YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lohjan ympäristö- ja rakennuslautakunta Dnro 71/ /2013 Annettu julkipanon jälkeen 29.4.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lohjan ympäristö- ja rakennuslautakunta 23.4.2015 41 Dnro 71/11.01.00/2013 Annettu julkipanon jälkeen 29.4."

Transkriptio

1 1 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lohjan ympäristö- ja rakennuslautakunta Dnro 71/ /2013 Annettu julkipanon jälkeen Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta koskien polttonesteiden jakeluaseman toiminnan muuttamista. LUVAN HAKIJA Oy Teboil Ab PL VANTAA puhelinvaihde Liike- ja yhteisötunnus TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Teboil Lohja Tynninharju Ojamonharjuntie LOHJA Lohjan kaupunki, Vappulan kylä, Autopiste Rn:o 1:209, kiinteistötunnus Toimialatunnus: jakeluasematoiminta KIINTEISTÖN OMISTAJA Suur-Seudun Osuuskauppa SSO Prismantie HALIKKO LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Toiminta on ympäristölupavelvollista ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 :n 1 momentin ja 30 :n 4 momentin kohdan 2 sekä ympäristönsuojeluasetuksen (169/2000) 1 :n 1 momentin kohdan 5 a) mukaan. LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Koska toiminta sisältyy ympäristönsuojeluasetuksen (169/00) 7 :n laitosluetteloon, ratkaisee ympäristölupa-asian kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Lohjan kaupunginvaltuuston hyväksymän ympäristötoimen johtosäännön mukaan ympäristölupa-asian käsittelee ympäristö- ja rakennuslautakunta.

2 2 ASIAN VIREILLE TULO Oy Teboil Ab on jättänyt uuden ympäristölupahakemuksen Lohjan kaupungin ympäristölupaviranomaiselle , jolla haetaan ympäristönsuojelulain 28 :n mukaista ympäristölupaa uusittavalle polttonesteiden jakeluasemalle. Ympäristönsuojelulain (527/2014) siirtymäsäännösten mukaan hallintoviranomaisessa tämän lain voimaan tullessa vireillä olevat asiat käsitellään ja ratkaistaan tämän lain voimaan tullessa voimassa olleiden säännösten mukaisesti. Tämän hakemuksen käsittelyssä ja ratkaisussa sovelletaan täten ympäristönsuojelulakia (86/2000) ja asetusta (169/2000). TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Lohjan ympäristölautakunta on velvoittanut päätöksellään toiminnanharjoittajaa hakemaan ympäristönsuojelulain (86/2000) mukaisen ympäristöluvan. Toiminnanharjoittaja on laittanut edellisen lupahakemuksensa vireille , josta Lohjan ympäristölautakunta on antanut kokouksessaan kielteisen päätöksen. Päätökseen haettiin muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta ja korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Korkein hallinto-oikeus antoi (taltionumero 3220, dnro 1083/1/12) ympäristölupa-asiassa ratkaisun, eikä muuttanut ympäristölautakunnan kielteistä päätöstä. Tämän jälkeen Lohjan ympäristö- ja rakennuslautakunta on kokouksessaan antanut Oy Teboil Ab:n Teboil Lohja Tynninharjun polttonesteiden jakelutoiminnan lopettamista koskevat määräykset. Aiempi ympäristölupahakemuksen hylkäävä päätös ei ole esteenä toisenlaiseen tekniikkaan perustuvan jakeluasemaa koskevan lupahakemuksen vireille panemiseen. Oy Teboil Ab:n toiminnalle on ympäristövahinkovakuutus: vakuutusyhtiö Pohjola, vakuutusnumero Alueen kaavoitustilanne Kiinteistö sijoittuu ympäristöministeriön vahvistamassa Uudenmaan maakuntakaavassa taajamatoimintojen alueelle ja pohjavesialueelle. Lohjan kaupunginvaltuuston / hyväksymässä taajamaosayleiskaavassa (ei vielä lainvoimainen) Teboil Express Tynninharjun jakeluasema sijoittuu keskustatoimintojen alueelle (C2). Alue on tarkoitettu keskustatoimintojen alakeskukseksi, johon voi sijoittaa asumista, toimisto-, palvelu- ja myymälätiloja sekä ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomia työpaikkoja. Teboil Express Tynninharju sijoittuu taajamaosayleiskaavassa tärkeälle pohjavesialueelle, joka on erityisen merkittävä veden hankinnan ja veden käyttökelpoisuuden kannalta. Alueella ei ole sallittua sellainen toiminta, joka saattaa vaarantaa maaperän laadun tai pohjaveden laadun ja määrän. Lohjan kunnanvaltuuston hyväksymässä yleiskaavassa kiinteistö on merkitty yksityisten palvelujen ja hallinnon alueeksi (PK). Lohjan kaupunginvaltuuston hyväksymässä asemakaavan muutoksessa jakeluaseman alue on merkitty liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi (K II, e=0,50). Asemakaavan muutoksessa on lueteltu seuraavat tärkeää tai veden hankintaan soveltuvaa pohjavesialuetta koskevat määräykset: 1. Alueella on voimassa vesilain 1. luvun 18 :n pohjaveden muuttamiskielto sekä ympäristönsuojelulain 8 :n mukainen pohjaveden pilaamiskielto.

3 2. Korttelialueilla, jotka sijaitsevat tärkeällä pohjavesialueella, tulee kiinnittää erityistä huomiota pohjavesien suojeluun: - Korttelialueilla ei saa irrallaan säilyttää tai varastoida nestemäisiä polttoaineita eikä muita pohjavettä likaavia aineita. - Kaikki säiliöt, jotka on tarkoitettu pohjavesien laadulle vaarallisille aineille, on sijoitettava tiiviiseen katettuun suoja-altaaseen. Suoja-allas on sijoitettava rakennuksen sisätiloihin. Altaan tilavuuden tulee olla suurempi kuin varastoitavan nesteen suurin määrä. - Teollisuuden lastaus- ja purkualueet sekä ajoneuvoliikenteeseen ja pysäköintiin käytettävät alueet on eristettävä vettä läpäisemättömällä materiaalilla. - Tiealueet ja niiden vierialueet on eristettävä vettä läpäisemättömällä materiaalilla siten, että pohjaveden likaantuminen estetään. - Alueella tulee välttää pohjaveden laatua tai määrää vaarantavia toimenpiteitä. - Jätevesien imeyttäminen maaperään on kielletty. - Rakennukset on perustettava niin, ettei rakentaminen vaikuta pohjaveden korkeuteen. - Sade- ja sulamisvedet on johdettava öljynerotuskaivojen kautta. 3 LAITOKSEN SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ Luonnonympäristö ja maisema Jakeluasema sijoittuu Tynninharjun liikealueelle. Asema sijaitsee liikerakennuksen muutoin rakentamattomalla takapihalla. Kohteella on harjoitettu polttoaineiden jakelutoimintaa vuodesta 1996 lähtien. Aseman lähiympäristö koostuu rakennetuista liikekiinteistöistä. Aseman länsipuolella on entinen soranottoalue, joka on pääosin varastokäytössä, ja kiinteistön liikerakennuksen eteläpuolella sijaitsee Lohjan paloasema. Lähimpiin asuinkiinteistöihin on jakeluasemakiinteistön rajalta matkaa 120 metriä. Jakeluasemakiinteistöllä ja sen läheisyydessä ei ole tiedossa erityisiä luontoarvoja. Maaperän tila Kohde sijaitsee harjulla ja sijoittuu Lohjanharjun pohjavesialueelle. Alueen maaperä on hiekkaa. Pohjaveden tila Alue kuuluu Lohjanharjun ( A) tärkeään I-luokan pohjavesialueeseen ja jakeluasema sijaitsee pohjaveden muodostumisalueella. Noin 1,9 ja 2,5 km päässä jakeluaseman koillispuolella sijaitsevat Lohjan kaupungin Myllylammen ja Porlan vedenottamot. Noin 2,0 km päässä jakeluasemalta itäkaakkoon on golfkentän vedenottamo Gunnarlan alueella. Myllylampi on alueen päävedenottamo ja yksi Lohjan kaupungin tärkeimmistä vedenottamoista. Aiemmin varavedenottamona toimineesta Porlan ottamosta on otettu vuosina vettä ainoastaan osan aikaa vuodesta, mutta nykyisin vedenottamo on jatkuvassa käytössä. Golfkentän pohjavedenottamo ei ole talousvesikäytössä, mutta ottamosta pumpattavaa vettä käytetään vuosittain golfkentän kasteluun touko-syyskuussa. Vivamon I-luokan pohjavesialuerajauksen reuna sijaitsee vajaan 700 metrin etäisyydellä jakeluasemakiinteistön rajalta luoteeseen.

4 Pohjavesi sijaitsee noin 20 metrin syvyydessä ja sen päävirtaus suuntautuu jakeluasemalta koilliseen kohti Myllylammen vedenottamoa (Geologian tutkimuskeskus , Lohjan kallionpinta ja pohjavedenpinnan taso). Alue kuuluu kunnallisen vesihuoltoverkoston piiriin. Häiriintyvät kohteet Lähimmät asuinkiinteistöt sijaitsevat harjun alareunassa kulkevan Sairaalatien toisella puolella, jonne jakeluasemakiinteistön rajalta on matkaa lyhimmillään 120 metriä. Lohjan sairaalaan on matkaa kiinteistöltä noin 400 metriä ja yksityiseen päiväkotiin noin 150 metriä. Melu, liikenne ja muu kuormitus alueella Hakemusta koskevan alueen ohi kulkee Ojamonharjuntie ja välittömässä läheisyydessä on myös valtatie 25 (Hanko-Hyvinkää), jotka ovat vilkkaasti liikennöityjä. Ojamonharjuntien liikennemäärä on noin ajoneuvoa/vrk. Toiminnalla ei ole merkitystä alueen liikennejärjestelyihin. Asemalla arvioidaan käyvän autoa vuorokaudessa. Samalla kiinteistöllä jakeluaseman kanssa sijaitsee ruokakauppa. Lisäksi kiinteistöllä sijaitsee osa Tynninharjun vanhaa suljettua kaatopaikkaa. Naapurikiinteistöllä aseman länsipuolella toimii työttömien ruokala ja Lohjan kaupungin kierrätyskeskus. Jakeluaseman pohjois- ja itäpuolella sijaitsee eri toimijoiden (autojen huoltoliike, rakennustarvikemyymälä yms.) liikerakennuksia. Kiinteistöltä etelälounaaseen, noin 200 metrin päässä, toimii toinen polttonesteiden automaattijakeluasema, joka sijaitsee myös Lohjanharjun I-luokan pohjavesialueella. 4 LAITOKSEN TOIMINTA JA TOIMINNAN MUUTOKSET Ympäristölupaa haetaan miehittämättömän polttonesteiden jakeluaseman toiminnan muutokselle. Automaattiasemalla myydään 24 h/vrk polttonesteitä kevyelle ajoneuvokalustolle seteli-korttiautomaateista. Nykyisen jakeluaseman kaikki maanalaiset säiliöt, putkistot, polttonestelaitteet ja varusteet sekä viemäröinti puretaan. Paikalle rakennetaan vastaavan kokoinen jakeluasema uusine laitteineen ja varusteineen. Samassa yhteydessä maaperään asennetaan moninkertaiset ympäristönsuojausrakenteet. Bensiiniä ja dieseliä varastoidaan kolmessa maanalaisessa säiliössä, joista kaksi on väliseinällä jaettuja kaksiosaisia säiliöitä. Säiliöiden yhteistilavuus on 120 m³. Säiliöt ja polttonesteputkistot ovat kaksivaippaiset. Asema varustetaan bensiinihöyryn keräysjärjestelmin (täyttö, varastointi ja asiakastankkaus). Hakijan mukaan jakeluasemalla asennetaan huomattavan laaja ja varmatoiminen hälytys- ja valvontajärjestelmä. Täyttö- ja tankkausalueiden alle sijoitetaan öljynerottimeen viemäröity tiivis HDPEkalvo. Lisäksi koko aseman alue putkistoineen eristetään ympäröivästä maaperästä asentamalla sen alle tiivis HDPE-kalvo ja bentoniittieristys. Eristettyyn kaukalomaiseen asema-alueeseen asennetaan näytteenottokaivo, jossa on varaus pumpulle. Lisäksi maaperän tila tarkastetaan säännöllisesti kolmesta erillisestä tarkkailukaivosta, joihin on liitetty huokosilmaputket. Yksi huokosilman tarkkailukaivo sijaitsee säiliöalueella, toinen mittarikentän ja täyttöpaikan tuntumassa ja kolmas suojarakenteiden alapuolella. Pohjaveden tila tarkistetaan vuosittain aseman lähellä olevasta pohjavesiputkesta sekä tarvittaessa asemalle asennettavasta uudesta pohjavesiputkesta.

5 Automaattiasemaa hoitaa nimetty asemanhoitaja, joka käy asemalla vähintään kaksi kertaa päivässä ja joka vastaa aseman päivittäisestä kunnossapidosta. Asiakasmäärä on tasoa autoa vuorokaudessa. Laitteet ja rakenteet Nykytilanne Henkilöautoliikennettä palvelevalla automaattiasemalla varastoidaan palavia nesteitä seuraavasti: Taulukko 1. Nykyiset maanalaiset polttonestesäiliöt, SFS Polttoneste Luokitus Säiliötilavuus Rakenne Bensiini 95 E Erittäin helposti syttyvä, myrkyllinen 50 m³ maanalainen, 2-vaippa Bensiini 98 E Dieselöljy Erittäin helposti syttyvä, myrkyllinen Haitallinen, palava neste 25 m 3 (2-osaisen 50 m³ säiliön osasto) 25 m ³ (2-osaisen 50 m³ säiliön osasto) maanalainen, 2-vaippa maanalainen, 2-vaippa Säiliöt ovat teräksisiä ja niissä on ylitäytönestimet. Ne on varustettu elektronisella, tietoverkkoyhteydellä etäluennassa olevalla pinnanmittauksella ja niissä on vuodonilmaisu- ja hälytysjärjestelmä. Säiliöiden välissä on lisäksi hiilivetyjen tarkkailukaivo. Säiliöt on asennettu vuonna 1996 ja ne on tarkastettu viimeksi , jolloin kaikkien säiliöiden on todettu kuuluvan A-luokkaan. Polttoainepumput on varustettu letkurikkoventtiilein, ja automaatteihin on asetettu kertatankkaukselle maksimiyläraja. Kaikki putkistot ja kaivot liitoksineen on tehty öljyä/bensiiniä kestävistä materiaaleista. Täyttöpaikka on varustettu betonisella suoja-altaalla, jonka koko on puolitoistakertainen säiliöauton polttoaineletkujen tilavuuteen nähden. Suoja-allas on viemäröity hiekan- ja öljynerottimeen. Vuonna 2002 on täyttöpaikalle valettu 3 x 10 m²:n kokoinen, 200 mm:n paksuinen betonilaatta, joka yhdessä sen alle asennetun 1 mm paksuisen HDPE-kalvon kanssa on kallistuksin yhdistetty täyttöpaikan suoja-altaan viemäröintijärjestelmään. Vuonna 2002 on mittarikentälle asennettu 10 x 40 m²:n kokoinen ja 1mm:n paksuinen HDPE-kalvo, jonka saumat on lämpöhitsattu. Saumojen tiiviys on tarkistettu koeponnistamalla. Kalvon molemmin puolin on tiivistetty hiekkapeti. Kalvon alusta on kallistettu siten, että mittarikentältä asfaltin ja salaojittavan sorakerroksen läpi tihkunut neste valuu tankkauspaikkalaattojen viemärikaivoihin ja niistä edelleen hiekan- ja öljynerottimiin. Tankkauspaikkalaatat on sijoitettu kalvon asentamisen jälkeen takaisin nykyisille paikoilleen, jonka jälkeen mittarikenttä on uudelleen asfaltoitu. Täyttöpaikan ja mittarikentän sadevedet johdetaan öljynerottimen jälkeen 10 m³:n kokoiseen umpisäiliöön. Umpisäiliön täyttyessä eli hälytysrajan ylittyessä valvontajärjestelmä suorittaa automaattihälytyksen. Öljynerotin on yhdistetty hälytysjärjestelmään. Erotin tyhjennetään ja puhdistetaan vähintään kerran vuodessa. Erottimen toimenpiteistä pidetään kirjaa. Öljynerotin on vaihdettu suurempaan vuonna 2002, jolloin myös vanha umpisäiliö on korvattu uudella. Sekä täyttöpaikka että mittarikenttä on varustettu bensiinihöyryjen talteenottolaitteistoin. Uusi toiminta 5

6 6 Henkilöautoliikennettä palvelevalla automaattiasemalla tullaan varastoimaan palavia nesteitä seuraavasti: Taulukko 2. Uudet maanalaiset polttonestesäiliöt, SFS-EN Polttoneste Luokitus Säiliötilavuus Rakenne Bensiini 95E10 Erittäin helposti syttyvä, myrkyllinen 40 m 3 maanalainen, 2-vaippa Bensiini 98E5 Erittäin helposti syttyvä, myrkyllinen 40 m 3 (jaettu 25/15 m³) maanalainen, 2-vaippa Dieselöljy Haitallinen, palava neste 40 m 3 (jaettu 25/15 m³) maanalainen, 2-vaippa Kolmesta polttoainesäiliöstä kaksi säiliötä jaetaan väliseinällä 25 m³ ja 15 m³ osastoihin. Osastot on yhdistetty, mutta 98E säiliön osastot suljetaan myöhemmin siten, että 15 m³ säiliöosastoon tulee ympäristöystävällistä E85 etanolibensiiniä ja 25 m³ osasto jää 98E bensiinille. Säiliöt on varustettu elektronisella vuodonvalvonta- ja varastovalvontajärjestelmällä sekä ylitäytönestimin. Säiliöiden välitilaa valvotaan paineilmatoimisella elektronisella hälytysjärjestelmällä, joka on ympärivuorokautisessa valvonnassa. Imu- ja täyttöputkiksi asennetaan 2-vaippainen Secon X-putki, jonka sisäpuolinen vaippa on tehty ruostumattomasta teräksestä ja ulkopuolinen vaippa polyeteenistä. Vaippojen välitilaa valvotaan reaaliaikaisesti elektronisella järjestelmällä. Jakelualueen ja täyttöpaikan päällysteenä on tiivis betoni. Täyttöpaikkaa ja jakelualuetta ympäröivien liikennealueiden päällysteenä on asfaltti. Jakelualueen pinta-ala on n. 128 m², josta mittarikatoksen kattama alue on n. 101 m². Täyttöpaikan pinta-ala on 32 m². Jakelualueella on kaksi mittarikoroketta. Jakelualueen ja täyttöpaikan hulevedet viemäröidään öljyn- ja bensiininerottimen kautta jätevesiviemäriin. Täyttöpaikkaa ja jakelualuetta ympäröivien liikennealueiden hulevedet johdetaan öljyn- ja bensiininerotinta kuormittamatta sadevesiviemäriin tai maastoon. Öljyn- ja bensiininerotin on 1. luokan 2-vaippainen erotin, jonka kapasiteetti riittää 3 l/s maksimivirtaamalle. Maaperään asennetaan kaksi erillistä HDPE-tiivistysmuovikalvoa. Ylempi HDPEtiivistysmuovikalvo, paksuus 1 mm, asennetaan jakelualueelle ja täyttöpaikalle 0,8 m 1,0 m syvyydelle maan pinnasta. Alempi HDPE-tiivistysmuovikalvo, paksuus 2 mm, asennetaan kaikkien maanalaisten säiliöiden ja polttonestelaitteiden sekä viemäröinnin alapuolelle/ympärille siten, että kaikki säiliöt ja polttonestelaitteet sekä viemäröinti erottimineen ja kaivoineen sijaitsee suoja-altaassa. Alemman HDPEtiivistysmuovikalvon asennus ja toimivuus varmistetaan muovikalvon ala-/ulkopuolelle asennettavalla bentoniittimatolla. Jakelualueen ja täyttöpaikan ylemmälle HDPE-muovikalvolle pääsevä vesi viemäröidään öljyn- ja bensiinierottimen kautta. Mahdollisesti alempaan suojausrakenteeseen (HDPE-kalvon ja bentoniittimaton muodostama allas) pääsevä vesi viemäröidään säiliöiden suoja-altaan pumppu-/tarkkailu-/tyhjennyskaivon kautta myös öljyn- ja bensiininerottimeen. HDPE-muovikalvosta ja bentoniittimatosta rakennetun suoja-altaan sisäpuolista ja ulkopuolista maaperää valvotaan kolmesta eri huokosilman tarkkailukaivosta määräajoin tehtävillä pitoisuusmittauksilla. Jakeluaseman kaikki hälytykset ovat ympärivuorokautisessa valvonnassa.

7 7 HAKIJAN SELVITYS SEIKOISTA, JOIDEN PERUSTEELLA VIREILLE TULLUT LUPAHAKEMUS EROAA AIKAISEMMASTA VIREILLE TULLEESTA JA JO KÄSITELLYSTÄ HAKEMUKSESTA Hakijan mukaan varastoitavien tuotteiden määrä ja laatu on muuttunut aiempaan hakemukseen verrattuna. Aiemmin esitettiin varastoitaviksi polttoainelaaduiksi bensiiniä 95E ja 98 E sekä dieseliä, kun uudessa hakemuksessa esitetään näiden lisäksi varastoitavaksi myös etanolibensiiniä E85. Säiliöiden lukumäärää on kasvatettu kahdesta kolmeen ja säiliökapasiteettia 84 m³:sta 120 m³:een. Jakelualueen (mittarikentän) pintarakenne on korvattu tiiviillä ja laajalla teräsbetonilaatalla, joka minimoi tippavuodot maanalaiseen suoja-altaaseen. Aiemmassa hakemuksessa mittarikentälle esitettiin useita pienempiä betonilaattoja ja suurempi osa jakelualueesta oli pinnoitettu asfaltilla. Hakijan näkemyksen mukaan uusi ratkaisu, eli betonilaatta, on tiiviimpi rakenne kuin aiemmin esitetty asfalttibetoni. Aiemmassa hakemuksessa ehdotetusta koerakenteen rakentamisesta jakelualueen sivuun on uudemmassa hakemuksessa luovuttu, koska öljyala on hankkinut lisätietoa ja kokemusta HDPE-rakenteiden pitkäaikaiskestävyydestä. Lisäksi ala on koonnut yhteenvedon HDPE-suojausten toimivuudesta puretuilla asemilla, joiden käyttöikä ennen purkamista oli ollut alle 10 vuotta. Hakijan käsityksen mukaan tulokset viittaavat HDPE-rakenteen hyvään suojaavuuteen jakeluasemakäytössä. Uudemmassa lupahakemuksessa altaan pohjan kaksinkertainen bentoniittirakenne on korvattu yksinkertaisella bentoniittirakenteella, jotta rakenne vastaa jakeluasemastandardissa SFS 3352 esitettyä suositusrakennetta pohjavesialueelle sijoittuvalle jakeluasemalle. Öljyala on tilannut riippumattoman riskianalyysin kyseisen rakenteen luotettavuudesta suojaustarkoituksiin. Hakija on valmis toteuttamaan jakeluaseman viemäriputket kaksoisvaipparakenteella öljynerottimen jälkeiseen sulkuventtiiliin asti, mitä ei ole esitetty aiemmassa hakemuksessa. Hakija hakee toistaiseksi voimassa olevaa ympäristölupaa aiemmasta määräaikaisesta ympäristölupahakemuksesta poiketen. HAKIJAN KUVAUS YMPÄRISTÖKUORMITUKSESTA JA YMPÄRISTÖVAIKUTUKSISTA SEKÄ NIIDEN VÄHENTÄMISESTÄ Vaikutus yleiseen viihtyisyyteen ja ihmisten terveyteen Jakeluaseman toiminnalla ei arvioida olevan vaikutuksia alueen yleiseen viihtyisyyteen eikä ihmisten terveyteen. Jakeluaseman uudistus ei lisää naapureille mahdollisesti aiheutuvaa haittaa nykytilanteeseen verrattuna. Vaikutus maaperään ja pohjaveden laatuun Hakemuksen mukaan jakelualueen päällystyksellä, täyttö- ja tankkausalueen HDPEkalvoilla, viemäröintijärjestelmällä sekä asema-alueen maaperä/pohjavesisuojauksella (HDPE-kalvo, bentoniittieristys ja maaperän tarkkailu) estetään polttonesteiden pääsy maaperään ja pohjaveteen. Asema on liitetty kunnalliseen vesijohtoverkostoon. Vettä käytetään ainoastaan kohteen siivoukseen ja kunnossapitoon.

8 8 Jätevedet ja päästöt vesiin ja viemäriin Toiminnasta ei aiheudu normaalitilanteessa päästöjä vesistöön eikä yleiseen viemäriin, sillä jakelualueen ja täyttöpaikan hulevedet viemäröidään öljyn- ja bensiininerottimen kautta jätevesiviemäriin. Öljynerottimen (esim. Labko EuroPEK ROO Safe NS 3, I luokka) läpi pääsee ainoastaan korkeintaan 5 mg/l hiilivetyjä (normaalioloissa jätevesiviemäriin sallittavan päästön määrä on korkeintaan 100 mg/l). Päästöt ilmaan Alueen VOC-päästöt eivät aseman uudistamisen myötä muutu nykyisestä, sillä myös uudistetulla asemalla on käytössä bensiinihöyryjen keräysjärjestelmä vaiheessa 1 (täyttö ja varastointi) ja vaiheessa 2 (asiakastankkaus). Vaiheessa 1 maanalaisessa säiliössä oleva bensiinihöyry imetään säiliöiden täytön yhteydessä säiliöautoon ja kuljetetaan terminaaliin nesteytettäväksi. Vaiheessa 2 jakelumittaria käyttävän auton omassa säiliössä oleva höyry kerätään maanalaisiin säiliöihin tankkausvaiheessa bensiinihöyryjen talteenottoa varten suunnitelluilla laitteilla. Bensiinihöyry kulkeutuu maanalaiseen säiliöön jakelumittarissa olevan erillisen pumpun avulla. Asiakastankkauksen bensiinihöyryjen talteenotto vähentää asiakastankkauksen VOC-päästöjä keskimäärin noin 75 % verrattuna asemaan, jossa asiakastankkauksen talteenottolaitteistoa ei ole. Bensiinihöyryjen vaiheen 1 ja 2 talteenottojärjestelmällä päästään vähintään 85 %:n talteenottoon. Arvioidut VOC-päästöt kokonaisuudessaan ovat noin 0,9 t/vuosi. Jätteet ja niiden käsittely ja hyödyntäminen Oy Teboil Ab:n harjoittamassa toiminnassa jätteitä kerätään ainoastaan mittarikorokkeiden jäteastioihin, joihin kerätään asiakkaiden heittämää roskaa, joka on pääosin käsipyyhepaperia. Jätelajiltaan jäte on yhdyskuntajätettä, jätetyyppi numero 1. Jätettä ei punnita asemakohtaisesti missään vaiheessa. Hakijan arvion mukaan jätettä kertyy vuodessa 0,6 tonnia. Öljyn- ja bensiininerottimen lietteen määrä ja hiekanerotuskaivojen hiekan ja sakan/lietteen määrä tarkastetaan kerran vuodessa ja tyhjennetään tarvittaessa. Lietettä ja hiekkaa ei kerry yleensä niin paljon, että tyhjennystarvetta olisi vuosittain. Melu ja tärinä Asiakasliikenteen alhaisen ajonopeuden vuoksi sen aiheuttama liikenne-emissio (melu/pakokaasu) jää vähäiseksi. Aseman asiakasliikenteen aiheuttama vähäinen emissio (automelu/pakokaasu) ei erotu viereisen vilkkaan Ojamonharjuntien liikenneemissiosta. Jakeluaseman toiminta ei itsessään aiheuta mainittavaa melua taikka tärinää. ARVIO PARHAAN KÄYTTÖKELPOISEN TEKNIIKAN (BAT), ENERGIATEHOKKUUDESTA JA YMPÄRISTÖN KANNALTA PARHAAN KÄYTÄNNÖN (BEP) SOVELTAMISESTA Polttonesteen jakeluasemille ei ole olemassa toimialakohtaista Euroopan Unionin laajuista BAT-referenssidokumenttia (BREF) eikä Suomessa ole laadittu jakeluasematoimintaan liittyvää kansallista BAT-raporttia. Ympäristönsuojelulain 86/2000 ja ympäristönsuojeluasetuksen 169/2000 mukaan parhaan käyttökelpoisen tekniikan (Best Available Technology, BAT) soveltamisella tarkoitetaan sitä, että ympäristön kannalta tehottomampi ja heikompi tekninen ratkaisu korvataan vahvemmalla ja ympäristönsuojelullisesti tehokkaammalla ratkaisulla, jos se on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista.

9 9 Arvio parhaan käyttökelpoisen tekniikan soveltamisesta voi perustua arvioon säädösten vaatimuksista ja niiden toteutumiseen. Valtioneuvoston asetusta nestemäisten polttoaineiden jakeluasemien ympäristönsuojeluvaatimuksista /444 sovelletaan ympäristönsuojelun vähimmäisvaatimuksena, kun jakeluasema sijaitsee tärkeällä tai muulla vedenhankintakäyttöön soveltuvalla pohjavesialueella ja sen toiminnasta voi aiheutua pohjaveden pilaantumisen vaaraa. Toiminnassa noudatetaan asetuksen vaatimuksia ja todellisuudessa jopa ylitetään ne. Teboil Lohja Tynninharjun jakeluasemalla on suunniteltu toteutettavan parasta käyttökelpoista tekniikkaa (BAT) moninkertaisesti tehokkaammin kuin yleensä jakeluasemilla. Jakeluasematoiminnassa tarvitaan sähköenergiaa, joka hankitaan sähköpalveluja tarjoavan yrityksen verkosta. Energian käytössä pyritään mahdollisimman suureen tehokkuuteen. Energiaa käytetään vuodessa noin kwh. Jakeluasematoiminta ei kuulu sellaiseen toimialaan, jolla voidaan soveltaa ympäristön kannalta parhaan käytännön periaatetta (Best Environmental Practice, BEP), joka koskee laajemmin toimintatapoja eikä vain teknologian valintaa. Ympäristön kannalta parhaan käytännön periaatetta noudatetaan yleensä ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi toimialoilla, joihin liittyy laajamittaisempaa tuotantoa ja päästöjä, joita voidaan hallita muun muassa kustannustehokkuudella, tuotantomenetelmillä, raakaainevalinnoilla ja polttoainevalinnoilla. HAKIJAN KUVAUS RISKINARVIOINNISTA JA ONNETTOMUUS- JA HÄIRIÖTILANTEIDEN HALLINNASTA Polttonesteen jakeluasematoiminta saattaa aiheuttaa ympäristöriskejä, jotka voivat vaikuttaa ilmaan, maaperään ja pohjaveteen. Riskienhallinnalla, mikä käsittää mahdollisten riskien tunnistamisen ja niihin varautumisen sekä teknisillä että toiminnallisilla ratkaisuilla voidaan hakijan mukaan ennaltaehkäistä täysin mahdollisten ympäristöhaittojen syntyminen. Hakemuksessa on todettu, että Teboil Lohjan Tynninharjun jakeluasemalla riskit hallitaan erittäin hyvin ja tehokkaasti monipuolisella riskienhallintaohjelmalla. Ympäristöriskit ilmaan: Merkittävimmän ympäristöriskin ilmaan aiheuttavat VOC-päästöt (VOC= volatile orcanic compounds, haihtuvat orgaaniset yhdisteet). VOC-päästöjä hallitaan bensiinihöyryjen talteenottojärjestelmän 1- ja 2-vaiheilla. 1-vaiheella tarkoitetaan sitä, että maanalaisista bensiinisäiliöistä säiliötäytön yhteydessä nestemäisen bensiinin syrjäyttämä ja säiliöistä poistuva bensiinihöyry kerätään talteen säiliöautoon, jossa bensiinihöyry viedään jalostamolle takaisin nesteytettäväksi. 2-vaiheella tarkoitetaan puolestaan sitä, että jakelumittarilla asioivan asiakkaan ajoneuvon omasta polttonestesäiliöstä polttonesteen syrjäyttämä bensiinihöyry kerätään talteen maanalaiseen säiliöön tankkausvaiheessa bensiinihöyryjen talteenottoa varten suunnitelluilla laitteilla. Ympäristöriskit maaperään ja pohjaveteen: Maaperään ja pohjaveteen kohdistuu sekä toiminnallisia että teknisiä ympäristöriskejä, jotka ovat kaikki hallittavissa. Toiminnallisia riskejä syntyy maanalaisten säiliöiden

10 täytössä ja asiakkaiden täyttäessä omien ajoneuvojensa säiliöitä, jolloin polttonesteroiskeet ja ylitäytöt ovat mahdollisia. Säiliöiden ylitäytöt estetään ylitäytönestimillä. Polttonesteroiskeiden pääseminen maaperään estetään moninkertaisella varmistuksella. Maanalaisilla säiliöillä on ylitäytönestimien lisäksi täyttöputkien pidätyskaivot, jonne polttonesteroiske jää ensisijaisesti. Mikäli polttonesteroiske joutuu kuitenkin maahan, ohjautuu se täyttöpaikalle, josta se valuu edelleen hulevesien mukana öljyn- ja bensiininerottimeen, josta se kerätään määräajoin ja viedään ongelmajätelaitokselle. Tilanteessa, jossa polttoneste pääsisi päällysteen läpi, estää polttonesteen pääsyä maaperään täyttöpaikan ja säiliöiden alle rakennettu tiivistysrakenne, joka tehdään 1 mm:n paksuisesta hitsattavasta HDPEtiivistysmuovikalvosta. Tiivistysrakenteen päälle suotautuva tai kondensoituva vesi johdetaan öljyn- ja bensiininerottimen kautta jätevesiviemäriin. Mahdollinen jakelualueella tapahtuva ylitäyttö hallitaan samalla tavalla kuin täyttöpaikan ylitäyttö; ensisijaisesti viemäröimällä jakelualue öljyn- ja bensiininerottimen kautta jätevesiviemäriin. Myös jakelualueella on lisävarmistuksena päällysteen alle rakennettu tiivistysrakenne 1 mm:n paksuisesta hitsattavasta HDPE-tiivistysmuovikalvosta. Tiivistysrakenteen päälle suotautuva tai kondensoituva vesi johdetaan öljyn- ja bensiininerottimen kautta jätevesiviemäriin. Siitäkin huolimatta, että kaikki yllämainitut rakenteet eivät pidättäisi polttonestettä, estää polttonesteen pääsyn maaperään kaikkien maanalaisten säiliöiden ja polttonestelaitteiden sekä viemäröinnin alapuolelle/ympärille asennettava 2 mm paksuinen HDPE-muovikalvo ja bentoniittimatto. Teknisiä ympäristöriskejä voivat olla polttonesteputkiston rikkoutuminen, maanalaisen polttonestesäiliön rikkoutuminen, jakelumittarin hydrauliikkaosan rikkoutuminen, jakelualueen tai täyttöpaikan päällysteen rikkoutuminen, ylitäytönestimien rikkoutuminen, jakelualueen ja täyttöpaikan hiekanerotuskaivon rikkoutuminen sekä täyttöputken pidätyskaivon rikkoutuminen. Kaikki edellä mainitut riskit ovat hakijan mukaan hallittuja riskejä, jotka hallitaan sekä teknisesti että toiminnallisesti. Polttonesteputkisto tehdään 2-vaippaisesta putkesta, jonka välitilaa valvotaan 24 h vuorokaudessa. Lisäksi polttonesteputkiston alapuolella ovat sekä 1 mm että 2 mm paksuisesta HDPE-muovikalvosta tehdyt tiivistysrakenteet. Maanalaiset polttonestesäiliöt ovat 2-vaippaisia ja niiden ympärille asennetaan suojaallas 2 mm paksuisesta HDPE-muovikalvosta ja bentoniittimatosta. Lisäksi maanalaiset säiliöt varustetaan elektronisella hälytysjärjestelmällä, elektronisella varastovalvontajärjestelmällä ja elektronisilla ylitäytönestimillä. Jakelumittarin hydrauliikkaosan rikkoutumisesta aiheutuva riski hallitaan ensisijaisesti vastaavalla tavalla kuin jakelualueella tapahtuva ylitäyttö. Mikäli hydrauliikkaosa vuotaa jakelumittarin alla, kerätään vuoto talteen ensisijaisesti jakelumittarin alla olevaan putkiyhdekaivoon. Tilanteessa, jossa vuoto ei jää putkiyhdekaivoon, jää se kuitenkin jakelualueen alle rakennetun tiivistysrakenteen päälle, jolloin vuoto ei pääse maaperään. Tiivistysrakenne sijaitsee kokonaisuudessaan 2 mm paksuisesta HDPEmuovikalvosta ja bentoniittimatosta tehdyssä suoja-altaassa. Jakelualueen tai täyttöpaikan päällysteen rikkoutuessa vuodon pääsyn maaperään estää tiivistysrakenne. Ylitäytönestimen tai täyttöputken pidätyskaivon rikkoutuessa riski on hallittu, koska mahdollinen ylitäyttö hallitaan kuten polttonesteroiskeet, jolloin ylitäytön pääsy maaperään estetään viemäröinnillä ja tiivistysrakenteilla. Hiekanerotuskaivon rikkoutuessa vuodon pääsyn maaperään estää suoja-allasrakenne. 10

11 11 Maanalaiset säiliöt liitetään reaaliaikaiseen hälytysjärjestelmään. Näin ollen ensisijainen hälytysjärjestelmä tarkkailee säiliöiden vaippojen eheyttä. Toissijaisesti säiliöitä valvotaan reaaliaikaisella polttonestetilavuuden seurantajärjestelmällä, mikä hälyttää välittömästi, mikäli polttonesteen tilavuus pienenee muutoin kuin jakelulaitteen kautta myytyinä litroina. Öljyn- ja bensiininerotin varustetaan elektronisella reaaliaikaisella hälytysjärjestelmällä ja viemärilinjaan asennetaan erottimen jälkeen sulkuventtiilillä varustettu näytteenottokaivo. Jakeluasema varustetaan alkusammutuslaitteilla ja imeytysaineastioilla sekä hätätilanteessa jakelulaitteet pysäyttävillä hätä-seis-kytkimillä. Asema sijoittuu paloaseman läheisyyteen, josta saadaan nopeasti apu mahdollisissa hätätilanteissa. Automaattiasemaa hoitaa nimetty asemanhoitaja, joka käy asemalla vähintään kaksi kertaa päivässä. HAKIJAN KUVAUS LAITOKSEN TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILUSTA - Kohteelle suunnitellaan oma ympäristöasioiden hallinta- ja valvontajärjestelmä. - Maaperän tila tarkastetaan kuukausittain kolmesta erillisestä tarkkailukaivosta, joihin on liitetty huokosilmaputkia 2 mm paksuisesta HDPE-muovikalvosta ja bentoniittimatosta tehdyn suoja-altaan sisä- ja ulkopuolelta. - Pohjaveden tila tarkastetaan vuosittain ulkopuolisen asiantuntijan/ympäristökonsultin toimesta. Pohjavesinäytteet otetaan aseman lähellä olevasta pohjavesiputkesta sekä tarvittaessa asemalle asennettavasta uudesta pohjavesiputkesta. - Erillistä päästötarkkailua ei toteuteta, koska toiminta ei synnytä sellaisia tarkkailtavia päästöjä kuten esimerkiksi voimalaitokset. - Kirjanpito säilytetään jakeluasemalla ja raportointi ympäristönsuojeluviranomaiselle tehdään pyydettäessä. HAKEMUKSEN KÄSITTELY Lupahakemuksen täydennykset Hakemusta on täydennetty tarkastuksella ja sähköpostitse Lupahakemuksesta tiedottaminen Hakemuksesta on kuulutettu Lohjan kaupungin ilmoitustaululla sekä Länsi-Uusimaa lehdessä (YsL 38 mom 1). Laitoksen naapureille on toimitettu tieto hakemuksesta erityistiedoksiantona (YsL 38 mom 2). Tarkastukset Jakeluasemalla käytiin tarkastuksella ympäristölupahakemuksen johdosta

12 12 Lausunnot Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Lohjan vesi- ja viemärilaitokselta, Lohjan ympäristötoimen kaavoitukselta, Länsi-Uudenmaan ympäristöterveyspalveluilta, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta ja Uudenmaan ELY-keskukselta. Lohjan vesi- ja viemärilaitos, Lohjan ympäristötoimen kaavoitus ja Länsi-Uudenmaan ympäristöterveyspalvelut eivät antaneet lausuntoa annettuun määräaikaan mennessä. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos toteaa lausunnossaan seuraavaa: Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos suhtautuu edelleen kielteisesti jakeluasematoiminnan sijoittamiseen I-luokan pohjavesialueelle. Kohde sijaitsee alueella, jossa pohjaveden virtaussuunta on vedenottamon suuntaan. Hakija on hakemuksessaan ilmoittanut suojaustoimenpiteistä, jotka suojaavat jakeluasema-alueen mm. kaksinkertaisella HDPE-tiivistyskalvolla. Pelastuslaitos pitää silti pohjaveden saastumisen riskiä liian suurena. Suojaus vuotoja vastaan perustuu pääasiassa laitteiston vuotojen torjuntaan, mutta pelastuslaitoksen mielestä esimerkiksi polttonesteiden kuljetukseen liittyviä riskejä ei voida näillä suojauksilla sulkea täysin pois. Myös massiivinen polttonesteen vuoto jakelualueelle ja sitä kautta tiivistetyn alueen yli tulisi huomioida. Samaan kysymykseen liittyy myös mahdollisten sammutusjätevesien keräily, johon kohteella tulisi varautua valtioneuvoston asetuksen vaarallisten kemikaalien teollisen käsittelyn ja varastoinnin turvallisuusvaatimuksista 856/ :n mukaan. Uudenmaan ELY-keskus toteaa lausunnossaan mm. seuraavaa: Oy Teboil Ab hakee uudella lupahakemuksella ympäristönsuojelulain 28 :n mukaista ympäristölupaa uusittavalle Teboil Lohja Tynninharju polttonesteiden jakeluasemalle. Kohde sijaitsee tilalla Autopiste 1:209 Lohjan kaupungin Vappulan kylässä osoitteessa Ojamonharjuntie 65. Sijaintipaikka on Lohjanharju A-nimisellä tärkeällä pohjavesialueella. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö ja luonnonvaratvastuualue (aiemmin Uudenmaan ympäristökeskus) viittaa aseman aiemmasta lupahakemuksesta antamaansa lausuntoon Dnro UUS-2008-Y ELYkeskuksen näkemys on, että uudessa hakemuksessa ei ole pitkälle kehitetyn suojaustekniikan lisäksi esitetty mitään sellaista uutta, mikä puoltaisi luvan myöntämistä polttoaineiden jakelutoiminnalle kyseiseen paikkaan merkittävän pohjavesialueen muodostumisalueelle. Toiminnan sijoittamisessa on otettava huomioon ympäristönsuojelulain 6. Näin ollen ELY-keskus katsoo, että ympäristönsuojelulain 42 :ssä esitetyt luvan myöntämisen edellytykset eivät täyty ja hakemus on hylättävä. Uudenmaan ympäristökeskus (nyk. Uudenmaan ELY-keskus) on todennut Oy Teboil Ab:n edelliseen kielteiseen ympäristölupapäätökseen johtaneeseen ympäristölupahakemukseen antamassa lausunnossaan, johon oli viitattu annetussa lausunnossa, seuraavaa: Asema sijaitsee Lohjanharju nimisellä tärkeällä pohjavesialueella ja sen varsinaisella pohjaveden muodostumisalueella. Alueella tehtyjen selvitysten mukaan asema sijaitsee kalliokohouman reunalla, josta pohjavesi virtaa koilliseen tai itään kohti Neitsytlinnan kalliopainannetta. Kalliolaakso ja siihen kerrostuneet paksut maakerrokset muodostavat yhden tärkeimmistä Lohjanharjun pohjavesialtaista. Painanteen Lohjanjärven puoleisessa osassa sijaitsevat Myllylammen ja Porlan vedenottamot.

13 Myllylammen ottamo, joka on yksi Lohjan päävedenottamoista, sijaitsee aseman sijaintipaikasta noin 1,8 km koilliseen. Pohjavedenpinta on jakeluaseman läheisyydessä yli 20 m syvyydessä maanpinnasta. Maaperä on pääosin hiekkaa. Jakeluasema sijaitsee noin 120 metriä länteen osoitteesta Korjaamokuja 2, johon ConocoPhillips Finland Oy haki aikanaan ympäristölupaa jakeluasematoiminnalle. Nyt käsiteltävänä oleva lupahakemus liiteasiakirjoineen on sisällöltään lähes sama kuin Korjaamokujankin. Koska asema on maaperä- ja pohjavesiolosuhteiltaan sekä aseman tulevien rakenteiden osalta lähes samanlainen kuin Korjaamokujalle suunniteltu asema, viittaa Uudenmaan ympäristökeskus tämän vuoksi Korjaamokujalle suunnitellusta asemasta antamiinsa lausuntoihin sekä Vaasan hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiin. Vaasan hallinto-oikeus kumosi päätöksellään , nro 07/0065/3 Lohjan ympäristölautakunnan päätöksen ja hylkäsi ConocoPhillips Finland Oy:n ympäristölupahakemuksen. Korkein hallinto-oikeus pysytti päätöksellään , taltionro 3200 Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen. Ympäristökeskus katsoo, kuten Korjaamokujankin tapauksessa, että jakeluaseman uusimisessa käytettävä maaperän ja pohjaveden suojaustekniikka edustaa hyvää suojaustasoa. Esitettyjä suojausrakenteita on käytetty laajalti maailmassa erilaisissa kohteissa. Kyseisen suojaustekniikan soveltuvuudessa jakeluasemarakentamisessa ei kuitenkaan ole vielä pitkäaikaista kokemusta tai tietoa. Vaikka nyt on kysymyksessä jakeluasematoiminnan harjoittaminen entistä tehokkaammin suojaustoimenpitein, ei hakemuksen perusteella voida kuitenkaan ehdottomalla varmuudella päätellä, ovatko hakijan esittämät suojausrakenteet ja valvontajärjestelmät mahdollisia toteuttaa sellaisella huolellisuudella, että niiden toimivuus toivotulla tavalla toteutuisi ehdottoman varmasti. Myöskään ei ole varmuutta suojausrakenteiden ja valvontajärjestelmien toimivuudesta pitkän ajan (kymmeniä vuosia) kuluessa, jona aikana rakenteiden materiaaleissa, maaperä- ja pohjavesiolosuhteissa ja polttoaineiden koostumuksessa voi tapahtua merkittäviä muutoksia. Vaikka esitetty rakenneratkaisu ehkäisisikin jakeluaseman normaalista toiminnasta aiheutuvan pohjaveden pilaantumisvaaran, ei ole varmuutta suojauksen toimivuudesta poikkeuksellisissa tilanteissa. Ympäristönsuojelulain 6 :ssä edellytetään, että ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttava toiminta on mahdollisuuksien mukaan sijoitettava siten, ettei toiminnasta aiheudu pilaantumista tai sen vaaraa ja että pilaantumista voidaan ehkäistä. Toiminnan sijoituspaikan soveltuvuutta arvioitaessa on otettava huomioon: 1) toiminnan luonne ja pilaantumisen todennäköisyys sekä onnettomuusriski; 2) alueen ja sen ympäristön nykyinen ja tuleva, oikeusvaikutteisessa kaavassa osoitettu käyttötarkoitus ja aluetta koskevat kaavamääräykset; 3) muut mahdolliset sijoituspaikat alueella. Kaavan osalta ympäristökeskus katsoo, että polttonesteen jakeluaseman sijoittamista liike- ja toimistorakennusten korttelialueelle ei voida pääsääntöisesti pitää mahdollisena ilman siihen oikeuttavaa erityistä kaavamääräystä. Lohjan Ojamon kortteleiden 1596 ja 1597 asemakaavamuutoksessa, jonka kaupunginvaltuusto on hyväksynyt päätöksellään , kortteli on merkitty liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi merkinnällä (K). Ympäristökeskuksen käsityksen mukaan jakeluaseman sijoituspaikka ei täytä ympäristönsuojelulain 6 :ssä säädettyjä sijoituspaikan valintaa koskevia vaatimuksia. Toiminnasta voi esitetystä suojaustekniikasta huolimatta aiheutua ympäristönsuojelulain 42 :n 1 momentissa mainittuja pohjaveden pilaantumisen vaaraa ja vedenhankinnan vaarantumista toiminnan vaikutusalueella. Tutkimustietojen mukaan asema sijaitsee pohjavesialueella kohdassa, josta on hydraulinen yhteys huomattavaan pohjavesivarastoon. Näin ollen jakeluasemasta mahdollisesti tapahtuvat polttoainepäästöt voivat aiheuttaa vedenhankinnan vaarantumista. Riskinarvioinneissa ei tule tarkastella pohjavesialuetta vain olemassa olevien ottamoiden mukaan, 13

14 vaan on huomioitava koko pohjavesialue ja mahdollisuudet tehdä sille uusia vedenottamoita veden kulutuksen kasvaessa tai kun joku käytössä olevista ottamoista pilaantuu pitkäksi aikaa käyttökelvottomaksi. Edellä esitetyn perusteella ympäristökeskus katsoo, että ympäristönsuojelulain 42 :ssä säädettyjä luvan myöntämisen edellytyksiä jakeluasematoiminnalle kyseisellä paikalla ei ole. Muistutukset ja mielipiteet Hakemuksesta ei ole jätetty kirjallisia muistutuksia tai mielipiteitä. Hakijan kuuleminen ja vastine Toiminnanharjoittajalta on pyydetty vastinetta ympäristölupahakemuksesta annetuista lausunnoista päivätyllä kirjeellä. Toiminnanharjoittaja ei antanut asiassa vastinetta. 14 YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNNAN RATKAISU Lohjan kaupungin ympäristölupaviranomaisena ympäristö- ja rakennuslautakunta on tarkastanut Oy Teboil Ab:n Teboil Express Lohja Tynninharju automaattiaseman jakeluasematoimintaa koskevan lupahakemuksen ja ei myönnä ympäristönsuojelulain 28 :n mukaista ympäristölupaa polttonesteiden jakeluaseman toiminnalle kiinteistöllä , osoitteessa Ojamonharjuntie 65. RATKAISUN PERUSTELUT Ympäristönsuojelulain (527/2014) siirtymäsäännösten mukaan hallintoviranomaisessa tämän lain voimaan tullessa vireillä olevat asiat käsitellään ja ratkaistaan tämän lain voimaan tullessa voimassa olleiden säännösten mukaisesti. Tämän hakemuksen käsittelyssä ja ratkaisussa sovelletaan täten ympäristönsuojelulakia (86/2000) ja asetusta (169/2000). Sovellettavat oikeusohjeet Haettu toiminta on polttonesteiden jakelutoimintaa, jossa polttonesteiden säiliötilavuus on yli 10 m³. Lupahakemusta koskeva kiinteistö sijaitsee tärkeällä pohjavesialueella. Toiminta tarvitsee siten ympäristönsuojelulain 28 :n ja 30 :n sekä ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n mukaan ympäristöluvan. Ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n mukaan lupaviranomaisena toimii kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Ympäristönsuojelulain 4 :n 1 momentin 2 kohdan mukaan ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavassa toiminnassa on periaatteena, että menetellään toiminnan laadun edellyttämällä huolellisuudella ja varovaisuudella ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi sekä otetaan huomioon toiminnan aiheuttaman pilaantumisen vaaran todennäköisyys, onnettomuusriski sekä mahdollisuudet onnettomuuksien estämiseen ja niiden vaikutusten rajoittamiseen (varovaisuus- ja huolellisuusperiaate). Pykälän 2 momentin mukaan ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavan toiminnan harjoittaja vastaa vaikutuksien ennaltaehkäisystä ja ympäristöhaittojen poistamisesta tai rajoittamisesta mahdollisimman vähäisiksi (aiheuttamisperiaate). Ympäristönsuojelulain 6 :n 1 momentin mukaan ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttava toiminta on mahdollisuuksien mukaan sijoitettava siten, ettei toiminnasta

15 aiheudu pilaantumista tai sen vaaraa ja että pilaantumista voidaan ehkäistä. Pykälän 2 momentin mukaan toiminnan sijoituspaikan soveltuvuutta arvioitaessa on otettava huomioon 1) toiminnan luonne ja pilaantumisen todennäköisyys sekä onnettomuusriski, 2) alueen ja sen ympäristön nykyinen ja tuleva, oikeusvaikutteisessa kaavassa osoitettu käyttötarkoitus ja aluetta koskevat kaavamääräykset sekä 3) muut mahdolliset sijoituspaikat alueella. Ympäristönsuojelulaki ei sinänsä sisällä kieltoa sijoittaa polttonesteiden jakeluasemaa tärkeälle pohjavesialueelle, mutta toiminnan sijoituspaikkaa valittaessa on kuitenkin otettava huomioon edellä mainittu ympäristönsuojelulain 6 :n 2 momentti. Tämän momentin osalta hallituksen esityksen yksityiskohtaisissa perusteluissa (HE 84/1999) on todettu muun muassa, että sijoituspaikan hyväksyttävyyteen vaikuttaisi mahdollinen toimintaan liittyvä onnettomuusriski. Esimerkkinä ympäristönsuojelulain perusteluissa mainitaan, että polttonesteiden jakeluasemaan voi liittyä erityinen riski, jos se sijoitetaan tärkeälle tai muulle vedenhankintaan soveltuvalle pohjavesialueelle. Ympäristönsuojelulain 8 :n 1 momentin mukaan ainetta tai energiaa ei saa panna tai johtaa sellaiseen paikkaan tai käsitellä siten, että 1) tärkeällä tai muulla vedenhankintakäyttöön soveltuvalla pohjavesialueella pohjavesi voi käydä terveydelle vaaralliseksi tai sen laatu muutoin olennaisesti huonontua tai 2) toisen kiinteistöllä oleva pohjavesi voi käydä terveydelle vaaralliseksi tai kelpaamattomaksi tarkoitukseen, johon sitä voitaisiin käyttää, taikka 3) toimenpide vaikuttamalla pohjaveden laatuun muutoin saattaa loukata yleistä tai toisen yksityistä etua (pohjaveden pilaamiskielto). Edellä mainitussa hallituksen esityksessä on muun muassa mainittu, että ehdotetussa ympäristönsuojelulain 8 :ssä oleva pohjaveden pilaamiskieltosäännös vastaisi entistä vesilain 1 luvun 22 :ää. Pohjaveden pilaamiskiellon vastaiselta toiminnalta ei edellytettäisi konkreettisen pilaantumisen aiheutumista. Ehdotetun ympäristönsuojelulain 42 :n osalta hallituksen esityksessä on mainittu muun muassa, ettei ympäristönsuojelulakiin sisältyisi ehdotonta luvan myöntämiskieltoa vesilain 2 luvun 5 :n tapaan. Ympäristönsuojelulain 41 :n 1 momentin mukaan ympäristölupa myönnetään, jos toiminta täyttää tämän lain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset. Pykälän 2 momentin mukaan lupaviranomaisen on tutkittava asiassa annetut lausunnot ja tehdyt muistutukset sekä luvan myöntämisen edellytykset. Lupaviranomaisen on muutoinkin otettava huomioon mitä yleisen ja yksityisen edun turvaamiseksi säädetään. Ympäristönsuojelulain 42 :n 1 momentin mukaan ympäristöluvan myöntäminen edellyttää, ettei toiminnasta, asetettavat lupamääräykset ja toiminnan sijoituspaikka huomioon ottaen, aiheudu yksinään tai yhdessä muiden toimintojen kanssa 1) terveyshaittaa, 2) merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, 3) ympäristönsuojelulain 7 9 :ssä tarkoitettua kiellettyä seurausta, 4) erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista taikka vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä 5) eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 :n 1 momentissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Pykälän 2 momentin mukaan toimintaa ei saa sijoittaa asemakaavan vastaisesti. Sijoittamisessa on lisäksi noudatettava, mitä 6 :ssä säädetään. Pohjaveden pilaantumisriskin vähentäminen on myös EU:n vesipolitiikan puitedirektiivin 2000/60/EY tavoitteena ja EU:n direktiivin 2006/118/EY mukaan pohjavesi on arvokas luonnonvara, jota on sinällään suojeltava huononemiselta ja kemialliselta pilaantumiselta. 15

16 16 Toiminnan laatu ja sijoituspaikka Lupahakemusta koskeva kiinteistö sijaitsee Lohjanharjun tärkeällä pohjavesialueella (Lohjanharju nro A) ja sen varsinaisella pohjaveden muodostumisalueella. Alueen maaperä on hiekkaa ja pohjavesi sijaitsee noin 20 metrin syvyydessä. Hakemuksen mukaan kohteessa jatketaan polttonesteiden (bensiini ja diesel) myyntiä kevyelle ajoneuvokalustolle automaattiasemalta. Toimivan aseman maaperäsuojaukset on tarkoitus parantaa ja maaperän suojaamisen kannalta kriittiset laitteet ja asennukset on tarkoitus uusia. Ehdotetut suojausratkaisut edustavat kaikilta osin parasta käyttökelpoista tekniikkaa (BAT). Teboil Express Tynninharjun automaattiasemalla (ent. JET-automaattiasema) on ympäristölupamenettelylain mukainen ympäristölupa vuodelta Ympäristölupamenettelylain mukaisessa lupaharkinnassa toiminnan sijoittumista alueelle on harkittu silloin voimassa olleen terveydensuojeluasetuksen ja naapuruussuhdelain perusteella. Toiminnan pohjavesivaikutuksia tai riskejä ei ole siten harkittu nykyisin voimassa olevan ympäristönsuojelulain edellyttämällä tavalla. Erityisesti tämä koskee ympäristönsuojelulain tarkoittamaa ympäristön (pohjaveden) pilaantumisen vaaran aiheuttamista. Toiminnan vaikutukset maaperän ja pohjaveden pilaantumisen vaaran aiheuttamisen kannalta on kohteessa arvioitu ensimmäisen kerran vasta edellisen vireille tulleen lupahakemuksen käsittelyn yhteydessä, jolloin korkeinta hallinto-oikeutta myöten on päädytty toteamaan, ettei jakeluasematoiminnalle voitu myöntää ympäristölupaa kohteeseen pohjaveden pilaantumisvaaran vuoksi. Toiminnan vaikutukset maaperän ja pohjaveden pilaantumisen vaaran aiheuttamisen kannalta tulevat nyt toista kertaa arvioitavaksi uuden lupahakemuksen myötä. Ympäristölupaharkinnan kannalta kyseessä on edelleen uusi toiminta. Lupahakemuksen kohteena oleva alue on Lohjan kaupunginvaltuuston hyväksymässä asemakaavan muutoksessa merkitty liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi (K II). Asemakaavan muutos ei sisällä erityistä kaavamääräystä (pj), joka mahdollistaisi polttoaineen jakeluaseman sijoittamisen liike- ja toimistorakennusten korttelialueelle. Lohjan kaupunginvaltuuston / hyväksymässä taajamaosayleiskaavassa (ei vielä lainvoimainen) ei ole kaavoitettu yhtään jakeluasemaa tärkeille pohjavesialueille. Kaavoituksella on mahdollista ohjata pohjaveden puhtautta vaarantavat toiminnot tärkeiden pohjavesialueiden ulkopuolelle. Sijoituspaikan sopivuus Kyseessä oleva polttonesteiden jakeluasema sijaitsee yhdyskunnan vedenhankinnan kannalta tärkeällä Lohjanharjun I-luokan pohjavesialueen muodostumisalueella. Kiinteistön hydrogeologiset olosuhteet ovat pohjavedensuojelun kannalta epäsuotuisat, eivätkä vähennä olennaisesti pohjaveden pilaantumisvaaraa. Jakeluasemakiinteistöllä maaperä on hyvin vettä johtavaa hiekkaa. Tämä tarkoittaa, että jakeluaseman alueelta puuttuvat maaperästä luontaisesti vettä huonosti läpäisevät maalajit, kuten savi tai siltti, jotka voisivat jakeluasemalla mahdollisesti tapahtuvassa vuototilanteessa osaltaan turvata pohjaveden puhtaana säilymistä. Jakeluasemalta pohjaveden virtaus suuntautuu koilliseen tai itään kohti Neitsytlinnan kalliopainannetta, kuten Uudenmaan ELY-keskuskin on lausunnossaan todennut. Kyseisen painanteen Lohjanjärven puoleisessa osassa sijaitsevat Myllylammen ja Porlan vedenottamot. Myllylammen vedenottamo on yksi Lohjan kaupungin tärkeimmistä vedenottamoista. Sijoituspaikan soveltuvuuden arvioinnissa on otettava huomioon, että pilaantumisen vaaraa aiheuttavaa toimintaa ei tule sijoittaa pohjavesialueelle. Lohjan ympäristöval-

17 vonnan käsityksen mukaan pohjaveden pilaantumisriskiä onnettomuustapauksissa ja muissa poikkeuksellisissa tilanteissa ei saada kokonaan poistettua nykyisessä toimipaikassa. Pilaantumismahdollisuus saatetaan aiheuttaa Suomen mittakaavassa huomattavalle pohjavesivarastolle, koska Teboil Express Lohja Tynninharju automaattiasema sijaitsee laajan ja syvän kalliolaakson reuna-alueella. Kalliolaakso ja siihen kerrostuneet paksut maakerrokset muodostavat yhden tärkeimmistä Lohjanharjun pohjavesialtaista, jossa pohjavedellä kyllästyneen maakerroksen paksuus vaihtelee Geologian tutkimuskeskuksen painovoimamittausten mukaan metriin, paikoin jopa metriin. Korkein hallinto-oikeus on tehnyt (taltionro 3200, dnro 760/1/07) päätöksen, jolla se on pitänyt voimassa Vaasan hallinto-oikeuden antaman kielteisen päätöksen (nro 07/0065/3) koskien ConocoPhillips Finland Oy:n ympäristölupahakemusta jakeluasematoiminnalle osoitteessa Korjaamokuja 2. Lisäksi korkein hallinto-oikeus on tehnyt (taltionro 3220, dnro 1083/1/12) päätöksen, jolla se on pitänyt voimassa Vaasan hallinto-oikeuden antaman kielteisen päätöksen (nro 12/0141/2) koskien Oy Teboil Ab:n aiempaa vireille tullutta ympäristölupahakemusta jakeluasematoiminnalle osoitteessa Ojamonharjuntie 65. Lohjan ympäristö- ja rakennuslautakunta on tehnyt kokouksessaan päätöksen peruuttaa kohteen lähistöllä sijaitsevan Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n polttonesteiden jakeluaseman ympäristölupa osoitteessa Maksjoentie 9. Korjaamokuja 2:ssa ovat maaperä- ja pohjavesiolosuhteet hyvin samankaltaiset kuin Ojamonharjuntie 65:ssä ja Maksjoentie 9:ssä ja näistä kaikista kohteista on hydraulinen yhteys Neitsytlinnan kalliopainanteen huomattavaan pohjavesivarastoon. Korjaamokuja 2 sijaitsee Ojamonharjuntien varressa vastapäätä tien toisella puolella sijaitsevaa Ojamonharjuntie 65:ttä. Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n ABC Tynninharjun automaattiasema sijaitsee reilun 200 metrin päässä Teboil Express automaattiasemalta etelälounaaseen. Molempien edellä mainittujen korkeimmasta hallinto-oikeudesta kielteisten lupapäätösten saaneiden asemien suunnitelmissa esitetty maaperän suojaustekniikka on periaatteiltaan vertailukelpoinen ABC Tynninharjun automaattiasemalla käytössä olevan suojaustekniikan kanssa. Lohjan ympäristövalvonnan näkemyksen mukaan Oy Teboil Ab:n uudessa lupahakemuksessaan esittämä maaperän suojaustekniikka uusittavalle automaattiasemalleen on pääperiaatteiltaan vastaavanlainen kuin edellä mainituilla kahdella suunnitellulla ja yhdellä vielä toistaiseksi toimivalla jakeluasemalla. Vaikka miehittämättömän jakeluasematoiminnan harjoittamista on tarkoitus jatkaa uusituilla laitteilla ja entistä tehokkaammin suojaustoimenpitein, ei pohjaveden pilaantumisriskiä onnettomuustapauksissa ja muissa poikkeuksellisissa tilanteissa saada kokonaan poistettua nykyisessä toimipaikassa. Pilaantumismahdollisuus aiheutettaisiin huomattavalle pohjavesivarastolle. Maankäytön suunnittelun avulla on Lohjan kaupunki löytänyt ja pyrkii jatkossakin löytämään jakeluasemille turvallisempia paikkoja pohjavesialueiden ulkopuolelta, jotta kuntalaisille voidaan turvata puhdas pohjavesi ja samalla myös jakeluasemapalveluiden saatavuus. 17 Luvan myöntämisen edellytykset Ympäristöluvan edellytykset on ratkaistava tapauskohtaisen harkinnan perusteella. Edellä esitetyn perusteella Lohjan ympäristö- ja rakennuslautakunta katsoo, että polttonesteiden varastointi ja käsittely muodostavat tällä nimenomaisella kiinteistöllä pohjaveden pilaantumisriskin, jota ei voida alueen maaperä- ja pohjavesiolosuhteissa riittävän tehokkaasti ehkäistä asiassa esillä olleilla tai muillakaan hakemuksen pohjalta arvioitavissa olevilla suojaustoimenpiteillä taikka luvassa annettavilla jakeluasema-

18 asetuksen minimivaatimuksia ankarammilla lupamääräyksillä. Kun otetaan huomioon ympäristönsuojelulain 42 :n 1 momentin 3 kohta, on ympäristönsuojelulain 8 :ssä tarkoitettu pohjaveden pilaamiskiellon vastainen seuraus aina ympäristöluvan myöntämisen ehdoton este, ja näin ollen edellytyksiä ympäristöluvan myöntämiselle ei ole. Lisäksi Lohjan ympäristö- ja rakennuslautakunta katsoo, ettei ympäristöluvan myöntämiselle ole myöskään ympäristönsuojelulain 42 :n 2 momentin mukaisia edellytyksiä, koska toiminta on voimassa olevan asemakaavan vastaista. 18 SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET Ympäristönsuojelulaki /86 (YSL): 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 21, 22, 23, 28, 31, 35, 36, 37, 38, 41, 42, 43, 52, 53, 54, 83, 96 ja 97. Ympäristönsuojeluasetus /169 (YSA): 1, 7, 8, 9, 10, 13, 16, 17, 18, 19, 23 ja 30. Laki eräistä naapuruussuhteista annetun lain muuttamisesta (90/2000, NaapL): 17. Jakeluasema-asetus (444/2010) KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN Lupapäätöksen käsittelymaksussa noudatetaan hakemuksen vireille tulon mukaista Lohjan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksaa, jonka Lohjan kaupunginvaltuusto on päätöksellään hyväksynyt. Taksan liitteenä hyväksytyn maksutaulukon mukaan polttonesteiden jakeluaseman ympäristölupahakemuksen käsittelyn hinta on euroa. Käsittelymaksu on määrätty 30 %:a jakeluasemataksaa suuremmaksi, koska kohde sijaitsee tärkeällä pohjavesialueella (edellä mainitun taksan 10 ). Ympäristölupa koostuu siis seuraavista maksuista ( % * 2 983) euroa, mikä tekee yhteensä 3 877,90 euroa. Kielteisen päätöksen käsittelyssä on normaalit käsittelyvaiheet kuulutuksineen, kuulemisineen, lausuntoineen ja vastineineen, joten taksan alentamiseen ei ole perusteita. Oy Teboil Ab:n jakeluaseman ympäristöluvan maksuksi määrätään 3 877,90 euroa sekä lisäksi peritään luvan kuulutuskustannukset. LUPAPÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN Ote päätöksestä Oy Teboil Ab PL VANTAA Jäljennös päätöksestä Lohjan vesi- ja viemärilaitos Lohjan ympäristötoimi/ Kaavoitus Lohjan ympäristöterveyspalvelut Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, Lohjan paloasema Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Ympäristö ja luonnonvarat Lohjan kaupunginhallitus Kiinteistön omistaja

19 19 Tieto päätöksestä Asianosaisina kuullut lähinaapurit. Päätöksestä ilmoittaminen Tästä päätöksestä ilmoitetaan kuulutuksella Länsi-Uusimaa lehdessä ja Lohjan kaupungin ilmoitustaululla (Karstuntie 4, LOHJA). MUUTOKSENHAKU Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen (YSL 96 ). Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta (YSL 105 ). Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kaskentie 2)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kaskentie 2) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 609 03.09.2002 4 Ymp 7812-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kaskentie 2) Ympkaalk 609 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lohjan kaupungin ympäristölautakunta Dnro 40/67/678/2008 Ympäristölautakunta 17.3.2011 57 Annettu julkipanon jälkeen 24.3.

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lohjan kaupungin ympäristölautakunta Dnro 40/67/678/2008 Ympäristölautakunta 17.3.2011 57 Annettu julkipanon jälkeen 24.3. 1 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lohjan kaupungin ympäristölautakunta Dnro 40/67/678/2008 Ympäristölautakunta 17.3.2011 57 Annettu julkipanon jälkeen 24.3.2011 Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta

Lisätiedot

ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA

ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA 1 (5) JYVÄSKYLÄN MAALAISKUNTA Ympäristölautakunta Puistokatu 35 40200 JYVÄSKYLÄ PÄÄTÖS ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisesta lupahakemuksesta. ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA HAKIJA Osuuskauppa Keskimaa

Lisätiedot

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut 1.9.2014 alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntöjen muutokset ovat olleet vireillä tätä suojelusuunnitelmaa laadittaessa. Suojelusuunnitelmassa

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 348 21.05.2002 3 Ymp 2731-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) Ympkaalk 348 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 177, A24)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 177, A24) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 308 06.05.2003 1 Ymp 1401-2003 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 177, A24) Ympkaalk 308 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Ympäristölupamenettelylain 2 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Ympäristölupamenettelylain 2 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölupamenettelylain 2 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm. 23.8.1999 Kokouspvm 19.8.1999 HAKIJA Laitos ja sen sijainti Kiinteistön

Lisätiedot

Jakeluasemat pohjavesialueella. Juhani Gustafsson Luontoympäristöosasto, Vesien- ja merten suojeluyksikkö YGOFORUM seminaari,

Jakeluasemat pohjavesialueella. Juhani Gustafsson Luontoympäristöosasto, Vesien- ja merten suojeluyksikkö YGOFORUM seminaari, Jakeluasemat pohjavesialueella Juhani Gustafsson Luontoympäristöosasto, Vesien- ja merten suojeluyksikkö YGOFORUM seminaari, 21.11.2017 Taustaa Ympäristönsuojelulaki (527/2014) Maaperän ja pohjaveden pilaamiskiellot

Lisätiedot

Kärrynpyörä Ky:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205, A24)

Kärrynpyörä Ky:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205, A24) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 386 27.05.2003 4 Ymp 1397-2003 (235) Kärrynpyörä Ky:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205, A24) Ympkaalk 386 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.5.2002 Kokouspvm 16.5.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Juhana Herttuan puistokatu 2)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Juhana Herttuan puistokatu 2) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 7 14.01.2003 2 Ymp 9147-2002 (235, 222) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Juhana Herttuan puistokatu 2) Ympkaalk 7 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 15.9.2003 Kokouspvm 11.9.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 31, A24)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 31, A24) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 282 29.04.2003 1 Ymp 1402-2003 (235, 222) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 31, A24) Ympkaalk 282 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Kuntoutusyhtymä-Rehab Group Oy:n ympäristölupahakemus (Ruissalon puistotie 640)

Kuntoutusyhtymä-Rehab Group Oy:n ympäristölupahakemus (Ruissalon puistotie 640) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 564 19.08.2003 3 Ymp 10911-2002 (235, 222) Kuntoutusyhtymä-Rehab Group Oy:n ympäristölupahakemus (Ruissalon puistotie 640) Ympkaalk 564

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 819 12.11.2002 6 Ymp 8535-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205) Ympkaalk 819 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 368 28.05.2002 1 Ymp 3118-2002 (235) Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus Ympkaalk 368 Ympäristönsuojelutoimisto 16.5.2002/EP 1. ASIA Oy

Lisätiedot

Liikenneasema ei sijaitse pohjavesialueella.

Liikenneasema ei sijaitse pohjavesialueella. TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 388 27.05.2003 6 Ymp 1399-2003 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Pitkämäenkatu 4) Ympkaalk 388 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristönsuojelutoimisto 2.12.2005 / Tiina Liira, Olli-Pekka Mäki. Oy Teboil Ab, PL 102, 00121 Helsinki

Ympäristönsuojelutoimisto 2.12.2005 / Tiina Liira, Olli-Pekka Mäki. Oy Teboil Ab, PL 102, 00121 Helsinki TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 768 13.12.2005 4 Ymp 15902-2003 (235) Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Hämeentie 31 Tiivistelmä: - Ympkaalk 768 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Kakskerrantie, polttonesteiden varastointi ja jakelu)

Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Kakskerrantie, polttonesteiden varastointi ja jakelu) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 202 09.04.2002 2 Ymp 12095-2001 (233) Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Kakskerrantie, polttonesteiden varastointi ja jakelu) Ympkaalk

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Vitkalankatu 2

Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Vitkalankatu 2 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 44 25.01.2005 2 Ymp 10143-2003 (235, 222) Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Vitkalankatu 2 Ympkaalk 44 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Oy Teboil Ab:n ympäristölupahakemus (Tikankatu 16)

Oy Teboil Ab:n ympäristölupahakemus (Tikankatu 16) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 364 20.05.2003 6 Ymp 981-2003 (235, 222) Oy Teboil Ab:n ympäristölupahakemus (Tikankatu 16) Ympkaalk 364 Ympäristönsuojelutoimisto 12.5.2003/TL

Lisätiedot

OY SHELL AB ILMAILUN YMPÄRISTÖLUPA

OY SHELL AB ILMAILUN YMPÄRISTÖLUPA 1 (5) JYVÄSKYLÄN MAALAISKUNTA Ympäristölautakunta Puistokatu 35 40200 JYVÄSKYLÄ PÄÄTÖS ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisesta lupahakemuksesta. OY SHELL AB ILMAILUN YMPÄRISTÖLUPA HAKIJA Oy Shell Ab Ilmailu

Lisätiedot

JET Itäinen Pitkäkatu 31B, ympäristölupahakemus

JET Itäinen Pitkäkatu 31B, ympäristölupahakemus TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 290 07.05.2002 3 Ymp 1938-2002 (235) JET Itäinen Pitkäkatu 31B, ympäristölupahakemus Ympkaalk 290 Ympäristönsuojelutoimisto 19.4.2002/EP

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 6.4.2018 Taltionumero 1606 Diaarinumero 5607/1/17 1 (11) Asia Valittaja Ympäristölupaa koskeva valitus Neste Markkinointi Oy Päätös, jota valitus koskee Asian

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kousankatu 1, A24)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kousankatu 1, A24) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 333 13.05.2003 2 Ymp 1289-2003 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Kousankatu 1, A24) Ympkaalk 333 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 19.4.2004 Kokouspvm 15.4.

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 19.4.2004 Kokouspvm 15.4. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 19.4.2004 Kokouspvm 15.4.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on toimivaltainen lupaviranomainen kyseisessä asiassa ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n kohdan 5 a perusteella.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on toimivaltainen lupaviranomainen kyseisessä asiassa ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n kohdan 5 a perusteella. TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 59 23.01.2007 6 Ymp 10756-2004 (235) Ympäristölupahakemus / Oritur Oy SEO, Tuontiväylä Tiivistelmä: - Ympkaalk 59 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Kaavoitus ja pohjavedet. Hydrogeologi Timo Kinnunen Uudenmaan ELY-keskus Luonnon- ja vesiensuojelun yksikkö

Kaavoitus ja pohjavedet. Hydrogeologi Timo Kinnunen Uudenmaan ELY-keskus Luonnon- ja vesiensuojelun yksikkö Kaavoitus ja pohjavedet Hydrogeologi Timo Kinnunen Uudenmaan ELY-keskus Luonnon- ja vesiensuojelun yksikkö 7.10.2015 Kaavoitus ja pohjavedet, sisältö: Maankäytön suunnittelujärjestelmä Suomessa Esimerkkejä

Lisätiedot

Jakeluasemat pohjavesialueella - JAPO -ohjeen uudistus. Juhani Gustafsson Ympäristö- ja turvallisuuspäivät Hämeenlinna

Jakeluasemat pohjavesialueella - JAPO -ohjeen uudistus. Juhani Gustafsson Ympäristö- ja turvallisuuspäivät Hämeenlinna Jakeluasemat pohjavesialueella - JAPO -ohjeen uudistus Juhani Gustafsson Ympäristö- ja turvallisuuspäivät 28.9.2016 Hämeenlinna Taustaa Ympäristönsuojelulaki (527/2014) Maaperän ja pohjaveden pilaamiskiellot

Lisätiedot

Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Gregorius IX:n tie 8, polttonesteiden varastointi ja jakelu)

Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Gregorius IX:n tie 8, polttonesteiden varastointi ja jakelu) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 607 03.09.2002 2 Ymp 4362-2002 (235) Automani Oy:n ympäristölupahakemus (Gregorius IX:n tie 8, polttonesteiden varastointi ja jakelu) Ympkaalk

Lisätiedot

Senaatti-kiinteistöt ympäristölupahakemus (Eerikinkatu 40-42)

Senaatti-kiinteistöt ympäristölupahakemus (Eerikinkatu 40-42) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 249 08.04.2003 2 Ymp 614-2003 (235, 222) Senaatti-kiinteistöt ympäristölupahakemus (Eerikinkatu 40-42) Ympkaalk 249 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Aninkaistenkatu 15: polttonesteiden jakeluaseman uusiminen)

Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Aninkaistenkatu 15: polttonesteiden jakeluaseman uusiminen) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 652 30.10.2001 1 Ymp 6012-2001 (231) Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Aninkaistenkatu 15: polttonesteiden jakeluaseman uusiminen) Ympkaalk

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 27.6.2005 Kokouspvm 21.6.2005 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta RAUETTAMISESTA Pohjolankatu LAPPEENRANTA Drno 114/ /2016

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta RAUETTAMISESTA Pohjolankatu LAPPEENRANTA Drno 114/ /2016 1(5) LAPPEENRANNAN KAUPUNKI PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUVAN Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta RAUETTAMISESTA Pohjolankatu 14 53100 LAPPEENRANTA Drno 114/11.01.00.00/2016 Annettu julkipanon jälkeen 20.4.2016

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Maaherrankatu 33

Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Maaherrankatu 33 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 723 02.11.2004 3 Ymp 10322-2004 (235) Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Maaherrankatu 33 Ympkaalk 723 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille.

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille. Ymp.ltk 16.3.2010 Liite nro 1 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Ympäristölupamääräysten PL 6 tarkistamisesta 44201 Suolahti Annettu julkipanon jälkeen Puh. 020 632 3318 Pvm 23.3.2010 Dnro

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

Teboil Oy Ab:n ympäristölupahakemus (Fiskarsinkatu 5)

Teboil Oy Ab:n ympäristölupahakemus (Fiskarsinkatu 5) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 287 29.04.2003 6 Ymp 1176-2003 (235) Teboil Oy Ab:n ympäristölupahakemus (Fiskarsinkatu 5) Ympkaalk 287 Ympäristönsuojelutoimisto 11.4.2003/TL

Lisätiedot

Ympäristönsuojelun tietojärjestelmään rekisteröinti, ABC Sotkamo, Ratatie 39

Ympäristönsuojelun tietojärjestelmään rekisteröinti, ABC Sotkamo, Ratatie 39 Ympäristö- ja tekninen lautakunta 59 29.04.2015 Ympäristönsuojelun tietojärjestelmään rekisteröinti, ABC Sotkamo, Ratatie 39 YMPTEKLT 59 Ympäristötarkastaja Asia Osuuskauppa Maakunta on toimittanut ympäristönsuojeluviranomaiselle

Lisätiedot

Station 1 Finland Oy:n ympäristölupahakemus (Viilarinkatu 8: polttonesteiden varastointi ja jakelu)

Station 1 Finland Oy:n ympäristölupahakemus (Viilarinkatu 8: polttonesteiden varastointi ja jakelu) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 565 25.09.2001 2 Ymp 7019-2001 (233) Station 1 Finland Oy:n ympäristölupahakemus (Viilarinkatu 8: polttonesteiden varastointi ja jakelu)

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.7.2001 Kokouspvm 12.7.2001 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 191)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 191) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 387 27.05.2003 5 Ymp 1291-2003 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Satakunnantie 191) Ympkaalk 387 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Askaistentie 20)

Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Askaistentie 20) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 407 03.06.2003 1 Ymp 1553-2003 (235, 222) Oy Shell Ab:n ympäristölupahakemus (Askaistentie 20) Ympkaalk 407 Ympäristönsuojelutoimisto 16.5.2003/TL

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lohjan ympäristölautakunta Dnro 205/67/678/2005 Ympäristölautakunta 8.5.2008 95 Annettu julkipanon jälkeen 14.5.

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lohjan ympäristölautakunta Dnro 205/67/678/2005 Ympäristölautakunta 8.5.2008 95 Annettu julkipanon jälkeen 14.5. 1 (16) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lohjan ympäristölautakunta Dnro 205/67/678/2005 Ympäristölautakunta 8.5.2008 95 Annettu julkipanon jälkeen 14.5.2008 Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta

Lisätiedot

Ympäristönsuojelu ÖLJYSÄILIÖSTÄ / TANKKAUSSÄILIÖSTÄ JA LOHJA -PISTEESTÄ

Ympäristönsuojelu ÖLJYSÄILIÖSTÄ / TANKKAUSSÄILIÖSTÄ JA LOHJA -PISTEESTÄ LOHJAN KAUPUNKI ILMOITUS Ympäristönsuojelu ÖLJYSÄILIÖSTÄ / PL 71 TANKKAUSSÄILIÖSTÄ JA 08101 LOHJA -PISTEESTÄ HUOM! Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Käytöstä poistetuista säiliöistä ilmoitetaan

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus /ABC, Koulukatu 29

Ympäristölupahakemus /ABC, Koulukatu 29 Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 8247-2009 (235) Ympäristölupahakemus /ABC, Koulukatu 29 Tiivistelmä: - Ympkaalk 436 Ympäristönsuojelutoimisto 19.8.2009 / Tiina Liira 1. Asia Turun Osuuskauppa on jättänyt

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 22.3.2018 Taltionumero 1324 Diaarinumero 4753/1/17 Vuosikirja 1 (12) Asia Valittaja Ympäristöluvan peruuttamista koskeva valitus Suur-Seudun Osuuskauppa SSO

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 8/2011/1 Dnro ESAVI/657/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA TTT-Aviation Oy Ltd:n Malmin lentoaseman autobensiinin jakelupaikan toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Hakija Turun Moottorikerho ry, Itäinen Pitkäkatu 21, 20700 TURKU

Hakija Turun Moottorikerho ry, Itäinen Pitkäkatu 21, 20700 TURKU VAASAN HALLINTO-OIKEUS Valitus ympäristöluvasta/ Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoittelurata/liedon Rakennus- ja ympäristölautakunta 101/25.6.2008 (Ympäristönsuojelulain 35 :n

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö Paperharjuntien ja Kukkolinnankadun tierakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö Paperharjuntien ja Kukkolinnankadun tierakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra 1(5) Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö Paperharjuntien ja Kukkolinnankadun tierakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra Valmistelija: ympäristönsuojelupäällikkö Anna-Maija Wikström Johdanto Imatran

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Oritur Oy (SEO), Ruunikkokatu 1

Ympäristölupahakemus / Oritur Oy (SEO), Ruunikkokatu 1 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 669 12.10.2004 1 Ymp 10655-2003 (235) Ympäristölupahakemus / Oritur Oy (SEO), Ruunikkokatu 1 Ympkaalk 669 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta koskien huoltoasematoimintaa

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta koskien huoltoasematoimintaa Lohjan kaupungin ympäristölautakunta YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 13.8.2009 123 Dnro 306/67/679/2007 Annettu julkipanon jälkeen 20.8.2009 1 Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta koskien

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Rieskalähteentie 85

Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Rieskalähteentie 85 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 492 27.06.2006 3 Ymp 5191-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Neste Markkinointi Oy, Rieskalähteentie 85 Ympkaalk 492 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on toimivaltainen lupaviranomainen kyseisessä asiassa ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n kohdan 5 a perusteella.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on toimivaltainen lupaviranomainen kyseisessä asiassa ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n kohdan 5 a perusteella. TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 332 08.05.2007 4 Ymp 1472-2007 (235) Ympäristölupahakemus / Oy Shell Ab, Pansiontie 14 Tiivistelmä: - Ympkaalk 332 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

HEINOLAN KAUPUNKI PÄÄTÖS 111-2015-3. 18100 HEINOLA ympäristölupa-asiassa Päätös on annettu julkipanon jälkeen.2015

HEINOLAN KAUPUNKI PÄÄTÖS 111-2015-3. 18100 HEINOLA ympäristölupa-asiassa Päätös on annettu julkipanon jälkeen.2015 HEINOLAN KAUPUNKI PÄÄTÖS 111-2015-3 Ympäristö- ja rakennuslautakunta Ympäristönsuojelulain Rauhankatu 3 28 :n mukaisessa 18100 HEINOLA ympäristölupa-asiassa Päätös on annettu julkipanon jälkeen.2015 ASIA

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (5) 19 Vaasan hallinto-oikeuden päätös Helen Oy:n valituksesta Vuosaaren voimalaitosten ympäristöluvasta Nro 170/2014/1 HEL 2014-013602 T 03 01 01 Päätös Asia tulisi

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Koulukatu 29)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Koulukatu 29) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 334 13.05.2003 3 Ymp 979-2003 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Koulukatu 29) Ympkaalk 334 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 241 19.04.2005 1 Ymp 1451-2005 (235, 662) Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos Ympkaalk 241 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Lämpökaivojen ympäristövaikutukset ja luvantarve

Lämpökaivojen ympäristövaikutukset ja luvantarve Lämpökaivojen ympäristövaikutukset ja luvantarve Hydrogeologi Timo Kinnunen, Uudenmaan ELY-keskus 11.4.2013 Esityksen sisältö Lämpökaivoihin liittyviä ympäristöriskejä Lämpökaivon rakentamiseen tarvitaan

Lisätiedot

Lappeenranna seudun ympäristölautakunta 53100 LAPPEENRANTA 16.4.2014 I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA

Lappeenranna seudun ympäristölautakunta 53100 LAPPEENRANTA 16.4.2014 I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenranna seudun ympäristölautakunta Pohjolankatu Annettu julkipanon jälkeen 00 LAPPEENRANTA..0 I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA. Hakija Saimaan Polttoaine Oy

Lisätiedot

Oy Esso Ab:n ympäristölupahakemus, Gregorius IX:n tie 12

Oy Esso Ab:n ympäristölupahakemus, Gregorius IX:n tie 12 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 134 25.02.2003 3 Ymp 12924-2002 (235, 222) Oy Esso Ab:n ympäristölupahakemus, Gregorius IX:n tie 12 Ympkaalk 134 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen 1(5) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 28 YLO LOS-2008-Y-1167-111 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suominen Kuitukankaat Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin

Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin Silja Suominen, ympäristötarkastaja Pohjavedensuojelu maa-ainesten ottamisessa ja jalostamisessa

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen ja betonimurskeen käyttö Ivontien katurakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen ja betonimurskeen käyttö Ivontien katurakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra IMATRAN KAUPUNKI 1(5) Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen ja betonimurskeen käyttö Ivontien katurakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra Valmistelija: ympäristötarkastaja Arto Ahonen Johdanto Imatran

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 131)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 131) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 449 17.06.2003 3 Ymp 1403-2003 (235, 222) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Hämeentie 131) Ympkaalk 449 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Ruopankatu 4

Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Ruopankatu 4 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 211 12.04.2005 6 Ymp 17205-2004 (235) Ympäristölupahakemus / Oy Teboil Ab, Ruopankatu 4 Ympkaalk 211 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Helsinki No YS Nordica Re (Finland) Oy Tallbergin puistotie Helsinki

Helsinki No YS Nordica Re (Finland) Oy Tallbergin puistotie Helsinki YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 27.8.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2008-Y-215-111 No YS 1004 ASIA Kursivoitu kohta on korjattu hallintolain 51 :n perusteella Uudenmaan ympäristökeskuksessa 10.9.2009.

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 330 29.05.2001 1 Ymp 7289-2000 (662) Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (5) Kaupunginhallitus Ryj/1 26.5.2014

Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (5) Kaupunginhallitus Ryj/1 26.5.2014 Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (5) Päätöshistoria Ympäristölautakunta 06.05.2014 154 ESAVI/555/04.08/2010 Lausunto Hakija Ympäristölautakunta päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle

Lisätiedot

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Pohjois-Savon ELY-keskus 10.10.2018 1 Kaivostoiminnan luvat Kaivostoiminta edellyttää useita lupia ja muita menettelyjä (KaivosL,YVAL,

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot

Helsinki No YS 1471

Helsinki No YS 1471 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 25.11.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2004-Y-857-111 No YS 1471 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen, St1 Oy:n Helsingin keskusvaraston (Laajasalo) toimintaa

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ST 1 OY, POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMA

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ST 1 OY, POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMA YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ST 1 OY, POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMA St 1 Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee polttonesteiden jakeluaseman toimintaa osoitteessa Vanhasahankatu

Lisätiedot

TUUSULAN KUNTA 2 Kokouspvm. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 23.6.2010 58 OY SHELL AB / POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMAN YMPÄRISTÖLUPA

TUUSULAN KUNTA 2 Kokouspvm. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 23.6.2010 58 OY SHELL AB / POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMAN YMPÄRISTÖLUPA TUUSULAN KUNTA 2 Kokouspvm. Dno KYK:521 /2009 58 OY SHELL AB / POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMAN YMPÄRISTÖLUPA KU-YK 58/23.6.2010 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 29.6.2010, jolloin sen katsotaan tulleen

Lisätiedot

Turvetuotannon sijoittaminen

Turvetuotannon sijoittaminen Turvetuotannon sijoittaminen Turvelupa workshop 7.2.2017 Seinäjoki Ympäristölakimies Pasi Kallio Suomen luonnonsuojeluliitto ry Muutoksia turvetuotannon sääntelyyn YSL 13 Turvetuotannon sijoittaminen YSL

Lisätiedot

Järvioil Oy:n ympäristölupahakemus (Mustionkatu 2)

Järvioil Oy:n ympäristölupahakemus (Mustionkatu 2) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 447 17.06.2003 1 Ymp 437-2003 (235, 222) Järvioil Oy:n ympäristölupahakemus (Mustionkatu 2) Ympkaalk 447 Ympäristönsuojelutoimisto 9.6.2003/TL

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö pysäköintipaikan rakenteessa, Imatran YH Rakennuttaja Oy, Imatra

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö pysäköintipaikan rakenteessa, Imatran YH Rakennuttaja Oy, Imatra 1(5) Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö pysäköintipaikan rakenteessa, Imatran YH Rakennuttaja Oy, Imatra Valmistelija: ympäristönsuojelupäällikkö Anna-Maija Wikström Johdanto Imatran YH Rakennuttaja

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / TS-Yhtymän autokeskus, Länsikaari 15

Ympäristölupahakemus / TS-Yhtymän autokeskus, Länsikaari 15 TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 823 07.12.2004 1 Ymp 13321-2003 (235) Ympäristölupahakemus / TS-Yhtymän autokeskus, Länsikaari 15 Ympkaalk 823 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Yhteyshenkilö Hannu Keränen, hannu.keranen@nesteoil.com

Yhteyshenkilö Hannu Keränen, hannu.keranen@nesteoil.com JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Antopäivä: 18.6.2013 Lupanro: 2012-12 Dnro: 764/13 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) mukaisesta lupahakemuksesta,

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2 Etelä-Suomi Päätös Nro 13/2010/2 Dnro ESAVI/288/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 :n mukaisen pilaantuneen maaperän kunnostamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

39 HOK-ELANTO LIIKETOIMINTA OY:N YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMALLE TUUSULAN MAJAVANTIELLÄ

39 HOK-ELANTO LIIKETOIMINTA OY:N YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMALLE TUUSULAN MAJAVANTIELLÄ Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 11.5.2010 15 Dno KYK:830 /2009 39 HOK-ELANTO LIIKETOIMINTA OY:N YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS POLTTONESTEIDEN JAKELUASEMALLE TUUSULAN MAJAVANTIELLÄ KU-YK 39/11.5.2010 ASIA Päätös

Lisätiedot

Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi

Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi Ympäristönsuojelun neuvottelupäivä 23.9.2015 29.9.2015 1 Hankkeen sijainti ja laajuus Hanke koskee n. 15 ha:n

Lisätiedot

Vesienhoidon TPO Teollisuus

Vesienhoidon TPO Teollisuus Vesienhoidon TPO Teollisuus Sidosryhmäseminaari 5.3.2014 Juha Lahtela 5.3.2014 Nykykäytäntö Ympäristönsuojelulainsäädännön mukaisesti ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavat toiminnot tarvitsevat ympäristöluvan

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 120/12/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.11.2012

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 120/12/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.11.2012 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 120/12/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.11.2012 ASIA Eläinsuojan toiminnan olennaista muuttamista koskeva ympäristölupa, Ii LUVAN HAKIJA Koillis-Vasikka Oy Ristipalontie

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (9) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (9) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2014 1 (9) 15 Pelastuslaitoksen anomus ympäristöluvassa annetun määräyksen määräajan pidentämiseksi HEL 2012-006634 T 11 01 00 00 Päätös päätti myöntää Helsingin kaupungin

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Julkipanopvm 11.6.2009 Kokouspvm 9.6.2009 Diaarinro 819/1101

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Julkipanopvm 11.6.2009 Kokouspvm 9.6.2009 Diaarinro 819/1101 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Rakennus- ja ympäristölautakunta PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 11.6.2009 Kokouspvm 9.6.2009 Diaarinro

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN YMPA RISTO NSUOJELUMA A RA YKSET 2 LUKU: Jätevedet Sisällys 2. LUKU: JÄTEVEDET... 3 3 Jätevesien käsittely viemäriverkoston ulkopuolella... 3 1. Jätevesien

Lisätiedot

Puhelinnumerot 00280. Työntekijämäärä tai henkilötyövuodet 450

Puhelinnumerot 00280. Työntekijämäärä tai henkilötyövuodet 450 HAKEMUS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. HAKIJAN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

Ympäristöluvat dataa. huomaa aluehallintouudistus

Ympäristöluvat dataa. huomaa aluehallintouudistus Ympäristölupa Tärkein ympäristönsuojelulainsäädännön ennakkovalvontainstrumentti kuuluu hallinnollisiin ohjauskeinoihin on yksilöllinen hallintopäätös korostaa mm. ennalta varautumisen periaatetta Ympäristöluvat

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75 Annettu julkipanon jälkeen 30.5.2007 ASIA Helsingin Sataman ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, joka

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot