Second Life Rakentaminen 1

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Second Life Rakentaminen 1"

Transkriptio

1 Second Life Rakentaminen 1 Tämän oppaan tarkoituksena on opettaa rakentamisen perusteet Second Life virtuaalimaailmassa. Oppaan lukemisen jälkeen sinulla pitäisi olla taidot luoda rakennelmia käyttäen Second Life Viewer 2n tarjoamia perustyökaluja.

2 Sisällysluettelo Rakentaminen Versiohistoria...2 Tekijät...2 Rakennuspaikan löytäminen...3 Primitiven luominen...5 Zoomaus...8 Primitiven muokkaaminen perusteet...10 Primitiven muokkaaminen välilehdet...13 General...13 Object...16 Freatures...17 Texture...18 Content...20 Versiohistoria Ver 0.1 Ensimmäinen versio(fuzz) Tekijät Nimim. Fuzz Nimi Fuzz Difference (SL) Jaettu käyttäen Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssiä.

3 Rakennuspaikan löytäminen Ensimmäinen tehtävä on hakea paikka, jossa rakentaminen on sallittua. Esimerkiksi Edufinland saariston ORIENTAATIO SAARI niminen sim on osittain varattu rakentamiselle. Muita vastaavia paikkoja voi löytää hausta (Search) hakusanalla Sandbox. Slurl Orientaario saaren sandboxille: Jotta näet onko paikalla rakentaminen sallittua klikkaa ensin oikealla näppäimellä ikkunan yläseunassa olevaa osoiteriviä ja tarkasta että "Show Parcel Properties" on valittuna Kuva 1: Show Parcel Properties on päällä Kun "Show Parcel Properties" on valittuna, alueella olevat kiellot näkyvät kuvakkeina osoiterivin oikeassa reunassa. Mikäli rakentaminen on kielletty rivillä näkyy kuvake, jossa on laatikko ja kieltoympyrä. Kuva 2: Rakentaminen kielletty Kuva 3: Rakentaminen OK

4 Nyt tiedät että rakentaminen on sallittua tällä alueella. Tämän lisäksi on hyvä huomata tarkistaa, kuinka kauan alueelle asetetut objektit säilyvät, ennen kuin ne palautetaan. Joillakin alueilla tällä ei ole aikarajaa, mutta sandboxeilla on yleensä jokin aikaraja, jonka jälkeen objektit palautetaan automaattisesti omistajalle. Tämä estää liian roskaantumisen. Sandboxeilla aika on yleensä tunteja, joissakin SLn kaupoissa rakentaminen on sallittua tuotteiden avaamiseksi ja kokeilemiseksi, mutta tällöin aikaraja on usein vain minuutteja. Avaa ylävalikosta World > Place Profile > About Land. Kuva 4: About Land ikkunan avaaminen OBJECTS välilehdellä näkyy onko alueelle asetettu automaattipalautuksen aikarajaa. 0 tarkoittaa, että palautus on pois päältä. Kuva 5: Automaattipalautuksen aikaraja

5 Kuvassa 5 näkyy ORIENTAATIO SAAREN aikaraja 720 minuuttia, eli 12 tuntia. Tämän jälkeen saarelle jääneet objektit palautetaan omistajan inventoryyn Lost And Found kansioon. Joskus SL ei toimi niin kuin pitäisi, joten on suositeltavaa ottaa kopioita rakennelmistaan, eikä luottaa siihen että ne palaavat. Primitiven luominen Aloita rakentaminen valitsemalla Build joko ylävalikosta Build > Build tai klikkaamallla maata hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla Build. Kuva 6: Build ylävalikosta Kuva 7: Build hiiren oikealla näppäimellä SL ikkunaan pitäisi ilmestyä uusi ikkuna, jota voidaan kutsua Edit tai Build ikkunaksi. Käydään seuraavaksi lyhyesti läpi sen osat.

6 Kuva 8: Edit / Build ikkuna Ensimmäisenä ikkunan yläosassa on viisi painiketta (osa 1.), joista kuvassa 8 on valittuna neljäs vasemmalta. Nämä vaikuttavat ikkunan sisältöön ja etenkin osan 2 sisältö on näistä riippuvainen. Näiden painikkeiden englanninkieliset nimet ovat Focus, Move, Edit, Create ja Land. Näistä painikkeista meille tärkeimmät ovat Edit ja Create, muiden toiminta on saatavissa aikaan näppäinyhdistelmillä, tai se ei muuten ole tärkeää normaalille rakentamiselle. Aluksi 1. osan painikkeista on luultavasti valittuna Create, kuten kuvassa 8. Tämä sallii uusien primitivien ( = prim) luomisen. Primitive on yksinkertaisin rakennuspalikka jonka SLssä voi luoda. Erillaisia primitivevaihtoehtoja on osassa 2. Näistä jotkin ovat ovat omia tyyppejään, jotkin muokattuja toisesta tyypistä. Esimerkiksi laatikko ja pallo ovat eri perustyyppejä, mutta pallo ja puolipallo ovat samaa perustyyppiä eri arvoilla. Primitivevaihtoehtojen alla osassa 2 on vielä muutama valintalaatikko, joista ei tässä yhteydessä tarvitse välittää. Tehokäyttäjä voi hyötyä näistä valinnoista, mutta rakentaminen onnistuu hyvin ilmankin. Mikäli näitä klikkaa huomaamatta se saattaa aiheuttaa oudolta tuntuvaa käyttäytymistä primitivejä luodessa. Mikäli sinulla on aikaa voit testata näiden käyttöä. Osassa 3 on välilehtiä joissa voidaan hallita primitiven ominaisuuksia. Näihin palataan hieman myöhemmin.

7 Tarkista että sinulla on valittuna Create (osa 1, neljäs vasemmalta) ja normaali laatikko (osa 2, ylä vasemmalla) siis juuri kuten kuvassa 8. Klikkaa sitten maata jossakin tyhjässä paikassa. Klikkaamaasi paikkaan pitäisi syntyä vanerinen laatikko ja laatikossa pitäisi näkyä värillisiä nuolia ja viivoja (ks. kuva 9). Laatikolla on keltaiset ääriviivat merkiksi siitä, että se on valittu. Kuva 9: Juuri luotu vanerinen laatikko Mikäli klikkaat maata primitiven vieressä viivat häviävät. Saat ne takaisin klikkaamalla primitiveä hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla valikosta Edit. Kuva 10: Primitiven valikko oikealla näppäimellä klikattaessa.

8 Zoomaus Kun rakennetaan jotain on tärkeää saada katsottua rakennelmaa kaikilta puolilta. Erityisesti tämä on tärkeää koska SL on kolmiulotteinen maailma, mutta kuvaruudulta ei saa hyvää kuvaa etäisyyksistä. Ks. Seuraava esimerkki. Kuva 12: Tästä kuvakulmasta laatikot näyttävät olevan toistensa päällä Kuva 11: Toisesta kuvakulmasta näkee että näin ei ole. Tästä johtuen otetaan hetki zoomauksen kertaukseen. Aloita painamalla Alt näppäin pohjaan, pidä se pohjassa ja klikkaa luomaasi primitiveä samalla liikuttaen hiirtä. Kun pidät sekä Alt näppäimen, että hiiren vasemman näppäimen painettuna saan zoomattua. Hiiren liikuttaminen ylös ja alas zoomaa lähemmäs ja kauemmas. Hiiren liikuttaminen sivuttain siirtää kuvakulmaa sivuttain. Kaikki kuvakulmat, joihin pääset näin ovat suppilon mallisesti kohteen ympärillä (kuva 13). Kuva 13: Alt painetttuna zoomatessa kuvakulmas ovat suppilon seinämilä.

9 Kun painetaan lisäksi vielä Ctrl näppäintä ( siis painettuna on Ctrl + Alt + Hiiren vasen näppäin) saadaan muutettua mahdollisen kuvakulmat pallon pinnalle kohteen ulkopuolelle ( Kuva 14). Et saa enää zoomattua lähemmäs kohdetta, mutta voit muuttaa näkökulmaa ylös ja alas pallon kehällä. Kuva 14: Ctrl + Alt antaa näkökulmat pallon kehältä Harjoittele zoomausta jonkin aikaa, kunnes uskot että saat luontevasti vaihdettua siihen kuvakulmaan, jonka haluat.

10 Primitiven muokkaaminen perusteet Kun olet valinnut luomasi primitiven ja sinulla on Edit / Build ikkuna auki, osan 1 näppäimistä pitäisi olla valittuna Edit, eli kolmas vasemmalta. Mikäli näin ei ole, valitse se. Kuva 15: Edit / Buil ikkuna kun ollaan Edit tilassa Tärkeimpinä muutoksina edelliseen on, että osa 2 on muuttunut ja välilehdillä on aktiivisia kenttiä. Käydään läpi osan 2 tärkeimmät valinnat. Kun valittuna on Move, kuten kuvassa 15, primitiven keskeltä näkyy lähtevän nuolia. Näitä nuolia vetämällä primitiveä saa liikuteltua x- y- ja z-akselien suuntaan. Mikäli pidät Shift näppäinen painettuna kun liikutat primitiveä siitä tehdään uusi kopio siihen paikkaan, johon liikutit sen. Samalla alkuperäisellä paikalle jää samanlainen esine / prim.

11 Kuva 16: Primitiven liikuttamiseen käytetyt nuolet ympyröity oranssilla Seuraavat tärkeät valinnat osassa 2 ovat Rotate ja Stretch. Näitä ei kannata valita osasta 2, vaan suosittelen käyttämään niihin liitettyjä näppäinyhdistelmiä. Rotate valinta saadaan päälle painamalla Ctrl alas ja pitämällä se alhaalla. Kun ollaan Rotate tilassa näkyvillä on kehät, joilla saa kallistettua primitiveä akselien suuntaisesti (kuva 17). Kuva 17: Rotate (Ctrl alhaalla) Kun klikkaat jotain kehistä / renkaista ja vedät sitä johonkin suuntaan näet vain aktiivisen kehän värillisenä ja ulomman kehän, joka on asettelun apuna. Kun hiiren kursori on ulomman kehän sisäpuolella voit kääntää primitiveä vapaasti (kuva 18).

12 Kuva 18: Rotate kun klikataan y-akselia ja kursori ulomman kehän sisällä Kun hiiren kursori viedään ulomman kehän ulkopuolelle, tulee ulommalle kehälle näkyviin asteikko, jonka avulla primitiveä saa käännettyä hieman yli viiden asteen askelissa (360 / 64 = 5,625 astetta) Kuva 19. Kuva 19: Rotate (Ctrl painettuna) + asteikko kun kursori on ulomman kehän ulkopuolella Seuraavaksi käsitellään Stretch, jonka saa painamalla Ctrl + Shift. Tässä tilassa saadaan muutettua primitiven kokoa. Kun ollaan Stretch tilassa primitiven ympärillä näkyy pieniä laatikoita, joista vetämällä saa muutettua primitiven kokoa (Kuva 20).

13 Kuva 20: Stretch-tilassa ( Ctrl + Shift) Kun jotain värillisistä laatikoista vedetään, primitive kasvaa tai kutistuu jonkin akselin suhteessä. Nämä akselit ovat primitiven sisäiset akselit, eivätkä ympäristön akselit. Tämä tarkoittaa sitä että vaikka korkeus, eli z-akseli on yleensä sininen, voi primitive venyä vaikka vaakasuunnassa sinistä z-akselin laatikkoa vetämällä, mikäli primiä on käännetty aikaisemmin. Harmaat kulmissa olevat laatikot muuttavat primitiven kokoa säilyttäen sen suhteet. Toisin sanoen, niistä vetämällä saa muutettua kokoa kaikkien akselien suhteessa. Normaalisti kun jotain laatikkoa vedetään, siirtyy vain se seinä(t) jossa vedettävä laatikko on. Mikäli osasta 2 valitaan Stretch Both Sides venyy prim myös toiselta puolelta, eli venyminen on symmetristä. Primitiven muokkaaminen välilehdet Välilehdiltä käydään läpi vain tärkeimpiä osia. Jo sinulla on aikaa, kokeile mitä kaikkien mahdollisten arvojen muutokset tekevät esineelle. Kokeilemalla oppii parhaiten. General Seuraavaksi katsotaan läpi mitä välilehdiltä löytyy ( osa 3 ). Ensimmäisenä on General välilehti.

14 Kuva 21: General välilehti (huom.tässä näytetään vain osa 3 Edit / Build ikkunasta) Täkeimmät asetukset ovat mielestäni Name ja Description ylhäällä ja Modify, Copy ja Transfer alhaalla. Ylimpänä välilehdellä on kaksi tekstikenttää. Mikäli sinulla on oikeus muokata objektia,( kuten esimerkiksi kaikkia rakentamiasi objekteja) voit myös muokata näitä arvoja. Ylimpänä on nimi (Name), jolla primitive tai objekti (joka muodostuu yhdestä tai useammasta primistä) tunnetaan. Tämä on nimi joka näkyy inventoryssa. Sen alla on kuvaus (Description), joka on vapaehtoinen. Kuvaus näkyy kaikille, jotka katsovat objektin Edit ikkunaa. Alimpana on kolma valintaruutua. Nämä määräävät mitä oikeuksia esineeseen seuraavalla omistajalla on. Modify antaa oikeuden muokata esinettä / primitiveä / objektia samalla tavalla kuin sinä voit muokata sitä. Copy antaa luvan tehdä esineestä uusia kopioita. Transfer antaa seuraavalle omistajalle luvan myydä tai antaa esine eteenpäin. Näitä yhdistelemällä saa aikaan erillaisia käyttömahdollisuuksia. Jos esimerkiksi haluat myydä esinettä ei ehkä kannata antaa sekä Copy että Transfer oikeutta, sillä tämä mahdollistaisi seuraavan omistajan myyvän kopioita samasta esineestä halvempaan hintaan kuin sinä myyt. Monissa esineissä on kuitenkin kaikki oikeudet, sillä esineitä jaetaan SLssä usein ilmaiseksi. Muut asetukset : Esineen nimen ja kuvauksen alla näkyy kaksi nimeä. Ylempänä on primitiven luoja. Koska olet juuri luonut tämän primitiven, siinä on sinun nimesi. Sen alla on nykyinen omistaja, tässä tapauksessa se on taas sinun nimesi. Nämä ovat hyödyllisiä siinä tapauksessa että etsit tietoa jostain esineestä. Mikäli löydät hienon esineen voit ottaa yhteyttä sen luojaan, koska näet hänen nimensä esineen Edit ikkunassa. Mikäli taas jokin esine on tielläsi tms. näet ketä omistaa esineen ja kenellä siis on mahdollisuus siirtää tai poistaa esine. Näiden alla on ryhmä (Group). Tätä säätämällä voit antaa joillekkin muille tietyssä ryhmässä (Group) oleville avatarille oikeuden siirtää tai muokata primiä.

15 Seuraava kohta on Click to:. Tässä voit valita alasvetovalikosta haluamasi vaihtoehdon: - Touch Oletuksena on että esinettä klikatessa sitä kosketetaan. Käytännössä tämä tarkoittaa että esineeseen voidaan liittää koodia, joka ajatetaan kun esinettä kosketetaan. Tämä vaatii skriptausta, joka ei ole tämän oppaan aluetta. (Lisää tietoa skriptauksesta esim. ) Luomassasi esineessä ei ole tätä koodia, joten koskettamista ei tapahdu nyt mitään. - Sit on object tarkoittaa, että esinettä klikattaessa avatar istuu sille. Tämä on hyödyllinen esim. jos kiviä tai puupölkkyjä joille istutaan. - Buy object esineen voi ostaa sitä klikkaamalla. (Osto vahvistetaan aina erillisellä kysymysikkunalla). Tätä varten tarvitsee valita myös alla oleva For Sale: valintaruutu. Siitä lisää pian. - Pay object tätä käytetään esimerkiksi myynti automaateissa ja tippi maljoissa. Tämä vaatii skriptausta, joka ei ole tämän oppaan alaa. - Open kun esinettä klikataan annetaan sen sisällä Content välilehdellä näkyvät esineet. Content välilehdestä pian lisää. - Zoom kun esinettä klikataan klikkaajan näkynä kohdistuu automaattisesti esineeseen. Kätevä esimerkiksi näyttötauluja tehdessä. Seuraavaksi on For Sale: valintaruutu. Mikäli tämä on valittuna, voi kuka tahansa ostaa primitiven / esineen. Alsvetovalikosta saa valittua saako ostaja vain kopion esineestä (Copy), saako ostaja koko esineen (Original), jolloin aluperäinen esinä häviää, vai saako ostaja vain Content välilehdellä olevat esineet ym (Content). Price kohdassa saa valittua esineen / primitiven / objektin hinnan. Show in search valintaruutu tarkoittaa että esine näkyy haussa (Search). Tämä on hyvä mikäli yrität myydä esinettä suuremmalle yleisölle. Haussa näkymiseen saattaa kulua jonkin aikaa ennen kuin esine listataan. Viimeisenä ennen jo käsiteltyjä seuraavan omistajan oikeuksia on oikeudet, jotka annetaan kaikille. Voit antaa oikeuden siirtää esinettä Move tai antaa oikeuden ottaa esineestä kopio Copy. Oikeus ottaa esineestä kopio on hyödyllinen esimerkiksi sillloin kun kyse on kurssimateriaalista tms. joka halutaan antaa kaikille. Silloin kopion ottaminen tapahtuu klikkaamalla esinettä oikealla näppäimellä ja valitsemalla Take Copy.

16 Object Kuva 22: Object välilehti Aloitetaan Object välilehti käymällä läpi vasen puoli. Ylimpänä on neljä valintaruutua. - Locked tarkoittaa että esinettä ei enää saa liikutettua normaalisti. - Physical tarkoittaa että esine on fyysinen ja sitä ei voi esimerkiksi jättää ilmaan leijumaan vaan se putoaa maahan. Jos esine on fyysinen, jokaisella on mahdollisuus siirtää esinettä klikkaamalla sitä. - Temporary tekee esineestä itsestään katoavan. Tätä ei kannata käyttää, sillä esine todellakin katoaa sekunnissa. Lähinnä tällä voi olla käyttöä mikäli skriptataan esineitä jotka luovat toisia esineitä nopeaan tahtiin, Esim. skriptattujen aseiden ammukset ovat usein tällaisia. - Phantom tekee esineestä haamun, jonka läpi voi kulkea. Tätä voi käyttää esimerkiksi kasveja tehdessä. Valintaruutujen jälkeen seuraa kolme kolmen arvon ryhmää. Position antaa esineen sijainnin simillä. Tämä muuttuu kun liikutat esinettä (ks. Primitiven muokkaaminen perusteet). X ja Y suunnassa sim on 256 metriä, mutta maksimikorkeus on hieman päälle 4000 metriä. Normaali maanpinta on yleensä n. 21 metrissä, ellei sim ole kumpuileva. Size on koko jota muutettiin jo Stretch tilassa (Ctrl + Alt). Tässä se on annettu metreissä ja sitä voi muttaa tarkemmin. Stretch tilassa näkyneet värilliset laatikot (kuva 20) kertovat mikä on mikin akseli X on punainen, Y vihreä ja Z sininen. Rotation on Rotate tilassa muutettu primin / esineen / objektin kääntö. Nämä ovat esineen omien akselien suhteen (jotka näkyvät esim. Stretch tilassa).

17 Sitten oikea puoli: Ylimpänä on primin tyyppi. Vaikka olisi valinnut vaikka laatikko primin, sen voi tästä muuttaa vaikka palloksi. Sen jälkeen tulee primin materiaali. Tämä ei vaikuta primin uklonäköön, vaan vain sen fyysisiin ominaisuuksiin. Esimerkiksi kun fyysinen Physical prim putoaa toisen päälle, niin lasinen prim kilahtaa, kuminen ei tms. Muut asetuksen riippuvat siitä minkätyyppinen prim on kyseessä. Nämä oppii parhaiten kokeilemalla. Kaikkia asetuksia ei ole kaikissa tyypeissä. Huomaa, että Sculptie eroaa paljon muista eikä ole normaali perusprim, joten sitä ei käsitellä tässä oppaassa enempää. Freatures Tässä välilehdessä on kaksi osaa Flexible Path, joka tekee primistä joustavan. Erilaisia asetuksia tässä kohdassa ovat muumn muassa reagointi tuuleen ja painovoimaan reagointi. Light mahdollistaa valojen ja lamppujen tekemisen. Asetuksia ovat muun muassa väri, jonka saa valittua vapaasti ja valon voimakkuus. Näistä asetuksista saa parhaan kuvan kokeilemalla niitä ajan ja leikkimielen kanssa.

18 Texture Tällä välilehdellä määritellään primin pinnan ominaisuudet. Kun kuko primitive on valittuna käsitellään kaikkia primitiven sivuja. Jos halutaan valita vain yksi sivu, voidaan valita Edit / Build ikkunan yläosasta (osa 2) Select Face (ks. kuva 15). Tällöin saadaan valittua vain yksi sivu kerrallaan tai useampi, mikäli pidät Shift näppäimen alhaalla klikatessasi sivuja. Kuva 23: Texture välilehti Vasemmalla on ensiksi Texture kuva. Tässä näkyy se tekstuuri / kuva, jota käytetään primin pinnalla. Klikkaamalla pikkukuvaa aukeaa valikko (kuva 24), josta saat haettua inventoryssasi olevia textuureja. Näitä on inventoryssasi jo valmiiksi jonkun verran mutta etsimällä hausta niitä löytää paljon ilmaiseksi. Lisäksi niitä myydään kaupoissa ja voit myös itse ladata tekstuureja omista kuvatiedostoistasi 10ls kappalehintaan. Default painikkeesta saa vaneritekstuurin ja Blank on valkoinen tekstuuri. Kuva 24: Texturen valinta

19 Kuvan oikealla puolella on pikkukuva käytetystä väristä. Mikäli halutaan käyttää valittua kuvaa sellaisenaan on tässä valittuna valkoinen. Jos tähän valitaan jokin väri, värjatään valittu tekstuuri sen väriseksi. Klikkaamalla väriä avataan värin valintaikkuna ( kuva 25) Kuva 25: Värinvalintaikkuna Oikealla puolella ylhäällä oleva Transparency on läpinäkyvyys prosentteina. Full Bright näyttää esineen värin aina sellaisena kun se on täydessä valossa. Esimerkiksi kun valkoinen prim on pimeässä, varjot saavat sen näyttämään tummalta. Full Bright prim taas loistaa valkoisena. Kuva 26: Kaksi valkoista primiä pimeässä, oikeanpuolimmaisessa Full Bright päällä Shininess vaikuttaa esineen kiiltoon. Sopiva esimerkiksi joillekkin metalleille ja kiillotetulle kivelle. Bumpiness lisää tekstuurin päälle kuvion, joka näyttää kohokuvioinnilta. Lopuilla arvoilla saa määrättyä kunka montaa tekstuuri toistetaan ja missä kulmassa se on primitiven reunoihin nähden. Flip kääntää tekstuurin peilikuvakseen.

20 Alimmaisena on Media valinta, joka on uutta Viewer versio 2:ssa. Klikkaamalla + Saat avattua Media settings ikkunan. Tätä ei käydä läpi tarkemmin tässä oppaassa, mutta voit itse kokeilla näitä asetuksia. Kuva 27: Media setting ikkunan avaus Content Tällä välilehdellä näkyy primin sisällä olevat toiset primit, notecardit jne. Kuva 28: Content välilehti Tätä osaa sanotaan myös primin Inventoryksi, koska se sisältää primin sisällön samalla tavalla kuin avatarella on oma inventory. Täällä olevat asiat voidaan esimerkiksi antaa avatarelle kun primiä klikataan, mikäli General välilehdeltä on Click to: kohdasta valittu alasvetovalikosta Open. Näin esimerkiksi voidaan tehdä laatikko, joka sisältää useita muita esineitä, tekstuureja, vaatteita tms. Kun tehdään edellä mainitun tapainen laatikko, on huomattava, että mikäli kaikilla sisällöllä ei ole Copy oikeuttta, esine voidaan antaa vain kerran ja sen jälkeen se poistuu Content lehdeltä ja primistä. Jos annettavalla esineellä tms. on Copy oikeus, annetaan kyseisestä esineestä vain kopio ja esine säilyy vielä primin Content välilehdellä ja voidaan antaa uudestaan. Tätä varten Välilehdellä on Premissions painike, josta avautuvassa ikkunassa (kuva 29) voidaan määrätä kaikkien primissä olevien esineiden tms. oikeuksista samalla tavalla kuin kunkin esineen Object välilehdellä tehtiin. Tämä siis tarkoittaa, että oikeuksia voidaan muuttaa, mikäli omistajalla itsellään on siihen oikeus.

21 Kuva 29: Premissions ikkuna Yllä olevassa kuvassa (kuva29) annetaan kaikille Content välilehdellä oleville objekteille ja tekstuureille Copy oikeus. Toinen Content välilehdellä omeva painike on New Script. Tällä tehdään primitiveen uusi skripti, jolla voidaan ohjelmoida toiminnallisuutta. Sitä ei kuitenkaan käsitellä taääs oppaassa. Content välilehdelle voidaan vetää omistajan inventorysta sisältöä yksi kerrallaan klikkaamalla. Kuva 30: Sisällön vetäminen inventorysta Content välilehdelle

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa.

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. LIITE 1 1 HARJOITUS 1 Kitara Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. Käsiteltävät asiat Edit Poly Muokkaus kuvan mukaan TurboSmooth Extrude 1. Tarkistetaan että mittayksiköt

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

ISIS Draw (Windows versio 2.5)

ISIS Draw (Windows versio 2.5) 1 ISIS Draw (Windows versio 2.5) ISIS Draw on helppokäyttöinen kemian piirto-ohjelma, jolla voidaan muun muassa piirtää kemiallisia rakenteita, reaktioyhtälöitä ja yksinkertaisia proteiinirakenteita. Lisäksi

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Harjoitus Bones ja Skin

Harjoitus Bones ja Skin LIITE 3 1(6) Harjoitus Bones ja Skin Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Yksinkertaisen jalan luominen sylinteristä Luurangon luominen ja sen tekeminen toimivaksi raajaksi Luurangon yhdistäminen jalka-objektiin

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA 1 (6) MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA TEEMU SALORIUTTA 17.6.2012 Päivitetty 28.6.2013 1. Avaa Maanmittauslaitoksen latauspalvelu osoitteesta https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta.

Lisätiedot

KODU. Lumijoen peruskoulu

KODU. Lumijoen peruskoulu KODU Lumijoen peruskoulu Sisällysluettelo 1. Aloitus... 2 1.1 Pelin tallennuspaikka... 2 1.2 Kodu Game lab... 3 2 Maan luominen... 4 2.1. Seinän tekeminen... 5 2.2. Vesialueen tekeminen peliin... 6 2.3.

Lisätiedot

TAMK Ohjelmistotekniikka G Graafisten käyttöliittymien ohjelmointi Herkko Noponen Osmo Someroja. Harjoitustehtävä 2: Karttasovellus Kartta

TAMK Ohjelmistotekniikka G Graafisten käyttöliittymien ohjelmointi Herkko Noponen Osmo Someroja. Harjoitustehtävä 2: Karttasovellus Kartta TAMK Ohjelmistotekniikka G-04237 Graafisten käyttöliittymien ohjelmointi Harjoitustehtävä 2: Karttasovellus Kartta TAMK Karttasovellus Kartta Sivu 2/8 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...3 2. VAATIMUSMÄÄRITTELY...

Lisätiedot

Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö

Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö 1 Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö Tässä luvussa käymme läpi perusohjelmoinnin alkeita. - Ensimmäisenä koduhahmon ohjelmointia. 1. Program -osiossa tapahtuu itse se koodin kirjoitus, missä määrätään

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 )

Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom Symbol for Windows Blisskoostaja ( Versio 2.3 ) Handicom, 2004, Alankomaat Myynti Suomessa: Modemo Contents 1. Johdanto... 2 2. Blisskoostajan pääikkuna... 3 2.1 Toolbar... 3 2.2 Piirtoalue...

Lisätiedot

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti LIITE 1 1(5) Harjoitus Morphing Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Objektien kopioiminen Editoitavan polygonin muokkaaminen Morph-modifier käyttö ilmeiden luomiseen Lyhyen animaation luonti set key- toimintoa

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta.

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta. Gimp alkeet XII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 6 GIMP:in tasotyökalu Lue ensin nämä ohjeet! Harjoitus lopussa! GIMP:in tasotyökalu on nimensä mukaisesti työkalu, jolla hallitaan tasoja, niiden läpinäkyvyyttä,

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Konfiguraatiotyökalun päivitys

Konfiguraatiotyökalun päivitys Konfiguraatiotyökalun päivitys Kuinka aloitan? Konfiguraatiotyökalu avataan niin kuin aiemminkin suoraan Tenstar clientin käyttöliittymästä, tai harjoituksen ollessa käynnissä. Kuinka aloitan konfiguraatiotyökalun

Lisätiedot

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille 1. Ohjelman kielen vaihtaminen Mikäli ohjelma ei syystä tai toisesta avaudu toivomallasi kielellä, voit vaihtaa ohjelman käyttöliittymän kielen seuraavasti: 2. Fonttikoon

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA 14.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Pieni ohje, miten PhotoScape-ohjelmalla voi liittää kuvan toiseen kuvaan Kuvat on tähän valittu

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Ohjeet Google kalenteriin. Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla

Ohjeet Google kalenteriin. Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla Ohjeet Google kalenteriin Kirjaudu palveluun saamillasi tunnuksilla Valitse käyttämäsi kalenteri Kalenterivaihtoehtojen vieressä oleva värillinen ruutu ilmaisee näytetäänkö kalenterin tiedot. Tapahtuman

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Ohjeet Libre Officen käyttöön

Ohjeet Libre Officen käyttöön 1 Ohjeet Libre Officen käyttöön Toisinaan Libre Officen kanssa sama asia on koitettava tehdä kolme kertaa ennen kuin se onnistuu. Kannattaa ottaa rauhallisesti. 1. Pylväsdiagrammi ohje Askel 1 Klikkaa

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

EeNet materiaalit ohje

EeNet materiaalit ohje EeNet materiaalit ohje EeNetin materiaaleissa voidaan ladata ja jakaa materiaaleja sekä katsoa ja keskustella materiaaleista. Materiaalit voivat olla teksti-, kuva tai videotiedostoja. Videoihin voidaan

Lisätiedot

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1 2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat Table of Contents Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät... 1 Asiakirjan kentät:... 1 Asiakirjan kentät /alavalikko/ ensimmäinen välilehti:... 2 Asiakirjan

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40 Visma.net Approval Versiosaate 1.40 Nimi ja ikoni Uusi nimi: Visma.net Approval Visma.net Approval Centerin uusi nimi on lyhennys Visma.net Approval. Nimi otettiin käyttöön, koska se soveltuu paremmin

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne.

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Moni ammatikseen tietokoneella piirtävä henkilö käyttää piirtämiseen pisteiden sijasta viivoja.

Lisätiedot

Epson EMP-765 langaton käyttö

Epson EMP-765 langaton käyttö Epson EMP-765 langaton käyttö Tämä on yleinen käyttöohje Epsonin videotykin langattomaan käyttöön. Kannattaakin huomioida, että eri kannettavissa koneissa langaton käyttö saattaa hieman poiketa tässä ohjeessa

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Pelissä kentän (Level) voi luoda tekstitiedostoon "piirretyn" mallin mukaisesti. Tällöin puhutaan, että tehdään ns. ruutukenttä, sillä tekstitiedostossa jokainen

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

Autodata-ohjelmiston käyttö FuturSoft- ohjelmien kanssa

Autodata-ohjelmiston käyttö FuturSoft- ohjelmien kanssa Autodata-ohjelmiston käyttö FuturSoft- ohjelmien kanssa Päivitetty 19.1.2006 Autodata-ohjelmiston käyttö - 1 - Sisällys YLEISTÄ... 3 AUTODATA-KUVAKKEEN KÄYTTÖ... 3 OSIEN HAKU AUTODATASTA (EI AUTODATA KOODIA)...

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

OPISKELIJAN OPINNOT -NÄYTTÖ. Opiskelijan opintosuoritustietoja katsellaan Opiskelijan opinnot -näytöltä. Näyttö löytyy päävalikosta Opinnot.

OPISKELIJAN OPINNOT -NÄYTTÖ. Opiskelijan opintosuoritustietoja katsellaan Opiskelijan opinnot -näytöltä. Näyttö löytyy päävalikosta Opinnot. Helsingin yliopisto WinOodi Sivu 1/5 OPISKELIJAN OPINNOT -NÄYTTÖ Opiskelijan opintosuoritustietoja katsellaan Opiskelijan opinnot -näytöltä. Näyttö löytyy päävalikosta Opinnot. Opiskelijan opinnot -näytölle

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto Versio k15 Näin laadit ilmastodiagrammin Libre Officen taulukkolaskentaohjelmalla. Ohje on laadittu käyttäen Libre Officen versiota 4.2.2.1. Voit ladata ohjelmiston omalle koneellesi osoitteesta fi.libreoffice.org.

Lisätiedot

Sisällysluettelo. v.0.9 2

Sisällysluettelo. v.0.9 2 Käyttöopas Sisällysluettelo DYNAROAD HENKILÖKUNTA... 3 TIEPROJEKTIN LUOMINEN... 4 DYNAROAD KÄYTTÄJÄ... 5 TIEPROJEKTIN MUOKKAUS... 6 Työkohdetyyppien lisääminen... 7 Työkohteen lisääminen... 8 Urakoitsijoiden

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo

TAULUKKORYHMÄT. Sisällysluettelo Excel 2010 Taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN RYHMITTÄMINEN... 1 Ryhmän luominen... 1 Ryhmän purkaminen... 1 Tietojen kirjoittaminen, muotoilu ym.... 1 Tietojen kopioiminen taulukosta

Lisätiedot

LibreOffice Writer perusteita

LibreOffice Writer perusteita LibreOffice Writer perusteita Käytetään Digabi-käyttöjärjestelmää (DigabiOS) ja harjoitellaan LibreOfficen käyttöä. 1. Ohjelman käynnistys Avaa Sovellusvalikko => Toimisto => LibreOffice Writer. Ohjelma

Lisätiedot

Ladataan kartta näkyviin. Avataan valmiiksi ladattu kartta valikosta: Lataa -> Lataa kartta tiedosto

Ladataan kartta näkyviin. Avataan valmiiksi ladattu kartta valikosta: Lataa -> Lataa kartta tiedosto OziExplorerkäyttö Ladataan kartta näkyviin Avataan valmiiksi ladattu kartta valikosta: Lataa -> Lataa kartta tiedosto Ladataan kartta näkyviin Valitsin aikaisemmin tehdyn Ryttylän kartan hakemistosta:

Lisätiedot

Hiirisanomiin vastaaminen. 2007

Hiirisanomiin vastaaminen. 2007 Hiirisanomiin vastaaminen juha.jarvensivu@tut.fi 2007 Sisällys Hiirisanomat Näppäinsanomat Capture Objektin valinta Osumatestaus Objektin raahaaminen Esimerkki Hiirisanomat MouseEnter Kutsutaan kun hiiren

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

Johdatus Rhinoon 1 / 17. Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto

Johdatus Rhinoon 1 / 17. Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 1 / 17 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 27.10.2015 Johdatus Rhinoon Työkalujen löytäminen 2 / 17 1. 1. Komentorivi Jos tietää komennon nimen (tai sen alun), voi kirjoittaa sen komentoriville

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa 1(6) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa Ohjeita laatiessa on käytetty ArcGIS:n versiota 10.1. Koordinaattijärjestelmä ArcGIS käyttää oletuskoordinaattijärjestelmänä

Lisätiedot

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KUVAUS BaseMidlet on matkapuhelimessa toimiva sovellus jolla voi etäkäyttää Tiimi 7000 sarjan säätimiä. Copyright Team-Control Oy, oikeudet muutoksiin pidätetään. TiiMi on Team-Control

Lisätiedot

RES - REAL ESTATE SYSTEM

RES - REAL ESTATE SYSTEM HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 1/13 HELPPO KIINTEISTÖNHOITAJILLE RES - REAL ESTATE SYSTEM OUKA/ RES HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 2/13 Ohjelmaan kirjaudutaan osoitteesta https://www.haahtela.fi Vinkki: luo pikakuvake

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

HARJOITUS 2: Käyttäjien ja käyttäjäryhmien luominen, Active Directory Users and Computers

HARJOITUS 2: Käyttäjien ja käyttäjäryhmien luominen, Active Directory Users and Computers HARJOITUS 2: Käyttäjien ja käyttäjäryhmien luominen, AD Users and Computers Domain Name System, DNS * Active Directory, AD * Windows Server 2008 * * Tehtävä 1 Tomi Stolpe Turun AKK 11.11.2009 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi helpottaa tietokoneen käyttöä. Valitsemalla Käynnistä/Ohjauspaneeli/Helppokäyttökeskus

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi

Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Lyhyt ohje Ning-verkoston hallinnoimiseksi ja muokkaamiseksi Valtti Valmis tutkinto työelämävalttina, Jenni Kaisto Sisältö NÄKYMÄ SISÄÄNKIRJAUTUESSA... 1 NINGIN HALLINNOINTI JA MUOKKAUS... 3 KOJELAUTA...

Lisätiedot

Käyttöohje Lyhyt esittely DecoStudy-palveluun.

Käyttöohje Lyhyt esittely DecoStudy-palveluun. Opi ja opeta visuaalista myyntityötä Käyttöohje Lyhyt esittely DecoStudy-palveluun. decostudy.com Tehtävät 1A. Tehtävät avautuvat ratas-kuvakkeesta (1A. yläpalkissa vasemmalla). Tehtävät on lajiteltu kansioihin

Lisätiedot

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Koskilinjat Oy Panu Toropainen SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...I 1. TÖIHIN SISÄÄN JA ULOS KIRJAUTUMINEN...1 1.1. Työlle kirjautuminen...2 1.2. Vikailmoituksen tekeminen...5

Lisätiedot

Harjoitus Particle View

Harjoitus Particle View LIITE 2 1(5) Harjoitus Particle View Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Partikkelien luominen Particle systemsin kautta Partikkelien luominen tyhjästä Particle viewin kautta Partikkelien ja tapahtumien

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

WhatsApp-ryhmien luominen ja ylläpitäminen Windows Phone -laitteilla

WhatsApp-ryhmien luominen ja ylläpitäminen Windows Phone -laitteilla WhatsApp-ryhmien luominen ja ylläpitäminen Windows Phone -laitteilla WhatsApp-ryhmän luomiseksi sinulla tulee olla asennettuna WhatsApp-ohjelma puhelimeesi ja sen täytyy olla aktivoitu. Sovelluksen löytää

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut 9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut Aloitus -välilehdellä Kappale -ryhmästä löytyvät kaikki kappalemuotoilut. Huomaa, että kappalemuotoilut ovat aina voimassa seuraavaan kappalemerkkiin asti. Kappalemerkki

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Nettisivujen Päivitysohje

Nettisivujen Päivitysohje Hämeenlinnan rauhanyhdistys ry Nettisivujen Päivitysohje Ohje päivitetty 18.7.2012 Hallintapaneeli Kirjautuminen nettisivujen hallintaan Hallintapaneeliin päästään kirjautumaan klikkaamalla linkkiä nettisivujen

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot

ACD/ChemSketch (Windows versio 8.0)

ACD/ChemSketch (Windows versio 8.0) ACD/ChemSketch (Windows versio 8.0) 1 ChemSketch on monipuolinen kemian piirto-ohjelma, jolla voidaan piirtää kemiallisia rakenteita ja reaktioyhtälöitä. Lisäksi ohjelmassa on lukuisia muita käyttökelpoisia

Lisätiedot