partio.fi

Lisätiedot

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013 BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013 Titta Lumiaho 25.07.2013 JOHDANTOA Minun yksi unelmista on ollut se, että pääsen ulkomaille työharjoitteluun. Tämä unelma toteutui, kun opettajani ilmoitti, että Espanjassa

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot

Piristyspartio. Viikko 3. Maanantai 15.6.2015 Anttolaa ja Mikkelin siltakemmakat

Piristyspartio. Viikko 3. Maanantai 15.6.2015 Anttolaa ja Mikkelin siltakemmakat Piristyspartio Viikko 3 Maanantai 15.6.2015 Anttolaa ja Mikkelin siltakemmakat Maanantaiaamuna suuntasimme kohti Anttolaa. Vastaanotto oli lämmin sekä ystävällinen ja tunsimme itsemme tervetulleiksi. Aloitimme

Lisätiedot

OU! Kirjaston yö taiteissa

OU! Kirjaston yö taiteissa OU! Kirjaston yö taiteissa Taiteiden yön toinen juhlajulkaisu 22.8.2013 1 Pääkirjoitus Taidetta ja remonttia K eskellä pääkirjaston remonttia vietettiin uuden Oulun kaupungin juhlavuoden taiteiden yötä.

Lisätiedot

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara

Sinut ry:n lehti Testaa tietosi Sinuista. Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Sinut ry:n lehti 2014 Testaa tietosi Sinuista Nuoren kertomus: Sijoitustausta on ollut minulle voimavara Mikä tää on? Hyppysissäsi oleva lehti on sijaisperheiden nuorille suunnattu Sinutlehti. Suomen Sijaiskotinuorten

Lisätiedot

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Kaivostoimintaa FAMCON:n Suomen kaivoksilla johtanut Jakob Wilson oli syntymänimeltään Jaakko Sjöberg ja lähtöisin pohjanmaalta, Kalajoelta (syntynyt 7.10.1846). Hänen

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Historiallinen päivä Käräjäkalliolla

Historiallinen päivä Käräjäkalliolla Historiallinen päivä Käräjäkalliolla 26.5.2012 Käräjäkallio Puruvedellä on historiallisesti tärkeä monien rajojen kiinnekohtana ainakin 1500luvulta, mahdollisesti jo vuodesta 1323 lähtien. Siitä on muodostunut

Lisätiedot

Marraskuussa pääsimme lumihommiin, mikä oli aivan huippua!

Marraskuussa pääsimme lumihommiin, mikä oli aivan huippua! Elokuussa aloitimme 24 lapsen ollessa listoilla, yksi aloittaisi sitten tammikuussa 2017. Ensimmäinen kuukausi meni todella nopeasti ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin syksyä. Tutustuimme erilaisten leikkien

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Nakkilan Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille Nakkilan kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Lippukunta

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Lähdimme Essin kanssa sunnuntai aamuna 27.3 kohti länsisatamaa, josta suuntasimme laivalla kohti Tallinnaa.

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Toivotamme hyvää ja rauhaisaa joulunaikaa, ja laulun täyttämää tulevaa vuotta!

Toivotamme hyvää ja rauhaisaa joulunaikaa, ja laulun täyttämää tulevaa vuotta! Puheenjohtaja Sihteeri Taiteellinen johtaja Helena Toivanen Irma Pakarinen Rita Varonen Laulutalo, Kauppakatu 51 Laulutalo, Kauppakatu 51 Kilpisenkatu 14 a 13 80100 Joensuu 80100 Joensuu 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden ME RAKASTAMME MERTA Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden Mistä alus lähtee? Lindenin kotisatama on Halkolaituri Pohjoisrannassa. Mikä on ryhmän maksimikoko Lindenillä? Lindenillä voimme ottaa kyytiin

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut

Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut Tammisalon Metsänkävijät ry Maaliskuun uutiskirje Sudenpennut Sudenpentujen päiväretki Korkeasaareen Kaikki TaMen sudenpennut tekevät päiväretken Korkeasaareen 9.4. Lisätietoa tapahtumakirjeliitteessä.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Kiltauutiset 2/2016. Kaartin Jääkärirykmentin Kilta

Kiltauutiset 2/2016. Kaartin Jääkärirykmentin Kilta Kiltauutiset 2/2016 Kaartin Jääkärirykmentin Kilta Puheenjohtajalta Arvon jäsenet Kesä on ovella. Väki lähtee mökeille tai matkoille viettämään lomiaan tai vapaitaan. Toivottavasti emme unohda kuitenkaan

Lisätiedot

TIEDOTE 1 ROLLO-UINNIT 10.-12.6.2016 ROLLO-LEIRI 13.-15.6.2016. Suomen Uimaliitto

TIEDOTE 1 ROLLO-UINNIT 10.-12.6.2016 ROLLO-LEIRI 13.-15.6.2016. Suomen Uimaliitto TIEDOTE 1 ROLLO-UINNIT 10.-12.6.2016 ROLLO-LEIRI 13.-15.6.2016 Suomen Uimaliitto 2 Tervehdys Tampereelta! Tätä kirjoittaessani joulukuun alkupuolella vesisateen ropistessa ikkunaan täällä Mansessa nääs

Lisätiedot

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT TYÖMATKAPYÖRÄILIJÄ SATUNNAINEN PYÖRÄILIJÄ RETKIPYÖRÄILIJÄ MAANTIEPYÖRÄILIJÄ MAASTOPYÖRÄILIJÄ

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Sisällysluettelo 3 Mikä on Jokkarin Sanomat? 4 Opettajanhuoneessa suuria muutoksia 5 Kisakuume nousee -

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta Sähköposti: kajaanin.planeetta@gmail.com

Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta Sähköposti: kajaanin.planeetta@gmail.com Julkaisija: Kajaanin Planeetta ry Päätoimittaja: Jari Heikkinen Teksti ja kuvat: Jari Heikkinen, jos ei muuta mainita Ilmestyminen: Kolme numeroa vuodessa (huhtikuu, elokuu, joulukuu) Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti

Kuuttiset. Tiistai. Taipalsaari 28.6.-3.7.2015. KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kuuttiset Tiistai Taipalsaari 28.6.-3.7.2015 KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Hiphei kaikki ihanat leiriläiset! Eilen saatiin leiri avattua leiri komeasti leiripäällikkö Marko Pousin ja kunnallisneuvos

Lisätiedot

1000 Lakes Rally eli Jyväskylän Suurajot 29.6.2013

1000 Lakes Rally eli Jyväskylän Suurajot 29.6.2013 Tarinoita kotikulmilta ja vähän maailmaltakin: Onpa tässä muutama kisa kurvailtu edellisen kirjoittelun jälkeenkin 1000 Lakes Rally eli Jyväskylän Suurajot 29.6.2013 Tuttuja teitä kotikulmilla. Mekaanikkoina

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

5. Kyösti Korpiola ,1971,1973,1974 ( ,1967,1970, ,1968) ( ,1964) ( )

5. Kyösti Korpiola ,1971,1973,1974 ( ,1967,1970, ,1968) ( ,1964) ( ) 1. Timo Korpiola 68 1963 80 1967,1969,1970 (3. 1966) 93 1971 +93 1972 (3. Yleismestaruus 1963) 2. Max Jensen 80 1963,1964 Yleismestaruus 1963 (2. 1964) 3. Pauli Hissa +80 1963,1964 Yleismestaruus 1964

Lisätiedot

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30

Peltolan uutiset. Peltola Golfin jäsenlehti. Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Peltolan uutiset Peltola Golfin jäsenlehti Seiskaväylä,kuvan otti Kenttämestari Mikko Juhannuksena 2011 klo 20.30 Kädessäsi on Peltola Golfin ensimmäinen jäsenlehti. Sähköpostiin ja Peltolan nettisivuille

Lisätiedot

2 Kokouksen järjestäytyminen ja menettelytavat

2 Kokouksen järjestäytyminen ja menettelytavat NAKKILAN PARTIOLAISET RY Noora Heikintalo 13.11.2010 PÖYTÄKIRJA SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS 1/3 LIPPUKUNNAN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS Aika Lauantaina 13.11.2010 klo 16.00-17.20 Paikka Partiomaja, Savikontie

Lisätiedot

TAMMIKUUN 2017 KUUKAUSITIEDOTE

TAMMIKUUN 2017 KUUKAUSITIEDOTE TAMMIKUUN 2017 KUUKAUSITIEDOTE Lupaus laadusta SalPa taitoluistelu on Sinettiseura Valmennuksen terveiset Luistelijat muistakaa täyttää harjoituspäiväkirjaa, aina silmuista ylöspäin. Uuden vuoden jälkeen

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot

25m Pienoispistooli erä 2, lauantai , klo 12:15-14:00 ==============================================================

25m Pienoispistooli erä 2, lauantai , klo 12:15-14:00 ============================================================== 25m Pienoispistooli erä 1, lauantai 18.8.2012, klo 10:00-11:45 ============================================================== 2. Ltn, Tomi Mustonen H V-S 3. Vänr, Yrjö Munukka H Hel 4. Ylil, Antti Leinonen

Lisätiedot

25m Pienoispistooli erä 2, lauantai , klo 12:15-14:00 ==============================================================

25m Pienoispistooli erä 2, lauantai , klo 12:15-14:00 ============================================================== 25m Pienoispistooli erä 1, lauantai 18.8.2012, klo 10:00-11:45 ============================================================== 2. Tomi Mustonen H V-S 3. Yrjö Munukka H Hel 4. Antti Leinonen H Kai 5. Jussi

Lisätiedot