Second Life Rakentaminen 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Second Life Rakentaminen 1"

Transkriptio

1 Second Life Rakentaminen 1 Tämän oppaan tarkoituksena on opettaa rakentamisen perusteet Second Life virtuaalimaailmassa. Oppaan lukemisen jälkeen sinulla pitäisi olla taidot luoda rakennelmia käyttäen Second Life Viewer 2n tarjoamia perustyökaluja.

2 Sisällysluettelo Rakentaminen Versiohistoria...2 Tekijät...2 Rakennuspaikan löytäminen...3 Primitiven luominen...5 Zoomaus...8 Primitiven muokkaaminen perusteet...10 Primitiven muokkaaminen välilehdet...13 General...13 Object...16 Freatures...17 Texture...18 Content...20 Versiohistoria Ver 0.1 Ensimmäinen versio(fuzz) Tekijät Nimim. Fuzz Nimi Fuzz Difference (SL) Jaettu käyttäen Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssiä.

3 Rakennuspaikan löytäminen Ensimmäinen tehtävä on hakea paikka, jossa rakentaminen on sallittua. Esimerkiksi Edufinland saariston ORIENTAATIO SAARI niminen sim on osittain varattu rakentamiselle. Muita vastaavia paikkoja voi löytää hausta (Search) hakusanalla Sandbox. Slurl Orientaario saaren sandboxille: Jotta näet onko paikalla rakentaminen sallittua klikkaa ensin oikealla näppäimellä ikkunan yläseunassa olevaa osoiteriviä ja tarkasta että "Show Parcel Properties" on valittuna Kuva 1: Show Parcel Properties on päällä Kun "Show Parcel Properties" on valittuna, alueella olevat kiellot näkyvät kuvakkeina osoiterivin oikeassa reunassa. Mikäli rakentaminen on kielletty rivillä näkyy kuvake, jossa on laatikko ja kieltoympyrä. Kuva 2: Rakentaminen kielletty Kuva 3: Rakentaminen OK

4 Nyt tiedät että rakentaminen on sallittua tällä alueella. Tämän lisäksi on hyvä huomata tarkistaa, kuinka kauan alueelle asetetut objektit säilyvät, ennen kuin ne palautetaan. Joillakin alueilla tällä ei ole aikarajaa, mutta sandboxeilla on yleensä jokin aikaraja, jonka jälkeen objektit palautetaan automaattisesti omistajalle. Tämä estää liian roskaantumisen. Sandboxeilla aika on yleensä tunteja, joissakin SLn kaupoissa rakentaminen on sallittua tuotteiden avaamiseksi ja kokeilemiseksi, mutta tällöin aikaraja on usein vain minuutteja. Avaa ylävalikosta World > Place Profile > About Land. Kuva 4: About Land ikkunan avaaminen OBJECTS välilehdellä näkyy onko alueelle asetettu automaattipalautuksen aikarajaa. 0 tarkoittaa, että palautus on pois päältä. Kuva 5: Automaattipalautuksen aikaraja

5 Kuvassa 5 näkyy ORIENTAATIO SAAREN aikaraja 720 minuuttia, eli 12 tuntia. Tämän jälkeen saarelle jääneet objektit palautetaan omistajan inventoryyn Lost And Found kansioon. Joskus SL ei toimi niin kuin pitäisi, joten on suositeltavaa ottaa kopioita rakennelmistaan, eikä luottaa siihen että ne palaavat. Primitiven luominen Aloita rakentaminen valitsemalla Build joko ylävalikosta Build > Build tai klikkaamallla maata hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla Build. Kuva 6: Build ylävalikosta Kuva 7: Build hiiren oikealla näppäimellä SL ikkunaan pitäisi ilmestyä uusi ikkuna, jota voidaan kutsua Edit tai Build ikkunaksi. Käydään seuraavaksi lyhyesti läpi sen osat.

6 Kuva 8: Edit / Build ikkuna Ensimmäisenä ikkunan yläosassa on viisi painiketta (osa 1.), joista kuvassa 8 on valittuna neljäs vasemmalta. Nämä vaikuttavat ikkunan sisältöön ja etenkin osan 2 sisältö on näistä riippuvainen. Näiden painikkeiden englanninkieliset nimet ovat Focus, Move, Edit, Create ja Land. Näistä painikkeista meille tärkeimmät ovat Edit ja Create, muiden toiminta on saatavissa aikaan näppäinyhdistelmillä, tai se ei muuten ole tärkeää normaalille rakentamiselle. Aluksi 1. osan painikkeista on luultavasti valittuna Create, kuten kuvassa 8. Tämä sallii uusien primitivien ( = prim) luomisen. Primitive on yksinkertaisin rakennuspalikka jonka SLssä voi luoda. Erillaisia primitivevaihtoehtoja on osassa 2. Näistä jotkin ovat ovat omia tyyppejään, jotkin muokattuja toisesta tyypistä. Esimerkiksi laatikko ja pallo ovat eri perustyyppejä, mutta pallo ja puolipallo ovat samaa perustyyppiä eri arvoilla. Primitivevaihtoehtojen alla osassa 2 on vielä muutama valintalaatikko, joista ei tässä yhteydessä tarvitse välittää. Tehokäyttäjä voi hyötyä näistä valinnoista, mutta rakentaminen onnistuu hyvin ilmankin. Mikäli näitä klikkaa huomaamatta se saattaa aiheuttaa oudolta tuntuvaa käyttäytymistä primitivejä luodessa. Mikäli sinulla on aikaa voit testata näiden käyttöä. Osassa 3 on välilehtiä joissa voidaan hallita primitiven ominaisuuksia. Näihin palataan hieman myöhemmin.

7 Tarkista että sinulla on valittuna Create (osa 1, neljäs vasemmalta) ja normaali laatikko (osa 2, ylä vasemmalla) siis juuri kuten kuvassa 8. Klikkaa sitten maata jossakin tyhjässä paikassa. Klikkaamaasi paikkaan pitäisi syntyä vanerinen laatikko ja laatikossa pitäisi näkyä värillisiä nuolia ja viivoja (ks. kuva 9). Laatikolla on keltaiset ääriviivat merkiksi siitä, että se on valittu. Kuva 9: Juuri luotu vanerinen laatikko Mikäli klikkaat maata primitiven vieressä viivat häviävät. Saat ne takaisin klikkaamalla primitiveä hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla valikosta Edit. Kuva 10: Primitiven valikko oikealla näppäimellä klikattaessa.

8 Zoomaus Kun rakennetaan jotain on tärkeää saada katsottua rakennelmaa kaikilta puolilta. Erityisesti tämä on tärkeää koska SL on kolmiulotteinen maailma, mutta kuvaruudulta ei saa hyvää kuvaa etäisyyksistä. Ks. Seuraava esimerkki. Kuva 12: Tästä kuvakulmasta laatikot näyttävät olevan toistensa päällä Kuva 11: Toisesta kuvakulmasta näkee että näin ei ole. Tästä johtuen otetaan hetki zoomauksen kertaukseen. Aloita painamalla Alt näppäin pohjaan, pidä se pohjassa ja klikkaa luomaasi primitiveä samalla liikuttaen hiirtä. Kun pidät sekä Alt näppäimen, että hiiren vasemman näppäimen painettuna saan zoomattua. Hiiren liikuttaminen ylös ja alas zoomaa lähemmäs ja kauemmas. Hiiren liikuttaminen sivuttain siirtää kuvakulmaa sivuttain. Kaikki kuvakulmat, joihin pääset näin ovat suppilon mallisesti kohteen ympärillä (kuva 13). Kuva 13: Alt painetttuna zoomatessa kuvakulmas ovat suppilon seinämilä.

9 Kun painetaan lisäksi vielä Ctrl näppäintä ( siis painettuna on Ctrl + Alt + Hiiren vasen näppäin) saadaan muutettua mahdollisen kuvakulmat pallon pinnalle kohteen ulkopuolelle ( Kuva 14). Et saa enää zoomattua lähemmäs kohdetta, mutta voit muuttaa näkökulmaa ylös ja alas pallon kehällä. Kuva 14: Ctrl + Alt antaa näkökulmat pallon kehältä Harjoittele zoomausta jonkin aikaa, kunnes uskot että saat luontevasti vaihdettua siihen kuvakulmaan, jonka haluat.

10 Primitiven muokkaaminen perusteet Kun olet valinnut luomasi primitiven ja sinulla on Edit / Build ikkuna auki, osan 1 näppäimistä pitäisi olla valittuna Edit, eli kolmas vasemmalta. Mikäli näin ei ole, valitse se. Kuva 15: Edit / Buil ikkuna kun ollaan Edit tilassa Tärkeimpinä muutoksina edelliseen on, että osa 2 on muuttunut ja välilehdillä on aktiivisia kenttiä. Käydään läpi osan 2 tärkeimmät valinnat. Kun valittuna on Move, kuten kuvassa 15, primitiven keskeltä näkyy lähtevän nuolia. Näitä nuolia vetämällä primitiveä saa liikuteltua x- y- ja z-akselien suuntaan. Mikäli pidät Shift näppäinen painettuna kun liikutat primitiveä siitä tehdään uusi kopio siihen paikkaan, johon liikutit sen. Samalla alkuperäisellä paikalle jää samanlainen esine / prim.

11 Kuva 16: Primitiven liikuttamiseen käytetyt nuolet ympyröity oranssilla Seuraavat tärkeät valinnat osassa 2 ovat Rotate ja Stretch. Näitä ei kannata valita osasta 2, vaan suosittelen käyttämään niihin liitettyjä näppäinyhdistelmiä. Rotate valinta saadaan päälle painamalla Ctrl alas ja pitämällä se alhaalla. Kun ollaan Rotate tilassa näkyvillä on kehät, joilla saa kallistettua primitiveä akselien suuntaisesti (kuva 17). Kuva 17: Rotate (Ctrl alhaalla) Kun klikkaat jotain kehistä / renkaista ja vedät sitä johonkin suuntaan näet vain aktiivisen kehän värillisenä ja ulomman kehän, joka on asettelun apuna. Kun hiiren kursori on ulomman kehän sisäpuolella voit kääntää primitiveä vapaasti (kuva 18).

12 Kuva 18: Rotate kun klikataan y-akselia ja kursori ulomman kehän sisällä Kun hiiren kursori viedään ulomman kehän ulkopuolelle, tulee ulommalle kehälle näkyviin asteikko, jonka avulla primitiveä saa käännettyä hieman yli viiden asteen askelissa (360 / 64 = 5,625 astetta) Kuva 19. Kuva 19: Rotate (Ctrl painettuna) + asteikko kun kursori on ulomman kehän ulkopuolella Seuraavaksi käsitellään Stretch, jonka saa painamalla Ctrl + Shift. Tässä tilassa saadaan muutettua primitiven kokoa. Kun ollaan Stretch tilassa primitiven ympärillä näkyy pieniä laatikoita, joista vetämällä saa muutettua primitiven kokoa (Kuva 20).

13 Kuva 20: Stretch-tilassa ( Ctrl + Shift) Kun jotain värillisistä laatikoista vedetään, primitive kasvaa tai kutistuu jonkin akselin suhteessä. Nämä akselit ovat primitiven sisäiset akselit, eivätkä ympäristön akselit. Tämä tarkoittaa sitä että vaikka korkeus, eli z-akseli on yleensä sininen, voi primitive venyä vaikka vaakasuunnassa sinistä z-akselin laatikkoa vetämällä, mikäli primiä on käännetty aikaisemmin. Harmaat kulmissa olevat laatikot muuttavat primitiven kokoa säilyttäen sen suhteet. Toisin sanoen, niistä vetämällä saa muutettua kokoa kaikkien akselien suhteessa. Normaalisti kun jotain laatikkoa vedetään, siirtyy vain se seinä(t) jossa vedettävä laatikko on. Mikäli osasta 2 valitaan Stretch Both Sides venyy prim myös toiselta puolelta, eli venyminen on symmetristä. Primitiven muokkaaminen välilehdet Välilehdiltä käydään läpi vain tärkeimpiä osia. Jo sinulla on aikaa, kokeile mitä kaikkien mahdollisten arvojen muutokset tekevät esineelle. Kokeilemalla oppii parhaiten. General Seuraavaksi katsotaan läpi mitä välilehdiltä löytyy ( osa 3 ). Ensimmäisenä on General välilehti.

14 Kuva 21: General välilehti (huom.tässä näytetään vain osa 3 Edit / Build ikkunasta) Täkeimmät asetukset ovat mielestäni Name ja Description ylhäällä ja Modify, Copy ja Transfer alhaalla. Ylimpänä välilehdellä on kaksi tekstikenttää. Mikäli sinulla on oikeus muokata objektia,( kuten esimerkiksi kaikkia rakentamiasi objekteja) voit myös muokata näitä arvoja. Ylimpänä on nimi (Name), jolla primitive tai objekti (joka muodostuu yhdestä tai useammasta primistä) tunnetaan. Tämä on nimi joka näkyy inventoryssa. Sen alla on kuvaus (Description), joka on vapaehtoinen. Kuvaus näkyy kaikille, jotka katsovat objektin Edit ikkunaa. Alimpana on kolma valintaruutua. Nämä määräävät mitä oikeuksia esineeseen seuraavalla omistajalla on. Modify antaa oikeuden muokata esinettä / primitiveä / objektia samalla tavalla kuin sinä voit muokata sitä. Copy antaa luvan tehdä esineestä uusia kopioita. Transfer antaa seuraavalle omistajalle luvan myydä tai antaa esine eteenpäin. Näitä yhdistelemällä saa aikaan erillaisia käyttömahdollisuuksia. Jos esimerkiksi haluat myydä esinettä ei ehkä kannata antaa sekä Copy että Transfer oikeutta, sillä tämä mahdollistaisi seuraavan omistajan myyvän kopioita samasta esineestä halvempaan hintaan kuin sinä myyt. Monissa esineissä on kuitenkin kaikki oikeudet, sillä esineitä jaetaan SLssä usein ilmaiseksi. Muut asetukset : Esineen nimen ja kuvauksen alla näkyy kaksi nimeä. Ylempänä on primitiven luoja. Koska olet juuri luonut tämän primitiven, siinä on sinun nimesi. Sen alla on nykyinen omistaja, tässä tapauksessa se on taas sinun nimesi. Nämä ovat hyödyllisiä siinä tapauksessa että etsit tietoa jostain esineestä. Mikäli löydät hienon esineen voit ottaa yhteyttä sen luojaan, koska näet hänen nimensä esineen Edit ikkunassa. Mikäli taas jokin esine on tielläsi tms. näet ketä omistaa esineen ja kenellä siis on mahdollisuus siirtää tai poistaa esine. Näiden alla on ryhmä (Group). Tätä säätämällä voit antaa joillekkin muille tietyssä ryhmässä (Group) oleville avatarille oikeuden siirtää tai muokata primiä.

15 Seuraava kohta on Click to:. Tässä voit valita alasvetovalikosta haluamasi vaihtoehdon: - Touch Oletuksena on että esinettä klikatessa sitä kosketetaan. Käytännössä tämä tarkoittaa että esineeseen voidaan liittää koodia, joka ajatetaan kun esinettä kosketetaan. Tämä vaatii skriptausta, joka ei ole tämän oppaan aluetta. (Lisää tietoa skriptauksesta esim. ) Luomassasi esineessä ei ole tätä koodia, joten koskettamista ei tapahdu nyt mitään. - Sit on object tarkoittaa, että esinettä klikattaessa avatar istuu sille. Tämä on hyödyllinen esim. jos kiviä tai puupölkkyjä joille istutaan. - Buy object esineen voi ostaa sitä klikkaamalla. (Osto vahvistetaan aina erillisellä kysymysikkunalla). Tätä varten tarvitsee valita myös alla oleva For Sale: valintaruutu. Siitä lisää pian. - Pay object tätä käytetään esimerkiksi myynti automaateissa ja tippi maljoissa. Tämä vaatii skriptausta, joka ei ole tämän oppaan alaa. - Open kun esinettä klikataan annetaan sen sisällä Content välilehdellä näkyvät esineet. Content välilehdestä pian lisää. - Zoom kun esinettä klikataan klikkaajan näkynä kohdistuu automaattisesti esineeseen. Kätevä esimerkiksi näyttötauluja tehdessä. Seuraavaksi on For Sale: valintaruutu. Mikäli tämä on valittuna, voi kuka tahansa ostaa primitiven / esineen. Alsvetovalikosta saa valittua saako ostaja vain kopion esineestä (Copy), saako ostaja koko esineen (Original), jolloin aluperäinen esinä häviää, vai saako ostaja vain Content välilehdellä olevat esineet ym (Content). Price kohdassa saa valittua esineen / primitiven / objektin hinnan. Show in search valintaruutu tarkoittaa että esine näkyy haussa (Search). Tämä on hyvä mikäli yrität myydä esinettä suuremmalle yleisölle. Haussa näkymiseen saattaa kulua jonkin aikaa ennen kuin esine listataan. Viimeisenä ennen jo käsiteltyjä seuraavan omistajan oikeuksia on oikeudet, jotka annetaan kaikille. Voit antaa oikeuden siirtää esinettä Move tai antaa oikeuden ottaa esineestä kopio Copy. Oikeus ottaa esineestä kopio on hyödyllinen esimerkiksi sillloin kun kyse on kurssimateriaalista tms. joka halutaan antaa kaikille. Silloin kopion ottaminen tapahtuu klikkaamalla esinettä oikealla näppäimellä ja valitsemalla Take Copy.

16 Object Kuva 22: Object välilehti Aloitetaan Object välilehti käymällä läpi vasen puoli. Ylimpänä on neljä valintaruutua. - Locked tarkoittaa että esinettä ei enää saa liikutettua normaalisti. - Physical tarkoittaa että esine on fyysinen ja sitä ei voi esimerkiksi jättää ilmaan leijumaan vaan se putoaa maahan. Jos esine on fyysinen, jokaisella on mahdollisuus siirtää esinettä klikkaamalla sitä. - Temporary tekee esineestä itsestään katoavan. Tätä ei kannata käyttää, sillä esine todellakin katoaa sekunnissa. Lähinnä tällä voi olla käyttöä mikäli skriptataan esineitä jotka luovat toisia esineitä nopeaan tahtiin, Esim. skriptattujen aseiden ammukset ovat usein tällaisia. - Phantom tekee esineestä haamun, jonka läpi voi kulkea. Tätä voi käyttää esimerkiksi kasveja tehdessä. Valintaruutujen jälkeen seuraa kolme kolmen arvon ryhmää. Position antaa esineen sijainnin simillä. Tämä muuttuu kun liikutat esinettä (ks. Primitiven muokkaaminen perusteet). X ja Y suunnassa sim on 256 metriä, mutta maksimikorkeus on hieman päälle 4000 metriä. Normaali maanpinta on yleensä n. 21 metrissä, ellei sim ole kumpuileva. Size on koko jota muutettiin jo Stretch tilassa (Ctrl + Alt). Tässä se on annettu metreissä ja sitä voi muttaa tarkemmin. Stretch tilassa näkyneet värilliset laatikot (kuva 20) kertovat mikä on mikin akseli X on punainen, Y vihreä ja Z sininen. Rotation on Rotate tilassa muutettu primin / esineen / objektin kääntö. Nämä ovat esineen omien akselien suhteen (jotka näkyvät esim. Stretch tilassa).

17 Sitten oikea puoli: Ylimpänä on primin tyyppi. Vaikka olisi valinnut vaikka laatikko primin, sen voi tästä muuttaa vaikka palloksi. Sen jälkeen tulee primin materiaali. Tämä ei vaikuta primin uklonäköön, vaan vain sen fyysisiin ominaisuuksiin. Esimerkiksi kun fyysinen Physical prim putoaa toisen päälle, niin lasinen prim kilahtaa, kuminen ei tms. Muut asetuksen riippuvat siitä minkätyyppinen prim on kyseessä. Nämä oppii parhaiten kokeilemalla. Kaikkia asetuksia ei ole kaikissa tyypeissä. Huomaa, että Sculptie eroaa paljon muista eikä ole normaali perusprim, joten sitä ei käsitellä tässä oppaassa enempää. Freatures Tässä välilehdessä on kaksi osaa Flexible Path, joka tekee primistä joustavan. Erilaisia asetuksia tässä kohdassa ovat muumn muassa reagointi tuuleen ja painovoimaan reagointi. Light mahdollistaa valojen ja lamppujen tekemisen. Asetuksia ovat muun muassa väri, jonka saa valittua vapaasti ja valon voimakkuus. Näistä asetuksista saa parhaan kuvan kokeilemalla niitä ajan ja leikkimielen kanssa.

18 Texture Tällä välilehdellä määritellään primin pinnan ominaisuudet. Kun kuko primitive on valittuna käsitellään kaikkia primitiven sivuja. Jos halutaan valita vain yksi sivu, voidaan valita Edit / Build ikkunan yläosasta (osa 2) Select Face (ks. kuva 15). Tällöin saadaan valittua vain yksi sivu kerrallaan tai useampi, mikäli pidät Shift näppäimen alhaalla klikatessasi sivuja. Kuva 23: Texture välilehti Vasemmalla on ensiksi Texture kuva. Tässä näkyy se tekstuuri / kuva, jota käytetään primin pinnalla. Klikkaamalla pikkukuvaa aukeaa valikko (kuva 24), josta saat haettua inventoryssasi olevia textuureja. Näitä on inventoryssasi jo valmiiksi jonkun verran mutta etsimällä hausta niitä löytää paljon ilmaiseksi. Lisäksi niitä myydään kaupoissa ja voit myös itse ladata tekstuureja omista kuvatiedostoistasi 10ls kappalehintaan. Default painikkeesta saa vaneritekstuurin ja Blank on valkoinen tekstuuri. Kuva 24: Texturen valinta

19 Kuvan oikealla puolella on pikkukuva käytetystä väristä. Mikäli halutaan käyttää valittua kuvaa sellaisenaan on tässä valittuna valkoinen. Jos tähän valitaan jokin väri, värjatään valittu tekstuuri sen väriseksi. Klikkaamalla väriä avataan värin valintaikkuna ( kuva 25) Kuva 25: Värinvalintaikkuna Oikealla puolella ylhäällä oleva Transparency on läpinäkyvyys prosentteina. Full Bright näyttää esineen värin aina sellaisena kun se on täydessä valossa. Esimerkiksi kun valkoinen prim on pimeässä, varjot saavat sen näyttämään tummalta. Full Bright prim taas loistaa valkoisena. Kuva 26: Kaksi valkoista primiä pimeässä, oikeanpuolimmaisessa Full Bright päällä Shininess vaikuttaa esineen kiiltoon. Sopiva esimerkiksi joillekkin metalleille ja kiillotetulle kivelle. Bumpiness lisää tekstuurin päälle kuvion, joka näyttää kohokuvioinnilta. Lopuilla arvoilla saa määrättyä kunka montaa tekstuuri toistetaan ja missä kulmassa se on primitiven reunoihin nähden. Flip kääntää tekstuurin peilikuvakseen.

20 Alimmaisena on Media valinta, joka on uutta Viewer versio 2:ssa. Klikkaamalla + Saat avattua Media settings ikkunan. Tätä ei käydä läpi tarkemmin tässä oppaassa, mutta voit itse kokeilla näitä asetuksia. Kuva 27: Media setting ikkunan avaus Content Tällä välilehdellä näkyy primin sisällä olevat toiset primit, notecardit jne. Kuva 28: Content välilehti Tätä osaa sanotaan myös primin Inventoryksi, koska se sisältää primin sisällön samalla tavalla kuin avatarella on oma inventory. Täällä olevat asiat voidaan esimerkiksi antaa avatarelle kun primiä klikataan, mikäli General välilehdeltä on Click to: kohdasta valittu alasvetovalikosta Open. Näin esimerkiksi voidaan tehdä laatikko, joka sisältää useita muita esineitä, tekstuureja, vaatteita tms. Kun tehdään edellä mainitun tapainen laatikko, on huomattava, että mikäli kaikilla sisällöllä ei ole Copy oikeuttta, esine voidaan antaa vain kerran ja sen jälkeen se poistuu Content lehdeltä ja primistä. Jos annettavalla esineellä tms. on Copy oikeus, annetaan kyseisestä esineestä vain kopio ja esine säilyy vielä primin Content välilehdellä ja voidaan antaa uudestaan. Tätä varten Välilehdellä on Premissions painike, josta avautuvassa ikkunassa (kuva 29) voidaan määrätä kaikkien primissä olevien esineiden tms. oikeuksista samalla tavalla kuin kunkin esineen Object välilehdellä tehtiin. Tämä siis tarkoittaa, että oikeuksia voidaan muuttaa, mikäli omistajalla itsellään on siihen oikeus.

21 Kuva 29: Premissions ikkuna Yllä olevassa kuvassa (kuva29) annetaan kaikille Content välilehdellä oleville objekteille ja tekstuureille Copy oikeus. Toinen Content välilehdellä omeva painike on New Script. Tällä tehdään primitiveen uusi skripti, jolla voidaan ohjelmoida toiminnallisuutta. Sitä ei kuitenkaan käsitellä taääs oppaassa. Content välilehdelle voidaan vetää omistajan inventorysta sisältöä yksi kerrallaan klikkaamalla. Kuva 30: Sisällön vetäminen inventorysta Content välilehdelle

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy.

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy. 1 Kuvankäsittelyn perusteet Photoshop CS Yleisohjeita harjoituksia varten lue nämä ensin! Kansion luominen: Luo ennen harjoituksia H asemalle itsellesi kansio harjoituksissa käytettäville kuville (esim.

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/36 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

Manuaali. 2.5 KALAS Sitemanager

Manuaali. 2.5 KALAS Sitemanager Manuaali 2.5 KALAS Sitemanager 1. Johdanto...............................................................1 1.1 Järjestelmävaatimukset.............................................1 1.1.1 Sivujen esittäminen...................................................1

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint 2010 Opas

Microsoft PowerPoint 2010 Opas Microsoft PowerPoint 2010 Opas PowerPoint on Microsoftin esitysgrafiikkaohjelma jolla on helppo laatia esityksiä eri tarpeisiin, kuten vaikkapa esitelmien pitoon tai opetukseen. PowerPoint esitys koostuu

Lisätiedot

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto I: Windows 7 (H1) I Windows 7 Aulikki Hyrskykari, Tietojenkäsittelytieteet, Informaatiotieteiden yksikkö, 1 YLEISTÄ KURSSISTA JA KURSSIMATERIAALISTA... 2 1.1 Yliopiston mikroluokkien käyttö... 2 1.2 Widows

Lisätiedot

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) Tämä on Wikikirjaston GIMP-kirjan (http://fi.wikibooks.org/wiki/gimp) tulostettava versio. GIMP on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15 AB-ajokortti 2 Excel 97 Sisällys Taulukkolaskenta...4 Excel...5 Alueiden valinta...5 Automaattinen laskenta...6 Excelin käytön perusperiaatteita...6 Täyttökahva, aikasarjat, muut sarjat...7 Solun sisällön

Lisätiedot

ScenalyzerLive 4.0. Käyttöohje

ScenalyzerLive 4.0. Käyttöohje ScenalyzerLive 4.0 Käyttöohje ScenalyzerLive Versio 4.0 käyttöohje Käyttöehdot Alkuperäinen julkaisupäivä 28.12.2005 17:37 Copyright (C) 2005 Andreas Winter Suomennos 24.1.2006 22:30 (Harri Lamminmäki)

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA Pääkohdat Tobii Communicator 4 Ajotila Tämä on ohjelman käyttötila tai käyttäjän tila, jossa muokattuja ja tehtyjä sivuja voidaan käyttää. Kun painikkeita

Lisätiedot

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Aalto Yliopiston Teknillinen Korkeakoulu Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta Kemian laitos Fysikaalisen kemian ja sähkökemian tutkimusryhmä WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Annukka Aarnio asantasa@cc.hut.fi

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Huomaathan lukiessasi!

Huomaathan lukiessasi! Huomaathan lukiessasi! Jos teet suurempia muutoksia, muista ottaa varmuuskopio järjestelmästä ennen ja jälkeen muutosten. Tämä tapahtuu muutamalla napin painalluksella, ja kopion tallentaminen omalle koneelle

Lisätiedot

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi.

iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. iweb Käyttöönotto Tutustu iwebiin ja opi, kuinka voit luoda oman verkkosivustosi. 1 Sisältö Luku 1 3 Tervetuloa käyttämään iweb-ohjelmaa 3 Tietoja iwebistä 3 Mitä opit 4 Ennen kuin aloitat 4 Mitä tarvitset

Lisätiedot

PHOTOSHOP. kuvankäsittelyn perusteet. Lauri Tolppa

PHOTOSHOP. kuvankäsittelyn perusteet. Lauri Tolppa PHOTOSHOP kuvankäsittelyn perusteet Lauri Tolppa Tavalliset digitaalikuvat voivat olla usein sellaisenaan kovin tylsiä. Oikeaa ohjelmaa käyttäessä kuvankäsittelyssä mahdollisuudet ovat melkein rajattomat.

Lisätiedot

Käyttöohje CSI LakiMies. Versio 2.7 Joulukuu 2012

Käyttöohje CSI LakiMies. Versio 2.7 Joulukuu 2012 Käyttöohje CSI LakiMies Versio 2.7 Joulukuu 2012 (1/118) Sisällysluettelo 1 Ohjelmiston yleiset toiminnot... 4 1.1 Ohjelmiston rakenne... 4 1.2 Perustoiminnot... 6 1.2.1 Listatoiminnot... 6 1.2.2 Ikkunatoiminnot...

Lisätiedot

Tarjouslaskenta (Sähkö)

Tarjouslaskenta (Sähkö) Tarjouslaskenta (Sähkö) Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Tarjouslaskennan perusoletukset...3 1.1 Tarjouslaskennan perusoletukset. Laskennallinen tuntihinta...4 1.1.1

Lisätiedot

tervetuloa internetiin:

tervetuloa internetiin: Tässä osassa opit rakentamaan omat kotisivut lisäämään tekstiä ja kuvia valitsemaan teeman liittämään taustan kotisivuille Toinen osa antaa apua kotisivujen rakentamisessa yhdistyksen tai kerhon käyttöön.

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

Webforum Project Käyttö- ja Hallinnointiopas versio 15.1

Webforum Project Käyttö- ja Hallinnointiopas versio 15.1 Webforum Project Käyttö- ja Hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-04-05 Sisällysluettelo Webforum Alusta - Johdanto... 5 Johdanto... 5 Sisään kirjautuminen... 5 Monikielinen alusta... 6

Lisätiedot

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47)

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47) 1 (47) 1 Käyttöönotto... 3 1.1 Rekisteröityminen... 3 1.2 Asetukset... 3 1.3 Nämä on hyvä tietää... 5 1.3.1 Päivämääräkentät... 5 1.3.2 Hakukentät... 5 1.3.3 Pikanäppäimet... 5 1.3.4 Suositeltu selain

Lisätiedot

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tentti Tentti -työkalun avulla opettaja voi laatia tentin, jonka tulokset tallentuvat Moodleen. Tentissä on mahdollista käyttää erilaisia kysymystyyppejä: monivalintakysymyksiä, tosi/epätosi -väittämiä,

Lisätiedot

TIETOJEN HALLINTA. Tietojen hallinta

TIETOJEN HALLINTA. Tietojen hallinta TIETOJEN HALLINTA 1 Sisällys KÄYTTÖÖNOTTO... 7 YLEISTÄ... 7 OHJELMAN KÄYTÖN ALOITUS... 8 OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 8 OMAN SALASANAN MUUTTAMINEN OHJELMAAN KIRJAUTUMISVAIHEESSA... 8 PÄÄRUUDUN KÄYTTÖ...

Lisätiedot