PwC:n lehti on nyt Value! Kestävän kasvun kumppani

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PwC:n lehti on nyt Value! Kestävän kasvun kumppani"

Transkriptio

1 PwC:n lehti on nyt Value! Kestävän kasvun kumppani

2 Pieni ja viisas verkostoituu.

3 pääkirjoitus Kumppani mukana uusille alueille Kysymys oli keskeinen, kun uudistimme PwC:n strategiaa ja pohdimme, miten voimme entistä paremmin tukea asiakkaitamme. Keskeisimmän tehtävämme lyhensimme kolmeen sanaan: kestävän kasvun kumppani. Termi kestävä liitetään Suomessa nykyään usein ympäristöön ja yhteiskuntavastuuseen. Kun puhutaan kestävästä kasvusta, voidaan toki tarkoittaa edellä mainittuja mutta myös sitä, että kasvu ei ole hetkellinen ilmiö vaan kestävällä pohjalla. Kasvu jatkuu myös tulevaisuudessa. Strategiaa uudistaessamme muistutimme itseämme myös laajasta kansainvälisestä verkostostamme, joka tukee globaalien yritysten ja maailmalle pyrkivien liiketoimintaa. Yritys, joka saa hyvät eväät ja jonka apuna on paikallista asiantuntemusta, on aina muita edellä. Paitsi strategiaa, myös PwC:n asiakaslehteä on uudistettu. Samalla Aviisori sai uuden nimen, Value, joka liittyy brändilupaukseemme tuottaa lisäarvoa asiakkaallemme. Tämän numeron teemajutussa pohdimme bisneksen tekoa Afrikassa, mantereella, jossa kotitalouksien rahankäyttö kasvaa huimasti ja jonne yhä useampi länsimainen ja aasialainen yritys pyrkii levittämään toimintaansa. Maailmanpankin mukaan Saharan eteläpuolisen Afrikan kasvuluvut ovat kovat, sillä kasvu on ollut yli viisi prosenttia vuosittain jo kymmenen vuoden ajan. Vaikka Afrikka on jo keksitty, tilaa riittäisi suomalaisille. Mahdollisuuksia olisi esimerkiksi infrastruktuurin rakentamisessa, luonnonvarojen hyödyntämisessä, terveydenhuollossa ja ympäristötekniikassa. Kun maa ja kulttuuri eivät ole ennestään tuttuja, apuun kannattaa ottaa kumppani, joka auttaa vaikkapa riskienhallinnan selvittämisessä. houkuttavat sitä enemmän, mitä synkemmältä Euroopan tulevaisuus näyttää. Suomen tilannetta eivät ainakaan paranna suunnitelmat korottaa veroja ja niiden luontoisia maksuja. Yrittäjyys houkuttaa näiden takia entistä vähemmän, ja saamme unohtaa haaveet kansainvälisestä kiinnostuksesta. Eikö päättäjien tulisi nähdä Suomi firmana, jonka kannattava, kestävällä pohjalla oleva kasvu ja vakavaraisuus ovat etusijalla? Useassa Euroopan maassa esimerkiksi verolakeja säädetään itsekkäästi kilpailukykyisiksi oman maan etuja ajatellen. Myös meillä lakeja olisi mahdollista säätää niin, että ulkomaisten yhtiöiden kiinnostus Suomeen sijaintimaana lisääntyisi. Ruotsia alemman yhteisöveron ja lievempien korkovähennysrajoitusten säätäminen olisi signaali tästä. Yt-neuvottelujen Suomeen kaivataan ulkomaisten yhtiöiden aitoa kiinnostusta, eikö vain? johan kronberg Päättäjien tulisi nähdä Suomi firmana.

4 kumppani PwC:n lehti on nyt Value! Kestävän kasvun Heikki Paija pelasi lentopalloa kolmekymppiseksi. Sen jälkeen laji vaihtui beach volleyksi. Asiakkaan etu on aina ykkönen. Aviisorista tuli Value 81% yrityksistä, jotka osallistuivat Carbon Disclosure Project -kyselyyn, arvioi, että ilmastonmuutos saattaa aiheuttaa yritykselle riskejä.

5 Lupaavalle jazzuralle Nina Myaa pääsee kuulemaan paitsi PwC:n tilaisuuksissa, myös elokuussa julkaistulla levyllä Flying Solo. HKScanin strategiasta ja strategisista projekteista vastaava johtaja Samuli Eskola vauhdissa. Mitä vastuullisuus tarkoittaa bisneksessä?

6 Ajan henkeen kuuluu, että afrikkalaiset yritykset ovat alkaneet vaatia länsimaisilta yrityksiltä yhä enemmän.

7 Mikä Afrikan kasvualoista tulee mieleen ensimmäisenä? Luonnonvarat tai ehkä telekommunikaatio? Infrastruktuuri, finanssisektori tai maanviljely ja ruokaturva? Nämä ovat kyllä listalla, jotka PwC:n Afrikan yritysjärjestelyliiketoiminnasta vastaava johtaja Simon Venables mainitsee. Hieman yllättäen hän kuitenkin aloittaa kuluttajabisneksestä, sillä afrikkalaisella keskiluokalla on entistä enemmän rahaa. Kotitalouksien rahankäyttö Afrikassa kasvaa 948 miljardista miljardiin Yhdysvaltain dollariin , McKinsey Global Institute arvioi. Tämän ovat huomanneet monet länsimaalaiset yritykset, jotka ovat tehneet suuria yrityskauppoja, Venables sanoo. Muutamana esimerkkinä hän mainitsee, kuinka Euroopan kolmanneksi suurin kodinkonevalmistaja, turkkilainen Arcelik, on ostanut eteläafrikkalaisen Defyn 327 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla. Amerikkalainen Wal-Mart on hankkinut omistukseensa niin ikään eteläafrikkalaisen Massmarteksti Katja Alaja kuvitus Antti Nikunen Afrikassa on yhä markkinoita suomalaisyrityksille, vaikka moni on jo ehtinyt päästä maanosassa bisneksen makuun.

8 tin, joka on kolmanneksi suurin kuluttajatuotteiden jakelija Afrikassa. Kaupan arvo oli 2,4 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Arcelik-esimerkki kertoo siitä, että turkkilaiset ovat investoineet ahkerasti Afrikkaan BRIC-maiden rinnalla. PwC:n tietojen mukaan Turkilla on jo 250 yritystä Etelä-Afrikassa. Suomalaisyritysten mahdollisuudet kuluttajabisneksessä eivät näytä kaikkein valoisimmalta lukuun ottamatta telekommunikaatiota ja kenties kalankasvatusta, jota esimerkiksi tanskalaiset harjoittavat Afrikassa. Kuluttajatuotteiden jakeluun liittyvässä logistiikassa ja infrastruktuurissa voi piillä uusia mahdollisuuksia eurooppalaisyrityksille, Venables kuitenkin uskoo. Maailmanpankin mukaan Saharan eteläpuolisen Afrikan kasvuluvut ovat kovat, sillä kasvu on ollut yli viisi prosenttia vuosittain jo kymmenen vuoden ajan. Maanosan taloudellinen jätti Etelä-Afrikka jäi hieman tämän alle viime vuonna. Nopeimmin kasvoivat Ghana, Eritrea ja Ruanda. Konsulttiyhtiö Whitehouse and Associatesin mukaan Nigeriasta tulee Afrikan suurin talous vuoteen 2020 mennessä. Ei tarvitse mennä kuin Dakarin keskustaan Senegalissa, niin näkee Wärtsilän toimittaman voimalaitoksen. Egyptissä on Konecranesin konttikurottajia, ja Koneen hissit liikuttavat ihmisiä Etelä-Afrikassa. Afrikassa ovat myös muun muassa Metso, Nokia, Pöyry ja Wärtsilä. Finpron mukaan Suomen vienti maanosaan on miljardin euron kieppeillä ja tuonti noin 2,5 miljoonaa euroa. Suomen vienti Afrikkaan ei ole keskittynyt millekään yksittäiselle sektorille. Kolmasosa viennistä suuntautuu Etelä-Afrikkaan ja viidesosa Egyptiin, Intiasta, Lähi-idästä ja Afrikan maista vastaava aluejohtaja Seppo Keränen Finprosta sanoo. Teemu Jaatinen PwC Suomen riskienhallintapalveluista arvelee, että infrastruktuurin rakentaminen ja luonnonvarojen hyödyntäminen tarjoavat jatkossakin mahdollisuuksia. Hän mainitsee myös terveydenhuollon ja ympäristöteknologian alat. Jaatinen on tehnyt sisäisiä tarkastuksia ja riskienhallinnan konsultointia Afrikassa toimiville suomalaisyrityksille. Suomalaisten yritysten tärkeimmät kilpailuedut ovat laatu ja luotettavuus, sillä esimerkiksi satamanosturi- ja voimalaitosinvestoinnit ovat suuria ja usein kriittisen tärkeitä afrikkalaisille asiakkaille, Jaatinen sanoo. Suomalaisyritysten pääsyä markkinoille voi helpottaa sekin, että ne pyrkivät toimimaan vastuullisesti. Länsimaisten yhtiöiden työolot ovat usein hyvät, ja yhtiöt ottavat yleensä myös ympäristöasiat huomioon, Jaatinen sanoo. Simon Venables toteaa ajan henkeen kuuluvan, että afrikkalaiset ovat alkaneet vaatia länsimaisilta yrityksiltä enemmän. Tämä on näkynyt esimerkiksi Etelä-Afrikan kaivoksissa. Mitä maanosassa toimivat ovat käytännössä oppineet? Kysytään tätä ABB Egyptin talousjohtajalta Sailamarja Kähköseltä. Hän on asunut Kairossa yli kolme vuotta.

9 Haasteet ovat suurempia, jos haluaa perustaa oman yrityksen kuin jos globaali yritys aikoo asettua Afrikkaan. Olennaista on oikean kumppanin valitseminen niin, että selviää paperisodasta ja kaikesta muusta. Eräs tuttuni halusi tuoda Egyptiin luontaistuotteita, mutta hän oli jo ehtinyt muuttaa maasta pois ennen kuin ensimmäinen erä pääsi tullista läpi. Teemu Jaatinen lisää, että esimerkiksi onnistunut yrityskauppa voi olla toimiva ratkaisu. Markkinoille meno yrityskaupan kautta voi olla hyvinkin perusteltu, jos alkuun mukana on luotettu afrikkalainen kumppani ja yritysoston kohde on hankkinut vahvan markkina-aseman alueellaan, Jaatinen kokee. PwC Suomen yritysjärjestelypalveluista vastaavan Harri Valkosen mukaan kuitenkin suuri osa yrityskaupoista kehittyvillä markkinoilla epäonnistuu tai ei saavuta tavoitteitaan. Taustalla on monta syytä esimerkiksi monet yritykset tekevät liian suppean länsimaisen due diligence -selvityksen ja usein paikallisten kumppanien taustat ja yhteistyön motiivit jäävät sumeiksi. Kehittyvissä maissa lisäkustannukset epäonnistuneesta yrityskaupasta nousevat noin 50 prosenttiin kaupan arvosta. Myös omistaja-arvoa tuhoutuu usein. Toteutuneissa kaupoissa valtaosa ongelmista liittyy ihmisiin ja yrityskulttuureihin, Valkonen viittaa PwC:n kehittyvien markkinoiden yrityskauppatutkimukseen. Kaikki haastateltavat toitottavat samaa: Paras tapa ehkäistä bisnesriskejä Afrikan maissa on ottaa asioista kunnolla selvää etukäteen. Raporttien lukemista tärkeämpää on mennä paikan päälle ja solmia suhteita paikallisiin. Kirjanpitolainsäädäntö ja tilinpäätösstandardit ovat pitkälti yhdenmukaisia IFRS-standardien kanssa lähes kaikissa Afrikan maissa, mutta regulaatioympäristöä on vaikea ennustaa. Lainsäädäntö voi mahdollistaa monenlaisia tulkintoja, ja verotus on kehittymätöntä, Teemu Jaatinen niputtaa. Vaikka demokratiakehitys on edennyt huikeasti Afrikassa, myös poliittiset olot voivat muuttua hetkessä. Niitä ja taloutta on seurattava herkeämättä. Jos maassa puhkeaa levottomuuksia tai sota, keskuspankki asettaa helposti rajoituksia rahojen siirrolle. Rahaliikenne ulkomaille vähintäänkin vaikeutuu, ellei jopa pysähdy kokonaan, Kähkönen sanoo. Tällöin on hyvä, että riskienhallinta on kunnossa. Logistiikassa ja infrastruktuurissa voi piillä uusia mahdollisuuksia.

10 Kolmessa vuodessa globaaliksi toimijaksi ja liikevaihto yli sataan miljoonaan euroon. Perinteisen kioskin nettipalveluksi muokannut Kiosked on hyvää vauhtia kasvamassa suomalaisen digiteollisuuden seuraavaksi menestystarinaksi. Vanha kansanviisaus muistuttaa, ettei pyörää kannata keksiä uudestaan. Sille voi kuitenkin kehittää uusia sovelluksia ja käyttökohteita. Tätä ohjenuoraa on hyödyntänyt myös espoolainen Kiosked, jonka erilaisiin nettisisältöihin liitettävästä verkkokauppasovelluksesta ovat kuluvana vuonna innostuneet kuluttajat, rahoittajat ja kansainväliset brändit. Yhtiö perustettiin 2010, ja se suuntasi suoraa päätä kansainvälisille markkinoille. Nopeasti se nousi myös yhdeksi kiinnostavimmista suomalaisista kasvuyrityksistä. Kioskedin liikeidea on yksinkertainen. Yhtiön kehittämän sovelluksen avulla verkossa surfaileva kuluttaja voi shoppailla aina, kun sattuu löytämään jotain itselleen sopivaa. Jos ei itse ole ostotuulella juuri sillä hetkellä, löydöksestä tai ostopaikasta voi vinkata helposti sosiaalisen median kautta kavereille. Yhtä vaivatonta on oman verkkokioskin perustaminen. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa vaikkapa verkossa julkaistua valokuvaa tai videota, jonka voi ostaa omaan käyttöön Kioskedin järjestelmän avulla. Kioski ei sinänsä häiritse verkkoasiointia, sillä toiminto näkyy vasta hiiren ollessa sisällön päällä. Verkkosisällön tuottajat ja julkaisijat ansaitsevat kaupoista myyntikomission. Kioskin julkaissut kuluttaja puolestaan jakaa provisiot jokaisesta Kiosked-palvelun kautta myydystä tuotteesta. Toimitusjohtaja Micke Paqvalénin mielestä Kiosked vastaa kahteen käytännön ongelmaan. Valtaosa kuluttajista on sitä mieltä, että verkossa välkkyvät mainokset ovat ärsyttäviä. Lisäksi netissä surffailevaa kuluttajaa siirrellään koko ajan sivustolta toiselle. Se vie nopeasti myös ostohalut. Takavuosina tätä äkillistä ostohimoa tyydytettiin kadunkulmien kioskeissa tai kivijalkamyymälöissä, kun näyteikkunassa nähtiin jotain kiinnostavaa. Nyt sitä voi tehdä netissä yhtä kuvaa klikkaamalla, ilman turhia Google-hakuja ja samoilua eri verkkokauppojen sivuilla. Me viemme perinteisen kioskikaupan suoraan sinne, missä asiakkaat ovat eli keskelle internet-sisältöjä, tiivistää Paqvalén. Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, ettei pyörää keksitty kokonaan uudestaan myöskään ohjelmistoalustassa. Sen sijaan taikasana oli skaalautuvuus palvelun valtaviin käyttäjä- ja linkkimääriin. Tällä hetkellä Kioskedin palvelussa on noin eri brändiä, ja myytäviä tuotteita on jo yli 10 miljoonaa. Kävijämäärät huitelevat globaalisti 150 miljoonan tietämissä, eikä kasvulle näy kattoa. Tällaisessa palvelussa on avainasia, että se toimii myös kovimpien kävijäpiikkien aikana. Oma taustani ja teleoperaattorilla hankittu teknologiaosaaminen ovat auttaneet tässä, Paqvalén lisää. Rohkeimmat ennustavat Kioskedille vähintään Rovion kaltaista läpilyöntiä. Myös rahoittajat ovat huomanneet potentiaalin. Tästä yhtenä selkeänä esimerkkinä on Tekesiltä, muutamalta pääomasijoittajalta sekä Rovion pääomistajalta ja hallituksen puheenjohtajalta Kaj Hediltä viime kesänä saatu lähes viiden miljoonan euron kasvurahoitus. Hedin osuus sijoi- Micke Paqvalén on hyödyntänyt teleoperaattorilla hankittua osaamistaan Kioskedissa.

11 teksti Timo Sormunen kuvat Arto Wiikari Kioskedin sovelluksella surfailija voi ostaa verkosta aina, kun silmiin osuu jotakin sopivaa, ilman verkkokauppasamoilua. Kiosked Oy tuspotista oli yli puolet, mikä samalla nosti hänet uusiutuneen ja yhä ammattimaisemman hallituksen puheenjohtajaksi. Rahoituksen turvin Kiosked hakee entistä tiukemmin jalansijaa Yhdysvalloista, Euroopasta ja Aasiasta, jonka potentiaalia toimitusjohtaja kuvaa valtavaksi. Tällaisia rahoituspäätöksiä on tietysti helppo lukea uutisista ja tiedotteista, mutta niiden eteen on tehtävä valtavasti raakaa työtä. Tarinan, suunnitelmien, faktojen ja itse yrityksen on oltava aukottomassa kuosissa. Rahoittajat ja sijoittajat eivät pidä jälkikäteen ilmenevistä ikävistä yllätyksistä. Sama tiukka, määrätietoinen ja suunnitelmallinen ote ohjaa toimitusjohtajan mukaan Kioskedin kaikkea muutakin toimintaa. Se, mitä kerrotaan on, totta. Se mitä asiakkaille ja kumppaneille luvataan, se myös pidetään, hän tiivistää. Samalla Paqvalen kiittelee kaikkien suomalaisyrittäjien ulottuvilla olevaa asiantuntijaverkostoa. Tietoa ja neuvoja saa TE-keskuksista ja monista muista lähteistä, jos niitä vain haluaa hakea. Ja vieläpä aivan ilmaiseksi, hän muistuttaa. Kioskedin ja Rovion polkujen risteytyminen rahoituskuvioiden kautta ei suinkaan ole sattumaa, sillä niiden vetäjien tarinat kietoutuvat toisiinsa jo pidemmältä ajalta. Rovio oli vielä muutama vuosi sitten pieni softayritys Helsingissä. Tuolloin mietimme Kaj Hedin kanssa, miten he voisivat päästä eteenpäin. Myös Kioskedin toimintakonseptia puntaroitiin ja hiottiin moneen otteeseen Helsingin kahviloissa, Paqvalén muistelee.

12 Tarinan sivujuonteisiin kuuluu myös konsultointiapu toiselle tunnetulle roviolaiselle, yhtiön ulkoiseksi keulakuvaksi nousseelle Peter Vesterbackalle. Läpimurtoaan vielä odotellut Rovio haki markkinointijohtajaa ja otti yhteyttä Peteriin. Hän aprikoi, uskaltaisiko näin pieneen yhtiöön mennä. Taisin todeta jotain siihen suuntaan, että minusta tuo riski kannattaisi ottaa, Paqvalén naurahtaa. Yrityksen kansainvälisyys näkyy Keilaniemessä. Henkilöstössä on viisitoista eri kansallisuutta. Kioskedin konttorissa Espoon Keilaniemessä oli alkusyksystä nelisenkymmentä työntekijää. Lisää ihmisiä rekrytoidaan koko ajan myös Pietarin-, Lontoon- ja New Yorkin -toimistoihin. Yhtiön kansainvälisyys näkyy yhdellä silmäyksellä myös Keilaniemessä, sillä henkilöstö koostuu peräti viidestätoista eri kansallisuudesta. Tavoitteena on tuplata väkimäärä vuoden loppuun mennessä noin sataan ihmiseen. Vuoden 2013 lopussa henkilöstöä pitäisi olla kolme kertaa enemmän ja toimistot vähintään kymmenessä maassa. Liikevaihdon osalta rima on asetettu sadan miljoonan euron korkeuteen. Tämä ei toimitusjohtajaa suinkaan hirvitä. Tietty uskottavuuskynnys on nyt ylitetty ja isot kansainväliset tuotebrändit ovat yhä kiinnostuneempia innovatiivisen suomalaisyrityksen tarjoamasta sähköisestä markkinointi- ja myyntikanavasta. Verkkomarkkinointi ja sähköinen kauppa kasvavat nyt kaksinumeroisilla luvuilla. Silti tässä bisneksessä ollaan vasta alkutaipaleella. Jotain kertoo sekin, että meidän alustaamme käyttävien julkaisijoiden ja tuotteiden määrä tuplaantuu joka kuukausi, Paqvalén myhäilee. Ripeästä kasvusta ja äärimmäisen lupaavista tulevaisuudennäkymistä huolimatta toimitusjohtaja painottaa, ettei menestyksen anneta humalluttaa ja irtaannuttaa arjesta sen enempää yhtiön johtoa kuin henkilöstöä. Varoittavia esimerkkejä tästä on jo valmiiksi riittämiin. Tämä on meille kaikille kioskedilaisille pioneerityötä, jossa yhdistyvät työ ja harrastus. Tämä asenne ratkaisee myös rekrytoinneissa.

13 Otsikko otsikko xxxxxxxxx Markkinariskipreemio-odotusten keskiarvo on noussut 6 prosenttiin ja lähentelee nyt kaikkien aikojen korkeinta tasoa.

14 trendit Mittareita ja LÄPINÄKYVYYTTÄ Terveydenhuollon johtamiseen kaivataan nyt kipeästi helppoja raportointivälineitä ja läpinäkyvämpää toimintaa. teksti Minna Takkunen kuvitus Anssi Mattila erveydenhuollon johtamista on arvosteltu pitkään ja välillä hyvinkin ankarasti. Miksi juuri terveydenhuolto on joutunut silmätikuksi? Suomalainen terveydenhuolto uudistuu jatkuvasti, mikä aiheuttaa haasteita myös johtamiselle. Juuri nyt toimialalla muuttuvat rakenteet, kuten vastuualueet, sairaanhoitopiirit ja kuntarakenteet, pitkään terveysalalla tutkijana toiminut Karita Reijonsaari luettelee. Nykyään hän toimii terveydenhuollon konsultoinnissa PwC:llä. Kustannukset kasvavat etenkin väestön ikääntyessä. Henkilöstöpula ja sairauspoissaolot vaivaavat alaa. Yhtälössä pulmallisinta on ratkaista, miten saada laadukasta, aidosti vaikuttavaa palvelua ja hoitoa yhä rajallisemmin resurssein. Suomalaisessa terveydenhuollon johtamisessa on paljon hyvää, Reijonsaari huomauttaa. Johtamiseen kaivataan silti tavoiteltujen tulosten saamista auttavia metodeja ja työkaluja, kuten tarkoituksenmukaisia mittareita. Alan johtamisen problematiikkaa on pohdittu myös kentällä. Terveydenhuollon keskeiseksi periaatteeksi Juha Korpelainen, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri, nimeää oikeanlaisen hoidon oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kaikki lähtee siitä. Korpelaisella itsellään on kahdenkymmenen vuoden kokemus neurologian erikoislääkärinä. Johtamiseen hän on saanut lisäosaamista sosiaali- ja terveydenhuoltoalan johtamistutkinnosta sekä MBA-tutkinnosta. Korpelainen huomauttaa alalle ominaisesta piirteestä: koko ajan kaivataan uutta, potilaiden parhaaksi halutaan toimia tuoreimman tiedon mukaan. Vaikka lähtökohta saattaa olla hyvä, uudistushalua motivoi ehkä yksittäisen potilaan tapaus. Tästä huolimatta olisi pystyttävä ottamaan huomioon kokonaisuus ja pohdittava, tuovatko investoinnit merkittävää hyötyä. Entä miten hyöty mitataan? Numeroiden tärkeydestä huolimatta Korpelainen sanoo, että ihmisten johtaminen on ykkösasia. Hänen arjessaan tämä merkitsee kiireisen, valtavasta määrästä asiantuntijoita koostuvan verkoston motivoimista ja joukkueeksi saamista. Reijonsaari vahvistaa, että alan johtajilla on yhä selkeämmin halu olla inspiroivia ihmisjohtajia. Sen lisäksi lääketieteen ammattilaisten olisi osattava yhdistää sulavasti substanssi- ja hallintojohtaminen. Johtamisen taustalla vaikuttavat alan arvot ja ihmiskäsitys. Asiakasnäkökulmaa on Reijonsaaren mukaan alettu ymmärtää terveydenhuollossa aiempaa enemmän. Yhden vaivan sijaan hoidetaan ihmistä kokonaisuutena. Tämä korostuu etenkin työterveyshuollossa, jossa työnantajan intressinä on saada ihmiset työkykyisiksi. Perinteisesti alalla on oltu organisaatiolähtöisiä, vaikka potilaslähtöisyyttä on korostettu jo jonkin aikaa. Näkemyseroja tulee esille myös arjessa, kun perusterveydenhuollossa potilas näh-

15 Vastaanotolle tullaan yhä yleisemmin Googlesta printattujen diagnoosien kanssa. dään kokonaisuutena, kun taas erikoissairaanhoidossa toimitaan oire- tai diagnoosikeskeisesti. Tarvitsemme alalle visionäärejä, Korpelainen sanoo. Kokonaisuuteen tarvitaan vielä myös osallistuvaa asiakasta. Tämähän näkyy jo käytännössä vaikkapa siten, että vastaanotolle tullaan yhä yleisemmin Googlesta printattujen diagnoosien kanssa. Korpelainen pohtii, että alalla tulisi tottua tähän. Asiakkaita on syytä aktivoida. Juuri nyt iso terveydenhuollon haaste ovat tietojärjestelmät, jotka vaikuttavat merkittävästi myös johtamiseen. Toimivan tietojärjestelmän väitetään jopa helpottavan lääkäripulaa, sillä kun ohjelmat oikeasti pelaavat, lääkärien aikaa ei kulu tiedon hakemiseen eri lähteistä. Hankaluuksista huolimatta Suomi on siitä erityislaatuinen, että meillä olennainen tieto on jo sähköisenä. Mutta käytettävyys on huono, ja tiedot ovat hajallaan. Ammattilaiset tarvitsisivat helppoja raportointivälineitä, ja toimintoihin kaivataan läpinäkyvyyttä, Reijonsaari toteaa. Korpelainen analysoi parhaillaan sairaalansa eli Oulun yliopistollisen sairaalan potilasvirtoja sähköisen opastusjärjestelmän rakentamista varten. Projekti on osa sairaalan laajaa uudistamishanketta, ja se selvittää muun muassa, miten sairaalaan saapuvat potilaat liikkuvat rakennuksen sisällä. 40 vuoden ikäinen rakennus on uudistettava, samalla osin ahtaiksi ja epäkäytännöllisiksi käyneitä tiloja halutaan nyt modernisoida. Korpelainen uskoo hyvän tietojärjestelmän mahdollisuuksiin. Johtajan kannalta tietojärjestelmissä on tärkeää, että ne tekevät asiantuntijoiden työn potilaiden kannalta mahdollisimman hyväksi ja joustavaksi. Emme me toivottomassa tilanteessa silti ole, välineet ovat olemassa." Asiantuntijan apu tulee tarpeeseen

16 Oma firma Biohajoavia pakkausmateriaaleja valmistava Plastiroll haistoi vihreät trendit tulevaa ennakoiden. Perustajat olivat ahkeria tuotekehittelyssä, mutta kun tuli aika lähteä isommin maailmalle, he päättivät luopua omistuksestaan. teksti Timo Sormunen kuvat Nea Ilmevalta ja Studio Koivunen

17 Pakkausmateriaaleilta vaaditaan yhä äänekkäämmin kierrätettävyyttä ja kompostoituvuutta. Työvuorossa Valtteri Jaatinen ja Toni Heikkilä. Korkean laadun periaate on sisältynyt aina Plastirollin toimintaan. Risto Kovalainen silmä tarkkana. Plastirollissa on liki 30 vuoden ajan valmistettu muovipusseja ja -säkkejä, paperi- ja kartonkipohjaisia pakkausmateriaaleja sekä biohajoavia materiaaleja. Niin se vain on, että oikea ammatinvalinta on nuorena tärkeää, naurahtavat viime talvena Plastiroll-omistuksestaan ja samalla hallituspaikastaan luopuneet Rauno Asonen ja Esa Mylläri. Yrittäjäkaksikko tietää mistä puhuu. Aktiivisiin työvuosiin mahtuu paljon onnistumisen hetkiä, mutta myös 16-tuntisia työpäiviä ja pitämättä jääneitä lomapäiviä. Huilata ehti parhaimmillaan vain juhannuksen, joulun ja uudenvuoden pyhät. Yrittäjän arki oli alkuvuosina rankkaa myös perheelle ja ystäville. Nyt on aika ottaa rennommin, miehet virnistävät. Viime talvena alkanut oloneuvoksen pesti on molemmille järjestyksessään jo toinen, sillä he huilasivat hetkisen myös 1980-luvun alkupuolella. Silloinkin kiireet lopetti yrityskauppa, kun yhdessä perustettu Kotelonokia myytiin silloiselle Metsäliiton Teollisuudelle, nykyiselle Metsä Boardille. Makean ja helpon elämän sijaan alle nelikymppiset kaverukset suuntasivat uusien haasteiden pariin. Sellaiseksi seuloutui heikkoon kuntoon ajautunut ylöjärveläinen Plastiroll. Uuteen Plastirolliin saatiin omistajakumppaniksi jälleen myös Metsäliiton Teollisuus, jolle yhtiö toimitti muovitettuja ja laminoituja rullakääreitä sekä päätylappuja. Kartonkipakkauksia valmistavien asiakkaiden lisäksi markkinoita alettiin hakea aktiivisesti myös muualta elintarvike- ja pakkausteollisuudesta. Jo Kotelonokian aikaan opimme, että firmalla on hyvä olla useampia tukijalkoja. Kun yksi notkuu, toiset pitävät pystyssä, Asonen muistelee. Vihreä trendi versoi 1990-luvun alkupuolella eri puolilla Pohjois-Eurooppaa ja rantautui hiljalleen myös Suomeen. Siihen päätettiin tarttua myös Ylöjärvellä. Tavallisille kuluttajille suunnatut Bioska-pussit näkivät Suomessa päivänvalon vuonna Samana vuonna aloitettiin myös biohajoavien kalvojen tuotanto, käytännössä ensimmäisten joukossa Euroopassa. Myynnin ohella tämä on ollut myös tiivistä tuotekehitystä, sillä biokalvoille löytyy jatkuvasti uusia käyttökohteita. Pakkausmateriaalien on oltava päivä päivältä paremmin kierrätettäviä, uusiokäytettäviä ja kompostoituvia, yrittäjät tietävät. Plastiroll työllistää nykyisellään runsaat 70 ihmistä. Kansainvälistyminen vaati osaamista, johon omat rahkeet eivät riittäneet.

18 Bioska on Plastirollin kärkibrändi Suomessa. Siitä tuli koko yritykselle ympäristöystävällisyyden merkki. Rauno Asonen on ollut yrittäjä 1970-luvun puolivälistä saakka. Ensimmäinen yhdessä Esa Myllärin kanssa perustettu yritys oli Kotelonokia Oy. Esa Mylläri ja Rauno Asonen myivät Kotelonokian 1980-luvun alussa mutta eivät malttaneet jättää yrittämistä. Tuolloin kolmekymppiset miehet ostivat pian tappiollisena toimineen Plastirollin. Liikevaihto oli 2011 noin 27 miljoonaa euroa, josta viennin osuus oli yli 40 prosenttia. Pääosa viennistä menee pakkausteollisuuteen, mutta myös biohajoavat pussit löytävät tasaisesti uutta jalansijaa. Monista yrittäjäkollegoistaan poiketen Asonen ja Mylläri ovat malttaneet irtautua operatiivisesta työstä ja jakaa vastuuta nuoremmilleen hyvissä ajoin. Toimitusjohtaja ja tekninen johtaja luopuivat pesteistään jo Kansainvälistyminen vaati tuolloin sellaista osaamista, johon omat rahkeet ja osaaminen eivät enää riittäneet. Viime talvena yhtiön omistus siirtyi kokonaan toimivalle johdolle ja pääomasijoittaja Sponsor Capitalille. Yrityskaupassa myös Metsä Board luopui omasta siivustaan. Ei se kaikki viisaus ole koskaan yhdessä päässä. Nyt on firma fiksummissa ja osaavammissa käsissä ja se voi tosissaan kansainvälistyä, yrittäjät hymähtävät. Luopumisen tuskaakaan ei kuulemma ole tarvinnut potea. Ne itkut itkettiin jo 1980-luvun alussa, kun kaverusten esikoinen Kotelonokia myytiin. Itse myyntiprosessi oli sen sijaan huomattavasti mutkikkaampi, sillä tiedon ja dokumenttien määrä oli ihan toista luokkaa kuin takavuosina, Asonen huokaa. Plastiroll Oy TYÖMÄÄRÄ YLLÄTTÄÄ

19 Fortumin talous- ja varatoimitusjohtaja Juha Laaksonen kertoi Ylen toimittaja Kirsi Heikelille, että sijoitusympäristö on monimutkaistunut. Yritysten pitää ymmärtää makrotaloutta. Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen totesi, että Kiina on Yhdysvaltojen suurin velkoja. Jatkuuko Kiinan kasvu? Kansantaloustieteen professori Ilian Mihov Inseadista oli haluttua juttuseuraa. Pääomasijoittaja Christer Gardell Cevian Capitalista kertoi, että suomalaisyritykset ovat kiinnostavia sijoituskohteita.

20 Jos mainosbudjetti olisi anteliaampi, kotimaisuutta rummutettaisiin enemmän. Pia Hortling muistuttaa, että suomalainen olutkulttuuri on nuorta. Alko määritteli pitkään muun muassa sen, missä mikäkin panimo sai toimia ja järjestää jakeluaan.

21 teksti Kirsi Riipinen kuvat Tommi Tuomi Olvin tuotekehityksestä vastaava Pia Hortling on hyvillään pienpanimoiden määrän lisääntymisestä, sillä ne lisäävät kiinnostusta koko olutkulttuuriin. Olvi kehittää juomia, jotka maistuvat mahdollisimman laajalle asiakaskunnalle. SUURELLE yleisölle Olvin kausiolut, jouluolut, on näillä hetkillä tulossa kauppojen hyllyille, mutta tuotekehitys- ja hankintajohtaja Pia Hortling elää työssään ensi kevättä. Silloin hyllyille nostetaan juuri työn alla olevia uutuuksia. Uutta lanseerausta edeltää pitkä työrupeama ja useiden kymmenien ihmisten urakointi. Kun Hortlingilta kysyy, mikä on tuorein lanseeraus, hän joutuu muistelemaan. Sen työstämisestä on joka tapauksessa kulunut pitkä aika. Syyskuuhun kuuluivat omat uutuutensa, juuri nyt on jouluoluen vuoro. Siitä Hortling antaa vinkin kaikille kotikokeille. Kokkaajien kannattaa kokeilla, miten hienosti humala ja mallas marinadissa korostavat lihan makua. Hortlingin viikot jakautuvat usein kahden kaupungin, Helsingin ja Iisalmen välillä, ja poikettava on myös tytäryhtiöissä Baltiassa ja Valko-Venäjällä. Pääkonttori ja tuotanto ovat Iisalmessa, myynti- ja markkinointitoimisto sijaitsee Helsingin Hakaniemessä. Tämän maanantain hän tekee töitä pääkaupungissa mutta lentää illalla Kuopioon ja jatkaa sieltä Iisalmeen. Uusia lanseerauksia on useita kymmeniä vuodessa, ja prosessissa on jatkuvasti uusia juomia. Eikä suinkaan vain oluita. Alkukesästä kauppoihin tuli Angry Birds -limppari, ja melko tuore on myös Reino-oluen kumppanina lanseerattu Aino-siideri. Elokuun lopussa kauppoihin tulivat myös Wagner-oluet ja Viivi-siiderit. Voi sanoa, että lisenssituotteet saivat meillä alkunsa Lordin euroviisuvoitosta. Markkinoille saatiin silloin uusi limppari, sen jälkeen yhteistyötä on ollut esimerkiksi Disneyn kanssa. Etiketteihin ovat päässeet myös Simpsonit ja Hevisaurus. Myös tuotteiden elinkaaren hallinta on osa työtä: tuotteita pitää osata myös lopettaa. Osa pitkällekin kehitetyistä uusista tuotteista jää hyllylle odottamaan parempaa aikaa, mutta kaiken kaikkiaan Hortlingilla on hyvä käsitys siitä, millainen olut suomalaisille maistuu. Siis millainen? Lager. Mutta viime vuosina makumieltymykset ovat alkaneet sirpaloitua, ja suomalaiset ovat löytäneet muitakin kuin lager-oluita. Tutkimme jatkuvasti uusia potentiaalisia mahdollisuuksia, mutta realismia on silti se, että olemme pieni kansa ja markkinamme ovat rajalliset. Meidän kokoluokan panimon täytyy ajatella tuotekehityksessään mahdollisimman laajaa asiakaskuntaa. Hortling sanoo olevansa hyvillään pienpanimoiden tulosta markkinoille. Ne ovat todella tärkeä lisä olutkulttuurin kehittämisessä ja pystyvät tarjoamaan sellaisia tuotteita, joita isojen olisi hankala valmistaa eikä se olisi taloudellisesti järkevää. Olvilla on omassa tuotevalikoimassaan mukana myös pienpanimoiden tuotteita, joita ne myyvät eteenpäin omien ketjujensa kautta. Suomalainen olutkulttuuri on nuorta, ja sen hitaanpuoleisen kehityksen taustalla vahvana vaikuttajana

22 PIA HORTLING Alko, joka määritteli panimoiden toimintaa hyvin tarkoin. Panimoteollisuudessa markkinatalouteen siirryttiin vasta, kun Suomi siirtyi EU:hun. Silloin mekin esimerkiksi pääsimme rakentamaan koko maan kattavan jakelun. Sitä ennen saimme toimia Järvi- Suomen alueella. Kuinka vähän aikaa suomalainen olutkulttuuri onkaan päässyt vapaasti muotoutumaan. Tasapuolisuuden nimissä Hortling lisää, että Alko on tiennyt panimoille plussiakin. Alko on yhteistyössä alan kanssa kehittänyt prosesseja sekä tutkinut raaka-aineiden ja tuotteiden laadun parantamista. Alkon määrittelyistä elävät kansan suussa edelleen esimerkiksi ykkös-, kolmos- ja nelosoluet. Tolppia ei enää ole Olvin pulloissa, niiden sijaan etiketeissä on prosenttiluku. Markkinatalous alkoi vasta, kun liityimme EU:hun. Koko panimoteollisuus on vastustanut sosiaali- ja terveysministeriössä valmistelussa olevaa lakiesitystä, joka koskee alkoholimainonnan uusia rajoituksia. Ministeriö haluaa rajoittaa alkoholimainontaa erityisesti lapsia ja nuoria suojellakseen. Panimoliiton mielestä mainontakielto tappaisi kotimaiset brändit. Hortling kysyy, mitä mainontakiellolla käytännössä saadaan aikaan. Eikö meidän ennemminkin pitäisi pohtia, miten puutumme ongelmatapauksiin? Nuoriin vaikutetaan valistuksella, mikä on paljon tärkeämpää kuin kiellot. Mitä kielletympi hedelmä, sitä enemmän se houkuttaa. Meidän mainonnalla rakennetaan brändiä ja luodaan osaltaan olutkulttuuria. Jos mietojen juomien mainonta kielletään Suomessa, taivaskanavat ja netti ovat edelleen olemassa. On vaikea nähdä, mitä hyviä puolia kiellolla olisi. Hän muistuttaa, että jo nykyisellään alaa säädellään tiukasti. Tämän lisäksi Panimoliitto on perustanut kohtuullisesti.fi-sivuston ja pyörittänyt Kännissä olet ääliö -kampanjaa. Mainontaa valvoo panimoteollisuuden perustama ennakkotarkastuslautakunta, joka tarkistaa etukäteen televisiomainokset. Eikä niitä saa nykyiselläänkään esittää ennen iltayhdeksää. Jos mainontaa edelleen kiristetään, kuluttajien tietoisuus eri vaihtoehdoista pienenee. Ei meidän tarkoituksemme ole, että mietoja juomia käytettäisiin väärin. Se porukka, joka niin tekee, juo huolimatta siitä, miten tuotteitamme mainostetaan. Olvi perustettiin Iisalmeen 1878 juoppouden poistamiseksi; viinanhimon villitsemille kansalaisille haluttiin tarjota miedompia vaihtoehtoja. Tuolloin Suomessa toimi vajaat 80 panimoa. Itsenäisenä suomalaisena niistä on säilynyt ainoastaan Olvi. Pääkilpailijat Sinebrychoff ja Hartwall ovat osa kansainvälisiä jättejä, Sinebrychoff kuuluu Carlsbergille, Hartwall Heinekenille. Suomalaisuus on yksi Olvin tärkeimpiä markkinointivaltteja, ja sitä rummutettaisiin Hortlingin mukaan vielä lisää, jos mainosbudjetti olisi anteliaampi. Kotimaisuus on osa perimäämme, ja haluamme hyödyntää sitä. Toimimme multipaikallisesti, sillä korostamme paikallisuutta myös vientimarkkinoilla sekä Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Valko-Venäjällä, joissa meillä on tytäryhtiöt. Olvi on pörssiyhtiö, jolla on perhetausta. Yksi suurimmista omistajista on Ikean perustaja Ingvar Kamprad, joka kävi paikan päällä Iisalmessa viime vuonna. Ymmärsin, että hän valitsi meidät sijoituskohteekseen, koska meillä on yrityksinä paljon samankaltaisuuksia. Pia Hortling ei halua tehdä numeroa sukutaustastaan. Ei olisi yrityksen kannalta oikein, jos paikallani ei olisi tehtäviä osaavaa ammatti-ihmistä. Minun on pystyttävä antamaan osaamista yritykselle, mutta samalla on hienoa, että työni on mielenkiintoista ja haastavaa. Suvusta säännöllisessä päivätyössä on nykyään virallisesti neljä ihmistä, Pian lisäksi hänen isänsä, äitinsä ja setänsä. Uusi sukupolvi on hyvää kyytiä tulossa mukaan, siitä osa vielä opiskelee. Haastattelua tehdään aamupäivällä, edessä on pitkä päivä, ja Hortlingin kupissa on vihreää teetä. Mutta jos tilanne olisi toinen ja hän voisi maistella suosikkioluttaan, mikä se olisi? Tähän on äärimmäisen vaikea vastata, koska eri tilanteet vaativat erilaisen oluen. Mutta esimerkiksi saunaoluena suosikkini on Sandels.

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy + Toimiala: Rakentaminen ja remontointi Yritys: Tampereen Rakennustiimi Oy Olemme saaneet Fonectalta selkeää näyttöä

Lisätiedot

SÄHKÖINEN LIIKETOIMINTA

SÄHKÖINEN LIIKETOIMINTA SÄHKÖINEN LIIKETOIMINTA Verkkokauppa ja sähköinen markkinointi Nethit Oy Jani Lehtimäki 28.10.2013 SKJ Business Tämä materiaali ja kaikki siihen liittyvät oikeudet kuuluvat Nethit Oy:lle. Miksi verkkokauppa

Lisätiedot

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi KHT Antti Ollikainen 23.9.2010 Johdanto: miksi yrityksen pitäisi kasvaa? Suuremmalla yrityksellä on helpompaa esimerkiksi näistä

Lisätiedot

Yrityskaupan muistilista

Yrityskaupan muistilista Yrityskaupan muistilista Aloita ajoissa * Yleisemmin yrityksen myyntiprosessi kestää noin 10 kuukautta, mutta hyvin usein se venyy yli vuoden mittaiseksi. Valitettavasti kaikkein yleisintä on, että yrityskauppa

Lisätiedot

Maailmalle! Kari Häyrinen Toimitusjohtaja Finpro Mikkeli

Maailmalle! Kari Häyrinen Toimitusjohtaja Finpro Mikkeli Maailmalle! Kari Häyrinen Toimitusjohtaja Finpro Mikkeli 3.11.2010 Luotettava kumppani kansainvälistymisessä Kilpailukykyä ennakoinnilla Maailmanlaajuinen verkosto Konsultointipalvelut kansainväliseen

Lisätiedot

Alaskasta Antarktikselle Team Finland-tilaisuus Kuopio Neuvoja bisnekseen Yhdysvalloissa. Juha Markkanen / UM Vientisuurlähettiläs

Alaskasta Antarktikselle Team Finland-tilaisuus Kuopio Neuvoja bisnekseen Yhdysvalloissa. Juha Markkanen / UM Vientisuurlähettiläs Alaskasta Antarktikselle Team Finland-tilaisuus Kuopio 29.8.2017 Neuvoja bisnekseen Yhdysvalloissa Juha Markkanen / UM Vientisuurlähettiläs Viennin mahdollisuudet Yhdysvaltoihin (1): Mantereen kokoinen

Lisätiedot

OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE. Yritys: Tekijä:

OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE. Yritys: Tekijä: OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE Yritys: Tekijä: Päiväys: MARKKINAT Rahoittajille tulee osoittaa, että yrityksen tuotteella tai palvelulla on todellinen liiketoimintamahdollisuus.

Lisätiedot

Kansainvälisten myyntiliidien määrä nousuun LinkedIn-markkinoinnilla CASE AAC Global

Kansainvälisten myyntiliidien määrä nousuun LinkedIn-markkinoinnilla CASE AAC Global Kansainvälisten myyntiliidien määrä nousuun LinkedIn-markkinoinnilla CASE AAC Global Toimiala: Kansainvälinen viestintä, sen koulutus ja konsultointi Yritys: AAC Global Lähdimme testaamaan LinkedIn-markkinoinnin

Lisätiedot

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI?

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? Aalto University Executive Education Teemu Malmi Professori, AUSB WORKSHOP Alustus: Budjetti ohjaa, kaikki hyvin? Keskustelu pöydissä Yhteenveto Alustus: Miten varmistan,

Lisätiedot

Helmet Business Mentors Oy

Helmet Business Mentors Oy Helmet Business Mentors Oy Pääomasijoitusta suomalaisiin pk-yrityksiin vuodesta 1995 Suunnittelu- ja konsultointialan toimialakatsaus 20.11.2015 Toimiala pääomasijoittajan näkökulmasta Helmetin toimiala

Lisätiedot

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa?

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa? Mitä on MLM! Monitasomarkkinoinnin perusasioita: -Historia -Mistä raha tulee? -mitä on 'vivuttaminen'? -miksi siitä puhutaan?(6 kk esimerkki) -organisaatimalli *binäärinen organisaatiomalli *ylivuoto -palkkiojärjestelmä

Lisätiedot

Verkkolöydettävyys laajensi asiakaskuntaa CASE Kymppitien Vaihto-osa

Verkkolöydettävyys laajensi asiakaskuntaa CASE Kymppitien Vaihto-osa Verkkolöydettävyys laajensi asiakaskuntaa CASE Kymppitien Vaihto-osa Toimiala: Autopurkamot Yritys: Kymppitien Vaihto-osa Asiakkaat löytävät palvelumme paremmin, kysyntää ja asiakkaita tulee nyt koko Suomen

Lisätiedot

Vauhtia Venäjänliiketoimintaan. Palvelut yrityksille

Vauhtia Venäjänliiketoimintaan. Palvelut yrityksille Vauhtia Venäjänliiketoimintaan Palvelut yrityksille Oikeita vastauksia oikeisiin kysymyksiin Suomalais-Venäläinen kauppakamari auttaa yrityksiä onnistumaan kaikissa Venäjän-liiketoiminnan elinkaaren vaiheissa.

Lisätiedot

Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1

Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1 Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1 Abloy Oy Abloy Oy on johtavia lukko- ja rakennushelavalmistajia ja sähköisen lukitusteknologian edelläkävijä. Abloy Oy kuuluu maailman johtavaan ASSA ABLOY

Lisätiedot

Markkinoinnin tila 2010 -kyselytutkimuksen satoa. StratMark-kesäbrunssi 17.6.2010 Johanna Frösén

Markkinoinnin tila 2010 -kyselytutkimuksen satoa. StratMark-kesäbrunssi 17.6.2010 Johanna Frösén Markkinoinnin tila 2010 -kyselytutkimuksen satoa StratMark-kesäbrunssi 17.6.2010 Johanna Frösén Markkinoinnin tila -kyselytutkimus Tavoitteena laaja yleiskuva suomalaisen markkinoinnin tilasta ja kehityksestä

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Johtoryhmä. Toimitusjohtaja Pekka Laitinen. Myyntijohtaja Mikael Winqvist. Hallintopäällikkö Tapio Kuitunen. Vt. palvelujohtaja Juho Vartiainen

Johtoryhmä. Toimitusjohtaja Pekka Laitinen. Myyntijohtaja Mikael Winqvist. Hallintopäällikkö Tapio Kuitunen. Vt. palvelujohtaja Juho Vartiainen Pähkinänkuoressa Signal Partners on vuonna 2010 perustettu suomalaisessa omistuksessa oleva yritys. Toimimme pääasiallisesti Pohjoismaissa ja palvelemme kansainvälisesti toimivien asiakkaidemme koko organisaatiota

Lisätiedot

Pitchaus miten esittelen yritysideani hyvin

Pitchaus miten esittelen yritysideani hyvin Yrittäjyys- ja työelämäpäivä Hyvinkään Laureassa Pitchaus miten esittelen yritysideani hyvin 15.5.2014 Timo Liukko First Round Oy 1 Tarjoamme Viihtyisät tilat Suomen teollisuuden historiaa sykkivässä vanhassa

Lisätiedot

Mitä on markkinointiviestintä?

Mitä on markkinointiviestintä? Mitä on markkinointiviestintä? Tiina Karppinen 17.3.2011 Markkinointiviestintä on yrityksen ulkoisiin sidosryhmiin kohdistuvaa viestintää, jonka tarkoituksena on välillisesti tai suoraan saada aikaan kysyntää

Lisätiedot

KONEen yhtiökokous helmikuuta 2015 Henrik Ehrnrooth, toimitusjohtaja

KONEen yhtiökokous helmikuuta 2015 Henrik Ehrnrooth, toimitusjohtaja KONEen yhtiökokous 2015 23. helmikuuta 2015 Henrik Ehrnrooth, toimitusjohtaja 2014: Kannattava kasvu jatkui 2014 2013 Historiallinen muutos Vertailukelpoinen muutos Saadut tilaukset Me 6 812,6 6 151,0

Lisätiedot

SIJOITTAJAN ODOTUKSET HALLITUKSEN JÄSENELLE KRIISITILANTEESSA. Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio 16.10.2014

SIJOITTAJAN ODOTUKSET HALLITUKSEN JÄSENELLE KRIISITILANTEESSA. Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio 16.10.2014 SIJOITTAJAN ODOTUKSET HALLITUKSEN JÄSENELLE KRIISITILANTEESSA Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio 16.10.2014 2 Ilmarinen lyhyesti HUOLEHDIMME YLI 900 000 SUOMALAISEN ELÄKETURVASTA 529 000 työntekijää TyEL

Lisätiedot

10.8.2011 Wulff-Yhtiöt Oyj Sijoittaja- ja analyytikkotilaisuus

10.8.2011 Wulff-Yhtiöt Oyj Sijoittaja- ja analyytikkotilaisuus 10.8.2011 Wulff-Yhtiöt Oyj Sijoittaja- ja analyytikkotilaisuus Wulff merkittävä toimistomaailman toimija Pohjoismaissa ö 1 Wulff-Yhtiöt lukuina ö 2 Wulff-Yhtiöt Oyj liikevaihdon jakautuminen vuonna 2010

Lisätiedot

22.09.11 1 IIVARI MONONEN OY. Yritysoston kautta kansainvälistä kasvua Ari Mononen 22.9.2011

22.09.11 1 IIVARI MONONEN OY. Yritysoston kautta kansainvälistä kasvua Ari Mononen 22.9.2011 22.09.11 1 IIVARI MONONEN OY Yritysoston kautta kansainvälistä kasvua Ari Mononen 22.9.2011 22.04.09 2 LIIKEIDEA Iivari Mononen -konserni valmistaa ja myy infrastruktuurin rakentamisessa tarvittavia korkean

Lisätiedot

Dream Team Hallituksen ja operatiivisen johdon kyvykkyys. MPS-Yhtiöt Vesa Schutskoff

Dream Team Hallituksen ja operatiivisen johdon kyvykkyys. MPS-Yhtiöt Vesa Schutskoff Dream Team Hallituksen ja operatiivisen johdon kyvykkyys MPS-Yhtiöt Vesa Schutskoff Tunnemme ihmisen Tunnistamme johtajuuden Mittaamme ja analysoimme Luomme arvokasta kasvua jokaiselle Digitaalisuus on

Lisätiedot

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Rauhala on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Yrityksen perustiedot Omistajat: Ismo ja Miika Takkunen Ismo vastaa tilanjohtaminen

Lisätiedot

Pirkanmaan ELY-keskus pk-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäjänä. Tiina Ropo kansainvälistymisasiantuntija Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus pk-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäjänä. Tiina Ropo kansainvälistymisasiantuntija Pirkanmaan ELY-keskus Pirkanmaan ELY-keskus pk-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäjänä Tiina Ropo kansainvälistymisasiantuntija Pirkanmaan ELY-keskus 21.11.2012 Paukkuja uuden kasvun aikaansaamiseksi uusien kasvuyritysten

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto Maailman talous on muutoksessa. Digitalisoituminen vie suomalaiset yritykset globaalin kilpailun piiriin. Suomen on pärjättävä tässä kilpailussa, jotta hyvinvointimme on

Lisätiedot

Tutkimuksen tilaaja: Collector Finland Oy. Suuri Yrittäjätutkimus

Tutkimuksen tilaaja: Collector Finland Oy. Suuri Yrittäjätutkimus Tutkimuksen tilaaja: Collector Finland Oy Suuri Yrittäjätutkimus Collector & Companies Yrittäjäfoorumi 2014 Tutkimus ja tulokset Collector teetti tutkimuksen suomalaisista ja ruotsalaisista pk-yrityksistä

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

Tervetuloa! Finnvera Technopolis Roadshow 27.3.2015

Tervetuloa! Finnvera Technopolis Roadshow 27.3.2015 Tervetuloa! Finnvera Technopolis Roadshow 27.3.2015 Ohjelma Kassalla kasvaminen on kova laji 27.3.2015 Kuopio Moderaattorina Jukka Turunen, Technopolis 8.30 Verkottumisaamiainen ja ilmoittautuminen 9.00

Lisätiedot

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10 Auvo Turpeinen Uusyrityskeskus toiminta: Elinkeinoelämän perustama yhteistoimintajärjestö 31 alueellista yhdistystä, yli 80 neuvontapistettä Suomessa vuodesta -89 saakka Jäseninä

Lisätiedot

Innovaatioseteli. Kokemuksia/Ajatuksia Seppo Hoffrén. 31 August Name of Event Seppo Hoffrén Consultancy

Innovaatioseteli. Kokemuksia/Ajatuksia Seppo Hoffrén. 31 August Name of Event Seppo Hoffrén Consultancy Innovaatioseteli Kokemuksia/Ajatuksia 30.8.2017 Seppo Hoffrén 31 August 2017 Innovaatioseteli Kenelle Innovaatioseteli on tarkoitettu vakiintunutta liiketoimintaa harjoittaville pk-yrityksille, jotka haluavat

Lisätiedot

Vaisala vuonna 2012. Kjell Forsén Toimitusjohtaja 26.03.2013

Vaisala vuonna 2012. Kjell Forsén Toimitusjohtaja 26.03.2013 Vaisala vuonna 2012 Kjell Forsén Toimitusjohtaja 26.03.2013 Taloudelliset mittarit Yleiskatsaus vuoteen 2012 Saadut tilaukset 264,7 (278,8) milj. euroa Liikevaihto 293,3 (273,6) milj. euroa Liiketulos

Lisätiedot

KONEen yhtiökokous 2014. 24. helmikuuta 2014 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja

KONEen yhtiökokous 2014. 24. helmikuuta 2014 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja KONEen yhtiökokous 2014 24. helmikuuta 2014 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja 2013: Vahvaa kokonaiskehitystä 2013 2012 Historiallinen muutos Vertailukelpoinen muutos Saadut tilaukset M 6 151,0 5 496,2 11,9

Lisätiedot

Tämä on Finnvera. Imatra 27.3.2013 Markku Liira

Tämä on Finnvera. Imatra 27.3.2013 Markku Liira Tämä on Finnvera Imatra 27.3.2013 Markku Liira Finnvera Oyj Finnvera on Suomen valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, joka täydentää yksityisen sektorin tarjoamia rahoituspalveluja Finnvera ja sen tytäryhtiö

Lisätiedot

Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta

Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta 1. Hyvinvointia Suomelle Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala. Teknologiayritykset toimivat kansainvälisillä markkinoilla ja tuovat Suomeen vientituloja,

Lisätiedot

Me HEVI kivitaloilla toteutamme asiakkaidemme unelmia!

Me HEVI kivitaloilla toteutamme asiakkaidemme unelmia! Me HEVI kivitaloilla toteutamme asiakkaidemme unelmia! Sinun työsi on haaveilla, unelmoida ja visioida. Juuri sinä haaveinesi olet oman rakennusprojektisi ammattilainen. Asiantuntija, joka tietää parhaiten,

Lisätiedot

Yksi pankki - monta maata Menestyksellinen integraatio yli rajojen

Yksi pankki - monta maata Menestyksellinen integraatio yli rajojen Yksi pankki - monta maata Menestyksellinen integraatio yli rajojen Uudista ja Uudistu 2007 Pekka Nuuttila Varatoimitusjohtaja Nordea Pankki Suomi Oyj 27.9.2007 Nordea Pohjoismaiden johtava pankki Nordean

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta Teknotarinoita Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta www.visiolehti.fi 1 Hyvinvointia Suomelle Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala. Teknologiayritykset toimivat

Lisätiedot

Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry

Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry 1 Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry Rauman Yrittäjät Yrittäjän asialla, paikallisesti 2 Rauman

Lisätiedot

PK-YRITYKSEN UUDET TUOTTEET JA TUOTEKEHITTÄMISEN ERI VAIHEET JA TARVITTAVAT KUMPPANIT

PK-YRITYKSEN UUDET TUOTTEET JA TUOTEKEHITTÄMISEN ERI VAIHEET JA TARVITTAVAT KUMPPANIT PK-YRITYKSEN UUDET TUOTTEET JA TUOTEKEHITTÄMISEN ERI VAIHEET JA TARVITTAVAT KUMPPANIT 29.9.2016 KontaktiVerkko Suomi Oy:n toimitusjohtaja ja Suomen Tuotekehitysyhdistys ry, Sytkyn toiminnanjohtaja 2014

Lisätiedot

Deloitte yritysesittely. Jyväskylän toimisto

Deloitte yritysesittely. Jyväskylän toimisto Deloitte yritysesittely. Jyväskylän toimisto Deloitten Jyväskylän toimisto Sinun ja asiakkaidesi palveluksessa Keski-Suomessa Yhteystiedot: Puistokatu 2 B 40100 Jyväskylä Puhelin: 020 755 5200 Telefax:

Lisätiedot

OLVI OYJ PÖRSSITIEDOTE 4.11.2004 klo 09.00 1(4)

OLVI OYJ PÖRSSITIEDOTE 4.11.2004 klo 09.00 1(4) OLVI OYJ PÖRSSITIEDOTE 4.11.2004 klo 09.00 1(4) OLVI-KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.9.2004 (9 KK) Konsernin liikevaihto kasvoi 16,0 % 99,90 (86,09) milj. euroon ja liikevoitto oli 7,83 (7,65) milj.

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen Pk-yritysbarometri, syksy 2015 Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen 1 Liikevaihto nyt verrattuna edelliseen 12 kk takaiseen tilanteeseen, kaikki toimialat 60 50 40 30 20 10

Lisätiedot

Go Global Plus Kansainvälistymisen valmennusohjelma pk-yrityksille. Satakunta ja Varsinais-Suomi

Go Global Plus Kansainvälistymisen valmennusohjelma pk-yrityksille. Satakunta ja Varsinais-Suomi Go Global Plus 2012-2013 Kansainvälistymisen valmennusohjelma pk-yrityksille Satakunta ja Varsinais-Suomi Go Global Plus lyhyesti Go Global Plus valmentaa suomalaisia pk-yrityksiä kansainvälisille markkinoille

Lisätiedot

Miten asiakas tekee valintansa?

Miten asiakas tekee valintansa? Miten asiakas tekee valintansa? ja miten me voimme vaikuttaa siihen? TkT Asiantuntija Harri Karkkila Strategia Asiakkaan kokema arvo Asiakastyytyväisyys ja asiakaskokemus Kilpailuedut Yrittäjä Kouluttaja

Lisätiedot

Johdonmukaista markkinointia yrittäjille 2013 09/13/13

Johdonmukaista markkinointia yrittäjille 2013 09/13/13 Johdonmukaista markkinointia yrittäjille 2013 09/13/13 Pari vinkkiä lisätuloksen tekemiseksi ilman lisäkuluja. 09/13/13 Markkinointi, myynti, menestys. Kaupallistamista, kontakteja, kassavirtaa! Helsinki

Lisätiedot

Q1-Q4 2013 Q4 2013 Q4 2012

Q1-Q4 2013 Q4 2013 Q4 2012 Atria Oyj Tilinpäätös 1.1. 31.12. Toimitusjohtaja Juha Gröhn Atria-konserni Katsaus 1.1.-31.12. Milj. *Kertaluonteiset erät, jotka sisältyvät raportoituun liikevoittoon Q1- Q1- Liikevaihto 360,6 360,6

Lisätiedot

Yritysten haasteet muuttuvassa maailmassa

Yritysten haasteet muuttuvassa maailmassa Yritysten haasteet muuttuvassa maailmassa Talous tutuksi 2011 / Sari Rämö 1 SCA Packaging Finland Kuka olen? Sari Rämö, ylioppilas Lahden Yhteiskoulu, KTM Helsingin Kauppakorkeakoulu Oy Hartwall Ab/Oy

Lisätiedot

25 vuotta lämpöä laadukkaasti Vantaa Lappeenranta Kuopio - Turku. Henkilökunnan määrä 25

25 vuotta lämpöä laadukkaasti Vantaa Lappeenranta Kuopio - Turku. Henkilökunnan määrä 25 25 vuotta lämpöä laadukkaasti Vantaa Lappeenranta Kuopio - Turku Liikevaihto n. 6 milj. Henkilökunnan määrä 25 Omistajat: Jukka Itkonen 55%, Reijo Lappalainen 34 %, Hannu Janhunen 7 %, Muu avainhenkilöstö

Lisätiedot

Jyrki Laurikainen, kiinteistöjohtaja, Wärtsilä OyJ Wärtsilän pääkonttori, kuva: Mahlum 2007. Case: Wärtsilä

Jyrki Laurikainen, kiinteistöjohtaja, Wärtsilä OyJ Wärtsilän pääkonttori, kuva: Mahlum 2007. Case: Wärtsilä Wärtsilä Oyj on tehnyt Workspacen kanssa yhteistyötä vuodesta 2011, jolloin aloitettiin globaalin työympäristökonseptin kehittäminen. Vuoden 2013 loppuun mennessä Workspace oli auttanut Wärtsilää ohjaamaan

Lisätiedot

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kauppa kaikille suomalaisille

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kauppa kaikille suomalaisille Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kauppa kaikille suomalaisille Mikko Helander Pääjohtaja, Kesko Oyj Eero Hautaniemi Toimitusjohtaja, Oriola-KD Oyj Tiedotustilaisuus 13.3.2017 Mitä olemme tekemässä? Rakennamme

Lisätiedot

Sosiaalinen media Valion viestinnässä

Sosiaalinen media Valion viestinnässä Sosiaalinen media Valion viestinnässä Pia Kontunen, viestintäjohtaja 28.3.2011 Sosiaalinen media uudistaa liiketoimintaa Esityksen sisältö Pia Kontunen Minkälainen yritys on Valio ja mitä se haluaa viestiä?

Lisätiedot

Peab pohjoismainen yhteiskuntarakentaja

Peab pohjoismainen yhteiskuntarakentaja Peab pohjoismainen yhteiskuntarakentaja EVENTES BUSINESS GARDEN Espoo 1 Liikeideamme Peab on rakennusalan yritys, jonka tärkein tavoite on ehdoton LAATU ja AMMATTITAITO rakennusprosessin kaikissa vaiheissa.

Lisätiedot

Katse tulevaisuuteen: Kooste I työpajasta Jaakko Paasi VTT

Katse tulevaisuuteen: Kooste I työpajasta Jaakko Paasi VTT TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Katse tulevaisuuteen: Kooste I työpajasta Jaakko Paasi VTT For Industry -skenaariot Miten tehdä menestyksekästä liiketoimintaa suomalaisissa valmistavan teollisuuden yrityksissä

Lisätiedot

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kauppa kaikille suomalaisille

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kauppa kaikille suomalaisille Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kauppa kaikille suomalaisille Mikko Helander Pääjohtaja, Kesko Oyj Eero Hautaniemi Toimitusjohtaja, Oriola-KD Oyj Tiedotustilaisuus 13.3.2017 Mitä olemme tekemässä? Rakennamme

Lisätiedot

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia MYY PALVELUA Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia Ryhmätyöskentely - tavoitteena ideoida, KUINKA MYYNNIN MUUTTUNEESEEN ROOLIIN VOIDAAN VASTATA? - tarkastellaan kysymystä

Lisätiedot

OVATKO LIIDIT KIVEN ALLA?

OVATKO LIIDIT KIVEN ALLA? OVATKO LIIDIT KIVEN ALLA? SISÄLTÖMARKKINOINTI HELPOTTAA LIIDIEN LAPIOINTIA Eroon kylmäsoitoista. Yritysten välisessä kaupassa hyvien liidien löytäminen on usein kovan työn takana. Joskus voi tuntua siltä,

Lisätiedot

KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ

KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ Petri Kairinen, CEO (twitter: @kairinen) Lupaavat pörssiyhtiöt tilaisuus 3.3.2015 3.3.2015 Nixu 2015 1 PIDÄMME DIGITAALISEN YHTEISKUNNAN TOIMINNASSA. 3.3.2015 Nixu

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus Toimitusjohtajan katsaus Kimmo Alkio Yhtiökokous 2015 Vuosi 2014 kohti kasvua Strategian toteutus jatkuu suunnitellusti Hyvä kehitys IT-palveluissa Vakaa kehitys kohti 10 %:n liikevoittomarginaalia Palveluja

Lisätiedot

Tekes rahoitusta ja riskin jakamista myös media-alalle. Jakelun ajankohtaispäivä - Anna Alasmaa 20.11.2014

Tekes rahoitusta ja riskin jakamista myös media-alalle. Jakelun ajankohtaispäivä - Anna Alasmaa 20.11.2014 Tekes rahoitusta ja riskin jakamista myös media-alalle Jakelun ajankohtaispäivä - Anna Alasmaa 20.11.2014 Kasvua uudistumisesta Viestintätoimialan strategiset tavoitteet Asiakasrajapinta- ja jakeluratkaisut

Lisätiedot

Helsingin pörssin lupaavimmat osakkeet 2007

Helsingin pörssin lupaavimmat osakkeet 2007 AVAIMESI VAHVAAN VARAINHOITOON Helsingin pörssin lupaavimmat osakkeet 2007 Markus Salin Salkunhoitaja Elina Pankkiiriliike Oy www.elinavh.fi Elina Pankkiiriliike Oy Elina on sitoutumaton kotimainen varainhoitoyhtiö

Lisätiedot

Tekesin mahdollisuudet tukea kehittämistä. 17.4.2012 Nuppu Rouhiainen

Tekesin mahdollisuudet tukea kehittämistä. 17.4.2012 Nuppu Rouhiainen Tekesin mahdollisuudet tukea kehittämistä 17.4.2012 Nuppu Rouhiainen Rahoitusperiaatteet yritysten projekteissa Rahoitus voi kohdistua tuotteiden, prosessien, palvelu- tai liiketoimintakonseptien ja työorganisaatioiden

Lisätiedot

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa Susanna Määttä susanna.maatta@helsinki.fi Kainuun Maaseutu- ja Elintarvikepäivä 28.11.2014 9.10.2013 1 Valtakunnallisen lähiruokaselvityksen tuloksia 03.12.2014

Lisätiedot

Sosiaalisen median hyödyntämisestä tutkimuksessa ja sitä kautta liiketoiminnassa

Sosiaalisen median hyödyntämisestä tutkimuksessa ja sitä kautta liiketoiminnassa Sosiaalisen median hyödyntämisestä tutkimuksessa ja sitä kautta liiketoiminnassa Suomen markkinointitutkimusseuran Sosiaalinen Suomen markkinointitutkimusseuran Sosiaalinen media & web-analytiikka osana

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes lyhyesti Mitä Tekes tekee? Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes hyväksyy korkeampia riskejä kuin yksityiset rahoittajat rahoittaa

Lisätiedot

KASVUN SUUNTA KYSELY

KASVUN SUUNTA KYSELY KASVUN SUUNTA KYSELY Olen tyytyväinen elämääni yrittäjänä, mutta olen tehnyt myös pitkää päivää ja nauttinut työni jättämästä jäljestä Toimitilat käy pieneksi, mutta ei tällä iällä viitsisi lainanottoa

Lisätiedot

Dream Broker. Jani Heino Asiakkuusjohtaja

Dream Broker. Jani Heino Asiakkuusjohtaja Dream Broker Jani Heino Asiakkuusjohtaja Dream Broker lyhyesti Dream Broker on online-videoratkaisuja toimittava ohjelmistoyritys Tarjoamme SaaS-ohjelmiston online-videoiden tuotantoon, editointiin, hallintaan,

Lisätiedot

Sijoittamisen trendit

Sijoittamisen trendit Sijoittamisen trendit Suvi Tuppurainen myynti- ja markkinointijohtaja, Nordnet Suomi 16.10.2013 Naisten ilta Pörssissä 1. Kehittyvien markkinoiden merkitys maailman taloudessa kasvaa Aasian osuus maailman

Lisätiedot

Kokemuksia T&K-hankkeiden tulosten hyödyntämisessä. Heidi Fagerholm EVP, R&D and Technology, Kemira

Kokemuksia T&K-hankkeiden tulosten hyödyntämisessä. Heidi Fagerholm EVP, R&D and Technology, Kemira Kokemuksia T&K-hankkeiden tulosten hyödyntämisessä Heidi Fagerholm EVP, R&D and Technology, Kemira Johtamis- ja innovaatiojärjestelmät avainroolissa Kemira 2011-> Kemira 2007 asti Diversifioitunut portfolio

Lisätiedot

Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana. Aluejohtaja Juha Ketola 6.3.2013

Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana. Aluejohtaja Juha Ketola 6.3.2013 Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana Aluejohtaja Juha Ketola 6.3.2013 Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana Finnveran rahoitus yrityskaupoissa Yrityskaupan

Lisätiedot

ASCOM MIRATEL YHDESSÄ VAHVEMPI

ASCOM MIRATEL YHDESSÄ VAHVEMPI ASCOM MIRATEL YHDESSÄ VAHVEMPI ASCOM MIRATEL YHDESSÄ VAHVEMPI ASCOM MIRATEL LUONTEVA YHDISTYMINEN Suomalaisen terveydenhuollon alalla nimi Miratel tarkoittaa samaa kuin laadukkaat viestintätuotteet, -ratkaisut

Lisätiedot

Mikä on Kites? Monikielisen viestinnän ja sisällönhallinnan kansallinen yhdistys

Mikä on Kites? Monikielisen viestinnän ja sisällönhallinnan kansallinen yhdistys MIKÄ ON KITES? Mikä on Kites? Monikielisen viestinnän ja sisällönhallinnan kansallinen yhdistys Kites on perustettu: auttamaan suomalaisia yrityksiä pysymään mukana kansainvälistymisestä aiheutuvassa muutoksessa

Lisätiedot

Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy

Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy Lähiruokatukku LähiPuoti Remes Oy Yrityksen toiminta: - LähiPuoti Remes Oy on perustettu tammikuussa 2013, Puotipuksuna Kimmo Remes. - Yrityksen kotipaikka on Humppila ja toiminta-alueena Lounais- ja Etelä-Suomi.

Lisätiedot

Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä

Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä Tuo ideasi Tuoteväylän asiantuntijoiden arvioitavaksi Onko sinulla uusi innovatiivinen idea, josta voisi

Lisätiedot

Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari

Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari 18.9.2012 Heikki Juutinen Elintarvikeala muutoksessa 1. Ruuan kysyntä kasvaa maailmalla 2. Kuluttajat haluavat tietää, missä ja miten

Lisätiedot

Tikkurila 150 vuotta värien voimaa Pörssi-ilta Tampereella 7.3.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen

Tikkurila 150 vuotta värien voimaa Pörssi-ilta Tampereella 7.3.2013. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen Tikkurila 150 vuotta värien voimaa Pörssi-ilta Tampereella 7.3.2013 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen Huomautus Kaikki tässä esityksessä esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat

Lisätiedot

HALLITUSPARTNERIT ESITTÄYTYY

HALLITUSPARTNERIT ESITTÄYTYY Seppo Mustonen HALLITUSPARTNERIT ESITTÄYTYY Pohjois-Suomen Hallituspartnerit ry Jäsenet 91 kpl PKyritykset Hallituspartnerien tarkoituksena on edistää ammattimaista ja eettisesti korkeatasoista Suomessa

Lisätiedot

Yritysesittely. Marraskuu 2012

Yritysesittely. Marraskuu 2012 Yritysesittely Marraskuu 2012 Agenda Mediverkko tänään Mediverkon tehtävä ja toiminnan lähtökohdat Mediverkon palvelut ja toimintakenttä Mediverkko kumppanina ja työnantajana Mediverkon omistus ja yhteiskuntavastuu

Lisätiedot

OLVI OYJ PÖRSSITIEDOTE 07.08.2003 klo 09.00 1(4)

OLVI OYJ PÖRSSITIEDOTE 07.08.2003 klo 09.00 1(4) OLVI OYJ PÖRSSITIEDOTE 07.08.2003 klo 09.00 1(4) OLVI-KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.6.2003 (6 KK) Konsernin liikevaihto laski 1,2 % 53,60 (54,27) milj. euroon ja liikevoitto oli 3,82 (3,92) milj.

Lisätiedot

Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Sosiaalista mediaa hyödynnetään yrityksessäni tällä hetkellä Vastaus Lukumäärä Prosentti

Lisätiedot

Just duunit. Kevät 2015

Just duunit. Kevät 2015 Just duunit Kevät 2015 Just duunit Mitä tehdään? Perustetaan yritys. Miten tehdään? Keksitään yritysidea. Perustetaan yritys. Laaditaan kirjallinen yrityssuunnitelma. Toteutetaan! Just duunit: Tavoite

Lisätiedot

Useasti Kysyttyä ja Vastattua

Useasti Kysyttyä ja Vastattua 1. Miksen ostaisi tykkääjiä, seuraajia tai katsojia? Sinun ei kannata ostaa palveluitamme mikäli koet että rahasi kuuluvat oikeastaan kilpailijoidesi taskuun. 2. Miksi ostaisin tykkääjiä, seuraajia tai

Lisätiedot

UUSIA MAHDOLLISUUKSIA VERKOSTOITUMALLA JA YHTEISTYÖLLÄ

UUSIA MAHDOLLISUUKSIA VERKOSTOITUMALLA JA YHTEISTYÖLLÄ UUSIA MAHDOLLISUUKSIA VERKOSTOITUMALLA JA YHTEISTYÖLLÄ - Yksinyrittäminen vai verkostoyrittäjyys? Kuopio Tuija Toivola KTT, tutkimuspäällikkö SISÄLTÖ Miksi uusia toimintamalleja yrittäjyyteen? Mitä on

Lisätiedot

Yrityskaupan rahoitus. Asiakasvastuullinen johtaja Mikko Harju 01.11.2011

Yrityskaupan rahoitus. Asiakasvastuullinen johtaja Mikko Harju 01.11.2011 Yrityskaupan rahoitus Asiakasvastuullinen johtaja Mikko Harju 01.11.2011 Rahoituksen lähtökohdat Yrityksen rahoitusmuodot ovat oma pääoma, vieras pääoma ja tulorahoitus. Aloittavalla yrittäjällä on pääasiassa

Lisätiedot

Maailmalle! Viestintä- ja markkinointijohtaja Naantali

Maailmalle! Viestintä- ja markkinointijohtaja Naantali Maailmalle! Outi Torniainen Viestintä- ja markkinointijohtaja Naantali 19.5.2010 Sisältö Lyhyesti Finprosta Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty miten kansainvälistyä ja menestyä Maailma muuttuu, miten

Lisätiedot

ILMARISEN TILINPÄÄTÖS 2015. Tulosinfo 19.2.2016 / Toimitusjohtaja Timo Ritakallio

ILMARISEN TILINPÄÄTÖS 2015. Tulosinfo 19.2.2016 / Toimitusjohtaja Timo Ritakallio ILMARISEN TILINPÄÄTÖS 2015 Tulosinfo 19.2.2016 / Toimitusjohtaja Timo Ritakallio 1 KESKEISTÄ VUONNA 2015 Hyvä sijoitustuotto Hyvä vakavaraisuus Kustannustehokas toiminta Hyvitykset ennätystasolla TyEL-vakuutettujen

Lisätiedot

Johtaminen haastavassa ympäristössä Rahapäivä 16.09.2009. Matti Alahuhta Toimitusjohtaja, KONE Oyj

Johtaminen haastavassa ympäristössä Rahapäivä 16.09.2009. Matti Alahuhta Toimitusjohtaja, KONE Oyj Johtaminen haastavassa ympäristössä Rahapäivä 16.09.2009 Matti Alahuhta Toimitusjohtaja, KONE Oyj Sisältö Taloudellinen kehitys 1-6/2009 Markkinakehitys KONEen kehittämisohjelmat Johtaminen haastavassa

Lisätiedot

Vientiagentin kanssa maailmalle!

Vientiagentin kanssa maailmalle! Vientiagentin kanssa maailmalle! Vienti ei ole pelkästään sanana mutta myös konkreettisina toimina ollut yhtä ajankohtainen ja tärkeä kuin nyt. On erittäin hieno asia, että vientiä on alettu vahvasti tukea

Lisätiedot

TRIPLEWIN KEHITYSTARINA

TRIPLEWIN KEHITYSTARINA TRIPLEWIN KEHITYSTARINA Mistä olemme tulossa, mitä olemme tänään ja mihin olemme menossa? will invest into customer xperience leadership TripleWinin juuret ovat General Motorsissa (GM) ja Saturn automerkissä

Lisätiedot

Osaava myyjä saa paikan!

Osaava myyjä saa paikan! mutkatonta suoraa uutiskirje marraskuu 2015 MailService marraskuu 2015 Osaava myyjä saa paikan! Kyllä vain! Tällaisia rekrytointi-ilmoituksia voimme lukea lehdistä liki päivittäin ja työvoimaviranomaisen

Lisätiedot

Risto Jämsén Elintarvikepäivä Pääomasijoittajan matkassa makujen maailmoissa

Risto Jämsén Elintarvikepäivä Pääomasijoittajan matkassa makujen maailmoissa Risto Jämsén Elintarvikepäivä 2016 Pääomasijoittajan matkassa makujen maailmoissa Oppia neljällä vuosikymmenellä 12.5.2016 2 Hallintoa ja hallituspaikkoja 12.5.2016 3 Makua Foods Oy käynnistyy Kotimainen

Lisätiedot

Markkinoinnin ja myynnin pelikenttä meni uusiksi. Miten virität joukkueen ja pelivälineet palvelemaan asiakasta? Anne Puntari, DiVa 11.5.

Markkinoinnin ja myynnin pelikenttä meni uusiksi. Miten virität joukkueen ja pelivälineet palvelemaan asiakasta? Anne Puntari, DiVa 11.5. Markkinoinnin ja myynnin pelikenttä meni uusiksi Miten virität joukkueen ja pelivälineet palvelemaan asiakasta? Anne Puntari, DiVa 11.5.2017 Olemme kasvava digitaalisiin palveluihin ja ratkaisuihin keskittyvä

Lisätiedot

Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille

Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille Lehdistötiedote 18.11.2011 Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille Klippanin uusi lasten turvaistuin Triofix on markkinoiden monipuolisin: pienin säädöin se muuntuu sopivaksi

Lisätiedot

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville?

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mikä on tutkimusohjelman tai hankkeen tulos? Tutkijoille työtä, opinnäytteitä, meriittejä

Lisätiedot

KESKO OSTAA SUOMEN LÄHIKAUPAN. 18.11.2015 Pääjohtaja Mikko Helander

KESKO OSTAA SUOMEN LÄHIKAUPAN. 18.11.2015 Pääjohtaja Mikko Helander KESKO OSTAA SUOMEN LÄHIKAUPAN 18.11.2015 Pääjohtaja Mikko Helander KESKO OSTAA SUOMEN LÄHIKAUPAN Velaton kauppahinta noin 60 milj. euroa Suomen Lähikaupalla on 643 Siwaa ja Valintataloa Liikevaihto 2014

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriön strategisten hankkeiden arviointi

Työ- ja elinkeinoministeriön strategisten hankkeiden arviointi Työ- ja elinkeinoministeriön strategisten hankkeiden arviointi Alustavia tuloksia HYVÄ hankkeen arvioinnista HYVÄ- hankkeen neuvottelukunta 18.2.2011, Toni Riipinen Arviointityön luonteesta Arviointityön

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2005 Erkki Norvio, toimitusjohtaja

Osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2005 Erkki Norvio, toimitusjohtaja Osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2005 Erkki Norvio, toimitusjohtaja 18.5.2005 Ramirent - konserni lyhyesti Ramirent on johtava rakennuskoneiden ja -laitteiden vuokraukseen keskittynyt yritys, joka toimii Suomen,

Lisätiedot