YTYäyksinyrittämiseen! -projekti Loppukyselyn palauteraportti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YTYäyksinyrittämiseen! -projekti Loppukyselyn palauteraportti"

Transkriptio

1 YTYäyksinyrittämiseen! -projekti Loppukyselyn palauteraportti Palaute kerätty projektiin osallistuneilta yrittäjiltäajalla Palautetta antoi 26 / 26 yrittäjää, vastausprosentti 100% Koen, että YTYä yksinyrittämiseen!-projektin ( ) avulla Ei Kyllä yritystoimintani on kehittynyt olen saanut varmuutta, uskoa ja rohkeutta yrittäjyyteeni valmiuteni toimia yrittäjänä on kehittynyt olen löytänyt uusia yhteistyökumppaneita tuotteitteni / palvelujeni laatu on kehittynyt yritystoimintani myynti ja markkinointi on kehittynyt olen löytänyt uusia asiakkaita ymmärrykseni yritykseni taloudesta on parantunut yritystoimintani suunnittelu ja seuranta on kehittynyt olen pystynyt tuotteistamaan tarjontaani paremmin liikevaihtoni on kasvanut 25% 17% 26% 24% 38% 43% 48% 43% 45% 42% 58% 75% 83% 74% 76% 63% 57% 52% 57% 55% 58% 42% %

2 Yritystoimintani on kehittynyt Olen tehnyt isoja ja pysyviä muutoksia se on ainakin omassa mielessäni jäsentyneempää olen voinut keskittyä yritysjuttuihin aina kun olet ollut ytynjutuissa Kursseista ja konsultoinneista aina jotain jäänyt puseroon liiketoiminta suunnitelman tekemisen jälkeen on ollut helppo tehdä tarkemmin kohdennettua työtä Olen saanut lisätietoa yritystoiminnoista. Järjestelmällisyyttä lisää Olen verkostoitunut Liikevaihto on kasvanut, taloushallinnon rutiinit tehostuneet, yrityksen kehittäminen on nyt päivittäinen prioriteetti Olen saanut varmuutta, uskoa ja rohkeutta yrittäjyyteeni YTYnkautta olen saanut tukea päätöksiini vertaisjoukossa on voimaa skaltaatarttua uusiin ideoihin ja toteuttaa ne vähän käytännön palautteet ovat olleet kannustavia ja erittäin tarpeellisia Rohkeutta tullut tiedon mukana. Vertaistuen merkitys on suuri, verkostoituminen ja yleensäkin tieto siitä, että on joku keneltä voi kysyä ja kenen puoleen kääntyä. Olen kokonaisvaltaisemmin yrittäjä, sitten vasta asiantuntija

3 Valmiuteni toimia yrittäjänä on kehittynyt Tiedän mitä pitää kehittää omaan toimintaan luottaminen olen karsinut ns. ylimääräiset asiat pois työnkuvastani vähän Oppia ja neuvoja saatu. uskon itseeni enemmän Uskon näin. Tässäkin yrittäjyyteen liittyvä tieto auttaa paljon. Särmämpiote omaan työhön. Ymmärrän paremmin taloutta ja oman hyvinvointini merkityksen menestymisessä Olen löytänyt uusia yhteistyökumppaneita Yhteistyökumppaneita, tukijoita ja ystäviä Eihän sitä koskaan tiedä mitä palveluja itse tarvitsee ja mitä asiakkaat tarvitsee, nyt tiedän mistä niitä saa. Yty verkostosta... muutamia, mutta ei vielä mitään konkreettista Pienissä määrin. yksinyrittäjien energia on hyödynnetty Kyllä, esim. kirjanpitäjä. Verkostoitumalla YTYläisistäon löytynyt uusia kumppaneita esim. markkinointiin, myös asiakkuuksia on syntynyt.

4 Tuotteitteni / palvelujeni laatu on kehittynyt En ole nyt tietoisesti panostanut näihin osa-alueisiin. erityisesti tuotteistus on ollut merkittävä kohdallani olen voinut miettiä palveluideni sisältöä tarkemmin Konsultointien ja ym. oppimisen kautta. Hmmmmm, vaikea sanoa yksittäistä Lähinnä konsultoinnin kautta. Verkkokauppaa on kehitetty melko aktiivisesti ja uusia työtapoja opetellaan. Olen käynnistämässä laatujärjestelmän laatimista. Yritystoimintani myynti ja markkinointi on kehittynyt En ole nyt tietoisesti panostanut näihin osa-alueisiin. ehkä pikkaisen Nyt on tietoa, kunhan "malttaisi" hyödyntää... osaan nyt kohdentaa markkinoinnin tarkemmin kohderyhmiin Juu ja ei. Lähinnä kuitenkin itsestä ollut kiinni miten pystyy hyödyntämään tarjottua apua. palkkatyö tuli hidasteeksi ;) Tietoa olen saanut, mutta toteutus jäänyt oman kiireiden takia tekemättä. Fokusointi on oikealla suunnalla. Uusi kumppani löytyi tähän YTY-verkostosta.

5 Olen löytänyt uusia asiakkaita Mm. YTYstä. Vaikea sanoa onko YTY:lläollut vaikutusta meidän kohdalla tähän. yrittäjät Markkinoinnin ja verkkokaupan tehostamisen kautta. YTYnkautta olen saanut uusia asiakkaita, olen myös panostanut asiakashankintaan valmennuksien ansiosta. Ymmärrykseni yritykseni taloudesta on parantunut Tiedän nyt paljonko on tienattava peittääkseni kulut Lähinnä on tullut tutkittua tarkemmin mitä maksaa ja miksi maksaa tämä on ollut havaittavissa jep, jep, rahaa säästöön ja hinnat ylös Myös talousasioita on käsitelty projektin aikana josta olen saanut uutta tietoa. Keskittyminen ostojen seuraamiseen auttaa. Kiitos erityisesti kirjanpitokurssin sekä Tytin ansiokkaan täsmävalmennuksen.

6 Yritystoimintani suunnittelu ja seuranta on kehittynyt YTYnavulla otan aina taukoa yritykseni asioiden pohtimiseen Teen tulevaisuuden suunnitelmia aina kun on rauhallista erityisesti markkinoinnin aikaistaminen Tietoa olen saanut, mutta toteutus jäänyt oman kiireiden takia tekemättä. Uudet työtavat, analyysityökalut Päivittäiset rutiinit ovat paremmin hallussa. Olen pystynyt tuotteistamaan tarjontaani paremmin Olen saanut eväät tuotteistukseen, mutta muut yritystoiminnan muutokset ovat hidastaneet varsinaista tuotteistusta. nimenomaan tämä on ollut erinomaisen keskeinen asia Ymmärrys palvelujen tuotteistamisesta on parantunut ja selkiytynyt hakemalla omat kohderyhmät kiitos tuotteistusvalmennuksen jup, enemmänkin olisin hyötynyt, jos aikaa olisi ollut enemmän... Selkeämpi kokonaisuus tuotepuolella Tuotteistettu on erityisesti koko yritystä, ei vain palveluitani.

7 Liikevaihtoni on kasvanut Olen tarkoituksella pienentämässä yritykseni henkilöstömäärää, kuluja ja samalla liikevaihtoa Kasvussa on, mutta syitä siihen vaikea eritellä. Ainakin verkkoliiketoimintaan liittyneet koulutukset vei varmasti asioita oikeaan suuntaan. mutta viivan alle on jäänyt enemmän Kaiken yllämainitun yhteisvaikutuksesta. Yritykseni liikevaihto on selvässä kasvussa edelliseen vuoteen verrattuna. Kerro omin sanoin, miten YTY on vaikuttanut yritystoimintasi kehittymiseen. YTY on erittäin suurella todennäköisyydellä auttanut yritystäni välttämään konkurssin. YTY onnistui kääntämään kurssin tarpeeksi ajoissa. Tiukkaa on ollut taloudellisesti ja vaikeita päätöksiä on tehty, mutta kohti parempaa ollaan menossa. Yritystoiminnan kehittyminen on lähinnä tapahtunut omassa päässäni, se on jäsentyneempää ja minulla on tarkempi tieto mistä rahat tulee, kuinka paljon ja minne ne menee, suunnittelen myös enemmän miten ja koska laskutan ja mitä ostan ja mistä. YTY on aktivoinut toimimaan oman yrityksen tiimoilta monipuolisemmin, antanut ideoita ja tutustuttanut uusiin yrittäjiin. Projektin aikana on tullut niin paljon konkreettista tieto, että en ole kaikkea kyennyt "sulattamaan" tai saattamaan käytäntöön. Kokonaishyöty lienee nähtävissä vasta ajan myötä sillä koulutuksissa saatua materiaalia tulee varmasti selailtua/hyödynnettyä myöhemminkin. kaikki osa-alueet joita on YTYssäläpi käyty niin ei olisi tullut yksinäni pahemmin pohdittua niin tarkasti. Aina kun olen osallistunut ytynjuttuihin, olen voinut melkein täysillä panostaa yritystoiminnan miettimiseen ja kehittämiseen. Tämä kun ei ole mahdollista, silloin kun olen päätyössäni.

8 Kerro omin sanoin, miten YTY on vaikuttanut yritystoimintasi kehittymiseen. Vaikutukset olisivat olleet varmaan suuremmatkin jos emme olisi sivutoimisesti liikkeellä. Kuitenkin yllättävän paljon samanlaisien asioiden kanssa sitä eri alojen sivu/päätoimiset yrittäjät joutuvat painimaan. No, joka tapauksessa tämä projekti toimi eteenpäin puskevana tekijänä ja antoi paljon hyvää yleistietoa yrittämisestä. Lisäksi saimme tarkkaan harkittua sekä kohdennettua koulutusta ja konsultointia joten reissu oli kaikin puolin kannattava. (YTY näkyy kaupan ulkoasussa, hakukoneoptimoinnissa ja tilitoimistokin löytyi sitä kautta) Saanut omaa aikaa pysähtyä ja miettiä yhdessä muiden yrittäjien kanssa busineksenydintä. Olen saanut paljon uutta tietoa ja konsultointiapua. Esimerkiksi hakukone optimointiin on tullut paljon vinkkejä mikä on verkkokauppamme näkyvyyden kannalta ensiarvoisen tärkeää. Olen sitoutuneempi ja halukkaampi tekemään töitä. Haluan kehittää omia kykyjäni ja taitoja, joita vaaditaan enemmän. Olen positiivisempi ja luottavaisempi kuin ennen. Ei oikeastaan mitenkään. Tein pari pahaa mokaa, jotka kävivät kalliiksi. Ehkä niistä opi eniten. Monipuolinen koulutus ja osallistujien yhteishenki on antanut uusia näkökulmia. Olen päässyt kehittämään itseäni eri tavoin ja sitä kautta olen saanut yritykselle lisää potkua Kerro omin sanoin, miten YTY on vaikuttanut yritystoimintasi kehittymiseen. Olen saanut tutustua uusiin ihmisiin. Toimintani on kuitenkin sivutoimista ja siksi niin haastavaa itselleni. Se kuitenkin johtunee omista valinnoistani. Lähinnä markkinointiin ja myyntiin sekä viestintään nykyisten ja potentiaalisten asiakkaiden kanssa YTY on mahdollistanut yrityksen liikevaihdon hallitun kasvun, liiketoiminnan kehittymisen järkevällä ja tehokkaalla tavalla, uusien kumppanien löytämisen, asiakashankinnan todellisen aloittamisen ja eteenpäinviemisen, markkinoinnin ja myynnin ottamisen päivittäiseksi prioriteetiksi. Yksi tärkeimmistä asioista on kuitenkin oman hyvinvoinnin entistä parempi huomiointi, niin päivittäin kuin pidemmälläkin tähtäimellä. Oma hyvinvointi vaikuttaa suoraan yrityksen menestymiseen. YTYläisistäon löytynyt myös samanhenkisiä ystäviä, joiden kanssa voin jakaa yritykseni iloja ja suruja.

9 Koen, että YTYä yksinyrittämiseen!-projektin ( ) avulla Ei Kyllä olen saanut apua oman hyvinvointini säilyttämiseen tai parantamiseen 43% 57% olen saanut yhteisöltä tukea hyvinvointiini 30% 70% itseni johtaminen on kehittynyt 18% 82% olen voimaantunut 38% 62% työhyvinvointini on lisääntynyt 46% 54% % Olen saanut apua oman hyvinvointini säilyttämiseen tai parantamiseen Olen aloittanut mm. Pilates-harjoittelun Vertaistuki aito ja turvallinen vertaistuki Asioiden jäsentyminen järkevämmiksi kokonaisuuksiksi. Olen saanut puhua hyvinvoinnin merkityksestä, löytänyt uusia hyvinvoinnin lähteitä ja lähtenyt aktiivisesti myös pohtimaan, mikä minulle tuottaa hyvinvointia.

10 Olen saanut yhteisöltä tukea hyvinvointiini Merkittävä tekijä henkisessä hyvinvoinnissa kannustus, vertaistuki Vertaistuki Somen kautta on saanut olla oma itsensä, on sitten ollut hurraahuutoa tai pettymyksen itkua Yhdessä jakaminen voimaannuttaa. En niinkään yhteisöltä, mutta Tytiltä vertaistukea. Aina olen saanut tukea ja kannustusta. Ilmapiiri on ollut kannustava, empaattinen, hyväksyvä. Itseni johtaminen on kehittynyt Keskityn vihdoin enemmän siihen mitä itse haluan enkä miellytä muita Olen ottanut itseäni niskasta kiinni ja ainakin tiedän nyt mitä pitäisi tehdä. Yty:nmyötä ongelma on paremmin/konkreettisemmin tiedossa, mutta vielä en ole kyennyt saattamaan käytäntöön. osaan arvioida tarkemmin itseäni yrittäjänä viikottaiset/päivittäisettyölistat helpottavat rajat on mukavasti muistuttanut itsestään Joitain vinkkejä on tarttunut mukaan. Osaan nähdä metsän paremmin puilta. Pidän paremmin huolta omasta jaksamisesta ja työn jaksottamisesta.

11 Olen voimaantunut Varsinkin hyvinvointiaiheisten koulutusten jälkeen Vertaistuki olen oikealla tiellä Tiedän mitkä asiat sopivat minulle ja mitkä eivät. Hahmotan työtehtäviä paremmin. Kiitos niistä hetkistä kun olen mukana ollut. Koen olevani tehokkaampi mutta samalla rauhallisempi yrittäjä kuin aiemmin. Työhyvinvointini on lisääntynyt Kiitos koulutusten ja YTY-porukan valitettavasti ei, toisin olisi ehkä ollut jos ei olisi ollut tätä kahta duunia Asenne on selvästi parempi, mikä vaikuttaa koko työhön. Jaksan tehdä tehokkaammin töitä kuin aiemmin.

12 Kerro omin sanoin, miten YTY on vaikuttanut työhyvinvointisi kehittymiseen. Henkinen ja fyysinen hyvinvointi on lisääntynyt YTY-tapaamisten, koulutusten ja etenkin niissä tapaamieni ihmisten ansiosta. Konkreettisena toimena on se, että käyn taas jumpassa. Yty on ylläpitänyt motivaatiotani. Työhyvinvointi ja jaksaminen pääosin kumpuaa omasta itsestä. (tai sitten ei) Entuudestaan on jo mielestäni ollut hyvä työkyky, joten tämän osion olen aika lakonisesti jättänyt vähemmälle. Yleinen kanssakäynti ja yhdessäolo toki on sitä vahvistanut. Vertaistuki on ollut korvaamatonta. Tulevaisuudessa tulen varmasti hyödyntämään saamaani tietoa. kaikenlainen sosiaalinen kanssakäyminen on auttanut minua asioiden hoidoissa. Ei niin hyvin, kuin olisin toivonut, mutta syynä on pitkälti päätyöni kausiluontoisuus ja kiire. Ei ole tarpeeksi aikaa, paitsi kesällä ja joululomalla. Jätin tämän osion pienemmälle YTY:ssäkun varsinaisen työpaikan palvelut ovat käytössä ja aikapulaa oli jo muutenkin. En arvostele näitä kohtia ym. syyn vuoksi. vertaistuen saaminen ja hetket, jossa on saanut olla niin alaston kuin vain on uskaltanut. Eipä yrittäjällä erityisesti kibs-alanyrittäjille juurikaan näitä tilaisuuksia muuten tarjoudu Kerro omin sanoin, miten YTY on vaikuttanut työhyvinvointisi kehittymiseen. Työhyvinvoinnin osion olen pitkälti jättänyt käymättä kiireiden takia. Olen tietoisempi haittaavista tekijöistä ja toisaalta uskallan kohdata haasteet paremmin enkä pidä niitä pelottavina. Se on huonontunut, koska jätin hyvinvointivalmennuksen lähes kokonaan väliin. Kiinnitän enemmän huomiota työ-/vapaa-aikaan ja niiden jaksottamiseen. Nyt se on helpompi päätä asioitta, se on minusta kiinni. Olen voimaakampi nyt. Oma yrittäjyyteni on alkanut nostamaan päätään. Olen saanut tukea ja toivoa. Kiitos siitä. Hyvinvointiini YTY:lläei ole ollut vaikutusta En ole enää yksin yritykseeni ja yrittäjyyteen liittyvissä asioissa, jaksan paremmin, olen tehokkaampi työntekijä, saan paljon aikaan. Olen parempi äiti ja puoliso myös kotona. Sittenkin olen osallistunut YTYntoimintaan melko vähän johtuen positiivisen tiukasta työtilanteesta. Tämän takia koen, että yhteisöltä en niinkään ole saanut tukea.

13 Koen, että YTYä yksinyrittämiseen!-projektin ( ) avulla Ei Kyllä olen saanut / antanut vertaistukea iloihini / suruihini olen saanut jakaa kokemuksia ja ideoita muiden verkoston jäsenten kanssa olen kokenut kuuluvani yksinyrittäjien yhteisöön olen saanut verkoston sisäisiltä asiantuntijoilta (YTY-yrittäjät) lisäenergiaa omaan yritystoimintaani olen saanut verkoston ulkopuolisilta asiantuntijoilta (valmentajat, konsultit) lisäenergiaa omaan yritystoimintaani olen saanut projektihenkilöstöltä apua & tukea omaan yritystoimintaani olen saanut voimaa, virtaa, tahtotilaa ja suuntaa yrittäjänä toimimiselleni verkostoitumiseni ja yhteistyössä tekemiseni on kehittynyt yhteistyötaitoni ovat kehittyneet yhteistyöverkostoni on laajentunut 4% 12% 13% 30% 29% 17% 26% 30% 39% 29% 70% 96% 88% 71% 87% 83% 74% 70% 61% 71% % Olen saanut / antanut vertaistukea iloihini / suruihini Irtisanomiset, lomautukset, talousongelmat Yleisellä tasolla yhteiset kahvitaukokeskustelut auttavat kummasti autettu sen verran kun pystytään jonkin verran aika monesti kahvipöydässä tai yhteisillä lounailla Lämmin ja avoin yhdessäolo. Erityisesti Tytiltä, mutta myös parilta kurssilaiselta olen kuullut hyviä sanoja. Jos olen jakanut omia asioitani, olen saanut myös niissä tukea.

14 Olen saanut jakaa kokemuksia ja ideoita muiden verkoston jäsenten kanssa Jokaisessa tapaamisessa on ollut myös yleistä keskustelua omien yritysten ja yrittäjien tekemisistä, onnistumisista jne. kylläkin kursseilla valmennuksissa ja muissa tapahtumissa joiden jäsenten kanssa Joitain keskusteluita on käyty. saanut paljon apua omaan markkinointiin Paljon on keskusteltu kokemuksista. Ryhmätöissä ja -pohdinnoissa. Tähän ovat ryhmätyöt paras keino ja sitähän kursseilla on paljon. Yhteistyön voima on synnyttänyt uusia oivalluksia. Olen kokenut kuuluvani yksinyrittäjien yhteisöön <3 En ole yksin vaan meitä on suuri joukko minut on huomioitu kuten toisetkin Ytyntapahtumiin on aina ollut mukava tulla on ollut joku muukin paikka kuin asiakkaan tilat tai oma keittiön pöytä Näin olen kokenut. Kaikki ovat yhtäläisiä ja samankaltaisten haasteiden silmässä. Yhteisö on ollut avoin

15 Olen saanut verkoston sisäisiltä asiantuntijoilta (YTY-yrittäjät) lisäenergiaa omaan yritystoimintaani Keskustelu ja tapaaminen samanlaisten yrittäjien kanssa antaa voimaa ja uskoa JUP!!!! Virkistäviä näkökulmia ja tietoa. Olen saanut muilta hyviä oivalluksia omaan yritystoimintaan toisilta toimialoilta. Olen saanut verkoston ulkopuolisilta asiantuntijoilta (valmentajat, konsultit) lisäenergiaa omaan yritystoimintaani Etenkin Saa mitä haluat -päivästä Onhan se mahtavaa, että meitä pikkiriikkisiäkin yrittäjiä halutaan avustaa yritystoiminnassa erityisesti JP Jakonen ja tuotteistajalta yrityskummin olen saanut osa on ollut tosi hyviä ja hyödyllisiä Onnistuneita tilaisuuksia olleet ja oppia saatu. Erittäin paljon, iso kiitos tästä. Alkuun en edes arvannut kuinka tärkeässä roolissa ne olivatkaan oman jaksaminen tukemisessa. Erittäin arvokkaita tapaamisia, konkreettista apua. YTY-valmennuksissaon ollut erinomaisia valmentajia, joilta olen oppinut lisää. Toki muutama heikompikin esitys...

16 Olen saanut projektihenkilöstöltä apua & tukea omaan yritystoimintaani Talous, tuki, apua vaikeina hetkinä Aina kun on ollut tarvetta ja he hyvin ovat huolehtineet meistä aina kun olen tarvinnut olen saanut apua Pätee sama kuin yllä, eli hyödyllistä oppia saatu. Taitaa paukkua yli sadan tunnit, joita olen saanut sekä Tytiltä että Katilta. Monet kerrat on tullut nojatuksi oven karmiin ja kaadetuksi asioita ja kysymyksiä heidän huoneeseen. Enkä kertakaan ole lähtenyt pois painavammalla mielellä -päinvastoin! Esim. laki-ja atk-apua. Hienoja kohtaamisia. Kiitos Tytti ja Kati Tytti ja Kati ovat tehneet hyvää työtä, he ovat olleet joustavasti tukena ja muistutelleet unohtelevaa yrittäjää positiivisessa hengessä. Olen saanut voimaa, virtaa, tahtotilaa ja suuntaa yrittäjänä toimimiselleni Kannustusta ja ymmärrystä Tiedän, että meitä on muitakin Kaikkea tätä, vaikka en aktiivisesti ollutkaan toiminnassa mukana kuin pienen ajan. Olen enemmän yrittäjä, sitten vasta asiantuntija omalla alallani.

17 Verkostoitumiseni ja yhteistyössä tekemiseni on kehittynyt Kaikki ytyä-projektinyrittäjät ovat jatkossa verkostossani laajennusta työrintamalla on tulossa ehkä vähän, vaikka olen huono verkostoitumaan nykyään sovin heti päivän, enkä jätä tapaammista "tulevaan" Verkostoitumisen tärkeys on valaistunut. Olen rohkeampi verkostoituja. vähän Yhteistyötaitoni ovat kehittyneet vaikea itse arvioida. Mielestäni tämän olen osannut jo aiemminkin, mutta niitä yhteistyökumppaneita ei juuri ole ollut. Nyt on :) Olen aavistuksen rohkeampi. Olen kenties parempi kuuntelija kuin aiemmin.

18 Yhteistyöverkostoni on laajentunut Ytyssäoli monta erilaista yrittäjää homeopaatti tullut mukaan yhteistyöhöni mielenkiintoista, niin minulla se on tapahtunut näihin kouluttajiin sekä valmentajiin Yhteistyökumppaneita on tullulisää. Johtuu omasta itsestäni Uusia kumppaneita, uusia asiakkaita. Kerro omin sanoin, miten YTY on vaikuttanut verkostoitumisesi kehittymiseen. Minulla on YTYnansiosta ollut "kotipesä", jossa minut hyväksytään myös epäonnistujana. Työni ei ole sellaista, että siinä voisi paljoa verkostoitua, mutta toki katson asioita positiivisemmin siihenkin suuntaan jatkossa kun ja jos on mahdollisuus käyttää muiden palveluja hyväksi. YTYnpiirissä verkostoituminen on auttanut yritykseni tunnettuisuuden lisäämisessä. Varsinaisia tilaavia asiakkaita ei verkoston kautta ole tullut. Kaiken kaikkiaan YTY on ollut pari vuotta kanssani läsnä. Rohkeus avoimeen keskusteluun on kasvanut. Kynnys lähestyä muita yrittäjiä ja mahdollisia yhteistyökumppaneita on madaltunut. monipuolisemmin ajateltu asioita joita itse ei tulisi mieleenikään. Olen edelleen huono verkostoitumaan omien estojeni takia, mutta kuitenkin ehkä vähän rohkeampi kuin ennen ytyä. Meidän kohdalla ei niin suurta merkitystä juuri tällä hetkellä kun verkostot on rajoittuneet hankintapuolella harvoihin (1) toimijoihin ja myynti sirpaloitunut yksittäisille kuluttajille. Em tilanne johtuu lähinnä aikapulasta, eli kenttää kyllä olisi tarjolla vainkakuinka paljon. Mutta koko ajan kuitenkin on mielessä laajentaa yhteistyöverkostoa ja niiden tärkeys on ymmärretty, sekä kuultu YTY:ssä useaan kertaan.

19 Kerro omin sanoin, miten YTY on vaikuttanut verkostoitumisesi kehittymiseen. Uskon omaan kykyyni verkostoitua ja nyt olen saanut myös aitoja yhteistyökumppaneita. Hyötynä on ollut varmaan meidän kaikkien tavoite tulla näkyväksi. Olen ymmärtänyt verkostoitumisen tärkeyden ja sen antaman voimavaran. Ymmärrän vähän enemmän verkostoitumisen merkitystä, mutta sisäinen jurottaja ei jaksa kauheasti ottaa kontakteja. Verkkoni ei ole laajentunut, koska kurssilta puuttui kulttuurialan toimijoita. positiivisesti Verkostoasia ei ole toiminut aikaisemmin eikä toimi vieläkään. Lähden rohkeammin mukaan erilaisiin tapahtumiin, olen ottanut vuosikalenteriin kaksi isompaa verkostoitumistapahtumaan ja lisäksi etsin aktiivisesti keinoja verkostoitua lähiseudulla. Millaista konkreettista yhteistyötä olet tehnyt YTYä yksinyrittämiseen! - projektin aikana projektiin osallistuvien yrittäjien ja mahdollisesti muiden yrittäjien kanssa projektin rohkaisemana? Yritykseni on tehnyt kahdelle YTYläiselleyritykselle nettisivut ja tarjonnut muitakin mainosalan palveluita, yhdelle toteuttanut verkkokaupan ilmeen uudistusta. Toisen kanssa ideoimme toteutetun oman yrityksen markkinointikampanjan sloganin. Saan itse yhdeltä YTYläiseltäsäännöllistä työnohjausta ja toiselta talousapua. Yhdelle olen saanut tilauksen kielikäännöksistä. Yhden kanssa on mahdolliset fuusioitumiskuvioneuvottelut käynnissä. Tällä hetkellä toimintani on sellaista, että siihen ei suoranaisesti ole tarvetta/mahdollisuutta ottaa mukaan muita yrittäjiä, mutta olen markkinoinut omille asiakkailleni toisia yrittäjiä. Mutta eihän tämä tähän lopu! IT-järjestelmien hankintaa. Julkisten hankintojen konsultointiapua. Myös keskusteluja liittoutumisesta toisen/toisten yrittäjien kanssa on käyty, tosin ei ainakaan vielä ole toteutunut. Vaihtanut ajatuksia, ja antanut tukea julkisiin hankintoihin aika vähän, tietokone asioita ja yrityskummi asioita Saaran kanssa oli lupaava alku yhteistyölle, mutta mitään konkreettista ei ole vielä ollut

20 Millaista konkreettista yhteistyötä olet tehnyt YTYä yksinyrittämiseen! - projektin aikana projektiin osallistuvien yrittäjien ja mahdollisesti muiden yrittäjien kanssa projektin rohkaisemana? Ostettuja palveluja: Kaupan ulkoasu VidaDesign, Tilitoimistopalvelut Protime Nyt on vähän vaikea sanoa, kun tullaan tähän minuun ammattiini eli salaisuus. Mutta olen antanut hymyjä ja minulle on annettu hymyjä. Oma osaamiseni on auttanut muita ja he ovat antaneet omaa ammattitaitoaan minun liiketoiminnan kehittämiseen. Kirjanpitäjämme löytyi verkoston sisältä. En oikeastaan mitään, mutta se ei ole ollut tarkoituksenikaan. Oman itsensä johtaminen ja siihen liittyvät tekijät ovat olleet enemmän pinnalla. Käännätin Yyteri-kirjani Miia Virtasella ja Kirjuri-kirjan eräällä toisella yrittäjällä. Nämä olivat juuri ne pahat virheet, jotka kävivät kalliiksi. Suomalainen klubilla. Olen saanut hyödyntää tiloja ja järjestää iltaisin ryhmätapaamisia. Vertaistukea olen saanut Olen kääntänyt yhden YTY-yrittäjänkirjan, tehnyt yhteistyötä mainostoimiston kanssa (asiakassuhde molempiin suuntiin), olen saanut uusia asiakkaita YTY-yrittäjiensuosituksesta, olen keskustellut mahdollisesta tulevasta yhteistyöstä, olen verkostoitunut YTY-yrittäjien asiakkaiden kanssa. Ovatko seuraavat YTYä yksinyrittämiseen! - projektin arvot mielestäsi toteutuneet käytännössä? Ei Kyllä Luottamus &avoimuus 0% 100% Aitous & osaava lisäarvo 12% 88% Positiivisuus & energisyys 4% 96% %

21 Ovatko seuraavat YTYäyksinyrittämiseen! -projektinarvot mielestäsi toteutuneet käytännössä? Perustelut valinnallesi: Luottamus & avoimuus YTY = Oma porukka, joka luottaa toisiinsa Aika vapaasti me olemme keskustelleet omista ja yritysten asioista Avoin ja keskusteleva ilmapiiri 100prosenttisesti muihin on voinut luottaa on voinut puhua ihan kaikesta Tunnelma on ollut avoin ja myös luottamuksellinen. Ryhmä on ollut hyvä ja luotettava. Paljon ovat yrittäjät kertoneet asioistaan enkä ole kuullut, että jonkun luottamus olisi petetty. Uskon, että luottamukselliset asiat ovat sellaisina myös pysyneet. Olen ollut ilahtunut avoimuuden ilmapiiristä. Ovatko seuraavat YTYäyksinyrittämiseen! -projektinarvot mielestäsi toteutuneet käytännössä? Perustelut valinnallesi: Aitous & osaava lisäarvo Tapaamisissa sai olla aito ja rehellinen Aina joku tiesi jostakin enemmän kuin muut ja toki asiantuntijat osasivat neuvoa ja auttaa oikeasti Projektin vetäjien asenne ja osaaminen kuuntelevat korvat ja avoinna oleva sydän Kyllä projektista on saanut osaavaa lisäarvoa. Ei turhaa jaarittelua. Aitous ei, osaavuus kyllä. Kurssilla on ollut minun makuuni liian iloinen, energinen ja reipas tunnelma. Osaavia on kyllä suurin osa opettajista ollut, samoin Tytti ja Kati. Moni on varmaan hyötynyt projektista vaikka minä en. Erityisesti projektihenkilöstö on ollut aidosti tilanteissa läsnä.

22 Ovatko seuraavat YTYäyksinyrittämiseen! -projektinarvot mielestäsi toteutuneet käytännössä? Perustelut valinnallesi: Positiivisuus & energisyys Lähden aina tapaamisiin ja niistä pois positiivisella mielellä Todella hienosti jokainen on kannustanut ja tarvittaessa kaikkia yrittämisen polulla Tytti ja Kati... tätä huokuu etenkin Tytistä ja Katista naurua ja jumppaa vatsalihaksille on ollut ja upea kannustaminen Tunnelma on yleensä ollut hyvin positiivinen. Kaikki luennoitsija ja henkilökunta on aina pirteää ja kannustavaa. Sitä on ollut liikaakin. Lisäpotkua businekseen! 80 YTYä yksinyrittämiseen! -projekti on tukenut yrittäjyyttäni merkityksellisesti. 75% Kaikki vastaajat (N=24) % % Ei Kyllä

23 Jos kyllä, miten? Konkurssi vältetty! Joitakin uusiakin asioita tuli matkanvarrella eteen, näin vanhalle konkarillekin, mutta paras anti oli ehdottomasti toisten yksinyrittäjien tapaaminen. He ovat melkein kuin työkavereita, jotka yksinyrittäjältä puuttuu. Tuki on ollut monella tavalla merkityksellistä, mutta ei ole suoranaisesti vaikuttanut oman yrityksen myynnin tai tuloksen kehittymiseen. Mitattavuus on henkisellä/motivaatiotasolla vaikeaa. En voi sanoa, että merkityksellisesti, mutta yhteisöllisesti kuitenkin Yty-projektin aikana toteutin suunnitelmani liiketoiminnan laajentamisesta ja sain siihen konkreettista apua eri koulutuksissa sekä konsultointiapua tukirahoitusasioissa. Saatu oppi ja koulutukset ovat selkeästi olleet hyödyllisiä ja myöskin tarpeen. Nyt uskon omaan liiketoimintaani Paljon olen saanut konkreettista apua ja muiden yrittäjien kokemuksia. Omien voimavarojen hahmottaminen ja valjastaminen tehokkaaseen käyttöön. Tehokkuutta on tullut lisää. Jos kyllä, miten? Yhteistyö ja avunanto Auttoi päätöksen teossa, eli yrityksen lopettamisessa. Koulutukset ovat antaneet käytännönläheisiä ajatuksia siihen miten omaa toimintaa voi kehittää. Olen saanut tukea sekä Tytiltä että Katilta, myös muilta verkoston jäseniltä. Vaikka yrittäjyyteni on levossa tällä hetkellä koen saaneeni tukea yrittäjyyteen. Kollegojen tapaamiset Yritykseni kehittyminen on ollut erinomaista erityisesti vuoden 2013 aikana. Liikevaihto on kaksinkertaistunut edelliseen vuoteen nähden. Käytän työaikaani tehokkaammin kuin ennen. Panostus omaan hyvinvointiin näkyy energisempänä jaksamisena töissä sekä yritykseni menestymisessä.

24 YTYä yksinyrittämiseen! -projekti on auttanut minua matkallani onnellisempaan elämään. 80 Kaikki vastaajat (N=24) 70 67% % % 0 Ei Kyllä Jos kyllä, miten? Isoja muutoksia: työntekijöiden vähentäminen, oman yritystoiminnan yksinkertaistaminen, vastuiden vähentäminen. Uusi elämä odottaa vuonna Parantanut valmiuksia oman elämän ajattelemiseen ja nostanut esiin olemmasen kysymyksen: "mitä minä oikeasti haluan?". Siinä mielessä, että on ollut jokin yhteisö, johon on kuulunut ja johon on mukava tulla No ei ainakaan vaikuttanut negatiivisesti. Onnellisuuden määrän arviointi muuten ehkä hivenen haastavaa. Vaikea sanoa mikä on ollut merkitys mihinkin... Tässä hetkessä erittäin vaikea arvioida, että olenko pääsemässä sinne, sillä tämä hetki on aika kaukana onnellisuudesta ja silti tiedän, että se on tulossa pienen mutkan jälkeen :) Minulle tärkeisiin asioihin keskittyminen ja muiden syöppöjen karsiminen aikataulusta. Oppinut tekemään oikeita valintoja Avasi erilaisia näkökulmia asioihin. Projektissa olen kasvanut vahvemmaksi omaksi itsekseni. Erityisesti se, miten muutamat yrittäjät ovat selostaneet onnistumisia ja pettymyksiä elämässään Ks. yllä. Kun yritys menestyy, minä jaksan paremmin, olen parempi äiti ja puoliso kotona, työ-ja kotiasiat on helpompi rajata erilleen. Elämä on tasapainoisempaa kuin ennen YTYä. Projekti luonut positiivista ilmapiiriä

25 Keiden Satakunnassa toimivien yrittäjyyttä edistävien tahojen tulisi mielestäsi tehdä jotainyksinyrittäjien avuksi ja mitä? Kirjoita ehdotuksesi mahdollisimmankonkreettisesti, jotta selkeisiin pyyntöihin olisi helppoa tarttua. Mitä pitäisi tehdä? Mitä pitäisi tehdä? Satakunnan ELY-keskus En edes tiedä mitä ELY-keskusvoisi minulle tarjota. Miten olisi pieni, SELKEÄ ja konkreettinen infopläjäys? Kaikki tähän tahoon liittyvä kuulostaa hyvin byrokraattiselta ja hankalalta. Lisää koulutusta ja huomiota yksinyrittäjiin Taloudellinen tuki tuskin on edellytyksiä Järjestää rahoitusta yty-projektin kaltaisen toiminnan jatkumiselle ja mieluimmin niin, että toiminta olisi pitkäkestoista (min. 2v, mieluummin 3-4v) tarjota koulutusta jossa isommat ja pienemmät yrittäjät kohtaisivat Tiedon ja tuen antaminen Hankerahoitusta Koulutuksissa ja erilaisissa projekteissa tulisi paremmin huomioida mikroyritykset ja naisyrittäjät. Rahoituksen suuntaaminen itsensä työllistäville yrittäjille? Erilaisten projektien rahoitusvaihtoehtojen tutuksi tekeminen

26 Mitä pitäisi tehdä? Prizztech Oy En edes tiedä mitä Prizztechvoisi minulle tarjota. Miten olisi pieni, SELKEÄ ja konkreettinen infopläjäys? Kaikki tähän tahoon liittyvä kuulostaa hyvin byrokraattiselta ja hankalalta. Neuvontaa ja palveluja yksinyrittäjille Opastus, kehittäminen ei ole edellytyksiä Järjestää erityisesti yksinyrittäjille kohdennettuja koulutuskokonaisuuksia ja työhyvinvointitilaisuuksia. PALJON!!!! Nyt keskitytään liikaa omien työntekijöiden työllistämiseen, yksikään puitesopimus ei ole tuottanut satakuntalaisille yrittäjille töitä vaan eurot ovat mukavasti siirtyneet toisiin maakuntiin. Missä on aito ja kannustava toiminta satakuntalaisten mikroyrittäjien tueksi?!?!?!?! samoin Kuten ed. Yksinyrittäjien huomioiminen erilaisissa projekteissa ja koulutustilaisuuksissa, kilpailutuksissa? Jotain pitäisi, vaikea sanoa mitä :) Mitä pitäisi tehdä? Rauman seudun kehittämiskeskus Opastus, kehittäminen en osaa sanoa Järjestää erityisesti yksinyrittäjille kohdennettuja koulutuskokonaisuuksia ja työhyvinvointitilaisuuksia. Tsemppiä teille! Olette kohdanneet aidosti paikallisia yrittäjiä ja teette heidän kanssaan yhteistyötä. Jatkakaa samaan malliin!

Raija Leskinen - Olli Oja Starttirahaselvitys luovien alojen yrittäjistä

Raija Leskinen - Olli Oja Starttirahaselvitys luovien alojen yrittäjistä Raija Leskinen - Olli Oja Starttirahaselvitys luovien alojen yrittäjistä Starttiraha yksinyrittäjän arjessa toiminnan ja toimeentulon tukena 1 "Starttiraha oli ehdottoman tärkeä meille, et muodosti aika

Lisätiedot

DCT-kysely koulutustarpeista 2009-02-25

DCT-kysely koulutustarpeista 2009-02-25 DCT-kysely koulutustarpeista 2009-02-25 B1: Kuinka usein ja minkä pituiseen täydennyskoulutukseen olet osallistunut viimeisen viiden (5) vuoden aikana? B2: Millaisena olet pitänyt täydennyskoulutuksen

Lisätiedot

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus?

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Käytännön kokemuksia ja oppeja uuden sukupolven keskiöstä Veera Lehtismäki Tampere 2011 Sisällys 1. Johdanto 4 2. Y-SUKUPOLVEN MÄÄRITELMIÄ 6 3. Suomen Telecenter

Lisätiedot

määräisivät kunnat ja myös jätteen loppusijoituspaikkaa ei yrittäjä voisi valita.

määräisivät kunnat ja myös jätteen loppusijoituspaikkaa ei yrittäjä voisi valita. Etelä-Savon elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus Teksti ja kuvat: Kari Tegelberg PUNKAHARJUN KULJETUS MUHONEN OY Yrittäjä arvostaa jatkuvuutta Punkaharjun Kuljetus Oy yhdessä kahden tytäryrityksen kanssa

Lisätiedot

Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI

Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI 1 Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä Taitto ja grafiikat Minna Nissilä Tampereen ammattikorkeakoulun julkaisuja. Sarja B. Raportteja

Lisätiedot

alle 30 vuotta 2 2 % 31-40 vuotta 19 22 % 41--50 vuotta 27 32 % 51-60 vuotta 29 34 % yli 60 vuotta 8 9 % Mies 65 76 % Nainen 20 24 %

alle 30 vuotta 2 2 % 31-40 vuotta 19 22 % 41--50 vuotta 27 32 % 51-60 vuotta 29 34 % yli 60 vuotta 8 9 % Mies 65 76 % Nainen 20 24 % 1 / 27 13.2.2015 16:12 joukovuolle1@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot 1 Taustatiedot 1.1 Ikä alle 30 vuotta 2 2 % 31-40 vuotta 19 22 % 41--50 vuotta 27 32 % 51-60

Lisätiedot

Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Silta-Valmennusyhdistys ry

Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Silta-Valmennusyhdistys ry Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Silta-Valmennusyhdistys ry Sampo Järvela, Else Joutsi, Virpi Koskela, Tommi Natri Starttivalmennus taiteen tekemisen keinoin kohti elämää Starttivalmennus taiteen tekemisen

Lisätiedot

KYSELYTUTKIMUSRAPORTTI Keski-Suomen LEADER-ryhmiltä yritysrahoitusta saaneet yritykset

KYSELYTUTKIMUSRAPORTTI Keski-Suomen LEADER-ryhmiltä yritysrahoitusta saaneet yritykset KYSELYTUTKIMUSRAPORTTI Keski-Suomen LEADER-ryhmiltä yritysrahoitusta saaneet yritykset 8/2012 Niina Puistovirta 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Mitä LEADER-toiminta on?... 4 3. Kyselyn tavoite ja aiemmat

Lisätiedot

Verkostoituminen järjestöissä 2009

Verkostoituminen järjestöissä 2009 Verkostoituminen järjestöissä 2009 Kirjoittaja ja vastaava tutkija: Raisa Jäntti Kansi ja taitto: Miska Viitaniemi Painopaikka: Multiprint Oy, TAMPERE 2009 Julkaisija: Eetanet Oy, Creative Commons Nimi

Lisätiedot

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta Olen niin onnekas, että mulla on sut Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta 1 Aluksi Pelastakaa Lapset -järjestön lastensuojelutyö perustuu haluun turvata lapsen oikeus perheeseen

Lisätiedot

Yrittäjätiedote 3 2008

Yrittäjätiedote 3 2008 Yrittäjätiedote 3 2008 YRITTÄJÄVIIKKO 5. 11.10., LUVASSA PALJON TAPAHTUMIA KUNNALLISVAALIT 26.10. YRITTÄJÄEHDOKKAAT VASTAAVAT YRITTÄJYYS TURVAA LÄHIPALVELUT MAHIS TYÖHÖN -PROJEKTI KEUKE KEHITTÄÄ KESKI-UUDENMAAN

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN VARHAISEN PUUTTUMISEN HANKKEEN ARVIOINTI...

JÄRVENPÄÄN VARHAISEN PUUTTUMISEN HANKKEEN ARVIOINTI... Sosiaalitaito Elina Syrjänen Elokuu 2008 Sisällys 1. JÄRVENPÄÄN VARHAISEN PUUTTUMISEN HANKKEEN ARVIOINTI... 3 1.1. TOIMINTAYMPÄRISTÖSTÄ... 3 1.2. ARVIOINNIN LÄHTÖKOHDAT... 3 2. MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN

Lisätiedot

Vaihtoaskel Onnistumisia omistajanvaihdoksiin. Vaihtoaskel. Onnistumisia omistajanvaihdoksiin

Vaihtoaskel Onnistumisia omistajanvaihdoksiin. Vaihtoaskel. Onnistumisia omistajanvaihdoksiin Vaihtoaskel Onnistumisia omistajanvaihdoksiin Vaihtoaskel Onnistumisia omistajanvaihdoksiin VAIHTOASKEL-hanke onnistumisia omistajanvaihdoksiin 1.1.2013 31.12.2015 Tässä julkaisussa esitellään valtakunnallisen

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot

Pienyrittäjälle tukea

Pienyrittäjälle tukea Pienyrittäjälle tukea ESISELVITYS TUEN TARPEESTA PIENYRITTÄJÄN LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISEEN JA HYVINVOINNIN PARANTAMISEEN Christian Peltonen & Ilona Pitkänen Kirkko Helsingissä -julkaisuja 3. 2015 Pienyrittäjälle

Lisätiedot

KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN

KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN Pirkanmaan ammattikorkeakoulun julkaisusarja C. Oppimateriaalit. Nro 6 KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN Opas kouluttajalle karikkojen välttämiseksi Jouni Tuomi (toim.) TAMPERE 2005 PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Ei vain tätä päivää varten. OK-opintokeskuksen ja sen jäsenjärjestöjen vuosien 2007-2009 koulutushankkeiden jälkikäteisarviointi

Ei vain tätä päivää varten. OK-opintokeskuksen ja sen jäsenjärjestöjen vuosien 2007-2009 koulutushankkeiden jälkikäteisarviointi Ei vain tätä päivää varten OK-opintokeskuksen ja sen jäsenjärjestöjen vuosien 2007-2009 koulutushankkeiden jälkikäteisarviointi Sisällysluettelo 1. Tiivistelmä 3 2. Johdanto, tausta ja asetelma 4 3. Toteutus,

Lisätiedot

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET VUOSIKERTOMUS 2013 Jupiter-säätiö pähkinänkuoressa JUPITERIN VALMENNUSPALVELUT valmentavat työhön ja koulutukseen - työtä tai harjoittelua joko Jupiterin työyksiköissä tai ulkopuolisilla työpaikoilla tai

Lisätiedot

Sosiaalinen tilinpäätös

Sosiaalinen tilinpäätös Sosiaalinen tilinpäätös Johdanto 3 9 Nuorten turvatalot nuorten ja perheiden tukena 3 Punaisen Ristin Nuorten turvatalotoiminta 7 Sosiaalinen tilinpäätös mallin esittely 9 Nuorten turvatalojen sosiaalisen

Lisätiedot

Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta

Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Opas 1/4 Suvi Louhelainen (toim.) Hevosyritys huippukuntoon (2010 2013) Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Opas 1/4 Suvi Louhelainen (toim.) Hämeen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Merkitty Creative Commons-lisenssillä: Nimeä-Epäkaupallinen 1.0 Suomi Lisenssi. Lisää lisenssistä http://creativecommons.org

Merkitty Creative Commons-lisenssillä: Nimeä-Epäkaupallinen 1.0 Suomi Lisenssi. Lisää lisenssistä http://creativecommons.org Merkitty Creative Commons-lisenssillä: Nimeä-Epäkaupallinen 1.0 Suomi Lisenssi. Lisää lisenssistä http://creativecommons.org Riku Siivonen ja Tanja Aitamurto, 2012 Tilaaja: Ossi Kuittinen, Sitra Ulkoasu:

Lisätiedot

MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15

MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15 YRITYSSALO OY:N ASIAKASLEHTI / Teema: suuntana yrittäjyys TOUKOKUU 2011 MINUSTAKO yrittäjä s. 3 Protomo väylänä yrittäjyyteen s. 6-7 Älä anna ideoiden odottaa s. 8-9 Omistajaksi vai osakkaaksi? s. 14-15

Lisätiedot

4 Arvot ja päämäärät Kysymyksiä arvoista ja päämääristä. 16 Prosessiajattelu Pohdittavaa prosessiajattelusta

4 Arvot ja päämäärät Kysymyksiä arvoista ja päämääristä. 16 Prosessiajattelu Pohdittavaa prosessiajattelusta Sisältö 3 Aluksi 4 Arvot ja päämäärät Kysymyksiä arvoista ja päämääristä 5 Omistajuus Pohdittavaa omistajuudesta ja pääomahuollosta 10 Asiakas on tärkein Kysymyksiä asiakkaista ja asiakkuuksista 16 Prosessiajattelu

Lisätiedot

Tilitoimistotyo n vetovoima

Tilitoimistotyo n vetovoima Tilitoimistotyo n vetovoima Innovaatioleiri Tertin kartano 6. kesäkuuta 2014 Maailman muutoksissa uusi tilitoimistotyö Toisen asteen koulutusjärjestelmä on rakentunut tarpeeseen varmistaa ammattitaitoista

Lisätiedot

Vaikuttavuuden ytimessä. Erilaisia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä tarvitaan. Opittua tulee toistaa ja pitää yllä

Vaikuttavuuden ytimessä. Erilaisia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä tarvitaan. Opittua tulee toistaa ja pitää yllä astories1/14 Pekka Pohjakallio, 925 Design: Luovuutta ei pidä rajoittaa Punavuoren kulmille Hanne Paila, Rastor: Erilaisia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä tarvitaan Leila Kostiainen, STTK:n pääsihteeri:

Lisätiedot

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie

Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie 1 Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 2015 Kajaanin ammattikorkeakoulu Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie Kajaanin ammattikorkeakoulu PL 52,

Lisätiedot

Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu

Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 1 Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kajaanin ammattikorkeakoulu 2 2015 Kajaanin ammattikorkeakoulu Kimmo Nikkanen, Aki Savolainen Kainuun kasvupolku Yrittäjän haastava tie Kajaanin ammattikorkeakoulu PL 52,

Lisätiedot

VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet

VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet VERKKOTEHTÄVÄT Yrittäjyyden ja tuotteistamisen perusteet Christina Daous Yrittäjyys ja tuotteistaminen (5+5 op) Maaliskuu 2013 SISÄLLYS 1 Yrittäjyysajattelu - sisäinen ja ulkoinen yrittäjyys 1 op 4 2 Yrityksen

Lisätiedot