OHJEITA LVI- PIENPROJEKTIN LÄPIVIEMISEKSI. Esimerkkinä lämmönjakokeskuksen uusiminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OHJEITA LVI- PIENPROJEKTIN LÄPIVIEMISEKSI. Esimerkkinä lämmönjakokeskuksen uusiminen"

Transkriptio

1 OHJEITA LVI- PIENPROJEKTIN LÄPIVIEMISEKSI Esimerkkinä lämmönjakokeskuksen uusiminen

2 LÄMMÖNJAKOKESKUKSEN UUSIMISEN VAIHEET Uusimistarpeen tiedostaminen ja tarvekartoitus Suunnittelijan valinta / suunnitelmat Urakkatarjouspyynnöt Urakoitsijan valinta Asennustyö Viranomaistarkastus Työn vastaanotto

3 UUSIMISTARPEEN TIEDOSTAMINEN SIGNAALIT UUSIMISTARPEESTA Teknisen käyttöiän päättyminen. Tekninen käyttöikä siirtimillä vuotta, keskimäärin noin 20 vuotta. - siirrinvuotoja (sisäinen/ulkoinen), lämmönsiirtokyvyn heikkeneminen (lämmitysteho ei riitä), huoltokustannusten äkillinen kasvu (korjauksia tehdään usein). Energiataloudellisen käyttöiän päättymien. Energiataloudellinen elinkaari voi päättyä jo ennen teknistä elinkaarta. - jäähtymä heikkenee (kaukolämmön meno-paluu), lämmityskustannusten nousu (lämpöindeksin kohoaminen). Putkiremontti tulossa. Jos laitteisto on tulossa elinkaarensa päähän lähitulevaisuudessa ja putkiremontti on alkamassa, kannatta lämmönjakokeskus uusia samanaikaisesti. EDUT: putkimiehet työmaalla, suunnittelukustannusten hintaedut, kokonaisurakan hintaedut, järjestelmän yhteensopivuusedut jne. Lisärakentaminen. Kiinteistön koko tai käyttötarkoitus muuttuu.

4 TARVEKARTOITUS TARVEKARTOITUS ENNEN SUUNNITELMIA Onko syytä harkita ulkopuolista projektinjohtajaa? Isännöitsijän aikaresurssit ja tietämys. Linjasäädöt, patteriventtiilit, perussäätö. Mikäli perussäätöä ei ole suoritettu lämmönjakokeskuksen elinkaaren aikana, on se viisainta toteuttaa keskuksen uusimisen yhteydessä. Samalla uusitaan linjasäätö-, linjasulku- ja patteriventtiilit. Mikäli nämä asiat eivät ole kunnossa, ei uudella keskuksella saavuteta asuinviihtyvyyteen, energiataloudellisuuteen ja lämmitysteknisiin ominaisuuksiin liittyviä etuja. Toimiiko ilmanvaihto oikealla tavalla? Painovoimainen/koneellinen. Korvausilmareitit? Koska nuohottu? Koska ilmanvaihdon tasapainotus on suoritettu? Automaatioratkaisut. Tilaajan tulee miettiä miten kehittyneellä automatiikalla uusi keskus varustetaan. Perinteinen yksikkösäädin on edullisin, mutta esim. hälytystensiirto huollon taskupuhelimeen ei ole mahdollista. Nykyaikaisiin, alakeskusmallisiin säädinyksiköihin voidaan liittää koko talotekniikka. Järjestelmät on laajennettavissa tarpeen mukaan. Paisunta-astiat. Paisunta-astiat on syytä uusia tarpeen mukaan. Suunnittelija määrittelee uusimistarpeen. Muut lisälaitteet. Keskuksen varustaminen mikrokuplanpoistimella (mekaaninen/sähköinen), verkoston täyttö hapettomalla vedellä, GSM- modeemi jne. Tilaratkaisut. Kartoitetaan rakennuksen tilojen hyödyntäminen muuhun käyttöön. Uusi lämmönjakokeskus menee pieneen tilaan. Puretaan vanhat käytöstä poistetut laitteet, asbestinpurku, tilojen uudelleenjärjestely, tilojen ilmanvaihto, viemäröinti jne. Määräaikaishuollon tarve. Uusikin laitteisto tarvitsee huoltoa ainakin kerran vuodessa. Huolto pidentää laitteiston elinkaarta ja mahdollista laitteiston taloudellisen toiminnan. Lämmönjakokeskuksen huoltoa ei pidä sälyttää talomiehen tai huoltoyhtiön harteille. Säätölaitehuolto ei yleensä pidä sisällään koko laitteiston huoltoa.

5 LVI- SUUNNITTELIJAN VALINTA Suunnittelutarjouspyyntöjen lähettäminen. 4 8 suunnittelutoimistoa. Tarjousten käsittely ja suunnittelijan valinta. Halvin ei ole tässäkään aina paras vaihtoehto. Mikäli tilaajalla on tiedossa hyvä suunnittelija ja hinta on tiettävästi kilpailukykyinen, voidaan suunnittelija valita ilman kilpailutusta. Varmistetaan, että suunnittelija käy kohteessa ennen tarjouksen jättämistä. Pyydetään suunnittelun perushinta ja lisätyöhinnat. Varmistus aikataulun pitävyydestä. Valmiudet laajentaa suunnitelmia. Suunnittelija odottaa saavansa kopiot vanhoista suunnitelmista. Usein tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. LVI- SUUNNITELMAT Siirtimien tehontarpeen mitoitus kulutustietojen perusteella ja patteriverkoston toimintalämpötilojen määrittäminen. Pumppujen mitoitus ja valinta. Vakionopeus-/taajuusmuuntajapumppu. Säätölaitteiden/automaation valinta ja säätöventtiilien mitoitus. Paisunta-astian mitoitus ja paisuntakäyrän mitoitus. Varoventtiilien mitoitus. Purkutyöt. Sähkötyöt. Eristystyöt. Lisälaitteet. Tilaratkaisut.

6 LVI- SUUNNITELMAT PUMPUT Kuivamoottoripumppu ja märkämoottoripumppu (1500 r/min vai 3000 r/min käyttökustannukset?). Taajuusmuuntajalla vai ilman. Taajuusmuuntaja eropainelähettimellä vai ilman. SÄÄTÖLAITTEET Liitetäänkö kiinteistö kaukovalvontaa DDC, halutaanko hälytykset siirtää huoltohenkilön taskupuhelimeen vai ohjataanko automatiikkaa yksikkösäätimillä. Käytetäänkö käyttöveden säädössä yhtä vai kahta säätöventtiiliä (kahdella venttiilillä parempi säätö osavirtaamalla, hintakustannus noin 400,- euroa alv 0%). PAISUNTA-ASTIAT Paisunta-astian kunnon tarkastus (onko astian kalvo ehjä, onko astiassa riittävästi esipainetta. Jos on tarvetta uusia paisunta-astia, niin suunnittelija määrittää uuden astian koon. VAROVENTTIILIT Varoventtiilit on hyvä uusia aina lämmönjakokeskusta uusittaessa. Suunnittelija mitoittaa uuden ja päättää käytetäänkö yhtä vai kahta varoventtiiliä paisunta-astialla (tärkeä varolaite lämmönjakokeskuksessa). PURKUTYÖT Suunnittelija määrittää purkutöiden laajuuden (onko asbestia ja missä kohdassa kulkee urakkaraja). SÄHKÖTYÖT Suunnittelija määrittää mitkä sähkötyöt kuuluvat putkiurakkaan, mitkä sähköurakkaan ja mitkä mahdollisesti automaatiourakkaan jos kohteeseen rakennetaan taloautomaatiojärjestelmä. ERISTYSTYÖT Lämmönjakokeskuksen putkistot tulee aina eristää. Suunnittelija määrittää eristeen paksuuden ja pinnoitteen. SUUNNITELMIEN HYVÄKSYTTÄMINEN Suunnittelija hyväksyttää viranomaisilla valmiit suunnitelmat ennen tarjouslaskentaan lähettämistä.

7 LVI- URAKKA URAKKATARJOUSPYYNNÖT Kun suunnittelija on hyväksyttänyt suunnitelmat viranomaisilla, valitaan urakoitsijat, joille tarjouspyyntö lähetetään ( 4 8 urakoitsijaa). Postituslistan laatii yleensä isännöitsijä ja suunnittelija/projektinjohtaja yhdessä. Kannattaa huomioida seuraavat seikat: kokemukset urakoitsijoiden aikaisemmista töistä (laatu, aikataulun pitävyys, lupausten täyttyminen, hinta ym.), referenssit, nykyiset resurssit Tarjouspyyntö sisältää aina LVI- suunnitelmat. Tarjouspyynnön voi lähettää myös sähköisesti, mikäli urakoitsijalla on edellytykset ottaa vastaan sähköisiä piirustuksia (Autocad). Tarjouslaskenta-aika on 2 3 viikkoa. URAKOITSIJAN VALINTA JA URAKAN KÄYNNISTYMINEN Urakoitsijan valinta on helppoa suorittaa HINNAN perusteella, kun on tehty hyvät suunnitelmat, jossa on tarkat urakkarajat ja muut velvoitteet. Muita valintakriteerejä: kokemukset edellisistä projekteista, laitteiston merkit ja mallit, toimitusaikataulu, joustavuus, laatu jne. HINTA ei siis välttämättä ratkaise urakoitsijan valintaa. Valittu/valitut urakoitsija/urakoitsijat pyydetään urakkaneuvotteluihin. Urakoitsija valitaan. Urakoitsijalle ilmoitetaan valinnasta pian urakkaneuvottelun jälkeen. Tilaaja/projektinjohtaja laatii pienurakkasopimuksen ja hyväksyttää sen urakoitsijalla. Urakoitsija tilaa lämmönjakokeskuksen ja aloitta alustavat työ kohteessa. Tiedotusvastuu on urakoitsijalla, mutta välillisesti myös tilaajalla. Tiedotteessa ilmoitetaan vesi- ja lämmityskatkojen pituuksista, urakan kestosta, ääni- haju- ja pölyongelmista sekä muista haitoista. Myös yhteyshenkilötiedot kuuluvat tiedotteeseen. Tiedote jaetaan kohteeseen viimeistään kaksi viikkoa ennen varsinaisen urakan alkua. Tiedotteen tulee olla myös kohteen ilmoitustaululla.

8 LVI- URAKKA ASENNUSTYÖ Kun lämmönjakokeskus on saapunut kohteeseen alkavat asennustyöt: - Ensin lämmönjakohuoneesta tehdään asbestivapaa tila, jonka jälkeen puretaan vanhat laiteet ja putkistot. - Verkostojen tyhjennys, mikäli tarpeen. Usein miten, jos sulut vaan pitävät, verkostoja ei tarvitse tyhjentää. - Keskuksen haalaus sisään. - Uuden lämmönjakokeskuksen asennus. - Putkityöt. - Lämmönjakokeskukseen liittyvät sähkötyöt. - Muut kuten valaistuksen liittyvät sähkötyöt. - Uudet tilajärjestelyt toteutetaan samanaikaisesti urakan kanssa tai vasta sen jälkeen. - Verkostojen uudelleentäyttö, mikäli ne on jouduttu tyhjentämään. - Verkoston ilmaus tai hapeton täyttö. - Rakennustekniset työt (rakennepaikkaukset ja -täytöt sekä maalaus. - Lämmönjakokeskuksen putkistot eristetään tarvittavilta osin. VIRANOMAISTARKASTUS Kun lämmönjakokeskus liitetään kaukolämpöverkkoon, jonka tulolämpötila on 115 astetta talvella, käy paikallisen lämmöntoimittajan edustaja tarkastamassa urakoitsijan kanssa, että asennustyö on tehty asetusten ja määräysten mukaisesti. Tämän jälkeen viranomainen tekee kohteesta tarkastuspöytäkirjan. Säätölaitteisiin on oltava annettuna käyttökoulutus. Uusi tarkastus määrätään pidettäväksi, mikäli asennustyöt ja laitteiston toiminta eivät läpäise tarkastusta. TYÖN VASTAANOTTO Työn vastaanottaa suunnittelija/projektinjohtaja/valvoja/muu tilaajan edustaja. Vastaanoton yhteydessä urakoitsija luovuttaa tilaajalle luovutusaineiston. Luovutusmateriaalin tulee sisältää virityspöytäkirjan sekä lämmönjakokeskuksen huolto- ja käyttöohjeita esim. pumpuista ja säätölaitteista.

KAUKOLÄMMÖN LÄMMÖNJAKOLAITTEIDEN UUSINTA

KAUKOLÄMMÖN LÄMMÖNJAKOLAITTEIDEN UUSINTA KAUKOLÄMMÖN LÄMMÖNJAKOLAITTEIDEN UUSINTA Ohjeita kaukolämpöasiakkaalle, isännöitsijälle ja urakoitsijalle 15.12.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 KAUKOLÄMMÖN LÄMMÖNJAKOLAITTEIDEN UUSINNALLA SAAVUTETTAVAT EDUT...

Lisätiedot

Kaukolämmön suunnittelu- ja urakointiohjeita Helen 1/2015

Kaukolämmön suunnittelu- ja urakointiohjeita Helen 1/2015 Kaukolämmön suunnittelu- ja urakointiohjeita Helen 1/2015 Päivitetty 2.1.2015 Tähän julkaisuun on koottu ohjeita kaukolämpösuunnittelusta ja -urakoinnista Helenin verkkoalueella. Julkaisu sisältää myös

Lisätiedot

AS OY RISUPADONTIE 4. RISUPADONTIE 4 00640 Helsinki HANKESUUNNITELMA 24.11.2014 LINJASANEERAUS

AS OY RISUPADONTIE 4. RISUPADONTIE 4 00640 Helsinki HANKESUUNNITELMA 24.11.2014 LINJASANEERAUS AS OY RISUPADONTIE 4 RISUPADONTIE 4 00640 Helsinki HANKESUUNNITELMA 24.11.2014 LINJASANEERAUS 00640 Helsinki 2(33) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISET TIEDOT... 4 1.1 Rakennuskohde... 4 1.2 Tilaaja... 4 1.3 Hankesuunnitelman

Lisätiedot

PUTKIREMONTIN KULKU TEKNOPLAN-JUNASSA

PUTKIREMONTIN KULKU TEKNOPLAN-JUNASSA 1(7) PUTKIREMONTIN KULKU TEKNOPLAN-JUNASSA 1. TeknoPlan Oy putkiremonttihankkeen veturina Insinööritoimisto TeknoPlan Oy on hyvän kokemuksen hankkinut täyden palvelun konsulttitoimisto, joka on erikoistunut

Lisätiedot

Rakennusten kaukolämmitys Määräykset ja ohjeet Julkaisu K1/2013

Rakennusten kaukolämmitys Määräykset ja ohjeet Julkaisu K1/2013 Rakennusten kaukolämmitys Määräykset ja ohjeet Julkaisu K1/2013 Kaukolämpö Rakennusten kaukolämmitys Määräykset ja ohjeet julkaisu K1/2013 Energiateollisuus ry 2013 ISBN 978-952-5615-41-8 (nid.) ISBN

Lisätiedot

Sivu 1 / 77 SUOMUSSALMEN HOITOKOTI LVIA-SELOSTUSOSA SUOMUSSALMEN HOITOKOTI

Sivu 1 / 77 SUOMUSSALMEN HOITOKOTI LVIA-SELOSTUSOSA SUOMUSSALMEN HOITOKOTI Sivu 1 / 77 LVIA-SELOSTUSOSA LVI 01686-001 30.6.2014 Sivu 2 / 77 G00.00 YLEISTÄ... 8 ESITIEDOT RAKENNUSKOHTEISTA... 8 01.11 Rakennuskohde ja sen sijainti... 8 01.13 Rakennuttaja... 8 01.14 Käyttäjät...

Lisätiedot

JUKO - OHJEISTOKANSIO JULKISIVUKORJAUSHANKKEEN LÄPIVIEMISEKSI

JUKO - OHJEISTOKANSIO JULKISIVUKORJAUSHANKKEEN LÄPIVIEMISEKSI Talonrakennustekniikka JUKO - OHJEISTOKANSIO JULKISIVUKORJAUSHANKKEEN LÄPIVIEMISEKSI RAKENNUKSEN YLLÄPITO päivitetty 9/2005 TkL Martti Hekkanen VTT JUKO-ohjeistokansio on tarkoitettu henkilöille, jotka

Lisätiedot

PIENTALON LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT 1

PIENTALON LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT 1 PIENTALON LÄMMITYSJÄRJESTELMÄT 1 Sisältö 4 Valitse harkiten 5 Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen 6 Mihin energiaa tarvitaan? 7 Matalaenergia- ja passiivitalot yleistyvät 8 Toimiva kokonaisuus syntyy hyvällä

Lisätiedot

KARHULANVAARAN KOULU KUHMONTIE 3 89600 SUOMUSSALMI LVI-TYÖSELITYS. Urakkalaskenta YLITALO OY

KARHULANVAARAN KOULU KUHMONTIE 3 89600 SUOMUSSALMI LVI-TYÖSELITYS. Urakkalaskenta YLITALO OY 4823 KARHULANVAARAN KOULU KUHMONTIE 3 89600 SUOMUSSALMI LVI-TYÖSELITYS Urakkalaskenta YLITALO OY I N S I N Ö Ö R I T O I M I S T O ELEKTRONIIKKATIE 3 90590 OULU toimisto@ytalo.fi Puh. 08-3224200 LVI-TYÖSELITYS

Lisätiedot

ROVANIEMEN SEURAKUNTA KOY PAPPILANTIE 52

ROVANIEMEN SEURAKUNTA KOY PAPPILANTIE 52 LVI-TYÖSELITYS ROVANIEMEN SEURAKUNTA KOY PAPPILANTIE 52 VIEMÄREIDEN SANEERAUS PAPPILANTIE 52 96300 ROVANIEMI TYÖNRO 1389 21.1.2014 LVI-Konsultointi J. Vaarala Oy Pohjolankatu 4, 96100 Rovaniemi Puh. 010

Lisätiedot

A R K I N S SUUNNITTELU OY

A R K I N S SUUNNITTELU OY A R K I N S SUUNNITTELU OY Osoite Sammonkatu 16 Pitkänsillankatu 1-3 Teknologiapuisto PL 125 90570 OULU 67100 KOKKOLA 87400 KAJAANI Puhelin 0400-305 740 0400-305 740 0400-305 740 Telefax 08-342 722 06-8220

Lisätiedot

1 0. YLEISET VAATIMUKSET

1 0. YLEISET VAATIMUKSET 1 0. YLEISET VAATIMUKSET 0.1 TIEDOT RAKENNUSKOHTEESTA 0.11 Rakennuskohde ja sen sijainti Laatikkalan vedenottamo Hiukan K7 vedenottamo Hiukan K4 ja K5 vedenottamo Tenetin vedenottamo K1 ja K2 Vuokatin

Lisätiedot

Korjaushanke taloyhtiössä

Korjaushanke taloyhtiössä Korjaushanke taloyhtiössä Tiedoksi isännöitsijöille ja taloyhtiön hallitusten jäsenille TkT Jari Virta kehityspäällikkö Suomen Kiinteistöliitto ry Palaute jari.virta@kiinteistoliitto.fi Jari Virta ja Suomen

Lisätiedot

Kotilantie 123 12340 MALLIKYLÄ 0400 123 456 xx.xx.xxxx HANKKEEN YLEISTIEDOT. 1. Rakennuskohde Uusi rehu-ullakollinen parsinavetta

Kotilantie 123 12340 MALLIKYLÄ 0400 123 456 xx.xx.xxxx HANKKEEN YLEISTIEDOT. 1. Rakennuskohde Uusi rehu-ullakollinen parsinavetta VILLE RAKENTAJA URAKKARAJALIITE Kotilantie 123 12340 MALLIKYLÄ 0400 123 456 xx.xx.xxxx HANKKEEN YLEISTIEDOT 1. Rakennuskohde Uusi rehu-ullakollinen parsinavetta 1.1 Sijainti Kotilan tila R:no x.xxx Kotilantie

Lisätiedot

URAKKARAJALIITE (YSE 1998)

URAKKARAJALIITE (YSE 1998) Rakennuskohde: KOY Paranvaha Paranvahe 1 ja 3 URAKKARAJALIITE (YSE 1998) 28.3.2014 Tämä asiakirja koskee seuraavia urakoita: RAKENNUSURAKKA (PÄÄURAKKA) PUTKIURAKKA ILMANVAIHTOURAKKA SÄHKÖURAKKA Laatija

Lisätiedot

KERROSTALON ILMASTONMUUTOS (KIMU) Talotekniikkajärjestelmät - tietokartoitus

KERROSTALON ILMASTONMUUTOS (KIMU) Talotekniikkajärjestelmät - tietokartoitus Aalto-yliopiston Teknillinen korkeakoulu Energiatekniikan laitos KERROSTALON ILMASTONMUUTOS (KIMU) Talotekniikkajärjestelmät - tietokartoitus Jari Palonen Aalto-yliopisto 3 Tiivistelmä Asuinkerrostalon

Lisätiedot

Lämmityslasku pienemmäksi

Lämmityslasku pienemmäksi 2013 Lämmityslasku pienemmäksi Jari Lehtinen Lämpövinkki Oy 6.2.2013 Sisältö Miksi lukisit tämän oppaan?... 3 Miksi energian hinta nousee?... 3 Oppaan sisältö... 5 Mihin energiaa kuluu?... 5 Mistä tietää,

Lisätiedot

LVI-TYÖSELITYS 8.5.2009

LVI-TYÖSELITYS 8.5.2009 VESALAN KOULU YLIKIIMINKI, OULU LVI-TYÖSELITYS 8.5.2009 LVI SUUNNITTELUTOIMISTO KAJAANINKATU 38 A 90100 OULU SISÄLLYSLUETTELO 0 ESITIEDOT RAKENNUSKOHTEESTA... 4 0.1 RAKENNUSKOHDE JA SEN SIJAINTI... 4 0.2

Lisätiedot

HANKESUUNNITELMA Ulvilantie 29 29.8.2014 1 (57) AS OY ULVILANTIE 29 LINJASANEERAUKSEN HANKESUUNNITELMA 29.8.2014. Optiplan Oy

HANKESUUNNITELMA Ulvilantie 29 29.8.2014 1 (57) AS OY ULVILANTIE 29 LINJASANEERAUKSEN HANKESUUNNITELMA 29.8.2014. Optiplan Oy 1 (57) AS OY ULVILANTIE 29 LINJASANEERAUKSEN HANKESUUNNITELMA Y-tunnus 0775337-1 Helsinki Turku Tampere Oulu www.optiplan.fi Mannerheimintie 105 Helsinginkatu 15 Åkerlundinkatu 11 C Uusikatu 35 Puh. 010

Lisätiedot

Asiantuntijamme auttavat ja neuvovat mielellään tarkemmin lämmitysratkaisusi yksityiskohdissa.

Asiantuntijamme auttavat ja neuvovat mielellään tarkemmin lämmitysratkaisusi yksityiskohdissa. Tietoa Maalämmöstä Maalämpö on lisännyt suosiotaan talojen lämmitysratkaisuna. Maalämpö on maaperään sitoutunutta auringon lämpöenergiaa, joka pumpataan ylös kiinteistöön tuottamaan lämpöä ja lämmintä

Lisätiedot

As Oy Liusketie 6 LINJASANEERAUS RAKENNUSTYÖSELOSTUS. OSA 3 / 4 : LVIA-tekniikka 25.5.2007. Muokattu 18.4.08 13.11.2008 G2300.00

As Oy Liusketie 6 LINJASANEERAUS RAKENNUSTYÖSELOSTUS. OSA 3 / 4 : LVIA-tekniikka 25.5.2007. Muokattu 18.4.08 13.11.2008 G2300.00 Insinööritoimisto Mikko Vahanen Oy Halsuantie 4, 00420 Helsinki p. 0207 698 698, fax 0207 698 699 As Oy Liusketie 6 LINJASANEERAUS OSA 3 / 4 : LVIA-tekniikka Muokattu 18.4.08 13.11.2008 G2300.00 KIINTEISTÖN

Lisätiedot

H A L L I N R A K E N N U T T A M I N E N R a k e n n u s h a n k k e e n t o t e u t u s

H A L L I N R A K E N N U T T A M I N E N R a k e n n u s h a n k k e e n t o t e u t u s H A L L I N R A K E N N U T T A M I N E N R a k e n n u s h a n k k e e n t o t e u t u s HALLIN R AKENNUTTAMINEN HALLIN R AKENNUTTAMINEN R a k e n n u s h a n k k e e n t o t e u t u s Hallin rakennuttaminen

Lisätiedot

TUTKI, ÄLÄ HUTKI - TIEDÄ LÄHTÖTILANNE JA SUUNNITTELE HUOLELLA RAKENNUSTERVEYSASIANTUNTIJA ESKO LINDBLAD SISÄILMAKESKUS / KOSTEUS- JA HOMETALKOOT

TUTKI, ÄLÄ HUTKI - TIEDÄ LÄHTÖTILANNE JA SUUNNITTELE HUOLELLA RAKENNUSTERVEYSASIANTUNTIJA ESKO LINDBLAD SISÄILMAKESKUS / KOSTEUS- JA HOMETALKOOT TUTKI, ÄLÄ HUTKI - TIEDÄ LÄHTÖTILANNE JA SUUNNITTELE HUOLELLA RAKENNUSTERVEYSASIANTUNTIJA ESKO LINDBLAD SISÄILMAKESKUS / KOSTEUS- JA HOMETALKOOT 1 Lähtökohtia peruskorjaukseen voivat olla mm. Talotekniikan

Lisätiedot

LVI-TYÖSELOSTUS. Kohde. TYÖKESKUS KIPINÄ Suopellontie 6 84100 Ylivieska 30.1.2015. Liitteet

LVI-TYÖSELOSTUS. Kohde. TYÖKESKUS KIPINÄ Suopellontie 6 84100 Ylivieska 30.1.2015. Liitteet LVI-TYÖSELOSTUS Kohde TYÖKESKUS KIPINÄ Suopellontie 6 84100 Ylivieska 30.1.2015 Liitteet Liite 1 Kalusteluettelo (erillinen) Liite 2 Eristystyöselostus (erillinen) Liite 3 Purunpoisto (erillinen) INSINÖÖRITOIMISTO

Lisätiedot

ASUNTO OY KIVISAARENTIE Korjaus- ja kehitysohjelma YHTEENVETO KORJAUS- JA KEHITYSOHJELMAN TILANNE. Työryhmä on talven aikana:

ASUNTO OY KIVISAARENTIE Korjaus- ja kehitysohjelma YHTEENVETO KORJAUS- JA KEHITYSOHJELMAN TILANNE. Työryhmä on talven aikana: 1 YHTEENVETO KORJAUS- JA KEHITYSOHJELMAN TILANNE Työryhmä on talven aikana: - tutkinut taloyhtiön nykytilanteen - vahvistanut toimintasuunnitelman uuden korjaus- ja kehitysohjelman laatimiseksi - määritellyt

Lisätiedot

AS OY MÄKÄRÄ HAKAMAANKUJA 1 02120 ESPOO

AS OY MÄKÄRÄ HAKAMAANKUJA 1 02120 ESPOO AS OY MÄKÄRÄ HAKAMAANKUJA 1 02120 ESPOO URAKKARAJALIITE LINJASANEERAUS 18.5.2009 URAKKALASKENTAA VARTEN Laatija: Lasse Maaranen Muutokset A Sivujen ylätunniste korjattu 01.06.2009 1 0 YLEISTÄ RAKENNUSKOHTEESTA

Lisätiedot

Hyvinkäälle rakentuu uusia asuinalueita. Urakoitsija halpa, hyvä vai molempia? s. 8

Hyvinkäälle rakentuu uusia asuinalueita. Urakoitsija halpa, hyvä vai molempia? s. 8 Hyvinkään Riihimäen Mäntsälän KIINTEISTÖ 1 14 viesti Urakoitsija halpa, hyvä vai molempia? s. 8 Kun tieto ei kulje, epäluulot heräävät s. 12 Remonttiriskit kuriin s. 16 Hyvinkäälle rakentuu uusia asuinalueita

Lisätiedot

Kiinteistöjen VIRVE-kuuluvuuden toteuttaminen

Kiinteistöjen VIRVE-kuuluvuuden toteuttaminen Ohje 1(1) Kiinteistöjen VIRVE-kuuluvuuden toteuttaminen 1 Johdanto Viranomaisradioverkko VIRVE on koko Suomen kattava turvallisuusviranomaisten radioverkko. Verkkoa operoi ja kehittää Suomen Erillisverkot

Lisätiedot

SAKIPA OY Yrjönkatu 15 A 28100 PORI Puh 02-634 4300 Faksi 02-634 4399. Kiertokatu 16 28130 PORI KUNTOARVIO. Kuntoarvion suorittajat:

SAKIPA OY Yrjönkatu 15 A 28100 PORI Puh 02-634 4300 Faksi 02-634 4399. Kiertokatu 16 28130 PORI KUNTOARVIO. Kuntoarvion suorittajat: SAKIPA OY Yrjönkatu 15 A 28100 PORI Puh 02-634 4300 Faksi 02-634 4399 Kiertokatu 16 28130 PORI KUNTOARVIO Kuntoarvion suorittajat: Aluerakenteet ja rakennustekniikka: Jarmo Majuri, Sakipa Oy LVI -järjestelmät:

Lisätiedot