Strategisen huippuosaamisen keskittymät. Tekesin tuki ja rahoitusperiaatteet SHOK- ohjelmille Julkaistu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Strategisen huippuosaamisen keskittymät. Tekesin tuki ja rahoitusperiaatteet SHOK- ohjelmille Julkaistu 2.7.2009"

Transkriptio

1 Strategisen huippuosaamisen keskittymät Tekesin tuki ja rahoitusperiaatteet SHOK- ohjelmille

2 Sisältö 1. Periaatteet 2. Rahoitus 3. Ohjelmien hakukäytännöt 4. Ohjelmien arviointi 5. Tekesin myöntövaltuudet

3 SHOKeihin liittyviä käsitteitä 1 Strateginen tutkimussuunnitelma, strategic research agenda, SRA Kuvaus SHOKin tutkimusaiheista ja suunnitelma tutkimusohjelmien laatimiseksi. Tutkimusohjelma Väline, jolla SHOKin tutkimusagendaa toteutetaan. SHOK käynnistää tutkimusagendan pohjalta, tutkimuksen aikajänne 5-10 vuotta. Koostuu tutkimusorganisaatioiden ja yritysten työstä sekä muista panoksista. Kehitetään esimerkiksi yhteistä ydinosaamista, yhteisiä teknologia- ja palvelualustoja sekä yhteisiä tutkimusympäristöjä ja työkaluja. Osallistujina kattava joukko SHOKin osakkaita ja yhteistyökumppaneita. Ohjelmalla on riittävä kriittinen massa. Tyypillisiä parametreja ovat: 5 20 osallistuvaa yritystä, 3 10 osallistuvaa tutkimusorganisaatioita, vuosibudjetti 4 10 milj. euroa ja ohjelman kesto 3 6 vuotta. Ohjelman osapuolet saavat rinnakkaiset käyttöoikeudet ohjelman tuloksiin ilman erillistä korvausta. Käyttöoikeuksien luovutusta ei voida rajoittaa ohjelman sisällä erilaisten työpakettien, projektien tai muiden ryhmäjakojen mukaan. Tutkimusohjelmasuunnitelma Dokumentti, joka kuvaa ohjelman yhteyden SHOKin strategiaan, ohjelman tavoitteet, keskeiset tutkimusteemat, työsuunnitelman sekä tavoiteltavat hyödyt ja niiden mittaamisen. Suunnitelman on oltava sen osallistujakohtaisen toteutumisen ja seurannan kannalta riittävän tarkka ajanjaksolta, jonka Tekesin sitova rahoituspäätös kattaa

4 SHOKeihin liittyviä käsitteitä 2 Ryhmähanke Useamman kuin yhden yrityksen tai tutkimusorganisaation työkokonaisuus, jossa yritykset tai tutkimusorganisaatiot tekevät tutkimusohjelmaan liittyvää työtä omalla riskillään, ei alihankkijana. Koordinaattori Tutkimusohjelman toteuttavaa konsortiota vetävä taho eli SHOK Oy. Vastaa tutkimusohjelmasta. Asettaa tutkimusohjelmalle ohjelmapäällikön. Tutkimusohjelman osapuoli Antaa ohjelmaan kokonaisuuden kannalta tärkeän ja merkittävän panoksen. Panostus voi olla työtä, rahoitusta, osaamista tai muita tutkimusohjelman tavoitteiden saavuttamisen kannalta oleellisia resursseja. Saa rinnakkaiset käyttöoikeudet ohjelman tuloksiin ilman erillistä korvausta. Ohjelmapäällikkö Vastaa tutkimusohjelman operatiivisesta toteuttamisesta, mm. sisältöraportin ja kustannustilitysten toimittamisesta Tekesiin rahoituspäätöksen mukaisen raportointiaikataulun mukaisesti. Johto- tai ohjausryhmä Seuraa ja johtaa tutkimusohjelmaa ohjelmasuunnitelmassa esitettyjen periaatteiden mukaisesti. Seuraa ja ohjaa sekä yritysten että tutkimusorganisaatioiden työosuuksia. Tutkimusohjelman tavoitteita tukeva yritysryhmähanke Hyödyntää ja/tai tukee SHOKin tutkimusohjelmassa tehtävää tutkimustyötä. Maksimituki-intensiteetti Julkisen rahoituksen enimmäismäärä suhteessa hyväksyttyihin kokonaiskustannuksiin. Inkind-kontribuutio Ohjelmaan tai projektiin osoitettu panos (esim. laitteet, aineet, tarvikkeet), johon ei kohdistu julkista rahoitusta, mutta joka otetaan huomioon maksimituki-intensiteettiä määritettäessä.

5 Tutkimusohjelmat ja yritysryhmähankkeet Huippuosaaminen Globaalit läpimurrot Ekosysteemiosaaminen Strateginen tutkimussuunnitelma, SRA Tutkimusohjelmat Yritysryhmähankkeet Tutkimusohjelma Luo strategista osaamispohjaa ja perustan sovelluksille. Tavoitteena avainosaaminen, joka mahdollistaa yhteiset teknologia- ja palvelualustat sekä yhteiset tutkimusympäristöt ja työkalut ja osaamisen kiinnittämisen Suomeen. Ohjelmalla on riittävä kriittinen massa. Tyypillisiä parametreja ovat: 5 20 osallistuvaa yritystä, 3 10 osallistuvaa tutkimusorganisaatioita, vuosibudjetti 4 10 milj. euroa ja ohjelman kesto 3 6 vuotta. Yritysryhmähanke Hyödyntää ja/tai tukee SHOKin tutkimusohjelmassa tehtävää tutkimustyötä. Luo tutkimustulosten hyödyntämisen rakenteita ja kanavia. Synnyttää ekosysteemiosaamista.

6 Tutkimusohjelmat ja yritysryhmähankkeet SHOKin tutkimusohjelmat Rinnakkaiset käyttöoikeudet kaikille tutkimusohjelman osapuolille. Tekesin rahoitus on tutkimuslaitoksille 70 % Tekesin rahoitus yrityksille 35 % tai 50 %. Valittu malli vaikuttaa sekä julkisuuteen että IPR-ehtoihin. Tutkimusohjelma 1 -tutkimuslaitosten ja yritysten ryhmähanke Tutkimusohjelmien tavoitteita tukevat yritysryhmähankkeet Osapuolet sopivat tulosten omistus- ja käyttöoikeuksista. Osapuolet päättävät tulosten hyödyntämisestä ja julkaisemisesta. Julkisuus on kuitenkin vähintään yhtä laajaa kuin Tekesin ohjelmien yrityshankkeissa. Julkinen rahoitus enintään % riippuen hankkeen haastavuudesta ja etäisyydestä markkinoista. Tutkimusohjelma 2 -tutkimuslaitosten ja yritysten ryhmähanke Tutkimusohjelma n -tutkimuslaitosten ja yritysten ryhmähanke Yrityshanke Yritysryhmähanke Yritysryhmähanke Yrityshanke Markkinaläheisyys

7 Tutkimusohjelman toteutustavat 1. Jos tutkimusohjelman suunnitelma sisältää osia, joita ei haluta julkistaa laajasti (SHOKiin kuuluvan työn julkisuus on kuitenkin aina vähintään yhtä laajaa kuin Tekesin ohjelmissa), tai antaa oman työn tuloksena syntyneiden immateriaalioikeuksien käyttöoikeuksia muille ohjelman osapuolille, tulee nämä osat poistaa tutkimusohjelmasta. Ne voidaan toteuttaa esimerkiksi yritysryhmähankkeena. 2. Varsinainen tutkimusohjelma voidaan toteuttaa kahdella vaihtoehtoisella tavalla: Laajasti julkinen malli, jolloin valtiontueksi lasketaan vain Tekesin (ja mahdollinen muu julkinen) rahoitus yrityksille. Rajoitetusti julkinen malli. Myös tutkimusorganisaatioiden toteuttama osuus lasketaan kokonaisuudessaan valtiontueksi yrityksille.

8 Laajasti julkinen malli Rajoitetusti julkinen malli Yritysryhmähanke Toteuttaja SHOK Oy:n vetämä konsortio, jossa yrityksiä ja tutkimusorganisaatioita SHOK Oy:n vetämä konsortio, jossa yrityksiä ja tutkimusorganisaatioita Yritysryhmä, tutkimusorganisaatiot ostopalveluina Julkisuus Ohjelman tulokset on julkaistava välittömästi ohjelman päättymisen jälkeen. Suojattavat tulokset julkistetaan sitten, kun se ei enää vaaranna suojaamista. Ohjelmaan osallistuvat tahot voivat tietyissä rajoissa sopia keskenään tulosten julkisuudesta. Yritysten osuudesta julkista ovat vähintään nimi, rahamäärä, tuki-intensiteetti ja kuvaus. Tutkimusorganisaatiot noudattavat julkisen tutkimuksen yleisiä ehtoja. Osapuolet päättävät tulosten julkaisemisesta. Yritysten osuudesta julkista ovat vähintään hankkeen nimi, rahamäärä, tuki-intensiteetti ja kuvaus IPR Tuloksen aikaansaaja on sen omistaja. Tutkimusorganisaatiot omistavat myös alihankintana tekemänsä työn tulokset. Rinnakkainen käyttöoikeus myönnetään ilman erillistä korvausta muille ohjelmaosapuolille sekä ohjelman toteuttamista että tulosten hyödyntämistä varten. Tuloksen aikaansaaja on sen omistaja. Rinnakkainen käyttöoikeus myönnetään ilman erillistä korvausta muille ohjelmaosapuolille sekä ohjelman toteuttamista että tulosten hyödyntämistä varten. Osapuolet sopivat tulosten omistus- ja käyttöoikeuksista. Tutkimusorganisaatioilla on oikeus luovuttaa tulosten käyttöoikeudet edelleen muille tutkimusorganisaatiolle tutkimustarkoitukseen. Kustannusten jakautuma Vähintään 50 % yrityksille syntyviä kustannuksia Yrityksille syntyvien kustannusten osuus tyypillisesti yli 60 % Kokonaan yrityksille syntyviä kustannuksia Julkinen rahoitus Julkinen rahoitus on yhteensä enintään 75 % ohjelman kustannuksista. Julkinen rahoitus on yhteensä enintään 60 % ohjelman kustannuksista. Tukitaso on korkeintaan 50 % pkyrityksille ja yleensä 35 % suurille yrityksille. Työn luonne Luo strategista osaamispohjaa ja perustan sovelluksille. Osallistujat hyötyvät laajasta kokonaisuudesta. Vähintään 80 % työstä on perus- tai teollista tutkimusta. Tutkimusorganisaatioiden työn on oltava kokonaan luonteeltaan tällaista. Luo strategista osaamispohjaa ja perustan sovelluksille. Osallistujat hyötyvät laajasta kokonaisuudesta. Vähintään 80 % työstä on perus- tai teollista tutkimusta. Tutkimusorganisaatioiden työn on oltava kokonaan luonteeltaan tällaista. Tutkimustulosten hyödyntämisen kanava. Hyödyntää ja/tai tukee SHOKin tutkimusohjelmassa tehtävää tutkimustyötä.

9 Tekesin soveltamat enimmäisrahoitustasot tutkimusohjelmissa Tekes noudattaa tutkimusohjelmissa pääsääntöisesti seuraavia osapuolikohtaisia rahoitustasoja laskettuna osapuolen ohjelman toteuttamisessa syntyneistä omista kustannuksista Laajasti julkinen malli Julkiset tutkimusorganisaatiot 70 % Pk-yritykset 50 % Suuret yritykset 50 % Ohjelman tulokset on julkaistava välittömästi ohjelman päättymisen jälkeen Rajoitetusti julkinen malli Julkiset tutkimusorganisaatiot 70 % Pk-yritykset tyypillisesti 50 % Suuret yritykset tyypillisesti 35 % Ohjelmaan osallistuvat tahot voivat tietyissä rajoissa sopia keskenään tulosten julkisuudesta

10 Rahoitustaso tutkimusohjelmassa perustapaus Tutkimusohjelman kustannukset Tutkijoiden suorat palkat Tutkijoiden henkilösivukulut Tutkijoiden yleiskustannukset Tutkijoiden matkakulut Tutkijoiden laiteostot, materiaalit, ostetut palvelut Tutkimusohjelman rahoitus Tutkimusorganisaatioiden osuus 30% 70% Muu julkinen rahoitus Tekesin rahoitus julkisille toimijoille Yritysten suorat palkat Yritysten henkilösivukulut Yritysten yleiskustannukset Yritysten matkakulut Yritysten laiteostot, materiaalit, ostetut palvelut Tekesin rahoitus yrityksille Yritysten osuus Yritysten panostus 35-50% 65-50% Julkinen rahoitus maksimi 60% tai 75% Tutkimusohjelman julkinen rahoitus (Tekes + muut julkiset rahoittajat + tutkimusorganisaatioiden omarahoitusosuudet) ei saa ylittää maksimituki-intensiteettiä.

11 Laajasti vai rajoitetusti julkinen malli - rahoitusvertailua Rajoitetusti julkinen SHOK-tutkimusohjelma Yrityksille syntyvät kustannukset 100 euroa Tutkimusorganisaatioille syntyvät kustannukset enintään 62,5 euroa Tekesin rahoitus yrityksille 35 euroa (kustannuksista) Tekesin rahoitus tutkimusorganisaatioille 43,75 euroa (70 %) Koko tutkimusohjelman kustannuksista Tekesin rahoitus enintään 78,75 euroa (48,5 %) Julkinen rahoitus enintään 97,5 euroa (60 %) Yritysten in kind panoksilla voidaan suurentaa tutkimusorganisaatioiden enimmäisosuutta syntyvistä kustannuksista Laajasti julkinen SHOK-tutkimusohjelma Yrityksille syntyvät kustannukset 100 euroa Tutkimusorganisaatioille syntyvät kustannukset enintään 100 euroa Tekesin rahoitus yrityksille euroa Tekesin rahoitus tutkimusorganisaatioille 70 euroa Koko tutkimusohjelmasta Tekesin rahoitus enintään 120 euroa (60 %) Julkinen rahoitus enintään 150 euroa (75 %) Tässä mallissa in kind panokset eivät vaikuta enimmäisrahoitustasoihin

12 SHOKien yritysryhmähankkeiden rahoitusperiaatteet Yritysryhmähankkeilla tulee olla seuraavat ominaisuudet Hanke tukee tutkimusohjelman tavoitteiden saavuttamista ja/tai hyödyntää SHOKin tutkimusohjelmassa tehtävää tutkimustyötä. Hankkeen vuorovaikutusmekanismit SHOKin ja tutkimusohjelman kanssa on määritelty ja sovittu. SHOK puoltaa hankkeen toteuttamista SHOK-hankkeena. Hankkeessa on mukana sellaisia osapuolia, jotka osallistuvat myös ko. tutkimusohjelmaan. Osapuolet ovat yrityksiä. Tutkimusorganisaatiot ovat yritysosapuolten alihankkijoina. Tekes rahoittaa SHOKien hankesalkkuun kuuluvia yritysryhmähankkeita nykyisillä instrumenteilla ja prosesseilla seuraavin täsmennyksin. Hankkeen osapuolet päättävät tulosten julkaisemisesta. Julkisia tietoja ovat vähintään rahoituksen saajat, yhteyshenkilöt, hankkeen nimi, hankkeen koko ja tuki-intensiteetti sekä tiivistelmä hankkeen sisällöstä. Hankkeen osapuolet sopivat tulosten omistus- ja käyttöoikeuksista. Tilaaja saa omistusoikeudet alihankintana toteutettuun tutkimustyöhön. Niissä hankkeissa, joiden syntymisessä, valmistelussa ja toteutuksessa SHOK Oy:llä on selkeä lisäarvoa tuottava rooli, Tekes voi hyväksyä SHOK Oy:lle maksettavan hallintopalkkion hankkeeseen osallistuvien yritysten kustannukseksi. Hanke voi sisältää teknologian kehittämisen ohella palvelujen ja liiketoiminnan kehittämistä. Niiden rahoituksessa sovelletaan Tekesin normaaleja rahoitusperiaatteita. Testiympäristöjen kehittämisen, pilotoinnin ja demonstroinnin rahoituksessa sovelletaan Tekesin normaaleja rahoitusperiaatteita. Tukityypit ja tasot määräytyvät Tekesin yritysrahoituksen normaalien periaatteiden mukaan.

13 Miten laadin tutkimusohjelman hakemuksen? Valitse ohjelmassa sovellettava julkisuus- ja IPR-malli Valitse ohjelman ensimmäisen jakson pituus Laadi ohjelmasuunnitelma Käytä mallipohjaa Ohjelman kuvaus sen koko kestoajalta Ohjelman ensimmäisen jakson tarkka suunnitelma Laadi hakemus osoitteessa Koko ohjelmaa koskeva päähakemus (valitse vasemmasta sarakkeesta SHOKin tutkimusohjelma ja oikeasta päähakemus) Konsortion osapuolten hakemukset (valitse vasemmasta sarakkeesta SHOKin tutkimusohjelma ja oikeasta yrityksen tai tutkimusorganisaation osallistuminen tutkimusohjelmaan)

14 Miten laadin tutkimusohjelman hakemuksen? Hakemuksesta vastaava SHOK Oy Täytä päähakemus Ohjelman kokonaiskuvaus Ohjelman kokonaiskustannukset ja rahoitus koko sen kestoajalta Liitä ohjelmasuunnitelma ja muut liitteet. Lähetä päähakemus. Saat lähetyksen yhteydessä tunnistenumeron. Pyydä osapuolia lähettämään omat hakemuksensa ja ilmoita tunnistenumero. Ilmoita Tekesin kirjaamoon, kun kaikki hakemukset on lähetetty. Konsortion osapuoli (yritys tai tutkimusorganisaatio) Lähetä osapuolihakemus. Oman osuutesi kuvaus Omat kustannuksesi ja rahoitussuunnitelmasi ohjelman ensimmäisellä jaksolla. Liitteet Ilmoita SHOK Oy:lle, kun olet lähettänyt hakemuksesi.

15 Tutkimusohjelman hakemusdokumentaatio Tutkimusohjelmasta tehdään päähakemus, joka antaa kokonaiskuvan ohjelmasta. SHOK Oy laatii päähakemuksen. Tutkimusohjelman toteuttavan konsortion osapuolet kuvaavat roolinsa, tehtävänsä, kustannuksensa ja rahoitussuunnitelmansa osapuolen hakemuslomakkeella. Hakemuksen tärkein liite on ohjelmasuunnitelma, jota päivitetään ohjelman aikana. Ohjelmasuunnitelma on keskeinen ohjelman valmistelun, seurannan, ohjauksen ja arvioinnin työkalu. Hakemus laaditaan osoitteessa

16 Tutkimusohjelman hakemusdokumentaatio (ohjelman alku) SHOK Oy:n täyttämä tutkimusohjelman päähakemuslomake Liite Ohjelmasuunnitelma koko ohjelma yleisellä tasolla ensimmäinen jakso tarkasti Osapuolten hakemukset

17 Tutkimusohjelman hakemusdokumentaatio (ohjelman alku) SHOK Oy:n täyttämä tutkimusohjelman päähakemuslomake Tutkimusohjelman Tutkimusohjelman koordinaattori koordinaattori Tutkimusohjelman Tutkimusohjelman vastuuvastuuja ja yhteyshenkilöt yhteyshenkilöt Ohjelman Ohjelman toteuttava toteuttava konsortio konsortio Ohjelman Ohjelman perustiedot, perustiedot, taustat, taustat, tavoitteet tavoitteet ja ja tutkimusteemat tutkimusteemat Ohjelman Ohjelman kokonaiskustannusarvio kokonaiskustannusarvio Ohjelman Ohjelman kokonaisrahoitussuunnitelma kokonaisrahoitussuunnitelma Ohjelman Ohjelman organisointi, organisointi, yhteistyötavat yhteistyötavat ja ja johtaminen johtaminen Ohjelmalla Ohjelmalla tavoiteltavat tavoiteltavat vaikutukset vaikutukset Yhteenveto Yhteenveto ohjelman ohjelman lisäarvosta lisäarvosta Liitteet Liitteet Ohjelmasuunnitelma koko ohjelma yleisellä tasolla ensimmäinen jakso tarkasti Osapuolten hakemukset

18 Tutkimusohjelman hakemusdokumentaatio (ohjelman alku) SHOK Oy:n täyttämä tutkimusohjelman päähakemuslomake Hakijan Hakijan perustiedot perustiedot Vastuu- Vastuuja ja yhteyshenkilöt yhteyshenkilöt Tilinpäätöstiedot Tilinpäätöstiedot (yritys) (yritys) Hakijan Hakijan yleiskuvaus, yleiskuvaus, rooli rooli ja ja tehtävät tehtävät ohjelmassa ohjelmassa Kustannusarvio Kustannusarvio (1. (1. jakso) jakso) Rahoitussuunnitelma Rahoitussuunnitelma (1. (1. jakso) jakso) Liitteet Liitteet Osapuolten hakemukset

19 Tutkimusohjelman toteutus ja rahoitus Rahoitushakemus 1. jakson rahoituspäätös - Osapuolikohtainen rahoitus 1. jaksolle - Rahoitusvarauma ohjelman koko kestoajalle - Päähakemus + osapuolihakemukset - Ohjelmasuunnitelma - Koko ohjelma yleisellä tasolla - Ensimmäinen jakso tarkasti Ohjelman Ohjelman toteutus toteutus Jaksoraportti ja -suunnitelma * Uuden jakson rahoituspäätös Ohjelman päättäminen * - Raportti päättyvästä ohjelmajaksosta - Päivitetty ohjelmasuunnitelma - Mahdolliset muutostarpeet

20 Tutkimusohjelmien rahoituspäätökset Jaksorahoitus Jaksorahoituksen edellytyksenä on riittävän tarkka suunnitelma ohjelman koko kestoajalta Osapuolikohtaiset rahoituspäätökset jakso kerrallaan Rahoitusvarauma ohjelman koko kestoajalle. Jos jaksorahoitus ei ole mahdollinen, koostuu ohjelman rahoitus kertapäätöksistä.

21 Tutkimusohjelmien hakemusten käsittely ja arviointi SHOKien tutkimusohjelmien rahoitushakemusten arvioinnin perustan muodostavat Tekesin normaalit hakemusten arviointikriteerit. Lisäksi SHOKien hakemuksien arvioinnissa sovelletaan lisäkriteerejä, joilla arvioidaan tutkimusohjelmien laatua, yhteistyön muotoja, tavoitteena olevia vaikutuksia sekä keskittymien puitteissa tapahtuvan toiminnan kokonaislisäarvoa suhteessa perinteisiin toimintamalleihin, vrt. seuraava kalvo. Arviointikriteerit on kuvattu tätä esitystä tarkemmin osoitteessa

22 SHOKien tutkimusohjelmien laadulliset arviointikriteerit Laatu ja relevanssi Resurssit ja yhteistyö SHOKkonsepti Lisäarvo Tekesin yleiset projektien arviointikriteerit

23 SHOKien tutkimusohjelmien laadulliset arviointikriteerit Tutkimusohjelman liityntä SHOKin visioon, tavoitteisiin sekä strategiseen tutkimusagendaan ja sen tutkimusteemoihin. Ohjelman vaikutukset elinkeinojen kehittymiseen. Tulosten hyödyntämispotentiaalin laaja-alaisuus. Tutkimuksen tieteellinen tai teknologinen erinomaisuus, haasteellisuus ja uutuusarvo verrattuna kansainväliseen tasoon. Vaikutus kansainvälisen huipputason osaamisen ja läpimurtojen syntymiseen. Tutkimustyön monitieteisyys ja - alaisuus. Laatu ja relevanssi Tutkimusohjelman suunnitelman laatu. Resurssit ja yhteistyö Lisäarvo

24 SHOKien tutkimusohjelmien laadulliset arviointikriteerit Ohjelman toteuttavan konsortion kyvykkyys, vakuuttavuus ja kattavuus. Ohjelman vaikutus osallistujien yhteistyöhön sekä yhteisen ydinosaamisen ja yhteisten tutkimus- ja testausympäristöjen syntymiseen. Ohjelman kansainvälisen yhteistyön laajuus ja relevanssi. Osapuolten sitoutumisen pitkäjänteisyys. Laatu ja relevanssi Resurssit ja yhteistyö Lisäarvo

25 SHOKien tutkimusohjelmien laadulliset arviointikriteerit SHOK-toiminnan kokonaislisäarvo suhteessa nykyisiin toimintamalleihin. Vaikutus tieteellisen tutkimuksen kohdistumiseen ja kansallisen osaamispohjan kehittymiseen keskittymien aihealueilla. Vaikutus valittujen aihealueiden houkuttelevuuteen ja näkyvyyteen huippuosaajille ja yritystoiminnalle. Vaikutus innovaatiojärjestelmän ja tulosten hyödyntämismekanismien kehittymiseen. Laatu ja relevanssi Resurssit ja yhteistyö Lisäarvo

26 Tutkimusohjelman tavoitteita tukevien yritysryhmähankkeiden arviointikriteerit Hanke tukee tutkimusohjelman tavoitteiden saavuttamista ja/tai hyödyntää SHOKin tutkimusohjelmassa tehtävää tutkimustyötä. Hankkeen vuorovaikutusmekanismit SHOKin ja tutkimusohjelman kanssa on määritelty ja sovittu. SHOK puoltaa hankkeen toteuttamista SHOK-hankkeena. Hankkeessa on mukana sellaisia osapuolia, jotka osallistuvat myös ko. tutkimusohjelmaan.

27 Tutkimusohjelmien raportointi ja seuranta Ohjelman johtoryhmä Tekes ottaa kantaa johtoryhmän kokoonpanoon SHOKin hallituksessa tai tutkimusvaliokunnassa. Tekesin ohjelmavastaava on johtoryhmän jäsen. Ohjelmapäällikkö SHOK asettaa tutkimusohjelmalle ohjelmapäällikön, joka vastaa tutkimusohjelman operatiivisesta toteuttamisesta. Tutkimusohjelman ohjelmapäällikkö hoitaa raportoinnin ja muutosten hallinnan eivätkä ohjelman osapuolet asioi suoraan Tekesin kanssa. Raportointi Ohjelmapäällikkö vastaa sisältöraportin ja kustannustilitysten toimittamisesta Tekesiin rahoituspäätöksen mukaisen raportointiaikataulun mukaisesti. Jokaisen ohjelman osapuolen on järjestettävä projektikustannusten seuranta ja raportointi omalta osaltaan. Ohjelmapäällikkö kokoaa yhden sisältöraportin, jossa kuvataan ohjelman edistyminen työpakettipohjaisesti. Raportti kattaa sekä yritysten että tutkimusorganisaatioiden osuudet. Sisältöraportti on vapaamuotoinen. Ohjelmapäällikkö laatii kustannustilitysten yhteenvedon. Tutkimusohjelmissa noudatetaan kaikkien osapuolten osalta samoja, kyseiselle tutkimusohjelmalle sovittuja raportointiaikoja. Muutosten hallinta Ohjelman muutokset käsitellään normaalein menettelyin. Ohjelmapäällikön tulee ilmoittaa Tekesille viipymättä kirjallisesti ohjelman toteutumiseen vaikuttavasta vähäistä suuremmasta muutoksesta tai muusta rahoituksen käyttöön vaikuttavasta seikasta. Ohjelmamuutoksiin on saatava Tekesin kirjallinen hyväksyminen. Yritysryhmähankkeiden seurannassa sovelletaan normaaleja projektinaikaisen hankeseurannan ja raportoinnin menettelyjä.

28 Tutkimusohjelmien johtamisen rahoitus Tekes voi hyväksyä SHOK-yhtiöltä ostetun ohjelman johtamispalvelun tutkimusohjelmaan osallistuvien yritysten ja tutkimusorganisaatioiden intressialihankintakustannuksena. Alihankinta hyväksytään laskutuksen mukaisena. Laskutuksen tulee perustua todennettavissa oleviin, johtamistyön aiheuttamiin kokonaiskustannuksiin. Kokonaiskustannukset sisältävät: Tutkimusohjelmien johtamisen aiheuttamat välittömät kustannukset (esimerkiksi palkat ja niiden sivukulut, matkat ja ostettavat palvelut). Ohjelmien johtamiselle kuuluvan osuuden SHOK-yhtiön yleiskustannuksista. Kohtuullisen katteen. Tekes asettaa SHOK-kohtaisen hyväksyttävän katetason voimaan toistaiseksi ja voi tarkastaa sitä toiminnan kehittymisen myötä.

29 Muuta tutkimusohjelmissa huomioonotettavaa Tutkimusohjelmilla tavoitellaan kansainvälisen tason huippuosaamista, läpimurtoja ja merkittävää uudistumista. Jotta tavoitteisiin päästään, tulee ohjelmalla olla riittävä kriittinen massa ja jokaisen osapuolen tulee osoittaa ohjelmaan kokonaisuuden kannalta tärkeä ja merkittävä panos. Panostus voi olla työtä, rahoitusta, osaamista tai muita tutkimusohjelman tavoitteiden saavuttamisen kannalta oleellisia resursseja. Tutkimusohjelmissa mukana olevien yritysten taloudellinen tilanne Tekes voi rahoittaa vain yrityksiä, joilla on uskottavat edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan. Lisäksi rahoitussuunnitelman tulee olla uskottava. Tekes ei myönnä rahoitusta vaikeuksissa oleville eli sellaisille yrityksille, joilla on kohonnut konkurssiriski. Tekes voi rahoittaa yritystä, jonka oma pääoma on negatiivinen, vain erityisedellytyksillä. Toteutuksen yhteisvastuu Jos Tekes rahoituspäätöksen yleisten ehtojen mukaisesti joutuu perimään yritykselle maksamansa rahoituksen takaisin, tutkimusohjelman yritysosapuolet vastaavat yhteisvastuullisesti rahoituksen takaisinmaksamisesta.

30 Tutkimusohjelman raportointiperiaatteet Väli- / jakso / loppuraporttilomake (yksi lomake, jonka ohjelmapäällikkö täyttää) Liite Liitteet Sisältöraportti (ohjelmapäällikkö laatii, Word-dokumentti) Kustannusten yhteenvetolomake (ohjelmapäällikkö kokoaa) WP 1 WP 2 WP n Osapuoli 1 Osapuoli 2 Osapuoli n Ohjelma, wp =työpaketti) Kustannustilitykset (lomake)

31 Myöntövaltuuksien kohdistuminen Tekesin myöntövaltuuksien kohdistuminen M Elää tarpeen mukaan Vapaa Instrumenttivalinnat Sisällölliset valinnat Ohjelmat Elää tarpeen mukaan Keskittymät DM xxxxxx Julkaistu Copyright Tekes

Strategisen huippuosaamisen keskittymät

Strategisen huippuosaamisen keskittymät Strategisen huippuosaamisen keskittymät Tekesin periaatteet 02-2015 Copyright Tekes Sisältö 1. Strategisen huippuosaamisen keskittymät ja Tekes 2. Keskittymien tutkimusohjelmat ja hankkeet 3. Tutkimusohjelman

Lisätiedot

Strategisen huippuosaamisen keskittymät

Strategisen huippuosaamisen keskittymät Strategisen huippuosaamisen keskittymät Tutkimusohjelmat, Tekesin rahoituksen hakeminen, raportointi ja kustannustilitykset Sisältö 1. Tekesin rahoituksen hakeminen tutkimusohjelman alku jaksohakemus ohjelman

Lisätiedot

Strategisen huippuosaamisen keskittymät

Strategisen huippuosaamisen keskittymät Strategisen huippuosaamisen keskittymät Tutkimusohjelmat, Tekesin rahoituksen hakeminen, raportointi ja kustannustilitykset Copyright Tekes Sisältö 1. Tekesin rahoituksen hakeminen tutkimusohjelman alku

Lisätiedot

SHOK infotilaisuus Teija Lahti-Nuuttila, Kimmo Ahola Tekes

SHOK infotilaisuus Teija Lahti-Nuuttila, Kimmo Ahola Tekes SHOK infotilaisuus 17.2.2014 Teija Lahti-Nuuttila, Kimmo Ahola Tekes DM xx-2013 SHOK-johtoryhmän linjaukset uudistuksiksi Fokusoidaan toimintaa nykyistä terävämpiin osaamiskärkiin tähtäimenä uusien liiketoimintojen

Lisätiedot

Tekesin linjauksia SHOKtoimintaan

Tekesin linjauksia SHOKtoimintaan Tekesin linjauksia SHOKtoimintaan Jussi Kivikoski 9.4.2010 Taustaa Keskittymissä on tehtävä valintoja Kaikkea tekemistä ei ole ollut tarkoitus siirtää keskittymiin. Rahoituksen vaikuttavuus on parempi

Lisätiedot

SHOK uusien tutkimusohjelmien haku 1/2014

SHOK uusien tutkimusohjelmien haku 1/2014 1 (5) SHOK uusien tutkimusohjelmien haku 1/2014 Tekes pyytää hakemuksia strategisten huippuosaamisen keskittymien (SHOK) uusiksi tutkimusohjelmiksi. Tekes on vuonna 2014 siirtynyt hakumenettelyyn uusien

Lisätiedot

Metsäklusteri Oy:n ohjelmat. Christine Hagström-Näsi 10.9.2009

Metsäklusteri Oy:n ohjelmat. Christine Hagström-Näsi 10.9.2009 Metsäklusteri Oy:n ohjelmat Metsäklusteri Oy Perustettu maaliskuussa 2007 Toiminta käynnistynyt syyskuussa 2007 Yksi Suomen kuudesta SHOKista Metsäklusteri Oy Toteuttaa Suomen metsäklusterin tutkimusstrategiaa

Lisätiedot

Tekes ja strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK)

Tekes ja strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK) Tekes ja strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK) Tekes on sitoutunut keskittymiin Tekes on auttanut keskittymien syntymistä kehittää niiden toiminnan edellytyksiä tukee niitä toiminnan kehittämisessä

Lisätiedot

SHOK uusien tutkimusohjelmien haku 2/2014

SHOK uusien tutkimusohjelmien haku 2/2014 1 (5) SHOK uusien tutkimusohjelmien haku 2/2014 Tekes pyytää hakemuksia strategisten huippuosaamisen keskittymien (SHOK) uusiksi tutkimusohjelmiksi. Tekes on vuonna 2014 siirtynyt hakumenettelyyn uusien

Lisätiedot

Fimecc - Mahdollisuus metallialalle. Fimecc, CTO Seppo Tikkanen

Fimecc - Mahdollisuus metallialalle. Fimecc, CTO Seppo Tikkanen Fimecc - Mahdollisuus metallialalle Fimecc, CTO Seppo Tikkanen Fimecc Oy FIMECC Oy on metallituotteet ja koneenrakennusalan strategisen huippuosaamisen keskittymä. Tehtävänä on valmistella ja koordinoida

Lisätiedot

SHOK - Strategisen huippuosaamisen keskittymät

SHOK - Strategisen huippuosaamisen keskittymät SHOK - Strategisen huippuosaamisen keskittymät Innovaatioyhteistyöstä maailmanluokan läpimurtoja Tiede Hyvinvointi Strategia Huippuosaaminen Yhteistyö Kehitys Kasvu Talous innovaatiot Tulevaisuus Tutkimus

Lisätiedot

Miten hakemus ja projektisuunnitelma laaditaan?

Miten hakemus ja projektisuunnitelma laaditaan? Miten hakemus ja projektisuunnitelma laaditaan? Hankevalmistelukoulutus 21.11.2013 Risto Mäkikyrö Teknologia-asiantuntija 1/18 Esityksen sisältö Hakemuksen kokonaisuus (kalvot 2-5) NABC (kalvot 7-11) Projektin

Lisätiedot

FiDiPro -hankkeen projektinhallintahyvät. Hanna Rantala FiDiPro info 17.12. 2014

FiDiPro -hankkeen projektinhallintahyvät. Hanna Rantala FiDiPro info 17.12. 2014 FiDiPro -hankkeen projektinhallintahyvät käytännöt Hanna Rantala FiDiPro info 17.12. 2014 FiDiPro hankkeen käynnistäminen FiDiPro hankkeissa noudatetaan kaikilta osin Tekesin normaaleita julkisen tutkimuksen

Lisätiedot

Tekesin rahoittaman julkisen tutkimusprojektin ohjausryhmä

Tekesin rahoittaman julkisen tutkimusprojektin ohjausryhmä Tekesin rahoittaman julkisen tutkimusprojektin ohjausryhmä Periaatteet ja käytännöt Elinkeinoelämän kanssa verkottunut julkinen tutkimus Sisältö Tekesin rahoittaman tutkimusprojektin roolit ja tehtävät

Lisätiedot

Tekesin FiDiPro Professor -rahoituksen hakuohjeet

Tekesin FiDiPro Professor -rahoituksen hakuohjeet OHJE 1 (5) 4.8.2009 Tekesin FiDiPro Professor -rahoituksen hakuohjeet Suomen Akatemia ja Tekes avaavat omia FiDiPro-hakuja säännöllisin väliajoin ja noudattavat omia hakukäytäntöjään. Hakuprosessi on kaksivaiheinen.

Lisätiedot

Tekesin rooli ammattikorkeakoulujen tkirahoituksessa

Tekesin rooli ammattikorkeakoulujen tkirahoituksessa Enemmän irti innovaatiopolitiikasta - Ammattikorkeakoulujen osaaminen täysmittaiseen käyttöön Eduskunta 22.2.12 Tekesin rooli ammattikorkeakoulujen tkirahoituksessa Eero Silvennoinen Yksikön johtaja, TkT

Lisätiedot

RYM Oy ja tutkimusohjelmat

RYM Oy ja tutkimusohjelmat RYM Oy ja tutkimusohjelmat RILin rakennus- ja rakennetekniikan tekniikkaryhmä 29.04.2010 Sisältö 1. RYM Oy Osaamispääomasijoitusyhtiö 2. Tutkimusteemat Tutkimusagenda ja nyt valmistelussa olevat tutkimusohjelmat

Lisätiedot

WWW-osoite www.tekes.fi Virallinen sähköpostiosoite kirjaamo@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 340/31/2016

WWW-osoite www.tekes.fi Virallinen sähköpostiosoite kirjaamo@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 340/31/2016 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Tutkimusorganisaatio Rahoitus yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja muille tutkimusorganisaatioille Elinkeinoelämän kanssa verkottuneeseen tutkimukseen Organisaation

Lisätiedot

Mitä kustannuksia voidaan hyväksyä? Miten projektiseuranta on järjestettävä?

Mitä kustannuksia voidaan hyväksyä? Miten projektiseuranta on järjestettävä? Mitä kustannuksia voidaan hyväksyä? Miten projektiseuranta on järjestettävä? Hankevalmistelukoulutus 26.3.2013 1/16 Copyright Tekes Esityksen sisältö Mitä huomioita hakemusvaiheessa Rahoituspäätös ja rahoituksen

Lisätiedot

FiDiPro -ohjelma Projektin valmistelu

FiDiPro -ohjelma Projektin valmistelu FiDiPro -ohjelma Projektin valmistelu FiDiPro -info aiehakemuksia valmisteleville 15.1. 2014 Hanna Rantala FiDiPro-ohjelma Tekesin ja Suomen Akatemian yhteinen rahoitusohjelma. Tavoitteena on kasvattaa

Lisätiedot

Tempo-projektin raportointi

Tempo-projektin raportointi Tempo-projektin raportointi Aloituspalaveriohje: Näin raportoit projektista ja seuraat tavoitteiden saavuttamista 15.4.2019 (DM 2091936 v.2) Aluksi Lue rahoituspäätös sekä rahoitusehdot huolellisesti Rahoitusehdot

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari /0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari /0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Tutkimusorganisaatio Rahoitus yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja muille tutkimusorganisaatioille Strategiseen tutkimusavaukseen Organisaation tiedot Perustiedot Y-tunnus

Lisätiedot

Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen hakuohje

Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen hakuohje Hakuohje 1 (5) Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen hakuohje 1. Kenelle? Audiovisuaalisen alan tuotantokannustinta voivat saada suomalaiset ja ulkomaiset tuotantoyhtiöt, tuotantopalveluyhtiöt tai

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi Kunta. Diaari 1392278355833/0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi Kunta. Diaari 1392278355833/0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Yritys Kehittäminen kohdistuu pääosin Tutkimukseen, tuotteen, palvelun, osaamisen ja/tai menetelmän kehittämiseen Organisaation tiedot Perustiedot Y-tunnus 1234567-8 Yrityksen

Lisätiedot

Tekesin palvelut kansainvälistyvälle yritykselle

Tekesin palvelut kansainvälistyvälle yritykselle Tekesin palvelut kansainvälistyvälle yritykselle KIVi Kajaani 29.11.2011 Mikko Kiiskinen Tekesin palveluja yrityksen kansainvälistymispolulla Rahoitus Tekesin T&K&I rahoitus kv. strategia (innovaatiopalveluiden

Lisätiedot

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes lyhyesti Mitä Tekes tekee? Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes hyväksyy korkeampia riskejä kuin yksityiset rahoittajat rahoittaa

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 1392296944723/0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 1392296944723/0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Tutkimusorganisaatio Rahoitus yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja muille tutkimusorganisaatioille Tutkimusideasta uutta tietoa ja liiketoimintaa Organisaation tiedot

Lisätiedot

Arvoverkkojen kehittämisen rahoitus

Arvoverkkojen kehittämisen rahoitus TEKES 25.6.2013 Jukka Laakso Arvoverkkohankkeiden erityispiirteet Arvoverkkohankkeiden tavoitteena on laaja kansainvälinen liiketoiminta tai merkittävä kansallinen järjestelmätason muutos. Yleisenä tavoitteena

Lisätiedot

FIRI 2018 määrähahaun hakuinfo INFRASTRUKTUURIEN KUSTANNUSRAPORTOINTI

FIRI 2018 määrähahaun hakuinfo INFRASTRUKTUURIEN KUSTANNUSRAPORTOINTI FIRI 2018 määrähahaun hakuinfo 16.3.2018 INFRASTRUKTUURIEN KUSTANNUSRAPORTOINTI Jaana Aalto 1 Infrastruktuurien kustannusraportointi - rahoitusehdot Tutkimusorganisaatio ja hankkeen vastuullinen johtaja

Lisätiedot

Julkisen tutkimuksen rahoituksen tulevaisuus

Julkisen tutkimuksen rahoituksen tulevaisuus Julkisen tutkimuksen rahoituksen tulevaisuus Esa Panula-Ontto 27.8.2010 DM 694324 Julkisen tutkimusrahoituksen asiakkaat asiakas =Tutkimusorganisaatio Yliopistouudistus ei vaikuta yliopistojen asemaan

Lisätiedot

Huippuyksiköiden kustannusraportointi

Huippuyksiköiden kustannusraportointi Huippuyksiköiden kustannusraportointi 12.11.2013 Sirpa Nummila 1 Suomen Akatemia soveltaa kokonaiskustannusmallia hakemusten laatimisessa, rahoituspäätösten valmistelussa, rahoituspäätöksissä ja niiden

Lisätiedot

Miten projektoin yrityksen palveluliiketoiminnan kehittämistarpeen?

Miten projektoin yrityksen palveluliiketoiminnan kehittämistarpeen? TEOLLISUUDEN PALVELULIIKETOIMINTA -SEMINAARI 23.5.2013 Savonia-amk Miten projektoin yrityksen palveluliiketoiminnan kehittämistarpeen? Heikki Passiniemi toimialapäällikkö, Ylä-Savon Kehitys Oy 23.5.2013

Lisätiedot

Hakuinfotilaisuus: Menettelytavat tutkimus- ja innovaatiotoiminnan strategisille valinnoille

Hakuinfotilaisuus: Menettelytavat tutkimus- ja innovaatiotoiminnan strategisille valinnoille Hakuinfotilaisuus: Menettelytavat tutkimus- ja innovaatiotoiminnan strategisille valinnoille 21.9.2017 Ohjelma Projektipäällikkö Sari Löytökorpi, VNK esittelee lyhyesti TEAS-järjestelmän Opetusneuvos Matti

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 1392294360756/0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi. Diaari 1392294360756/0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Tutkimusorganisaatio Rahoitus yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja muille tutkimusorganisaatioille Elinkeinoelämän kanssa verkottuneeseen tutkimukseen Organisaation

Lisätiedot

Käyttäjälähtöinen yhdistetty todellisuus

Käyttäjälähtöinen yhdistetty todellisuus Strateginen tutkimusavaus Käyttäjälähtöinen yhdistetty todellisuus Keskustelutilaisuus Tekesissä 21.8.2012 Eero Silvennoinen Yksikön johtaja, TkT Käyttäjälähtöinen yhdistetty todellisuus Keskustelutilaisuus

Lisätiedot

Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen hakuohje

Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen hakuohje Hakuohje 1 (5) Sähköisen hakemuksen voi täyttää vain Suomeen rekisteröity yritys. Audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen hakuohje 1. Kenelle? Audiovisuaalisen alan tuotantokannustinta voivat saada suomalaiset

Lisätiedot

TeamFinland Explorer-rahoitus Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta

TeamFinland Explorer-rahoitus Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta TeamFinland Explorer-rahoitus Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Rahoitusehdot: Yritysten de minimis -avustus 30.8.2017 DM 1817112 v.2 Copyright Tekes Projektin vastuullinen johtaja: Lue rahoituspäätös

Lisätiedot

Tekesin tutkimushaut 2012

Tekesin tutkimushaut 2012 Tekesin tutkimushaut 2012 Marko Heikkinen, Tekes 01-2012 Sisältö Julkisen tutkimuksen rahoitus uudistuu Tutkimusrahoituksen projektityypit 2012 lukien Rahoituksen hakeminen 2012 Linkit lisätietoihin Julkisen

Lisätiedot

KANSAINVÄLINEN YHTEISHANKEHAKU: NANOTIEDE SEKÄ TIETO- JA TIETOLII- KENNETEKNIIKKA (SUOMEN AKATEMIA JA NATIONAL RESEARCH FOUNDATION OF KOREA, NRF)

KANSAINVÄLINEN YHTEISHANKEHAKU: NANOTIEDE SEKÄ TIETO- JA TIETOLII- KENNETEKNIIKKA (SUOMEN AKATEMIA JA NATIONAL RESEARCH FOUNDATION OF KOREA, NRF) SUOMEN AKATEMIA HAKUILMOITUS 1 20.4.2012 KANSAINVÄLINEN YHTEISHANKEHAKU: NANOTIEDE SEKÄ TIETO- JA TIETOLII- KENNETEKNIIKKA (SUOMEN AKATEMIA JA NATIONAL RESEARCH FOUNDATION OF KOREA, NRF) Rahoitus Rahoituskausi

Lisätiedot

Fimecc Tutkimusta yritysten lähtökohdista Miten mukaan? Fimecc, CTO Seppo Tikkanen

Fimecc Tutkimusta yritysten lähtökohdista Miten mukaan? Fimecc, CTO Seppo Tikkanen Fimecc Tutkimusta yritysten lähtökohdista Miten mukaan? Fimecc, CTO Seppo Tikkanen Fimecc Oy FIMECC Oy on metallituotteet ja koneenrakennusalan strategisen huippuosaamisen keskittymä. Tehtävänä on valmistella

Lisätiedot

Julkisen tutkimuksen rahoitus uudistuu 2012. Copyright Tekes

Julkisen tutkimuksen rahoitus uudistuu 2012. Copyright Tekes Julkisen tutkimuksen rahoitus uudistuu 2012 Tekesin rahoittama julkinen tutkimus Tekes rahoittaa tutkimusorganisaatioiden teknologian, palveluiden, liiketoiminnan ja työelämän tutkimusta, jolla on merkittävää

Lisätiedot

1 19.12.2008. Suomen Akatemia ja SHOKit

1 19.12.2008. Suomen Akatemia ja SHOKit 1 19.12.2008 Suomen Akatemia ja SHOKit Strategisen huippuosaamisen keskittymät, SHOK Strategic Centres for Science, Technology and Innovation Korkeatasoinen tiede, teknologian kehitys ja innovaatiotoiminta

Lisätiedot

VALTIONAVUSTUSHAKEMUS

VALTIONAVUSTUSHAKEMUS Hakija Hankkeen hallinnoinnista vastaava kunta, kuntayhtymä tai muu toimija Hakijan postiosoite Vastuuhenkilön Yhteyshenkilön Talouden vastuuhenkilön Hankkeen nimi ja siitä käytettävä lyhenne sekä hankkeen

Lisätiedot

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi Kunta. Diaari 1392285877178/0/2014

WWW-osoite Virallinen sähköpostiosoite noreply@tekes.fi Emoyhtiön konsernin nimi Yksikön nimi Kunta. Diaari 1392285877178/0/2014 Hakemuksen tiedot Onko kyseessä Yritys Kehittäminen kohdistuu pääosin Organisaation prosessien ja/tai johtamisen kehittämiseen Organisaation tiedot Perustiedot Y-tunnus 1234567-8 Yrityksen nimi Demo nimi

Lisätiedot

Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta

Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Rahoitusehdot: Yritysten de minimis -avustus 30.8.2017 DM 1817791 v.3 Copyright Tekes Mitä asioita otettava huomioon heti projektin alussa

Lisätiedot

Hakeminen Challenge Finland vaiheeseen 2.

Hakeminen Challenge Finland vaiheeseen 2. Hakeminen Challenge Finland vaiheeseen 2. Tärkeät päivämäärät: Haku avautuu 3.10.2016 1.11.2016 klo 16.00 mennessä julkisen tutkimuksen suunnitelma ja pyydetyt tiedot Suomen Akatemiaan 14.11.2016 klo 23.59

Lisätiedot

MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHA Rahoitushakemus

MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHA Rahoitushakemus MAAKUNNAN KEHITTÄMISRAHA Rahoitushakemus Hanke on Alueellinen kehittämishanke EU-rahoitteisen hankkeen valmisteluhanke Kyseessä on Uusi hakemus Jatkorahoitushakemus Korjaus/täydennys edelliseen hakemukseen

Lisätiedot

Kokeile Uudistu Kansainvälisty Kasva

Kokeile Uudistu Kansainvälisty Kasva Tekesin rahoitus Kokeile Uudistu Kansainvälisty Kasva Tekesin rahoitus Tekesin rahoitus Rahoitamme yritysten kehitysprojekteja, jotka tähtäävät kasvuun ja liiketoiminnan uudistamiseen tai työelämän kehittämiseen.

Lisätiedot

FiDiPro -ohjelma Projektin valmistelu

FiDiPro -ohjelma Projektin valmistelu FiDiPro -ohjelma Projektin valmistelu FiDiPro-ohjelma Tekesin ja Suomen Akatemian yhteinen rahoitusohjelma. Tavoitteena on kasvattaa suomalaisen tutkimuksen ja elinkeinoelämän osaamista ja kilpailukykyä

Lisätiedot

TUTKIMUSINFRASTRUKTUURIHAKU FIRI 2010. Riitta Mustonen

TUTKIMUSINFRASTRUKTUURIHAKU FIRI 2010. Riitta Mustonen TUTKIMUSINFRASTRUKTUURIHAKU FIRI 2010 Riitta Mustonen 1 12.5.2010 FIRI 2010 -haun tutkimus- ja innovaatiopoliittiset perusteet Osa kansallista ja kansainvälistä tutkimus- ja innovaatiopolitiikkaa; tutkijat

Lisätiedot

Business Finland -tutkimusrahoituspalvelut alkaen TIEDOT TARKENTUVAT SYKSYN 2017 AIKANA

Business Finland -tutkimusrahoituspalvelut alkaen TIEDOT TARKENTUVAT SYKSYN 2017 AIKANA Business Finland -tutkimusrahoituspalvelut 1.1.2018 alkaen TIEDOT TARKENTUVAT SYKSYN 2017 AIKANA OECD:n maaraportti 2017: Suomen suurimpia haasteita on tutkimustulosten ja uusien ideoiden muuntaminen innovaatioiksi

Lisätiedot

SHOK-tutkimusohjelmien suunnittelu ja toteutus. RYM Oy Ari Ahonen / Anssi Salonen

SHOK-tutkimusohjelmien suunnittelu ja toteutus. RYM Oy Ari Ahonen / Anssi Salonen SHOKtutkimusohjelmien suunnittelu ja toteutus RYM Oy Ari Ahonen / Anssi Salonen RYM Oy ja tutkimusohjelmat 1. Tutkimusohjelmat pohjautuvat toimijoiden tahtotilaan Yritysten tulevaisuuden visio 2. Toimijoilla

Lisätiedot

Jakeluosoite PL Postinumero Postitoimipaikka

Jakeluosoite PL Postinumero Postitoimipaikka Hakijan tiedot Päähakija (virasto/laitos/yritys/yhteisö/organisaatio) Y-tunnus Jakeluosoite PL Postinumero Postitoimipaikka Puhelin Hankkeen vastuullinen vetäjä/muu yhteyshenkilö Nimi Sähköposti Virka/toimi

Lisätiedot

RAHOITUSHAKEMUS BOTNIA-ATLANTICA-OHJELMA

RAHOITUSHAKEMUS BOTNIA-ATLANTICA-OHJELMA 1(6) RAHOITUSHAKEMUS BOTNIA-ATLANTICA-OHJELMA HUOM! Hakemus tulee täyttää suomeksi tai ruotsiksi. Lue täyttöohjeet ennen lomakkeen täyttämistä! Uusi hakemus 1. Viranomainen, jolle hanke-esitys osoitetaan

Lisätiedot

Digitaalisuus, teollinen internet ja SHOKien kehitysnäkymät. Pääjohtaja Pekka Soini Tekes FIMECCin vuosiseminaari, Tampere 17.9.

Digitaalisuus, teollinen internet ja SHOKien kehitysnäkymät. Pääjohtaja Pekka Soini Tekes FIMECCin vuosiseminaari, Tampere 17.9. Digitaalisuus, teollinen internet ja SHOKien kehitysnäkymät Pääjohtaja Pekka Soini Tekes FIMECCin vuosiseminaari, Tampere 17.9.2014 Digitaalisuus ravistelee kaikkia aloja Digitaalisuus Markkinoille vienti

Lisätiedot

Julkisen tutkimuksen rahoitus uudistuu Copyright Tekes

Julkisen tutkimuksen rahoitus uudistuu Copyright Tekes Julkisen tutkimuksen rahoitus uudistuu 2012 Tekesin rahoittama julkinen tutkimus Tekes rahoittaa tutkimusorganisaatioiden teknologian, palveluiden, liiketoiminnan ja työelämän tutkimusta, jolla on merkittävää

Lisätiedot

Akatemian rahoitusinstrumentit

Akatemian rahoitusinstrumentit Akatemian rahoitusinstrumentit Ohjelmapäällikkö Mikko Ylikangas, 10.6.2010 1 14.6.2010 Suomen Akatemian tehtävät Edistää tieteellistä tutkimusta ja sen hyödyntämistä Kehittää kansainvälistä tieteellistä

Lisätiedot

Tempo-projektin raportointi

Tempo-projektin raportointi Tempo-projektin raportointi Aloituspalaveriohje: Näin raportoit projektista ja seuraat tavoitteiden saavuttamista 15.10.2018 (DM 2091936 v.1) Aluksi Lue rahoituspäätös sekä rahoitusehdot huolellisesti

Lisätiedot

Oppimisratkaisuilla Suomi nousuun

Oppimisratkaisuilla Suomi nousuun Oppimisratkaisuilla Suomi nousuun OPTEK seminaari Pekka Ollikainen 24.5.2011 1 www.tekes.fi/ohjelmat/oppimisratkaisut DM# 24.5.11 Oppimisratkaisuilla Suomi nousuun! Kansallisen oppimisjärjestelmän kehitys

Lisätiedot

Tekes on innovaatiorahoittaja

Tekes on innovaatiorahoittaja DM 450969 01-2017 Tekes on innovaatiorahoittaja Yleisesittely 2017 Antti Salminen, Asiantuntija 30.3.2017 DM 450969 04-2014 Mitä Tekes tekee? Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen

Lisätiedot

BUILT ENVIRONMENT INNOVATIONS RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. Strategisen huippuosaamisen keskittymä (SHOK) www.rym.fi

BUILT ENVIRONMENT INNOVATIONS RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. Strategisen huippuosaamisen keskittymä (SHOK) www.rym.fi BUILT ENVIRONMENT INNOVATIONS RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Strategisen huippuosaamisen keskittymä (SHOK) www.rym.fi RAKENNETTU YMPÄRISTÖ LUO HYVINVOINTIA JA KILPAILUKYKYÄ Kuva: Vastavalo Rakennetulla ympäristöllä

Lisätiedot

MAKSATUSPROSESSIKOULUTUS ESR-HANKETOIMIJOILLE

MAKSATUSPROSESSIKOULUTUS ESR-HANKETOIMIJOILLE Tuija Nikkari Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus MAKSATUSPROSESSIKOULUTUS ESR-HANKETOIMIJOILLE Seinäjoki 24.5.2011 Rahoituspäätös ja projektisuunnitelma Rahoituspäätös sisältää päätösasiakirjan

Lisätiedot

PEJ/TTa 6.1.2015 STANDARDISOINTIA EDISTÄVÄN PROJEKTITOIMINNAN RAHOITUS YLEISET EHDOT VUONNA 2015

PEJ/TTa 6.1.2015 STANDARDISOINTIA EDISTÄVÄN PROJEKTITOIMINNAN RAHOITUS YLEISET EHDOT VUONNA 2015 1(5) STANDARDISOINTIA EDISTÄVÄN PROJEKTITOIMINNAN RAHOITUS YLEISET EHDOT VUONNA 2015 Näitä ehtoja sovelletaan projektirahoitukseen, jota SFS on myöntänyt standardisointia edistävän projektitoiminnan rahoitusta

Lisätiedot

Lippulaiva: Hyvä hakemus. Keskustelua, kysymyksiä ja vastauksia

Lippulaiva: Hyvä hakemus. Keskustelua, kysymyksiä ja vastauksia Lippulaiva: Hyvä hakemus Keskustelua, kysymyksiä ja vastauksia Maiju Gyran 28.8.2017 1 SUOMEN AKATEMIA 2016 TIETEEN PARHAAKSI Lippulaivaohjelma Lippulaivat ovat osaamiskeskittymiä, joissa toteutuu - Korkeatasoinen

Lisätiedot

Tekes Oppimisratkaisut ohjelman tulosseminaari

Tekes Oppimisratkaisut ohjelman tulosseminaari Tekes Oppimisratkaisut ohjelman tulosseminaari Pekka Ollikainen Tekes 24.1.2013 Messukeskus, Helsinki http://www.tekes.fi/ohjelmat/oppimisratkaisut DM1071384v2 Oppimisratkaisut ohjelma 2011-2015 Ohjelman

Lisätiedot

Projektien rahoitus.

Projektien rahoitus. Projektien rahoitus Mika.Lautanala@tekes.fi Miten mukaan?? Aiheita Rakennuksen elinkaarenaikainen tiedonhallinta Organisaatioiden välinen tiedonhallinta -IFC Kansainvälisyys Yhteys ohjelmapäällikköön Arto

Lisätiedot

Tekesin rahoitus julkisille tutkimusorganisaatioille EU:n Horisontti 2020 ohjelman hankkeiden valmisteluun muuttuu

Tekesin rahoitus julkisille tutkimusorganisaatioille EU:n Horisontti 2020 ohjelman hankkeiden valmisteluun muuttuu OHJE 1 (7) Tekesin rahoitus julkisille tutkimusorganisaatioille EU:n Horisontti 2020 ohjelman hankkeiden valmisteluun muuttuu 1.10.2015 1 Hakuaika 2 Haettavan rahoituksen käyttötarkoitus 3 Rahoituksen

Lisätiedot

Tekesin rahoitus mediaalan yrityksille. Minna Suutari ja Anna Alasmaa 27.1.2015 Median innovaatiotuen info

Tekesin rahoitus mediaalan yrityksille. Minna Suutari ja Anna Alasmaa 27.1.2015 Median innovaatiotuen info Tekesin rahoitus mediaalan yrityksille Minna Suutari ja Anna Alasmaa 27.1.2015 Median innovaatiotuen info Mikä on median innovaatiotuki? Mahdollisuus => Media-alalle korvamerkittyä lisärahoitusta Rahoitushakemusten

Lisätiedot

Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta

Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Messuavustukset Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Rahoitusehdot: Yritysten de minimis -avustus 5.5.2017 DM 1817791 v.2 Copyright Tekes Mitä asioita otettava huomioon heti projektin alussa

Lisätiedot

Julkisen tutkimuksen rahoitus uudistuu 2012

Julkisen tutkimuksen rahoitus uudistuu 2012 Julkisen tutkimuksen rahoitus uudistuu 2012 Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa hakuinfo 14.9.2011 Asko Vesanto DM 832640 Miksi julkisen tutkimuksen rahoitusta uudistetaan? Innovaatiojärjestelmän

Lisätiedot

Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa Turvallisuus-ohjelman hakuinfo 14.9.2011

Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa Turvallisuus-ohjelman hakuinfo 14.9.2011 Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa Turvallisuus-ohjelman hakuinfo 14.9.2011 9:30 Johdanto Mikko Utriainen, teknologia-asiantuntija, Tekes 9:40 Uudistuva julkisen tutkimuksen rahoitus Asko

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset 2016

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset 2016 Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset 2016 Toni Bärman 22.3.2016 Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset, taustaa 18.3.2016 2 Taustaa, laki & asetus Valtionavustuslaki 688/2001 Hakemus-, myöntö-, maksatusprosessi

Lisätiedot

Ihmiset bisneksen uudistajina. Julkisen tutkimuksen haku 26.8.-27.10.2014 Fiiliksestä fyrkkaa Liideri Liiketoimintaa, tuottavuutta, työniloa

Ihmiset bisneksen uudistajina. Julkisen tutkimuksen haku 26.8.-27.10.2014 Fiiliksestä fyrkkaa Liideri Liiketoimintaa, tuottavuutta, työniloa Ihmiset bisneksen uudistajina Julkisen tutkimuksen haku 26.8.-27.10.2014 Fiiliksestä fyrkkaa Liideri Liiketoimintaa, tuottavuutta, työniloa Tutkimushaun infotilaisuus 30.9.2014 Finlandia-talo Haun kuvaus

Lisätiedot

Kansainvälisen kasvun suunnittelu

Kansainvälisen kasvun suunnittelu Kansainvälisen kasvun suunnittelu PSu 05-2013 Mitä rahoitetaan ja millä kriteereillä? Rahoitus kohdistuu projekteihin (alku, loppu, suunnitelma, budjetti, tulosten systemaattinen hyödyntäminen), arvioinnin

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola 27.3.2015 Avustuksen tausta: lainsäädäntö ja valvonta Avustuksen taustaa Avustuksella on tarkoitus tukea kestävien liikkumisen muotojen edistämiseen

Lisätiedot

CREMA- rahoitushaku 2018 ( ) Kaupunkien palvelut ja vetovoimaisuus luovan yritystoiminnan alustana

CREMA- rahoitushaku 2018 ( ) Kaupunkien palvelut ja vetovoimaisuus luovan yritystoiminnan alustana CreMA on joustava määräraha, joka on tarkoitettu luovien alojen ja muiden toimialojen osaamisen yhdistämiseen sekä yhteistyön ja liiketoimintamallien kehittämiseen. AVEK jakaa CreMA-avustuksia opetus-

Lisätiedot

Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset. Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa Harri Kivelä

Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset. Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa Harri Kivelä DM 450969 01-2017 Tekesin palvelut ja rahoituksen edellytykset Riskienhallinnan PK-lähtö Varkaudessa 8.6.2017 Harri Kivelä DM 450969 01-2017 Tekes verkostoja innovaatioille Palvelut rahoitusta ja asiantuntemusta

Lisätiedot

Muutokset yritysten rahoituksen kustannusmallissa ja tarkastusraporttipohjassa ja DM

Muutokset yritysten rahoituksen kustannusmallissa ja tarkastusraporttipohjassa ja DM Muutokset yritysten rahoituksen kustannusmallissa ja tarkastusraporttipohjassa 9.9. ja 16.9.2014 DM 1321497 Yksinkertaisen kustannusarvion (flat rate) kokeilu Tekesin rahoittamissa hankkeissa Kokeiluun

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola 21.5.2014 Avustuksen tausta: lainsäädäntö Avustuksen taustaa Avustuksella on tarkoitus tukea kestävien liikkumisen muotojen edistämiseen tähtääviä hankkeita

Lisätiedot

SHOK-tutkimusohjelmien rahoituksen yleiset ehdot

SHOK-tutkimusohjelmien rahoituksen yleiset ehdot RAHOITUKSEN YLEISET EHDOT 1 (16) SHOK-tutkimusohjelmien rahoituksen yleiset ehdot Sisällysluettelo 1 Soveltamisala ja rahoituspäätöksen julkisuus... 3 2 Tutkimusohjelman kestoaika... 3 3 Tutkimusohjelman

Lisätiedot

Maaseuturahasto syksyn hakuteemat

Maaseuturahasto syksyn hakuteemat Maaseuturahasto syksyn hakuteemat Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Syyskuu 2019 ELY-keskus rahoittaa syksystä 2019 alkaen yleishyödyllisiä hankkeita seuraavin painotuksin: ELY-keskus osallistuu investointeihin

Lisätiedot

Julkisen tutkimuksen projektit Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta

Julkisen tutkimuksen projektit Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Julkisen tutkimuksen projektit Hyväksyttävät kustannukset ja projektiseuranta Rahoitusehdot: Julkisen tutkimuksen rahoitus 5.5.2017 DM 1821297 v.1 Copyright Tekes Mitä asioita otettava huomioon heti projektin

Lisätiedot

Kehittämisen työkaluja elintarvikeyrityksille

Kehittämisen työkaluja elintarvikeyrityksille Kehittämisen työkaluja elintarvikeyrityksille Webbiseminaari 20.3.2017 Reijo Martikainen Maaseutuvirasto reijo.martikainen@mavi.fi Koulutushankkeet (toimenpide 1) Muun yritystoiminnan koulutus, 70 % Yritysryhmän

Lisätiedot

Ideasta Liiketoimintaan

Ideasta Liiketoimintaan Ideasta Liiketoimintaan Tekesin rahoituspalvelut yrityksille Metsäalan ennakointiyksikön järjestämä aamukahvitilaisuus 17.2.2009 Kalevi Pölönen DM 375387 04-2008 Copyright Tekes DM 125809 01-2005 Copyright

Lisätiedot

Hakuinfotilaisuus: Kansalaisten ja turvapaikan-hakijoiden oikeusapupalvelujen saatavuus ja laatu

Hakuinfotilaisuus: Kansalaisten ja turvapaikan-hakijoiden oikeusapupalvelujen saatavuus ja laatu Hakuinfotilaisuus: Kansalaisten ja turvapaikan-hakijoiden oikeusapupalvelujen saatavuus ja laatu 12.10.2017 Ohjelma Projektipäällikkö Sari Löytökorpi (VNK) esittelee lyhyesti Valtioneuvoston selvitys-

Lisätiedot

Tekes on innovaatiorahoittaja

Tekes on innovaatiorahoittaja Tekes on innovaatiorahoittaja Yleisesittely 2013 DM 450969 05-2013 Tekes verkostoja innovaatioille Palvelut rahoitusta ja asiantuntemusta tutkimus- ja kehitystyöhön ja innovaatiotoimintaan tukea tutkimus-

Lisätiedot

Tekesin hakuohje FiDiPro Professori- ja FiDiPro Fellow -rahoitukselle

Tekesin hakuohje FiDiPro Professori- ja FiDiPro Fellow -rahoitukselle OHj Ohje 1 (5) Tekesin hakuohje FiDiPro Professori- ja FiDiPro Fellow -rahoitukselle 1 Perustiedot FiDiPro-rahoituksesta Suomen Akatemia ja Tekes avaavat FiDiPro-hakuja säännöllisin väliajoin. Hauissa

Lisätiedot

Ajankohtaista Suomen Akatemiasta

Ajankohtaista Suomen Akatemiasta Ajankohtaista Suomen Akatemiasta Heikki Mannila 12.8.2015 1 Julkisen rahoituksen arvioidut rahavirrat 2015 900? Ammattikorkeakoulut Opetus- ja kulttuuriministeriö 270+55 Suomen Akatemia 1900 50 Yliopistot

Lisätiedot

Maaseutuvirasto pyytää tarvittaessa hakijaa täydentämään hakemustaan, ja tekee maksuhakemusta käsiteltyään päätöksen tuen maksamisesta.

Maaseutuvirasto pyytää tarvittaessa hakijaa täydentämään hakemustaan, ja tekee maksuhakemusta käsiteltyään päätöksen tuen maksamisesta. 1(5) LOMAKKEEN 3317 TOIMINTARYHMÄN TOIMINTARAHAN MAKSUHAKEMUKSEN TÄYTTÖOHJE Lnro 3316A EUROOPAN UNIONI Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Manner-Suomen

Lisätiedot

NIY-projektin raportointi ja tilittäminen 2015. Copyright Tekes

NIY-projektin raportointi ja tilittäminen 2015. Copyright Tekes NIY-projektin raportointi ja tilittäminen 2015 Copyright Tekes Nuorten innovatiivisten yritysten rahoitus 1. jakso Avustus 250 000 Nopea kasvu ja osoitus kilpailukyvystä kv-markkinoilla Panostus kansainväliseen

Lisätiedot

Mitä kustannuksia hyväksytään Tempo-rahoituksessa? Rahoitusehdot: Yritysten de minimis -avustus

Mitä kustannuksia hyväksytään Tempo-rahoituksessa? Rahoitusehdot: Yritysten de minimis -avustus Mitä kustannuksia hyväksytään Tempo-rahoituksessa? Rahoitusehdot: Yritysten de minimis -avustus DM 1817091 v.1 27.3.2017 Copyright Tekes Mitä asioita otettava huomioon heti projektin alussa Projektin kustannusten

Lisätiedot

IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015

IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015 Integroitujen projektitoimitusten kehittäminen johtavien tilaajien ryhmähankkeena (IPT-hanke) IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015 IPT-hanke; kehitysvaihe-työpaja

Lisätiedot

STN:n huhtikuun haun Rahoituksesta

STN:n huhtikuun haun Rahoituksesta STN:n huhtikuun haun Rahoituksesta Huhtikuun 2015 haku 10.3.2015 Verkostoitumistilaisuus 1 Tavoite STN rahoittaa yhteiskunnallisesti merkittävää ja vaikuttavaa, tieteellisesti korkealaatuista tutkimusta

Lisätiedot

FiDiPro-ohjelma Projektin hyväksyttävät kustannukset

FiDiPro-ohjelma Projektin hyväksyttävät kustannukset FiDiPro-ohjelma Projektin hyväksyttävät kustannukset FiDiPro-kustannukset puhututtavat Paljonkohan voi tarjota palkkaa? Onko puhelinetu ok? Paljonko muuttokuluja saa syntyä? Perhe mukaan? Maksaako Tekes

Lisätiedot

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 2018

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 2018 BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 2018 BUSINESS FINLANDIN TAVOITTEET Luomme mahdollisuuksia globaaliin kasvuun: 1 2 3 4 edistämällä asiakkaiden uudistumista tukemalla nousevia liiketoimintaekosysteemejä

Lisätiedot

Kriittiset infrastruktuurit

Kriittiset infrastruktuurit Strateginen tutkimusavaus Kriittiset infrastruktuurit Keskustelutilaisuus Tekesissä 27.8.2012 Eero Silvennoinen Yksikön johtaja, TkT DM 996022 Keskustelutilaisuus 27.8.12 klo 13-16 Tekesin odotukset strategisille

Lisätiedot

Sapuska kansainvälistä liiketoimintaa

Sapuska kansainvälistä liiketoimintaa Sapuska kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista ikk i t Elint. alan tuottavuustalkoot 1.10.200910 Teknologia-asiantuntija Jussi Toivonen jussi.toivonen@tekes.fi 050 5577 826 DM 492975 06-2009 Copyright

Lisätiedot

Mikä on projekti? J Ä R J E S T Ö H A U T O M O. Matti Forsberg järjestökonsultti Järjestöhautomo Matti Forsberg

Mikä on projekti? J Ä R J E S T Ö H A U T O M O. Matti Forsberg järjestökonsultti Järjestöhautomo Matti Forsberg Mikä on projekti? järjestökonsultti Järjestöhautomo Hanke eli projekti aikataulutettu tietyillä panoksilla kestäviin tuloksiin pyrkivä tehtäväkokonaisuus sillä on oma projektiorganisaatio omat, juuri kyseistä

Lisätiedot

Tekesistä palveluja kansainvälistymisen eri vaiheisiin. Toimialajohtaja Reijo Kangas Tekes, Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus

Tekesistä palveluja kansainvälistymisen eri vaiheisiin. Toimialajohtaja Reijo Kangas Tekes, Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekesistä palveluja kansainvälistymisen eri vaiheisiin Toimialajohtaja Reijo Kangas Tekes, Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Kasva uusille markkinoille Kehitä tuotteistasi kansainvälisesti

Lisätiedot

Tekesin rahoituspäätös ja siihen liittyvät velvoitteet Anne-Maj Virvelä

Tekesin rahoituspäätös ja siihen liittyvät velvoitteet Anne-Maj Virvelä Tekesin rahoituspäätös ja siihen liittyvät velvoitteet 7.11.2017 --- Anne-Maj Virvelä Ennen koulutusta 1. Mitä tiedän aiheesta etukäteen? 2. Mitä haluan oppia koulutuksessa? Pohdi vähintään 2 kysymystä

Lisätiedot