PÄIVÄKOTI PIKKUTERVAKON

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PÄIVÄKOTI PIKKUTERVAKON"

Transkriptio

1 ISONKYRÖN KUNTA PÄIVÄKOTI PIKKUTERVAKON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Päiväkoti Pikkutervakko Isonkyrön kunta

2 1 Sisällys Esipuhe... 2 Päiväkoti Pikkutervakko... 3 Arvopohja ja kasvatuksen päämäärät... 4 Yhteisöllisyys vanhempien kanssa Pikkutervakossa... 5 Yhteistyö koulun kanssa... 5 Toiminta-ajatus... 6 Toimintaympäristö... 7 Kielen merkitys... 8 Erityistä tukea tarvitsevat lapset... 9 Eri kulttuuritaustaiset lapset... 9 Moniammatillinen yhteistyöverkosto Lapselle ominaiset tavat toimia Sisällölliset orientaatiot Kasvatuskumppanuus Arviointi Lähteet... 16

3 2 Esipuhe Pikkutervakon varhaiskasvatussuunnitelmaa aloitettiin valmistamaan vuonna 2014 Isonkyrön kunnan päivähoidon varhaiskasvatussuunnitelmaa mukaillen. Rungon päiväkodin omalle suunnitelmalle kokosivat talon lastentarhanopettajat, jonka jälkeen koko henkilökunta osallistui suunnitelman tekemiseen. Talon oman varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteena on toimia työntekijöiden työvälineenä sekä antaa selkeä kuva Pikkutervakon toiminnasta päiväkodissa olevien lasten perheille. Toivomme, että olemme osanneet avata päiväkodin arkea selkeästi ja annamme teille vastaukset mahdollisimman moneen, miksi kysymykseenne tämän Pikkutervakon oman varhaiskasvatussuunnitelman kautta.

4 3 Päiväkoti Pikkutervakko Pikkutervakko on vuonna 2012 perustettu 12+21paikkainen päiväkoti, jossa on kaksi ryhmää alle 3-vuotiaat Metsätähdet ja 3-5-vuotiaat Sinikellot. Päiväkoti sijaitsee Kylkkälän alakoulun kanssa samassa kiinteistössä, peltojen keskellä, valtatien vieressä, hyvien kulkuyhteyksien läheisyydessä. Talossamme on kaksi erillistä osastoa, joista löytyvät tilat päivittäisille toiminnoille. Erillinen verstas, joka toimii yhtenä pienryhmätilana ja mahdollistaa erilaisten projektien toteuttamisen. Sisäliikuntatiloina toimivat Kylkkälän kylätalon liikuntasali sekä molempien puolien nukkumatilat, jonka kaappisängyt tilan seinillä mahdollistavat. Päiväkodilla on myös mahdollisuus käyttää koulun luokkatiloja niiden ollessa opetukselta vapaana. Päiväkodissamme toimii ammattitaitoinen henkilökunta, joka koostuu kahdesta lastentarhanopettajasta (sosionomi AMK), kolmesta lähihoitajasta, kahdesta lastenhoitajasta sekä ryhmäavustajasta. Lisäksi työtämme on tukemassa Kelto (kiertävä erityislastentarhanopettaja), joka on talossamme kerran viikossa tai tarvittaessa useammin.

5 4 Arvopohja ja kasvatuksen päämäärät Lapsilähtöisyys: Päiväkodissamme toteutamme pienryhmätoimintaa, joka omalta osaltaan lisää lapsilähtöistä työskentelyä. Pienryhmätoiminnalla tarkoitetaan lapsiryhmän jakamista 2-3 pienempään ryhmään päivän aikana. Näin ollen lapsen ajatuksia ja kiinnostuksen kohteita on helpompi havainnoida ja toteuttaa pienemmässä ryhmässä. Teemme vuosittain toimintasuunnitelman rungon, jonka jätämme tietoisesti riittävän väljäksi, jotta lasten ääni pääsee toimintakauden aikana kuuluville. Syyskaudella tutustumme lapsiin heidän omien kiinnostuksen kohteiden kautta, joita syvennämme kevään aikana. Turvallisuus: Lapsen ja perheen aito kohtaaminen luo pohjan toimivalle kasvatuskumppanuudelle, joka lisää lapsen turvallisuudentunnetta ja yhteenkuuluvuutta. Rajoja ylittävää tutustumista lapsiin ja heidän perheisiin vuosittaisen teemaan sopivan pehmon/eläimen avustuksella, joka vierailee jokaisen lapsen kotona, tuoden kodin terveiset päiväkodille mukanaan. Päiväkotimme pieni henkilöstömäärä takaa sen, että kukin kasvattaja on tuttu jokaiselle lapselle ryhmästä riippumatta. Viikoittaisten tiimi- ja talonpalavereiden ansiosta keskustelemme lasten asioista kasvattajatiimeissä ja jaamme näkemyksiä. Tämä takaa sen, että pystymme jakamaan kunkin lapsen onnistumiset ja ilot sekä tehokkaasti että nopeasti puuttumaan huolenaiheisiin sellaisten esiintyessä. Yhteisöllisyys: Pyrimme työssämme vahvistamaan lasten kykyä huomioida ja kunnioittaa kunkin lapsen yksilöllisiä piirteitä. Kasvattajan mallin kautta lapsi oppii ottamaan muut huomioon ja välittämään toisista (Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2005, 13). Ajatuksenamme on opettaa lapsia huomaamaan, että kuka tahansa voi ryhtyä leikkiin kanssasi. Arjen yhteisöllisyys näkyy yhteisinä ulkoilu- ja lauluhetkinä. Uutena mallina alamme toteuttamaan leikkitilojen valintaa toiselta osastolta. Lapset saavat mielenkiintonsa mukaan lähteä leikkimään vapaaseen leikkiin Sinikelloista Metsätähdille tai toisinpäin. Aivan pienten leikkijöiden matkassa kulkevat aikuiset koko ajan. Lapset saavat näin mahdollisuuden kohdata eri-ikäisen leikkitoverin tai sisaruksen myös sisäleikeissä.

6 5 Lapsen ääni tulee paremmin kuulluksi hänen oman toiveensa kautta. Samalla lapsi oppii myös sosiaalisia taitoja ja mallioppimisen kautta tapahtuu oivalluksia pienemmillekin leikkijöille. Yhteisöllisyys vanhempien kanssa Pikkutervakossa Vanhempainillat Päivittäiset keskustelut Vuosittaiset vasu-keskustelut, vanhempainvartit Yhteiset juhlat ja tapahtumat Vanhempaintoimikunta Muu yhteistyö, kuten tiedottaminen sähköpostin avulla Lapsen oma vasu Yhteistyö koulun kanssa Fyysisesti läheinen sijainti koulun kanssa luo edellytykset tilojen yhteiskäyttöön sekä päivittäiseen kommunikointiin. Sinikellot ruokailevat päivittäin koulun ruokasalissa. Kummilapsitoiminta on suunnitteilla koulun kanssa. Toiminnan tarkoituksena on taata mahdollisimman matala kynnys päiväkodista kouluun siirtymisessä sekä vuorovaikutussuhteiden luominen. Kummilapsitoimintaan osallistuisivat päiväkodin kasvattajien ehdotuksesta 3.luokkalaiset ja pääasiassa päiväkodin Sinikellojen ryhmä.

7 6 Toiminta-ajatus Tarjoamme laadukasta ja turvallista päivähoitoa ja varhaiskasvatusta lapsille perheineen. Työskentelemme lämmin syli avoinna, suuret korvat kuulolla. Työmme on suunnitelmallista, lapsilähtöistä ja avoimeen keskusteluun kannustavaa. Turvaamme lapsen kasvun ja kehityksen hänen ikätasonsa ja yksilölliset tarpeet huomioiden. Pienen päiväkodin ilmapiiri mahdollistaa lasten yksilöllisen huomioimisen ja asioihin nopeasti puuttumisen. Turvalliset ja ammattitaitoiset kasvattajat luovat lapselle myös välittävän ja lämpimän ilmapiirin. Panostamme sekä lasten että aikuisten viihtyvyyteen avoimen ja seiniä ylittävän toiminnan ja keskustelun kautta.

8 7 Toimintaympäristö Psyykkinen: Päiväkotimme on pieni yksikkö, joka mahdollistaa seinättömän yhteistyön talon kasvattajien ja lasten välillä. Avoin, turvallinen ja rohkaiseva ilmapiiri, jossa huomioidaan vanhempien toiveet lapsen kasvun ja kehityksen tukemisessa. Opetamme lapsille hyvien tapojen noudattamista. Sosiaalinen: vuorovaikutteinen sekä lapsiryhmän sisällä että kasvattajat lasten kanssa. Lasten ja aikuisten kanssa yhdessä sovittujen sääntöjen noudattaminen. Vapaa ja ohjattu leikki, joka kehittää lapsen sosiaalisia taitoja ja itsetuntoa. Fyysinen: päiväkodissamme on nykyaikaiset ja turvalliset tilat. Kullekin tilalle on osoitettu toiminto, joka suoritetaan sille suunnitellussa paikassa, mutta tilat ovat myös muunneltavissa eri käyttötarkoituksiin. Lapset saavat leikkivaraustaulun kautta valita itsellensä sopivan toiminnon, joka kannustaa lasta omaehtoiseen ja vapaaseen leikkiin. Aidattu piha-alue, josta löytyvät seikkailuun tarvittavat hiekka-alueet keinuineen, liukumäkineen ja leikkimökkeineen. Esteettinen: toimintakausien vaihtuvien teemojen kautta kiinnitämme huomiota esteettisten näkemysten ja kokemusten tuottamisesta lapsille. Suurimpana ja yhteisenä näyttämönä toimii päiväkodin yhdyskäytävä. Askartelut ja muut lasten työt pyritään asettelemaan esille siten, että kukin lapsi pystyisi nauttimaan omasta taiteestaan. Koristelemme päiväkotia juhlien mukaan, mikä lisää lapsen kokemusta vuodenaikojen ja kulttuuriimme olennaisesti liitoksissa olevien juhlien merkityksestä. Päiväkodissamme kasvattajan tehtävänä on olla toimintaympäristöjen aktiivisena havainnoijana, nähdä ja kuulla lasten tarpeet ja turvata heidän ikätasoinen kasvu ja kehitys. Tavoitteena on muovata toimintaympäristöjä vastaamaan lasten muuttuviin tarpeisiin.

9 8 Kielen merkitys Kielen merkitys on keskeistä lapsen kehitykselle jo alusta lähtien, pienen lapsen kiinnostuessa ympäristöstään ja paikastaan siinä. Kieli tukee lapsen ajattelun ja vuorovaikutuksen kehitystä. Kielen avulla lapsi pystyy ilmaisemaan itseään ja vahvistamaan ihmissuhde- ja yhteistyötaitoja. (Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2005, 19.) Pieni lapsi ilmaisee aluksi itseään elein, ilmein ja liikkein. Me kasvattajina kuuntelemme lasten mielenkiinnon kohteita, eläydymme ja vastaamme niihin sekä rohkaisemme lasta vuorovaikutukseen turvallisessa ja välittävässä kasvuympäristössä samalla vahvistaen lapsen myönteistä minäkuvaa. Kielen kehityksen tukena käytämme myös kuvia apuna päivittäisten toimintojen nimeämisessä. Kirjat, sadut, lorut, laulut, kirjaimet ja leikit ovat olennaisena osana tukemassa lapsen kielellistä kehitystä. Lapsen kasvaessa kielen tehtävä korostuu ajattelun tukena, ongelmanratkaisun, loogisen ajattelun ja kuvittelun alueilla. Kielen hallintaan liittyvät valmiudet ovat perustana oppimisvalmiuksille. Kielellä on keskeinen merkitys lapselle ominaisessa tavassa toimia. Toiminnassaan lapsi tarvitsee kieltä ja se kehittyy leikkimisen, liikkumisen, tutkimisen sekä taiteellisen kokemisen ja ilmaisemisen myötä. (Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2005, ) Kielen oppimisen tukemiseksi henkilökuntamme on osallistunut tukiviittomien opetukseen. Tukiviittomia käytämme puheen ymmärtämisen ja tuottamisen tukena päivittäisessä kommunikaatiossa kaikkien lasten kanssa. Tämä kannustaa lapsia omaehtoiseen tukiviittomien käyttöön. Arjessamme ymmärrystä ja oppimista tukevat toimimista ohjaavat kuvakortit.

10 9 Erityistä tukea tarvitsevat lapset Kelto (kiertävä erityislastentarhanopettaja) käy viikoittain päiväkodilla pitämässä lapsille KiLi - ja KUTTU ryhmätoimintaa ennalta sovituille ryhmille. KiLi-ryhmässä menetelmät ovat kielen ja kommunikoinnin tukemiseen tarkoitettuja, joissa mm. liikunnan, kuvien kautta vahvistetaan lapsen sosiaalisia taitoja sekä tietoisuutta kehosta ja sen hallinnasta. KUTTU-ryhmässä tuetaan kuvilla lapsen kommunikointia ja helpotetaan osallistumista ryhmässä. Toiminnalla pyritään vuorovaikutustaitojen ja kommunikointivalmiuksien laajentamiseen. Eri kulttuuritaustaiset lapset Lapsen oman kulttuuritaustan selvittämistä tukevat vanhempien kanssa käytävät vasukeskustelut. Tuemme lapsen suomenkielen oppimista mm. kirjojen, laulujen, kuvien ja tukiviittomien kautta.

11 10 Moniammatillinen yhteistyöverkosto Verkoston kanssa tehtävä yhteistyö ja määrä vaihtelevat toimintakausittain. Tähän vaikuttavat mm. päiväkodissa olevien lasten ja perheiden tarpeet. Seurakunta Sosiaali ja terveystoimi Terapeutit (puhe-, toiminta-, fysioterapia) Koulu Kirjasto Kulttuuritoimi Liikuntatoimi Tulkkipalvelut Sedu ja VAKK Neuvola Muut päivähoidon yksiköt

12 11 Lapselle ominaiset tavat toimia Leikki: Lapsi ei leiki oppiakseen, vaan oppii leikkiessään (Valtakunnallinen varhaiskasvatussuunnitelma 2003, 21-22). Lapselle ominainen tapa toimia on leikkiä ja jäljitellä aikuisen tai isompien lasten toimintoja. Leikki tapahtuu, varsinkin pienten lasten leikki, vuorovaikutussuhteessa muihin ihmisiin. Pikkutervakossa on monipuoliset leikkivälineet sekä tilat, jossa voidaan pienryhmittäin keskittyä sekä ohjattuun että vapaaseen leikkiin. Oppimisympäristön pyrimme järjestämään leikkiä motivoivaksi. Liikunta: Liikkuessa lapsi oppii tuntemaan ja hallitsemaan omaa kehoaan, joka omalta osaltaan vahvistaa lapsen itsetunnon kehittymistä. Pikkutervakossa tarjoamme lapsille mahdollisuuden monipuoliseen liikuntaan kaikkina vuodenaikoina sekä sisällä että ulkona. Liikuntamuotoja ovat kävelyretket, viikoittainen jumppa, satujumppa, liikunnalliset ulko- ja sisäleikit, musiikkiliikunta ja tanssi. Tutkiminen: Pikkutervakossa lasta rohkaistaan tutkimaan, kyselemään, pohtimaan sekä kokeilemaan uusia asioita innokkaasti. Osana arkea ovat päivittäiset keskustelut vuodenaikojen ja säiden muutoksista sekä eläinten ja luonnon tutkiminen. Kasvattajat muodostavat mielenkiintoisen ja monipuolisen kasvuympäristön, joka omalta osaltaan kannustaa lasta oma-aloitteiseen asioiden havainnointiin ja tutkimiseen. Taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen: Pikkutervakossa annamme lapsille mahdollisuuden käsillä tekemiseen ja luovaan ilmaisuun sekä ohjatusti että vapaan toiminnan aikana. Yhdyskäytävällä toimintakausittain vaihtuvien projektien kautta lapset voivat tuntea ja nähdä omia ja muiden lasten töitä, mikä vahvistaa lapsen taidekokemuksia ja lisää omaa luovuutta. Taiteellisuutta opitaan ja koetaan seuraavien asioiden avulla; värit, erilaisten materiaalien ja tekniikoiden käyttö, askartelut, draama, musiikki, laulut ja laululeikit, soittaminen sekä sadutus.

13 12 Sisällölliset orientaatiot Sisällöllisten orientaatioiden tarkoituksena on edesauttaa lasta perehtymään, ymmärtämään ja kokemaan ympäröivän maailman monimuotoisia ilmiöitä. Eri orientaatioiden aiheet ja sisällöt liitetään lasten lähiympäristöön, arkeen ja konkreettisiin kokemuksiin niin, että lapset voivat tehdä asioista havaintoja ja muodostaa niistä omia käsityksiään. Orientaatiot muodostavat henkilökunnalle mallin siitä, millaisia kokemuksia, tilanteita ja ympäristöjä aikuisten tulee etsiä ja tarjota lasten toimintaa ja oppimista varten. (Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2005, 28.) Matemaattinen orientaatio: Pulmien ratkaisu perustuu suljetussa käsitejärjestelmässä tapahtuvaan vertaamiseen, päättelemiseen ja tuloksen muodostamiseen. Varhaiskasvatuksessa vertaaminen, päätteleminen ja tuloksen muodostaminen tapahtuvat arkielämän tilanteissa leikinomaisesti konkreettisten, lapsille tuttujen ja heitä kiinnostavien materiaalien, esineiden ja välineiden avulla. (Isonkyrön kunnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014, 10.) Pikkutervakossa toteutetaan: Nallematikka, lelujen luokittelu, vertailu, lukumäärien laskeminen, yhteen- ja vähennyslaskut esineillä, numeroiden tunnistaminen, kellonajat, pelit. Luonnontieteellinen orientaatio: Havainnoimalla, tutkimalla ja kokeilemalla tutustutaan elollisen luonnon ilmiöihin. Tämänkin aihealueen työtavat moninaisine ilmiöineen, eläimineen ja kasveineen eri vuodenaikoina ovat lapsen lähiympäristössä sisällä ja ulkona. Ominaista tälle aihealueelle on kokeellisen menetelmän käyttö. (Isonkyrön kunnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014, ) Pikkutervakossa toteutetaan: ihminen ja ihmisen elämänkaari, terveellisiin elämäntapoihin tutustuminen, lähiympäristö, kierrätys, luonto, sää, retket, luonnon ilmiöt, eläimet ja niiden tutkiminen. Historiallis- yhteiskunnallinen orientaatio: Osiossa rakennetaan lasten kanssa kuvaa menneisyydestä siitä kertovien esineiden ja muiden tallenteiden avulla. Myös vanhemmat ihmiset, lasten vanhemmat ja lapset itse voivat avata näkökulmia menneisiin tapahtumiin. Lähiympäristön ja kotiseudun kohteet ja nähtävyydet saavat aikaulottuvuuden ja merkityksen. Samalla on mahdollista tutustua myös nyky-yhteiskunnan toimintaan. (Isonkyrön kunnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014, 11.) Pikkutervakossa toteutetaan: vanhat esineet ja tavarat, tutustuminen paikallishistoriaan, kertomuksia miten on ennen eletty, kulttuurihistoriallisesti tärkeisiin henkilöihin tutustuminen kirjallisuuden kautta.

14 13 Esteettinen orientaatio: Tämä osa-alue avautuu havaitsemisen, kuuntelemisen, tuntemisen ja luomisen, mutta myös kuvittelun ja intuition avulla. Eri toiminnoista lapsille syntyy kauneuden, harmonian, melodian, rytmin, tyylin, jännityksen ja ilon, mutta myös niiden vastakohtien kautta omakohtaisia aistimuksia, tuntemuksia ja kokemuksia. Lapsen arvostukset, asennoituminen ja näkemykset alkavat hahmottua. (Isonkyrön kunnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014, 11) Pikkutervakossa toteutetaan: kädentaidot (kuvataide, askartelu, tekstiili ja tekninen työ), musiikki, draama, kirjallisuus, tanssi, erilaiset aistikokemukset, luonto, havaitseminen, kuunteleminen, tunteminen. Uskonnolliskatsomuksellinen orientaatio: Tämän osion ytimen muodostavat uskonnolliset, hengelliset ja henkiset asiat sekä ilmiöt. Perehdytään lapsen oman uskonnon tai katsomuksen perinteeseen sekä tapoihin ja käytäntöihin. Lapselle tarjotaan mahdollisuus hiljaisuuteen ja ihmettelyyn, kyselemiseen ja pohdintaan. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelmassa sovitaan vanhempien kanssa uskonnolliskatsomuksellisen materiaalin lapsikohtaisesta sisällöstä. (Isonkyrön kunnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014, 11.) Pikkutervakossa toteutetaan: jatkuva yhteistyö seurakunnan kanssa (2krt/kk seurakunnan kerho Sinikelloilla), kirkolliset juhlat, yhdessä pohtiminen ja keskusteleminen uskonnollisista asioista, laulut. Eettinen orientaatio: Osiossa tarkastellaan arvo- ja normimaailman kysymyksiä. Lasten elämä sisältää tilanteita ja tapahtumia, joita voidaan pohtia ja tarkastella oikean ja väärän, hyvän ja pahan, totuuden ja valheen näkökulmasta. Aiheita voidaan tällöin käsitellä luontevasti päivittäisten tapahtumien yhteydessä. Olennaista on ottaa huomioon lasten kehitystaso. Pelkoja, ahdistusta ja syyllisyyttä, jotka myös kuuluvat lasten elämään, käsitellään lasten kanssa niin, että lapsi voi tuntea olonsa turvalliseksi. (Isonkyrön kunnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014, 11.) Pikkutervakossa toteutetaan: arkipäivän tilanteet, yhdessä laaditut ryhmän säännöt, toisten huomioiminen, kaveruus ja ystävyys, Tunnekortit.

15 14 Kasvatuskumppanuus Ammattikasvattajan ja vanhempien välistä yhteistyötä ja kasvatusvastuun jakamista lapsen asioissa kutsutaan kasvatuskumppanuudeksi. Kumppanuudessa henkilöstö ja vanhemmat sitoutetaan toimimaan yhdessä lapsen kasvun ja kehityksen sekä oppimisprosessin tukijoina. Molemmat sekä vanhemmat että ammattilaiset ovat asiantuntijoita lapsen asioissa, jolloin kummankin osapuolen mielipiteitä on kunnioitettava ja kuultava päätettäessä lapsen asioista. Molemmat vanhemmat tulisi muistaa huomioida tasaarvoisesti, jotta he ymmärtävät oman panoksensa merkityksen lapsen kasvattajina sekä sen, että perhe on aina ensisijainen kasvualusta lapselle. (Rossi-Salon 2012, 159, 162, 165.) Vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten ja ovat tällöin asiantuntijoina lapsen asioissa. Heidän näkemyksiään, toiveitaan, arvojaan ja havaintojaan käytetään varhaiskasvatussuunnitelmaa tehdessä ammattilaisen arvion rinnalla, osana suunnitelmaa. Kumppanuuden tavoitteena on myös edistää vanhempien osallisuutta yhteisten tavoitteiden toteutumiseksi sekä auttaa tunnistamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa lapsen erityisen tuen, avun tai suojelun tarve. Arvioinnin perusteella vanhemmat ja kasvattajat yhdessä tekevät suunnitelmat, joiden tavoitteena on tukea lapsen oppimista myös kotona. Kasvatuskumppanuudella myös jaetaan kasvatus- ja opetusvastuuta kodin ja päivähoidon välillä sekä linjataan yhteisiä sääntöjä, jonka tavoitteena on sitouttaa yhteistyöhön. (Heikka ym , ) Kasvatuskumppanuuden toimiessa hyvin ollaan sekä päivähoidon puolella että kotona tietoisia lapsen kehityksen ja oppimisen kulusta. Kumppanuus on läsnä jokaisena päivänä kuulumisten vaihdon ja asioista tiedottamisen muodossa. Yhtenä hyvänä tiedonkulun välineenä toimii sähköpostin välityksellä kaikille jaettava tasapuolinen sama informaatio päiväkodin arjesta.

16 15 Arviointi Varhaiskasvatuksen hyvä arviointi edistää lasten kehitystä, hyvinvointia ja oppimista. Työmme arviointi mahdollistaa lapsilähtöisen varhaiskasvatuksen suunnittelun ja on tiedonlähteenä toimintamme kehittämistarpeisiin liittyen. Arviointi on päiväkotimme tärkeä työväline, joten sen tulee olla säännöllistä ja monipuolista. Pikkutervakossa toiminnan arviointimenetelmät ovat seuraavanlaisia; Päivittäinen havainnointi ja dokumentointi (kasvunkansio, vasu, keskustelut vanhempien kanssa) Viikoittaiset tiimi- ja talonpalaverit Kehityskeskustelut vuosittain Suunnittelu- ja koulutuspäivät Varhaiskasvatussuunnitelman toteutumista seurataan ja arvioidaan säännöllisesti. Pyrimme kehittämään Pikkutervakon vasua oman työn arvioinnin ja vanhemmilta saadun palautteen perusteella toimintakausittain. Arvioinnin kautta pystymme arvioimaan työntekijöiden työhyvinvointia sekä kehittämään omaa työtämme.

17 16 Lähteet Heikka, J., Hujala, E. & Turja, L Arvioinnista opiksi. Havainnointi, arviointi ja suunnittelu varhaispedagogiikassa. Vantaa: Printel Oy. Isonkyrön kunnan varhaiskasvatussuunnitelma [Verkkojulkaisu]. [Viitattu ]. Saatavana: Rossi-Salon, M Tasa-arvoinen kasvatuskumppanuus ja vertaistuki. Teoksessa: O. Ylitapio-Mäntylä (toim.) Villit ja kiltit. Tasa-arvoista kasvatusta tytöille ja pojille Jyväskylä: PS-kustannus, Varhaiskasvatussuunnitelma [Verkkojulkaisu]. [Viitattu ]. Saatavana: pdf?sequence=1

Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma

Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma 1. Palvelujen tuottajaa koskevat tiedot Palvelun tuottaja/vastuuhenkilö, yhteystiedot, Y-tunnus Lapsiryhmän ikärakenne Perushoitotilat/muut

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 Nuppusten Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. NUPPUSTEN RYHMÄKUVAILU 2. NUPPUSTEN TOIMINTA-AJATUS 3. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 4. KIELELLINEN KEHITYS JA KIELEN MERKITYS VARHAISKASVATUKSESSA

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016-2017 Liite 1 Toimintasuunnitelma suunnittelu pohjautuu lasten ja vanhempien osallisuuden mahdollistamiseen (aloitus- ja vasukeskustelut on käyty ennen

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Nuolialan päiväkoti on Pirkkalan suurin, 126- paikkainen päiväkoti. Nuolialan päiväkoti sijaitsee osoitteessa Killonvainiontie 2. Toiminta päiväkodilla alkoi 2.1.2009 avoimilla

Lisätiedot

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haikalan päiväkoti sijaitsee Klaukkalan pohjoisella alueella Haikalassa. Päiväkoti on perustettu 1982. Toimintakaudella 2010-2011 päiväkotimme ryhmät ovat:

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta 2. Taustaa varhaiskasvatussuunnitelmalle 2.1 Varhaiskasvatuksen sisältöä ohjaavat

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKOTI Päiväkotimme sijaitsee Tahiniemessä, Pieksäjärven rannalla, rauhallisella omakotialueella. Lähistöllä on uimaranta ja metsikköä,

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 1 Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 2 Kuusjoen päiväkoti Kuusjoen päiväkoti on perustettu vuonna 2010. Päiväkoti sijaitsee Kuusjoen koulun yhteydessä Salon Kuusjoella

Lisätiedot

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS LEIKKI LUOVUUS YSTÄVYYS TUNTEET TURVALLISUUS LAPSI EI LEIKI OPPIAKSEEN, MUTTA OPPII LEIKKIESSÄÄN Leikissä lapsi oppii toimimaan yhdessä

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN

SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2009 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. Toimintaympäristö 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Tavoitteet 4. Oppimisympäristö 5. Toiminnan perusta 6. Toiminta lapsen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

Toiminta-ajatus 1. 1.1 Ryhmän tavoitteet 2. 1.2 Ryhmän arvot 3. Varhaiskasvatus ympäristömme 4

Toiminta-ajatus 1. 1.1 Ryhmän tavoitteet 2. 1.2 Ryhmän arvot 3. Varhaiskasvatus ympäristömme 4 1 SISÄLLYS Toiminta-ajatus 1 1.1 Ryhmän tavoitteet 2 1.2 Ryhmän arvot 3 Varhaiskasvatus ympäristömme 4 Toiminnalliset orientaatiot lapsille ominainen tapa toimia 5 Sisällölliset orientaatiot tapa hahmottaa

Lisätiedot

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLLYS 1. Siilin päiväkoti 2. Päiväkodin tärkeät asiat 3. Lapsilähtöisyys 4. Varhaiskasvatuksen suunnittelu 5. Varhaiskasvatuksen toteuttaminen 6. Erityinen

Lisätiedot

Simunan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016

Simunan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 Simunan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 Simunan laulu Metsän suojassa Simunassa on meidän päiväkoti. Täällä on kivaa meillä, kaikilla kavereilla. Päiväkoti Simunassa kaikilla leppoista

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011 1 Sisällysluettelo Metsolan päiväkoti......3 Toiminta-ajatus...4 Lapsikäsitys...4 Arvopohja...4 Toiminnan toteuttaminen..5 Ohjattu toiminta.6 Erityinen

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Kettukallion päiväkoti on perustettu vuonna 1992. Päiväkoti sijaitsee Heinolan Kirkonkylässä luonnon läheisyydessä, upeiden

Lisätiedot

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS Tarjotaan lapsille perhepäivähoitoa kodinomaisessa ja turvallisessa ympäristössä. Laadukkaan hoidon ja kasvatuksen tavoitteena on onnellinen

Lisätiedot

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS: tarjoamme hyvällä ammattitaidolla laadukasta varhaiskasvatusta alle 6 -vuotiaille lapsille meillä lapsella on mahdollisuus

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ Tilhin toiminta-ajatus 1 Kasvatuspäämäärät ja -tavoitteet 1.1. Tärkeät asiat 1.2. Hyvinvoiva lapsi 1.3. Päivähoidon

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Kettukallion päiväkoti on perustettu vuonna 1992. Päiväkoti sijaitsee Heinolan Kirkonkylässä luonnon läheisyydessä, upeiden

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 SISÄLLYSLUETTELO 2. Sisällysluettelo 3. Prosessi 4. Toiminta-ajatus 5. Arvot 6. Lapsilähtöisyys 7. Oppimisympäristö 8. Leikkiminen

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Iso ja pieni on yhdessä kaksi. Kaksi voi yhdessä leikkiä. Ei tunne itseään vieraaksi. Hellyydellä voi täyttyä. Iso ylettyy helposti korkealle, pieni taas mahtuu

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

HALLILAN PÄIVÄKOTI. Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU

HALLILAN PÄIVÄKOTI. Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU HALLILAN PÄIVÄKOTI Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU Päiväkodissamme toimii 6 ryhmää: Nuput Pallerot Tenavat Naperot Nappulat Muksut Toiminta-ajatus Meille on tärkeää, että lapsi kokee olonsa turvalliseksi

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 Katajalaakson päiväkoti - päiväkotimme sijaitsee Katajalaaksossa rauhallisessa ympäristössä - päiväkodissamme on 96 hoitopaikkaa viidessä eri ryhmässä:

Lisätiedot

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. TOIMIVA KASVATTAJAYHTEISÖ 4. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 5. OPPIMISEN ILO 6. KIELEN JA VUOROVAIKUTUKSEN

Lisätiedot

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodissa toimii 3-5-vuotiaiden ryhmä Peilivuori ja 1-4 vuotiaiden ryhmä Salasaari. Molemmissa ryhmissä toimitaan montessoripedagogiikan

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma. Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikköön kuuluu 3 esiopetusryhmää Atalan koululla

Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma. Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikköön kuuluu 3 esiopetusryhmää Atalan koululla Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Atalan päiväkoti Metsästäjän päiväkoti Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikköön kuuluu 3 esiopetusryhmää Atalan koululla Toiminta-ajatus Luomme

Lisätiedot

Näsipuiston päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Näsipuiston päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Näsipuiston päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Kasvua keskellä kaupunkia Päiväkotimme sijaitsee keskustan tuntumassa Hämeenpuiston pohjoispäässä. Keskeinen sijaintimme suo mahdollisuuden

Lisätiedot

KILPIÄISTEN PÄIVÄKODIN VARHAIS- KASVATUS- SUUNNITELMA

KILPIÄISTEN PÄIVÄKODIN VARHAIS- KASVATUS- SUUNNITELMA KILPIÄISTEN PÄIVÄKODIN VARHAIS- KASVATUS- SUUNNITELMA TOIMINTA-AJATUKSEMME Kilpiäisten päiväkoti tarjoaa lapsille laadukasta varhaiskasvatusta vuonna 2009 valmistuneissa tiloissa. Päiväkotimme on avara,

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme

Lisätiedot

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma Maaselän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN 2.1 Leikkiminen 2.2 Liikkuminen 2.3 Tutkiminen 2.4 Taiteellinen kokeminen, ilmaiseminen ja

Lisätiedot

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUS KULHON PÄIVÄKODISSA Kulhon päiväkoti Pönkäniementie 4a2 80910 Kulho p.040 140 8145 p. 040 707 3375 (päiväkodin johtaja/raija Pynnönen) Kulhon

Lisätiedot

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme pienryhmätoimintaa on kaikissa päivän tilanteissa ja se on suunniteltu hyvin. Tarjoamme lapsille monipuolista tekemistä,

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN JA TUOKKOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

SAVONLINNAN KAUPUNGIN JA TUOKKOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SAVONLINNAN KAUPUNGIN JA TUOKKOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Hyväksytty sosiaalilautakunnassa 01.08.2006 132 Hyväksytty koulutuslautakunnassa 16.08.2006 110 Hyväksytty koulutuslautakunnassa

Lisätiedot

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Myllyojan päiväkodissa toimintakulttuurimme lähtee yhteisistä tavoitteista ja säännöistä, joita arvioimme ja kehitämme säännöllisesti.

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

RYHMIS PEUKALOISEN VASU

RYHMIS PEUKALOISEN VASU RYHMIS PEUKALOISEN VASU Ryhmis Peukaloinen 01.01.2014 Karjalanharjuntie 3 R 56 50100 Mikkeli 015-177 002/ 044 794 5329 peukaloinenrpphk@mikkeli.fi Yksikön esittely Peukaloisessa hoidossa 12 lasta, joiden

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Apila-Lemmikin toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma perustuu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ja Helsingin

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

SANNAN PÄIVÄKOTI SANNASTINLAAKSO 2, 50100 MIKKELI

SANNAN PÄIVÄKOTI SANNASTINLAAKSO 2, 50100 MIKKELI SANNAN PÄIVÄKOTI SANNASTINLAAKSO 2, 50100 MIKKELI 015-177 901 (JOHTAJA) 044-794 5046 ( JOHTAJA) 015-228 615 (HEINÄHATUT) 015-228 616 (VILTTITOSSUT) 044-7945372 (PÄIVÄKOTI) SANNAN PÄIVÄKODIN VASU Talon

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2011

PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2011 PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2011 (Suunnitelma pohjautuu Länsi-Saimaan kuntien Seudulliseen Varhaiskasvatussuunnitelmaan (SeutuVasuun) PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN Osoite: Kanavakuja 7,

Lisätiedot

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Lasten osallisuus Vanhempien osallisuus Varhaiskasvatuksen suunnittelu Leikki Liikunta Luonto Ilmaisu Mediakasvatus Kieli ja kulttuuri

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme keskeinen tekijä on toistemme arvostaminen. Annamme lapsille leikkitilaa

Lisätiedot

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 1 Syrjälän päiväkoti Päiväkotimme on valmistunut 1987 ja sijaitsee Syrjälän koulun yhteydessä Klaukkalan eteläisellä päivähoitoalueella. Talossamme

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Onnenkenkä sijaitsee Orimattilassa Pennalan kylässä. Vieressä toimivat koulu sekä kaupungin päiväkoti, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Lasten kanssa teemme retkiä

Lisätiedot

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 Jokaisella on oikeus tuntea itsensä toivotuksi, halutuksi ja rakastetuksi. 1 PÄIVÄKODIN KUVAUS JA OPPIMISYMPÄRISTÖ Sorvankaaren päiväkoti on

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu kokopäiväpedagogiikkaan; jokainen hetki tukee lapsen kehitystä ja oppimista. Kasvattajat mahdollistavat lasten

Lisätiedot

RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA RANTAKYLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tavoitteena hyvinvoiva lapsi 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 PÄIVÄKODIN ESITTELY... 3 2 TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT... 4 2.1 Toiminta-ajatus... 4 2.2 Arvot... 4 3 LAPSELLE

Lisätiedot

Kisakentän päiväkodin toimintasuunnitelma

Kisakentän päiväkodin toimintasuunnitelma Kisakentän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme ovat tärkeitä hyvät tavat ja positiivinen ilmapiiri. Päiväkotimme jokaisessa ryhmässä on avoin oppimisympäristö, joka

Lisätiedot

Lapsiryhmäkohtainen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsiryhmäkohtainen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsiryhmäkohtainen varhaiskasvatussuunnitelma Itsearvioinnin, ryhmätyöskentelyn ja suunnittelun tueksi Ryhmävasu tehdään kauden alussa ja sitä arvioidaan vähintään kaksi kertaa toimikauden aikana; vuoden

Lisätiedot

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu pienryhmätoimintaan jota hyödynnämme myös ulkoilu- ja siirtymätilanteissa. Uusia, opittavia asioita lähestymme toiminnan

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA NASTOLAN KUNTA Sisällys Alkusanat Perhepäivähoidon arvot Kasvatuskumppanuus Lapsen tapa toimia Sisällölliset orientaatiot Kuntouttava varhaiskasvatus Yhteistyö

Lisätiedot

Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Killon päiväkoti Tällä paikalla on avattu Killon lastenseimi toukokuussa 1950 Killon uusi päiväkoti valmistui vuoden 2004 alusta Päiväkoti vihittiin käyttöön

Lisätiedot

KYÖSTIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

KYÖSTIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA KYÖSTIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA Kyöstin päiväkoti Kyöstin päiväkoti on 105-paikkainen yksikkö, joka on kahdessa eri rakennuksessa toimiva kokonaisuus. Idyllisessä Kartano-rakennuksessa

Lisätiedot

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän Päiväkoti Alatalo Välitalo Ylätalo Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän päiväkodin VASU:n sisällysluettelo: Melukylän päiväkodin talot ja ryhmät Päiväjärjestys Arvot Visiot Toiminta-ajatus Kasvatuskumppanuus

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 Tuohisissa työskentelevät lastentarhanopettajat Piiti Elo ja Riitta Riekkinen, lastenhoitaja Helena

Lisätiedot

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Touhuamme paljon erilaisissa pienryhmissä. Teemme koko talon yhteisiä, laajempia projekteja ja tapahtumia. Näitä ovat esimerkiksi

Lisätiedot

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma 1 Kurikka lapsen nimi Kansilehteen lapsen oma piirros Lapsen ajatuksia ja odotuksia esiopetuksesta (vanhemmat keskustelevat kotona lapsen kanssa ja kirjaavat) 2 Eskarissa

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen vasun tekeminen perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN - laadittu keväällä 2009, päivitetty 2012 PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN Perhepäivähoito on kodinomainen päivähoitomuoto, jossa toimitaan ammatillisesti ja tavoitteellisesti yhdessä sovittujen periaatteiden

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO Ryhmiksen toiminta-ajatus 1. Kasvatuspäämäärät ja tavoitteet 1.1 Arvoperusta 1.2 Hyvinvoiva lapsi 1.3 Päivähoidon

Lisätiedot

Määrlahden päiväkodin VASU

Määrlahden päiväkodin VASU Määrlahden päiväkodin VASU Tämä on Määrlahden päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma VASU. Tämä suunnitelma pohjautuu Loviisan kaupungin vuonna 2011 käyttöön ottamaan varhaiskasvatussuunnitelmaan. VASUSSAMME

Lisätiedot

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI Joupin ryhmis sijaitsee Joupin viihtyisällä asuntoalueella hyvien ulkoilumahdollisuuksien läheisyydessä. Ulkoilemme paljon läheisillä leikkikentillä sekä teemme metsäretkiä Kultavuoressa.

Lisätiedot

Välikylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Välikylän päiväkodin toimintasuunnitelma Välikylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kasvattajat sanoittavat lapsille päivittäin huomaamiaan positiivisia asioita lapsissa ja heidän toiminnassaan, näin opetamme lapsia

Lisätiedot

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus...

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 1 2 SISÄLLYS Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 5 Kasvatuskumppanuus... 6 Yhteistyö... 7 Kiusaamisen ehkäisy... 8 Varhainen puuttuminen... 9

Lisätiedot

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä päivittäin esim. leikin, toiminnan ja ruokailun aikaan. Pienryhmät muotoutuvat lasten kehitystason, mielenkiinnon

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju Yksikön toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju YKSIKKÖMME VARHAISKASVATUSTA OHJAA VALTAKUNNALLINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA HELSINGIN VARHAISKASKASVATUSSUUNNITELMA. OLEMME

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot