PwC:n lehti on nyt Value! Kestävän kasvun kumppani

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PwC:n lehti on nyt Value! Kestävän kasvun kumppani"

Transkriptio

1 PwC:n lehti on nyt Value! Kestävän kasvun kumppani

2 Pieni ja viisas verkostoituu.

3 pääkirjoitus Kumppani mukana uusille alueille Kysymys oli keskeinen, kun uudistimme PwC:n strategiaa ja pohdimme, miten voimme entistä paremmin tukea asiakkaitamme. Keskeisimmän tehtävämme lyhensimme kolmeen sanaan: kestävän kasvun kumppani. Termi kestävä liitetään Suomessa nykyään usein ympäristöön ja yhteiskuntavastuuseen. Kun puhutaan kestävästä kasvusta, voidaan toki tarkoittaa edellä mainittuja mutta myös sitä, että kasvu ei ole hetkellinen ilmiö vaan kestävällä pohjalla. Kasvu jatkuu myös tulevaisuudessa. Strategiaa uudistaessamme muistutimme itseämme myös laajasta kansainvälisestä verkostostamme, joka tukee globaalien yritysten ja maailmalle pyrkivien liiketoimintaa. Yritys, joka saa hyvät eväät ja jonka apuna on paikallista asiantuntemusta, on aina muita edellä. Paitsi strategiaa, myös PwC:n asiakaslehteä on uudistettu. Samalla Aviisori sai uuden nimen, Value, joka liittyy brändilupaukseemme tuottaa lisäarvoa asiakkaallemme. Tämän numeron teemajutussa pohdimme bisneksen tekoa Afrikassa, mantereella, jossa kotitalouksien rahankäyttö kasvaa huimasti ja jonne yhä useampi länsimainen ja aasialainen yritys pyrkii levittämään toimintaansa. Maailmanpankin mukaan Saharan eteläpuolisen Afrikan kasvuluvut ovat kovat, sillä kasvu on ollut yli viisi prosenttia vuosittain jo kymmenen vuoden ajan. Vaikka Afrikka on jo keksitty, tilaa riittäisi suomalaisille. Mahdollisuuksia olisi esimerkiksi infrastruktuurin rakentamisessa, luonnonvarojen hyödyntämisessä, terveydenhuollossa ja ympäristötekniikassa. Kun maa ja kulttuuri eivät ole ennestään tuttuja, apuun kannattaa ottaa kumppani, joka auttaa vaikkapa riskienhallinnan selvittämisessä. houkuttavat sitä enemmän, mitä synkemmältä Euroopan tulevaisuus näyttää. Suomen tilannetta eivät ainakaan paranna suunnitelmat korottaa veroja ja niiden luontoisia maksuja. Yrittäjyys houkuttaa näiden takia entistä vähemmän, ja saamme unohtaa haaveet kansainvälisestä kiinnostuksesta. Eikö päättäjien tulisi nähdä Suomi firmana, jonka kannattava, kestävällä pohjalla oleva kasvu ja vakavaraisuus ovat etusijalla? Useassa Euroopan maassa esimerkiksi verolakeja säädetään itsekkäästi kilpailukykyisiksi oman maan etuja ajatellen. Myös meillä lakeja olisi mahdollista säätää niin, että ulkomaisten yhtiöiden kiinnostus Suomeen sijaintimaana lisääntyisi. Ruotsia alemman yhteisöveron ja lievempien korkovähennysrajoitusten säätäminen olisi signaali tästä. Yt-neuvottelujen Suomeen kaivataan ulkomaisten yhtiöiden aitoa kiinnostusta, eikö vain? johan kronberg Päättäjien tulisi nähdä Suomi firmana.

4 kumppani PwC:n lehti on nyt Value! Kestävän kasvun Heikki Paija pelasi lentopalloa kolmekymppiseksi. Sen jälkeen laji vaihtui beach volleyksi. Asiakkaan etu on aina ykkönen. Aviisorista tuli Value 81% yrityksistä, jotka osallistuivat Carbon Disclosure Project -kyselyyn, arvioi, että ilmastonmuutos saattaa aiheuttaa yritykselle riskejä.

5 Lupaavalle jazzuralle Nina Myaa pääsee kuulemaan paitsi PwC:n tilaisuuksissa, myös elokuussa julkaistulla levyllä Flying Solo. HKScanin strategiasta ja strategisista projekteista vastaava johtaja Samuli Eskola vauhdissa. Mitä vastuullisuus tarkoittaa bisneksessä?

6 Ajan henkeen kuuluu, että afrikkalaiset yritykset ovat alkaneet vaatia länsimaisilta yrityksiltä yhä enemmän.

7 Mikä Afrikan kasvualoista tulee mieleen ensimmäisenä? Luonnonvarat tai ehkä telekommunikaatio? Infrastruktuuri, finanssisektori tai maanviljely ja ruokaturva? Nämä ovat kyllä listalla, jotka PwC:n Afrikan yritysjärjestelyliiketoiminnasta vastaava johtaja Simon Venables mainitsee. Hieman yllättäen hän kuitenkin aloittaa kuluttajabisneksestä, sillä afrikkalaisella keskiluokalla on entistä enemmän rahaa. Kotitalouksien rahankäyttö Afrikassa kasvaa 948 miljardista miljardiin Yhdysvaltain dollariin , McKinsey Global Institute arvioi. Tämän ovat huomanneet monet länsimaalaiset yritykset, jotka ovat tehneet suuria yrityskauppoja, Venables sanoo. Muutamana esimerkkinä hän mainitsee, kuinka Euroopan kolmanneksi suurin kodinkonevalmistaja, turkkilainen Arcelik, on ostanut eteläafrikkalaisen Defyn 327 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla. Amerikkalainen Wal-Mart on hankkinut omistukseensa niin ikään eteläafrikkalaisen Massmarteksti Katja Alaja kuvitus Antti Nikunen Afrikassa on yhä markkinoita suomalaisyrityksille, vaikka moni on jo ehtinyt päästä maanosassa bisneksen makuun.

8 tin, joka on kolmanneksi suurin kuluttajatuotteiden jakelija Afrikassa. Kaupan arvo oli 2,4 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Arcelik-esimerkki kertoo siitä, että turkkilaiset ovat investoineet ahkerasti Afrikkaan BRIC-maiden rinnalla. PwC:n tietojen mukaan Turkilla on jo 250 yritystä Etelä-Afrikassa. Suomalaisyritysten mahdollisuudet kuluttajabisneksessä eivät näytä kaikkein valoisimmalta lukuun ottamatta telekommunikaatiota ja kenties kalankasvatusta, jota esimerkiksi tanskalaiset harjoittavat Afrikassa. Kuluttajatuotteiden jakeluun liittyvässä logistiikassa ja infrastruktuurissa voi piillä uusia mahdollisuuksia eurooppalaisyrityksille, Venables kuitenkin uskoo. Maailmanpankin mukaan Saharan eteläpuolisen Afrikan kasvuluvut ovat kovat, sillä kasvu on ollut yli viisi prosenttia vuosittain jo kymmenen vuoden ajan. Maanosan taloudellinen jätti Etelä-Afrikka jäi hieman tämän alle viime vuonna. Nopeimmin kasvoivat Ghana, Eritrea ja Ruanda. Konsulttiyhtiö Whitehouse and Associatesin mukaan Nigeriasta tulee Afrikan suurin talous vuoteen 2020 mennessä. Ei tarvitse mennä kuin Dakarin keskustaan Senegalissa, niin näkee Wärtsilän toimittaman voimalaitoksen. Egyptissä on Konecranesin konttikurottajia, ja Koneen hissit liikuttavat ihmisiä Etelä-Afrikassa. Afrikassa ovat myös muun muassa Metso, Nokia, Pöyry ja Wärtsilä. Finpron mukaan Suomen vienti maanosaan on miljardin euron kieppeillä ja tuonti noin 2,5 miljoonaa euroa. Suomen vienti Afrikkaan ei ole keskittynyt millekään yksittäiselle sektorille. Kolmasosa viennistä suuntautuu Etelä-Afrikkaan ja viidesosa Egyptiin, Intiasta, Lähi-idästä ja Afrikan maista vastaava aluejohtaja Seppo Keränen Finprosta sanoo. Teemu Jaatinen PwC Suomen riskienhallintapalveluista arvelee, että infrastruktuurin rakentaminen ja luonnonvarojen hyödyntäminen tarjoavat jatkossakin mahdollisuuksia. Hän mainitsee myös terveydenhuollon ja ympäristöteknologian alat. Jaatinen on tehnyt sisäisiä tarkastuksia ja riskienhallinnan konsultointia Afrikassa toimiville suomalaisyrityksille. Suomalaisten yritysten tärkeimmät kilpailuedut ovat laatu ja luotettavuus, sillä esimerkiksi satamanosturi- ja voimalaitosinvestoinnit ovat suuria ja usein kriittisen tärkeitä afrikkalaisille asiakkaille, Jaatinen sanoo. Suomalaisyritysten pääsyä markkinoille voi helpottaa sekin, että ne pyrkivät toimimaan vastuullisesti. Länsimaisten yhtiöiden työolot ovat usein hyvät, ja yhtiöt ottavat yleensä myös ympäristöasiat huomioon, Jaatinen sanoo. Simon Venables toteaa ajan henkeen kuuluvan, että afrikkalaiset ovat alkaneet vaatia länsimaisilta yrityksiltä enemmän. Tämä on näkynyt esimerkiksi Etelä-Afrikan kaivoksissa. Mitä maanosassa toimivat ovat käytännössä oppineet? Kysytään tätä ABB Egyptin talousjohtajalta Sailamarja Kähköseltä. Hän on asunut Kairossa yli kolme vuotta.

9 Haasteet ovat suurempia, jos haluaa perustaa oman yrityksen kuin jos globaali yritys aikoo asettua Afrikkaan. Olennaista on oikean kumppanin valitseminen niin, että selviää paperisodasta ja kaikesta muusta. Eräs tuttuni halusi tuoda Egyptiin luontaistuotteita, mutta hän oli jo ehtinyt muuttaa maasta pois ennen kuin ensimmäinen erä pääsi tullista läpi. Teemu Jaatinen lisää, että esimerkiksi onnistunut yrityskauppa voi olla toimiva ratkaisu. Markkinoille meno yrityskaupan kautta voi olla hyvinkin perusteltu, jos alkuun mukana on luotettu afrikkalainen kumppani ja yritysoston kohde on hankkinut vahvan markkina-aseman alueellaan, Jaatinen kokee. PwC Suomen yritysjärjestelypalveluista vastaavan Harri Valkosen mukaan kuitenkin suuri osa yrityskaupoista kehittyvillä markkinoilla epäonnistuu tai ei saavuta tavoitteitaan. Taustalla on monta syytä esimerkiksi monet yritykset tekevät liian suppean länsimaisen due diligence -selvityksen ja usein paikallisten kumppanien taustat ja yhteistyön motiivit jäävät sumeiksi. Kehittyvissä maissa lisäkustannukset epäonnistuneesta yrityskaupasta nousevat noin 50 prosenttiin kaupan arvosta. Myös omistaja-arvoa tuhoutuu usein. Toteutuneissa kaupoissa valtaosa ongelmista liittyy ihmisiin ja yrityskulttuureihin, Valkonen viittaa PwC:n kehittyvien markkinoiden yrityskauppatutkimukseen. Kaikki haastateltavat toitottavat samaa: Paras tapa ehkäistä bisnesriskejä Afrikan maissa on ottaa asioista kunnolla selvää etukäteen. Raporttien lukemista tärkeämpää on mennä paikan päälle ja solmia suhteita paikallisiin. Kirjanpitolainsäädäntö ja tilinpäätösstandardit ovat pitkälti yhdenmukaisia IFRS-standardien kanssa lähes kaikissa Afrikan maissa, mutta regulaatioympäristöä on vaikea ennustaa. Lainsäädäntö voi mahdollistaa monenlaisia tulkintoja, ja verotus on kehittymätöntä, Teemu Jaatinen niputtaa. Vaikka demokratiakehitys on edennyt huikeasti Afrikassa, myös poliittiset olot voivat muuttua hetkessä. Niitä ja taloutta on seurattava herkeämättä. Jos maassa puhkeaa levottomuuksia tai sota, keskuspankki asettaa helposti rajoituksia rahojen siirrolle. Rahaliikenne ulkomaille vähintäänkin vaikeutuu, ellei jopa pysähdy kokonaan, Kähkönen sanoo. Tällöin on hyvä, että riskienhallinta on kunnossa. Logistiikassa ja infrastruktuurissa voi piillä uusia mahdollisuuksia.

10 Kolmessa vuodessa globaaliksi toimijaksi ja liikevaihto yli sataan miljoonaan euroon. Perinteisen kioskin nettipalveluksi muokannut Kiosked on hyvää vauhtia kasvamassa suomalaisen digiteollisuuden seuraavaksi menestystarinaksi. Vanha kansanviisaus muistuttaa, ettei pyörää kannata keksiä uudestaan. Sille voi kuitenkin kehittää uusia sovelluksia ja käyttökohteita. Tätä ohjenuoraa on hyödyntänyt myös espoolainen Kiosked, jonka erilaisiin nettisisältöihin liitettävästä verkkokauppasovelluksesta ovat kuluvana vuonna innostuneet kuluttajat, rahoittajat ja kansainväliset brändit. Yhtiö perustettiin 2010, ja se suuntasi suoraa päätä kansainvälisille markkinoille. Nopeasti se nousi myös yhdeksi kiinnostavimmista suomalaisista kasvuyrityksistä. Kioskedin liikeidea on yksinkertainen. Yhtiön kehittämän sovelluksen avulla verkossa surfaileva kuluttaja voi shoppailla aina, kun sattuu löytämään jotain itselleen sopivaa. Jos ei itse ole ostotuulella juuri sillä hetkellä, löydöksestä tai ostopaikasta voi vinkata helposti sosiaalisen median kautta kavereille. Yhtä vaivatonta on oman verkkokioskin perustaminen. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa vaikkapa verkossa julkaistua valokuvaa tai videota, jonka voi ostaa omaan käyttöön Kioskedin järjestelmän avulla. Kioski ei sinänsä häiritse verkkoasiointia, sillä toiminto näkyy vasta hiiren ollessa sisällön päällä. Verkkosisällön tuottajat ja julkaisijat ansaitsevat kaupoista myyntikomission. Kioskin julkaissut kuluttaja puolestaan jakaa provisiot jokaisesta Kiosked-palvelun kautta myydystä tuotteesta. Toimitusjohtaja Micke Paqvalénin mielestä Kiosked vastaa kahteen käytännön ongelmaan. Valtaosa kuluttajista on sitä mieltä, että verkossa välkkyvät mainokset ovat ärsyttäviä. Lisäksi netissä surffailevaa kuluttajaa siirrellään koko ajan sivustolta toiselle. Se vie nopeasti myös ostohalut. Takavuosina tätä äkillistä ostohimoa tyydytettiin kadunkulmien kioskeissa tai kivijalkamyymälöissä, kun näyteikkunassa nähtiin jotain kiinnostavaa. Nyt sitä voi tehdä netissä yhtä kuvaa klikkaamalla, ilman turhia Google-hakuja ja samoilua eri verkkokauppojen sivuilla. Me viemme perinteisen kioskikaupan suoraan sinne, missä asiakkaat ovat eli keskelle internet-sisältöjä, tiivistää Paqvalén. Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, ettei pyörää keksitty kokonaan uudestaan myöskään ohjelmistoalustassa. Sen sijaan taikasana oli skaalautuvuus palvelun valtaviin käyttäjä- ja linkkimääriin. Tällä hetkellä Kioskedin palvelussa on noin eri brändiä, ja myytäviä tuotteita on jo yli 10 miljoonaa. Kävijämäärät huitelevat globaalisti 150 miljoonan tietämissä, eikä kasvulle näy kattoa. Tällaisessa palvelussa on avainasia, että se toimii myös kovimpien kävijäpiikkien aikana. Oma taustani ja teleoperaattorilla hankittu teknologiaosaaminen ovat auttaneet tässä, Paqvalén lisää. Rohkeimmat ennustavat Kioskedille vähintään Rovion kaltaista läpilyöntiä. Myös rahoittajat ovat huomanneet potentiaalin. Tästä yhtenä selkeänä esimerkkinä on Tekesiltä, muutamalta pääomasijoittajalta sekä Rovion pääomistajalta ja hallituksen puheenjohtajalta Kaj Hediltä viime kesänä saatu lähes viiden miljoonan euron kasvurahoitus. Hedin osuus sijoi- Micke Paqvalén on hyödyntänyt teleoperaattorilla hankittua osaamistaan Kioskedissa.

11 teksti Timo Sormunen kuvat Arto Wiikari Kioskedin sovelluksella surfailija voi ostaa verkosta aina, kun silmiin osuu jotakin sopivaa, ilman verkkokauppasamoilua. Kiosked Oy tuspotista oli yli puolet, mikä samalla nosti hänet uusiutuneen ja yhä ammattimaisemman hallituksen puheenjohtajaksi. Rahoituksen turvin Kiosked hakee entistä tiukemmin jalansijaa Yhdysvalloista, Euroopasta ja Aasiasta, jonka potentiaalia toimitusjohtaja kuvaa valtavaksi. Tällaisia rahoituspäätöksiä on tietysti helppo lukea uutisista ja tiedotteista, mutta niiden eteen on tehtävä valtavasti raakaa työtä. Tarinan, suunnitelmien, faktojen ja itse yrityksen on oltava aukottomassa kuosissa. Rahoittajat ja sijoittajat eivät pidä jälkikäteen ilmenevistä ikävistä yllätyksistä. Sama tiukka, määrätietoinen ja suunnitelmallinen ote ohjaa toimitusjohtajan mukaan Kioskedin kaikkea muutakin toimintaa. Se, mitä kerrotaan on, totta. Se mitä asiakkaille ja kumppaneille luvataan, se myös pidetään, hän tiivistää. Samalla Paqvalen kiittelee kaikkien suomalaisyrittäjien ulottuvilla olevaa asiantuntijaverkostoa. Tietoa ja neuvoja saa TE-keskuksista ja monista muista lähteistä, jos niitä vain haluaa hakea. Ja vieläpä aivan ilmaiseksi, hän muistuttaa. Kioskedin ja Rovion polkujen risteytyminen rahoituskuvioiden kautta ei suinkaan ole sattumaa, sillä niiden vetäjien tarinat kietoutuvat toisiinsa jo pidemmältä ajalta. Rovio oli vielä muutama vuosi sitten pieni softayritys Helsingissä. Tuolloin mietimme Kaj Hedin kanssa, miten he voisivat päästä eteenpäin. Myös Kioskedin toimintakonseptia puntaroitiin ja hiottiin moneen otteeseen Helsingin kahviloissa, Paqvalén muistelee.

12 Tarinan sivujuonteisiin kuuluu myös konsultointiapu toiselle tunnetulle roviolaiselle, yhtiön ulkoiseksi keulakuvaksi nousseelle Peter Vesterbackalle. Läpimurtoaan vielä odotellut Rovio haki markkinointijohtajaa ja otti yhteyttä Peteriin. Hän aprikoi, uskaltaisiko näin pieneen yhtiöön mennä. Taisin todeta jotain siihen suuntaan, että minusta tuo riski kannattaisi ottaa, Paqvalén naurahtaa. Yrityksen kansainvälisyys näkyy Keilaniemessä. Henkilöstössä on viisitoista eri kansallisuutta. Kioskedin konttorissa Espoon Keilaniemessä oli alkusyksystä nelisenkymmentä työntekijää. Lisää ihmisiä rekrytoidaan koko ajan myös Pietarin-, Lontoon- ja New Yorkin -toimistoihin. Yhtiön kansainvälisyys näkyy yhdellä silmäyksellä myös Keilaniemessä, sillä henkilöstö koostuu peräti viidestätoista eri kansallisuudesta. Tavoitteena on tuplata väkimäärä vuoden loppuun mennessä noin sataan ihmiseen. Vuoden 2013 lopussa henkilöstöä pitäisi olla kolme kertaa enemmän ja toimistot vähintään kymmenessä maassa. Liikevaihdon osalta rima on asetettu sadan miljoonan euron korkeuteen. Tämä ei toimitusjohtajaa suinkaan hirvitä. Tietty uskottavuuskynnys on nyt ylitetty ja isot kansainväliset tuotebrändit ovat yhä kiinnostuneempia innovatiivisen suomalaisyrityksen tarjoamasta sähköisestä markkinointi- ja myyntikanavasta. Verkkomarkkinointi ja sähköinen kauppa kasvavat nyt kaksinumeroisilla luvuilla. Silti tässä bisneksessä ollaan vasta alkutaipaleella. Jotain kertoo sekin, että meidän alustaamme käyttävien julkaisijoiden ja tuotteiden määrä tuplaantuu joka kuukausi, Paqvalén myhäilee. Ripeästä kasvusta ja äärimmäisen lupaavista tulevaisuudennäkymistä huolimatta toimitusjohtaja painottaa, ettei menestyksen anneta humalluttaa ja irtaannuttaa arjesta sen enempää yhtiön johtoa kuin henkilöstöä. Varoittavia esimerkkejä tästä on jo valmiiksi riittämiin. Tämä on meille kaikille kioskedilaisille pioneerityötä, jossa yhdistyvät työ ja harrastus. Tämä asenne ratkaisee myös rekrytoinneissa.

13 Otsikko otsikko xxxxxxxxx Markkinariskipreemio-odotusten keskiarvo on noussut 6 prosenttiin ja lähentelee nyt kaikkien aikojen korkeinta tasoa.

14 trendit Mittareita ja LÄPINÄKYVYYTTÄ Terveydenhuollon johtamiseen kaivataan nyt kipeästi helppoja raportointivälineitä ja läpinäkyvämpää toimintaa. teksti Minna Takkunen kuvitus Anssi Mattila erveydenhuollon johtamista on arvosteltu pitkään ja välillä hyvinkin ankarasti. Miksi juuri terveydenhuolto on joutunut silmätikuksi? Suomalainen terveydenhuolto uudistuu jatkuvasti, mikä aiheuttaa haasteita myös johtamiselle. Juuri nyt toimialalla muuttuvat rakenteet, kuten vastuualueet, sairaanhoitopiirit ja kuntarakenteet, pitkään terveysalalla tutkijana toiminut Karita Reijonsaari luettelee. Nykyään hän toimii terveydenhuollon konsultoinnissa PwC:llä. Kustannukset kasvavat etenkin väestön ikääntyessä. Henkilöstöpula ja sairauspoissaolot vaivaavat alaa. Yhtälössä pulmallisinta on ratkaista, miten saada laadukasta, aidosti vaikuttavaa palvelua ja hoitoa yhä rajallisemmin resurssein. Suomalaisessa terveydenhuollon johtamisessa on paljon hyvää, Reijonsaari huomauttaa. Johtamiseen kaivataan silti tavoiteltujen tulosten saamista auttavia metodeja ja työkaluja, kuten tarkoituksenmukaisia mittareita. Alan johtamisen problematiikkaa on pohdittu myös kentällä. Terveydenhuollon keskeiseksi periaatteeksi Juha Korpelainen, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri, nimeää oikeanlaisen hoidon oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kaikki lähtee siitä. Korpelaisella itsellään on kahdenkymmenen vuoden kokemus neurologian erikoislääkärinä. Johtamiseen hän on saanut lisäosaamista sosiaali- ja terveydenhuoltoalan johtamistutkinnosta sekä MBA-tutkinnosta. Korpelainen huomauttaa alalle ominaisesta piirteestä: koko ajan kaivataan uutta, potilaiden parhaaksi halutaan toimia tuoreimman tiedon mukaan. Vaikka lähtökohta saattaa olla hyvä, uudistushalua motivoi ehkä yksittäisen potilaan tapaus. Tästä huolimatta olisi pystyttävä ottamaan huomioon kokonaisuus ja pohdittava, tuovatko investoinnit merkittävää hyötyä. Entä miten hyöty mitataan? Numeroiden tärkeydestä huolimatta Korpelainen sanoo, että ihmisten johtaminen on ykkösasia. Hänen arjessaan tämä merkitsee kiireisen, valtavasta määrästä asiantuntijoita koostuvan verkoston motivoimista ja joukkueeksi saamista. Reijonsaari vahvistaa, että alan johtajilla on yhä selkeämmin halu olla inspiroivia ihmisjohtajia. Sen lisäksi lääketieteen ammattilaisten olisi osattava yhdistää sulavasti substanssi- ja hallintojohtaminen. Johtamisen taustalla vaikuttavat alan arvot ja ihmiskäsitys. Asiakasnäkökulmaa on Reijonsaaren mukaan alettu ymmärtää terveydenhuollossa aiempaa enemmän. Yhden vaivan sijaan hoidetaan ihmistä kokonaisuutena. Tämä korostuu etenkin työterveyshuollossa, jossa työnantajan intressinä on saada ihmiset työkykyisiksi. Perinteisesti alalla on oltu organisaatiolähtöisiä, vaikka potilaslähtöisyyttä on korostettu jo jonkin aikaa. Näkemyseroja tulee esille myös arjessa, kun perusterveydenhuollossa potilas näh-

15 Vastaanotolle tullaan yhä yleisemmin Googlesta printattujen diagnoosien kanssa. dään kokonaisuutena, kun taas erikoissairaanhoidossa toimitaan oire- tai diagnoosikeskeisesti. Tarvitsemme alalle visionäärejä, Korpelainen sanoo. Kokonaisuuteen tarvitaan vielä myös osallistuvaa asiakasta. Tämähän näkyy jo käytännössä vaikkapa siten, että vastaanotolle tullaan yhä yleisemmin Googlesta printattujen diagnoosien kanssa. Korpelainen pohtii, että alalla tulisi tottua tähän. Asiakkaita on syytä aktivoida. Juuri nyt iso terveydenhuollon haaste ovat tietojärjestelmät, jotka vaikuttavat merkittävästi myös johtamiseen. Toimivan tietojärjestelmän väitetään jopa helpottavan lääkäripulaa, sillä kun ohjelmat oikeasti pelaavat, lääkärien aikaa ei kulu tiedon hakemiseen eri lähteistä. Hankaluuksista huolimatta Suomi on siitä erityislaatuinen, että meillä olennainen tieto on jo sähköisenä. Mutta käytettävyys on huono, ja tiedot ovat hajallaan. Ammattilaiset tarvitsisivat helppoja raportointivälineitä, ja toimintoihin kaivataan läpinäkyvyyttä, Reijonsaari toteaa. Korpelainen analysoi parhaillaan sairaalansa eli Oulun yliopistollisen sairaalan potilasvirtoja sähköisen opastusjärjestelmän rakentamista varten. Projekti on osa sairaalan laajaa uudistamishanketta, ja se selvittää muun muassa, miten sairaalaan saapuvat potilaat liikkuvat rakennuksen sisällä. 40 vuoden ikäinen rakennus on uudistettava, samalla osin ahtaiksi ja epäkäytännöllisiksi käyneitä tiloja halutaan nyt modernisoida. Korpelainen uskoo hyvän tietojärjestelmän mahdollisuuksiin. Johtajan kannalta tietojärjestelmissä on tärkeää, että ne tekevät asiantuntijoiden työn potilaiden kannalta mahdollisimman hyväksi ja joustavaksi. Emme me toivottomassa tilanteessa silti ole, välineet ovat olemassa." Asiantuntijan apu tulee tarpeeseen

16 Oma firma Biohajoavia pakkausmateriaaleja valmistava Plastiroll haistoi vihreät trendit tulevaa ennakoiden. Perustajat olivat ahkeria tuotekehittelyssä, mutta kun tuli aika lähteä isommin maailmalle, he päättivät luopua omistuksestaan. teksti Timo Sormunen kuvat Nea Ilmevalta ja Studio Koivunen

17 Pakkausmateriaaleilta vaaditaan yhä äänekkäämmin kierrätettävyyttä ja kompostoituvuutta. Työvuorossa Valtteri Jaatinen ja Toni Heikkilä. Korkean laadun periaate on sisältynyt aina Plastirollin toimintaan. Risto Kovalainen silmä tarkkana. Plastirollissa on liki 30 vuoden ajan valmistettu muovipusseja ja -säkkejä, paperi- ja kartonkipohjaisia pakkausmateriaaleja sekä biohajoavia materiaaleja. Niin se vain on, että oikea ammatinvalinta on nuorena tärkeää, naurahtavat viime talvena Plastiroll-omistuksestaan ja samalla hallituspaikastaan luopuneet Rauno Asonen ja Esa Mylläri. Yrittäjäkaksikko tietää mistä puhuu. Aktiivisiin työvuosiin mahtuu paljon onnistumisen hetkiä, mutta myös 16-tuntisia työpäiviä ja pitämättä jääneitä lomapäiviä. Huilata ehti parhaimmillaan vain juhannuksen, joulun ja uudenvuoden pyhät. Yrittäjän arki oli alkuvuosina rankkaa myös perheelle ja ystäville. Nyt on aika ottaa rennommin, miehet virnistävät. Viime talvena alkanut oloneuvoksen pesti on molemmille järjestyksessään jo toinen, sillä he huilasivat hetkisen myös 1980-luvun alkupuolella. Silloinkin kiireet lopetti yrityskauppa, kun yhdessä perustettu Kotelonokia myytiin silloiselle Metsäliiton Teollisuudelle, nykyiselle Metsä Boardille. Makean ja helpon elämän sijaan alle nelikymppiset kaverukset suuntasivat uusien haasteiden pariin. Sellaiseksi seuloutui heikkoon kuntoon ajautunut ylöjärveläinen Plastiroll. Uuteen Plastirolliin saatiin omistajakumppaniksi jälleen myös Metsäliiton Teollisuus, jolle yhtiö toimitti muovitettuja ja laminoituja rullakääreitä sekä päätylappuja. Kartonkipakkauksia valmistavien asiakkaiden lisäksi markkinoita alettiin hakea aktiivisesti myös muualta elintarvike- ja pakkausteollisuudesta. Jo Kotelonokian aikaan opimme, että firmalla on hyvä olla useampia tukijalkoja. Kun yksi notkuu, toiset pitävät pystyssä, Asonen muistelee. Vihreä trendi versoi 1990-luvun alkupuolella eri puolilla Pohjois-Eurooppaa ja rantautui hiljalleen myös Suomeen. Siihen päätettiin tarttua myös Ylöjärvellä. Tavallisille kuluttajille suunnatut Bioska-pussit näkivät Suomessa päivänvalon vuonna Samana vuonna aloitettiin myös biohajoavien kalvojen tuotanto, käytännössä ensimmäisten joukossa Euroopassa. Myynnin ohella tämä on ollut myös tiivistä tuotekehitystä, sillä biokalvoille löytyy jatkuvasti uusia käyttökohteita. Pakkausmateriaalien on oltava päivä päivältä paremmin kierrätettäviä, uusiokäytettäviä ja kompostoituvia, yrittäjät tietävät. Plastiroll työllistää nykyisellään runsaat 70 ihmistä. Kansainvälistyminen vaati osaamista, johon omat rahkeet eivät riittäneet.

18 Bioska on Plastirollin kärkibrändi Suomessa. Siitä tuli koko yritykselle ympäristöystävällisyyden merkki. Rauno Asonen on ollut yrittäjä 1970-luvun puolivälistä saakka. Ensimmäinen yhdessä Esa Myllärin kanssa perustettu yritys oli Kotelonokia Oy. Esa Mylläri ja Rauno Asonen myivät Kotelonokian 1980-luvun alussa mutta eivät malttaneet jättää yrittämistä. Tuolloin kolmekymppiset miehet ostivat pian tappiollisena toimineen Plastirollin. Liikevaihto oli 2011 noin 27 miljoonaa euroa, josta viennin osuus oli yli 40 prosenttia. Pääosa viennistä menee pakkausteollisuuteen, mutta myös biohajoavat pussit löytävät tasaisesti uutta jalansijaa. Monista yrittäjäkollegoistaan poiketen Asonen ja Mylläri ovat malttaneet irtautua operatiivisesta työstä ja jakaa vastuuta nuoremmilleen hyvissä ajoin. Toimitusjohtaja ja tekninen johtaja luopuivat pesteistään jo Kansainvälistyminen vaati tuolloin sellaista osaamista, johon omat rahkeet ja osaaminen eivät enää riittäneet. Viime talvena yhtiön omistus siirtyi kokonaan toimivalle johdolle ja pääomasijoittaja Sponsor Capitalille. Yrityskaupassa myös Metsä Board luopui omasta siivustaan. Ei se kaikki viisaus ole koskaan yhdessä päässä. Nyt on firma fiksummissa ja osaavammissa käsissä ja se voi tosissaan kansainvälistyä, yrittäjät hymähtävät. Luopumisen tuskaakaan ei kuulemma ole tarvinnut potea. Ne itkut itkettiin jo 1980-luvun alussa, kun kaverusten esikoinen Kotelonokia myytiin. Itse myyntiprosessi oli sen sijaan huomattavasti mutkikkaampi, sillä tiedon ja dokumenttien määrä oli ihan toista luokkaa kuin takavuosina, Asonen huokaa. Plastiroll Oy TYÖMÄÄRÄ YLLÄTTÄÄ

19 Fortumin talous- ja varatoimitusjohtaja Juha Laaksonen kertoi Ylen toimittaja Kirsi Heikelille, että sijoitusympäristö on monimutkaistunut. Yritysten pitää ymmärtää makrotaloutta. Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen totesi, että Kiina on Yhdysvaltojen suurin velkoja. Jatkuuko Kiinan kasvu? Kansantaloustieteen professori Ilian Mihov Inseadista oli haluttua juttuseuraa. Pääomasijoittaja Christer Gardell Cevian Capitalista kertoi, että suomalaisyritykset ovat kiinnostavia sijoituskohteita.

20 Jos mainosbudjetti olisi anteliaampi, kotimaisuutta rummutettaisiin enemmän. Pia Hortling muistuttaa, että suomalainen olutkulttuuri on nuorta. Alko määritteli pitkään muun muassa sen, missä mikäkin panimo sai toimia ja järjestää jakeluaan.

21 teksti Kirsi Riipinen kuvat Tommi Tuomi Olvin tuotekehityksestä vastaava Pia Hortling on hyvillään pienpanimoiden määrän lisääntymisestä, sillä ne lisäävät kiinnostusta koko olutkulttuuriin. Olvi kehittää juomia, jotka maistuvat mahdollisimman laajalle asiakaskunnalle. SUURELLE yleisölle Olvin kausiolut, jouluolut, on näillä hetkillä tulossa kauppojen hyllyille, mutta tuotekehitys- ja hankintajohtaja Pia Hortling elää työssään ensi kevättä. Silloin hyllyille nostetaan juuri työn alla olevia uutuuksia. Uutta lanseerausta edeltää pitkä työrupeama ja useiden kymmenien ihmisten urakointi. Kun Hortlingilta kysyy, mikä on tuorein lanseeraus, hän joutuu muistelemaan. Sen työstämisestä on joka tapauksessa kulunut pitkä aika. Syyskuuhun kuuluivat omat uutuutensa, juuri nyt on jouluoluen vuoro. Siitä Hortling antaa vinkin kaikille kotikokeille. Kokkaajien kannattaa kokeilla, miten hienosti humala ja mallas marinadissa korostavat lihan makua. Hortlingin viikot jakautuvat usein kahden kaupungin, Helsingin ja Iisalmen välillä, ja poikettava on myös tytäryhtiöissä Baltiassa ja Valko-Venäjällä. Pääkonttori ja tuotanto ovat Iisalmessa, myynti- ja markkinointitoimisto sijaitsee Helsingin Hakaniemessä. Tämän maanantain hän tekee töitä pääkaupungissa mutta lentää illalla Kuopioon ja jatkaa sieltä Iisalmeen. Uusia lanseerauksia on useita kymmeniä vuodessa, ja prosessissa on jatkuvasti uusia juomia. Eikä suinkaan vain oluita. Alkukesästä kauppoihin tuli Angry Birds -limppari, ja melko tuore on myös Reino-oluen kumppanina lanseerattu Aino-siideri. Elokuun lopussa kauppoihin tulivat myös Wagner-oluet ja Viivi-siiderit. Voi sanoa, että lisenssituotteet saivat meillä alkunsa Lordin euroviisuvoitosta. Markkinoille saatiin silloin uusi limppari, sen jälkeen yhteistyötä on ollut esimerkiksi Disneyn kanssa. Etiketteihin ovat päässeet myös Simpsonit ja Hevisaurus. Myös tuotteiden elinkaaren hallinta on osa työtä: tuotteita pitää osata myös lopettaa. Osa pitkällekin kehitetyistä uusista tuotteista jää hyllylle odottamaan parempaa aikaa, mutta kaiken kaikkiaan Hortlingilla on hyvä käsitys siitä, millainen olut suomalaisille maistuu. Siis millainen? Lager. Mutta viime vuosina makumieltymykset ovat alkaneet sirpaloitua, ja suomalaiset ovat löytäneet muitakin kuin lager-oluita. Tutkimme jatkuvasti uusia potentiaalisia mahdollisuuksia, mutta realismia on silti se, että olemme pieni kansa ja markkinamme ovat rajalliset. Meidän kokoluokan panimon täytyy ajatella tuotekehityksessään mahdollisimman laajaa asiakaskuntaa. Hortling sanoo olevansa hyvillään pienpanimoiden tulosta markkinoille. Ne ovat todella tärkeä lisä olutkulttuurin kehittämisessä ja pystyvät tarjoamaan sellaisia tuotteita, joita isojen olisi hankala valmistaa eikä se olisi taloudellisesti järkevää. Olvilla on omassa tuotevalikoimassaan mukana myös pienpanimoiden tuotteita, joita ne myyvät eteenpäin omien ketjujensa kautta. Suomalainen olutkulttuuri on nuorta, ja sen hitaanpuoleisen kehityksen taustalla vahvana vaikuttajana

22 PIA HORTLING Alko, joka määritteli panimoiden toimintaa hyvin tarkoin. Panimoteollisuudessa markkinatalouteen siirryttiin vasta, kun Suomi siirtyi EU:hun. Silloin mekin esimerkiksi pääsimme rakentamaan koko maan kattavan jakelun. Sitä ennen saimme toimia Järvi- Suomen alueella. Kuinka vähän aikaa suomalainen olutkulttuuri onkaan päässyt vapaasti muotoutumaan. Tasapuolisuuden nimissä Hortling lisää, että Alko on tiennyt panimoille plussiakin. Alko on yhteistyössä alan kanssa kehittänyt prosesseja sekä tutkinut raaka-aineiden ja tuotteiden laadun parantamista. Alkon määrittelyistä elävät kansan suussa edelleen esimerkiksi ykkös-, kolmos- ja nelosoluet. Tolppia ei enää ole Olvin pulloissa, niiden sijaan etiketeissä on prosenttiluku. Markkinatalous alkoi vasta, kun liityimme EU:hun. Koko panimoteollisuus on vastustanut sosiaali- ja terveysministeriössä valmistelussa olevaa lakiesitystä, joka koskee alkoholimainonnan uusia rajoituksia. Ministeriö haluaa rajoittaa alkoholimainontaa erityisesti lapsia ja nuoria suojellakseen. Panimoliiton mielestä mainontakielto tappaisi kotimaiset brändit. Hortling kysyy, mitä mainontakiellolla käytännössä saadaan aikaan. Eikö meidän ennemminkin pitäisi pohtia, miten puutumme ongelmatapauksiin? Nuoriin vaikutetaan valistuksella, mikä on paljon tärkeämpää kuin kiellot. Mitä kielletympi hedelmä, sitä enemmän se houkuttaa. Meidän mainonnalla rakennetaan brändiä ja luodaan osaltaan olutkulttuuria. Jos mietojen juomien mainonta kielletään Suomessa, taivaskanavat ja netti ovat edelleen olemassa. On vaikea nähdä, mitä hyviä puolia kiellolla olisi. Hän muistuttaa, että jo nykyisellään alaa säädellään tiukasti. Tämän lisäksi Panimoliitto on perustanut kohtuullisesti.fi-sivuston ja pyörittänyt Kännissä olet ääliö -kampanjaa. Mainontaa valvoo panimoteollisuuden perustama ennakkotarkastuslautakunta, joka tarkistaa etukäteen televisiomainokset. Eikä niitä saa nykyiselläänkään esittää ennen iltayhdeksää. Jos mainontaa edelleen kiristetään, kuluttajien tietoisuus eri vaihtoehdoista pienenee. Ei meidän tarkoituksemme ole, että mietoja juomia käytettäisiin väärin. Se porukka, joka niin tekee, juo huolimatta siitä, miten tuotteitamme mainostetaan. Olvi perustettiin Iisalmeen 1878 juoppouden poistamiseksi; viinanhimon villitsemille kansalaisille haluttiin tarjota miedompia vaihtoehtoja. Tuolloin Suomessa toimi vajaat 80 panimoa. Itsenäisenä suomalaisena niistä on säilynyt ainoastaan Olvi. Pääkilpailijat Sinebrychoff ja Hartwall ovat osa kansainvälisiä jättejä, Sinebrychoff kuuluu Carlsbergille, Hartwall Heinekenille. Suomalaisuus on yksi Olvin tärkeimpiä markkinointivaltteja, ja sitä rummutettaisiin Hortlingin mukaan vielä lisää, jos mainosbudjetti olisi anteliaampi. Kotimaisuus on osa perimäämme, ja haluamme hyödyntää sitä. Toimimme multipaikallisesti, sillä korostamme paikallisuutta myös vientimarkkinoilla sekä Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Valko-Venäjällä, joissa meillä on tytäryhtiöt. Olvi on pörssiyhtiö, jolla on perhetausta. Yksi suurimmista omistajista on Ikean perustaja Ingvar Kamprad, joka kävi paikan päällä Iisalmessa viime vuonna. Ymmärsin, että hän valitsi meidät sijoituskohteekseen, koska meillä on yrityksinä paljon samankaltaisuuksia. Pia Hortling ei halua tehdä numeroa sukutaustastaan. Ei olisi yrityksen kannalta oikein, jos paikallani ei olisi tehtäviä osaavaa ammatti-ihmistä. Minun on pystyttävä antamaan osaamista yritykselle, mutta samalla on hienoa, että työni on mielenkiintoista ja haastavaa. Suvusta säännöllisessä päivätyössä on nykyään virallisesti neljä ihmistä, Pian lisäksi hänen isänsä, äitinsä ja setänsä. Uusi sukupolvi on hyvää kyytiä tulossa mukaan, siitä osa vielä opiskelee. Haastattelua tehdään aamupäivällä, edessä on pitkä päivä, ja Hortlingin kupissa on vihreää teetä. Mutta jos tilanne olisi toinen ja hän voisi maistella suosikkioluttaan, mikä se olisi? Tähän on äärimmäisen vaikea vastata, koska eri tilanteet vaativat erilaisen oluen. Mutta esimerkiksi saunaoluena suosikkini on Sandels.

Joustava toimintamalli kiihdytti kansainväliseen

Joustava toimintamalli kiihdytti kansainväliseen KPMG:n asiakaslehti / kpmg.fi 3 / 2013 Aineettomat oikeudet kerralla kuntoon 12 Remedy: Tuotteet ovat enemmän kuin pelejä 14 Mars kehittyville markkinoille! 20 The Switchin toimitusjohtaja Jukka-Pekka

Lisätiedot

Lisää tilaa strategiatyölle. Amer Sportsin CFO Jussi Siitonen: Strategia vie, numerot seuraavat 8

Lisää tilaa strategiatyölle. Amer Sportsin CFO Jussi Siitonen: Strategia vie, numerot seuraavat 8 KPMG:n asiakaslehti / kpmg.fi 2 / 2014 Amer Sportsin CFO Jussi Siitonen: Strategia vie, numerot seuraavat 8 Verkkokauppa.comin Samuli Seppälä: Haasteena kasvun hallinta 12 Sanoman Kim Ignatius: Kaikki

Lisätiedot

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti kansainvälistyminen ulkomaankauppa- ja KehitySminiSteri paavo väyrynen:

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti kansainvälistyminen ulkomaankauppa- ja KehitySminiSteri paavo väyrynen: ilmoitusliite tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ilmoitusliite Syyskuu 2008 kansainvälistyminen KanSainväliStymiSen Kantava voima on hyvä businessidea Kivalta kuulostava win-win-periaate

Lisätiedot

Ericsson Oulussa täyteen vauhtiin kesään mennessä. Suomalaiselle kylmäosaamiselle valtavat mahdollisuudet Norjassa

Ericsson Oulussa täyteen vauhtiin kesään mennessä. Suomalaiselle kylmäosaamiselle valtavat mahdollisuudet Norjassa Oulun Kauppakamarilehti 1/2012 Ericsson Oulussa täyteen vauhtiin kesään mennessä Suomalaiselle kylmäosaamiselle valtavat mahdollisuudet Norjassa Kemet ponnistaa vientiin osana maailmanlaajuista konsernia

Lisätiedot

tehokkaasti tulokseen

tehokkaasti tulokseen ILMOITUSLIITE tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ILMOITUSLIITE Maaliskuu 2008 tehokkaasti tulokseen - Myynnin ja markkinoinnin keinoin Myyjän taidot ja kehittyminen ERÄÄN CRM -PROJEKTIN

Lisätiedot

Ruplaraha, venäläiset investoijina Suomen metsäsektorilla

Ruplaraha, venäläiset investoijina Suomen metsäsektorilla Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 8/2015 Ruplaraha, venäläiset investoijina Suomen metsäsektorilla Ilkka Pirhonen, Timo Leinonen, Timo Karjalainen Ruplaraha, venäläiset investoijina Suomen metsäsektorilla

Lisätiedot

VIEW. Haiyan Wang: Kilpailu ratkeaa kehittyvillä markkinoilla. China India Instituten. KPMG:n asiakaslehti / 3 / 2011 / kpmg.fi

VIEW. Haiyan Wang: Kilpailu ratkeaa kehittyvillä markkinoilla. China India Instituten. KPMG:n asiakaslehti / 3 / 2011 / kpmg.fi VIEW KPMG:n asiakaslehti / 3 / 2011 / kpmg.fi China India Instituten Haiyan Wang: Kilpailu ratkeaa kehittyvillä markkinoilla 8 Seuraavaksi nousee Latinalainen Amerikka Pöyry aikoo menestyä kasvumarkkinoilla

Lisätiedot

Olemme sijoitusyhtiö, joka luo menestystarinoita omistamalla ja kehittämällä suomalaisia pk-yrityksiä.

Olemme sijoitusyhtiö, joka luo menestystarinoita omistamalla ja kehittämällä suomalaisia pk-yrityksiä. 2012 Vuosikertomus Olemme sijoitusyhtiö, joka luo menestystarinoita omistamalla ja kehittämällä suomalaisia pk-yrityksiä. Aktiivinen enemmistöomistaja, joka ohjaa, kehittää ja kasvattaa Panostaja-yrityksistä

Lisätiedot

Eläkelainat tulevat takaisin

Eläkelainat tulevat takaisin 2/2005 Eläkelainat tulevat takaisin Garantia Uutiset 2/2005 Julkaisija Vakuutusosakeyhtiö Garantia Salomonkatu 17 A 00100 Helsinki puh. 020 7479 800 fax 020 7479 801 www.garantia.fi Päätoimittaja Mikael

Lisätiedot

merenkulkua Eniram trimmaa Kiinan sijoitusala Yritysjärjestelyjä kasvaa kohisten viriämässä

merenkulkua Eniram trimmaa Kiinan sijoitusala Yritysjärjestelyjä kasvaa kohisten viriämässä Kiinan sijoitusala kasvaa kohisten Eniram trimmaa Yritysjärjestelyjä viriämässä merenkulkua S u o m e n T e o l l i s u u s s i j o i t u s O y : n s i d o s r y h m ä l e h t i 2 / 2 0 0 9 P ä ä k i r

Lisätiedot

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Teemu Kinnunen internetmarkkinointi.fi Kuka on Teemu Kinnunen ja miksi häntä kannattaa

Lisätiedot

Kaupan trendit ja tulevaisuus 2015

Kaupan trendit ja tulevaisuus 2015 Kaupan trendit ja tulevaisuus 2015 THINK TANK KAUPAN TRENDIT JA TULEVAISUUS 2015 TOUKOKUU 2015 04 SAATESANAT Vahva konsepti avainasemassa Syrjäyttääkö nouto kotiinkuljetuksen? 05 HAASTATELTAVAT JA TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

LIITTYÄ KAUPPAKAMARIIN

LIITTYÄ KAUPPAKAMARIIN LIITTYÄ KAUPPAKAMARIIN 1 JOKAINEN KONTAKTI ON MAHDOLLISUUS Verkostoitumalla luot kontaktit alueen yrityspäättäjiin ja saat mahdollisuuksia löytää uusia asiakkaita, kumppaneita ja osaajia. 2 KEHITÄ OSAAMISTASI

Lisätiedot

LAHDEN SEUDUN KEHITYS LADEC OY:N ASIAKASLEHTI

LAHDEN SEUDUN KEHITYS LADEC OY:N ASIAKASLEHTI lahden seudulle 1/2015 LAHDEN SEUDUN KEHITYS LADEC OY:N ASIAKASLEHTI 14 TRENDI- VALAISIMET KIERRÄTETYSTÄ MATERIAALISTA 8 YRITTÄJYYDESSÄ ON NYT IMUA! Oma yritys teki unelmista totta. s. 7 Lahden kaupunkiseutu

Lisätiedot

7+ OSUVAN VIESTINNÄN MENESTYSTARINOITA:

7+ OSUVAN VIESTINNÄN MENESTYSTARINOITA: 1/2009 Vaikeuksissa hyvät ideat virtaavat. näkemystä taantumasta 7+ OSUVAN VIESTINNÄN MENESTYSTARINOITA: ME NAISET, BMW, HARTELA, MASKU... MAIJA MALLIKAS, mitä mieltä sinä olet? Vastaa: www.hansaprint.fi/mielipide

Lisätiedot

Suomalaisen verkkokaupan pelastaja

Suomalaisen verkkokaupan pelastaja nro 1/2014 ekaupan lehti nro 1 2014 Ajankohtaista asiaa verkkokaupasta. Julkaisija: Klarna Oy Suomalaisen verkkokaupan pelastaja Kristina Metso Verkkoteollisuuden johtoon Finnish Design Shop 10 vuotta

Lisätiedot

Alumiiniosaamista Suomesta. Alihankkijat kohtaavat globaalin kilpailun. Osaamisen johtaminen vaatii johtamisen osaamista

Alumiiniosaamista Suomesta. Alihankkijat kohtaavat globaalin kilpailun. Osaamisen johtaminen vaatii johtamisen osaamista TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN SIDOSRYHMÄLEHTI 3 2006 Alihankkijat kohtaavat globaalin kilpailun s. 6 Osaamisen johtaminen vaatii johtamisen osaamista s. 10-14 SP:n Pentti Hakkarainen muistuttaa yritysrahoituksen

Lisätiedot

LUMON TAVOITTAA TIEDOLLA. SÄHKÖPOSTI- MARKKINOINNIN RENESSANSSI Hyvä rekisteri on kuin henkinen pankkitili

LUMON TAVOITTAA TIEDOLLA. SÄHKÖPOSTI- MARKKINOINNIN RENESSANSSI Hyvä rekisteri on kuin henkinen pankkitili 2 2013 TIETOA JA NÄKEMYKSIÄ ASIAKASSUHTEEN AVUKSI OIKEA IHMINEN OIKEAAN TYÖHÖN Snoobin analytiikka auttaa myös rekrytoinnissa TIEDOSTA TOIMINTAA Fonectan uusi palveluyksikkö tarjoaa kokonaisvaltaisen markkinointipaketin

Lisätiedot

Viisas Raha VAHVA HINNOITTELIJA EROTTUU JOUKOSTA PAHA PÄIVÄ ON HYVÄ SYY SÄÄSTÄÄ KEHITTYVILLÄ MARKKINOILLA NOUSUVARAA

Viisas Raha VAHVA HINNOITTELIJA EROTTUU JOUKOSTA PAHA PÄIVÄ ON HYVÄ SYY SÄÄSTÄÄ KEHITTYVILLÄ MARKKINOILLA NOUSUVARAA 18 SIJOITUSDEBATTI: PITÄISIKÖ VALTION MYYDÄ PÖRSSIOMISTUKSIAAN? Viisas Raha 9 2010 9,50 PAHA PÄIVÄ ON HYVÄ SYY SÄÄSTÄÄ 6 KEHITTYVILLÄ MARKKINOILLA NOUSUVARAA 15 TARJOLLA TUKEVAA VELKAA JA HUTERAA KASVUA

Lisätiedot

Vahvuudet eivät ole Oulusta mihinkään hävinneet! Norjan teollinen kasvu tuo mittavia bisnesmahdollisuuksia täkäläisille yrityksille

Vahvuudet eivät ole Oulusta mihinkään hävinneet! Norjan teollinen kasvu tuo mittavia bisnesmahdollisuuksia täkäläisille yrityksille Oulun Kauppakamarilehti 1/2013 Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen: Vahvuudet eivät ole Oulusta mihinkään hävinneet! Norjan teollinen kasvu tuo mittavia bisnesmahdollisuuksia täkäläisille

Lisätiedot

KASVUN MEKANISMEJA OSA 1

KASVUN MEKANISMEJA OSA 1 KASVUN MEKANISMEJA OSA 1 4 ENSTO Timo Luukkainen 6 3 STEP IT Jarkko Veijalainen 8 AVANT Risto Käkelä 10 BASWARE Hannu Vaajoensuu 14 KEMPPI Anssi Rantasalo 18 NORMET Aaro Cantell 22 ORAS GROUP Jari Paasikivi

Lisätiedot

Tempo. Kohti kannattavuutta. 7 VINKKIÄ: Näin logistiikka onnistuu TEEMA: VERKKOKAUPPA

Tempo. Kohti kannattavuutta. 7 VINKKIÄ: Näin logistiikka onnistuu TEEMA: VERKKOKAUPPA Te, eli PostNord, otitte meidät tosissanne. Oskar Lindroos, Lejos Oy TEKNIIKKA Pohjoismaiset TA-järjestelmät kehittyvät vauhdilla MEKONOMEN Napapiirille yhdessä yössä FUUSIO PostNord ja Direct Link yhdistyivät

Lisätiedot

uutiset: Sadat yrittäjät ovat antaneet äänensä 7 uutiset: Sähköinen ajanvaraus yrittäjien ulottuville 8

uutiset: Sadat yrittäjät ovat antaneet äänensä 7 uutiset: Sähköinen ajanvaraus yrittäjien ulottuville 8 suomen yrittäjät företagarna i finland jäsenlehti www.yrittajat.fi Pääkirjoitus: Tuhansien yrittäjien elämä helpottuu 3 10/2014 MARRASKUU ALEKSI POUTANEN 4-5 Löydä oikea työntekijä Yli puolella pienistä

Lisätiedot

Rami Aarikka toimitusjohtaja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon 2010 saaja

Rami Aarikka toimitusjohtaja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon 2010 saaja Kun vakuutukset ovat Lähivakuutuksessa, ei pikku murheet paina. Arvostamme suuresti paikallisuutta sekä henkilökohtaista palvelua. Siksi me laitilalaisina lähijuoman tuottajina olemme vakuuttaneet tehtaamme

Lisätiedot

News. Rödl & Partner laajenee Suomessa 2/2014. Tarkkana siirtohinnoittelussa. Perustajaosakkaan vastuut ja vaihtoehdot

News. Rödl & Partner laajenee Suomessa 2/2014. Tarkkana siirtohinnoittelussa. Perustajaosakkaan vastuut ja vaihtoehdot News Asianajotoimisto Rödl & Partnerin asiakas- ja sidosryhmälehti 2/2014 Rödl & Partner laajenee Suomessa Tarkkana siirtohinnoittelussa Perustajaosakkaan vastuut ja vaihtoehdot Sukupolvenvaihdos ottaa

Lisätiedot

Kuva: Juha Sarkkinen 55

Kuva: Juha Sarkkinen 55 Kuva: Juha Sarkkinen 55 KIRJOITTANUT: PEKKA YLITALO HENKILÖKUVASSA JARNO MAJAVA Jarno Majava syntyi Rovaniemellä, ja vietti siellä lapsuutensa eri osissa kaupunkia: keskustassa, Ounasrinteellä ja myöhemmin

Lisätiedot

VIEW. Linda Yueh: Maailmantalouden moottorit löytyvät kehittyviltä markkinoilta. KPMG:n asiakaslehti / 3 / 2012 / kpmg.fi

VIEW. Linda Yueh: Maailmantalouden moottorit löytyvät kehittyviltä markkinoilta. KPMG:n asiakaslehti / 3 / 2012 / kpmg.fi VIEW KPMG:n asiakaslehti / 3 / 2012 / kpmg.fi Linda Yueh: Maailmantalouden moottorit löytyvät kehittyviltä markkinoilta 04 Lisää läpinäkyvyyttä, ei sääntelyä 10 Adven Group: Huolellinen valmistelu takasi

Lisätiedot

EVLI. Ennakoivaa suunnittelua kauas tulevaisuuteen. Joustavuutta. Tunnista. Sijoitus. yritysrahoitukseen. asiakkaan tarpeet. parempaan huomiseen

EVLI. Ennakoivaa suunnittelua kauas tulevaisuuteen. Joustavuutta. Tunnista. Sijoitus. yritysrahoitukseen. asiakkaan tarpeet. parempaan huomiseen EVLI EVLI PANKIN ASIAKASLEHTI 2/2011 MCI Joustavuutta yritysrahoitukseen Tunnista asiakkaan tarpeet Sijoitus parempaan huomiseen Ennakoivaa suunnittelua kauas tulevaisuuteen 50 ISlanti karua kauneutta

Lisätiedot

Optimoinnin avulla eroon terveydenhuollon jonoista

Optimoinnin avulla eroon terveydenhuollon jonoista SAS Institute Oy:n sidosryhmälehti Ennusteita kentän esimiehille Hankesalkku arvojärjestykseen Dynaaminen tuloslaskelma Optimoinnin avulla eroon terveydenhuollon jonoista SAS INSTITUTE OY:N sidosryhmälehti

Lisätiedot

N u m e r o 2 /2 0 1 4

N u m e r o 2 /2 0 1 4 N u m e r o 2 /2 0 1 4 7 8 14 ROHKEA UUDISTAJA Opetusta mittojen mukaan VUODEN 2014 NUORI YRITTÄJÄ Minua pelottavat pelot 12 VIISI VINKKIÄ OPETTAJILLE YHTEISTYÖ Kuinka kouluttaa kohti tuntematonta? Yrityskylä

Lisätiedot