AARNI RIISTA- JA VALVONTAKAMERAN KÄYTTÖOHJE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AARNI RIISTA- JA VALVONTAKAMERAN KÄYTTÖOHJE"

Transkriptio

1 AARNI RIISTA- JA VALVONTAKAMERAN KÄYTTÖOHJE

2 SISÄLLYSLUETTELO 1. KAMERAN KÄYTTÖÖNOTTO KAMERAN KIINNITYS VIRRAN KULUTUS JA AKUN VALINTA AKUN LATAAMINEN AURINKOPANEELILLA Aurinkopaneelin sijoittaminen ULKOISEN ANTENNIN KÄYTTÖ ANTENNIN SUUNTAUS KAMERAN KÄYTTÖ 3G REITITTIMENÄ KUVAGALLERIAN KÄYTTÖ Sisään kirjautuminen kuvagalleriaan Kuvagallerian yleiset toiminnot ONLINE KUVAN SEURANTA JA ASETUKSET KAMERAN HÄLYTYKSET ONGELMAN RATKAISUT... 20

3 1. KAMERAN KÄYTTÖÖNOTTO HUOM! Ohita kohdat 1-4, jos kamerassasi on valmiina SIM kortti! Testaa kameran toiminta mukana tulevalla muuntajalla tai akun johdolla ennen kuin kiinnität kameran lopulliseen kohteeseen. 1. Poista SIM kortin PIN koodin kysely 2. Avaa kannen 4 ruuvia 3. Aseta SIM kortti mokkulaan, joka on piirilevyn alla. 4. Kiinnitä ruuvit 5. Kiinnitä mukana tuleva antenni (suositellaan käytettäväksi Nauha- tai suuntaantennia) kameraan kiinni. Jos kamerassasi on WLAN ominaisuus, niin kiinnitä myös WLAN antenni. 6. Kytke kameraan joko akkujohto tai 12V muuntaja kiinni. 7. Kirjaudu palveluun a. Liitä kamera virtalähteeseen ja siirry tietokoneen web selaimella noin 5 minuutin kuluttua osoitteeseen b. Varmista että tietokoneellesi on asennettu Java (http://www.java.com/en/download/index.jsp) c. Kirjaudu palveluun sisään mukana tulleilla käyttäjätunnuksella ja salasanalla (Kuva 1).

4 Kuva 1. Sisäänkirjaantuminen kameran online tilaan. d. Selaimeen avautuu uusi ikkuna, josta pääset katsomaan live kuvaa kamerasta. Kamera siis toimii. Jollei kameran live -kuvaa tule 15 min sisällä näkyviin, siirry tämän ohjeen kohtaan Ongelman ratkaisut.

5 Kuva 2. Kameran Online ikkuna. 8. Jos kamera toimii ongelmitta, niin voit viedä kameran kohteeseen. 9. Kiinnitä kamera puuhun tai vastaavaan kohteeseen mukana tulevalla kiinnityspannalla. 10. Voit katsoa kameran ottamia kuvia osoitteesta Klikkaa linkistä SIIRRY KUVAGALLERIAAN. Vaihtoehtoisesti voit katsoa kuvia suoraan osoitteesta 11. Kirjaudu kuvagalleriaan sisään (Kirjaudu Sisään linkistä) mukana tulleilla tunnuksilla.

6 12. Online kuvaa voit katsoa myös osoitteesta (katso kuva 1.) 2. KAMERAN KIINNITYS Kamera kannattaa kiinnittää pakkauksen mukana tulevalla pannalla tai vaijerilla esim. puun runkoon niin, että kamera kuvaa aina etelä suunnasta. Tämä johtuu lähinnä kameran optiikkaan kohdistuvasta suorasta auringon UV säteilystä. Jos aurinko paistaa suoraan kameran linssiin, kuvan laatu on heikko ja saattaa vahingoittaa kameran kennoa (HUOM! Tästä mallista on poistettu kiinteä IR suodin). Kesäaikaan aurinko on eteläsuunnassa niin ylhäällä ettei se aiheuta kohtisuoraa häikäisyä kameran optiikkaan oikein sijoitettuna. Kiinnitä kamera riittävän ylös (2-3 m), jottei esimerkiksi hirvi tai karhu yletä suoraan tekemään vahinkoa kameralle. Kohdista kamera oikeaan kulmaan laittamalla kameran ja puun väliin tarvittaessa kiila. Kamera on optimoitu metrin kuvausetäisyydelle, joten sijoita kamera noin 10 metrin etäisyydelle kuvattavasta kohteesta.

7 Kuva 3. Kameran sijoittaminen kohteeseen.

8 3. VIRRAN KULUTUS JA AKUN VALINTA Kamerayksikkö kuluttaa virtaa keskimäärin 250 ma kun kamera ei ole ns. online moodissa (kuvaa kokoajan reaaliaikaista kuvaa). Virrankulutus online tilassa on noin 390 ma. Näin ollen online kuvaa ei kannata jättää pyörimään web selaimeen pitemmäksi aikaa. Akun tyypiksi suosittelemme lyijyhyytelöakkua tai vapaa-ajan akkua (akun tyyppi AGM). Sen hinta on noin 1-2 /Ah. Akun kapasiteetiksi suosittelemme vähintään 60Ah, mutta mielellään Ah. Suosittelemme laatuakkuja sillä halpojen tarjousakkujen elinikä on hyvin lyhyt, jolloin kustannus saattaa olla suurempi pitemmällä aikavälillä. Akun varaustila laskee sitä enemmän mitä enemmän yksikköä kuormitetaan reaaliaikaisessa tilassa (Live eli Online -kuva). Yksikön kuormitukseen vaikuttaa siis eniten online tilan käyttö. Sitä kannattaa välttää varsinkin silloin kun akun lataus on pieni. Jos yksikköön on liitetty aurinkopaneelijärjestelmä, niin kannattaa odottaa kunnes akun varaustilanne on taas riittävän suuri online kuvan seurantaan. Tällä vältytään turha akun vaihto, varsinkin kesäaikaan. Alla olevassa kuvassa (Kuva 5) on esitetty akun varaustilanne 100 Ah:n akulla keväällä. Varaustilanne laskee hyvin lineaarisesti vaikka yksikön kuormitus on välillä maksimissaan. Tämä johtuu lähinnä akun suuresta varauskapasiteetista. Pienillä akuilla varaustilanne laskee jyrkemmin. Yksikössä on erillinen akkuvahti, joka suojaa sekä kamerayksikköä että akkua vahingoittumiselta. Järjestelmä kytkeytyy pois päältä kun akun napajännite on 10.5V. Akkuvahdin latausjännitteen näet Live kuvan liittymästä (katso Kuva 4). Kuva 4. Kameran akun lataustilanne. Yksikköön on mahdollista saada myös sisäinen varmistusakku, jos halutaan että kuvaaminen ei katkea akunvaihdon yhteydessä. Tällä ominaisuudella voidaan suojautua myös ilkivaltaa vastaan silloin kun järjestelmä irrotetaan ulkoisesta akusta tai verkkovirrasta.

9 Akun lataaminen kannattaa suorittaa kyseiselle akkutyypille soveltuvalla ylläpitolaturilla. Lyijyhyytelö ja ns. AGM akuille on saatavilla omat laturinsa. Tällä lisätään huomattavasti akun käyttöikää. Ylläpitolatureita on lähes kaikissa hyvin varustetuissa akku- ja varaosaliikkeissä ,25 11, : : : : : : : :00 CPU kuorma Kuva 5. Kuorman vaikutus akun varaustilaan.

10 4. AKUN LATAAMINEN AURINKOPANEELILLA Kamerayksikön lisävarustuksiin (HUOM! ei sisälly peruspakettiin) kuuluu aurinkopaneeli, jolla voit lisätä akun kestoa ja samalla välttää turhat akun vaihdot. Aurinkoenergian hyödyntäminen on järkevää, jolloin säästetään samalla luontoa. Kuvassa on esimerkki akun latauksesta 14 watin paneelilla ja erillisellä lataussäätimellä. Lataussäätimen pääasiallinen tehtävä on akun ylilataamisen estäminen. Kuva 6. Lisävarusteena aurinkopaneeli. Aurinkopaneelin ja akun koko mitoitetaan jokaiselle käyttökohteelle erikseen, mutta seuraavassa on kuvattu nyrkkisääntö mitoitukselle.

11 Jotta aurinkosähköjärjestelmä tuottaisi kulutusta vastaavan energiamäärän, pitää aurinkopaneelikapasiteettia olla epäsäännöllisyyksien ja häviöiden takia n kertaisesti kulutukseen nähden. Haluttu paneelin tuotto saadaan siis kertomalla laitteiden kulutus kertoimella (Wh(kulutus) x 1.5 = Wh(Haluttu tuotto)). Akku kannattaa sijoittaa paikkaan, joka on suojattu vesisateelta sekä auringon paisteelta. Akuille myydään erillisiä akkukoteloita, joiden käyttöä kannattaa harkita. Aurinkopaneelin sijoittaminen Suomen leveysasteilla aurinkopaneeli on syytä asentaa aina kohti etelää ja siten, että sen kallistuskulma horisonttiin nähden on noin 45 astetta silloin kun paneelin käyttö ajoittuu kesäaikaan. Asennuspaikaksi on valittava sellainen kohta johon aurinko kesäaikana pystyy esteettömästi paistamaan vähintään 8 tunnin ajan. Paneelin oikea kallistuskulma on tärkeämpi latauksen kannalta kuin tarkasti oikea ilmansuunta.

12 5. ULKOISEN ANTENNIN KÄYTTÖ Kaikissa riistakameramme malleissa käytetään nettitikkua, johon liitetään ulkoinen antenni. Riistakameran mukana tulee lyhyt vakioantenni, jossa ei ole juuri signaalin vahvistusta. Tämä antenni riittää kameran asennuspaikkaan, joka on 3G tai GSM EDGE verkon peittoalueella. Antennin valinta riippuu asennuspaikan sijainnista eli kameran etäisyydestä lähimpään tukiasemaan sekä antennin tyypistä (suuntaava- ja ympärisäteilevä antenni). Suosittelemme suuntavan antennin käyttöä. Operaattorin kuuluvuusalueesta näet asennuspaikalla parhaiten toimivan verkon (suositellaan asennusta vähintään EDGE verkon peittoalueelle sillä reaaliaikainen kuva on hyvin hidasta GSM verkon GPRS nopeudella). Elisan ja Saunalahden liittymille kuuluvuuskartta löytyy osoitteesta: DNA:n peittoaluekartta löytyy osoitteesta: Jos kameran asennuspaikka on peittoalueen rajalla tai sen ulkopuolella, suosittelemme ehdottomasti suuntaavan antennin käyttöä. Suuntaavista antenneista saa lisätietoa laitteen toimittajalta sekä 3G antennien erikoisliikkeistä (mm. ja Antennin valintaan vaikuttaa myös tukiaseman lähetystaajuudet: 900 MHz, 1800 ja 2100 MHz. Antennin jälleenmyyjillä on tarjolla yleisantenneja, jotka sopivat kaikille taajuuksille. Kannattaa ottaa kerralla riittävän tehokas antenni, jotta ei tule yllätyksiä sillä tämän osalta hinta ei ole rajoitteena (hinnat euroa). ANTENNIN SUUNTAUS Antennin suuntauksessa voi käyttää apuvälineenä siis operaattorin peittoaluekarttaa sekä kompassia. Antenni kannattaa nostaa riittävän ylös, siten että antennin ja tukiaseman välissä ei ole suuria esteitä (kuten kumpareet, suuret rakennukset, jne). Myös puitten lehdet estävät selvästi signaalin etenemistä. Suunta-antennit toimivat melko laajalla säteellä, joten suuntausta ei tarvitse tehdä asteen tarkkuudella. Suuntauksessa voi käyttää apuna myös kannettavaa tietokonetta, johon on kytketty mokkula (ulkoisella antenniliittimellä varustettu) ja suunnattava antenni, joka kytketään nettitikkuun erillisellä välijohdolla. Välijohdon voi hankkia samalla kun hankkii ulkoisen

13 antennin. 3G matkapuhelimella voi myös varmistua ensin GSM EDGE ja 3G verkkojen toimivuudesta. 6. KAMERAN KÄYTTÖ 3G REITITTIMENÄ Aarnikameraa voidaan käyttää myös 3G reitittimenä lisävarusteena tulevalla WLAN kortilla. Näin ollen pääset kameran kautta suoraan nettiin irrottamatta kameran sisällä olevaa mokkulaa. Lisäksi voit katsoa nopeaa live kuvaa WLAN verkon kautta. Seuraavassa on lyhyt käyttöohje: Aarnikameraan on asennettu oletuksena AARNI_WLAN (SID tunnus) niminen verkko. Verkon IP osoite on Verkko on oletuksena salaamaton, jotta sen testaaminen olisi mahdollisimman helppoa. Salaus konfiguroidaan erikseen asiakkaan niin halutessa (ota yhteyttä tässä tapauksessa tekniseen tukeen, joko sähköpostilla tai puhelimella tai ). Kameran Live kuvaa pääset testaamaan kameralla seuraavasti: 1. Laita mukana tuleva 3G nauha-antenni kameraan kiinni ja kytke Aarnikameraan virrat päälle (joko mukana tulevalla akkujohdolla tai verkkomuuntajalla). Odota noin 5-10 minuuttia. 2. Jos käytät WLAN verkkoa Windows PC:llä, niin ota käyttöön langattomista verkoista AARNI_WLAN. Windows saattaa yhdistää myös automaattisesti ko. verkkoon. 3. Kirjoita nettiselaimeen osoite 4. Hetkisen kuluttua selaimesta pitäisi näkyä kameran Live kuva. Kameran kautta pääset näin ollen myös normaaliin julkiseen Internet -verkkoon (esim. eli voit käyttää sitä reitittimenä.

14 7. KUVAGALLERIAN KÄYTTÖ Kuvagalleriaan pääset siirtymään suoraan osoitteesta Pääset sinne myös sivun Siirry kuvagalleriaan linkistä. Sisään kirjautuminen kuvagalleriaan Seuraavaksi syötä Käyttäjätunnus ja Salasana ja klikkaa Kirjaudu Sisään painikkeesta. Kuva 7. Kuvagalleriaan sisään kirjautuminen.

15 Kuvagallerian yleiset toiminnot Kuvagalleriassa voit tehdä useita eri toimintoja kameran ottamille kuville. Tärkeimpiä ovat kuvan kopiointi omalle tietokoneelle, kuvien poisto, otsakkeiden vaihto ja kuvien siirto aligalleriaan. Alla olevassa kuvassa on kuvagallerian liittymä, jossa voit tehdä edellä mainittuja sekä useita muita toimintoja. Kuva 8. Kuvagallerian ominaisuudet. Lisäksi kuvagalleriassa voit katsoa diaesityksiä, lisätä omia kuvia, lisätä -, muokata - ja poistaa albumeja sekä lisätä kommentteja. Vasemmalla Gallery otsakkeen alla näet viimeisimmäksi kameralla otetun kuvan. Huomaa ettei kuvat siirry välttämättä heti kohteesta sillä verkkoyhteyksissä on aina välillä viiveitä. Muutoinkin kuvien lähetystä säännöstellään virran säästämiseksi.

16 8. ONLINE KUVAN SEURANTA JA ASETUKSET Online liittymään pääset osoitteesta Katso Kuva 1. Online liittymällä voit seurata kameran reaaliaikaista kuvaa, akun varaustilannetta sekä ottaa sillä itse lisäkuvia esimerkiksi kun kameran edessä on harvinainen kohde. Online liittymästä voit säätää myös kameran kuvakseen liittyviä asetuksia, kuten: kuvanottotiheys, kuvien määrä per tunnistushetki, kuvan kirkkaus, - kontrasti, - gammaarvo, - värikylläisyys, - tarkkuus ja sävy. Kuvan asetukset voi muuttaa joko Asetukset painikkeen alta tai liikuttamalla hiirtä kuvan vasempaan laitaan (katso Kuva 9), jolloin avautuu säätöpalkki. Klikkaamalla pientä ikonin vasenta tai oikeaa nuolta, kameran asetukset muuttuvat. HUOM! Muutoksien välillä on noin 5 sekunnin viive, joten kuvaa ei kannata klikata useita kertoja peräkkäin, ennen kuin näet aiemmat muutokset kuvassa. Kuvan asetukset vasemmassa palkissa ovat seuraavat (ylhäältä lukien). 1. Kuvan zoom asetusten palautus (jos suurennat tai pienennät kuvaa, niin tämä palauttaa asetukset alkuperäiseen arvoon) 2. Kuvan pienentäminen (Zoom Out) 3. Kuvan suurentaminen (Zoom In) 4. Kuvan liikuttaminen Zoom asennossa 5. Kuvan kirkkauden säätö 6. Kuvan kontrastin säätö 7. Kuvan värikylläisyyden säätö (- mustavalkoinen tai värikuva) 8. Kuvan gamma arvo 9. Kuvan sävy 10. Kameran kuvansäädön asetusten palautus (kohdat 5-9)

17 Kuva 9. Online kuvan asetukset kuvan vasemmassa palkissa.

18 Kuvan säädöt (kohdat 5-) voidaan tehdä helposti myös Asetukset sivulta (katso Kuva 10). Lisäksi tästä käyttöliittymästä voit säätää kuvanottovälin ja kuvamäärän, jonka kamera ottaa kun liikettä havaittu. Kuva 10. Online kuvan säädöt Asetukset painikkeesta. Uutena ominaisuutena kameraan on tullut tekstiviestin lähetys halutulle aikavälille kun Aarnikamera havaitsee liikettä.

19 9. KAMERAN HÄLYTYKSET Kamera lähettää hälytyksen joko tekstiviestillä tai sähköpostiin. Hälytyksen asetukset tehdään kameran käyttöliittymästä (katso Kuva 10). Hälytyksen voi aiheuttaa liike kameran edessä tai akun varaustila (tätä ei ole vielä julkaistu).

20 10. ONGELMAN RATKAISUT 1. Kameran live -kuvaa ei tule näkyviin 15 min käynnistyksestä a. Irrota kameran virtajohto ja kytke uudestaan ja tarkista online kuva Internet selaimesta noin 5 minuutin kuluttua. b. Jos kuva ei näy vieläkään, kokeile toimintaa mahdollisella toisella antennilla. Suunta-antennilla kuuluvuus ja kuvansiirtonopeus on huomattavasti parempi. Suunta-antennin voit tilata Aarnikameran myyjältä. Kysy Aarnikameran tuesta, mikä antenni soveltuu parhaiten alueellesi. c. Jos kuva ei näy edellisten vaiheiden jälkeen, niin ota yhteyttä tukinumeroon tai tai osoitteeseen 2. Kuvat eivät siirry kuvagalleriaan, vaikka kameran edessä on ollut liikettä tai kuvien siirtyminen kuvagalleriaan on hidasta. a. Ota kuva Online ikkunan painikkeella ja odota noin 5 minuuttia, tarkista kuvagalleriasta onko kuva siirtynyt b. Kameran verkkoyhteys on hidas, jolloin kuvien siirtyminen saattaa viipyä i. Harkitse mahdollisuutta ulkoisen antennin käyttöön (ota yhteyttä tukipalveluun) ii. Kamerayksikön liittymä on oletuksena nopeudeltaan 384 kbit/s, sen voi päivittää tarvittaessa nopeammaksi ottamalla yhteyttä tukipalveluun. c. Liiketunnistinta ei ole säädetty riittävän herkälle i. Vaatii yhteydenoton kameran tukipalveluun. 3. Kamera ottaa liian usein kuvia. a. Säädä kameran asetuksista kuvanottotaajuutta pitemmäksi. Asetukset löytyvät kameran Online tilan asetuksista. b. Säädä kameran liiketunnistimen herkkyyttä pienemmäksi. Vaatii yhteydenoton kameran tukipalveluun.

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. DNA Welho Laajakaista Kaapeli

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. DNA Welho Laajakaista Kaapeli ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE DNA Welho Laajakaista Kaapeli Tervetuloa DNA:n asiakkaaksi! Tervetuloa DNA-asiakkaaksi! Onnittelut hyvästä valinnasta ja mukavia hetkiä uuden laajakaistasi parissa. Muistathan tutustua

Lisätiedot

MMS KUVAVIESTIEN LÄHETTÄMINEN JA NIIDEN HINNOITTELU

MMS KUVAVIESTIEN LÄHETTÄMINEN JA NIIDEN HINNOITTELU Scout Guard SG588D GSM 8.0MP E-MAIL ja MMS kuvaviestiä lähettävä Datakamera, Infrapunasalama Käyttöohje Perustiedot: Ominaisuudet: * GSM lähettävä riistakamera sisältäen GSM robotin (4 taajuus) * Datakamera

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

HELPPOA KODINHALLINTAA KAIKILLE. Kodinhallintajärjestelmä ebts-100/140 KÄYTTÖOHJE

HELPPOA KODINHALLINTAA KAIKILLE. Kodinhallintajärjestelmä ebts-100/140 KÄYTTÖOHJE HELPPOA KODINHALLINTAA KAIKILLE Kodinhallintajärjestelmä ebts-100/140 KÄYTTÖOHJE EKE BUILDING TECHNOLOGY SYSTEMS EKE Kotiautomaatio, Piispanportti 7, 02240 Espoo 200043-G (2014-04a) Ebts-kodinhallintajärjestelmä

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S PIKAOPAS DNA Mokkula 4G LTE WLAN S Virtapainike Navigaatiopainike WPS-painike LCD-näyttö Ulkoisen antennin liitin Micro USB-portti Paketin sisältö Mokkulan lisäksi: Litium-ioniakku Seinälatausadapteri

Lisätiedot

Ultrapoint DoGPS for Android v.1.0.5

Ultrapoint DoGPS for Android v.1.0.5 Ultrapoint DoGPS for Android v.1.0.5 Omistajan käsikirja DoGPS for Android -ohjelmisto on suunniteltu Android-käyttöjärjestelmän puhelimiin. Kaikki muutokset käyttöohjeessa lueteltuihin ominaisuuksiin

Lisätiedot

DNA MOKKULA USB 309 KÄYTTÖOHJE

DNA MOKKULA USB 309 KÄYTTÖOHJE DNA MOKKULA USB 309 KÄYTTÖOHJE DNA MOKKULA USB 309 KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1 ESITTELY... 3 1.1 DNA Liikkuva laajakaista... 3 1.2 DNA Nettikaista... 3 1.3 Toiminta-alue... 3 2 MOKKULAN ASENNUS JA KÄYTTÖÖNOTTO...

Lisätiedot

SW ENERGIA OY TUOTELUETTELO 2013/2014. Tykistökatu 4 D 20520 Turku Puh. 010 666 7696. info@swenergia.fi www.swenergia.fi. SW Energia Oy 2013-2014

SW ENERGIA OY TUOTELUETTELO 2013/2014. Tykistökatu 4 D 20520 Turku Puh. 010 666 7696. info@swenergia.fi www.swenergia.fi. SW Energia Oy 2013-2014 SW ENERGIA OY Tykistökatu 4 D 20520 Turku Puh. 010 666 7696 info@swenergia.fi www.swenergia.fi TUOTELUETTELO 2013/2014 SW Energia Oy 2013-2014 Sisällysluettelo SW ENERGIA 5 ENERGIA 8 Aurinkopaneelijärjestelmät

Lisätiedot

2.0 ------- 2008. Maahantuoja: Assisting Automation Services Finland Oy, www.aas.fi Tuotteen kotisivut: www.ambrogio.fi

2.0 ------- 2008. Maahantuoja: Assisting Automation Services Finland Oy, www.aas.fi Tuotteen kotisivut: www.ambrogio.fi 1 Käyttäjän opas 2.0 ------- 2008 L300 Basic Ruohonleikkuurobotti 2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 4 Käyttöohjeen tarkoitus... 4 Valmistajan ja laitteen tiedot... 4 Laitteen huolto... 4 Yleistä laitteesta...

Lisätiedot

TUTA B12 GSM-valvontakamera

TUTA B12 GSM-valvontakamera TUTA B12 GSM-valvontakamera Suomenkielinen käsikirja 1.0 Version 2.6.2014 Uusin versio tästä käsirkirjasta löytyy internet-osoitteesta: http://www.microdata.fi/pdf/tuta/tuta-b12_kasikirja.pdf TUTA B12

Lisätiedot

Elisa Viihde. TV palveluiden käyttöohje

Elisa Viihde. TV palveluiden käyttöohje Elisa Viihde TV palveluiden käyttöohje Päivitetty 29.3.2009 1 Sisällys 1 Pakkauksen sisältö... 4 2 Laitteiden asentaminen... 4 2.1 Pikaohje laitteiden asennukseen... 4 2.2 Digiboksin asentaminen... 5 2.2.1

Lisätiedot

Mukavamman mökkielämän puolesta!

Mukavamman mökkielämän puolesta! TUOTELUETTELO 2015 / 2016 ï $XULQNRSDQHHOLM UMHVWHOP W ï.ddvxodlwwhhw ï 2PD9RLPDODUDWNDLVXW ï 0 NNLN \P O W ï 9 M NDDSLW ï 0 NLQ O PPLW\V Mukavamman mökkielämän puolesta! Sisällysluettelo 5 ENERGIA 8 15

Lisätiedot

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET 1 MIKÄ ON SKYPE?... 2 Mitä tarvitset Skypen käyttöä varten?... 2 KUVALLISET OHJEET SKYPEN LATAUKSEEN JA KÄYTTÖÖN... 4 Tunnuksen luominen ja Skypen lataaminen... 4 Sisäänkirjautuminen...

Lisätiedot

Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5

Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5 62900 ALAJÄRVI 1 / 90 SISÄLLYSLUETTELO: Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5 1.1 Yleistä 5 1.2 Sisäinen tietoliikenne 5 1.2.1 Lähiverkko 5 1.2.2 Lähiverkon laitteet 5 1.2.3 Kaapeloitu lähiverkko (yleisesti ja toteutus)

Lisätiedot

Käyttöohje Nokia Lumia 2520 RX-113

Käyttöohje Nokia Lumia 2520 RX-113 Käyttöohje Nokia Lumia 2520 RX-113 1.1. painos FI Psst... Tämän oppaan lisäksi on vielä muutakin... Katso videoita osoitteessa www.youtube.com/nokiasupportvideos. Lisätietoja Nokian palveluehdoista ja

Lisätiedot

Kodinhallintajärjestelmä ebts-100/140 KÄYTTÖOHJE. EKE Kotiautomaatio, Piispanportti 7, 02240 Espoo

Kodinhallintajärjestelmä ebts-100/140 KÄYTTÖOHJE. EKE Kotiautomaatio, Piispanportti 7, 02240 Espoo Kodinhallintajärjestelmä ebts-100/140 KÄYTTÖOHJE Smarthome by EKE EKE Kotiautomaatio, Piispanportti 7, 02240 Espoo 200043-I (2014-25b) Kodinhallintajärjestelmä ebts-100/140 Ebts on erinomainen valinta

Lisätiedot

palvelin EH-net Käyttöönotto ja ylläpito www.ouman.fi

palvelin EH-net Käyttöönotto ja ylläpito www.ouman.fi EH-net palvelin Käyttöönotto ja ylläpito EH-net palvelin on tuote, joka mahdollistaa Ouman säätö- ja ohjausjärjestelmien etäkäytön internetin kautta. EH-net palvelimeen Modbus-väylän avulla liitettyjä

Lisätiedot

Tracker for Android Tracker G500 Black Magnum Tracker G400. Käyttöohje Ver 1.1 05.07.2013

Tracker for Android Tracker G500 Black Magnum Tracker G400. Käyttöohje Ver 1.1 05.07.2013 Tracker for Android Tracker G500 Black Magnum Tracker G400 Käyttöohje Ver 1.1 05.07.2013 1 Ohjelman ja puhelimen tiedot Rekisteröintikoodi: ID (sarjanumero) / IMEI Puhelinnumero: Jakonimi: Katselijan salasana:

Lisätiedot

notesco KÄYTTÖOHJE V. 3.3

notesco KÄYTTÖOHJE V. 3.3 notesco KÄYTTÖOHJE V. 3.3 (sivu on taiton vuoksi tarkoituksella tyhjä) Sisällysluettelo Aloitus... 1 Yleiskatsaus... 1 Netcam Watcher Professionalin asennus... 3 Netcam Watcher Pro:n rekisteröiminen...

Lisätiedot

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla.

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla. Hyvä Forcen omistaja Onnittelemme Force-vastaanottimen valinnasta. Uusi Force-vastaanottimesi edustaa parhaimpia ja kehittyneimpiä ominaisuuksia, mitä uusi digitaalinen DVB-teknologia tarjoaa. Helposti

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE KOTIVAHTI 2.0 UUTUUS 2011 KOTIMAINEN OHJAUS- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ MADE IN FINLAND Kotivahti käyttö- ja asennusohje 2 Sisällysluettelo 1. Peruspakkauksen sisältö 3 2. Pikaohje 3

Lisätiedot

ICONIA W510 / W511- käyttöohjekirjassa

ICONIA W510 / W511- käyttöohjekirjassa ICONIA W510 / W511- käyttöohjekirjassa - 1 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. ICONIA W510 / W511-käyttöohjekirjassa Malli: W510 Ensimmäinen painos : 11/2012 2 - SISÄLLYSLUETTELO Turvallisuus ja mukavuus

Lisätiedot

Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014

Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014 Kotitonttu-palvelu Mikä on Kotitonttu?... 3 Kokoonpano... 4 Lisälaitteet... 4 Palvelut... 5 Järjestelmävaatimukset... 5 Turvallisuus- ja ympäristövarotoimenpiteet... 5 Ohjausyksikön ja laitteiden varastointi

Lisätiedot

Langattoman N300 Gigabit -reitittimen asennusopas

Langattoman N300 Gigabit -reitittimen asennusopas Langattoman N300 Gigabit -reitittimen asennusopas NETGEAR, Inc. 350 East Plumeria Drive San Jose, CA 95134 USA Kesäkuu 2010 208-10518-03 Versio 1.0 2010 NETGEAR, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Tavaramerkit

Lisätiedot

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI Sisällys YHDEN KONEEN VERSION ASENNUS... 4 PERUSVAIHEET... 4 OHJELMAN REKISTERÖINTI YRITYKSELLE... 4 VERKKOVERSION ASENTAMINEN... 6 YLEISTÄ... 6 PALVELIMEN NIMEN ASETTAMINEN...

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Nokia 300 -käyttöohje

Nokia 300 -käyttöohje Nokia 300 -käyttöohje 1.2. painos 2 Sisältö Sisältö Turvallisuus 4 Alkuvalmistelut 5 Näppäimet ja osat 5 Aseta SIM-kortti ja akku paikoilleen 5 Aseta muistikortti paikalleen 7 Lataa akku 8 Akun lataaminen

Lisätiedot

HUVIVENEIDEN 12 V SÄHKÖJÄRJESTELMÄ

HUVIVENEIDEN 12 V SÄHKÖJÄRJESTELMÄ Huviveneiden 12 VDC sähköjärjestelmät 1 (23) HUVIVENEIDEN 12 V SÄHKÖJÄRJESTELMÄ Sisältö HUVIVENEIDEN 12 V SÄHKÖJÄRJESTELMÄ 1 1. Yleistä... 2 2. Sähkökeskus... 2 3. Pääsähköjakelu... 4 4. Kaapelointi...

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/36 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Thunderbird. Asennus ja käyttöönotto. Oppaassa kuvataan kaikki vaiheet kuvakaappauksin yksinkertaisia esimerkkejä käyttämällä.

Thunderbird. Asennus ja käyttöönotto. Oppaassa kuvataan kaikki vaiheet kuvakaappauksin yksinkertaisia esimerkkejä käyttämällä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Thunderbird Asennus ja käyttöönotto Tämä on käyttöopas Mozilla Thunderbird sähköpostiohjelman

Lisätiedot