Second Life Rakentaminen 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Second Life Rakentaminen 1"

Transkriptio

1 Second Life Rakentaminen 1 Tämän oppaan tarkoituksena on opettaa rakentamisen perusteet Second Life virtuaalimaailmassa. Oppaan lukemisen jälkeen sinulla pitäisi olla taidot luoda rakennelmia käyttäen Second Life Viewer 2n tarjoamia perustyökaluja.

2 Sisällysluettelo Rakentaminen Versiohistoria...2 Tekijät...2 Rakennuspaikan löytäminen...3 Primitiven luominen...5 Zoomaus...8 Primitiven muokkaaminen perusteet...10 Primitiven muokkaaminen välilehdet...13 General...13 Object...16 Freatures...17 Texture...18 Content...20 Versiohistoria Ver 0.1 Ensimmäinen versio(fuzz) Tekijät Nimim. Fuzz Nimi Fuzz Difference (SL) Jaettu käyttäen Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssiä.

3 Rakennuspaikan löytäminen Ensimmäinen tehtävä on hakea paikka, jossa rakentaminen on sallittua. Esimerkiksi Edufinland saariston ORIENTAATIO SAARI niminen sim on osittain varattu rakentamiselle. Muita vastaavia paikkoja voi löytää hausta (Search) hakusanalla Sandbox. Slurl Orientaario saaren sandboxille: Jotta näet onko paikalla rakentaminen sallittua klikkaa ensin oikealla näppäimellä ikkunan yläseunassa olevaa osoiteriviä ja tarkasta että "Show Parcel Properties" on valittuna Kuva 1: Show Parcel Properties on päällä Kun "Show Parcel Properties" on valittuna, alueella olevat kiellot näkyvät kuvakkeina osoiterivin oikeassa reunassa. Mikäli rakentaminen on kielletty rivillä näkyy kuvake, jossa on laatikko ja kieltoympyrä. Kuva 2: Rakentaminen kielletty Kuva 3: Rakentaminen OK

4 Nyt tiedät että rakentaminen on sallittua tällä alueella. Tämän lisäksi on hyvä huomata tarkistaa, kuinka kauan alueelle asetetut objektit säilyvät, ennen kuin ne palautetaan. Joillakin alueilla tällä ei ole aikarajaa, mutta sandboxeilla on yleensä jokin aikaraja, jonka jälkeen objektit palautetaan automaattisesti omistajalle. Tämä estää liian roskaantumisen. Sandboxeilla aika on yleensä tunteja, joissakin SLn kaupoissa rakentaminen on sallittua tuotteiden avaamiseksi ja kokeilemiseksi, mutta tällöin aikaraja on usein vain minuutteja. Avaa ylävalikosta World > Place Profile > About Land. Kuva 4: About Land ikkunan avaaminen OBJECTS välilehdellä näkyy onko alueelle asetettu automaattipalautuksen aikarajaa. 0 tarkoittaa, että palautus on pois päältä. Kuva 5: Automaattipalautuksen aikaraja

5 Kuvassa 5 näkyy ORIENTAATIO SAAREN aikaraja 720 minuuttia, eli 12 tuntia. Tämän jälkeen saarelle jääneet objektit palautetaan omistajan inventoryyn Lost And Found kansioon. Joskus SL ei toimi niin kuin pitäisi, joten on suositeltavaa ottaa kopioita rakennelmistaan, eikä luottaa siihen että ne palaavat. Primitiven luominen Aloita rakentaminen valitsemalla Build joko ylävalikosta Build > Build tai klikkaamallla maata hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla Build. Kuva 6: Build ylävalikosta Kuva 7: Build hiiren oikealla näppäimellä SL ikkunaan pitäisi ilmestyä uusi ikkuna, jota voidaan kutsua Edit tai Build ikkunaksi. Käydään seuraavaksi lyhyesti läpi sen osat.

6 Kuva 8: Edit / Build ikkuna Ensimmäisenä ikkunan yläosassa on viisi painiketta (osa 1.), joista kuvassa 8 on valittuna neljäs vasemmalta. Nämä vaikuttavat ikkunan sisältöön ja etenkin osan 2 sisältö on näistä riippuvainen. Näiden painikkeiden englanninkieliset nimet ovat Focus, Move, Edit, Create ja Land. Näistä painikkeista meille tärkeimmät ovat Edit ja Create, muiden toiminta on saatavissa aikaan näppäinyhdistelmillä, tai se ei muuten ole tärkeää normaalille rakentamiselle. Aluksi 1. osan painikkeista on luultavasti valittuna Create, kuten kuvassa 8. Tämä sallii uusien primitivien ( = prim) luomisen. Primitive on yksinkertaisin rakennuspalikka jonka SLssä voi luoda. Erillaisia primitivevaihtoehtoja on osassa 2. Näistä jotkin ovat ovat omia tyyppejään, jotkin muokattuja toisesta tyypistä. Esimerkiksi laatikko ja pallo ovat eri perustyyppejä, mutta pallo ja puolipallo ovat samaa perustyyppiä eri arvoilla. Primitivevaihtoehtojen alla osassa 2 on vielä muutama valintalaatikko, joista ei tässä yhteydessä tarvitse välittää. Tehokäyttäjä voi hyötyä näistä valinnoista, mutta rakentaminen onnistuu hyvin ilmankin. Mikäli näitä klikkaa huomaamatta se saattaa aiheuttaa oudolta tuntuvaa käyttäytymistä primitivejä luodessa. Mikäli sinulla on aikaa voit testata näiden käyttöä. Osassa 3 on välilehtiä joissa voidaan hallita primitiven ominaisuuksia. Näihin palataan hieman myöhemmin.

7 Tarkista että sinulla on valittuna Create (osa 1, neljäs vasemmalta) ja normaali laatikko (osa 2, ylä vasemmalla) siis juuri kuten kuvassa 8. Klikkaa sitten maata jossakin tyhjässä paikassa. Klikkaamaasi paikkaan pitäisi syntyä vanerinen laatikko ja laatikossa pitäisi näkyä värillisiä nuolia ja viivoja (ks. kuva 9). Laatikolla on keltaiset ääriviivat merkiksi siitä, että se on valittu. Kuva 9: Juuri luotu vanerinen laatikko Mikäli klikkaat maata primitiven vieressä viivat häviävät. Saat ne takaisin klikkaamalla primitiveä hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla valikosta Edit. Kuva 10: Primitiven valikko oikealla näppäimellä klikattaessa.

8 Zoomaus Kun rakennetaan jotain on tärkeää saada katsottua rakennelmaa kaikilta puolilta. Erityisesti tämä on tärkeää koska SL on kolmiulotteinen maailma, mutta kuvaruudulta ei saa hyvää kuvaa etäisyyksistä. Ks. Seuraava esimerkki. Kuva 12: Tästä kuvakulmasta laatikot näyttävät olevan toistensa päällä Kuva 11: Toisesta kuvakulmasta näkee että näin ei ole. Tästä johtuen otetaan hetki zoomauksen kertaukseen. Aloita painamalla Alt näppäin pohjaan, pidä se pohjassa ja klikkaa luomaasi primitiveä samalla liikuttaen hiirtä. Kun pidät sekä Alt näppäimen, että hiiren vasemman näppäimen painettuna saan zoomattua. Hiiren liikuttaminen ylös ja alas zoomaa lähemmäs ja kauemmas. Hiiren liikuttaminen sivuttain siirtää kuvakulmaa sivuttain. Kaikki kuvakulmat, joihin pääset näin ovat suppilon mallisesti kohteen ympärillä (kuva 13). Kuva 13: Alt painetttuna zoomatessa kuvakulmas ovat suppilon seinämilä.

9 Kun painetaan lisäksi vielä Ctrl näppäintä ( siis painettuna on Ctrl + Alt + Hiiren vasen näppäin) saadaan muutettua mahdollisen kuvakulmat pallon pinnalle kohteen ulkopuolelle ( Kuva 14). Et saa enää zoomattua lähemmäs kohdetta, mutta voit muuttaa näkökulmaa ylös ja alas pallon kehällä. Kuva 14: Ctrl + Alt antaa näkökulmat pallon kehältä Harjoittele zoomausta jonkin aikaa, kunnes uskot että saat luontevasti vaihdettua siihen kuvakulmaan, jonka haluat.

10 Primitiven muokkaaminen perusteet Kun olet valinnut luomasi primitiven ja sinulla on Edit / Build ikkuna auki, osan 1 näppäimistä pitäisi olla valittuna Edit, eli kolmas vasemmalta. Mikäli näin ei ole, valitse se. Kuva 15: Edit / Buil ikkuna kun ollaan Edit tilassa Tärkeimpinä muutoksina edelliseen on, että osa 2 on muuttunut ja välilehdillä on aktiivisia kenttiä. Käydään läpi osan 2 tärkeimmät valinnat. Kun valittuna on Move, kuten kuvassa 15, primitiven keskeltä näkyy lähtevän nuolia. Näitä nuolia vetämällä primitiveä saa liikuteltua x- y- ja z-akselien suuntaan. Mikäli pidät Shift näppäinen painettuna kun liikutat primitiveä siitä tehdään uusi kopio siihen paikkaan, johon liikutit sen. Samalla alkuperäisellä paikalle jää samanlainen esine / prim.

11 Kuva 16: Primitiven liikuttamiseen käytetyt nuolet ympyröity oranssilla Seuraavat tärkeät valinnat osassa 2 ovat Rotate ja Stretch. Näitä ei kannata valita osasta 2, vaan suosittelen käyttämään niihin liitettyjä näppäinyhdistelmiä. Rotate valinta saadaan päälle painamalla Ctrl alas ja pitämällä se alhaalla. Kun ollaan Rotate tilassa näkyvillä on kehät, joilla saa kallistettua primitiveä akselien suuntaisesti (kuva 17). Kuva 17: Rotate (Ctrl alhaalla) Kun klikkaat jotain kehistä / renkaista ja vedät sitä johonkin suuntaan näet vain aktiivisen kehän värillisenä ja ulomman kehän, joka on asettelun apuna. Kun hiiren kursori on ulomman kehän sisäpuolella voit kääntää primitiveä vapaasti (kuva 18).

12 Kuva 18: Rotate kun klikataan y-akselia ja kursori ulomman kehän sisällä Kun hiiren kursori viedään ulomman kehän ulkopuolelle, tulee ulommalle kehälle näkyviin asteikko, jonka avulla primitiveä saa käännettyä hieman yli viiden asteen askelissa (360 / 64 = 5,625 astetta) Kuva 19. Kuva 19: Rotate (Ctrl painettuna) + asteikko kun kursori on ulomman kehän ulkopuolella Seuraavaksi käsitellään Stretch, jonka saa painamalla Ctrl + Shift. Tässä tilassa saadaan muutettua primitiven kokoa. Kun ollaan Stretch tilassa primitiven ympärillä näkyy pieniä laatikoita, joista vetämällä saa muutettua primitiven kokoa (Kuva 20).

13 Kuva 20: Stretch-tilassa ( Ctrl + Shift) Kun jotain värillisistä laatikoista vedetään, primitive kasvaa tai kutistuu jonkin akselin suhteessä. Nämä akselit ovat primitiven sisäiset akselit, eivätkä ympäristön akselit. Tämä tarkoittaa sitä että vaikka korkeus, eli z-akseli on yleensä sininen, voi primitive venyä vaikka vaakasuunnassa sinistä z-akselin laatikkoa vetämällä, mikäli primiä on käännetty aikaisemmin. Harmaat kulmissa olevat laatikot muuttavat primitiven kokoa säilyttäen sen suhteet. Toisin sanoen, niistä vetämällä saa muutettua kokoa kaikkien akselien suhteessa. Normaalisti kun jotain laatikkoa vedetään, siirtyy vain se seinä(t) jossa vedettävä laatikko on. Mikäli osasta 2 valitaan Stretch Both Sides venyy prim myös toiselta puolelta, eli venyminen on symmetristä. Primitiven muokkaaminen välilehdet Välilehdiltä käydään läpi vain tärkeimpiä osia. Jo sinulla on aikaa, kokeile mitä kaikkien mahdollisten arvojen muutokset tekevät esineelle. Kokeilemalla oppii parhaiten. General Seuraavaksi katsotaan läpi mitä välilehdiltä löytyy ( osa 3 ). Ensimmäisenä on General välilehti.

14 Kuva 21: General välilehti (huom.tässä näytetään vain osa 3 Edit / Build ikkunasta) Täkeimmät asetukset ovat mielestäni Name ja Description ylhäällä ja Modify, Copy ja Transfer alhaalla. Ylimpänä välilehdellä on kaksi tekstikenttää. Mikäli sinulla on oikeus muokata objektia,( kuten esimerkiksi kaikkia rakentamiasi objekteja) voit myös muokata näitä arvoja. Ylimpänä on nimi (Name), jolla primitive tai objekti (joka muodostuu yhdestä tai useammasta primistä) tunnetaan. Tämä on nimi joka näkyy inventoryssa. Sen alla on kuvaus (Description), joka on vapaehtoinen. Kuvaus näkyy kaikille, jotka katsovat objektin Edit ikkunaa. Alimpana on kolma valintaruutua. Nämä määräävät mitä oikeuksia esineeseen seuraavalla omistajalla on. Modify antaa oikeuden muokata esinettä / primitiveä / objektia samalla tavalla kuin sinä voit muokata sitä. Copy antaa luvan tehdä esineestä uusia kopioita. Transfer antaa seuraavalle omistajalle luvan myydä tai antaa esine eteenpäin. Näitä yhdistelemällä saa aikaan erillaisia käyttömahdollisuuksia. Jos esimerkiksi haluat myydä esinettä ei ehkä kannata antaa sekä Copy että Transfer oikeutta, sillä tämä mahdollistaisi seuraavan omistajan myyvän kopioita samasta esineestä halvempaan hintaan kuin sinä myyt. Monissa esineissä on kuitenkin kaikki oikeudet, sillä esineitä jaetaan SLssä usein ilmaiseksi. Muut asetukset : Esineen nimen ja kuvauksen alla näkyy kaksi nimeä. Ylempänä on primitiven luoja. Koska olet juuri luonut tämän primitiven, siinä on sinun nimesi. Sen alla on nykyinen omistaja, tässä tapauksessa se on taas sinun nimesi. Nämä ovat hyödyllisiä siinä tapauksessa että etsit tietoa jostain esineestä. Mikäli löydät hienon esineen voit ottaa yhteyttä sen luojaan, koska näet hänen nimensä esineen Edit ikkunassa. Mikäli taas jokin esine on tielläsi tms. näet ketä omistaa esineen ja kenellä siis on mahdollisuus siirtää tai poistaa esine. Näiden alla on ryhmä (Group). Tätä säätämällä voit antaa joillekkin muille tietyssä ryhmässä (Group) oleville avatarille oikeuden siirtää tai muokata primiä.

15 Seuraava kohta on Click to:. Tässä voit valita alasvetovalikosta haluamasi vaihtoehdon: - Touch Oletuksena on että esinettä klikatessa sitä kosketetaan. Käytännössä tämä tarkoittaa että esineeseen voidaan liittää koodia, joka ajatetaan kun esinettä kosketetaan. Tämä vaatii skriptausta, joka ei ole tämän oppaan aluetta. (Lisää tietoa skriptauksesta esim. ) Luomassasi esineessä ei ole tätä koodia, joten koskettamista ei tapahdu nyt mitään. - Sit on object tarkoittaa, että esinettä klikattaessa avatar istuu sille. Tämä on hyödyllinen esim. jos kiviä tai puupölkkyjä joille istutaan. - Buy object esineen voi ostaa sitä klikkaamalla. (Osto vahvistetaan aina erillisellä kysymysikkunalla). Tätä varten tarvitsee valita myös alla oleva For Sale: valintaruutu. Siitä lisää pian. - Pay object tätä käytetään esimerkiksi myynti automaateissa ja tippi maljoissa. Tämä vaatii skriptausta, joka ei ole tämän oppaan alaa. - Open kun esinettä klikataan annetaan sen sisällä Content välilehdellä näkyvät esineet. Content välilehdestä pian lisää. - Zoom kun esinettä klikataan klikkaajan näkynä kohdistuu automaattisesti esineeseen. Kätevä esimerkiksi näyttötauluja tehdessä. Seuraavaksi on For Sale: valintaruutu. Mikäli tämä on valittuna, voi kuka tahansa ostaa primitiven / esineen. Alsvetovalikosta saa valittua saako ostaja vain kopion esineestä (Copy), saako ostaja koko esineen (Original), jolloin aluperäinen esinä häviää, vai saako ostaja vain Content välilehdellä olevat esineet ym (Content). Price kohdassa saa valittua esineen / primitiven / objektin hinnan. Show in search valintaruutu tarkoittaa että esine näkyy haussa (Search). Tämä on hyvä mikäli yrität myydä esinettä suuremmalle yleisölle. Haussa näkymiseen saattaa kulua jonkin aikaa ennen kuin esine listataan. Viimeisenä ennen jo käsiteltyjä seuraavan omistajan oikeuksia on oikeudet, jotka annetaan kaikille. Voit antaa oikeuden siirtää esinettä Move tai antaa oikeuden ottaa esineestä kopio Copy. Oikeus ottaa esineestä kopio on hyödyllinen esimerkiksi sillloin kun kyse on kurssimateriaalista tms. joka halutaan antaa kaikille. Silloin kopion ottaminen tapahtuu klikkaamalla esinettä oikealla näppäimellä ja valitsemalla Take Copy.

16 Object Kuva 22: Object välilehti Aloitetaan Object välilehti käymällä läpi vasen puoli. Ylimpänä on neljä valintaruutua. - Locked tarkoittaa että esinettä ei enää saa liikutettua normaalisti. - Physical tarkoittaa että esine on fyysinen ja sitä ei voi esimerkiksi jättää ilmaan leijumaan vaan se putoaa maahan. Jos esine on fyysinen, jokaisella on mahdollisuus siirtää esinettä klikkaamalla sitä. - Temporary tekee esineestä itsestään katoavan. Tätä ei kannata käyttää, sillä esine todellakin katoaa sekunnissa. Lähinnä tällä voi olla käyttöä mikäli skriptataan esineitä jotka luovat toisia esineitä nopeaan tahtiin, Esim. skriptattujen aseiden ammukset ovat usein tällaisia. - Phantom tekee esineestä haamun, jonka läpi voi kulkea. Tätä voi käyttää esimerkiksi kasveja tehdessä. Valintaruutujen jälkeen seuraa kolme kolmen arvon ryhmää. Position antaa esineen sijainnin simillä. Tämä muuttuu kun liikutat esinettä (ks. Primitiven muokkaaminen perusteet). X ja Y suunnassa sim on 256 metriä, mutta maksimikorkeus on hieman päälle 4000 metriä. Normaali maanpinta on yleensä n. 21 metrissä, ellei sim ole kumpuileva. Size on koko jota muutettiin jo Stretch tilassa (Ctrl + Alt). Tässä se on annettu metreissä ja sitä voi muttaa tarkemmin. Stretch tilassa näkyneet värilliset laatikot (kuva 20) kertovat mikä on mikin akseli X on punainen, Y vihreä ja Z sininen. Rotation on Rotate tilassa muutettu primin / esineen / objektin kääntö. Nämä ovat esineen omien akselien suhteen (jotka näkyvät esim. Stretch tilassa).

17 Sitten oikea puoli: Ylimpänä on primin tyyppi. Vaikka olisi valinnut vaikka laatikko primin, sen voi tästä muuttaa vaikka palloksi. Sen jälkeen tulee primin materiaali. Tämä ei vaikuta primin uklonäköön, vaan vain sen fyysisiin ominaisuuksiin. Esimerkiksi kun fyysinen Physical prim putoaa toisen päälle, niin lasinen prim kilahtaa, kuminen ei tms. Muut asetuksen riippuvat siitä minkätyyppinen prim on kyseessä. Nämä oppii parhaiten kokeilemalla. Kaikkia asetuksia ei ole kaikissa tyypeissä. Huomaa, että Sculptie eroaa paljon muista eikä ole normaali perusprim, joten sitä ei käsitellä tässä oppaassa enempää. Freatures Tässä välilehdessä on kaksi osaa Flexible Path, joka tekee primistä joustavan. Erilaisia asetuksia tässä kohdassa ovat muumn muassa reagointi tuuleen ja painovoimaan reagointi. Light mahdollistaa valojen ja lamppujen tekemisen. Asetuksia ovat muun muassa väri, jonka saa valittua vapaasti ja valon voimakkuus. Näistä asetuksista saa parhaan kuvan kokeilemalla niitä ajan ja leikkimielen kanssa.

18 Texture Tällä välilehdellä määritellään primin pinnan ominaisuudet. Kun kuko primitive on valittuna käsitellään kaikkia primitiven sivuja. Jos halutaan valita vain yksi sivu, voidaan valita Edit / Build ikkunan yläosasta (osa 2) Select Face (ks. kuva 15). Tällöin saadaan valittua vain yksi sivu kerrallaan tai useampi, mikäli pidät Shift näppäimen alhaalla klikatessasi sivuja. Kuva 23: Texture välilehti Vasemmalla on ensiksi Texture kuva. Tässä näkyy se tekstuuri / kuva, jota käytetään primin pinnalla. Klikkaamalla pikkukuvaa aukeaa valikko (kuva 24), josta saat haettua inventoryssasi olevia textuureja. Näitä on inventoryssasi jo valmiiksi jonkun verran mutta etsimällä hausta niitä löytää paljon ilmaiseksi. Lisäksi niitä myydään kaupoissa ja voit myös itse ladata tekstuureja omista kuvatiedostoistasi 10ls kappalehintaan. Default painikkeesta saa vaneritekstuurin ja Blank on valkoinen tekstuuri. Kuva 24: Texturen valinta

19 Kuvan oikealla puolella on pikkukuva käytetystä väristä. Mikäli halutaan käyttää valittua kuvaa sellaisenaan on tässä valittuna valkoinen. Jos tähän valitaan jokin väri, värjatään valittu tekstuuri sen väriseksi. Klikkaamalla väriä avataan värin valintaikkuna ( kuva 25) Kuva 25: Värinvalintaikkuna Oikealla puolella ylhäällä oleva Transparency on läpinäkyvyys prosentteina. Full Bright näyttää esineen värin aina sellaisena kun se on täydessä valossa. Esimerkiksi kun valkoinen prim on pimeässä, varjot saavat sen näyttämään tummalta. Full Bright prim taas loistaa valkoisena. Kuva 26: Kaksi valkoista primiä pimeässä, oikeanpuolimmaisessa Full Bright päällä Shininess vaikuttaa esineen kiiltoon. Sopiva esimerkiksi joillekkin metalleille ja kiillotetulle kivelle. Bumpiness lisää tekstuurin päälle kuvion, joka näyttää kohokuvioinnilta. Lopuilla arvoilla saa määrättyä kunka montaa tekstuuri toistetaan ja missä kulmassa se on primitiven reunoihin nähden. Flip kääntää tekstuurin peilikuvakseen.

20 Alimmaisena on Media valinta, joka on uutta Viewer versio 2:ssa. Klikkaamalla + Saat avattua Media settings ikkunan. Tätä ei käydä läpi tarkemmin tässä oppaassa, mutta voit itse kokeilla näitä asetuksia. Kuva 27: Media setting ikkunan avaus Content Tällä välilehdellä näkyy primin sisällä olevat toiset primit, notecardit jne. Kuva 28: Content välilehti Tätä osaa sanotaan myös primin Inventoryksi, koska se sisältää primin sisällön samalla tavalla kuin avatarella on oma inventory. Täällä olevat asiat voidaan esimerkiksi antaa avatarelle kun primiä klikataan, mikäli General välilehdeltä on Click to: kohdasta valittu alasvetovalikosta Open. Näin esimerkiksi voidaan tehdä laatikko, joka sisältää useita muita esineitä, tekstuureja, vaatteita tms. Kun tehdään edellä mainitun tapainen laatikko, on huomattava, että mikäli kaikilla sisällöllä ei ole Copy oikeuttta, esine voidaan antaa vain kerran ja sen jälkeen se poistuu Content lehdeltä ja primistä. Jos annettavalla esineellä tms. on Copy oikeus, annetaan kyseisestä esineestä vain kopio ja esine säilyy vielä primin Content välilehdellä ja voidaan antaa uudestaan. Tätä varten Välilehdellä on Premissions painike, josta avautuvassa ikkunassa (kuva 29) voidaan määrätä kaikkien primissä olevien esineiden tms. oikeuksista samalla tavalla kuin kunkin esineen Object välilehdellä tehtiin. Tämä siis tarkoittaa, että oikeuksia voidaan muuttaa, mikäli omistajalla itsellään on siihen oikeus.

21 Kuva 29: Premissions ikkuna Yllä olevassa kuvassa (kuva29) annetaan kaikille Content välilehdellä oleville objekteille ja tekstuureille Copy oikeus. Toinen Content välilehdellä omeva painike on New Script. Tällä tehdään primitiveen uusi skripti, jolla voidaan ohjelmoida toiminnallisuutta. Sitä ei kuitenkaan käsitellä taääs oppaassa. Content välilehdelle voidaan vetää omistajan inventorysta sisältöä yksi kerrallaan klikkaamalla. Kuva 30: Sisällön vetäminen inventorysta Content välilehdelle

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa.

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. LIITE 1 1 HARJOITUS 1 Kitara Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. Käsiteltävät asiat Edit Poly Muokkaus kuvan mukaan TurboSmooth Extrude 1. Tarkistetaan että mittayksiköt

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

KODU. Lumijoen peruskoulu

KODU. Lumijoen peruskoulu KODU Lumijoen peruskoulu Sisällysluettelo 1. Aloitus... 2 1.1 Pelin tallennuspaikka... 2 1.2 Kodu Game lab... 3 2 Maan luominen... 4 2.1. Seinän tekeminen... 5 2.2. Vesialueen tekeminen peliin... 6 2.3.

Lisätiedot

TAMK Ohjelmistotekniikka G Graafisten käyttöliittymien ohjelmointi Herkko Noponen Osmo Someroja. Harjoitustehtävä 2: Karttasovellus Kartta

TAMK Ohjelmistotekniikka G Graafisten käyttöliittymien ohjelmointi Herkko Noponen Osmo Someroja. Harjoitustehtävä 2: Karttasovellus Kartta TAMK Ohjelmistotekniikka G-04237 Graafisten käyttöliittymien ohjelmointi Harjoitustehtävä 2: Karttasovellus Kartta TAMK Karttasovellus Kartta Sivu 2/8 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...3 2. VAATIMUSMÄÄRITTELY...

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta.

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta. Gimp alkeet XII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 6 GIMP:in tasotyökalu Lue ensin nämä ohjeet! Harjoitus lopussa! GIMP:in tasotyökalu on nimensä mukaisesti työkalu, jolla hallitaan tasoja, niiden läpinäkyvyyttä,

Lisätiedot

Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö

Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö 1 Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö Tässä luvussa käymme läpi perusohjelmoinnin alkeita. - Ensimmäisenä koduhahmon ohjelmointia. 1. Program -osiossa tapahtuu itse se koodin kirjoitus, missä määrätään

Lisätiedot

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti LIITE 1 1(5) Harjoitus Morphing Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Objektien kopioiminen Editoitavan polygonin muokkaaminen Morph-modifier käyttö ilmeiden luomiseen Lyhyen animaation luonti set key- toimintoa

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne.

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Moni ammatikseen tietokoneella piirtävä henkilö käyttää piirtämiseen pisteiden sijasta viivoja.

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

Harjoitus Particle View

Harjoitus Particle View LIITE 2 1(5) Harjoitus Particle View Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Partikkelien luominen Particle systemsin kautta Partikkelien luominen tyhjästä Particle viewin kautta Partikkelien ja tapahtumien

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

SNKK:n M-Files jäsenrekisteri

SNKK:n M-Files jäsenrekisteri SNKK:n M-Files jäsenrekisteri Tässä tiedostossa on ohjeistettu Nuorkauppakamarin jäsenrekisterin käyttö. Yhdistyslain 11 mukaan Yhdistyksen jäsenistä on hallituksen pidettävä luetteloa. Luetteloon on merkittävä

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

Johdatus Rhinoon 1 / 17. Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto

Johdatus Rhinoon 1 / 17. Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 1 / 17 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 27.10.2015 Johdatus Rhinoon Työkalujen löytäminen 2 / 17 1. 1. Komentorivi Jos tietää komennon nimen (tai sen alun), voi kirjoittaa sen komentoriville

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3.1 Laajakaistaliittymän asetusten tarkistus / Windows XP Seuraavien ohjeiden avulla tarkistat Windows XP -käyttöjärjestelmien asetukset ja luot Internet-yhteyden.

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation Omapalvelu Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014 Omapalvelu / Kirjautuminen pankkitunnuksilla Asiakas kirjautuu Omille sivuille kunnan nettisivujen linkin kautta. Sivulle kirjaudutaan Vetuma-tunnistuksen

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com.

Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com. SMILE PERUSNÄYTTÖ Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com. Näppäimet Audio ja lopetusnäppäin Vastaanota puhelu tällä näppäimellä

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

GEOS 1. Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle

GEOS 1. Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle GEOS 1 Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle GIMP-kuvankäsittelyohjelma on ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa: https://www.gimp.org/ Tässä ohjeessa on käytetty GIMP 2.8.16 versiota. Tarvittaessa

Lisätiedot

Office Video, pikaopas

Office Video, pikaopas Office 365 - Video, pikaopas Sisällys Palvelu... 2 Kanavan luonti... 3 Kuinka kanava kannattaa nimetä?... 4 Kanavan käyttöoikeudet... 4 Käyttöoikeustasot... 5 Videoiden lisääminen kanavalle... 6 Videon

Lisätiedot

Käsiteltävät asiat LIITE 2 1. Tehtävänä on mallintaa keilarata ohjeiden mukaan. MassFX Boolean Lathe

Käsiteltävät asiat LIITE 2 1. Tehtävänä on mallintaa keilarata ohjeiden mukaan. MassFX Boolean Lathe LIITE 2 1 HARJOITUS 2 Keilarata Tehtävänä on mallintaa keilarata ohjeiden mukaan. Käsiteltävät asiat MassFX Boolean Lathe 1. Tarkistetaan että mittayksiköt ovat Generics Units, valikosta Customize/Units

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Adobe Connect peruskäyttö

Adobe Connect peruskäyttö Adobe Connect peruskäyttö Anne Rongas, Niina Kesämaa, Kaisa Honkonen-Ratinen AVO-hanke - 2013 Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Suomi Avointen verkostojen voimin Tämän diasarjan on tuottanut AVO-hanke,

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

Avaa sovellus (PERUSAURORA)

Avaa sovellus (PERUSAURORA) 23.12.2010. Päivitetty 12.01.2011. Täydennetty 01.02.2011 Kaarina Karjalainen 1 Tehdyn numeron kopioiminen omalle osastolle Tämä on ohje numeroiden kopioimista varattaville/lainattaville lehdille. Pääsääntönä

Lisätiedot

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016 KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) MML Käyttövaltuushallintaan mennään osoitteen https://vatu.idmservice.nls.fi kautta. Valitse tunnistautumismenetelmä, joka sinulla on käytössäsi. KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Planssit (layouts) ja printtaus

Planssit (layouts) ja printtaus 1 / 21 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 17.11.2015 Planssit (layouts) ja printtaus Yksittäisen kuvan printtaus 2 / 21 Ennen printtausta valitse näkymä, jonka haluat printata, klikkaamalla

Lisätiedot

Pohjan ja leikkauksen tekeminen Casa Parrista

Pohjan ja leikkauksen tekeminen Casa Parrista 1 / 12 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 24.11.2015 Pohjan ja leikkauksen tekeminen Casa Parrista Talon sijoittaminen maastoon 2 / 12 1. File --> import --> valitse maastotiedosto (tai

Lisätiedot

Sivunumerot ja osanvaihdot

Sivunumerot ja osanvaihdot Sivunumerot ja osanvaihdot WORD 2010 Sivu 1 / 11 Sivunumerot ja osanvaihdot HUOM ohje on tehty toimimaan WORD 2010 -tekstinkäsittelyohjelmalla. Ohje saattaa toimia tai olla toimimatta myös uudemmille tai

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä

Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä Elisa Kassa sovelluksen päänäkymä voidaan jakaa kolmeen osaan. 1. Osuus käsittää asiakasta, tuotetta ja työntekijää koskevan tiedon. a. Asiakaskentästä voidaan etsiä

Lisätiedot

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Tässä pikaohje Uuden Punomon Tee itse -julkaisujen tekemiseen. Kun ensimmäinen juttusi on tehty tätä ohjetta noudattaen, seuraava homma hoituu maalaisjärjellä. Uudistuvan

Lisätiedot

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä Pekka Ryhänen & Erkki Pesonen 2002 BlueJ:n käyttö Nämä ohjeet on tarkoitettu tkt-laitoksen mikroluokan koneilla tapahtuvaa käyttöä varten. Samat asiat pätevät myös muissa luokissa ja kotikäytössä, joskin

Lisätiedot

EDMODO. -oppimisympäristö opettajille ja oppilaille KOONNUT: MIKA KURVINEN KANNUKSEN LUKIO

EDMODO. -oppimisympäristö opettajille ja oppilaille KOONNUT: MIKA KURVINEN KANNUKSEN LUKIO EDMODO -oppimisympäristö opettajille ja oppilaille KOONNUT: MIKA KURVINEN KANNUKSEN LUKIO HUOM! Edmodo kehittyy koko ajan, seuraavat ohjeet voivat olla jo päivityksen tarpeessa. 1 Sisällysluettelo Rekisteröityminen

Lisätiedot

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana.

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Painonhallinta Sisäänkirjautuminen Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Kuva 1 Sisäänkirjautuminen Yleistä Painonhallinta toimii internet-selaimella, mutta liikuttaessa sovelluksessa,

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä

Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä KÄYTTÖOPAS Kuinka ladata tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centrestä Tämän oppaan avulla näet, kuinka helppoa on ladata materiaalien tulostusprofiilit Antalis ICC Profile Centren nettisivuilta ja siirtää

Lisätiedot

Radan luominen OCad llä

Radan luominen OCad llä Radan luominen OCad llä 1. Avataan ratojen suunnittelu menemällä ensiksi ohjelmistopalkin yläreunaan Tiedosto-kohtaan ja alavetovalikosta valikoidaan Uusi -kohta. Valinta hyväksytään hiiren vasemman puoleista

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro 1 Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App... 11 OneNote Web App... 17 Excel Kysely... 20 Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro ohjelmaan... 25 Blogi... 27 Kansiot... 28 Skydrive

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Uuden palvelun lisääminen liityntäpalvelimelle esuomi.fi

Uuden palvelun lisääminen liityntäpalvelimelle esuomi.fi Uuden palvelun lisääminen liityntäpalvelimelle esuomi.fi esuomi.fi/palveluntarjoajille/palveluvayla/tekninen-aineisto/konfigurointiohjeita/uuden-palvelun-lisaaminen-liityntapalvelimelle/ Suomi.fi-palveluväylä

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot

Tuntipäiväkirja ja poissaolojen merkitseminen Wilmassa

Tuntipäiväkirja ja poissaolojen merkitseminen Wilmassa Tuntipäiväkirja ja poissaolojen merkitseminen Wilmassa Tuntipäiväkirjan täyttäminen Tuntipäiväkirjaa pääsee täyttämään valitsemalla Wilman päävalikosta ryhmät-toiminnon. Nykyisetvälilehdeltä löytyvät kyseisen

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

Työohjeen teko. Veikko Pöyhönen

Työohjeen teko. Veikko Pöyhönen Työohjeen teko. Veikko Pöyhönen Oheisilla ohjeilla voit laatia kuvallisen työohjeen. Käytin seuraavia ohjelmia: WORD 2000 (WORD-97 on lähes samanlainen ) Paint Shop Pro 4 Työohjeiden tekoon olisi toki

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy TM Ambientia

Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE. Content Manager. Ambientia Oy  TM Ambientia Liferay CE KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (13) KÄYTTÖOHJE PÄIVITTÄJÄLLE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 2 KIRJAUTUMINEN...

Lisätiedot

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU Yleisimmät ongelmat CGI (Mukana) sovellus Sovelluksen päivittäminen Lataaminen ja asennus Kielen vaihtaminen Ympäristön vaihtaminen (tuotanto-testi) Uudelleenasennus Pakotettu

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

Opintokohteen luominen

Opintokohteen luominen Helsingin yliopisto WinOodi Sivu 1/6 Opintokohteen luominen Luo uusi opintokohde joko lisäämällä uusi opintokohde (Tapa 1) tai kopioimalla olemassaoleva opintokohde uudeksi (Tapa 2). Alkuvalmistelut: Hae

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 3.3.2008 1 (10) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Pong-peli, vaihe Aliohjelman tekeminen. Muilla kielillä: English Suomi. Tämä on Pong-pelin tutoriaalin osa 3/7. Tämän vaiheen aikana

Pong-peli, vaihe Aliohjelman tekeminen. Muilla kielillä: English Suomi. Tämä on Pong-pelin tutoriaalin osa 3/7. Tämän vaiheen aikana Muilla kielillä: English Suomi Pong-peli, vaihe 3 Tämä on Pong-pelin tutoriaalin osa 3/7. Tämän vaiheen aikana Jaetaan ohjelma pienempiin palasiin (aliohjelmiin) Lisätään peliin maila (jota ei voi vielä

Lisätiedot

Sarjamuotoisten paikkatietotuotteiden lataaminen: 1. Siirrä tuote ensin kartalle Kartalle-painikkeella ja valitse haluamasi alue kartalta

Sarjamuotoisten paikkatietotuotteiden lataaminen: 1. Siirrä tuote ensin kartalle Kartalle-painikkeella ja valitse haluamasi alue kartalta Käyttöohje 1 (14) PAIKKATIETOTUOTTEET Hae paikkatietotuote Siirrä tuote kartalle Lataus ja Rajapinta Osto Paikkatietotuotteet ovat koordinaatteihin sidottuja digitaalisesti jaettavia erityyppisiä havainto-

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE 1 SUOMEN EKONOMIEN CRM-KÄYTTÖOHJE YHDISTYKSILLE (ohjeen sisältämät jäsenet ovat testidataa, eivätkä perustu aitoihin jäsenyyksiin) Tervetuloa käyttämään Suomen

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento. Ikkuna aukeaa. Voit valita Näytettävät opinnot - osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 8 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO Sähköposti: jouni.laaksonen@olfellows.fi www.olfellows.fi olfellows

Lisätiedot