Asumis- ja palvelumoduulin käyttö putkiremontin aikaisessa asumisessa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "8.12.2010 1. Asumis- ja palvelumoduulin käyttö putkiremontin aikaisessa asumisessa"

Transkriptio

1 Asumis- ja palvelumoduulin käyttö putkiremontin aikaisessa asumisessa Tee Parannus! -ideakilpailun hankkeen toteutus ja kaupallistaminen LOPPURAPORTTI Sisältö 1 Tausta Hankkeen tavoite ja hyödyt Osapuolet ja vastuut Hankkeen toteutus Selvitykset kysynnästä Tilaratkaisujen selvittäminen Yhteisöllisten ja muiden palveluiden tarjonta ja toteutus tiloissa Korjausprosessin tehostaminen Teknis-taloudelliset laskelmat ja ansaintamallit Asumisratkaisujen testaaminen Kaupallistamissuunnitelma ja asiakasaineiston suunnittelu Yhteenveto... 8 Liite 1 Kyselylomake Liite 2 Kyselyn tulokset Liite 3 Tilaelementtien tarjoajat Liite 4 Toteutuksen kustannukset ja palveluiden vastuutaulukko Liite 5 Palvelukuvaukset Liite 6 Asumisen ja tuotannon yhteensovittamisen aikataulu Liite 7 Kustannuslaskelmat eri toteutusaikataulujen suhteen sekä ansaintamallikuvaus Liite 8 Markkinointiaineisto, PowerPoint kuvaus Liite 9 Tarjouksiin liitettävä sopimusmalli Liite 10 Tarjous_liite

2 Liite 11 Putkiremontin vaiheet prosessissa_ Tausta Korjausrakentamisen palveluntarjoajille suunnatun Tee parannus -kilpailun tavoitteena oli luoda uusia, asiakaslähtöisiä liiketoimintamalleja erityisesti taloyhtiöiden remontteihin ja perusparantamiseen. RealCase, NCC Rakennus ja Ex Veteris Nova -ideoivat yhteistyössä putkiremontin aikaisen asumis- ja palvelumoduulin ratkaisuksi putkiremontin aikaiseen sijaisasumiseen. Putkiremontin aikainen asuminen on keskeinen putkikorjauksia vaivaava ongelma, johon ei nykyisellään ole ollut tyydyttävää ratkaisua tai loppuun mietittyä palvelua. Tämä käy ilmi myös VTT:n tekemästä tutkimuksesta: Putkiremontissa palvelun laatu ratkaisee asukastyytyväisyyden, Satu Paiho erikoistutkija, Asuminen remontin alla olevassa huoneistossa aiheuttaa monia ongelmia sekä asukkaille itselleen, että remontin toteuttajille. Lyhytaikaiseen asumiseen tarkoitettujen sijaisasuntojen järjestäminen on osoittautunut paitsi työlääksi myös kalliiksi. Tee Parannus kilpailuun lähetetyssä ratkaisussa ehdotettiin jo aiemmin kokeiltuja taloyhtiön tontille pystytettäviä väliaikaistiloja, joista oli myönteisiä kokemuksia, mutta toimintamalli ei yleistynyt. Koska korjaustarpeessa olevissa asunnoissa asuu merkittävä määrä ikäihmisiä, haluttiin palvelevaan korjausprosessiin lisätä ikäihmisten asumista helpottavia komponentteja sekä yksilöllisiä että yhteisöllisiä palveluja. 2 Hankkeen tavoite ja hyödyt Tavoitteena oli tarjota sijaisasumisratkaisuvaihtoehdot, joiden avulla putkiremontit voidaan toteuttaa tyhjissä asunnoissa. Ratkaisulla on mahdollisuus päästä parempaan tehokkuuteen, lyhyempään läpimenoaikaan ja vähemmän pölyhaittoja aiheuttavaan toteutukseen. Taloyhtiön tontille pystytettävät väliaikaisasunnot olisivat tiloiltaan ja palveluiltaan moduloitu ja tuotteistettu niin, että toimivien ja tarvetta vastaavien tilojen pystyttäminen olisi yksinkertaista ja kustannuksiltaan ennakoitavaa. Erityisesti ikäväestöä varten räätälöitiin myös oheispalveluja, jotka mahdollistavat asumisen ja muutot heidän osaltaan. Hankkeessa tarkasteltiin myös yhteisöllisten palvelujen kysyntää korjaushankkeen yhteydessä. Hankkeessa luotiin ratkaisu, jossa tuotannon yksinkertaistamisella ja nopeuttamisella saavutettavilla säästöillä voidaan periaatteessa ainakin osin rahoittaa asumis- ja palvelumoduulien toteuttaminen. Lopputuloksena ovat nopeampi ja laadukkaampi toteutus sekä tyytyväiset asukkaat.

3 Väliaikaisasumisjärjestelyjen kysyntä kartoitettiin kyselyllä. Yhteenveto: Hankkeen aikana tuli esiin, että tarvetta ja kiinnostusta ideoimallemme ratkaisulle on runsaasti. Korjausrakentamisessa on vielä kuitenkin joitakin lujasti juurtuneita käytäntöjä, jotka hidastavat näiden aivan uudenlaisten ideoiden soveltamista: - Korjausrakennusfirmat ja -porukat on saatava innostumaan uudella tavalla suunnitellusta korjausaikataulusta, jossa työ etenee nousulinja kerrallaan. - Taloyhtiöt on saatava tiedostamaan uuden nopeutetun ja jaksotetun aikataulutuksen ja asuntojen tyhjentämisen aikaansaama hyöty taloudellisesti ja ajallisesti. - Onnistunut pilotti ja sen saama julkisuus ovat tarpeen, jotta uusi käytäntö voi yleistyä. - Pilottiprojekti voidaan toteuttaa niin, että uudesta putkiremontin aikaisen asumis- ja palvelumoduulista saadaan mahdollisimman hyvä ja toimiva. Yhteistiloilla ja asukasyhteyshenkilöllä on merkittävä rooli pilotin toteutuksessa. Toteutuksessa onnistuimme hyvin kokoamaan ja analysoimaan asukkaiden toiveita. 3 Osapuolet ja vastuut NCC toimii putkiremonteissa toteuttajana ja vastasi osaltaan projektin koordinoinnista sekä erityisesti tuotantoprosessin kehittämisosuudesta. RealCase Oy:n vastuulla oli tämän hankkeen koordinointi, väliaikaisasuntoratkaisujen mahdollistaminen korjaushankkeissa sekä asumisen, palvelujen ja työmaan yhteistyön koordinoinnin suunnittelu konsulttiyönä. Lisäksi RealCase keskittyi väliaikaistilojen kokonaiskonseptin kehittämiseen ja sen toteutusprosessiin taloudellisesta ja toiminnallisesta näkökulmasta. Tässä hankkeessa EVN:n vastuulla olivat yhteisöllistä asumista koskevat asiakaskyselyn kohdat, asuntoyhtiöiden korjausrakentamisen yhteydessä asukkaille ja erityisesti ikäihmisille tarjottavat palvelupakettien suunnittelu, yhteisöasumismallin sekä palvelujen teknistaloudelliset ansaintamallit. EVN osuuteen kuului kyselyn tulosten kokoaminen, päätulosten eriyttäminen ja tulosten graafisten esitysten tekeminen. 4 Hankkeen toteutus Hankkeen aloitus: Rahoitusneuvottelut Tekesin ja NCC:n välillä kestivät n. 5 kk.

4 Hankkeen lopetus: joulukuu Selvitykset kysynnästä Hankkeen menetelmien ja prosessien suunnittelu perustui kyselyyn, joka toteutettiin neljässä sellaisessa kohteessa, joihin putkiremontti on suunnitteilla lyhyen ajan sisällä. Vertailutietoina haluttiin suorittaa kysely myös kohteessa, jossa putkiremontti oli juuri valmistunut. Kyselyssä esitettiin eri vaihtoehdot asumisratkaisuksi putkiremontin ajaksi. Vaihtoehtoina tarjottiin pihalle asennettavia väliaikaisia ratkaisuja, hotellimaista vaihtoehtoa tai yhteisöllistä asumisvaihtoehtoa. Lisäksi selvitettiin lisäpalveluiden tarve ja kysyntä sekä yhteisöllisyyden kiinnostavuus. Putkiremonttia suunnittelevat kohteet löydettiin SKH Isännöintipalvelut Oy:n Markku Kulomäen kautta. Kohteet sijaitsevat Pajamäen ja Kannelmäen alueilla Helsingissä. Jo valmistuneista hankkeista kysely toteutettiin As Oy Satakalliossa. Kyselyssä keskityttiin kokemuksen kautta syntyneisiin mielipiteisiin kun vaihtoehdoiksi esitettiin yllämainitut vaihtoehdot. Kyselyn tuloksena saatiin asukkaita kiinnostavaksi vaihtoehdoksi pihalle asennettavat väliaikaiset asunnot. Tämän ratkaisun asetti ensisijaiseksi vaihtoehdoksi yli puolet asukkaista kaikissa kyselyyn vastanneista asukkaista. Vastaukset antoivat eväitä ja innostusta lähteä kehittämään ja tuotteistamaan asumispalveluratkaisua. Kyselytutkimuksen vastauksiin pohjautuen kehitettiin asumis- ja palvelumoduuliin perustuvan konseptin sisältö tarvittavien tilojen määrän ja laadun sekä lisäpalveluiden osalta. Lisäksi määritettiin toteutusprosessin reunaehdot, taloudelliset puitteet sekä sopimustekniset ja vastuujakoon liittyvät kysymykset. Kysely suoritettiin neljässä remonttia odottavassa ja yhdessä jo remontoidussa taloyhtiössä: As Oy Poutamäentie 8, Pajamäessä. 3 porrasta ja 18 asuntoa. Vastausprosentti oli 44 %. As OyKannelmäki Kannelmäessä. 17 porrasta ja 181 asuntoa, vastausprosentti oli 34 %. Bostads Ab Bölegård Kannelmäessä. 8 porrasta ja 94 asuntoa, vastausprosentti 30 %. As Oy Kanneltie 12, Kannelmäki, rivitaloyhtiö, jossa 12 asuntoa, vastausprosentti 25 %. As Oy Satakallio, Helsingin Kalliossa, jo remontoitu taloyhtiö, jossa kysely jaettiin 275 asuntoon. Vastausprosentti oli 12 %. Liite 1. Kyselylomake Liite 2. Kyselyn tulokset Vastausten yhteenveto koskien eri asumisvaihtoehtoja Itsenäinen väistöasuntoratkaisu herätti ylivoimaisen suurta kiinnostusta, yli 50% asetti sen ensimmäiselle sijalle. Tyypillinen tästä vaihtoehdosta kiinnostunut on yksin asuva nainen, ikähaitari laaja, eniten v.

5 Kommenteissa ratkaisua pidettiin hyvänä ja esitettiin kysymyksiä lähinnä kustannuksista ja varustetasosta. 12. Miten sopivina ja mieluisina pidät seuraavia vaihtoehtoja taloutesi putkiremontin aikaiseen väliaikaisasumiseen? Putkirem. odottavien prosentuaaliset valinnat sijoista1.-3. Itsenäinen väliaikaisasunto pihalla Yhteisöasunto taloyhtiön pihalla Yhteisökoti muualla Hotellimainen asumismuoto Oma järjestely 1.sija % 2. sija % 3. sija % Remontin keskellä Ikääntyneille tarkoitettu palvelutalo Kuva 2. Kyselyn tuloksena saatiin eri asumisvaihtoehtojen mieluisuusjärjestys remonttia odottavissa taloyhtiöissä Yhteisöllinen asumismuoto kiinnostaa pientä rajattua joukkoa, n. 3%. Tyypillinen kiinnostunut on yksin asuva eläkeläisnainen, ikähaitari 35v+ painottuen vanhimpaan päähän. Ratkaisu herätti paljon positiivisia kommentteja. Ideaa pidettiin hyvänä ja ennakkoluulottomana, varsinkin iäkkäämmille ihmisille sopivana. Kuitenkin yhteisöllinen asumismuoto valittiin harvemmin omaksi asumismuodoksi. Kommenteissa toivottiin pikemminkin yhteistä olohuonetta oman väliaikaisasunnon jatkeeksi. Alle 10% vastaajista valitsi hotellimaisen ratkaisun. Tähän ryhmään kuului keskimääräistä enemmän työssäkäyviä nuoria ja keski-ikäisiä miehiä, joilla on keskimääräistä parempi valmius ostaa myös muita palveluita. Vaihtoehtoon miellyttiin, mutta suurimpana esteenä koettiin hinta. Tarjonnan puute on tällä hetkellä tämän ratkaisun pahin este. Muista tarjotuista vaihtoehdoista n. 20% halusi järjestää väliaikaisasunnon itse ja n. 6% ilmoitti haluavansa asua remontin keskellä. Mitkä asiat vaikuttavat remontin aikaiseen asumisratkaisuun. Tilaratkaisuun vaikuttavat myös, mitä muita tarpeita remontin kohteeksi joutuvilla asukkailla voi olla: työssäkäynti, koulunkäynti. Varsinkin eläkeläisillä valintoihin vaikuttavat liikkuminen, palvelujen läheisyys ja asumisen toimintojen sujuminen.

6 Mitkä asiat vaikuttavat siihen, että haluaisit asua kotisi lähellä Tottuminen ympäristöön 1 Työmatka 2 Lasten koulumatka 3 Päiväkoti 4 Koulu 5 Lemmikkien ulkoilutus 6 Tutut naapurit 7 Saan apua arkeeni 8 Palvelujen läheisyys 9 muu syy* 10 kaikki vastaajat (102 h) itsenäiset (81 h) yhteisölliset (10 h) hotellia suosivat 44 h) 0,0 10,0 20,0 30,0 40,0 50,0 60,0 70,0 Kuva 3. Asumisratkaisuun vaikuttavat tekijät. 4.2 Tilaratkaisujen selvittäminen Tilaratkaisujen kehittämisen painopistealueita oli kaksi, tilatarpeen määrittäminen ja tilaratkaisun etsiminen. Tilatarpeen määrittämiseksi selvitettiin asukkaiden kiinnostus tilojen vuokraamiseen vuokratason ja vuokra-ajan suhteen. Toinen tilantarvetta määrittävä tekijä on tuotantoaikataulu, jossa keskeinen tarkastelun lähtökohta on huoneisto- ja nousulinjakohtainen aikataulu. Kun huoneistokohtainen läpimenoaika on optimoitu, saadaan väliaikaisasumisen tilaratkaisustakin taloudellinen. Tarjonnan arvioimiseksi selvitettiin mahdolliset toimijat ja toimitusratkaisut asuintilojen ja palvelumoduulien toteuttamiseksi. Osiossa kuvattiin myös teknisessä toteutuksessa huomioon otettavat asiat kuten lupamenettely, työmaan kanssa sovittavat asiat ja vastuut sekä tilojen ylläpitoon liittyvät palvelut, kuten muutot ja siivous. Mahdolliset toimitusratkaisut asuintilojen ja palvelumoduulien toteuttamiseksi selvitettiin. Vaihtoehtoja ovat soveltuvien tilojen vuokraaminen nykyisiltä toimittajilta tai mahdollisuudet synnyttää tarpeen täyttävää tarjontaa siirrettävien tilojen valmistajissa ja vuokraajissa. Työryhmä päätyi ehdottamaan tarjottavaksi asumisyksiköiden lisäksi n. 50 m2 yhteistilaa, joka toimisi asukasyhteyshenkilön toimipisteenä ja asukkaiden yhteisenä olohuoneena. Asuntoryhmän sijoittamiselle tulee luonnollisesti olla tila tontilla tai sen läheisyydessä. Liite 3. Tilaelementtien tarjoajat Liite 4. Toteutuksen kustannukset ja palveluiden vastuutaulukko

7 Yhteisöllisten ja muiden palveluiden tarjonta ja toteutus tiloissa Asumis- ja palvelumoduulin ideana oli tarjota ikääntyville ihmisille elämisen ja asumisen mallia, joka perustuu yhteisöllisyyteen. Tässä ratkaisussa huoneet ovat keskimäärin pienempiä. Yhteiset tilat ovat kaikkien käytössä. Asukasyhteyshenkilön palvelut tukevat arjen sujumista. Yhteisöllinen ratkaisu kiinnosti pientä rajattua joukkoa vastaajista. Ratkaisun valinnassa tärkeimmät kriteerit liittyivät sosiaalisten kontaktien ja yhteisen toiminnan, kuten yhteisten aterioiden mahdollisuuteen. Markkinaselvityksessä kysyttiin myös asukkaiden palveluntarvetta. Eniten tarvetta oli muuttoon liittyvään siivoukseen, pakkaamiseen ja tavaroiden tilapäissäilytykseen. Yhteisöllisyyttä suosivia kiinnosti ruuanlaittoon saatava apu. Liite 5. Palvelukuvaukset 4.4 Korjausprosessin tehostaminen Sijaisasuntojen käytön perusteluna on nopeampi asuntojen korjausaika mikä tarkoittaa putkiremontin toteutusprosessin kehittämistä niin, että sijaisasumisesta saatava tuotannollinen ja taloudellinen hyöty pystytään määrittelemään ja realisoimaan hankkeiden tarjoushinnassa jo tarjousvaiheessa. Tässä osiossa selvitettiin asukkaan poismuuton tuotannolliset ja taloudelliset hyödyt ja kuvattiin ratkaisut, joilla huoneistokohtainen toteutus saadaan niin lyhyeksi, että tilapäismajoitus on mielekästä toteuttaa. Samalla kehitetään ja kuvataan yhteistyömalli työmaan, asumisratkaisun ja palveluntuottajan välillä vastuujakotaulukoineen ja tehtävälistoineen. Osion toteutusvastuu oli NCC Rakennus Oy:n. Liitteessä 6 on esitetty kehitysryhmän laatima Bostads Ab Bölegårdin tuotantoaikataulu esimerkkinä asumisen ja tuotannon yhteensovittamisen aikataulusta. Sujuvan hankkeen edellytyksenä on että tuotanto-organisaatio sisäistää asumisjärjestelyt osana hankkeen sisältöä. Nykyisessä toimintakulttuurissa tähän sisältyy suuria haasteita. Liite 6. Asumisen ja tuotannon yhteensovittamisen aikataulu 4.5 Teknis-taloudelliset laskelmat ja ansaintamallit Eri vaihtoehdoista laadittiin kustannuslaskelmat sijaisasumisen kustannusten, toteutusprosessin ja vaadittavien resurssien näkökulmasta. Palveluntuotannon ja väliaikaisasumisen ansaintalogiikat kuvattiin eri osapuolien näkökulmasta. Kaikkien hankkeen osapuolten kannalta mielekkäät toimintamallit ja vaihtoehdot määriteltiin.

8 Taloudellisesti ajatellen tarjottujen lisäpalveluiden kysyntä lupaa varsin pientä liikevaihtoa. Tästä voidaan vetää johtopäätös, että lisäpalvelutarjonta sopii osaksi palveluyrittäjän liiketoimintaa. Lisäksi asukasyhteyshenkilön tehtävien hoitamisella on liiketoimintaa tukeva vaikutus. Liite 7. Kustannuslaskelmat eri toteutusaikataulujen suhteen sekä ansaintamallikuvaus 4.6 Asumisratkaisujen testaaminen Osion tavoitteena oli idean testaaminen ja kehittäminen mahdollisuuksien mukaan käytännössä. Hankkeen yhteydessä esitettiin yhdelle kyselyn kohteena olleista taloyhtiöistä mahdollisuus valita sijaisasumisratkaisu. Kohde kuitenkin kilpailutettiin hinnan perusteella. Taloyhtiö valitsi urakoitsijaksi halvemman tarjouksen antaneen yrityksen. 4.7 Kaupallistamissuunnitelma ja asiakasaineiston suunnittelu Pilottihankkeen toteuttamiseksi laadittiin aineisto, jonka NCC voi liittää tarjoustensa liitteeksi tarjoustilanteissa ja näin mahdollisesti käynnistää pilottihanke tulevaisuudessa. Liite 8. Markkinointiaineisto Liite 9. Tarjouksiin liitettävä sopimusmalli Liite 10. Tarjous_liite Liite 11. Putkiremontin vaiheet prosessissa_ Yhteenveto Asunto-osakeyhtiön putkiremontin onnistuminen on usean eri osapuolen yhteisen onnistumisen tulos. Tässä hankkeessa, jossa tarjotaan asumisvaihtoehtoa putkiremontin aikaiselle asumiselle, kosketellaan jo muotoutuneita prosesseja uudenlaisella lähestymistavalla. Hanke lähti liikkeelle ideasta, joka laajalla rintamalla todettiin hyväksi. Tekesin rahoituksen avulla oli mahdollista selvittää idean hyvyyttä aidossa ympäristössä. Kehittäjien idean toimivuutta asukkaiden keskuudessa selvitettiin kyselyllä, johon oli tarjottu myös muita mahdollisia vaihtoehtoja. Kyselyn vastauksena saatiin myös selkeä kiinnostus ideaa kohtaan. Saatujen vastausten pohjalta lähdettiin selvittämään todellista halukkuutta kohteessa, joissa putkiremontti oli tulossa ja ajankohtainen varsin lyhyen ajan sisällä. Kyselyllä oli jo tehty alustavaa markkinointia vaihtoehdon valintaa silmälläpitäen. NCC Rakennus Oy teki kohteeseen urakkatarjouksen, mutta ei tullut valituksi, joten testaus tältä osin ensimmäisessä kohteessa ei toteudu. Toinen mahdollinen pilotti on suunnitteluvaiheessa ja sen toteutuksen aloitukseen on myös riittävä aika tarvittavien päätösten tekemiseksi.

9 Yhteenvetona voidaan todeta, että asukkaiden päätöksen pohjalla täytyy olla vaihtoehtojen turvallinen tuntemus. Koska menettelyn käytöstä ei ole paljoa kokemuksia, vaikeuttaa tämä myös päätöksentekoa oleellisesti. Väliaikaisten asumisratkaisujen hyödyntämiselle taloyhtiön remontin aikana on olemassa myös reunaehtoja, jotka vaikuttavat hankkeen toteutumismahdollisuuksiin. Näitä ovat esimerkiksi taloyhtiön koko, putkiremontin kokonaiskesto ja tilat tontilla tai sen läheisyydessä. Tällä hetkellä suurempien kaupunkien ympärillä on asuinlähiöitä, joissa yllä mainittuja rajoittavia tekijöitä ei ole. Nämä asunto-osakeyhtiöt ovatkin potentiaalista asiakaskuntaa. Koska putkiremonttien tekemisen tarve koko ajan kasvaa, voidaan todeta, että on olemassa kysyntää, joka ei ole vielä purkautunut esimerkkien puutteessa. Tämän hankkeen tuloksina laadittiin myös aineisto, jota voidaan hyödyntää jatkossa yhtenä palvelumallina putkiremontin yhteydessä.

Yhteisöllisyys, väistöasunnot ja palveluntarve korjausrakentamisessa

Yhteisöllisyys, väistöasunnot ja palveluntarve korjausrakentamisessa Yhteisöllisyys, väistöasunnot ja palveluntarve korjausrakentamisessa Asukaskyselyn vastausten analysointia NCC Rakennus Oy Yleistä Tehdyn asukaskyselyn tavoitteena oli löytää hyvä ja toimiva ratkaisu remontin

Lisätiedot

ASUMINEN JA YHTEISÖLLISYYS TUTKIMUKSEN TULOKSET. Niina Rajakoski

ASUMINEN JA YHTEISÖLLISYYS TUTKIMUKSEN TULOKSET. Niina Rajakoski ASUMINEN JA YHTEISÖLLISYYS TUTKIMUKSEN TULOKSET Niina Rajakoski 2.2.2017 MIKSI TÄMÄ TUTKIMUS? iareenan teemana tällä kertaa ikääntyvien Yhteisöllisyys utopiaa vai huomisen arkea? Millaisia toiveita ikääntyneillä

Lisätiedot

Hanskat tiskiin vai vasara käteen?

Hanskat tiskiin vai vasara käteen? Hanskat tiskiin vai vasara käteen? Mitä suomalaiset ajattelevat kotiensa kunnossapidosta ja korjaamisesta Tiedotustilaisuus 12.4.2011 Tina Wessman, Qualitems Oy Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus Tarkoitus:

Lisätiedot

Ryhmäkorjaushankkeen ja asuntokohtaisten muutosten hallinta taloyhtiön ja isännöitsijän näkökulmasta

Ryhmäkorjaushankkeen ja asuntokohtaisten muutosten hallinta taloyhtiön ja isännöitsijän näkökulmasta Ryhmäkorjaushankkeen ja asuntokohtaisten muutosten hallinta taloyhtiön ja isännöitsijän näkökulmasta Korjausrakentamisen työpaja 3. Messukeskus 20.11.2013 Lars Lindeman NCC Rakennus Oy lars.lindeman@ncc.fi

Lisätiedot

Yhteisölliset asumisen ratkaisut

Yhteisölliset asumisen ratkaisut Yhteisölliset asumisen ratkaisut vahvistusta alueen ikäystävällisyyteen Kylä kaupungissa -seminaari 3.4.2017 Päivi Moisio WHO: Ikäystävällinen kaupunki Asuinympäristö, julkiset rakennukset Ikäystävällinen

Lisätiedot

KYSELY ASUMISTARPEISTA JYVÄSKYLÄN IKÄÄNTYVILLE ASUMINEN NYT

KYSELY ASUMISTARPEISTA JYVÄSKYLÄN IKÄÄNTYVILLE ASUMINEN NYT KYSELY ASUMISTARPEISTA JYVÄSKYLÄN IKÄÄNTYVILLE ASUMINEN NYT Tämän kyselyn tavoitteena on kartoittaa ikäihmisten tulevaisuuden asumistarpeita ja odotuksia. Kysely on tarkoitettu yli 55-vuotiaille Jyväskylässä

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN Pekka Seppänen Oulu 2.9.2010 Oulu Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA Pätevöitynyt energiatodistuksen antaja, PETA MITÄ ON HANKESUUNNITTELU - Korjaustarpeen

Lisätiedot

KYSELY ASUMISTARPEISTA IKÄÄNTYVILLE, JÄRVENPÄÄ ASUMINEN NYT

KYSELY ASUMISTARPEISTA IKÄÄNTYVILLE, JÄRVENPÄÄ ASUMINEN NYT KYSELY ASUMISTARPEISTA IKÄÄNTYVILLE, JÄRVENPÄÄ ASUMINEN NYT Tämän kyselyn tavoitteena on kartoittaa ikääntyvien tulevaisuuden asumistarpeita ja odotuksia. Kysely on tarkoitettu yli 55-vuotiaille Järvenpäässä

Lisätiedot

Sukupuoli ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET

Sukupuoli ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET Aurinkoisen asiakastyytyväisyyskysely tehtiin syyskuussa 2016. Kysely oli suunnattu kaikille Aurinkoisen asiakkaille; yhteisökodissa ja tukiasunnossa asuville sekä päiväasiakkaille.

Lisätiedot

Asumisen ohjelma Vammaisten kuntalaisten asumisen muotojen ja palveluiden edistäminen Espoossa

Asumisen ohjelma Vammaisten kuntalaisten asumisen muotojen ja palveluiden edistäminen Espoossa Asumisen ohjelma Vammaisten kuntalaisten asumisen muotojen ja palveluiden edistäminen Espoossa 2016 2025 Asuminen ja palvelut seminaari 15.3.2018 Anu Autio, palvelupäällikkö, Espoon vammaispalvelut Mikä

Lisätiedot

PALVELUMALLIT ASUKASLÄHTÖISEEN PERUSPARANTAMISEEN

PALVELUMALLIT ASUKASLÄHTÖISEEN PERUSPARANTAMISEEN PALVELUMALLIT ASUKASLÄHTÖISEEN PERUSPARANTAMISEEN ATTE STAMBEJ JARMO HALONEN OSAKKAIDEN OMAT MUUTOSTYÖT LUONNOS SUUNNIT- TELU LUONNOS SUUNNIT- TELU SUUNNIT TELU KILPAILUT TAMINEN URAKKA- SOPIMUS KORJAUS-

Lisätiedot

VN TEAS Ikääntyneiden ja erityisryhmien asumisen ja asumispalveluiden järjestäminen maakuntamallissa

VN TEAS Ikääntyneiden ja erityisryhmien asumisen ja asumispalveluiden järjestäminen maakuntamallissa VN TEAS Ikääntyneiden ja erityisryhmien asumisen ja asumispalveluiden järjestäminen maakuntamallissa Tiivistelmä hankkeesta Kunnat ikääntyneiden asumisen ja elinympäristöjen kehittämisessä seminaari 27.9.2017

Lisätiedot

Kyselyn perusteella voidaan todeta Aurinkoisen asiakkaiden oleva pääosin tyytyväisiä saamaansa palveluun ja kohteluun Aurinkoisessa.

Kyselyn perusteella voidaan todeta Aurinkoisen asiakkaiden oleva pääosin tyytyväisiä saamaansa palveluun ja kohteluun Aurinkoisessa. ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET Vuoden 2017 asiakastyytyväisyyskysely tehtiin lokakuussa ja siihen vastasi yhteensä 51 asiakasta. Aurinkoisen asiakkaista suurin osa on mielenterveyskuntoutujia, itsenäistymisvaiheessa

Lisätiedot

KIMU - Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon. Keijupuisto 27.1.2010 Markku Rantama Suomen Kiinteistöliitto ry

KIMU - Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon. Keijupuisto 27.1.2010 Markku Rantama Suomen Kiinteistöliitto ry energiatalous ja sisäilmasto kuntoon Keijupuisto 27.1.2010 Markku Rantama Suomen Kiinteistöliitto ry KIMU - Kerrostalon ilmastonmuutos energiatalous ja sisäilmasto kuntoon Tavoitteet nykyiselle rakennuskannalle

Lisätiedot

Ryhmäkorjaus taloyhtiöissä Taloyhtiö 2015 15.04.2015

Ryhmäkorjaus taloyhtiöissä Taloyhtiö 2015 15.04.2015 Ryhmäkorjaus taloyhtiöissä Taloyhtiö 2015 15.04.2015 Lars Lindeman NCC Rakennus Oy lars.lindeman@ncc.fi 040 861 9948 15.04.2015 Lars Lindeman NCC-yhtiöt 1 Esitykseni sisällöstä Mitä lähiöissä tapahtuu?

Lisätiedot

Kotona asumisen tukeminen ja lähipalvelujen asiakaslähtöinen kehittäminen Ikääntyneiden asumistarpeisiin varautuminen case Päijät-Hämeessä

Kotona asumisen tukeminen ja lähipalvelujen asiakaslähtöinen kehittäminen Ikääntyneiden asumistarpeisiin varautuminen case Päijät-Hämeessä Kotona asumisen tukeminen ja lähipalvelujen asiakaslähtöinen kehittäminen Ikääntyneiden asumistarpeisiin varautuminen case Päijät-Hämeessä Ikäystävällisen asumisen ja palveluiden yhdistäminen Työpaja THL

Lisätiedot

KIRA-DIGI KOKEILUHANKE ASUNTOLA ILMOITUSMEDIAT ASUNTOLA YHTEISÖ VÄLIAIKAISTEN ASUNTOJEN MARKKINAPAIKKA LOPPURAPORTTI

KIRA-DIGI KOKEILUHANKE ASUNTOLA ILMOITUSMEDIAT ASUNTOLA YHTEISÖ VÄLIAIKAISTEN ASUNTOJEN MARKKINAPAIKKA LOPPURAPORTTI KIRA-DIGI KOKEILUHANKE ASUNTOLA ILMOITUSMEDIAT ASUNTOLA YHTEISÖ VÄLIAIKAISTEN ASUNTOJEN MARKKINAPAIKKA LOPPURAPORTTI Hakkeen tekninen ratkaisu Kokeilun tarkoitus oli rakentaa väliaikaisen asumisen sähköinen

Lisätiedot

SATO StudioKoti, Raikukuja - Lisäselvityksiä lautakunnalle. 25.8.2015 StudioKoti, Raikukuja

SATO StudioKoti, Raikukuja - Lisäselvityksiä lautakunnalle. 25.8.2015 StudioKoti, Raikukuja SATO StudioKoti, Raikukuja - Lisäselvityksiä lautakunnalle Lisäselvityksiä esitetyt kysymykset Lautakunnan esittämät lisäkysymykset: Yleisten tilojen hoito, kuka hoitaa? Keitä talossa tulee asumaan (ulkolaisia

Lisätiedot

SATO StudioKoti. Laadukasta kaupunkiasumista edullisesti. 10.6.2015 SATO StudioKoti

SATO StudioKoti. Laadukasta kaupunkiasumista edullisesti. 10.6.2015 SATO StudioKoti SATO StudioKoti 1 Laadukasta kaupunkiasumista edullisesti SATO StudioKoti pähkinänkuoressa 2 500 /kk Räätälöidyt sisustusratkaisut Hyvin varustellut yhteiset tilat Ison asunnon toiminnallisuus Mistä ajatus

Lisätiedot

IKÄÄNTYVIEN SENIORIASUKKAIDEN ASUMISTOIVEET TSA-seminaari 30.3.2006. Kati Mikkola

IKÄÄNTYVIEN SENIORIASUKKAIDEN ASUMISTOIVEET TSA-seminaari 30.3.2006. Kati Mikkola IKÄÄNTYVIEN SENIORIASUKKAIDEN ASUMISTOIVEET TSA-seminaari 30.3.2006 Kati Mikkola TAVOITTEET JA TOTEUTUS Tavoitteena selvittää ikääntyvien asukkaiden asuntojen korjaustarpeita sekä kiinnostusta asumisen

Lisätiedot

Projektin perustelu ja tavoitteet

Projektin perustelu ja tavoitteet P A L V E L U T Projektin perustelu ja tavoitteet Hankkeen tavoite on lisätä sukupolvien välistä yhteenkuuluvuutta ja lisätä toisista huolehtimista tarjoamalla uudenlainen asumismuoto usean sukupolven

Lisätiedot

InSert - putkiremonttien asukaskysely. Satu Paiho & Veijo Nykänen 14.4.2008

InSert - putkiremonttien asukaskysely. Satu Paiho & Veijo Nykänen 14.4.2008 InSert - putkiremonttien asukaskysely Satu Paiho & Veijo Nykänen 14.4.2008 Yhteenveto vastaajista Kyselyyn vastasi noin 400 taloyhtiön osakkeenomistajaa Vastaajat asuvat noin 330 eri taloyhtiössä Noin

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA

AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA 17.11.2015 AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA SELVITYKSEN TULOKSIA ARA:N ERITYISRYHMÄ- KOHTEIDEN TILAMITOITUS SELVITYKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET Ramboll Management Consulting toteutti yhdessä Arkkitehtitoimisto

Lisätiedot

HEA Hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumiseen (Etelä-Suomen EAKR)

HEA Hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumiseen (Etelä-Suomen EAKR) HEA Hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumiseen (Etelä-Suomen EAKR) Metropolia, Hyto Tuula Mikkola Projektipäällikkö 28.2..2013 1 HEA pähkinän kuoressa Kesto 2.5 vuotta: 9/11 2/14 hankekokonaisuus, jossa

Lisätiedot

Korjausrakentamisen liiketoimintamallit

Korjausrakentamisen liiketoimintamallit Korjausrakentamisen liiketoimintamallit Tulevaisuuden senioriasuminen Loppuseminaari "Senioreiden hyvinvointi ja asumispalvelut" 30.3.2006 Taideteollinen korkeakoulu Markku Riihimäki VTT:n osaprojekti

Lisätiedot

Tekes Innovaatiorahoituskeskus

Tekes Innovaatiorahoituskeskus Kerrostalojen korjaaminen hankintaklinikan aloitustilaisuus ja 1. työpaja 27.5. Uusia ratkaisuja ja toimintamalleja alueiden uudistamiseen Tekes Innovaatiorahoituskeskus Huippuostajat ohjelmapäällikkö

Lisätiedot

TALOYHTIÖIDEN YHTEISTYÖLLÄ KAIKKI VOITTAVAT

TALOYHTIÖIDEN YHTEISTYÖLLÄ KAIKKI VOITTAVAT TALOYHTIÖIDEN YHTEISTYÖLLÄ KAIKKI VOITTAVAT Viisas taloyhtiö tekee yhteistyötä naapuriyhtiöidensä kanssa. Yhteistyöllä voidaan parantaa asuinalueen ja sen asukkaiden turvallisuutta, viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä

Lisätiedot

SENIORIASUMISEN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET. Asuntotuotannon ja korjausrakentamisen kehittyminen Asumisen trendejä Palvelumarkkinat

SENIORIASUMISEN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET. Asuntotuotannon ja korjausrakentamisen kehittyminen Asumisen trendejä Palvelumarkkinat SENIORIASUMISEN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET Asuntotuotannon ja korjausrakentamisen kehittyminen Asumisen trendejä Palvelumarkkinat Senioriasuntokunnat maakunnittain Vuosi 2020 56 000 206 000 (3) 41 000

Lisätiedot

Ikäasumisen valinnat ja mahdollisuudet Suomen Akatemia, Helsinki, 17.8.2015

Ikäasumisen valinnat ja mahdollisuudet Suomen Akatemia, Helsinki, 17.8.2015 Ikäasumisen valinnat ja mahdollisuudet Suomen Akatemia, Helsinki, 17.8.2015 Muuttamisvalinnat ja asumisen uudet vaihtoehdot Outi Jolanki, FT Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Jyväskylän yliopisto

Lisätiedot

Tesoman elinkaarikorttelin suunnittelua yhdessä sidosryhmien kanssa. Eläkeläisvaltuuston kokous klo

Tesoman elinkaarikorttelin suunnittelua yhdessä sidosryhmien kanssa. Eläkeläisvaltuuston kokous klo Tesoman elinkaarikorttelin suunnittelua yhdessä sidosryhmien kanssa Eläkeläisvaltuuston kokous 24.3. klo 12.-14.30 Tesoman elinkaarikortteli 2 Tesoman elinkaarikortteli Kilpailun tarkoituksena on saada

Lisätiedot

Attendo Suvisaari Koti hyvän mielen Mummolasta

Attendo Suvisaari Koti hyvän mielen Mummolasta AT Attendo Suvisaari Koti hyvän mielen Mummolasta MUMM DO OL N A TE Viihtyisät tilat, lämmin ja tuttu tunnelma 9/10 Asukkaista 9/10 pitää henkilökuntaa erittäin ammattitaitoisena ATTENDO SUVISAARI ON TOUKOKUUSA

Lisätiedot

Energiatehokas korjausrakentaminen taloyhtiöissä

Energiatehokas korjausrakentaminen taloyhtiöissä Tervetuloa! Energiatehokas korjausrakentaminen taloyhtiöissä Kuinka energiatehokkuutta voidaan parantaa? Jari Virta, kehityspäällikkö, Suomen Kiinteistöliitto Kuinka valtio kannustaa energiatehokkuuteen?

Lisätiedot

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 18 Asuminen on Suomessa kallista. Asunto-osakkeen ostaminen on monelle elämän suurin yksittäinen hankinta, ja oma koti on jokaiselle hyvin tärkeä. Lisäksi taloyhtiön korjaushankkeet ovat kalliita, erityisesti

Lisätiedot

InSert - putkiremonttien yrityskysely. Satu Paiho 10.6.2008

InSert - putkiremonttien yrityskysely. Satu Paiho 10.6.2008 InSert - putkiremonttien yrityskysely Satu Paiho 10.6.2008 Yhteenveto vastaajista Kyselyyn vastasi reilu 100 vastaajaa erilaisia putkiremonttipalveluita tarjoavista yrityksistä (joukossa oli myös samojen

Lisätiedot

- ALMA - Asumisen ja hyvinvoinnin alueelliset palvelumallit bes.tkk.fi

- ALMA - Asumisen ja hyvinvoinnin alueelliset palvelumallit bes.tkk.fi - ALMA - Asumisen ja hyvinvoinnin alueelliset palvelumallit Tieteiden talo 18.5.2010 Arto Huuskonen, DI TUTKIMUKSEN TAUSTATEKIJÄT Väestö ikääntyy ja palvelutarpeet muuttuvat Ikääntyvä väestö viettää enemmän

Lisätiedot

Yhteisöllisen asumisen kehittäminen Tampereella

Yhteisöllisen asumisen kehittäminen Tampereella Yhteisöllisen asumisen kehittäminen Tampereella Arja Ojala 19..10..2017 Käräjätörmän monisukupolvinen yhteisökylä 2 19.10.2017 Oma Tesoman sateenvarjon alla yhteisöllisen asumisen palvelukortteleita 3

Lisätiedot

Pinspire. Yhteishankinta-alusta asumisen elinkaarelle Loppuraportti

Pinspire. Yhteishankinta-alusta asumisen elinkaarelle Loppuraportti Pinspire Yhteishankinta-alusta asumisen elinkaarelle Loppuraportti 30.01.2017 KiraDigi hanke pähkinänkuoressa Taustalla kuluttajan palvelukokemuksen parantaminen rakennushankkeessa digitaalisen yhteishankinta-alustan

Lisätiedot

Turvallisia palveluja ja asumisratkaisuja ikäihmisille

Turvallisia palveluja ja asumisratkaisuja ikäihmisille Turvallisia palveluja ja asumisratkaisuja ikäihmisille Pekka Maijala pekka.maijala@vtt.fi Turvallisuus 2012 -messut 5.9.2012 Suomi ikääntyy nopeimmin Euroopassa Suomessa on jo toista miljoonaa yli 65 -vuotiasta

Lisätiedot

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON?

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? Kysely Etelä-Pohjanmaan vapaa-ajan asukkaille Ruralia-instituutti 2018 1 OSA 5: JOHTOPÄÄTÖKSET Ruralia-instituutti 2018 2 JOHTOPÄÄTÖKSET

Lisätiedot

Rauman pyöräilyn markkinointi palvelumuotoilun keinoin. Loppuraportti

Rauman pyöräilyn markkinointi palvelumuotoilun keinoin. Loppuraportti Rauman pyöräilyn markkinointi palvelumuotoilun keinoin Loppuraportti 28.11.2017 Taustaa Projekti on osa Liikenneviraston liikkumisen ohjauksen valtionavustus -hankkeita v. 2017 Ohjaajana Rauman kaupungin

Lisätiedot

Yhteinen koti maalla hanke. Yhteisöllisen senioriasumisen suunnittelupäivä

Yhteinen koti maalla hanke. Yhteisöllisen senioriasumisen suunnittelupäivä Yhteinen koti maalla hanke Yhteisöllisen senioriasumisen suunnittelupäivä 1.9.2017 Päivän ohjelma: 9.30 Aamukahvit ja päivän aloitus Jamilahden tervehdys, Jamilahden rehtori Sanna Gango Yhteinen koti maalla

Lisätiedot

RYHMÄKORJAAMINEN. Emilia Olkanen ja Emmi Oksanen 14.4.2014 Energiaekspertin jatkokurssi 3/3. Euroopan unioni Euroopan aluekehitysrahasto

RYHMÄKORJAAMINEN. Emilia Olkanen ja Emmi Oksanen 14.4.2014 Energiaekspertin jatkokurssi 3/3. Euroopan unioni Euroopan aluekehitysrahasto RYHMÄKORJAAMINEN Emilia Olkanen ja Emmi Oksanen 14.4.2014 Energiaekspertin jatkokurssi 3/3 Ryhmäkorjaaminen Useamman itsenäisen taloyhtiön yhteistoimintaa korjaustarpeidensa toteuttamiseksi Tavoitteena

Lisätiedot

Ympäristölainsäädäntö seuranta ja vaikuttaminen Loppuraportti - tiivistelmä

Ympäristölainsäädäntö seuranta ja vaikuttaminen Loppuraportti - tiivistelmä Ympäristölainsäädäntö seuranta ja vaikuttaminen Loppuraportti - tiivistelmä Ympäristölainsäädäntö seuranta ja vaikuttaminen Loppuraportti Tiivistelmä Huhtikuu 2007 1 1 Hankkeen tausta ja tarpeet EU:n ympäristösäätely

Lisätiedot

Kehas-ohjelman toteutustilanne. Ympäristöministeriön katsaus. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.

Kehas-ohjelman toteutustilanne. Ympäristöministeriön katsaus. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto. Kehas-ohjelman toteutustilanne Ympäristöministeriön katsaus Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Vammaisten ihmisten elämistä ja asumista koskevia periaatteita ja linjauksia

Lisätiedot

Säästöpankin Säästämisbarometri 2013. HUOM. Ei julkisuuteen ennen 31.10.2013 klo 9.00

Säästöpankin Säästämisbarometri 2013. HUOM. Ei julkisuuteen ennen 31.10.2013 klo 9.00 Säästöpankin Säästämisbarometri 2013 HUOM. Ei julkisuuteen ennen 31.10.2013 klo 9.00 Säästöpankit osa suomalaista yhteiskuntaa jo 191 vuotta Suomen vanhin pankkiryhmä. Ensimmäinen Säästöpankki perustettiin

Lisätiedot

Kehitysvammaisten asumisyksikköihin liittyvien tukiasuntojen

Kehitysvammaisten asumisyksikköihin liittyvien tukiasuntojen HELSINGIN KAUPUNKI Kehitysvammaisten asumisyksikköihin liittyvien tukiasuntojen tarvekuvaus ASU -hanke Diaarinumero HEL 2016-010089 HELSINGIN KAUPUNKI TILAHALLINTO TARVEKUVAUS Kehitysvammaisten tukias.

Lisätiedot

TALOYHTIÖIDEN HALLITUSFOORMUM

TALOYHTIÖIDEN HALLITUSFOORMUM TALOYHTIÖIDEN HALLITUSFOORMUM Remonttien rahoittaminen ja taloudellinen hankesuunnittelu Markku Kulomäki, toimitusjohtaja SKH-Isännöinti Oy KORJATTAVAA TALOILLA RIITTÄÄ! SKH Isännöinnin taloyhtiöillä yli

Lisätiedot

Asukaskysely Tulokset

Asukaskysely Tulokset Yleiskaava 2029 Kehityskuvat Ympäristötoimiala Kaupunkisuunnittelu Kaavoitusyksikkö 1.9.2014 Asukaskysely Tulokset Sisällys VASTAAJIEN TIEDOT... 2 ASUMINEN... 5 Yhteenveto... 14 LIIKKUMINEN... 19 Yhteenveto...

Lisätiedot

Kerrostalojen korjaaminen klinikan tavoitteet ja toteutus

Kerrostalojen korjaaminen klinikan tavoitteet ja toteutus Kerrostalojen korjaaminen klinikan tavoitteet ja toteutus Turun läntisten alueiden kehittäminen 27.05.2014 Ilpo Peltonen, RAKLI ry Asuinalueiden ja kerrostalojen uudistaminen ja korjaaminen Ikääntyvien

Lisätiedot

Laadukkaampaa asumista

Laadukkaampaa asumista Isännöitsijän opas Laadukkaampaa asumista Hissi auttaa arjessa, olipa kyseessä sitten koiran ulkoiluttaminen, vauvanrattaiden kanssa liikkuminen tai muutto uuteen kotiin. Pääset häkkivarastollesi vaivattomasti,

Lisätiedot

Raahesta vuonna 2015 poismuuttaneet kyselyn tulokset

Raahesta vuonna 2015 poismuuttaneet kyselyn tulokset Raahesta vuonna 2015 poismuuttaneet kyselyn tulokset Raahen kaupunginhallitus 7.11.2016 Vastaus valtuutettu Antero Aulakosken valtuustoaloitteeseen Kv 21.3.2016 41 / väkiluvun laskun aiheuttamat toimenpiteet

Lisätiedot

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO YHTEENVETO 5.9.2013 VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO Taustaa Aikuisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 17 vastaanottokeskuksessa loppukeväällä 2013. Vastaajia

Lisätiedot

Kunnan toiminta ikääntyneiden asuinolojen kehittämisessä Ikääntyneiden asumisen kehittämisen väliseminaari

Kunnan toiminta ikääntyneiden asuinolojen kehittämisessä Ikääntyneiden asumisen kehittämisen väliseminaari Kunnan toiminta ikääntyneiden asuinolojen kehittämisessä Ikääntyneiden asumisen kehittämisen väliseminaari 16.12.2015 Anna Haverinen, vanhustyön johtaja, Oulun kaupunki Oulu on Suomen viidenneksi suurin

Lisätiedot

Kehas ohjelma toiminnan ja tekojen tukena

Kehas ohjelma toiminnan ja tekojen tukena Kehas ohjelma toiminnan ja tekojen tukena Kuopio 30.8.2013 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Kehitysvammaisten asumisen ohjelma (Kehas ohjelma) 1. Valtioneuvoston periaatepäätös

Lisätiedot

Pihkassa Männistöön Yhteistyöllä ja ennakkoluulottomilla kokeiluilla rakennetaan ikäystävällinen ja osallistuva asuinalue.

Pihkassa Männistöön Yhteistyöllä ja ennakkoluulottomilla kokeiluilla rakennetaan ikäystävällinen ja osallistuva asuinalue. Pihkassa Männistöön Yhteistyöllä ja ennakkoluulottomilla kokeiluilla rakennetaan ikäystävällinen ja osallistuva asuinalue. Hankkeen keskiössä olleeseen vanhaan kouluun saneerattiin hyvinvointipalveluja

Lisätiedot

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista Valitse kohde. 1 (13) 28.3.2014 Kysely kotona asuvien 15-35 -vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista A. Taustatiedot Syntymävuosi? Sukupuoli? nainen mies Äidinkieli? suomi ruotsi muu Postinumero?

Lisätiedot

Kehas-ohjelman toteutustilanne. Ympäristöministeriön katsaus. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.

Kehas-ohjelman toteutustilanne. Ympäristöministeriön katsaus. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto. Kehas-ohjelman toteutustilanne Ympäristöministeriön katsaus Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Vammaisten ihmisten elämistä ja asumista koskevia periaatteita ja linjauksia

Lisätiedot

www.asli.fi Tampere University of Technology Construction Management and Economics Korkeakoulunkatu 5 P.O. Box 600 FI-33101 Tampere Finland

www.asli.fi Tampere University of Technology Construction Management and Economics Korkeakoulunkatu 5 P.O. Box 600 FI-33101 Tampere Finland www.asli.fi Tampere University of Technology Construction Management and Economics Korkeakoulunkatu 5 P.O. Box 600 FI-33101 Tampere Finland Asumisen liiketoiminnan tutkimusryhmä ASLI Ensimmäinen asumisen

Lisätiedot

Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus

Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus 2010 17.2.2011 Toteutus: 11-12/2010 Vastaajia yhteensä 9783 Tutkimuksen toteutus Promenade Research Oy Pekka Harjunkoski Esityksen sisältö: Tiivistelmä s. 3-12 Numeeriset

Lisätiedot

TYÖPAIKKOJEN LIIKKUMISEN OHJAUS OPPIA MARKKINATUTKIMUKSESTA. Sara Lukkarinen, Motiva Oy

TYÖPAIKKOJEN LIIKKUMISEN OHJAUS OPPIA MARKKINATUTKIMUKSESTA. Sara Lukkarinen, Motiva Oy TYÖPAIKKOJEN LIIKKUMISEN OHJAUS OPPIA MARKKINATUTKIMUKSESTA Sara Lukkarinen, Motiva Oy AIHEET Tausta Markkinatutkimuksen tuloksia Kärkiviestit Tulosten hyödyntäminen TYÖPAJAOSUUTTA AJATELLEN: Kiinnostavimmat

Lisätiedot

Insert-projektin keskeiset tulokset. KIMU Kerrostalon ilmastomuutos Talotekniikka työpaja 12.10.2010 Satu Paiho, Veijo Nykänen, Jyri Nieminen, VTT

Insert-projektin keskeiset tulokset. KIMU Kerrostalon ilmastomuutos Talotekniikka työpaja 12.10.2010 Satu Paiho, Veijo Nykänen, Jyri Nieminen, VTT Insert-projektin keskeiset tulokset KIMU Kerrostalon ilmastomuutos Talotekniikka työpaja 12.10.2010 Satu Paiho, Veijo Nykänen, Jyri Nieminen, VTT 2 Teknisiä ratkaisuja on tarjolla mutta onko palveluja?

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma ja asuinalueiden kehittäminen 12.5.2014

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma ja asuinalueiden kehittäminen 12.5.2014 Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma ja asuinalueiden kehittäminen 12.5.2014 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman valmistelu

Lisätiedot

ARJEN KESKIÖSSÄ

ARJEN KESKIÖSSÄ ARJEN KESKIÖSSÄ 2012-2014 Lähiyhteisöjen ja asuntoverkostojen suunnittelu Uudet asumisratkaisut yhteistoiminnallisena kehittämisenä Tulosten ja vaikutusten arviointi 1. Asukkaiden toiveet ja tarpeet: asuminen,

Lisätiedot

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Itä-Suomen liikennestrategia Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Ihmisten liikkuminen -näkökulma 1 Strategia on kaikkien toimijoiden yhteinen

Lisätiedot

Hoivakodissa / kotihoivassa?

Hoivakodissa / kotihoivassa? Johdanto Hoivakodissa / kotihoivassa? Diskreetin valinnan koe Heikki Pursiainen 1 Timo Seppälä 2 1 VATT 2 THL 21. elokuuta 2013 Taustaa Väestö ikääntyy nopeasti, kuten kaikki toistavat ad nauseam. Vanhuspalveluiden

Lisätiedot

Asumisen odotukset ja huolet Huomioita Nordean kyselytutkimuksesta

Asumisen odotukset ja huolet Huomioita Nordean kyselytutkimuksesta Asumisen odotukset ja huolet Huomioita Nordean kyselytutkimuksesta Olli Kärkkäinen, yksityistalouden ekonomisti 30.5.2017 Asumisen unelmia Yli puolet vastaajista asuu omistusasunnossa Mikä näistä asumismuodoista

Lisätiedot

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON?

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? Kysely Etelä-Pohjanmaan kyläyhdistyksille Ruralia-instituutti 2018 1 OSA 4B: KYLÄYHDISTYS JA YRITTÄJYYS MIELIPIDEVÄITTÄMÄT Ruralia-instituutti

Lisätiedot

SunRETU-SELVITYS. Kuluttajien näkemyksiä aurinkoenergiasta, sen käytöstä ja hankinnasta. Tapio Yrjölä syyskuu 2016 Tampereen ammattikorkeakoulu

SunRETU-SELVITYS. Kuluttajien näkemyksiä aurinkoenergiasta, sen käytöstä ja hankinnasta. Tapio Yrjölä syyskuu 2016 Tampereen ammattikorkeakoulu SunRETU-SELVITYS Kuluttajien näkemyksiä aurinkoenergiasta, sen käytöstä ja hankinnasta Tapio Yrjölä syyskuu 2016 Tampereen ammattikorkeakoulu 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 SELVITYKSEN TAUSTAT... 4 2.1 Vastaajien

Lisätiedot

Iisalmi Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto

Iisalmi Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Ikääntyneiden, kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien asumisen tukeminen ja asumisvaihtoehdot Iisalmi 26.11.2015 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Ikääntyneiden

Lisätiedot

Omakotitalon putkiremonttitutkimus. Toukokuu 2017

Omakotitalon putkiremonttitutkimus. Toukokuu 2017 Omakotitalon putkiremonttitutkimus Toukokuu Tutkimuksen taustatiedot 8 monivalintakysymystä 1. Asuinalue, 2. asumismuoto, 3. talon ikä, 4. putkiston tilanne, 5. havainnot putkiongelmista, 6. remontin teettämisaikeet,

Lisätiedot

Ikäihminen teknologian käyttäjänä. Marika Nordlund KÄKÄTE-projekti Vanhustyön keskusliitto

Ikäihminen teknologian käyttäjänä. Marika Nordlund KÄKÄTE-projekti Vanhustyön keskusliitto Ikäihminen teknologian käyttäjänä Marika Nordlund KÄKÄTE-projekti Vanhustyön keskusliitto KÄKÄTE-projekti Käyttäjälle kätevä teknologia -projekti: Vanhustyön keskusliitto ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun

Lisätiedot

Tarja Ahovainio Kaukajärviosuuskunta 28.8.2013

Tarja Ahovainio Kaukajärviosuuskunta 28.8.2013 Tarja Ahovainio Kaukajärviosuuskunta 28.8.2013 Yhteishankkeessa mukana olleet kohteet As Oy Saarenaura Saarenvainionkatu 11 valm. 1970 As Oy Saarenkarhi Saarenvainionkatu 13 valm. 1971 As Oy Saarenkuokka

Lisätiedot

Asumisen toiveet -tutkimus. Tiivistelmäyhteenveto tutkimuksesta

Asumisen toiveet -tutkimus. Tiivistelmäyhteenveto tutkimuksesta Asumisen toiveet -tutkimus Tiivistelmäyhteenveto tutkimuksesta 1 KodinOnni palvelukokemukset 2013 Yhteenveto Tutkimus toteutettiin Kotipaneelissa yhteistyössä Aller Media Oy:n kanssa. Kysely lähettiin

Lisätiedot

Materiaalivirtakatsaus. Materiaalivirtojen liiketoimintapotentiaalit sekä kiertotalouskeskusten rooli potentiaalin hyödyntämisessä

Materiaalivirtakatsaus. Materiaalivirtojen liiketoimintapotentiaalit sekä kiertotalouskeskusten rooli potentiaalin hyödyntämisessä Materiaalivirtakatsaus Materiaalivirtojen liiketoimintapotentiaalit sekä kiertotalouskeskusten rooli potentiaalin hyödyntämisessä Kyselyn toteutus Toteutettiin syys-lokakuussa 2017 Kysymyksillä kartoitettiin:

Lisätiedot

KYSELY TYÖHÖN SIJOITTUMISESTA JA JATKO-OPINNOISTA

KYSELY TYÖHÖN SIJOITTUMISESTA JA JATKO-OPINNOISTA Jorma Tukeva 17.1.2012 KYSELY TYÖHÖN SIJOITTUMISESTA JA JATKO-OPINNOISTA 1. TAUSTATIETOJA Sijoittumiskyselyn kohderyhmänä olivat nuorisoasteen opiskelijat, jotka ovat suorittaneet metsäalan perustutkinnon

Lisätiedot

Kaupunkiseutujen asukkaiden. asumispreferenssit. tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen, PTT. MAL-verkoston ohjausryhmä

Kaupunkiseutujen asukkaiden. asumispreferenssit. tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen, PTT. MAL-verkoston ohjausryhmä Kaupunkiseutujen asukkaiden asumispreferenssit tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen, PTT MAL-verkoston ohjausryhmä 7.2.2018 2 Tausta Kaupungistuminen asettaa uusia haasteita asumismuodoille, kiinteistöille

Lisätiedot

Suomen Kiinteistöliitto ry. Korjausrakentamispalveluiden. taloyhtiössä. Suomen Kiinteistöliitto ry. TkT Jari Virta

Suomen Kiinteistöliitto ry. Korjausrakentamispalveluiden. taloyhtiössä. Suomen Kiinteistöliitto ry. TkT Jari Virta Korjausrakentamispalveluiden ostaminen taloyhtiössä TkT Jari Virta Korjausrakentamisen osapuolia Valtuudet palveluiden hankintaan Kuntotutkijat tms. Valvojat Materiaalin toimittajat Urakoitsijat Tilaaja

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman painopisteitä vuosina

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman painopisteitä vuosina Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman painopisteitä vuosina 2016-2017 Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman 2013-2017 väliseminaari, 16.12.2015, Finlandia talo, Helsinki ohjelmapäällikkö Sari Hosionaho,

Lisätiedot

KULTU-kokeiluhankkeet

KULTU-kokeiluhankkeet KULTU-kokeiluhankkeet Kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelman Vähemmästä viisaammin tavoitteena on vähentää niin kotien kuin julkisen sektorin ympäristöhaittoja ja kasvihuonekaasupäästöjä. Sen mukaan

Lisätiedot

AS.OY SÄÄSTÖSALO HELSINKI PUTKIREMONTIN HANKESUUNNITTELU

AS.OY SÄÄSTÖSALO HELSINKI PUTKIREMONTIN HANKESUUNNITTELU AS.OY SÄÄSTÖSALO HELSINKI PUTKIREMONTIN HANKESUUNNITTELU Laajasalo 21.5.2013 21.5.2013 Ins.tsto Conditio Oy / Juha Räisänen 1 Hankkeen suunnittelijat Putkisuunnittelu, pääsuunnittelija Insinööritoimisto

Lisätiedot

A-Kruunu Oy. Ympäristövaliokunta

A-Kruunu Oy. Ympäristövaliokunta A-Kruunu Oy Ympäristövaliokunta 22.3.2018 Sisältö Korvatunturintie, Mellunmäki, Helsinki A-Kruunu Oy 3. Tuotannon tilanne 4. Ryhmävuokra-asuminen 5. Urbaanit lapsiperheet 9. Puurakentaminen 10. 2 A-Kruunun

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen näkymiä

Ikääntyneiden asumisen näkymiä Ikääntyneiden asumisen näkymiä Kotona asumisen arki ja tulevaisuus Hyvän Iän Foorumi 3.10.2018 Asuntoneuvos Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ym.fi Ikääntyneiden asumistilanne maassamme

Lisätiedot

SELMA - Tulevaisuuden senioriasumisen liiketoimintamallit - Asiakastarpeet senioriasumisen kehittämisen lähtökohtana

SELMA - Tulevaisuuden senioriasumisen liiketoimintamallit - Asiakastarpeet senioriasumisen kehittämisen lähtökohtana SELMA - Tulevaisuuden senioriasumisen liiketoimintamallit - Asiakastarpeet senioriasumisen kehittämisen lähtökohtana - Tutkimuksen tavoite ja toteutus - Tutkimuksen tavoite Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa

Lisätiedot

Arjen Keskiössä

Arjen Keskiössä Arjen Keskiössä 6.3.2014 Yksilöllisen asumisen malli Kotkassa Arjen Keskiössä hankkeen myötä Kotkassa käytetään sanaa kortteliasuminen, siinä asiakas asuu itsenäisesti ja tarvittava tuki hänelle järjestetään

Lisätiedot

Itsenäinen vaan ei yksinäinen Senioriasumisen uusi suunta

Itsenäinen vaan ei yksinäinen Senioriasumisen uusi suunta Itsenäinen vaan ei yksinäinen Senioriasumisen uusi suunta Suomalaiset yksi maailman nopeimmin ikääntyvä kansakunta Taloudellinen kasvu pitkään rajallista Inhimillisiä ja taloudellisia paineita senioreiden

Lisätiedot

Kaukajärviosuuskunta. Emoyhtiö Isännöintikohteita n.185 kpl Henkilökuntaa n. 120 Liikevaihto n. 7 M

Kaukajärviosuuskunta. Emoyhtiö Isännöintikohteita n.185 kpl Henkilökuntaa n. 120 Liikevaihto n. 7 M Kaukajärviosuuskunta Emoyhtiö Isännöintikohteita n.185 kpl Henkilökuntaa n. 120 Liikevaihto n. 7 M HM Isännöinti ja Tili Oy (tytäryhtiö) Isännöintikohteita n. 80 kpl Henkilökuntaa 6 Liikevaihto n. 0,5

Lisätiedot

Yhteinen keittiö -hanke

Yhteinen keittiö -hanke Yhteinen keittiö -hanke 2017-2018 Yhteinen keittiö -hanke toteuttaa osaltaan hallituksen kärkihankkeen tavoitteita Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta Hyvät käytännöt pysyvään

Lisätiedot

Linjasaneeraus tulossa mikä on mahdollista? EMC Emator Helsinki Jyväskylä

Linjasaneeraus tulossa mikä on mahdollista? EMC Emator Helsinki Jyväskylä Linjasaneeraus tulossa mikä on mahdollista? EMC Emator Helsinki Jyväskylä Linjasaneeraus kulusta investoinniksi Isännöintiliiton palkitsema EMC EMATOR on kehittänyt linjasaneeraukseen uudenlaisen kokonaispalvelun,

Lisätiedot

Aluksi kysymme perustietoja vastaajasta. Varsinaiset vapaa-ajanasumiseen ja kunnan kehittämiseen liittyvät kysymykset löytyvät myöhemmistä osiosta

Aluksi kysymme perustietoja vastaajasta. Varsinaiset vapaa-ajanasumiseen ja kunnan kehittämiseen liittyvät kysymykset löytyvät myöhemmistä osiosta Kysely Vaalan vapaa-ajanasukkaille Hyvä Vaalan vapaa-ajanasukas! Tervetuloa vastaamaan Vaalan kunnan vapaa-ajanasukkaille suunnattuun kyselyyn. Vaala haluaa saada vapaa-ajanasukkaansa viihtymään paikkakunnalla

Lisätiedot

Lapinjärvi Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto

Lapinjärvi Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Kommenttipuheenvuoro Lapinjärvitalo Lapinjärvi 31.8.2017 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ym.fi Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma 2013-2017 Tavoitteet: parantaa ikääntyneiden

Lisätiedot

ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013

ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013 ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY Kasvun Portaat Oy JOHDANTO Kasvun Portaat Oy:n asiakastyytyväisyyskysely tehtiin joulukuun aikana kirjekyselynä. Kysely suunnattiin niiden kuntien sosiaalityöntekijöille, joista

Lisätiedot

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. Tammilehdon palveluasuntojen asukkaiden palvelutyytyväisyys 2014

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. Tammilehdon palveluasuntojen asukkaiden palvelutyytyväisyys 2014 Tammilehdon palveluasuntojen asukkaiden palvelutyytyväisyys 2014 2 SISÄLTÖ 1 TYYTYVÄISYYSKYSELYN SUORITTAMINEN 2 TAMMILEHDON PALVELUASUNTOJEN ASUKKAIDEN TYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET 21 FYYSISET JA AINEELLISET

Lisätiedot

Ryhmärakennuttaminen

Ryhmärakennuttaminen Ryhmärakennuttaminen gruppbyggande Ketjutettu korjaushanke, ryhmäkorjaus, ryhmärakentaminen, yhteiskorjaus, ryhmärakennuttaminen monta nimeä, sama asia Eero Nippala lehtori, projektipäällikkö, TKI yhteyspäällikkö

Lisätiedot

Neurologisesti pitkäaikaissairaiden ja vammaisten ihmisten asumisen tarpeet Sari Valjakka

Neurologisesti pitkäaikaissairaiden ja vammaisten ihmisten asumisen tarpeet Sari Valjakka Neurologisesti pitkäaikaissairaiden ja vammaisten ihmisten asumisen tarpeet Sari Valjakka Miljoona esteetöntä asuntoa vuoteen 2030-seminaari 20.3.2014 Tavoitteet ja toteutus Selvittää neurologisesti pitkäaikaissairaiden

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma ja hissien rooli ohjelmassa. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma ja hissien rooli ohjelmassa. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma ja hissien rooli ohjelmassa Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Ikääntyneiden asumistilanne 75-vuotta täyttäneistä vuoden 2011

Lisätiedot

On ilo tuoda valtiovallan tervehdys tähän Kankaanpään ryhmäkodin harjannostajaisiin!

On ilo tuoda valtiovallan tervehdys tähän Kankaanpään ryhmäkodin harjannostajaisiin! 30.1.2015 Kankaanpään kehitysvammaisten ryhmäkodin harjannostajaiset Hyvä juhlaväki, On ilo tuoda valtiovallan tervehdys tähän Kankaanpään ryhmäkodin harjannostajaisiin! Tämä hanke on tärkeä monessakin

Lisätiedot

lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen Hankkeen toteutus kysely ja haastattelututkimuksen tuloksia nzeb Hankeosaaminen

lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen Hankkeen toteutus kysely ja haastattelututkimuksen tuloksia nzeb Hankeosaaminen lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen Hankkeen toteutus kysely ja haastattelututkimuksen tuloksia Kyselytutkimuksen tavoitteet Kysely-ja haastattelututkimuksen tavoitteena oli selvittää

Lisätiedot

Vuohimäentie 10-12, Mäntsälä

Vuohimäentie 10-12, Mäntsälä Vuohimäentie 10-12, 04600 Mäntsälä Myydään 11 asunnon rivitaloyhtiö kasvavasta Mäntsälän kunnasta Myydään kolmesta eri rivitalosta koostuva 1990 valmistunut rivitaloyhtiö osoitteesta Vuohimäentie 10-12.

Lisätiedot

Kehittämiskysely 2012. Tulokset

Kehittämiskysely 2012. Tulokset Kehittämiskysely 2012 Tulokset Tausta Kehittämiskysely toteutettiin eteläpohjalaisissa kaluste- ja asumisteollisuuden yrityksissä loka-marraskuussa 2012 Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa kohderyhmään

Lisätiedot