PwC:n lehti on nyt Value! Kestävän kasvun kumppani

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PwC:n lehti on nyt Value! Kestävän kasvun kumppani"

Transkriptio

1 PwC:n lehti on nyt Value! Kestävän kasvun kumppani

2 Pieni ja viisas verkostoituu.

3 pääkirjoitus Kumppani mukana uusille alueille Kysymys oli keskeinen, kun uudistimme PwC:n strategiaa ja pohdimme, miten voimme entistä paremmin tukea asiakkaitamme. Keskeisimmän tehtävämme lyhensimme kolmeen sanaan: kestävän kasvun kumppani. Termi kestävä liitetään Suomessa nykyään usein ympäristöön ja yhteiskuntavastuuseen. Kun puhutaan kestävästä kasvusta, voidaan toki tarkoittaa edellä mainittuja mutta myös sitä, että kasvu ei ole hetkellinen ilmiö vaan kestävällä pohjalla. Kasvu jatkuu myös tulevaisuudessa. Strategiaa uudistaessamme muistutimme itseämme myös laajasta kansainvälisestä verkostostamme, joka tukee globaalien yritysten ja maailmalle pyrkivien liiketoimintaa. Yritys, joka saa hyvät eväät ja jonka apuna on paikallista asiantuntemusta, on aina muita edellä. Paitsi strategiaa, myös PwC:n asiakaslehteä on uudistettu. Samalla Aviisori sai uuden nimen, Value, joka liittyy brändilupaukseemme tuottaa lisäarvoa asiakkaallemme. Tämän numeron teemajutussa pohdimme bisneksen tekoa Afrikassa, mantereella, jossa kotitalouksien rahankäyttö kasvaa huimasti ja jonne yhä useampi länsimainen ja aasialainen yritys pyrkii levittämään toimintaansa. Maailmanpankin mukaan Saharan eteläpuolisen Afrikan kasvuluvut ovat kovat, sillä kasvu on ollut yli viisi prosenttia vuosittain jo kymmenen vuoden ajan. Vaikka Afrikka on jo keksitty, tilaa riittäisi suomalaisille. Mahdollisuuksia olisi esimerkiksi infrastruktuurin rakentamisessa, luonnonvarojen hyödyntämisessä, terveydenhuollossa ja ympäristötekniikassa. Kun maa ja kulttuuri eivät ole ennestään tuttuja, apuun kannattaa ottaa kumppani, joka auttaa vaikkapa riskienhallinnan selvittämisessä. houkuttavat sitä enemmän, mitä synkemmältä Euroopan tulevaisuus näyttää. Suomen tilannetta eivät ainakaan paranna suunnitelmat korottaa veroja ja niiden luontoisia maksuja. Yrittäjyys houkuttaa näiden takia entistä vähemmän, ja saamme unohtaa haaveet kansainvälisestä kiinnostuksesta. Eikö päättäjien tulisi nähdä Suomi firmana, jonka kannattava, kestävällä pohjalla oleva kasvu ja vakavaraisuus ovat etusijalla? Useassa Euroopan maassa esimerkiksi verolakeja säädetään itsekkäästi kilpailukykyisiksi oman maan etuja ajatellen. Myös meillä lakeja olisi mahdollista säätää niin, että ulkomaisten yhtiöiden kiinnostus Suomeen sijaintimaana lisääntyisi. Ruotsia alemman yhteisöveron ja lievempien korkovähennysrajoitusten säätäminen olisi signaali tästä. Yt-neuvottelujen Suomeen kaivataan ulkomaisten yhtiöiden aitoa kiinnostusta, eikö vain? johan kronberg Päättäjien tulisi nähdä Suomi firmana.

4 kumppani PwC:n lehti on nyt Value! Kestävän kasvun Heikki Paija pelasi lentopalloa kolmekymppiseksi. Sen jälkeen laji vaihtui beach volleyksi. Asiakkaan etu on aina ykkönen. Aviisorista tuli Value 81% yrityksistä, jotka osallistuivat Carbon Disclosure Project -kyselyyn, arvioi, että ilmastonmuutos saattaa aiheuttaa yritykselle riskejä.

5 Lupaavalle jazzuralle Nina Myaa pääsee kuulemaan paitsi PwC:n tilaisuuksissa, myös elokuussa julkaistulla levyllä Flying Solo. HKScanin strategiasta ja strategisista projekteista vastaava johtaja Samuli Eskola vauhdissa. Mitä vastuullisuus tarkoittaa bisneksessä?

6 Ajan henkeen kuuluu, että afrikkalaiset yritykset ovat alkaneet vaatia länsimaisilta yrityksiltä yhä enemmän.

7 Mikä Afrikan kasvualoista tulee mieleen ensimmäisenä? Luonnonvarat tai ehkä telekommunikaatio? Infrastruktuuri, finanssisektori tai maanviljely ja ruokaturva? Nämä ovat kyllä listalla, jotka PwC:n Afrikan yritysjärjestelyliiketoiminnasta vastaava johtaja Simon Venables mainitsee. Hieman yllättäen hän kuitenkin aloittaa kuluttajabisneksestä, sillä afrikkalaisella keskiluokalla on entistä enemmän rahaa. Kotitalouksien rahankäyttö Afrikassa kasvaa 948 miljardista miljardiin Yhdysvaltain dollariin , McKinsey Global Institute arvioi. Tämän ovat huomanneet monet länsimaalaiset yritykset, jotka ovat tehneet suuria yrityskauppoja, Venables sanoo. Muutamana esimerkkinä hän mainitsee, kuinka Euroopan kolmanneksi suurin kodinkonevalmistaja, turkkilainen Arcelik, on ostanut eteläafrikkalaisen Defyn 327 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla. Amerikkalainen Wal-Mart on hankkinut omistukseensa niin ikään eteläafrikkalaisen Massmarteksti Katja Alaja kuvitus Antti Nikunen Afrikassa on yhä markkinoita suomalaisyrityksille, vaikka moni on jo ehtinyt päästä maanosassa bisneksen makuun.

8 tin, joka on kolmanneksi suurin kuluttajatuotteiden jakelija Afrikassa. Kaupan arvo oli 2,4 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Arcelik-esimerkki kertoo siitä, että turkkilaiset ovat investoineet ahkerasti Afrikkaan BRIC-maiden rinnalla. PwC:n tietojen mukaan Turkilla on jo 250 yritystä Etelä-Afrikassa. Suomalaisyritysten mahdollisuudet kuluttajabisneksessä eivät näytä kaikkein valoisimmalta lukuun ottamatta telekommunikaatiota ja kenties kalankasvatusta, jota esimerkiksi tanskalaiset harjoittavat Afrikassa. Kuluttajatuotteiden jakeluun liittyvässä logistiikassa ja infrastruktuurissa voi piillä uusia mahdollisuuksia eurooppalaisyrityksille, Venables kuitenkin uskoo. Maailmanpankin mukaan Saharan eteläpuolisen Afrikan kasvuluvut ovat kovat, sillä kasvu on ollut yli viisi prosenttia vuosittain jo kymmenen vuoden ajan. Maanosan taloudellinen jätti Etelä-Afrikka jäi hieman tämän alle viime vuonna. Nopeimmin kasvoivat Ghana, Eritrea ja Ruanda. Konsulttiyhtiö Whitehouse and Associatesin mukaan Nigeriasta tulee Afrikan suurin talous vuoteen 2020 mennessä. Ei tarvitse mennä kuin Dakarin keskustaan Senegalissa, niin näkee Wärtsilän toimittaman voimalaitoksen. Egyptissä on Konecranesin konttikurottajia, ja Koneen hissit liikuttavat ihmisiä Etelä-Afrikassa. Afrikassa ovat myös muun muassa Metso, Nokia, Pöyry ja Wärtsilä. Finpron mukaan Suomen vienti maanosaan on miljardin euron kieppeillä ja tuonti noin 2,5 miljoonaa euroa. Suomen vienti Afrikkaan ei ole keskittynyt millekään yksittäiselle sektorille. Kolmasosa viennistä suuntautuu Etelä-Afrikkaan ja viidesosa Egyptiin, Intiasta, Lähi-idästä ja Afrikan maista vastaava aluejohtaja Seppo Keränen Finprosta sanoo. Teemu Jaatinen PwC Suomen riskienhallintapalveluista arvelee, että infrastruktuurin rakentaminen ja luonnonvarojen hyödyntäminen tarjoavat jatkossakin mahdollisuuksia. Hän mainitsee myös terveydenhuollon ja ympäristöteknologian alat. Jaatinen on tehnyt sisäisiä tarkastuksia ja riskienhallinnan konsultointia Afrikassa toimiville suomalaisyrityksille. Suomalaisten yritysten tärkeimmät kilpailuedut ovat laatu ja luotettavuus, sillä esimerkiksi satamanosturi- ja voimalaitosinvestoinnit ovat suuria ja usein kriittisen tärkeitä afrikkalaisille asiakkaille, Jaatinen sanoo. Suomalaisyritysten pääsyä markkinoille voi helpottaa sekin, että ne pyrkivät toimimaan vastuullisesti. Länsimaisten yhtiöiden työolot ovat usein hyvät, ja yhtiöt ottavat yleensä myös ympäristöasiat huomioon, Jaatinen sanoo. Simon Venables toteaa ajan henkeen kuuluvan, että afrikkalaiset ovat alkaneet vaatia länsimaisilta yrityksiltä enemmän. Tämä on näkynyt esimerkiksi Etelä-Afrikan kaivoksissa. Mitä maanosassa toimivat ovat käytännössä oppineet? Kysytään tätä ABB Egyptin talousjohtajalta Sailamarja Kähköseltä. Hän on asunut Kairossa yli kolme vuotta.

9 Haasteet ovat suurempia, jos haluaa perustaa oman yrityksen kuin jos globaali yritys aikoo asettua Afrikkaan. Olennaista on oikean kumppanin valitseminen niin, että selviää paperisodasta ja kaikesta muusta. Eräs tuttuni halusi tuoda Egyptiin luontaistuotteita, mutta hän oli jo ehtinyt muuttaa maasta pois ennen kuin ensimmäinen erä pääsi tullista läpi. Teemu Jaatinen lisää, että esimerkiksi onnistunut yrityskauppa voi olla toimiva ratkaisu. Markkinoille meno yrityskaupan kautta voi olla hyvinkin perusteltu, jos alkuun mukana on luotettu afrikkalainen kumppani ja yritysoston kohde on hankkinut vahvan markkina-aseman alueellaan, Jaatinen kokee. PwC Suomen yritysjärjestelypalveluista vastaavan Harri Valkosen mukaan kuitenkin suuri osa yrityskaupoista kehittyvillä markkinoilla epäonnistuu tai ei saavuta tavoitteitaan. Taustalla on monta syytä esimerkiksi monet yritykset tekevät liian suppean länsimaisen due diligence -selvityksen ja usein paikallisten kumppanien taustat ja yhteistyön motiivit jäävät sumeiksi. Kehittyvissä maissa lisäkustannukset epäonnistuneesta yrityskaupasta nousevat noin 50 prosenttiin kaupan arvosta. Myös omistaja-arvoa tuhoutuu usein. Toteutuneissa kaupoissa valtaosa ongelmista liittyy ihmisiin ja yrityskulttuureihin, Valkonen viittaa PwC:n kehittyvien markkinoiden yrityskauppatutkimukseen. Kaikki haastateltavat toitottavat samaa: Paras tapa ehkäistä bisnesriskejä Afrikan maissa on ottaa asioista kunnolla selvää etukäteen. Raporttien lukemista tärkeämpää on mennä paikan päälle ja solmia suhteita paikallisiin. Kirjanpitolainsäädäntö ja tilinpäätösstandardit ovat pitkälti yhdenmukaisia IFRS-standardien kanssa lähes kaikissa Afrikan maissa, mutta regulaatioympäristöä on vaikea ennustaa. Lainsäädäntö voi mahdollistaa monenlaisia tulkintoja, ja verotus on kehittymätöntä, Teemu Jaatinen niputtaa. Vaikka demokratiakehitys on edennyt huikeasti Afrikassa, myös poliittiset olot voivat muuttua hetkessä. Niitä ja taloutta on seurattava herkeämättä. Jos maassa puhkeaa levottomuuksia tai sota, keskuspankki asettaa helposti rajoituksia rahojen siirrolle. Rahaliikenne ulkomaille vähintäänkin vaikeutuu, ellei jopa pysähdy kokonaan, Kähkönen sanoo. Tällöin on hyvä, että riskienhallinta on kunnossa. Logistiikassa ja infrastruktuurissa voi piillä uusia mahdollisuuksia.

10 Kolmessa vuodessa globaaliksi toimijaksi ja liikevaihto yli sataan miljoonaan euroon. Perinteisen kioskin nettipalveluksi muokannut Kiosked on hyvää vauhtia kasvamassa suomalaisen digiteollisuuden seuraavaksi menestystarinaksi. Vanha kansanviisaus muistuttaa, ettei pyörää kannata keksiä uudestaan. Sille voi kuitenkin kehittää uusia sovelluksia ja käyttökohteita. Tätä ohjenuoraa on hyödyntänyt myös espoolainen Kiosked, jonka erilaisiin nettisisältöihin liitettävästä verkkokauppasovelluksesta ovat kuluvana vuonna innostuneet kuluttajat, rahoittajat ja kansainväliset brändit. Yhtiö perustettiin 2010, ja se suuntasi suoraa päätä kansainvälisille markkinoille. Nopeasti se nousi myös yhdeksi kiinnostavimmista suomalaisista kasvuyrityksistä. Kioskedin liikeidea on yksinkertainen. Yhtiön kehittämän sovelluksen avulla verkossa surfaileva kuluttaja voi shoppailla aina, kun sattuu löytämään jotain itselleen sopivaa. Jos ei itse ole ostotuulella juuri sillä hetkellä, löydöksestä tai ostopaikasta voi vinkata helposti sosiaalisen median kautta kavereille. Yhtä vaivatonta on oman verkkokioskin perustaminen. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa vaikkapa verkossa julkaistua valokuvaa tai videota, jonka voi ostaa omaan käyttöön Kioskedin järjestelmän avulla. Kioski ei sinänsä häiritse verkkoasiointia, sillä toiminto näkyy vasta hiiren ollessa sisällön päällä. Verkkosisällön tuottajat ja julkaisijat ansaitsevat kaupoista myyntikomission. Kioskin julkaissut kuluttaja puolestaan jakaa provisiot jokaisesta Kiosked-palvelun kautta myydystä tuotteesta. Toimitusjohtaja Micke Paqvalénin mielestä Kiosked vastaa kahteen käytännön ongelmaan. Valtaosa kuluttajista on sitä mieltä, että verkossa välkkyvät mainokset ovat ärsyttäviä. Lisäksi netissä surffailevaa kuluttajaa siirrellään koko ajan sivustolta toiselle. Se vie nopeasti myös ostohalut. Takavuosina tätä äkillistä ostohimoa tyydytettiin kadunkulmien kioskeissa tai kivijalkamyymälöissä, kun näyteikkunassa nähtiin jotain kiinnostavaa. Nyt sitä voi tehdä netissä yhtä kuvaa klikkaamalla, ilman turhia Google-hakuja ja samoilua eri verkkokauppojen sivuilla. Me viemme perinteisen kioskikaupan suoraan sinne, missä asiakkaat ovat eli keskelle internet-sisältöjä, tiivistää Paqvalén. Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, ettei pyörää keksitty kokonaan uudestaan myöskään ohjelmistoalustassa. Sen sijaan taikasana oli skaalautuvuus palvelun valtaviin käyttäjä- ja linkkimääriin. Tällä hetkellä Kioskedin palvelussa on noin eri brändiä, ja myytäviä tuotteita on jo yli 10 miljoonaa. Kävijämäärät huitelevat globaalisti 150 miljoonan tietämissä, eikä kasvulle näy kattoa. Tällaisessa palvelussa on avainasia, että se toimii myös kovimpien kävijäpiikkien aikana. Oma taustani ja teleoperaattorilla hankittu teknologiaosaaminen ovat auttaneet tässä, Paqvalén lisää. Rohkeimmat ennustavat Kioskedille vähintään Rovion kaltaista läpilyöntiä. Myös rahoittajat ovat huomanneet potentiaalin. Tästä yhtenä selkeänä esimerkkinä on Tekesiltä, muutamalta pääomasijoittajalta sekä Rovion pääomistajalta ja hallituksen puheenjohtajalta Kaj Hediltä viime kesänä saatu lähes viiden miljoonan euron kasvurahoitus. Hedin osuus sijoi- Micke Paqvalén on hyödyntänyt teleoperaattorilla hankittua osaamistaan Kioskedissa.

11 teksti Timo Sormunen kuvat Arto Wiikari Kioskedin sovelluksella surfailija voi ostaa verkosta aina, kun silmiin osuu jotakin sopivaa, ilman verkkokauppasamoilua. Kiosked Oy tuspotista oli yli puolet, mikä samalla nosti hänet uusiutuneen ja yhä ammattimaisemman hallituksen puheenjohtajaksi. Rahoituksen turvin Kiosked hakee entistä tiukemmin jalansijaa Yhdysvalloista, Euroopasta ja Aasiasta, jonka potentiaalia toimitusjohtaja kuvaa valtavaksi. Tällaisia rahoituspäätöksiä on tietysti helppo lukea uutisista ja tiedotteista, mutta niiden eteen on tehtävä valtavasti raakaa työtä. Tarinan, suunnitelmien, faktojen ja itse yrityksen on oltava aukottomassa kuosissa. Rahoittajat ja sijoittajat eivät pidä jälkikäteen ilmenevistä ikävistä yllätyksistä. Sama tiukka, määrätietoinen ja suunnitelmallinen ote ohjaa toimitusjohtajan mukaan Kioskedin kaikkea muutakin toimintaa. Se, mitä kerrotaan on, totta. Se mitä asiakkaille ja kumppaneille luvataan, se myös pidetään, hän tiivistää. Samalla Paqvalen kiittelee kaikkien suomalaisyrittäjien ulottuvilla olevaa asiantuntijaverkostoa. Tietoa ja neuvoja saa TE-keskuksista ja monista muista lähteistä, jos niitä vain haluaa hakea. Ja vieläpä aivan ilmaiseksi, hän muistuttaa. Kioskedin ja Rovion polkujen risteytyminen rahoituskuvioiden kautta ei suinkaan ole sattumaa, sillä niiden vetäjien tarinat kietoutuvat toisiinsa jo pidemmältä ajalta. Rovio oli vielä muutama vuosi sitten pieni softayritys Helsingissä. Tuolloin mietimme Kaj Hedin kanssa, miten he voisivat päästä eteenpäin. Myös Kioskedin toimintakonseptia puntaroitiin ja hiottiin moneen otteeseen Helsingin kahviloissa, Paqvalén muistelee.

12 Tarinan sivujuonteisiin kuuluu myös konsultointiapu toiselle tunnetulle roviolaiselle, yhtiön ulkoiseksi keulakuvaksi nousseelle Peter Vesterbackalle. Läpimurtoaan vielä odotellut Rovio haki markkinointijohtajaa ja otti yhteyttä Peteriin. Hän aprikoi, uskaltaisiko näin pieneen yhtiöön mennä. Taisin todeta jotain siihen suuntaan, että minusta tuo riski kannattaisi ottaa, Paqvalén naurahtaa. Yrityksen kansainvälisyys näkyy Keilaniemessä. Henkilöstössä on viisitoista eri kansallisuutta. Kioskedin konttorissa Espoon Keilaniemessä oli alkusyksystä nelisenkymmentä työntekijää. Lisää ihmisiä rekrytoidaan koko ajan myös Pietarin-, Lontoon- ja New Yorkin -toimistoihin. Yhtiön kansainvälisyys näkyy yhdellä silmäyksellä myös Keilaniemessä, sillä henkilöstö koostuu peräti viidestätoista eri kansallisuudesta. Tavoitteena on tuplata väkimäärä vuoden loppuun mennessä noin sataan ihmiseen. Vuoden 2013 lopussa henkilöstöä pitäisi olla kolme kertaa enemmän ja toimistot vähintään kymmenessä maassa. Liikevaihdon osalta rima on asetettu sadan miljoonan euron korkeuteen. Tämä ei toimitusjohtajaa suinkaan hirvitä. Tietty uskottavuuskynnys on nyt ylitetty ja isot kansainväliset tuotebrändit ovat yhä kiinnostuneempia innovatiivisen suomalaisyrityksen tarjoamasta sähköisestä markkinointi- ja myyntikanavasta. Verkkomarkkinointi ja sähköinen kauppa kasvavat nyt kaksinumeroisilla luvuilla. Silti tässä bisneksessä ollaan vasta alkutaipaleella. Jotain kertoo sekin, että meidän alustaamme käyttävien julkaisijoiden ja tuotteiden määrä tuplaantuu joka kuukausi, Paqvalén myhäilee. Ripeästä kasvusta ja äärimmäisen lupaavista tulevaisuudennäkymistä huolimatta toimitusjohtaja painottaa, ettei menestyksen anneta humalluttaa ja irtaannuttaa arjesta sen enempää yhtiön johtoa kuin henkilöstöä. Varoittavia esimerkkejä tästä on jo valmiiksi riittämiin. Tämä on meille kaikille kioskedilaisille pioneerityötä, jossa yhdistyvät työ ja harrastus. Tämä asenne ratkaisee myös rekrytoinneissa.

13 Otsikko otsikko xxxxxxxxx Markkinariskipreemio-odotusten keskiarvo on noussut 6 prosenttiin ja lähentelee nyt kaikkien aikojen korkeinta tasoa.

14 trendit Mittareita ja LÄPINÄKYVYYTTÄ Terveydenhuollon johtamiseen kaivataan nyt kipeästi helppoja raportointivälineitä ja läpinäkyvämpää toimintaa. teksti Minna Takkunen kuvitus Anssi Mattila erveydenhuollon johtamista on arvosteltu pitkään ja välillä hyvinkin ankarasti. Miksi juuri terveydenhuolto on joutunut silmätikuksi? Suomalainen terveydenhuolto uudistuu jatkuvasti, mikä aiheuttaa haasteita myös johtamiselle. Juuri nyt toimialalla muuttuvat rakenteet, kuten vastuualueet, sairaanhoitopiirit ja kuntarakenteet, pitkään terveysalalla tutkijana toiminut Karita Reijonsaari luettelee. Nykyään hän toimii terveydenhuollon konsultoinnissa PwC:llä. Kustannukset kasvavat etenkin väestön ikääntyessä. Henkilöstöpula ja sairauspoissaolot vaivaavat alaa. Yhtälössä pulmallisinta on ratkaista, miten saada laadukasta, aidosti vaikuttavaa palvelua ja hoitoa yhä rajallisemmin resurssein. Suomalaisessa terveydenhuollon johtamisessa on paljon hyvää, Reijonsaari huomauttaa. Johtamiseen kaivataan silti tavoiteltujen tulosten saamista auttavia metodeja ja työkaluja, kuten tarkoituksenmukaisia mittareita. Alan johtamisen problematiikkaa on pohdittu myös kentällä. Terveydenhuollon keskeiseksi periaatteeksi Juha Korpelainen, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri, nimeää oikeanlaisen hoidon oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kaikki lähtee siitä. Korpelaisella itsellään on kahdenkymmenen vuoden kokemus neurologian erikoislääkärinä. Johtamiseen hän on saanut lisäosaamista sosiaali- ja terveydenhuoltoalan johtamistutkinnosta sekä MBA-tutkinnosta. Korpelainen huomauttaa alalle ominaisesta piirteestä: koko ajan kaivataan uutta, potilaiden parhaaksi halutaan toimia tuoreimman tiedon mukaan. Vaikka lähtökohta saattaa olla hyvä, uudistushalua motivoi ehkä yksittäisen potilaan tapaus. Tästä huolimatta olisi pystyttävä ottamaan huomioon kokonaisuus ja pohdittava, tuovatko investoinnit merkittävää hyötyä. Entä miten hyöty mitataan? Numeroiden tärkeydestä huolimatta Korpelainen sanoo, että ihmisten johtaminen on ykkösasia. Hänen arjessaan tämä merkitsee kiireisen, valtavasta määrästä asiantuntijoita koostuvan verkoston motivoimista ja joukkueeksi saamista. Reijonsaari vahvistaa, että alan johtajilla on yhä selkeämmin halu olla inspiroivia ihmisjohtajia. Sen lisäksi lääketieteen ammattilaisten olisi osattava yhdistää sulavasti substanssi- ja hallintojohtaminen. Johtamisen taustalla vaikuttavat alan arvot ja ihmiskäsitys. Asiakasnäkökulmaa on Reijonsaaren mukaan alettu ymmärtää terveydenhuollossa aiempaa enemmän. Yhden vaivan sijaan hoidetaan ihmistä kokonaisuutena. Tämä korostuu etenkin työterveyshuollossa, jossa työnantajan intressinä on saada ihmiset työkykyisiksi. Perinteisesti alalla on oltu organisaatiolähtöisiä, vaikka potilaslähtöisyyttä on korostettu jo jonkin aikaa. Näkemyseroja tulee esille myös arjessa, kun perusterveydenhuollossa potilas näh-

15 Vastaanotolle tullaan yhä yleisemmin Googlesta printattujen diagnoosien kanssa. dään kokonaisuutena, kun taas erikoissairaanhoidossa toimitaan oire- tai diagnoosikeskeisesti. Tarvitsemme alalle visionäärejä, Korpelainen sanoo. Kokonaisuuteen tarvitaan vielä myös osallistuvaa asiakasta. Tämähän näkyy jo käytännössä vaikkapa siten, että vastaanotolle tullaan yhä yleisemmin Googlesta printattujen diagnoosien kanssa. Korpelainen pohtii, että alalla tulisi tottua tähän. Asiakkaita on syytä aktivoida. Juuri nyt iso terveydenhuollon haaste ovat tietojärjestelmät, jotka vaikuttavat merkittävästi myös johtamiseen. Toimivan tietojärjestelmän väitetään jopa helpottavan lääkäripulaa, sillä kun ohjelmat oikeasti pelaavat, lääkärien aikaa ei kulu tiedon hakemiseen eri lähteistä. Hankaluuksista huolimatta Suomi on siitä erityislaatuinen, että meillä olennainen tieto on jo sähköisenä. Mutta käytettävyys on huono, ja tiedot ovat hajallaan. Ammattilaiset tarvitsisivat helppoja raportointivälineitä, ja toimintoihin kaivataan läpinäkyvyyttä, Reijonsaari toteaa. Korpelainen analysoi parhaillaan sairaalansa eli Oulun yliopistollisen sairaalan potilasvirtoja sähköisen opastusjärjestelmän rakentamista varten. Projekti on osa sairaalan laajaa uudistamishanketta, ja se selvittää muun muassa, miten sairaalaan saapuvat potilaat liikkuvat rakennuksen sisällä. 40 vuoden ikäinen rakennus on uudistettava, samalla osin ahtaiksi ja epäkäytännöllisiksi käyneitä tiloja halutaan nyt modernisoida. Korpelainen uskoo hyvän tietojärjestelmän mahdollisuuksiin. Johtajan kannalta tietojärjestelmissä on tärkeää, että ne tekevät asiantuntijoiden työn potilaiden kannalta mahdollisimman hyväksi ja joustavaksi. Emme me toivottomassa tilanteessa silti ole, välineet ovat olemassa." Asiantuntijan apu tulee tarpeeseen

16 Oma firma Biohajoavia pakkausmateriaaleja valmistava Plastiroll haistoi vihreät trendit tulevaa ennakoiden. Perustajat olivat ahkeria tuotekehittelyssä, mutta kun tuli aika lähteä isommin maailmalle, he päättivät luopua omistuksestaan. teksti Timo Sormunen kuvat Nea Ilmevalta ja Studio Koivunen

17 Pakkausmateriaaleilta vaaditaan yhä äänekkäämmin kierrätettävyyttä ja kompostoituvuutta. Työvuorossa Valtteri Jaatinen ja Toni Heikkilä. Korkean laadun periaate on sisältynyt aina Plastirollin toimintaan. Risto Kovalainen silmä tarkkana. Plastirollissa on liki 30 vuoden ajan valmistettu muovipusseja ja -säkkejä, paperi- ja kartonkipohjaisia pakkausmateriaaleja sekä biohajoavia materiaaleja. Niin se vain on, että oikea ammatinvalinta on nuorena tärkeää, naurahtavat viime talvena Plastiroll-omistuksestaan ja samalla hallituspaikastaan luopuneet Rauno Asonen ja Esa Mylläri. Yrittäjäkaksikko tietää mistä puhuu. Aktiivisiin työvuosiin mahtuu paljon onnistumisen hetkiä, mutta myös 16-tuntisia työpäiviä ja pitämättä jääneitä lomapäiviä. Huilata ehti parhaimmillaan vain juhannuksen, joulun ja uudenvuoden pyhät. Yrittäjän arki oli alkuvuosina rankkaa myös perheelle ja ystäville. Nyt on aika ottaa rennommin, miehet virnistävät. Viime talvena alkanut oloneuvoksen pesti on molemmille järjestyksessään jo toinen, sillä he huilasivat hetkisen myös 1980-luvun alkupuolella. Silloinkin kiireet lopetti yrityskauppa, kun yhdessä perustettu Kotelonokia myytiin silloiselle Metsäliiton Teollisuudelle, nykyiselle Metsä Boardille. Makean ja helpon elämän sijaan alle nelikymppiset kaverukset suuntasivat uusien haasteiden pariin. Sellaiseksi seuloutui heikkoon kuntoon ajautunut ylöjärveläinen Plastiroll. Uuteen Plastirolliin saatiin omistajakumppaniksi jälleen myös Metsäliiton Teollisuus, jolle yhtiö toimitti muovitettuja ja laminoituja rullakääreitä sekä päätylappuja. Kartonkipakkauksia valmistavien asiakkaiden lisäksi markkinoita alettiin hakea aktiivisesti myös muualta elintarvike- ja pakkausteollisuudesta. Jo Kotelonokian aikaan opimme, että firmalla on hyvä olla useampia tukijalkoja. Kun yksi notkuu, toiset pitävät pystyssä, Asonen muistelee. Vihreä trendi versoi 1990-luvun alkupuolella eri puolilla Pohjois-Eurooppaa ja rantautui hiljalleen myös Suomeen. Siihen päätettiin tarttua myös Ylöjärvellä. Tavallisille kuluttajille suunnatut Bioska-pussit näkivät Suomessa päivänvalon vuonna Samana vuonna aloitettiin myös biohajoavien kalvojen tuotanto, käytännössä ensimmäisten joukossa Euroopassa. Myynnin ohella tämä on ollut myös tiivistä tuotekehitystä, sillä biokalvoille löytyy jatkuvasti uusia käyttökohteita. Pakkausmateriaalien on oltava päivä päivältä paremmin kierrätettäviä, uusiokäytettäviä ja kompostoituvia, yrittäjät tietävät. Plastiroll työllistää nykyisellään runsaat 70 ihmistä. Kansainvälistyminen vaati osaamista, johon omat rahkeet eivät riittäneet.

18 Bioska on Plastirollin kärkibrändi Suomessa. Siitä tuli koko yritykselle ympäristöystävällisyyden merkki. Rauno Asonen on ollut yrittäjä 1970-luvun puolivälistä saakka. Ensimmäinen yhdessä Esa Myllärin kanssa perustettu yritys oli Kotelonokia Oy. Esa Mylläri ja Rauno Asonen myivät Kotelonokian 1980-luvun alussa mutta eivät malttaneet jättää yrittämistä. Tuolloin kolmekymppiset miehet ostivat pian tappiollisena toimineen Plastirollin. Liikevaihto oli 2011 noin 27 miljoonaa euroa, josta viennin osuus oli yli 40 prosenttia. Pääosa viennistä menee pakkausteollisuuteen, mutta myös biohajoavat pussit löytävät tasaisesti uutta jalansijaa. Monista yrittäjäkollegoistaan poiketen Asonen ja Mylläri ovat malttaneet irtautua operatiivisesta työstä ja jakaa vastuuta nuoremmilleen hyvissä ajoin. Toimitusjohtaja ja tekninen johtaja luopuivat pesteistään jo Kansainvälistyminen vaati tuolloin sellaista osaamista, johon omat rahkeet ja osaaminen eivät enää riittäneet. Viime talvena yhtiön omistus siirtyi kokonaan toimivalle johdolle ja pääomasijoittaja Sponsor Capitalille. Yrityskaupassa myös Metsä Board luopui omasta siivustaan. Ei se kaikki viisaus ole koskaan yhdessä päässä. Nyt on firma fiksummissa ja osaavammissa käsissä ja se voi tosissaan kansainvälistyä, yrittäjät hymähtävät. Luopumisen tuskaakaan ei kuulemma ole tarvinnut potea. Ne itkut itkettiin jo 1980-luvun alussa, kun kaverusten esikoinen Kotelonokia myytiin. Itse myyntiprosessi oli sen sijaan huomattavasti mutkikkaampi, sillä tiedon ja dokumenttien määrä oli ihan toista luokkaa kuin takavuosina, Asonen huokaa. Plastiroll Oy TYÖMÄÄRÄ YLLÄTTÄÄ

19 Fortumin talous- ja varatoimitusjohtaja Juha Laaksonen kertoi Ylen toimittaja Kirsi Heikelille, että sijoitusympäristö on monimutkaistunut. Yritysten pitää ymmärtää makrotaloutta. Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen totesi, että Kiina on Yhdysvaltojen suurin velkoja. Jatkuuko Kiinan kasvu? Kansantaloustieteen professori Ilian Mihov Inseadista oli haluttua juttuseuraa. Pääomasijoittaja Christer Gardell Cevian Capitalista kertoi, että suomalaisyritykset ovat kiinnostavia sijoituskohteita.

20 Jos mainosbudjetti olisi anteliaampi, kotimaisuutta rummutettaisiin enemmän. Pia Hortling muistuttaa, että suomalainen olutkulttuuri on nuorta. Alko määritteli pitkään muun muassa sen, missä mikäkin panimo sai toimia ja järjestää jakeluaan.

21 teksti Kirsi Riipinen kuvat Tommi Tuomi Olvin tuotekehityksestä vastaava Pia Hortling on hyvillään pienpanimoiden määrän lisääntymisestä, sillä ne lisäävät kiinnostusta koko olutkulttuuriin. Olvi kehittää juomia, jotka maistuvat mahdollisimman laajalle asiakaskunnalle. SUURELLE yleisölle Olvin kausiolut, jouluolut, on näillä hetkillä tulossa kauppojen hyllyille, mutta tuotekehitys- ja hankintajohtaja Pia Hortling elää työssään ensi kevättä. Silloin hyllyille nostetaan juuri työn alla olevia uutuuksia. Uutta lanseerausta edeltää pitkä työrupeama ja useiden kymmenien ihmisten urakointi. Kun Hortlingilta kysyy, mikä on tuorein lanseeraus, hän joutuu muistelemaan. Sen työstämisestä on joka tapauksessa kulunut pitkä aika. Syyskuuhun kuuluivat omat uutuutensa, juuri nyt on jouluoluen vuoro. Siitä Hortling antaa vinkin kaikille kotikokeille. Kokkaajien kannattaa kokeilla, miten hienosti humala ja mallas marinadissa korostavat lihan makua. Hortlingin viikot jakautuvat usein kahden kaupungin, Helsingin ja Iisalmen välillä, ja poikettava on myös tytäryhtiöissä Baltiassa ja Valko-Venäjällä. Pääkonttori ja tuotanto ovat Iisalmessa, myynti- ja markkinointitoimisto sijaitsee Helsingin Hakaniemessä. Tämän maanantain hän tekee töitä pääkaupungissa mutta lentää illalla Kuopioon ja jatkaa sieltä Iisalmeen. Uusia lanseerauksia on useita kymmeniä vuodessa, ja prosessissa on jatkuvasti uusia juomia. Eikä suinkaan vain oluita. Alkukesästä kauppoihin tuli Angry Birds -limppari, ja melko tuore on myös Reino-oluen kumppanina lanseerattu Aino-siideri. Elokuun lopussa kauppoihin tulivat myös Wagner-oluet ja Viivi-siiderit. Voi sanoa, että lisenssituotteet saivat meillä alkunsa Lordin euroviisuvoitosta. Markkinoille saatiin silloin uusi limppari, sen jälkeen yhteistyötä on ollut esimerkiksi Disneyn kanssa. Etiketteihin ovat päässeet myös Simpsonit ja Hevisaurus. Myös tuotteiden elinkaaren hallinta on osa työtä: tuotteita pitää osata myös lopettaa. Osa pitkällekin kehitetyistä uusista tuotteista jää hyllylle odottamaan parempaa aikaa, mutta kaiken kaikkiaan Hortlingilla on hyvä käsitys siitä, millainen olut suomalaisille maistuu. Siis millainen? Lager. Mutta viime vuosina makumieltymykset ovat alkaneet sirpaloitua, ja suomalaiset ovat löytäneet muitakin kuin lager-oluita. Tutkimme jatkuvasti uusia potentiaalisia mahdollisuuksia, mutta realismia on silti se, että olemme pieni kansa ja markkinamme ovat rajalliset. Meidän kokoluokan panimon täytyy ajatella tuotekehityksessään mahdollisimman laajaa asiakaskuntaa. Hortling sanoo olevansa hyvillään pienpanimoiden tulosta markkinoille. Ne ovat todella tärkeä lisä olutkulttuurin kehittämisessä ja pystyvät tarjoamaan sellaisia tuotteita, joita isojen olisi hankala valmistaa eikä se olisi taloudellisesti järkevää. Olvilla on omassa tuotevalikoimassaan mukana myös pienpanimoiden tuotteita, joita ne myyvät eteenpäin omien ketjujensa kautta. Suomalainen olutkulttuuri on nuorta, ja sen hitaanpuoleisen kehityksen taustalla vahvana vaikuttajana

22 PIA HORTLING Alko, joka määritteli panimoiden toimintaa hyvin tarkoin. Panimoteollisuudessa markkinatalouteen siirryttiin vasta, kun Suomi siirtyi EU:hun. Silloin mekin esimerkiksi pääsimme rakentamaan koko maan kattavan jakelun. Sitä ennen saimme toimia Järvi- Suomen alueella. Kuinka vähän aikaa suomalainen olutkulttuuri onkaan päässyt vapaasti muotoutumaan. Tasapuolisuuden nimissä Hortling lisää, että Alko on tiennyt panimoille plussiakin. Alko on yhteistyössä alan kanssa kehittänyt prosesseja sekä tutkinut raaka-aineiden ja tuotteiden laadun parantamista. Alkon määrittelyistä elävät kansan suussa edelleen esimerkiksi ykkös-, kolmos- ja nelosoluet. Tolppia ei enää ole Olvin pulloissa, niiden sijaan etiketeissä on prosenttiluku. Markkinatalous alkoi vasta, kun liityimme EU:hun. Koko panimoteollisuus on vastustanut sosiaali- ja terveysministeriössä valmistelussa olevaa lakiesitystä, joka koskee alkoholimainonnan uusia rajoituksia. Ministeriö haluaa rajoittaa alkoholimainontaa erityisesti lapsia ja nuoria suojellakseen. Panimoliiton mielestä mainontakielto tappaisi kotimaiset brändit. Hortling kysyy, mitä mainontakiellolla käytännössä saadaan aikaan. Eikö meidän ennemminkin pitäisi pohtia, miten puutumme ongelmatapauksiin? Nuoriin vaikutetaan valistuksella, mikä on paljon tärkeämpää kuin kiellot. Mitä kielletympi hedelmä, sitä enemmän se houkuttaa. Meidän mainonnalla rakennetaan brändiä ja luodaan osaltaan olutkulttuuria. Jos mietojen juomien mainonta kielletään Suomessa, taivaskanavat ja netti ovat edelleen olemassa. On vaikea nähdä, mitä hyviä puolia kiellolla olisi. Hän muistuttaa, että jo nykyisellään alaa säädellään tiukasti. Tämän lisäksi Panimoliitto on perustanut kohtuullisesti.fi-sivuston ja pyörittänyt Kännissä olet ääliö -kampanjaa. Mainontaa valvoo panimoteollisuuden perustama ennakkotarkastuslautakunta, joka tarkistaa etukäteen televisiomainokset. Eikä niitä saa nykyiselläänkään esittää ennen iltayhdeksää. Jos mainontaa edelleen kiristetään, kuluttajien tietoisuus eri vaihtoehdoista pienenee. Ei meidän tarkoituksemme ole, että mietoja juomia käytettäisiin väärin. Se porukka, joka niin tekee, juo huolimatta siitä, miten tuotteitamme mainostetaan. Olvi perustettiin Iisalmeen 1878 juoppouden poistamiseksi; viinanhimon villitsemille kansalaisille haluttiin tarjota miedompia vaihtoehtoja. Tuolloin Suomessa toimi vajaat 80 panimoa. Itsenäisenä suomalaisena niistä on säilynyt ainoastaan Olvi. Pääkilpailijat Sinebrychoff ja Hartwall ovat osa kansainvälisiä jättejä, Sinebrychoff kuuluu Carlsbergille, Hartwall Heinekenille. Suomalaisuus on yksi Olvin tärkeimpiä markkinointivaltteja, ja sitä rummutettaisiin Hortlingin mukaan vielä lisää, jos mainosbudjetti olisi anteliaampi. Kotimaisuus on osa perimäämme, ja haluamme hyödyntää sitä. Toimimme multipaikallisesti, sillä korostamme paikallisuutta myös vientimarkkinoilla sekä Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Valko-Venäjällä, joissa meillä on tytäryhtiöt. Olvi on pörssiyhtiö, jolla on perhetausta. Yksi suurimmista omistajista on Ikean perustaja Ingvar Kamprad, joka kävi paikan päällä Iisalmessa viime vuonna. Ymmärsin, että hän valitsi meidät sijoituskohteekseen, koska meillä on yrityksinä paljon samankaltaisuuksia. Pia Hortling ei halua tehdä numeroa sukutaustastaan. Ei olisi yrityksen kannalta oikein, jos paikallani ei olisi tehtäviä osaavaa ammatti-ihmistä. Minun on pystyttävä antamaan osaamista yritykselle, mutta samalla on hienoa, että työni on mielenkiintoista ja haastavaa. Suvusta säännöllisessä päivätyössä on nykyään virallisesti neljä ihmistä, Pian lisäksi hänen isänsä, äitinsä ja setänsä. Uusi sukupolvi on hyvää kyytiä tulossa mukaan, siitä osa vielä opiskelee. Haastattelua tehdään aamupäivällä, edessä on pitkä päivä, ja Hortlingin kupissa on vihreää teetä. Mutta jos tilanne olisi toinen ja hän voisi maistella suosikkioluttaan, mikä se olisi? Tähän on äärimmäisen vaikea vastata, koska eri tilanteet vaativat erilaisen oluen. Mutta esimerkiksi saunaoluena suosikkini on Sandels.

OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE. Yritys: Tekijä:

OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE. Yritys: Tekijä: OULUTECH OY YRITYSHAUTOMO 1(14) KYSYMYKSIÄ LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN TEKIJÄLLE Yritys: Tekijä: Päiväys: MARKKINAT Rahoittajille tulee osoittaa, että yrityksen tuotteella tai palvelulla on todellinen liiketoimintamahdollisuus.

Lisätiedot

Helmet Business Mentors Oy

Helmet Business Mentors Oy Helmet Business Mentors Oy Pääomasijoitusta suomalaisiin pk-yrityksiin vuodesta 1995 Suunnittelu- ja konsultointialan toimialakatsaus 20.11.2015 Toimiala pääomasijoittajan näkökulmasta Helmetin toimiala

Lisätiedot

KONEen yhtiökokous helmikuuta 2015 Henrik Ehrnrooth, toimitusjohtaja

KONEen yhtiökokous helmikuuta 2015 Henrik Ehrnrooth, toimitusjohtaja KONEen yhtiökokous 2015 23. helmikuuta 2015 Henrik Ehrnrooth, toimitusjohtaja 2014: Kannattava kasvu jatkui 2014 2013 Historiallinen muutos Vertailukelpoinen muutos Saadut tilaukset Me 6 812,6 6 151,0

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto Maailman talous on muutoksessa. Digitalisoituminen vie suomalaiset yritykset globaalin kilpailun piiriin. Suomen on pärjättävä tässä kilpailussa, jotta hyvinvointimme on

Lisätiedot

10.8.2011 Wulff-Yhtiöt Oyj Sijoittaja- ja analyytikkotilaisuus

10.8.2011 Wulff-Yhtiöt Oyj Sijoittaja- ja analyytikkotilaisuus 10.8.2011 Wulff-Yhtiöt Oyj Sijoittaja- ja analyytikkotilaisuus Wulff merkittävä toimistomaailman toimija Pohjoismaissa ö 1 Wulff-Yhtiöt lukuina ö 2 Wulff-Yhtiöt Oyj liikevaihdon jakautuminen vuonna 2010

Lisätiedot

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Rauhala on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Yrityksen perustiedot Omistajat: Ismo ja Miika Takkunen Ismo vastaa tilanjohtaminen

Lisätiedot

PK-YRITYKSEN UUDET TUOTTEET JA TUOTEKEHITTÄMISEN ERI VAIHEET JA TARVITTAVAT KUMPPANIT

PK-YRITYKSEN UUDET TUOTTEET JA TUOTEKEHITTÄMISEN ERI VAIHEET JA TARVITTAVAT KUMPPANIT PK-YRITYKSEN UUDET TUOTTEET JA TUOTEKEHITTÄMISEN ERI VAIHEET JA TARVITTAVAT KUMPPANIT 29.9.2016 KontaktiVerkko Suomi Oy:n toimitusjohtaja ja Suomen Tuotekehitysyhdistys ry, Sytkyn toiminnanjohtaja 2014

Lisätiedot

25 vuotta lämpöä laadukkaasti Vantaa Lappeenranta Kuopio - Turku. Henkilökunnan määrä 25

25 vuotta lämpöä laadukkaasti Vantaa Lappeenranta Kuopio - Turku. Henkilökunnan määrä 25 25 vuotta lämpöä laadukkaasti Vantaa Lappeenranta Kuopio - Turku Liikevaihto n. 6 milj. Henkilökunnan määrä 25 Omistajat: Jukka Itkonen 55%, Reijo Lappalainen 34 %, Hannu Janhunen 7 %, Muu avainhenkilöstö

Lisätiedot

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta Teknotarinoita Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta www.visiolehti.fi 1 Hyvinvointia Suomelle Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala. Teknologiayritykset toimivat

Lisätiedot

Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry

Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry 1 Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry Rauman Yrittäjät Yrittäjän asialla, paikallisesti 2 Rauman

Lisätiedot

Go Global Plus Kansainvälistymisen valmennusohjelma pk-yrityksille. Satakunta ja Varsinais-Suomi

Go Global Plus Kansainvälistymisen valmennusohjelma pk-yrityksille. Satakunta ja Varsinais-Suomi Go Global Plus 2012-2013 Kansainvälistymisen valmennusohjelma pk-yrityksille Satakunta ja Varsinais-Suomi Go Global Plus lyhyesti Go Global Plus valmentaa suomalaisia pk-yrityksiä kansainvälisille markkinoille

Lisätiedot

OLVI OYJ PÖRSSITIEDOTE 4.11.2004 klo 09.00 1(4)

OLVI OYJ PÖRSSITIEDOTE 4.11.2004 klo 09.00 1(4) OLVI OYJ PÖRSSITIEDOTE 4.11.2004 klo 09.00 1(4) OLVI-KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.9.2004 (9 KK) Konsernin liikevaihto kasvoi 16,0 % 99,90 (86,09) milj. euroon ja liikevoitto oli 7,83 (7,65) milj.

Lisätiedot

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia MYY PALVELUA Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia Ryhmätyöskentely - tavoitteena ideoida, KUINKA MYYNNIN MUUTTUNEESEEN ROOLIIN VOIDAAN VASTATA? - tarkastellaan kysymystä

Lisätiedot

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes lyhyesti Mitä Tekes tekee? Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes hyväksyy korkeampia riskejä kuin yksityiset rahoittajat rahoittaa

Lisätiedot

Q1-Q4 2013 Q4 2013 Q4 2012

Q1-Q4 2013 Q4 2013 Q4 2012 Atria Oyj Tilinpäätös 1.1. 31.12. Toimitusjohtaja Juha Gröhn Atria-konserni Katsaus 1.1.-31.12. Milj. *Kertaluonteiset erät, jotka sisältyvät raportoituun liikevoittoon Q1- Q1- Liikevaihto 360,6 360,6

Lisätiedot

Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari

Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari Onko elintarviketalous kasvuala kasvua lähiruuasta? Lähiruoka-seminaari 18.9.2012 Heikki Juutinen Elintarvikeala muutoksessa 1. Ruuan kysyntä kasvaa maailmalla 2. Kuluttajat haluavat tietää, missä ja miten

Lisätiedot

Kokemuksia T&K-hankkeiden tulosten hyödyntämisessä. Heidi Fagerholm EVP, R&D and Technology, Kemira

Kokemuksia T&K-hankkeiden tulosten hyödyntämisessä. Heidi Fagerholm EVP, R&D and Technology, Kemira Kokemuksia T&K-hankkeiden tulosten hyödyntämisessä Heidi Fagerholm EVP, R&D and Technology, Kemira Johtamis- ja innovaatiojärjestelmät avainroolissa Kemira 2011-> Kemira 2007 asti Diversifioitunut portfolio

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

ILMARISEN TILINPÄÄTÖS 2015. Tulosinfo 19.2.2016 / Toimitusjohtaja Timo Ritakallio

ILMARISEN TILINPÄÄTÖS 2015. Tulosinfo 19.2.2016 / Toimitusjohtaja Timo Ritakallio ILMARISEN TILINPÄÄTÖS 2015 Tulosinfo 19.2.2016 / Toimitusjohtaja Timo Ritakallio 1 KESKEISTÄ VUONNA 2015 Hyvä sijoitustuotto Hyvä vakavaraisuus Kustannustehokas toiminta Hyvitykset ennätystasolla TyEL-vakuutettujen

Lisätiedot

KASVUN SUUNTA KYSELY

KASVUN SUUNTA KYSELY KASVUN SUUNTA KYSELY Olen tyytyväinen elämääni yrittäjänä, mutta olen tehnyt myös pitkää päivää ja nauttinut työni jättämästä jäljestä Toimitilat käy pieneksi, mutta ei tällä iällä viitsisi lainanottoa

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan näkymät 2013 2014 Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan myynti 2012 Liikevaihto yht. 129 mrd. euroa (pl. alv) 13% 12% 30 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58% Lähde:

Lisätiedot

Tekes palveluksessasi. Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa

Tekes palveluksessasi. Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa Tekes palveluksessasi Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa Tekes teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes on innovaatiotoiminnan asiantuntija, jonka tavoitteena on edistää yritysten

Lisätiedot

YHTEENVETO - Kansainvälistymisen tulevaisuusklinikat

YHTEENVETO - Kansainvälistymisen tulevaisuusklinikat YHTEENVETO - Kansainvälistymisen tulevaisuusklinikat OSAKSI YHTEISÖÄ: Eri kulttuureista tulevien integroiminen yhteisöömme ja osaksi arkeamme on onnistumisen avain. Tulevaisuus haastaa tähän entistä vahvemmin.

Lisätiedot

Mikroyrittäjän OV kartoitus. Erkki Petäjä

Mikroyrittäjän OV kartoitus. Erkki Petäjä Mikroyrittäjän OV kartoitus Erkki Petäjä Mikroyrittäjän OV kartoitus osana yritysneuvontapalveluita Yritysneuvontapalvelu myyjille Palvelu on ensimmäinen kartoituskeskustelu yrittäjän kanssa, jonka perustella

Lisätiedot

Monikanavaisen verkkokaupan perustaminen, rakentaminen ja markkinointi sekä kansainvälinen kauppa

Monikanavaisen verkkokaupan perustaminen, rakentaminen ja markkinointi sekä kansainvälinen kauppa Monikanavaisen verkkokaupan perustaminen, rakentaminen ja markkinointi sekä kansainvälinen kauppa 3.11.2016 1 Kokenut ja osaava toimittaja & Toimituksia vuodesta 1991 liikevaihto 5,3 M 2015, tulos 1 MEUR

Lisätiedot

Maailmalle! Viestintä- ja markkinointijohtaja Naantali

Maailmalle! Viestintä- ja markkinointijohtaja Naantali Maailmalle! Outi Torniainen Viestintä- ja markkinointijohtaja Naantali 19.5.2010 Sisältö Lyhyesti Finprosta Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty miten kansainvälistyä ja menestyä Maailma muuttuu, miten

Lisätiedot

Risto Jämsén Elintarvikepäivä Pääomasijoittajan matkassa makujen maailmoissa

Risto Jämsén Elintarvikepäivä Pääomasijoittajan matkassa makujen maailmoissa Risto Jämsén Elintarvikepäivä 2016 Pääomasijoittajan matkassa makujen maailmoissa Oppia neljällä vuosikymmenellä 12.5.2016 2 Hallintoa ja hallituspaikkoja 12.5.2016 3 Makua Foods Oy käynnistyy Kotimainen

Lisätiedot

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville?

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mikä on tutkimusohjelman tai hankkeen tulos? Tutkijoille työtä, opinnäytteitä, meriittejä

Lisätiedot

OLVI OYJ PÖRSSITIEDOTE 07.08.2003 klo 09.00 1(4)

OLVI OYJ PÖRSSITIEDOTE 07.08.2003 klo 09.00 1(4) OLVI OYJ PÖRSSITIEDOTE 07.08.2003 klo 09.00 1(4) OLVI-KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.6.2003 (6 KK) Konsernin liikevaihto laski 1,2 % 53,60 (54,27) milj. euroon ja liikevoitto oli 3,82 (3,92) milj.

Lisätiedot

Johtajan tulevaisuus Teollisuus vuonna 2020

Johtajan tulevaisuus Teollisuus vuonna 2020 5.0.20 klo 4-7 Helsingin Messukeskus Professori Hannu Kärkkäinen Tampereen teknillinen yliopisto Johtajan tulevaisuus Teollisuus vuonna 2020 Sosiaalinen media uudistaa teollisten yritysten toimintatapoja,

Lisätiedot

Mainonnan kenttä Venäjällä

Mainonnan kenttä Venäjällä Mainonnan kenttä Venäjällä Mainonnan historia nykyvenäjällä 15 vuotta siitä kun se alkoi Viimeisen 10 vuoden aikana isoimmat ketjut ovat rantautunet Venäjälle Koulutus, osaaminen, ja yleinen tietotaito

Lisätiedot

Kurssitusten tarve kipuaa

Kurssitusten tarve kipuaa Kurssitusten tarve kipuaa 9.11.2000 08:02 Muinoin tietotekniikkakurssilla opeteltiin ohjelmat läpikotaisin. Nyt niistä opetellaan vain työssä tarvittavat toiminnot. Niissäkin on työntekijälle tekemistä,

Lisätiedot

Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista. parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA. Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä

Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista. parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA. Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä 27.1.2017 (c) Kari I. Mattila 1 STRATEGISEN HYVINVOINNIN

Lisätiedot

Teknologiateollisuus ry:n Team Finland-kyselyn tulokset. Markku Ihonen,

Teknologiateollisuus ry:n Team Finland-kyselyn tulokset. Markku Ihonen, Teknologiateollisuus ry:n Team Finland-kyselyn tulokset Markku Ihonen, 23.3.16 Team Finland-kyselyn tausta Tammikuussa 16 Teknologiateollisuuden 16 jäsenyrityksen toimitusjohtajalle, saatu 1 vastausta

Lisätiedot

Exel Composites Reinforcing Your Business Pienten yhtiöiden Pörssi-ilta Oulussa 6.11.2013 Vesa Korpimies Toimitusjohtaja

Exel Composites Reinforcing Your Business Pienten yhtiöiden Pörssi-ilta Oulussa 6.11.2013 Vesa Korpimies Toimitusjohtaja Exel Composites Reinforcing Your Business Pienten yhtiöiden Pörssi-ilta Oulussa 6.11.2013 Vesa Korpimies Toimitusjohtaja - 1 - Exel Composites on kansainvälinen pultruusioalan yritys, jolla on tuotantolaitoksia

Lisätiedot

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ.

PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. PALKITSEVAA. ITSENÄISTÄ. HAASTEELLISTA. MYYNTIÄ. Wulff-Yhtiöt Oyj rekrytointi Kari Juutilainen InHunt Group gsm 044 995 5382 kari.juutilainen@inhunt.fi www.urawulffilla.fi Myynti on työtä, jossa tuloksellisuus

Lisätiedot

KESKO OSTAA ONNISEN 1

KESKO OSTAA ONNISEN 1 KESKO OSTAA ONNISEN 1 KESKO OSTAA ONNISEN Velaton kauppahinta noin 369 milj. euroa Ostettavan liiketoiminnan liikevaihto 10/2014-9/2015 1,4 mrd euroa, käyttökate 39 milj. euroa Onninen toimii Suomessa,

Lisätiedot

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Tuoteluettelo / 2014 RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Maatalous Teollisuus & materiaalin käsittely Ympäristönhoito Kevytperävaunut Muut laitteet THE SKY IS NOT THE LIMIT STARCO FINLAND

Lisätiedot

Fashion & Design. Yrittämällä yli rajojen Suomessa ja Venäjällä 2009-2013

Fashion & Design. Yrittämällä yli rajojen Suomessa ja Venäjällä 2009-2013 Fashion & Design Yrittämällä yli rajojen Suomessa ja Venäjällä 2009-2013 Fashion & Design - Lähialueyhteistyöhanke Rahoitus TEMin lähialueyhteistyövaroista Finatex ry:n koordinoima Suomalais-venäläisen

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN LIIKETOIMINTAOSAAMISEN VERKOSTO 19.4.2006

ITÄ-SUOMEN LIIKETOIMINTAOSAAMISEN VERKOSTO 19.4.2006 ITÄ-SUOMEN LIIKETOIMINTAOSAAMISEN VERKOSTO 19.4.2006 PROF. MARKKU VIRTANEN HELSINGIN KAUPPAKORKEAKOULU PIENYRITYSKESKUS 5.10.2005 Markku Virtanen LT-OSAAMISEN VERKOSTON MAKROHANKKEEN KUVAUS Makrohankkeen

Lisätiedot

GROWTH MENTORS. Valmennusohjelma kansainvälistymisen parissa työskenteleville

GROWTH MENTORS. Valmennusohjelma kansainvälistymisen parissa työskenteleville GROWTH MENTORS Valmennusohjelma kansainvälistymisen parissa työskenteleville Growth Mentors on sinulle, joka toimit suomalaisten pk-yritysten kansainvälistymisen parissa OHJELMASSA MUKANA HUIPPUASIANTUNTIJAT

Lisätiedot

Exel Composites Reinforcing Your Business

Exel Composites Reinforcing Your Business Pienten yhtiöiden Pörssi-ilta 2.9.2013 Exel Composites Reinforcing Your Business Vesa Korpimies Toimitusjohtaja - 1 - Exel Composites on kansainvälinen pultruusioalan yritys, jolla on tuotantolaitoksia

Lisätiedot

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA

MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA MILLAISIA JUTTUVINKKEJÄ JA TIEDOTTEITA Viestintä- ja markkinointiseminaari 2.-3.6.2015 Kari Ikonen twitter @IkonenKari 3.6.2015 Alma Aluemedia Maakuntalehdet Alma Aluemedia 4 maakuntalehteä 14 tilattavaa

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus Toimitusjohtajan katsaus Heikki Malinen 1 Strategia ja toimintatapa Viisi toiminnan ydinaluetta Investointien elinkaaren kattava konsepti Teknologian ja paikallisten olosuhteiden hyvä tuntemus Vahva markkina-asema

Lisätiedot

Aktiivinen omistaja 18.5.2011 KEURUU. Sakari Oikarinen Toimitusjohtaja Confidentum Oy

Aktiivinen omistaja 18.5.2011 KEURUU. Sakari Oikarinen Toimitusjohtaja Confidentum Oy Aktiivinen omistaja 18.5.2011 KEURUU Sakari Oikarinen Toimitusjohtaja Confidentum Oy 050 4000 523 Sakari Oikarinen 1. Työskentelen perheyritysten sukupolvenvaihdosten asiantuntijana yleensä konfliktitilanteiden

Lisätiedot

Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014

Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014 Luottamus ja verkostoituminen MIKAEL PENTIKÄINEN KEURUU 13.2.2014 Nyt on verkostojen aika Verkostoituminen voi tuoda ison kilpailuedun. Verkostoitumista tukee moni voima: Tekniikan kehitys ja sen vaatima

Lisätiedot

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA....YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU TEKSTI: Lauri Kuukasjärvi, Ilona Mansikka, Maija Toukola, Tarja

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

Go Global Plus Kansainvälistymisen valmennusohjelma pk-yrityksille. Varsinais-Suomi

Go Global Plus Kansainvälistymisen valmennusohjelma pk-yrityksille. Varsinais-Suomi Go Global Plus 2013-2014 Kansainvälistymisen valmennusohjelma pk-yrityksille Varsinais-Suomi Go Global Plus lyhyesti Go Global Plus valmentaa suomalaisia pk-yrityksiä kansainvälisille markkinoille Tavoitteena

Lisätiedot

KAUPPASI PARAS KALAKAVERI

KAUPPASI PARAS KALAKAVERI KAUPPASI PARAS KALAKAVERI www.jokisenevaat.fi JOKISEN EVÄÄT ON LUOTETTAVA KUMPPANI KALATISKISI HOVIHANKKIJAKSI Yhteistyö kanssamme tarjoaa sinulle suuren määrän etuja ja palveluja, jotka helpottavat työtäsi

Lisätiedot

Yritysten kasvun suunta kysely

Yritysten kasvun suunta kysely Yritysten kasvun suunta kysely Kysely suunnattiin marraskuussa 2015 webropol kyselynä pääosin PPY:n jäsenyrityksiin, vastaajia 662 kpl. Kempeleen osuus vastaajista 75 vastaajaa. KASVUN SUUNTA KYSELY Olen

Lisätiedot

Yhtiö ilman visiota on kuin matkustaja ilman määränpäätä

Yhtiö ilman visiota on kuin matkustaja ilman määränpäätä Yhtiö ilman visiota on kuin matkustaja ilman määränpäätä Finnairin strategia toiminut Aasian liikenteessä miljoonan matkustajan kasvu Aasian strategian myötä 2001 visio Pohjolan paras, eturivin eurooppalainen

Lisätiedot

TIETOPERUSTAINEN JOHTAMINEN KUNTAORGANISAATION SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUTOIMINNAN SUUNNITTELUSSA. PD-projektityö/Vesa Helin

TIETOPERUSTAINEN JOHTAMINEN KUNTAORGANISAATION SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUTOIMINNAN SUUNNITTELUSSA. PD-projektityö/Vesa Helin TIETOPERUSTAINEN JOHTAMINEN KUNTAORGANISAATION SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUTOIMINNAN SUUNNITTELUSSA PD-projektityö/Vesa Helin Tutkimuksen tausta strategisen ja toiminnan vaikuttavuuteen tähtäävän toiminnan

Lisätiedot

Copyright Lasse Karjalainen

Copyright Lasse Karjalainen Ideoista liiketoiminnaksi miten kaupallistan ideani Lasse Karjalainen, Highline Oy (lasse.karjalainen@highline.fi, 0400 716 420) (Sympa Oy, Pulsan Asema Oy, Simulo Oy, Efecon Oy) Kaikki lähtee ideasta

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS- ANALYYSI JUHA-PEKKA KALLUNKI

TILINPÄÄTÖS- ANALYYSI JUHA-PEKKA KALLUNKI TILINPÄÄTÖS- ANALYYSI JUHA-PEKKA KALLUNKI TALENTUM HELSINKI 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Juha-Pekka Kallunki Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi ja taitto: Lapine Oy ISBN 978-952-14-2195-2

Lisätiedot

Aalto-yliopisto kauppakorkeakoulu Pienyrityskeskus Yrittäjyyden ja PK yritysten kehittäjäkumppani

Aalto-yliopisto kauppakorkeakoulu Pienyrityskeskus Yrittäjyyden ja PK yritysten kehittäjäkumppani Aalto-yliopisto kauppakorkeakoulu Pienyrityskeskus Yrittäjyyden ja PK yritysten kehittäjäkumppani PIENYRITYSKESKUS 30 vuotta Kauppakorkeakoulun erillislaitos yrittäjyys ja pk-yritysten kehityspalvelut

Lisätiedot

ARCTIC LOGISTICS KONFERENSSI MURMANSKISSA ( ) PK-YRITYSTEN LIIKETOIMINNAN 07/10/2011 MURMANSKIN JA POHJOIS-SUOMEN

ARCTIC LOGISTICS KONFERENSSI MURMANSKISSA ( ) PK-YRITYSTEN LIIKETOIMINNAN 07/10/2011 MURMANSKIN JA POHJOIS-SUOMEN PK-YRITYSTEN LIIKETOIMINNAN KANSAINVÄLISTYMINEN BARENTSIN ALUEELLA: MURMANSKIN JA POHJOIS-SUOMEN YRITYSTEN KOKEMUKSIA Taija Heinonen Pro gradu tutkielma Markkinoinnin koulutusohjelma Oulun yliopisto ARCTIC

Lisätiedot

Kansainvälistymisen haasteet perinteisessä meijeriyrityksessä - Kokemuksia Valiosta

Kansainvälistymisen haasteet perinteisessä meijeriyrityksessä - Kokemuksia Valiosta Kansainvälistymisen haasteet perinteisessä meijeriyrityksessä - Kokemuksia Valiosta Vientijohtaja Veijo Meriläinen Pellervon Päivä 2007 11.04.2007 10.4.2007 1 Valiolla kunniakas yli 100 v historia Perustettu

Lisätiedot

Tavara- ja tietovirrat oikenevat. Markku Säkö

Tavara- ja tietovirrat oikenevat. Markku Säkö Tavara- ja tietovirrat oikenevat Markku Säkö Netti mullistaa perinteisen kaupan Kuisma Niemelä perustelee lähtöään S-ryhmän uuden strategian toteutuksen asettamilla vaatimuksilla. Hän huomauttaa tiedotteessa,

Lisätiedot

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Laadullinen eli kvalitatiiivinen analyysi Yrityksen tutkimista ei-numeerisin perustein, esim. yrityksen johdon osaamisen, toimialan kilpailutilanteen

Lisätiedot

Neomarkka Oyj Uusi strategia: teolliset sijoitukset

Neomarkka Oyj Uusi strategia: teolliset sijoitukset Neomarkka Oyj Uusi strategia: teolliset sijoitukset SijoitusInvest 08 Sari Tulander Neomarkka Oyj, Aleksanterinkatu 48 A, 00100 Helsinki Neomarkka lyhyesti Neomarkka Oyj:n on sijoitusyhtiö, joka sijoittaa

Lisätiedot

ICT- Go Global. Pk-yritysten kansainvälistymisen valmennusohjelma / SKa

ICT- Go Global. Pk-yritysten kansainvälistymisen valmennusohjelma / SKa ICT- Go Global Pk-yritysten kansainvälistymisen valmennusohjelma 2011 24.2.2011 / SKa Finpro oikea partneri kansainväliseen menestykseen Finpro on kansallinen konsulttiorganisaatio, joka nopeuttaa suomalaisten

Lisätiedot

METSÄBIOTALOUS BISNESENKELIN SILMIN

METSÄBIOTALOUS BISNESENKELIN SILMIN METSÄBIOTALOUS BISNESENKELIN SILMIN Juha Kurkinen Hall.pj., tj. Rastor YKSITYISEN RAHOITUKSEN VAIHEET BISNESENKELIN LISÄARVO Bisnesenkelisijoittamisella tarkoitetaan yksityishenkilön tekemää sijoitusta

Lisätiedot

FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto!

FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto! FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto Yritysvastuuverkosto FIBS tarjoaa ajankohtaista tietoa yritysvastuun parhaista käytännöistä, trendeistä ja työkaluista, tukea vastuullisuustoiminnan kehittämiseen,

Lisätiedot

Koulutuksella TEHOKKUUTTA yritysten ja ihmisten johtaminen

Koulutuksella TEHOKKUUTTA yritysten ja ihmisten johtaminen Koulutuksella TEHOKKUUTTA yritysten ja ihmisten johtaminen TTS Johtaminen, Yrittäjyys, Logistiikka Vuosittain noin 200 henkilöä/yrittäjää suorittaa TTS:llä johtamiseen tai yritysjohtamiseen liittyvän koulutuksen

Lisätiedot

Pk-toimintaympäristökysely. Kasvuhakuisuus työnantajayrityksissä

Pk-toimintaympäristökysely. Kasvuhakuisuus työnantajayrityksissä Pk-toimintaympäristökysely Kasvuhakuisuus työnantajayrityksissä Työnantajayritysten tilannekuva 2 Omistajanvaihdosten pato kasvaa edelleen* 58 000 yritystä 16 000 yritystä Alkuvaihe Kasvu Vakaa toiminta

Lisätiedot

Aluetukku LähiPuoti Remes Oy

Aluetukku LähiPuoti Remes Oy Aluetukku LähiPuoti Remes Oy Yritysten toiminta: LähiPuoti Remes Oy on perustettu 2013, Puotipuksuna Kimmo Remes. Yrityksen kotipaikka on Humppila ja toiminta-alueena Lounais-Häme ja Pirkanmaa. Valikoimissa

Lisätiedot

Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa

Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa Rakentamisen suhdannenäkymät Itä-Suomessa Sami Pakarinen Kimmo Anttonen Huhtikuu 2016 Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne hyvin tyydyttävä Itä-Suomen rakentamisen suhdannetilanne jatkunee tänä vuonna

Lisätiedot

Tekes riskirahoittajana -

Tekes riskirahoittajana - Tekes riskirahoittajana - rahoitusmahdollisuudet Oulu 26.2.2010 Tekes mukana kehittämässä TUTKIMUKSELLISESSA OSIOSSA T&K:SSA TUOTTEIS- TUKSESSA PALVELUJEN KEHITÄMISESSÄ LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISESSÄ Lähtökohtana

Lisätiedot

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat

Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenranta strategia Lappeenranta Itä ja länsi kohtaavat Lappeenrannan kaupungin Kansainvälistymis- ja Venäjä 2015-16 Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää.

Lisätiedot

TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013. 26.3.2014 Johanna Lamminen

TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013. 26.3.2014 Johanna Lamminen TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013 26.3.2014 Johanna Lamminen Gasum lyhyesti Gasum on suomalainen luonnonkaasujen osaaja. Yhtiö tuo Suomeen maakaasua, ja siirtää ja toimittaa sitä energiantuotantoon, teollisuudelle,

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja

Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy Perustettu vuonna 1996 Henkilöstömäärä: 34 (2015) Liikevaihto vuonna 2014: 6,1 milj. euroa, josta kuntarahan

Lisätiedot

Tilinpäätös 2015 Katsaus konsernin toimintaan. Toimitusjohtajan sijainen ja COO Aki Laiho 10.2.2016

Tilinpäätös 2015 Katsaus konsernin toimintaan. Toimitusjohtajan sijainen ja COO Aki Laiho 10.2.2016 Tilinpäätös 2015 Katsaus konsernin toimintaan Toimitusjohtajan sijainen ja COO Aki Laiho Koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto parani, viimeinen neljännes jäi edellisvuodesta 2 HKScan-konserni 2015

Lisätiedot

Terveydenhuollon kasvava ammattilainen

Terveydenhuollon kasvava ammattilainen Terveydenhuollon kasvava ammattilainen Orion jakautuu 1.7.2006 Orion konserni Uusi Orion Oyj Oriola KD Oyj Orion Pharma Orion Diagnostica KD Oriola Lääkkeiden ja diagnostisten testien T&K, valmistus ja

Lisätiedot

ASIAKASKOKEMUKSEN MITTAAMINEN

ASIAKASKOKEMUKSEN MITTAAMINEN ASIAKASKOKEMUKSEN MITTAAMINEN Linnoitustie 4 Violin-talo 5 krs., FI-02600 Espoo www.triplewin.fi will invest into customer experience leadership Miten rakennetaan asiakaskokemuksen johtamiseen toimiva

Lisätiedot

Pohjolan Osuuspankki paikallinen kumppanisi. Yrityspalvelut.

Pohjolan Osuuspankki paikallinen kumppanisi. Yrityspalvelut. Pohjolan Osuuspankki paikallinen kumppanisi. Yrityspalvelut. Lähinnä menestystä. Lähialueesi yritysten menestyksessä mukana jo 90 vuotta Pohjolan Osuuspankki on markkinajohtaja toimialueellaan henkilöasiakkaiden

Lisätiedot

Tervetuloa Työnvälitykseen

Tervetuloa Työnvälitykseen Tervetuloa Työnvälitykseen Välkommen till Arbetsförmedlingen Finska Tämä on Työnvälitys Haetko työtä? Haluatko lisätietoja työmarkkinoista? Tarvitsetko vinkkejä ja neuvoja löytääksesi haluamasi työn?

Lisätiedot

KUUSI POINTTIA BRÄNDIN ERILAISTAMISESTA

KUUSI POINTTIA BRÄNDIN ERILAISTAMISESTA KUUSI POINTTIA BRÄNDIN ERILAISTAMISESTA Markkinan polarisoituminen on uhka yleisbrändeille + Markkinoilla on menossa kehitys, jossa pärjäävät sekä lisäarvolla erottuvat ykkösbrändit että edullisella hinnalla

Lisätiedot

Kestävää kasvua biotaloudesta, cleantechistä ja digitalisaatiosta

Kestävää kasvua biotaloudesta, cleantechistä ja digitalisaatiosta Kestävää kasvua biotaloudesta, cleantechistä ja digitalisaatiosta Teollisuusneuvos Mika Aalto Elinkeino- ja innovaatio-osasto Strategiset kasvualat-ryhmä 2.9.2014 Teollisuuspolitiikan visio Teollisuuspolitiikan

Lisätiedot

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Tuotteita käyttävistä ihmisistä on tullut parempia mainoksia, kuin perinteisistä medioista Miksi näin on? 3

Lisätiedot

Paremman elämän puolesta

Paremman elämän puolesta Paremman elämän puolesta MSD toimii paremman elämän puolesta, suomalaisen potilaan parhaaksi. Meille on tärkeää, että jokainen lääkehoitoa tarvitseva saa juuri hänelle parhaiten sopivan hoidon. Me MSD:llä

Lisätiedot

Pakkaus on välttämätön hyvä ei välttämätön paha

Pakkaus on välttämätön hyvä ei välttämätön paha Pakkaus on välttämätön hyvä ei välttämätön paha 17.1.2017 Kajaani 1 Suomen Pakkausyhdistys ry Pakkausalan yhteistoimintajärjestö perustettu 1954 Toiminta-ajatus: pakkausalan toimintaedellytysten edistäminen

Lisätiedot

Kuntaneuvottelut, Palaute

Kuntaneuvottelut, Palaute Kuntaneuvottelut, Palaute 1. Oletko? VSSHP:n viranhaltija 0 1 2 3 Kuntien edustaja Muu, 2. Kutsu 0 1 2 3 3. Kokoustilat, Haartmanin, Learning cafe-tilat 0 1 2 3. Aikataulussa pysyminen 0 1 2 3 . Ajan riittävyys

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry

Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry Hyvä suunnittelu kannattaa aina. Siitä syntyy rakennuksesi käytettävyys, turvallisuus ja arvo, olipa kohde minkä kokoinen

Lisätiedot

PALJON RINNAKKAISIA JUONIA

PALJON RINNAKKAISIA JUONIA PALJON RINNAKKAISIA JUONIA Talousennustaminen (suhdanne / toimialat) Mitä oikeastaan ennustetaan? Miten ennusteen tekeminen etenee? Miten toimialaennustaminen kytkeytyy suhdanne-ennusteisiin? Seuranta

Lisätiedot

Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää.

Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää. Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää. Oletko tehnyt uuden keksinnön ja mietit, miten tehdä keksinnöstäsi liiketoimintaa? Miten keksintöäsi

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri syksy Liiketoimintajohtaja Katja Keitaanniemi Finnvera Oyj

Pk-yritysbarometri syksy Liiketoimintajohtaja Katja Keitaanniemi Finnvera Oyj Pk-yritysbarometri syksy 201 Liiketoimintajohtaja Katja Keitaanniemi Finnvera Oyj 1..201 Keskeisiä havaintoja Näkymät aiempaa positiivisemmat: kasvuhalukkuus odotukset viennin suhteen investoinnit Finnverassa

Lisätiedot

Kauppakamarien yritysjohtajakysely digitalisaatiosta. Syyskuu 2014

Kauppakamarien yritysjohtajakysely digitalisaatiosta. Syyskuu 2014 Kauppakamarien yritysjohtajakysely digitalisaatiosta Syyskuu 2014 Kyselystä Kauppakamarien yritysjohtajakysely kartoitti digitalisaatioon liittyviä haasteita ja tavoitteita yrityksissä. Toteutettiin 8.9.

Lisätiedot

Virtuaalinen karjan hyvinvoinnin valvonta Raportointikauden

Virtuaalinen karjan hyvinvoinnin valvonta Raportointikauden Sivu 1 (7) Kyseessä on projektin väliraportti jaksorahoitusraportti loppuraportti PROJEKTIN TUNNISTETIEDOT Projektin nimi Lyhenne Virtuaalinen karjan hyvinvoinnin valvonta Diaarinumero Päätösnumero Raportointikauden

Lisätiedot

PTH-yksikkö - toimija lähellä kuntaa

PTH-yksikkö - toimija lähellä kuntaa PTH-yksikkö - toimija lähellä kuntaa Järjestämissuunnitelma PPSHP - mistä nyt sovittava? Päivi Hirsso 190402012 Perusterveydenhuollon vahvistaminen perusterveydenhuollon yksiköiden perustehtävänä Terveydenhuoltolain

Lisätiedot

KONEen tilinpäätös 2013

KONEen tilinpäätös 2013 KONEen käyttäjälähtöistä suunnittelua. KONEen tilinpäätös 2013 Uudella ja intuitiivisella kosketusnäytöllä ohjaat nyt helposti myös hissiä. 28. tammikuuta 2014 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja Q4 2013:

Lisätiedot

VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT

VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT Hämeen Näky - Pk-yritysten ennakointiosaamisen kehittäminen kuva: www.google.fi VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT Tulevaisuus on tehtävä Tulevaisuuden ymmärtäminen Historiantutkimus, muisti,

Lisätiedot

Pienen kokoluokan kaasutustekniikoiden liiketoiminnan edellytykset kehittyvien maiden markkinoilla

Pienen kokoluokan kaasutustekniikoiden liiketoiminnan edellytykset kehittyvien maiden markkinoilla Pienen kokoluokan kaasutustekniikoiden liiketoiminnan edellytykset kehittyvien maiden markkinoilla Pikokaasu loppuseminaari 13 kesäkuuta 2013 Tatu Lyytinen VTT Teknologian Tutkimuskeskus 2 Tatu Lyytinen

Lisätiedot

Liiketoimintasuunnitelma 01.12.2015 Giganteum. Giganteum 1/11

Liiketoimintasuunnitelma 01.12.2015 Giganteum. Giganteum 1/11 Liiketoimintasuunnitelma 01.12.2015 Giganteum Giganteum 1/11 Giganteum 2/11 Perustiedot ja osaaminen Sukunimi Etunimi Leppiaho Mika Osoite Postinumero ja -toimipaikka Kotikunta Puhelinnumero Sähköpostiosoite

Lisätiedot

Global Reports LLC. Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE , klo 9.15

Global Reports LLC. Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE , klo 9.15 Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 14.8.2003, klo 9.15 BELTTON-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.6.2003 Beltton konserni kasvatti sekä liikevaihtoaan että liikevoittoaan. Konsernin liikevaihto kasvoi

Lisätiedot

OBN UUDEN INNOVAATION KAUPALLISTAMINEN - PIENEN JA SUUREN TOIMIJAN KUMPPANUUS. Mikko Pesonen 8.10.2015

OBN UUDEN INNOVAATION KAUPALLISTAMINEN - PIENEN JA SUUREN TOIMIJAN KUMPPANUUS. Mikko Pesonen 8.10.2015 OBN UUDEN INNOVAATION KAUPALLISTAMINEN - PIENEN JA SUUREN TOIMIJAN KUMPPANUUS Mikko Pesonen 8.10.2015 INNOVAATIO MISTÄ ON NYT KYSE INNOVAATIO ON JOKIN UUSI TAI OLENNAISESTI PARANNETTU, TALOUDELLISESTI

Lisätiedot

Yhteisöllinen tapa työskennellä

Yhteisöllinen tapa työskennellä Yhteisöllinen tapa työskennellä Pilvipalvelu mahdollistaa uudenlaisten työtapojen täysipainoisen hyödyntämisen yrityksissä Digitalisoituminen ei ainoastaan muuta tapaamme työskennellä. Se muuttaa meitä

Lisätiedot

Talousnäkymät 2015 Helsingin seudun kauppakamarin Luoteis-Uudenmaan kauppakamariyksikkö 7.11.2014 Timo Hirvonen Ekonomisti

Talousnäkymät 2015 Helsingin seudun kauppakamarin Luoteis-Uudenmaan kauppakamariyksikkö 7.11.2014 Timo Hirvonen Ekonomisti Talousnäkymät 2015 Helsingin seudun kauppakamarin Luoteis-Uudenmaan kauppakamariyksikkö 7.11.2014 Timo Hirvonen Ekonomisti Markkinoilla turbulenssia indeksi 2010=100 140 Maailman raaka-aineiden hinnat

Lisätiedot