Jyväskylän Seudun matkailuyritysten internetmarkkinoinnin. Otteita markkinointipilottien tuloksista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jyväskylän Seudun matkailuyritysten internetmarkkinoinnin. Otteita markkinointipilottien tuloksista"

Transkriptio

1 Jyväskylän Seudun matkailuyritysten internetmarkkinoinnin kehittäminen Otteita markkinointipilottien tuloksista

2 Hankkeen lähtökohdat ja tavoitteet Jyväskylän seudun matkailuyritykset ovat tuoneet esille mm. seuraavat osaamistarpeet liittyen markkinointiin ja myyntiin vapaa-ajan matkailijoille (i) tavoittaa valitut kohderyhmät kustannustehokkaasti ja houkuttelevasti kohderyhmien käyttämissä sähköisissä medioissa ja jakelukanavissa (ii) luoda strategia internet-markkinointiin ja myyntiin sekä toteutuskelpoinen suunnitelma sen saavuttamiseksi (iii) edelleen kehittää yritysten kärkituotteita paremmin matkailijoiden tarpeita ja arvostuksia vastaaviksi.

3 Internet-markkinoinnin kehittämispolku Lähtötilanteen arviointi ja yrityskohtainen haastattelu Internet-markkinoinnin nykytilanteesta ja tavoitteista. Pienryhmätyöskentely Pienryhmätyöskentelyä varten kootaan yhteen internetmarkkinoinnin näkökulmasta samankaltaiset yritykset Markkinointipilottien käynnistäminen, toteutus, seuranta ja edelleen kehittäminen Laaditaan Internet-markkinoinnin toteutussuunnitelma ja toteutetaan markkinointipilotteja valikoituihin kohderyhmiin.

4 Markkinointipilottien lähtökohta Lähtötilanteen arvioinnin ja yrityskohtaisten haastatteluiden perusteella hankkeessa mukana olleet yritykset jaettiin internetmarkkinoinnin näkökulmasta samankaltaisiin ryhmiin. Pienryhmissä työskenneltiin seuraavan jaottelun mukaisesti Facebookin hyödyntäminen markkinoinnissa YouTube-videoiden hyödyntäminen markkinoinnissa Sähköpostimarkkinointi osana markkinointi Toteutussuunnitelmaa varten markkinointipilottien kohderyhmiä tarkennettiin naismatkailijaprofiilien ja lapsiperhematkailijoiden* avulla. *Tuloksia Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteispohjoismaisesta ICT Toolbol in the Experience Economy hankkeen asiakastutkimuksista.

5 Toteutetut markkinointipilotit

6 Jyväskylän seudun matkailu Jyväskylän seudun matkailu koordinoi ja toteuttaa Jyväskylän seudun matkailumarkkinoinnin toimenpiteitä. Tämän markkinointikampanjan kautta pyritään ohjaamaan kävijöitä aktiivisille naisille suunnatulle matkailusivuille, jossa valmiita vinkkejä ja paketteja matkailuun Jyväskylän seudulla. Kampanjan tavoitteena oli tuoda esiin naisryhmille suunnattua matkailutarjontaa Jyväskylän seudulla. Tietokilpailutyyppisen kilpailukysymysten avulla esiteltiin eri naiskohderyhmille suunnattuja palveluita. Tavoitteena oli saada mahdollisimman moni kilpailuun osallistuja sisäpiiriin, joille voidaan jatkossa lähettää sähköpostitse Jyväskylän seudun uusimmat kuulumiset sekä tarjoukset naisporukoiden. Jyväskylän seudun matkailun Facebook-sivun tykkääjämäärä kampanjan alkaessa oli 200 tykkääjää ja se nousi kampanjan kuluessa yli tuhanteen. Jyväskylän seudun matkailun kommentit: Kampanja-aikana vierailuja ihannaiset.fi sivuilla oli 879 kpl joista uniikkeja kävijöitä oli 601. Huomionarvoista oli kuitenkin, että välitön poistumisprosentti oli vain 24% (normaalisti n % matkailun sivuilla). Kävijöitä olisi voinut olla enemmänkin, mutta toisaalta kamppiksen aikana asiakasta haluttiin saada liikkumaan/toimimaan aika kunnianhimoisesti fb:n tykkäämisestä nettisivujen kilpailuun osallistumiseen jne.

7 Tavoitteet: Kampanjan tavoitteena oli saada 700 uutta Facebook-sivun tykkääjää, joista 200 liittyy sisäpiiriin (tilaa uutiskirjeen). Tavoitteena oli saada mainosklikkausta. Toimenpiteet: Tietokilpailutyyppinen kilpailusivu, joka ohjaa vierailemaan myös Ihannaiset sivulla. Facebook mainoskampanja ajalla Mainoksen kohderyhmä henkilöä. Käytetyt resurssit: Kilpailusivun ja mainoskampanjan toteutus: Jyväskylän seudun matkailu & FlowHouse Oy Mainoskampanjan budjetti 500. Tulokset: Mainoksen kattavuus: Mainoksen näyttökerrat: Mainoksen klikkaukset: (tavoite ) Hinta: 0.39 (cpc) Sivun tykkääjät mainoksen perusteella: 871 (tavoite 700) Ihannaiset sivun kävijämäärä: 879 käyntiä, joista uniikkeja 601 Kilpailuun osallistui 271 hlöä, uutiskirjeen tilasi 209 (tavoite 200)

8 Suomen Käsityön museo Operaatio punainen lanka Suomen käsityön museo on käsityön ja käsiteollisuuden asiantuntija, valtakunnallinen erikoismuseo, jonka osana toimivat Suomen kansallispukukeskus ja Konservointikeskus. Museolla on käytössään suunnitelmallisesti eri internet-markkinoinnin työkaluja. Museo ylläpitää blogia, Facebook-sivuja sekä julkaisee säännöllisesti uutiskirjettä. Nämä toimenpiteet tukevat museon kokonaisviestintää. Suomen käsityön museo kuuluu Jyväskylän seudun matkailun lapsiperhekohteisiin - Lasten Löytöretkiin. Operaatio punainen lanka -kampanjalla haluttiin tavoittaa lapsiperheitä, joissa on kouluikäisiä 7-12-vuotiaita lapsia. Operaatio punainen lanka on lapsille suunnattu on museoseikkailu. Seikkailun suorittaneet Facebook-tykkääjät saivat seuraavan museokäynnin maksutta koko perheelle. Suomen käsityön museon Facebook-sivun tykkääjämäärä kampanjan alkaessa 907 tykkääjää. Suomen Käsityön museon kommentit: Museomme oli koko kampanjan ajan äärettömän suosittu lapsiperheiden keskuudessa ja museokauppa tuotti hyvää myyntiä, eli sivutuotteena saatu myönteinen mainos oli parempaa kuin mitä uskallettiin odottaa.

9 Tavoitteet Kampanjan tavoitteena oli saada 500 uutta tykkääjää, joista 100 tykkääjää tilaa lisäksi uutiskirjeen. Kampanjan tavoitteena Operaatio Punaisen langan suorittaneita 100 henkilöä sekä museoon palautuneita kuponkeja 50 kpl. Toimenpiteet: Facebook-kampanjasivu, jossa esiteltiin Operaatio punainen lanka, sekä mahdollisuus ladata etukuponki museoon. Facebook mainoskampanja ajalla Mainoksen kohderyhmä henkilöä. Käytetyt resurssit: Tulokset: Kampanjasivun ja mainoskampanjan toteutus: Suomen käsityön museo. Mainosbudjetti 500. Mainoksen kattavuus: Mainoksen näyttömäärät: Mainoksen klikkaukset: Hinta: 0,39 (cpc) Sivun tykkääjät mainoksen perusteella: 704 Operaatio punaisen langan suorittajia yhteensä: 34 henkilöä Uutiskirjeen tilaajia: 4 vastaanottajaa

10 Peurunka Peurunka on monipuolinen hyvinvointipalveluiden keskus Jyvässeudulla. Sähköisen markkinoinnin työkaluista Peurunka on aiemmin hyödyntänyt AdWords mainontaa, bannerimainontaa muilla sivuilla sekä sähköpostimarkkinointia on toteutettu yrityksille ja yksityisille. Markkinointikampanjassa tavoitteena oli harjoitella FBmainontaa yhdistettynä kilpailuun. Kilpailu oli yksinkertainen arvonta, johon osallistuttiin FB-välisivulla. Palkintona oli Hilarius Hiiren riemuloma.

11 Tavoitteet: Kampanjan tavoitteena oli 1.9. mennessä 800 uutta tykkääjää (FB-sivun PTA ka. 50, huippu 150.) Toimenpiteet: Arvontasivu, jonka avulla pyrittiin yksinkertaisesti kasvattamaan tykkääjämääriä. Facebook mainoskampanja ajalla Mainoksen kohderyhmä (Mahdollinen kattavuus) hlöä. Käytetyt resurssit: Kilpailusivun ja mainoskampanjan toteutus: Peurunka & AtMentor & FlowHouse Oy Mainoskampanjan budjetti 496,99. Tulokset: Mainoksen kattavuus: hlöä Projekti oli hyvä, onnistuimme tosi hyvin kasvattamaan tykkääjämääriä! Mainoksen näyttökerrat: kpl Mainoksen klikkaukset: 1906 kpl Hinta: 0.26 / klikkaus (cpc) Sivun tykkääjät mainoksen perusteella: 1432 (tavoite 800) Kilpailuun osallistui 1600 hlöä, uutiskirjeen tilasi lähes kaikki Kampanjan päättyessä Facebook-sivulla 1800 tykkääjää (lähtötilanne n. 370).

12 Suvilippu.fi Suvilippu - Tapahtumien Keski-Suomi esittelee maakunnan parhaat teatterit, tapahtumat, näyttelyt ja risteilyt. Suvilippu Facebookkilpailun avulla tuotiin esiin Keski-Suomen kesäteatteritarjontaa, ja kesäteatterien meneillään olevat esitykset toimivatkin kilpailukysymyksenä ( Haluan ehdottomasti nähdä seuraavan kesämusikaalin ) Kampanjan tavoitteena oli kerätä pohjaa tuleville markkinointitoimenpiteille, kuten asiakasrekisteriä sähköpostimarkkinointia varten. Kilpailu oli kaikille avoin, ja kilpailuun osallistuminen ei vaatinut sivusta tykkäämistä. Kilpailun aloitusvaiheessa tykkääjiä 146. Asiakkaan kommentit: Yhteistyö toimi hienosti, oli helpottavaa huomata että amatöörin ajatukset jalostuvat Kallen ja Sannan koneilla tuottaviksi kampanjoiksi joista sai tilaajana tiedot ja tilastot

13 Tavoitteet: Toimenpiteet: Kampanjan tavoitteena kerätä pohjaa tuleville markkinointitoimenpiteille/uutiskirjeen tilaajia. Kilpailu oli kaikille avoin, ja kilpailuun osallistuminen ei vaatinut sivusta tykkäämistä. Facebook- kilpailu Kilpailuaika Mainoskampanjan aikataulu Lisäksi mainontaa radiossa ja Suvilippu.fi sivuilla. Mainoksen kohderyhmä (mahdollinen kattavuus): Käytetyt resurssit: Tulokset: Kilpailusivun ja mainoskampanjan toteutus : FlowHouse Oy Mainoskampanjan budjetti 500 Mainoksen kattavuus: Mainoksen näyttömäärät: Mainoksen klikkaukset: Hinta: 0,48 / klikkaus (cpc) Uudet tykkääjät mainoskampanjan kautta: 473 Kisaan osallistujia yhteensä 716 henkilöä ja sähköpostimarkkinointia varten 322 vastaanottajan tiedot. Kilpailun aloitusvaiheessa tykkääjiä 146 ja kilpailun päättyessä 699 tykkääjää.

14 Sähköpostimarkkinointi Sähköpostimarkkinointi mahdollistaa kohdennetun viestinnän ja markkinoinnin vastaanottajan asiakastietojen ja kiinnostuksen mukaan. Toimiva sähköpostimarkkinointi pitää sisällään kohderyhmälle suunniteltua ja heidän näkökulmastaan mielenkiintoista sisältöä. Markkinointipilottien tavoitteena oli kerätä Facebook-välisivulle luodun kilpailun kautta yrityksen käyttöön asiakasrekisteriä, johon voi jatkossa toteuttaa kohdennettua markkinointia sähköpostitse. Markkinointipilotissa toteutettiin kohderyhmää houkutteleva arvonta/kilpailu, jonne ohjattiin kävijöitä Facebook-mainonnan avulla. Samalla yrityksen Facebook-sivujen tykkääjämäärää pystyttiin kasvattamaan, koska kilpailuun osallistuminen oli mahdollista ainoastaan sivun tykkääjille. Mainoskampanjaa varten kohderyhmiä mietittiin tarkkaan kiinnostuksen kohteiden kautta, ja hyödynnettiin Facebookin mainostyökalun kohdennusmahdollisuutta. Mistä aiheista lapsiperheet voisivat olla kiinnostuneita? Esimerkiksi samankaltaiset yritykset ja toimijat, lapsiperheille suunnatut brändit, erilaiset huvipuistot, lapsiperheille suunnatut aktiviteetit ja elämykset? Mistä aiheista naismatkailijaprofiililtaan aktiivi nainen voisi olla kiinnostunut? Esimerkiksi samankaltaiset yritykset ja toimijat, aktiiviselle urheilusta kiinnostuneille naisille suunnatut brändit, erilaiset urheilukeskukset, -brändit, -tapahtumat?

15 Päijänne-Risteilyt Hilden Kuka määrää laivalla? Päijänne-Risteilyt Hilden Oy :llä on laivaliikennettä koko Päijänteen alueella; Lahdesta, Heinolasta ja Jyväskylästä, sekä Keitele-kanavan valmistuttua myös kanavalla Laukaaseen ja Suolahteen. Hildenillä on käytössään oma verkkokauppa ja mainontaa on toteutettu sähköisesti esim. bannerimainontana muilla verkkosivuilla sekä Jyväskylän seudun matkailun yhteismarkkinointitoimenpiteiden kautta. Markkinointia toteutetaan myös lehtimainontana, messuilla ja myyntipäivillä sekä suoramarkkinointina. Markkinointikampanjan ideana oli tuoda esiin lapsille suunnattua Tähtikapteeni klubia. Tähtikapteeni tuote on laivalla tapahtuvaa toimintaa, jossa lapset pääsevät vierailemaan kapteenin hytissä, sekä heille järjestetään tietokilpailu. Tähtikapteeneille on luvassa myös tähtikapteeni-diplomi, sekä he voivat liittyä Tähtikapteeni-klubiin. Kampanjan kohderyhmänä ovat lapsiperheet, joissa leikki-ikäisiä lapsia. Facebook kampanjan tavoitteena oli kerätä kohdennettua asiakasrekisteriä lapsiperheistä, jota voidaan myöhemmin hyödyntää sähköpostimarkkinoinnissa. Facebook-sivujen tykkääjämäärä oli kampanjan alussa 112.

16 Kuka määrää laivalla? Tavoitteet Kampanjan tavoitteena oli saada kilpailun avulla Hildenin sivuille 500 tykkääjää sekä kilpailuun osallistujista 200 uutta uutiskirjeen tilaajaa. Toimenpiteet Facebook kilpailu Kuka määrää laivalla Mainoskampanja ajalla Mainoksen kohderyhmä Käytetyt resurssit: Tulokset Kilpailu toteutuksessa mukana Päijänne Risteilyt Hilden, mainostoimisto Apelli sekä FlowHouse Oy. Mainoskampanjan toteutus: Päijänne Risteilyt Hilden. Mainoskampanjan budjetti 500. Mainoksen kattavuus: Mainoksen näyttömäärät: Mainoksen klikkaukset: Hinta: 0,28 (cpc) Tykkääjät mainoksen perusteella: Kilpailun avulla saatiin Päijänne-Risteilyt Hildenin sivuilla 2000 tykkääjän raja rikki, joista 969 määrä osallistui kilpailuun.

17 Jyväskylän Kongressikeskus Jyväskylän Kongressikeskus on osa Jyväskylän Paviljonkia, joka on tapahtumakeskus Jyväskylässä. Kongressikeskus vastaa kokouspalveluiden toteuttamisesta. Kilpailun ideana oli tuoda esiin Paviljongin syksyn viihdetarjontaa. Kilpailutoteutuksena kolmivaiheinen tietovisatyyppinen kilpailu. Kilpailussa arvottiin jokaisen kolmen artistin konserttiin lippupaketteja. Tavoitteena saada sivuille tykkääjiä sekä kerättyä uutiskirjeen tilaajia. Osallistujat pystyivät parantamaan voittomahdollisuuksiaan, jolloin jokaisesta osallistuneesta ystävästä sai lisäarvan arvontaan. Kilpailun aloitusvaiheessa tykkääjien määrä ja kilpailun päättyessä tykkäystä. Meille markkinointikampanja oli onnistunut ja kilpailu herätti Paviljongin facebook sivun eloon. Kilpailun säännöllisyys toi myös rutiinin facebook päivittämiseen. Osaksi kilpailun vuoksi Paviljongin facebook sivu ei ole enää pelkästään passiivinen sivu. Kilpailun myötä saimme asiakasrekisteriimme täydennystä ja näin ollen potentiaalisia asiakkaita. Kilpailu sai myös ihmiset huomaamaan Paviljongin viihdetarjonnan laajuuden ja herätti mielenkiintoa muitakin kuin kilpailussa olleita konsertteja kohtaan.

18 Tavoitteet Jyväskylän kongressikeskus Kampanjan tavoitteena oli saada kilpailun avulla tykkääjiä sekä kilpailuun osallistujista uusia uutiskirjeen tilaajia. Toimenpiteet Facebook kilpailu Paviljongin mahtava viihdesyksy Mainoskampanja ajalla Mainoksen kohderyhmä Käytetyt resurssit: Tulokset Kilpailu toteutus FlowHouse Oy. Mainoskampanjan toteutus: FlowHouse Oy. Mainoskampanjan budjetti 500. Mainoksen kattavuus: Mainoksen näyttömäärät: Mainoksen klikkaukset: Hinta: 0.18 / klikkaus (cpc) Tykkääjät mainoksen perusteella: Kilpailuun osallistui 527 osallistujaa. Sähköpostimarkkinointia varten luvan antaneita 247 henkilöä.

19 YouTube-videopalvelun hyödyntäminen markkinoinnissa YouTube on Internetin suosituin suoratoistovideopalvelu ja käyttäjät voivat lisätä YouTubeen omia videoita tai katsoa muiden käyttäjien lisäämiä videoita. Yritykset voivat käyttää YouTube-palvelua markkinoinnissaan mm. lataamalla palveluun oman esittelyvideonsa tai vaikkapa mainospätkiään. Google on Internetin ja Suomen suosituin hakukone. AdWords tarkoittaa yritykselle tärkeiden hakusanojen ostamista Googleen siten, että käyttäjän hakiessa tällä sanalla yrityksen mainos tulee esiin hakutulosten joukkoon. Voidaan siis parantaa hakutuloksia tai tulla esiin muutoin sopivissa yhteyksissä. Potentiaaliset asiakkaat etsivät hakukoneella ratkaisua tarpeeseensa, tarve on heillä juuri silloin konkreettinen. Markkinointipilotissa toteutettiin YouTube mainosvideo, jota mainostettiin AdWords-kampanjalla. Videon kautta pyrittiin puhuttelemaan kohderyhmää ja tekemään videon avulla palvelusta/tuotteesta mahdollisimman houkutteleva. Videon kautta ohjattiin suoraan myyntikanavaan, esim. lippukauppaan tai kotisivuille.

20 Peukkula Peukkulan sisäleikkipuisto ja ulkoleikkipuisto Temppulaakso sekä vain kesäisin auki oleva Satulaakso tarjoavat monenlaista puuhaa lapsille ja aikuisille. Pomppulinnoissa, toimintaradoilla ja satuhuoneissa puuhastellaan viikon jokaisena päivänä. Pelejä ja hassunkurisia esineitä on Peukkulan Talo tulvillaan. Kaikella saa leikkiä! Päivän päätteeksi voi istahtaa Peukkula Kinoon ja rauhoittua tuttuja piirroselokuvia katselemalla. Peukkula käyttää markkinoinnissaan sähköpostiuutiskirjeitä, Facebook päivityksiä sekä mainoksia, bannerimainonta. Google AdWords-mainontaa kuten myös kokeilunomaisesti FourSquarea, Grouponia ja Wikejä. Twitter ja Pinterest tilit on myös luotu, mutta tilien hoitaminen ei ole kovin aktiivista. Noksun taikakassi kampanjassa haluttiin tuoda Peukkulan fiilistä paremmin esille maailman toiseksi suosituimmassa hakukoneessa YouTubessa. YouTubeen ladattiin musiikkivideo Noksun taikakassi (http://www.youtube.com/watch?v=hxx9jlo9sco) ja sitä markkinoitiin AdWordsillä. Videoon kätkettiin vihje, jonka mukaisesti toimimalla Peukkulapäivän jälkeen sai itselleen CD:n, jossa oli myös ko. Noksun taikakassi-kappale. Video nousee edelleen mainiosti esille, kun googlaa esim. sanalla Lasten musiikkivideo. Näin ollen Peukkulan näkyvyys on tätä kautta kasvanut. Varsinainen tavoite eli saada videon avulla suoraan kävijöitä Peukkulaan ei kuitenkaan onnistunut, koska CD-levyjä ei jaettu ainakaan muutamaa enempää.

21 Tavoite: Saada 200 kävijää Peukkulaan (CD:tä 200 kpl) Toimenpiteet: Noksun taikakassi video + AdWords mainonta Käytetyt resurssit: 213,81 (AdWords) Tulokset: Videon näyttömäärät: 1594 Mainoksen näytöt: Klikkaukset: 453 Sivuvierailut (analytics): CD:n tilauksia tuli yhteensä: 3

22 Tilastoja Video tulee hakusanalla Lasten musiikkivideot seitsemäntenä vielä lokakuussakin

23 Facebookin hyödyntäminen markkinoinnissa Budjetti Kohderyhmä Kattavuus Näytöt Klikkaukset Hinta Uusia tykkääjiä sposteja /tykkääjä Jyväskylän Kesä Suomen Käsityön museo 500, , ,71 Jyväskylän Seudun matkailu 500, , ,57 Riihivuoren Aploodi Teatteri 73, , ,72 Revontuli 1 134, , ,81 Revontuli 2 51, ,74 (CPM) 19 2,73 Peurunka 496, , ? 0,35 Peukkula 2 280, , ,22 Sähköpostirekisterin kerääminen Budjetti Kohderyhmä Kattavuus Näytöt Klikkaukset Hinta Uusia tykkääjiä sposteja /sposti Päijänne Risteilyt Hilden 500, , Jyväskylän kongressikeskus 500, , ,02 Jyväskylän Seudun matkailu 500, , ,39 Suvilippu 500, , ,55 YouTube-videopalvelun hyödyntäminen markkinoinnissa (Adwords) Budjetti Kohderyhmä Kattavuus Näytöt Klikkaukset Hinta Uusia tykkääjiä YT näyttöjä /näyttö Suvilippu 188,76 NA NA ,03 NA 338 0,56 Peukkula 1 213,81 NA NA ,47 NA ,13 Kaupunginteatteri - NA NA NA 0 - Yhteensä 4439, ctr% 0,13 % /klikkaus 0,32

24 Oivalluksia? 1. Panosta markkinointiin pikkuisen enemmän, saat paljon enemmän tuloksia! 2. Käytä ammattilaista, joka käyttää alati muuttuvia työkaluja päivittäin tehokkaasti 3. Automatisoi mahdollisimman paljon Jos saat tuhat sähköpostiosoitetta, niin olisiko kiva, että ne tulisivat automaattisesti kerättyä Q3-4/2013: Facebook on tehokkain työkalu markkinoijalle tällä hetkellä 5. Älä arvo liian yleisiä palkintoja (ipad tms.) lapsiperheille lapsiperheiden palveluita 6. Kohdenna hyvin

25

Venäjän sähköinen liiketoiminta matkailualalla. RuCoLa Plus -hankkeen anti ja kootut opit

Venäjän sähköinen liiketoiminta matkailualalla. RuCoLa Plus -hankkeen anti ja kootut opit Venäjän sähköinen liiketoiminta matkailualalla RuCoLa Plus -hankkeen anti ja kootut opit 1. JOHDANTO... 3 1.1. VENÄJÄN SÄHKÖINEN MARKKINOINTI TAUSTAA... 4 1.2. SÄHKÖINEN LIIKETOIMINTAPROSESSI... 6 1.3.

Lisätiedot

OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA

OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA OPAS TAPAHTUMAN VIESTINTÄÄN & MARKKINOINTIIN TAMPEREELLA Mitä ja miksi? Markkinointi on yksi tärkeimmistä avaimista onnistuneeseen tapahtumaan. Tämä markkinointiopas on tehty käyttöösi tapahtumajärjestämisen

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA MARKKINOINTI

VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA MARKKINOINTI VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA MARKKINOINTI Olli Kopakkala VERKKOKAUPAN INTERNET-MARKKINOINNIN TOIMEPITEIDEN KUSTANNUSTEHOKAS ALLOKOINTI KÄVIJÄSEURANNAN TUOTTAMIA TIETOJA HYÖDYNTÄEN Markkinoinnin

Lisätiedot

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura

Verkkomarkkinointiopas. Verkkomarkkinointiopas. Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille. Toni Haatainen Mika Heikura Verkkomarkkinointiopas Verkkomarkkinointiopas Pohjoiskarjalaisille pienyrityksille Toni Haatainen Mika Heikura Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2011 Sisällysluettelo

Lisätiedot

PK-YRITYKSEN TYÖKALUPAKKI ADWORDS-MAINONTAAN

PK-YRITYKSEN TYÖKALUPAKKI ADWORDS-MAINONTAAN PK-YRITYKSEN TYÖKALUPAKKI ADWORDS-MAINONTAAN Helsinki Amsterdam Basel Riga Tallinn Yhteenveto Sisältö Näkyvyys Googlessa on monien yritysten Internet-toiminnan elinehto. Hakukonelöydettävyyteen voidaan

Lisätiedot

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Sisään! Roy Gonzalez 2 TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Hyvä lukija, Olen koko aikuisikäni ollut mukana markkinoinnin ja mainonnan maailmassa.

Lisätiedot

Dokumentin on julkaissut Teemu Kinnunen Veitikantie 42-44 A 10 Rovaniemi, Suomi, Finland

Dokumentin on julkaissut Teemu Kinnunen Veitikantie 42-44 A 10 Rovaniemi, Suomi, Finland Tekijänoikeudet (c) 2011 Teemu Kinnunen, Kaikki oikeudet pidätetään Tämä dokumentti on tekijänoikeuslailla suojattu. Tekstin tai sen osan kopioiminen kaupalliseen käyttöön on ehdottomasti kielletty. Lukija

Lisätiedot

Miten teinit kokevat jakamisen sosiaalisessa mediassa?

Miten teinit kokevat jakamisen sosiaalisessa mediassa? Miten teinit kokevat jakamisen sosiaalisessa mediassa? Ahonen, Atso Hepolehto, Iida 2014 Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara Miten teinit kokevat jakamisen sosiaalisessa mediassa? Ahonen,

Lisätiedot

Hanke- ja Fimosnumero 2005 018, 111 339. Alajärven kaupunki, Järviseudun seutukunta Alvar Aallon tie 1 62900 ALAJÄRVI 1 / 19.

Hanke- ja Fimosnumero 2005 018, 111 339. Alajärven kaupunki, Järviseudun seutukunta Alvar Aallon tie 1 62900 ALAJÄRVI 1 / 19. 62900 ALAJÄRVI 1 / 19 1 Johdanto Tietoyhteiskunnan kehittyessä myös perinteinen kaupankäynti on joutunut muutoksen eteen. Perinteisesti yritykset tiesivät tarkasti ketkä olivat sen kilpailijoita. Kilpailijoita

Lisätiedot

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN B2B- YMPÄRISTÖSSÄ

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN B2B- YMPÄRISTÖSSÄ Opinnäytetyö (AMK) Tietojenkäsittely Tietojärjestelmät 2010 Jussi-Matti Korpela SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN B2B- YMPÄRISTÖSSÄ Case Markkinointitoimisto ÖÖÖ Oy OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN

Lisätiedot

Facebook-mainonnan pikaopas

Facebook-mainonnan pikaopas Facebook-mainonnan pikaopas Työkaluja Facebook-mainontaan ja markkinointiin Matti Ikäläinen / bgh Uusmedia Oy - 10. huhtikuuta 2015 FACEBOOK-MAINONNAN PIKAOPAS - MATTI IKÄLÄINEN 1 Johdanto Tässä oppaassa

Lisätiedot

Kesäaktiviteettitarjonnan ja kylämatkailun sähköiset jakelukanavat Isossa-Britanniassa

Kesäaktiviteettitarjonnan ja kylämatkailun sähköiset jakelukanavat Isossa-Britanniassa Kesäaktiviteettitarjonnan ja kylämatkailun sähköiset jakelukanavat Isossa-Britanniassa 31.8.2011 Sirkku Hirvonen Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy Outdoors Finland - Teemapohjaisen kylämatkailun kehittäminen-

Lisätiedot

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme SISÄLTÖ JOHDANTO VINKKI NUMERO 1: Pohjatyöt kuntoon ennen aloitusta! Kenelle markkinoit tuotteitasi ja palveluitasi? Miten haluat kohdata asiakkaasi?

Lisätiedot

Sosiaalinen media osana Viherympäristöliiton markkinointia ja viestintää

Sosiaalinen media osana Viherympäristöliiton markkinointia ja viestintää Sosiaalinen media osana Viherympäristöliiton markkinointia ja viestintää Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Puutarhatalouden koulutusohjelma Lepaa, kevät 2015 Oma Allekirjoituksesi Ville Miettinen & Jussi

Lisätiedot

Yrityksen Facebookmarkkinointiopas

Yrityksen Facebookmarkkinointiopas Yrityksen Facebookmarkkinointiopas Sami Vesamo - Voimatiimi Voimatiimi.fi Sivu 1 Sisällysluettelo Alkusanat... 3 Miksi yrityksen kannattaa markkinoida Facebookissa?... 4 Mikä on Facebook?... 4 Menestyvän

Lisätiedot

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN PIENYRITYKSEN MATKAILUMARKKINOINNISSA CASE: Höyrylaivayhtiö Vip Cruise Ltd

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN PIENYRITYKSEN MATKAILUMARKKINOINNISSA CASE: Höyrylaivayhtiö Vip Cruise Ltd Katri Kantola & Laura Kauppinen SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN PIENYRITYKSEN MATKAILUMARKKINOINNISSA CASE: Höyrylaivayhtiö Vip Cruise Ltd Opinnäytetyö Matkailun koulutusohjelma Tammikuu 2010 KUVAILULEHTI

Lisätiedot

Sähköpostimarkkinoinnin opas

Sähköpostimarkkinoinnin opas Sähköpostimarkkinoinnin opas www.sahkopostimarkkinointi.info Luku 1 Esipuhe Jari Salo Käsissäsi, tai ehkä näytölläsi, on jokaisen sähköpostimarkkinointia markkinoinnin työkaluna harkitsevan, tai jo sitä

Lisätiedot

Sosiaalisen median palveluiden hyödyntäminen teollisuusyrityksissä

Sosiaalisen median palveluiden hyödyntäminen teollisuusyrityksissä JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Sosiaalisen median palveluiden hyödyntäminen teollisuusyrityksissä Case Wärtsilä Oyj:n kilpailijat Markkinointi, Seminaarityö Lokakuu 2011 Laatija:

Lisätiedot

HAKUKONEOPTIMOINNIN OPAS LEVIN JA KITTILÄN ALUEEN YRITYKSIIN

HAKUKONEOPTIMOINNIN OPAS LEVIN JA KITTILÄN ALUEEN YRITYKSIIN HAKUKONEOPTIMOINNIN OPAS LEVIN JA KITTILÄN ALUEEN YRITYKSIIN Miten yritykset voivat parantaa näkyvyyttään verkossa? Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy Sirkku Laine Hakukoneoptimoinnin opas Levin ja Kittilän

Lisätiedot

Sähköinen markkinointi

Sähköinen markkinointi Sähköinen markkinointi Hakukoneoptimointi ja AdWords www.flowhouse.fi facebook.com/flowhouse Mitä on näkyvyys internetissä? Google (hakukoneena ) Google on Internetin ja Suomen suosituin hakukone Potentiaaliset

Lisätiedot

MEDIA- JA MARKKINOINTIPALVELUT 2013

MEDIA- JA MARKKINOINTIPALVELUT 2013 TARJOAMME TAPAHTUMAJÄRJESTÄJÄLLE ENEMMÄN 1. INTERNETISSÄ 2. SÄHKÖISESSÄ SUORAMARKKINOINNISSA 3. PRINTTIMEDIASSA 2013 MEDIA- JA MARKKINOINTIPALVELUT 2013 MEDIATIEDOT. SISÄLTÖ. 3 Kohdennettua markkinointia,

Lisätiedot

Messuosaston suunnittelu Suomen Putkiuudistus Oy:lle. Pia Piltz, Raita Särkkä

Messuosaston suunnittelu Suomen Putkiuudistus Oy:lle. Pia Piltz, Raita Särkkä Messuosaston suunnittelu Suomen Putkiuudistus Oy:lle Pia Piltz, Raita Särkkä 12.3.2015 Tiivistelmä Päiväys 12.3.2015 Tekijä(t) Pia Piltz, Raita Särkkä Koulutusohjelma Liiketalous Raportin/Opinnäytetyön

Lisätiedot

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Teemu Kinnunen internetmarkkinointi.fi Kuka on Teemu Kinnunen ja miksi häntä kannattaa

Lisätiedot

DIGITAALISEN MARKKINOINTIVIESTINNÄN SUUNNITELMA

DIGITAALISEN MARKKINOINTIVIESTINNÄN SUUNNITELMA DIGITAALISEN MARKKINOINTIVIESTINNÄN SUUNNITELMA Case: Outdoors Finland LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden ala Liiketalouden koulutusohjelma Johtaminen ja viestintä Opinnäytetyö 2014 Carita Hinkka

Lisätiedot

FACEBOOK JYTKY PÄHKINÄN KUORESSA

FACEBOOK JYTKY PÄHKINÄN KUORESSA FACEBOOK JYTKY PÄHKINÄN KUORESSA Teemu Kinnunen, Veitikantie 42-44A10 96100 Rovaniemi 0409612127 http://www.internetmarkkinointi.fi WEB Tekijänoikeudet (c) 2011 Teemu Kinnunen, Kaikki oikeudet pidätetään

Lisätiedot

vinkkiä Google -mainonnan tehostamiseksi

vinkkiä Google -mainonnan tehostamiseksi 11 vinkkiä Google -mainonnan tehostamiseksi 2 Vinkkejä AdWordsin tehokkaampaan hyödyntämiseen Digitaalisessa maailmassa maksetulla mainonnalla pyritään useimmiten ohjaamaan liikennettä verkkosivuille.

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ OPINNÄYTETYÖ Katariina Kinnunen Johanna Niemi 2011 SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ MATKAILUN KOULUTUSOHJELMA ROVANIEMEN AMMATTIKORKEAKOULU MATKAILU-,

Lisätiedot